182 avsnitt • Längd: 35 min • Månadsvis
Väg 74 är en podcast om mjukvaruutveckling och en guide till att bli bättre utvecklare. Genom avslappnande samtal tar dina värdar Ola Ellnestam och Tobias Anderberg dig igenom utvecklarrelaterade ämnen och ger handfasta tips som får dig som lyssnare att bli en bättre utvecklare.
The podcast Väg 74 is created by Ola Ellnestam, Tobias Anderberg. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är sista trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugonionde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugoåttonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugosjunde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugosjätte trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugofemte trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugofjärde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugotredje trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugoandra trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugoförsta trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tjugonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är nittonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är artonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är sjuttonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är sextonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är femtonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är fjortonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är trettonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tolvfte trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är elfte trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tionde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är nionde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är åttonde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är sjunde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är sjätte trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är femte trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är fjärde trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är tredje trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är andra trixigheten.
Under 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt med tekniska trixigheter att fundera över. Detta är första trixigheten.
Under de nästa 30 dagarna kommer vi att släppa några specialavsnitt. I detta första beskriver vi hur vi tänkt.
Vi fortsätter att prata om hur vi kan designa vår programvara för säkerhet. Bland annat diskuterar vi domänprimitiver och icke muterbara objekt. Vi zoomar in på ändamålsenliga arbetsplatser och Ola ställs inför ett riktigt knivigt dilemma.
Boken vi använt som stöd för avsnittet är Secure by Design av Dan Bergh Johnsson
Några hållpunkter:
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är sista frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugonionde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugoåttonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugosjunde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugosjätte frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugofemte frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugofjärde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugotredje frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugoandra frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugoförsta frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tjugonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är nittonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är artonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är sjuttonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är sextonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är femtonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är fjortonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är trettonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tolfte frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är elfte frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tionde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är nionde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är åttonde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är sjunde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är sjätte frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är femte frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är fjärde frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är tredje frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är andra frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt med olika självcoachande frågor för dig som lyssnare att reflektera över. Detta är första frågan.
Under november kommer vi att släppa några specialavsnitt. I detta första beskriver vi hur vi tänkt.
Vi pratar produktägarskap med Ulrika Park. Hur är en riktigt bra produktägare, vad kan du göra för att utvecklas och vem är den där POLUS egentligen? Dessutom zoomar vi in på spelutveckling och undrar varför ingen gjort ett minecraft för tjejer?
Några hållpunkter:Vi pratar säkerhet. Varför betraktas det så ofta som en feature när det egentligen bör genomsyra hela designen? Detta avsnitt är det första i en serie om tre. Vi zoomar också in på Jak-rakning och Ola ställs inför sitt första dilemma.
Boken vi använt som stöd för avsnittet är Secure by Design av Dan Bergh Johnsson
Några hållpunkter:
Vi är tillbaka! I denna nypremiär tar vi en närmare titt på hjärnan, denna smått magiska maskin vi alla har i huvudet. Vi zoomar också in på yak-rakning och dessutom har vi en helt ny programpunkt!
Boken vi utgått ifrån är Hjärnan är Stjärnan - om minnet, lärande, intelligens och personlighet av Kaja Nordengen.
Den skönlitterära boken som Ola nämner är Soft Matter av Pär Karlsson.
För att anmäla dig till vår konferens, gå in på vag74konf.agical.se
Några hållpunkter:
Vi fortsätter att prata puffning och tar upp i vilka lägen det är bra att puffa, samt ger några bra exempel från vår vardag. Detta är avsnitt 2 av 2 om puffning. Inzoomningen tillägnas commit-kommentarer. Hur användbara är dom egentligen?
Boken vi pratar om är Nudge
För att anmäla er till Agicals nystartade konferens Lumen besök detta formulär
Några hållpunkter:
Vi pratar puffning, det vill säga sätt att med enkla medel leda folk mot ett beteende vi vill ha. Vi ger massvis med exempel på puffningar och pratar om olika former av jäv som spelar in. Detta är avsnitt nummer 1 av 2 och i nästa avsnitt kommer vi koppla puffning mer till vår vardag. Utöver detta zoomar vi också in på Crunch som är något som ofta används inom t.ex. spelindustri.
Boken vi pratar om är Nudge
För att anmäla er till Agicals nystartade konferens Lumen besök detta formulär
Några hållpunkter:
Vi pratar om Esters nya bok “7 rules for positive change” vilken ger några enkla tips för hur du kan göra förändring lite trevligare för alla inblandade. Dessutom zoomar vi in och försöker mynta ett nytt uttryck; “Förvaltande UX”. Hur gör man egentligen kontinuerligt UX-arbete?
Boken vi pratar om är 7 rules
För att anmäla er till Agicals nystartade konferens Lumen besök detta formulär
Några hållpunkter:
Den 4:e september gick den andra väg74-konferensen någonsin av stapeln på Ulfsunda slott. I detta avsnitt blickar vi tillbaka och minns denna dag. Vi zoomar också in på AHM, auktoritär högmodernism som vi pratat om i avsnitten om Säkerhetsanarki och som Ola blev påmind om helt nyligen i en konversation.
Några hållpunkter:Liberating Structures eller befriande strukturer är en samling med bra sätt att strukturera möten mellan människor. Vi berättar vad det är och tar dessutom upp några av våra favoriter. Som inzoomning återvänder vi till avsnitt 100 och fördjupar oss lite i några av frågorna vi fick ifrån lyssnare. Detta avsnitt är säsongsavslutning för våren 2019. Vi återommer i höst med avsnitt 102.
Fler befriande strukturer kan du hitta på liberatingstructures.com
Om du vill höra med om vargarna i Yellowstone kan du titta på denna kortfilm.
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi firar 100 avsnitt genom att svara på lyssnarnas frågor. Avsnittet strömmades live på youtube från Agicals kontor i Gamla Stan
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Vi pratar speltänk, eller Game Thinking, en blandning mellan speldesign och Lean Startup. Hur hjälper du dina användare att bli bättre på det dom gör, och hur ska du tänka för att bygga en så trevlig och tilldragande produkt som möjligt. Vi beskriver fem steg som kan ta dig en bra bit på vägen. Dessutom zoomar vi in på spelet Apex Legends och hur ett tydligt mål tillsammans med enkla och tydliga ramar kan skapa väldigt bra förutsättningar för självorganisering.
Boken vi använt som stöd för avsnittet är Game Thinking av Amy Jo Kim.
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi presenterar fem stycken elaka tidstjuvar och presenterar strategier för hur du kan sätta dit dom genom att visualisera ditt arbete. Dessutom zoomar vi självklart in på ett litet miniämne och denna gång är det sömn och stress som avhandlas.
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi snackar feedback. Hur viktigt är det att ge personlig feedback och hur bär du dig åt för att göra det på rätt sätt? Vi pratar dessutom om en övning som vi kallar ‘tyst prioritering’ i vår inzoomning.
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi pratar strama och lösa kulturer och företag. Vilka fördelar finns med det ena eller det andra? Kan det finnas vits att vara anpassningbar så att företaget kan hantera båda? Utöver detta zoomar vi självklart in och denna gång pratar vi apor på pidestaler.
