220 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
I Re:formera Podden tar prästen och inspiratören Magnus Persson med dig i spännande möten och samtal med olika gäster från hela kyrkans värld. Här blandas erfarenheter av och nyfikenheten på alla de rikedomar som finns inom kyrkans olika traditioner i ett engagerat samtal om ”helkyrklighet”. Tillsammmans med sina gäster tänker Magnus högt och gör olika spaningar när de tar sig an aktuella ämnen som berör kyrka, tro och teologi. Infallsvinkeln är att försöka fördjupa och förvalta, förnya och förena skatterna från kyrkans olika traditioner. Frikyrklighet eller folkkyrklighet, högkyrklighet eller lågkyrklighet? Risken med olika etiketter och allt för tydliga avgränsningar är att det till slut enbart leder till halvkyrklighet. Kan man tänka både och istället för antingen eller?
Podden produceras av Re:formera i samarbete med EFS Sverigeavdelning.
För mer information och kontakt: https://reformera.net/om-oss/
The podcast Re:formera-podden is created by Magnus Persson. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Jesus har lovat att bygga sin kyrka och att helvetets portar inte ska få makt över den eller kunna hindra den. Men när vi läser statistik, hör somliga rapporter och summerar våra egna erfarenheter kan kyrkan ibland kännas mer döende än levande. Trots allt vill vi med detta avsnitt utropa ett tydligt »länge leve kyrkan«. I San Diego medverkade Magnus vid konferensen med samma tema »Long Live The Church«. I dagens avsnitt får vi lyssna till ett panelsamtal och en live-podd från konferensen med samtal kring frågorna: håller kyrkan på att dö och vad kan vi göra åt det?
Helena Cashin är tillbaka i podden för en ny spaning tillsammans med Magnus. Den här gången spanar de över Atlanten. Det uppmärksammade presidentvalet har precis avgjorts och precis innan det var Magnus med en grupp i USA för att undervisa och möta olika kyrkliga sammanhang. Sekulariseringen ligger långt före i Sverige men är en högst påtaglig verklighet även i USA som förändrat landskapet för amerikanskt kyrkoliv. Vad innebär detta och vad kan vi lära av varandra?
I dagens avsnitt möter Magnus evangelisten och författaren Britta Hermansson till ett personligt och närgånget samtal om sjukdom, kamp och ovisshet. Britta och Magnus delar sina personliga erfarenheter och episoder från själens slagfält. Detta avsnitt görs i samarbete med podden Brittas vardagsrum.
Kelsi Klembara är en ung kvinnlig teolog som driver podden »Outside ourselves«. Poddens namn syftar på det teologiska begreppet »extra nos« som framförallt används inom den lutherska synen på rättfärdighet som är något »utanför och oberoende av oss själva« och som grundar sig på Kristus allena genom nåden och tron allena. Kelsi och Magnus delar sina respektive teologiska resor och insikter, samtidigt som de riktar en kritisk och rannsakande blick mot lutherskt kyrkoliv.
Podden gästas idag av prästen Karin Öhagen som är projektledare för pastoralteologi på Verbum och redaktör för den stora Kyrkokalendern som utkommer varje år. Magnus och Karin samtalar om kyrkoåret och kyrkans mångfald, vad det innebär för kyrkan att bevara sin sälta och vara ett ljus i mörkret. Hur kan Verbum fungera som ett stöd, en inspirationskälla och ett resursstöd till församlingar att vara salt och ljus?
Som ett nytt segment i podden kommer EFS kommunikationschef och Budbärarens chefredaktör Helena Cashin regelbundet gästa Magnus här. Tillsammans kommer de att kommentera och uppmärksamma händelser inom kristenheten och delge olika spaningar utifrån skeenden som de lagt märke till. I det här avsnittet diskuteras bland annat den uppmärksammade trenden som vänt bland konfirmander och ärkebiskopens fastebok med Tomas Andersson Wij.
Magnus har varit på Bokmässan i Göteborg. Mitt i denna kulturella folkfest och på detta offentliga torg av dagens aktuella idéer och budskap finns en mängd kristna aktörer och röster. Magnus minglar runt och tar tempen på den kristna bokförlagsbranschen – vilket budskap är det som förmedlas och vilka frågor är det som engagerar?
Spännande samtal i gränslandet mellan dogmatik och karismatik med Mikael Hallenius, som är verksam som lärare vid Akademi för Ledarskap och Teologi i Örebro. Hur navigerar vi undan dikeskörningar, ytterligheter, överdrifter och missbruk, men bibehåller ett frimodigt och förväntansfullt utrymme för karismatik? Det är lätt hänt att man ställer Anden och Skriften, lära och liv som motsatser. I det här samtalet delar Mikael och Magnus från sina erfarenheter och önskar röra sig bort från ett antingen/eller perspektiv till ett förhållningssätt av både/och. Sund karismatik - vad är det? Mikael introducerar termen »robust pneumatologi«
En kämpig morgon i somras dök sången »Min Gud är verklig« upp som förslag på Spotify. Sången blev till ett starkt tilltal och skingrade mörkret som Magnus brottades med. Roland Utbult är sångaren och musikern som sedan 70-talet har berört oss med sånger ur en enorm låtkatalog. Många har senare lärt känna honom som KD-politikern som stämt upp till sång i politiska debatter i riksdagen. I dagens avsnitt följer ett samtal mellan Roland och Magnus som blir både personligt och rörande, om sångens fantastiska förmåga att nå förbi våra låsningar, tränga igenom stängda dörrar och murar. Sånger som bär oss och talar till oss när vi själva inte finner orden. Paulus uppmanar därför oss att låta Kristi ord rikligt bo ibland oss med all sin vishet och att undervisa, förmana och trösta varandra med psalmer, hymner och andliga sånger.
Dr. Scott Keith är executive director för den amerikanska organisationen 1517 vars motto är att »declare and defend the gospel«. Scott är professor i teologi vid Concordia University i Irvine, Kalifornien, författare och värd för bland annat podcasten The Thinking Fellows. Scott och hans hustru Joy tillbringar sin semester här i Sverige och Magnus passade på att samtala med Scott om vad det innebär att förstå, förkunna och förklara evangeliet utifrån Jesu liknelse om Fadern som hade två söner i Lukasevangeliet 15.
En nyhet i podden för hösten är ett återkommande teologiskt och mer djuplodande samtal om olika centrala teman. Teologerna Stefan Lindholm och Tomas Nygren som är verksamma vid Johannelunds Teologiska Högskola kommer medverka i Re:formera podden regelbundet för att tillsammans med Magnus reflektera över och samtala om olika teologiska frågor och teman. I dagens avsnitt läggs grunden genom ett intressant samtal om vad det innebär att tänka teologiskt. Hur tänker och talar vi om Gud, och utifrån vilka grundläggande premisser gör vi god kristen teologi?
I juni skrev församlingsprästen Helge Antonsson från Mullsjö en text i Kyrkans Tidning där han ställer frågor om de evangeliskt-lutherska bekännelseskrifternas ställning i Svenska kyrkan av idag. I vilken mån är präster idag insatta i bekännelseskrifterna när de under högtidliga former avger allvarliga löften om att »rent och klart förkunna Guds ord, så som det är oss givet i den heliga Skrift och så som det är omvittnat i vår kyrkas bekännelse«? Vad händer med en kyrka som i praktiken inte ger någon större uppmärksamhet åt sina grundläggande bekännelsedokument och där de inte intar någon central plats vid prästutbildningen? Helge samtalar i dagens avsnitt med Magnus om vikten av bekännelseskrifterna, dess innehåll och faran för ett församlingsliv som överger dem.
Christoffer Abrahamsson är aktuell med sin nya bok »Lyft blicken - hoppets hållning i vredens tid«. Magnus samtalar med Christoffer om bokens innehåll och ärende. Hur kan vi finna fast mark under fötterna och stärka hoppet i en tid som präglas av ovisshet? Vad behövs för att utveckla en hoppets hållning i en omgivning som genomsyras av fruktan, vrede och hopplöshet. Ta del av ett närgånget samtal om ett högst aktuellt tema.
I mars hade vi glädjen att besöka Kings Cross Church (KXC) i London, och idag har vi glädjen att ha den anglikanska prästen och pionjären Pete Hughes i podden. Pete blev prästvigd i St Pauls Cathedral 2008 och 2010 blev han utsänd av biskopen i London för att starta en ny församling i området Kings Cross. Idag 14 år senare berättar Pete om resan och utvecklingen med KXC. Från ett litet frö med en stor dröm och små resurser till en växande församling som vibrerar av liv och initiativ. Om vikten av bön, lyssnande, förtröstan och mod att följa Andens ledning - we don’t have a map, we have a guide!
