Kompilator är en podcast där Bartek Tatkowski pratar med gäster om utveckling, teknik, frilansande och allt runtomkring.
The podcast Kompilator is created by Bartek Tatkowski. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Erik Hedberg besöker återigen Kompilator och hjälper Bartek att reda ut vad GraphQL är _egentligen_.
Hostingen av Kompilator sponsras av Dekalfabriken
Daniel Stenberg var en av Kompilators första gäster och gör ett återbesök för att berätta vad som har hänt under de 5 år som har hunnit förflyta. Bartek berättar om hur han reclaimade curl.se-domänen från domain squatters. Dessutom: lyssnarfrågor!
The journey to a curl domain | daniel.haxx.se
Kodsnack 572 - Perfekt tillfälle att åka till Bryssel, med Daniel Stenberg
Hostingen av Kompilator sponsras av Dekalfabriken
Anders Arpi besöker podden och berättar om sina förhoppningar - och farhågor - inför det kommande frilanslivet. Bartek tipsar, råder och varnar utifrån sina egna erfarenheter.
Anders Arpi på världsvida webben
Hostingen av Kompilator sponsras av Dekalfabriken
Bartek träffar Markus Johansson och pratar om Umbraco - "the friendly CMS".
“We use a custom, home-built CMS built in .NET.”
https://x.com/jackmcdade/status/1640154337547616257
Umbraco – Officiell webbplats
Newsletter Studio – Markus paket till Umbraco
https://www.newsletterstudio.org/
Umbraco – Community-sajt med nedladdning och forum
https://our.umbraco.com/download/
Umbracokalaset, 23 oktober i Stockholm
https://www.umbracokalaset.se/
ZauberCMS – ”Umbraco-inspirerat” CMS i Blazor
https://github.com/YodasMyDad/ZauberCMS
Markus byrå, Obviuse
Kristoffer Grönlund tittar förbi för ett samtal om IDEr och editorer
Kompilator tar ett omtag inför hösten.
Länkar
Lars Wikman
Hobbit software
En sommarhälsning från Bartek.
Om det ekar tomt i podfångaren i sommar tycker jag att du ska lyssna på nya podcasten Modermodemet, där Bartek tillsammans med Anders Arpi och Patrik Svensson kör direct-to-disk - det vill säga utan någon som helst klippning!
Håkan Fahlstedt kommer förbi och berättar om ännu ett härligt sätt att lämna IT-fåran: Starta godisbutik i Småland! Två veckor innan påsk dessutom. En del sena nätter och ett ton godis senare är alla väldigt nöjda, och ambitionen har bara höjts.
Längs vägen diskuteras också hur bortskämd man är med till exempel marginaler i IT-branschen, varför det inte känns kul med e-handel, och hur man kan göra affär av att sortera Lego.
Länkar
Citat
Jakob Ramlöw kommer på besök, och han och Bartek diskuterar rekrytering från båda sidor av rekryteringsbordet.
Hur kom Jakob in på rekrytering, hur märks nedgången just nu, och hur kan utvecklare förbereda sig inför jobbsökande? Våga göra Linkedin, och investera lite i att prata med folk! Det är lätt att sticka ut på Linkedin som utvecklare - för det är så få som faktiskt skapar något innehåll där.
Jakob kommer med tips, och tar också upp några vanliga misstag.
Rekrytering är - vare sig man vill det eller ej - lite av ett sifferspel. Men, det är det faktiskt från båda håll.
Bygg ett skrytdokument. Kom ihåg bra saker du gjort och hört sägas om det du gjort.
Länkar
Citat
Bartek får besök av Adam Sernheim, och de diskuterar tester och testfilosofi.
Bartek har viss testabstinens och funderar över vad det beror på. Beror det på den sköna återkopplingscykeln som tester kan ge? Samtidigt känner han sig avogt inställd till testdriven utveckling såsom den lärs ut. Kan det vara för att flera kändisar kring TDD kan låta ganska kategoriska.
Att däremot lära sig testning genom att själv göra och få en aha-upplevelse, det är grejer det!
Adam diskuterar att röra sig från för få tester till massor av tester, och vidare mot att försöka skriva rätt mängd och typ av tester för rätt saker.
Och test - hur bra ord är det att använda, egentligen? Hade det gett färre problem i starten - som "varför ska jag testa en grej jag just skrivit?" - om man istället pratat om förväntningar?
BDD och produktägare som skriver tester - finns det folk därute som faktiskt sett det funka? Blir det mer än en rapport som ser snygg ut? Hör av er, snälla!
End to end-tester: bland det mest bräckliga man kan göra? Och mycket man gör med dem kanske man kan göra på bättre och mindre bräckliga sätt, som kontraktstester?
Röktester då, hur är det med dem? Tveksamhet uppstår där också. Men man ska inte underskatta förtroendet man kan bygga inom en organisation heller.
Regressionstester - en kall kår.
Sist men inte minst - vad är egentligen kontraktstester, och varför är de trevliga? Adam ger en pitch anpassad för en långsam hiss.
Glöm aldrig bort att din förväntning på Galactus faktiskt kan vara felaktig!
Kan vi förstå varandra?
Länkar
Citat
Bartek får besök av Mårten Rånge, som berättar om att utveckla demos. Små demos. 4096 bytes stora demos. Hur får man ens ihop något så litet? Mårten berättar om hur man lyckas med konststycket - och bjuder på ett exempelprojekt som ger dig en bra grund att bygga på. Han tipsar också om musikspelare, häftiga demos, och mycket annat.
Men viktigast av allt är kanske att återupptäcka glädjen i programmering. Vi är nog många som borde göra fler saker som kanske är lite fåniga och meningslösa, men som vi tycker är kul!
Länkar
Citat
Bartek får besök av Henrik Warne, som berättar om hur det är att söka jobb som utvecklare 2024. Henrik berättar om hela processen, från amerikanskt omedelbar uppsägning till början på det nya jobbet. Längs vägen får vi massor av tips om nyttiga tjänster, och givetvis Henriks tankar om upplevelsen och hur företag hanterar rekryterandet. LinkedIn kanske inte är då dumt ändå, och det kanske är värt att ha lite förståelse för rekryterare?
Länkar
Citat
Martin Björkström kommer på besök och berättar allt om .NET Aspire - en molnfärdig stack för att bygga molnapplikationer med en riktigt trivsam F5-upplevelse. Martin går igenom allt från hur man utvecklar och kör lokalt till kontrollpanelen man får tillgång till, hur deploy fungerar, och hur Aspire underlättar service discovery. Samt givetvis hur man kan komma igång och testa Aspire själv.
Länkar
Citat
Bartek får besök av Henrik Lau Eriksson, som berättar hur man använder och skriver plugins till Powertoys run. Vad är då Powertoys run? Jo, Microsofts egen launcher insmugen tillsammans med mycket annat smått och gott i Powertoyspaketet.
Henrik har byggt plugins både på fritiden och för jobbet. Visst borde det finnas saker på de flesta jobb som man kunde ha nytta av att ha inbyggda i en launcher? Som att söka fram alla länkar man behöver för de system man ansvarar för. Henrik berättar både vad han byggt, och hur du kan komma igång med dina egna plugins. Kolla på andras kod, hitta ett problem du vill lösa, och kör!
Länkar
Citat
Egil Hansen joins Bartek to discuss writing valuable tests, WebForms, and marrying the best of HTMX and Blazor.
Be deliberate about what tests you write!
