Sveriges 100 mest populära podcasts

Vintersportpodden

Vintersportpodden

Varmt välkommen till Vintersportspodden, jag som driver podden heter Ville Bylin och har varit alpin skidåkare på elitnivå samt varit ledare på föreningsnivå, alpin ledare på landslagsnivå samt haft ledande befattning inom svenska skidförbundet. Jag har 15 års erfarenhet av ledarskap inom både idrott och näringslivet. Jag har ett stort intresse och utövar idrott av alla dess slag, åker gärna skidor både uppför och utför.

Vintersportpodden tittar närmare på en rad olika vinteridrotter och vad som påverkar dem utifrån olika perspektiv. Jag kommer prata med inbjudna gäster om deras bakgrund, erfarenheter och kompetenser.

Jag vill genom podden skapa en bild av Vintersporten i Sverige och hur den utvecklas och påverkas av en rad olika faktorer. Podden vill ge dig som lyssnar oavsett om du är förälder, aktiv, ledare i en förening eller en för idrotten så viktig supporter inblick i hur de olika idrotterna jobbar med allt ifrån barn och ungdomar till världselit och hur de jobbar för att fortsätta vara den folkkära rörelse som vinteridrott faktiskt är i Sverige!

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

shows.acast.com/vintersportpodden

Avsnitt

Emma Ribom - Tålamod är nyckeln till framgång

I detta avsnitt pratar jag med skidstjärnan Emma Ribom. Vi pratar om hennes uppväxt i Kalix, Norrbotten och hur hon verkligen gillade idrott av alla dess slag. Hon berättar om tiden på skidgymnasiet och att det inte var helt enkelt att flytta hemifrån med allt vad det innebär. Dock fick hon en rejäl uppsving när hon fick börja träna mer på riktigt med professionella tränare. Hon tycker verkligen att tränarna gör ett bra jobb och att de har ett stort ansvar för individerna även utanför skidåkningen.


Vi kommer så klart in på hennes träning och karriär. Hon började säsongen på allra bästa sätt med vinst i Bruksvallarna. Dock fick hon lite känning i en höftböjare som hon berättar om i avsnittet. Vi pratar om hennes utmaningar och hennes målsättningar på kort- resp lång sikt. Hon ger sin syn på landslagets roll och hur hon tycker verksamheten fungerar.


Hon berättar också om hur hon ser på sjukdomar och hur hon hanterar det i vardagen.


Nu väntar VC premiär och Emma ser fram mot säsongen. Mycket roligt samtal där Emma verkligen visar stor ödmjukhet och stor professionalitet. Hon delar verkligen med sig av hennes liv och karriär vilket är intressant och lärorikt att ta del av.


Jag tackar Emma för hennes deltagande i Vintersportpodden och önskar henne all lycka i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-24
Länk till avsnitt

Kay Pollak - Ett bättre liv!

I detta samtal pratar jag med regissören, inspiratören och föreläsaren Kay Pollak. Jag måste säga att detta samtal var helt otroligt inspirerande och tänkvärt. Jag blev mycket inspirerad att göra förändring i hur jag tänker då det påverkar hur jag känner. Det är inte en enkel resa, det krävs träningen dagligen för att nå dit man vill. Vi pratar om hur man själv äger sina tankar och att många lever i "offerland", dvs att man skyller mycket av sitt liv och misstag på andra. Genom äga sina tankar väljer man glädje. Samtalet utgår till mångt och mycket från Kay´s färska bok "Ett bättre liv" som släpptes oktober 2022. Boken består av 7 stycken delar, den ger dig inspiration att förändra ditt liv, den ger dig verktyg att använda i din förändringsresa samt att den ger dig insikt i orsak - verkan samband. Helt enkelt en mycket bra handbok i din förändringsresa.


Kay berättar om de 8 magiska orden han hörde på en kurs i USA för 35-40 år sedan. "Du är endast påverkad av dina egna tankar". Det var egentligen början på Kays väg till den senaste boken och den resa han gjort.


Kay berättar sin syn på Tacksamhet och vilken betydelse det har för ett bättre liv.


