100 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Tealpodden handlar om hur vi kan mötas, samarbeta och vara produktiva tillsammans på ett mänskligt och meningsfullt sätt.
Inspirationen är hämtad från Reinventing Organizations och det banbrytande arbetet om teal-organisationer. Vi tittar från olika håll på hur organisationer kan bli mer hållbara och bejaka mänsklig utveckling. I Tealpodden delar vi med oss av verkliga exempel och erfarenheter från organisationer som framgångsrikt har implementerat Teal-filosofin eller på andra sätt har ett nytt och nyfiket sätt att se på organisationer.
Oavsett om du är en erfaren ledare, en engagerad medarbetare eller helt enkelt nyfiken på hur man kan forma meningsfulla arbetsplatser, erbjuder Tealpodden både insikter och personliga perspektiv.
Skaparna bakom Tealpodden är Fredrik Högström och Maria Berglund, konsult inom ledarskap och analys, samt agil coach med nisch inom teamutveckling. Podden drivs sedan säsong 8 av Maria Berglund.
Om du gillar podden, får du gärna sprida den vidare och ge betyg samt kommentarer i poddspelaren. Ditt stöd hjälper oss enormt mycket!
Hemsida: www.tealpodden.se
LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/tealpodden/
Jingelmusik sedan säsong 10 är:
I Feel Alive by Alex-Productions | https://onsound.eu/
Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/
Creative Commons CC BY 3.0
https://creativecommons.org/licenses/by/3.0/
The podcast Tealpodden is created by Maria Berglund. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Det här är ett lite annorlunda avsnitt där du bjuds in att aktivt delta i ett coaching-samtal.
Du kommer att gå igenom en samtalssession där du själv väljer ut ett ämne som du vill komma vidare i. Du kommer få en mängd frågor som syftar till att du ska hitta ditt mål, se ditt nuläge och dina möjligheter, för att till sist landa i en konkret åtgärd.
Välkommen till den här coachingsessionen. Ta fram papper och penna så börjar vi.
Lämna en rescension
- Vill du hjälpa till att sprida podden, lämna gärna en rescension i din poddspelare!
Här hittar du Tealpodden:
Joshua Kerievsky is the founder and CEO of Industrial Logic, and someone who’s been shaking up the world of agile for years. He’s the creator of Modern Agile, which is all about making work better for people by focusing on four key principles: make people awesome, delivering value continuously, make safety a prerequisite, experiment and learning rapidly.
In this episode, we talk about Joshua’s latest book, Joy of Agility. It’s not your typical how-to manual—it’s packed with inspiring stories and practical insights that show agility as a mindset, not just a framework. The six mantras of Joy of Agility are:
Joshua has a knack for making agility feel approachable, joyful, and deeply human. Whether you’re leading a team or just curious about finding better ways to work, this conversation is sure to spark some fresh ideas.
This is the full English version of the earlier published interview with Joshua that had an indtroduction in Swedish.
En intervju med Joshua Kerievsky, grundare av Industrial Logic, pappa till Modern agile och författare till flera böcker om agila arbetssätt, nu den senaste Joy of Agility, som det här samtalet handlar om.
Jag ger lite bakgrund till Modern Agile och Joy of Agility här, så blir samtalet enklare att följa med i.
Modern Agile är en ambition att ta agila principer till en nivå som är tillämpbar på alla typer av branscher. Den består av fyra principer och här finns även illustrationen över dessa:
Modern Agile 4 principer
Boken Joy of Agilty kokar ner agila arbetssätt till 6 mantran. Dessa ser du i sin helhet här. I samtalet pratar vi endast om några av dem.
6 mantran från Joy of Agility
Hålltider:
0:38 Inbjudan till workshop, se även tealpodden.se/workshop
1:52 Introduktion till Joshuas verk Modern Agile och Joy of Agility
3:35 start på intervjun
Joshua nämner böckerna
och Coachen John Wooden.
Hoppas du gillar avsnittet!
Välkommen till en dialogworkshop där vi utforskar våra tankesätt kring tid och syfte, och lär oss ett sätt att facilitera dialoger om din vision för hållbarhet. Under workshopen kommer en berättelse att ta form om de roller vi kan spela i skapandet av vår framtid. Workshopen är baserad på The Work That Reconnects av Joanna Macy.
Dialogworkshop för HR och Hållbarhet
Facilitator är Lisa Wiklund, HR-konsult, samtalsterapeut och coach. Hon leder dialogen framåt och genom att delta kommer du kunna ta med dig arbetssättet och metoden till din organisation.
Workshopen är för dig somDu kommer komma från den här dialogövningen med egna idéer, praktiska verktyg och insikter i hur ni kan göra med ert hållbarhetsarbete.
PraktisktDatum: Tisdag den 26/11 kl 18:30-20:30
Plats: Tengdahlsgatan 32, Psykosyntesakademins lokaler
Pris: 300 kr
För mer info och anmälan, se tealpodden.se
Varmt välkommen!
I det här avsnittet gästar Staffan Nöteberg, lean/agil konsult och författare till boken "Guiding Star OKRs - A new approach to setting and achieving goals”.
Staffan ger en inspirerande syn på målsättning med ramverket OKR, med mål mer som ledstjärnor än den traditionella modellen medger, och som ofta ökar kreativitet och motivation i teamen.
OKR står för Objectives and Key Results.
Staffan delar konkreta metoder för att skapa en gemensam riktning, öka den inre motivationen och göra målarbetet meningsfullt. Med hans "Guiding Star"-ramverk lär du dig att stärka samarbetet i teamet och hitta en väg framåt som alla känner sig engagerade i.
Här hittar du boken: https://pragprog.com/titles/snokrs/guiding-star-okrs/
Kommande workshop med Tealpodden
I avsnittet hör du också en inbjudan till en workshop om HR och Hållbarhet som äger rum den 26 november. Mer info och anmälan hittar du här: https://www.tealpodden.se/utbildning/workshop/
I det här avsnittet besöker Lisa Wiklund podden och berättar om hur HR och Hållbarhet kan samarbeta för att skapa en vision och riktning framåt i hållbarhetsarbetet.
Lisa är HR-konsult, coach och samtalsterapeut. Hon går igenom de uppgifter som HR traditionellt och enkelt kan stötta hållbarhetsagendan med. Men hon stannar inte där, utan vill ta det ett steg till. Med stöd av Johan Rockströms fem punkter för en hållbar värld, tar hon sikte på en HR-funktion som inte bara stöttar i existentiella samtal utan också faciliterar och visar vägen för visionen och samarbetet för att alla ska kunna ta sitt ansvar för planeten.
Det är ett riktigt peptalk till alla inom HR!
INBJUDAN!
I avsnittet får du en inbjudan till en dialogworkshop om hållbarhet som vi kommer att hålla den 26 november. Inbjudan och mer detaljer hittar du här:
https://www.tealpodden.se/utbildning/workshop/
Mer innehåll:
Lisa nämner boken En jord för alla: Ett manifest för mänsklighetens överlevnad av Johan Rockström, Owen Gaffney mfl
Vi nämner begreppet familjekonstellationer, ett avsnitt om detta finns från december 2023 och heter Intuition - och hur du utvecklar din inre vägledning.
Vi nämner också Inner Development Goals, ett avsnitt om detta finns från februari 2022 och heter samma sak.
Lisa besökte nyligen podden och pratade om ekopsykologi, se avsnittet med samma namn från september 2024.
Helena Frisk är innovationspedagog, proocessledare och författare till boken Design thinking och konsten att bemästra hajar.
Temat för avsnittet är innovation och kreativitet och vi tittar på det genom linsen av Design thinking. Helena guidar oss genom en sådan process, som vi kan kalla Double diamond, eller i Helenas fall, trippeldiamanten.
Helena berättar om hur Design thinking kan användas för alla delar av livet, och att genom att hela tiden utmana sig själv och sina egna tankar, ständigt ha tillgång till det kreativa och nyfikna inom oss.
Du får också en uppsjö tips på övningar som frigör kreativitet.
Vi avslutar avsnittet med att komma in på drömmar och hur vi kan använda vår superfantasi för att accelerera kreativiteten.
Här ser du trippeldiamanten
Vill du komma i kontakt med Helena så finns hon på Creosa.se
Helenas bok och utbildningar hittar du också på Tealpodden.se
Loa Lava Brynjulfsdottir, ledarutvecklare och svensk partner till Brené Browns Dare to lead, besöker Tealpodden och berättar om mod. Loa Lavas bok heter Mod att möta motgångar och vi pratar om de olika aspekter av mod som hon tar upp i sin bok.
Vi pratar om hur rädslan att misslyckas påverkar oss starkare och djupare än vad vi tror, och hur lätt det är att identifiera sig med sitt misslyckande eller med sitt självupplevda tillkortakommande. Och om strategier att ta till för att ta sig ur rädslan.
Vi pratar om vad som finns på andra sidan rädslan - modet, lärandet, tryggheten och friheten.
Loa Lava Brynjulfsdottir finns på https://www.loalava.se/
Lisa Wiklund ger en guidad meditation som bäst genomförs i naturen, trädgården eller på annat sätt i kontakt med natur, i syfte att känna den samhörighet vi alla har med naturen.
Finns också i det längre avsnittet Ekopsykologi och naturvakenhet, säsong 10 avsnitt 1.
I säsongens första avsnitt möter vi Lisa Wiklund, organisationskonsult, samtalsterapeut och coach. Lisa berättar om ekopsykologi och hur stark mening vi kan uppleva när vi ser vår sammankoppling med naturen. Begreppet naturvakenhet använder sig Lisa av som den praktiska tillämpning då vi är i kontakt med naturen. I avsnittet guidar Lisa genom en naturmeditation, den finns även som ett separat bonusavsnitt om du vill lyssna på bara den fler gånger.
Böckerna som Lisa nämner är:
Ordet vi söker efter i avsnittet är Fibonacci-sekvensen.
Vill du komma i kontakt med Lisa Wiklund så finns hon på innerwell.se
En kort scanning av kroppen i syfte att komma till närvaro och avslappning. Använd denna en eller två gånger om dagen och se var det tar dig.
Den sista av veckans sommarrepriser är en härlig påminnelse om alla goda effekter du kan få ut av mindfulness. Så här beskrev vi avsnittet när det kom 2021:
Intervju med Ola Schenström, läkaren som gjort till sin livsuppgift att sprida mindfulness och meditation. Vi pratar om olika perspektiv på mindfulness, från individ till organisation och samhälle. Hur påverkas vi av att bli mer medvetna om oss själva och de val vi gör? Ola delar också med sig av en guidad kroppsscanning, som ligger som ett eget bonusavsnitt.
Vill du komma i kontakt med Ola hittar du honom på Mindfulnesscenter: https://www.mindfulnesscenter.se/
I dagens sommarrepris tittar vi närmre på de mänskliga superkrafterna: att vara i närvaro och att vara i relation. Vi ser dem genom linsen av trauma. Så här beskrev vi avsnittet när det kom 2021:
Trauma Informed Leadership - ett område som vuxit sig stort globalt men som det inte pratats jättemycket om i Sverige. Marika Ronty och Kirsti Gjellan berättar om hur trauma - eller känslomässiga sår - påverkar en arbetsplats, och varför vi är betjänta av att känna till hur trauman påverkar både individer och grupper.
Vi pratar också om de mänskliga superkrafterna: att vara närvarande och att vara i relation. Och om hur man alltid i första hand är medmännniska, sedan chef, medarbetare, kollega med mera.
Idag reprisar vi avsnitten där vi intervjuar Aron Schoug, doktor i pedagogik vid Stockholms universitet som har forskat om storskaligt kreativt samarbete. Hur kan vi både vara kreativa OCH organiserade? Så här beskrev vi avsnittet då:
Vad är en lärande organisation och hur kan vi främja kollektivt lärande? Och hur kan vi kombinera styrning och samordning utan att kväva kreativitet? Detta är frågor som Aron Schoug intresserar sig för, och i det här avsnittet delar han med sig av sina forskningsresultat och erfarenheter inom området. Samtalet är uppdelat i två delar som båda finns tillgängliga nu.
I detta avsnitt (del 2 av 2) pratar vi om storskaliga kreativa samarbeten, som exempelvis teater- eller it-projekt, teknikutveckling och innovation. Utifrån Arons forskning får vi med oss användbara begrepp för att fundera kring hur kreativt arbete kan kombineras med styrning och samordning.
Arons avhandling finns tillgänglig här: Storskaligt kreativt samarbete
Idag reprisar vi två avsnitt om kollektivt lärande och kreativitet. Intervjun är från 2022 med Aron Schoug, doktor i pedagogik vid Stockholms universitet. Så här beskrev vi avsnittet om kollektivt lärande:
Vad är en lärande organisation och hur kan vi främja kollektivt lärande? Och hur kan vi kombinera styrning och samordning utan att kväva kreativitet? Detta är frågor som Aron Schoug intresserar sig för, och i det här avsnittet delar han med sig av sina forskningsresultat och erfarenheter inom området. Samtalet är uppdelat i två delar som båda finns tillgängliga nu.
I detta avsnitt (del 1 av 2) samtalar vi om kollektivt lärande och lärande organisationer - något som de flesta vill ha, men vilka delar är viktiga att få på plats för att det ska fungera?
Arons avhandling finns tillgänglig här: Storskaligt kreativt samarbete
Storskaligt kreativt samarbeteRead MoreDen här veckan kommer en serie repriser inför sommaren kring området kommunikation och relation! Vi börjar med ett avsnitt från förra säsongen:
Leif GF Stenberg kommer till Tealpoddens studio och pratar om dialog. Leif har många års erfarenhet som organisationskonsult, coach och terapeut. Han är författaren bakom boken Öppna dörren till dialogens fyra rum — och lär dig tänka tillsammans.
Vi pratar om dialog och de fyra rummen:
Vi pratar om hur Leif tankar har inspirerats av The human element. Vi pratar också om att gå från brainstorming till brainstilling och vilken skillnad vi vi vill uppnå när vi blickar framåt, och vilken skillnad vi vill känna mot hur det varit förut.
Förutom The human element och dess upphovsman Will Schultz, nämner vi i avsnittet också Peter Senge, FIRO, David Bohm och Susan Wheelan och Motiverande samtal, MI.
Vill du komma i kontakt med Leif hittar du honom på aktivorganisation.se
Gillade du avsnittet så dela gärna vidare!
I det här avsnittet pratar vi agila arbetssätt. Gäst är agila coachen Johan Westerlund.
För många år sedan när agila rörelsen startade fanns en dröm om andra typer av organisationer. Om att göra saker på helt nya sätt, att leda på nya sätt och att släppa på "command and control".
Vad har hänt sedan dess? Var står vi nu och hur kommer det se ut framöver?
Vi pratar också om den agila rörelsens 2 största misstag, om team, frustration och kontroll. Vi pratar om SAFe och om hur team själva ta ansvar för uppföljning och målstyrning med OKR. Och om vad som är oförskämt, på gränsen till galenskap.
Vill du prata mer agilt med Johan hittar du honom här: https://dandypeople.com/team/johan-westerlund/
Ämnen vi nämner i avsnittet:
Spiral dynamics, bild lånad från Jessica Löwenhielms Wholly.se
Alignment and Autonomy på Youtube
Conways law - ”describes the link between communication structure of organizations and the systems they design”
Boktips finns på tealpodden.se
Hänvisningar till andra avsnitt i Tealpodden:
Självinsikt och Enneagrammet
Självlstyre och samarbetsklimat med Karin Tenelius
Beyond Budgeting med Mia Kolmodin
Del 1-3 om vuxenutveckling med utvecklingscoach Jessica Löwenhielm:
SPECIALISTEN
PRESTERAREN
KATALYSATORN OCH SYNERGISTEN
I det här samtalet om beslut gästas vi av Jimmy Janlén, agil coach och författare. Att det är viktigt att enas om HUR beslut ska fattas, om mandat och om att det ibland krävs lite mod för att fatta och hålla fast vid beslut. Och att våga fatta beslut genom att se dem som experiment.
Jimmys youtube-kanal: https://www.youtube.com/@AgilewithJimmy
Det här är en repris från 2021 som vi publicerar som en uppladdning inför ett nytt avsnitt om agila arbestsätt kommande vecka.
Människans biologiska instinkter yttrar sig i olika beteenden och tankemönster. Men hur blir det när man är olika stark i olika instinkter? Tina Tornell och Ann Timm från Enneagramcenter besöker podden och berättar om hur det kan se ut när vi över- och underanvänder våra styrkor och instinkter.
Biologiska instinkter är en pusselbit av många för att få upp ögonen för sitt egna och andras beteenden. Enneagrammet är ett annat - och dessa går fint att kombinera. Våra biologiska instinkter ger ytterligare en dimension till Enneagrammet och för dig som är intresserad av självinsikt ger det flera spännande verktyg att använda och kombinera.
Tina och Ann har tidigare besökt oss på Tealpodden och berättat om Enneagrammet, som du med fördel kan lyssna på i anslutning till det här avsnittet.
Vi konstaterar än en gång: Alla modeller är fel, några är användbara. Vi är väldigt förtjusta i Enneagrammet och tar den till oss som en Användbar Modell.
Det här hänvisar vi till i avsnittet
Andra avsnitt i Tealpodden: Självinsikt och Enneagrammet Inner Development Goals
Podd: Enneagrampodden
Forskare och författare: Daniel Siegel Jaak Panksepp Ross Hudson
Kommande bok: Daniel Siegel and the PDP Group: Personality and Wholeness in therapy
Det här är en repris från februari 2022 där vi gästas av Ann Timm och Tina Tornell från Enneagramcenter. I det här avsnittet pratar vi om vad Enneagrammet är för något och hur det kan bidra till djupare självinsikt. Nästa vecka är Ann och Tina tillbaka med ytterligare en dimension för detta.
Självinsikt och Enneagrammet
Vi pratar om självinsikt utifrån perspektivet Enneagrammet.
Enneagrammet är en modell för personlighetsdrag och kan utgöra ett verktyg för självinsikt. Bara den med insikt i varför den handlar som den gör, kan kliva ur invanda beteenden och agera utifrån sin egen vilja. Hur lätt det är beror på hur låst man är vid sina invanda strategier.
Enneagrammet består av tre center som mynnar ut i nio strategier och förstås bäst om man tittar på en illustration över detta (länk nedan).
Som en statistiker sa i samband med corona: Alla modeller är fel, några är användbara. Vi blir väldigt förtjusta i Enneagrammet och tar den till oss som en Användbar Modell.
Varför handlar så lite managementlitteratur om hur mognadsgrad hänger ihop med framgång som ledare? Den frågan ställde sig Erik Waesterberg och skrev boken Moget ledarskap - är det du eller ditt ego som styr.
I det här avsnittet ger Erik sin syn på mognadsutveckling och hur han använder coachning och självreflektion som sätt att nå djupare inom sig själv.
Vi pratar om egot, om observationsjaget och om det ofta korta tidsfönstret som ger dig tillfälle att agera så som du verkligen vill agera. Och får höra när Erik ger Maria en snabb coachning i vad som senast triggade henne.
Organisationer idag har svårt att leverera strategiskt - på grund av bristande incitament för samarbete.
I det här avsnittet gästas vi av Mia Kolmodin, agil coach, vd och grundare av Dandy People. Mia berättar om hur vi kan ta bort hinder för samarbete. Begreppet Beyond budgeting beskriver genom 6 processer och 6 principer som hjälper oss att hantera VUCA: snabbrörlig förändring och komplexitet.
Länk till Mias poster över Beyond Budgeting, som hon kallar Enabling Business Agility.
CSRD, ett direktiv från EU om hållbarhetsrapportering. Vad är det som är kittlande med det? Johanna Brunge Grant, klimatstrateg och konsult inom CSRD kommer till Tealpodden och berättar om paradigmskiftet som CSRD innebär.
Hållbarhet kommer få samma status som finansiell redovisning - sug på den!
Från vår sida är vi också väldigt nyfikna på vad det kan finnas för nya möjligheter för samarbete, organisatoriska förändringar och förflyttning av mandat ut till team. Eftersom direktivet fokuserar på VAD, inte på HUR så finns alla möjligheter att på många plan förändra sin organisation till det bättre.
Lyssna på vilka möjligheter CSRD kommer med.
Gillar du avsnittet? Sprid gärna genom att tipsa vänner och kollegor. Följ oss också gärna på LinkedIn
Pella Larsdotter Thiel har, tillsammans med sin författarkollega Henrik Hallgen, skrivit boken Naturlagen - om naturens rättigheter och människans möjligheter. I det här avsnittet pratar vi med Pella om en idé som förändrar hela vårt sätt att leva i och förhålla oss till naturen: att ge naturen rättigheter som ett eget rättssubjekt.
Jordens ekosystem och arter skulle därmed inte vara underordnade människan - utan ha samma rättigheter. Låter det spännande? Det är det!
Det här är en repris från 2022 i samband med att vi släpper några avsnitt med tema natur och klimat.
Gillar du avsnittet så tipsa gärna vänner och kollegor!
I det här samtalet guidar Cristian Sjövind oss kring organisationsmetaforer, hur naturen kan ta större plats i en organisation och organisationen som ett ekosystem.
Varför är det bättre att utgå från ett träd än från en maskin när vi tänker kring organisation, och vilka effekter får det? Och vad betyder det om vi väljer att gå längs en skogsstig istället för att köra på en motorväg?
Det här är en repris från 2022 i samband med att vi släpper några avsnitt med tema natur och klimat.
Gillar du avsnittet så tipsa gärna om det till vänner och kollegor!
Psykologisk mognad och medvetandegrad utvecklas genom hela livet. Jessica Löwenhielm, coach och ledarutvecklare, besöker Tealpodden och berättar om de olika stadierna av vuxenutveckling.
I vuxen ålder behöver den psykologiska mognaden medvetandegöras för att fortsätta utvecklas - till skillnad från hos barnet där utveckling sker ”av sig självt”.
Det finns alltså en potential hos alla att utveckla sin medvetandelogik. Vi har alla våra tidigare stadier inom oss och har i olika grad gått vidare från dessa.
Det här är det tredje och sista avsnittet där vi pratar om de post-heroiska stadierna Katalysatorn och Synergisten.
I samband med de här tre avsnitten skickar Jessica med en hälsning med ett erbjudande:
"Hej underbara lyssnare av Tealpodden! Jessica Löwenhielm här och jag har ett erbjudande till dig. Är du nyfiken på att få fördjupad insikt om din egen utvecklingsresa som människa och ledare? Nu har du chansen att få 25% rabatt (2000 SEK) på din personliga rapport av Vertical Holistic Leadership Profile ( VHLP) – din nyckel till ökad självinsikt och starkare ledarskap! Ange koden 'TEAL' vid köp på min hemsida https://www.wholly.se/VHLP. Jag hoppas att du vill upplev fördelarna av vertikal utveckling!"
Psykologisk mognad och medvetandegrad utvecklas genom hela livet. Jessica Löwenhielm, coach och ledarutvecklare, besöker Tealpodden och berättar om de olika stadierna av vuxenutveckling.
I vuxen ålder behöver den psykologiska mognaden medvetandegöras för att fortsätta utvecklas - till skillnad från hos barnet där utveckling sker ”av sig självt”.
Det finns alltså en potential hos alla att utveckla sin medvetandelogik. Vi har alla våra tidigare stadier inom oss och har i olika grad gått vidare från dessa.
Det här är det andra i en serie av 3 avsnitt som bör lyssnas på i följd. I det här avsnittet går vi igenom stadiet ”presteraren”. Nästa avsnitt fortsätter med ”katalysatorn” och ”synergisten”.
I samband med de här tre avsnitten skickar Jessica med en hälsning med ett erbjudande:
"Hej underbara lyssnare av Tealpodden! Jessica Löwenhielm här och jag har ett erbjudande till dig. Är du nyfiken på att få fördjupad insikt om din egen utvecklingsresa som människa och ledare? Nu har du chansen att få 25% rabatt (2000 SEK) på din personliga rapport av Vertical Holistic Leadership Profile ( VHLP) – din nyckel till ökad självinsikt och starkare ledarskap! Ange koden 'TEAL' vid köp på min hemsida https://www.wholly.se/VHLP. Jag hoppas att du vill upplev fördelarna av vertikal utveckling!"
Psykologisk mognad och medvetandegrad utvecklas genom hela livet. Jessica Löwenhielm, coach och ledarutvecklare, besöker Tealpodden och berättar om de olika stadierna av vuxenutveckling.
I vuxen ålder behöver den psykologiska mognaden medvetandegöras för att fortsätta utvecklas - till skillnad från hos barnet där utveckling sker ”av sig självt”.
Det finns alltså en potential hos alla att utveckla sin medvetandelogik. Vi har alla våra tidigare stadier inom oss och har i olika grad gått vidare från dessa.
Det här är det första i en serie av 3 avsnitt som bör lyssnas på i följd. I det här avsnittet ger vi bakgrund till vuxenutveckling och går igenom stadiet ”specialisten”. Under kommande två avsnitt fortsätter vi med ”presteraren” samt ”katalysatorn” och ”synergisten”.
I samband med de här tre avsnitten skickar Jessica med en hälsning med ett erbjudande:
"Hej underbara lyssnare av Tealpodden! Jessica Löwenhielm här och jag har ett erbjudande till dig. Är du nyfiken på att få fördjupad insikt om din egen utvecklingsresa som människa och ledare? Nu har du chansen att få 25% rabatt (2000 SEK) på din personliga rapport av Vertical Holistic Leadership Profile ( VHLP) – din nyckel till ökad självinsikt och starkare ledarskap! Ange koden 'TEAL' vid köp på min hemsida https://www.wholly.se/VHLP. Jag hoppas att du vill upplev fördelarna av vertikal utveckling!"
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Nu tar vi upp ämnet psykologisk trygghet. Med utgångspunkt i vårt tidigare avsnitt med Maria Wigenius Sjöberg och Lina Hedin (finns här: Spotify) diskuterar vi vidare på ämnet. Varför är det så populärt just nu och vilka faror finns det när ett område blir "hajpat"? Och hur kan vi sätta in psykologisk trygghet i ett större sammanhang?
Det här är en repris från 2023.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Har du lyssnat på vårt första avsnitt med Marika Ronty om ledarintelligens? Fastnade du också för distinktionen mellan vara och göra? I det här avsnittet fördjupar vi oss i de två begreppen - hur de hänger ihop och hur vi kan använda dessa tillsammans för att skapa mer kraft, lust, medmänsklighet och kreativitet.
Till avsnittet finns också ett reflektionsunderlag som du kan ladda ner här.
Det här är en repris från 2023.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Vi samtalar om Danah Zohar som är en inspirationskälla till Marikas arbete om ledarintelligens, och det blir ett samtal som spänner över ämnen som kvanttänkande, våra olika intelligenser, hur vi kan lyssna till våra behov och att ta mikropauser under dagen.
Vill du använda avsnittet som grund för fortsatt reflektion så finns ett reflektionssunderlag att ladda ner här: Reflektionsunderlag
Det här är en repris från 2023.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Vi utgår från en fråga vi fått om mätning och samtalar kring varför, hur och vad vi kan mäta, och hur mätning kan kompletteras med samtal. Man kan också avsluta arbetsdagen med en reflektion - mätning god nog som någon annan.
Det här är en repris från 2022.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Vi pratar om oro och att stänga av, kommer in på kollektiv trauma och hur man kan hantera det på ett bra sätt i en organisation. Och om att ta ansvar för sig själv och därmed helheten. Självledarskap, om man så vill.
Det här är en repris från 2022.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet pratar vi om tystndadskulturer - varför uppstår en tystnadskultur och hur kan man göra för att bryta den?
Det här är en repris från 2022.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet pratar vi om hur man kan förhålla sig till "negativ energi". Hur kan man tänka och vad kan man göra om man stöter på det i exempelvis en arbetsgrupp eller på ett möte?
Det här är en repris från 2022.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet pratar vi vidare på temat "lär känna dig själv". Hur kan man konkret gå tillväga för att öka sin självkännedom?
Det här är en repris från 2022.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet fokuserar vi på en fråga kring stress: Hur kan jag stötta en medarbetare som tar på sig för mycket och känner sig stressad? Marika, Fredrik och Maria reflekterar kring frågan.
Det här är en repris från 2022
Lina Hedin från Add Insight gästar podden och berättar om
Vi pratar om enkla och komplexa misstag samt intelligenta misslyckanden. Varav de sistnämnda är de enda värda att fira.
Vi pratar om hur psykologisk trygghet möjliggör för oss att lyfta fram information som finns i det dolda. Och att det har visat sig att det rent karriärmässigt ibland är bättre att inte göra fel, än att göra rätt. Lina reder ut hur vi istället kan bli mer handlingskraftiga.
Vill du komma i kontakt med Lina och Add Insight så finns hon här:
Annelie Djerf – samtalsterapeut inom psykosyntes, familjekonstellatör och lärare på Humanova – gästar Tealpodden och berättar om intuition. Hur man med hjälp av att ställa intellektet åt sidan kan komma åt både inre och yttre vägledning som kan ge förvånande effekter. Det fina är att alla har tillgången till sin intuition, ibland måste man bara öva lite. Annelie berättar hur du kan gå tillväga.
Vi pratar också om vad en konstellation är och hur de kan hjälpa till att lösa problem och konflikter på en arbetsplats eller i vilken relation som helst. Och intuitionens betydelse för att hämta information kring skeenden i system.
Det här är en oumbärlig lyssning för alla äventyrslystna själar som längtar efter att fördjupa sin intuition och öppna upp för nya perspektiv.
Vill du komma i kontakt med Annelie finns hon på https://turning-point.se/sv/
Leif GF Stenberg kommer till Tealpoddens studio och pratar om dialog. Leif har många års erfarenhet som organisationskonsult, coach och terapeut. Han är författaren bakom boken Öppna dörren till dialogens fyra rum — och lär dig tänka tillsammans.
Vi pratar om dialog och de fyra rummen:
Vi pratar om hur Leif tankar har inspirerats av The human element. Vi pratar också om att gå från brainstorming till brainstilling och vilken skillnad vi vi vill uppnå när vi blickar framåt, och vilken skillnad vi vill känna mot hur det varit förut.
Förutom The human element och dess upphovsman Will Schultz, nämner vi i avsnittet också Peter Senge, FIRO, David Bohm och Susan Wheelan och Motiverande samtal, MI.
Vill du komma i kontakt med Leif hittar du honom på aktivorganisation.se
Det här är den andra och sista delen av intervjun med Marika Brandt Brune och Daniel Eek - om systemiskt synsätt på organisationer.
Marika är psykolog och organisationsanalytiker och driver Go Beyond Consulting. Daniel Eek är biolog och har mångårig erfarenhet som ledare inom olika myndigheter. Tillsammans jobbar de med vad de kallar för systemisk coachning och systemisk utveckling.
Alla tillhör system, oavsett vi vill eller inte. För att förstå ett systems krafter och hindrande krafter så kan vi gränsa av systemet och titta på olika delsystem.
I den här delen pratar vi om
I det här avsnittet fördjupar vi oss i det systemiska synsättet på organisationer. Marika Brandt Brune och Daniel Eek jobbar med att coacha och utveckla organisationer. Vi pratar om hur strukturer och mänskliga system påverkar varandra, hur vi kan frigöra kraft genom att fokusera rätt och sprida makt. Och hur vi lär oss av naturens komplexa, adaptiva system.
Samtalet är uppdelat i flera avsnitt. Detta är del 1.
Har du tackat ja till dig själv? I det här varma avsnittet är det Jessica Löwenhielm, developmental coach, som ger sin syn på vad vuxenutveckling innebär, och om den fantastiska inbjudan som finns om att ta steget vidare inåt. Tillsammans utforskar vi konceptet transformativa ledare - som inte bara förändrar sig själva utan även hela ekosystemet runt dem. Väljer du att acceptera din inbjudan? Den som kan möjliggöra en rörelse framåt i ditt liv och utveckla din förmåga att både leva och leda i din fulla potential.
I avsnittet pratar vi om utvecklingen i vuxen ålder i olika stadier. Här hittar du en bild som visualiserar det vi pratar om. Kika så är det enklare att följa med!
För en bakgrund till vuxenutveckling, lyssna gärna till avsnitt 33, Inner Development Goals med Kristian Stålne.
Vill du komma i kontakt med Jessica så finns hon på wholly.se där du också kan läsa mer om hennes coachning och ledarutveckling.
Vår sida med Boktips är uppdaterad med Jessicas bidrag.
Ett av favoritavsnitten från säsong 5 passar bra inför sommaren, känner vi. Nu vill vi leka, kommunicera och lära oss mer om varandra. Då plockade vi fram Orangino Work, som Ulla Osterman kom till studion och tränade oss i. Ett spel för teamdialog och psykologisk trygghet! Så här har vi beskrivit avsnittet tidigare:
Psykologisk trygghet är ett begrepp många pratar om, men hur gör man egentligen för att komma dit? Vi har träffat Ulla Osterman som tagit fram verktyget Orangino Work. Hon berättar om hur man genom ett faciliterat samtal med både djup och glädje ger avtryck i ett teams psykologiska trygghet.
I samtalet nämner vi bl a följande personer och forskningsområden:
Vi gästas återigen av forskarna Alicia och Rolf Medina, författarparet bakom Teal, tillit och transparens. Med anledning av att boken nu kommit ut på engelska pratar vi om hur det ser ut i världen med progressiva sätt att organisera. Vi får höra massor med spännande exempel från när och fjärran. Missa inte detta avsnitt fyllt med inspiration från teal-världen!
I vår serie Samtal med Marika tar vi denna gång upp ämnet psykologisk trygghet. Med utgångspunkt i vårt tidigare avsnitt med Maria Wigenius Sjöberg och Lina Hedin (finns här: Spotify) diskuterar vi vidare på ämnet. Varför är det så populärt just nu och vilka faror finns det när ett område blir "hajpat"? Och hur kan vi sätta in psykologisk trygghet i ett större sammanhang?
Har du lyssnat på vårt första avsnitt med Marika Ronty om ledarintelligens? Fastnade du också för distinktionen mellan vara och göra? I det här avsnittet fördjupar vi oss i de två begreppen - hur de hänger ihop och hur vi kan använda dessa tillsammans för att skapa mer kraft, lust, medmänsklighet och kreativitet.
Till avsnittet finns också ett reflektionsunderlag som du kan ladda ner här.
I säsongens första avsnitt sitter vi ner med Marika Ronty - regelbunden gäst i podden - och samtalar om Danah Zohar. Danah är en inspirationskälla till Marikas arbete om ledarintelligens, och det blir ett samtal som spänner över ämnen som kvanttänkande, våra olika intelligenser, hur vi kan lyssna till våra behov och att ta mikropauser under dagen.
Vill du använda avsnittet som grund för fortsatt reflektion så finns ett reflektionssunderlag att ladda ner här: Reflektionsunderlag
När och var gör man egentligen jobbet? Här är en repris på ett högaktuellt avsnitt.
Organisationsforskarna Alicia och Rolf Medina gästar återigen Tealpodden och pratar den här gången om arbetstid och arbetsplats.
Vi pratar om arbetsplats. Om hur man kan vidga det begreppet, och vad som händer då.
Och hur kommer det sig att 8 timmar om dagen har blivit standard? Varför har vi så svårt att släppa det, trots att mycket forskning pekar på att vi lika gärna kan jobba färre timmar?
Och varför ens mäta i timmar?
Vi gästas av Anna Elgh, vd på Svenska Retursystem, för att få tips på hur man tillämpar självstyre i vardagen.
Anna var med i säsong 2 och berättade om hur Svenska Retursystem steg för steg blivit mer självstyrande. Nu får vi uppföljning på hur det har gått och konkreta tips till dig som funderar på att gå samma väg.
Avsnitt vi refererar till under samtalet: S2 E6 Helhet och meditation med meditationslärare Pål Dobrin S2 A7 Lean. Kultur. Tålamod. Med Anna Elgh på Svenska Retursystem Enneagrammet S2 E9 Självstyre och samarbetsklimat med Karin Tenelius påTuff Ledarskapsträning S3 A13 Case: rekrytering till självstyrande team S4 E2 Mindfulness med Ola Schenström S4 E8 Trauma S5 E3 Självinsikt och Enneagrammet S6 E3 Sätta lön utan chefer med Christoffer Öberg
Pella Larsdotter Thiel har, tillsammans med sin författarkollega Henrik Hallgen, skrivit boken Naturlagen - om naturens rättigheter och människans möjligheter. I det här avsnittet pratar vi med Pella om en idé som förändrar hela vårt sätt att leva i och förhålla oss till naturen: att ge naturen rättigheter som ett eget rättssubjekt. Jordens ekosystem och arter skulle därmed inte vara underordnade människan - utan ha samma rättigheter. Låter det spännande? Det är det!
I det här avsnittet pratar vi om löneprocess med Christoffer Öberg på Mpya Digital.
Hur går det till att sätta sin lön utan en chef, och istället göra det hela teamet tillsammans? Hur påverkar det företagskulturen och hur ser Mpya till att det blir rättvist på företagsnivå och leder företaget i rätt riktning? Detta och mycket mer delar Christoffer generöst med sig av i det här samtalet.
Vi tänkte först att det blir ett ganska smalt avsnitt, för oss riktiga nördar. Men det visade sig att löneprocessen sätter tonen i hela företaget och kräver sitt självstyre.
På hemsidan, under det här avsnittet, finns bilder som tydligt illustrerar hur Mpyas löneprocess går till.
https://www.tealpodden.se/podcast/avsnitt44/
Christoffer gästade även podden förra säsongen och berättade om Mpyas tealinspirerade organisation, det är avsnitt 36
Vi utgår från en fråga vi fått om mätning och samtalar kring varför, hur och vad vi kan mäta, och hur mätning kan kompletteras med samtal. Som vanligt kommer vi också in på andra spår, bl a hur man kan avsluta arbetsdagen med en reflektion över vad som hänt under dagen.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Har du en fråga du vill diskutera? Maila oss på [email protected] eller skriv till oss på Linkedin!
Vad är en lärande organisation och hur kan vi främja kollektivt lärande? Och hur kan vi kombinera styrning och samordning utan att kväva kreativitet? Detta är frågor som Aron Schoug intresserar sig för, och i det här avsnittet delar han med sig av sina forskningsresultat och erfarenheter inom området. Samtalet är uppdelat i två delar som båda finns tillgängliga nu.
I detta avsnitt (del 2 av 2) pratar vi om storskaliga kreativa samarbeten, som exempelvis teater- eller it-projekt, teknikutveckling och innovation. Utifrån Arons forskning får vi med oss användbara begrepp för att fundera kring hur kreativt arbete kan kombineras med styrning och samordning.
Arons avhandling finns tillgänglig här: Storskaligt kreativt samarbete
Vad är en lärande organisation och hur kan vi främja kollektivt lärande? Och hur kan vi kombinera styrning och samordning utan att kväva kreativitet? Detta är frågor som Aron Schoug intresserar sig för, och i det här avsnittet delar han med sig av sina forskningsresultat och erfarenheter inom området. Samtalet är uppdelat i två delar som båda finns tillgängliga nu.
I detta avsnitt (del 1 av 2) samtalar vi om kollektivt lärande och lärande organisationer - något som de flesta vill ha, men vilka delar är viktiga att få på plats för att det ska fungera?
Arons avhandling finns tillgänglig här: Storskaligt kreativt samarbete
Snart drar vi igång vår sjätte säsong av Tealpodden!
Säsongen kommer bl a innehålla samtal om lärande, natur i olika former, ledarskap och lönesättning. I det här avsnittet rekar vi också intresset för en idé vi har - lyssna och hör av dig om du är intresserad! Du når oss på [email protected] eller på LinkedIn
Vi startar säsongen med en härlig repris från föregående: Psykologisk trygghet med Maria Wigenius Sjöberg och Lina Hedin från Add Insight.
De arbetar med att bygga psykologisk trygghet i team och organisationer. Vi pratar om var begreppet psykologisk trygghet kommer från, hur man kan definiera det utifrån fyra dimensioner och varför det är så viktigt att arbeta med psykologisk trygghet.
Hör gärna av dig med tankar, synpunkter eller frågor till oss! Du når oss via LinkedIn eller [email protected]
I anslutning till vårt samtal med Pål Dobrin om meditation, medvetenhet och teal så har Pål gjort en 20 minuters guidad meditation på temat "vem är jag".
Repris från oktober 2020
I det här avsnittet pratar vi helhet ur perspektivet meditation. Pål Dobrin är medgrundare till nätverket Teal for Teal Göteborg och meditationslärare.
Han kan urskilja en medvetandeökning i samhället som möjliggör nya former av organisering som bl a teal representerar. För hur ska individerna i en organisation kunna sätta sina egna löner, om man inte har sina egon i schack?
Pål har även spelat in en meditation som ligger som ett separat avsnitt - 20 minuter pekning på medvetandet, "vem är jag?"
Repris från november 2021
Trauma Informed Leadership - ett område som vuxit sig stort globalt men som det inte pratats jättemycket om i Sverige. Marika Ronty och Kirsti Gjellan berättar om hur trauma - eller känslomässiga sår - påverkar en arbetsplats, och varför vi är betjänta av att känna till hur trauman påverkar både individer och grupper.
Vi pratar också om de mänskliga superkrafterna: att vara närvarande och att vara i relation. Och om hur man alltid i första hand är medmännniska, sedan chef, medarbetare, kollega med mera.
Organisationsforskarna Alicia och Rolf Medina gästar återigen Tealpodden och pratar den här gången om arbetstid och arbetsplats. Hur kommer det sig att 8 timmar om dagen har blivit standard, och varför har vi så svårt att släppa det, trots att mycket forskning pekar på att vi lika gärna kan jobba färre timmar? Och varför ens mäta i timmar?
Vi pratar också om arbetsplats, och hur man kan vidga det begreppet. Och vad som händer då.
I samband med att det här avsnittet släpps kommer vi att lotta ut två exemplar av boken "Teal, tillit och transparens - En guide för självorganisering och demokratisering av arbetsplatsen" skriven av våra gäster. För att delta i utlottningen, håll utkik på Tealpoddens LinkedIn-sida senast den sista juni!
Det börjar med att Maria känner oro inför kriget. Vi pratar om oro och att stänga av, kommer in på kollektiv trauma och hur man kan hantera det på ett bra sätt i en organisation. Och om att ta ansvar för sig själv och därmed helheten. Självledarskap, om man så vill.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
Har du en fråga du vill diskutera? Maila oss på [email protected] eller skriv till oss på Linkedin!
I det här samtalet guidar Cristian Sjövind oss kring organisationsmetaforer, hur naturen kan ta större plats och organisationen som ett hållbart ekosystem.
Varför är det bättre att utgå från ett träd än en maskin när vi tänker kring organisation, och vilka effekter får det? Och är det bättre om vi går längs en skogsstig istället för att köra på motorvägen? Detta och mycket mer finns i det här samtalet!
Missa inte att följa oss på LinkedIn för att ta del av våra uppdateringar!
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet pratar vi om tystndadskulturer - varför uppstår en tystnadskultur och hur kan man göra för att försöka bryta den?
Har du en fråga du vill att vi diskuterar? Maila oss på [email protected] eller skriv till oss på LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/tealpodden
Vi firar två år med Tealpodden! Och konstaterar att vi har fått många nya lyssnare de senaste månaderna. De passar vi på att säga välkomna till, och så berättar vi lite om vad vi gör och hur vi tänker kring podden.
Hör gärna av dig! Du når oss på [email protected]
Psykologisk trygghet är ett begrepp många pratar om, men hur gör man egentligen för att komma dit? Vi har träffat Ulla Osterman som tagit fram verktyget Orangino Work. Hon berättar om hur man genom ett faciliterat samtal med både djup och glädje ger avtryck i ett teams psykologiska trygghet.
I samtalet nämner vi bl a följande personer och forskningsområden:
Hör gärna av dig till oss med synpunkter! Du når oss på [email protected]
Vi gör ett nedslag i den tredje platsen - där vi möts utanför hem och arbetsplats - tillsammans med Niklas Huss. Niklas vill främja innovation och kreativitet genom samarbete. Vi pratar om hur vi kan skapa bästa möjliga förutsättningar för att låta kreativiteten flöda. Bland annat genom att släppa på kravet om prestation.
Samverket och Mindshift är två arenor där Niklas är aktiv. Här får vi höra mer om vad det är.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet pratar vi om hur man kan förhålla sig till "negativ energi". Hur kan man tänka och vad kan man göra om man stöter på det i exempelvis en arbetsgrupp eller på ett möte?
Mpya Digital är IT-konsultföretaget som vill vara en utvecklingsplattform för sina konsulter. I det här samtalet berättar VD:n Christoffer Öberg om hur de tänker, vad de vill uppnå och hur de konkret jobbar för att få ihop frihet, engagemang, riktning och struktur.
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet pratar vi vidare på temat "lär känna dig själv". Hur kan man konkret gå tillväga för att öka sin självkännedom?
Vi gästas av Maria Wigenius Sjöberg och Lina Hedin från Add Insight som arbetar med att bygga psykologisk trygghet i team och organisationer. Bland mycket annat så pratar vi om var begreppet psykologisk trygghet kommer från, hur man kan definiera det utifrån fyra dimensioner och varför det är så viktigt att arbeta med psykologisk trygghet.
Hör gärna av dig med tankar, synpunkter eller frågor till oss! Du når oss via LinkedIn eller [email protected]
Fråga Marika är en serie med kortare avsnitt där vi sitter ned och resonerar kring en fråga tillsammans med leg. psykolog och chefshandledare Marika Ronty.
I det här avsnittet fokuserar vi på en fråga kring stress: Hur kan jag stötta en medarbetare som tar på sig för mycket och känner sig stressad? Marika, Fredrik och Maria reflekterar kring frågan.
Ann Timm och Tina Tornell från Enneagramcenter gästar Tealpodden. Vi pratar om självinsikt utifrån perspektivet Enneagrammet.
Enneagrammet är en modell för personlighetsdrag och kan utgöra ett verktyg för självinsikt. Bara den med insikt i varför den handlar som den gör, kan kliva ur invanda beteenden och agera utifrån sin egen vilja. Hur lätt det är beror på hur låst man är vid sina invanda strategier.
Enneagrammet består av tre center som mynnar ut i nio strategier och förstås bäst om man tittar på en illustration över detta (länk nedan).
Som en statistiker sa i samband med corona: Alla modeller är fel, några är användbara. Vi blir väldigt förtjusta i Enneagrammet och tar den till oss som en Användbar Modell.
Imorgon släpper vi ett avsnitt om självinsikt och Enneagram. Enneagrammet är ett verktyg för ökad självinsikt och utveckling. Nyfiken på att höra våra reflektioner direkt efter samtalet? Lyssna här!
Kristian Stålne är forskningsledare för Inner Development Goals - ett ramverk som fokuserar på inre utveckling. Vi pratar om ramverket, hur det kommit till och varför det är viktigt.
Vill du hjälpa till i projektet? Missa då inte att svara på enkäten som vi nämner i avsnittet (senast 15 februari) - den finns på https://www.innerdevelopmentgoals.org/
Att ha ett systemiskt perspektiv på organisationer förändrar vårt sätt att se på beteenden, förändring och situationer. Det ger oss möjlighet att tolka situationer utifrån vad som gestaltas. Det ger oss också möjligheten att gå förbi den klassiska synen på teamutveckling.
Vi pratar med psykologen Marika Brandt Brune om hur vi med hjälp av det systemiska perspektivet kan bygga och utveckla våra mänskliga levande system. Sen hittar vi ett ord vi verkligen gillar: Kraftfält.
Vill du komma i kontakt med Marika hittar du henne här: https://gobeyond.se/
På torsdag släpper vi säsongens första avsnitt! Det är ett samtal med Marika Brandt Brune om systemiskt perspektiv på organisationer. Inför avsnittet hördes vi på telefon och reflekterade kort över vad vi tog med oss från samtalet!
I anslutning till vårt samtal med Pål Dobrin om helhet meditation så har Pål gjort en 20 minuters guidad meditation på temat "Vem är jag?"
Detta är en repris från säsong 2
I det här avsnittet pratar vi helhet ur perspektivet meditation med meditationslärare Pål Dobrin.