Boken som använts som bas för avsnittet är Rule makers, rule breakers .
För att se hur stram eller lös du är kan du ta detta quiz
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi pratar vidare om Wardley-kartor och fokuserar specifikt på doktrinen och mönster för dessa. Som inzoomning leker vi improvisationsleken ‘Förklara dig’.
Bloginlägget som väver ihop Wardley-kartor och Cynefin finns här
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi pratar Wardley-kartor. De är döpta efter sin upphovsman Simon Wardley och är ett sätt att kartlägga din produkt och miljön runt den. Kartan hjälper dig och ditt team att fokusera utvecklingen på rätt saker och kan också vara ett sätt att kunna optimera processen utifrån var produkten befinner sig i landskapet. Inzoomningen tillägnar vi enummar och hur de kan användas för att öka läsbarheten av booleaner.
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Några hållpunkter:
Vi pratar dynamisk omgruppering. Eftersom de flesta lag och grupper måste växa, krympa eller på andra sätt förändras ibland så kan vi kanske bli så bra som möjligt på att just omforma oss. Vilka mönster finns för att forma om lag? Vilken takt ska vi omforma oss i? Om allt detta och lite till pratar vi i detta avsnitt. Dessutom zoomar vi in på “test and commit or revert” som är en tvångströja du kan ta på dig för att tvinga fram små förändringar i en kodbas.
För att anmäla er till väg74-konferensen kan ni gå in på denna länk.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Boken "Dynamic Reteaming" finns här.
Här kan ni läsa om aporna och bananerna som vi pratade om men inte gick djupare in på: Five Monkeys
Några hållpunkter:
Vi zoomar in på Affinities vilket är en typ av laters på steroider. Därefter pratar vi igenom och spräcker ett antal myter. Är det verkligen som vi tror med vattenfall, och är det faktiskts så att 46% av all mjukvara inte används?
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Boken "The Leprechauns of Software Engineering" finns här.
Några hållpunkter:
Vi inleder med att zooma in på firande. Firar du/ni varje gång ni gjort något bra, eller låter ni det bara bero? Det kan faktiskt finnas vinster med att fira ordentligt. Huvudämnet handlar om att lansera idéer, eller som Ola vill uttrycka det “att torgföra idéer”. Om du vet vad du håller på med så kanske du lyckas bättre med att sälja in dina konstiga idéer till andra.
För att vinna en t-shirt skall ni lista ut vad som står på den. Bild finns här.
Artikeln vi hänvisar till i inzoomningen är 3 Reasons Celebrating Your Many Accomplishments Is Critical To Your Success.
Boken "Pitching Ideas" finns här.
Några hållpunkter:
Det är dags att ta en tur längs väg 74 tillsammans med Ola och Tobbe. Tillsammans får vi lära oss lite mer om dessa två filurer och hur de hamnat där de är idag. Detta är ett jubileumsavsnitt och följer därför inte den normala strukturen.
Om du vill se avsnittet med bild så finns detta på YouTubeVi zoomar in på e-prime som är ett subset av engelskan där allt ägarskap tagits bort. Vad får det för konsekvenser att använda detta istället för vanlig engelska? Därefter pratar vi om hur mycket vi verkar älska våra grafiska interface. Vi målar upp ett problem med att allt från soptunnor till bilar ska kompletteras med en skärm och diskuterar hur vi kanske istället ska försöka minimera interfacen och fokusera på osynliga datorer som servar oss människor. Vi ber om ursäkt för Tobbes aningen dåliga ljud.
Några hållpunkter:Efter att ha zoomat in på driftsansvar så fortsätter vi där vi avslutade förra avsnittet. Vi har diskuterat de fyra kärnvärdena i förtroende och nu går vi in på olika beteenden som kan bygga förtroende om de görs rätt. Tretton stycken till antalet är dom.
Boken vi baserat avsnittet på är Speed of Trust av Stephen M R Covey.
Några hållpunkter:
Hur snabbt kan du bygga förtroende egentligen? Snabbare än du tror är svaret, men det kräver att du börjar med dig själv. Inzoomningen tillägnas WIP, och hur det kan hjälpa oss att få saker klara även i vardagen.
Boken vi baserat avsnittet på är Speed of Trust av Stephen M R Covey. Marcus bok om Bangsu finns här
Några hållpunkter:
Vi pratar om vad som kan gå fel när människor och datorer ska komma överens. Det är inte alltid helt smärtfritt. Vi zoomar också in på appar. Behöver vi verkligen alla appar, och var går gränsen?
Om du undrar vad som gäller för nummerskyltar så kan du titta här: Transportstyrelsen
Några hållpunkter:
Vi sparkar igång säsong nummer 7 av väg 74. Efter en inzoomning på hur vi metasnackar om programmering mer än vi faktiskt utvecklar så pratar vi konferensen. Vi pratar igenom programmet och sammanfattar de olika talen så att ni som inte var med ändå får något med er. Dessutom utlovas en repris 2019.
Några hållpunkter:I år har vi bestämt oss att ta ett litet sommaruppehåll för att förbereda oss inför höstens väg74-konferens. Därför blir detta avsnitt lite kortare än vanligt. Vi släpper lite mera detaljer om konferensen och dessutom ger vi er lyssnare tre frågor att reflektera över under sommaren.
För att skriva upp er på väntelistan till konferensen kan ni maila vag74konf(at)agical.seEfter att vi som vanligt delat ut en kortlek till en lycklig rebuslösare så zoomar vi in på självorganiserad teamindelning. Det låter bra på papperet, men är det ens självorganisering det handlar om? Huvudämnet handlar om att förstå sin kodbas. Vi diskuterar utifrån tre olika aspekter och ger lite konkreta aktiviteter du kan sysselsätta dig med för att så lätt som möjligt sätta dig in i en ny eller gammal kodbas.
För att skriva upp er på väntelistan till konferensen kan ni maila vag74konf(at)agical.se
Några hållpunkter:
Det är dags för sista delen i vår namnlösa serie som började med “liftoff” och som nu slutligen, via agil kartläggning, bortom budgetar och “skinn i leken” tagit oss bortom projektarbete. Varför lämpar sig projekt så dåligt för just mjukvaruutveckling? Vi zoomar också in på Kent Becks senaste tankefoster som han kallar 3X-modellen.
För att skriva upp er på väntelistan till konferensen kan ni maila vag74konf(at)agical.se
I detta avsnitt kan ni tävla om en spännande kortlek. För att göra detta så ska ni lista ut vad vi är ute efter med vår rebus: Till rebusen. Svaren skickas lämpligast som direktmeddelande till twitter: @vag_74 eller via mail till pod(at)agical.se.
Några hållpunkter:
I dagens avsnitt pratar vi “Skinn i spelet” eller kanske “kniven mot strupen”. Det handlar om vilka vi kan lita på och vad som händer när vi har assymetriska förhållanden i vår utveckling. Vi zoomar också in på Maslows behovstrappa och hur den skulle kunna utökas ytterligare. Huvudämnet tar inspiration från boken Skin in the Game.
