Idag ska vi rikta blicken mot en fransk kvinna vars konstnärskap länge legat i skugga, men som under senare år fått alltmer ljus riktat mot sig, med rätta Dora Maar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Dora Maar var nästan 90 år då hon avled i Frankrike, 1997. Då hade hon sedan länge dragit sig tillbaka, och få ägnade henne någon uppmärksamhet, om alls. Men i och med hennes bortgång hittades mängder av verk – framför allt fotografier – som bidrog till att ge en överblick av hela hennes konstnärskap – som visade sig vara imponerande.
På Centre Pompidou i Paris öppnar snart en stor retrospektiv utställning med hennes verk. Utställningen ”Dora Maar” börjar den 5 juni och pågår till den 29 juli. Sedan går den vidare till London, och Tate Modern, där den visas i höst.
Idag avfärdas Dora Maar inte längre som ”en av Picassos älskarinnor”. Något som för all del var sant, men det var också långt ifrån bara det hon var. Dora Maar både målade och fotograferade och betraktas numera som en av surrealismens mer framträdande fotografer.
Hon stod ofta också själv modell för konstnärer som Jean Cocteau och Man Ray – tack vare sin speciella look, och starka utstrålning. Dora Maar hade mörkt hår, höga kindknotor och påfallande långa och smala fingrar, vars naglar hon ofta målade. Inte bara i rött, utan också i grönt, blått eller svart.
I veckans program träffar vi den svenska konstfotografen Helene Schmitz. Hon arbetar med drömska element i sina bilder, där natur, verklighet och människa möts. Vi diskuterar också hållbarhet i dagens modevärld med Kristina Tjäder från klädmärket Dagmar. Och så pratar vi med författaren Aase Berg, aktuell med romanen Haggan.
Veckans gäst är Anna Tellgren, intendent på Moderna museet i Stockholm.