91 avsnitt • Längd: 30 min • Månadsvis
Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt och stort och smått med koppling till den lokala historien – från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk.
Mycket nöje!
Ansvarig utgivare: Örjan Molander, Museichef
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
The podcast Museimagasinet is created by Kalmar läns museum. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Utställningen Vad hade du på dig? belyser kvinnors erfarenheter av sexuella övergrepp och sexuellt våld. Den invigdes på länsmuseet den 15 oktober 2024 för att uppmärksamma sjuårsdagen av #metoouppropet som spreds över världen 2018. I utställningen tar besökaren del av kvinnors berättelser från då och nu som hänger intill de klädesplagg offren bar, eller hade kunnat bära, vid övergreppen. Poängen är att visa att det inte är kvinnors val av kläder som ligger bakom övergreppen utan att det är förövarna som väljer att begå dem. Initiativtagare till utställningen är Alexandra Durne, grundare till jämställdhetsföreningen Queens of Kalmar. Hon bidrar med två egna berättelser i utställningen. Även Sussie Fogelström delar sin berättelse och har dessutom tagit fram två berättelser från 1600-talet till utställningen. I det här avsnittet av Museimagasinet möter du dem i ett samtal med länsmuseets Andreas Juhl. Vad hade du på dig? visas på länsmuseet till och med 9 februari 2025.
Läs mer om utställningen här:
https://kalmarlansmuseum.se/utstallningar/vad-hade-du-pa-dig/
Det finns en föreläsningsserie med koppling till utställningen. Det programmet hittar du här:
https://kalmarlansmuseum.se/evenemang/sexualbrott-fran-anmalan-till-rattegang/
Vill du dela din egen berättelse om sexuella övergrepp? Då kan du mejla Queens of Kalmar på [email protected]. Om du behöver prata med någon kan du alltid kontakta Kvinnojouren och Ungdomsjouren i Kalmar. Du når dem på telefon 0480-191 55, och via deras hemsida kvinnojouren-kalmar.se** kan du också chatta anonymt. Denna information finns också skriftligt i anslutning till denna podcast.
Kom ihåg: Varje berättelse är viktig, och tillsammans kan vi göra skillnad. Hoppas vi ses på utställningen Vad hade du på dig? här på Kalmar läns museum.
#VadHadeDuPåDig #Museimagasinet #Metoo #QueensOfKalmar #KalmarLänsMuseum
I detta avsnitt av Museimagasinet utforskas den historien om Gustav Vasas krigsfartyg Elefanten, som byggdes 1554 och spelade en viktig roll under det nordiska sjuårskriget. Elefanten, liksom det samtida skeppet Mars, var centrala delar av den svenska flottan, men efter att ha gått på grund utanför Köpingsviken 1564, misslyckades bärgningsförsöken och skeppet sjönk.
Podden tar också upp Carl Ekmans banbrytande marinarkeologiska arbete på 1930-talet, där stora delar av Elefantens vrak, särskilt aktern och fören, grävdes fram och dokumenterades. Trots att vraket till stor del var täckt av sten från 1500-talets misslyckade bärgningsförsök, lyckades Ekman och hans team bärga och katalogisera ett stort antal skeppstimmer och andra föremål.
Vidare diskuteras den senaste forskningen på Elefanten, som är en del av ett större projekt inriktat på det marina 1500-talet och Vasakungarnas skepp. Sedan 2021 har nya undersökningar genomförts på vrakplatsen med hjälp av modern teknik, som fotogrammetri och 3D-modellering. Under 2023 och 2024 har fältarbetet fokuserat på att rensa och dokumentera tidigare undersökta områden, samt skapa nya, detaljerade modeller av vraket. Detta pågående arbete är ett samarbete mellan flera universitet och forskningsinstitutioner, inklusive Västerviks Museum och Södertörns högskola.
Programledaren Adam Norman, Antikvarie vid Kalmar läns museum, leder samtalet med de ansvariga forskarna: professor i marinarkeologi Johan Rönnby, MARIS Södertörns Högskola och arkeolog/doktorand Veronica Palm, Västerviks Museum/Södertörns Högskola.