För att skriva upp er på väntelistan till konferensen kan ni maila vag74konf(at)agical.se
Några hållpunkter:
Detta avsnitt blir en liten försmak av Tobbes tal som han ska hålla på XP2018-konferensen i Porto. Vi pratar om skillnaden mellan introverta och extroverta människor. Vad skiljer dom åt, och finns det faktiska biologiska skillnader mellan dom? Hur kan vi anpassa vår vardag för att det ska främja bägge personlighetstyperna? Allt detta avhandlas. Dessutom zoomar vi in på deadlines.
För att skriva upp er på väntelistan till konferensen kan ni maila vag74konf(at)agical.se
I detta avsnitt kan ni tävla om en spännande kortlek. För att göra detta så ska ni lista ut vad vi är ute efter med vår rebus: Till rebusen. Svaren skickas lämpligast som direktmeddelande till twitter: @vag_74 eller via mail till pod(at)agical.se.
Några hållpunkter:
Vi pratar presentationer. Hur väljer du rätt ämne? Hur förbereder du dig? Ska du ha en sliten t-shirt eller kostym? Hur levererar du ämnet på bästa sätt och vad gör du efteråt? Alla de frågorna försöker vi besvara. Dessutom zoomar vi in på hur stora likheter det kan vara mellan en agil konferens i USA och en skäggtät metalfestival i Nederländerna.
I detta avsnitt kan ni tävla om en spännande kortlek. För att göra detta så ska ni lista ut vad vi är ute efter med vår rebus: Till rebusen. Svaren skickas lämpligast som direktmeddelande till twitter: @vag_74 eller via mail till pod(at)agical.se.
Några hållpunkter:
Vi pratar om vad budgetar ställer till med. Med stöd i boken Implementing Beyond Budgeting av Bjarte Bogsnes diskuterar vi hur det skulle kunna se ut om vi inte använde oss av budgetar. Vi zoomar in på vad vi bestämt är det sista jävet. Denna gång är det googleeffekten vi tar upp.
I detta avsnitt kan ni tävla om en spännande kortlek. För att göra detta så ska ni lista ut vad vi är ute efter med vår rebus: Till rebusen. Svaren skickas lämpligast som direktmeddelande till twitter: @vag_74 eller via mail till pod(at)agical.se.
Boken vi använder kan du hitta här
Några hållpunkter:
Vi bygger vidare på förra avsnittet om lift-off och pratar lättrörlig kartläggning. En lättrörlig karläggning är ett utmärkt sätt att ge ett lag en bra start inför en ny ansats. Genom att fokusera på kommunikationsvägar och att borra lite i vad man föresatt sig att göra så kan laget få ett ordentligt avstamp. Som inzoomning diskuterar vi aktör- och observatörsjäv, det vill säga hur vi ser på vårt eget och andras beteende på olika sätt och med olika utgångspunkt.
I detta avsnitt kan ni tävla om en spännande kortlek. För att göra detta så ska ni lista ut vad vi är ute efter med vår rebus: Till rebusen. Svaren skickas lämpligast som direktmeddelande till twitter: @vag_74 eller via mail till pod(at)agical.se.
Några hållpunkter:
Vi pratar liftoff, det vill säga uppstart eller omstart av en utvecklingsansats. Vi tar avstamp i boken Liftoff av Diana Larsen och Ainsley Nies. Hur gör du för att få en optimal start på ditt arbete med en ny mjukvara, eller vad gör du för att starta om en ansats som hamnat snett? Vi zoomar in på ännu en kognitiv bias och denna gång pratar vi “Planning Fallacy”. Den beskriver hur svårt det faktiskt är att estimera även när du vet med dig att det är svårt att estimera.
Några hållpunkter:Vem kan egentligen bli en ledare? I detta avsnitt pratar vi om vår syn på ledarskap. Vi inleder med en liten berättelse som beskriver tre olika former av ledarskap och analyserar denna lite närmare. Därefter ger vi vår syn på ledarskap som en samling aktiviteter. Vi går igenom en lista på totalt 13 sådana aktiviteter och borrar lite i vad de innebär. Inzoomningen tillägnas det kognitiva biaset ‘bias blind spot’. Om ni undrar varför Ola fnissar över “Bullfika” så kan ni titta på detta klipp från Solsidan
Några hållpunkter:Det är dags att avsluta diskussionen om semantik. Vi pratar bland annat vokabulär och homonymer och ägnar en hel del tid åt taxonomier, det vill säga ordnade vokabulär. Inzoomningen tillägnas ‘anchoring’ eller förankringseffekten. Vi har utgått från boken Semantics in Business Systems
Några hållpunkter:Efter att ha zoomat in på IKEA-effekten, en kognitiv bias som gör att vi känner lite extra för saker vi byggt själva, så pratar vi om semantik i affärssystem. Ämnet är ganska mastigt och därför har vi valt att dela upp det på två avsnitt. I detta första tar vi upp en del definitioner och hela TVÅ fyrfältare! Del två kommer som avsnitt 75. Vi grundar avsnittet på boken Semantics in Business Systems.
Några hållpunkter:Vi zoomar in på ännu ett kognitivt bias. Denna gång är det Bandwagoneffekten vi tittar lite närmare på. Efter detta så berättar vi om några exempel från vår egen vardag där vi drabbats eller känt av företagskulturen. Ibland kan det gnissla rätt ordentligt.
Några hållpunkter:Då är det dags för andra delen av det tvådelade avsnittet om att bli säkerhetsanarkist. Vi utgår fortfarande från boken The Safety Anarchist av Sidney Dekker. Innan vi avslutar huvudämnet så zoomar vi in på en logisk fallgrop igen och denna gång är det falska dilemman som vi fäster strålkastaren på.
Några hållpunkter:Vi inleder en serie inzoomningar på ämnet kognitiv bias, eller logiska tankevurpor. I detta avsnitt tar vi upp ‘Sunk Cost Fallacy’. Därefter pratar vi om värdet av att vara säkerhetsanarkist. Genom boken The Safety Anarchist av Sidney Dekker berättar vi en del stories som förhoppningsvis kan väcka en och annan tanke hos dig som lyssnare.
Avsnittet blev långt och därför valde vi att dela upp det på två. Detta är första delen.
Några hållpunkter:
Vi inleder veckans avsnitt med att zooma in på Sidney Dekkers teorier om säkerhet i team. Därefter ägnar vi resten av avsnittet till att diskutera evolutionär arkitektur, det vill säga arkitektur som klarar att förändras eller skapa goda förutsättningar för förändring. Vi tar avstamp i boken Building Evolutionary Architectures av Neal Ford, Rebecca Parsons och Pat Kua.
Vi ber om ursäkt för bankandet som grannen ägnade sig åt under vår inspelning.
Några hållpunkter:
Denna vecka blir det lite annorlunda. Vi kommer istället för att släppa ett långt avsnitt på fredag, släppa fem kortare avsnitt under flera dagar. Avsnitten spelades in inför en levande publik bestående av utvecklare och chefer på Sveriges Radio.
Vi har kommit till sista delen där vi pratar om K4-modellen. Det är en modell över hur du kan visualisera ditt system för olika delar av organisationen.Denna vecka blir det lite annorlunda. Vi kommer istället för att släppa ett långt avsnitt på fredag, släppa fem kortare avsnitt under flera dagar. Avsnitten spelades in inför en levande publik bestående av utvecklare och chefer på Sveriges Radio.
