49 avsnitt • Längd: 45 min • Oregelbundet
En podd för dig som arbetar i primärvården eller med intresse av allmänmedicin. Vi intervjuar inspirerande personer för att stärka allmänmedicinsk kunskap!
En podd av SFAM-medlemmar:
Maria Stenman
Jakob to Baden
Ulrica Elmroth
Zahra Baldawi
The podcast SFAMpen is created by SFAM. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Oskar Lindfors är ordförande i SFAM-H och i det här samtalet med Ulrika Elmroth berättar han om bakgrunden till den nya KKV-listan och motiveringen till var och en av de fem punkterna.
Narrativ medicin - varje människa är en berättelse". I det här avsnittet dyker vi ner i patientens berättelse om sig själv. Vad kan vi lära oss av att lyssna när patienten berättar? Hur kan det hjälpa oss i vår kliniska vardag, i att ställa rätt diagnos och öka förståelsen för våra patienter? Charlotta Busch intervjuar Valdemar Erling, överläkare på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, specialist i hematologi och ordförande i Svensk Förening för Narrativ Medicin.
I det här avsnittet reflekterar poddredaktionen över de senaste tre avsnitten som handlade om medikalisering, prioritering i primärvården och primärvårdsrapporten. Avsnitt med Ulrika Elmroth, Charlotta Busch och Zahra Baldawi.
Susanne Steen jobbar med Primärvårdskvalitet på SKR. Under hösten 2024 ledde hon arbetet med SKR:s första primärvårdsrapport där tillgängliga nationella data har sammanställts för att ge en bild av svensk primärvård. Viktiga ämnen som kontinuitet, prioriteringar och överdiagnostik lyfts fram.
Susanne berättar också om Primärvårdskvalitet och hur det kan användas för förbättringar på den egna vårdcentralen.
Ska allmänläkare verkligen prata levnadsvanor med sina patienter? Vad är egentligen evidensen för sådana samtal? Hur ser undanträningseffekten ut? I detta avsnitt bjuds allmänspecialist och forskare Minna Johansson in, till samtal om bland annat hennes forskning gällande screening. Är du kanske primärvårdens nästa forskare? Lyssna och inspireras!
Vad är medikalisering? Vad är livet och vad är sjukdom? Är det lättare för både patienten och doktorn att medikalisera än att normalisera och tillsammans arbeta för undvika överdiagnostik och överbehandlingar? Det är en del av de frågor som vi pratar om i dagens avsnitt där Charlotta Busch intervjuar Märit Löfgren, distriktsläkare i Borås och medicine doktor vid avdelningen för samhällsmedicin och folkhälsa, Göteborgs Universitet. Märit Löfgren har skrivit en avhandling som handlar om kronisk ohälsa som ger så mycket besvär att det påverkar arbetsförmågan, vilket innebär betydande individuellt lidande och stora samhällskostnader.
I det här avsnittet diskuterar Ulrika, Zahra och Maria de tre senaste avsnitten - intervjuerna med Magnus Isacson, Kalle Norwald och Johan Bengtsson - och delar med sig av sina reflektioner.
Vad är skillnaden på psykiska besvär och psykiatriska tillstånd? Vad är för- och nackdelar med kriteriebaserade diagnossystem såsom DSM? Vilka handläggningsalternativ har vi för psykiska besvär i primärvården? Det och mycket mer diskuteras i detta avsnitt med Maria Stenman i intervju med Johan Bengtsson, ST-läkare i psykiatri och forskare vid Uppsala Universitet.
Magnus Isacson är ordförande i SFAM sedan 2019 och i det här avsnittet intervjuas han av Ulrika Elmroth. Vi får höra hans tankar kring vad Sfam åstadkommit hittills och vilka de viktigaste frågorna är, nu och i framtiden.
I det här avsnittet intervjuar Zahra Baldawi, ordförande för ST-rådet i SFAM, socionom och sexolog Kalle Norwald. Behöver vi prata om sex med våra patienter i primärvården? Hur kan vi öppna upp för ett samtal om t.ex. sex, intimitet och sexuell utsatthet?
I det här avsnittet diskuterar Zahra och Maria de två senaste avsnitten - intervjuerna med Arwa Josefsson och Joachim Lindqvist - och delar med sig av sina reflektioner.
I detta avsnitt pratar Maria Stenman med Joachim Lindqvist som är Regional Beredskapsöverläkare i Västra Götalandsregionen. Joachim berättar om hur det arbetas kring att öka Sveriges beredskap inför kris och krig, både nationellt och regionalt. Han utmanar oss kring att våga förbereda oss mentalt och praktiskt på ett annat arbetssätt, med andra förutsättningar och prioriteringar, än det som föreligger i fredstid. Vi reder också ut begreppen 'krigsplacering' och 'allmän tjänsteplikt'.
Hur mår våra patienter med långvarig smärta? Hur kan vi stötta ett hälsofrämjande perspektiv och hjälpa våra patienter att återta chaufförskapet i sina liv? Det och mycket mer om långvarig smärta diskuteras i detta avsnitt med Zahra Baldawi (ordförande för SFAMs ST-råd) i intervju med Dr. Arwa Josefsson, specialist i allmänmedicin och psykiatri.
I det här avsnittet diskuterar Ulrika, Jakob och Maria de tre senaste avsnitten - intervjuerna med Acko Ankarberg Johansson , Pierre Cherfan och Kristoffer Domargård - och delar med sig av sina reflektioner.
I detta avsnitt pratar Maria Stenman med Kristoffer Domargård som är specialistläkare i allmänmedicin på Närhälsan Partille i Västragötalands regionen. Kristoffer har tillsammans med sina kollegor på vårdcentralen lyckats minska på antalet sjukskrivningar med ca 80 % och vi får höra ett spännande samtal om hur detta arbete sett ut. Vad kan man tänka på kring konsultationen och psykisk status i samband med sjukskrivningsärenden på vårdcentralen?
I detta avsnitt pratar Jakob to Baben med överläkare Pierre Cherfan om kommunikationen mellan primärvården och sjukhusvården i Region Jönköping. Pierre har lyckats med att ta fram en lista över konsulter på alla kliniker på regionens sjukhus, som kan nås av primärvårdens läkare. Det finns dock fler kontaktvägar som Pierre berättar om och vi diskuterar också varför förändringsarbetet har varit framgångsrikt.
Acko Ankarberg Johansson intervjuas av Ulrika Elmroth om några av de mest aktuella frågorna som rör primärvården hösten 2024. Vad kan en sjukvårdsminister egentligen påverka, och vilka är hennes viktigaste frågor under mandatperioden? Hon berättar om några av nyheterna i höstbudgeten, hur vi ska nå målet om 1/1100, primärvårdens roll i det civila försvaret, hur gängkriminella kan utnyttja primärvårdens resurser och mycket mer.
Vi får tips om det omfattande stödmaterial som tagits fram på VKV, Västra Götalandsregionens kompetenscentrum om våld i nära relationer, som hittas på www.valdinararelationer.se och aktuella utbildningar för den som vill lära sig mer.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.