Varmt välkomna till en speciell podcast från Kalmar läns museum! Podden speglar ett antal viktiga historiska personer och spelats in i samarbete med Byteatern och klass 6CD Lindsdalsskolan i Kalmar. I podden möter ni Alexander Flemming, Alfred Nobel, Amalia Eriksson, Anders Celsius, Carl Von Linné, Christoffer Columbus, Eva Ekeblad, Gramham Bell, James Cook, Leonardo da Vinci, Marie Curie och Mary Kingsley. Vi vill särskilt tacka alla elever för underbara bidrag till Museimagasinets lyssnare.
Om KLAB: Sedan 2015 pågår ett samarbete mellan Kalmar kommun, Kalmar läns museum, ateljén på Kalmar konstmuseum och Byteatern Kalmar Länsteater som heter KLaB och som arbetar med arbeta med estetiska lärprocesser i skolan. Sedan 2020 är det en permanent kultursatsning finansierad av utbildningsnämnden i Kalmar kommun och Södermöre kommundelsnämnd. Satsningen ska ge fler möjligheter att integrera kulturella och konstnärliga uttrycksformer och sammanhang i skolan. Genom olika aktiviteter får barnen på ett roligt och annorlunda sätt upptäcka och lära sig historia.
Kalmar kommun ger projektstöd till Kalmar läns museum och Byteatern Kalmar Länsteater motsvarande en halvtids pedagogtjänst. Stödet möjliggör att länsmuseet kostnadsfritt kan erbjuda olika pedagogiska aktiviteter för Kalmar kommuns grundskoleelever. I flera år har Kalmar läns museum till exempel utbildat miniguider. Under flera lektioner får eleverna lära sig om regalskeppet Kronan. Sedan får de visa sin kunskap när de ensamma får genomföra en guidning i utställningen inför nära och kära på museet.
Produktion: Byteatern, Emilia Christiansson och Kalmar läns museum, Andreas Juhl.
Projektledare: Helen Andersson, Kalmar läns museum
Läs mer om KLAB: https://kalmarlansmuseum.se/projekt-och-samarbeten/samarbeten/klab/
Mycket nöje!
Friherren och den tillförordnade riksamiralen för den svenska flottan Lorentz Creutz, har gått till historien som en sjökrigare med bristande kompetens, då han gick under med sitt flaggskepp Kronan. Men Creutz tid som flottans chef var mycket kort i förhållande till hans övriga livsgärning. Hans meriter som kunglig befallningshavande, godsägare, riksråd och chef för den svenska gruvindustrin vittnar om en handlingskraftig man med många spännande strängar på sin lyra. Hans liv fick dock ett abrupt och dramatiskt slut, när hans öde beseglades i farvattnen öster om Öland den 1 juni 1676.
Ett samtal med marinarkeologen och projektledaren för Kronan Lars Einarsson. Inspelning och produktion av Andreas Juhl för Kalmar läns museum.
Vill du lyssna på fler poddar om Kronan? Här hittar du alla: https://kalmarlansmuseum.se/podcast/kategori/regalskeppet-kronan/
Mycket nöje!
Regalskeppet Kronan var vid sin tid ett av världens tyngst bestyckade fartyg. Hittills har inte mindre än 48 bronskanoner bärgats från Kronan sedan upptäckten 1980. Det är det största fyndet av bronskanoner i världen från ett vrak. Under de senaste fyra åren har de allra tyngsta kanonerna kunnat bärgas, tack vare värdefull assistans från Försvarsmakten och med ubåtsbärgningsfartyget Belos som dyk- och arbetsplattform.
Ny information om vraket av Kronan och alla dess föremål dyker ständigt upp, i takt med att vraket grävs ut. I flera fall motsäger fynden från botten de uppgifter om som återfinns i de skriftliga arkiven. Frågan är varför. Fyndlägena där kanonerna påträffas i och utanför vraket är i många fall förbryllande. Tunga kanoner återfinns i områden där betydligt lättare pjäser borde ligga. Dessa upptäckter ger värdefull information om bl a omständigheterna kring skeppets förlisning och nedbrytning när det slutligen hamnade på den plats där vraket ligger idag.