Så klart är varje dag inte perfekt. Även den som under lång tid tränat på detta precis som Kay har dagar och stunder som inte är på topp. Dock handlar det om att ha verktyg och förståelse för hur man ska ta sig tillbaka till "rätt" tankar för att få en skönare vardag och i slutändan ett bättre liv.


Vi pratade också om tankarna bakom succéfilmen - Så som i himmelen. Det är en av de bästa och starkaste filmer jag sett. Han berättar också om hur Gabriellas sång skrevs och hur Kay och hans fru samarbetade med textförfattaren Py Bäckman. Texten i den sången är helt otroligt bra, så vill nog alla leva sitt liv. Nedan ser ni några rader från texten som jag tycker är så fin och som vi pratar om i avsnittet:


Jag vill känna att jag lever

All den tid jag har

Ska jag leva som jag vill

Jag vill känna att jag lever

Veta att jag räcker till


Jag är mycket tacksam för att jag fick denna stund med Kay, dels i samtalet men även de reflektioner jag fått då jag läst de böcker han skrivit. Han har tre böcker totalt.


Detta avsnitt vill jag varmt rekommendera till alla, så snälla dela avsnittet till era nära och kära så alla får ta del av Kay Pollak och hans kloka tankar om hur vi kan få ett bättre och skönare liv.


I avsnittet antog jag en utmaning. Den går ut på att tänka positivt i 21 dagar i rad. När du är i rätt mode har du ett armband på ena handleden. Så fort du säger något negativt får du flytta armbandet till den andra handleden. Om du lyckats ha den på den positiva handleden i 20 dagar och att du den 21 dagen säger något negativt, då flyttar du armbandet och börjar om från dag 1. Jag tror dessvärre att detta kan ta ett tag att nå målet om 21 dagar i rad.


Stort tack Kay för att du delade med dig av dina tankar och erfarenheter. Jag kan inte säga emot dig på en enda punkt, Lycka till med kommande projekt!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-18
Länk till avsnitt

Stig Strand - Alpina legenden

I detta avsnitt mötte jag en alpin legend som verkligen vet vad han pratar om, Stig Strand. Stig berättar om hur han växte upp och vad som gjorde han och många av hans kamrater till Världsartister inom den alpina sporten. Det är en fråga som många har ställt sig och funderar på än idag. Stig ger sin syn på vad framgångsfaktorn var och hur det ser ut nu i Tärnaby. Vi pratar om varför det blev alpint och inte en annan idrott, för barnen i Tärnaby men även föräldrarna var backen en samlingspunkt. Det var otroligt roligt att få höra Stigs syn på framgångarna och hur han såg på hans kamraters framgång och deras betydelse för Stigs framgångar. Han berättar också hur Wolfgang Pichlers föräldrar kontaktade honom för ett besök i Tärnaby i syfte att få en förståelse för de framgångar byn haft.


Efter en fin karriär med många fina framgångar avslutade Stig karriären på mitten av 80-talet. Då klev han in som expert tillsammans med kommentator legenden Sven "Plex" Pettersson. Han berättar hur det gick till och hur han lärde sig hur man agerar som expert. Efter 28 framgångsrika år som expert på SVT slutade den framgångssagan lite surt då Stig kände att han inte blev behandlad på ett schyst sätt, detta berättar Stig om i avsnittet. Med 28 år som expert inom alpint har han varit en stor del av det svenska folkets helger genom åren då hans ljuva stämma och klockrena analyser har förgyllt stugorna i samband med alpina världscuptävlingar på dam- och herrsidan.


Stig är också bland annat Vigselförrättare sedan många år tillbaka. Han berättade att han haft den stora äran att viga Ingemar Stenmark och André Pops. Det var roligt att höra Stig berätta om det.


Med all erfarenhet som Stig har berättade han om hur hans syn på ledarskap ser ut och där han berättade om sina bästa tränare och ledare genom åren.


