Sveriges mest populära poddar

Medierna

Hänt i veckan-haveri och Hemnetjournalistik

30 min • 16 juli 2016

Kändistidningen Hänt i veckan kritiseras för att framställa dömd trippelmördare som oskyldig. Vi undersöker fenomenet Hemnet-journalistik. Och så sommarserie om nyheterna vi aldrig glömmer, om Utöya.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hänt i veckan anklagas för att rentvå dömd mördare
En av veckans mest oväntade publiceringar stod nöjestidningen Hänt i veckan för. De hade lyckats med det ingen annan redaktion hade gjort, nämligen att landa en exklusiv intervju med en av Sveriges mest jagade män: Martin Saliba, som i januari dömdes till livstids fängelse för tre mord i Uddevalla förra sommaren. 
Från sitt gömställe i Libanon bedyrar han sin oskuld för Hänt i Veckans reporter och säger att han flytt Sverige eftersom han är rädd att offrens anhöriga ska döda honom om han återvänder. Det finns såklart ett stort nyhetsvärde i att intervjua dömda brottslingar. Men i Hänt i veckans artikel ställs inga motfrågor och varken åklagare eller anhöriga intervjuas för att ge andra sidan av den här historien.
Men inte nog med det. Redaktionen tar ytterligare ett steg och gör en egen rekonstruktion för att motbevisa det som sägs vara en central del i den fällande domen.
Hur kommer det sig att Hänt i veckan fick den här exklusiva intervjun? Och varför låter man en dömd trippelmördare stå helt oemotsagd?
Reporter: Jonna Westin.

Fenomenet Hemnet-journalistik 
Vi har i en rad reportage här i Medierna berättat om annonser som lånar journalistikens form: så kallad Native advertising. Men den här veckan ska det handla om en genre av journalistik som gör tvärtom. Det ska handla om journalistik som lånar annonsens form. Det handlar om Hemnet-journalistik.
För om det finns en sorts material som klickas på nätet vill medierna vara där och göra innehållet själva. Kvälltidningarnas nyhetsvinklar på virala videoklipp är ett exempel. Idag ska det handla om hur sajterna gör för att kapitalisera på ett annat klickmonster: Bostadsannonserna.
Reporter: Erik Petersson

Första delen av sommarserien: Nyheter vi aldrig glömmer
I den första delen av vår reportageserie den här sommaren berättar vi idag om den svarta dagen den 22 Juli 2011. Då Norge drabbades av Anders Behring Breiviks terrordåd, som slog till först mot centrala Oslo och sedan mot ön Utöya där Arbeiderpartiet hade sitt årliga ungdomsläger. Svenska Ali Esbati, riksdagsledamot för vänsterpartiet som var där och höll föredrag var den enda Svensken, och en av få vuxna som befann sig på ön.
Reporter: Tove Palén.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00