I podcasten får vi höra marinarkeologen och projektledaren för Kronan, Lars Einarsson, tillsammans med programledaren Andreas Juhl.
Forskningsprojektet om Ölands fornborgar är inne på sitt andra år. Våren och hösten 2024 gräver forskarna i Treby borg, borgen som består av tre sammanlänkande ringborgar. I det här avsnittet hör du Sven Isaksson, professor i laborativ arkeologi vid Stockholms universitet och Helena Victor, doktor i arkeologi, Kalmar läns museum, berätta om vad de vill undersöka i Treby borg och om varför de valde just Treby. De berättar också om forskningsprojektet i stort och resultatet av undersökningen i Lenstad borg våren 2023. Programledare: Maria Kanje, Kalmar läns museum.
#Arkeologi #Fornborgar #Öland #TrebyBorg #LenstadBorg #StockholmsUniversitet #KalmarLänsMuseum #HistoriskForskning #Kulturarv #SvenIsaksson #HelenaVictor #MariaKanje
Med Peter Danielsson, Hembygdskonsulent och historiker. Programledare Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Sverige verkar bli medlem i Nato och med det lämnar vi formellt 200 år av neutralitet bakom oss.
Innan neutralitetsprincipen blev verklighet som bland annat höll oss ifrån två världskrig var svenska kungar inte främmande för konflikter i tid och otid. Ett sådant exempel är de svenska härjningarna i öster, bland annat i Ryssland, vilket leder fram till ”kalabaliken i Bender”.
Peter Danielsson ger oss en historisk översiktsbild kring svensk neutralitetspolitik, allianser, om det ryska och turkiska väldet och kopplingarna till Sverige.
Mycket nöje!
Hur länge har det funnits en hamn i Bergkvara? Varför anlades en kaj som fick öknamnet ”slaktkajen” och hur kom det sig att Bergkvaraborna klarade sig från svälten under nödåren i slutet av 1800-talet?
Om detta och mycket mer berättar Christer Harrysson, föreståndare Sjöfartsmuseet i Bergkvara och Bengt Åstedt, Bergkvarabo under hela livet.
Programledare och produktion, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum Unika historiska Kalmar län är ett samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturarvet i regionen i samarbete med småföretag och föreningar. Med utgångspunkt i historien ska projektet skapa former för att berätta nya och gamla historier som ger sammanhang och perspektiv. Vi vill att fler människor ska upptäcka Kalmar läns rika kulturarv. Besöka platser, ta del av kulturarv och berättelser samt börja fundera på varför det idag ser ut som det gör. När företag och föreningar paketerar kulturarvet på ett attraktivt sätt kommer vi att se ett ökat intresse för platser, människoöden och vår gemensamma historia.
Denna podcast handlar om de stationssamhället Berga i Högsby kommun. Många av har säkert sett de vackra lokstallarna när ni passerar förbi med tåg. Det får ni veta, men vad finns mer i Berga och vad händer nu och framåt i Berga?
Med Torbjörn Midunger och Bengt Åke Lundin . Inspelning och redigering av Pia-Lena Björnlund för Kalmar läns museum och projektet Unika historiska Kalmar län.
Kyrkan heter Ryssby. Socknen heter som kyrkan. Men byn heter Rockneby. Byn blev fast tingsplats för Norra Möre härad 1638, vilket gjorde den till ett naturligt centrum för landsbygden norr om Kalmar stad. Hit reste man för att träffa folk, byta nyheter, göra upp affärer och planera för framtiden. Att byn är kustnära med en lång historia av fiske och sjöfart gör inte betydelsen mindre.