Det var verkligen ett härligt avsnitt med en person som delar med sig av sina tankar och erfarenheter. Jag är mycket tacksam för det och hoppas att ni som lyssnar får en härlig stund tillsammans med mig och Stig.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-11
Länk till avsnitt

Mona Brorsson - Tankar om fysisk- och mental träning, karriären och livet

I detta avsnitt pratar jag med Mona Brorsson som är en viktig pusselbit i det svenska skidskyttelandslaget. Hon har lång erfarenhet med sina 10 år i Världscupen och medaljer i OS, VM och EM samt pallplatser i Världscupen.


Vi pratar om hur Mona växte upp i Värmland och varför det blev skidor och senare skidskytte. Vad är det som lockar med skidskytte och vad är det Mona har som gör henne till en världsåkare. Detta besvarar Mona i detta avsnitt.


Hon ger sin syn på Wolfgang Pichlers egenskaper som ledare och tränare och vad han betytt för Monas karriär från den dag han klev in och verkligen styrde Mona och hennes lagkamraters träning. Bevisligen gav det önskad effekt. Vi pratade också om likheter och skillnader mellan Wolfgang och Johannes Lukas som idag styr landslaget med stor framgång.


Vi kommer in på nerven med skidskytte och oundvikligt in på några klassiska skjutningar Mona varit med om, OS i mixstafett 2018, VM individuellt 2019 där många tror att Mona var mycket nervös. Mona ger sin bild av det samt hur hon jobbar med sina tankar och att hitta nya vägar till att bli en mer stabil skytt.


Mona ger sin syn på träning. Vi pratar om synen på kvantitet vs. kvalitet och vad som driver och motiverar henne att dag efter dag göra jobbet ofta på egen hand. Det blir väldigt många timmar per år som hon har att fundera över saker och ting.


Det är bara dagar kvar till Sverigepremiären i Skidskytte som går av stapeln i Idre. I år är det många internationella lag med och start av den svenska klassikern Vinterstudion. Mona berättar om uppladdningen inför premiären och så klart hur hon ser på säsongen 2022/2023


Vi kommer in på hur Mona ser på framtiden och vad hon vill bli och försörja sig med efter sin skidskytte karriär.


Stort tack Mona för din medverkan i Vintersportpodden och stort lycka till i kommande vinterns tävlingar och livet framåt!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-11-04
Länk till avsnitt

Håkan Svedman - Ledarskap i Världsklass

I detta samtal pratar jag med en man med enorm ledarskapserfarenhet. Håkan Svedman har 25 år inom IKEA varav 11 år som VD för Svenska och Danska verksamheten. Jag möter en mycket ödmjuk och jordnära person som visar ett tydligt ledarskap.


Vi pratar om Håkans uppväxt i Uppsala. Han berättar att han inte har en universitetsexamen i bagaget vilket troligtvis präglats hans syn på individens personliga kvalitéer, han menar på att saker kan man lära sig om man har stort intresse och engagemang medans en persons egenskaper är svårare att förändra.


Jag är mycket glad att fått möjligheten att prata ledarskap med Håkan. Han ger sin syn på hur han ser på ledarskap i stort och hur han agerar i konkreta situationer vilket för mig var mycket lärorikt och inspirerande. Vi pratar pratar också om skillnader i ledarskapet mellan näringslivet och idrotten, han ger sin syn på det.


Jag var också nyfiken på hur Håkan ser på hockeyn i stort och vilket ansvar Brynäs har för att sätta ribban för hockeyn i regionen. Håkan ger bra och tydliga svar vilket visar på att han är bra insatt i alla delar av verksamheten. Det visar han även när han berättar att han är med i spelarrekrytering med sportcheferna också. Han ger sin syn på hur viktigt det är att rekrytera rätt person oavsett vilken position inom Brynäs det handlar om. Känner han att det inte är rätt är det bättre att avstå. Då hockey är en show business pratade vi en del om hur Brynäs jobbar för att attrahera publik och få en bra position i samhället, dvs att bygga ett starkt varumärke.


