Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Solcellskollens podcast

Solcellskollens podcast

Podden om det förnybara energisystemet. Häng med när vi dyker ner i samtal med entreprenörer, forskare och andra nyfikna som banar väg för tekniken som håller på att förändra samhället. Programmet leds av Erik Wallnér, medgrundare av Solcellskollen.se.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

solcellskollen.se

Avsnitt

Christina Bu, Om hur Norge blev världens bästa land för elbilar

Om man tittar på en lista över var i världen det säljs störst andel elbilar står ett land före alla andra ? Norge. Och utvecklingen är svindlande: under 2018 var 1 av 3 nysålda norska bilar elbilar, och hittills i år är ungefär varannan ny bil i Norge en elbil!

I detta avsnitt gästas vi av Christina Bu, ordförande för den norska elbilföreningen, för att höra om hur det norska elbilfenomenet har kommit till. Vi pratar även om de utmaningar som har uppstått i takt med att elbilar blivit en massmarknad och vilken typ av elbilmodeller som krävs för att nå 100% nybilsförsäljning till 2025. (Ja, förutom Teslas Model 3 då, som i nuläget är Norges i särklass populäraste elbilmodell.)

2019-08-15
Länk till avsnitt

Anders Palmqvist, Om varför bränsleceller håller på att ta fart på riktigt

I det tjugosjätte avsnittet gästas vi av  Anders Palmqvist, vicerektor och professor i materialkemi på Chalmers som de senaste åren har ägnat en stor del av sin forskning åt att utveckla katalysatorer för bränsleceller fria från den sällsynta och dyra metallen platina. 

I avsnittet pratade vi - förutom om möjligheterna och utmaningarna med bränslecellstekniken i allmänhet - om applikationer där bränsleceller har unika tekniska fördelar och om hur vägen för att få ner teknikens kostnader ser ut. Vi resonerade även kring om huruvida bränsleceller har hittat en storskalig nischmarknad i form av gaffeltruckar som köps av Walmart och Amazon, och vad det är som fick Sydkoreas president att i januari gå ut med att de fram till 2040 ska ha producerat över 6 miljoner bränslecellsbilar. 

2019-07-17
Länk till avsnitt

Jonas Corné, Om varför data är framtiden för storskalig sol- och vindkraft

Jonas Corné är VD och medgrundare för Göteborgsföretaget Greenbyte. Greenbyte hjälper de som driver stora vind- och solcellsparker att samla in och dra lärdomar från all den data som de genererar ? t.ex. för att kunna svara på frågan om produktionen i en anläggning motsvarar det som man har betalat för.

I avsnittet pratade vi om Greenbytes resa från ett startupföretag med några få kunder inom den svenska vindkraftsbranschen till ett globalt företag som samlar data från ungefär 2% av världens solcells- och vindkraftproduktion. Vi pratade även om hur solcellsparker och vindkraftverk underhålls, varför hela branschen pratar data, och framtiden inom storskalig förnybar elproduktion!

2019-06-13
Länk till avsnitt

John Holmberg, Om hur vi fixar hållbarhetsomställningen

De flesta avsnitten av Solcellskollens podcast handlar om specifika ämnen såsom hållbar batteritillverkning, spjutspetsen inom solcellsforskning eller elnätets utveckling och framväxt. I det tjugofjärde avsnittet tog vi tillsammans med Chalmersprofessorn John Holmberg en bredare ansats och pratade om hur vi ställer om hela samhället mot hållbarhet.

Sedan 90-talet har John funderat på vad som krävs för att vi ska komma till bukt med de hållbarhetsutmaningar som vi står inför. Som doktorand och sedermera professor utvecklade han principer för vad en hållbar utveckling är (som fick stor spridning genom Det naturliga steget). Han blev sedan vicerektor i hållbar utveckling på Chalmers. Och i nuläget ägnas tiden åt att forska på själva omställningen ? alltså de mekanismer som gör att nya tekniska och sociala system kan växa fram i samhället.

I avsnittet kom vi även in på varför Elon Musk och Electrolux är bra exempel på hur man först tänker sig en hållbar framtid och sen agerar därefter, inkluderande klimatpolitik, och hur vi kan komma till bukt med flygets utsläpp.

