Viaplays Janne Blomqvist och Erik Stenborg, tillsammans med IndyCar- och tidigare F1-föraren, Marcus Ericsson, guidar dig genom det senaste inom Formel 1. Lyssna på Viaplay F1-podcast, helt utan reklam, på Podme. Signa upp dig på podme.com – de första fjorton dagarna är gratis.
The podcast Viaplay F1-Podcast is created by Podme. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Efter en lång och händelserik säsong är det äntligen dags att sammanfatta vad som hörts i podden under tiden. Hör Jonas Jarlmark förklara porpoising som vi sett komma och gå under säsongen. Återupplev Marcus magiska vinst i Indy 500 och Eriks unika intervju med mästaren. Dessutom ett helt gäng oförglömliga krönikor och intervjuer som bara hörts i podden hos Podme.
Många fler inslag, intervjuer och krönikor hör du varje vecka hos Podme!
Förväntningarna har varit höga inför F1-säsongen 2022. Skulle bilarna, och däcken, leverera omkörningar så som det var tänkt? Ja, det gjorde de ju… Eller? Just den frågan är är något som Janne, Erik och Marcus Ericsson ställer sig en aning frågande till.
Efter ett Grand Prix ska det enligt tradition delas ut tummar och de där tummarna visar sig vara både väntade och oväntade - vi får också höra Leclercs, Verstappens, Magnussens och Ross Brawns egna ord om premiären.
Ja, just det, att Marcus själv besökte podiet på Texas Motor Speedway efter söndagens IndyCar-race - det har vi såklart inte glömt bort!
Ni har väl inte missat att alla nya avsnitt släpps hos PodMe?
https://podme.com/se/viasat-motors-f1-podd
Vi hörs!
/Janne, Marcus & Erik
Teaser: Avsnitt 340 - Nystart
I veckans avsnitt går Janne, Erik och poddens nya F1-expert, Marcus Ericsson, igenom allt inför den efterlängtade premiären av Formel 1-VM 2022.
Vi får en exklusiv inblick i den dagbok Marcus förde om banorna under sin tid i F1 och samtliga stall får årets första tummar upp och ned. Dessutom bjuds det på en ny krönika om en person som gjort avtryck på Formel 1 och Marcus ringer upp sin gamla Performance Engineer, Alex Chan, för att höra mer om läget inför säsongen.
Med koden ”F1” får ni en hel månad gratis lyssning - signa upp er via länken nedan!
https://podme.com/se/viasat-motors-f1-podd
Vi hörs!
/Janne, Marcus & Erik
Samtidigt som F1-säsongen 2022 närmar sig - och inför veckans tester i Bahrain haglar nyheterna tätt; Max Verstappen har skrivit nytt kontrakt med Red Bull, Imola kommer att finnas kvar på kalendern och en styrning i Formel 1 har plötsligt blivit ledig.
För det är ju så att Rysslands invasion av Ukraina även har fått återverkningar på sporten - och inte minst Haas-teamet och deras, numer, före detta förare Nikita Mazepin.
Veckans avsnitt spelades in live inför publik på Bodegan i Lindvallen med hjälp av Huski Chocolate - första, men förhoppningsvis inte sista, gången i F1-poddens historia. Därav är ljudbilden en aning annorlunda.
Oavsett det så går Janne och Erik igenom vilka av stallen som verkar vara backmarkers, mittfält och topp efter de tre första testdagarna i Barcelona - inklusive det ny-gamla aerodynamiska fenomenet porpoising som gjorde att bilarna skuttade fram likt delfiner på den långa rakan.
Marcus Ericsson ansluter även till podden för att berätta om IndyCar-premiären i St Pete, hans syn på de nya F1-bilarna och den roliga nyheten att han, tack vare Podme, ansluter till podden som permanent F1-expert kommande säsong!
De nya bilarna har körts på bana, Alpine har en ny teamledning (och nya förvirrande färger), FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem har presenterar de förändringar som ska undvika en återupprepning av debaclet i Abu Dhabi, Ferraris bil är en 11:a, Andretti vill fortfarande driva stall i Formel 1 och det är IndyCar-premiär i helgen… Att säsongen närmar sig med stormsteg är tydligt sett till allt det som Janne och Erik går igenom i veckans avsnitt.
Och inte nog med det förresten, det bjuds även på intervjuer med Lewis Hamilton, George Russell, Toto Wolff, Charles Leclerc och Mattia Binotto
Formel 1-säsongen 2022 närmar sig med stormsteg - det märks inte minst då stallen börjat släppa sina nya bilar under det helt nya reglementet som tas i bruk denna säsong. Trots att flera av bilarna vi sett hittills kan komma att se väldigt annorlunda ut till premiären i Bahrain så tittar Janne och Erik närmare på stallens olika koncept - och vilka som har snyggast färger.
Inför McLarens launch meddelade även stallet att Lando Norris kommer att stanna i teamet från Woking fram till och med 2025 - pga denna ovanliga nyhet så bjuder vi även på en intervju med Norris och hans teamchef Andreas Seidl.
F1 Commission hade även ett möte tidigare i veckan där bland annat nyheter om sprint-race presenterades - däremot så saknades nyheter om det som de flesta i F1-världen väntar på; Vad hände egentligen under VM-avgörandet i Abu Dhabi 2021?
Sist, men inte minst, checkar Janne och Erik in med Felix Rosenqvist som tidigare i veckan körde sin enda testdag inför IndyCar-säsongen på Sebring i Florida.
Lewis Hamilton är tillbaka, åtminstone på social medier. Efter en längre tids bortavaro dök han häromdagen upp igen på sin instagram och förkunnade "I've been gone, but now I'm back! Lewis Hamilton är sannolikt mer sugen än någonsin tidigare att vinna ytterligare en VM-titel, den som många tycker han blev bestulen på förra året.
Flera F1-förare, både aktiva och före detta, var på plats i Piteå i helgen för att köra Race of Champions. Erik Stenborg var där för poddens räkning och han delar med sig av sina intryck i iskylan. Viaplay F1 Podcast hade även brittiske F1-journalisten Scott Mitchell i depån och han lyckades få en pratstund med både Mick Schumacher och Indycarstjärnan Colton Herta.
Lanseringssäsongen har dragit igång med Haas som visat sin VF22. Rapporterna talar om att det finns anledning till viss optimism hos Haas som efter att ha gått på sparlåga under pandemin nu återigen satsar framåt.
Sist en lite tillbakablick på tidigare innovationer inför stora regelförändringar där några blivit väldigt lyckade medan andra inte fungerat alls
I veckans avsnitt börjar vi äntligen känna doften av bandepå igen när racingsäsongen är på väg att på allvar starta igen, närmast med Rolex Daytona 24h. En som debuterar, både i sportvagn men också i ett 24-timmaras-race, är Marcus Ericsson. Med bara en månad kvar till Indycar-premiären är detta ett välkommet race att ruska av sig den värsta rattrosten i. Du hör Marcus om förberedelserna inför och vilka utmaningar som väntar kommande helg i Florida.
En som redan kört en tävling, troligen den enda i år, är förre F1-experten Eje Elgh. Tillsammans med sonen Alex körde han regularity-klassen i årets Dakar-rally vilket visade sig vara en tuff utmaning på alla sätt. Erik Stenborg fick tag i Eje hemma i Karlskoga nyss hemkommen från Saudi.
Självklart blir det Formel 1 också där Janne och Erik funderar lite kring den kommande säsongen med ett helt nytt reglemente. Inte lätt att designa en helt ny bil från mer eller mindre ett blankt papper. Vilka kommer träffa helt rätt? Kommer någon gå bort sig helt? Många frågor som kommer få ett svar så fort säsongen drar igång. En titt på senaste gången man gjorde en riktigt stor förändring visar att det kan bli en del omkastningar.
Omslagsbild: IMSA
I veckans avsnitt tar Janne och Erik hjälp av brittiske F1-korrespondenten Scott Mitchell för att ta reda på vad som nu händer kring den utlovade utredning FIA (internationella motorsport förbundet) ska göra efter det som skedde i avslutningen av finalracet i Abu Dhabi. Det har nog inte undgått någon de kontroversiella beslut som tävlingsledaren Michael Masi tog som fick stor påverkan på utgången av både racet och hela VM-fighten. Scott Mitchell delar med sig av senaste nytt och även hur han ser på vad som borde göras för att alla parter ska kunna komma vidare.
Det blir även ett kortare nyhetssvep med bl a några rätt oväntade avhopp i teamledningen hos Alpine. Du får också datumen för presentationen av tre av teamens nya bilar.
Med dryga två månader kvar till F1-premiären är det dags för förutsägelser runt hur den kommande säsongen kan tänkas komma att se ut. Men, med tanke på att ingen vet ett endaste dugg om stallens prestanda så blir dessa förutsägelser...ganska vågade.
Det vi dock vet är att F1-säsongen 2022 kommer att bli tuff, inte bara sett till fighterna på banan, utan också för alla de som jobbar inom Formel 1. 23 tävlingar ska klämmas in på bara 38 helger, vilket i sin tur innebär ett ännu slitsammare schema för de som kanske jobbar flest timmar i hela F1; mekanikerna. Janne och Erik in med Charlie Häggstam, en person som levt livet som F1-mekaniker under sex säsonger.
Veckans avsnitt handlar uteslutande om förväntningar och funderingar kring säsongen 2022. Janne och Erik bad er lyssnare att ställa de ev frågor som finns inför kommande säsong och ett urval av dem har de försökt svara på.
Det blir storfrämmande i veckans avsnitt när Janne leverera sin julklapp till Erik, att de skulle få en pratstund med Arrow Mclarens Indycarförare Pato O'Ward som precis gjort sin första riktiga Formel 1-test i Abu Dhabi.
Vidare blir det lite om den polarisering som skett i Formel 1 under året med två väldigt tydliga läger bakom antingen Lewis Hamilton eller Max Verstappen. Alla har inte kunnat hantera den frihet de flesta i världen har när det gäller hur vi får uttrycka sig, i synnerhet på social medier, vilket bl a Williams Nicolas Latifi fick erfara när han indirekt blev indragen i avgörandet av årets säsong.
Janne och Erik tar sig även en titt på enskilda prestationer under året
En dryg vecka har passerat sedan den märkliga avslutningen av årets F1-säsong, en av det absolut bästa genom alla tider. Sedan dess har Internationella bilsportförbundet fått en ny president, en president som har lite att tag tag. Men vad gör egentligen en FIA-president och vem är den nya som ersätter Jean Todt?
Lewis Hamilton dök inte upp på den prisutdelning som alltid går av stapeln efter säsongen, något han enligt reglerna måste närvara vid om han är en de ttre främsta i mästerskapet. Troligen ett statement från Lewis sida då han kände sig bortdömd efter finalen. Mercedes teamchef Toto Wolff, som heller inte närvarade vid FIA-galan, har antytt att det kanske inte är säkert att Lewis Hamilton fortsätter sin hittills så framgångsrika karriär. Janne och Erik spekulerar i hur troligt ett sådant scenario är och vem som skulle kunna vara aktuell att ersätta.
Vi hör några förare om de nya 18 tums däcken som börjar användas nästa säsong och Formel 1 verkar nära att få en ytterligare motortillverkare från och med säsongen 2026
Veckans avsnitt kommer såklart uteslutande att handla om säsongsfinalen i söndags som fick ett så dramatiskt slut, men också väldigt kontroversiellt. Ingen har väl missat hur det gick till men för att vara säker får du höra de sista dramatiska minuterna av racet inkl radiotrafik från både Lewis Hamilton och Max Verstappen.
Vi bjuder också på lång intervju med den nykorade mästaren där Max Verstappen ger sin bild av hur denna fantastiskt spännande säsong varit utifrån hans perspektiv.
Självklart gör vi vårt bästa för att analysera det märkliga slutet på loppet som blivit så kritiserat av många för att gjorts enbart för underhållningens skull istället för det bästa rent sportsligt.
F1 podden denna vecka spanar framåt mot Saudi Arabiens GP. Vad håller Janne och Erik koll på lite extra inför säsongens näst sista helg? Max Verstappen är den enda av de två längst fram som har möjlighet att säkra titeln denna helg, Ferrari kan säkra tredjeplatsen i konstruktörs-vm och Valtteri Bottas kan säkra tredjeplatsen i förar-vm, bland mycket annat. Banan i Saudi Arabien är återigen en helt ny med allt vad det innebär för team och förare. Vem passar den bäst? Red Bull eller Mercedes?
Självklart minns vi också nyligen bortgångne Sir Frank Williams, en av de mer legendariska teamägarna in F1-historien.
Efter en av de bättre körningarna genom F1-historien lyckades Lewis Hamilton vinna Brasiliens GP på ett mycket övertygande sätt. Detta trots två bestraffningar och en tuff batalj på banan med Max Verstappen som så när slutade med en ny krasch så självklart finns det mycket att prata om när det gäller racet i Sao Paulo.
Janne och Erik delar givetvis ut tummar upp och ner och är Audi på väg att köpa Mclaren?
Sist men inte minst en titt framåt mot kommande helsg race i Qatar. Aldrig tidigare har Formel 1 tävlat i Qatar, Moto GP däremot har kört på Losailbanan sedan 2004. Vad kan vi förvänta oss av Qatars GP, med en VM-fight som är hetare än någonsin blir det extra intressant med denna nya utmaning för team och förare
I veckans avsnitt plockar vi ner Mexikos GP med massor av tummar upp och ner. Hur är det egentligen med Max Verstappen och Lewis Hamiltons titeldrömmar, pekar tummen upp eller ner?
Ni hör kommentarer från samtiliga förare på pallen plus Valtteri Bottas och Pierre Gasly där åtminstone den senare förtjänar en rejäl tumme upp, men hur ser framtiden ut för fransmannen? Erik Stenborg är lite oroad å Gaslys vägnar.
Till helgen nytt race igen med Brasiliens GP, eller Sao Paolos GP som det faktiskt heter i år, som det andra loppet i denna "tripple header" och tillika säsongens sista Sprinthelg. Erik och Janne diskuterar om Interlagos passar för formatet eller inte.
Racevecka igen och podden, idag förstärkt med Björn Wirdheim (Erik Stenborg på semester), lägger såklart stort fokus kring Mexikos GP på Autodromo Hermanos Rodriguez som banan heter i Mexiko City. Den tunna luften uppe på över 2000 meters höjd gör detta lopp till en speciell utmaning.
I övrigt diskuteras det faktum att det inte blev någon affär mellan Andretti Autosport och Sauber. Inget ytterligare team från USA och således gick chansen för Colton Herta att få köra i F1 om intet - för den här gången är bäst att tillägga.
Björn och Janne diskuterar även F1-sprintar, vad "show and tell" är för något och att nästa års bilar mot alla odds blir näst intill lika snabba som årets.
Du år även höra en glad rapport från vår senaste svensk att testa en Indycar bil. Linus Lundqvist fick chansen att köra en dag för Andretti Autosport på Indianapolis Motor Speedways GP-slinga.
400 000 personer. Så många var på plats på Circuit of the Americas för att se USA:s Grand Prix. Janne och Erik konstaterar att Formel 1 som sport definitivt är på uppgång. Förutom det stora besökarantalet på COTA kan det också bevisas genom en mängd intressanta svar från den undersökning som Motorsport.com tagit fram bland F1-fans över hela världen.
USA:s Grand Prix som tävling var också en fin tillställning – det delas ut tummar hej vilt och de båda fördjupar sig även i omkörningsdebaclet mellan åldermännen Fernando Alonso och Kimi Räikkönen.
Sist, men absolut inte minst, så checkar vi även in med Milla Sjöstrand, den lovande kartingföraren som var en av fyra förare som tog sig vidare i FIA:s initiativ Girls on Track på Paul Ricard den gångna helgen. Slutmålet är en plats i Ferrari Driver Academy.
I veckans avsnitt blir det senaste nytt kring den nyligen presenterade F1-kalendern för 2022. Janne och Erik resonerar kring hur det kommer mottas att Formel 1 väljer att åka fram och tillbaka över jordklotet ett par gånger när Kinas GP nu blivit ersatt av Imola.
Vidare diskuteras det allt större inflytande Saudi Arabien verkar få på F1 med bl a ett eget race och nu även rykten om att Aramco, landets oljebolag, är på väg att bli Mercedes huvudsponsor (något som dock förnekats av alla inblandade)
Före detta f1-mekanikern Charlie Häggstam gästar denna vecka och svarar på era frågor och det tittas avslutningsvis framåt mot USA:s GP i Austin kommande helg
I veckans avsnitt mycket fokus på Lewis Hamilton och de alternativ han hade i slutet av Turkiets GP med slitna regndäck på bilen. Erik Stenborg redogör för tre olika scenarion som hade kunna ge en annan utgång än vad det nu blev.
Erik och Janne delar som vänligt ut tummar upp och ner för bra respektive mindre bra insatser, tummar som mer ska tas som diskussionsunderlag för de prestationer som plockas upp snarare än en absolut sanning.
Alla blickar mot Turkiets GP i veckans avsnitt. Lewis Hamilton och Mercedes har hamnat i ett prekärt läge kring om/när de måste ta en ny motor. Janne och Erik konstaterar att detta är svårt att spekulera i utan att ha alla data kring hur Hamiltons nuvarande motorer mår men att det är ett svårt beslut även med all data tillgänglig står utom allt tvivel.
Vidare har Formel 1 presenterat sina planer för nästa års kalender som ser ut att bli 23 race lång fördelad över 36 helger. Tufft program således för alla inblandade där något som står ut ändå är att man räknar med att en tredje del av helgerna kommer vara en s k sprinthelg.
Volkswagen Group visar allt mer intresse för Formel 1 och sägs vara på väg in i sporten som motorleverantör från 2026 under förutsättning att det nya motorreglementet blir justerat från vad det är nu. Janne ger en kort kurs i nuvarande reglemente och hur framtidens kan komma att se ut.
Janne och Erik håller som vanligt ögonen på ett antal saker inför Turkiets GP och sist men absolut inte minst får du träffa Emma Wigroth som är en av fyra svenska tjejer som är uttagen till FIA Girls on Track Rising Stars. Emma berättar vad detta initiativ är för något och vad hon hoppas det ska ge.