Fantastisk intervju som jag skulle kunnat fortsatt väldigt länge med då Håkan har så mycket erfarenhet och kunskap att dela med sig av. Stort tack för din medverkan Håkan och lycka till på din och er resa mot nya framgångar.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-28
Länk till avsnitt

Jörgen Brink - Tre raka Vasaloppsvinster och tre VM medaljer

I detta avsnitt samtalade jag med Jörgen Brink som är en av de största skidåkarna genom tiderna. Jörgen har dels vunnit Vasaloppet tre gånger i rad men har också internationella meriter med tre VM medaljer och vinster i Världscupen på sitt idrotts CV. Till detta har han även en femte plats att lägga till sitt CV i Skidskytte. Jörgen berättar inledningsvis hur han såg upp till en annan skidlegend från Delsbo i sin ungdom och som hjälpte honom att välja ut rätt skidor, Thomas Magnusson.


Jörgen och jag hade ett mycket trevligt och givande samtal. Vi pratade om hans uppväxt i Hälsingland där han höll på med många idrotter och där skidor och fotboll var de två största intressena. Sedan kom vi in på hans karriär som har innehållit tre olika skeden. Först traditionell skidåkning där han nådde otroligt fina resultat och var ett bidrag till skidlandslagets framfart på världsscenen. Sedan konverterade han till Skidskytte efter påtryckning från skidskytteledaren Wolfgang Pichler. Han var nära att kvalificera sig till OS i Vancouver 2010, som bäst kom han på femte plats i Världscupen. Sista skedet i Jörgens karriär som skidåkare var långlopp där han blev en av de största och en svensk legendar genom att ta hem Vasaloppet tre år i rad vilket han är en av fyra att ha gjort. Vi pratar en hel del om Vasaloppet där han berättar allt från hur han tänkte under loppen till vilken seger som smakade bäst.


Sedan kom vi in på toppar och dalar i karriären. Jörgen berättar om den djupaste dalen i karriären och vad det har inneburit för honom.


I dag arbetar Jörgen med skidskyttetalanger på Sollefteå skidgymnasium där han själv var elev. Vi diskuterar om hur träningen är upplagd och hur man på bästa sätt skall utvecklas som skidåkare från barn/ungdom till senior. Här har Jörgen stor erfarenhet både som åkare och ledare.


Jörgen berättar om sitt intresse för Skogsbruk och hur han med glädje tar han om sin egen skog i hembygden Delsbo.


Jörgen är en otroligt ödmjuk och trevlig kille som verkligen delar med sig av sina erfarenheter från skidåkningen och livet. Dessutom bjuder han på tips som är värda att ta med sig.


Stort tack för din medverkan i Vintersportpodden och lycka till med allt du tar dig för i livet.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-21
Länk till avsnitt

Anna Hammar - Första kvinnliga domaren i hockeyallsvenskan

I detta avsnitt samtalar jag med 27-åriga Anna Hammar som är den första kvinnliga hockeydomaren i Hockeyallsvenskan. Mycket bra samtal med en otroligt driven tjej som kombinerar sitt civila yrke med grund i utbildningen till Civilingenjör och Svensk elitdomare. Till detta har hon även uppdrag inom Svenska Hockeyförbundet.


Hon berättar om sin uppväxt och anledningen till att hon valde domarspåret. Hon började sin domarkarriär som 11-åring och sedan har det varit en otrolig resa. Trots sin låga ålder har hon en gedigen meritlista både nationellt och internationellt. Vad framtiden har att utvisa återstår att se, jag är helt övertygad att Anna inom kort kommer döma SHL.


Utöver den meritlista hon har som domare delade hon också med sig av sina tankar kring kulturen inom ishockey vilket var mycket bra. Det är verkligen viktigt att jobba med kulturen för att få en bättre och mer utvecklande miljö som lockar fler ishockeyspelare i framtiden.


Anna gav bra tips till unga domare som påbörjat sin resa samt mycket bra tips hur föreningarna bör ta hand om sina unga domare på allra bästa sätt för att skapa en trygg och utvecklande miljö så de unga och nya domarna fortsätter sin resa. Utan domare kan vi inte ha några matcher.


Mycket bra avsnitt som dels ger bra insyn i livet som hockeydomare men också ett avsnitt som gav inspiration då Anna har bra åsikter och sprider stor energi.


Stort tack Anna för din medverkan i Vintersportpodden och lycka till i framtiden med både din civila- och domarkarriär.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-14
Länk till avsnitt

Kari Palo-oja - Neurosedynskadad med passion för skidåkning

I detta avsnitt pratade jag med Kari Palo-oja som är ett av 168 barn som drabbades av neurosedynskandalen. Han berättar varför han är så passionerad av skidåkning.


