Sommaren går mot höst, och det börjar redan bli dags att summera årets odlingssäsong. Att allt inte gått så jättebra fick vi bevis för i årets sista direktsända telefonväkteri. Kristin Möller ringde om sina potatisar som drabbats av skorv, Aslög Friberg hade fått konstiga svarta fläckar på några av sina tomater och Maj-Lis Pettersson själv kunde visa upp äpplen drabbade av både rönnbärsmal och äppelvecklarens larver. Men, flera av dessa problem kan man göra något åt. Skorv på potatis kan undvikas om man ser till att jorden inte har för högt PH-värde. Ammoniumsulfat och urea sänker PH. Dessutom bör man se till att potatisen får tillräckligt med vatten, framför allt när knölarna börjar utvecklas ca tre veckor efter planteringen. Tomater däremot vill ha ordentligt med kalk - alltså högt PH. Annars kan de drabbas av pistillsjuka . Det är också viktigt med jämn fin fuktighet både för småplantor och när tomaterna planterats i krukor eller på friland. Såhär tomater med pistillsjuka ut - det är Bitte Isacsson som skickat oss bilden:
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Att förebygga skador av rönnbärsmal och äppelvecklare är däremot svårt. I år är det stora angrepp på äpplena, men en tröst kan vara att det faktiskt går att använda de delar av frukten som inte har spår av larvernas verksamhet. (Bruna gångar när det gäller rönnbärsmalen, brunsvart "gegga" när det gäller äppelvecklaren.)
Bild på äppelvecklarens härjningar finns på bild i spalten till höger.
I programmet nämnde vi de försök som gjorts med feromonremsor som hängs upp i träden tidigt på säsongen för att "förvirra" äppelvecklarens hannar. Försöken har varit framgångsrika i områden där samtliga äppelträd försetts med remsor, men ännu är inte produkten ute i handeln.
Mer information om metoden finns att läsa under "rapporter" på den här sidan: www.biosignal.org , och du kan också kontakta forskaren Peter Witzgall på SLU Alnarp, med e-postadress [email protected]
Råd om skötsel av hortensia och beskärning av körsbärsträd och avenbokshäck blev det också i veckans program, som går att höra i repris natt mot tisdag 00.03 och lördag 4 september kl. 12.05
Tillsist ännu en lyssnarbild!
Det är Marianne Larsson i Gillberga utanför Eskilstuna, som undrar vad det här är för en liten "krabat", som med så god aptit äter bladen i hennes trädgård.
Och det har Maj-Lis Pettersson tagit reda på:
Detta är ett syreaftonfly (Acronicta rumicis). Den förekommer på diverse träd och buskar. Inget man behöver oroas över och alltså inte göra något åt. Jag visade bilden för Åke Lindelöw, fältentomolog på SLU. Han var bussig och bestämde arten.