AI, IT och framtidens möjligheter, speciellt framtagen för ledare, konsulter och IT-proffs. De senaste trenderna, innovationerna och deras påverkan på din verksamhet. Genom intervjuer med branschexperter och diskussioner om praktiska tillämpningar ger vi dig insikter och strategier för att navigera rätt. Jag finns även i digitaliseringens podcast Effekten : https://effekten.se
Jonas Jaani – Coach, IT-konsult & Projektledare
The podcast Jonas Jaani – podcast is created by Jonas Jaani. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
OpenAI Sora, en AI-modell som har potentialen att förändra landskapet för videoproduktion. Jag pratar om hur Sora kan göra videoinnehåll mer tillgängligt och kostnadseffektivt, samt de möjligheter och utmaningar som följer med denna teknologi.
Vad är OpenAI Sora?
Möjligheter med Sora
Utmaningar och bekymmer
Framtiden för AI och videoproduktion
I detta avsnitt pratar jag om effektkartläggning – vad det är, vilket innehåll som ingår och hur man lyckas med det. Vi går igenom metoden, dess syfte och de steg som krävs för att skapa en tydlig översikt av effekterna av projekt, program eller policies.
Du får tips om hur du identifierar intressenter, sätter upp mätbara mål och visualiserar resultat med hjälp av verktyg som diagram och tabeller. Missa inte våra praktiska råd för att göra din effektkartläggning framgångsrik och skapa en grund för bättre beslutsfattande och strategisk planering.
Lämna gärna dina frågor eller kommentarer, och glöm inte att gilla och prenumerera för fler avsnitt som detta!
European Accessibility Act (EAA), en lagstiftning som syftar till att säkerställa tillgänglighet för alla inom Europeiska unionen.
Vad är European Accessibility Act?
En introduktion till lagens mål att förbättra tillgängligheten för personer med funktionsnedsättningar.
Viktiga områden som omfattas av EAA:
Rekommenderade steg för att följa lagen:
Har du frågor eller vill dela dina tankar? Hör av dig https://jonasjaani.se/kontakt
I detta avsnitt - de kommande AI-trenderna för 2025, med fokus på hur de kommer att påverka vår värld, från teknologisk utveckling till etiska överväganden. Generativ AI, AI-agenter, personlig AI, AI i sjukvården, etisk AI och reglering, samt AI i edge.
Internetstiftelsens rapport “Barnen och internet 2024”. Vi diskuterar hur barn och ungdomar använder digital teknik, särskilt vid läggdags, och vad detta innebär för föräldrar och samhället.
96% av barn 8-19 år använder internet dagligen.
70% av barnen använder skärm vid läggdags, med sociala medier som vanligaste aktiviteten.
65% av föräldrar ser både fördelar och nackdelar med skärmtid.
33% av föräldrar bråkar om skärmtid.
De vanligaste orsakerna till att team misslyckas, särskilt inom IT och AI. Vi diskuterar betydelsen av tydliga roller, tillit och anpassningsförmåga i dagens snabba teknologiska landskap.
Jag inleder med att diskutera varför det är viktigt att förstå varför team misslyckas och vilka konsekvenser det kan få för projekt och organisationer.
Jag sammanfattar de viktigaste lärdomarna och ger verktyg för att öka sina chanser att lyckas i framtida projekt.
Lyssna nu!
Om du är intresserad av hur du kan förbättra ditt teams prestationer och undvika vanliga fallgropar så följ mig på tex LinkedIn https://linkedin.com/in/jonasjaani
Figma, det molnbaserade designverktyget som förändrar hur vi skapar och samarbetar inom IT och AI.
i avsnittet:
Vad är Figma?
En introduktion till det webbaserade verktyget som gör designprocessen mer tillgänglig och effektiv.
Praktiska exempel på användning.
Hur team som Slack använder Figma för att iterera snabbt och smidigt på designidéer.
De senaste trenderna och framtiden för Figma.
Vi diskuterar AI-integration, plugin-ekosystemet och utmaningar som säkerhet och molnberoende.
Hur du lyckas med Figma.
Konkreta tips för att få ut det mesta av verktyget, inklusive utbildning, arbetsflöden och användning av plugins.
Varför lyssna?
Oavsett om du är designer, utvecklare eller produktägare, erbjuder Figma en plattform som sätter samarbete och kreativitet i centrum. I detta avsnitt får du insikter om hur Figma kan förbättra ditt arbetsflöde och inspirera till nya sätt att arbeta.
Länkar och resurser:
Tutorials och guider: Figma YouTube-kanal
Plugins att utforska: Figmas Plugin-sida
Har du egna erfarenheter av Figma eller frågor efter att ha lyssnat? Hör av dig till oss på sociala medier tex Linkedin
vänligen, Jonas Jaani
Den årliga rapporten med insikter och trender inom kvalitetssäkring och test. Den 16:e upplagan fokuserar mycket på artificiell intelligens (AI) och dess inverkan på testning och kvalitetssäkring. Andra viktiga ämnen som diskuterades var datakvalitet, hållbarhet, agila metoder och rollerna inom kvalitetssäkring.
Agila metoder och testroller
Agila arbetssätt blir nu standard i de flesta verksamheter, vilket kräver anpassade roller och kompetenser för kvalitetssäkring. Testaren och testledaren smälter samman till en kvalitetsexpert med både teknisk och affärsmässig förståelse. Förmågor som testdesign, testautomation och systemförståelse blir allt viktigare.
Hållbarhet och miljöpåverkan
Nästan alla respondenter (98%) ansåg att hållbarhet och miljöpåverkan är en viktig fråga vid utveckling av system. Dock finns ett stort gap mellan medvetenhet och faktisk implementering av hållbara metoder. Kvalitetssäkring har en nyckelroll i att mäta och minska miljöpåverkan under utvecklingsprocessen.
Generativ AI och dess påverkan
Generativ AI, som ChatGPT, skapar nya utmaningar och möjligheter för testning. Dessa system kan ge felaktiga eller "hallucinerade" svar, vilket kräver mänsklig granskning och validering. Samtidigt kan AI öka effektiviteten och produktiviteten. Testare behöver utforska olika AI-lösningar och hitta rätt balans mellan automation och mänsklig bedömning.
Från Sogeti med Magnus Loveman, Daniel Lindström, Fredrik Scheja och Jonas Jaani.
DevOps där vi utforskar hur CI/CD och smarta verktyg, och hur kulturella förändringar bygger broar mellan utvecklare och drift. Lyssna för att lära dig hur företag som Netflix och Amazon lyckas med DevOps, och få tips på hur du själv kan implementera dessa strategier för att snabba upp utvecklingen och förbättra samarbetet i ditt team.
Design Thinking kan revolutionera IT-utveckling genom att sätta användaren i centrum. Upptäck hur metoden har hjälpt företag som IBM och Airbnb att skapa innovativa lösningar och få insikter om hur du kan integrera denna kraftfulla process i dina egna projekt för att driva fram verklig innovation och förbättrad användarupplevelse.
Hur kvantdatorer hotar att förändra allt vi vet om digital säkerhet. Vad händer när dagens kryptering blir värdelös? Och hur förbereder vi oss med kvantbeständiga lösningar? Lyssna in och ta reda på hur framtidens teknologi kan både skydda och avslöja våra hemligheter.
Kan AI vara kreativ? Med exempel från konst, litteratur och musik ser vi på hur maskiner skapar och utmanar vår syn på kreativitet. Är AI en ny konstnär eller bara en skicklig imitatör? Ta reda på om maskiner verkligen kan drömma – och vad det betyder för framtiden.
Hur tech- och AI-världen har blivit en viktig del av den militära sektorn. Ukrainakriget har förändrat synen på AI i försvaret och varför företag som Palantir, Google, Amazon, och Meta nu tävlar om att erbjuda sina AI-lösningar till militära ändamål.
Jag pratar om hur chatbots har förvandlats till avancerade AI-assistenter. Lyssna på hur jag utforskar deras utveckling, deras roll i våra dagliga rutiner och potentialen för framtiden.
Databricks är en molnbaserad plattform baserad på Apache Spark som blivit populär bland företag för databehandling, analys och maskininlärning.
I detta avsnitt pratar jag om hur agila företag och organisationer. Jag går igenom vad agilitet innebär och varför det fungerar så bra idag.
Agilt arbetssätt i praktiken med små team inom stora företag. Lite om Scrum och Kanban, och delar tips för att övervinna vanliga utmaningar.
Det här avsnittet är för dig som vill förstå grunden i agilt arbete och hur det kan förbättra din organisation.
Arbetsgivare återtar kontrollen över arbetsplatsen efter en tid då anställda hade mer makt. det beror på att det nu finns fler arbetssökande och arbetsgivare kan vara mer kräsna.
Arbetsgivare börjar kräva att folk kommer tillbaka till kontoret. de säger att det är bättre för samarbete och företagskulturen.
Ekonomin spelar också in. med höjda räntor och en ekonomi som saktar ner, känner sig arbetsgivare mer säkra på att ställa krav.
Det nya normala kan vara en blandning av arbete hemifrån och på kontoret. företag som Google och Apple har redan börjat med det.
Det här betyder att anställda måste vänja sig vid nya förväntningar, vilket kan påverka hur de balanserar jobb och fritid och planerar sina karriärer.
Bland veckans mest intressanta AI-nyheter är:
- Apple iOS 18.2 Public Beta: Apple har släppt en ny beta-version av iOS med AI-förbättringar.
