Sveriges 100 mest populära podcasts
Veckans avsnitt ägnas åt samhällets skamfläck: köp av sexuella tjänster, människohandel och koppleri. Med hjälp av en expert på ämnet går vi på thaimassage och får reda på vad som händer där bakom skynket. Det bli swishlistor, telefonavlyssning och köande män med rosiga kinder. På slutet ger sig Anna ut i dejtingvärlden, och fattar ingenting.
Den här veckan tar den svenska kriminalhistorien med oss till ett kalhygge någonstans mellan Gästrikland och Uppland. En förruttnad kropp hittas till synes mördad. Fahlström och hans gäng kopplas in och snart ska en mordhistoria innehållandes tandproteser, falska pass och grantoppar rullas upp. På slutet är Lena påkopplad och rantar om sportvokabulär!
Denna vecka blir det svar på tal.
Hur tillverkas lösnäsor? Kan blodpölar skvallra?
Är det brottsligt att limma fast sig i vägbanan? Och varför ska trauman alltid healas via könet?
Det blir också prat om ättiksprit, strypvåld och piketpolisens varande eller icke varande. Välkomna till krimpoddarnas krimpodd!
Veckans avsnitt bjuder på förslagna tjuvar, uppgrävda konstskatter försvunna kyrkpinnar. Anna analyserar färg, kikar på signaturer, samarbetar med Interpol och avslutar med att gå i barndom. Lena tjatar om Jönssonligan och vill inte bli kallad ?gubben?.
Den här veckan lotsar Lena er genom nya regler om tvångsmedel vilka rivit upp och skapat debatt. Har verkligen polisen fritt med resurser, behov och framförallt lagligt stöd att avlyssna, kameraövervaka och läsa dina mail? När får det egentligen ske och med vilket syfte? Riskerar vi en krock mellan fri- och rättigheter och brottsbekämpning eller ska vi sitta lugnt i båten? På slutet berättar Anna om en påhittad men ack så värdefull katt som förolyckats.
I veckans podd får Anna fritt utrymme för sina kriminaltekniska nörderier och jagar ovanliga spår och bevis. Kiselalger, sporer och pollen leder polisen rätt i jakten på sanningen. Djur vittnar, osynliga anteckningar trollas fram och pysselglitter sätter till slut fast mördaren! Anna berättar om flera spännande ärenden som blivit lösta med hjälp av okonventionella arbetsmetoder. Lena är arg och vill hämnas med recept på lasagne.
Casetorsdag!
Anna tar med lyssnarna upp i luften och över Atlanten. Ett litet barn försvinner och föräldrarna tvingas uppleva skräcken att titta ned i en tom vagga. Markerade maffiasedlar, dendrokronologi och handskriftsanalys är alla viktiga spår, bevis och ledtrådar i jakten på mördaren. Det är till slut en riktig nörd som står för den viktigaste pusselbiten när gåtan får sin lösning. Lena har blivit bedragen av självaste Von Rövhatt.
Äntligen drar podden till polisutbildningen och tar pulsen på Sveriges blivande snutar som förbereds inför tuffa utmaningar. Är det rimligt att bli polis fast man ännu inte flyttat hemifrån? Är dagens studenter verkligen lågbegåvade och varför är barbapappa en sådan bra målbild? På slutet går Anna ut på etikens stigar och undersöker om ändamålet verkligen helgar medlen.
Äntligen dags för QnA och utrymme för jättejätteviktiga frågor! Vad skulle Lena göra som privatdetektiv, varför använder hon eltejp i spaning och hur smiter hon undan polisen? Anna går all in på tekniknörderi, kroppens motståndskraft och not so fun facts om tänder. Det blir även lite tuffa omkörningar och Christer Pettersson innan Lena lackar ur på konsert.
Torsdagscaset är ett ruskigt mord i det Sverige som för hundra år sedan var hårt och ack så svårt. Medan svälten sliter i folket ligger en man på golvet i sitt hem: död, stelfrusen och med ett hål rakt genom huvudet. Det blir ballistik, enarmade banditer och royal straight flush. På slutet känner sig Anna jättejätteuppfinningsrik. Som det heter.
Den här veckan byter Anna falsettrösten till kraxrösten och tar med Lena på en resa i sadistens hjärna där njutning och sexuell upphetsning nås genom att se andra plågas. Vi klargör hur våldshandlingarna kan se ut (triggervarning!), hur sexualsadisten skiljer sig från BDSM-utövaren och om man kan samtycka till att strypas till döds. På slutet försöker Lena ta sig in i telefonkön. Alla dagar under en vecka. Och misslyckas.
Veckans avsnitt utgår från en rapport om män, maskulinitet och våldsbejakande extremism. Till vår hjälp har vi en expert på ämnet som hjälper oss att navigera mellan incels, misogyna män, vikingar och ofeministiska vänsterextremister.
Vem är allas perfekta fiende? Vad har Lena att göra med VAM? Och Anna undrar hur Australien egentligen stavas i den jättejätteviktiga listan.
Veckans avsnitt närmar sig en särskild typ av ondska. Mödrar som tillfogar sina barn kroppsskada, fabricerar sjukdom och ihärdigt tvingar på dem ingrepp och vårdinsatser- helt i onödan. Munchausen by proxy får Jinghedes fulla fokus när hon tar oss med till de utsatta barnens verklighet med gift i maten, spikar i öronen och fejkade astmaanfall. Ljungdahl lackar ur på en annan typ av kärring- vem är det som har haft torsk i micron?
Den här veckan beger vi oss hösten 1978 och tillbringar 99 dagar inlagda på sjukhus. Mysteriet tätnar när rad gamla människor plötsligt insjuknar, kvävs och avlider inför ögonen på personal och anhöriga. Efter alldeles för många märkliga händelser står det till slut klart att avdelningen anställt Sveriges främste seriemördare, som i skydd av sitt arbete kunde härja fritt som en ?killer nurse?. Vad karaktäriserar seriemördare som dras till sjukhusmiljöer och vilka tänkbara drivkrafter inverkar i gärningsbeteendet? På slutet tar vi oss från Malmö och ger oss in i cavum oris!
Veckans avsnitt utspelar sig en bra bit från marken. Tillsammans med polisflyget ska Lena och Anna ut på biljakt, söka efter försvunna personer och landa på små små gräsplättar för att rädda liv. Det blir coola värmekameror, samverkan med kreti och pleti och nödlösningar vid haveri. Plötsligt knackar någon på fönsterrutan- var kom han ifrån!? Rövhatten hittas inte i skyn utan på rälsen.
Kolla in 112-appen: https://www.sosalarm.se/112-och-andra-viktiga-nummer/112-appen/
I veckans avsnitt blir det fokus på den förhöjda terrorhotsnivån, vad den innebär och bottnar i. Strategin framöver går ut på att förebygga, förhindra och försvåra terrorattacker men vad innebär det på samhällsnivå och för den enskilda? Hur är man sunt vaksam, ska man undvika folksamlingar och hur kan man mentalt förbereda sig för det allra värsta? På slutet blir det fokus på ett helt annat brottsfenomen och dess bakomliggande, ibland obegripliga, drivkrafter.