En podd där rollspelare pratar med rollspelare.
The podcast Spelhyllan is created by Spelhyllan. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
God jul i stugan! Här kommer ett nytt avsnitt Spelhyllan, med finaste av finbesök - Gunilla Jonsson och Michael Petersen!
De pratar om Kult, ett av många spel de skapat genom åren. Den nya utgåvan från Helmgast, originalet från Äventyrsspel, kampanjen Den Svarta Madonnan, och mycket mer avhandlas i årets sista avsnitt av Spelhyllan. Dessutom tipsas om Traveller.
Kom och lyssna!
Hallå där ute i stugorna! Idag får Spelhyllan besök av två guldmedaljörer!
Rikard Blomberg och Joakim Wahlström, två av de som vann SM i Drakar och Demoner på Spelkongressen nu i höstas. De berättar om nya DoD i allmänhet, hur det var att vinna DoD-SM i synnerhet, och mycket mer.
Kom och lyssna!
Här i det mörkaste av höstmörker lyser Spelhyllan till! Dagens avsnitt handlar om RopeLIVE med Juhani Kenttämaa!
Juhani Kenttämaa berättar om RopeLIVE, som är en typ av rollspel inför digital publik. Tidigare har det gått fint i Finland, och nu är det dags för Sverige!
1 november är det dags för scenariot Finlandsfärjan på SVT Play. En kändisspäckad sändning med rollspelare från båda sidor Östersjön tar sig an ett skräckscenario på en plats vi inte kan lämna. Johanna Koljonen och Tiffany Kronlöf är några av spelarna.
Kom och lyssna!
En kort uppdatering! Spelhyllan kommer ligga på paus en stund, medan jag råddar en helt annan podd.
Men det finns annat att hitta på medan man väntar, och tre tips kommer i dagens avsnitt. Närmare bestämt tipsar jag om institutionen Borås Spelkonvent, den nystartade nördmässan Need to be Geek, och Åsa Roos skrift Att Spelleda på Konvent. Alla tre värda att kolla in närmare.
Tack för mig, och på återseende.
Då var det dags för avsnitt 50! Gäst denna gång är ingen mindre än landets meste rollspelsnestor, Anders Blixt!
Han berättar om första utgåvan av Traveller, spelet som en gång gjorde honom till rollspelare. Men förstås också om det senaste projektet Expert Partisan - landets mest försenade rollspel!
Dessutom blir det boktips från SF-genren, diskussioner om inspirationskällor, och mycket mer.
Kom och lyssna!
Då kör vi! Välkommen till Spelhyllan, Johanna Embla Taller!
JET är författare till fler konventsäventyr, och berättar i avsnittet om KUTULU, ett svenskt rollspel i Lovecrafts mytos. Vad är grejen med just KUTULU? Varför passar det bra på konvent? Vad ska man tänka på när man spelar på, spelleder på och skriver för konvent?
Dessutom kommer det tips på The Magnus Archives och mycket mer. Allt detta i senaste avsnittet av Spelhyllan, nu i en poddspelare nära dig.
Kom och lyssna!
Då var det dags! Den här gången gästas Spelhyllan av Marie Louise Sjögren från Västspel och Fabienne "Smol Bean" Westerberg från Rollspel 101. Ämnet är rollspel för nybörjare.
Spel och annat som nämns: Grin, Handbok för superhjältar (även som lajv!), Nelly Rapp-rollspelet, Critical Role, Världskulturmuseet, KodachiCon, Göteborgs Konstmuseum och mycket mer.
Kom och lyssna!
Dagens avsnitt av Spelhyllan gästas av Sandra Alexandersson och Louise Persson, båda lärare på Högskolan i Skövde och dess program Dataspelsutveckling - Game Writing!
De har med sig spelet Baldur's Gate 3, som nog inte behöver någon närmare introduktion. Samtalet rör sig runt vad digitala rollspel kan lära sig av bordsrollspel och vice versa. Vad är lättare med tangentbord? Vad är svårare?
Dessutom nämns Root, Dragon Age, Fiasco, Mass Effect och många andra spel.
Kom och lyssna!
Då var det dags för svensk rollspelshistoria, närmare bestämt historien om ROLLSPEL!
Lucas Falk från Bläckfisk Förlag och spelskapare bakom Vindsjäl, Heroes of Cerulea och många fler, dyker upp och berättar historien om hur Bläckfisk Förlag lyckades få tag på Rollspelsverkets producerade, men aldrig publicerade "regelverk för rekreativa aktiviteter i fiktiv verklighet".
