Har källskydd blivit verktyg för aktiemanipulation? 25 000 demonstranter fyllde torget i Härnösand. Eller? Sifferkamp satte sjukhusstriden på kartan. Och utrensning av redaktionernas fotografer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Blir källskyddet ett verktyg för aktiemanipulation?
I maj 2015 uppmärksammade vi här i Medierna ett växande problem med att anonyma skribenter haussar upp sitt egna aktieinnehav i etablerade mediers så kallade börsforum. I torsdags väckte Ekobrottsmyndigheten åtal mot två misstänkta.
Ja, med hjälp av ID-kapningar, falska profiler och till synes initierade aktieanalyser har två misstänkta läkarstudenter kunnat dupera så många forum-medlemmar att dom på kort tid tjänat miljoner. Dom är nu misstänkta för grov otillbörlig marknadspåverkan.
Men den här historien rymmer inte bara ett raffinierat brott, den rymmer också frågan om vilket ansvar de medier som erbjuder dessa börsforum har. Åtalet ställer frågor om yttrandefrihetens gränser, men också frågan om grundlagsskyddade medier utnyttjas som ett verktyg för grov brottslighet.
Siffergrälet som satte Västernorrlands sjukhusstrid på kartan
I veckan blåstes det på när det sas att 25 000 demonstranter slutit upp på torget i Härnösand för att visa sitt missnöje med nedskärningar i den lokala vården. Om den här siffran stämmer, skulle vi på riktigt kunna säga man ur huse, för i Härnösands kommun bor det nämligen nästan exakt 25 000 personer.
Det var en stor demonstration, utan tvekan. Och frågan om hur många som var på torget är inte samma fråga som hur många som deltog i demonstrationen. Men i rapporteringen verkar just siffran 25 000 ha slagit an så starkt att nyheten till och med fick nationella vingar. Siffran rapporterades glatt vidare, trots att ingen riktigt verkar ha kollat om den stämmer.
Vi skickade vår reporter Tonchi Percan till Västernorrland för att undersöka hur väl journalisterna klarar av att korrekt rapportera om den infekterade sjukhusstrid som rasar där.
Bilderna allt viktigare – men fotograferna blir färre
De professionella nyhetsfotograferna blir allt färre på Sveriges redaktioner. Och det är en utveckling som sker samtidigt som bilden blir allt mer betydelsefull för att nyheter ska spridas på nätet.
Idag ska alla göra allt – multijournalister ska alla vara. Skriva, fota, live-rapportera och twittra. Svunnen är tiden när fotografen fick stå i mörkerrummet för att kalibrera bilden till högsta kvalitet.
Vad händer med vår nyhetskonsumtion när bilden inte ges samma värde. Vår reporter Linnea Svensson har gjort det här reportaget och hon började hos Lennye Osbeck – som nyss lämnat jobbet efter nästan femtio år som fotograf inom koncernen Mittmedia som gått långt i sin utrensning av bildjournalister.