2019-05-13
Länk till avsnitt

Linda Burenius Magnusson, Om potentialen och utmaningarna för svensk vindkraft

Svensk vindkraft går som tåget: på fyra år förväntas elproduktionen från vindkraft nästan fördubblas jämfört med dagens årsproduktion på 20 TWh. Och enligt branschorganisationen behöver inte längre vindkraft subventioner för att byggas ut. 

I avsnittet gästades via av Linda Burenius Magnusson. Linda är ordförande i Svensk Vindenergi och Head of Public Affairs på OX2, och vi pratade om utvecklingen inom svensk vindkraft. Vi fick även höra om den danska utvecklingen (där vind redan står för 50% av landets elförbrukning) och om statusen för elcertifikatsystemet. 

2019-04-15
Länk till avsnitt

Fredrik Hedenus, Om vad FN:s klimatpanel egentligen säger om kärnkraft

I höstas kom FN:s klimatpanel med en rapport om olika sätt att klara 1,5-gradersmålet. I de flesta av rapportens scenarier ökar kärnkrafft, vilket har väckt den svenska debatten om kärnkraft. Men kan man säga att FN:s klimatpanel förespråkar en satsning på kärnkraft? Det 22:a avsnittet av podden gästas av Chalmersforskaren Fredrik Hedenus och där vi pratar om hur elsystem med kärnkraft står sig gentemot förnybara elsystem. Vi pratar även om svårigheten med att modellera, inte minst, förnybara elsystem.

2019-03-12
Länk till avsnitt

Marika Edoff, Om att jaga världsrekord i solcellers verkningsgrad

Marika Edoff är en av få svenskar som bokstavligen tillhör världseliten inom solcellsforskning: under 2019 strävar hennes forskargrupp på Ångströmslaboratoriet efter att slå världsrekord i verkningsgrad för en viss sorts solcell, tunnfilmssolcellen CIGS.

I avsnittet fick vi nöjet att dyka ner i solcellstekniken tillsammans med Marika. Vi pratade bl.a. om tunnfilmssolceller, varför det är svårt att komma upp i verkningsgrad, om potentiella genombrott såsom "perovskit-solceller" - och om varför Marika tror det är möjligt att tillverka solceller som håller i hundra år. 

2019-02-07
Länk till avsnitt

Joakim Widén, Om potentialen för svensk solel

Det har varit ett bra år för solcellsforskaren Joakim Widén.

I april fick han Svensk solenergis pris Årets prestation för sin forskning på hur man kan integrera solel i elsystemet. Han har blivit utsedd till professor på Uppsala universitet. Och på den årliga Solelmässan i slutet av november var han en av huvudtalarna.

I samband med Solelmässan passade vi på att besöka Joakim på Ångströmslaboratoriet för att spela in det tjugonde avsnittet av Solcellskollens podcast.

Avsnittet kom att handla om hur mycket solceller elnätet ?klarar av?, om hur solceller samspelar med andra förnybara energitekniker, och utmaningen i att solen inte är speciellt pålitlig så här års  ? ja, ett avsnitt om potentialen för svensk solel, helt enkelt.

Här finns en beskrivning av den beryktade ?ankkurvan?, som uppstår vid höga andelar solel, och som vi pratade om vid minut 15 i avsnittet. https://www.vox.com/energy-and-environment/2018/3/20/17128478/solar-duck-curve-nrel-researcher

2019-01-03
Länk till avsnitt

Bonusavsnitt: Erik Dölerud, Om Hyperloop

För ett par veckor sedan satt vi ner med Erik Dölerud från Modvion - företaget som håller på att utveckla 150 höga vindkraftstorn av trä. När avsnittet var slut, och vi hade pratat av oss om vindkraft och träbyggnation, kom vi in på ett av Eriks andra intressen: Elon Musks föreslagna alternativ till höghastighetståg, Hyperloop. Så håll till godo med detta lilla bonusavsnitt!

(Vi rekommenderar även varmt huvudavsnittet med Erik om du inte lyssnat på det ännu.)

