I veckans Stil ska vi syna den amerikanska programledaren och skådespelerskan Oprah Winfrey i sömmarna.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
En kvinna som, sedan sitt brandtal om att ”nu räcker det” under Golden Globe-galan nyligen, fick en hel del att exalterat börja elda på idén om att om att hon borde ställa upp i nästa amerikanska presidentval, 2020.
Med sin inkännande stil – full av värme, karisma och patos – skulle hon klassa ut den nuvarande presidenten, Donald Trump. Det menar hennes fans som tillskriver Oprah Winfrey en sorts goda superkrafter som skulle kunna tillintetgöra dagens ondskefulla styre – trots att hon helt saknar politisk erfarenhet.
”Det hade ju inte Donald Trump heller”, säger de då. Just det, kan man svara på det.
Oprah Winfrey själv sade i juni i år till tidningen ”Hollywood Reporter” att ”jag kommer aldrig att ställa upp i ett val. Det är ganska så säkert”. Men att som ”kändis” ge sig in i politiken i USA är inget konstigt, eller något nytt fenomen. Det har flera gjort tidigare, med olika resultat.
Bortsett från sin stora karisma och goda retorik, finns det ytterligare en anledning till att Oprah Winfrey idag betraktas med, och av, andra ögon, än då hon under 25 år ledde sin berömda talkshow, ”The Oprah Winfrey Show”. Publiken var den största som någon talkshow haft, någonsin – under dagtid. Den var ett fenomen.
I veckans program berättar vi mer om Oprah Winfreys liv och karriär. Vi talar också med Eva Beckman, kulturchef på SVT, om vad som får en person att "gå genom rutan".
Vi pratar också om positivt tänkande, ett av Oprah Winfreys specialområden, med Carl Cederström, docent i företagsekonomi vid Stockholms universitet. Och så talar vi med statsvetaren Sara Fransson om fenomenet med svenska kändisar som försöker ta sig in i politiken – något som hon tror att vi kommer se mer av i framtiden.
Veckans gäst är Billy McCormac, politisk analytiker.