Från ett soligt Södermalm kommer ett intressant avsnitt där Magnus samtalar med Nausikaa Haupt, ekumenisk handläggare vid Stockholms katolska stift. Temat är »receptiv ekumenik« - en term för den lyssnande, mottagliga och lärande ekumeniken. En ekumenik som förutsätter en självrannsakande ärlighet där vi erkänner våra brister, vårt behov att lära från andra och en öppenhet att ta emot av de gåvor som finns i andra traditioner som kan göra oss helare. Läs artikeln här- https://pastoraltidskrift.se/receptiv-ekumenik-och-synodalitet/
I dagens avsnitt gäster Jan Eckerdal, teologisk direktor på Sveriges Kristna Råd. Han berättar om sina intryck från Global Christian Forum i Ghana där kristna ledare från i stort sett hela kristenheten var samlade. Magnus och Jan samtalar om det ekumeniska året 2025 till minne av Nathan Söderbloms kyrkomöte i Stockholm 1925 som praktiskt taget var det första kyrkomötet av sitt slag sedan Nicaea år 325. Jan beskriver visionen bakom det ekumeniska jubileet nästa år och hur vi tillsammans kan göra det till ett avstamp för fred och försoning, enhet och helhet i både kyrka och samhälle.
Joel Magnusson tjänar som pastor i två missionskyrkor på Tjörn - Valla och Klövedal. Han driver också podden ”Evangeliet förändrar allt”. I dagens avsnitt samtalar han med Magnus om hur hans ögon öppnades för Bibelns frälsningshistoria, Guds storhet och evangeliets skönhet i mötet med reformert förkunnelse. Genom förkunnelse av John Piper och Tim Keller kom Joel i kontakt med ett perspektiv som han tycker i stor mån saknas i svensk kristenhet. Magnus och Joel delar avgörande intryck från deras olika teologiska resor och impulser som lett till trons fördjupning, och finner flera likheter.
Staffan Ljungman är 85 år och har varit präst hela sitt yrkesverksamma liv och författare till många uppskattade böcker. Redan 1994 skrev han vackert om det Magnus kallar för ”helkyrklighet”. Staffan visar på exempel genom hela kyrkohistorien på behovet av både-och istället för antingen-eller. Idag 30 år efter att boken kom ut samtalar Magnus och Staffan om hur den heliga balansen kan upprättas mellan ordning och frihet, tradition och förnyelse, öppenhet och tydlighet.
Så här på självaste ”syttende mai” Norges nationaldag har vi glädjen att lyssna till två norska gäster i podden. Magnus samtalar med Ann Jeanette Søndbø Ekberg och Stian Kilde Aarebrot som tillsammans driver podden ”OG”. De arbetar båda för Areopagos, en ekumenisk organisation med grund i den lutherska traditionen. I samtalet avhandlas flera perspektiv som kretsar kring vad vi här i podden kallar för helkyrklighet. Om kyrkans olika traditioner, komplexitet och rikedom, om paradoxer och holistiskt tänkande. Huvud, hjärta och händer. Hur kan allt hänga ihop och berika varandra? Ett hus med många olika rum? Är både-och möjligt istället för antingen eller?
Professor Hans Boersma från Nashotah House, USA gästar podden tillsammans med Stefan Lindholm, lektor i systematisk teologi vid Johannelund. Boersma är en uppmärksammad teolog och författare som gjort en resa från Nederländerna till USA, från lågkyrklig kalvinism till högkyrklig anglikansk präst. Samtalet kretsar kring den sakramentala dimensionen av tro och tillvaro, hur det påverkar tänkande, läsande och kyrkans självförståelse när skillnaden görs tydlig mellan symbolism och sakramentalism.
Re:formera podden firar 200 avsnitt! Det gör vi med att bjuda in Joel Halldorf, professor i kyrkohistoria, författare och kulturskribent. Magnus och Joel samtalar om begreppet helkyrklighet utifrån termen bindestrecks-kristen som Joel använder sig av. Precis som enhetssamhället har byts ut mot ett mångkulturellt samhälle, är enhetskyrkans tid förbi och i allt större grad breder en bland-konfessionell kristendom ut sig, åtminstone på gräsrotsnivån. Ett hårt slag mot den varumärkeskonfessionalism som försöker renodla sin särart. Idag är det snarare regel än undantag att kristna är mer av hybrider, där olika fromhetstraditioner och kyrkosamfund har varit med att forma och berika det kristna livet. Vad gör detta med oss och vad gör det med kyrkan? Vi är i behov av ett språk som kan beskriva vad som pågår.
Magnus har varit i Falkenberg och samtalar i dagens avsnitt med David Olsson, komminister i Falkenbergs & Skrea församling. Samtalet handlar om hur kyrkan firar påsk och fest i 50 dagar och hur kyrkan kan göra mer av sitt firande om varför Jesu uppståndelse är alldeles avgörande för både nuet och evigheten. Fastans 40 dagar har fått tydliga konturer – hur kan vi förtydliga påskens 50 dagar av uppståndelsens firande och fest?
Dagens avsnitt gästas av Andreas Thornell, präst som varit missionär i Etiopien och numera arbetar utifrån EFS Sverigeavdelning med projektet Injil. Magnus och Andreas talar om utanförskap i både samhälle och kyrka. Hur kan kyrkan bli vidare och rymligare för både olika kulturer, nationaliteter och spiritualiteter? Vi är av naturen skeptiska till det och dem som är annorlunda, men hur kan vi utveckla och driva innanförskap istället för att skapa utanförskap? Vi hyllar i teorin mångfald men i praktiken är det likriktning som gäller.
Pontus Adefjord, präst och regional missionsledare för EFS Mittsverige gästar dagens avsnitt. Magnus och Pontus samtalar bland annat om en studieresa i London nyligen där de fick möta flera olika missions- och förnyelseinitiativ inom Church of England. De tänker högt tillsammans om vilka intryck de tagit med sig hem och hur de genom EFS kan implementeras och tjäna kyrkan i vår kontext. De funderar över uttrycket »a church safe enough to be broken and challenging enough to grow«.
Idag gästas podden av Peter Sader. Vid inspelningstillfället avslutande han sin tjänst som komminister i Torslanda-Björlanda församling för att bli samarbetskyrkopräst i Äspereds samarbetskyrka EFS-Svenska kyrkan. Idag samtalar han med Magnus om den nya föreningen Theofania som vänder sig till studenter i allmänhet och teologistudenter i synnerhet. Det finns många behov som inte universitetet kan täcka för den som läser till präst. Med stöd och inspiration från föreningen Theofil i Lund är Peter en av dem som står i spetsen för att dra igång en liknande verksamhet i Göteborg som ska hjälpa blivande präster att bli förankrade, fromma och frimodiga. Mer info på @theofaniagbg på Instagram
"Fader, förlåt dem, ty de vet inte vad de gör." "Det är fullbordat.” "Fader, i dina händer överlämnar jag min ande."
Idag får vi följa Jesu sista timme på korset och med hjälp av hans sju sista ord tränga in i korsets mysterium.
I en stilla gudstjänst från Gamla Uppsala kyrka predikar Magnus Persson om Jesus sju sista ord och Marcus Berglund medverkar med sånger om korset.
Noa Edwardsson har många strängar på sin lyra. Han läser en masterexamen i Malmö för att bli organist och är vice ordförande i Svenska Kyrkans Unga. Han är en flitig debattör i kyrkliga frågor och leder ett projekt för att ta fram lovsånger för en ny generation i Svenska kyrkan. Idag gästar han Magnus i podden för att samtala om ungas delaktighet i församlingslivet. Storpastoraten är det många som kritiserar. I dagens avsnitt tittar vi på hur storpastoraten påverkar ungdomsarbetet.
Fanny Willman är ny ledarskribent på Kyrkans Tidning. Redan tidigare har hon dykt upp på ledarplats med spänstiga, intressanta och välskrivna texter. Idag gästar hon podden och svarar på Magnus frågor om det nya uppdraget som ledarskribent i ett av kyrkans viktigaste organ. Vilka frågor brinner hon för? Hur hittar man balansen mellan låga trösklar och en mogen tro som bär? Och vad menar hon med ”låt barnen komma till kyrkan, men hindra inte de vuxna”?
Realisten får ofta höra att han är negativ, men likväl kommer vi ingenstans utan krisanalys och att våga säga som det är. Kyrkoherde Markus Hagberg, Södra Kållands pastorat, gästar podden denna vecka och talar om besvikelsens, krisens, förvirringens och samtidigt möjligheternas tid i kyrkan. Markus och Magnus talar om kyrkans sanna väsen, om ängslighet inför uppdraget, om prästen, arbetslaget och de ideella, om kyrkans organisation och enorma resurser. Samtalet bygger på en artikel Markus Hagberg skrivit för Svensk Pastoraltidskrift nr 2, 2024.
Inför den Ekumeniska böneveckan för kristen enhet skrev Mattias Sennehed såhär i en krönika för Tidningen Dagen: »Jag uppskattar att gästa de andra. Det är spännande att få upptäcka nya rum och uttryck…. Jag har upptäckt att om jag är ödmjuk nog kan jag lära mig något av vem som helst…« Mattias arbetar som studentpastor i Linköping och tillsammans med Magnus samtalar han om ekumenisk generositet och nyfikenhet och delar sina personliga erfarenheter.
Skribenten och författaren Josefin de Gregorio syns ofta med sina texter i bland annat Svenska Dagbladet och Tidningen Dagen. På X (Twitter) har hon blivit uppskattad för sina återkommande ”inne och ute-listor” med både humor och allvar. I dagens avsnitt bjuder hon oss på några personliga reflektioner om vad hon anser vara ”inne” och ”ute” i kyrkans värld.
Dagens gäst är Henrik Roos, kyrkoherde i Boo församling och prost i Värmdö kontrakt. Henrik är aktuell med boken »Idealitet i förändring - medarbetarskap i kyrkan« (Verbum). Magnus och Henrik samtalar om behovet av att skapa plats, struktur och kultur för kyrkans medlemmar att gå från brukare till bärare. Det finns ett enormt framtidspotential i att mobilisera frivilliga medarbetare och volontärer i församlingsbygget Inte primärt som grattis arbetskraft för att få jobbet gjort - det handlar om kyrkosyn och skapar livskraft, engagemang och gemenskap.
”Vi behöver hålla om varandra även om vi i vissa frågor inte håller med varandra”. Orden kommer från dagens gäst, Lasse Bjervås, föreståndare och pastor i Pingstkyrkan, Hässleholm. Magnus och Lasse samtalar om hur olika samfund och traditioner kan berika varandra och vad kyrkan behöver återerövra och fokusera på inför framtiden.
Idag gästar Emma Bergkvist från Alpha Sverige Re:formera podden. Hon ör ansvarig för Alpha Youth och samtalar tillsammans med Magnus om olika generationer och kyrkans behov att förstå vad som format dem och hur de tänker. Emma gör spaningar om vilka utmaningar och möjligheter som kyrkan står inför i framtiden och mötet med nästa generation.
Martin Helgesson, predikant i Roseniuskyrkan och aktiv inom Apologia gästar idag Magnus. Roseniuskyrkan ligger på en liten sidogränd till Stureplan mitt i Stockholm. Martin delar tankar utifrån tillväxt, textutläggande förkunnelse, liturgins kraft och samtalar med Magnus om framtidsspaningar och tecken i både kulturen och kristenheten.
I dagens avsnitt samtalar Magnus med prästen John Sacrédeus som är teologisk sekreterare på Theofil i Lund och arbetar inom Credo Sverige. I sin tjänst möter han många ungdomar och inte minst teologistudenter och prästkandidater. Vad är deras längtan, farhågor och förhoppningar inför kyrkan och framtiden? Vilka behov och möjligheter har John observerat och hur tar vi som kyrka vara på dem och ger dem utrymme?
»Ett kyrkligt identitetsbygge som handlar om att definiera sig i kontrast till andra kristna är inte förenligt med ekumenik och kanske inte ens med kristen tro«. Så skriver teologen och författaren Patrik Hagman i en gästledare i Kyrkans Tidning. Magnus och Patrik gör ekumeniska framtidsspaningar och berör utmaningar och möjligheter med olikheter och mångfald. Hur kan vi se hur helheten kan berika Kristi kropp, undvika frestelsen till likriktning och enbart odla och värna den egna konfessionella identiteten?
I mitten av september kom ett nio personer starkt filmteam från organisationen 1517 i USA för att göra inspelningar till en film om kyrkans situation i ett sekulariserat samhälle. Dan Van Voorhis är kyrkohistorikern som ligger bakom idén och som driver 1517 podden Christian History Almanac. I dagens avsnitt bjuder vi på ett samtal från september mellan Magnus och Dan om filmen och vårt behov av kyrkohistoria för att navigera vår samtid och dess utmaningar.
Den Grammy nominerade hiphop artisten Flame har tillsammans med singer-songwriter och 1517 Music director Blake Flattley samt Steve Zank, director of worship and parish music på Concordia University, tagit sig an Martin Luthers Lilla katekes i hiphop/rock format på albumet Freedom Lessons. I dagens avsnitt samtalar Magnus med dem alla tre om detta spännande projekt.
Berättelser om hur döende församlingar får liv och hur gamla kyrkor fylls pånytt av unga människor! Detta är berättelser om hopp som både inspirerar och utmanar. Sarah Jackson från Church Revitalization Trust som verkar inom den anglikanska kyrkan medverkade vid våra Mission i Sverige dagar. I dagens avsnitt får du lyssna till något av vad hon delade på konferensen. Om det kan ske i England så varför skulle det inte kunna hända i Sverige? Lyssna och ställ dig frågan: vad kan vi lära av detta?
Magnus har undervisat på konferens i New York City och med sig på resan hade han Jakob Tronêt, kyrkoherde i Sigtuna. Sedan den 27 mars i år har Svenska kyrkan och Episkopala kyrkan i USA ingått en överenskommelse om kyrkogemenskap. I dagens avsnitt samtalar Magnus och Jakob om sina upplevelser från resan och vad vi som kyrka kan lära av den anglikanska gemenskap i allmänhet och av våra syskon i USA i synnerhet.
Ibland hör vi slogans om att »allt står eller faller med ledarskap« även inom kyrkans värld. Nog för att Gud har instiftat olika ordningar och gett olika tjänster och gåvor till sin församling, men hur kan vi tänka ledarskap teologiskt? Vad innebär detta ledarskap och vilket ansvar har ledare för tillväxt? Magnus samtalar med Mattias Neve, studierektor vid Johannelunds Teologiska Högskola, som under Mission i Sverige undervisade en session om just tillväxt och ledarskap. Mattias påminner oss om tre viktiga frågor som vi bör ställa oss som ledare i förhållande till tillväxt.
Ett nytt kyrkoår står för dörren och därför har Magnus bjudit in Peter Westermark, komminister i Håbo pastorat, till samtal. Peter driver själv den uppskattade podden »Nådens år« där han varje vecka tar sig an kyrkoårets söndagar och högtidsdagar. Samtalet rör sig kring att bättre förstå vilken pedagogisk resurs som finns i kyrkoåret för att rota människor inden bibliska frälsningshistorien och följa Kristus från ankomst till återkomst.
Så här inför sista söndagen på kyrkoåret passar Magnus på att samtala med Johannes Sköldengen, präst i Knivsta pastorat. Ett personligt samtal där både Magnus och Johannes bjuder på tankar om kyrkoåret, dess rytm och högtider, vilan att få bli buren av en ordning, favoritsöndagar såväl som svåra teman och texter. Hur låter vi kyrkoårets olika tider färga av sig på våra predikningar?
Kyrka och politik - hur hänger det ihop? Inför stundande kyrkomöte samtalar Magnus med sin kollega Erik Johansson. Förutom att vara chef för EFS internationella mission har han även stor erfarenhet från kyrkomötets mer politiska verklighet. Under den senaste månaden har han debatterat offentligt om att kyrkan kan bara bli en profetisk röst när den blir fri från politisk makt.
De flesta av poddens lyssnare är nog bekanta med Verbum som bokförlag och är läsare av Kyrkans Tidning. Vad färre nog känner till är det omfattande arbete som de utför för att hjälpa lokala församlingar med strategisk kommunikation och att tänka mission. Magnus samtalar i dagens avsnitt med Simon Sjögren som arbetar som församlingsrådgivare under devisen ”att er församling ska betyda mer för fler”.
Det är dags för höstens andra internationella gäst i podden! Magnus samtalar med Jacob Smith, kyrkoherde i Calvary St George Church mitt på Manhattan, New York City. Mitt i staden som aldrig sover så leder Jacob en församling inom The Episcopal Church, en traditionell församling som sett förnyelse och tillväxt. Magnus undervisar vid deras konferens för präster om två veckor med temat hur man predikar evangeliet i en sekulär och post-kristen kultur. Även samtalet i dagens avsnitt kretsar kring denna fråga.
I början av oktober hade Magnus med sig en grupp kyrkoherdar och präster till London där de besökte Holy Trinity Brompton Church och fick vara en del av The Alpha Experience. Johan Marklund är präst i Sigtuna församling och var en av dem som var med på resan. Magnus och Johan samtalar om intrycken från resan och diskuterar vikten av den syftesparagraf som följer på kyrkans grundläggande uppgift i kyrkoordningen - nämligen att syftet med gudstjänst, undervisning, diakoni och mission är att människor ska komma till tro på Jesus Kristus.
I dagens avsnitt samtalar Magnus med sin kollega Martin Alexandersson. Martin har ansvar för nyplantering inom EFS Sverigeavdelning och mycket av hans arbete kretsar kring att hjälpa församlingar att tänka missionellt. Dagens samtal handlar om att göra en sinnesändring kring mission, att inte främst tänka aktivitet och missionella insatser utan att leva mission. Ett intressant samtal med flera berättelser och exempel på hur mission med enkla medel kan gestaltas mitt i vanliga människors vardag.
Kan man verkligen tala om kyrka utan att tala om mission? I kyrkoordningen för Svenska kyrkan finns mission som en del av kyrkans grundläggande uppdrag. I dagens avsnitt resonerar Magnus om att mission faktiskt inte enbart är ett av kyrkans uppdrag utan en del av kyrkans väsen och natur. Vad är då mission? Varför kan mission kännas komplicerat och ibland kan det upplevas som det finns ett motstånd eller ovilja mot mission bland kristna - vad beror det på? Ibland kanske vi tänker endast världsmission långt borta medan vi skulle behöva återerövra vardagsmission mitt i vår vanliga verklighet.
Det finns många som talar om mission och kyrkans behov att nå ut, sedan finns det sådana som prästen Daniel Källander, som inte bara snackar utan handlar och lever mission. Magnus är fascinerad av Daniels förmåga att fånga tillfällena i vardagen att dela livet och evangeliet med människor på ett naturligt sätt, men som förmodligen tyvärr kan kännas främmande för många av oss andra. I dagens avsnitt får du en stor dos av inspiration för mission, som är kyrkans grundläggande uppdrag.
I dagens avsnitt har vi kontakt med Los Angeles. I detta lite längre avsnitt på engelska så samtalar Magnus med Nathan Hoff, präst i Trinity Lutheran Church, San Pedro. Vi avslutar vår serie med att samtala om unga människors behov av dekonstruktion och rekonstruktion av deras kristna tro. Nathan har arbetat mycket med dessa frågor och ger oss exempel på hur man kan vandra tillsammans med unga människor för att hjälpa dem finna svar och forma en hållbar tro.
Vad behöver ungdomar av kyrkan?
Samtalet fortsätter om utmaningarna kyrkan har med att förmedla den kristna tron till och forma ett långsiktigt lärjungaskap i den unga generationen. Men »fasten your seatbelts« för här kommer en våg av tro och uppmuntran från Catharina Carlsson som är ungdomspräst och komminister i Strängnäs domkyrkoförsamling. Hon talar med stort allvar och passion om vad som är kyrkans uppdrag i mötet med nästa generation och öser exempel ur sin rika erfarenhet av ett målmedvetet arbete med konfirmander och ungdomar.
God lyssning!
När vi talar om barns och ungdomars kristna tro, kan vi inte bara tala om kyrka, ungdomssamlingar och läger. Vi behöver tala om trons plats i hemmet och familjen. Det finns en utbredd smärta och kollektiv sorg bland kristna föräldrar som sörjer att deras barn inte längre delar tron eller finns kvar i kyrkan. Magnus samtalar med Jeanette Ingemarsson som brinner för dessa frågor. Hon driver podden Föräldrapeppen med sin man Gabbe och är aktuell med boken ”En guide till den perfekta familjen - finns den?” tillsammans med pastorn Maria Furusand.
God lyssning!
Med det här avsnittet startar en serie samtal om kyrkan och nästa generation. Många undersökningar visar på hur ungdomar lämnar tron och församlingsgemenskapen. Vi lägger i högsta växeln från början och i dagens avsnitt samtalar med Magnus med Andreas Häger, nationell ledare för Ny Generation. Missa inte detta! Här öppnar sig en rik källa av både visdom och erfarenhet till stor insikt och förståelse, tröst och uppmuntran, som skänker hopp inför kyrkans uppdrag i nästa generation.
God lyssning!
I dagens avsnitt får du följa med Magnus på en av hans många predikoresor i landet. Han har varit i Mobackenkyrkan i Skellefteå, en samarbetskyrka mellan EFS och Svenska kyrkan. Han samtalar med Jonas Hedblad som är präst där och som berättar om väckelsebyggdens historia och nutida utmaningar. Vi ber om ursäkt för något dåligt ljud då detta avsnitt är live-inspelat.
Efter den här veckan ligger vi i fas igen så vi kan ha fem avsnitt färdiga åt gången.
Håller på att färdigställa och ladda upp ytterligare fem avsnitt på driven enligt följande:
Magnus är på Island och har talat på en retreat för missionsföreståndare inom de nordiska inomkyrklig missions- och väckelserörelserna. I dagens avsnitt får du höra ett samtal med Kjetil Vestel Haga som är ledare för Normisjon i Norge och Jens Medom Matsen, generalsekreterare för Indre Mission i Danmark. Vi får höra om spännande saker som sker i våra nordiska grannländer och om utmaningar och möjligheter med att vara en inomkyrklig missionsrörelse med rötter i 1800-talets stora väckelser.
Sommaren och semestern är här! Men istället för att låta podden ta semesteruppehåll så bjuder Magnus på högläsning av olika valda delar ur sin senaste bok »Helkyrklighet - om kyrkans fullhet«. Många av er har efterfrågat boken som ljudbok och vi arbetar på det. Men håll tillgodo under sommaren med olika smakprov när Magnus under några avsnitt läser centrala utdrag ur bokens innehåll. Perfekt att lyssna till på stranden eller under bilsemestern. Glad sommar!
Sommaren och semestern är här! Men istället för att låta podden ta semesteruppehåll så bjuder Magnus på högläsning av olika valda delar ur sin senaste bok »Helkyrklighet - om kyrkans fullhet«. Många av er har efterfrågat boken som ljudbok och vi arbetar på det. Men håll tillgodo under sommaren med olika smakprov när Magnus under några avsnitt läser centrala utdrag ur bokens innehåll. Perfekt att lyssna till på stranden eller under bilsemestern. Glad sommar!
Sommaren och semestern är här! Men istället för att låta podden ta semesteruppehåll så bjuder Magnus på högläsning av olika valda delar ur sin senaste bok »Helkyrklighet - om kyrkans fullhet«. Många av er har efterfrågat boken som ljudbok och vi arbetar på det. Men håll tillgodo under sommaren med olika smakprov när Magnus under några avsnitt läser centrala utdrag ur bokens innehåll. Perfekt att lyssna till på stranden eller under bilsemestern. Glad sommar!
Sommaren och semestern är här! Men istället för att låta podden ta semesteruppehåll så bjuder Magnus på högläsning av olika valda delar ur sin senaste bok »Helkyrklighet - om kyrkans fullhet«. Många av er har efterfrågat boken som ljudbok och vi arbetar på det. Men håll tillgodo under sommaren med olika smakprov när Magnus under några avsnitt läser centrala utdrag ur bokens innehåll. Perfekt att lyssna till på stranden eller under bilsemestern. Glad sommar!
Sommaren och semestern är här! Men istället för att låta podden ta semesteruppehåll så bjuder Magnus på högläsning av olika valda delar ur sin senaste bok »Helkyrklighet - om kyrkans fullhet«. Många av er har efterfrågat boken som ljudbok och vi arbetar på det. Men håll tillgodo under sommaren med olika smakprov när Magnus under några avsnitt läser centrala utdrag ur bokens innehåll. Perfekt att lyssna till på stranden eller under bilsemestern. Glad sommar!
Sommaren och semestern är här! Men istället för att låta podden ta semesteruppehåll så bjuder Magnus på högläsning av olika valda delar ur sin senaste bok »Helkyrklighet - om kyrkans fullhet«. Många av er har efterfrågat boken som ljudbok och vi arbetar på det. Men håll tillgodo under sommaren med olika smakprov när Magnus under några avsnitt läser centrala utdrag ur bokens innehåll. Perfekt att lyssna till på stranden eller under bilsemestern. Glad sommar!
Förnyelse och tradition betraktas av många som varandra motsatser. Många verkar tänka att kyrklig förnyelse handlar om uppbrott från kyrkans tradition men det är i själva verket snarare ett upprättande av kyrkans tro och tradition. Magnus samtalar med prästen Evelina Bohlin från Dellenbygdens pastorat om vad kyrkans tradition är och varför och hur den kan vara en resurs till förnyelse, samtidigt som den tjänar som korrektur mot rotlös och oreflekterad förnyelse i kyrkan.
Vad kännetecknar en växande kyrka? Kan vi förnya och forma en församlingsmiljö som gynnar tillväxt? I dagens avsnitt samtalar Magnus med Marie-Louise Nilsson, inspiratör för Alpha Sverige, om exempel på växande församlingar och vad som präglar dessa. Samtalet handlar om principer som verkar vara universella och som kännetecknar växande kyrkor i olika kulturer och tider.
Paulus skriver: Jag planterade, Apollos vattnade men Gud gav växten. I dagens avsnitt samtalar Magnus med Simon Holst, pingstpastor och föreståndare för pingstförsamlingen Bet:L i Skövde om församlingsförnyelse och församlingstillväxt. Vad är Guds verk och vad är vårt ansvar? Hur förvaltar man ett andligt skeende och hur bygger man upp en församling med vision, kultur och struktur för tillväxt?
»He pointed people to Jesus« (The New York Times). Den 19 maj avled Timothy Keller 72 år gammal efter en tids kamp mot cancer. Sociala medier fylldes av berättelser från hela bredden av kristenheten hur Kellers livsgärning som församlingsplanterare på Manhattan, som teolog, apologet och författare hade påverkat präster och pastorer från vitt skilda traditioner, från frikyrkliga karismatiker till katolska kardinaler. I dagens avsnitt samtalar Magnus med med teologen och apologeten Stefan Gustafsson om hur vi kan förvalta arvet efter Timothy Keller.
Livet består inte enbart av högtidsdagar med firande utan till stor del av mellandagar. Passager av vanliga dagar som lätt reduceras till enbart transportsträckor som man ska ta sig igenom för att nå fram till de stora och speciella dagarna. Mellanrummet vi befinner oss i kan liknas vid den öken som Guds folk befann sig i mellan befrielsen från Egypten och intåget i Löfteslandet. Men det sker avgörande saker även i mellanrummen. Hur kan vi lära oss att vandra genom dessa mellanrum och hålla kursen under mellandagarna?
Journalisten Samuel Teglund är bokaktuell med den självutlämnande boken »Gud är ändå vid min sida« som beskriver hans kamp med depression och ångest. I dagens avsnitt samtalar Magnus och Samuel om den skam som kan vara förknippad med psykisk ohälsa bland kristna och hur vi kan finna en teologi och tro som håller även när vi drabbas av mörker och lidande.
Gud finns på botten. Han rör sig i utblottelsen, smärtan och i sorgen. Gud är, genom Jesus Kristus, mitt i skiten. Orden kommer från Fredrik Lignell som i dagens avsnitt samtalar med Magnus utifrån från sin bok »Bottenkänning - Guds långsamma svar på livets djävulskap«. Fredrik är pastor i Ryttargårdskyrkan (EFK) i Linköping, författare till flera böcker, han leder retreater och är en gärna hörd talare och föreläsare i många olika sammanhang.
I dagens avsnitt samtalar Magnus med Veronica Widell, präst och lärare vid Johannelunds Teologiska Högskola. Veronica delar med sig av sin erfarenhet från själavård och andlig vägledning om själens dunkla natt. Hur kan vi bättre förbereda oss på, förstå och hantera passagerna som tar oss genom den andliga öknen där tomheten verkar råda.
Har vi skapat en kristendom där vi försöker tiga ihjäl själens mörka passager och gör allt för att hitta en genväg förbi dödsskuggans dal? Själens dunkla natt drabbar oss alla men på olika sätt. Om detta kan många heliga genom hela kyrkans historia vittna. Kan de hjälpa oss att utveckla mörkerseende? Och vad menar psalmisten med orden »mörkret är inte mörkt för dig« (Ps 139:12)?
Hur talar vi om dopet för att inte skymma dess verkliga och härliga innebörd? Idag samtalar Magnus med en av poddens lyssnare, Petter Johansson. Petter är trebarnsfar, arbetar som ingenjör som har funderat och skrivit kring frågan om hur kyrkan kommunicerar sitt budskap. Hur framställs dopet när vi önskar att dopsiffrorna ska öka? Vad är det som sägs och inte sägs?
I dagens avsnitt aktualiserar vi dopet och den dopkampanj som synts till i olika kanaler. Vi ställer oss frågan: vad är dopet och vad bör vi säga om det? Vilka konsekvenser blir det om vi urskiljningslöst försöker döpa så många som möjligt och dopet blir konturlöst? Magnus talar med Andreas Edin, komminister i Sigtuna församling om dopets innebörd, som är både kontroversiellt och en härlig gåva.
Mångfald förutsätter enhet, men enhet är inte detsamma som likformighet. Alla krav på uniformitet omintetgör sann enhet och stryper önskvärd mångfald. Men i den otyglade och oreflekterade mångfalden finns inga förutsättningar för verklig enhet. Magnus fortsätter sitt samtal om kyrkans enhet och mångfald med Berth Löndahl, ledamot i kyrkostyrelsen. God lyssning!
En levande kyrka måste ha olika fromhetstraditioner, olika profiler på församlings- och gudstjänstliv. Det är ett tecken på en kyrka som är inkluderande. Att det ryms mer än en uppfattning i många frågor tillhör enhetens förutsättningar. I två avsnitt sitter Magnus med Berth Löndahl, som varit kyrkoherde i Bunkeflostrand under 40 år och nu sitter i kyrkostyrelsen. I dagens avsnitt samtalas det om enfald eller mångfald, likriktning eller rymlighet i Svenska kyrkan. God lyssning!
Magnus fortsätter sitt samtal med Jonas Eek från förra veckan om kyrkans teologiska och pedagogiska utmaningar med att förmedla evangeliets goda nyheter. Har kyrkan ett kommunikationsproblem? Och vad är egentligen målbilden och syftet med vår kommunikation?
Jonas Eek är prästen, författaren och opinionschefen som levererar spänstiga och utmanande ledartexter i Kyrkans Tidning. I dagens avsnitt samtalar Magnus med Jonas om kyrkans behov av att vara fri, modig och het. Vad är kyrkans budskap och ärende, och hur står till med predikans pedagogik? Hur präglas vår kommunikation av vår tradition?
Vad är det som är på gång i Sigtuna? I dagens avsnitt samtalar Magnus med Andreas Edin och Johan Marklund, båda präster i Sigtuna församling. Med start imorgon arrangerar de helkyrkliga förnyelsedagar som ett led i allt det goda som sker i ett levande församlingsbygge som kombinerar högt och lågt, nytt och gammalt. Ta del av deras berättelser som blir till uppmuntran och väcker längtan!
Samtalet med Christoffer Abrahamsson om predikanten och predikan fortsätter. Denna fredag om predikovånda och utmaningar förknippade med förkunnelse. Våndan innan, under och efter en predikan. Brottas med texten, finna tilltalet och hantera kritik. Häng på!
Christoffer Abrahamsson är tillbaka i podden och talar om att predikan inte får reduceras till allmänt prat eller en anekdotisk framställning av egna tankar. Predikan är inte heller en föreläsning eller ett tal om Gud utan snarare ett tal från Gud. Guds levande ord förmedlat genom bristfälliga människor. Verbi Divini Minister kallas prästen i vår tradition - det gudomliga ordets tjänare. Häng på!
I dagen avsnitt sitter Magnus med EFS Missionsföreståndare Kerstin Oderhem. Hon är en uppskattad talare som älskar att predika Guds ord. Samtalet om predikanten och predikan fortsätter. Kerstin delar personliga erfarenheter och öser ur en mängd exempel från sin tjänst som ledare och förkunnare.
I dagens avsnitt inleder Magnus en serie samtal om predikan och predikanten. Första gästen är pastorn och författaren Daniel Röjås. Daniel är en predikant fostrad i Missionsförbundets anrika miljö av riksevangelister och öser ur en ekumeniskt bred erfarenhet och pastorsgärning inom både Pingst, EFK och Equmenia. God lyssning till ett gott samtal om kyrkans stora utmaning och viktigaste uppdrag - att förkunna evangeliet för alla folk.
»Be utan uppehåll« (1 Thess 5:17)
Den 12 augusti 1727 startade ett bönemöte som varade i över hundra år. En böneplats avskildes på greve Zinzendorfs gods i södra Tyskland och alla dygnets timmar täcktes av bedjare som avlöste varandra non-stop under hundra år. Bönen ledde till en världsvid missionsrörelse. 1999 startade något liknande igen genom några studenter i södra England som inrättade ett bönerum för 24-7bön.
Idag har det vuxit till en ekumenisk och världsvid bönerörelse och spridit sig till över 22000 böneplatser i 78 länder, där bön, mission och rättvisa går hand i hand.
I två avsnitt samtalar Magnus med Emma Boije som länge engagerat sig i bönerörelsens etablering och utveckling i Sverige.
»Be utan uppehåll« (1 Thess 5:17)
Den 12 augusti 1727 startade ett bönemöte som varade i över hundra år. En böneplats avskildes på greve Zinzendorfs gods i södra Tyskland och alla dygnets timmar täcktes av bedjare som avlöste varandra non-stop under hundra år. Bönen ledde till en världsvid missionsrörelse. 1999 startade något liknande igen genom några studenter i södra England som inrättade ett bönerum för 24-7bön.
Idag har det vuxit till en ekumenisk och världsvid bönerörelse och spridit sig till över 22000 böneplatser i 78 länder, där bön, mission och rättvisa går hand i hand.