Vi pratar om vad neuvrosedynskada innebär och hur hans uppväxt var med den funktionsnedsättning han har. Det var gripande när han berättar om mobbing och att han först vid 50-års ålder fick information om att han faktiskt var ett av 186 neurosedynskadade barn. Alla i släkten visste om det utom Kari, detta ger han sin syn på. Han berättar på ett gripande sätt om svårigheterna han hade i uppväxten och den smärta han har dagligen i sin kropp. Tack vare träningen lindrar han smärtan. Att få möjligheten att träffa Kari har varit en ära, han sprudlar av energi och passion trots sin smärta och funktionsnedsättning. Vi pratar just om att många som tar saker för givet skulle ibland behöva lite perspektiv på livet och vara glad för det man har.


Kari berättar om hur han jobbar för att få till bra material i form av sitski och skidor vilket inte heller kommer av sig själv. Kari bevisar att man kan lösa det mesta med vilja och målfokusering.


Vi pratar om vad Kari fokuserar på i träningen och hur Parasporten i Sverige skulle kunna utvecklas. Kari får idag tävla i "vanliga" tävlingar vilket är en utmaning då banorna inte är anpassade efter Sitski och funktions nedsatta.


Stort tack Kari för att du var med i Vintersportpodden och delade med dig av dina erfarenheter och kunskap om neurosedynskandalen. Jag önskar dig all lycka med skidåkningen och livet i stort!


Keep up the good work Kari!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-10-07
Länk till avsnitt

Anna J Haag - Den grundlyckliga inspiratören

I detta avsnitt samtalar jag med Anna Jönsson Haag so har en lång och gedigen meritlista som skidåkare. Hon har deltagit i 3 VM och 3 OS och knipit 8 medaljer på dem tillsammans.


I avsnittet pratar vi om hennes uppväxt och hur hon fostrades till att bli den hon blev. Hon berättar om familjens kärlek till naturen och hur det präglat henne. Anna berättar också om en dramatisk tid i hennes liv när hon och Emil födde sitt första barn, samtidigt drabbades hennes far av mycket allvarliga händelser som gett henne perspektiv på livet.


Vi pratar om hennes driv och pannben som inte alltid varit bra för henne. Under skidgymnasietiden och senare i karriären drabbades hon av utbrändhet till följd av för hård träning och press på sig själv. Samtalet handlade en hel del av den träning Anna bedrev men framförallt på vad hon lärt sig av det, idag skulle hon rekommendera sig själv och andra att vara snällare mot sig själv.


Vi kommer in på landslagets upplägg idag och hur Anna ser på det samt om hon skulle kunna se sig själv i en roll åt skidlandslaget.


Jag var nyfiken på hennes personlighet som utstrålar glädje, möjligheter och positivism. Hon berättar om sin syn på livet och att hon kallar sig grundlycklig. Trots detta har hon stunder där allt inte är på topp och att hon ibland brusar upp några sekunder över mindre viktiga saker. Hon ger i samma stund sin bild av sociala medier som ibland kan ge en skev bild av verkligheten i vardagen.


Mycket trevligt samtal som gav mig otroligt mycket. Jag rekommenderar alla att lyssna på avsnittet, ni kommer få med er många kloka tankar som ni har användning av i er vardag.


Tack Anna för att du var gäst i Vintersportpodden och stort lycka till i framtiden med de uppdrag du går in i.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-30
Länk till avsnitt

Lars Lagerbäck - 45 års ledarskap i världsklass

I detta avsnitt pratar jag med Lars Lagerbäck som har lång erfarenhet av ledarskap. Han inledde med att berätta om sin uppväxt och varför det blev fotboll och sedan ledare och tränare inom fotboll.


