I veckans program ska vi promenera, flanera och springa fram för att ta en titt på en stil som under historiens gång har påverkat både vårt sätt att klä oss, och bete oss på gångstilen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Trots att upprätt gång på två ben är en grundläggande egenskap hos människan, har sättet som vi går på förändrats, och växlar med tiden. För även gångstilar är, som så mycket annat, färgat av samtidens strömningar, sociala koder och – förstås – mode.
Smala kjolar, höga klackar, byxor med stretch är bara några exempel på plagg som på olika sätt begränsat, och befriat, sättet att gå på. Men också promenerande har gett upphov till mode.
När städerna började växa sig allt större under det sena 1800-talet blev trottoarer för fotgängare allmänt förekommande. Man behövde inte längre sicksacka sig fram på gropiga och leriga vägar för att undvika att bli påkörd av hästdroskor. De nya och plana trottoarerna fick flanerandet att bli ett folknöje. Att i stillsam takt strosa runt blev ett nytt sätt att visa upp sig, och sin stil, på. Promenadkläder, och accessoarer som promenadkäpp, lanserades.
I veckans program berättar koreografen Anna Vnuk och skådespelaren Björn Kjellman om hur de arbetat med olika gångstilar på scen. Vi pratar också med två löparprofiler från New York om hur en stad kan påverka hur vi springer. Och så tar vi en närmare titt på vad slitningarna på våra skor kan berätta om vår gångstil.
Veckans gäst är Susanne Österlund-Pötzsch, folklorist och doktor i filosofi vid Åbo Akademi, samt författare till boken Gångarter och gångstilar: rum, rytm och rörelse till fots.