IndyCar-säsongen 2021 avslutades den gångna helgen i Long Beach, Kalifornien. Inför säsongsavslutningen bad vi Anders Krohn, som programledde Viaplays IndyCar-sändningar 2019, ta ett snack med Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist. De tre möttes upp på ett kafé i Carmel, några mil norr om Indianapolis, under en av Marcus och Felix reguljära cykelturer för att tala om deras första tre år i USA - på och utanför banorna.
Intervjun sändes i korthet inför Italiens Grand Prix, men samtalet var så pass intressant att vi beslutade oss för att publicera den i sin helhet här i podden.
I veckans avsnitt naturligtvis reaktioner på Rysslands GP som blev precis hur spännande som helst. Faktum är att hela den här säsongen håller på att bli en riktig klassiker och Erik Stenborg funderar på om detta t o m kan vara den bästa säsongen hittills i F1-historien. Stora ord såklart och väldigt svårt att jämföra säsonger mot varandra men att den en av de bättre på mycket länge kan även Janne Blomqvist hålla med om.
Det delas som vanligt ut en massa tummar upp och ner efter Rysslands GP med röster från flera av hudrollsinnehavarna i detta drama.
Avslutningsvis en reflektion över årets Indycarsäsong som tog slut i söndags med avslutningen i Long Beach. Titeln gick till spanske Alex Palou som imponerat stort på alla i år, inte minst på Janne och Erik.
Mycket Ryssland i veckans avsnitt då Formel 1 kör Rysslands GP i Sotji kommande helg. Just Sotji är väl ingens egentliga favorit på kalendern även om banan har sina egenheter som gör den lite intressant ändå, vill man t ex starta från pole? Janne och Erik reder ut vad som gäller.
Inför Rysslands GP ska man hålla ögonen på Mercedes som hittills är 100 %-iga i Ryssland med seger samtliga 7 gånger vi kört i Sotji.
Vidare bör du hålla koll på VM-fighten där Janne och Erik undrar om "rules of engagement" har ändrats efter senaste sammanstötningen i Italien eller är det fortsatt full attack från både Lewis Hamilton och Max Verstappen?
Daniel Ricciardo var för ovanlighetens skull den starkare i Mclaren på Monza, trendbrott eller en tillfällighet?
Vem tar plats bredvid Valtteri Bottas i Alfa Romeo 2022 och kan Williams fortsätta plocka poäng efter fyra raka poänggivande race
Italiens GP var F1:s andra försök att köra en F1 Sprint, det lite annorlunda formatet som ska testas tre gånger i år. Utfallet denna gång tyckte både Janne och Erik blev bra, en uppfattning som inte delas av alla.
Racet blev dramatiskt med en ny sammanstötning mellan de två som gör upp om årets VM-titel, Lewis Hamilton och Max Verstappen. Vad hände egentligen och varför? Hur ska man se på bestraffningen som Max Verstappen fick, Janne och Erik ger sin syn på saken.
Självklart delas det även ut massor med tummar både upp och ner plus en sammanfattning av Indycarracet i Portland
Nederländernas GP blev en succé på alla plan för för arrangören. Perfekt väder, massor av publik och seger för hemmasonen Max Verstappen. Janne och Erik tittar givetvis närmare på racet och varför det blev som det blev där Mercedes försökte allt men inte riktigt räckte till.
Max Verstappen som fenomen är också intressant att avhandla, sällan har man sett en idrottsman mobilisera hela befolkningen på ett liknande sätt som Verstappen gör där alla unisont verkar sluta upp bakom honom oavsett om det är på arenan eller hemma vid tv-apparaten.
Det rör sig på förarmarknaden där inte mindre än fyra förare fått klart med sina hemvister för nästa säsong.
Sist men inte minst en titt framåt mot Italiens GP där vi ska köra säsongens 14:e race men också säsongens andra sprint.
Historieböckerna kommer att påvisa att Belgiens Grand Prix genomfördes den 29 augusti 2021. Men om en biltävling körs utan att någon tävlar, är det då verkligen en tävling?
Efterspelet av ”tävlingen” på Spa-Francorchamps har i mångt och mycket handlat om just detta. Vad hände egentligen? Varför blev det som det blev och vad kunde har gjorts annorlunda? Det är något som Janne och Erik försöker att svara på i veckans avsnitt – inte minst med hjälp av intervjuer med tävlingsledaren Michael Masi, Formel 1:s VD Stefano Domenicali och Lewis Hamilton.
Oavsett vad man tycker i den frågan så tävlades det åtminstone på lördagen, vilket betyder att det såklart måste delas ut tummar upp och ned. Och ni kan nog redan på förhand räkna ut vem i fältet som får den största tummen upp.
Och det är såklart racevecka igen då Nederländernas Grand Prix på Zandvoort står för dörren och ni får självklart alla förutsättningar inför det vi alla hoppas ska bli en riktig tävling – utan citationstecken den här gången!
Red Bull mot Mercedes, Lewis Hamilton mot Max Verstappen – det är fighten alla talar om i Formel 1 idag. Men de två parterna slåss inte bara om VM-titlarna 2021 utan också om sportens framtid i form av vilka motorer Formel 1 ska ta i bruk under nästa reglemente. Red Bull, som inte är knuten till en biltillverkare, vill ha enkla och högvarviga sugmotorer. Mercedes, som på ett eller annat vis måste kunna koppla sin tävlingsverksamhet till bilarna de säljer till vanliga vägar, vill fortsätta utveckla hybrid- och el-teknik. Vilken väg kommer F1 att ta? Ja, denna vecka har Janne och Erik tagit hjälp av Expressens och Teknikens Världs bilexpert Jan-Erik Berggren (som även skrivit boken Batterirevolutionen om bilindustrins elektrifiering) för att försöka ge svar på den frågan.
Men Ungerns Grand Prix på Hungaroring ska såklart också avgöras i helgen, den sista tävlingen innan sommaruppehållet. Utöver den redan nämnda fighten mellan Verstappen och Hamilton finns det uppenbarligen massor av spänning att se fram emot under veckoslutet.
Det var en händelserik helg på Silverstone under Storbritanniens Grand Prix. Det var inte bara det att Formel 1 testade det helt nya sprint-formatet för första gången, utan det började också slå gnistor om rivaliteten mellan Lewis Hamilton och Max Verstappen. Och det var inte bara mellan Max och Lewis som känslorna gått heta – utan också bland alla som såg incidenten dem emellan på första varvet. Vem gjorde egentligen vad? Hur ser reglerna ut? Var bestraffningen tillräcklig? Det är just de svaren som Janne och Erik lägger stort fokus på i veckans avsnitt.
Och på tal om rivaliteter: Ni får även möta Freddie Hunt, son till en av F1-historiens stora ikoner, James Hunt – som tillsammans med Niki Lauda slogs om VM-titeln i den klassiska F1-säsongen 1976.
Självklart delas det också ut de sedvanliga tummarna – de flesta baserat på det som skedde på banan, men också till en som stannade kvar på läktaren, flera timmar efter att tävlingen flaggats av.
F1 Sprint är namnet på alla läppar just nu, det är nämligen namnet på det tillägg i helgformatet som sporten ska testa för första gången kommande helg på Silverstone. Janne och Erik tycker till om denna nyhet och förklarar framförallt hur det fungerar.
I veckans avsnitt presenteras också en ny person som varit viktig för Formel 1. Denna gång handlar det inte om en person som förändrat sporten men som väl lämnat ett rejält avtryck - Janne minns argentinaren Carlos Reutemann.
Blir en hel del Mercedes också i veckans avsnitt. Inte bara har teamet med sig en rad uppgraderingar till bilen man ryktas också berätta vem som blir Lewis Hamiltons teamkamrat nästa säsong. Mycket pekar mot att det blir unge britten George Russell. Så vem är då den Russel, vad har han åstadkommit så här långt i karriären?
Mercedes har dominerat Formel 1 de senaste 7 säsongerna. Under den tiden har nog många sett fram emot att någon ska kliva fram och avsluta den där dominansen. Det har blivit alltmer tydligt att Red Bull är på god väg att göra just det. Men den stora frågan är om Red Bull kommer dra iväg i VM eller om Mercedes kan lyckas slå tillbaka? Svaret försöker Janne och Erik att reda ut i veckans avsnitt. Om de lyckas eller ej får ni själva bedöma, men datan från deras egenutvecklade rolighets-algoritm kan nog ingen bestrida.
Som traditionen föreskriver innebär en svensk pallplacering i IndyCar även en intervju med F1-podden. Med andra ord så var det återigen dags för Marcus Ericsson att greppa mikrofonen hemma i Indianapolis för att berätta om andraplatsen på Mid-Ohio och hans stigande formkurva. Och inte nog med det, Marcus ger er även hans syn på de omdiskuterade domsluten som bland annat drabbade Lando Norris och Sergio Perez under Österrikes Grand Prix på Red Bull Ring.
En episk kamp mellan jättarna Mercedes och Red Bull. Så har det sett ut under F1-säsongen 2021. Men kampen om segern i Steiermarks Grand Prix var plötsligt lite…ojämn. Max Verstappen tog vinsten relativt enkelt och Red Bull har nu vunnit fyra race i rad. När Mercedes under helgen även indikerade att de slutat utveckla årets bil kan man ju lätt dra slutsatsen att VM redan är avgjort. Eller? Nja, med all sannolikhet är det nog inte så enkelt, vilket Janne och Erik också konstaterar.
I veckans avsnitt får ni även träffa Ayla Ågren, vår svenska* deltagare i W Series, som berättar mer om hennes satsning, om serien generellt och dess ambition att skapa en bättre plattform för kvinnliga racerförare.
Dessutom får ni höra en ny krönika om en person som förändrat Formel 1. Denna gång om den kanske främste föraren av dem alla: Michael Schumacher.
* Nåja, Ayla är väl lite norsk också. Men mest svensk. Det tycker i varje fall vi.
I veckans avsnitt går Janne och Erik igenom allt det som skedde under Azerbajdzjans Grand Prix i Baku. Racet som blev en riktig rysare, inte minst med den annorlunda avslutningen.
Ni får den officiella förklaringen till däckshaverierna och vad som skedde när Lewis Hamilton brände omstarten.
Det delas också ut tummar upp och ned (flest sådana som pekar uppåt denna gång) och Janne presenterar en ny person som verkligen förändrat sporten Formel 1.
Då alla stall designar och bygger sina egna bilar i Formel 1 så läggs stort fokus på hur förarna presterar jämfört med deras teamkamrater – det är ju de enda två förarna som har exakt samma material (nåja). Efter fem deltävlingar tycker sig Janne och Erik se vissa mönster som sticker ut i några av stallen.
I helgen är det också dags för säsongens sjätte VM-deltävling på Baku City Circuit i Azerbajdzjan. Ett race som är en propagandamaskin för den azerbajdzjanska staten, men, ironiskt nog, också visat sig vara propaganda för Formel 1 – inte minst tack vare den speciella banan med sin 2.2km långa start- och målraka som levererat extremt underhållande race genom åren.
Janne och blickar också tillbaka på Indy 500 och debuterar F1-poddens nya segment: ”Personen som förändrade Formel 1”. En återkommande krönika där en person, som på något vis förändrat sporten, lyfts fram. Ingen annan än ”Mr E.” får inleda det hela.
Monacos Grand Prix ger och tar. Det var kanske ingen klassiker till race, men ingen kan säga att helgen i det lilla furstendömet inte skakade om. Vi fick nya VM-ledare, Ferrari visade framfötterna och de vanligtvis skottsäkra svarta silverpilarna såg plötsligt bleka ut.
Janne och Erik går grundligt igenom helgens alla skeenden, dess toppar och dalar och delar inte minst ut en mängd tummar upp och ned.
Vi ska inte heller glömma bort den kommande helgens stora begivenhet - Indy 500 på Indianapolis Motor Speedway. Med kvalen körda så får ni en hel del tankar och framåtblickar mot det som brukar kallas "The Greatest Spectacle in Racing".
I veckans avsnitt uppmärksammas Romain Grosjeans fina insats i Indycar på Indianapolis Motor Speedway där han tog pole position och blev tvåa i mål. Janne och Erik passar även på att nämna några andra spektakulära comebacker. Vidare en hel del prat om flexande vingar (igen). Vad det handlar om denna gång får du veta i veckans avsnitt. Årets F1-kalender har reviderats när inte heller Turkiets GP kan genomföras, racet på Istanbul Park skulle ju ersätta Kanadas GP men blir nu också struket och istället får vi ett extra race i Österrike. Ingen som följer F1 har säkert missat att Mclaren kommer har lite speciellt utseende på bilen i Monaco då oljebolaget Gulf exponeras lite extra. Teamen får köra en speciallackad bil om man får tillstånd av FIA och F1 och med tanke på senaste veckans uppståndelse kring detta får man ju säga att det blev en tämligen lyckad reklamkupp - innan bilen ens körts en meter i Monaco.
Till sist tar Janne och Erik en titt på helgens race, Monacos GP är tillbaka efter ett år frånvaro p g a pandemin
Racevecka igen och vi laddar såklart upp för Portugals GP och du får vet vilka eller vad vi håller ögonen på. Dessutom förklaras upplägget kring sprintrace som Formel 1 ämnar testa vid i tre tillfällen under årets säsong. Hur det kommer gå till och vad Janne och Erik tycker om idén får du veta i dagens avsnitt
I övrigt i veckans avsnitt stort fokus på F1 och USA, hur ska Formel 1 lyckas gräva guld i det stora landet i väster? Det mesta talar för två race i USA nästa säsong men räcker det? Mario Andretti vill se en amerikansk förare i ett av toppteamen, det är hans recept för en fullträff på andra sidan Atlanten.
Veckans poddavsnitt handlar förstås till största delen om Emilia Romagnas GP på Imola som blev en spännande historia av många skäl, inte minst p g a regnet som började någon timme innan start.
Janne och Erik har som vanligt en massa tummar upp och ner att leverera inklusive kommentarer från flera av huvudrollsinnehavarna i racet.
Den gångna helgen meddelades också att Formel 1 kommer köra ett andra race i USA från och med 2022. Vid Miami Gardens runt Hard Rock Stadium kommer en bana att byggas och du hör både F1:s VD Stefano Domenicale och Miamis GP Tom Garfinkel om racet och det 10-års kontrakt som nyligen blev påskrivet
Sist också en sammanfattning av helgens premiärrace i Indycar.
Lite paus mellan racen så här i inledningen på säsongen ger F1-podden möjlighet att gå på djupet med några saker. Honda lämnar som bekant Formel 1 som motorleverantör till Red Bull och Alpha Tauri efter den här säsongen. Men istället för att trappa ner denna avslutande säsong går Honda all in med allt de har för att lämna med flaggan i topp, något som nog förvånar många men som kan ha med japansk mentalitet och göra.
Årets första race blev precis så dramatiskt som man kunnat önska sig och faktum är att det verkar ha blivit en viss förskjutning när det gäller maktbalansen i toppen. Det finns i huvudsak två typer av bilkoncept i Formel 1där Mercedes, som dominerat sen 2014, står för det ena och där Red Bull står för det andra. En regeländring till i år med avsikt att reducera downforcenivån med ca 10 procent har lett till att det kan bli tufft för Mercedes att dominera på samma sätt i år som tidigare, Janne och Erik tittar närmare på de tendenser vi kunde se i premiären.
Sist men inte minst går vi väl alla och drömmer om att kunna åka på race igen så fort pandemin är över. Janne och Erik ger dej sina favoriter på kalendern att åka till som publik.
Så var det äntligen dags för premiär! På söndag körs säsongens första race i Bahrain och podden ger er förstås förutsättningarna inför tävlingen. Janne och Erik tittar också på vilken typ av säsong teamen och förarna står inför - hela 23 race och många viktiga beslut att ta på vägen.
Häromdagen skrev Alpha Tauris Pierre Gasly en ärlig och känslosam text om allt som hänt de senaste två åren. Med uppflyttningen till Red Bull som inte blev som han tänkt, men också kraschen som tog en av hans bästa vänners liv. Janne och F1-journalisten Scott Mitchell funderar lite kring det Pierre Gasly skrev och hur detta påverkat honom som människa och racerförare.
Sist, men absolut inte minst, en recension säsong 3 av Drive To Survive som släpptes härom dagen. En dundersuccé på många sätt, men hur "dokumentär" är serien egentligen?
F1-säsongen är här! Kommande veckoslut kör försäsongstesterna igång i Bahrain och, för denna vecka, inhoppande Björn Wirdheim och Janne Blomqvist funderar lite på vad man är mest nyfiken på och går igenom det hela team för team.
FIA har kommit med en första haveriutredningsrapport efter Romain Grojeans krasch i Bahrain i höstas, Björn Wirdheim går igen de viktiga punkterna från denna rapport
BBC avslöjade för några dagar sedan att Porsche eventuellt kan vara intresserad av F1 från 2025. Vi har hört sådan rykten förr men bedömare menar att chansen att Porsche faktiskt hoppar på F1 igen är större än på länge men att det hänger på vilket motorreglemente sporten väljer från 2025 och framåt
I veckans avsnitt blir det en ny utfrågning med hjälp av Lyssnarspretuläret. Denna gång är det rallyvärldsmästaren från 2003, Petter Solberg, som får svara på alla de kluriga frågorna. Dessutom avslöjar han hur han fick möjlighet att testa en Ferrari F2005 på Fiorano.
I övrigt konstaterar vi att veckorna tickar på mot premiären 26-28 mars i Bahrain och fler team har visat upp sina ”nya” bilar. Senast i raden är Mercedes och Alpine. Både Janne och Erik tycker det är svårt att, baserat på bilder från lanseringen, göra någon bedömning. Självklart är det vissa saker som är annorlunda på bilarna jämfört med förra året, men om det är snabbare visar sig först när man kör på banan.
Det är slutsprutat med champagne på podiet i Formel 1, i alla fall tillfälligt. Fr.o.m kommande säsong är det garanterat Ferrari på podiet med det mousserande vinet Ferrari Trento i flaskorna för topp tre i racen.
Bahrain erbjuder vaccin mot Covid-19 till all F1-personal som kommer befinna sig i landet under F1-testerna och racet. Inte helt lätt för Formel 1 att agera runt ett sådant erbjudande där allt ändå pekar mot att man tackar nej för att inte uppfattas smita före i ”kön”.
I veckans avsnitt såklart mycket snack om MCL35M, Mclarens nya utmanare för säsongen 2021. Mclaren är många nyfikna på då de är ett team på uppgång och dessutom det enda teamet som bytt motorleverantör till årets säsong. Janne och Erik levererar sina första intryck av bilen.
F1-kommissionen hade möte förra veckan där man tog några viktiga principbeslut, bl a att motorreglementet fryses efter 2021 vilket i sin tur gör att Red Bull kan ta över Hondas motorer och driva dem vidare i egen regi 2022-2024. Samma möte hade även omröstning kring ev införande av sprintrace på lördagarna. Omröstningen visade på brett stöd för idén men att det fortfarande finns detaljer att reda ut innan det kan bli verklighet.
Fernando Alonso råkade ut för en olycka under en träningsrunda på cykeln förra veckan men fraktur på käken och utslagna tänder som följd. En annan som råkat ut för något liknande är Marcus Ericsson när han väjde för en höna i Thailand.
Racen står som spön i backen. Denna vecka avhandlar Janne och Erik Steiermarks GP, det andra av två race som körts på Red Bull Ring. Självklart en massa tummar upp och ner men där Janne och Erik också resonerar kring Sebastian Vettels framtid där en flytt till Aston Martin F1 (nuvarande Racing Point) inte verkar vara något långskott längre. Flera olika källor, oberoende av varandra, säger att förhandlingar pågår och om det nu skulle bli en flytt dit för Vettel, vem får då lämna?
Eftersom podden också gillar vinnare, i synnerhet när de är svenskar, så är blir det också ett långt snack om Indycar där Felix Rosenqvist vann sitt första race i Indycar i söndags men där också Marcus Ericsson gjorde en finfin insats med fjärde plats i söndagens race. Självklart gästar båda veckans podd och vi går på djupet med varför Chip Ganassi Racing vunnit fyra av fyra lopp så här långt, detta trots att man ännu inte lyckats till hundra procent i kvalen.
F1-säsongen är äntligen igång och för första gången på länge så analyseras ett faktiskt raceresultat. Janne, Erik och Björn Wirdheim tittar först till hur förra veckans tippning inför säsongen slog ut (halvbra) och delar ut de sedvanliga tummarna. Bottas var såklart en av dem som fick en tumme som pekar uppåt, men Red Bull, Ferrari och fler därtill inte förtjänade något annat än en som pekar nedåt. Med det sagt så är det race på Red Bull Ring i helgen igen och trion tycker sig kunna se tecken på att andra tummar kan delas ut i nästa veckas avsnitt.
Och just det, fotograf Magnus Andersson, en av få som faktiskt var på plats i Österrike, berättar om sin upplevelse av Formel 1 under COVID-19.
En vecka närmare en efterlängtad F1-premiär startar veckans podd med en spaning runt det faktum att Formel 1 kämpar i Tyskland med vikande intresse, allt färre förare och nu också slut på tv-sändningar i fri-tv från 2021. Efter 30 år släpper nu RTL Formel 1 till förmån för fotboll.
Racingvärlden nåddes under midsommarhelgen av den tragiska nyheten att förre F1 och Indycarföraren Alex Zanardi återigen råkat ut för en allvarlig olycka, denna gång med sin handcykel.
Med F1-premiären inte långt borta nu presenterar TV-produktionen en ny spännande TV-grafik som bättre ska illustrera hur bra förarnas insatser är.
We Race As One är ett nytt initiativ från Formel 1 för att förbättra mångfalden inom sporten. Samtidigt har Lewis Hamilton startat The Hamilton Commission som avser hjälpa ungdomar med svart bakgrund in i motorsporten inom alla tänkbara områden.
Avslutningsvis får du en intervju med Youtubern Johan Hedberg, aka Matgeek, om hur han tyckte det var att köra en riktig Formel 1-bil på Scandinavian Raceway i Anderstorp.
Drygt två veckor kvar vilket känns närmast overkligt, börjar komma info från F1 nu runt hur allt ska ske.
Nyheterna kring testerna – känns som länge sedan där t ex DAS var jättegrej när det begav sig + den "Rosa Mercedesen" som Racing Points bil döptes till.
Vad har hänt sedan dess: Förutom sim-racing så har Ricciardo skrivit på för McLaren, Sainz för Ferrari och Vettel ska lämna densamma.
Ett än lägre budgettak har införts, 2021-reglementet framflyttat till 2022, samma bilar 2021 men med utvecklingsbegränsningar.
Hade detta kunnat ske utan Corona?
Vi tittar lite på kalenderns utformning, hur skulle det kunna se ut efter de 8 första racen i år baserat på fjolårsresultaten.
Vidare när det gäller kalender, två race i Bahrain varav ett på en ”nästanoval”? Kina erbjudna arrangera två race och Algarve och Mugello i förhandlingar med F1
Kvalrace och omvänd startordning röstades ner inför 2020 men är på bordet igen, nu för 2021 med annat röstningsförfarande och därmed lättare att få igenom.
Lagom till säsongen drar igång drabbas Mercedes av ett stort avbräck när Andy Cowell, chef för Mercedes High Performance Powertrains HPP, väljer att söka nya utmaningar utanför F1. Motivation för ingenjörer är lika viktig som för förare?
Med start av F1-säsongen nu bekräftad till den 5 juli i Österrike är det såklart intressant vad teamen nu gör för att komma igång. Hur förbereder förarna sig och hur hanterar teamen de nya protokoll som måste följas i coronavirusets spår?
Den kalender som presenterats så här långt är på 8 race och enbart i Europa, hur sannolikt är det att kunna genomföra några race utanför EU? Vi hör även att Italienska Mugellobanan är en av flera kandidater till att arrangera race om det skulle bli fler bortfall av ordinarie race.
Indycarpremiär i lördags men tyvärr utan någon svensk framgång att tala om även om det var nära. Podden gästas av både Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson som ger sin syn på säsongens första race och varför det blev som det blev
ÄNTLIGEN! En kalender för inledningen på F1-säsongen har nu kommit med de åtta första racen, givetvis reaktioner på detta i veckans pod.
Omvänd startordning är på förslag från Formel 1 för några kvalrace nu i samband med uppstarten av årets mästerskap. Janne och Erik fick tag i journalisten som grävde fram den storyn, Mark Hughes, och reder ut hur detta skulle vara tänkt att fungera.
Innan F1 drar igång i början på juli startar Indycar kommande helg sin säsong. Natten mot lördag körs premiären på Texas Motor Speedway, ett endagsevent med träning, kval och race under en och samma dag som kommer ställa stora krav på både team och förare. Marcus Ericsson och Felix Rosenqvists teamkamrat hos Chip Ganassi Racing, Scott Dixon, gästar podden och ger in syn på att äntligen få komma igång.
Ny signatur och nytt namn från och med denna vecka - Viaplay F1 Podcast! Innehållet känns dock igen, Janne Blomqvist och Erik Stenborg med det senaste kring Formel 1.
Just denna vecka det senaste kring F1-kalendern som inte riktigt tagit form ännu. Just nu frågetecken kring Silverstone och deras möjlighet att arrangera Storbritanniens GP x 2. Brittiska myndigheter kommer, när landet öppnar upp i Juni, att kräva 14 dagars karantän för alla som varit utanför landet. Just detta komplicerar för Formel 1 som dock inte gett upp möjligheten att få dispens och endast behöva gå i karantän i fem dagar.
Simracingen fick som bekant en boom när det stod klart att all riktig racing låg nere. Hur står sig intresset nu när det passerat några månader, Janne och Erik debatterar och delar ut plus och minus kring just simracingen.
Racing Point blir från 2021 Aston Martin F1 Team och blir mer och mer intressant ur flera aspekter med starkare och starkare band till Mercedes.
Avslutningsvis vad som beslutats kring nya regler med ett fastställt budgettak, enklare för Liberty att ändra helgformat under 2020 och en begränsande utvecklingskvot som tas i bruk från 2022. Tanken med detta är att än mer försöka jämna ut förutsättningarna mellan teamen
Nascar blev först med att starta om sin säsong efter det ofrivilliga coronauppehållet och levererade en bra tillställning trots tomma läktare. Erik tycker ändå det saknas något när publiken inte finns på plats, frågan är hur det blir för Formel 1 om man kommer igång till slut?
Janne och Erik tycker självklart till om förarkarusellen som satte fart i mitten på förra veckan med Carlos Sainz till Ferrari och Daniel Ricciardo till Mclaren. Men vad händer egentligen med Sebastian Vettel och är verkligen Fernando Alonso på väg att göra comeback?
Formel 1 försöker som sagt få fart på sin säsong och brittiska Silverstonebanan har en principuppgörelse med Formel 1 om att köra två race på en reviderad kalender. Dock krävs undantag från de karantänsregler den brittiska staten satt upp på 14 dagar för de som varit utanför landet. Formel 1 och Silverstone har hoppats på undantag från dessa regler ner till enbart 5 dagar för att kunna genomföra racen.
Formel 1 försöker även komma överens om ett lägre budgettak än det som tidigare beslutats på 175 miljoner dollar. Nu verkar ändå alla tycka att 145 miljoner dollar kan fungera med en glidskala ner till 130 miljoner år två och tre. Bl a Ferrari skulle därmed behöva omfördela sina resurser avsevärt och har börjat titta på alternativa serier att köra i vid sidan av Formel 1 för att hålla personalen med jobb
Ett fullmatat avsnitt av F1-podden börjar såklart med nyheten att Sebastian Vettel lämnar Ferrari efter den här säsongen. Björn Wirdheim gästar ger sin syn på saken samt vad han tror om race på Silverstone om F1-säsongen drar igång med brittiska regeringens beslut att nu tillåta idrottsevenemang från den 1 juni.
Indycar drar igång sin säsong på Sveriges nationaldag den 6:e juni. Tid för att fira detta finns därmed inte för våra svenska förare Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist som dock, i veckans podd, delar med sig kring hur det känns att äntligen få köra racerbil på riktigt igen.
Trots "lockdown" världen över har många förare hittat sätt att hålla tävlingsnerven vid liv genom diverse simulatorracing något som enligt Dr Riccardo Ceccarelli, gäst i veckans podd, är helt nödvändigt för att kunna vara förberedd när säsongen väl drar igång.
Nytt härligt avsnitt av F1-podden som bl a avhandlar det nya än lägre budgettaket som troligen blir verklighet från 2021.
Janne och Erik resonerar också kring Red Bulls teamchef Christian Horners förslag om att tillfälligt tillåta kundbilar för att underlätta för de mindre teamen ekonomiskt.
Det blev ingen lyckad avslutning på Indycars Iracing Challenge den gångna helgen. Åtminstone två förare stack ut med tämligen omdömeslöst beteende vilket vållat en hel del kritik. Spel eller verklighet - borde man ändå inte uppföra sig sportsligt?
Sist men inte minst får du en lång härlig intervju med den ende svensken i Mclarens Formel 1-stall. Henrik Ringnér har nog enligt många ett drömjobb som Creative Producer Video med ansvar för allt det rörliga material som teamet lägger ut på sociala medier. Hur hamnade egentligen en ung kille från Bjärred, utan tidigare motorsportbakgrund, i Formel 1-depån?
Gårdagens besked från Formel 1 att man nu har en verklig plan för en ny kalender med start i Österrike den 5 juli är förstås huvudämnet i veckans F1-podd. Till sin hjälp att diskutera detta har Janne och Erik bjudit in brittiske F1-journalisten Scott Mitchell som har god insikt i arbetet som F1 gjort och gör för att förhoppningsvis komma igång med årets säsong när hälsoläget tillåter.
Erik ifrågasätter denna vecka hur smart det var av Indycar att bjuda in F1-förarens Lando Norris att köra Indycars Iracing Challengeracet på COTA. Lando är inte bara en talangfull förare i Formel 1, han är även absolut världsklass när det gäller sim-racing och slog också samtliga Indycarförare.
I veckans avsnitt lite om det senaste kring vad som sägs angående start av årets F1-säsong. Österrike i början på juli verkar vara en arbetshypotes men i sådant fall inför lyckta dörrar.
Janne och Erik pratar även Sebastian Vettel och hans kontraktssituation som inte är helt okomplicerad
Lando Norris tar steget över till Indycar! Låter ju som en fläskande nyhet eller hur men gäller än så länge bara i den virtuella världen där Norris ska köra nästa Indycar Iracing Challenge på COTA kommande lördag
Huvudnumret i veckans podd är ändå en ny Motorsport questionnarie intervju där du denna gång får höra Eje Elgh svara på frågorna
I veckans avsnitt minns vi Sir Stirling Moss som gick bort under påsk-helgen. Moss vann aldrig VM i Formel 1 men anses ändå vara en av de bästa förarna genom tiderna. Sir Stirling Moss blev 90 år.
I förra veckan hölls ett nytt telefonmöte mellan Formel 1 och samtliga team-chefer. Man samtalade såklart om vad som händer med kalendern där samtliga inblandade är väldigt angelägna om att komma igång. Du hör Ferraris Mattia Binotto uttala sig i veckans podd, bl a om kalendern men också kring fördröjningen av det nya reglementet och hur han ser på kommande budgettak och finanserna rent allmänt i rådande situation.
Janne och Erik vill inte riktigt släppa detta med sim-racing där Erik inte riktigt vet vilket ben han ska stå på när det gäller seriositeten i själva racingen. Janne däremot ser en bra framtid för sim-racing där den har alla möjligheter att växa rejält även efter att coronakrisen är över.
I veckans avsnitt fortsatta kalenderdiskussioner. Vad händer när/om det drar igång? Flera race på samma bana? Olika konfigurationer? Ytterligare race i Mellanöstern? Finns en hel del att reda ut ju längre uppehållet lider om man ändå vill försöka genomföra uppemot 15-18 race under 2020.
Mclarens VD Zak Brown uttrycker oro över läget i världen där han menar att coronakrisen har lett till att Formel 1 är väldigt bräckligt just nu. Brown förordar åtgärder snarast för att rädda flera att teamen utan fabriksstöd, bl a vill han ha ner budgettaket än mer. En god tanke men använder Brown situationen som råder för egna syften? Ett lägre budgettak är givetvis bra men ger också "icke fabriksteam" en större möjlighet att närma sig toppen, något man hade svårt att riktigt få gehör för när nivån för det kommande budgettaket beslutades.
Sim-racing är stekhett just nu men också den enda racingen som kan genomföras vilket lett till att mängder av racerförare världen över skaffat sig mer eller mindre avancerade "riggar" hemmavid. Men vad ska du ha för utrustning om du själv vill testa på att köra racing i sim-världen? Vi får hjälp av Kim Orremark som är PR-chef på Fanatec, ett av företagen på marknaden för sim-racingutrustning, och expert på området.
Ännu en vecka utan körning runt om i världen och med alarmerande siffror kring coronavirusets spridning. Formel 1 har lyssnat på nödropen om brist på andningshjälp för de patienter i England som drabbats hårdast av viruset. En mycket snabb omställning från att designa och tillverka Formel 1-delar till sjukvårdsutrustning gör att Formel 1 nu kan bidra på allvar. Simracingen har fått ett rejält uppsving när vi nu tvingas till social avhållsamhet, Erik undrar om inte insatserna borde vara högre och att alla verkligen går all in.
För ovanlighetens skull blir Janne och Erik intervjuade i veckans podd! Niklas Wallberg heter en lyssnare som kom på idén att detta vore kul att göra, Niklas satte ihop ett formulär med påståenden om Janne och Erik som de fick svara sant eller falsk på, mycket underhållande och kul grepp.
Ny vecka, ännu ett uppskjutet race. Den här gången är det Azerbajdzjans GP som meddelat att man skjuter upp deltävlingen i Baku. Tråkigt, men kanske inte så överraskande i det rådande läget. Frågan på allas läppar är dock: När drar det egentligen igång? Trots att det är en fråga utan konkret svar så försöker Janne och Erik reda ut vad som kan komma att ske när den väl gör det. För igång ska man, allra helst under sommaren, åtminstone om man får tro Chase Carey.
Dino Beganovic, 16-åringen från Linköping, som till denna säsong anslöt till Ferrari Driver Academy går också i väntans tider. I Dinos fall på att Italienska F4-mästerskapet ska komma igång. Under tiden så får vi en inblick i hur det faktiskt är att vara en juniorförare för världens kanske mest ikoniska bilmärke. Och just det, det snackas en hel det sim-racing också. En form av motorsport som Beganovic i helgen ”F1-debuterade” i - för just Ferrari.
Det blev ingen premiär, varken för Formel 1 i Melbourne eller för Indycar i St Petersburg Florida, det satte Coronaviruset stopp för. Janne Blomqvist var på plats i Melbourne medan Erik Stenborg åkte till Florida och båda redogör i veckans podd för hur känslan var på respektive ställe.
Vi hör också Formel 1:s Sporting director Ross Brawn om turerna som ledde till att Australiens GP ställdes in och varför det dröjde så länge innan man kom med själva beskedet.
Vad gör teamen nu när de inte kan tävla? Erik redogör för läget med hjälp av motorsiten The race rundringning.
När vi nu snopet inte fick några premiärer togs några raska beslut om att istället köra två Sim-race med flera av världen motorstjärnor i startfälten, blir det fler under uppehållet? Janne och Erik spekulerar i ämnet
Efter en lång vinter så har vi äntligen racevecka igen och inte bara en premiär utan två där både Formel 1 och Indycar drar igång kommande veckoslut.
Men det blir ingen säsongsstart utan komplikationer då coronoavirusets framfart fortsätter få rejäla konsekvenser med norra Italien som mer eller mindre stängts av och med Bahrains GP som kommer köras med tomma läktare. Janne och Erik går igenom det senaste som hänt i en hela tiden föränderlig situation.
Ferrari/FIA/övriga team är annan sak som blossat upp rejält där FIA nu bemöter de övriga teamens uttalande där de var "chockade över den uppgörelse som träffats mellan Ferrari och FIA, mer om detta i dagens poddavsnitt.
Vi kommer allt närmare premiären av Formel 1-säsongen 2020. Tyvärr överskuggas det första racet för säsongen av risken för att det inte blir med utbrottet av Coronaviruset Covid-19 världen över. När detta avsnittet spelas in ser dock premiären i Melbourne ut att bli av och därför intressant att gå igenom hur teamen ligger till efter de sex testdagarna.
Hur Coronaviruset påverkar och kan komma att påverka framöver försöker Janne och Erik att bena ut. Med flera inställda idrottsevenemang runt om i världen finns stor risk att även F1-VM kan komma tvingas skjuta på (ställa in?) fler tävlingar än Kinas GP som alla vet redan har skjutits upp.
Den efterlängtade andra säsongen av Drive to Survive har släppts ska såklart recenseras. Mycket är bra med den nya säsongen men det finns även en del som inte är fullt lika vasst.
Det är dags för Stefan ”Lill-Lövis” Johansson att svara på ”The Proust Motorsport Questionnaire” – frågeformuläret som ska avslöja en persons sanna natur. Vilken motorsportspersonlighet beundrar han mest? Vad anser han vara sin största prestation i livet och vad gillar han mest med Formel 1? Föga förvånande är de flesta av ”Lövis” svar inte som de flesta andras, på ett bra vis!
I veckan är det också äntligen dags att dra igång försäsongen i Formel 1 – det första av två tester på Circuit de Catalunya-Barcelona inleds på onsdagen och det ska bli spännande att få en första indikation på hur stallen står sig
Veckans podd blev något försenad - och tur var väl det eftersom vi för en gångs skull fick med veckans stora nyhet att Kinas Grand Prix skjuts upp pga Corona-viruset. Frågan är om racet kommer att köras alls och vad kommer viruset ha för påverkan på resten av F1-säsongen?
F1-bilar med årsmodell 2020 har också börjat lanseras och trots att det är svårt att utläsa hur snabba bilarna är i det här läget så gör vi ändå ett försök att ranka varje stalls förare emot varandra.
Avsnittet spelas för övrigt in med Janne på plats i Austin, Texas för årets första IndyCar-tester. På grund av regn och kyla har det inte blivit så mycket testande, men än dock en mycket intressant period när IndyCar tagit i bruk sin Aeroscreen.
Hur blir det egentligen, blir det något Kinas GP i år? Många ställer sig frågan efter Coronavirusets utbrott i Kinesiska Wuhan. F1:s strategigrupp ska diskutera frågan i veckan och självklart gör man det också i veckans podd.
Aston Martin som eget F1-team men hur mycket Aston Martin är det? Ny trend med bilmärken som köper namnrätten snarare än investerar fullt ut - risker och fördelar med detta diskuteras av Erik och Janne.
Fernando Alonso säger sig ha funderingar på att göra comeback i Formel 1 till 2021. Hur stora chans till detta är det och vem vill anställa honom?
Sist men absolut inte minst nästa del i poddens Proust Motorsport Questionnaire där turen denna vecka kommit till danske niofaldige Lemans-vinnaren Tom Kristensen
F1-sporten fyller 70 i år och har ändå bara börjat värma upp – ja, åtminstone om man ska tro Formel 1-organisationen som i förra veckan hade sina årliga workshop med alla sändande bolag och Erik var där för vår räkning. Förutom en tjusig slogan så gick man igenom alla nyheter inför årets säsong, vilket inkluderar den nya säsongen av Netflix ”Drive to Survive”, Fan Festivals på nya och gamla ställen och problematiken med att F1-stallens pressavdelningar gärna vill tala media ”tillrätta”.
Men, huvudnumret i veckans avsnitt är nog intervjun med Pat Symonds, F1:s tekniska chef och en av sportens skarpaste hjärnor. Med honom talar vi om Formel 1-sportens framtid och möjligheter!
Veckans avsnitt inleds med förra veckans stora nyhet – det faktum att Dino Beganovic, som första svensk någonsin, har antagits av Ferrari Driver Academy. Satsningen mot F1 på riktigt allvar börjar i med italienska Formel 4-mästerskapet, men vad innebär det egentligen att vara en del av Ferraris juniorprogram?
Viasat Motors F1-podd fortsätter också med ”The Proust Motorsport Questionnaire” – frågeformuläret som ska avslöja en persons sanna natur. Denna vecka är det dags att få lära känna Magnus ”Foto-Mange” Andersson som antagligen är den enskilt viktigaste personen i Viasats F1-produktion. Som fotograf är han på plats på samtliga race och de Nordiska tittarna har följt F1 genom Magnus kamera under ca 250 race sedan 2008. Det blir helt enkelt Ingen TV Utan Mange.
F1-podden pratar i veckans avsnitt med Felix Rosenqvist i ”The Proust Motorsport Questionnaire” - något som enligt hans egna utsago inte är helt bekvämt då han inte bara ”kan sätta på intervju-robot-svararen”. Vilket såklart är hela poängen med det här frågeformuläret. Ni kommer bland annat få reda på vem som är Felix förebild inom motorsporten, vilken F1-bil han tycker är vackrast i historien, hans största extravagans och vad han skulle vilja återuppstå som om han skulle dö (ett ganska förvånande svar på den sistnämnda frågan kan tilläggas).
Innan dess går podden igenom det som är ett säkert tecken på att F1-säsongen börjar närma sig - nämligen att stallen börjat släppa datumen då deras vapen under 2020 ska avtäckas. Dessutom så ger sig Janne och Erik på att försöka ranka föraruppställningarna 2020. Inte individuellt, utan parvis stall för stall. Något som inte är så enkelt som man kan tro.
Denna vecka är det dags för vår egna Rickard Rydell att stå till svars i intervjuserien The Proust Motorsport Questionnaire – frågeformuläret som ska avslöja en persons sanna natur. Vad gillar Rickard minst med att vara racerförare? Vid vilka tillfällen ljuger han? Vilken är den bästa banan han kört på och vad är egentligen meningen med livet?
Innan dess pratar dock Janne och Erik om pengar i Formel 1. Frågan kom nämligen upp när Robert Kubica skrev på som tredjeförare för Alfa Romeo. Polacken var inte direkt lysande i hans comeback 2019, så behöver Alfa Romeo-teamet verkligen pengarna som Kubica har med sig? Svaret på den frågan är tämligen enkel att svara på. Alla behöver alltid mer pengar i Formel 1.
En vecka kvar till jul. Janne och Erik gör som de brukar, låter andra göra grovjobbet för att sedan bedöma hur bra de gjort det. I veckans avsnitt går man igenom förarnas egen topp 10 lista över vilka som gjort bäst ifrån sig under året.
Lewis Hamilton bytte i dagarna fordon med flerfaldige världsmästaren i Moto GP, Valentino Rossi. Bytet skedde på banan utanför Valencia och rönte stort intresse när Rossi fick köra Mercedes W08 från 2017 och där Lewis fick chansen att känna på året MotoGP-cykel från Yamaha. Vän av ordning undrar om inte fler byten av detta slaget borde ske? Man kanske t o m skulle ha en speciell dag under året, varför inte i samband med försäsongstesterna, där man bjöd in lite olika förare för att få testa på Formel 1.
Lite nyheter blir det också kring Williams som rekryterat nytt folk.
I förra veckan gick FIA Prize Giving Ceremony av stapeln på Louvren i Paris där topp 3 i förar-VM officiellt tilldelas deras titlar. Men det delades även ut andra priser, bland annat årets rookie och årets personlighet. Vinnarna var alla värdiga, men Janne och Erik frågar sig varför det inte är mer buller och bång runt en tillställning som denna.
Och trots att ”off season” i Formel 1 knappt börjat så fanns det en hel del ämnen att avhandla, bland annat: Vilka nyheter vi har att vänta 2020, Andrew Greens oro över bilkoncepten 2021, Lawrence Strolls intresse i Aston Martin, Ferraris egna analys runt varför de förlorade VM och det faktum att alla F1-bilar med årsmodell 2019 numer är mer eller mindre värdelösa.
F1-äsongen 2019 är över och tid för att reflektion över det som hände. I dagens avsnitt ger Janne och Erik tummar upp och tummar ner till samtliga förare kring deras insats under året med en genomgång av dem från sista till första plats fram till - Nummer 1
OBS, tyvärr inte perfekt ljudkvalité på dagens avsnitt..
Känslan av skolavslutning brukar vara påtaglig när vi är framme vid säsongens sista race. Speciellt i år när båda mästerskapen är avgjorda redan innan det avslutande racet och i stort sett alla har fått reda på hur betygen kommer se ut. Några team har dock saker och reda ut och framförallt vill alla avsluta starkt för att ha något att bygga på inför nästa säsong. Allt detta resonerar Janne och Erik om i veckans F1-podd där det också bjuds på lite statistik kring Abu Dhabis GP som inte bara är säsongens sista lopp utan även det sista racet på 2010-talet.
Hur är det med kontinuiteten i teamen? Väldigt få förändringar på förarsidan inför 2020, vad kan detta bero på?
Honda börjar på allvar att kunna mäta sig med både Ferrari och Mercedes men hur ser deras framtidsplaner ut, kan man lita på att de hänger kvar i Formel 1 även framöver. Japanska bolag har tidigare visat sig kunna hoppa av utan egentlig förvarning och därför intressant att titta lite på hur Honda kommunicerar utåt inför den stora reglementesändringen 2021.
Brasiliens GP var ett av säsongens bästa race – det bjöd på hårda fighter på banan, oväntade resultat och en del kontroverser.
Det ger också gott om diskussionsämnen till veckans avsnitt: Verstappens dominans, Gaslys glädjeskrik, Sainz pallplats utan besök på podiet får tummar upp - Mercedes och Ferraris olika former av klantighet får tummar ned.
Janne och Erik går även igenom anledningarna bakom fördröjda domslut, frågetecknen runt Ferraris motorer och den nya TV-grafiken som visar däckens prestanda.
När Lewis Hamilton kommenterar miljöfrågor så skjuts han snabbt ned med massiv kritik – hur kan någon som kör F1-bilar och flyger jorden runt flera gånger om året ens få ha en åsikt? Det hela grundar sig såklart i att Formel 1 som sport har ett stort klimatavtryck och en mindre bra image sett till hållbarhet. De goda nyheterna är att F1 och FIA känner till problemen och nu inför en hållbarhetsplan i sporten. Men vad innebär detta rent konkret? Det är veckans huvudämne.
Men det är också racevecka och Brasiliens GP står för dörren, något som kan vara ännu ett nyckelrace för Valtteri Bottas – trots att Toto Wolff inte ens kommer vara på plats.
Vidare diskuteras Christian Horners påtalande runt baksidorna av det nya reglementet till 2021, att förarna vii ha vilken hjälmdesign de vill och att Miamis Grand Prix kanske kan komma att bli av trots allt.
Och just det, nyheten att Red Bulls föraruppställning kommer att se oförändrad ut 2020 missades såklart under inspelningen – men Janne ger en egen analys av det som presenterats.
I söndags säkrade Lewis Hamilton sin sjätte VM-titel i Formel 1. En bedrift som gör att han än mer närmar sig den statistiskt bästa F1-föraren genom alla tider – Michael Schumacher. Men frågan är om man redan nu skulle kunna hävda att Hamilton är the GOAT – the Greatest of All Time? Janne och Erik är inte helt överens i frågan.
Konceptet ”tumme upp och tumme ner” har som bekant ersatt de gamla överraskningarna och besvikelserna – denna vecka får bland andra Bottas, Ferrari, Kvyat och Verstappen varsin tumme – frågan är om den pekar uppåt eller nedåt?
Vidare tittar vi närmare på det ny-presenterade reglementet till 2021, Giovinazzis nya kontrakt med Alfa Romeo och det faktum att Roger Penske köpt hela IndyCar-serien.
Ett recept för en spännande F1-helg är allt som oftast att stallens förberedelser störs ut av någon anledning - väder och vind, varierande temperaturer eller som i Mexiko - en blandning av allt och den höga höjden som extra krydda.
Det mesta talade för att Ferrari skulle vara teamet att slå. Båda bilarna startade i första startled och de närmast jagande konkurrenterna halkade efter redan i första kurvan. Det är så bra förutsättningar man kan få i F1, men ändå lurade Mercedes av dem segern. Hur kan det bli så gång på gång? Ja, det har Janne och Erik teorier om.
I veckans avsnitt slopas även F1-poddens koncept ”Överraskningar och besvikelser” till förmån för ”Tumme upp och tumme ner” till Jannes stora glädje. Hamilton, Checo, Verstappen och Robert Kubica är några av dem som får tummar denna vecka.
Dessutom gör Dieter Rencken, podden tredje medarbetare, ett efterlängtat nedslag där han bland annat belyser Miamis nya Grand Prix och det senaste om reglementet till 2021.
I helgen är det dags för F1esta i Mexiko City – närmare bestämt på banan som har det uttalsmässigt skönaste namnet under hela säsongen. Autódromo Hermanos Rodríguez. Det är också en bana som bjuder på mycket speciella utmaningar på grund av att banan ligger på hela 2.285 meter över havet.
I helgen kan Lewis Hamilton också säkra sin sjätte VM-titel i Formel 1, men trots att han ”bara” behöver 14 poäng mer än Bottas, så talar mycket för att VM-titeln får vänta ett litet tag till.
Sagan om F1-reglementet till säsongen 2021 fortsätter – det senaste i frågan handlar främst om intern oro rörande F1:s DNA (vad det nu är exakt) och den begränsade friheten för stallens designers och ingenjörer. Men handlar det verkligen om det, eller är det teamen som försöker bevaka sina egna intressen på klassiskt F1-manér? Och på tal om klassiskt F1-manér så har Miamis vara eller icke vara på F1-kalendern dykt upp igen.
Mercedes vinnare av märkes-vm igen, deras sjätte titel på lika många år och med Valtteri Bottas som vinnare senast i Japan kan bara Lewis Hamilton eller Valtteri Bottas nu vinna årets förartitel vilket gör att Mercedes även säkrat sin sjätte raka dubbel. Världsklass såklart och man kan ställa sig frågan hur det klarat av denna fantastiska prestation.
Domarna hade lite att hålla koll på söndagens race med flera lite omdiskuterade händelser. Janne och Erik försöker reda ut begreppen, inte bara det som hände på banan utan även vad som gäller kring den protest Racing Point riktat mot Renault.
Fanns både vinnare och förlorare efter Japans GP, vilka var egentligen racets överraskningar och besvikelser?
Japans Grand Prix på Suzuka är för många en av säsongens höjdpunkter, både bland förarna och alla som följer tävlingen på TV. Björn Wirdheim har kört tusentals varv runt banan och i veckan gästar han podden för att berätta mer om Suzukas utmaningar, entusiasmen bland fansen och de kulturella skillnaderna mellan japansk och europeisk racing.
Vidare så går vi en spännande racehelg till mötes där det på förhand känns tämligen vidöppet runt vilket av toppteamen som kan tänkas vinna på söndag. Ferrari har bra form, Mercedes är starka på Suzuka och Red Bull kommer att ge allt för att ge Honda en seger på hemmaplan.
Runt nyhetsfronten finns det också en del att prata om: Datumen för vintertesterna presenterats, Haas funderar på hur de ska täcka upp minskade intäkter, Hamilton är nöjd över simuleringarna inför 2021 och två nya team har visat intresse för att gå in i F1. Och just det, Alfa Romeos team manager, Beat Zehnder, ger oss sin syn på Japans GP från teamperspektiv i Betsafes Race Preview.
Rysslands GP blev en intressant historia där Ferrari såg ut att ha kommandot och där Mercedes för en gång skull fick agera underdog. Nu blev slutresultatet något helt annat med Mercedes återigen som vinnare och fortsatt obesegrade på Sotji Autodrom. Hur kunde det blir så? Janne och Erik försöker sig på en analys.
Mclaren meddelade under helgen i Ryssland att man byter motorleverantör från Renault till Mercedes från säsongen 2021. Vad betyder egentligen detta för framtiden, ska Mercedes sluta som fabriksteam och vad händer med Renault som nu står utan kundteam?
Som vanligt finns också en mängd överraskningar och besvikelser efter det senaste racet
Avslutningsvis också ett spännande rykte med svenskanknytning från Indycar
Som titeln antyder så var inledningen av Singapores Grand Prix inte helt olik de första milen av en lång etapp i Tour de France - avvaktande. Att se F1-bilar cirkulera 13 sekunder långsammare än i kval var kanske inte så publikfriande, men racet på Marina Bay Street Circuit blev ändå riktigt underhållande.
Att Ferrari gjorde sitt bästa resultat för året, tvärtemot de flesta förhandstipsen, var dock förvånande. Hur kunde det komma sig? Ja, det är också något som Janne och Erik försöker reda ut.
Vidare gås helgens överraskningar och besvikelser igenom innan det blir dags att blicka framåt mot Rysslands GP på Sochi Autodrom och en analys av säsongens sista IndyCar-lopp på Laguna Seca.
Och just det, F1-podden tävlar även ut tre Alfa Romeo-tröjor till tre lyckliga lyssnare i samarbete med Betsafe!
Formel 1 tillbaka i Singapore, den 12:e upplagan av denna klassiker. Det första nattracet i F1 är numera en given del av kalendern och ett av de mer uppskattade loppen av Janne och Erik.
Kanske är det just i Singapore Sebastian Vettel ska slå tillbaka efter ett riktigt dåligt resultat senast i Italien och där Charles Leclerc mer och mer ser ut att ta över ställningarna i teamet. Men, går verkligen Sebastian Vettel att räkna bort och varför har han hamnat i det läget han gjort? Frågor som självklart är svåra att svara på från "utsidan", men Janne och Erik försöker sig dock på en analys av läget.
Williams meddelade i veckan att man förlängt med Mercedes som motorleverantör ända fram till 2025. Ett långt och tidvis framgångsrikt samarbete blir nu ännu längre, men där Williams hårdnackat står emot att köpa hela drivlinan från Mercedes, trots att det sannolikt skulle göra bilen snabbare.
Silly season håller sig relativt lugn efter allt som hände i Belgien, många tror dock att Nico Hülkenbergs framtid kommer klarna kommande helg. Kanadensiske F2-föraren Nicolas Latifi sägs också var en het kandidat till att steget upp i Formel 1 nästa säsong.
Sist men absolut inte minst lite förutsättningar inför IndyCar-finalen på Laguna Seca kommande helg. Ska Josef Newgarden stå pall för trycket, kan Felix Rosenqvist säkra årets rookie-titel och vad kan Marcus Ericsson åstadkomma i säsongens sista race efter att ha missat förra loppet i Portland?
På frågan om vad han kände när han tog målflaggan först av alla i Italiens Grand Prix, svarade Charles Leclerc: Libération – Frihet. Det är alltså så det känns när man hållit stången mot en silverpil med en femfaldig världsmästare bakom ratten på Monza.
Med det sagt är självklart Italiens Grand Prix i fokus i veckans avsnitt. Det som skedde på banan, men också hur alltsammans kan komma att påverka resten av säsongen och de nästkommande. Kommer Vettel kunna ta sig ur detta? Kan Ferrari vinna fler race i år? Kommer reglementet verkligen att ändras 2021? Hur kan man undvika fler farsartade kval? Det är bara några exempel på vad Janne och Erik funderar på.
Utöver det analyseras veckan överraskningar och besvikelser och Kimi Räikkönen svarar (nästan) på ännu en lyssnarfråga i samarbete med Betsafe.
Helgen på Spa-Francorchamps skulle bli en glädjefylld dag då F1 var tillbaka efter sommaruppehållet. Anthoine Huberts bortgång på lördagskvällen la sig dock som en blöt filt över kalaset. Att Charles Leclerc, Huberts barndomsvän, vann racet var dock en så passande avslutning på helgen man kunde få.
Leclerc är också en av veckans många överraskningar, som också följs upp med lika många besvikelser – för det var sannerligen ett händelserikt race!
Vidare så avhandlas allt ifrån Marcus Ericssons inställda comeback till silly season och frågan om vad som kommer att ske med Hülkenberg och Grosjean.
Sist, men absolut inte minst, så har vi en lång intervju med Chip Ganassi Racings Felix Rosenqvist som i helgen tog sin andra pallplats i IndyCar-karriären. Och då är det, som alla vet, obligatoriskt att gästa F1-podden.
Ä N T L I G E N är semestern över och det är racevecka igen! Och inte vilken racevecka som helst, utan den som leder upp till Belgiens Grand Prix på Spa-Francorchamps och banans klassiska kurvor Eau Rouge, Pouhon och Blanchimont. Men, kurvor som Eau Rouge är kanske inte det de en gång var? Varför det är så och var utmaningarna har hamnat istället är någon som Janne och Erik diskuterar i veckans avsnitt.
Vidare så brukar Belgiens GP vara något av ett startskott för att den så kallade silly season ska sätta igång på riktigt allvar. Bytet mellan Gasly och Albon var stora nyheter, men nya rykten börjar florera för varje dag som går – det senaste innehåller bland annat trion Esteban Ocon, Nico Hülkenberg och Romain Grosjean.
Dessutom bjuds det på en Betsafe Race Preview med Alfa Romeos team manager Beat Zehnder och en gnutta IndyCar i slutet som grädden på moset.
Halvvägs in i sommaruppehållet Formel 1-säsongen 2019. Janne och Erik passar kort och gott på att gå igenom startfältet på förarsidan och ger sin bedömning av prestationerna så här långt.
Det pratas också Indycar där man körde det fjärde sista racet för säsongen i söndags på omdiskuterade banan Pocono Raceway
Att Pierre Gasly nu får lämna Red Bull Racing och byta plats med Toro Rossos rookie Alexander Albon är veckans stora nyhet i F1-världen. Var det ett bra beslut eller ej? Det är något Janne och Erik inte är helt överens om.
IndyCar har inte stiltje på nyhetssidan de heller då McLaren nyligen annonserade att de återvänder till serien fullt ut nästa säsong tillsammans med Schmidt Peterson Motorsports. Men hur ser egentligen satsningen ut? Hur blir det med Honda med tanke på deras frostiga relation till McLaren? Och vad händer med Marcus Ericssons och James Hinchcliffes styrningar? Det får vi hjälp av ingen mindre än Mr IndyCar - Marshall Pruett - att reda ut.
Och just det, det levereras också diskussioner om Mexikos förlängda kontrakt och en lyssnarfråga från Kimi Räikkönen i samarbete med Betsafe.
12 race körda och Fornel 1 står inför ett välbehövligt sommaruppehåll, men hur funkar egentligen detta sommaruppehåll där fabrikerna måste hålla stängt, eller hur är det med den saken?
Ungern GP blev också ett väldigt bra race, denna gång inte beroende på vädret men väl tack vare smart taktik. Janne och Erik levererar som vanligt sina Överraskningar och Besvikelser.
Kimi Räikkönen svarar på en lyssnarfråga och du får även senaste nytt från Dieter Rencken som bl a berör det faktum att vi kan vara på väg mot en kalender nästa år med 22 race.
Tysklands Grand Prix blev en något kaotisk, men underhållande, historia. En stor anledning var såklart att tävlingen kördes i regn som undan för undan torkade upp. Regn och blöt asfalt är helt enkelt ett bra recept för att få ett festligt Grand Prix, trots att F1-teamen faktiskt försöker att köra under regn så mycket det bara går.
Det kaotiska racet gör också att veckans urval av överraskningar och besvikelser ser lite annorlunda ut; Ferrari passar in i båda kategorierna, Mercedes är inte på sin ”vanliga” plats och Alfa Romeo verkade ha något lurt på gång – det är bara några exempel av veckans lista.
Sist, men absolut inte minst, gästas Janne och Erik dessutom av Felix Rosenqvist. Värnamo-sonen som äntligen knep sin första pallplats i IndyCar efter ett högdramatiskt race på Mid-Ohio Sports Car Course.
Tysklands GP denna helg och extremt hög temperatur väntas med upp mot 40 grader torsdag och fredag, något svalare lördag och söndag. Senast vi hade riktigt varma förhållanden, i Österrike, hade Mercedes stora problem med kylningen av sin bil, kan det tänkas bli ett liknande scenario denna helg - Janne och Erik funderar över detta.
Hur tar man sig an Tysklands GP ur ett teamperspektiv? Vi har frågat Alfa Romeo Racing och deras Team Manager Beat Zehnder ger oss svaret i vår Betsafe racepreview.
Rich Energy-sagan rullar vidare, Erik och janne försöker reda ut vad som hänt och det senaste i denna, för Haas F1, mindre lustiga historia.
WEC och Hypercars, vad har detta med F1 att göra? Kopplingen finns och podden funderar lite på vad som kan komma att hända i framtiden, kan Formel 1-förare komma att enklare kunna dubblera eller åtminstone köra det ikoniska Le Mans 24-timmars vid sidan av sitt uppdrag som F1-förare.
Inte bara Formel 1 har racevecka, Indycar kör sitt sista race i den senaste "triple headern" i det mästerskapet. Janne och Erik blickar tillbaka på förra helgens lopp i Iowa och kommande helgs race på Mid Ohio.
Helgens Grand Prix på Silverstone var en höjdare i många avseenden. Förarna körde hårt och på banan var det action mest hela tiden - anledningarna var såklart många, men det finns nog vissa som F1 speciellt bör ta till sig för framtiden.
För en viss Sebastian Vettel var Storbritanniens GP ett bottennapp. Återigen slutade en närkamp på banan i bedrövelse för tysken. Något som den senaste tiden blivit något av Vettels signum (istället för hans fyra VM-titlar).
Utöver det så går självklart Janne och Erik igenom helgens andra överraskningar och besvikelser, funderar över den skarpa modellen av hur en F1-bil kommer att se ut 2021 och Jean Todts funderingar över att återinföra tankning.
Och just det, lite IndyCar slinker också med!
Storbritanniens Grand Prix står för dörren på Silverstone Circuit – ”the Home of British Motorsport”. Med anledning av det så gästas podden av en av Autosports F1-journalister, Scott Mitchell. Scott, som numer bor i Sverige, ger oss sin syn på Formel 1 i landet som av många anses vara sportens verkliga hemland, Storbritannien.
Silverstones framtid, hur sporten mår och hur britterna egentligen ser på sin klarast lysande stjärna, Lewis Hamilton, är bara några av ämnena som avhandlas denna vecka.
Och just det, avsnittet innehåller även ett quiz där varken Scott eller Janne imponerar med sina kunskaper om Silverstones kurv-namn.
Från domedagskänslor i Frankrike till lätta steg och fjärilar i magen i Österrike - vilken skillnad en vecka kan göra. Den här svängningen, och hur den kom sig, är det som är huvudfokus i veckans avsnitt (ja, det och Eriks nya affärside ”Stenborgs Racingrabatter”).
Poddens tredje medarbetare, Dieter Rencken, ger oss också en insyn runt det senaste på det politiska och ekonomiska spektrat av Formel 1 – fjolårsdäck, deadlines för 2021 (twentitwenti-one) och processen för FIA:s domare.
Och som alltid efter en racehelg: Överraskningar & besvikelser. Denna vecka med en ovanligt lång lista som faktiskt innefattar ett helt lands befolkning.
Veckans F1-podd kommer efter Frankrikes GP som blev en stor besvikelse för många då spänningen om vem som skulle vinna helt uteblev. Ingen har kunnat undgå Mercedes dominans de senaste och våra siffror visar att Mercedes dominans sedan 2014 fram till nu faktiskt är kraftigare än under någon av de tidigare erorna under 2000-talet där ett team varit klart starkare än de övriga. Många menar att "NU måste något göras" men finns något man kan göra på kort sikt?
Erik och Janne har som vanligt också några överraskningar och besvikelser att redovisa efter det senaste racet, i veckans avsnitt får du även lite nyheter och skvaller från Formel 1-världen
Att ha ”Vive la France” som titel må vara klyschigt, men med tanke på att Frankrikes Grand Prix överträffade förväntningarna i fjol kan den ändå passa. Paul Ricard är såklart hemmbana för Renault, ett stall som efter en motig säsongsstart visade framfötterna i Kanada. Något som kanske bidragit till att de själva haussat det uppdateringspaket som väntas i helgen, men hur smart är det egentligen att bygga på förväntningar på sig själv?
I andra nyheter så fortsätter sagan om Ferraris bestraffning i Kanada. Maranello har dragit tillbaka sin överklagan och har istället bett FIA att titta på fallet i sin helhet igen, något som de hoppas ska ge Vettel segern i Montreal trots allt. Men är detta något som FIA verkligen kommer att ta i igen?
Det är inte bara F1 som väntar i helgen då IndyCar, efter en helgs uppehåll, sätter fart på Road America igen. Janne & Erik har tittat närmare på banan och vad som gäller för våra svenskar Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson.
Titeln avslöjar självklart vad en stor del av veckans avsnitt handlar om – nämligen incidenten mellan Sebastian Vettel och Lewis Hamilton under Kanadas Grand Prix. Straffet på 5 sekunders tidstillägg har blivit årets kanske största nyhet och trots att Janne och Erik är överens om vad de tycker, är fallet ändå inte helt okomplicerat.
Vidare så bjuds det på en lång intervju med Dieter Rencken, poddens tredje medarbetare, som ger sin syn på nuläget inför nyckel-året 2021.
Dessutom innehåller helgens överraskningar och besvikelser en ovanligt bred palett – flera förare, en teamchef och faktiskt hela banan Circuit Gilles Villeneuve.
Dags för Kanadas Grand Prix i Formel 1, ett race som kan bli avgörande för den fortsatta F1-säsongen 2019. Det här kan vara Ferraris bästa (och sista?) chans att göra något åt Mercedes - och inte nog med det, Valtteri Bottas är också i en liknande situation rörande sin kamp om VM-titeln mot Lewis Hamilton.
Janne och Erik pratar också bland annat om: Renaults filosofi, McLarens hopp om fornstora dagar och huruvida Hamilton vill ta på sig röda kläder.
Sist, men absolut inte minst, så bjuds det på en lång intervju med Marcus Ericsson – SPM-föraren som bekant blev den första svensken på 16 år att ta en pallplats i IndyCar.
Då F1-podden var på plats under både Monacos Grand Prix och Indy 500, två av tre race i motorsportens Triple Crown, är detta självklart veckans huvudpunkter för Janne och Erik.
På många vis kunde inte de båda racen vara mer olika. Att Monaco är den långsammaste banan i F1 och Indianapolis Motor Speedway är en av världens snabbaste är bara ett exempel. Samtidigt finns många likheter, oavsett sitt egna tycke och smak så engagerar tävlingarna enorma mängder motorsports-fans.
I Monaco seglade Lewis Hamilton iväg från Bottas en aning i tabellen, pressen att hålla liv i VM är stor på finländaren under de kommande racen. I Indianapolis gjorde Simon Pagenaud ett så kallat ”clean sweep” av månaden maj. För svenskt vidkommande fanns det mycket positivt att ta med sig ifrån Indy 500, samtidigt är det svårt att inte sörja att de faktiska resultaten uteblev. Åtminstone för den här gången.
Niki Lauda har hastigt och överraskande gått bort, en av Formel 1-sportens riktigt stora profiler . Janne och Erik delar med sig av sina tankar kring den karismatiske österrikaren som nu alltså är borta - Niki Lauda blev 70 år
I helgen körs två av de tre loppen som ingår i det man kallar "the tripple crown" - Monacos GP och Indy 500. utmaningen att köra på Monacos gator är vida känd med beskrivningar som "köra motocross i ett trapphus". Ska loppet finnas kvar på kalendern då det är närmast omöjligt att köra om och ofta minimal spänning i racen? Mercedes kommer till Monaco som klar ledare i VM och har närmast avgjort konstruktörs-vm och där hoppet till lite spänning just nu ligger på att Valtteri Bottas och Lewis Hamilton fortsätter slå varandra, kan något av de två övriga toppteamen hota denna helg?
Det blev inget Indy500 för Fernando Alonso vilket får anses vara ett gigantiskt fiasko för Mclaren som denna gång gjorde satsningen på egen hand men som helt klart verkat underskattat utmaningen. Desto roligare med två svenskar till start i detta legendariska lopp, vad kan vi egentlgien förväntas oss av Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist på söndag.
När Janne Blomqvist tappar rösten behöver Erik Stenborg minst två ersättare för att axla hans mantel – inga mindre än Björn Wirdheim och Anders Krohn.
Den förstnämnda tittar närmare på den gångna helgen i Barcelona där Spaniens Grand Prix kördes och Mercedes totala dominans fortsatte. Årets upplaga var också kanske den sista på ett tag då det i veckan bekräftades att Hollands Grand Prix och Zandvoort tar plats i F1-kalendern till 2020. Björn väljer också ut sina överraskningar och besvikelser från Spaniens GP.
I USA och Indianapolis har ”the Month of May” och uppladdningen inför Indy 500 börjat på allvar. Poddens man i USA, Anders Krohn, ger oss sin syn på hur det kan komma sig att en enda tävling i många fall är viktigare än mästerskapet den ingår i. Varför Indy 500 kallas ”The Greatest Spectacle in Racing” blir mer och mer uppenbart.
Europa-premiär i Formel 1 och det kan bara innebära att Spaniens Grand Prix står för dörren. Som alltid väntas därför stora uppdateringspaket, inte bara till stallens bilar utan också deras gigantiska motorhomes som fyller F1-paddock på alla europeiska tävlingar.
Tävlingen på Circuit de Barcelona-Catalunya ska bli intressant i flera avseenden – inte minst då det är en ”måstematch” för Ferrari om de ska kunna kämpa sig ifatt Mercedes 2019. Frågan är fortsatt varför Ferrari släpat efter silverpilarna hittills under säsongen? En teori är att de (och många andra i fältet) har problem att komma underfund med däcken pga att de i år har 0.4mm tunnare slitbana. En minimal skillnad på pappret, men i en sport där marginalerna är obefintliga så får minimala skillnader ibland enorma konsekvenser.
Dessutom: Reglerna till 2021 är nästan klara, Williams har fått en blomkvast från Bak och Haas har den snabbaste hemsidan i Formel 1!
Den tragiska helgen på Imola 1994 (där Rubens Barrichello kraschade svårt på fredagen, Roland Ratzenberger omkom på lördagen och Ayrton Senna på söndagen) är på ett vis alltid närvarande för alla som följer Formel 1 – trots att det var exakt 25 år sedan. Eje Elgh, som var god vän med Ratzenberger efter att de varit teamkamrater under ett par år i sportvagn, ger oss en närmare inblick i vem österrikaren var – både som förare och person.
Vidare så avhandlas helgens begivenheter på Baku City Circuit i Azerbajdzjan. Ett race som kanske inte nådde upp till de nästan orimligt höga förväntningarna, men ändå producerade flera överraskningar och besvikelser.
Dessutom konstaterar Janne och Erik självklarheter om DRS (det får bilarna att gå fortare), att Zandvoort är på väg in i F1-kalendern (till 2020) och att F1-förare inte kan backa (och då menar de inte bara Ricciardo).
Det vankas streetfighting på Baku City Circuit och Azerbajdzjans Grand Prix i helgen – och i det här sammanhanget är gatuslagsmål verkligen något att se fram emot. Av den anledningen försöker Janne och Erik reda ut varför racen blir så bra på BCC. Tre huvudfrågor benas ut - varav den ena har att göra med titeln på veckans avsnitt.
Vidare är det kanske största samtalsämnet inför helgen fighten mellan Mercedes och Ferrari. Vem har egentligen övertaget i Baku? Oavsett så måste Ferrari börja knappa in på silverpilarna i helgen, annars kan berget bli för högt.
Sist, men inte minst: IndyCar, där ”the month of May” och förberedelserna inför Indianapolis 500 redan börjat, trots att vi fortfarande är kvar i april.
Kinas Grand Prix, det 1000:e Formel 1-racet i historien, skulle ramas in med ett hejdundrande spektakulärt firande. Spektakulärt blev det, men i negativ bemärkelse. Utan de specialgjorda logotyperna är frågan om man överhuvudtaget skulle ha märkt av det? Det hela kröntes dessutom med ett händelsefattigt race med dålig bildproduktion.
Turligt nog är den trista inramningen ett roligt ämne att prata om i en podcast – och trots allt genererade helgen i Kina massvis med ämnen, exempelvis: Ferraris platta teamorder, Ricciardos och Gaslys mini-uppvaknande, Albon under radarn och inte mindre än fyra olika lyssnarfrågor. Och just det, en del IndyCar också!
Ännu en vecka, ännu en fin gäst i F1-podden – denna gång ingen mindre än Chip Ganassis Felix Rosenqvist! Den tredje deltävlingen av årets IndyCar-säsong kördes i helgen på Barber Motorsports Park i Alabama. Det var ett extremt spännande race, trots att det kanske inte gick exakt som Felix hade velat. Men, med det sagt har svensken haft en stark inledning på säsongen – det, och det som komma skall, berättar Felix om från köket hemma Indianapolis.
I Formel 1 är det racevecka och det är inte vilken racevecka som helst – Formel 1 firar att man i Kinas Grand Prix i helgen gör den 1000:e starten i F1-historien. Med anledning av det väntas pompa och ståt på Shanghai International Circuit, men frågan är om inte ett aprilskämt tog udden av det firande F1-organisationen planerar?
I övrigt så fortsätter Haas och Renault att munhuggas på distans, Alexander Albon hyllas av Red Bull (vilket kan vara o-bra för Pierre Gasly) och frågan är vem av Ferrari och Mercedes kommer att vara starkast i Kina?
Denna vecka har podcasten finfrämmande i form av Marcus Ericsson. Förutom att tala igenom de två första racehelgerna blickar han tillsammans med Janne och Erik framåt mot en del av det som komma skall under IndyCar-säsongen 2019. Helgens race på Barber Motorsports Park i Alabama ligger närmast till hands, men förberedelserna inför debuten på ovalbana har redan satt igång. Det visade sig bland annat att man kanske inte lär sig finliret som krävs för att vara snabb på en oval bara genom att hålla fullt runt ett varv på Indianapolis Motor Speedway.
Men det är en F1-podd trots allt – och då vi i söndags upplevde ett av de bästa F1-tävlingarna på mycket länge finns det en hel del att prata om. Då Ericsson har kört tillsammans med en av helgens huvudpersoner, nämligen Charles Leclerc, så fanns det ingen anledning att inte fråga svensken om hans syn på den gångna F1-helgen också!
Veckans F1-podd fokuserar naturligtvis mycket på Bahrains Grand Prix som väntar i helgen. Ett race som brukar leverera bra racing (trots att landet som sådant minst sagt har en del att jobba på sett till mänskliga rättigheter). Men rent racingmässigt är kanske den största frågan inför helgen Ferraris prestanda. Är de ifatt Mercedes och Red Bull på en mer konventionell bana? Ja, det tror/hoppas åtminstone Ferraris teamchef Mattia Binotto.
På tal om Ferrari så kommer Vettel och Leclerc kanske få lite respit i det mediala trycket den här helgen. Anledningen till det är att Mick Schumacher, son till 7-faldiga världsmästaren Michael Schumacher och tillika Ferrari-junior, i helgen debuterar i Formel 2. Som om inte pressen runt det vore nog så presenterades det att den unge tysken dessutom ska testa för Ferrari och Alfa Romeo under testerna i Bahrain kommande vecka. En hektiskt vecka för Mick, med andra ord.
Samtidigt snackas det fortfarande i F1-depån om Valtteri Bottas och hans överlägsna seger i Melbourne. Bottas menade själv att den största förändringen han genomgått inför denna säsong är hans mentala inställning. Men vad är egentligen mental träning? För att ta reda på det tog vi hjälp av den före detta alpina stjärnan och mentala tränaren Thomas Fogdö som reder ut ett och annat för oss.
Sist men inte minst finns det också en hel del att tala om efter IndyCar-racet som kördes på Circuit of the Americas i helgen. Kanske inte den bästa rent resultatmässigt för svenskarna Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist, men framtiden tycks i minsta fall se ljus ut för de båda.
I veckans avsnitt av Viasat Motors F1-podd är det fullt fokus på premiärhelgen i Melbourne. Till att börja med den Valtteri Bottas som krossade allt motstånd, inklusive sin femfaldiga världsmästare till teamkompis. Är det en ny, mer hänsynslös, finländare vi har att göra med i år? Av svordomarna över teamradion efter målflagg att döma är Janne och Erik benägna att svara ja på den frågan.
Hamilton i sin tur uttryckte att han var lättad att det var en skada på golvet som gjorde avståndet in i mål så pass stort – något som Rickard Rydell (som gästspelar i podden denna vecka) ser som taget rakt ur den oskrivna klassikern ”The Racing Drivers Textbook of Excuses”.
Vidare så lanseras ett nytt nedsnackskoncept i F1-podden, nämligen Jannes och Eriks ”Tre överraskningar och en besvikelse” där en hel radda ämnen får plats – Honda på podiet, Kevin Magnussen, Giovinazzi, Renault och Stroll är bara några exempel.
Duon glömmer inte heller bort att det i helgen är dags för IndyCar igen – denna gång på Circuit of the Americas i Austin, Texas – där det ska bli spännande att se vad Felix Rosenqvist och Marcus Ericsson kan uträtta!
Premiärveckorna kommer på löpande band och i veckan handlar det mesta om motorsportens juvel – Formel 1. Med det sagt kan Janne och Erik inte hålla sig ifrån IndyCar heller, men mer om det senare.
Nej, först och främst blickar duon fram emot helgens premiärtävling på Albert Park i Melbourne och festligheterna redan börjat, dels med Netflix dokumentärserie ”Drive to Survive”, men också med F1:s egna ”Season Launch” på Federation Square i centrala Melbourne. En tillställning med goda intentioner, men samtidigt verkar inte alla parter ha köpt in sig på idén. Inte så chockerande kanske, det är ju F1 vi talar om trots allt.
Premiär är det hur som helst och oavsett tycke och smak finns det mycket att se fram emot – för att hålla diskussionerna på en rimlig nivå tar Janne och Erik fram de tre punkter de ser fram emot mest – rivaliteter, specifika team, jubileum och enskilda förare får plats i det ämnet.
Avslutningsvis avhandlas då IndyCar-premiären i St. Petersburg, ett race som gav mersmak, inte minst tack vare Felix Rosenqvists och Marcus Ericssons prestationer. Och just det, den sistnämnde är, faktiskt lite oväntat, på plats i Melbourne som reserv hos Alfa Romeo – mer om det i podden.
Denna vecka har vi självklart fokus på Formel 1, men den stundande IndyCar-premiären i St Petersburg i Florida pockar på uppmärksamheten. Anders Krohn, poddens ”inside man” i depån och nybliven programledare för Viasat Indy-sändningar, ger oss det senaste inför helgens säsongstart.
Formel 1-testerna i Barcelona avslutades i förra veckan och vi tittar lite extra på de viktigaste siffrorna från de 8 testdagarna. Vad är egentligen viktigast? Att Ferrari satte snabbaste varvtiden någonsin under tester i Barcelona eller att Mercedes körde fler varv än någon annan?
Det har också dykt upp en hel del storpolitiska nyheter i F1 den senaste tiden, vem är bättre att tala med om det än Dieter Rencken? Ingen!
I veckans avsnitt fortsätter Janne och Erik att försöka förstå de pågående F1-testerna i Barcelona. Det senaste skvallret i depån handlar om att Mercedes, i varje fall i teorin, faktiskt kan vara riktigt illa ute. Deras ganska konventionella bil-koncept (som förvisso givit dem 5 raka VM-titlar) kan vara en akilleshäl under det nya reglementet som införts 2019.
Under testsäsongen vet vi också att det är en enorm arbetspress på stallens personal, inte minst mekanikerna som skruvar på bilarna i skift 24 timmar om dygnet. Janne ringde upp den före detta F1-mekanikern Charlie Häggstam för att ta reda på hur det hela fungerar mer exakt.
Avslutningsvis är det dags för EU-politik, närmare bestämt frågan om Brexit. Hur hänger det ihop med Formel 1 kanske ni undrar? Jo, då 7 av 10 F1-team är baserade i England så har det visat sig att Brexit kan komma att bli en smärre katastrof för stallen i the Motorsport Valley.
Back on track är titeln på veckans avsnitt – för det är precis vad F1-teamen är då försäsongstesterna precis dragit igång i Barcelona. För första gången har man dessutom möjlighet att följa det som sker på banan i direktsändning, vilket gör att Janne och Erik reder ut en del företeelser och begränsningar som är speciella för just tester i Formel 1.
Men de båda herrarna konstaterar att det är härligt att se stallen på banan igen efter en lång vinter. Ja, alla utom Williams då. Det brittiska teamet har som bekant tvingats skjuta upp starten av deras försäsong då bilen inte är klar, oavsett hur man ser på det är det inte direkt en drömstart på deras säsong. Å andra sidan ser har Ferrari dragit igång sitt år med buller och brak, något som Erik får glädjetårar av – och då talar vi inte om vad de lyckats prestera på banan såhär långt.
Det och mycket mer i veckans avsnitt av Viasat Motors F1-podd!
Veckans avsnitt av Viasat Motors F1-podd handlar faktiskt mer om IndyCar än Formel 1. Janne är nämligen på plats i Texas för det enda officiella testet inför IndyCar-säsongen, vilket visade sig bli något av en kulturkrock för någon som spenderat de senaste 20 åren i en F1-depå.
Vi är också glada över att kunna presentera Anders Krohn, vår nya medarbetare i F1-podden och en äkta ”inside man” i IndyCar som kommer att ge oss exklusiva inblickar i serien som kanske är den mest emotsedda 2019, åtminstone med svenska ögon sett.
Anledningen till det stavas såklart Marcus Ericsson och Felix Rosenqvist – som ni självklart hör i varsin längre intervju där de berättar om sina första intryck i IndyCar.
Men, det är ändå en F1-podd, så frukta icke, det blir en del F1-nyheter också! Bland annat om problemen att få fram hjälmar till de stundande testerna i Barcelona och de nya bilarna, eller ska vi säga färgerna på bilarna, som hittills visats upp.
Veckans avsnitt tar avstamp i IndyCar där livet verkar vara lite... Enklare? I varje fall i jämförelse med hajtanken Formel 1, fråga bara Brendon Hartley och Stoffel Vandoorne som nyligen uttalat sig om hur F1 kan upplevas från ett förarperspektiv. Apropå Hartley så är han numer simulatorförare för Ferrari, vilket både Janne och Erik kan konstatera är ett stall som återigen storsatsar på att vinna VM.
Huvuddelen av avsnittet avhandlas dock av Dieter Rencken vars spaningar Janne och Erik senare går på djupet på. Rencken berättar bland annat om Saubers namnbyte till Alfa Romeo Racing, de stundande bilavtäckningarna, rykten om ett framtida Grand Prix i Filippinerna och hur en F1-helg kan komma att se ut redan 2020. Eller som Dieter skulle säga det: "Twintietwintie".
I veckans avsnitt presenterar Janne och Erik den andra, och sista, delen av vår intervju med expertkollegan Eje Elgh. Vi tar vid där vi slutade och får bland annat höra om hur en jordbävning i San Marino stoppade F1-debuten med McLaren, när Eje och Keke Rosberg låg i gräset på Misano och talade så intensivt om livet att de missade sin egna träning, flytten till Japan och hur Eje kände sig när han visste att han inom några sekunder skulle dö. Heavy stuff!
Men allt detta först efter att Janne och Erik avhandlat det senaste i F1-världen, bland annat den unge Nikita Mazepins osannolika testprogram med Mercedes och tävlingsarrangörernas klagomål på Liberty Media.
Nyligen presenterades det att Mick Schumacher, son till ikonen Michael Schumacher, är en del av Ferrari Driver Academy. Janne & Erik diskuterar det faktum att det mesta pekar på att unge Mick nu verkar ha motorväg in i Formel 1.
Med det sagt så har F1-nyheter en ovanligt tillbakalutad del i veckans avsnitt då vi istället fokuserar på expertkollegan Eje Elgh och hans långa karriär - på och vid sidan av banan. I denna första del av intervjun tittar vi på hur karriären började (tack vare en enarmad bandit på en bensinmack i Karlskoga), vägen in i bilracing och vidare i Formel 3 och Formel 2 med hjälp av en viss Ronnie Peterson. En klassisk sagostund med Eje Elgh, som nog är något av Jannes och Eriks favoritstunder i livet!
F1-podden har denna vecka varit ute på reportageresa. Janne och Erik åkte till London för att vara med på den numera årliga F1 broadcaster workshop som anordnas där F1 delar med sig av man gjort under det gångna året när det gäller sporten som helhet, marketing och TV-produktion.
Ni får denna vecka bl a en lite längre intervju med en väldigt centralfigur för att vi ska kunna följa Formel 1 under året , han heter Dean Locke och är helt och hållet ansvarig för TV-produktionen.
Janne och Erik försöker sig även på en analys av det som Ross Brawn, managing director motorsport, hade att säga om vad man försöker uppnå med bilarna för att få till en bättre show för publiken.
Veckans F1-podd passar på att hylla en av de största genom F1-historien, Michael Schumacher, som blev 50 år den 3 januari. Finns mycket att prata om när det gäller denna gigant inom Formel 1-sporten.
Behövs ett racinguniversitet för att förare och andra med ambitioner att figurera inom racingvärlden?
Marcus Ericssons 97 starter i Formel 1, hur står sig det antalet i jämförelse med alla andra som tävlat i Formel 1 genom åren? Erik Stenborg har koll.
Viasat Motors F1-podd vilar aldrig och kommer ut även under julen. Man kan dock i detta avsnitt märka en viss påverkan på programledarna p g a för mycket intagen julmat.
Formel 1 har släppt intressant statistik för säsongen 2018, Janne och Erik går igenom en del av denna statistik
Listor är populära så här års och F1-.podden, som inte gör några egna men gärna kommenterar andras:), analyserar.
Inte mindre än två lyssnarfrågor också och de för året sista Pirelli podiumkepsarna ska skickas iväg som tack för hjälpen
Kimi Räikkönen på kanelen på FIA:s avslutningsfest och prisutdelning.. Uppskattat och hyllat av många men inte av alla.. Är denna gala verkligen rätt forum för lite extra salongsberusning?
Teamcheferna har rankat de förare man anser var de tio bästa under säsongen 2018.. Janne gör sin egen lista, hur lika blev dem?
Dieter Rencken besökte den ovan nämnda FIA-galan och tycker bl a till om Kimi och att världsmästaren inte dök upp till presskonferensen
Halo, det omtalade extra huvudskyddet som infördes till denna säsong, har redan visat sig vara till nytta.
Sist men inte minst en ny lyssnarfråga som besvaras.
F1-podden denna vecka med vad som hänt sen sist.. Förra året vid den här tiden många nyheter,. i år betydligt lugnare.
Silly season helt över nu, endast två team behåller sin uppställning från i år.. Ovanligt många förändringar till 2019
AWS - Amazon Web Services - Maskininlärning. Är detta något för Formel 1?
En Pirelli lyssnarfråga som handlar om däck.
Veckans f1-podd om avslutningsloppet i Abu Dhabi. Det blev ett klart bättre race än förväntat, Janne och Erik funderar på varför..
Abu Dhabis GP var också Marcus Ericssons sista F1-lopp som tyvärr slutade med en DNF. Efter lördagens kval var Ericsson tämligen tydlig med att han inte kände sig ha samma motorförutsättningar som sin Ferrari-länkade teamkamrat. Går det egentligen få reda på hur det låg till med den saken under säsongen?
Viasat Motors fantastiske kameraman under de senaste 11 säsongerna, Magnus Andersson, har efterfrågats för en intervju i podden. När han nu lägger av valde han tillslut, efter mycket tjat, att ställa upp på en kortis.
Kimi Räikkönen tillbaka i Sauber 17 år efter debuten för samma team 2001
Hur ser det ut i kristallkulan inför 2019
Säsongens sista F1-podd under denna säsong inför säsongsavslutningen i Abu Dhabi.
Robert Kubica blev idag klar för Williams nästa säsong och du hör Claire Williams om sin senaste värvning.
I vår Pirelli racepreview hör du Pirelli motorsports chef Mario Isola dels prata om helgens race men också om säsongen som varit och lite om vad som komma skall.
Marcus Ericsson kör sitt sista F1-lopp för den här gången i Abu Dhabi och han berättar i podden om känsla när F1-äventyret nu tar slut men där en spännande framtid i USA och Indycar istället väntar.
Brasiliens GP - Spännande race men också lite avslaget
Verstappen vs Ocon - Janne och Erik tycker till om det som av mest kontroversiellt i söndags när Esteban Ocon försökte ta sig upp på ledarvarvet och tog ledaren med sig
Ninas Formel 1 - Du får ett smakprov på från det senaste avsnittet som finns på Viaplay på fredag där Nina Kennedy har träffat Claire Williams
Silly season - Ska Robert Kubica äntligen få göra comeback i Formel 1?
Pirellis lyssnarfråga handlar om kamerorna på bilarna
Macaus GP - Viasat Motor sänder denna klassiker igen kommande helg
Veckans F1-podd spelas in i flygande fläng där Erik precis kommit från England och inspelning av Ninas Formel 1 och där Janne är på väg till Arlanda för färd mot Brasilien,
Ni får i detta avsnitt ett smakprov från programmet Ninas Formel 1 som har premiär på fredag i Viaplay. I första avsnittet träffar hon legendariske Formel 1 designern Gordon Murray.
Kimi Räikkönen vill ha hårdare straff för dumheter på banan
Lewis Hamilton vill hjälpa ungdomar som försöker lyckas som racerförare att även lyckas med sina studier.
Uppsnack Brasiliens GP med en Pirelli race preview
Veckans F1-podd med Marcus Ericsson som själv berättar om flytten till Indycar nästa säsong.
Lewis Hamilton världmästare för femte gången - en av de riktigt stora nu!
Mexikos GP blev annars en klar seger för Max Verstappen och med en sur Marcus Ericsson på poängplats
F1-poddens internationella medarbetare Dieter Rencken om det senaste från hans horisont
Lyssnarfråga som idag tar upp skillnaden eller kanske likheterna mellan Red Bull och ToroRosso
Veckans F1-podd om VM som lever ett tag till, åtminstone över Mexikos GP kommande helg.
Sebastian Vettel fortsätter göra misstag i sin iver att försöka jaga ifatt Lewis Hamilton.
Max Verstappen och Daniel Ricciardo - verkligen skilda världar just nu
Kimi Räikkönen har inte glömt hur man vinner.
Mindre med bantid ett vinnande koncept
Fuelflow - ett bekymmer igen?
Poäng för Ericsson
Mexikos GP
Veckans F1-podd som bl a analyserar läget av det som återstår på förarmarknaden där unge britten George Russell häromdagen blev klar för Williams. Fyra platser återstår nu innan nästa års grid är helt klar och hur ser det egentligen ut för de som kört i år men som inte finns kvar nästa säsong?
W-series - En racingserie enbart för kvinnor - bra eller dåligt? Det blev blandade reaktioner när nyheten om att en serie enbart för kvinnor kom för några dagar sedan.
Superweekends i Formel 1 - Lewis Hamilton vill att vissa helger under säsongen ska sticka ut lite extra
USA:s GP kommande vecka i Texas, ett favoritställe för både Erik och Janne, Raceuppsnack där du som vanligt får en Pirelli race preview.
I veckans F1-podd går Erik och Janne igenom vinnarna och förlorarna under Japans GP
Fighten om VM-titlarna må i praktiken vara avgjord men mittfältskampen lever i allra högsta grad vidare, en kamp som är mer viktig för
vissa än för andra.
Vem mår egentligen sämst just nu, svider det mer att missa VM-titeln än att t ex vara på väg bort från Formel 1. Ingångsvärdena skiljer men frustrationen är kanske inte så annorlunda..
Vietnam på väg in på kalendern från 2020, bra eller dåligt?
Självklart besvaras även en lyssnarfråga.
I veckans F1-podd Rysslands GP med Erik och Jannes tankar om racet som sådant men också kring den teamorder Mercedes kände sig tvingad att använda för maximerat resultat och hur kunde egentligen Max Verstappen bara rinna genom startfältet som han gjorde..
Det pratas Indycar med anledning av Felix Rosenqvist som är klar för ett av seriens toppteam men också för att chansen finns att det blir två svenska tills start då även Marcus Ericsson sneglar åt det hållet.
Det blir även en Pirelli racepreview inför Japans GP kommande helg
Denna veckas F1-podd med det tråkiga beskedet att Marcus Ericsson inte kör Formel 1 2019. Italienaren Antonio Giovinazzi blir nämligen teamkamrat med Kimi Räikkönen i Sauber nästa säsong.
Rysslands GP står för dörren och VM-fighten rullar vidare med stor press på Ferrari och Sebastian Vettel som inte har råd att tappa mer poäng nu.
Vad innebär Rysslands GP för däcken, du får som vanligt en Pirelli racepreview
Mittfältet i Formel 1, är det där den mest spännande kampen pågår? Om man tog bort de tre toppteamen skulle det vara jämnare än någonsin i VM..
Tredjebilar i Fornel 1, är detta verkligen en gångbar väg till en större startgrid?
Ny vecka och därmed nytt F1-poddavsnitt med bl a den nya kalendern för 2019 som Erik och Janne tycker till om.
Hypade förare har det funnits gott om genom åren men på senare år har denna hype startat allt längre ner i åldrarna, vad beror det på och sätter det för stor press på ungdomarna på väg mot Formel 1? Det är inte alla som lyckas leva upp till för högt ställda förväntningar...
Singapores GP står för dörren, ett av de mer uppskattade loppen under året med sin väldigt unika inramning
Avslutningsvis har Janne och Erik fått pröva på att köra gokart "på riktigt". Hur det gick och hur man gör för att själv få prova får du veta i veckan poddavsnitt.
Eftersnack efter ett av säsongens bästa lopp - Italiens GP - som blev något helt annat än det vi trodde på förhand.
Verkar lite som Ferrari återigen "tappade bollen" när man inte lyckades vinna trots båda bilarna i första startled
Kvalet blev omdiskuterat där Kimi Räikkönen fick fördelen av att vara sist ut för det avgörande försöket och tog pole, borde teamet redan där satsat på Vettel istället eller ville man göra allt man kunde för att ta hand om hela första startled?
I racet visade sig Mercedes vara snabbast och lyckades, kanske med lite listigheet, vinna över Ferrari... Var det ett s k phantom pit stop som avgjorde?
Silly season fortsätter med allt fler pusselbitar på plats, det senaste teamet att redovisa sin fullständiga uppställning inför 2019 är Mclaren
Självklart svarar vi också på en lyssnarfråga
Veckans avsnitt av F1-podden om Belgiens GP där Sebastian Vettel ganska enkelt kunde köra hem segern efter bl a en större startkrasch där huvudskyddet Halo fick en avgörande roll.
Ferrari ser ut att ha den snabbaste bilen just nu och var tvingade att plocka poäng på Mercerdes och Lewis Hamilton, var detta vändpunkten i mästerskapet?
Silly season har varit extremt intensiv detta år och är inte slut, vi lät därför vår medarbetare Dieter Rencken reda ut senaste nytt.
Vi blickar framåt mot Italiens GP precis som vanligt när det är racevecka blir det en Pirelli race preview
Sist men inte minst konstaterar vi att det i år är 40 år sedan Ronnie Peterson omkom i sviterna efter den krasch han var med om direkt efter start på Monza under Italiens GP.
F1-podden denna vecka analyserar lite djupare att Fernando Alonso väljer att hoppa av Formel 1 efter denna säsong, åtminstone tillfälligt.
Silly season mer "silly" än någonsin tidigare och därför väldigt intressant att snacka om även om det blir väl krångligt emellanåt.
Formel 1 startar om efter sommaruppehållet på Belgiska Spa Francorchamps, du får som vanligt en Pirelli preview signerat Mario Isola
I veckans podd träffar du också ett av Sveriges nya stjärnskott på Formelbilshimlen. Linus Lundqvist leder för närvarande brittiska Formel 3 och gör det stort, så stort att han knappast kan förlora titeln trots två helger kvar att köra. I helgen var han hemma och tävlade på Gelleråsen i Porsche Carrera Cup Scandinavias gästbil och F1-podden fick tag i Linus under ett besök hos en av hans kommande sponsorer.
Mitt i sommarhållet kommer veckans F1-podd som därför blir lite annorlunda, Erik Stenborg och Janne Blomqvist intervjuar kort och gott varandra om livet i F1-cirkusen.
Innan denna lite annorlunda intervju drar igång blir det såklart även en kort kommentar om den stora nyheten att Fernando Alonso slutar köra Formel 1 efter denna säsong. Det blir mycket mer om Fernandos slut i Formel 1 i nästa veckas podd.
Veckans F1-podd landar förstås i det faktum att Daniel Ricciardo mycket överraskande lämnar Red Bull för Renault. Erik och Janne resonerar om anledningen till beslutet och vad det får för påverkan på resten av sillyseason.
Vad händer med Force India, deadline för intresserade köpare av teamet gick ut härmomdagen
Sommaruppehåll för Formel 1, men vad innebär detta egentligen?
För Erik betyder sommaruppehåll lite semester i skärgården med en bebis som håller på att få tänder, för Janne startade däremot semestrandet med några hotlaps på Nürburgring.
Pirellis lyssnarfråga handlar idag om dopning.
Veckans F1-podd är sen men för den skull inte ointressant. Självklart blir det en hel del om Ungerns GP där Lewis Hamilton återigen snuvade Ferrari och Sebastian Vettel på viktiga poäng.
Två dagar av tester kördes också i Budapest, en del nyheter inför 2019 provades på bilarna.
Poddens Dieter Rencken om det heta nyhetsläget i depån just nu.
Silly season avhandlas också där spekulationerna också går heta.
Vi svarar även på en lyssnarfråga relaterad till materialet bilarna är byggda i
Tysklands GP blev en hejdundrande historia med mycket dramatik där Lewis Hamilton tog en något kontroversiell seger från fjortonde rutan. Janne och Erik går igenom vad som hände och tittar även lite närmare på den bestraffning som Hamilton fick efter målgång men som inte påverkade slutresultatet.
Det var Sebastian Vettels misstag när regnet kom som gjorde att Hamilton på allvar fick chansen att köra om segern? Var det ett grovt misstag eller något vem som helst kunnat råka ut för?
Det svänger väldigt mycket i årets VM-tabell där vi haft åtskilliga ledarskiften under säsongen, vem tar egentligen kommandot om årets mästerskap och när?
Silly season har dragit igång på allvar med inte mindre än 14 förare som i praktiken inte vet var de ska köra nästa säsong.
Pirelli levererar också en preview inför nästa lopp kommande helg i Budapest, Ungerns GP på Hungaroring.
Dags för racevecka igen, nu Tysklands GP på Hockenheim.. tankar kring detta och lite minnen från tidigare lopp just i Tyskland levereras av Janne och Erik.
Red Bull har gett Honda tillåtelse att komma med fler uppdateringar under säsongen även om det drabbar Toro Rosso med bestraffningar.. allt för att vara så väl förberedd för säsongen 2019 som möjligt.
Kan enbils- och trebilsteam bli aktuellt i Formel 1? Frågan har lyfts i kommande förhandlingar för regelverket efter 2020.
Mark Webber tycker att F1 kanske gått lite för långt när det gäller access till förarna.. det ska vara svårt att få närma sig och ta på en idrottshjälte
Renaults Cyril Abiteboul vill kapa kalendern till 15 race för att öka sportens värde.. F1:s ägare vill göra tvärtom.
Veckans lyssnarfråga handlar om vad föraran gör efter målgång
Slut på F1-historiens första tripleheader och den avslutades med Storbritanniens GP på Silverstone inför fullsatta läktare och det blev ett riktig bra race också.
Eric Boullier blev först ut i Mclarens managementstab att få lämna, det börjar låta lite annorlunda kring hur näsra man är att verkligen vända på skutan och bli framgångsrika igen.
En lyssnarfråga presenterad av Pirelli och en ny svensk i Formel 1
F1-poddarna står som spön i backen så här års.. I veckans avsnitt en hel del om Österrikes GP som blev bra och spännande men inte riktigt det race som alla trodde det skulle bli på förhand.
För tredje racet den här säsongen hade Mercedes inte koll på läget i samband med säkerhetsbil och virtuell säkerhetsbil, kan stå dem dyrt när säsongen sammanfattas om inte detta snarast rättas till.
Teamorder är aldrig kul, Ferrari valde att inte använda dem i söndags, Sauber gjorde det..
Vår medarbetare Dieter Rencken ger i detta avsnitt en utförlig analys av det senaste från F1-depån från hans perspektiv
F1-kalendern för 2019 börjar så smått ta form
Du får såklart en Pirelli racepreview inför Storbritanniens GP på Silverstone
Återkomsten för Frankrikes GP blev ungefär som förväntad med gigantiskt trafikkaos för alla som skulle till banan men som när de väl kom fram ändå bjöds på ett bra race.
Mercedes och Ferrari bytte plats i toppen igen, denna gång var Lewis Hamilton som dominerade racet efter en mindre lyckad start för Ferraris Sebastian Vettel.
Hur blir sillyseason i år, smygstart senaste helgerna med surr om först Daniel Ricciardo och nu senast om Charles Leclerc som ryktas vara på väg till Ferrari..
Marcus Ericsson repade sig en aning efter några svagare helger men behöver en kraschfri helg för att ha en chans att utmana Charles Leclerc
Mclaren - En bedrövlig helg i Frankrike och det rullar runt en massa rykten om att personalen börjar bli ordentligt missnöjd med hur teamet/företaget sköts
I veckans F1-podd konstateras att Formel 1 just nu går in i en väldigt intensiv period med F1-historiens första "tripple header", tre lopp på tre veckor med start i Frankrike kommande helg.
Frankrikes GP på Paul Ricard - Erik stenborg har gjort en djupdykning i historien bakom denna bana
Apropå Frankrike så är man det land som har flest förare på gridden (3 eller t o m 4 om man även räknar Charles Leclerc) och nu dessutom ett lopp i Frankrike.. Vad beror detta på?
Självklart levereras en Pirelli racepreview med allt du behöver veta kring däcken inför Frankrikes GP.
Sauber har uttalat sig positivt kring de regelförändringar som är på gång inför 2019 och menar att timingen är perfekt då man håller på med uppbyggnaden av sin teknikavdelning.
Hur tight är egentligen samarbetet med Alfa Romeo (Ferrari), det satt t ex inte speciellt långt inne att värva Ferraris chefsdesigner som ny teknisk direktör till Sauber.
Fernando Alonso fick till slut vinna LeMans och har nu två av tre i "the tripple crown", saknas gör nu bara en vinst på Indy 500. Är årets säsong den sista i F1 för Alonso för att istället satsa helt och fullt på Indycar 2019?
Kanadas GP, av många stämplat som ett riktigt sömnpiller och det var knappast det mest spännande loppet i historien men det fanns både positiva och negativa saker med det senaste racet.
Mercedes bottennapp - Tvåa och fyra låter kanske inte som ett katastrofresultat för mästarteamet Mercedes men det var på en bana man dominerat kraftfullt på de senaste åren.
Ericssons uppförsbacke fortsätter men kan det verkligen vara så att han helt plötsligt glömt bort att köra snabbt i kval? Erik tycker det är ett konstigt sammanträffande att så fort Charles Leclerc började köra fort så blev Marcus Ericsson långsam, rimligen borde båda kunna köra snabbt om bilen tillåter det?
Debaclet med målflaggen - vad hände egentligen?
Fiktiv fakta - Janne prövade att dela upp startfältet i en A-klass (Mercedes, Ferrari och Red Bull) och en B-klass (resten av teamen )och rankade B-klassen för sig oberoende av vad A-klassen gjort och fick ett ganska intressant resultat.
Pirellis lyssnarfråga avhandlar denna vecka om årets grid kanske är den bästa genom tiderna
Ny racevecka och podden landar självklart i Kanadas GP som står på tur på kalendern. Ett av de mer omtyckta loppen under säsongen inte bara själva racet som sådant utan även att besöka då Montreal ofta visar sig från sin bästa sida för tillresta F1-fans
Daniel Ricciardos framtid, hur ser den ut? Blir han kvar i Red Bull eller vill Ferrari ha hans tjänster istället för Kimi Räikkönen, kanske är det så att Mercedes behöver täcka upp för om Lewis Hamilton väljer att hjälmen på hyllan inom något år - Janne och Erik spekulerar
Stora hjul är på tapeten igen, troligast inför det nya tekniska reglementet 2021. Varför större hjul och hur kan det komma sig att 13 tums hjul fortfarande fungerar?
Veckans lyssnarfråga avhandlar om ett kundteam verkligen får slå "sitt" fabriksteam - Dieter Rencken försöker svara på denna knepiga fråga
Veckans F1-podd förstås fullspäckad med intryck från helgens lopp i Monaco som kanske inte blev det jättedrama vi alla hade hoppats på. Visst slogs ett nytt fantastiskt banrekord men själva racet blev långsamt och händelsefattigt, Janne och Erik ger sin syn på varför det blev så.
Borde man göra något med Monacos GP, är det dags för förändring?
Saubers helg i Monaco, hur blev den? Och hur blir framtiden med ny teknisk chef från Ferrari?
I dagens avsnitt hör du också ett långt snack med podden tredje medarbetare, sydafrikanske F1-journalisten Dieter Rencken som bl a sätter tänderna i kommande motorreglemente
Veckans F1-podd landar förstås väldigt mycket i Monacos GP. Juvelen i kronan som är så förknippad med hatkärlek, omöjlig att köra om på och inte racerbana i ordets rätta bemärkelse men som samtidigt bjuder på så speciell atmosfär att utan den skulle mästerskapet kännas klart fattigare.
Pirelli racepreview med Mario Isola om att köra Hypersoft för första gången.
Honda vill med hjälp av sitt samarbete med Toro Rosso och Red Bull nu få in en japan på gridden igen. Senast en japan körde F1 var 2014!
Miami på väg in på F1-kalendern med hjälp av en lite annorlunda businessmodell. Kan detta öppna för andra arrangörer att kunna omförhandla sina kontrakt och vilka konsekvenser skulle det få på kort och lång sikt.
Spaniens GP blev som väntat ingen thriller när Lewis Hamilton vann väldigt övertygande. Anledning till oro för de närmast bakom med 17 poängs ledning för Lewis Hamilton redan efter 5 tävlingar?
Janne och Erik analyserar toppteamens prestationer - Mercedes dominans, Ferrari svagare än väntat och Red Bull ingenstans utan bättre fart på lördagarna
Vi tar även en titt på den mindre lyckade prestationerna - Vilka är egentligen i riskzonen efter Spaniens GP?
Som vanligt när det inte är racevecka försöker vi svara på en lyssnarfråga presenterad av Pirelli.
Monaco Historic GP avgjordes i helgen och Erik var där och berättar om svindyra gamla F1-bilar på auktion och om Björn Wirdheims revansch
Så var det äntligen Europapremiär för Formel 1 och det sker som som vanligt på Circuit de Catalunya Barcelona. Självklart blir det mycket snack om Spaniens GP i veckans poddavsnitt.
Vad ska F1 göra när säsongen är över i väntan på nästa - Erik och Janne spånar i ämnet
Backspeglar eller kamera - Frågan har lyfts efter ett antal incidenter i Baku med förare som hade svårt att se konkurrenterna i sina backspeglar.
Du får en Pirelli racepreview - Hur är banan i Barcelona mot däcken?
Formel 1 lopp i Miami på tapeten men vad var det egentligen för banlayout som visats, är den verkligen på riktigt?
F1-podden denna vecka med allt om Azerbadjzans GP i Baku, åtminstone en hel del. Ett race som blev precis så händelserikt som förväntat och det har nu varit tre riktigt spännande och ett helt ok race i inledningen på säsongen.
Daniel Ricciardo vs Max Verstappen - Janne och Erik kommer med sin syn på det hela.
#BlameEricsson - den nya hashtaggen efter att franske Romain Grosjean försökt skylla sitt tämligen flagranta misstag i söndags bakom säkerhetsbilen på Marcus Ericsson
Lyssnarfråga presenterad av Pirelli
Red Bull + Honda = sant?
Veckans F1-podd snackar förstås upp kommande helgs Azerbajdzjan GP i Baku, kan det bli något liknande som det vi hade där förra året har vi en riktig klassiker på gång.