Han kan urskilja en medvetandeökning i samhället som möjliggör nya former av organisering som bland annat teal representerar. För, till exempel, hur ska individerna i en organisation kunna sätta sina egna löner, om man inte har sina egon i schack?
Som bonus till det här avsnittet har Pål även spelat in en 20 minuters meditation - "Vem är jag, pekning på medvetandet"
Det här avsnittet är en repris från säsong 2!
Intervju med empatitränare, författare och medlare Liv Larsson som driver Friare Liv tillsammans med Kay Rung.
Vi följer upp vårt tidigare samtal om Nonviolent Communication med en mer fördjupande diskussion kring följande teman
Ilska Självkritik Att uttrycka och ta emot ett nej Att avbryta med empati Och mitt i programmet lär sig Maria ett mer konstruktivt sätt att möta kollegors sorg.
Gillar du Tealpodden, hjälp gärna till att sprida avsnittet vidare!
Hur skapar vi en kultur på jobbet som funkar för fler? Hur etablerar vi goda relationer och ökar vår samarbetskompetens? Och hur samarbetar vi UTAN att utöva makt genom tex hot, krav och skuldbeläggning?
Nonviolent communication (NVC) är en kommunkationsmodell som är användbar både när du pratar och när du lyssnar. Här får du grundkursen i NVC, som ger en struktur för den organisation som är intresserad av att främja samarbete och kommunikation. Vi pratar med Kay Rung som är medlare och empatitränare och som har undervisat i NVC i många år.
Kay driver också bokförlaget Friare liv och boken vi refererar till i avsnittet heter Nonviolent communication - ett språk för livet av Marshall B. Rosenberg som förlaget ger ut på svenska.
Trauma Informed Leadership - ett område som vuxit sig stort globalt men som det inte pratats jättemycket om i Sverige. Marika Ronty och Kirsti Gjellan berättar om hur trauma - eller känslomässiga sår - påverkar en arbetsplats, och varför vi är betjänta av att känna till hur trauman påverkar både individer och grupper.
Vi pratar också om de mänskliga superkrafterna: att vara närvarande och att vara i relation. Och om hur man alltid i första hand är medmännniska, sedan chef, medarbetare, kollega med mera.
Boken "Teal. Tillit. Transparens" av Alicia och Rolf Medina är resultatet av flera års studier av organisationer som jobbar på nya, progressiva sätt. I detta samtal med Rolf pratar vi om boken och den modell för självorganisering som finns i boken. Modellen kallar författarna för DP-modellen där DP står för Distributed Power. Den minsta gemensamma nämnaren i progressiva sätt att organisera är synen på människan som kompetent och att det är nödvändigt att få bort makthierarkier på arbetsplatser.
I nästa avsnitt (som släpps 26 oktober) kommer vi prata med Alicia och Rolf Medina om deras bok ”Teal, tillit och transparens”. Inför detta avsnitt repriserar vi vårt samtal med Alicia Medina från september 2020, där vi bl a pratar om det forskningsprojekt kring progressiva organisationsformer som ligger till grund för boken.
Alicia delar med sig av konkreta exempel från företag som Studsvik, Svenska Retursystem, Jayway och menar att vi inte behöver leta så långt bort för att hitta inspirerande exempel.
KIWI-gruppen verkar inom byggbranschen och har bestämt sig för att jobba på ett nytt sätt. Utifrån tealprinciper vill de skapa en mer öppen arbetsplats, men ambitionerna stannar inte där. De vill levla upp hela byggbranschen. Lyssna på när Terese Tapper och Mikael Anefors berättar!
Vi delar med oss av en lära-känna-varandra-övning och en incheckningsfråga!
Peter Robertsson har lång erfarenhet som ledare och coach på Telia. Vi är nyfikna på hur ett stort etablerat företag kan jobba med värderingar, syfte och självledarskap. Och varför de ska göra det.
Repris från oktober 2020.
En 6 minuters kroppscanning med Ola Schenström. Den hjälper dig att gå ner i varv och komma i kontakt med och lyssna på din kropp - en viktig del i mindfulnessträning.
Intervju med Ola Schenström, läkaren som gjort till sin livsuppgift att sprida mindfulness och meditation. Vi pratar om olika perspektiv på mindfulness, från individ till organisation och samhälle. Hur påverkas vi av att bli mer medvetna om oss själva och de val vi gör? Ola delar också med sig av en guidad kroppsscanning, som ligger som ett eget bonusavsnitt.
Här publicerar vi en repris för att hedra minnet av Catharina Hyltén-Cavallius, som hastigt gick bort i våras. Vår första intervju till den här podden var med Catharina. Det blev ett väldigt fint samtal om självledarskap som varade mycket längre än de 45 minuter vi klippte ihop det till.
Catharinas expertområde var självledarskap, något som hon utvecklade i sitt företag där hon stöttade människor att hitta sin egen väg.
Vårt möte med Catharina är ett fint minne och vi hoppas att det här avsnittet gör hennes varma och generösa person rättvisa.
Hur går det till när man rekryterar till ett självstyrande team? Vi fortsätter vårt samtal med Karin Tenelius som berättar om en aktuell rekrytering till ett helt nytt team som ska arbeta enligt självstyrande principer. Vad ska man tänka på? Hur kan man göra?
Vad kan gå snett när man vill gå mot mer självstyre i en organisation? I det här avsnittet delar Karin Tenelius från Tuff ledarskapsträning med sig av sina erfarenheter där hon kan urskilja tre vanliga misstag och tipsar om hur du kan undvika dem.
Boken Vägen du ännu inte gått - vars undertitel är namnet på det här avsnittet - är en annorlunda ledarskapsbok av psykologen Marika Ronty. Det här är ett samtal med författaren om hur boken kom till och varför ledarskap kräver lika mycket känsla och själ som tanke.
Andra böcker som nämns i avsnittet:
Ken Wilber - A brief history of everything/En kortfattad historia om allting
Carl Johan Calleman - Mayakalendern
Frederick Laloux - Reinventing Organizations
Nu är det ettårsjubileum för Tealpodden och vi frågar oss: Vad är det bästa med teal? Och vad är det mest intressanta vi lärt oss sedan start? Och om vi fick ett trollspö - vad skulle vi då göra så att ALLA visste om? Bland annat. Det blir lite prat om podden också. Hur det gått hittills, planer framåt, med mera.
Vi pratar med Jimmy Janlén om beslutsfattande - vilka faser finns det i ett beslutsfattande, hur kan man fatta beslut (det finns 11 olika sätt!), hur kan man tänka kring mandat och mycket mer!
Jimmys YouTube-kanal som vi nämner heter "Agile With Jimmy"
Ett samtal med Catharina Short Sundberg, organisationskonsult och coach om hur Teal som förhållningssätt och idé passar ihop med psykosyntesen. Catharina är ledarskaps- och relationscoach inom psykosyntes. Vi pratar om utveckling på grupp- och individnivå.
ProAgile har jobbat enligt tealprinciperna självstyre, helhet och syfte sedan start. Nu är de 15 konsulter inom agila metoder. Här berättar Jesper Nyström om hur de fattar beslut, sätter löner och rekryterar. Och hur teal och agilt hänger ihop.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.