Kom och lyssna!
(Avsnittet publicerades 1/4 2024)
Välkommen till Spelhyllan, Nicolai och Michael!
Två från Norges största rollspelspodd Vertshuset besöker Spelhyllan och berättar om sitt egenutvecklade spel Dragepust. Diskussionen glider också in på skillnaden på Norges och Sveriges rollspelskultur, vilka spel som spelas, hur Dragepust skiljer sig från andra fantasyspel och mycket mer!
Dessutom tipsas om klassikern Hnefatafl, och ett helt annat norskt rollspel vid namn Kvad!
Kom och lyssna, och minns vad kung Oscar II sade - Brödrafolkens väl!
Hej och hallå där ute på andra sidan internet!
Idag får Spelhyllan besök från Mundana! Lukas Sjöström kommer och berättar om Eon i alla dess former, främst Eon IV och det Eon V som kan tjuvtittas på när det är dags för Rollspel för Alla eller GothCon. Det blir minnen från Eons historia, tips och tricks i hur man hittar rätt i floran av böcker och äventyr, och diskussion om glädjen i att spela i en både djup och bred värld.
Dessutom ett tips till alla som gillar fantasy med ordentligt världsbygge - Ken Lius böcker i sviten The Dandelion Dynasy!
Kom och lyssna!
Här kommer årets första avsnitt som gästas av självaste Imra Lundberg, ordförande i Queernördarna! Det blir diskussion om EarthDawn, ett fantasyspel som rullat runt i rollspelsvärlden sedan 1993.
Dessutom kommer tips om Kevin Hearnes boksvit Iron Druid Chronicles!
Kom och lyssna!
Det är den femtonde, och dags för nytt avsnitt! Vi välkomnar GothCons ordförande Nina Wängberg till Spelhyllan!
Hon presenterar spelet Monster of the Week från Evil Hat Games. Ett spel som passar den som gillar Buffy, Supernatural, eller andra spel om att bekämpa ett monster i veckan.
Dessutom får vi tips om boksviten Worldbreaker Saga av Kameron Hurley! Väl värd ett besök på ditt lokala bibliotek.
Kom och lyssna! (Och kom gärna på GothCon i påsk!)
Idag är det dags för Sayla Persson att besöka Spelhyllan! Hon är en av de engagerade i Grågripens monsterjägarskola, och nominerades dessutom till Årets Eldsjäl på Spelkulturgalan 2022!
Hon berättar om en av spelvärldens stora kampanjer, Curse of Strahd! En uppdaterad version av åttiotalets Ravenloft som i nyversion nominerats till tre Ennies och vunnit två.
Hur var det att spela igenom kampanjen? Vad man ska tänka på när man spelar? Hur landet Barovia är avskilt från resten av världen? Hur fungerar skräck i DnD5e? Dessa och många fler frågor får svar.
Dessutom tipsar hon om datorspelet Chants of Sennaar, ett av de mer udda spel du någonsin kommer att se.
Kom och lyssna!
Då var det dags att prata om Skrômt i Spelhyllan! Martin Källström från rollspelspodden Finlir dyker in i podden och berättar om ett spel fyllt av nordiska väsen, folktro och skräck. Men mest av allt om hur det inte nödvändigtvis är det som är det viktigaste, utan hur det övernaturliga sätter fokus på det vardagliga, relationerna och diskbänksrealismen.
Vi pratar om Svartviken, podden Skräck & Småkakor, och vad som gör bra skräck till just bra skräck.
Kom och lyssna!
Bonjour!
Spelhyllan är tillbaka efter sommaruppehållet och gästas av Fredrik Gustafsson! Han har tagit med sig Flashing Blades, ett musketörrollspel från det fjärran åttiotalet.
Vi får höra om bra scenariostruktur, kul dueller och varför sextonhundratalet är en bra plats att äventyra på. Dessutom pratar vi lite om Western, Scarface 1920 och ett gäng andra spel i förbifarten.
Viens écouter!
Välkommen till förr-i-världen-tiden!
Detta avsnitts gäst är Ida Rylöv, tidigare ordförande för Sverok Väst. Hon berättar om DnD Basic, den allra första versionen av DnD. Vi får höra varför spelet är relevant än idag och varför det fortfarande är kul att spela, trots ett helt gäng utgåvor sedan dess.
Kom och lyssna!
