Varvat – En podcast om film & kultur
The podcast Varvat – En podcast om film & kultur is created by Eric, Andreas & Johan. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Fotbollstränaren Sven-Göran Eriksson gick ur tiden 2024. Eric och Andreas har konsumerat nekrologer i filmform.
Svennis (film och person) väcker fler frågor än mannen själv kan svara på. Varför tycker David Beckham att Svennis är karismatisk? Hur fick han egentligen alla sina damer på fall? Varför spelar Tord Grip alltid dragspel när han intervjuas? Och den viktigaste frågan av alla: vad är Svennis hemliga sex-move?
Plus, Luigi Mangione har väckt Eric politiskt.
Kontaktuppgifter[email protected] https://x.com/Varvatpod varvatpod.bsky.social
Varvat har varit på svensexa med de medelålders männen Miles och Jack i Alexander Paynes Sideways.
Det blir deprimerade män, sorgliga män, misslyckade män, själviska män, patetiska män, vinsnobbiga män och män som dricker för mycket.
Andreas har bett ChatGPT förklara delar av filmen och fått ett svar han inte förväntade sig.
Kontaktuppgifter[email protected] https://x.com/Varvatpod varvatpod.bsky.social
Andreas är tillbaka, redo att ta en båtresa in i de peruanska djunglerna tillsammans med Werner Herzog och Klaus Kinski i tyska klassikern Fitzcarraldo.
Ett samtal om vad den vita mannen är beredd att göra för att få en schysst kulturupplevelse, om vad skogen tänker, peruanska gummibaroner, entreprenörsanda och ett förskönande av ännu ett blodigt kapitel i människans historia.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Den här veckan i Varvat: Jordan Peeles Nope.
Vi avrundar skräckveckorna med konstaterandet att det går att göra skräck utan unkna stereotyper. Det är värt att påminna sig om, och fira, att kulturen, trots allt, faktiskt, med små steg, men stadigt, rör sig framåt.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Italienska mästaren Benizio Del Toro har gjort rysliga kackerlacks-skräckisen The Mimic. Eric och Johan har scoopet. När filmen inte ger mer saker att prata om, pratar grabbarna om sina egna obehagliga erfarenheter av diverse insekter. Subscribe for more!
Skräckmånaden, del 2 av 4.
Den psykosexuella vreden slår – eller hugger! – tillbaka i John Carpenters Halloween från 1978.
Vansinnige mördaren Michael Myers återvänder med förskärare i högsta hugg till Haddonfield, och Varvat återvänder till frågor kring Final girl-tropens relation till feminism, värdet av akademiska filmanalyser samt varför John Carpenter ”can do no wrong”.
Detta är del ett av fyra på temat skräck och vad skräckfilmens utveckling säger om samtiden.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat avhandlar plumpa komedin The Campaign med Will Ferrell och Zach Galifianakis i huvudrollerna.
Men detta är förstås bara ett svepskäl för att få sitta och snacka amerikansk politik och framför allt det stundande valet.
Det blir Trump och Kamala och frågan som alla ställer sig: Hur illa blir det?
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Nyligen pensionerade kommissarien Jerry Black, spelad av Jack Nicholson, jagar efter en liten flickas mördare i den existentiella och tragiska thrillern The Pledge, regisserad av Sean Penn.
Eric ifrågasätter Nicholsons polisarbete, filmens skildring av mentalt förfall, Benicio del Toros rollprestation, Penns klippning och filmens sexinnehåll, samt kartlägger det fiktiva områdets geografi i hopp om att bevisa mysteriets logiska luckor. Johan och Andreas opponerar sig kraftigt.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat har sett rebellen Bob Rafelsons The King of Marvin Gardens med Jack Nicholson. Vi reser från en övergiven spökby i Täby till småskojarnas Atlantic City, där högtflygande drömmar dör i en film vars handling är lite klurig att summera.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
*Beställer en vodka martini – skakad, inte rörd*
*Slår dig ned vid ett bord*
*Känner allas blickar*
*Männen avundsjuka*
*Kvinnorna trånar*
*Bondtemat börjar spela*
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Fängslade fäder möter sina döttrar för en dag av dans och närhet i hyllade dokumentärfilmen ”Daughters”.
Varvat diskuterar det fängelseindustriella komplexets brist på mänsklighet och riskerna för återfall efter frisläppningen. Vi pratar om gränserna för vår benägenhet att sympatisera med grova brottslingar och om vikten av att se de anhöriga. Sveriges sneglande mot bestraffningsfokuserad fängelsepolitik kritiseras.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod
Till tonerna av vacker musik på en indisk restaurang på söder skärskådar Eric och Andreas Damien Chazelles jazzthriller ”Whiplash”.
Unge musikkonservatoriestudenten Andrew Neiman vill inget hellre än att vinna den nitiska musikläraren och dirigenten Terence Fletchers gunst, i hopp om att bli nästa stora jazztrummis, och för den ambitionens skull är han villig att utstå alla former av verbala och fysiska övergrepp och offra både sig själv och människor i sin närhet.
Sorgligheten i att eftersträva storhet, idioter som förtjänar varandra, den sadistiska läromästaren – allt detta och mer i veckans avsnitt av Varvat.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
I Andreas frånvaro begår Eric misstaget att bjuda in sin elva månader gamla son som gäst för att prata om Vince Vaughns nya serie Bad Monkey.
Det blir buller och bång (och kanske några självförvållade bulor) under ett kort samtal om Florida Keys, Vince Vaughn och en breezy serie som inte kräver så mycket av sina tittare.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat möter Nicolas Cages vitsminkade, plastikopererade seriemördare Longlegs i filmen med samma namn.
Regissören och manusförfattaren Osgood Perkins bakar samman satanism, mordiska nunnor, kryptografi, paranormala FBI-utredare och onda dockor i något slags hyllning slash dekonstruktion av seriemördarthrillern som genre.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Tonårsflickorna Rita och Sue inleder ett sexuellt förhållande med den mycket äldre Bob i Alan Clarkes kultförklarade, socialrealistiska komedi ”Rita, Sue and Bob too”.
Varvat rör sig dansant fram på det minfält som är frågan om sexuell maktdynamik. Veckans avsnitt tacklar även socioekonomiska ojämlikheter, förakt för underklassen och det fulaste som engelsk kultur (och inredning) har att erbjuda.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Pridesommaren fortsätter tillsammans med internets senaste älskling Andrew Scott.
