Modets reparatörer är några av modevärldens minst kända, men kanske mest behövda, individer. Vi tänker förstås på de personer som professionellt tar hand om våra plagg som behöver lappas och lagas, och det utan att det syns. Kort sagt är det kunskaper som ligger helt rätt i en paradoxal tid som präglas av både massproduktion av kläder och motstånd mot detsamma. I veckans STIL har vi träffat några av dessa proffs som berättar om hur vi kan öka livslängden på våra kläder.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Före den vitt spridda konfektionens dagar, var lappande och lagande av kläder vanligt förekommande, där kvinnorna i familjen ansågs vara bäst lämpade att ägna sig åt vad som då kallades för ”persedelvård”. Men konsten att skickligt sköta sina kläder och elegant laga plagg som på olika sätt gått sönder, var förstås inga gudasända kunskaper. Dem var man – och kvinna – tvungna att tillägna sig. Ofta med stor möda. Många lärde sig aldrig. I ”Husmoderns presentbok – hemvård och klädvård” kunde man redan 1930 läsa: ”När man vet hur dyrbara även enklare kläder är, förvånar man sig ofta över hur få av dem som äger kläderna, förstår eller bryr sig om, att vårda dem rätt”.
Det finns förstås också de som vill att det ska synas att ett plagg har varit med om en och annan strapats. Vi har träffat Eva Karlsson, VD på Houdini Sportswear, som satsar på att möjliggöra för företagets kunder att få sina plagg lagade. Vi har även besökt ett skrädderi som inte bara vet allt om hur man lagar jeans, där vet man också varför män och kvinnor sliter sina jeans på olika vis.
Och så tar vi en titt på hur ”konststoppning” går till, hur pälsänger ska hanteras och varför det finns en poäng med att mangla. Dessutom har vi träffat Monica Nordlund som driver vintageverksamheten Ateljé Femman. Under hösten har hon haft en utställning med titeln ”Tidlöst” på Edsviks konsthall. Mer om det, och tips på persedelvård, hör ni i veckans STIL.