Fjärde och näst sista avsnittet handlar om mikadometoden som är ett verktyg för att visualisera beroenden i framförallt kod. Metoden går också att använda för alla former av planering vilket vi pratar en hel del om i detta lilla miniavsnitt.Denna vecka blir det lite annorlunda. Vi kommer istället för att släppa ett långt avsnitt på fredag, släppa fem kortare avsnitt under flera dagar. Avsnitten spelades in inför en levande publik bestående av utvecklare och chefer på Sveriges Radio.
Vi har kommit till den tredje lilla munsbiten och denna gång pratar vi om felyta. Hur kan vi angripa problem i produktion? Hur allvarligt är det att ha ett fel liggande länge i produktion.Denna vecka blir det lite annorlunda. Vi kommer istället för att släppa ett långt avsnitt på fredag, släppa fem kortare avsnitt under flera dagar. Avsnitten spelades in inför en levande publik bestående av utvecklare och chefer på Sveriges Radio.
Andra avsnittet ägnar vi oss åt BODOPS, konsten att krympa elefanterna istället för att skiva dom i tunna skivor. Vi lär oss att leverera minimalistiskt, pragmatiskt och holistiskt med affären i fokus.Denna vecka blir det lite annorlunda. Vi kommer istället för att släppa ett långt avsnitt på fredag, släppa fem kortare avsnitt under flera dagar. Avsnitten spelades in inför en levande publik bestående av utvecklare och chefer på Sveriges Radio.
I detta första avsnitt pratar vi Agile Fluency Model som vi tidigare tagit upp i avsnitt 7. Sen dess har modellen ändrats något och mer om detta hör du i detta avsnitt.Vi inleder med att tillägna inzoomningen till att återbesöka estimatens vara eller icke vara. Därefter tar vi tag i KLOCs eller mer specifikt negativa sådana. Hur kan vi hitta och ta bort kod som inte används? En hel del tips och trix avhandlas.
Några hållpunkter:I detta avsnitt får vi följa med bakom kulliserna till Youple, en liten startup som erbjuder crowd-finansiering av bostadslån till unga. Ville Svärd och Linus Ericsson berättar om de intressanta teknikvalen de gjort och vad det har fått för konsekvenser. Dessutom zoomar vi in på säkerhetscertifikat.
Några hållpunkter:Vi inleder med att rapportera om våra tvångströje-uppdrag. Därefter går vi raskt in på en inzooming om Ikigai, den japanska hemligheten till ett långt och lyckligt liv. Huvudämnet i detta avsnitt är data och hur du kan använda det och visualisera det för att hjälpa dig och dina medarbetare att lösa diverse problem.
Några hållpunkter:Vi pratar hjälp. Kan vi alla bli bättre på att hjälpa andra? Ja tror vi. Genom att förstå att hjälp är en fundamental social process och hur det hela fungerar. Vilka frågor ska du ställa och vilken roll ska du ta? I inzoomningen pratar vi brus och framförallt ger exempel på lite knep du kan ta till för att minska det ständiga bruset vi utsätts för och på så sätt förstärka det som du faktiskt vill ta in.
Boken vi utgått ifrån är Helping: How to Offer, Give, and Receive Help av Edgar H. Schein
Några hållpunkter:
Vi pratar psykologisk säkerhet, ett oerhört viktigt ämne om vi tänkt oss att alla teammedlemmar ska prestera på topp. Vad är det egentligen, hur kan vi kontrollera att vi har tillräckligt av det, och hur får vi mer av det? Vi zoomar också in på diskussioner kontra konversationer och rantar lite på det dåliga samtalsklimatet på twitter.
Testet som du kan göra för att kontrollera den psykologiska säkerheten i ditt team består av följande sju punkter:
Några hållpunkter:
Det är nu ett och ett halvt år sedan vi lyssnade på Lennart Fridén när han berättade om sina erfarenheter av mobprogrammering. Sedan dess har han bland annat introducerat konceptet på TV4. I detta avsnitt får vi massor av handfasta tips, och bland annat får vi reda på hur det går till att mobprogrammera fast teamet sitter på flera platser. Linnéa jobbar nämligen hälften av tiden från Storbritannien. Inzoomningen tillägnar vi karriärssteg och karriärvägar.
Mikrofonen Linnéa tipsar om är Yeti
Screen hero finns på screenhero.com
Mobtimern som vi pratar om heter Mobster
En annan variant av mobtimer är Mobbur
Några hållpunkter:
Vi försöker oss på att återbesöka ett gammalt ämne. I avsnitt 3 pratade vi om Real Options och i detta avsnitt gör vi det igen. Vi försöker ge lite fler exempel och pratar också en del om värde och när en valmöjlighet löper ut. Innan huvudämnet zoomar vi in på Deep Context, eller djupare sammanhang, ett koncept vi fått från en artikel. Hur värdefullt är det egentligen med utvecklare som lärt sig domänen de befinner sig i?
Artikeln finns på linkedin
Några hållpunkter:
I detta avsnitt pratar vi om förändring och hur vi kan använda experiment för att öva dig i förändring. Inzoomningen ägnar vi åt att prata om metaforer. När ska du använda metaforer och vad ska du tänka på?
Några hållpunkter:Vi öppnar detta avsnitt med att zooma in på presentationsteknik. Vilka hjälpmedel är mest effektiva egentligen? Därefter pratar vi förtroende. Vad krävs egentligen för att vi ska kunna ha förtroende för andra människor och hur kan vi bygga upp ett starkare förtroende?
Några hållpunkter:Vi befinner oss på Agila Sverige och tillsammans med nya okända och gamla välkända röster gör vi nedslag på lite olika ämnen som det talats om på konferensen.
Ulrikas och Lars podcast Q-podden finns här
TIS 100 finns på Zachtronics hemsida
Alla tal från konferensen finns på Agila Sveriges youtube-konto
Några hållpunkter:
Vi fortsätter att tipsa om ytterligare tio böcker. Som inzoomning tar vi upp uppåtpuffningar. Hur lätt eller svårt är det att vara personlig i att uppskatta människor?
Avsnittets böcker:
Några hållpunkter:
Inför sommaren kommer vi med lite spännande boktips på böcker som betytt mycket för oss under vårt arbete. Vi zoomar dessutom in på lite filmtips för regniga dagar i sommar. Boktipsen blev så många så vi valt att dela upp detta avsnitt i två, så därför är detta del 1 och del 2 kommer om två veckor.
Avsnittets böcker:
Några hållpunkter:
Vi började att värdera enkelhet med Åsa (avsnitt 25). Därefter värderade vi mod med Pia (avsnitt 27). Tillsammans med Michael Riise värderade vi kommunikation (avsnitt 30) och slutligen värderade vi återkoppling med Danne (avsnitt 37). Nu äntligen stänger vi serien genom att värdera respekt. Vilka former av respekt finns och kan vi respektera någon annan utan att respektera oss själva? Inzoomningen ägnar vi åt Littles Lag vilken används inom köteori för att visa hur vi får upp ett så bra flöde som möjligt.
Några hållpunkter:Vi firar två år i stor stil med ett avsnitt inspelat inför publik! Idéen kom från lyssnaren Mårten Karlberg, och avsnittets huvudämne kom från en annan lyssnare Alexander Korling. Vi zoomar in på klädkoder och djupdyker sen i ämnet “Vad är vacker kod?”. Vilka komponenter gör ett system vackert och estetiskt egentligen? Vi avslutar avsnittet med den spännande uppgörelsen i vår återkommande tävling Avkodat. Blir det Ola eller Tobbe som får gå hem med vinsten?