Det blir självklart en Pirelli race preview där Pirelli motorsports chef Mario Isola ger intressanta insikter i hur däcken kan komma att fungera i Baku
Janne och Erik går igenom de beslutade nyheterna för nästa år..
Vad är det för mystiskt paddel bak på Sebastian Vettel ratt? Vad minns vi egentligen av speciella lösningar genom åren som har tangerat det tillåtna i reglementet.
Nico Rosberg har satt högsta fart på sin karriär efter ha slutat som tävlingsförare - TV-expert, talangprogram, Formula E.. vad har han i kikaren för framtiden?
F1-podden denna vecka om ett nytt väldigt spännande lopp - Kinas GP. Janne och Erik djupdyker i strategier, uppochnervända resultat och hur säkerhetsbilen delvis vände på steken igen.
Det blir en ny bra lyssnarfråga presenterad av Pirelli.
Och har Formel 1 några bra tankar på att underlätta omkörningar redan till 2019
Bahrains GP blev en succé på många sätt. För Formel 1 i stort med underbar underhållning, för Sebastian Vettel som vann, för Pierre Gasly som blev driver of the day, för Honda som till slut fått ordning på sin motor och för Marcus Ericsson som tog sina första VM-poäng på 2,5 år. Finns därför massor att prata om när det gäller förra helgens lopp i Bahrain.
F1:s framtid efter 2020. Vår nya medarbetare Dieter Rencken redogör för situationen och tycker till om dokumentet som Formel 1 presenterade förra fredagen ang hur sporten ska se ut efter 2020
Farliga depåstopp, har det gått så långt att något måste göras?
Kinas GP - Vad gäller där med bl a helt andra förutsättningar vädermässigt - självklart får du också en Pirelli race preview
Nytt avsnitt av F1-podden som förstås fokuserar en hel del på kommande race i Bahrain och vilka utmaningar denna bana bjuder på. Precis som inför Australiens GP får du all information du behöver i vår Pirelli preview där Pirellis motorsportchef Mario Isola ger oss förutsättningarna inför helgen när det gäller däcken.
F1-podden kan även rapportera om fortsatta visumproblem för Janne Blomqvist och Viasats fotograf Magnus Andersson när det gäller resan till Kina.. hör det senaste i den följetongen i veckans avsnitt.
Förbud mot "partymode" på motorerna, är detta rätt väg att gå?
F1 ska i Bahrain även ge tydligare riktlinjer för hur sporten kommer se ut efter 2020, vi ser redan att Mercedes och Ferrari lierat sig med varandra för att försäkra sig om att eventuella förändringar blir i linje med deras önskemål.
Veckans F1-podd direkt efter premiären i Melbourne. Självklart mycket snack om Australiens GP och varför det blev som det blev..
På samma tema veckans lyssnarfråga, som vanligt presenterad av Pirelli med en fin podiumkeps från Pirelli till den vars fråga vi väljer ut.
Mclaren har fortfarande en bit kvar till den absoluta toppen men en 5:e respektive 9:er plats i Melbourne gör att man ändå håller fjärdeplatsen i märkes-VM.. har vi sett vändningen?
Formel 1:s ägare Liberty Media har utlovat både det ena och det andra inför säsongen 2018, inte minst när det gäller TV-produktionen, men såg vi egentligen någon större skillnad den gångna helgen?
Äntligen racevecka och start för F1-säsongen 2018. Självklart är det stort fokus på detta med all tänkbar statistik kring detta race men också säsongen i stort.
Ferrari har värvat personal från FIA och återigen har det blossat upp ett ordkrig kring hur värvningar av FIA:s tekniska personal ska hanteras när det går till team.
Exklusiv preview från Pirelli inför årets första race. Vilka däck och varför svarar Pirellis motorsportchef Mario Isola på
Veckans F1-podd summerar så gott det går de två senaste veckornas testande nere i Barcelona. Frågan är bara vad man kan läsa ut och kan man verkligen tro på alla analyser som gjorts om hur teamen ligger till mot varandra? En generell bild kan man säkerligen få men detaljerna är svårare.
Ett team som haft ögonen på sig lite extra under testerna är Mclaren, inte minst för att de med ny motorleverantör i Renault haft relativt hög svansföring innan testerna drog igång men också för att de även i år fick ihop minst antal körda varv över de 8 testdagarna.
Erik och Janne kan också konstatera att det är samma ämnen som diskuterades i ett gammalt SVT-inslag inför Sveriges GP 1975 som det är idag.. betalförare, säkerhet och kvinnliga förare i Formel 1.
I veckans avsnitt också en ny lyssnarfråga just på ämnet kvinnliga Formel 1-förare
F1-podden tillbaka och spelas självklart in från Barcelona och Circuit de Catalunya. Erik Stenborg och Janne Blomqvist berättar om hur de upplevt körningen den första dagen denna andra och avslutande testvecka.
Denna vecka också premiär för lyssnarfrågan som presenteras av Pirelli. Många frågor har kommit in via facebook.com/f1podden och den vars fråga som väljs ut får en snygg Pirelli podiumkeps som tack för hjälpen. Denna veckas fråga avhandlar den nya streamingtjänst som Formel 1 drar igång kommande säsong. För att få ett uttömmande svar har man tagit hjälp av erfarne F1-journalisten Dieter Rencken.
F1-säsongen är äntligen igång och F1-podden är givetvis på plats i ett kallt Barcelona för den första av två fyrdagarstester inför säsongspremiären i Melbourne.
Vi kan mycket glädjande också rapportera ett nytt samarbete med Pirelli där vi denna på podd går ut hårt med en lång intervju med Pirellis chef Mario Isola som berättar om de stora utmaningar det innebär att leverera däck till Formel 1
Självklart blir det också en genomgång team för team om hur det sett ut så här långt under testerna
Veckans F1-podd är fullmatat med snack om de nya bilar som hunnit visas så här långt, inte minst nya Sauber C37. Du hör bl a Marcus Ericssons egen kommentar till den nya bilen som blir hans kontor kommande säsong.
Apropå F1-svenskar så hade Erik Stenborg stämt möte med Los Angelesboende Stefan Lill-Lövis Johansson och fick både en åktur i hans Ferrari och en längre pratstund om livet som pensionerad förare, hur det är att vara förarmanager och inte minst hur livet kan vara hos ett team som Ferrari.
Avslutningsvis så pratar Janne och Erik om "Hot laps", en nyhet som kommer finnas under F1-helgerna i år. Fans kan få chansen att åka en supersportbil från något av de tävlande märkena men någon av dess förare. Just nu har Aston Martin och Mclaren visat intresse för detta och vem skulle inte vilja åka ett varv med t ex Fernando Alonso om chansen fanns.
I veckans F1-podd diskuterar Janne Blomqvist och Erik Stenborg en hel del kring Mclaren. Detta anrika och vinstrika team har haft några tunga säsonger men hoppas komma ur svackan kommande säsong med hjälp av Renault. Är man fågel eller fisk 2018, eller blir det pannkaka en säsong till?
Hör också STCC-mästaren Robert Dahlgren om hur V8 Supercar i Australien med lite annorlunda metoder får fansen nöjda.
Apropå att göra fansen nöjda, podden har listat några av Bernie Ecclestones mest omtalade förslag till förändringar genom åren.
Indycar har testat windscreen som huvudskydd för sina förare, något som Formel 1 förkastade tämligen omedelbart, med gott resultat.
Veckans F1-podd avhandlar såklart att F1 från och med denna säsong slutar med officiella gridgirls som istället ersätts av gridkids.
Nya starttider för Formel 1-racen, vad tycker Janne och Erik om detta
Lewis Hamilton på väg in i sin avslutande säsong på nuvarande kontrakt med Mercedes. Kommer Lewis att förlänga, Toto Wolff är åtminstone övertygad om det..
I år ska bilarna vara utrustade med Halo, det nya huvudskyddet, och en storm av kritik mot hur det påverkar utseendet på bilarna är att vänta när de nya bilarna visas de kommande veckorna..
Viasat Motors F1-podd denna vecka där du bl a hör en intervju med svenske Fredrik Johnsson, den före detta Svenska dagbladetjournalisten som drog igång Race of Champions där årets upplaga går nu i helgen i Riyadh.
Sauber och Force India har dragit tillbaka sin klagan till EU Sportkommission över den ojämna fördelningen av pengar inom Formel 1. Varför gör man detta, har man uppnått vad man ville eller låg något annat bakom beslutet?
Nya banor pratas det om och meningarna går lite isär om det ska vara stadsrace eller konventionella banor som gäller.
Vilka är Hamiltons starkaste rivaler enligt honom själv och hur påverkar den nya asfalten i Barcelona de kommande försäsongstesterna?
Viasat Motors F1-podd berör förstås det faktum att Williams idag bekräftat Sergei Sirotkin som förare tillsammans med Lance Stroll för 2018 och där polske Robert Kubica fick nöja sig med att blir reservförare.
Vidare blir det en hel del snack om Günther Steiners tämligen provocerande uttalande om att amerikanska förare inte är redo för Formel 1. Steiner är ju en av de ansvariga för det enda amerikanska teamet i F1 och många undrar förstås varför man inte också satsat på en förare från samma land.
I veckans avsnitt en lång intervju med kände F1-journalisten Dieter Rencken med ekonomi och politik inom Formel 1 som specialområde där det blir en hel del om utmaningarna framöver när det gäler utjämningen av F1 rent ekonomiskt och hur Liberty, ägarna av sporten, ska lyckas med detta.
Veckans F1-podd berör till stor del den rapport som kommit om hur många sporten når publikt under en säsong. Formel 1 går bl a fram som en ångvält på sociala medier och tappar åtminstone inte nämnvärt mark när det gäller antalet tv-tittare.
Vidare pratas det superstore när det gäller försäljning av teamens reklamkläder, nygammalt Grand Prix på väg tillbaka, nytt utseende på Mclaren inför 2018 och FIA-presidentens tankar om en global motor.
Veckans F1-podd gästas av ingen mindre än Felix Rosenqvist tillvardags förare i Formula E men som alltid tävlar väldigt mycket och framgångsrikt. Hör en lång intervju med Felix om livet inom racingen. Bland får du veta varför det blev Formula E, om F1 fortfarande på radarn och vad som hände med det amerikanska spåret?
Dessutom har vi dragit en vinnare i vår tävling där vi sökte ett coolt smeknamn till Marcus Ericsson men också ett fanatiskt F1-fan.. Vem som vann hör ni i veckans podd.
F1-podden firar självklart jul men vilar för den skull inte. I denna veckas avsnitt undrar Janne och Erik lite över vad som hänt med Nico Rosberg så här ganska precis ett år efter att han bestämt sig för att lägga av.
I dessa mellandagsreatider ger grabbarna också sin bästa tips på fynd du bör leta efter när det gäller böcker och film om Formel 1 och racing.
Sist men absolut inte minst har Erik och Janne kommit över en halvskalemodell av Marcus Ericssons tävlingshjälm som du som lyssnar nu har chansen att komma över.. självklart är den även signerad.
Viasat Motors Formel 1-podd denna vecka handlar givetvis mest om beskedet från i lördags att Marcus Ericsson kör vidare i Formel 1 2018 med Alfa Romeo Sauber F1 Team. Erik och Janne försöker sig på en analys av läget med Alfa Romeo som ny titelsponsor för Sauber och vad detta kan innebära framåt.
F1-podden kan också avslöja att det inte blir någon svensk i Formel 2 nästa säsong vilket är lite oroande med tanke på återväxten. Gustav Malja har kört fulla säsonger de två senaste åren men ser ut att gå miste om en förlängning. Formel 3-föraren Joel Eriksson var aktuell för uppflyttning till Formel 2 men har valt att inte hoppa på detta uppdrag, Erik och Janne ger bakgrunden till detta beslut.
Sauber får Alfa Romeo som titelsponsor nästa säsong, efter mer än 30 års bortavaro är det italienska märket tillbaka. Vad detta kommer innebära får vi återkomma till nästa vecka med redan i veckans avsnitt så diskuterar Erik och Janne och ger bl a sin syn på förarfrågan som ännu inte är klar för 2018.
Abu Dhabis GP, en snygg back drop men banan inte passar att köra Formel 1 på och finalen blev något av ett sömnpiller.
Däcktester på Yas Marina Circuit med Robert Kubica som förare hos Williams - är det klart nu?
Nya F1-loggan väckte starka reaktioner, vad tycker Janne och Erik
Stor diskussion just nu inom F1-ledningen var det tredje racet 2019 ska köras, då firar nämligen Formel 1 1000 GP:n och fira vill man inte göra i Kina som annars är tredje racet 2018.
Årets sista "inför racepodd"! Bara ett lopp kvar av säsongen 2017 och vi ska nu till Abu Dhabi där både Erik och Janne konstaterar att det är final på en bana som ändå har en rätt cool inramning där ute mitt i öknen.
Håller slutet på säsongen på att bli något av en Scrapheap Challenge" för Renault som meddelar att man inte tillverkar några nyan delar till sina 2017-motorer utan renoverar befintliga grejer för att klara de sista tre dagarna av årets säsong.
Apropå motorer så har året kantats av mängder med gridbestraffningar där det totala antalet nu är uppe 730 fördelat på 380 för Honda, 310 för Renault och enbart 20 för Mercedes och Ferrari. Skrämmande statistik för Formel 1 vilket gjort att detta bestraffningssystem fått massiv kritik. Janne undrar dock om kritiken riktas åt rätt håll?
Fernando Alonso fortsätter att utforska världen utanför Formel 1 och testade häromdagenm en LMP1 från Toyota med siktet inställt på att köra det klassiska 24-timmarsloppet på LeMans till sommaren. Bra för både WEC och Formel 1?
Det världsberömda F3-loppet i Macau kördes den gångna helgen med en helt galen avslutning, tyvärr utan svensk framgång. Vad händer egentligen med Joel Eriksson framöver, borde han inte vara intressant för Formel 2
Sist men inte minst tippas det, dubbla poäng i finalen gör att Janne Blomqvist fortfarande har chansen att komma ikapp
Veckans F1-podd börjar först med att be om ursäkt för sen ankomst, av reselogistiska skäl kommer veckans avsnitt ut en dag för sent.
Brasiliens GP, hur var det?
Var det Valtteri Bottas som förlorade eller Sebastian Vettel som vann? Lewis Hamilton stod för en magiskt uppkörning men var den verkligen SÅ imponerande?
Inga Brasilianska förare till start nästa säsong, håller denna forna stormakt på att försvinna från F1-kartan?
En del sura miner kring motorerna senast i Brasilien där Red Bull och Renault inte var helt överens.
Ferrari hotar med att dra sig ur Formel 1, med andra ord är saker och ting precis som vanligt för detta har vi hört förr när det diskuteras förändringar inom Formel 1.
Något vi också hört förut är att Felipe Massa ska sluta i Formel 1. Förra året kom beskedet lagom till Brasiliens GP men vi vet ju alla vad som sedan hände. Nu har Felipe återigen meddelat att han lägger av, denna gång är det troligen på riktigt.
Motortillverkarna verkar inte helt nöjda med de senaste förslagen kring de förändringar i motorreglementet. Samtidigt måste FIA ta hänsyn till vad eventuellt nya aktörer vill. En fin balansgång som inte är helt lätt för de ansvariga.
Red Bull är i storform med seger i två av de senaste fyra loppen, detta samtidigt som Renaultmotorn (som Red Bull använder) verkar mer oberäknelig än någonsin, hur hänger det ihop?
Brasiliens GP, en ny höjdare? Banan ligger åtminstone på 800 meters höjd över havet och även om det inte påverkar tillnärmelsevis lika mycket som senast i Mexiko med sina dryga 2200 meter så är det ändå en speciell banan där vädret många gånger haft en avgörande roll.
Fjärde VM-titeln för Lewis Hamilton, hur står han sig historisk mot tidigare mästare?
Mexikos GP blev annars en speciell historia med underbar atmosfär på den höga höjden...
Max Verstappen körde i en egen liga...
Fyrvägsfight 2018
Skandinaviska utropstecken
Förarmarknaden, hur ser sydafrikanske F1-journalisten Dieter Rencken på läget?
Nya motorer 2021, så här kan de bli!
Tips
Veckans F1-podd hänger kvar vid USA:s GP som blev en hejdundrande historia med ett intro av sällan skådat slag i Formel 1. Vad ska man egentligen tycka om det?
Lewis Hamilton säkrade i praktiken VM-titeln med sin seger och kör i en klass för sig just nu, samtidigt går det allt tyngre för hans teamkamrat Valtteri Bottas
Den stora snackisen är annars Max Verstappens omkörning av Kimi Räikkönen i slutet av loppet som återigen belyser problemet med banans avgränsningar och missbruket av dem. När ska straff delas ut och inte?
Tipset redovisas såklart och ett nytt försök att förutse resultatet inför Mexikos GP görs..
Podden avslutas också med lite nakenchock, missa inte att lyssna ända till slutet
Veckans F1-podd går så smått över i cowboymode med USA:s GP kommande helg på COTA i Texas. Alltid en höjdpunkt på säsongen med en tripp över atlanten så här på hösten och visst hör väl Formel 1 hemma i USA även om sporten haft svårt att bli den där riktigt nationella angelägenheten i USA.
I USA:s GP får vi också bekanta oss med en ny förare då Nya Zeeländare Brandon Hartley tar över efter Pierre Gasly som istället ska slutföra sin säsong i Japan. Rörigt värre i Toro Rosso och det är inte utan att man undrar vad som pågår egentligen. Oavsett vad ska det bli spännande att följa 27-årige Hartley köra sin debuthelg i Formel 1
Hur går det med Robert Kubica och hans försök att göra comeback? Två tester körda med Williams denna gång men inga nyheter om hur det gick mer än att det gått "bra"
Lyssnarfrågan är tillbaka och denna vecka handlar den om ifall Kevin Magnussen lyckats väcka det danska racingundret på allvar. Kevin Magnussen är en av de absolut största idrottsprofilerna i Danmark just nu och för att ta reda på hur detta ev påverkar återväxten tog Erik Stenborg ett snack med Peters Pålshöj som är programledare för de danska sändningarna från Formel 1 och med mycket god insikt i frågan.
Avslutningsvis ett nytt tips där Janne går på offensiven
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.