In the second half, Egil and Bartek discuss Blazor, HTMX, and nice ways of building web applications on top of .NET. Weren't Web forms (anyone remember those?) pretty nice after all? Finally, an experiment in progress: marrying HTMX and Blazor to give the user an even more responsive experience.
Recorded at Swetugg 2024. Big thanks to Avkodat and Active solution for lending their recording equipment!
Länkar
Citat
Anders Arpi avslutar självsäkert Kompilators produktivitetstrilogi. Det blir en lång resa med många frågor, från hur man gör till vad man ens menar med ordet.
Produktivitet lite lös term. Vad menar man egentligen? Produktivitet är mycket mer än ett system. Prioritering, tillfälle, motivation, och förmåga krävs. Det klassiska knepet att helt enkelt börja med något enkelt diskuteras ingående.
Finns det ens objektiv produktivitet? Vad händer när ens projekt läggs ner, eller när man är det osynliga klistret som håller ihop hela gruppen? Och jobbet är ju en sak, men allt det där man gör utanför jobbet då? Hobbyprojekt och uppgifter som att ta hand om helt nya människor trots att man inte får sova, är man inte vansinnigt produktiv där många gånger, trots att det absolut inte känns så?
Länkar
Citat
Bartek bjuder in Erik Hedberg och Lars Wikman för att diskutera produktivitet. Med tiden har man blivit bränd tillräckligt många gånger för att inse att man behöver ha något sorts system för att hålla reda på saker och få saker gjorda innan de blir ett problem.
Lars tipsar om sätt att använda kalendern för att få saker gjorda, och Erik introducerar konceptet discovery trees för att ta reda på vad som faktiskt behöver göras. Checklistor och standardprocedurer övervägs, och automatiseringens fördelar och kaninhål gås igenom.
"Smarta" assistenters vara eller icke vara avhandlas också. Å ena sidan vore det fantastiskt om assitenter var bättre och kunde göra mycket mer åt en. Å andra sidan skulle de behöva göra precis rätt precis hela tiden för att gå att lita på.
Ingen vill ha sina bananer på 2nd street.
Sist men inte minst: Minsta möjliga system är oftast det bästa. Fokusera på att göra saker!
Länkar
Citat
Bartek får återbesök av Kristoffer Grönlund och Patrik Svensson, och trion diskuterar produktivitet.
Borde man sträva efter att vara mindre produktiv? Har LinkedIn förstört hela begreppet? Hur kommer det sig att Patrik verkar så produktiv? Hur hindrar man verktygen från att komma i vägen? Och är det i själva verket det öppensinnade besöket på Biltema som är den sanna nyckeln till produktivitet?
Länkar
Citat
Ett bonusavsnitt med försnacket till avsnitt 079 med Kristoffer Grönlund där vi pratar syntar, musik och Beatles.
Länkar
Bartek får besök av poddkollegan Kristoffer Grönlund från Kodsnack. Diskussionen kretsar kring Kristoffers erfarenheter av konsultlivet, att skaffa sidoinkomster, och hur föräldraskapet påverkar ens arbetsliv i stort och smått. Och som avslutning givetvis en gnutta musiksnack.
Länkar
Citat
God forsättning! Kompilator tar jullov men tar paus från julmusten för att rapportera reslutaten från t-shirttävlingen samt utlysa en ny tävling där du kan vinna en fribiljett till konferensen Swetugg som går av stapeln 7-8 februari!
Bartek får besök av dockerkapten Anders Arpi och diskuterar Docker. Bartek vill hitta bättre sätt att köra saker, och Anders går igenom hur det funkar med Docker från dockerfil via byggsystem och ut i molnet. Vad är fördelarna, hur funkar det att köra ett operativsystem inuti ett annat medan man utvecklar, och hur gör man egentligen med datalagring och nätverk?
Länkar
Titlar
Bartek får besök av Simon Pantzare och Alexander Andersson och diskuterar PHP.
Hur mycket av folks dåliga bild av PHP kommer av att man var ny och grön och enkelt kunde komma igång med SQL injections? Klagar vi i grund och botten på att det var så enkelt att komma igång och fanns så få hinder i vägen att man inte var tvungen att lära sig en massa besvärlig god praxis längs vägen?
Vi dyker också ner i ramverket Laravel och hur det är att bygga webbapplikationer med det i PHP - från att utveckla och testa till att driftsätta.
Vi kanske borde lägga mer tid på att bygga saker, och mindre på att vara upprörda på programmeringsspråk?
Sponsor
Detta avsnitt av Kompilator sponsras av .NET-konferensen Swetugg som går av stapeln 7-8 februari 2024. Biljetter finns till salu nu!
Länkar
Citat
Bartek får besök av Joakim Melin - bland annat chefredaktör för Datormagazin Retro (en tidning aktuell med sitt sjunde nummer som du kan boka nu!) Det blir en skönt retrodatordoftande diskussion om Datormagazins historia, tidiga datorupplevelser, att skriva papperstidningar så rejäla att man bestraffas av Posten, och mycket mer.
Sist men inte minst: var med och tävla om en finfin Datormagazin retro-tröja!
Tävling
För att delta i tävlingen, skicka ditt svar på dessa två frågor till [email protected]. Första pris är en Datormagazin-tshirt, 5 tröstpris med Kompilator-stickers delas också ut!
Fråga 1: När kom det första numret av Datormagazin? Svara med år och månad.
Fråga 2: Bartek har hållt på att bygga ett hönshus ett tag nu. Originalestimatet var "12-16 veckor", något som har överskridits med råge. Hur många dagar har bygget pågått till dagens datum?
Länkar
Citat
Anders Åberg berättar om passkeys - det både enklare och säkrare sättet att logga in. Med passkeys kan det bli lika lätt att logga in på hemsidor som det är att låsa upp telefonen. Anders berättar om sitt .NET-bibliotek fido2-net-lib för att hantera inloggning med passkeys, och också om Passwordless.dev som är inloggningsprodukten byggd ovanpå biblioteket.
Länkar
Citat
Erik Hedberg kommer på återbesök och berättar om hur det går med projektet att få betalt på andra sätt än per timme, och dessutom bortom skärmarna. Sätt att få betalt som matar själen lite mer.
Det blir fönsterputs, bluffsyndrom, utvecklares hybris, och givetvis lite puffande för hur bra Canva är.
Ett meddelande från Bartek
Visst är det litet inspirerande att höra om Eriks framgångar?
Jag blev faktiskt så inspirerad att jag återupplivar mitt lilla tryckeri igen, fast med mycket snävare fokus denna gång.
Därför tänkte jag be er om hjälp - om ni eller någon ni känner är i behov av att få upp en logga på en bil eller skyltfönster, så hjälper dekalfabriken.se gärna er på traven. Dekalfabriken, eller ja, jag, tillverkar loggor i maskinskuren vinyl som sedan enkelt monteras på de flesta platta ytor.
Dekalfabriken.se, logga på bilen - helt enkelt.
Länkar
Citat
Mårten Rånge gästar podden och berättar om hur kul det är att programmera shaders - kod som körs direkt på grafikkortet och skapar vackra effekter med chockerande få rader kod. Resultatet är allt som räknas, man kan fuska hur mycket man vill på vägen dit och det finns massor av kod och personer att lära sig av. Dessutom har man i Mårtens mening den hetaste av hot reloading som låter en experimentera otroligt snabbt och enkelt.
Mårten kommer att prata shaders på Swetugg i Göteborg den 26 oktober!