Några hållpunkter:Vi börjar med en inzoomning på magiska nummer och strängar, siffror och strängar som bör brytas ut till konstanter. Därefter tar vi ett långt prat om möten. Hur kan du effektivisera dina möten? Kan du helt enkelt stryka några? Hur möts vi på ett mer lättviktigt sätt? Alla de frågorna försöker vi besvara.
Boken som Ola nämner är Orbiting the Giant Hairball
Några hållpunkter:
Vi börjar med att zooma in på fem varför (5 whys) som är en metod för att hitta rotorsaken till problem. Därefter pratar vi organisation och hur du kan långsamt omforma din organisation för att fokusera på rätt saker. Fullsmockat med information blir det så spänn fast er för denna åktur.
Boken Ola tipsar om är Sense and Respond
Några hållpunkter:
I detta avsnitt pratar vi om vikten av att visualisera sitt system och ger exempel på hur skissandet kan angripas. Vi presenterar C4-modellen, eller som vi får kalla den på svenska, K4. Denna modell föreslår att systemet kan skissas på fyra abstraktionsnivåer; kontext, kartong (container), komponent och klass. Vi zoomar också in på lunchdiskussioner.
Boken i vilken C4-modellen presenteras i detalj är Software Architecture for Developers
Några hållpunkter:
I detta korta specialavsnitt pratar vi lite om vad som komma skall, och framförallt avslöjar vi hemligheten bakom vårt namn ‘Väg 74’.
Cynefin är ett ramverk för beslutsfattande som togs fram på IBM av bland andra Dave Snowden. Genom att korrekt analysera dina problem så kan du med hjälp av Cynefin få ledning i hur du på bästa sätt ska angripa dom. Är systemet du jobbar i enkelt, komplicerat, komplext eller är det helt enkelt kaotiskt. Kanske känns allt bara som ett virrvarr? Vi zoomar också in på problemdomäner. Hur viktiga är dom för att vi ska känna oss engagerade och göra ett bra jobb? Vi kör också en omgång avkodat, tävlingen som nu börjar lida mot sin upplösning.
Filmen vi pratar om där soldater demonterar en jeep finns här
Några hållpunkter:
Fler och fler myndigheter och företag öppnar idag upp sitt data och låter alla som är intresserade ta del av det. Det har lett till många nya innovationer och applikationsidéer. Peter Krantz vet en hel del om detta och i detta avsnitt kommer han och berättar mer. Till exempel får vi höra om det kanadensiska guldföretaget som tog hjälp av allmänheten för att hitta nya guldfyndigheter. Utöver det får vi lära oss mer om hur vi kan använda redan öppet data, eller hur vi kan öppna upp vårt eget data. Vi zoomar också in på onödiga och totalt meningslösa innovationer. Slutligen ska Ola försöka lista ut vad Tobbe är ute och fiskar efter i Avkodat. Ska det bli en fempoängare, eller kammar han noll?
Några hållpunkter:Vi får besök igen, denna gång av Eric Idebro som är en mycket erfaren UX-designer. Han tar med oss på en odUXé genom historien. Vi får hör lite om hur UX gjorts tidigare, hur det görs nu och dessutom delar Eric med sig av sina spådomar inför framtiden. Inzoomningen tillägnar vi Confirmation Bias och vi avslutar med att Tobbe försöker lista ut vilken klurig mjukvarulösning Ola söker idag i Avkodat.
Några hållpunkter:Vi följer upp förra veckans otekniska ämne med ännu ett. Denna gång är det tekniskt och problemlösande ledarskap som avhandlas. Inzoomningen tillägnas zonen, den eftertraktade eller mytomspunna platsen där kod flyger fram ur tangentbordet. Ola försöker slutligen avkoda Tobbes kryptiska ledtrådar och frågan är om han klarar sig bättre än vad Tobbe gjorde förra avsnittet.
Boken vi använt som utgångspunkt är Becoming a Technical Leader av Gerald M. Weinberg.
Några hållpunkter:
Vi inleder året med att diskutera företagskultur, något som vi alla lever i hela dagarna på jobbet. Vad är det, och vad kan vi vinna på att vara lite mer medveten om vår egen kultur? Inzoomningen tillägnar vi linkedins rekommendationssystem och vi avslutar med ännu ett avkodat. Ska Tobbe lyckas hålla Olas takt?
Boken vi utgått ifrån är The Corporate Culture Survival Guide.
Några hållpunkter:
Det är dags att avsluta 2016 med en liten tillbakablick i form av en lista. Ola och Tobbe listar tre händelser eller lärdomar de fått under året och blickar sedan framåt mot 2017 med några önskningar.
Några hållpunkter:Vi pratar API:er, och fokuserar då på web-API:er. Grunderna i HTTP avhandlas och därefter diskuterar vi REST och ger lite tips på hur du designar ett bra API. Inzoomningen tillägnas fem sätt att accelerera lärande, något som är värdefullt för oss som sysslar med lärande varje dag. Vi delar också ut ett klistermärke, och Ola gör något oväntat i Avkodat.
Diana och Wilhelm Larsens bok finns på LeanPub och heter The Five Rules of Accelerated Learning
Boken vi använt som utgångspunkt för avsnittet heter Irresistable APIs
Några hållpunkter:
Som författare till boken Pomodoro Technique Illustrated har Staffan Nöteberg lång erfarenhet av personlig effektisering. Nu är han aktuell med metoden Monotasking. I avsnitt 43 gästar han därför podden och ger oss detaljerna. Vi zoomar också in på “laddade ord”, ni vet dom där orden som vissa älskar men som låter som skällsord i andras öron.
Staffans bok om Monotasking finns ännu inte utgiven, men hans bok om Pomodoro Technique finns här
Några hållpunkter:
42 är en siffra som betyder mycket för många av oss nördar. Vad är bättre än att fira avsnitt 42 med en väldigt speciell gäst? Jo, att fira med TVÅ väldigt speciella gäster. Alexander (Zander) är 15 och Maximilian (Maxi) är 12 och bägge är söner till Ola. De har bägge i olika utrsträckning kommit igång med programmering och delar här med sig av sina erfarenheter. Som inzoomning ställer vi frågan; Vad skulle du göra om du var miljonär, och vi avslutar som vanligt med en omgång avkodat.
Boken som nämns är Learn to Program with Minecraft Plugins, Create Flying Creepers and Flaming Cows in Java.
Några hållpunkter:
Det är dags att gräva ner sig i Modern Agile. Här får vi ingen lång lista med praxis utan istället får vi bara fyra principer. Modern Agile vill få oss att hjälpa människor att briljera. Vi ska skapa trygga förutsättningar, experimentera och lära oss snabbt och dessutom ska vi leverera värde kontinuerligt. Innan vi pratar detta så hinner vi dela ut några klistermärken i vår tävling och vi zoomar in på motivation. Mot slutet är det dags för Tobbe att försöka lista ut vilken mjukvara Ola är ute och far efter i Avkodat. Det visar sig vara ganska svårt.
