Nyheten om en ubåt på Östersjöns botten fick alla medier att gå i kollektivt spinn. I samband med ubåtsfyndet har många frågor väckts om dolda agendor och listiga strategier och om vem som visste vad när. Läsarbilderna är ovärdeliga för tidningarna. Men tidningarna ställs inför svårigheter när det kommer att avgöra om bilderna tagits på ett etiskt riktigt sätt. Han slängde av sig kavajen och visade en ny bild av sig själv. Bilden av den dansande ryska presidenten Boris Jeltisn skulle få ryssarna att glömma. Och det lyckades. För en liten stund.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Spekulativ rapportering om vrakfynd
Frågan om ubåtskränkningar i svenska vatten har varit en följetong det senaste året. Så kanske var det helt logiskt att medierna gick i kollektivt spinn när Expressen i måndags publicerade uppgifter om ett upphittat ubåtsvrak.
Under och efter det ubåtsintensiva nyhetsdygnet har många frågor väckts om dolda agendor och listiga strategier. Dykarna har anklagats för att ha undanhållit information, experter har kritiserats för att ha sagt för mycket för fort och det har spekulerats om vad Expressen visste om vraket. Reporter: Therese Rosenvinge
När allmänheten blir blåljusfotografer
Det sägs ofta att alla är fotografer. Men frågan är om alla är lämpliga pressfotografer. En fråga som blivit aktuell den senaste tiden, är vad som händer när medier, framför allt tidningar, ständigt och ibland med pengar i potten uppmanar allmänheten att bidra med foton och filmer. För medieetik omfattar ju inte bara vad som publiceras utan också hur uppgifter och material tas fram. Men hur garanterar redaktionerna det här när det gäller bilder från allmänheten? Och vilket ansvar har tidningarna? Reporter: Marie-Caroline Biver.
Bilden som skulle få ryssarna att glömma
Vi fortsätter vår sommarserie om legendariska pressfoton med att idag blicka utomlands. Vi ska titta närmare på ett foto som alla ryssar har på näthinnan och som många även här i Sverige säkert minns. Det är ett oväntat dansnummer med forne presidenten Boris Jeltsin i huvudrollen – mitt i den ryska valrörelsen 1996. Det här är en berättelse om vad bilder kan betyda för politisk image och politiskt kampanjarbete. Och visar det sig, för en av berättelsens huvudpersoner rymmer det här fotoögonblicket också en koppling till den aktuella ryska politiken och till Rysslands ockupation av Krim förra året. Reporter: Per Shapiro
Bilden där den hjärtsjuke Jelstin rockade loss i 40-gradig hetta. (Foto: Alexandr Zemlanitjenko)