Länkar
Citat
Kurt Vonnegut om vikten att fjärta runt
Bartek, Anders Arpi, och Patrik Svensson diskuterar komplexitet. Designar vi för många saker som är för abstrakta? Och blir det verkligen bättre när man går åt andra hållet och som Go medvetet håller saker på en lägre nivå? Eller glider alla språk och miljöer gradvis mot varandra? Finns det en rätt balans? Eller är det till och med så att man själv måste gå igenom vissa saker och själv hitta en balans som passar en?
Dessutom: Clean codes typsättningsproblem, och Bartek gillade faktiskt Javascript!
Länkar
Citat
Kompilator är tillbaka efter sommarlovet med sommar... eh, höstprat!
I säsongsavslutningen av Kompilator får Bartek besök av Agnes Shutrick, live-TV-proffs och helt nyutexaminerad civilingenjör i medieteknik. De jämför att gå på KTH idag och 2001, diskuterar om utbildningen verkligen är nyttig för ens jobb eller ej, och en hel del annat. Kanske borde man inte fördjupa sig alltför mycket innan man hunnit skriva kod i ett par år? Utveckling är inte ett akademiskt ämne - det är ett hantverk. Fram för lärlingssystem!
Länkar
Citat
In this episode Bartek is joined by Carson Gross, the developer behind HTMX, intercooler.js and grugbrain.dev. They discuss HTMX and its underlying philosophy, as well as the current and future state of the project. And, of course, being a Grug brained developer, good memes, and Carsons upcoming book about hypermedia.
Länkar
Citat
Jimmy Engström kommer på återbesök och diskuterar vad som har hänt och händer med allas favoritramverk Blazor. Bland annat har Jimmy skrivit en bok på ämnet, en bok du som Kompilatorlyssnare kan få rabatt på med koden TKTKTK.
Jimmy berättar om bakgrund till boken, och sedan om hur det är att faktiskt ha Blazor i produktion. Sedan diskuteras hurpass utbrett Blazor är idag ute i Sverige. Det verkar finnas en hel del därute, men det kanske inte skyltas med på ett tydligt sätt.
Sist men inte minst en spaning mot framtiden: Jimmy berättar vad som händer med Blazor - och .NET 8 - framöver, och hur artisten tidigare känd som Blazor united utvecklats.
Rabattkod för boken
På grund av miss hos förlaget är rabattkoden försenad och kommer att komma i shownotsen i ett framtida avsnitt.
Länkar
Citat
Therése Komstadius och Anton Gunnarsson - kända från podden Asdf - gästar Bartek och diskuterar till att börja med svårigheterna med att både lyssna på poddar och delta i dem (och att motstå frestelsen att avbryta sin TV).
Sedan får Bartek äntligen chans att prova på Asdf:s klassiska öppning innan vi dyker in i huvudämnet: tankar och reaktioner på att webbutveckla som en boomer. Anton och Therése diskuterar hur det var att först komma in i frontendramverkens .NET - React, och hur Ract själv har förändrats över tiden till den best det är idag. Bartek lägger fram sin teori om utvecklingstrenderna på 2010-talet: hade de kanske inte så mycket alls att göra med vilka behov man som utvecklare och användare faktiskt har?
Gör webbramverken att man tappar det webbläsarnära? Och är vi kanske, förhoppningsvis, på väg bort från ramverkskrigen mot en bättre balans, där man kan välja olika verktyg för olika behov?
Arc-invites
Ett stort tack till Anton som har donerat 5 Arc-invites. Först till kvarn gäller!
Hämta dom här: https://arc.net/gift/5df94bf5
Länkar
Citat
Anders Arpi berättar om att gå från .NET till Go. Varför gjorde han det? Hur skiljer sig verktygen och biblioteken? Och sist men inte minst: vad gillar Anders inte med Go-världen?
Det kan vara skönt med ett språk som är lite långsammare att ändra på sig - där inte varenda trendig funktion packas in i årliga uppdateringar, och där filosofin ofta är att använda de byggstenar som finns istället för att dra in bibliotek för att lösa problem. Å andra sidan … ja, det kan bli för mycket av förändringsmotstånd ibland också.
Länkar
Citat
Erik Hedberg är tillbaka i podden! Han och Bartek följer upp sina mål från avsnitt 48 om att sälja utbildningar. Hur har det gått? Sådär, av många anledningar.
Världen har ändrats, och sidoprojekt som drar samma energi som jobbet gör är inte lätta att balansera. Även om man på på pappret jobbar mindre än heltid så fortsätter resten av världen på heltid.
Därefter diskuterars kravlösa retrospektiv utifrån en artikel Erik skrivit. Det är viktigt att kunna ventilera saker, oavsett om det också resulterar i en konkret lista på saker att göra eller ej.
Sist men inte minst funderar Bartek över det här med karriär som utvecklare. Vill man ens göra karriär? Vad innebär det? Förr kändes det som att utvecklare var något man bara var ett tag? Sedan blev man annat? Men det är ju så roligt att vara utvecklare! Man behöver ju inte ha så bråttom in i andra roller om man inte faktiskt är intresserad av dem. Baklängeskarriär kan vara ett lyft för precis alla inblandade!
Och hur kan man förresten vara "senior" efter tre år?
Länkar
Citat
Välkomna till det andra avsnittet av Kompilator Grovklippt, där vi får höra för- och eftersnack till de ordinarie avsnitten som blev tillräckligt bra för att sändas.
I detta försnack inför kommande avsnitt pratar Bartek med Erik Hedberg om solceller, optimerare och vikten att veta allt om sina paneler.
Psst, behöver du kanske dekaler till din bil? Jag håller på att återlansera Dekalfabriken i smyg och letar beta-kunder.
Patrik Svensson kommer på återbesök och hjälper Bartek ventilera allas våra frustrationer med modern webbutveckling. Känslan av att webben haft ett årtionde av cargo culting är bara början! Det känns inte som att kunskap ackumuleras, ramverken avlöser varandra, saker faller sönder om man inte rör dem på ett par månader, och alla investerar i lösningar byggda för att hantera miljarder samtidiga användare och underhållas av tusentals utvecklare. Var Webforms och jQuery höjden av produktivitet?
En jättebra monolit kanske är allt man behöver så länge man inte faktiskt har en miljard samtidiga användare?
Länkar
Citat
Christoffer Ekeroth kommer på besök och gör en djupdykning i funktionell programmering.
På vägen blir det historier från utbildningens och Javas mörka dagar där man blev piskad till sömns varje kväll, och en enda flashfilm kunde ta ner hela datasalen. Christoffer berättar om vad funktionell programmering är, varifrån det kommer, och vad det egentligen innebär att ha ett starkt typsystem och varför det är trevligt. Plus en matig lista länktips.
Länkar
Citat
Välkomna till det första avsnittet av Kompilator Grovklippt, där vi får höra för- och eftersnack till de ordinarie avsnitten som blev tillräckligt bra för att sändas.
I detta avsnitt pratar Bartek med Christoffer Ekeroth om AI och ChatGPT och varför alla använder AI fel.
Martin Larsson berättar om den människoläsbara bokföringens nytta och charm.
Efter lite uppvärming och inledning om Swetugg 2023 berättar Martin om konceptet plain text accounting och om det än så länge namnlösa verktyg han själv byggt (och kanske släpper som öppen källkod snart) för att bokföra på ett smidigt sätt. Bartek blir inspirerad att bygga nya verktyg, och Martin tipsar om att bokföringsverktygen kan användas till mycket mer än "bara" klassisk bokföring.
