Sveriges mest populära poddar

Tollans musikaliska

Lera Auerbach, tonsättare, konsertpianist och universalgeni som hoppade av

58 min • 24 juli 2018

Som 17-åring inbjöds hon till New York för en solokonsert och stannade kvar. Lera Auerbach, från radioaktiva, ryska staden Chelyabinsk, är nu en av de främsta tonsättarna och spelas världen över.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

 

Tillfälligheternas spel är en programserie i fem avsnitt. I första programmet möter vi tonsättaren, konsertpianisten, författaren, skulptören och bildkonstnären Lera Auerbach. Ett underbarn vars första opera framfördes inför publik när hon var 8 år.

Jag möter denna renässanskvinna, som har kallats ett universalgeni, i Köpenhamn. Hon bjuder in mig till en liten våning i det nybyggda området i Nordhamnen. Högt upp, stora fönster och i det största rummet tronar en flygel.

-Jag hyr lägenheten enbart p g a flygeln, säger hon.

Ja, det var tillfälligheternas spel som gjorde att Lera Auerbach redan som 17-åring fick möjlighet att lämna den radioaktiva staden Chelyabinsk, resa till New York och utvecklas till den internationellt välrenommerade konstnär hon är idag. Hon anlände ensam till New York, utan att kunna språket, utan att känna någon. Hon skulle stanna i två veckor. Året var 1991 och sex veckor innan Sovjetunionens fall.

- Jag hade inga pengar och kunde inte språket. Men mina föräldrar var modiga och sa att detta är ett beslut som kommer att förändra ditt liv för alltid. Vad du än beslutar så är det rätt beslut!

Lera Auerbach tog senare examen i piano och även i komposition vid Julliard School of Music i New York. Och som pianist även vid Hochschule für Musik i Hannover.

Hennes favorit-tonsättare som pianist är Mozart, Liszt, Sjostakovitj och Mussorgsky.

Efter en konsert med New Yorkfilharmonikerna skrev New York Times: Lera Auerbach är förbluffande! Hennes mångsidighet är nästan otrolig. Hon är en passionerad pianist med massor av temperament, en naturlig tonsättare och artist, snabb att absorbera och tillgodogöra sig allt omkring sig.

Washington Post beskrev Lera Auerbach som "ett pianistiskt kraftverk” och hennes framförande som ”en fin balans mellan sensitivitet och virtuositet”.

Leras Auerbachs verklista innefattar ca 150 kompositioner. Hon har tonsatt två operor: Gogol om den ryska författaren Nikolaj Gogol, som hon även skrev librettot till. Det var första gången en stor opera, tonsatt av en kvinna, sattes upp i Wien.

Hon har även komponerat 20 orkesterverk, bl a tre symfonier, konserter, solostycken, 3 rekviem, körmusik, sånger, 8 stråkkvartetter, 24 preludier för violin och piano, 24 preludier för cello och piano, 24 preludier för altfiol och piano, ja, hur mycket kammarmusik som helst. Hennes senaste balettmusik Tatiana är baserad på Alexander Pushkins versroman Eugen Onegin. 

Lera Auerbach har även publicerat fem egna volymer med poesi och prosa och skrivit dramatik. 1996 utnämndes hon till Årets Poet av Det internaionella Pushkin-sällskapet.

Pushkin är Rysslands Shakespeare och litteraturens Mozart. Han har en lätt, flytande och mästerlig hand. Med sitt virtuosa och samtidigt lekfullt, enkla språk bär Puskjins fram själens mest intima skrymslen. Det är genialt och var utan motstycke i Ryssland innan honom, förklarar Lera Auerbach!

Lera Auerbachs Symfoni nr 3 har också titeln The Infant Minstrel and His Peculiar Menagerie – Barnsångaren och hans särskilda djurpark. Det är en nästan 38 minuter lång symfonisk fantasi för violin, kör och orkester. Beställd inför Proms och uruppfördes i Royal Albert Hall, London.

Det var Lera Auerbachs egen skulptur Månryttaren som inspirerade henne till musiken och texten till The Infant Minstrel and His Peculiar Menagerie, Symfoni nr 3. Det brukar annars vara tvärtom.

En av Lera Auerbachs senaste bronsskulpturer har titeln ”Hör mig”. Den liknar en helt avmagrad hund som skriker ut sitt lidande.

- Med skulpturen sätter jag fokus på det faktum att det fortfarande läcker radioaktivitet från kärnkraftsverket Majak som kontaminerar bl a den tremiljonersstad där jag föddes, Chelyabinsk i Uralbergen, på gränsen till Sibirien.

- Många tror att Chernobyl är den radioaktivt mest förorenade staden på jorden, men efter många kärnkraftsolyckor i området är det Chelyabinsk som är mest kontaminerad. Detta tystas fortfarande ner, berättar Lera Auerbach.

Denna enormt produktiva och kreativa kvinna har även tonsatt Dialoger om Stabat Mater, en slags kommentar till Pergolesis vackra svit från 1736. Violinisten Gidon Kremer spelar den tillsammans med sin ensemble Kremerata Baltica.

2012 var Lera Auerbach Composer in Residence hos den legendariska orkestern Dresden Staatskapelle, grundad 1548, där bl a Hans-Werner Henze, Wolfgang Riem, Sofia Gubajdolina och Arvo Pärt innehaft samma position. Bland kända chefdirigenter vid orkestern finns bl a Carl-Maria von Weber, Richard Wagner, Richard Strauss och Herbert Blomstedt.

Det centrala verk som Dresden Staatskapelle beställde av Lera Auerbach är ett Rekviem och har titeln Ode to Peace – Ode till Fred.

Lera Auerbach är i Köpenhamn som Composer in Residence för Rudersdals sommarkonserter. Konstnärlig ledare där är violinisten Christine Pryn, som också medverkar i programmet.

Men det är inte första gången Lera Auerbach är i Köpenhamn. 2005, då det nya operahuset på Holmen invigdes och Danmark firade 200-årsminnet av H C Andersens födelse, uruppfördes hennes helsftonsbaletten Den lilla sjöjungfrun av den legendariske koreografen John Neumeier från Balettzentrum Hamburg. Baletten har senare spelats i 300 föreställningar över hela världen.

Själv delar hon in livet i före och efter Den lilla sjöjungfrun, det största och svåraste verk hon komponerat.

- Författaren H C Andersen var en outsider i det danska och Den lilla sjöjungfrun trivdes inte med tillvaron under vattnet utan ville bli mänsklig. På ett personligt plan identifierar jag mig med dessa båda, förklarar Lera Auerbach.

- Varje gång jag försöker anpassa mig till en viss identitet: ryss eller amerikan, konsertpianist eller tonsättare, så blir jag deprimerad. Och mitt skapande blir inte alls bättre av det, säger Lera Auerbach.

Därför har hon bestämt sig för att strunta i vad folk tänker och tror och göra det hon själv känner för.

 

 

Musiklista:

Lonely Suite

Lera Auerbach

Vadim Gluzman, Violin

 

Robert Schumann

Kinderzenen

Lera Auerbach, piano

 

Sonata No.7

Prokofiev

Lera Auerbach, piano

 

Pictures At An Exhibition

Mussorsgsky

Lera Auerbach, piano

 

Sonat För Violin & Piano Op 63

Lera Auerbach

Vadim Gluzman, violin Angela Yoffe, piano

 

The Infant Minstrel And His Peculiar Menagerie (Symphony No 3)

Lera Auerbach

Vadim Gluzman, Violin Edward Gardner, Dirigent

 

Stabat Mater

Pergolesi

The Academy Of Ancient Music Christopher Hogwood Emma Kirkby James Bowman

 

Sogno Di Stabat Mater

Lera Auerbach

Gidon Kremer, Ula Ulijona, Andrej Pusjkarjov, Kremerata Baltica

 

Requiem Ode To Peace

Lera Auerbach

Dresden Staatskapelle

 

Par.ti.ta: III. Andantino scherzando

Lera Auerbach 

Vadim Gluzman, violin

 

Eterniday Hommage À W. A. Mozart. FüR Große Trommel, Celesta Und Streichorches

Lera Auerbach

Renska Filharmonin Daniel Raiskin, Dirigent

Kategorier
Förekommer på
00:00 -00:00