Nu står vårblommorna i sitt vackraste flor på många håll i landet. Passa på att gödselvattna lökväxterna nu! Vanlig flytande krukväxtnäring går jättebra, säger Maj-Lis Pettersson i dagens telefonväkteri. Våren är ofta en bra tid att föryngra sin blomsterrabatt, särskilt om man har perenna (fleråriga) växter som blommar på hösten. Perennerna mår ofta bara bra av att delas. Passa också på att gödsla jorden, innan du planterar de delade växterna på nytt. Men ibland är det bättre att vänta lite. Till exempel ska man inte göra i ordning trädgårdsland innan jorden "rett sig" (slutat kladda ihop). Det är inte heller bra att så för tidigt, innan jorden hunnit värmas upp.Olika grönsaker har olika såtider. Bland de första man kan så på friland är spenat, sockerärt, morot och luktärt och rädisor. Då räcker det med att det är 5-10 grader i jorden. Rödbetor, mangold, salat och brytärter vill ha mellan 10 och 15 grader, och när det är riktigt varmt i jorden vid ca 15-20 grader kan man så bönor och frilandsgurka. Förgro potatis är lagom c:a tre veckor innan planerad utplantering. Lägg potatisen på ett tunt lager lätt fuktig jord och ställ ljust och svalt. Även knöl och lökväxter som dahlia, gladiolus och liljor mår bra av att förkulitveras i kruka innan de kommer ut i landet. Det har Feliciano i Stockholm gjort, och han får rådet att vänta ett tag til med att plantera ut sina blommor. Karin på Frösön i Jämtland har fått hela trädgården förstörd av sorkar i vinter. Lite tröst får hon av Maj-Lis, som berättar att många buskar kan komma igen. Man kan också ta hjälp av experter med med så kallad bryggympning. Sorken har vanligt ovanligt besvärlig i år - och du kan läsa mer om sorkskador i veckans webfråga här intill. Tillsist fick Kerstin Björkman i Kungsbacka rådet att inte sätta vinbärsbusken "Stor-Klas" igen. Den är ovanligt mottaglig för gallkvalster, som Karin tidigare varit drabbad av. Motståndskraftiga sorter är skotska "Ben Gairn", Titania och Risarp. Lyssna på repriserna av frågeprogrammet.! De sänds natt mot tisdag 19 april kl 00.03 och lördag 23 april kl. 12.05. Eller ladda ned Odla med P1 som poddradio. Instruktioner finns i spalten till höger.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och så ytterligare ett tips från Maj-Lis Pettersson: Fortsätt mata fåglar i din trädgård! De behöver fortfarande hjälp att hitta mat, och genom att servera frön får du dem att stanna över sommaren. Då kan de vara till stor hjälp genom att fånga allsköns insekter som du inte vill ha bland växterna. Plus att det förstås är roligt att titta på fåglarna och härligt att höra deras sång.
I ett tidigare Odla med P1 berättade berättade Bo Söderström, naturvårdsbiolog på Sveriges Lantbruksuniversitet om bra växtval för att fåglar ska trivas.
Här kan du höra det inslaget: