Swimmingpoolen är en oändlig källa till drömmar på olika vis. Inte minst i modevärlden, där den har fungerat som en sorts sexig statusmarkör i många modereportage genom åren, och gör än idag.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Men naturligtvis är det inte bara i modereportage som swimmingpoolens turkosblå vatten glittrar förföriskt. Den förekommer ofta i filmer, inte sällan i litteratur och konst, och nästan alltid som en symbol för ett glamoröst liv i lyx, och ledighet.
Och det var också så som swimmingpoolen, den privatägda swimmingpoolen vill säga, först uppmärksammades och blev till just en statussymbol. Det gjordes skillnad mellan swimmingpool och "simbassäng för allmänheten", skulle man kunna säga.
Även om det var de gamla romarna som – 350 år före Kristus – populariserade det här med att bada och umgås tillsammans i speciella bassänger, så var det i det tidiga 1900-talets USA som idén med privata pooler fick fäste, och därefter spreds över världen. Inte minst tack vare Hollywood.
En oändlig mängd filmscener har utspelats kring, och i, swimmingpooler under årens lopp, och kanske inte bara för att en pool ger möjlighet att få visa naken hud. En swimmingpool – med dess glittrande yta och mörka djup – fungerar också finfint som en metafor för inre motsättningar och undertryckta känslor.
Men till en början fungerade swimmingpoolen allra mest som en sorts lyxig accessoar som skänkte extra glamour till människorna som hade möjlighet att skaffa sig en egen pool. Det var få förunnat. Men 1920 hade dåtidens i särklass största filmstjärnor, som även var ett äkta par – Mary Pickford och Douglas Fairbanks – råd bygga vad som inte bara var en av de första privata swimmingpoolerna i USA, det var också den största. Det finns en känd bild där de båda sitter i swimmingpoolen, fullt klädda – i en kanot.
För de flesta i Sverige var pooler in på 1960-talet en lyxprodukt som kostade mycket pengar, en ouppnåelig dröm. I veckans program tittar vi närmare på hur den saken började förändras när idéen om en pool för folket, som händiga hemmasnickare kunde bygga själva, lanserades. Tanken var att vem som helst skulle kunna bygga sig en pool, inte bara de välbärgade. Vi tar också en titt på författaren John Cheevers klassiska novell The Swimmer från 1964, där swimmingpoolen symboliserar allt annat än pengar, lycka och framgång. Och så träffar vi artisten, låtskrivaren och producenten Christian Olsson – tidigare sångare i bandet Fibes oh Fibes – som inspirerats av livsstilen vid en swimmingpool.
Veckans gäst är Cia Jansson, chefredaktör på Elle.