I två avsnitt samtalar Magnus med Emma Boije som länge engagerat sig i bönerörelsens etablering och utveckling i Sverige.
I dagens avsnitt behandlar Magnus tillsammans med kyrkoherde Markus Hagberg det kyrkliga begreppet »katolicitet«. Vad menar vi i en evangelisk kyrka när vi i trosbekännelsen bekänner en helig, katolsk och apostolisk kyrka? Är Svenska kyrkan både evangelisk och katolsk? Evangelisk katolicitet handlar inte bara om enhet, utan även definitionen av kyrkans identitet. Evangelisk katolicitet är därför i en mening en motsats till både katolicism och protestantism. Verkligt evangelisk kristendom är katolsk, precis som verkligt katolsk kristendom är evangelisk. Kyrkan behöver både tradition och reformation. Reformationens avsikt var inte ett brott med traditionen utan ett återvändande till och återupprättande av traditionen, genom att åtgärda och avlägsna de missbruk som skymde det evangeliska och därigenom stympade katoliciteten. Är då det lutherska något annat än det katolska? Och i så fall – vad är annorlunda?
Tillhör även du skaran av dåliga bedjare? Alltså precis som Jesu lärjungar gärna skulle vilja lära dig mer och få hjälp att komma in i bönens värld. Bön är något man lär genom regelbundet utövande oavsett känslor eller resultat. Bönens gåva ges åt den som ber. Därför kan man faktiskt öva sig att be.
I denna första del av två ger prästerna Christoffer Abrahamsson och Magnus Persson vägledning utifrån Herrens bön – Vår Fader. Jesus introducerar ett mönster för bön som ett svar på lärjungarnas vädjan: »Herre, lär oss att be«
Idag fortsätter vi att utveckla samtalet om det kommande kyrkovalet den 19 september. Hur går det till? Vad är det som står på spel? Varför ska man rösta? Hur påverkar kyrkovalet din lokala församlingsgemenskap och dess gudstjänstfirande? I samtal med Erik Eckerdal försöker vi reda ut dessa frågor. Förutom präst, teologie doktor och direktor för Samariterhemmet Diakoni i Uppsala, så kandiderar Erik för POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) i kyrkovalet. POSK vill verka för en kyrka där inte allmänpolitiska åsikter styr utan engagemanget för kyrkan. En kyrka som gläds över mångfalden, möter varandra med respekt och talar tydligt om Jesus Kristus.
Idag gästas vi av ungdomsledaren Heiner Helm och teologistudenten My Nygren för att prata om unga vuxna i kyrkan. Vilka är de unga vuxna och vad brottas de med? Vi pratar om identitet, rotlöshet och längtan efter tillhörighet. Missa inte: 1-3 oktober anordnar EFS sin nationella mötesplats för just unga vuxna; konferensen Livsväg med temat ROTAD.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Välkomna tillbaka till RE:formera-podden där Magnus och Johan idag tänker högt om pingsten, pentekostalism och andens utgjutelse i församlingen. Vad innebär det att vara öppen för Anden i en kyrka? Hur vet man att Anden är närvarande och varför har vi många gånger historiskt sett haft svårt för Andens vind och verk? Lyssna på ett intressant samtal om tungotal, andens frukter och pentekostalfobi.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Magnus och Johan fortsätter samtalet om helkyrklighet. Hur är man inkluderande mot oliktänkande utan att göra avkall på centrala lärosatser? Och vad är den rena läran egentligen? Vi har alla samma Bibel men tolkar den ändå olika beroende på tradition. Magnus och Johan balanserar ett svårt men viktigt samtal om nattvardssyn, den lutherska bekännelsen och EFS roll i Svenska kyrkan.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Välkommen (tillbaka) till RE:formera-podden. Är du ny lyssnare är detta avsnitt perfekt att lyssna på. Vi går back to basics och reder ut begreppet helkyrklighet som Magnus och Johan älskar att tala om. Är helkyrklighet samma sak som kladdig ekumenik? Och vad är det egentligen? Och vad menar Magnus med att vi alla är katoliker med litet k? Missa inte dagens spännande avsnitt! God lyssning.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Älskar du konferenser lika mycket som Magnus och Johan? EFS är mitt inne i sin årskonferens 2021 och Johan och Magnus blickar tillbaka på otaliga kristna konferenser de varit med och drivit eller deltagit på. Johan delger att han ibland har känt sig lite konferenstrött men att han ändå uppskattar konferenser, speciellt eftermötena. Hur viktigt är det med kristna konferenser, egentligen?
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Idag talar Magnus och Johan om prästens uppgift som ledare i församlingen. Vid prästvigningen avger alla blivande prästen ett antal löften, bland annat att utöva sitt ämbete så, att Gud blir ärad, kyrkan uppbyggd och Guds vilja förverkligad i världen Magnus och Johan samtalar om allvaret i att leva upp till dessa löften, behovet av att påminna sig om dem och vårt ansvar att be för våra präster och ledare i kyrkan. Följ med i en viktig följetong på tre avsnitt om ledarskap. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Magnus och Johan fortsätter att utveckla tankar kring ledarskap inom kyrkan som i den bästa av världar alltid är berett att ta ansvaret för det som går fel, och alltid ge äran till andra för det som går rätt. Johan talar om trotjänarkomplexet där vi blint följer en stark ledare, men hur öppnar vi upp för ett sunt ifrågasättande av ledarskapet inom kyrkan? Följ med i en viktig följetong på tre avsnitt om ledarskap. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Ledarskap, vad är det egentligen och hur ska man tänka kring det i kyrkan? Johan delar med sig av sin tid från lumpen och Magnus reflekterar över bra och dåliga erfarenheter kring sitt eget ledarskap. Vad kännetecknar en god andlig ledare och vilka kriterier gäller i Kristi kyrka. Följ med i en viktig följetong på tre avsnitt om ledarskap och tjänande.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Magnus och Johan fortsätter med det sista och sammanfattande avsnittet av Guds bud. Ska kristna verkligen hålla buden trots att vi blir frälsta av nåd? Lagens tre bruk är något evangelisk-luthersk teologi förkunnar och Magnus enkelt förklarar i dagens avsnitt. Varför behöver vi lagen och varför blir vi moraliserande utan den? Följ med i ytterligare ett närgånget och utlämnande samtal om buden.
Magnus och Johan fortsätter sitt utlämnande och personliga samtal i ljuset av Guds bud. Arbetsnarkomaner under rehabilitering. Överdrifter som ibland försöker förmildras som en ”vit” lögn visar sig vara inget annat än ren och skär lögn. Är det tillfället som gör tjuven eller snarare bara avslöjar tjuven? Följ med i ett närgånget samtal om Tio Guds Bud.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Det är Långfredag. Vi har under fastetiden vandrat i riktning mot korset. Nu står vi här, vid korsets fot mitt under Kristi korslidande och död. Korset är den kristna trons absoluta centrum och kärna. Denna symbol rymmer hela vårt budskap. Vad ska man då säga på en dag som denna. I dagens avsnitt stannar Magnus och Johan upp inför Kristi sju sista ord på korset och samtalar om vad de betyder för oss. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Ett ovanligt privat samtal mellan Johan och Magnus om ett av kyrkans mest känsliga ämnen, som det finns många motsättningar och uppfattningar omkring. Ett samtal som börjar med Johans kaniner och spänner över sexualitet, missbruk och samliv. Skillnaden mellan behov och begär, kärlek, förälskelse och lusta. Gränser och gränslöshet. Moral och moraliserande. Johan och Magnus fortsätter samtalet om Tio Guds Bud och riktningen för ett kristet liv men som ständigt uppenbarar vårt enorma behov av evangelium om Guds nåd.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Temat på tio Guds bud fortsätter (har du inte lyssnat på föregående avsnitt tipsar vi dig att göra det först) och idag avhandlas det sjätte budet: Du skall icke begå äktenskapsbrott. Jesus skärper budet i Nya Testamentet och menar att om man så ser på en någon annans hustru eller man med begär har begått äktenskapsbrott. Johan menar att det inte handlar om man gjort det, utan när man gjort det. Samtalet berör både djupa behov och skeva begär. Ett ärligt avsnitt med många kloka insikter. God lyssning.