Celebration Grid finns här
Några hållpunkter:
Vi gästas av Kristoffer Roupé som har ett starkt intresse för det här med programmeringsspråk. Efter att ha zoomat in på hur vi bäst tar hand om och introducerar nyanställda så gottar vi ner oss i ämnet polyglotism. Vilka fördelar finns det med att lära sig nya språk, vilka hinder finns det, och hur bär du dig bäst åt? Alla dessa frågor försöker vi besvara. Vi avslutar med en omgång ‘Avkodat’ i vilken Tobbe ger ledtrådarna och Ola försöker ge ett svar.
Böckerna vi nämner är The Pragmatic Programmer och Seven Languages in Seven Weeks
Några hållpunkter:
Vi har fått en ny logotype som en del kanske noterat! I avsnitt 39 zoomar vi in på “Förste Följare”, en oerhört viktig roll i ledarskapssammanhang. Därefter pratar vi om Strong Style Pairing som är parprogrammering med en twist. Twisten är att för att kod ska kunna färdas från ditt huvud till datorn så måste den gå genom någon ANNANS fingrar.
Det blir inget kortkommando i detta avsnitt, utan istället presenterar vi en ny programpunkt som vi valt att kalla "Avkodat".
Filmen som illustrerar förste följaren finns på YouTube
Några hållpunkter:
Visste du att det går att refaktorisera en databas? I avsnitt 38 berättar vi mer om detta. Vi tar upp databaslukter, signaler som kan betyda att en refaktorisering behövs. Vi berättar lite om hur det går till och listar sedan ett par av våra favoriter. Självklart har vi en inzoomning också, och denna gång pratar vi lite om det här med anställningsintervjuer. Hur vet vi egentligen vem vi vill anställa och hur tar vi bäst pulsen på eventuella framtida medarbetare?
Boken vi pratar om är Refactoring Databases
En liten katalog över databasrefaktoriseringar finns här
Några hållpunkter:
Äntligen är det dags för fjärde avsnittet i vår serie om värderingarna i XP. Denna gång är det återkoppling som behandlas. Som gäst har vi därför Daniel Brolund som är utbildad inom och intresserad av reglerteori. Vi får oss en rejäl genomgång av ämnet och gör också en hel del kopplingar till mjukvaruutveckling. Inzoomningen tillägnas en liten matematisk uträkning som vem som helst kan göra. Det handlar helt enkelt om hur mycket tid som kan läggas på en förbättring utan att vi går back. Det är mer än du tror, vi lovar. Trivia och kortkommandon lyckas vi också klämma in.
Mer om att ge och ta feedback finns på Olas blogg
Några hållpunkter:
Vi återvänder till ämnet testdriven utveckling och borrar lite djupare. Denna gång sätter vi strålkastaren på de två olika stilarna som brukar benämnas Detroit- och London-stilen, tillståndsbaserad eller interaktionsbaserad testing. Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna med de båda stilarna? Vi zoomar in på förra avnsnittet med Victor Hugo Germano och försöker dra lite fler paralleller till hur Agical, företaget våra värdar jobbar på, fungerar. Dessutom blir det två kortkommandon och denna gång är bägge mobila sådana.
Några hållpunkter:Vi gör ett experiment och gör för första gången ett avsnitt på Engelska. Efter ett antal år i Europa flyttade Victor Hugo Germano (@victorhg) hem till São Paulo för att starta sitt eget företag och driva det på sitt eget sätt med dom värderingar som han lärt sig genom sin karriär inom agil utveckling. Företaget blev Lambda3 och är idag runt 60 personer stort. Vi satt ner i Atlanta och lät honom berätta om företaget och hans inte helt traditionella sätt att driva det på. Deras blogg är visserligen på portugisiska men finns på http://blog.lambda3.com.br/
Några hållpunkter:Våra värdar åker till Agile2016 i Atlanta och släpper med anledning av detta en serie korta specialavsnitt. Det är fredag och flyget tillbaka till Sverige går om några timmar. För sista gången under konferensen sitter våra värdar ner och försöker sammanfatta veckan. Dessutom genomför de varsitt sista uppdrag.
Vi sitter återigen utomhus i skåne och spelar in. Denna gång med en gäst. Niclas Nilsson är expert på dagens ämne; acceptanstestdriven utveckling. Vi pratar om ATDD, BDD, och allt som rör dessa båda discipliner. Hur kan du med automatiserade acceptanstester driva din utveckling? Innan dess zoomar vi in på macropauser.
Böckerna vi pratar om är Growing Object-Oriented Software, Guided by Tests och Specification by Example
Några hållpunkter:
Våra värdar åker till Agile2016 i Atlanta och släpper med anledning av detta en serie korta specialavsnitt. Torsdag, och kvalitet går helt klart före kvantitet vad gäller sessioner.
Våra värdar åker till Agile2016 i Atlanta och släpper med anledning av detta en serie korta specialavsnitt. Det har blivit onsdag och vi packar in maximala antalet sessioner. Joshua Kerievsky håller konferensens andra keynote, och våra uppdrag löses som vanligt med bravur.
Våra värdar åker till Agile2016 i Atlanta och släpper med anledning av detta en serie korta specialavsnitt. Dag nummer två på konferensen och Ola och Tobbe delar på sig för att täcka in fler sessioner. Självklart blir det ett uppdrag var också.
Våra värdar åker till Agile2016 i Atlanta och släpper med anledning av detta en serie korta specialavsnitt. Det har blivit måndag i Atlanta och konferensen drar igång på riktigt. Vi pratar sessioner och utför våra första uppdrag.
Våra värdar åker till Agile2016 i Atlanta och släpper med anledning av detta en serie korta specialavsnitt. Detta är det första där vi presenterar formatet och diskuterar lite förväntningar.
Sommaren är här och vi sitter i Olas trädgård och pratar. Vi zoomar in på kodkommentarer; vad tycker vi egentligen? Är det superbra eller helt igenom ruttet? Därefter tar vi upp fem tekniker som kan vara bra att ha i rockärmen för att rycka fram just när de behövs. “Appreciative Inquiry” är en teknik för att göra möten mer positiva och kreativa. “Lagen om sex” är ett sätt att kartlägga orsaker och orsakssamband. “Tyst gruppering” är ett supereffektivt sätt att gruppera saker tillsammans. “Card Trading Game” är en rolig teknik för att tillsammans prioritera saker. Slutligen är “Viktig-bråttom principen” är en modell som kan användas för att lista ut vad som är mest värdefullt att lägga sin tid på.
För mer om Lagen om sex kan du titta på Morgan Ahlström på Agila Sverige 2016: Irokesernas Lag om 6
Några hållpunkter:
Detta avsnitt tillägnar vi ett av de viktigaste verktygen för varje utvecklare; tangentbordet. Joakim Ohlrogge anser sig inte vara någon expert men har trots allt ägnat ett par år åt att fundera på detta ämne. Vi går på djupet och pratar material, layout, myter och kognitiv last. Inzoomningen tillägnar vi lunchätandets ädla konst och som vanligt avslutar vi med kortkommandon, tre till antalet.