- OpenAI's Domänköp: OpenAI har köpt domänen chat.com för över 15 miljoner dollar.
- Nvidia's AI för Robotik: Nvidia har lanserat ett nytt verktyg för att göra robotar smartare.
- Microsofts AI-system: Microsoft har introducerat ett system med flera AI-agenter för att lösa problem.
DevOps med säkerhet. Det finns utmaningar med DevSecOps. 3 minuter i ämnet.
#devsecops #development #agile #devops #security
Sogeti anordna eventet TestExpo VIP i oktober 2024. I detta avsnitt diskuterar jag och Fredrik Scheja höjdpunkterna från eventet som utforskar spännande perspektiv på test och kvalitet inom systemutveckling.
Vi tar upp varför kulturella och konstnärliga inslag är avgörande för framgångsrika IT-projekt och hur testautomation kan förstärka dessa insatser.
Vi utforskar även AI potential och begränsningar, där vi lyfter fram behovet av transparens och ansvarsfull användning i en teknik som fortfarande är under utveckling.
Avslutningsvis reflekterar vi över hur en lekfull inställning kan skapa nya insikter och inspirera till innovativa lösningar. Lyssna för att få nya inblickar gällande test och kvalitet
Se hela eventet:
https://www.sogeti.se/utforska/webinars/video-behind-the-scenes/
https://www.sogeti.se/utforska/webinars/close-up/
https://www.sogeti.se/utforska/webinars/webinar-special-effects/
https://www.sogeti.se/utforska/webinars/testexpo-2024-vip---blockbusters/
The DevOps Handbook, en bok som förklarar hur devops-principer kan effektivisera och transformera it-verksamheter. Lär dig om huvudprinciperna: flöde, feedback och ständigt lärande, och få insikter om varför devops är avgörande för företag som vill innovera snabbare och leverera högre kvalitet.
IT-trenderna som förväntas forma 2025, med särskilt fokus på molnteknik, AI, IoT och AI-agenter. Tekniker inte bara revolutionerar företagsinfrastrukturen utan också ställer oss inför nya etiska dilemman:
Vi går också in på de etiska frågorna som följer med denna teknologiska utveckling:
Detta avsnitt är ett måste för alla som är intresserade av framtidens IT-landskap och hur vi kan navigera genom dess etiska utmaningar för att skapa en hållbar och rättvis teknologisk framtid.
Filip ringde mig och undrade om det traineeprogram vi har på Sogeti. Detta är det inspelade samtalet (godkänt av Filip för att publicera🙂 ) där jag tipsar han om hur han kanske kan tillgodose sig exjobbet inom traineeprogrammet. Samtidigt tipsar jag honom om hur han nu kan tänka inför avslutningen av studier.
Webinaret jag tipsar om gällande IT-konsult finns här: https://webinarkit.com/webinar/registration/6612d7a24d71d21aa4d313aa
Mer om Sogeti Careerbooster:https://www.sogeti.se/careerbooster
Lite tips från de som redan har gått Careerbooster:https://youtu.be/On3rq0RrOMQ?si=f_3lDB7D15XO-Zm3
Jag på Linkedin https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Under 15 minuter delar jag med mig av hur vi skapade ett trainee-program kopplat till IT och AI. Lyssna/titta när jag delar insikter kring kompetensförsörjning och 'workforce planning' för framtiden. (se video via Spotify)
Jag fick tillfälle att prata om IT-konsultrollen inför några studenter på EC utbildning.
Olika aspekter relaterade till att vara en IT-konsult, såsom anpassning till kundens behov, kommunikationsförmåga, anpassningsbarhet, livslångt lärande. Specifika tekniska färdigheter diskuterades också för olika roller som mjukvaruutveckling och data engineering. Detta är vad jag ser och hör när jag jobbar på it-konsultbolaget Sogeti.
Vad du bör kunna och vilka cert du bör ta. Men främst handlar det om vem du är som person. Lyssna gärna och dela till någon som skulle behöva höra detta.
Mer finns i detta webinar. Ta del av materialet och få mer tips om din karriär som IT-konsult
https://webinarkit.com/webinar/registration/6612d7a24d71d21aa4d313aa
Generativ AI inom kvalitetssäkring och mjukvarutestning tillsammans med Fredrik Scheja. Vi diskuterar möjligheter och utmaningar med denna teknik, vilket är av intresse för personer inom mjukvarutestning och kvalitetssäkring. mer i testpodden på Sogeti https://www.sogeti.se/utforska/webinars/testpodden/
Jag tillsammans med Jocke och Johanna pratar om Sogeti Careerbooster, ett traineeprogam inom IT-branschen. Programmet vänder sig just nu till Software- eller Data engineers https://www.sogeti.se/careerbooster
Sogeti Careerbooster är ett 12-veckors traineeprogram hos IT-konsultbolaget Sogeti.
Programmet riktar sig till nyexaminerade eller personer med upp till 1-2 års arbetslivserfarenhet som vill bygga en karriär inom IT-konsultbranschen.
Under programmet får deltagarna genomgå en omfattande utbildning inom olika IT-områden som systemutveckling, projektledning och affärsförståelse.
Utbildningen varvas med praktiska uppdrag hos Sogetis kunder, vilket ger värdefull erfarenhet.
Sogeti Careerbooster är ett attraktivt traineeprogram för nyexaminerade som vill etablera sig inom IT-konsultbranschen genom en kombination av utbildning och praktik.
https://www.sogeti.se/careerbooster
Eva Holmquist: Testning och kvalitet i en agil miljö – Leverera det värde som verksamheten behöver
Marcus Norrgren: Kvalitetsramverk för artificiell intelligens – Ansvarsfullt arbete med AI ur ett test- och kvalitetsperspektiv
Mark Buenen: Hur du kan testa snabbare och effektivare med smarta kvalitetslösningar
Rik Marselis: Quality Engineering vs Testing
Antoine Aymer: GenAI tillämpat på QE&T
Pepijn Paap: SAP Quality Engineering
Henrik Rendahl: Hur du kan använda immersiv teknik för att simulera testmiljöer
TestExpo 14 sep
Tid: 14 september, kl. 13.00-17.00
Plats: Brygghuset, ingång Frejgatan 63, Stockholm
Våra första intryck av Vision Pro. Det nya vr/ar-headsetet från Apple. Släpps nästa år och är ett steg framåt i utvecklingen av dessa typ av headset. Spaning på användningsområden, tekniken bakom och framtiden. De första intrycken från Jonas, Kim och Daniel i denna repris från livesändningen från wwdc23, 5 juni 2023.
Summering av hela eventet ger vid 42 min
I det här poddavsnittet intervjuar jag Gustav Gahm, en erfaren systemutvecklare och konsult på Sogeti. Gustav delar med sig av sina erfarenheter efter några år som utvecklare och diskuterar vad det innebär att arbeta som konsult på ett av Sveriges ledande IT-företag.
Lyssna in för att få en inblick i livet som utvecklare, vad som är utmaningarna och vad man har lärt sig under resan. För dig som är intresserade av IT-branschen och vill veta mer om vad det innebär att arbeta som utvecklare och konsult.
#utveckling #IT #erfarenheter #konsult #systemutveckling #Sogeti
Jonas, Ania och Ståhle berättar mer om innehållet i programmet Sogeti Careerbooster. Vad man får lära sig. Vad man blir efteråt och varför caseuppgiften ger så mycket värde för de som går programmet. Bli en bättre systemutvecklare på 10 veckor. Ett traineeprogram där du blir anställd från dag 1.
Mer info/ansök på www.sogeti.se/careerbooster
LinkedIn:
Ania https://www.linkedin.com/in/aniajohansson/
Ståhle https://www.linkedin.com/in/st%C3%A5hle-frid-128671144/
Jonas https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Vill du hålla koll på den senaste utvecklingen inom Quality Assurance och mjukvarutestning? Den 14:e upplagan av World Quality Report är ute. Ta reda på mer om trender, globalt, per sektor och region på detta webbseminarium.
Du kan få nya insikter om ditt företag och se hur du klarar dig mot konkurrenterna, allt detta tack vare denna rapport. Webinar med Jonas Jaani, Magnus Loveman, Daniel Lindström och Johan Lasson. Om du är intresserad av att ladda ner hela rapporten, gå till https://www.sogeti.se/utforska/rapporter/WQR-22-23/
Tillsammans med Joakim Wahlquist går vi igenom dataplattformen SARAH – Scalable Adaptive Robust AI Hub
Hitta videon av webinaret på Sogeti Swedens youtube-kanal https://www.youtube.com/watch?v=WBtTw9sYXE8
Gustav och Jonas pratar om de olika rollerna data engineer, data analyst, data science och vad de innebär för oss och vårt traineeprogram Sogeti Careerbooster.
Hämtat från insta live från den 18 okt 2022.
https://www.instagram.com/p/Cj2-mUpoM_s/
Mer om Sogeti Careerbooster:
Välkommen till framtidens arbete. Verkligheten är att den digitala arbetsplatsen redan är här, och den kommer inte att gå någonstans snart. Med fler och fler människor som arbetar på distans och utanför traditionella kontorsarbete, hur ska vi hantera denna nya värld?