Ett sökande samtal om förlust, social isolation och skillnaden mellan att leva med sorg och i den.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Åsikterna går isär när Varvat reder ut huruvida Alien: Romulus är tacky fan service-dynga eller en kompetent tonårsslasher i Alien-skrud (och om det är att anses som något positivt).
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat värmer upp inför Alien: Romulus och tar grepp om filmseriens fyra första filmer.
Tidlös estetik, övergreppsallegorier, åsikter på internet och Andreas komplexa känslor inför marinkårssoldater med bandana.
Kontaktuppgifter [email protected] x.com/varvatpod
Varvats Pridesommar börjar med Porträtt av en kvinna i brand, av franska Céline Sciamma.
Ett samtal om universell kärlek, patriarkalt förtryck, den kvinnliga blicken och litegrann om grekisk mytologi.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Rökning och light-filosofi i Paul Austers och Wayne Wangs kultklassiker Smoke, om ett litet antal människor som samlas kring en tobaksbutik i Brooklyn.
Podden propagerar för att röka mer och “leva fel”, och Eric avslöjar vad som är hans livs stora konstverk.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat-redaktionen försöker enas om huruvida Alla Presidentens Män är en febrig thriller med rapp dialog eller slow tv och journalistikens svar på Den stora älgvandringen.
Sedan lämnar vi verkligheten för att ranta loss om idealisk och idealistisk journalistik samt den moderna journalistikens många problem: konglomeratägd media, gentrifieringen av nyhetsredaktionen, audience capture, affärsmodeller, avsaknad av redaktörer, agendajournalistik, Substack och lokaltidningsdöd.
Många problem, men Johan har kanske lösningarna på dem.
Kontaktuppgifter [email protected] x.com/varvatpod
Den MYCKET problematiska Mel Gibson vet vad kvinnor vill ha. Det räcker som programförklaring. Men vet Varvat vad kvinnor vill ha?
Kontaktuppgifter [email protected] x.com/varvatpod
Vidsträckt öken, bränt gummi, metallarmar, mikrodespoter och brummande motorer. Varvat har sett visionära 80-åringen George Millers Furiosa: A Mad Max Saga.
Eric och Johan har svårt att komma överens om Chris Hemsworths populistiska gängledare Dr. Dementus är för tramsig för filmen. Men kanske är det precis den typen av diskussioner en bra film ska uppmuntra?
Kontaktuppgifter [email protected] x.com/varvatpod
Eric och Johan har sett Johan Löfstedts kultförklarade mockumentär Konspiration 58, där vi möter Bror Jaques de Waern som driver tesen att fotbolls-VM 1958 inte spelades i Sverige. Det blir ett samtal om lösa trådar och lösa skruvar, ”konspirationspyramiden”, människans benägenhet att se mönster i allt, besattheten att ha rätt och de lömska storbolagen Amazon och Meta. Det leder oss in i vad svenska mediekillar gillar att göra allra mest: prata amerikansk politik.
Kontaktuppgifter: [email protected] x.com/varvatpod
Varvat bjuder på sommarfest! Det blir glass i stora lass när det årliga glasstestet äger rum. Vi har sett SOS – En segelsällskapsresa, och hänger med Stig-Helmer Olsson och Ole Bramserud i Stockholms skärgård. Det blir ett längre samtal om mäns antaganden, tafatthet och humorbefriade Musse Pigg-målaren Lasse Åberg. Glass i skärgården! Med Stig-Helmer! Det är svensk sommar det. Glad midsommar önskar Varvat-redaktionen.
Kontaktuppgifter [email protected] https://x.com/Varvatpod
Varvat har sett Alex Garlands senaste film, den dystopiska road movien Civil War. Tillsammans med fotojournalister, tillika adrenalinjunkies, reser redaktionen genom ett inbördeskrigets USA. Vi möter brutalt våld och solglasögonprydda mikrodespoter. Vi pratar om Jimmie Åkessons Europa, journalistikens begränsningar och ljud som indikerar att saker är på väg att gå åt helvete.
Kontaktuppgifter [email protected] https://x.com/Varvatpod
Varvat har sett Ross-brödernas kritikerhyllade kvasi-dokumentär Bloody Nose, Empty Pockets. Med hjälp av vodka, vin och öl försöker vi närma oss filmens protagonister: de karismatiska alkoholisterna på den snart igenbommade Las Vegas-syltan The Roaring 20’s. Det blir empati med och sympati för människorna vars mötesplatser hotas av kafékedjor och toppmoderna bostadsrätter.
Kontaktuppgifter[email protected] twitter.com/varvatpod
Eric och Andreas, fortsatt i Hälsingland, har sett uppburna regissören Robert Eggers The Witch. Konträra calvinister och sexiga häxor, en väldigt väldigt ond get och mycket mycket mer i veckans Varvat.
Kontaktuppgifter [email protected] twitter.com/varvatpod
Det blev inte Alla Presidentens Män denna vecka heller… Istället försöker Eric övertala Andreas om att John McTiernans Predator är världens bästa film. Övertalningsförsöket går sådär, men panelen har trevligt ändå –i ett mygginfesterat Hälsingland. Andra saker som kommer på tal när man pratar Predator: Arnold Schwarzenegger och hans karisma, djungelolja och insikten om att Predator bara är Felix Herngren fast från yttre rymden.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Bomberna har fallit, men världen är fortfarande vid relativt god vigör, och bäst av alla mår Walton Goggins.
Varvat har sett Fallout, baserad på anrika spelserien med samma namn.
Blir det pangsuccé eller river Amazons jättesatsning bara upp en liten rökpuff i det strålskadade ökendammet?
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Veckans Varvat gör vad Erics mamma säger att hon inte vågar: pratar illa om Filip Hammars och Fredrik Wikingssons ”Den Sista Resan”.
Där hela det svenska folket, tillsammans med en enad kritikerkår, sett en genuin och kärleksfull dokumentär om en sons kamp för att blåsa liv i sin uppgivna gamla pappa har Erics mam… eh, Varvat, sett det motsatta: en svulstig konceptfilm som nästan helt saknar mänsklig värme.
Gamla hjältar offras när sågklingan går varm på redaktionen.
Dessutom: vad har praktikanter på produktionsbolaget Nexiko gemensamt med glittriga Las Vegas-pianisten Liberaces älskare?
Kontaktuppgifter: [email protected] twitter.com/varvatpod
”I have a one-track mind. That's all that I'm interested in - love. And the lack of it. When it stops.”
– John Cassavetes
Eric och Johan analyserar indiepionjären John Cassavetes temperamentsfulla filmer, med fokus på det manus som filmatiserades postumt av regissörens son: She’s So Lovely.