Han har en gedigen meritlista inom fotbollen. Han började sin resa inom klubblagsfotbollen i lägre divisioner för att i början av 90-talet ta anställning på Svenska fotbollsförbundet. Sedan har resan rullat på. Han är den enda svenska förbundskaptenen på herrsidan som tagit ett landslag till 5 st raka mästerskap, han gjorde succé med det Isländska landslaget genom att besegra England i åttondelsfinalen i EM 2016 och därmed kvalificera sig till kvartsfinal, han var Nigerias förbundskapten på VM 2010 och många fina år för Norska landslaget. Till detta var han också med att bidra till VM bronset 1994 där han analyserade Brasilien åt Tommy Svensson som var dåvarande förbundskapten.


Lars är en mycket klok man med stort fotbollshjärta med stor kunskap och ett tydligt ledarskap. Lars berättar om hans syn på ledarskap och hur han hanterat vissa situationer under sin karriär och reflekterar vad han kunnat göra annorlunda.


Vi pratar om talangutveckling där Lars berättar hur han ser på akademier och tidig specialisering. Mycket intressant diskussion.


Vi pratade en del om hans val att i princip bara ha tränat landslag före klubblag. Han berättar orsaken till det och att han aktivt gjorde ett val. Jag var tvungen att ställa frågan vilket lag han helst skulle träna om han fick välja fritt.


Lars är en otroligt härlig människa att prata med som ger ett lugnt, tryggt och kunnigt intryck. Jag är mycket glad över detta samtal!


Stort Tack Lars för att du gästade Vintersportpodden och stort lycka till med allt du tar dig för i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-23
Länk till avsnitt

Josef Boumedienne - Chefsscout i NHL och Ass General Manager Tre Kronor

I detta avsnitt snackade jag med före detta hockeystjärnan och numera, Chefsscouten, ass. general manager för Tre Kronor samt ungdomstränaren i Blue jackets, Josef Boumedienne. Josef har många strängar på sin lya, jag fick uppfattningen under vårt samtal att han trivs med det och att han verkligen brinner för ishockey.


Han berättade såklart om sin hockeyresa och varför det blev 7 st länder han spelade i. Han berättar också varför han valde att spela för Tre Kronor istället för de Finska Lejonen. Han kunde välja då han har dubbla medborgarskap.


Josef gav en bra bild hur en NHL förening jobbar med att scouta spelare för att säkerställa att laget är slagkraftigt i framtiden. Det är ett jobb som kräver stort hockeykunnande och att man gillar att resa runt i världen. Detta har Josef gjort sedan han avslutade sin karriär.


Han berättade vidare om uppdraget som assisterande general Manager för Tre Kronor. Han ser fram mot uppdraget och motivera NHL spelarna att representera Tre Kronor i VM, OS etc.


En intressant ämne var när Josef berättade om hur han och Nils Ekman var en del i att rädda Brynäs från att bli nerflyttade till Hockeyallsvanskan. Han gav en bild att det är skillnad att leda ett lag under en hel säsong jmf med att få in och coacha ett lag under en matchserie om 7 st matcher. Han berättar om vad de fokuserade på för att få ut allt ur sina spelare.


Inte nog med alla uppdrag på elitnivå, Josef är också tränare för U13 i Ohio Blue Jackets. Han berättade hur ungdomshockeyn fungerar i USA jmf med Sverige vilket var intressant.


Josef är en härlig kille som är otroligt passionerad och ger raka svar på de frågor jag ställer. Mycket roligt och trevligt samtal.


Stort Tack Josef för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter och din kunskap. Stort lycka till med dina uppdrag i framtiden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-16
Länk till avsnitt

Maria Pietilä Holmner - Alpina stjärnan om konsten att leva livet

I avsnitt nummer 101 samtalar jag med före detta alpina stjärnan Maria Pietilä Holmner. Vi pratade bland annat om hennes uppväxt i Umeå och varför hon valde den alpina sporten. Hon berättar också synen på att vara kreativ som ledare i en förening där hemmabacken är kort. Hon berättar vidare om karriären och laget samt de utmaningar det kan vara att resa 200 - 250 dagar per år med en grupp individer som alla är individualister. Hon berättar om valet att inte gå skidgymnasium och vad det betydde för henne.