Ett webinar från Sogeti. mer på sogeti.se
Anders Waller https://www.linkedin.com/in/walleranders/
Jonas Jaani https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Hur bygger man in mjukvarutest i systemutvecklingsteam. Hur skapar man det inom stora organisationer. Hur har mjukvarutest förändras under åren. I samtal med Anders Persson och Fredrik Scheja pratar jag om kvalitetssäkring för organisationer som ska jobba med kvalitet nu och i framtiden.
Ska AI-algoritmer driva vår utveckling och hur kommer etiken in i kvalitetssäkringen?
Testpodden: https://www.sogeti.se/testpodden
Videoversionen av avsnittet: https://www.youtube.com/watch?v=4pQkjmXpHIk
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Anders Persson
https://www.linkedin.com/in/anderspers/
Jag kommenterade live händelserna i eventet Apple WWDC. Mest intressant: M2. Den nya processorns som är 20-40% snabbare än tidigare. Även nyheter i macOS, iPadOS och watchOS visar att vi är på väg till ett operativsystem med betoning på samarbete och effektivitet.
Se även till att du spelar upp eventet samtidigt som du lyssnar på mina kommentarer så kan du följa mina reaktioner och kommentarer under de ca 2 timmarna
Videoversionen av denna podcast på LinkedIn:
https://www.linkedin.com/video/live/urn:li:ugcPost:6939620595592478720/
Följ eventet WWDC
Har vårt möte förändrats? Några korta reflektioner och tips. Mötets helhet, inramningen, verktyget och utrustningen.
Microsoft Teams är ett av verktygen som har fått oss att samarbeta på ett nytt sätt. Utnyttjandet av funktionerna ökar och utvecklingen av nya möjligheter för mötet och projektet integreras i produkten varje månad. Jag ser nu att organisationer börjar utforska nästa steg där intranät och appar sammankopplas med Teams. Tittar vi längre fram så kommer denna appintegration medföra stora förändringar för hur vi jobbar med vår digitala arbetsplats.
Lärandet kommer att vara viktig för våra organisationer och det kommer göra Teams som en del av utbildningsplattformen. Tittar vi ännu längre fram så ser vi AR (Augmented reality) där whiteboard kommer finns i en virtuell värld och projektgruppen sitter med AR-glasögon för att se, höra och jobba tillsammans på distans och i det fysiska rummet.
Hackathon/Innovation
Ett event som skapar nya produkt- och affärsidéer på kort tid
Snabbt och kostnadseffektivt sätt att skapa innovation och generera prototyper
Möjliggör test av ny teknik och nya idéer utan att sätta ditt varumärke på spel
Fördelar för din verksamhet
Skapa innovation både internt och externt
Konkreta idéer som snabbt kan vara i produktion
Ta nästa steg inom digitaliseringen
Ge inspiration till t.ex. kund, organisation, produkt, process och verktyg
Skapa ett positivt engagemang med nytänkande och insiktsfullhet
Marknadsföring
Innehåll
Ett event som under friare former, ramar och med valfria verktyg genererar en eller flera nya idéer till er befintliga eller nya verksamhet
Arbete i individuella grupper med tävlingsanda utmanar varandra i innovation
Eventgenomförande under en kort tid (t.ex. 24 timmar)
Vad behöver Ni göra?
Tillhandahålla projektledare och produktägare
Material och information som ska ligga till grund för innovationsarbetet (t.ex. databaser, testlab, produktinformation, statistik, etc.)
Tid för förarbete, genomförande och efterarbete (1-4 månader. Ca 60 timmar)
Status för chatbots och röstassistenter. Vi är på väg till något helt nytt gällande automation. Våra algoritmer förbättras och tekniken utvecklas till att skapa bra förutsättningar för ett naturligt sätt att kommunicera. Chatbotar och röstassistenter är mogna för att ta en ny titt på. Vi kommer att behöva dem när vi nu går in i nästa generation där snabbheten gör att "robotar" kommer vara en del av vår vardag för att tjäna tid och möjligheter till ett mer effektivt sätt att jobba.
Jag och Fredrik Scheja satt ihop fyra delar om test- och kvalitetsutveckling . Detta är ett avsnitt i fyra delar för dig som jobbar i ett utvecklingsteam som utvecklare, scrum master eller testare eller är beslutsfattare i en organisation med utvecklingsteam och som vill lyfta er ett snäpp. Hur kan vi hjälpa er att skapa den varma känslan i era team? Mer på Sogeti.se/testpodden
I podden Effekten pratar jag med Sofia Lindman om det nya arbetslivet. Detta är kortversionen av avsnittet. Tvinga inte folk tillbaka till kontoret. Hitta emotionell intelligens. Hur skapas samhörighet i digitala verktyg. Jag och Sofia pratar om det nya arbetslivet i det nya normala som nu är normalt med ändå inte…
Jag blir intervjuad av Carlos som skriver en kandidatuppsats om traineeprogram. Jag får frågor om Sogeti Careerbooster. Lyssna på när jag svarar på vad innehåller program, hur tänkte vi när vi utforma det, varför är det är endast 10 veckor, vad blir man efteråt, våra caseuppgifter och hur man blir bättre som systemutvecklare eller data engineer. Mer info om Sogeti Careerbooster https://www.sogeti.se/careerbooster
Listan på teknik som stöper om organisationer inom de närmsta åren:
Listan publicerades på min LinkedIn för att skapa reaktion och tillägg.
Mattias Hansén lägger till:
Jag blir intervjuvad om mitt ledarskap och hur jag ser på arbetsmarknaden för unga. Jag får också utmanas i att inte generalisera en hel generation genom mina svar 🙂
Hör mig prata om hybridkontoret, kommunikation, coachning, administration, retention, traineeprogram och hur man skaffar sig erfarenhet.
Karolina Pochopien skriver en uppsats om organisationers strategiska arbete för att behålla unga medarbetarna inom den egna organisationen.
Det är en våldsam resa som hela elbranschen måste göra. Jag i samtal med Niclas Sigholm i Effekten - podcast om digitalisering. Avsnitt 174 finns på Spotify. Sök Effekten https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm
Att vara konsult är inget lätt jobb. För att göra det framgångsrikt måste du vara bekant med många olika områden inom ditt yrke. Du måste också veta hur du kommunicerar med människor för att få bästa möjliga resultat.
Det är viktigt för konsulter att vara medvetna om "verkligheten" inom sitt område. Det här poddavsnittet utforska några egenskaper som gör bra konsulter framgångsrika.
- Kommunikationsfärdigheter
- Lärande färdigheter
- Verklighetsmedvetenhet
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
från Svavadagen den 27 sep 2021
Det är svårt att uppskatta pandemins inverkan på våra samarbeten, men panelen är överens om att vi kommer att fortsätta samarbeta på ett nytt eller annorlunda sätt. Vi har tagit med oss det bra och det kommer att bli intressant att se vad som nu händer i det "nya normala"
Ett samtal om lärdomar och framtidsspaning. Moderator Jonas Jaani. Deltagare Fredrik Bauer, Ewa Svensson, Thomas Wiktorsson och Petronella Barvaeus.
Unity -spelmotorn används i industriell utveckling för att ge en uppsättning verktyg för att öka värdet i nya typer av applikationer. Lär dig mer och inse att det händer nu. Fredrik och jag spenderade 3 minuter i ämnet.
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
Vill du lära dig mer om hur "Modern Data Platform" kan omdefiniera ditt företags sätt att arbeta med data? Detta webinar visar vägen. Gå till https://www.sogeti.se/utforska/webinars/nytt-s%C3%A4tt-att-skapa-en-dynamisk-dataplattform/ för att se videon. Om du vill lyssna på webinaret kan du göra det här.
Många har kommit överens om att data är framtiden för att skapa värde, men vilken typ av värde pratar de om? Fokus är insikter, intelligens och automatisering. Med rätt plattform kommer du att kunna göra dessa mer effektivt.
Data får mer uppmärksamhet - människor förväntar sig mer. Vilka lärdomar kan man dra av de företag som varit pionjärer inom området? Finns det verkligen inget annat sätt att få saker gjorda? Varför har inte företag utnyttjat denna möjlighet ännu?
När data växer och förändras kan det vara svårt att hantera. Det är också svårt att se till att du alltid har rätt information. Det är därför vi hela tiden strävar efter att ge medarbetarna så mycket flexibilitet som möjligt när de arbetar med data - så att de kan fokusera på helheten.
Med Joakim Wahlqvist
Grundförståelsen för data i en värld där data produceras i snabb takt, hur ser du till att det är korrekt? Fredrik Scheja och jag ger 5 min insikter.
Data utvecklas och förändras hela tiden. Således förändras tolkningen av en given del av data också över tid. Det vi tror är sant idag kan bevisas fel i framtiden. Detta är en bra påminnelse om att vara skeptisk eftersom bara för att något säger att det är sant på en dag betyder det inte att det kommer att förbli så för alltid.
Generative Pre-trained Transformer 3 (GPT-3). En machine learning modell som kan hjälpa dig i ditt dagliga arbete.
GPT-3 kan användas för att generera innehåll. Den använder en kombination av flera parametrar inom maskininlärning för att generera tex läsbara meningar.
Lyssna här på exemplet från en bloggtext
https://www.linkedin.com/pulse/automatisk-ai-baserad-kommunikation-obehagligt-bra-jonas-jaani
Möjligheten finns nu att automatiskt skapa text och tal med hjälp av algoritmen GPT-3. Jag använder tjänsten rytr.me för att skapa text och play.ht för att skapa ljud/tal.