Unika historiska Kalmar län är ett samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturarvet i regionen i samarbete med småföretag och föreningar. Vi vill att fler människor ska upptäcka Kalmar läns rika kulturarv. Besöka platser, bli nyfiken, ta del av berättelser och få ett ökat intresse för människoöden och vår gemensamma historia. Med Kaj Holst, Drag Programledare och produktion – Pia-Lena Björnlund
Välkommen till avsnitt nr 5 i serien Ljus på Kvinnor som är en del av demokratiåret 2021 och ett samarbete mellan oss på Kalmar läns museum och Länsstyrelsen Kalmar län.
Elsa Gustafsson (1887-1959) i Virserum, var redan vid 27 års ålder en stridbar liberal kommunpolitiker. Trots tufft motstånd från männen i politik skulle hon stanna i politiken under 40 års tid, ofta som den enda kvinnan. Med Lill Thunberg, miljöenheten, Länsstyrelsen Kalmar län. Pia-Lena Björnlund, pedagog publika enheten, Kalmar läns museum
Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin historia. Södra Ölands odlingslandskap är berättelsen om hur lantbrukarna i generation efter generation har skapat ett unikt odlingslandskap med radbyar, åkrar, sjömarker och alvarmarker.
Bakgrund till denna podcast:
Lagom till FN-dagen den 24 oktober släpper Kalmar läns museums podcast, Museimagasinet, ett nytt avsnitt. Temat är Sveriges världsarv med avstamp i Södra Ölands odlingslandskap. Till poddavsnittet har det kommit in hälsningar från 11 av de svenska världsarven. På så sätt får vi lära oss mer om flera spännande och väldigt olika platser. De mest unika platserna i vårt land! Ett världsarv är en unik kultur- eller naturhistorisk miljö som vittnar om människans eller jordens historia. Tillsammans fungerar världsarven som en stor bok där varje världsarv representerar ett kapitel och på så sätt bidrar med sin berättelse.
Anledningen att avsnittet släpps på självaste FN-dagen är att det är FN-organisationen Unesco som ansvarar för världsarvslistan. I grund och botten är världsarven ett stort fredsprojekt, följande rader går att läsa i Unescos stadgar:
”Eftersom krigen har sitt ursprung i människornas sinnen, måste försvaret av freden också byggas upp i människornas sinnen.”
FN-dagen är en bra dag att uppmärksamma våra världsarv lite extra. I år firar dessutom världsarvskonventionen 50 år så vi har all anledning att sprida berättelsen om våra unika platser. Säger Emma Rydnér, Samordnare för Södra Ölands odlingslandskap.
Poddavsnittet har kunnat arbetas fram tack vare kulturmiljöbidrag för världsarvssamordning via Riksantikvarieämbetet. Bidraget är till för att skapa mervärde och utrymme för utveckling i världsarvsarbetet på lokal och regional nivå.
I det tredje och avslutande avsnittet är vi kvar i Fågelfors nu pratar vi om det som var och det som är framtiden i detta samhälle med de som bor och verkar här.
Medverkar gör: Sohlbert Johansson, Attacus och Kristoffer Lind, Bitus samt Fredrik Loberg och Ingbritt Loberg, föreningen Nostalgia tillsammans med med Richard Edlund och Peter Danielsson för Kalmar läns museum.
Nu besöker vi i avsnitt två Fågelfors och där träffar vi en veteran inom hustillverkning som avslöjar hur man tänkte och varför det monteringsfärdiga trähuset blev en sådan succé.
Med Richard Edlund och Peter Danielsson för Kalmar läns museum och Bo Bergman Fågelfors.
I tio avsnitt har lika många historiska kvinnor med anknytning till Kalmar län lyfts fram som på olika sätt varit en del av samhällsutvecklingen. Men hur ser det ut idag när det gäller makt, inflytande och villkor? I det elfte och sista avsnittet i podcastserien Ljus på kvinnor delar bland annat Anna Lööf Hedh och Lena Hallengren, båda från Kalmar län, med sig av sina erfarenheter från den nationella och internationella politiska arenan. Genushistoriker Marie Eriksson från Linnéuniversitetet medverkar genom att analysera poddavsnittets berättelser utifrån ett forskningsperspektiv. Vad står berättelserna för? Vad får det för konsekvenser om vi tittar framåt? Hur kan vi förändra villkoren så det blir jämställt även inom politiken?
