Fel politiker fick bära ansvar när SVT:s Opinion live debatterade flyktingmottagande. Tomas Tjajkovski om en oförglömlig borgfest. Så rustar mediehusen inför desinformation under hösten val.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Fel kommun fick ansvaret i SVT:s Opinion live
Efter förra veckans Opinion live i SVT gick topplocket för det moderata kommunalrådet i Staffanstorp, Christer Sonesson. I en uppmärksammad text har han anklagat SVT för sprida “Fake news” och för att svartmåla den moderatledda kommunen.
Ämnet för debatten var kommunalt flyktingmottagande. I den tillfälligt uppbyggda studion i en lokal församlingsgård fanns utöver politiker även nyanlända som var kritiska mot det boende kommunen placerat dem på.
Men en av flyktingarna var inte placerat på sitt boende utav Staffanstorp kommun, utan av Malmö kommun.
Vad visste egentligen SVT:s Opinion live om detta? Och står anklagelsen om "Fake news" verkligen i proportion till dådet?
Reporter: Erik Petersson.
Borgbevakningen och mediedrevets collateral damage
Det har gått exakt ett halvår sen den så kallade Borg-skandalen briserade i våra medier. En historia som fick enorma proportioner och en bevakningen som kritiserades för att vara både för närgången och orättfärdig.
Då lät det som det oftast gör när mediedrev diskuteras: är huvudpersonen tillräckligt offentlig och är händelsen av tillräckligt allmänintresse för att den hårda mediebevakningen ska vara motiverad?
Desto mer sällan pratar vi om de som befinner sig intill men som också drabbas negativt. Vänner, vittnen och familj som inte gjort något fel men som dras med i stormen av bara farten.
Vi har återvänt till Borggate. Till festens arrangör Tomas Tjajkovski och festdeltagaren Allan Förberg.
Reporter: Therese Rosenvinge.
Mediehusen rustar för desinformation under valåret
Förberedelserna inför höstens val är i full gång och redaktionerna rustar nu för årets valrörelse. Men något nytt har hänt.
Sen senaste valet 2014 har ett fenomen uppmärksammats och diskuterats i betydligt större omfattning än tidigare. Både i Sverige, men inte minst utomlands.
Illegitim informationspåverkan och statsstyrd desinformation.
Vi vet att det förkommer. Vi vet också att det funnits i samband med valen i USA och Frankrike. Enligt experterna vore det naivt att tro att det inte kommer att förekomma under höstens val i Sverige.
Så hur väl rustade står de svenska mediehusen inför det som komma skall?
Reporter: Viola Nilsson.