Detta är texten från blogginlägget:
https://jonasjaani.se/robotar-tar-over/
Att skapa text på detta sätt kommer vara en del av vår kommunikation. Det dagliga arbetet med email, chat och dokument kommer bli enklare. Vi ser även att systemutvecklare kommer att kunna börja använda detta för att skriva kod.
Vad tycker du? Är kvalitén tillräcklig och vem kommer att använda detta mest?
Jag finns på LinkedIn om du vill kommentera
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Under Tydliga utbildningsdag fick jag möjligheten att prata om hur digitala möten kan bli mer effektiva. Mina erfarenheter gällande digital arbetsplats handlar om både kommunikation, samarbete och processtöd. Hur kan vi göra mer och hur kan vi förändra vårt sätt att arbeta med digitala möten. Måste alla möten vara 1 timme? Vilka nya funktioner kommer och vilka tips har jag. Jag pratar om Teams och Microsoft 365 och svarar på förväntningarna:
”Genomföra effektiva digitala möten”
”Få struktur på arbetsuppgifter och pågående ärenden”
”Förstå hur allt hänger ihop”
”Lära mig nyttiga tips och tricks”
”Få fördjupad kunskap i Teams och relaterade verktyg”
”Använda verktygen ännu bättre”
I ett webinarie på Sogeti.se där jag pratar med Joakim Wahlqvist om erfarenheter gällande införande av AI-projekt. Mer på www.sogeti.se/ai
Det här webinariet vände sig till dig som arbetar inom regioner och offentlig sektor. Att automation och RPA, Robotic Process Automation, är och kommer att vara en viktig del av offentlig verksamhet är inget revolutionerande att säga idag. Region Västerbotten kommer att visa och berätta hur deras RPA-resa sett ut och vad det givit dem som organisation och hur de tar det vidare.
Johannes Hörnberg, CIO på Region Västerbotten kommer tillsammans med Jan Järvheden, nationellt RPA-ansvarig, och Eleonor Forsberg, RPA expert, på Sogeti berätta om vikten av prioriteringar samt ge konkreta exempel på hur man gör. Allt med fokus på den nytta och effekt RPA gör för organisationen.
AGENDA
Introduktion
- Moderator Jonas Jaani presenterar dagens ämnen och dagens talare
- Region Västerbottens RPA-resa
Johannes Hörnberg från Region Västerbotten berättar hur de implementerade RPA i sin verksamhet, vilka effekter det gett och hur de abetar vidare.
- Receptet, hur gör man?
Våra experter Jan Järvheden och Eleonor Forsberg delar med sig av sina erfarenheter av arbete med RPA mot regioner.
- Summering och frågor
Mer information på : sogeti.se/rpa
I Microsoft 365 finns myAnalytics som visar hur du använder den digitala arbetsplatsen. Vi får olika insikter som skapar självmedvetande och kan visa oss när och var du jobbar som bäst. Hur smart kan du bli med hjälp av data? Vilka mötet kommer att fungera för dig? När ska du fokusera? Det är dina dataspår och du avgöra vad du ska ta hänsyn till. Det som ger dig välbefinnande. Utnyttja verktyget för att på ett utforskande sätt se vad som fungerar för dig. Den personliga integriteten är viktigt men kan denna typ av verktyg skapa en bättre version av dig själv och vill du i så fall tulla på din integritet
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
William Toft tog kontakt med mig. Som student på Linköpings universitet studerar han till civilingenjör med mjukvara som inriktning, och de hade fått en uppgift att intervju någon som har ledarskapserfarenhet.
Det blev en kort intervju om mitt ledarskap inom konsultbolaget Sogeti. Svaren från intervjun kommer att användas som material till ett dialogseminarie där små grupper diskuterar ämnet.
Jag hoppas detta samtal kan hjälpa något att se värdet i att hjälpa andra. Om det handlar om ledarskap eller om bara viljan att hjälpa lämnar jag till dig som lyssnar.
Jonas Jaani
Digitala möten fungerar men vi har inte fått helt klart för oss vad den digitala arbetsplatsen är. Ersätter det kontoret och vilka faser finns för att nå till en bra plats. Att prata om tre mognadsfaser och ett bra verktyg som tex Microsoft Teams kan vara ett sätt. Att jobba i "samma fönster" hela dagen kan skapa en befriande känsla. Nu kommer Teams att innehålla appar. Vad innebär det? Mer i podden Effekten (avsnitt 147)
Nya Teams med appar. Fredrik Thorild (#147):
https://www.effekten.se/teams/
Tillhörande blogginlägg:
https://www.linkedin.com/pulse/digitala-arbetsplatsen-som-du-b%C3%B6r-k%C3%A4nna-till-jonas-jaani/
Vi förklarar Microsoft Power Platform. Jag frågar mina kollegor Anders Persson och Anders Waller om fördelar och möjligheter med att använda denna plattform som ligger någonstans mellan "pro-code" och "no-code". Tillsammans med PowerBI, PowerApps, PowerAutomate och de övriga verktygen i plattformen skapar man något snabbt för att stötta en vanligt process tex i den dagliga administrationen. Snabbt innebär förstås inte alltid "bra". Det gäller att få en struktur i hur man gör för att skapa fördelar i plattformen.
Power Platform kan användas av målgrupper som tex vill effektivisera och sprida ekonomirapporter, automatisera "kopiera/klistra" mellan system (RPA) samt tillverka mobila applikationer baserat på tex Excelfiler. Low-code möjliggör för fler målgruppen än IT att skapa applikationer och system. I webbinariet nämns tex controllers. Man kan även nämna projektledare (se exempel https://jonasjaani.se/projektledaren-gor-appar-introduktion-till-powerapps/ )
Detta avsnitt är hämtat från en webbinar på Sogeti. Se hela via:
https://www.sogeti.se/utforska/webinars/webinar--s%C3%A5-nyttjar-du-low-code--power-platform/
Anders Persson
https://www.linkedin.com/in/anderspers/
Anders Waller
https://www.linkedin.com/in/walleranders/
Jonas Jaani
Distribuerad kvalitet inom mjukvaruutveckling . Hur kan man utöka kvalitén. Hur jobbar man med kvalitet i devops och vilka idéer finns på förbättring Mer i rapporten "World Quality Report 2020-21" https://www.sogeti.com/explore/reports/world-quality-report-2020/
Vi pratar även testautomation, datadrivna beslut, AI i praktiken,
#mjukvarutest #test #testledning #testutveckling #softwaretest #testing #lifeatsogeti #systemutveckling #Sogeti
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Jakob Krantz och Martin Jönsson sammanfattar intrycken av prylar till hemmakontoret, vilka inköp gäller 2020/21 och vad rekommenderas. Allt från mikrofoner, webbkamera till tv. Även mer i poddavsnittet av Effekten Digitaliseringens podcast
Avsnitt 145 av Effekten
https://www.effekten.se/prylar-for-hemmakontoret/
Jakob Krantz
https://www.linkedin.com/in/jakobkrantz1/
Martin Jönsson
https://www.linkedin.com/in/martin-j%C3%B6nsson-55135790/
Jonas Jaani
Insikten finns om att vi har data som vi vill göra något med. Men var börjar man. Vilken kunskap behöver jag för ställa rätt krav på machine learning, AI och framtida analyser. Börja någonstans, ta hjälp och fokusera på värdeskapande. Jag och Fredrik Scheja pratar om data och hur du kan bli klokare med datadrivna beslut.
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
Den digitala arbetsplatsen. Se ett hus framför dig. Den innehåller rum. Varje rum representerar ett område som du arbetar med inom ramen för din digitala arbetsplats. Hur får man alla att se "huset" och jobba tillsammans i en digital arbetsplats. Att få med alla på samarbete och produktivitet. Jan Stenwall och jag pratar om hur användningen och adaption kan göra arbetet kraftfullt. Oavsett verktyg man använder för möten, projekt, dokumenthantering etc.
Jan Stenwall
https://www.linkedin.com/in/janstenwall/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Videoversion av avsnittet:
https://www.linkedin.com/posts/jonasjaani_digitalarbetsplats-activity-6734788098250563585-cdBN
Jag har köpt Oculus Quest 2. Ett VR-headset från Facebook. Jag och Micke Norbäck har ett samtal om mina erfarenheter. Dels handlar det om att upplevelsen börjar bli bra. Pixlarna minskar och det går att titta på tex film. Dock så är fokuspunkterna rakt fram vilket gör att delar av synfältet upplevs som suddiga/bluriga. Beroende på om du har synfel eller ej kan detta vara något som irriterar.
Det finns fortfarande en betoning på spel bland apparna men vi börjar utforska vad som går att göra mer och hur man i framtiden kan använda detta i verksamheten. Kundernas leverantörer vill komplettera sina produkter med VR/AR. Det som man då missar är att kunden oftast har flera leverantörer och en universallösning för alla produkter skulle vara bra för att se hela nyttan med VR/AR.
Vidare så bör VR-headset bli lättare. Hårdvaran har forfarande en lite bit kvar.
I avsnitt 137 av Effekten Digitaliseringens podcast pratar jag med Niclas Johansson om VR/AR. Där kommer vi in på nyttoeffekter och vi visar lite mer om Framevr ( https://www.framevr.io/ )
Poddavsnitt 137 av Effekten:
Amazon.se lanseras nu i Sverige och vi undrar vad detta kommer att innebär. Fedja Porobic ger sin syn på saken och vi får en inblick i vad man som e-handlar behöver tänka på.