Några hållpunkter:Gäst i detta avsnitt är Jens Andersson. Jens var andre utvecklare in på Starbreeze och har efter det jobbat bland annat som Lead Designer på LucasArts i San Francisco och nu som indiespels-utvecklare på egna Collecting Smiles och Villa Gorilla. Han är med andra ord en grym spelutvecklare och brinner verkligen för det han håller på med. Vad är då bättre än att vi pratar om just spelutveckling. Vi får höra om hur spel blir till och får ta del av Jens gedigna erfarenhet. Som inzoomning pratar vi mikropauser och ger lite exempel på vad man kan göra under dessa.
Några hållpunkter:Det är dags för del tre i vår serie om värderingarna i eXtreme Programming. Denna gång gästas vi av Michael Riise som är teaterregissören som håller kurser och föredrag inom ämnet kommunikation. Vi inleder med en inzoomning på vidareutbildning och pratar sedan om vad kommunikation är, varför det är så viktigt och Michael ger några tips på hur vi kan bli bättre på det.
För att se Michaels utbud av kurser och för att komma i kontakt med honom så kan ni besöka hans hemsida.
Några hållpunkter:
Efter att ha zoomat in på outsourcing så borrar vi ner oss i förändringsmönster. Med boken Fearless Change som bas så pratar vi om förändringsprocessen och hur vi som förändringsagenter kan bli mer effektiva genom att använda mönster för förändring. Vi tar sedan upp några guldkorn från boken och avslutar sedan på sedvanligt manér med kortkommandon.
Böckerna som nämns är Fearless Change och Crossing the Chasm
Några hållpunkter:
Det är ganska exakt ett år sedan vi släppte första avsnittet av Väg 74. Detta firar vi genom att tillägna inzoomningen åt att blicka tillbaka på och minnas året som gått. Därefter presenterar vi utvecklarinteraktionsmodellen som förutom att det är ett vansinnigt långt ord också är en fyrfältare som Ola och Tobbe hittade på för ett antal år sedan. Modellen beskriver olika aktiviteter inom utveckling och vi förklarar värdet av att kunna växla fort mellan dessa samt hur vi kan maximera samarbetet i gruppen.
Teasern från Agile Testing Days finns här
Några hållpunkter:
Vi fortsätter vår serie om de fem värdena i eXtreme Programming och talar om mod. Som gäst till detta avsnitt har vi bjudit in Pia Fåk Sunnanbo som höll ett bejublat blixttal om skam på konferensen Agila Sverige 2015. Hon inleder direkt med att ställa skäggen mot väggen och får oss att avslöja vilka programmeringsspråk vi först föll för. Därefter talar vi vitt och brett om mod och varför det är viktigt att våga riskera något. Vi avslutar med kortkommandon som vanligt.
Boken som Pia citerar är Waltzing with Bears
Några hållpunkter:
Varför starta en serie avsnitt när man kan starta två? Det tar vi fasta på och startar ännu en serie avsnitt där vi försöker grotta ner oss i olika former av utveckling. Denna gång pratar vi apputveckling. Till vår hjälp har vi Linnéa Löfdahl som utvecklat både spel och nyttoappar för diverse mobila enheter. Som inzoomning pratar vi om vad som skiljer introverta från extroverta människor och det visar sig att vi har båda typerna i studion.
Pluginnet som Linnéa nämner i programmet heter FixCode och finns på Github
Några hållpunkter:
I februari var det 15 år sedan det agila manifestet kokades ihop av några herrar som träffats i Utah. I detta avsnitt får vi besök av Åsa Liljegren och vi tillägnar inzoomningen till just detta manifest. Är det fortfarande något att hönga i julgranen, eller har det spelat ut sin roll? Huvudämnet är enkelhet, en av värderingarna i eXtreme Programming. Åsa berättar om hur de låter enkelheten genomsyra allt i sitt team när de utvecklar en ny site för di.se.
Detta är avsnitt 1 i en serie om just de fem värderingarna i XP.
Några hållpunkter:
Vi inleder med att zooma in på arbets-överenskommelser, något som kan vara bra åtminstone i början av en grupps livstid. Därefter ägnar vi hela avsnittet åt slöser och värdeströmmar. Vilka olika sorters slöseri finns det inom mjuvaruutveckling och hur kan vi hitta om vi är drabbade?
Några hållpunkter:Det är dags att förklara ett koncept som vi nämnt några gånger men aldrig riktigt förklarat; felyta. Vi förklarar konceptet kort och fokuserar därefter på hur du minimerar densamma. Inzoomningen ägnas åt temperaturavläsning som är ett sätt för en grupp att hålla en miniåterblick. Dessutom blir det en later och ett par kortkommandon.
Mycket av inspirationen till detta avsnitt kommer från ett blixttal som Joakim Ohlrogge höll på Agila Sverige 2010. Det talet kan ses i sin helhet på webbtv.nu. Välj Celsius 20100510 och klicka på sista talet som heter "Fel, fel, fel!".
Några hållpunkter:
Tobbe Gyllebring gästar oss för att prata Conways Lag. Vad är det, vad kan den ställa till med och hur kan man utnyttja den till att förbättra sin mjukvara? Innan dess hinner vi också zooma in på blubb-paradoxen, något som drabbar oss alla i olika hög utrsträckning. Praktiskt nog har Tobbe också ett skägg vilket är lämpligt när en lyssnare ställer oss mot väggen med en fråga om musikupplevelser, och kortkommandona blir självklart tre stycken!
Några hållpunkter:Det är dags för ett önskeavsnitt. Dagens ämne är önskat av Rickard von Essen som vann vår täving genom att skicka in vårt första brev. Ämnet han önskat sig är Continuous Delivery som hjälper team att leverera oftare och med mindre risk. Dessutom inleder vi med att låta en lyssnare ställa skäggen mot väggen. Inzoomningen handlar om hur man kan bemöta exempelvis kollegor på ett trevligare sätt.
Filmklippet som nämns finns här.
Jez Humbles och David Farleys bok om Continuous Delivery finns här. Dessutom har Luca Minudel, som spenderat många år i Stockholm, skrivit en gratis sammanfattning om ämnet. Denna kan hämtas här
Några hållpunkter:
Vi välkomnar Martin Christensen till podden. Martin jobbar som konsult på Crisp, specialiserad inom UX till vardags och har bland annat grundat konferensen UX Open.
Vi inleder med att zooma in på olika nivåer av samarbete och gräver sedan ned oss i området UX. Kortkommandon blir det självklart, och dessutom har det kommit brev till redaktionen!
Samarbetsmodellen vi zoomar in på finns beskriven här
Några hållpunkter:
Väg74 firar in det nya året med ett väldigt speciellt avsnitt! J.B. Rainsberger, första vinnaren av The Gordon Pask Award och författare till boken ‘JUnit Recipes’, kan verkligen klassas som en grym utvecklare. Nu, exklusivt för er och för första gången på svenska berättar han lite om hur han hamnat där han är idag. Vi avslutar med att skåla med våra favoritlyssnare! Gott nytt år!
Böckerna som nämns är JBs egen JUnit Recipes: Practical Methods for Programmer Testing samt Growing Object-Oriented Software, Guided by Tests
Om ni vill kontakta JB för frågor eller affärsförslag så finns han på twitter (twitter.com/jbrains) samt på mail: [email protected]. Det går även att ställa frågor på https://ask.jbrains.ca
Efter en inzoomning på idiotfria zoner doppar vi tårna i domändriven design, ett ganska stort ämne som vi antagligen kommer att besöka fler gånger. Fokus i detta avsnitt är hur man med avgränsad kontext och bubblor kan använda DDD även i ett befintligt system där det aldrig använts tidigare.