I She’s So Lovely får vi följa Eddies och Maureens förhållande genom tio år av stökig passion och mentala sammanbrott. Det är en film om kärlek, alkoholism och vad som händer när det förflutna brakar in i ens liv med full kraft.
Veckans något förminskande Varvatstyrka diskuterar värdet av att kunna spegla sin egna brister i rollfigurer som lever utanför gängse sociala normer, vad som händer när människor hamnar i kaosiga känslotillstånd samt varför motsträviga filmer kräver att man ger av sig själv för att få ut något av dem.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Eric och Johan har sett Jonathan Glazers kultiga svarta brittgangsterkomedi Sexy Beast.
Ett prat om underrepresenterade kroppstyper och cockneygangsterfilmsrevisionismens små nöjen (“I’m gonna have the calamari!”). Eric förklarar även hur du, genom att följa det här enkla knepet, blir en modigare filmkonsument! Och Ben Kingsley, vi pratar mycket om Ben Kingsley förstås.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Johan gör sitt bästa för att summera handlingen i Frank Herberts svårfilmatiserade rymdepos Dune. Eric och Andreas försöker hänga med, men verkar inte ta arrendekonflikt på rymdökenplanet helt på allvar.
In other news: Kina satsar på en månbas. Herzog, Fitzcarraldo och professionalismföraktet. Alien Romulus, 3 Body Problem och Hollywoods jakt på ”rik lore”. Frank Herberts fascination för mellanöstern. Ännu ett späckat avsnitt!
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Vi har sett Cord Jeffersons Oscars-belönade debutfilm American Fiction och imponeras av hur skickligt Jeffrey Wright spelar buttra och missunnsamma författaren Thelonius ’Monk’ Ellison.
Varvat tar vid där filmen slutar och fortsätter Monks och bittra rivalen Sintara Goldens samtal om representation och kommersialism, endimensionella karaktärer och spåniga vita liberaler. Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Om toalettstädande och sökandet efter livets skönhet och mening – veckans Varvat handlar om Wim Wenders nya och hyllade film Perfect Days.
Johan och Andreas ger sig i kast med ett livsbejakande samtal om märkvärdiga toaletter, prydliga mustascher, ljuset som silas genom trädens lövverk och arbetslivserfarenheter som leder en in i ontologiska tillstånd.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Skådespelaren Helmon Solomon hjälper oss dissekera Yorgos Lanthimos perversa Dr. Frankenstein-parafras Poor Things och Emma Stones Oscars-belönade rollprestation.
Helmon berättar om sin väg till skådesperiet, karriären fram till nu, sin medverkan i dramakomedin Fejkpatient på TV4, samt egna monologen Vi går aldrig sönder.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat hoppsparkar dig i huvudet med ett så jävla bra avsnitt! Boom! Fucking Jean-Claude van Damme, Dennis Rodman, explosioner, eldstrider, tigrar, karatefighting eller kung fu eller whatever mitt bland en massa minor på Kolosseum, motocrossmotorcykelräddningar av diverse bebisar, tigrar, har vi nämnt tigern?! Bara extra allt. Så gött. Lyssna nu!
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Vi har sett Blade Runners sanna uppföljare, Black Rain. Lagom vältränade Michael Douglas jagar motocrossåkande och katanasvingande yakuza-boss i neondränkt Osaka...
…och därför pratar vi om japanska stereotyper, mytologiserade städer och ändamålsenlig kitsch. Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Den här veckan handlar det om Rush Hour, vilket som förväntat leder in på Michel Foucault, 90-talets spänningar mellan afroamerikaner och asiat-amerikaner samt sexualförbrytare och huruvida de går att upptäcka i förväg.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat kliver in i Julian Schnabels konstnärspsykos At Eternity’s Gate och går genom ett vetefält bredvid Willem Defoes Vincent Van Gogh och pratar om konstnärer som pratar om andra konstnärer. Andreas lessnar på fascinationen vid galna konstnärer och tror inte att Van Gogh trodde han var före sin tid. Eric kan inte ta in att grismänniskorna i Potatisätarna förändrade synen på fattiga. Johan svarar ja på frågan ”är barn som gillar dinosaurier smartare än andra barn?” Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Veckans Varvat handlar om filmen, boken och begreppet Moneyball, som fått världens företagare och idrottsklubbar att börja förlita sig på datadrivna analyser framför gammal hederlig magkänsla. Inget kan gå fel när man har statistik att luta sig mot!
Det blir data och epistemologi för hela slanten. Livsoptimeringsguruer i manosfären så som Huberman får sig en känga och Eric fnyser åt företagens övertro på sin statisikförståelse. Dessutom – den riktigt stora frågan: blir man fulare av att andas med munnen?
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat återbesöker Ruben Östlunds värld av social obekvämlighet i ett nytt försök att omfamna den uppburna filmskaparen.
Veckans samtal kretsar kring Östlunds första stora genombrott De Ofrivilliga.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Fletch eller: Vad vi tänker på när vi tänker på Rom.
Vad som börjar som ett samtal om 1984 års Fletch och framför allt filmens huvudrollsinnehavare – komedilegendaren tillika föredettingen Chevy Chase – utmynnar, till belägg för att influencers kanske är samtidens i synnerhet skarpaste observatörer, i att tre män sitter och pratar om Rom.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
I veckans Varvat dryftas huruvida S. Craig Zahlers kannibalwestern Bone Tomahawk är fascistisk konst eller ett tvetydigt och sofistikerat verk som befinner sig utanför de politiskt korrekta ramarna.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Veckans Varvat; Om mänsklig uselhet som terapi och evigt eskalerande improvisationer. Vi har sett en fiktionaliserad Larry David öppna ett café för att hämnas på den vedervärdige barristan Mocha Joe.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Vi lever och vi dör. Varvat pratar om Hlynur Pálmasons existentiella och förunderliga filmer En vit, vit dag och Godland.
“Det lilla pisslivet” avhandlas, liksom karriäristens brist på intresse för sina medmänniskor. Den komplicerade och bristfälliga huvudpersonen som koncept diskuteras och frågan ställs om man kan ha sympati för mannen utan emotionella verktyg.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Nytt Varvat, fler geriatriska kulturarbetare: Martin Scorcese har gjort ytterligare en film med Roberto De Niro och Leonardo DiCaprio. Det blir samtal om skärpan som krävs för att respektfullt återberätta marginaliserade gruppers historia och Lily Gladstones återhållsamma skådespel. Och går det att empatisera med lågintelligenta monster? Vi kommenterar haveriet Viaplay.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat firar jul hemma hos familjen Ekdahl och startar bråk med kulten Ingmar Bergman. Johan och Andreas ser bristande konstnärlig komplexitet, endimensionella karaktärer och judeklichéer.