Fedja Porobic
https://www.linkedin.com/in/porobic/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
E-handel och Amazon avsnitt 136 av Effekten Digitaliseringens podcast:
https://open.spotify.com/episode/68EQyI4Lwb8pYCCXUtjY78?si=rod3EpAFS32oEG01irCdzQ
Digital friskvård skulle behövas i våra organisationer. Att tillsammans hitta tid och samla personer tvärfunktionellt med olika kompetens, bakgrund och erfarenhet för att komma på nya sätt och skapa nya idéer. En struktur och rubrik som kan användas är LEARNATHON där du kombinera innovation, förbättring, teknik och data. Ett sätt att tillsammans skapa nya idéer inom ett område. Jag och Fredrik berättar mer om hur detta kan möjliggöra den perfekta kombinationen mellan ITs strävan till Devops, agilietet, nya arbetssätt och verksamhetens krav på att nå längre och bli snabbare i de digitala verktyg som finns redan idag.
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
Pratar med Christopher Oksman som jobbar som Lead Growth Hacker & Partner på Genero. Jag ställer frågan om han är rebel och jobbar annorlunda med att driva fram beslut. Det handlar om tillväxt med hjälp av data och hur man som Growth Hacker kan finna och skapa beslut baserat på data. Jag frågar också hur man blir Growth Hacker.
Christopher finns även med i avsnitt 140 av digitaliseringens podcast Effekten där han pratar om hur man blir datadriven.
Effekten #140:
https://www.effekten.se/datadriven/
Christopher Oksman:
https://www.linkedin.com/in/christopher-oksman-66873389/
Jonas Jaani:
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Att få team att göra det man vill att de ska göra. Fredrik och jag fortsätter vårt samtal om agila team och hur du arbetar med data och coachning för att uppnå en förändring eller förbättring. Taylorismen har varit stark allt för länge. Nu krävs nya färdigheter för att se till att arbetet med värdeskapande uppgifter kommer i fokus.
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Att skapa team handlar om förändring. Fredrik utvecklar en enkel teori.
Hur skulle en läkare behandla en patient? På samma sätt kan du tänka när du skapar eller förändrar ett team/grupp/verksamhet
- Lär känna/monitorera/utför tester
- Ordinera / inför en förändring
- Observera effekten/justera
Förändringen kan tex användas för att transformera ett testteam till ett mer agilt förhållningssätt:
- Fas 1: omhändertagande/monitorering - prata med individerna, lyssna, etablera samtidigt en gemensam backlog med arbetsordrar för att börja extrahera data om var vi lägger vår tid, vilka intressenter vi jobbar mot, visualisera genomflöde och flaskhalsar. Detta är det data/provsvar som vi kommer följa upp på.
- Fas 2 - Ordinera de åtgärder som har störst chans att få en positiv effekt. Organisera om, utbilda, introducera ett verktyg. Behandla de ’diagnoser’ du identifierat. Se till att dessa åtgärder manifesteras i provsvaren/data du kontinuerligt samlar in.
- Fas 3- Observera oväntade bieffekter alternativt börja behandla de mer omkringliggande symptomen som du identifierat. Justera din ordination - kanske flera tester behöver utföras eller oväntade bieffekter behandlas.
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
Vi vill att våra digitala möten ska bli bättre. Göra dem enklare, snabbare och klokare. Några ord om hur vi nu kommer att mötas.
Vi startar möten tidigare i processer och detta medför en hävstång för skapa snabbare flow och värde i det digitala flöde som nu uppstår. Kanske är det så att de digitala verktygen nu kommer att göra oss kreativa för att förändra mötet. Släppa tanken om whiteboard och post-it och istället mötas i en VR-miljö? Jonas och Fredrik pratar om att den arbetsplats som vi nu äger. Den kommer att vara en hybrid och vi kommer att skapa nya sätt att genomföra vårt arbete.
mer om VR-möten hittar du i digitaliseringens podcast Effekten avsnitt 137
https://www.effekten.se/vr-ar-moten/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
I avsnitt 136 av digitaliseringens podcast EFFEKTEN pratar jag med Fedja Porobic om vad Amazon kommer att innebära för e-handeln i Sverige. Hur man kan ska sträva efter bra logistik och service. Är köpprocessen bättre eller sämre i din e-handel? Är du personlig så köper kunden rätt vara hos dig.
E-handeln har en intressant framtid framför sig. Jag tror att logistiken är den primära justeringen man behöver göra. När ser vi de första drönarleveranserna till vår ballong? Och varför kan inte restaurangmat och postpaket delas ut på samma gång.
https://www.effekten.se/
https://www.linkedin.com/in/porobic/
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
http://www.jonasjaani.se/
Att lyckas och göra det enkelt att skapa digitalisering. Det kan handla om projekt, verksamheter eller förändringsstrategi. I podden Effekten (avsnitt 135) pratar vi om att lyckas med digitaliseringen. Först handlar det om att prata om begreppet digitalisering och digital transformation. Sedan skapas framgång och framdrift med fokus och ledningens stöd. I detta avsnitt pratar Conny Björnehall om "Är vi digital transformerade?", Mats Löfström "Lyckas med digitaliseringsprojekt.", Anders Källström "Hur skapar vi hållbar digitalisering?"
Hela avsnittet finns på https://www.effekten.se/lyckas-med-digitalisering/
Klippen är hämtade från:
https://www.effekten.se/ar-vi-digitalt-transformerade/
https://www.effekten.se/it-digitalisering/
https://www.effekten.se/hallbar-digitalisering/
Digitala möten kommer att bestå. Här ett utdrag ur senaste PODDavsnittet "Pandemins påverkan på digitaliseringen" Effekten -podcast om digitalisering. Jan Bidners checklista för ett digitalt möte.
#podcast #digitaltransformation #digitalisering #digitaliseringen #framtid #digitalamöten #modernworkplace #digitalarbetsplats #tech #business #ux #ledarskap #digitalisering2020 #digitaliseringjobb
Skapar pandemin en snabbare förändring? Essy Dahlin 🚀 från podden Effekten -podcast om digitalisering. Snart i avsnittet om pandemins påverkan på digitaliseringen. Försmak här.
Lägg till en prenumeration av Effekten på Spotify eller valfri podcastkatalog. Sök Effekten.
#digitalisering #digitaltransformation
Med framgång har vi nu skapat digitala möten (för att vi måste?!). Detta skapa ett utrymme för att prata om informationshantering. Det kan vara svårt att hålla många "informationsbollar" i luften: intranät, webbplatser, diarium, GDPR, e-arkiv, dokumenthantering etc. Var börjar man projektet med att få ordning och kommer människor, teknik och arbetsätt att fungera tillsammans? Det är just detta ni måste sätta er ner och prata om. Organisationens ECM (enterprise content management) är en uppgörelse och ett "nykter samtal" om var och hur information ska hanteras. Med flera projekt bakom mig vet jag att utmaningen ligger i kommunikation och förståelsen för tex begrepp och teknik. Jag pratar lite om erfarenheter i denna podd. Mer på www.jonasjaani.se
Vi återbesöker ämnet individuellt lärande. Vad kan få oss att bli nyfikna? Gamification som drivkraft i lärandet och tätare koppling mellan teoretisk skola och praktiska intryck. Vad kan få våra agila utvecklingsteam att kunna agera värde länge, och kontinuerligt känna sig som ett rockband i en svindlande läranderesa? Praktiska tips av mig och Fredrik Scheja
#digitalisering #livslångtlärande #Gamification #skolan #utvecklingsteam
Ofta får man stor glädje tillbaka - detta hände Fredrik nu när han insåg att en mailtråd blivit till ett inledande avsnitt i den nya ’Quality for Devops Teams’-boken. I detta avsnitt argumenterar Fredrik i hur testarens uppdrag har förändrats i moderna utvecklingsorganisationer och hur vi ska se på processer, verktyg och automation som stöd för den professionella människan, inte som en konkurrent eller ersättare.
Fredrik Scheja
https://www.linkedin.com/in/fredrikscheja/
Jonas Jaani
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
När nu flera organisationer jobbar mer digital så är min uppfattning att man går igenom flera faser. Detta är min spaning på "vilka faser" som har hänt och händer när det gäller digitaliseringen med människan i centrum:
1) Digitala möten. Vilket verktyg, vilken teknik, var ska jag klicka?
2) Digitala samarbeten/workshop. Vi måste dela, vi jobbar tillsammans, vem har filen xyz?, Kan något hitta ett post-it/whiteboard-program som vi kan använda?
3) Digitala projekt. Hade vi inte en projektmodell?, vad sa vi att vi skulle göra för aktiviteter från vårt möte?
4) Digitala process. Hur ska vi jobba. Vilka projekt behöver vi genomföra kopplade till de nya processerna.
Detta blir en blandning av digitalisering och digital arbetsplats. Allt blandas och jag skulle gärna vilja dela med mig av en bild på ett hus där digital arbetsplats (modern arbetsplats) kan beskrivas som ett hus som man bygger upp. Starta med taket och pelarna. Då har vi börjat och då står huset upp utan att falla. Sen kan vi lägga till alla verktyg Zoom, Teams, Slack, Sharepoint, gsuite... i rummen i huset... men först måste vi prata om:
1)Strategi (taket). var ska vi? vad ska vi bli bättre på. var har vi ont idag?
2)Governance (pelare 1). förvaltning organisation och IT.
3)Adaption (pelare 2) . Förändringsledning. Användning.
