Indiska ledaren Mahatma Gandhi förespråkade icke-våld och passivt motstånd och har blivit en symbol för fred och frihet. Men inte bara genom sina handlingar, utan även med hjälp av väl valda kläder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Gandhi brukade bära en i Indien så kallad ”dhoti”. Ett rektangulärt tygstycke av bomull som konstfullt lindas runt ben och underkropp, den påminner om en sorts löst sittande byxa. Många kallade den för ”höftskynke”.
”Det är upprörande, och även lite äcklande, att se herr Gandhi, en uppviglande jurist, numera posera som en sorts fakir”, sade till exempel Winston Churchill, i början 1930-talet. Han, likt många britter, förargades över att Ghandi ”organiserade och ledde en trotsig kampanj för civil olydnad” och hade mage att ”försöka förhandla som om han vore jämställd med representanter för det brittiska kungadömet”.’’
Men det var precis det som Gandhi hade i åtanke. Han ville, i likhet med många andra indier, bli fri från det brittiska styret och skapa ett självständigt Indien.
Som ett led i att få gehör för sin strävan, satsade Gandhi på symbolik med hjälp av just kläder – eller brist på – som hans kostymklädda motståndare ansåg.
I veckans program pratar om tyget khadi, som Gandhis klädedräkt var tillverkad av, med modejournalisten Shweta Chaudhri som bor i Mumbai. Hon berättar att khadi idag har fått ett uppsving och används flitigt av landets modeskapare. Vi träffar också med litteraturvetarna Margareta Fahlgren och Birgitta Wistrand som är aktuella med den nya boken ”Älska eller älskas - om makt och känslor i politiska biografier”. Och så pratar vi med krishanteraren Charlie Stjernberg om att be om ursäkt offentligt.
Veckans Gäst är Barbro Hedvall, politisk skribent med särskilt intresse för stil och politik.