Om poddserien Ljus på kvinnorPoddserien Ljus på kvinnor är ett samverkansprojekt mellan Länsstyrelsen och Kalmar läns museum som startade under #demokratiåret2021.
Kvinnorna som de olika avsnitten i poddserien handlar om har alla kopplingar till Kalmar län och levde under 1800- och 1900-talet. Gemensamt för alla tio kvinnor är att de på något sätt tog plats i det offentliga rummet, bidrog till samhällsutvecklingen och också utmanade sin samtids syn och förväntningar på könsroller – för hur man skulle vara kvinna.
Namnet ”Ljus på kvinnor” handlar om att sätta ljus på kvinnor för att de förtjänar det och för att kvinnor i historien är en del av vår demokrati.
För mer informationHelen Nilsson Skapare av podd-serien och särskilt sakkunnig jämställdhet/utvecklingsledare barns rättigheter, Länsstyrelsen i Kalmar län E-post: [email protected], Tfn: 010-223 84 66
Pia-Lena Björnlund Pedagog och poddseriens programledare, Kalmar läns museum E-post: [email protected], Tfn: 0480-45 00 00
Det här poddavsnittet handlar om kärlek. Inte bara om den romantiska kärleken mellan två personer utan också om kärleken till barn, husdjur, gosedjur eller till någon älskad som inte längre finns. Kärlek kan vara sprudlande glädje, förälskelse och lycka, men kan lika gärna förknippas med brustet hjärta, sorg, längtan och saknad. Vi dyker ner i dikter och personliga berättelser och frossar i aforismer, kända svenskars kärleksbrev, kontaktannonser, hemliga knep och sägner som alla handlar om det största i livet – Kärleken.
I studion: Annette Kronlund, Lars Larsson, Linnéa, Lagesson, Maria Kanje och Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum.
Podden är producerad inom ramen för projektet Unika historiska Kalmar län. Avsnittet om kärlek är inspelat i samband med utvecklingen av den nya Kärleksstigen i Badhusparken i Nybro. I avsnittet läses ett stycke ur Den stora kyrkan av Tove Folkesson, Öland, aforismer ur Sagt av kvinnor av Lena Pallin, en dikt av Bengt Cidden Andersson som var poet och rörmokare i Läckeby, den muntliga sägnen om Rosenkind, utdrag ur Gunilla Håkanssons text Avskedet, publicerad i antologin Körverk för 136 röster samt Carina Gyllerfelts Blekt, blått vatten ur samma antologi.
En av dessa många var Nils Roback. Han tillhörde en militärsläkt vilken i generationer tjänstgjort vid småländska förband, företrädelsevis Smålands ryttare och Kalmar regemente och deltog bland annat i slaget vid Poltava, som då låg i nuvarande Ukraina.
Med historiker Peter Danielsson och programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning av Pia-Lena Björnlund. Produktion av Andreas Juhl. för Kalmar läns museum
Tekla Torbrink, (1901 -1994) föddes i Hälleberga församling, i Kalmar län och var en svensk riksdagspolitiker. Till yrket var hon barnavårdsarbetare, men blev som politiker ledamot av riksdagens andra kammare 1949-1968 i Kalmar läns valkrets. Hon var även nämndeman och landstingsledamot. Tekla hade sett fattiga människor kämpa för sina rättigheter redan som barn. Hon lyssnade, hon lärde och hon mindes och blev så småningom socialdemokratisk riksdagskvinna för att fortsätta kampen.
I samarbete med Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av demokratiåret 2021.
Programledare: Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Berättare/gäst: Anette Kronlund, pedagog Kalmar läns museum. Ljustekniker: Andreas Juhl, enhetschef publika enheten, Kalmar läns museum
Med Helen Andersson, pedagog Kalmar läns museum. Programledare, Pia-Lena Björnlund, Kalmar läns museum. Inspelning och produktion av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Mycket nöje! Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
https://www.kalmarlansmuseum.se/podcast/
Mycket nöje!