Känns "huset" relevant för dig?
https://www.linkedin.com/in/jonasjaani/
Dela gärna detta värde till någon som behöver det.
Följ mig för mer om digital arbetsplats, digitalisering och förbättringsledning.
Business Model Canvas (https://en.wikipedia.org/wiki/Business_Model_Canvas) används för att utvärdera en affärsidé, företag eller produkt. Den enklare modellen Lean canvas används av i boken "Running Lean" (Iterate from Plan A to a Plan That Works) av Ash Maurya https://www.amazon.de/Running-Lean-Iterate-Plan-Works/dp/1449305172/ref=sr_1_1?dchild=1&keywords=1449305172&qid=1590562358&sr=8-1
Nya funktioner i Teams och Microsoft 365 medför att du behöver fundera på din digitala arbetsplats. Att organisationer nu ska jobba med ärenden och att-göras på distans skapar tex utmaningar i projekt. Jonas och Fredrik stämmer av en del om utmaningarna och pratar om Tasks som är nytt i Microsoft 365 (fd Office 365)
I avsnittet nämns Teams. Det här är de nya funktioner:
9 personer i bild samtidigt. Räck upp handen för att få ordet. Ladda upp egna videobakgrunder. Oskarp bakgrund även för IOS. Dela ljudet i Live Event #microsoftteams #office365 #microsoft365
Fredrik Scheja om Riskbaserad test - eller faktiskt mjukvarutest i stort - blir ofta väldigt fokuserat på att leta upp och hitta buggarna. Var i systemen testar vi då? Jo, självklart testar vi där vi med störst sannolikhet stöter på problem, allt utefter våra mentala modeller. Inom vetenskaplig metodik finns en term vid namn selection bias, dvs vår förmåga att välja ut en delmängd av data baserat på vilken typ av slutledning vi helst önskar falla ut. Därför menar jag att det är högst naturligt att riskbaserad test medför en snedvriden bild av produktkvaliteten genom att vi tenderar att alltid välja ut att testa primärt de skeenden som vi gärna ser kan fallera. Dock, när fler och fler maskiner hjälper oss att testa på olika sätt genererar detta möjligheter för oss att testa mer, över ett bredare spektrum som resulterar i en större, mer balanserat distribuerad mängd data. Om vi aggregerar denna och börjar hantera data på ett mer moget sätt kan vi öka värdet på den information vi har att förmedla. Data science möter programvarutest. Den framtiden ligger inte alltför långt bort.
Cloud och plattformar. Vad är det grundläggande du behöver veta för att komma igång. Att kunna vad som finns i varje plattform för att koppla detta till kundens krav. Oavsett om du är utvecklare, projektledare eller bara intresserad av att förstå dig på plattformar som AWS, GCP och Azure så kan detta vara en bra startguide:
1) Vilka tjänster finns i plattformen och hur är de kategoriserade.
2) Navigering och förstår plattformens gränssnitt för att snabbt komma till rätt plats
3) Kostnadskontroll. Hur fungerar prenumerationen av tjänsterna.
Jag och Fredrik Scheja fortsätter att bjuda på metoder för att lyckas. I dessa dagar får jag frågor om hur man inför Teams på ett bra sätt. Vi pratar om de linjära sätten att få in ett system. Oftast handlar det dock om att se till användarna och skapa en förlåtande kultur där planering och test leder till nyttorealisering. Även som video https://www.linkedin.com/posts/jonasjaani_digitalisering-projektledning-microsoftteams-activity-6659459117436022784-2LEk
Arvid och Oscar gör examensarbete om Digital Content Marketing och B2B och frågar här mig om podcasts som en del av detta. Det är en personlig och öppen intervju där du får veta mer om mig och min bakgrund. Samtidigt får du veta hur jag skapar podcast och hur jag tänker runt mitt personliga varumärke. Missa inte mitt avslöjande om min nästa idé i slutet av intervjun.
Tack till Arvid Lögdberg och Oscar Wahlqvist
Fredrik Scheja har tagit fram en modell för att skapa en struktur runt mjukvarutestning. Metoden "The five testning jobs" kan även användas för att lyckas med digitaliseringen. Att springa från data och automation till AI bör följa en struktur som skapar en maximal nyttohemtagning. Även som video.
Jonas Jaani, Fredrik Scheja
Intervju med Marcus Zwick som har skrivit rapporten / e-boken om RPA. I ”Allt du behöver veta om RPA” får du konkreta råd och tips om hur du ska införa RPA i din organisation och avdelning
Finns här: https://www.sogeti.se/rapport-rpa
Ur innehållet:
* Automatisering hos personalavdelningen
* Automatisering inom kundtjänst och marknadsföring
* Automatisering på IT-avdelningen
* Automatisering inom inköp och supply chain
* Automatisering inom ekonomi och redovisning
Möjligheter finns när vi skapar tillsammans. Kan det nya samhället hjälpa till på oväntade sätt och skapa värde med data från noder som är vi, medborgarna. Jag och Fredrik pratar om att vara solidarisk på ett nytt sätt. Svårt ämne. Kris skapar idéer. Hur använder vi förmågor utan att skapa negativa diskussioner.
Att skapa rutiner är viktigt för hemarbetet. Att slutföra uppgifter med 25min intervall kan vara något som funkar även för dig. Jag pratar om Pomodoro-metoden och hur jag gör för att lyckas slutföra arbetsuppgifter från hemmet. www.jonasjaani.se/tresaker
Stefan Widar ger sina bästa tips på hur du skapar förutsättningar för ett bra digitalt möte. Varför du ska stå upp och att klädskrubben kan vara ett bra rum att genomföra mötet. Även som längre podd i Effekten.
Vi ser framför oss att det digitala är det nya normala. Vad är vårt nya värde och förmåga digitalt. Hur ska vi tänka för att skapa workshops digitalt och vad är det som säger att de som vi gör analogt även fungerar digitalt. En spaning med mig och Fredrik Scheja
Nu är de digitala samarbetsverktygen är nu det nya normala. Vi jobbar på distans. Hemifrån. Vi tänker på att bli mer effektiva och vad det innebär. I digitaliseringens podcast EFFKETEN https://www.effekten.se/ pratar jag med Micke Norbäck hur man kan lyckas med att jobba hemifrån.
Vi kommer nu få tid till eftertänksamhet. Det kommer innebära att vi värderar våra projekt och kommer ta kloka beslut med hjälp av data. En spaning när jag och Fredrik Scheja stämmer av var vi är i tankarna just nu.
Det onda lär oss något nytt. Vårt nästa steg för bättre kommunikationen hittas kanske i metoder hämtade från agila utvecklingsmetoder.
Med verktyg som Teams, Discord, Mixer och Twitch skapar vi alla en bas där vi med mod kommer att lära oss nya sätt att kommunicera. Kanske timslånga möten inte är det bästa längre? Kommer korta sammanfattningar att vinna? Kan du utveckla dig själva genom att prata om tankemönster?
Jonas Jaani och Fredrik Scheja pratar om var vi är på väg med vår digitala kommunikation nu när de första tekniska hindren är avvärjda.
Fredrik Amréus Hammargården jobbar på Indvid med att anonymisera data för att upprätthålla personlig integritet.
Lyssna här på ett extramaterial till avsnittet 123 av digitaliseringens podcast EFFEKTEN. Fredrik och Jonas pratar om innovation och GDPRs påverkan i den framtida utvecklingen.
(Fredrik finns med i avsnitt 123 av EFFEKTEN: https://www.effekten.se/ansiktsigenkanning/ )
Att skapa och att tillverka. Att utveckla och leverera, Tänk dock på varför och hur vi blir operativa vetenskapsmän som tänker på det högre syftet. Jonas Jaani och Fredrik Scheja samtalar om hur all data kan skapa möjligheter för oss att vara i framkant när det gäller ansvar för användningen, användare och det högre syftet.
När test är en väg framåt. Möjliggörare finns omkring oss. Att utforska kanske är det som redan gör att vi är i "framtiden". Ett samtal mellan Fredrik Scheja och Jonas Jaani om vad som händer i den verkliga världen. Vi har träffat på självkörande bussar, pratat med sakkunniga om 5G och vi har försökt att förstå oss på juridiken runt ansiktsigenkänning och AI. Digitaliseringen ökar takten och nya idéer bör skapas varje dag. Tillfällen för test är det som gör framtiden möjlig.
Vad händer när vi ska designa utan skärm och med AI. I avsnitt 77 av podden Effekten pratar jag med Jocke och Micke om detta.
Lyssna via Spotify https://open.spotify.com/episode/2BbDfrkfQwhneAWc59QVHP?si=yOlURYaDQT2_B0FOGU1hzw
Efter att ha lyssnat på kollegor i veckan så blev vi nyfikna på att prata om AR. Är teknik mogen nu? Vi har hela verktygsstacken. Exempelvideos finns och leken i yngre generationer finns. Börja testa. Fredrik Scheja och Jonas Jaani pratar Hololens, lifehack, innovation och teknikens mognad. #ar #digitalisering #itprojekt #hololens
Även videoavsnitt: https://youtu.be/KAMVsvOREs0
Både Deloitte och PWC har kommit med rapporter om vad som händer efter att vi har infört robotisering på företagen. Våra verksamheter får utmaningen med anställda som behöver nya roller och arbetsuppgifter. Samtidigt så är robotiseringen inte svaret på allt. Tänk längre när ni ska införa RPA (Robotic Process Automation) Se till att samla data för att i framtiden kunna bli datadrivna #rpa #RoboticProcessAutomation #automation
https://www2.deloitte.com/se/sv/pages/technology/articles/intelligent-automatisering.html
Mats Löfström ger oss facit. Med stor erfarenhet delar han med sig av lösningen på IT-projekt. Några enkla steg. Lyssna på hela avsnittet som finns i digitaliseringens podcast EFFEKTEN.