Varvat önskar alla (utom Bergman-simps) en riktigt god jul!
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
I ett ångande hett Varvat utforskar Johan och Erics sexualitetens gränsländer tillsammans med 90-talets erotiska filmikoner Demi Moore och Michael Douglas.
Eric ställer också Johan inför ett moraliskt dilemma värdigt Hollywood.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Välkommen till mer Pawel Pawlikowski-content. Denna vecka pratar vi om hans brittiska coming-of-age-drama My Summer of Love och vi undrar om en medelålders man kan utforska unga kvinnors sexualitet utan att det blir snaskigt
Avsnittet inleder med årets populärkulturella happening: GTA VI’s första trailer. Varvat längtar efter ödsliga vägar som ringlar genom The Everglades mer än plump, twerkande TikTok-satir.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat har sett Pawel Pawlikowskis två hårt åtstramade mästerverk Cold War och Ida.
Det blir ett samtal om det svartvita fotot, centralstyrd kultur och den polska självbilden.
Varvat undrar varför begränsad exposition skulle anses vara ett problem och diskuterar på vilka sätt filmerna gör upp med efterkrigstidens Polen.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Den här veckan blir det Ensam Hemma-filmerna och "själslig diaspora" i en liten tjuvstart av julen.
Varvat har sett Sidney Lumets rättegångsdrama The Verdict. Den alltid vackra Paul Newman spelar advokat ’down on his luck’ som får ett fall och en chans att visa världen han är mer än det patetiska misslyckade fyllo alla, inklusive han själv, verkar bestämt sig för att han blivit.
Det blir prat om bruna barer och’ daytime drinking’, eleganta bilder och suktandet efter återupprättelse, manlig patetik och "Hur blir man en alkis?"
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Eric och Johan har sett About Last Night, en 80-talsromcom om unga vuxna och deras trevande relationsförsök, löst baserad på David Mamets pjäs Sexual Perversity in Chicago.
I veckans avsnitt pratar vi om Kelly Reichardt, en av USA:s främsta skildrare av fattigdom. Livet för Reichardts figurer är futtigt, torftigt och fullt av små orättvisor som får stora konsekvenser.
Vi diskuterar två filmer:
Wendy and Lucy följer en ung kvinna som blivit strandsatt i en småstad i Oregon efter att hennes bil brutit samman på väg mot hoppet om arbete i Alaska.
First Cow utspelar sig i ett pälsjägarläger i början av 1800-talet. Två driftiga entreprenörer i blivande – “Cookie” och King Lu – bestämmer sig för att tjuvmjölka en ko och sälja “oily cakes” bakade på mjölken – allt under näsan på lägrets högsta höns och kons ägare, the Chief Factor.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Arkiv X firar 30 år som tv-serie och fenomen. Varvat är med på festen. Vi pratar om seriens kulturella inflytande och ställer oss frågorna: varför är just USA så bördig jord för konspirationsteorier, och är det delvis Arkiv X:s fel?
Eric har läst en bok om amerikansk anti-intellektualism och skräms av deformerade människor. Johan beklagar sig över hur serien behandlar Dana Scully. Andreas misstänker att seriens estetik haft större inflytande än konspirationerna.
Johan har valt avsnitten vi använder som diskussionsmaterial: Duane Berry, Ascension, Home, Bad Blood, Drive och The Lost Art of Forehead Sweat.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Om glåmiga gubbar, socialrealism kompetensporr, ”det svåra polisarbetet”, kullerbyttor, Moderaternas många broilers och, så klart, Sven Wolters kuk.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Johan och Andreas pratar om David Lynchs symbolspråk, naivism och suggestionskraft. Flytande signifikanter, liminala tillstånd, det viscerala i Lynchs ljudbearbetning, drömlogik och lite annat smått och gott som kommer litegrann naturligt när man pratar om David Lynch.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Helvetet invaderar! Kort snack om Constantine från 2005, starring “internets älskling” Keanu Reeves. Vi pratar om Peter Stormares bisarra skådespelar… val kan man väl kalla dem, Francis Lawrences schizofrena regiinsats samt katolicismens liturgi, som lämpar sig väl för tramsig Hollywoodfilm.
Johan ger sig även i förvirrat kast med att övertyga före detta gästen Martins pappa om att kommunismen inte är så dum ändå.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
I veckans avsnitt pratar Varvat om elegiska uppväxtskildringen Brother, som gjorde rent hus (nåja – nästan) under årets Canadian Screen Awards.
Man of the world Eric fyller i med lite kanadensisk lokalkännedom.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Veckans Varvat goes Tutto Balutto. Det blir fotboll!
Vi har bjudit in regissören Martin Roeck Hansen för att berätta om sin dokumentärserie ”Välkommen Hem - Rinkeby United”, som just nu sänds på TV4.
Det blir ett samtal om förutfattade meningar och förmågan att se hela människan, mediaskuggor och skenhelighet, fotbollsdokumentärens estetik och det svenska ointresset för positiva berättelser om Rinkeby.
Kontaktuppgifter[email protected] https://twitter.com/Varvatpod
Den amerikanska primärvalssäongen är i full gång, och Varvat har hittat en republikansk presidentkandidat att diskutera.
Pharma bro 2.0, Vivek Ramaswamy, har fått 15 minuter i rampljuset. Vem är han och vad påstår han sig stå för? Kommer han lyckas sälja in sig själv som Trump 2.0 och mer Trump än Trump?
Eric är en disträ vardagshjälte och Andreas anser att cosplayern @Heisenberglookalikes entreprenörskap går att ifrågasätta.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
I utkanterna av Teheran far den välbeställde mr. Badii omkring och letar efter någon som är beredd att hjälpa honom med en uppseendeväckande uppgift – mr. Badii vill att någon ska skyffla jord över hans kropp efter det att han har tagit livet av sig. Men att hitta någon visar sig svårt, i synnerhet i ett samhälle där självmordet är strikt tabu.
I veckans avsnitt pratar vi om sparsmakade iranska dramat och 1997 års Guldpalmsvinnare Smak av körsbär av Abbas Kiarostami.
Kontaktuppgifter:
I veckans avsnitt berättar Eric om Batman Forever – en snart 30 år gammal film som fortfarande är aktuell, åtminstone i vissa sfärer.