Idag börjar Magnus och Johan att avhandla Tio Guds bud. Hur ska lagen tolkas på rätt sätt idag? Är den stora faran idag »billig nåd« eller »billig lag«? Magnus och Johan bekänner även några av sina tillkortakommanden och så delar de sina tankar om dödsstraff. Detta är ett riktigt intressant och matnyttigt avsnitt som du bara inte får missa. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Välkommen till Mikael Karlendal som gästar dagens avsnitt av RE:formera-podden. Mikael har rört sig genom många kyrkotraditioner och gjort en uppmärksammad resa från pingstpastor till konverterad katolik via EFS, för att sen träda ur katolska kyrkan tillbaka in i Svenska kyrkan. Mikael berättar om vad som hände och de faktorer som gjorde att han konverterade, samtidigt som han menar att gräset inte alltid är grönare på andra sidan. Mikael förklarar de utmaningar som han upplevde som katolik, samtidigt som vi tillsammans spanar efter helkyrklighet. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Så har ett helt åt gått sedan första avsnittet av RE:formera-podden såg sitt ljus för första gången. Vilket år vi har haft! Hur har det gått att prata om helkyrklighet från olika vinklar, vilken respons har vi haft, och vad tycker programledarna Magnus och Johan om året? Och vilka spaningar gör vi för framtiden? Ja, detta och mycket till kan du höra i dagens live-avsnitt. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Välkomna till Johannelund-studenterna Angelica Mörtzell och Elias Forsberg som gästar dagens avsnitt. De båda studerar för att i framtiden bli präster och de delar sina erfarenheter av studentlivet på Johannelund. De diskuterar hur man ska kunna behålla de unga människorna som rör sig i kyrkan även när de växt upp och deras längtan efter att människor ska få möta den uppståndne Kristus. God lyssning!
EFS barn- och ungdomsorganisation Salt har fått en ny generalsekreterare; Rebecca Stighem! Idag gästar hon RE:formera-podden och berättar om hennes resa in i EFS. Rebecca kommer från en helkyrklig bakgrund och har varit aktiv i EFK innan hon och hennes man landade i EFS. Hon talar om sin längtan efter att kyrkan ska upptäcka barnaskapet i Gud och vikten av stabila vuxna kring barn och ungdomar. Varmt välkommen Rebecca önskar RE:formera-podden. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
RE:formera-podden gästas av Kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift och ledare för den katolska kyrkan i Sverige. När Anders konverterade till katolik spenderade han 27 år i Karmelitorden som kännetecknas av bön, stillhet och tystnad. Han berättar hur åren av tystnad vände hans uppmärksamhet från sig själv till Gud och hur han blev uppmärksam på Hans närhet i allt. I slutet av avsnittet ber Anders för oss, missa inte det. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
I denna veckas avsnitt gästas RE:formera-podden av den välkände lovsångsledaren Bo Järpehag som precis börjat jobba i S:ta Clara kyrka i Stockholm. Bo, Johan och Magnus pratar om vikten av tillbedjan för Guds egen skull, inte något man “måste” avverka i början av en gudstjänst. Bo berättar också om den nya satsningen av en folkhögskolelinje med inriktning lovsång som kommer att startas i S:ta Clara i samarbete med Hagabergs folkhögskola. Missa inte detta! God lyssning. Läs mer om lovsångslinjen här: http://clarakyrka.se/lovsangsskola/
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Denna veckas podd avhandlar ämnet falska profeter. Ja du läste rätt, håll i hatten för nu blir det åka av. Johan har nyligen hittat “profetiska böcker” i sin bokhylla från 80-talet och konstaterar att det mesta faktiskt inte gått i uppfyllelse. Vad är egentligen en profet utifrån den bibliska betydelsen? Och hur ska man egentligen tänka kring nutida profetior?
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
RE:formera-podden spelar in dagens avsnitt i Budbärarens redaktionsrum och tar tillfället i akt för att prata med budisredaktionen; tillförordnad redaktör Dagmawit Alemayehu och redaktör Jakob. Hur kommer det sig att de började jobba för Budbäraren och EFS? Vilket är deras starkaste möten och vad är egentligen drömreportaget? Just nu kan du få Budbäraren gratis ett helt år, preumerera här: http://budbararen.nu/prenumeration/. God lyssning och läsning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Hej och varmt välkomna till RE:formera-podden med Magnus och Johan i lurarna. I det här avsnittet talar vi om böcker! EFS springer ur en läsväckelse där böcker har varit en stor anledning till den. Böcker är tidlösa på ett helt annat sätt än andra medier. Men hur kommer det sig att folk läser böcker i allt mindre utsträckning? De pratar också om Magnus nya bok “Som ringar på vattnet” om nådens rörelse från förtvivlan till förvandling, och om den nya boken “Guds barns trygghet” med opublicerade predikoutkast från Rosenius. Köp dina böcker här: https://shop.efs.nu. God lyssning och läsning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
LYSSNA HÄR:
https://open.spotify.com/show/3diQTiekv8SLgX3q7MMdQZ?si=OCWBVyBSRWagJp74V6FU_Q
https://podcasts.apple.com/se/podcast/re-formera-podden/id1500040268
Gott nytt år önskar RE:formera-podden! I dagens avsnitt bjuder Magnus och Johan in EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem till podden. Trion talar om nyårsritualer och nyårslöften. Kerstin blickar tillbaka på det gångna året och sammanfattar det som tungt, men med många lärdomar. “För den som går med Jesus är framtiden alltid ljus” säger Kerstin Oderhem, och RE:formera-podden kan inte göra annat än att hålla med. God lyssning och gott nytt år!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
RE:formera-podden önskar våra lyssnare en riktigt jul! Johan och Magnus pratar om lite olika traditioner som de själva har kring jul. Inlagd sill är favoriten hemma hos Johan, och hos Magnus är SVTs Karl-Bertil Jonsson julafton ett närmast heligt inslag. Men mitt i allt julfirande så kommer vi tillbaka till anledningen till att vi firar jul: budskapet om vår frälsare som är kommen till världen. “Det folk som sitter i mörkret ska se ett stort ljus”. God lyssning och god jul!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Varmt välkomna tillbaka till RE:formera-podden! Idag gästas vi av prästen och göteborgaren Jonas Eek, verksam på Verbum och Kyrkans Tidning. Idag rör vi om i grytan med heta och omdiskuterade ämnen. Magnus, Johan och Jonas samtalar om det uppmärksammade fallet med biskop Eva i Härnösand och Jonas syn på detta. Har förtroendevalda fått inflytande på bekostnad av ämbete? Varför har politik fått så stor plats i Svenska kyrkan? Och vad önskar Jonas se reformeras i den Svenska kyrkan?
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Idag hälsar RE:formera-podden Olof Edsinger varmt välkommen till studion för ett spetsigt avsnitt med utmanande tankar. Olof är generalsekreterare i Svenska Evangeliska Alliansen och rör sig brett i kristenheten. Magnus, Johan och Olof tar tempen på svensk kristenhet, var är vi starka och var finns svagheterna? Ordet apati dyker upp, men också den första kärleken. Varför låter våra kyrkor inte Guds helighet träda fram? Är vi fångade av välståndet och livets goda i Sverige? Och är givande andlig krigföring? Ja ni hör, detta är ett spännande avsnitt. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Detta är det sista avsnittet i följetången på skam, skuld och synd. Återigen gästas podden av Tomas Nygren, lektor i systematisk teologi. Tomas, Magnus och Johan talar om synden och hur våra liv påverkas av den. Synd är ett komplicerat begrepp och det kan ibland vara svårt att närma sig ämnet. Vart går gränserna och hur nära kanten kan man gå? Magnus vrider på frågeställningen och undrar istället: “Hur nära centrum kan vi komma?” Och hur ska kyrkan hantera när andliga ledare faller i djup synd? Om du är en syndare (som alla oss andra) bör du lyssna på detta avsnitt! God lyssning.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Vi välkomnar tillbaka Tomas Nygren som idag fortsätter följetongen på skuld och skam. Kärnan av det kristna evangeliet är synden som sonas i Jesus och Guds oändliga kärlek till oss, trots våra många synder. Men hur ser förlåtelsen ut i praktiken? Och borde kyrkan fokusera mer på förlåtelsen för synder istället för acceptansen av människan? Magnus, Johan och Tomas reder ut frågetecken kring skuld, skam och försoning och kommer tillbaka nästa vecka med ett avslutande avsnitt på detta ämne. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
På er begäran välkomnar vi tillbaka Tomas Nygren till RE:formera-podden. Tomas är lektor i systimatisk teologi och idag pratar han tillsammans med Magnus och Johan om skuld- och skamkultur. Skamens kultur skiljer inte på sak och person, när du gör fel är du lika med fel. Men i och med Jesus började det ändras, och vi fick en skuldkultur där du du är separerad från dina gärningar och det finns straff och förlåtelse. Men börjar skammen leta sig tillbaka till samhället idag? Är svaret på skam ett gott självförtroende? Och hur ska man göra om man som ledare faller i svår synd men vill ta sig upp igen? Allt detta och mer får du ta del av i dagens avsnitt. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
“Det är Jesus som är grejen” så brukar biskop Andreas Holmberg i Stockholms stift säga som gästar RE:formera-podden denna vecka. RE:formera-podden kan inte göra annat än att hålla med. Men kan Svenska kyrkan ibland tappa den självklarheten i strävan efter att möta människor? Det blir ett ärligt samtal om Svenska kyrkan, EFS, längtan efter helkyrklighet och att omfamna olika spirituella uttryck. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören, tillika kommunikation- och insamlingschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Hur ser ditt personliga andaktsliv ut? Existerar det eller haltar det av och till? Många kristna tampas med dåligt samvete när det gäller våra stunder (eller icke-existerande stunder) med Gud. Andaktslivet ser också olika ut från person till person. Tidebön, stark lovsång, bibelläsning eller tungotal, det varierar för oss alla i olika skeenden i livet. Magnus säger att hans andaktsliv ska rota honom i Guds nåd, rikta honom mot Guds ära och rusta honom för Guds uppdrag. Johan och Magnus ger praktiska råd och tips på hur vi kan närma oss Gud bakom stängda dörrar och lämna det dåliga samvete utanför. Och hur gör man när man egentligen inte har lust? God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Varmt välkommen tillbaka till RE:formera-podden där Magnus och Johan idag samtalar om kyrkans stora berättelsen av skapelse, synd, försoning och upprättelse. På vilket sätt kan olika kyrkor fastna i olika delar av berättelsen, och kan kyrkan ibland hamna i en alternativ berättelse och tappa den stora bilden? Hur är vi relevanta för en samtid med många alternativa berättelser utan att tappa sanningen?