Boken Domain-Driven Design finns bland annat här.
Artikeln som vi använt som utgångspunkt finns här: http://domainlanguage.com/ddd/strategy/GettingStartedWithDDDWhenSurroundedByLegacySystemsV1.pdf
Några hållpunkter:
Det är trängre än någonsin i studion när vi välkomnar två nya gäster till podden. Lennart Fridén och Peter Balkeståhl. Lennart har precis avslutat en längre gesällresa där han rest runt och introducerat flera team till Mobprogrammering och vad är då bättre än att ägna detta avsnitt till just det ämnet. Peter kryddar dessutom det hela med sitt egna koncept Couch Coding i vilket den inkluderande aspekten sätts i det absolut främsta rummet. Vi zoomar in på bedragarsyndromet, något som drabbar de flesta av oss då och då. Dessutom lyssnar vi på ännu en hemlig gäst, en som sparats specifikt för detta avsnitt. Slutligen får vi inte mindre än fyra kortkommandon.
Några hållpunkter:I dagens program tar vi upp ännu en fyrfältare. Denna gång är det en modell som kan användas för att bilda en samsyn inom teamet på vad syftet är med olika features. Var ska det riktiga krutet läggas och var kan man vara mindre noggrann? Dessutom svarar vi på lite kritik gällande
Vi välkomnar Ulrika Malmgren till podden. Ulrika har lång erfarenhet som testare, utbildare, coach och facilitator. Till väg 74 kommer hon för att dela med sig av sina erfarenheter av test och för att spräcka hål på några myter gällande detta ämne. Vi zoomar dessutom in på övertidssarbete.
Boken Ulrika tipsar om är 'Explore It!' av Elisabeth Hendrickson: Explore It!
Några hållpunkter:
Det är dags att prata om mikadometoden, ett verktyg för visualisering av kodförändring som kokats ihop av Ola Ellnestam och Daniel Brolund. Vi beskriver metoden och samtalar sen om hur det kan användas även inom andra områden än refaktorisering. Vi lyssnar åter på en vän och denna gång är det Linda Rising som vid fantastiska 73 års ålder fortfarande vägrar sluta arbeta.
Boken 'The Mikado Method' finns här: The Mikado Method
Några hållpunkter:
Våra värdar diskuterar BoDops, eller affärsorienterad aktiv förvaltning. Det hela grundar sig i värdena minimalism, pragmatism och holism. Inzoomningen ägnas som så ofta till att kränka något och denna gång har lotten fallit på ‘Best Practices’. Dessutom berättar deras vän Esther om det bästa råd hon fått.
Olas tal från QCon som diskuteras i programmet finns på http://www.infoq.com/presentations/devops-banking-ci-cd. Han har också talat om detta på SB Agile i Santa Barbara och det talet finns på YouTube.
Några hållpunkter:
I detta avsnitt pratar Tobbe och Ola om att programmera. Fast inte som vanligt utan med lite speciella krav. Dessutom kommer det en hemlig gäst och säger lite kloka ord.
Några hållpunkter:Vi har kommit till ett favoritämne för Ola och Tobbe; parprogrammering. Det var ju trots allt vid ett tangentbord och en skärm som våra värdar träffades första gången. Det utbyts erfarenheter och en hel del konkreta tips på vägen. Dessutom får vi lyssna på hur det kan låta när ett par utvecklar tillsammans.
Några hållpunkter:Vi startar hösten med att diskutera team och vad som påverkar hur väl en grupp kan fungera ihop. Vi pratar kommunikationsvägar, karismatiska konnektorer, Tuckman och autonomi. Dessutom inleder vi avsnittet med att berätta en liten anekdot.
Några hållpunkter:Våra värdar presenterar refaktorisering. Dom pratar kort om vad det är och varför det är en bra idé. Mest tid läggs på två listor. En 10-i-topp-lista av favorit-refaktoriseringar som presenteras i nedräkninsform. Samt en lista om 5 bortglömda refaktoriseringar. Tobbe berättar också vad han har gemensamt med en medlem i Galenskaparna och vi får lära oss att Ola minsann är en äkta … ja vaddå för något?
Böckerna som nämns är:
Några hållpunkter:
Vi har kommit fram till ett kärt ämne for många utvecklare. Något som alla älskar att hata. Estimat!
Några hållpunkter:I detta avsnitt behandlas Agile Fluency Model, en modell som Diana Larsen och James Shore hittat på för att beskriva en grupps färdigheter inom mjukvaruutveckling. Ola och Tobias pratar om själva modellen och nyttan med den. Det blir såklart en inzoomning och två kortkommandon.
Modellen finns beskriven här: http://martinfowler.com/articles/agileFluency.html
Några hållpunkter:
Våra värdar går på djupet och analyserar teknisk skuld. Var kommer den ifrån och vad kan du som utvecklare göra för att inte dra på dig onödig teknisk skuld.
Inzoomningen tillägnas Carol Dwecks forskning kring mental inställning eller mindset.
Några hållpunkter:
I detta avsnitt pratar våra värdar om testdriven utveckling, även känt som TDD. Det pratas Mock-ramverk, acceptanstester, integrationstester och antimönster. Inzoomningen tillägnas ståuppmöten.
Några hållpunkter:I det fjärde avsnittet får programledarduon stöd när John ‘Johne’ Cirverius gästar Väg 74. Till vardags tar Johne på sig Agical-capen och hjälper företag att bli bättre på att tänka tillsammans och att bli bättre på det de gör. Här berättar han öppenhjärtligt om sina erfarenheter kring återblickar. När ska dom användas, vilka ska vara med och hur genomförs dom? Alla tre delar med sig av sin favoritövning och programmet avslutas som vanligt med kortkommandot.
Några hållpunkter:
Boken som det talas om en del i programmet är Diana Larsens och Esther Derbys; Agile Retrospectives - Making Good Teams Great
Efter att ha zoomat in på hur man bör uppskatta folk och kollegor mer så ägnar Ola och Tobbe hela avsnittet åt Real Options. Real Options är ett koncept som hittat inspiration i finansvärlden och handlar om att skapa sig valmöjligheter och att hålla dessa öppna så länge som möjligt. Genom att använda detta tankesätt så kan man enligt programledarna lyckas bättre såväl i det vardagliga livet som i det professionella livet som utvecklare.
Real Options kan sammanfattas med tre punkter:
För mer information, läs Commitment
I detta andra avsnitt knyter Ola och Tobbe ihop säcken genom att försöka att så konkret som möjligt beskriva hur DU kan närma dig deras syn på en bra utvecklare. Vi får några förslag på övningar och lär oss bland annat hur en blir bättre på att ge och ta feedback. Programledarna zoomar in på det kontrollbehov som finns hos många inom mjukvarubranchen, och som kortkommandon lär vi oss bland annat hur vi öppnar spotlight-search på Mac.
I första avsnittet pratar Ola och Tobbe om vad de anser är en bra utvecklare och försöker sig till och med på en definition i fyra punkter. De zoomar in på javascript-ramverk och avslutar med varsitt kortkommando.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.