Edith Sitwell (1887-1964) var en kvinna som inte gick spårlöst förbi, varken som poet eller person. Kanske allra mest det senare. Hennes egna och excentriska stil väckte förundran, och beundran. I år är det femtio år sedan Edith Sitwell avled, men hon fortsätter att fascinera och inspirera både modeskapare och musiker. Hej Morrissey. Någon så kallad kvinnlig blygsamhet led hon inte av. När hon som liten flicka fick frågan om vad hon skulle bli som stor, svarade hon självklart: Ett geni. Mer om Edith Sitwell hör ni i veckans STIL.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I dag har man även börjat omvärdera Edith Sitwell arbete som poet, något som under hennes senare livstid skymdes av hennes färgstarka personlighet. Men helt oälskad och oförstådd var hon sannerligen inte. 1954 utsågs hon till ”Dame of the British Empire”, den högsta orden man kan få som kvinna i Storbritannien. Men kanske ligger hon idag än mer rätt i tiden. Hon ansåg att mycket av en dikts mening ligger i ljudet den skapar och började redan 1922 läsa sina dikter till musik på scen. Att kalla Edith Sitwell för den första vita kvinnliga rapparen är kanske att ta i, men helt fel är det inte heller.
I veckans program har vi träffat en svensk färgstark kvinna som, likt Edith Sitwell, är dramatisk och ”liteförmycketavallt” – Ann-Sofie Francisca Lundin som uppträder under namnet Min Stora Sorg. Vi har även fått en pratstund med The Space Lady, som besökte Stockholm för ett par veckor sedan. Det är artistnamnet på Susan Dietrich Schneider, en kvinna som har befunnit sig ute i samhällets periferi under större delen av sitt liv. Utrustad med en liten synth och med en vingprydd hjälm på huvudet har hon under många år försörjt både sig själv och sin familj som gatumusikant i San Francisco och Boston. Genom sin musik och sina gatuframträdanden har The Space Lady med tiden blivit en slags kultfigur, hennes heminspelade låtar har nyligen getts ut på nytt och nu, vid 66 års ålder, har The Space Lady bytt ut gatan mot scenen.
Vi tar även en titt på den senaste modeaccessoaren – katten. Som Edith Sitwell hade flera stycken av. Modeskaparen Karl Lagerfeld har inte bara gjort sin vita fluffiga katt Choupette till en stjärna genom att göra henne till omslagskisse på tyska Vogue. Han har skaffat henne konto på både instagram och twitter, gjort henne föremål för boken Choupette: The Private Life of a High-Flying Fashion Cat (i vilken hon ger moderiktiga tips om allt från kosthållning till klädstil). I november lanseras dessutom en kollektion med accessoarer – The Choupette Capsule Collection”. Katten har helt klart slagit ut chihuahuan som den mest moderiktiga accessoaren, och inget framkallar sådana känslor av ”awwwwwww”, som youtubeklipp på just katter. Varför? Det har vi kollat upp.
Veckans gäst är Johan Hakelius, författare till flera böcker om brittiska excentriker.