Sveriges mest populära poddar

Odla med P1

Odla svamp och bli av med hungriga larver av grönsaksfly

24 min • 26 augusti 2013

Elisabeth Bååth i Umeå odlar ostronskivling, shitake och andra svampar i sin trädgård. Frilansreportern Lena Näslund har hälsat på där, och får matnyttiga tips om svampodling. Maj-Lis Pettersson svarar på lyssnarfrågor, bl a om vad man kan laga med squash, om grönsaksflylarver som äter upp blad på tomater och pelargoner och om trips, som hindrar dahliaknoppar från att slå ut.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Mysteriet med jordgubbarnas "ploppar" av fruktkött som ibland fastnar på kragen klaras ut.

Och Gustaf Klarin är tillbaka som programledare!

Här är recepten till Maj-Lis Petterssons squashrätter:

Squashpudding

(smakar som ostkaka)

5–6 port.

1 kg squashmos

Skala och skär squash i mindre bitar. Koka dem mjuka och mosa dem. Låt purén rinna av. Väg purén.

0,5 dl strösocker

4 ägg

5 msk vetemjöl

3 dl mjölk

5–8 st. bittermandlar

10–15 st. sötmandlar

Mandlarna hackas fint eller rives

Blanda allt i en skål, häll upp i smord, ugnsfast form och grädda ca 1,5 tim i 200°C. Servera med sylt eller bär samt gärna lite vispad grädde.

Går bra att frysa. Går även bra att frysa purén på hösten, ta fram och tillaga efter hand.

Soppa med squash och purjo

4 port.

600–700 g squash

1 liten purjolök

smör eller margarin till stekning

2 msk vetemjöl

1 liter vatten

2 grönsakstärningar

1 äggula

1 dl grädde

1,5 dl riven, lagrad ost (salt, peppar)

Skär squashen i 0,5 cm stora bitar. Snitta, skölj och skiva purjon, även det gröna.

Fräs grönsakerna i fettet i en gryta, utan att det tar färg. Strö över mjöl och rör om. Tillsätt vatten och smulade buljongtärningar. Koka upp och koka tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka, 5–7 min. Ta grytan från värmen. Mosa gärna grönsakerna med mixerstav eller i matberedare.

Blanda äggula och grädde, rör ner det och den rivna osten i soppan. Låt den sjuda men inte koka. Smaka av med lite salt och nymalen svartpeppar.

Servera med ost och bröd eller värmda portionsbröd.

Lycka till önskar Maj-Lis Pettersson

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00