“En predikant måste stå med bibeln i ena handen och dagstidningen i andra och inte försöka tolka bibeln utifrån dagstidningen utan tolka dagstidningen utifrån Bibeln.”
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Möt Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift för ett samtal om vad en biskop egentligen sysslar med, vad utmaningarna är i Svenska kyrkan och vilka möjligheter som finns. Magnus, Johan och Fredrik har ett öppenhjärtigt samtal där helkyrklighet, fotboll och biskopsvapen diskuteras med både humor och skärpa. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Idag samtalar Magnus och Johan med Henrik Näslund, regional missionsledare för EFS i Norrbotten. De tre gentlemännen dyker ner till rötterna och pratar om hur EFS egentligen började, på en dansbana i Norrbotten där Pher Brandell drabbades av syndanöd. Han började predika på platsen och många omvände sig tillsammans med honom. Pher var bra vän till Anders Rosenius, Carl-Olof Rosenius fader. Resten är historia. De samtalar om varför så få unga väljer att följa Gud idag och pratar om eventuella lösningar. “Om vi vill ha väckelsen i centrum så måste också bibeln och andaktsliv ligga i husets centrum, husets hjärta; köket. Vi behöver återerövra våra matbord att inte bara äta bröd allena utan varje ord som utgår ur Herrens mun”, säger Magnus. God lyssning
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Tycker du det är svårt att förstå på vilket sätt kyrkan är påverkad av politiken? Då är detta avsnitt för dig! Magnus och Johan bjuder in Erik Eckerdal som är både präst, teologie doktor och direktor för Samariterhemmet i Uppsala. Han förklarar på ett tydligt och pedagogiskt sätt varför politiken har en inverkan på kyrkan idag. Han berättar även hur det kan förändras med hjälp av politiken själv; kyrkovalet. God lyssning!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Dagens avsnitt av RE:formera-podden avhandlar Guds helighet och vår helgelse. Låter det tråkigt? Inte när Magnus och Johan leder samtalet! Guds helighet innebär mycket för oss och skapelsen. Vi människor kan säga en sak och mena något annat, men Guds helighet hindrar Honom helt från all form av synd. Gud är fruktansvärd, men innebär det att vi ska vara rädda för Gud? Och var kommer nåden in i det här? Och vad är egentligen treenigheten mig, mitt och mina? Allt detta och mycket mer får du höra i dagens intressanta avsnitt!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
RE:foremera-podden välkomnar Erik Johansson, internationell missionssekreterare på EFS, till dagens avsnitt. Erik är född och uppvuxen sina första åtta år i Etiopien och blev tidigt starkt präglad av mission. Han delar med sig av sin självklara tro på Jesus och varför han brinner så starkt för mission idag. Kan EFS återigen präglas av samma missionsiver som fanns när rörelsen startades på 1800-talet?
RE:formera vill också tipsa om Se Be Ge som sänds lördag den 26 september klockan 19:00 på https://efsplay.nu/sebege2020/.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
I dagens avsnitt av RE:formera-podden bjuder Magnus och Johan in Joel Halldorf i samtalet. Joel är ledarskribent på tidningen Dagen, kulturskribent på Expressen och aktuell med boken “Gud: Jakten : existentiell svindel i det tjugoförsta århundradet.” Joel Halldorf har en förmåga att uttrycka sig målande och väcka känslor. Är människan obotligt religiös? Vad är det kristna ekosystemet? Och hur tänker Joel Halldorf om kyrka, frikyrka, lutheraner och katoliker? Svaren på dess frågor och mycket annat får ni i podden. God lyssning
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
RE:formera-podden får idag finbesök av EFS missionsföreståndare Kerstin Oderhem. Hon berättar om sin uppväxt i ett ekumeniskt hem med mamman från pingströrelsen och pappan från Bibeltrogna vänner. Resan till att bli missionsföreståndare på EFS var inte helt spikrak alla gånger. Hon hann bland annat läsa till pastor på Svenska Alliansmissionen och jobba som både husmor på Åredalens folkhögskola och städare innan hon började sin resa inom EFS. Kerstin talar om bredden som finns inom rörelsen och hennes drömmar framåt.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
RE:formera-podden bjuder idag in Jacob Stille, präst i Träslövs församling utanför Varberg, som tillhör Svenska kyrkan. Jacob berättar om vilka behov som han ser i dagens kyrka och hur man kan nå människor som längtar efter Gud. Kyrkan har ju ett pang-budskap och han tycker vi borde sluta skämmas. Jacob berättar också om sin upptäckt av Rosenius och hans skrifter mitt i en mörk period i livet. Magnus håller fram att evangeliet är kyrkans bäst bevarade hemlighet, när mycket annat har fått ta plats på kyrkans plattformar. Magnus berättar också att outgivna predikningar av Rosenius kommer att ges ut i bokform, så håll utkik efter det!
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Idag gästas RE:formera-podden av Clas Strängberg, som tillsammans med hans vän David Lillberg har musikprojektet Hymnr. De pratar om lovsång och psalmer i kyrkan och att ösa ur de gamla källorna. Varför är musik viktigt i kyrkan egentligen? Och vad har psalmerna att ge oss idag?
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
Idag besöker RE:formera EFS-gården Höllviksstrand på Sydvästkusten och pratar med Veronica Öjfelth Svartdahl som är föreståndare där. Höllviksstrand är vackert beläget i Höllviken alldeles i början av Falsterbonäset med hav på båda sidorna. Veronica pratar om sin livslånga dröm om att få skapa en andlig oas dit människor kan komma för rekreation och återhämtning. Johan berättar att många av hans stora livsbeslut har tagits på stranden vid Skanör och Falsterbo. Magnus pekar på hur bibliskt det är; när Petrus har förnekat Jesus får han sedan möta honom igen på stranden och får en kallelse tillbaka till tjänst.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om RE:foremera här: https://reformera.net.
I dagens avsnitt gästas vi av Daniel Röjås, pastor i Equmeniakyrkan. Han tituleras informellt som riksevangelist av både Magnus och Johan som prisar hans allvar och humor. De pratar om väckelseteologi, evangelistens och predikantens roll inom kyrkan och varför Svenska missionsförbundet (numera Equmenia) splittrades från EFS. Daniel har en rik tradition bakom sig från många olika kyrkor och berättar om sin syn på helkyrklighet. Daniel berättar också om hur hans bok ”Helt Liv” växt fram och varför det är viktigt med goda vanor, boken kan du köpa här.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om Re:foremera här: https://reformera.net.
I detta avsnitt tar Magnus och Johan med oss på en resa genom vårens poddavsnitt. De talar om deras bästa minnen och reder ut några frågetecken som dykt upp längs resans gång. Vad menade Magnus och Johan i avsnitt nio om att Guds nåd är gränslös egentligen? De pratar även om avkragningsärendet som har varit aktuellt under våren och reder ut tankar om det i förhållande till EFS relation till Svenska Kyrkan. Podden fortsätter att köra under sommaren så varmt välkommen att fortsätta lyssna framöver.
Prästen och inspiratören Magnus Persson talar tillsammans med chefredaktören och tillika kommunikationschefen Johan Ericson varje vecka om nya spännande ämnen gällande helkyrklighet. Läs gärna mer om Re:foremera här: https://reformera.net.
Läs gärna mer om Re:foremera här: https://reformera.net.
Köp Rosenius bok ”Syndens dagliga plåga” här, eller husandakterna för ett år här.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.