Länkar
Citat
Lars Wikman gästar podden och berättar om Elixirvärlden och sitt frilansarliv. Lars är inte bara frilansande utvecklare med Elixirfokus som lätt råkar bli mini-CTO var han än placeras, han producerar också videos på Youtube, skriver nyhetsbrev, driver gemenskaper för Elixir-CTO:er, och jobbar med rekrytering av utvecklare. Hur hamnade han här, och hur hänger det ihop?
Bartek är intresserad av tekniker utanför sitt huvudområde och är därför nyfiken på Elixir. Lars berättar varifrån Elixir och Erlang kommer, och en del om hur ramverket Liveview fungerar för att bygga webbsidor. Det blir också en bredare diskussion om att utforska fler världar än den man just nu jobbar i, och hur vissa miljöer kanske är svårare att göra sidorörelser från och till än andra.
Som avslutning: lärdomar från Jonathan Stark om bättre sätt att ta betalt för värdet man faktiskt skapar, snarare än timmarna man jobbar.
Länkar
Citat
Pontus Wittenmark berättar om utvecklingen av sitt spel Justin Wack and the Big Time Hack. Det här avsnittet är del tre av tre, där Pontus berättar hur det gick att faktiskt bygga spelet.
Han berättar om problemen med visuell programmering, och om att bygga sitt eget testramverk för peka- och klicka-äventyr. Vi får också höra om Unitys grava begränsningar jämfört med att utveckla störe program i Visual studio, och inte minst om värdet av att ha direktkontakt med de som stött ens kickstarter.
Länkar
Citat
Pontus Wittenmark berättar om utvecklingen av sitt spel Justin Wack and the Big Time Hack. Det här avsnittet är del två av tre, och Ponuts berättar om att skriva handlingen, skapa pusslen, och få tag på grafiker och röstskådespelare, och inte minst: hur gick Kickstartern och varför?
Länkar
Citat
Pontus Wittenmark berättar om utvecklingen av sitt spel Justin Wack and the Big Time Hack. Det här avsnittet är del ett av tre, där Pontus berättar om bakgrunden: vilken var vägen fram till spelet, och vilka verktyg valde han?
Vi får bland annat veta hur spelutveckling i Unity skiljer från annan C#-utveckling, och hur Pontus relation är till TV-världens koriander Twin Peaks.
Introcitat
"I got good news! That gum you like is going to come back in style."
Länkar
Citat
Bakom den click-baitiga titeln gömmer sig ett gemytligt avsnitt där Bartek får besök av Pontus Nagy och de diskuterar React och annan modern webbutveckling, Tailwind, Blazor, och effektpedaler.
Diskussionen börjar med reflektion kring React och modern webbutveckling - hur mycket har egentligen faktiskt blivit enklare och bättre sedan 2010-talet när man byggde monoliter som spottade ur sig HTML till klienter?
Innan de kommer fram till Blazor hinner de också med att diskutera vad folk gillar och ogillar med Tailwind. Kan det vara så att många som ogillar Tailwind mest gör det av teoretiska skäl, utan att ha testat det själva?
Bartek har Blazor högt på sin lista av tekniker att göra mer med, och Pontus har jobberfarenheter att dela med sig av.
Sist men inte minst: en liten avrundning om effektpedalernas och hobbyprojektens mysiga värld.
Länkar
Citat
Vad har en grottmänniska, The Beatles och staplar med böcker gemensamt? De är alla med på listan när Bartek gör en tillbakablick över 2022 och minns ljusglimtar som sken litet extra mycket.
Länkar
Jakob Sagatowski gästar podden för andra gången och berättar om livet som frilansare inom industriell automation. I Tyskland. Jakob berättar hur han hamnade där, och om hur branschen på många områden ligger efter mjukvarubranschen. Bland annat är väldigt mycket information pay to play - kurser som kostar en väldig massa pengar, något som Jakob bidragit till att förändra med sin egen kurs om PLC-programmering på Youtube. En kurs som både fått ett väldigt varmt mottagande, och också ett oväntat negativt från ett fåtal som är rädda för att se sin bransch förändras.
Länkar
Titlar
Mattias Karlsson gästar podden för att diskutera vad som är nytt i .NET 7, och vad moderna versioner av .NET i allmänhet klarar av. Allas bild av .NET kanske inte speglar den moderna plattformen helt.
Mattias berättar också om några favoritnyheter i C# 11, och avslutar med att se fram mot en framtid bortom kontainrar - med mer Webassembly!
Introcitat
"Is it future or is it past?"
— MIKE, Twin Peaks: The Return
Länkar
Titlar
Fredrik Björeman gästar podden och berättar för Bartek om sina öden och äventyr med att starta företag för sitt poddande. Ja, det finns folk som inte startar eget för att bli frilansande IT-konsult.
Allt vi vill är att kunna starta företag via Postman!
Introcitat
"Fellas, don't drink that coffee! You're not gonna believe this, there was a fish in the percolator!"
Länkar
Citat
Erik - en av Barteks många kollegor i egenskap av frilansande konsult - gästar podden och diskuterar utbildning, mer specifikt att hålla och sälja utbildningar. Både Erik och Bartek har planer på att sälja olika typer av utbildning som ett sätt att skala upp sig själva. Allt från utbildningsformer till sätt att sälja och konkreta målsättningar för resten av året avhandlas.
Länkar
Citat
I detta avsnitt pratar Bartek med Anna Leijon, den svenska frilansardrottningen. De diskuterar sina resor från anställning till frilans, hur man kan kombinera frilansandet med sidoprojekt och inte minst Annas kommande frilansarbok.
Några höjdpunkter:
Länkar
Patrik Svensson berättar om sitt programmeringsspråk Mew, vad det bygger på för tekniker och hur lätt eller svårt det är att skriva sitt eget språk. Dessutom berättar han lite om sitt projekt Spectre console, och vilken nytta man kan ha med att lämna över sitt öppna källkodsprojekt till organisationer som .net foundation.
Länkar
Patriks tre boktips
Veckans gäst
Adam en systemutvecklare med huvudkompetens i Java som är ständigt på jakt efter ny kunskap och han delar gärna med sig av det han kan, till exempel på sin tekniska blogg eller via föreläsningar. Är ni sugna på att veta mer om detta är ni välkommna att kontakta honom på bananpaj.se/sv.
Länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter samt på LinkedIn.
Bakom mikrofonen finns Bartek Tatkowski, podcasten produceras av BRTK Dev AB.
Veckans gäst
Bartek är en frilansande .NET-utvecklare med nästa 20 års erfarenhet av yrket. Du har hitta honom på brtk.se eller på Twitter.
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter samt på LinkedIn.
Bakom mikrofonen finns Bartek Tatkowski, podcasten produceras av BRTK Dev AB.
Veckans gäst
Bartek är en helt ok utvecklare, godtagbar entreprenör och även värd för podcasten Kompilator. Han driver den pyttelilla teknikbyrån Yoisho och kommer förmodligen när som helst att börja blogga på brtk.se. Ibland postar han roliga gifar på @brtkdotse.
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter samt på LinkedIn.
Bakom mikrofonen finns Bartek Tatkowski, podcasten produceras av Yoisho AB.
Veckans gäst
Passionate software developer on a continuous learning path. Microsoft MVP and jack of all trades with professional experience in everything from bare-metal programming to cloud-native solutions. Currently focusing on .NET and Azure. Father of three, fiancé of one, and an open source contributor.
Länkar
Avsnittets sponsor
Detta avsnitt sponsras av... mig själv! Närmare bestämt via mitt sidoprojekt Geekshirt.se.