Att det i Småland finns många röda stugor det vet alla. Det som inte är lika känt är att man haft en stor husindustri. Vi pratar om hur denna industri växer fram i detta första avsnitt.
Med historiker Peter Danielsson, Richard Edlund byggnadsantikvarie och Maja Heuer, projektledare för Unika historiska Kalmar. Inspelning och redigering av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Med historiker Peter Danielsson, Richard Edlund byggnadsantikvarie och Maja Heuer, projektledare för Unika historiska Kalmar. Inspelning och redigering av Andreas Juhl, Kalmar läns museum.
Mycket nöje!
Med Tina Lindström, enhetschef på pedagogiska enheten Kalmar läns museum. Programledare Pia-Lena Björnlund. Inspelning och produktion av Andreas Juhl.
”Ljus på kvinnor” del 2, är ett samarbete mellan Kalmar läns museum och Länsstyrelsen i Kalmar län, som en del av Demokratiåret 2021.
Tack vare en privat donation av Tedde Jeanson kostar det inget att vara med i Historieklubben. På sikt hoppas vi kunna utveckla fler klubbar i Kalmar län! Vill du anmäla dig till Historieklubben? Skicka då din föranmälan till Helen så vi vet att just du vill vara med! Anmälan: [email protected]
Inspelning, formgivning och produktion av Andreas Juhl.
Podden har producerats i samband med projektet Unika historiska Kalmar län, ett treårigt samarbetsprojekt som syftar till att näringslivsutveckla kulturmiljöer i regionen i samarbete med småföretag och föreningar.
För mer information: https://uhko.kalmar.se
Medverkar gör historiker Peter Danielsson och enhetschef för pedagogik för Kalmar läns museum, Tina Lindström. Inspelning produktion och formgivning av Andreas Juhl.
Programledare Lars Einarsson, projektledare för Kronan. Inspelning och redigering av Andreas Juhl.
Vill du ta del av Eva Klopes avhandling? Ladda ner den här: https://www.diva-portal.org/smash/record.jsf?pid=diva2%3A1431278&dswid=-4618
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Målgruppen var ungdomar i åk 7-8. Hör dem berätta om det värdefulla samarbetet och hur det togs emot av elever och lärare.
Medverkande: Adam Norman, Kalmar läns museum, Pernilla, Kvinnojouren Kalmar, Agnes Mitsialos, Länsstyrelsen Kalmar län samt Hanna Ankarberg Lagergren, lärare på Albäcksskolan i Hultsfred. Du kommer inte ångra dig.
Programledare, Pia-Lena Björnlund. Producent, Andreas Juhl
Mycket nöje!
Mycket nöje!
Med Peter Danielsson, historiker för Kalmar läns museum. Programledning, teknik och mix av Andreas Juhl.
Samtliga poddar från Museimagasinet hittar du via Kalmar läns museums hemsida: https://www.kalmarlansmuseum.se/podcast/ eller där poddar finns.
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på! Mycket nöje!
Präster - Gudsförkunnare i statlig tjänst. Hur balanserade prästen sin roll som en del av sin socken, samtidigt som han skulle vara en megafon för staten? Hur religiösa var vi och vad hade Martin Luther för betydelse i samband med reformationen på 1500-talet? Detta och mycket mer diskuterar vi i denna podcast. Medverkar göra Kalmar läns museums historiker, Peter Danielsson samt programledare Andreas Juhl. Teknik och mix också av Andreas Juhl.
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Mycket nöje!
Vill ni titta på hur digital arkeologi kan se ut i praktiken? Se nedan länkar!
Sandby borg: https://www.sandbyborg.se/det-digitala-sandby-borg/
3D modeller: https://sketchfab.com/ma_klm/models
Programledare: Pia-Lena Björnlund, pedagog för Kalmar läns museum. Teknik och mix av Andreas Juhl
Programledare, Linda Liljeberg Teknik och mix av Andreas Juhl
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet! Swisha: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swish när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett.
Samtliga podcasts för Museimagasinet hittar ni här: Museimagasinet
Mycket nöje!