Och Håkan Hellström. Vem är han? Vad vill han? Varför gör han så att Eric står och gråter för sig själv ute i skogen?
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Varvat diskuterar årets största biosuccé och Ben Shapiros senaste hatobjekt: Barbie.
Barbievärldens metafysik, påstådda komedigeniet Ryan Gosling, kapitalismens skamlösa förmåga – än en gång – att sälja kritik av sig själv, till tonerna av miljarder i intäkter, samt ”högertänkare” som försöker avslöja Barbies feministiska satir som förtäckt konservatism – allt detta och mer i Barbenheimer del 2.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Barbenheimer-hypen har slagit ner som en bomb och Varvats evige filmrecensent Andreas ger sitt omdöme av ”enheimer”delen av fenomenet: Christopher Nolans ”Oppenheimer”.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Eric och Andreas pratar om strejkande filmarbetare som hankar sig fram med dåligt betalt i Hollywoods undervegetation. Det blir eldiga fackpampen Fran Drescher vs. tondöva Disney-skurken Bob Iger.
Eric är otroligt oimponerad av själv-gratulerande förståsigpåaren Marc Andreessen, som lovar oss att allt kommer bli bra bara vi omfamnar hans AI-investeringar.
Sen blir det modern blaxploitation: Netflix har släppt They Cloned Tyrone.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Eric råkade se om Happy Gilmore och fastän han avskyr Adam Sandlers golfhumor, så uppskattar han att se lortig arbetsklass smutsa ner överklassens nyklippta greener. Andreas berättar om när han förådde sin far genom att vara ointresserad av golf.
Huvudtemat är pussel- och ledarskapsspelet Humanity. Andreas är inte rädd för att offra tusentals människor när han löser digitala kluringar. Eric tappar bort sig själv i en ansträngd liknelse: ledarskapsbabbel på Linkedin och Humanity, ja ni förstår redan här att det blev rörigt.
Kontaktuppgifter:https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Eric och Johan pratar om det avlägsna livet med herrgård och pool och Eric utfärdar poddens första ”absolut inte en dementi”.
Dessutom en längre diskussion kring det återigen aktuella Cyberpunk 2077, om digital turism, transhumanism, skönhetsingrepp riktade till tonåringar och det dåliga med företagskonsolidering.
Kontaktuppgifter:
https://twitter.com/Varvatpod
Andreas har semester. Eric och Johan är på biljardhall, dricker öl och pratar om civilkurage, och om den där gången då Eric räddade Johan från att bli knivhuggen. Även lite löst prat kring Indiana Jones senaste – och sista – äventyr.
Kontaktuppgifter:
Black Mirror är tillbaka, med fler metalager än någonsin. Har den ikoniska serien övergivit sitt teknodystopiska varumärke till förmån för en udda blandning av Saturday Night Live-humor och övernaturligheter? Varvat diskuterar första avsnittet i den sjätte säsongen, Joan Is Awful, och tänker tillbaka på var serien började.
I en helt annan dystopi har Gröna Lund-karusellen Jetline spårat ur, en olycka som på bästa tänkbara sätt illustrerar senkapitalismens illa fungerande maskineri. Kontaktuppgifter https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Du, en polis på dekis, befinner dig i Revachol, en nedgången och dyster kuststad formad av krig, korruption och politisk instabilitet. Ditt uppdrag? Att gå till botten med mordet på en militär som hittats hängd på bakgården till ett hostel. Problemet? Du har druckit så kopiöst de senaste dagarna att du inte ens kommer ihåg vad du heter.
Varvat pratar om moderna mästerverket Disco Elysium, om turerna kring spelets utvecklare, ”David Lynch builds” och spelets inneboende mänsklighet.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
E3 har somnat in, men tv-spelsbranschens karusellvärd nummer ett, Geoff Keighley, har sett till att alla världens gamers ändå får en festival med spelnyheter och trailers i form av Summer Game Fest. Varvat kommenterar.
Eric hatar Electronic Arts Immortals of Aveum, Alan Wake 2 skänker Johan glädje i 2,5 sekunder och Andreas inser att han, som så många andra, också gillar Nicolas Cage. Ingen är superpeppad på God Howards och Bethesda Game Studios Starfield.
Övrigt, Silvio Berlusconi har dött. Varvat med en nekrolog.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Sommaren är här och med den säsongens härliga glassar! På en varm och underbar nationaldag avnjuter Eric och Johan nationalklenoden GB Glaces utbud av nya, läckra glassar! Flera goda glassar får betyg! Prenumerera på och gilla Varvat för mer rolig underhållning!
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat har tittat på Obamas nya tv-serie Working: What We Do All Day. Det blir våldsam roast av en cool amerikansk president turned nyliberal boomer som lajvar Foodora-bud och försöker relatera till människor som tjänar nio dollar i timmen.
Andreas gläntar på dörren till sitt förflutna och berättar kort om tiden i lumpen.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Till Neapelbukten den här veckan för en språkövning i italienska (och kanske delvis svenska), men också ett litet samtal om 1994 års finaste film, Il Postino, om vänskapen mellan Chiles nationalskald Pablo Neruda och en illiterat brevbärare vid namn Mario.
Andreas hittar likheter mellan sig själv och den store poeten, medan Johan likt filmens eponyma postiljon famlar efter de rätta orden.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Vår lyssnare David bad oss göra ett avsnitt om sportdramat Coach Carter (2005) och Varvat-redaktionen är en 'people pleaser'...
Johan och Eric pratar om MTV-skimrande underklass, internaliserade myter, högerns okomplicerade världsbild och konceptet Samuel L. Jackson.
Eric gick upp 05.00 för att se Gudrun Sjödén begrava sig själv.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat pratar The Legend of Zelda och gayikonen Link, och försöker samtidigt undvika att vara nyttiga idioter åt multinationella storföretaget Nintendo – som gör enligt förväntningarna och går emot alla förväntningar.
Det blir prat om slutna digitala ekosystem, spel designade för att visas upp på TikTok och Shigeru Miyamotos ledarskap.
Dessutom frågan: Skräms Jimmie Åkesson av tanken på allt för många framtida melodifestivalendeltagare?
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Andreas har varit och lyssnat på ett scensamtal med svenska filmregissören Tarik Saleh, med temat 'The Politics of Tarik Saleh'.
Veckans Varvat blir därför ett poddsamtal om den svåra konstformen 'att prata om sin egen konst'.
Vi ställer oss också frågan: kan en stor politisk tänkare kalla sig själv 'a big Nietzsche guy'?
