Radiokorrespondenterna Ryssland
Tystnaden kring mens finns fortfarande i stora delar av världen, men det sker förändringar. Bindor och menskoppar till alla - men sen då? Dessutom: hur långt har vi kommit med konstgjort blod?
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dagens program tar vår globala hälsokorrespondent upp blod ur olika perspektiv. I studion finns också sjukhusclownen Tuta som observerar och kommenterar.
Mens är fortfarande tabu i många länder. Men i Indien har Bollywoodfilmen Padman om en man som börjar tillverka billiga bindor för att hjälpa sin fru blivit en enorm biosuccé. Vi talar med Arunachalam Muruganantham, mannen som gjorde det på riktigt och vars liv filmen bygger på.
Anna Dahlqvist, journalist och författare specialiserad på sexualitet, politik och samhälle, berättar hur långt man idag kommit vad gäller att tala öppet om mens.
Louise Klintner, doktorand företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet, forskar i varför man inte ännu har standardiserad testning av bla kemikalier i mensskydd i världen.
Leif Bülow, Lund, professor i biokemi vid universitet i Lund arbetar sedan flera år med att framställa konstgjort vegetariskt blod. Vi undrar hur långt man har kommit.
Programledare: Johan Bergendorff
Sidekick: Sjukhusclownen Tuta (Karin Bergstrand)
Producent: Minna Grönfors
Redaktör: Niklas Runsten