Under flaggor som innovation och digitalisering ska vi prestera med samma kunskap och samma kunskapsinlärning. Det kommer dock nya förslag på hur det nya lärandet bör gå till. Jag pratar med Fredrik Scheja. Länk till The World Economic Forum Education 4.0 Framework http://www3.weforum.org/docs/WEF_Schools_of_the_Future_Report_2019.pdf
Andreas Stjärnhem ger oss receptet på att hacka hjärnorna så att de blir idérika. Digitaliseringen kräver att vi kommer framåt. Ett sätt är innovation. Här är försnacket till avsnitt 121 av EFFEKTEN digitaliseringens podcast. Finns på tex Apple Podcasts och Spotify #innovation #digitalisering
Jag och Fredrik Scheja spanar 2020. Den digitala utveckling och innovation tar oss vidare in i det nya året. God Jul och Gott Nytt. #office365 #självledarskap #digitalisering #rpa #innovation #dialog #värdeskapande #agilt #nyttorealisering #softwaretest #testdrivendevelopment #förändringsledning #självledarskap #Sogeti
Det går i ett snabbt tempo när jag och Fredrik går igenom erfarenheter från veckan som gick. Funderingar och kunskap har inhämtats inom självledarskap, soft skills, Taylors badkar, informationsbehov, tankemodeller och värdefulla dialoger till din organisation
Länk till Fredriks föreläsning
Länk till Fredriks teststrategi
Länk till Jonas prylpodd
https://open.spotify.com/episode/18Y8c2KeXpcHe11ml9JtNf?si=7_iWtILaTBa5ih4-gJUUNw
Se föredraget här: https://www.youtube.com/watch?v=Jc7S5_-NrJA
Jag tillsammans med Marcus, Mats och Amanda delar med oss av vår erfarenhet av RPA (Robotic Process Automation) Innehåller: 7 min allmänt om RPA, 8min processer & frågor, 9min tekniken.
Sogeti är RPA-produktleverantörer, exempelvis UiPath, Automation Anywhere, Blueprism, med flera.
Datamodeller, insikter, faktabaserat, backlogs och Agila HR podden. Jag och Fredrik delar med oss av erfarenheter som kan inspirera dig att ta kloka beslut. Veckan har varit innehållsrik. #datadrivna #backlog #faktabaserat #hr #testdrivendevelopment #syfte #insikter #korsvetenskapligt #diskuteradata #beslutsfattare #transformative #ai #machinelearning #utvecklingsprojekt #indikationer #agilemognad AgilaHRpodden Sogeti
Fredrik Scheja och Jonas Jaani sammanfattar möten med robotar och människor. Fredrik Scheja, #machinelearning #robot #student #data #datadrivnabeslut
Synen på utvecklingsorganisationer och vart vi är på väg i framtiden. Han presenterar olika aspekter som moderna organisationer behöver beakta framöver och hur dessa påverkar informationsbehovet i verksamheten - som i förlängningen behöver stillas av test. Hur introducerar vi en diametralt skild ansats kring mjukvarutest för att passa våra ändrade förutsättningar?
Annat sätt att kommunicera digitalisering. Jag & Fredrik pratar om våra lärdomar/erfarenheter som vi har skaffat denna vecka. #datadrivnabeslut #digitalisering #projektledning #förändringsledning #industry4_0 #rpa
Vad behöver du tänka på vid förvaltning av RPA?
Marcus Zwick delar med sig av erfarenheter av RPA som linjechef och projektledare.
Att välja rätt förvaltningsmodell är viktigt. Väljer ni en modell där ansvariga inte är redo att snabbt justera roboten vid processförändringar kan era förvaltningsrelaterade kostnader mångdubblas. Vi har flera gånger sett detta hända när organisationer lockats av den kortsiktiga vinsten med RPA och snabbt implementerat en robot.
Avsnittet ger dig en kort inblick och en bra start gällande förvaltning av RPA.
Lyssna även på avsnittet RPA i praktiken:
https://anchor.fm/jaani/episodes/RPA-i-praktiken---Marcus-Zwick--Jonas-Jaani-e8u0ak
#roboticprocessautomation
Vi fördjupar oss i RPA, ger mer exempel och how to. Markus Zwick beskriver RPA som repetitiva uppgifter som man automatiserar. Han har själv erfarenhet från uppdrag i service-hubbar där man får in en stor volym av serviceärenden, ärendena tar lång tid eller kräver stor precision. Det handlar alltså om arbetsrutiner med mycket administration, ofta i kundtjänst. Dessa rutiner kan förenklas eller kortslutas genom att man exempelvis digitaliserar faktureringsprocessen, använder e-fakturor, standardiserar utseende på fakturorna för att kunna ta informationen vidare med RPA. Ett annat exempel är leverantörstillägg: Beställare vill göra ett inköp hos ny leverantör, så IT lägger in leverantör i systemet. Förr kom det som ett mail “Snälla lägg till denna leverantör i systemet.” Svaret blir nu: “Stopp, vi behöver ändra processen! Mata in information om leverantören i en standardiserad mall. Sen kan vår robot hämta informationen och skicka vidare den till andra system.”
Det är alltså ingen revolution det handlar om, utan digitaliserade processer som anpassas och automatiseras. Markus ger oss kom-igång-listan:
Markus Zwick, Jonas Jaani
MSignite, AI-drivet, dataleaks och Donkey Kong. Vi vet hur slutanvändare inte tänker men vi learn-a-ton. En sammanfattning av inlärning, föredrag och kundbesök under en vecka i Sogeti-världen tillsammans med Fredrik och mig. #datadriven #msignite2019 #ai
Agilitet och utveckling i iteration är det som fungerar bäst. Det visar flera undersökningar och erfarenheter. Delar med mig av ett avslutat projekt där vi under nästa två år jobbade med att utveckla några digitala produkter runt ämnen digital arbetsplats och intranät. Pratar om att jobba med kraven och se till att alla roller får ta plats i utvecklingsprojektet. Skapa en kultur och håll i det agila manifestet. Delar med mig av erfarenheter om bland annat Scrum, UX och Test.
Lyssna även till en introduktion till Scrum https://www.effekten.se/scrum-en-introduktion/
Prat om hur vi ska anpassa oss i konstant förändring. Fredrik och jag delar med oss av erfarenheter från vår vecka där vi bland annat har läst rapporter, föreläst och grävt oss djupare i agilitetens värdebanor.
Ang rapporten "Emotional intelligence–the essential skillset for the age of AI":
Jag och Elia Mörling samtalade. Vi började med att prata om Microsoft och hur de tänker angående Office 365 och Teams. Det tog oss vidare i en dialog om att vi hela tiden är i ständig förändring där ett konstant lärande (skilling) är den nya normen. I avsnittet pratar vi mindset, budget/prognos, AI/machine learning som tar oss vidare till datadrivna beslut. Vi ger dig tanker om saker som du och dina barn tar för givet och hur vi måste springa framåt till innovation för att ta oss till en ny trappa.
Elia och jag finns även i podden Effekten https://www.effekten.se/?s=elia
Fredrik Scheja och jag summerar veckans värdeskapande i kundprojekt. Nyttigt för dig som vill veta mer om cloudmognad, robotisering, automatisering, processer, hållbara organisationer och system som levande organismer. #datadrivnabeslut #RPA #effektstyrning #cloud #podd #robotisering #automatisering #processer #systemutveckling #förändringsledning #valuemakers
Viktor Svensson pratar om förändringsledning. Lyssna på en del av min kollegas föredrag som handlar om stegen när det gäller en förändring. Digitalisering kräver förändringsledning av projekt, organisationsförändringar och förbättringar. Intressant att lyssna till hur kommunikation och repetion skapar förändring.
The ADKAR Model Overview
mer info: https://www.prosci.com/adkar/adkar-model
Viktor Svensson: https://www.linkedin.com/in/viktor-svensson-bbab1469/
Jag fick en pratstund med John Tengler angående RPA (Robotic Process Automation) i podden EFFEKTEN (www.effekten.se) Här är en kort del av extramaterialet som handlar om att offentlig sektor är bra på RPA.
Det är självklart inte bra att skrämma en användare. Det är detta som skapar skitsystem. Jag och Micke pratar om detta och hur man gör det enkelt att förstå de viktiga sakerna som användarna bör kunna utföra enkelt utan rädsla för att göra fel.
Kort podd om erfarenheter runt processkartläggning. Lyssna även på poddavsnitt om "Skitsystem" https://lnkd.in/gFzyTUp Jonas Jaani Mikael Norbäck Prenumeration/lyssna: digitaliseringens podcast Effekten tex via Spotify: https://lnkd.in/gApmtVN
Transscript:
Micke, Jonas här. Vi pratar om processer och processer som oftast finns i digitaliserings sammanhang.en del som tittar lyssna och titta på det här säger direkt. Ska de pratar om PROCESSER?!
Varför får man den där känslan?