På Geekshirt.se. kommer du kunna köpa fräscha tishor, stickers och affischer med utvecklartema. Vad sägs till exempel om en tshirt med instruktioner om hur man avslutar vim, eller stickers som påminner om att vänner inte låter vänner använda right-click publish?
Inom kort kommer du även kunna köpa merch för svenska opensource-projekt där en del av vinsten doneras tillbaks till projektet.
Styr browser mot geekshirt.se och spröjsa upp garderoben - nu! När du handlar på Geekshirt.se. hjälper du dessutom podcasten att fortsätta produceras.
Just det, en sak till - använd rabattkoden "kompilator", så får du 15% rabatt på hela köpet och dessutom gratis Kompilator-stickers.
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter samt på LinkedIn.
Bakom mikrofonen finns Bartek Tatkowski, podcasten produceras av Yoisho AB.
Veckans gäster
Johan Öbrink - Technical Visionary. Public speaker. Digital strategist and therapist. Helps organisations change through strategy, code and culture. Expert (acc. to TV4)
Erik Hellman - Code, coffee, cute things. Not necessarily in that order. Bloggar på hellsoft.se
Länkar
Skolplattformen
Skolplattformen på Twitter
Skolplattformen på Github
Municipio är en öppen webbplattform för kommuner och offentlig sektor
Avsnittets sponsor
Detta avsnitt sponsras av... mig själv! Närmare bestämt via mitt sidoprojekt Geekshirt.se.
På Geekshirt.se. kommer du kunna köpa fräscha tishor, stickers och affischer med utvecklartema. Vad sägs till exempel om en tshirt med instruktioner om hur man avslutar vim, eller stickers som påminner om att vänner inte låter vänner använda right-click publish?
Inom kort kommer du även kunna köpa merch för svenska opensource-projekt där en del av vinsten doneras tillbaks till projektet.
Styr browser mot geekshirt.se och spröjsa upp garderoben - nu! När du handlar på Geekshirt.se. hjälper du dessutom podcasten att fortsätta produceras.
Just det, en sak till - använd rabattkoden "kompilator", så får du 15% rabatt på hela köpet och dessutom gratis Kompilator-stickers.
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Mattias Karlsson är systemarkitekt och delägare på Göteborgs konsultföretaget WCOM. Han är även Microsoft Most Valuable Professional inom Azure och Developer Technologies. Aktiv inom öppen källkod– mest känd där som en av de ansvariga bakom byggorkestrerings-verktyget Cake och JSON serialiseraren LitJSON. Passion för community som en av arrangörerna bakom .NET användargruppen SWENUG och DevOps användargruppen DOUGH. Började programmera på 8 bitars maskiner på 80-talet, men jobbat professionellt som utvecklare sedan millennieskiftet.
Avsnittets sponsor
Detta avsnitt sponsras av... mig själv! Närmare bestämt via mitt sidoprojekt Geekshirt.se.
På Geekshirt.se. kommer du kunna köpa fräscha tishor, stickers och affischer med utvecklartema. Vad sägs till exempel om en tshirt med instruktioner om hur man avslutar vim, eller stickers som påminner om att vänner inte låter vänner använda right-click publish?
Inom kort kommer du även kunna köpa merch för svenska opensource-projekt där en del av vinsten doneras tillbaks till projektet.
Styr browser mot geekshirt.se och spröjsa upp garderoben - nu! När du handlar på Geekshirt.se. hjälper du dessutom podcasten att fortsätta produceras.
Just det, en sak till - använd rabattkoden "kompilator", så får du 15% rabatt på hela köpet och dessutom gratis Kompilator-stickers.
Länkar
Blog: https://www.devlead.se/
Twitter: https://twitter.com/devlead
GitHub: https://github.com/devlead
Cake
Cake 1.0 Lanserat!
Blog: https://cakebuild.net/blog/
Twitter: https://twitter.com/cakebuildnet/
GitHub: https://github.com/cake-build/cake/
Azure:
Skapa din första funktion i Azure: https://docs.microsoft.com/sv-se/azure/azure-functions/functions-create-first-azure-function
Vad är durable functions?: https://docs.microsoft.com/sv-se/azure/azure-functions/functions-create-first-azure-function
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Linnea Hubble är en etablerad profil i SEO-branschen och har med sina 12 års erfarenhet ansvarat för SEO-arbetet bland annat på onlineresebyrån Etraveli med verksamhet i 70 marknader, resejätten Expedias nordiska marknader och senast på Sveriges största e-handel Dustin. Hon har suttit i juryn för Svenska SEO-priset och deltagit som talare på Swetugg på ämnet SEO för utvecklare. Numera tar Linnea konsultuppdrag som SEO-expert på distans, och lever som digital nomad. Linnea startade sin karriär på Googles huvudkontor i Mountain View, Silicon Valley, redan 2006, men valde att flytta hem till Sverige och har sedan dess även hunnit med ett par år i London.
Länkar
Googles egna verktyg
Verktyg för att följa rankings och synlighet i sökmotorer (några exempel)
Verktyg för länkar
Verktyg för teknisk SEO
Kontakt
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Filip Ekberg driver ett konsultbolag i Göteborg och reser världen över för att föreläsa om utveckling inom C#. Han har mer än ett dussin kurser publicerade på Pluralsight, om allt från asynkron programmering i .NET till spelprogrammering i Python. Filip har även skrivit boken C# Smorgasbord. Tidigare bodde Filip under 3 år i Sydney och jobbade som konsult inom .NET-utveckling.
Länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Patrik Svensson är en Microsoft MVP som gillar OSS och Rust. Han ligger bakom open-source-projektet Cake samt git notifikations-appen Ghostly.
Länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Felix har under de senaste åren jobbat som utvecklare för ett e-commerceföretag i Sydney, med fokus på frontendutveckling (React.js) och maskininlärning. Efter 5 år på andra sidan planeten var det dock dags att flytta hem och nu studerar/jobbar han hemma i Stockholm.
Felix har en blog på https://felix.gudehn.dev och pushar kod till github.com/faelks.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Bartek är en helt ok utvecklare, godtagbar entreprenör och även värd för podcasten Kompilator. Han driver den pyttelilla teknikbyrån Yoisho och kommer förmodligen när som helst att börja blogga på brtk.se. Ibland postar han roliga gifar på @brtkdotse.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Sponsor
Veckans avsnitt av Kompilator sponsras av cfinder, ett nytt konsultnätverk där konsulter och konsultköpare kan mötas utan mellanhänder. Cfinder kör dessutom en sommarspecial, där de bjuder på juli och augusti månad om du tecknar ett valfritt medlemskap.
Veckans gäst
Kristoffer lärde sig programmera på en Commodore 64 med drömmar om att en dag bli spelutvecklare, en dröm som så småningom blev sann. Efter många om och men jobbade han till slut i många år med distribuerade system på SUSE, men har nu startat sitt eget bolag under namnet Ziran AB.
Han bloggar väldigt sällan som 6510.nu, kodar oftast på github.com/krig och twittrar ibland som @antikristoffer.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Sponsor
Veckans avsnitt av Kompilator sponsras av cfinder, ett nytt konsultnätverk där konsulter och konsultköpare kan mötas utan mellanhänder.
Veckans gäst
Filip Ekberg driver ett konsultbolag i Göteborg och reser världen över för att föreläsa om utveckling inom C#. Han har mer än ett dussin kurser publicerade på Pluralsight, om allt från asynkron programmering i .NET till spelprogrammering i Python. Filip har även skrivit boken C# Smorgasbord. Tidigare bodde Filip under 3 år i Sydney och jobbade som konsult inom .NET-utveckling.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @brtkdotse på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Sponsor
Veckans avsnitt av Kompilator sponsras av cfinder, ett nytt konsultnätverk där konsulter och konsultköpare kan mötas utan mellanhänder.