2018-12-03
Länk till avsnitt

Erik Dölerud, Om att bygga 150 meter höga vindkraftstorn ? av trä

 

I poddens nittonde avsnitt satt vi ner Erik Dölerud, teknikchef på Göteborgsföretaget Modvion. Modvion har tagit sig an den spektakulära utmaningen att bygga 150 meter höga vindkraftstorn av trä. I avsnittet pratade vi såklart om utmaningen i det, och om de trender som leder till att vindkraftverk blir större och större, högre och högre, och varför det finns möjligheter för ett företag som just Modvion. Vi pratade även om teknikens möjligheter och begränsningar i största allmänhet, och såklart en hel del träbyggnation!

2018-11-20
Länk till avsnitt

Ibrahim Baylan, Om hur 75% av Riksdagen enades om framtidens energipolitik

När Ibrahim Baylan tillträdde som energiminister fick han en huvudsaklig uppgift av statsministern: att ta fram en  blocköverskridande överenskommelse för svensk energipolitik. Den 10 juni 2016, knappt två år senare, var Energiöverenskommelsen ett faktum.

I det artonde avsnittet av Solcellskollens podcast satt vi ner på Regeringskansliet med Ibrahim Baylan för att prata om arbetet med Energiöverenskommelsen och vad den innebär för Sverige. Vi hörde även om hur han ser på (effekt)utmaningarna när andelen förnybar el ökar, och hur man egentligen ska tolka målet om ett 100% förnybart elsystem i kombination med tillåtelsen att bygga ny kärnkraft.

Just det, och så fick vi höra om Ibrahims egna solcellsplaner!

2018-10-16
Länk till avsnitt

Emma Nehrenheim, Om att tillverka världens grönaste batterier

Emma Nehrenheim har en stor uppgift: att som miljö- och hållbarhetschef se till att batteriföretaget Northvolt lever upp till sitt mål om att tillverka "världens grönaste batterier". 

I avsnittet pratade vi om de miljöaspekter som i princip alltid dyker upp när det pratas batterier: finns det tillräckligt av de metaller som krävs till batterierna? Kan metaller såsom kobolt utvinnas på ett juste sätt? Hur ser det ut med återvinningen? Och stämmer det verkligen att batteriproduktion ger upphov till så pass mycket koldioxid att man lika gärna kan köra vidare i sin gamla dieselbil? (Spoiler alert: nej.)

Givetvis pratade vi även om hur det går med bygget av Northvolts gigantiska batterifabrik utanför Skellefteå och i Västerås.

 

2018-09-20
Länk till avsnitt

Mattias Goldmann, Om hur Sverige blir en klimatföregångare

Utsedd till Årets hållbarhetsmäktigaste 2016, tidigare talesperson för Gröna Bilister och numera VD för tankesmedjan Fores. Det finns få personer som är lika lämpade att ge en överblick av hur det går med  klimatomställningen än Mattias Goldmann. 

I den sextonde podden satt vi ner med Mattias och pratade om vad han tänker på i valtider, om solcellsryggor och solcellsklockor, och ? framförallt ? om Sveriges usp i klimatfrågan.

2018-08-23
Länk till avsnitt

Olle Johansson, Om hur det går för elbilsomställningen

Det femtonde poddavsnittet gästades av Olle Johansson, VD för Power Circle, och avsnittet blev ett ?extra allt? om elbilar och den smygande elbilsrevolutionen som pågår.

Vi pratade om hur snabbt det går för elbilsutvecklingen, nya elbilsmodeller, miljöutmaningar, och huruvida laddinfrastruktur byggs ut i tillräcklig mån. Trogna poddens tema pratade vi även om de kittlande möjligheterna som uppstår när miljontals elbilar helt plötsligt kan användas till att utföra tjänster för elnätet.

2018-07-23
Länk till avsnitt

Hjalmar Nilsonne, Om AI på elmarknaden

I poddens fjortonde avsnitt satt vi ner med Hjalmar Nilsonne. Hjalmar är VD och grundare av startupen Watty, som är ett av de allra mest spännande svenska företagen när det gäller AI-applikationer i energisektorn.

Med andra ord, om du är intresserad av AI, spaningar om framtidens elmarknad, och att höra mer om Wattys bakgrund och teknik ? då får du inte missa detta avsnitt!

