Sveriges mest populära poddar

Odla med P1

Från stormaktstid till Carl Larsson-gården

24 min • 14 juli 2014

Exotiska växter som potatis och tomat var sannolikt obekanta för trädgårdsmästarna Lars i Lunden och Håkan som drev Per Brahes slottsträdgårdar på Visingsö för bortåt fyra hundra år sedan. Men konstnärsparet Karin och Carl Larsson däremot odlade tomater för hundra år sedan i Lilla Hyttnäs (numera Carl Larssongården), och när de inte hann mogna i Dalarna åts de gröna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det var mest Karin som arbetade i trädgården, en trädgård som nu har återskapats utifrån gamla brev och Carls målningar. Maj-Lis och Gustaf beundrar den återskapade sekelskiftesträdgården och Maj-Lis svarar dessutom som vanligt på lyssnarfrågor, om svåra gisslet med potatisbladmögel som ger sig på de två sydamerikanska släktingarna potatisen och tomaten, om besynnerliga blommställningar hos fingerborgsblomma, gulsporre och maskros och om varför man inte bör lägga träaska på grönsakslandet.

Växterna i Carl Larssongårdens i rabatter och trädgårdsland hittar vi fortfarande idag i många svenska trädgårdar.

1600-talets överklassodling skiljer sig mer från dagens. Äpplena var mer dävna, det odlades mer kardon och igelkottar släpptes ut i jakt på sniglar. Men redan då fanns ansatser till växthus av glas för att odla exotiska statusväxter. Ulla har åkt till Visingsö för att träffa Ingrid Larsson Haglund. Ingrid Larsson Haglund, som bor granne med Visningsborgs slottsruin, har efterforskat vad greven Per Brahe lät odla.

Borstnejlikan är Maj-Lis favorit den här veckan. 
Gustaf Klarin är programledare.

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00