Processer är ganska ogreppbart. Man skulle vilja bara ha en linje utav händelser som sker efter varandra,
men man vet ju när man börjar
titta på detta... att det grenar ut sig och det hoppas över steg och finns alltid den som är detaljnörd som säger "så om jag gör såhär och då blir det såhär
felet."
Du hade som uxare, när du jobbar med användarupplevelsen, ett konkret exempel på som slog över från ett läge till ett annat
Ja det är ju, och det låter ju nästan för enkelt, och du brukar ju säga dagisskiss.. där här
en huvudprocesser för användarna
och visualisera den .. och då pratar jag om.. alla chefer och slutanvändare.. så att de får samma bild av att "Jamen
det är så här det ser ut."
och det är dessa termer vi använder
Har du de här de här stegen i grova drag.
Sen kan mycket väl gräva ner sig på detaljer. Men bara att få den här gemensamma bilden visar det sig att det inte bara är ett
farligt luddigt moln. Så det du vi säger här som en lösning på en del av problemet är att ha den här skissen och sen
gå runt med den, laminerad i korridoren. Titta här.. och när jag har samlat in materialet till den här enkla skissen så har jag ju INTE gjort intervjuer
enkäter utan genom att jag ritar på tavlan och frågar är det så här.
Ja... nästa steg är ...nästa.. och sen.. "Nej där händer inte! " och sedan så att man ritar upp på det whiteboarden redan
då så att alla kan lämna information. Men jag kan ju inte rita?
Ja men det kan jag inte heller... det handlar om att rita fyrkantiga lådor...
Börja där och ser var vi hamnar någonstans. Mer om det här finns att läsa på effekten.se Vi pratar där mer om detta och kopplingen till effektstyrning
skulle jag rekommendera
Hur kan vi använda ansiktsigenkänning på ett klokt sätt? Jag delar med mig av erfarenheter runt tjänster som finns i tex Microsoft Azure. Ska vi använda tjänster för att övervaka medborgarna som de gör i Kina? Hur kan vi använda ansiktsigenkänning i klassrummet.
Erik Olsson pratar om molntjänster och AWS Certified Solutions Architect – Associate. Kort genomgång av tjänsterna och insikterna man som utvecklare bör ta hänsyn till gällande molntjänster. Erik delar med sig av erfarenheterna gällande förberedelserna och genomförandet av certifieringsprovet.
Erik på LinkedIn https://www.linkedin.com/in/erik-olsson-0323ba98/
Alla har vi en åsikt m den digitala arbetsplatsen. Jag pratar verktyg och begrepp. Få en summering från avsnitt 85 från podden Effekten (www.effekten.se) där Micke Norbäck och jag pratar mer om hur man lyckas med att börja ta de fösta stegen till en känsla av ordning och reda.
Känner du att digital nomad och gig-ekonomin är något för dig. Sofia Lindman uppmaning i podden Effekten (avsnitt 87). Det gäller att våga kasta sig ut! Hur ska du tänka och vilken idé smakar bäst för dig och andra? mer i avsnittet https://www.effekten.se/digitalnomad/
Alla röstassistenter kommer att användas för e-handel. Hur ska man tänka och vad är voice search. Jag pratar lite om detta och infogar ett avsnitt med Gustav Palm där vi pratar om SEO och röst (mer avsnitt om detta finns i podden EFFEKTEN. Finns bla på Spotify https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm?si=psSeRafRS4CHqyZHU-eI_Q
Möter flera kunder som vill komma vidare med sitt intranät. Samtidigt sitter man fast med filer på servrar. Några medarbetare har startat egna lösningar som Dropbox, Trello etc Hur gör du för att ta med dig allt detta och definiera upp den digitala arbetsplatsen. Pratar lite om detta här och även i podden EFFEKTEN -digitaliseringens podcast ( sök Effekten i din podcastkatalog eller klicka in dig på Spotify https://open.spotify.com/show/5Z49zvPOisoSwhwojtUoCm?si=psSeRafRS4CHqyZHU-eI_Q )
I avsnitt 100 av EFFEKTEN, digitaliseringens podcast, pratade jag och Micke Norbäck om framtiden. Det blev ett intressant samtal om värde, VR, sex och AI. Hela avsnittet finns här: https://open.spotify.com/episode/122do5RqicA5FmxFCHLINL?si=9G8i8tICTo2PjsbN9loWNA
Video kommer att öka på våra sociala plattformar. YouTube popularitet minskar och vi ser framför oss nya format och plattformar. Twitch är plattformen där man tittar på andra som spelar dataspel. Med Amazon som ägare så ökar antalet besökare. Relevansen kommer med de nya generationerna och de nya funktionerna. Twitch kommer att snart att vara nya YouTube.
Emma och Melina är "Fastrackers" på Sogeti. Ett program som man går ett halvår innan man går ut skolan. Här lär man sig konsultlivet och vad det innebär. En pratstund om bla förväntningar, exempel på vad man gör och om det är lättare eller svårare att vara tjej i IT-branschen.
Jag pratar med Martin och Rikard om deras förväntningar på arbetslivet inom medieteknik och IT. Det är prat och funderingar på vad man vill se och göra när man kommer ut i arbetslivet. Mer podd i digitaliseringspodden Effekten (www.effekten.se)
Jag och Jens Tångefjord Brodin pratar om AIs påverkan på våra verksamheter. Hur skapar du värde och kommer på nya innovationsidéer. Hur utbildar du organisationen och skapar en kultur av kloka beslut. Ledarskap, kunskap och kompetens blir viktigt. (Detta material är taget från en livesändning på Instagram via kontot @lifeatsogeti )
Micke Norbäck och jag pratar om konsultens roll. Vi pratar om våra erfarenheter om konsultens roll. Hjälpare, effektstyrning, konflikthantering, verktyg mm. Ett intressant samtal från en livesändning från @lifeatsogeti Instragramkonto.
Jag lägger sten i vardagsrummet. Vad händer när AR kommer in i vardagen. Vad kommer vi att se för nya affärsidéer eller affärsförnyelser. #innovation #affärside #newbusiness
Ett långt avsnitt för dig som älskar innovation och vill inspireras till att öka takten på det du gör. Vi får lyssna till Tobias Degsell, Andreas Sjöström och Alexander Wennerberg Larsson. Alla avsnitt finns även i digitaliseringspodden Effekten ( www.effekten.se )
Det här är inte bra. Det här är annorlunda. Podda medans man springer. Jag tror jag är ensam om att prata Test & Kvalitet och samtidigt springa milen. #softwaretesting #qualityassurance #podcastrunning
Tomas Tränkner ger oss lista som du kan följa för att lyckas med din digitala marknadsföring. Oavsett om du publicerar på Facebook, Instagram, LinkedIn eller Twitter kan du följa dessa råd och tips. Hela avsnittet finns i podden Effekten. Finns på www.effekten.se eller sök på Effekten där du hittar dina övriga poddar.
AI, ML, kvantdatorer, vikbara skärmar, automation, cybersecurity, gig-ekonomi, blockchain, AR.
Under 2019 finns det ingen tvekan om att vi kommer att prata om och/eller utföra projekt gällande dessa ämnen.
OK. Det kommer ta tid innan vi ser resultat och konkreta business case för de stora och tröga verksamheterna. MEN det kommer stort som smått att ske på olika plan.
2019 kommer att bli året för ”testa och förstå”. Frågorna som ställs nära mig handlar om att vi ”vill testa” eller ”vi har lite pengar över”.
Innan vi slänger pengarna i sjön så måste vi också förstå att det handlar om människor. Människans sätt att vilja förändring har inte förändrats. Allt som hotar lägerelden måste bekämpas även om det nya motsvarar tio lägereldar. Det okända och allt nytt skrämmer människor.
SÅ. Vad gör du 2019? Själv ska jag förändra människan. Eller kanske inte förändra. Skapa förståelse, utbilda, uppmana till innovation, leda förändring och hjälpa till att se möjligheter.
Amerikanerna brukar säga att Sverige har ett problem. Vi tänker för smått. Så uppmaning till oss alla är. Think big! Be better.
Där fick du Jante.
/Jonas
Jonas Jaani, Team Manager på Sogeti. Jag ser digitaliseringen förändra verksamheter. Drivkrafter är insikt, möjligheter, förståelse för organisation och arvet. Jag leder, coachar och poddar. Hitta mig i podden Effekten och på Sogeti. [email protected]
Podcasten Effekten behöver fyllas med nya avsnitt. Jonas och Micke sitter i ett arbetsmöte och pratar digitalisering, aktuella ämnen och framtida innehåll. Följ med in i mötet. Hjälp oss gärna med uppslag till nya ämnen [email protected]
Även som video:https://www.youtube.com/watch?v=_yGVugrEk-I Digitala samarbeten och den digitala arbetsplatsen. Två begrepp som kräver både effektstyrning och verktyg för att skapa nytta i våra organisationer. I Office 365 har Microsoft Teams fått en central roll som det verktyget som kan lösa mycket av verksamheters behov gällande grupparbete, Jag höll ett föredrag om detta för våra kunder på Sogeti. Teams kommer att ersätta Skype på sikt. Redan nu ser vi uttalanden och roadmaps från Microsoft där man uppmanar till att börja att ta sig från Skype till Teams på ett eller annat sätt. Men hur ska jag tänka och vilka färdplan ska jag ha och varför ska vi använda Teams och till vad? Detta är lite vad avsnittet handlar om. Jag refererar till visuella bilder. Se dessa på www.jonasjaani.se
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.