Sveriges mest populära poddar

Radiokorrespondenterna Ryssland

Naila Saleem om Sydkoreas musikunder

29 min • 25 november 2018

Sydkorea har blivit en stor musik exportör. Dels vinner sydkoreanska instrumentalister den ena internationella tävlingen efter den andra. Dels är k-popen numera en världsomspännande succé.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De senaste decennierna har Sydkorea, Kina och Japan varit en tillväxtmarknad för klassiska instrumentalister. Särskilt de senaste åren har sydkoreanska musiker vunnit tävling efter tävling. Men även på publiksidan är öst asiater stora fan av klassisk musik och ibland talas det om att det är asiater som håller intresset för klassisk musik vid liv när publiken i västvärlden blir äldre.

I Radiokorrespondenterna medverkar bland andra Lee Hyun Bin som är femton år och spelar klarinett. Artonåriga Jung Yae Jin hoppas också på att få spela i en orkester utomlands, även hon är klarinettist. Professor Kim Nak Gu som undervisar i klarinett på Seokyunguniversitetet i Seoul pratar om föräldrarnas inflytande på barnens musikaliska utbildning. På Seoul Arts High School visar biträdande rektorn Choi Beom Cheol runt och berättar om skolans verksamhet.

Stefan Forsberg konserthuschef på Stockholms konserthus ger sin syn på asiaternas betydelse för den klassiska musiken av idag.

Det är inte bara inom den klassiska musiken som sydkoreanerna excellerar. Den koreanska popen har blivit mycket populär de senaste åren och världens största band just nu är koreanska BTS. Angelina Foss som är kreativ chef på Zanybros som bland annat producerar musikvideor berättar om k-popens ställning internationellt.

Jimmyn Parc är forskningsassistent vid Seouluniversitetet och föreläsare vid Institut d'Etudes Politiques de Paris. Han menar att Sydkoreas inställning till globalisering och digitalisering är orsaken till att k-popen blivit så populär och de facto gått om sin företrädare: den japanska popen.

Slutligen Gyu Tag Lee som undervisar i antropologi och musik på George Mason universitetet i Seoul förklarar varför musikbranschen attraherar unga sydkoreaner.

00:00 -00:00