Det brittiska bandet The Slits kom att revolutionera både mode och musik när de i september 1979 gav ut sin debutskiva Cut. Nej, riktigt så gick det inte till. Förändringen kom snarare att ske gradvis, och det var inte alltid de fyra kvinnorna i bandet som fick äran för sina nyskapande idéer, som att blanda in reggaerytmer i rocken, klä sig i både tyll och tunga kängor och ge fullkomligt den i att försöka spela på sin kvinnliga charm. I veckans STIL berättar vi mer om punkpionjärerna i The Slits.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I likhet med många andra banbrytare var The Slits helt enkelt före sin tid, och istället för dem blev det The Clash som gratulerades till att ha fört in reggae i punken, Madonna, Cindy Lauper och Courtney Love som prisades för att se ut som om de klätt sig på fyllan med förbundna ögon – och riot grrrls för att ha fört fram ett feministiskt perspektiv inom musiken. Om man ska hårdra det hela. Men äras den som äras bör. Med sitt alternativa sätt att som kvinnor klä sig, och bete sig, på scen har The Slits banat väg för många andra kvinnor som inte vill nöja sig med att vara näpna.
The Slits sätt att närma sig musik var lika okonventionellt som deras val av kläder. The Slits hade inte någon större vördnad för rockhistoriska referenser, eller några traditionella gitarrhjältar som husgudar. De lyssnade på musik från Latinamerika, Afrika och Jamaica och värjde sig länge mot att kallas för ”punk”. ”Vi är inte punk, vi är The Slits och vi gör Slits-musik”, som de sade.
I veckans program åker vi till London och träffar Viv Albertine. Hon spelade gitarr i The Slits och publicerade nyligen sin självbiografi som har fått översvallande god kritik, inte bara av musiknördar. Men så handlar boken om så mycket mer, vilket titeln skvallrar om: ”Clothes, Clothes, Clothes. Music, Music, Music. Boys, Boys, Boys”.
Idag, då kroppsmedvetenheten är överallt förekommande och varenda selfie noga filtreras innan den läggs ut till allmänt beskådande, är det nästan svårt att greppa med vilken självklarhet de fyra kvinnorna i The Slits ansåg att de hade rätt att vara precis som de var. ”Jag är inte här för att bli omtyckt, utan för att bli lyssnad på”. Så svarade Ari Up, sångerskan i The Slits, när de fick kommentarer om hur de såg ut, och hur de betedde sig. Ari Up var bara 14 år gammal när The Slits bildades. Hon blev känd föra sin vilda scenpersonlighet, men också föra sina långa dreadlocks. Men varifrån kommer egentligen fördomen om att dreadlocks skulle vara smutsiga? Vi har pratar med konstnären och musikern Makode Linde.
Det vara inte bara kvinnliga rockmusiker som började göra sig gällande under 1970-talets punk-era. Tiden gav också utrymme åt kvinnliga rockskribenter, och rockfotografer. En av dem var Roberta Bayley. Det är hon som har tagit omslagsbilden till en annan klassisk skiva från denna tid – den amerikanska gruppen Ramones debutplatta, från 1976. Ett omslag som lanserade en rocklook bestående av smala jeans, tajta tröjor och svarta skinnjackor. Vi har ringt upp Roberta Bayley i New York.
Veckans gäst är Petter Wallenberg, skribent, producent och artist under namnet House of Wallenberg.
Programmet är en repris från 19 september 2014.