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Johan och Andreas framför åsikter om Apples klimatserie ”Extrapolations”, som visar bilden av en framtid där miljöförstöringens katastrofala konsekvenser ger rika och framstående människor ångest, vilket de sedan måste prata om med andra rika och framstående människor. Nice!
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat har slarvat med det redaktionella arbetet, vilket resulterar i korthugget svammel om Renfield (mycket dålig), Lean on Pete (mycket bra) och Nöjespalatset Tolv (mycket deppigt).
Spoilervarning utfärdas. För Renfield. Inte för vad som händer på Nöjespalatset Tolv.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat gör tvära kast när redaktionen på en vecka går från 2020-talsskräck till 90-talsromantik: Eric och Andreas har sett det MYCKET orealistiska kärleksdramat Broarna i Madison County. De flesta svennar kommer nämligen aldrig att möta en människa lika bra och spännande som Clint Eastwoods karaktär Robert Kincaid.
Andreas undrar om filmkyssar var fulare förr i tiden och Eric berättar om sitt låga förtroende för män (särskilt innerstadsmän).
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
I julas pratade Varvat om monster och yttre rymden, men inget är förstås mer skrämmande än andra människor!
I påskskräckspecialen diskuterar vi filmerna Speak No Evil och Palm Trees and Power Lines. Det blir ett samtal om grooming, sociala manipulatörer, nazismens subversiva kraft, vår inneboende flathet och de allvarliga riskerna med att lära känna holländska par.
Så, eh… glad påsk?
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Eric och Andreas har sett The Whale och konstaterar att evige gymnasieeleven Darren Aronofsky har ett intresse för människokroppens förfall som aldrig svalnar. Brendan Fraser är tillbaka med besked och han har ögon att drunkna i.
Eric är besviken. Han tycker Johan och Andreas var för generösa mot Obama och Bruce Springsteens podcast.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat gör ett försök att hitta tillbaka till kärnverksamheten, spel.
Andreas och Johan har tagit sig igenom “Resident Evil 4: Chainsaw Demo” och samtalar om Resident Evil-seriens historia, Resident Evil 4:s enorma genomslagskraft och det bra och det dåliga med remakes.
Men ifall någon trodde att politiken förkastats helt, think again. Det finns alltid utrymme till övers för att dissa Barack Obamas sorglösa mediaimperium i vardande.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Marlboromannen lever och har hälsan!
I ”jubileumsavsnittet” nummer 50 rider Varvat ut på prärien tillsammans med en stoisk Harrison Ford. Det blir blodigt, lerigt, snöigt och lite fånigt när den klassiske filmstjärnan drabbar samman med en skrupellös gruvägare som vill åt hans mark i första säsongen av ”1923”.
Eric tar på sig att förutse slutet på serien – och kanske också slutet för Varvat-redaktionen?
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Basket- och medborgarrättslegenden Bill Russell ger oss skäl att diskutera integritet och historiska skärningspunkter, likväl som rätten att strunta i aktivism till förmån för att ligga med 20 000 kvinnor och hänga med Richard Nixon.
Triggervarning: Programmet kan innehålla spår av fatshaming och wrestling.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat diskuterar kontroversen kring Hogwart’s Legacy, J. K. Rowlings transexklusionära radikala feminism och riskerna med att överlåta åt storföretag och sociala medieaktivister att föra den sociala progressiva kampen.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Eric och Johan tar en tur till “den gröna ön” i ett samtal om Martin McDonaghs The Banshees of Inisherin och konstaterar att nitiska sociala konventioner nog gör mer skada än nytta samt att Colin Farrell är den totala människan. Eric skickar även Andreas, som inte är med, ett tips på en nytolkning av en klassisk figur som han kanske skulle gilla.
Kontaktuppgifter: https://twitter.com/Varvatpod [email protected]
Varvat tar paus från att såga populärkultur. Johan och Andreas pratar om Norfolk Southerns tågkrasch, vinylklorid, ballonger, AI, svårigheten i att verifiera sociala medier-nyheter samt den urspårade, tramsiga verkligheten.
Andreas har testat Dead Space-remaken och vill nu ha riktiga omtolkningar istället för uppgraderingarna vi matas med idag.
Vi har sett Welcome to Chippendales. Kumail Nanjiani är bra som missunnsam och talanglös klubbentreprenör. Eric har funderat på varför kvinnor som ser män strippa är så mycket gladare än män som ser kvinnor strippa. Hans minns när hans mamma var på spansk Chippendales-klon på Lanzarote i slutet på 90-talet.
The Last of Us-serien har rullat igång på HBO och den är inte dålig, men behövdes den verkligen? Eric råkar vara för generös mot Neil Druckmann – han är inte auteur. Andreas tycker alla serier ser likadana ut.
Eric har också en kort inlaga om tvålfärgade bro-filmen Avatar: The Way of Water.
Johan och Andreas pratar om Jumpships indiebagatell Somerville. Spelets finlemmade huvudkaraktär ser ut att jobba för butikskedjan Weekday (anno 2005) och det är oklart hur varm relation han har till familjen han idogt jagar efter.
Det blir prat om storbolagsindie och indiespelens formulaiska struktur och design.
Vilka Steam-recensenter ska man egentligen lita på?
Eric och Andreas har sett guldbaggebelönade och Oscars-nominerade satirgeniet Ruben Östlunds senaste film Triangle of Sadness.
Eric tycker INTE att Ruben Östlunds och Lucas Simonssons konstnärskap är väsensskilda från varandra.
Andreas kan inte ta in att Ruben Östlund själv skapat konstverket The Square som förekommer i filmen med samma namn.
Det blir mycket ris åt plump satir.
Eric och Andreas tittar i spåkulan och ser redan nu hur bra eller dåliga 2023 års största spel är.
Det blir Hogwarts Legacy, Sons of the Forest, Armored Core 6: Fires of Rubicon, Wo Long: Fallen Dynasty, Ark 2, Crime Boss: Rockay City, nåt Warhammer-spel, Resident Evil 4, Dead Island 2, The Day Before, Hollow, Knight: Silksong, Hades 2, Legend of Zelda: Tears of the Kingdom.
När Andreas är sjuk behöver han tuffa barnfilmer.
Eric och Johan sammanfattar 2022. Ett tufft år för världen, men ett bra år för Hollywoods varumärkeshantering. Också i detta avsnitt: Eric undrar om han har ett stört sinne för humor och Johan får lära sig varför det behövs fler personer som Pelé.
