Trollkarlen från Oz firar sitt 80-årsjubileum. Filmen förvandlade inte bara den unga Judy Garland till en stjärna. Den blev också en av de främsta stilförebilderna inom populärkulturen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Filmen Trollkarlen från Oz hade premiär 1939 och man kan kalla den för en mycket pigg 80-åring. Tack vare att den sedan slutet av 1950-talet regelbundet sänts på tv i USA har den fått hjälp med att hänga kvar i det kollektiva medvetandet.
Filmen har under årens lopp inspirerat till en mängd böcker, musikaler och filmer med mer eller mindre uppenbara kopplingar till originalet – som för övrigt inte var en film, utan en bok.
Men det är just filmen från 1939 som gett Trollkarlen från Oz ett extra magiskt glimrande skimmer som fått generation efter generation att fascineras, och inspireras, på olika sätt. Det är förstås också historien, en lättbegriplig saga – om än öppen för tolkningar– som bidragit till att den hänger med, än idag. Ibland på rätt otippade sätt.
I veckans program har vi pratat med författaren Elizabeth Letts om hennes roman Finding Dorothy. Berättelsen handlar om Maud Gage Baum, som var gift med L. Frank Baum, författaren till boken Trollkarlen från Oz (som filmen är baserad på).
Vi undersöker också vem häxan i dagens populärkultur är. Vi har träffat författaren Sara Bergmark Elfgren, van vid att skildra det övernaturliga, och frågar vad häxan stått för och vem hon blivit.
Vi berättar också om melodin från Trollkarlen från Oz som blivit minst lika berömd som filmen själv, Over the Rainbow. Det var inte självklart att låten skulle komma med i slutversionen av filmen – den ansågs nämligen för deppig för en barnfilm.
Veckans gäst är Louise Wallenberg, docent i film- och modevetenskap.