Veckans gäst
Filip Ekberg driver ett konsultbolag i Göteborg och reser världen över för att föreläsa om utveckling inom C#. Han har mer än ett dussin kurser publicerade på Pluralsight, om allt från asynkron programmering i .NET till spelprogrammering i Python. Filip har även skrivit boken C# Smorgasbord. Tidigare bodde Filip under 3 år i Sydney och jobbade som konsult inom .NET-utveckling.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Sponsor
Veckans avsnitt av Kompilator sponsras av cfinder, ett nytt konsultnätverk där konsulter och konsultköpare kan mötas utan mellanhänder.
Veckans gäst
Jeffrey T. Fritz – or simply “Fritz” is a Program Manager for Microsoft on the ASP.NET and .NET Community Outreach teams. He has lead the ASP.NET Web Forms, and WCF teams and managed the MSDN Web Developer Tools blog. He plans and assists in delivering all .NET and Visual Studio developer content at major Microsoft conferences. Additionally, he manager the Microsoft MVP program’s interactions with the Visual Studio and .NET product teams.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäster
Kristoffer lärde sig programmera på en Commodore 64 med drömmar om att en dag bli spelutvecklare. Efter att ha levt drömmen på Massive i Malmö i ett antal år växte intresset för fri mjukvara, och numera jobbar han på SUSE där han hackar på diverse projekt relaterade till High Availability.
Han bloggar inte på koru.se.
Fredrik är utvecklare på TimeEdit och bygger allt från iOS-appar till servrar och webapplikationer.
Utanför jobbet har Fredrik bland annat hjälpt till att arrangera Cocoaheads möten i Göteborg. Han har även utvecklat och släppt appar på och för Apples plattformar. På bjoreman.com dyker det upp några rader när andan faller på.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Du är även välkommen in på vår Discord!
Veckans gäst
Andreas har jobbat som utvecklare i mer än två decennier. 2011 började han bygga system i Azure och snart 10 år senare är det fortfarande bland det roligaste han vet. Passionen är just arkitektur av molnbaserade system samt front end-utveckling med webramverket Aurelia. Andreas är Core Team member i Aurelia sedan 2017, driver aureliaweekly.com samt föreläser och utbildar inom Aurelia.
Jürgen Wenzel har kodat i nästan 40 år och varit konsult med fokus på systemdesign och utveckling i 25 år. Sedan starten med maskinkod som barn så har han med nöje och enstaka frustration rört sig genom lager, språk och stacks. För nuvarande spenderar han mest tid med Aurelia och .NET. När han kan hitta tid utanför IT så utbildar han skådespelare i rörelse och scenkamp och han letar konstant efter sätt att få in svärdssvingande i datorjobbet.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Andreas är teknikoptimist, designer och utvecklare som framförallt har hållit på med att bygga web. Började med React innan det var coolt och på senare tid leker jag en del med ReasonML. Har jobbat med små startups, stora konsultdrakar, mindre byråer och lite olika produktbolag. Numera är han frilans och försöker pyssla mest med att bygga mer eller mindre komplexa webappar. Andreas vill skapa produkter som löser viktiga problem och gör världen lite bättre. Han försöker också slita sig loss från nio-till-fem-livet och skulle helst aldrig vilja se ett kontorslandskap igen.
Titlar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Carl Franklin - Carl Franklin is Executive Vice President of App vNext, a software development firm focused on the latest methodologies and technologies. Carl is a 20+ year veteran of the software industry, co-host and founder of .NET Rocks!, the first and most widely listened to podcast for .NET developers, a Microsoft MVP for Kinect for Windows, a Microsoft Regional Director, and Senior Executive of Pwop Studios, a full-service audio and video production/post production studio located in Southeastern Connecticut.
Richard Campbell - Richard Campbell started playing with microcomputers in 1977 at the age of 10. He's really never done anything else since. In that time he's been involved in every level of the PC industry, from manufacturing, to sales, to development, and into large scale infrastructure implementation. He has been a witness and participant to the Bill Gates vision of "A PC on every desktop."
Titlar och länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag blir jätteglad om du lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Passionate software developer on a continuous learning path. Microsoft MVP and jack of all trades with professional experience in everything from bare-metal programming to cloud-native solutions. Currently focusing on .NET and Azure. Father of three, fiancé of one, and an open source contributor.
Titlar och länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Sju år gammal fick Jimmy sin första dator, en ZX Spectrum , och sedan dess har han inte kunnat sluta koda. Han brinner för allt som är nytt och tillsammans med sin fru driver de företaget Azm Dev som fokuserar på just det, allt som är nytt. När han inte kodar (ja det finns såna tillfällen även om de är få) så spenderar han tid på att förbättra sin och andras presentationsteknik genom att vara mentor och studera allt tänkbart material i ämnet. Han har vart världen runt och föreläst på utvecklingskonferenser vilket bland annat har lett till att han blivit Microsoft MVP för sjätte året i rad. Han är även co-host för podcasten Coding After Work Podcast.
Titlar och länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Jessica är en internationell talare, lärare, podcastare, mentor, nörd, UXare och VD. Hon har en passion för utvecklarcommunityn där hon organiserar konferenser, events och user groups. Det var bland annat denna passion som gett henne utmärkelsen Microsoft MVP inom Windows Development 6 år i rad. Hon började i utvecklarvärlden men insåg ganska snart att det var användarupplevelsen hon brann för. En sak hon är säker på är att man aldrig blir fullärd, och det är därför hon kontinuerligt lär sig nya saker, researchar och tränar med några av världens skickligaste personer. Hennes företag erbjuder utbildningar, workshops, UX-utredningar och utveckling inom HoloLens, VR/AR/MR, kognitiva tjänster, chat/tal bottar, windows utveckling och presentationsteknik.
Titlar och länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Peter har arbetat med webben alldeles för länge, men blir fortfarande inspirerad av att lösa riktiga användarproblem och skapa produkter med hållbara affärsmodeller. Han byggde sitt första CMS till sin fotbollsklubb 1997, och har sedan dess bl a varit produktchef för Episerver CMS, utvecklat en populär fiskeapp, och nu senast lett produktteamet på Contentful i Berlin. När Peter inte skissar på en whiteboard gillar han att fiska, spela discgolf eller njuta av myggen tillsammans med familjen på en avlägsen hjortronmyr någonstans i Tornedalen.
Titlar och länkar
(1:48) Varför är headless på uppgång just nu?
(7:09) Kan man lära gamla hundar nya trix?
(10:14) Börja med innehållet - resten följer efter
(12:07) Kan man klämma in en gammal datamodell i ett nytt tankesätt?
(18:08) Reklam för Swetugg
(18:53) Vi rör oss mot mer specialiserade tjänster
(24:23) Rätten att få provköra utan att prata med en säljare
(27:18) Sälj in mjukvara via gräsrötterna
(30:28) Gatsby har den mest fantastiska dokumentationen någonsin
(32:18) Crossing The Chasm
(36:52) Varför läser inte ledare klassiska böcker?
(39:08) Det är skillnad på att veta och ha insikt
(40:43) Historien upprepar sig
(41:22) Vad ligger i pipen för Contentful?
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Kompilator hittas på världsvida webben men även på @kompilatorpod på Twitter och LinkedIn.