2018-06-13
Länk till avsnitt

Daniel Lindén, Om framtidens elmarknad

Elmarknaden håller på att förändras drastiskt, inte minst som följd av digitalisering, ny teknik och de mekanismer som en större andel förnyelsebar el skapar ? och ett av de företag som är i framkant av denna utveckling är svensk-norska el-startupen Tibber.

I det trettonde avsnittet träffade vi medgrundaren Daniel Lindén för att prata om elhandel, hur framtidens elmarknad kommer se ut ? och om vad Tibber faktiskt gör. 

Vi pratade även om podd-bekanta ämnen såsom tekniska lösningar för att hantera stora mängder förnybar el och vilka affärsmöjligheter detta innebär för företag såsom Tibber. Häng med! 

 

2018-05-24
Länk till avsnitt

PM Nilsson, Om snabba tåg, solskenshistorier och skräpplockning

PM Nilsson på Dagens Industri är en av de politiska skribenterna som oftast ? och med stort genomslag ? använder sin ledarsida för att argumentera för att ett större fokus på klimat och miljö är smart, både för politiken och för industrin.

Vi träffade PM och pratade om höghastighetståg, elektrifiering av (västsvenska) transporter, och tyska solskenshistorier. PM delade även med sig av vintercykeltips och om varför han väljer att spendera sin semester med att rensa en ö i Blekinges skärgård från skräp.  

2018-05-08
Länk till avsnitt

Lise Nordin, Om vad som komma skall i energipolitiken

I snart åtta år har riksdagsledamoten och miljöpartisten Lise Nordin varit en av de politiker som haft störst inflytande över svensk energipolitik, och drivande i frågor som Energiöverenskommelsen, slopat momskrav för mikroproducenter, och borttagen solelskatt ? för att nämna några.

I studion på Första långgatan i Göteborg pratade vi om just den politik som bedrivs, och hur den kan komma att påverka de som bl.a. vill satsa på egen solel, skaffa batterier, eller energieffektivisera. 

För (den potentiella) solcellsägaren som vill hoppa rakt till frågor om skattereduktionen, status för köerna till solcellsbidraget, eller solcellsstödets status efter valet kan börja lyssna vid 40 minuter.

2018-04-24
Länk till avsnitt

Lennart Söder, Om 100% förnybart

Det tionde avsnittet av Solcellskollens podcast spelades in på KTH tillsammans med Lennart Söder, professor i elektriska energisystem. Vi dök rätt ner i en diskussion om ett 100% förnybart elsystem. 

På ett årtionde har energidebatten i Sverige skiftat rejält. Från farhågor om att elnätet bara kan hantera en liten andel variabel elproduktion - till en bred politisk överenskommelse med målet om 100% förnybart.

Under denna tid har Lennart Söder och hans forskning ständigt varit i centrum av diskussionen. Vi träffades på Lennarts kontor på KTH och pratade om hur vi ska säkerställa tillgång av el alla årets timmar, även när vinden inte blåser och solen inte lyser. Vi pratade om tekniska lösningar för att hantera stora mängder variabel elproduktion, och vi pratade, inte minst, om varför utmaningen med ett helt förnybart elsystem är en riktigt rolig ingenjörsutmaning. Häng med!

2018-04-09
Länk till avsnitt

Catarina Nauclér, Om blockchain

Det nionde avsnittet av Solcellskollens podcast gästades av Catarina Nauclér. Catarina är forsknings- och utvecklingschef på Fortum, och vi pratade om vad många tror blir nästa stora grej på elmarknaden: blockchain. 

Under samtalet på Fortums högkvarter pratade vi om alltifrån grundläggande aspekter om vad en blockkedja är, om varför tekniken är intressant för energisektorn ? till var vi sannolikt kommer se de första applikationerna och marknadsnyttan. 

2018-03-20
Länk till avsnitt

Anders Mannikoff, Om elnätets dåtid och framtid

Det åttonde avsnittet av Solcellskollens podcast gästades av Anders Mannikoff. Anders är VD för Herrljunga Elektriska och samtalet blev en svindlande genomgång av sammantaget 150 år av elnätets historia och framtid  ? sett ur perspektivet från Herrljungas lokala energibolag.

