Det handlar om blomkrukans äldre historia i Sverige. Arkeologer kan nu visa att blomkrukan har funnits i Sverige åtminstone sedan 1500-talet och 1700-talskrukorna är slående lika dagens krukor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Den äldst kända blomkrukan i Sverige är från 1580-talet och tillhörde Hertig Karl, sedermera kung Karl IX. Den grönglaserade trädgårdskrukan fanns på hans slott i Nyköping. De bär hertigens och hans hustru Maria av Pfalz familjevapen. Krukan som har pusslats ihop av ett trettiotal fragment finns idag på Sörmlands museum.
Vi hör också om flera mer eller mindre våldsamma metoder för att få träd att anta den form vi önskar och Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor. Det handlar om att tegelsten i fruktträd påverkar hormonerna. Flätad stam inte orsak till att benjaminfikus gråter, snarare handlar det om sköldlöss som gör att en tvåmeters benjaminfikus kladdar ner och behöver duschas. Överdriven beskärning ger våldsamma uppslag av vattenskott på äppelträden. Många beskär alldes för hårt säger Maj-Lis Pettersson. Torka och för dålig vattning av till exempel hallon och svarta vinbär ger fula buskar och sämre skörd.
Gustaf Klarin är programledare.