Veckans gäst
Åsa har jobbat som utvecklare och arkitekt sedan slutet av 90-talet och har de senaste 4 åren mobbprogrammerat 100% på samtliga sina uppdrag. Efter att ha upplevt alla fördelar med metoden har hon ingen lust att gå tillbaka till ensamprogrammering igen.
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Veckans gäst
Martin Edenström har haft förmånen att influera och påverka digitaliseringen i Sverige under snart 20 års tid. Dels i rollen som Stockholmschef på Consid, men även genom egna branschsajten och nyhetsbrevet MKSE.com som tiotusentals beslutsfattare varje månad läser. Samt som digitaliseringsexpert åt Resumé. Martin föreläser återkommande på universitet, Berghs och event som Marketing Automation Day, Webbdagarna och WSA.
Länkar
Gilla och följ Kompilator
Om du gillade detta avsnitt kan du prenumerera på Kompilator i din poddapp. Jag är hemskt tacksam om du även lämnar ett omdöme på iTunes vilket hjälper fler att upptäcka podden.
Veckans gäst
Andreas är teknikoptimist, designer och utvecklare som framförallt har hållit på med att bygga web. Började med React innan det var coolt och på senare tid leker jag en del med ReasonML. Har jobbat med små startups, stora konsultdrakar, mindre byråer och lite olika produktbolag. Numera är han frilans och försöker pyssla mest med att bygga mer eller mindre komplexa webappar. Andreas vill skapa produkter som löser viktiga problem och gör världen lite bättre. Han försöker också slita sig loss från nio-till-fem-livet och skulle helst aldrig vilja se ett kontorslandskap igen.
Länkar
Veckans gäst
Kod var aldrig den självklara vägen för Sanna utan ett intresse som sakta fått växa fram från tonåren fram tills när hon skulle börja sitt första jobb efter sin utbildning. Hon har hunnit med två år som utvecklare på Bonnier innan hon bytte bana och började programmera sociala robotar, bland annat rekryteringsroboten Tengai.
Länkar
Veckans gäst
Patrik Svensson är en Microsoft MVP som gillar OSS och Rust. Han ligger bakom open-source-projektet Cake samt git notifikations-appen Ghostly.
Länkar
Veckans gäster
Daniel och Dan, som jobbar som konsulter på Omegapoint, är luttrade programmerare och arkitekter som ofta syns prata på konferenser om högkvalitativ systemutveckling i allmänhet och säkerhet i synnerhet.
Tillsammans med Daniel Sawano har de nyligen släppt boken “Secure by Design” om hur man genom klokt vald design kan öka säkerheten dramatiskt, utan att behöva tänka aktivt på säkerhet hela tiden. Boken har mötts med nyfiket intresse och ligger just nu trea på förlagets bästsäljarlista.
Länkar
Veckans gäst
Tobbe är en utvecklare som trodde han skulle trolla med datorer och skriva styrsystem för brödrostar. Frustrationen när magin fastnade på hyllan och därmed aldrig fick chans att förändra världen fick honom att naivt ge sig i kast med att debugga organisationer och arbetssätt. Från XP till Kanban, från Lean till Agile, från bångstyrig processrebell med åsikter om hur andra borde göra arbetet till att själv försöka inifrån skapa miljöer där bra arbete kan ske.
Tobbe skriver kod, och pratar med människor. Han kallar sig utvecklare, andra har kallat honom många saker (inte alla vänliga). Tobbe springer när han är frustrerad. Han har sprungit ganska långt.
Länkar
Sponsor
Detta avsnitt sponsoras av SPP som just nu söker fullstack-utvecklare med .Net-bakgrund.
Veckans gäst
Joel Abrahamsson är utvecklare och teknisk ledare. I dag jobbar han som konsult. Tidigare har han varit med och byggt upp en utvecklingsavdelning på grunden i egenskap av chefsutvecklare på Expressen. Han har även varit med och grundat en startup som byggde en produkt (numera EPiServer Find) ovanpå ElasticSearch.
Joel brinner för att bygga rätt sak på rätt sätt. Med andra ord brinner han teknisk utveckling men han har också minst lika stort intresse för frågor som handlar om hur man organiserar utvecklingsorganisationer och får dem att samarbeta bra med övrig verksamhet.
Länkar
Sponsor
Detta avsnitt är sponsrat av SPP, som just nu söker fullstack-utvecklare med .Net-bakgrund.
Veckans gäst
Jakob har kodat sen han fick sin första PC (486 DX2-66MHz!) i mitten på 90-talet, och har en förkärlek till att programmera stora (och därigenom oftast dyra) maskiner. Fick sitt första teleskop 1998 och kan nu kombinera sina intressen programmering och astronomi. Jobbar med PLC-programmering av världens största teleskop under konstruktion, ELT (Extremely Large Telescope). Driver bloggen AllTwinCAT och underhåller PLC-enhetstestramverket TcUnit.
Länkar
Sponsor
Detta avsnitt är sponsrat av SPP, som just nu söker fullstack-utvecklare med .Net-bakgrund.
Veckans gäst
Scott is a web developer who has been blogging at https://hanselman.com for over a decade. He works in Open Source on ASP.NET and the Azure Cloud for Microsoft out of his home office in Portland, Oregon. Scott has three podcasts, http://hanselminutes.com for tech talk, http://thisdeveloperslife.com on developers' lives and loves, and http://ratchetandthegeek.com for pop culture and tech media. He's written a number of books and spoken in person to almost a half million developers worldwide.
Länkar
Veckans gäst
Sju år gammal fick Jimmy sin första dator, en ZX Spectrum , och sedan dess har han inte kunnat sluta koda. Han brinner för allt som är nytt och tillsammans med sin fru driver de företaget Azm Dev som fokuserar på just det, allt som är nytt. När han inte kodar (ja det finns såna tillfällen även om de är få) så spenderar han tid på att förbättra sin och andras presentationsteknik genom att vara mentor och studera allt tänkbart material i ämnet. Han har vart världen runt och föreläst på utvecklingskonferenser vilket bland annat har lett till att han blivit Microsoft MVP för sjätte året i rad. Han är även co-host för podcasten Coding After Work Podcast.
Länkar
Veckans gäst
Cecilia Wirén har kodat .Net sedan 2004, undervisade sedan i flera år och lärde sig varje hörn av .Net Framework - mer eller mindre utan till. Tagit hand om Sweden .Net UserGroup i Stockholm sedan 2011 som idag har 1600+ medlemmar på meetup.com. Pratar ofta och gärna på konferenser och har till och med varit med och startat och driver en av de tre bästa .net konferenserna i Stockholm; Swetugg. Har fått utmärkelsen Microsoft MVP inom Developer Technologies. Tillbringar dagarna med att hjälpa kunder tillsammans med sina kollegor på Active Solution. Bloggar på https://ceciliasharp.com och twittrar under https://twitter.com/ceciliasharp
Talking points:
Http security headers
Säkerhet på .NET
URL
Content security policy
X-header och standard
Länkar
Citat
“Jag har ju också tyckt att säkerhet är lite jobbigt och tråkigt en gång i tiden. Nu har jag ju jobbat med .NET sedan 2004, så nu är det ju dags för mig att börja bry mig om säkerhet. Det är väl egentligen så jag började att tänka”
“Det känns som att säkerhet har kommit mer och mer på tapeten”
“Man kan anmäla sin site för att vara preloaded, så att den finns i en preloaded lista. Så även innan folk har besökt din hemsida så vet webbläsaren att det är https bara som gäller”
Veckans gäst
Åsa har jobbat som utvecklare och arkitekt sedan slutet av 90-talet och har de senaste 4 åren mobbprogrammerat 100% på samtliga sina uppdrag. Efter att ha upplevt alla fördelar med metoden har hon ingen lust att gå tillbaka till ensamprogrammering igen.