Verk som omnämns: Kogonadas Columbus och After Yang, DMX-dokumentären Don't Try To Understand, Tár, Prey, TopGun: Maverick, We Own This City, Better Call Saul, Andor, Legend of Zelda: Skyward Sword, Dead By Daylight.
Tillbaka efter sjukdom. Vi jämför sci-fi-skräckisarna Signalis och The Callisto Protocol. Johan är med och pratar om populärkulturens förhållande till Jupiter.
Eric har tittat på senkapitalistiska skräckserien Welcome to Wrexham. Vi pratar om arbetarklassgrabben Ryan Reynolds och vad som händer om man spränger honom i luften.
Eric har varit på svenska statens nöjespalats Casino Cosmopol och kammat hem storkovan.
Det blir Gianni Infantino och The Game Awards.
Sen hjälper vi Aftonbladets Leo Pettersson hitta problemen med höstens största storspel, God of War: Ragnarök.
Vi djupdyker i Elden Rings lore och hittar förbannelser, blod, ympning och trasiga familjerelationer.
Det blir också vidunder med patos, nivådesign och weenies!
Engelska språket anlitas med pinsam frekvens.
Andreas och Erics vikarie Johan avhandlar From Softwares magnum opus Elden Ring. Del ett av två.
Varvat står på Comic Cons mässgolv och reflekterar över kostnaden för en bild med James McAvoy, att du köper nöje och strumpor på samma ställe, och vi ägnar trasiga cosplayers en ömsint tanke.
Ruben Östlund-avsnittet är ett par veckor bort, men Andreas är Mr. Preamtur och ifrågasätter "världens skickligaste satiriker" redan nu.
Vi har tittat på Star Wars-serien Andor och känt glädje.
Andreas har spelat A Plague Tale: Requiem. Ur den upplevelsen springer två spaningar om dramatik.
Trettiotreans systeravsnitt. Eric får chansen att vara positiv. Han levererar oss månen och har lipat på fyllan, igen. Andreas ser inte skillnad på presidentgubbar.
Eric når insikten att berusning, fysiologiskt tillstånd, psykets allmänna skick och kroppens kemiska cocktail påverkar kulturupplevelser när vi pratar om återhållsamhetens okrönte konung, less-is-more-mästaren Kogonada och hans film After Yang (2021).
Andreas bjuder på Galadriel-dragerad KitKat och roastar Jeff Bezos Sagan om Ringen-serie. Eric har börjat och slutat spela God of War. FIFA 23 Ultimate Edition har kommit ut.
Jan-Emanuel can't fucking lose. Sigvard Marjasin-spel för barn och deras politska uppvaknande. Högermän som hatar spel. Minecraft framför mansgrupper och jungianskt bondfångeri.
Varvat pratar spel och politik, och i del 1 av 2 presenterar vi spelkoncept med temat "svensk politik". Det blir bl.a. vilsen pixlad Olof Palme, Hanif Bali-simulator, ett påklädningsspel med Lars Adaktusson, Pig-kopia med Morgan Johansson och Göran Greider, ett sexspel med Birger Schlaug och ett skräckspel där ensamkommande flyktingbarn gömmer sig för Lars Leijonborg.
Johans guldkorn, "pixel peeping" och audiellt vykort från Florens.
Eric är på The Trip-inspirerad semester i Italien och därför blir det inget nytt-nytt avsnitt denna vecka.
Andreas har därför varit nere i sin digitala jordkällare och hämtat ett fint osläppt vintage-avsnitt: Alien Isolation part 2.
Kanske det avsnitt från förra vändan av Varvat som hade högst promillehalt.
Vi pratar om det svåra, andra albumet The Last of Us Part II.
Eric envisas med att uttala namnet "Joel" som "Jål" och kommer ut som tolerant person.
Andreas undrar om Neil Druckmann är Don DeLillo eller Dan Brown.
Andreas berättar vad han tycker om sin omogna, odugliga tonårsson spelbranschen.
Vi pratar också om de bästa spelen sedan Varvat senast var igång. Det blir X-com 2, SOMA, Red Dead Redemption 2, Cyberpunk 2077, Elden Ring.
Eric minns ett 20 år gammalt sexspel.
Avsnitt 23 smädar säljarskrået och recenserar Batman: Arkham Knight. Hur ser Gamestops merförsäljningsdirektiv ut och hur är det att köra 'batmobil'? Rycker Rocksteady upp spelserien efter Warner Games Montreal misshandel av den? Och hur mår egentligen Batman?
Varvat tar grepp om Electronic Entertaiment Expo. Mässan och marknadsföringsevenemanget som är tv-spelspelsindsutrins årliga pilgrimsfärd. Veckans podd kommenterar presskonferenserna, utannonseringarna, corporate bullshit och förklarar vad du ska vänta på. Vad var egentligen 'best in show' - The Last Guardian, Fallout 4 eller No Man's Sky?
Varvat är tillbaka efter månadslångt uppehåll. Comebacken bjuder samtal om polska fantasyäventyret Witcher 3: Wild Hunt och det är positiva tongångar - klumpig kontroll och plump sexism till trots. Håll tillgodo. Varvat is back!
Veckans VARVAT dammar av tv-spelssamtalsämnet LICENSSPEL. Podden tittar i backspegeln och försöker initialt slå världsrekord i titelrabblande innan den landar i hypotetiska Noam Chomsky The Game. Sågen går över Peter Jacksons King Kong-film. Johan berättar om 7up-spelet Cool Spot och gör ett nytt försök med anekdoten om Bruce Willis Apocalypse. Rockstars The Warriors hyllas för sin ändamålsenlighet.
Avsnitt 19 är den så kallade "superpodden". Till veckans samtal har man kallat in två extra panelhönor - Grim Fandango-fanet Johan "Bullen" Olsson och Erics flickvän tillika ovana spelaren Emma Johnson.
Podden avhandlar Grim Fandangos, i tv-spelssammanhang, unikt lyckade humor. Vi pratar tydlig regi som lirar, ologiska pussel och världens creddigaste spelskapare Tim Schafer. Dessutom imponeras vi av hur väl spelet hållit.
Varvat spekulerar kring Mass Effect 4 och landar i frågeställningen: Hur lång tid är det kvar innan all populärkultur utspelar sig i Marvels universum?
Veckans podd blir ett pro-bono-uppdrag när man hjälper Bioware göra deras nästa rymdopera till ett bra spel. Redan innan den kanadensiska studion visat upp spelet vet nämligen Varvat att spelet kommer bli bedrövliga Mass Effect: Inquistion. Vi pratar tomma kartor, meningslösa quests och en homogen underhållningsindustri.
