Sveriges mest populära poddar

RikaTillsammans | Om privatekonomi & rikedom i livet

Ny EU-lagstiftning gör fondavgifter tydligare (men högre) | Intervju med Patrik Adamson, LYSA #306

70 min • 3 juni 2023

Reklam för LYSA. Förra året kom en ny lagstiftning från EU som ställer krav på fondbolag att redovisa alla sina kostnader. Det ger oss som småsparare en klarare bild av avgifterna vi betalar, vilket är bra eftersom jag ser avgiften som en väldigt viktig faktor vid val av fond och vid ens långsiktiga sparande. Det såg vi i förra veckans avsnitt.


Nyligen kontaktade Patrik Adamson från LYSA mig och meddelade att avgiften för deras fondrobot kommer att stiga. Men trots höjningen skulle vi inte betala mer. Initialt var jag förvirrad. Den blir högre, men jag kommer inte betala mer. Dessutom ska den höjas när hela LYSAs grej är att sänka avgifterna. Döm min förvåning. Då berättade Patrik om den nya EU-lagstiftningen som började gälla förra året. Men för att det från början:


▸ Ju lägre avgift, desto mer pengar till dig (det var temat i förra veckans avsnitt)

▸ Ju billigare, desto bättre produkt (oftast i alla fall).


EU-lagen som hjälper oss att se avgifterna tydligare är enligt mig ett bra initiativ av EU. Men det innebär också att många fondbolag just nu har lite av hela-havet-stormar då de måste redovisa kostnader som aldrig tidigare redovisats eller kanske ens mätts, till exempel spread-kostnader. Samma fond kan till synes också ha två HELT OLIKA avgifter på t.ex. Avanza som har uppdaterat enligt de nya reglerna och Nordnet som inte har gjort det.


Fler än jag har t.ex. noterat att samma fond kan ha två helt olika avgifter hos olika plattformar, beroende på hur snabbt de anpassat sig till de nya reglerna. Till exempel är avgiften för Länsförsäkringar Global Index 0.20% hos Nordnet men 0.23% hos Avanza. Spiltan Räntefond Sverige ligger på 0.59% hos Avanza och 0.10% hos Nordnet och på Spiltans egen hemsida.


Vår stående rekommendation, LYSA självt, har nu justerat sin avgift till 0.374% från tidigare 0.3327% för en 100% aktier-portfölj. Det viktiga att notera är dock:


▸ Det SER ut som en höjning, men i praktiken så betalar vi idag INTE mer än vad vi gjorde igår.


Min poäng är: om du loggar in och plötsligt ser att LYSA eller någon av fonderna vi brukar rekommendera plötsligt har blivit dyrare, så är det sannolikt en redovisningsteknisk effekt och ett nytt normal läge. Inte att fonden har höjt avgiften egentligen. En bonus är att du nu dessutom känner till något som inte andra vet och kan framstå som lite mer nördig. För det är väl allas vårt mål i livet? 😁


Vi pratar mer om detta i vårt bonusavsnitt med Patrik Adamson från LYSA, som var den som uppmärksammade oss på detta ämne. Vi återkommer snart med ett ordinarie avsnitt där vi har Pensionsmyndigheten som gäst.


Många hälsningar,

Jan, Caroline och Patrik


Diskussion & transkribering:

https://rikatillsammans.se/fondavgifter-priip


Sponsrad länk:

https://rikatillsammans.se/partner/lysa


Innehållsförteckning

00:00:00 Introduktion

00:04:35 Varför är det viktigt med avgifter?

00:10:30 Avgifter i finansbranschen är annorlunda

00:17:45 Högre avgift motsvarar inte en bättre kvalitet inom finans

00:21:10 Billigast är dock inte alltid bäst

00:27:41 Avgiften är den mest prediktiva faktorn

00:32:13 Håller riktlinjen om 0.4% fortfarande?

00:37:28 Om växlingsavgifter

00:43:47 EU-lagstiftningen kräver ny redovisning av kostnader

00:51:11 Räntefonderna kommer drabbas mest

00:55:10 Hur slår det hos LYSA?

01:06:27 Aktie/fonddepå hos LYSA och det sämsta rådet



Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

00:00 -00:00