Den här veckan pratar Bartek med Cecilia Wirén som är utvecklare, talare och community person inom .NET. Hon driver även Swenug som är en .NET grupp i Stockholm och utöver detta även Swetugg.
Cecilia som även är en MVP för Microsoft berättar om hennes erfarenhet inom detta område. Hur ser Cecilias arbete som .NET utvecklare ut? Vad krävs för att bli nominerad som en MVP?
Veckans gäst
Cecilia Wirén har kodat .Net sedan 2004, undervisade sedan i flera år och lärde sig varje hörn av .Net Framework - mer eller mindre utan till. Tagit hand om Sweden .Net UserGroup i Stockholm sedan 2011 som idag har 1600+ medlemmar på meetup.com. Pratar ofta och gärna på konferenser och har till och med varit med och startat och driver en av de tre bästa .net konferenserna i Stockholm; Swetugg. Har fått utmärkelsen Microsoft MVP inom Developer Technologies. Tillbringar dagarna med att hjälpa kunder tillsammans med sina kollegor på Active Solution. Bloggar på https://ceciliasharp.com och twittrar under https://twitter.com/ceciliasharp
Länkar
Citerbara citat
“Det är ungefär 3200 i världen som får den här utmärkelsen, som fick det förra året kanske jag ska säga och i Sverige är vi 56 stycken MVP.”
“Det finns ju flera olika grupperingar utanför Microsoft, MVP är ju en gruppering kan man säga. En sak att nämna är att man absolut inte får vara anställd av Microsoft för att vara MVP. Om man blir anställd på Microsoft och man är en MVP så blir man av med sin MVP.”
“Varje år så anordnas det då en konferens som heter MVP Summit. Alla MVP och RD blir inbjudna. Den hålls på campus i Redmond.”
“Precis nu i dagarna har det faktiskt kommit ut en liten bloggpost och en motbloggpost, och lite saker runt en som faktiskt lyckades att bli utslängd på grund av Code of Conduct under MVP summiten”
Veckans gäst
Daniel Stenberg är upphovsmannen och primära drivkraften bakom cURL och libcurl. Han titulerar sig själv som ”internetprotokollsnörd”, open source-person och utvecklare. Tidigare jobbade Daniel på Mozilla, men numera ägnar han sig helhjärtat åt cURL-support via wolfSSL. Han jobbar även med HTTP/3 och QUIC i IETF.
Länkar
I veckans avsnitt pratar Pelle och Bartek också om de problem som kan uppstå med gatekeepers inom sociala nätverk. Stora företag har mycket makt och möjligheter att kunna göra saker som att kunna filtrera och blockera våra inlägg och profiler om vi har ett suspekt beteende eller om de anser att vi uttrycker oss fel. Detta är mycket bra i många lägen, för att bland annat förhindra hackers och rasistiska åsikter och liknande. Men det kan också vara dåligt eftersom man i själva verket inte har lika stor yttrandefrihet längre.
Var går de moraliska gränserna för hur mycket de stora företaget får eller bör filtrera?
En mycket intressant diskussion om den makt som de stora företagen inom sociala medier har och vilka moraliska förpliktelser det egentligen innebär. Häng med och lyssna!
Veckans gäst
Pelle har kodat ända sedan lågstadiet – resan började med QBasic i DOS, men sedan länge är det såklart webben som gäller. Nyfiken som han är har han testat på mycket – frilansande, byrå, konsult, startup, storföretag – men genom allt har en röd tråd ändå funnits: Fascinationen över webbens demokratiserande effekt och en vilja att bidra till att pusha den längre för att möjliggöra mer och större kreativitet.
Talking points:
Länkar
Citerbara citat
“Idag kan dom som vill börja med webbutveckling och börja vara en som bygger webben inte riktigt göra det, för de måste i så fall först skaffa sig en anställning på Twitter, Facebook eller något för att överhuvudtaget kunna bidra till att de sociala medierna utvecklas.”
“Om du centraliserar allting till ett ställe, då får det centrala stället möjligheter att göra saker och ting, som att till exempel blocka dig för att du har ett suspekt beteende. Och man får möjligheter att göra saker och ting, som att filtrera och blockera, då får du också en moraliskt förpliktelse att göra det.”
“Sen är frågan ur det lite större perspektivet om det är rimligt att en person eller företag som innehar makten, att så hårt kunna styra hur folk uttrycker sig och om vad som är rätt och vad som är fel.”
VECKANS GÄST
Ida är en utvecklare med en hel del erfarenhet av att bygga saker. Framför allt på webben. Hon gillar att vara en del av olika event både som deltagare, talare och organisatör. För ett antal år sedan var hon med och startade t12t, ett initiativ för att öka kunskapen runt digital tillgänglighet. 2016 organiserade hon CSSconf i Oslo, en konferens med fokus på design och utveckling.
Just nu är hon på jakt efter ett nytt jobb samtidigt som hon jobbar med planeringen av nästa t12t event. Ni hittar henne på @kolombiken.
Citerbara citat
"Alla måste vara med på tåget för att det ska funka"
"Då kom de med en mastodontrapport på 25 sidor som det inte fanns någon budget kvar att implementera"
"Det jag rekommenderar är att bara lyssna igenom [skärmen] med en skärmläsare - fastnar den t.ex. i en loop?"
"Ett lätt tips - kisa med ögonen. Känns det logiskt? Kan man urskilja funktionaliteten?"
"Man kanske tror att det är ett smalt område, men egentligen är det hur brett som helst."
"Vem du än är - gå på meetupen!"
Veckans Gäst
Daniel Stenberg är upphovsmannen och primära drivkraften bakom cURL och libcurl. Han titulerar sig själv som "internetprotokollsnörd", open source-person och utvecklare. Tidigare jobbade Daniel på Mozilla, men numera ägnar han sig helhjärtat åt cURL-support via wolfSSL. Han jobbar även med HTTP/3 och QUIC i IETF.
Länkar
VECKANS GÄST
Peter Örneholm är en pappa, make och Microsoft Azure MVP som älskar att utforska livet. Att bidra till Open Source är en nyfunnen passion. Peter har över 10 års erfarenhet av utveckling i Microsoftrelaterade tekniker och arbetar idag som IT-konsult på Active Solution i Stockholm där han hjälper företag att åstadkomma mer genom web- och molnteknologier.
VECKANS GÄST
Veckans gäst är Erica Karlsson, agil coach på SPP. Så här berättar Erica om sig själv: ”Jag heter Erica Karlsson och arbetar som agil coach. I rollen får jag hjälpa mina kollegor att varje dag bli lite bättre. Det är fantastiskt roligt. Jag har de senaste åren arbetat med agila team i organisationer som vill skala upp det agila arbetssättet från team till hela organisationen. Det finns mycket att utforska, jag har bara skrapat på ytan.”
LÄNKAR
Scaled Agile Framework (SAFe)
Essential SAFe
Big Room Planning
Large Scale Agile (LeSS)
I detta avsnitt träffar vi Robert Linde och pratar statiska sajter och headless CMS. Visste du att det absolut snabbaste sättet att serva en sajt är att ha en uppsättning statiska HTML-filer? Att bygga en sådan sajt för hand kan vara väldigt arbetskrävande, så vi diskuterar verktyg som underlättar detta.
Länkar
Contentful
Nuxt
Netlify
JAMstack
GatsbyJS
GraphQL
2G Tuesday
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.