Så kom så slutligen Varvats slutgiltiga omdömen om From Softwares Bloodborne. Ibland lyser solen även över Varvat. Det blir glada tillrop och idel toppbetyg till nuvarande generationens första mästerverk.
Veckans Varvat har reducerat manskap när Johan bestämmer sig för att städa istället för att diskutera speljournalistik. Vi pratar Tobias Bjarneby, Super Play och speljournalistikens växande flora. Varvat bjuder dessutom på en ordentlig sågning av Kobras viktigpetter Kristofer Lundström.
I den vackert knutna rosetten som är centrala Yarnham hittar vi Odjursprästen och Fader Gascoigne under Bloodbornes första timmar.
Veckans Varvat pratar illa om överentusiastiska människor och det råder konsensus kring hur negativt det är med fandom. Fan fiction är skit och författas av talanglösa människor som tagit eskapismen för långt.
Avsnittet bjuder också på ett uppblåst samtal om vem av Eric, Andreas och Johan som bäst hanterat att ha egna fans.
I veckans Varvat är det MORALISKA VAL som är föremål för diskussion. Det klagas på Ken Levines Bioshock och det spelets binära val. Behöver spelutvecklare läsa mer moralfilosofi? Varför saknar tv-spels försök till moral problematik dynamik? Dragon Age-karaktären Cole får ordentligt med skit. Mass Effect svåraste val är att välja partner. Andreas reviderar sin åsikt om Red Dead Redemption. Johan berättar om kosmonauten som ställdes inför det ultimata moraliska valet.
Återigen har Varvat slarvat med det redaktionella arbetet. Veckans avsnitt har vaga och inte helt genomtänkta temat "relationer i spel". Vi känner oss fram när vi pratar statiska kontra interaktiva narrativ. OCH HÖR OCH HÄPNA - Varvat klagar på spelbranchen igen.
Spel som kommer på tal i veckans avsnitt: Half-Life, The Darkness, Brothers, Halo, Beyond Good & Evil, Uncharted, Ico, Mass Effect och Red Dead Redemption.
Avsnitt 12 firar Varvats första tekniska strul. Podcastens andra halva gick oss förlorad pga ljudkrångel och därför slutar avsnittet abrupt. Vi beklagar detta.
Ur arkivet:
I höstas gästade Simon Varvat för att prata FPS. Erics uppfattningar, uppfattningsförmåga och uppsyn ifrågasattes till den grad att han tillslut flydde in i en virtuell fantasi fylld av sexbottar. I övrigt pratade vi Half-Life, Call of Duty, Battlefield, Counter-Strike, Quake, Unreal, Skyrim, Myst, Atlantis, Turok och Metroid Prime.
Skrik och gormande när Varvat recenserar Sonys storsatsning The Order 1886. Allt är som vanligt - konträra uppfattningar blandas med hänvisningar till Gears of War, The Last of Us och Erics flickvän Emma.
På fältet igen! Varvat hanterar speltorka genom att prata Batman: Arkham Knight.
Många har hört av sig med en önskan om att vi ska ha med fler MÄN i podcasten. Den här veckan får ni som ni vill. Vi presenterar: Jonas. Andreas får nästan prata till punkt, Eric famlar efter ett tema och Johan vill bara gå omkring på olika underlag.
Vad har knivar, marsresor, post- och telestyrelsen, porrmördare, nano-bad, nekros, Elon Musk, Boom beach, spritmontrar, sjöfylla, rabatt på vertikala animationer och Göran Persson gemensamt? Absolut ingeting. Eller jo, förresten. De utgör disparata beståndsdelar till ytterligare ett surrigt avsnitt av Varvat.
I veckans avsnitt av Slarvat pratar vi viktoriansk gotik och varulvar. Hög bullernivå och låg ljudkvalité när vi under en fredagskväll tar oss an det idiotiska företaget att spela in podcast i en bar.
Mansplaining och killgissningar när Varvat undrar huruvida buskis-rollspelet "Dragon Age: Inquisition" var fjolårets viktigaste spel.
Varvat halshugger "Middle-earth: Shadow of Mordor" och, på kuppen, tusentals orcher (ok, fine – uruks) i rollen som Talion, spelad av redaktionens nuvarande favoritskådis, Troy Baker. Uppenbarligen närs det en del skådespelarambitioner även hos Varvatpoden – det blir många (många) orch-imitationer. Förutom det: Varför har Celebrimbor ett rykte som hjälte; varför är alla uppdrag i spelet en tutorial för spelmekaniska moment som aldrig blir viktiga att kunna; var håller orch-kvinnorna hus; och finns det några moraliskt ambivalenta orcher? Varvat "lägger ut texten", tar på sig att designa om hela spelet – you're welcome, Monolith – och sätter sina första betyg.
Nya generationen konsoler är här och Varvat diskuterar Xbox Ones Rocky vs. Apollo Creed-kamp mot Playstation 4, Virtual Realitys återintåg och steget ut ur "the uncanny valley". Vi funderar på vad vi skulle vilja se i framtiden i termer av nya spelkoncept och förbättringar inom AI. Vi pratar om eftergifterna som måste göras av spel som släpps till både äldre och yngre generationer. Och när i framtiden kommer vi att kunna transportera oss fysiskt in i våra spelvärldar? Varvat har inga svar, men desto fler spekulationer.
Taggar
Playstation 4, Xbox One, Killzone: Shadow Fall, Infamous: Second Son, Project Morpheus, Sony, Microsoft, Wolfenstein, Uncanny valley, Troy Baker, Bioshock, ludonarrativ dissonans, Thief, Alien: Isolation, Shadow of Mordor, No Man’s Sky, The Order: 1886, techdemo, smart AI, PT, John Carmack, Jason Rubin
Varvat ger sig på att berätta historien om Naughty Dog och går nästan bort sig i diskussioner kring vilket slags djur Crash Bandicoot ska föreställa, vad ordet Jam står för, och hur stor Sean Penn kan tänkas vara i Japan. Men precis som Naughty Dog har gått från tramsiga Crash via lite mindre tramsiga Uncharted (apropå vilket Eric får chansen att förklara sin avsmak för "prål och tingeltangel") till det inte alls tramsiga The Last of Us kommer Varvat snart in på mer seriösa ämnen. Frågan ställs: duger The Last of Us som feministiskt statement eller är det bara ännu ett i raden av hjärndöda pang-pang-spel feat. random heroisk vit snubbe?
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.