Kinesiska appen TikTok utmanar Silicon Valley på riktigt. Källskydd i fara när regeringen vill förbjuda anonyma kontantkort. Iransk journalist söker asyl i Sverige. Är läsarombudsmannens tid är förbi?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Kinesiska appen TikTok utmanar och skrämmer
Den senaste tiden har mycket handlat om handelskriget mellan USA och Kina. Men den kanske viktigaste kinesiska exporten just nu bryr sig varken om några tullar eller handelshinder.
Videoappen TikTok har på kort tid etablerat sig globalt. Bland barn och tonåringar hör TikTok till en av de mest populära sociala medier-plattformarna och appen har passerat 1 miljard nedladdningar.
Men vad innebär det att vi nu har en ny global app med säte i diktaturens Kina? Vad säger TikToks framfart om hur den digitala maktbalansen kommer att se ut i framtiden?
Reporter: Therese Rosenvinge.
Förbud mot anonyma kontantkort riskerar källskydd
I veckan meddelade regeringen att den nu vill utreda ett förbud mot anonyma kontantkort i mobiltelefoner.
Inrikesminister Mikael Damberg motiverade beslutet med att polisen och Säpo önskat sig förändringen för att bättre kunna stävja brottslighet.
Men något som inte problematiserats i veckans rapportering är att anonyma kontantkort är helt avgörande för betydligt fler än de kriminella.
Reporter: Johan Cedersjö.
Svår SVT-intervju med iransk avhoppare
I början av veckan kom bekräftelsen att en journalist flytt från den iranska delegation som förra helgen besökte Sverige. Hans namn är Amir Tohid Fazel och han har nu sökt asyl i Sverige.
Den här historien har i veckan varit en nyhet som medier över hela världen rapporterat om.
Men trots all uppmärksamhet finns det få uppgifter om vem mannen från den hårdföra regimen egentligen är.
Vi träffade i veckan SVT Nyheters ansvariga utgivare Charlotta Friborg för att fråga hur de resonerade inför den exklusiva intervju de fick med Amir Tohid Fazel.
Reporter: Johan Cedersjö.
Publikens ombudsmän på redaktionerna ett minne blott
Tänk dig att det på landets redaktioner fanns en person som publiken kunde vända sig till med beröm, kritik och synpunkter. En person som stod på publikens sida och med legitimitet granskade den egna redaktionens arbete.
I början av 00-talet var det här en realitet. Då fanns ett antal anställda tittar- och läsarombudsmän vars uppgift var att tillvarata publikens intressen.
Men de är idag ett minne blott.
Vi åkte hem till Lilian Öhrström, pensionerad journalist och tidigare läsarombudsman på Dagens Nyheter.
Reporter: Jonna Westin.