Vi samtalade också en hel del om det mentala och vad hon skulle ge för råd idag till 16 åriga Maria. Hon berättar i avsnittet hur hon jobbade med det mentala för att få ut så mycket som möjligt av fys, kost, teknik etc. Intressant diskussion.


Vi kommer så klart in på livet efter karriären, varför hon och hennes pojkvän Hans valde att flytta till Åre och vad "leva livet" betyder för henne. Hon valde att hoppa av SVT som expert i Vinterstudion för att ta nästa steg i livet. Det blev en tjänst på Svenska Skidförbundet där hon kan bidra med mycket samtidigt som hon lär sig mycket.


Maria är en mycket klok tjej som ger ett bra och seriöst intryck, det är något hon har gjort genom hela karriären.


Stort tack Maria för din medverkan i Vintersportpodden. Dina tankar, kunskaper och erfarenheter är jag mycket tacksam att du delade med dig av.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-09
Länk till avsnitt

Ville Bylin - Jubileumsavsnitt om idrott och livet i stort

Deta avsnitt är Vintersportpoddens 100:e avsnitt och därmed Jubileum! Jag, Ville Bylin som är grundare av Vintersportpodden är mycket stolt över poddens resa och glad för att jag klev utanför trygghetszonen och startade Vintersportpodden. Jag gjorde det som en gäst i podden, Stig Wiklund, har som mantra, "Bli bekväm med det obekväma". Det har jag verkligen anammat.


Jag valde att ha det 100:e avsnittet med mig själv som gäst och Vintersportpoddens första gäst, min nära vän, mentala coachen, läraren, föredetta alpina tränaren och framförallt den kloka och sunda människan Mikael Junglind som avsnittsankare och intervjuare. Vi vände helt enkelt på rollerna och det var extra roligt att Mikael var den som var ankare då han var den jag hade som gäst nummer 1.


Vi pratar om min uppväxt, min syn på idrott, min karriär och livet efter karriären. Jag ger min syn på vad jag kunnat göra annorlunda och min utmaning med prestationsångest samt mycket mer. Jag måste säga att det var både roligt att bli intervjuad men också lärorikt inför framtida poddar att få erfarenheten att veta hur den som intervjuas känner.


Jag vill så klart tacka alla gäster i Vintersportpodden, ni som lyssnar och poddens samarbetspartners. Utan er hade det inte blivit 100 avsnitt och jag hade inte fått möjligheten till den härliga resa jag varit med om och att jag utmanat mig själv.


Stort Tack Mikael som intervjuade mig!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-09-02
Länk till avsnitt

Daniel Tjärnqvist - Hockeystjärnan och livet efter karriären

I detta samtal pratade jag med före detta hockeystjärnan Daniel Tjärnqvist. Vi pratade om hans uppväxt i Vännäs och flytten till Ängelholm och spel i Rögle. Han hade en fantastisk utveckling i karriären under de första åren i Rögle.


Daniel är en fantastisk människa som lät spelet tala mer än att han skulle synas och höras. Han gjorde 94 A-kamper i Tre kronor, mer än 1 000 matcher i NHL, KHL, SHL och finska ligan. Han har vunnit OS Guld, 3 VM medaljer, 2 JVM medaljer, 1 st JEM medalj, 2 st SM Guld, Guld Finska Ligan, utsedd till VM:s bästa back, flest backmål i SHL, mest speltid i SHL, All star Team SHL, vunnit +/- statistiken i VM med mera. Som ni ser har Daniel en fantastisk karriär att se tillbaka på.


Vi pratade också om olyckan som inträffade i Lokomoti Jaroslav 2011. Daniel lämnade det laget inför olyckssäsongen vilket var och är jobbigt att prata om.


Numera intresserar sig Daniel för fysträning och mental rådgivning. Vi pratar en hel del om dessa ämnen som både jag och Daniel brinner för. Han berättar om att han driver ett företag som tillhandahåller dessa tjänster. Vill ni kontakta honom kan ni besöka www.danieltjernqvist.com för att ta del av hans tjänster och hur ni kontaktar honom.


Numera bor Daniel i Leksand vilket han mår bra av, han får mer av naturen och mer tid till sin familj.


