Fotografen Julia Margaret Cameron (1815-1879) förde med sällsynt driv och egen stil fram fotografi som en konstform värd att tas på allvar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
När Julia Margaret Cameron var 48 år fick hon en present av sin nygifta dotter, den sista av elva barn hon uppfostrat, som nu var på väg att flyga ur boet. ”Den här kan du kanske ha roligt med”, sade hon. ”Förhoppningsvis kan den få dig att känna dig mindre ensam”. Det var en kamera. Det blev början på en helt ny karriär. Hon ställde ut sina fotografier över hela Europa. Hon sålde dem dyrt. Hon såg till att skaffa sig copyright. Idag betraktas den brittiska Julia Margaret Cameron som en av de mest stilbildande fotograferna genom tiderna.
Julia Margaret Cameron hade nämligen ett mycket personligt sätt att fotografera på. Bilderna utmärks av att vara hårt beskurna med en nästan drömlik mjukhet. ”Hon ser ju dåligt”, sa somliga. ”Hon har inget grepp om tekniken”, sa andra. Skärpan saknades ju, knorrades det. Men bristen på skärpa, eller ”soft focus”, var hennes poäng, och ett medel i hennes strävan efter att skapa ”beauty”, skönhet i en vid bemärkelse. Och hon hade stenkoll på tekniken, och hur den kunde användas.
Många av de personer som Julia Margaret Cameron porträtterade var några av dåtidens största kändisar. Alfred Tennyson, författaren vars dikt ”Nyårsklockan” läses från Skansens scen varje nyårsnatt, var en. Författaren Anthony Trollope en annan. Charles Darwin ytterligare en. Hennes porträtt av denne biolog och forskare pryder för övrigt dagens 10-pundsedlar i Storbritannien.
I veckans program berättar vi mer om fotopionjären Julia Margaret Cameron och hennes korta, men inflytelserika, karriär. Vi undersöker också varför modevärlden är så intresserad av teknologi just nu och vad så kallad aurafotografering egentligen innebär - och varför aurafotografier har börjat leta sig in i på flera modetidningars sidor. Och så tar vi reda på vad som händer när folk tröttnar på alla gamla porträtt, semesterbilder och familjealbum som ligger i lådor och skåp och samlar damm.
Veckans gäst är Anna Tellgren, intendent på Moderna Museet.