Om hur Afrikas demografi kan förändra världen. Men vart ska all den ungdomliga energin ta vägen? Hör bagaren i Dakar som vill till Europa, rwandierna som vill skapa ett nytt Silicon Valley och hör hur en skola i Hölö passar in i det nya Afrika.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I slutet av århundrandet kommer nära hälften av jordens arbetsföra befolkning att vara afrikaner. Dom unga är en kraft som kan skapa ekonomisk tillväxt. Men om ungdomarna inte får en chans kan kraften förvandlas till social oro och massiv migration.
Philippe Fargues, chef för the Migration Policy Center på det Europeiska Universitetet i Florens, förklarar vad en ”youth bulge” eller ”ungdomspuckel” är och hur den kan lyfta Afrika ur fattigdom, om de rätta förutsättningarna finns på plats.
I Senegals huvudstad Dakar har ett jobb blivit det mest åtråvärda som finns. Hör bagaren El Hadji Coly som nu sparar för att ta sig till Europa i jakten på ett arbete. Men vi möter också Moustapha Ndyaie som har utvecklat ett biljettsystem för huvudstadens bussresenärer. Europa intresserar honom inte alls, han skulle inte ge sig av om han så fick en miljard. Reporter Maria Sjökvist.
Om möjligheterna finns på hemmaplan finns det ingen anledning att ge sig av mot ovissheten. Rwanda tillhör de länder i Afrika som har haft en imponerande ekonomisk tillväxt det senaste decenniet och landet jobbar medvetet för att ta tillvara på de ungas energi. Ungdoms- och it-ministern Jean Philbert Nsengimena hoppas att informationsteknologin kan skapa nya jobb. Hör också entreprenörerna som vill sprida it-andan till landsbygden. Reporter är Sveriges Radios Afrikakorrespondent Richard Myrenberg.
Souleyman Cisse, Moussa Coulibaly och Alpha Oumar Diallo från Guinea vet vad migrationen kostar - i form av ensamhet. Alla tre jobbar här i Sverige men ser ändå framtiden i Afrika. Och hör läraren Emmanuel Touré på Hölöskolan söder om Södertälje som frågar sig vad han kan lära av svenskarna som gav sig iväg till Amerika? Reporter Ulrika Bergqvist.
I studion finns Annika Sundén, chefsekonom på biståndsmyndigheten Sida och Joe Frans tidigare riksdagsledarmot för socialdemokraterna, sedan Ordförande för Forum Syd. Idag är han entreprenör med verksamhet i ett par afrikanska länder, bland annat sitt forna hemland Ghana och Kongo-Kinshasa.
Programledare: Ivar Ekman
[email protected]
Producent: Ulrika Bergqvist
[email protected]