Snart är det dags att så nya frön i Matparken i Uppsala. Denna nya sorts gemenskapsodling har funnits i ett år. Man vill vara både ett socialt projekt och ett exempel på hur man kan ta spaden i egna händer och odla sin egen mat. Erfarenheterna från fjolårets visningslott, skolträdgård och kollektivlott är positiva, och nya matparksodlare har anslutit sig. Ulla de Verdier har föjt Matparken under dess första odlingssäsong och träffar Marina Queiroz, initiativtagare tillsammans med Ylva Andersson, inför den andra vårsådden i Matparken i Gottsunda i Uppsala.Följ med dit och hälsa på! Och sätt igång bildspelet ovan, så kan du följa odlingsåret!
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På vårkanten är det också läge att sätta igång sin kompost.
Men hur mycket måste man egentligen jobba med komposten? Och vad är det som händer i den? Det vet Gunnar Eriksson, som nu samlat sin 40-åriga erfarenhet av kompostering i en ny bok. I programmet berättar han främst om trädgårdskompost och latrinkompost, men här kan du höra lite mer utförlig information om hur man sköter en hushållskompost:
I veckans program startar också vår nya serie om "Glömda grödor". Här presenteras gamla köksväxter som förtjänar en renessäns. I första avsnittet berättar Lena Nygårds om potatislök. Det är en gammal sort där varje sättlök ger upphov till många, ganska små lökar. Just nu provodlas sorten "Leksand", som Lena Nygårs funnit genom ett upprop i projektet POM (Programmet för odlad mångfald). Nästa år ska det förhoppningsvis finnas sättlök till potatislöken Leksand ute i handeln.