Avsnittet rekommenderas extra för insikt i en färsk studie som forskare på Uppsala Universitet gjorde på just Herrljungas elnät, där man studerade hur en solelproduktion på 30% av elanvändningen skulle påverka elnätet.  

 

2018-02-20
Länk till avsnitt

Jenny Palm, Om varför man skaffar solceller

Solcellskollens sjunde ? och 2018:s första ? poddavsnitt är med Jenny Palm. Jenny är professor i hållbar stadsutveckling på Lunds universitet och samtalet handlade, kort och gott, om varför man skaffar solceller. 

2018-01-18
Länk till avsnitt

Johan Lindahl och Ylva Olofsson, från Svenska Solelmässan

Det sjätte avsnittet av Solcellskollens podcast spelades in direkt från Svenska Solelmässan i Uppsala.

Från minut 4.30 pratar vi med Johan Lindahl om storskalig solel i Sverige, och en internationell utblick om vad som ligger bakom de extremt låga priserna på solel i länder såsom Mexiko, Saudiarabien och Chile.

Från minut 44.30 intervjuas Ylva Olofsson om hennes jobb med batterier på Volvo lastvagnar - och om hur batterierna kan få ett andra liv som solellager. 

 

2017-12-22
Länk till avsnitt

Rickard Nordin, Om energipolitik

I det femte avsnittet av Solcellskollens podcast gästades vi av Rickard Nordin, riksdagsledamot och en av frontfigurerna i svensk energi- och miljöpolitik. 

Samtalet blev en djupdykning i energipolitik, med alla de kryddor som behövs: vad som möjliggjorde Energiöverenskommelsen, om att stödja ny teknik, lobbyisters roll (och betydelse), logik jämfört med politisk logik ? och givetvis en hel del snack om solceller och dess lagstiftning.

 

2017-11-27
Länk till avsnitt

Martin Edlund, Om havsenergi

I den fjärde upplagan av Solcellskollens podcast gästas vi av Martin Edlund, VD för Minesto AB - ett företag som håller på att introducera en teknologi som i kommersiell skala gör om tidvatten och andra havsströmmar till el. Vi pratade om utmaningen att driva spjutspetsteknologier till marknaden, om den förnybara energiresurs som havet innebär, och om hur det skulle kännas att vakna upp på ett walesiskt hotellrum och veta att det är Minestos undervattensdrakar som levererar el till brödrosten. 

2017-11-13
Länk till avsnitt

Daniel Kulin, Om att ta fram en solelstrategi för Sverige, bl.a.!

I tredje avsnittet gästas vi av Daniel Kulin från Energimyndigheten. I ärlighetens namn kunde detta ha blivit tre poddavsnitt. Ett om hur Daniel, medan han var teknolog, blev Sveriges yngsta världsomseglare - på en 27 fots segelbåt (!) - och därefter publicerad författare. Ett om vindkraftens framfart och utveckling i Sverige. Och ett avsnitt om tempot i solcellsutvecklingen som innebär att en 1 år gammal solelstrategi redan kan börja kännas inaktuell. Istället blev det ett späckad avsnitt som både var kul att spela in & lyssna på i efterhand. 

2017-10-18
Länk till avsnitt

Tomas Kåberger, Om energiutvecklingen i Kina

Det andra avsnittet med Tomas Kåberger, professor i industriell energipolicy, blev en djupdykning i den utveckling som sker kring förnybar energi i Kina. Vi pratade även om Tomas tid som generaldirektör för Energimyndigheten, och om hur förnybar energi kan bli ett sätt att överbrygga geopolitiska konflikter. Häng med!

2017-09-11
Länk till avsnitt

Björn Sandén, Om den nya energirevolutionen

Premiäravsnittet med Chalmersprofessorn Björn Sandén blev en panorama över solcellsutvecklingen de senaste 150 (!) åren, och med lite extra fokus på vad som egentligen hände i Tyskland ? det som bidrog starkt till att det idag finns relativt billiga solceller, världen över. 

2017-08-30
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.