Nytt avsnitt! Denna gång gästar mångsysslaren Yolanda Aurora Bohm Ramirez podden, och hon berättar om rollspelet Continuum!
Har du någonsin velat resa i tiden? Eller funderat på hur tidsresenärer skulle utveckla en egen subkultur och slang? Vad sker om du skapar paradoxer och börjar fragmenteras ut i intet? Hur fungerar tidsresor som rollspel? Kom och lyssna!
Och just det - missa inte när Yolanda och evenemanget Douchebag Dragons & Dirty Dungeons intar Teater Tribunalen 28/5!
Extra! Extra! Spelhyllan får besök av Emil Hansson, som berättar om årets upplaga av GothCon! Vad får man inte missa? Vilka spel är bra publiksporter? Vad bör man göra som total nybörjare? Vad är de oväntade sakerna man inte hittar någon annanstans?
Kom och lyssna!
Nytt avsnitt! Den här gången får Spelhyllan besök av Leon Toshach från Västspel, föreningen som arrangerar Västlägret! Ni vet väl att Västlägret vann Årets Evenemang på Sverokgalan i fjol?
Leon Toshach berättar om just Västlägret och hur man lockar in ungdomar i hobbyn. Vad är fördelen med ett läger? Varför är åldern 9-14 extra viktig för att nå ungdomarna? Vilka spel passar bäst?
Kom och lyssna!
Nu ger vi oss ut på internationellt vatten! Spelhyllan gästas av Iain McAllister, känd från spelnyhetssajten The Giant Brain och podcasten BrainWaves. Han berättar om det prisbelönta rollspelet Blades in the Dark av John Harper och Evil Hat Productions.
Spelet är vikt åt skurkar som rör sig i den stora staden Doskvol, där spelarna tar rollen som ett nytt gäng av gatutjuvar, spioner, smugglare eller annat undre världen-slödder som arbetar sig uppåt i stadens undre värld. För detta finns det mängder med specifika mekaniker, ett stramt system som zoomar ut mer än andra och stora möjligheter att lära sig mer om rollspelsfilosofi och hur man fördelar makt över fiktionen vid spelbordet.
Dessutom kommer Iain McAllister till GothCon i påsk, så det pratar vi förstås lite om det med. Dessutom nämns bloggen Burn after Running och podden The Smart Party.
Kom och lyssna!
Brädspel? I min rollspelspodd? Det är sannolikare än du tror.
Den här gången gästas Spelhyllan av Emma Rudstam, eventarrangören bakom Tabletop Game Expo, Nördarnas Julmarknad, och den som driver företaget Uniting Geeks. Hon presenterar brädspelet Lords of Waterdeep, ett brädspel satt i rollspelsvärlden Forgotten Realms. Dessutom tipsar hon om andra brädspel, som Ganz Schön Clever, NMBR9 eller MicroMacro: Crime City.
Men vi pratar också om hur man gör för ett effektivt pitcha och demonstrera brädspel. Vad är det för skillnad på att spela i eget vardagsrum mot på konvent eller på mässa? Hur förklarar man bäst regler? Vad lockar folk att faktiskt sätta sig ner och testa ett nytt spel? Emma Rudstam har svaren.
Kom och lyssna!
Är du trött på grimdark och mörker? Gillar du romantik och fantasy? Vill du spela en äkta hjälte? Då är Blue Rose spelet för dig!
Den här gången gästas Spelhyllan av Sara Hjertkvist från podden Skräck och småkakor, och hon förklarar vad Blue Rose är och varför det är skönt med lite hopp i sin fiktion då och då. Talande djur, äkta ondska, vördnadsvärda enhörningar och mycket annat.
Kom och lyssna!
Nu finns Spelhyllans trettionde avsnitt i etern - och den här gången pratar vi med Sanna Vuorenmaa, en av arrangörerna bakom Stockholms Scenariofestival, som i år går av stapeln 25-27 november. Passa på att köpa biljett redan idag!
Sanna berättar om två specifika scenarion som visar vad som gör scenariofestivalen unik bland konvent. Det ena heter Birkenau, och det andra heter Spellbound.
Vad är egentligen ett scenario av den typ som scenariofestivalen fokuserar på? Är det ett lajv? Ett friformsrollspel? Ett mellanting? Kom och lyssna!
BRAAAAAAINS...