Poddavsnittet är länsmuseets digitala programpunkt inom ramen för Kalmarsund Pride 2020.
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Foto: Daniel Lindskog
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Programledare: Maria Kanje
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Välkommen till Museimagasinet, Kalmar läns museums podcast om kulturarvet i din vardag! Här avhandlar vi högt och lågt, stort och smått med koppling till den lokala historien - från Lönneberga till Långe Jan, länsbor och annat löst folk.
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Medverkar gör Adam Norman, programledare, Liselotte Jumme, byggnadsantikvarie för Kalmar läns museum samt Krister Tauber, fönsterhantverkare med firman Utmarkens fönsterrenovering i Orrefors. Inspelning och produktion av Andreas Juhl.
Mycket nöje!
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Vem var egentligen Nils Dacke? En upprorsmakare och terrorist? Eller var han en frihetshjälte som kämpade för folkets bästa? Som vanligt ligger nog svaret mitt emellan. Frågorna utreds av Kalmar läns museums historiker Peter Danielsson tillsammans med programledaren Maria Kanje, producent för Kalmar läns museum. Produktion: Andreas Juhl, Marknadschef för Kalmar läns museum
Stötta vår podcast Museimagasinet!
Gillar du vår podcast? Bra! Vi vore oändligt tacksamma om ni kan stötta oss via ett bidrag via Swisch när du har lyssnat färdigt. Även en liten slant kan göra stor skillnad, många bäckar små så att säga. Och har du inte möjlighet att hjälpa oss nu, så kanske sen! Men lyssna på vår podcast oavsett. 😊
Till detta nummer kan Swischa: 123 235 85 21. Märk gärna din inbetalning med vilket avsnitt du har lyssnat på!
Två riktigt tunga bronskanoner, djupt nedsjunkna i den fasta leran på 26 meters djup fick återigen, efter 344 år på havets botten, se dagens ljus. Den ena kanonen visade sig vara en del av det näst tyngsta artilleriet som fanns ombord regalskeppet, en svensk 30-pundig kanon med en vikt av c a 3 ton, gjuten under första hälften av 1600-talet. Den andra representerar det allra tyngsta artilleriet, en 36-pundare som väger c a 3,7 ton, gjuten 1661. Enligt arkivuppgifter fanns tolv kanoner av denna typ i den svenska flottan 1676, åtta på Kronan och fyra på det nästa största fartyget i flottan, Svärdet, även det förlist under samma slag som Kronan.
Bärgningsarbetet hade föregåtts av omfattande dokumentation av utgrävningsområdet och i ett av fallen, borttagandet av en begränsad del av fartygssidan, under vilken den tyngsta kanonen påträffades under sommaren 2019 års utgrävningsarbete. Det var nödvändigt att ta bort de timmer som täckte kanonen för att sedan med hjälp av tryckluftsdriven slamsug, suga bort det närmare två meter tjocka lagret av lera som kanonen var nedsjunken i.
Det tidkrävande och tålamodsprövande friläggningsarbetet är nödvändigt för att kunna bärga kanonen på ett säkert och skonsamt sätt. Försvarsmaktens dykare är särskilt lämpade för just detta arbete, tack vare det dyksystem och det dykfartyg de använder. HMS Belos är särskilt anpassat till dykning med ned- och uppstigning i dykarklocka, och dykning med olika gasblandningar som möjliggör extra långa dyktider med etappuppstigning i våtklocka i vattnet eller med s k ytdekompression i tryckkammare ombord på fartyget.
Nu är de bärgade kanonerna förda till Länsmuseets konserveringsanläggning, där de kommer att genomgå en lång konserveringsprocess. Det kommer att ta c a 2 år innan pjäserna är klara att under stabila klimatförhållanden i lämpliga utställningslokaler, kunna visas på ett traditionellt sätt för en större allmänhet. Vi återkommer fortlöpande om detta arbete.
I detta avsnitt får du detaljerna om dykningarna, går på djupet med Kronanprojektet och mycket mer.
Mycket nöje!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.