Redaktionerna utvärderar sin terrorbevakning. Sveriges Radio avpublicerar P3-dokumentären om Fallet Kevin efter SVTs och DNs granskning. Frukostbordets mediekanal: Vi besöker mjölkpaketsredaktionen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Terrorbevakningen utvärderad
En månad har gått sedan terrorattacken i Stockholm, när en man i en lastbil mejade ner människor längs med Drottninggatan. I efterdebatten har medier fått kritik för att man spred felaktiga uppgifter om skottlossningar runt om i stan. Nu, en månad efter attentatet, har redaktionerna utvärderat sin egen bevakning. Hur klarade man uppdraget? Vad funkade bra? Vad gjorde man fel? Vår reporter Erik Petersson har i veckan tagit del av interna utvärderingar och pratat med mediechefer om hur dom ser på den egna insatsen.
Sveriges Radio avpublicerar P3-dokumentär om fallet Kevin
I veckan har Sveriges i särklass mest populära poddradioprogram, P3 Dokumentär, avpublicerat ett av sina avsnitt. Det handlar om dokumentären “Mordet på Kevin” som släpptes så sent som hösten 2015 men som nu plockats bort efter att nya uppgifter framkommit hos både Dagens Nyheter och SVT.
P3 Dokumentär har prisats för sina fördjupande berättelser om vår samtidshistoria. För att berätta skeenden från början till slut med en blandning av folkbildning och spänning. Det är kanalens flaggskepp och det är knappast en överdrift att säga att programmen kommit att bli historisk lärobok för både vuxna och barn.
I den nu avpublicerade P3 dokumentären “Mordet på Kevin” är det polisens historia som berättas. Det är dom två bröderna, fem och sju år gamla, som bär skulden för Kevins död. En skuldfråga, som ju DN och SVT nu satt i nytt ljus. Alla historier passar inte mallen för P3 Dokumentär. Berättelserna ska ha ett färdigt slut, några frågetecken ska efter lyssning inte finnas kvar. Så nu då, med facit i hand, var det verkligen rätt beslut att göra och sända dokumentären “Mordet på Kevin”? En dokumentär där två pojkar fem och sju år gamla än en gång pekades ut som skyldiga till fyraårige Kevins död. Reporter: Johan Cedersjö
På besök i mellanmjölksmediernas land
Nu i kosläppstider ska vi för en kort stund uppmärksamma Sveriges största analoga mediekanal. En mediekanal som de allra flesta åtminstone någon gång snurrat på vid frukostbordet. Under 42 års tid har jätten på marknaden – Arla – fyllt mjölkpaketets baksida med olika slags innehåll. Recept och marknadsföring av egna produkter förstås, men också texter av mer allmän, folkbildande karaktär. Om alltifrån miljö, klimat och träning, till kända byggnader, litteratur och dinosaurier. Hur går det egentligen till på Sveriges mjölkpaketsredaktion? Vår reporter Hedda Berglund har varit på besök. Men hon börjar hemma hos en entusiastisk läsare.