Den här gången är det dags för zombier i Spelhyllan! Spelskribenten, recensenten och mångsysslaren Martin "Entomophobiac" Annander gästar oss och berättar om zombiespelet All Flesh Must Be Eaten från Eden Studios. Han förklarar alltifrån hur spelet uppmanar till att spelas i oneshot-format, till hur dess regler för att skapa konflikt inom spelgruppen ger perfekt zombiefilmskänsla. Spelet har ett gratis startpaket som heter The Waking Dead, som du hittar på Drivethrurpg.com.
Spelet bygger på Unisystem, som även går att använda till mycket annat. Det gör att AFMBE har mängder med moduler som sätter zombier i olika udda genrer. Zombier i western? I rymden? I första världskriget? Vad passar egentligen bäst? Dessutom nämner vi GothCon, Conspiracy X, Buffy the Vampire Slayer och en hel del till.
Kom och lyssna!
HBTQ+ + lajv = Stolt! Redaktören, lajvarrangören och spelkultursutvecklaren Siri Sandquist gästar Spelhyllan, och hon har med sig en lajvantologi som lyfter svensk regnbågshistoria.
Vi pratar om lajv, rollspel, regnbågsfrågor och mycket mer. Vad betyder termen 360 i lajvsammanhang? Vad kan friformsrollspelare lära sig av friformslajvare? Vad är gränsen mellan hårt styrda indierollspel och småskaliga lajv?
Kom och lyssna!
P.S. Kom gärna förbi Fantastikscenen på Bokbordet STHLM 21 augusti!
Iä! Iä! Cthulhu fhtagn!
Den här gången får Spelhyllan besök av Björn Flintberg, förlagschef på Eloso Förlag. Han presenterar spelet Call of Cthulhu, både originalet och den svenska utgåvan. Dessutom pratar vi om Lund 1922, den rollspels- och skräckfestival som går av stapeln 26-27 augusti i år.
Vad finns i Cthulhumyten som skiljer det från annan skräck? Vad gör CoC som inget annat skräckspel gör? Varför är systemet PBTA som systemet i första utgåvan av Traveller?
Kom och lyssna!
Amanda Stenback gästar Spelhyllan! Hon förklarar varför du borde spela Changeling: the Lost, hur det synkar med övriga World of Darkness, och varför det är hennes favoritspel. Vi pratar om utanförskap, metaforer i världsbygget, och mycket annat som bortbytingarnas stora spel handlar om.
Dessutom tipsar Amanda om Svartviken Rollspelspodd och är själv engagerad i Mindy, Riddles in the Dark, I Am No Man och Soloäventyret!
Kom och lyssna!
Rollspel på bibliotek? Jomenvisst! Den här gången gästas Spelhyllan av Tony Melander, bibliotekschef på Vadstena Bibliotek. Han berättar om projektet Att läsa är ett äventyr! om hur soloäventyr och rollspel kan användas för att få öka läslusten hos dagens ungdom. Ensamma Vargen (soloäventyr), Freeway Warrior, Ensamma Vargen (rollspelet), X-Wing, och många andra spel nämns.
Kom och lyssna!
Nu är det dags för Mia Gibson att gästa Spelhyllan! Hon tar med sig Ur Varselklotet, ett spel från Fria Ligan, och pratar om hur det kommer sig att just det är hennes favoritspel. Är det Simon Stålenhags blandning av vardag och fascinerande teknik? Är det att man spelar barn? Är det en värld som lever sitt eget liv och ger en unik plats att vara på?
I avsnittet nämns också ett gäng andra spel och poddar. Mindy, Soloäventyret, Kwarnberg & Kumpaner, Blade Runner RPG, och många fler. Kom och lyssna!
Mer lajv åt folket! Årets eldsjäl 2021 enligt Sveroks medlemmar är Jennie Nennen Gahnström. Precis som Spelhyllans förra gäst är hon en av arrangörerna bakom lajvet Morgondagens Gryning, och berättar här om hur lajvets system funkar, vad man kan lära av dem, och vad man kan använda för tekniker från lajv på rollspel och vice versa. Är lajv den ultimata versionen av OSR, där player skill är det enda som gäller?
Kom och lyssna!
Krister Sundelin, en av Rollspelssveriges veteraner, dyker upp i Spelhyllan för att prata om sitt nya spel, the Troubleshooters! I samtalet nämns frankobelgiska serier, vad som gör dem speciella, hur man fångar det i rollspel, och hur Troubleshooters arbetar för att hjälpa spelledaren att koppla äventyr till rollpersoner.
