Sveriges mest populära poddar

Stil

Drottning Kristina – kontroversiell, katolik och... queer?

55 min • 13 mars 2015

Drottning Kristina (1626-1689) abdikerade, konverterade till katolicismen och skapade sig ett nytt liv i Rom, där hon avled och vilade i frid - ända tills 1965. Då öppnade man hennes grav för att ta reda på, en gång för alla - var hon kvinna, var hon man, eller var hon något mitt emellan? En fråga som hade plågat historiker under många år. Drottning Kristinas hade nämligen en egen stil som provocerade. Den har också gjort att hon fortsätter att fascinera, än idag. I veckans STIL berättar vi mer om denna extraordinära kvinna som gick sin egen väg.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Var Drottning Kristina en landsförrädare? Före sin tid? Feminist? Butchflata? Var hon kanske queer? Det är en tanke som populariserats under senare år. Men så hade drottning Kristina ett annorlunda förhållningssätt till kvinnorollen, som ligger i linje med dagens tankar om kön och genus. Och det är just i hennes avvikelser från det traditionellt ”kvinnliga” och ”manliga” beteendet som man har fiskat efter svar på frågan hur en kvinna kunde klä sig och bete sig som hon gjorde.

Näpen var hon inte. Även om hon bara var en och femtio lång med stora och uttrycksfulla ögon. Hon uttryckte ofta och tydligt en ovilja till att gifta sig, och föda barn var henne en vämjelig tanke. ”Att föda barn, vilken ohygglig sak”, som hon sade. Ja, hon sade sig inte ens vilja ha sex med en man. ”Jag vill inte, att en man umgås med mig som en bonde med sin åker”, som hon uttryckte saken.

I programmet berättar vi mer om hennes look och läggning och intresse för saker som alkemi. Vad trodde hon det skulle uppnå? Och varför var det så provocerande att byta religion? Vi har även talat med serietecknaren Liv Strömquist och journalisten Erik Janson om poängen med att öppna kungliga gravar. Och så har vi träffat designkollektivet Mycket som berättar om queersalonger. Dessutom har vi tittat närmare på nunnans klädedräkt.

Veckans gäst är Kjell Lekeby, idéhistoriker och författare till boken Kung Kristina.

00:00 -00:00