Dessutom nämns också Vindsjäl, Kult, Nephilim, Indiana Jones RPG och en hel mängd andra spel. Kom och lyssna!
Spelhyllan får besök från självaste När man talar om trollen den här gången! Tommy Kuusela tittar in i podden och pratar om hur det gick till när han blev inkallad som expert till Chock: åter från graven. Avsnittet handlar om folktro, folklore, och hur man kan använda det i rollspel. Dessutom pratar vi om Drakar och Demoner, ADnD, Kult, Tolkien, och förstås varför islänningar ser Sverige som ett exotiskt land.
I avsnittet tipsar Tommy om Sägenkartan, som är en fantastisk resurs för rollspelare, världsbyggare och de som vill veta mer om sin lokalhistoria. Kolla in!
Björn Wärmedal, arrangör av konventet Grottröj i Umeå, hälsar på i Spelhyllan! Vi pratar om spelstilen OSR i allmänhet, mestadels manifesterat genom spelet Labyrinth Lord. Mängder med tips till både spelledare, dungeonbyggare och nybörjare som vill in i OSR-svängen utlovas.
Dessutom nämner vi OSRic, Lady Blackbird, Traveller, allra första DnD och många fler spel i förbifarten.
Den som inte lyssnar får inte veta det hemliga slutet!
Spelhyllan är tillbaka efter sommarsemestern! Med oss finns författaren, spelutvecklaren och spelhistorikern Anna-Karin Linder!
Ämnet för samtalet är Vampire: The Masquerade - framför allt den nyaste utgåvan V5. Dessutom pratar vi vampyrlajv, Anne Rice, vampyrvågor och var man kan lyssna på vampyrer i poddformat.
Kom och lyssna!
Glad sommar på er därute! Den här gången välkomnar Spelhyllan Emelie Drottz från actual play-podden Rollspelarna. Nu är det dags att prata om världens mest populära rollspel, nämligen Dungeons and Dragons 5! Dessutom dyker vi in lite på Monster of the Week och Mouse Guard.
Kom och lyssna!
Nu gästas Spelhyllan av självaste GothCons ordförande - Pontus Wolke! Vi börjar med att prata om spelet Utpost av Simon Pettersson, ett spel som rekommenderas för konvent av alla de slag. Vi glider snart vidare och sjunger Indierummets lov, pratar om GothCon i allmänhet, och vad som gör rollspel något alldeles extra när de spelas på konvent.
Kom och lyssna!
Nu är det dags att prata om en ständig fröjd i konventssverige - Maffia! Juna Henriksson från Maffia Sverige gästar podden och berättar vad Maffia är, vad som lockar och varför man kan fastna så hårt att man arrangerar Maffia-spel på konvent i femton års tid.
Kom och lyssna!
Nu är det dags att prata om Mutant År Noll! Spelhyllan gästas av Jossan från Rollspelsdags, en av landets nyaste actual play-poddar. Hon förklarar varför det är ett bra nybörjarspel, både för spelare och spelledare. Dessutom pratar vi Genlab Alfa, Hindenburg och hur systemet hjälper en att komma in i sin rollperson och förstå den full ut.
Dessutom är det snart dags för GothCon XLIV och då bjuder Rollspelsdags in till att spela rollspel! Alla är välkomna.
I det här avsnittet får Spelhyllan finbesök från Tolkienpodden! Adam Westlund samtalar om spelet The One Ring, och förklarar hur väl det fångar Tolkiens berättelser och värld. Varför är det trognare förlagan än de äldre spelen från Decipher och ICE? Den som inte lyssnar får inte veta varför man inte bör hylla The One Rings index.
Var det någon som sade extra avsnitt?
Den här gången gästas Spelhyllan av Amos Persson, ordförande i Queernördarna, och kickstarteraktuell med rollspelet Blood Feud, ett spelledarlöst rollspel om toxisk maskulinitet på vikingatiden.
Vi pratar om Nobilis, ett spel med ett mycket kreativt och intressant magisystem. Andra spel som nämns: Ars Magica, Mage: the Ascension och Mage: the Awakening.
Den elfte avsnittet handlar om nanospelet Fortune Cookies and Nuclear War, litet nog att få plats på ett visitkort. Gästen som tipsar om det heter Rickard Elimää. Han är spelmakare, rollspelsförfattare, och del av Urverkspel.
Vi pratar om konsten att få plats med mycket spel på liten plats, bra loopar vid spelbordet, och hur ett möte på en kinarestaurang avvärjde kärnvapenkrig.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.