Ett mycket bra avsnitt med en härlig och lugn människa. Stort tack Daniel för att de var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av din hockeykarriär och dina tankar framåt i viktiga ämnen.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-26
Länk till avsnitt

Staffan Kronwall - Livet, NHL, KHL

I detta avsnitt pratar jag med före detta hockeystrjärnan Staffan Kronwall. Han har verkligen en härlig hockeyresa som han så klart pratar om med spel i Sverige, Nordamerika, Ryssland och en hel del landskamper som kapten i Trekronor där han var med och vann Guld och Silver på VM. Han berättar om karriären och varför han valde att stanna i KHL trots erbjudanden från NHL.


Staffan berättar också om hans uppväxt och hur han och familjen påverkades av pappans tidiga bortgång.


Staffan jobbar i dag som expert och studioankare på Cmore Hockey vilket passar honom. Staffan har verkligen ett stort hockeyhjärta och gör jobbet på Cmore med bravur.


Detta samtal var verkligen intressant. Dels ur karriärperspektivet men också samtalet om ungdomsidrott, hans ödmjukhet och härliga syn på livet.


Tack för ett mycket bra avsnitt och att du var med i Vintersportpodden och delade med dig av dina erfarenheter och tankar. Stort lycka till med dina framtida uppdrag!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-18
Länk till avsnitt

Olle Dahlin - IBU´s President

I detta avsnitt hade jag äran att samtala med Internationella Skidskytteförbundets (IBU) President, Olle Dahlin. Olle har under hela sitt liv ägnat sig åt idrott och framförallt skidor och skidskytte. Han har en gedigen ledarerfarenhet då han har en lång civil karriär med ansvarsfulla roller framförallt inom pappersindustrin. Med den erfarenheten i kombination med många roller på olika nivåer inom sporten och framförallt skidskyttet ger honom en bra förutsättningar och trovärdighet i sitt uppdrag.


Olle berättar om sin uppväxt och varför han valde skidskytte. Han berättar också att hans bästa idrottsminne var när han bildade skidskytteklubben i Sundsvall/Timrå. Han berättar om de roliga resorna med klubben på nationella tävlingar. Det tycker jag säger mycket om Olle då han har väldigt många minnen från stora tävlingar runt om i världen. Olle älskar verkligen sporten!


Innan Olle tog över som President var han vice President. Tiden innan Olle blev President var det rörigt inom IBU med korruptionsanklagelser mot dåvarande President som suttit vid rodret under väldigt många år. Olle stod i valet och kvalet om han skulle hoppa av eller ta rollen som President och försöka göra skillnad och få upp förtroendet för IBU igen. Han berättar om denna resa och var han vill kommande 4 år. I September 2022 är det omval och allt pekar på att Olle kör ytterligare en mandatperiod vid rodret.


Olle gav ett mycket trovärdigt och seriöst intryck. Jag hoppas att han tillsammans med alla andra Skidskyttar tar vara på den uppsving de har i sporten nu och fortsätter utveckla sporten


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-11
Länk till avsnitt

Stefan Klockare - Tre Kronor, ärofyllt uppdrag

I detta samtal samtalar jag med Stefan Klockare. Stefan har en lång och framgångsrik hockeykarriär som aktiv med spel i fina och traditionella föreningar som Brynäs IF, Timrå IK och Skellefteå AIK. Han har vunnit SM Guld med Brynäs, han har spelat upp både Timrå IK och Skellefteå AIK i Elitserien (Nuvarande SHL). Han avslutade sin karriär i Skellefteå vilket han berättar om samt valet att spela allsvensk hockey framför Elitserien. Han berättar vidare om varför han hoppade på yrket hockeytränare och just Skellefteå AIK där han varit verksam i över 20 år. Han har varit del av en mycket framgångsrik resa med Skellefteå AIK. Från att vara ett allsvenskt lag till att vara ett av Sveriges ledande lag under så många år. Det visar att han dels är en kompetent tränare men också hans förmåga att anpassa sitt ledarskap då han jobbat med många olika spelare och ledare under alla dessa år. Inför säsongen 2022 valde Stefan att flytta till Örebro för att testa något nytt, när Sam Hallam ringde och fråga om Stefan hade intresse att vara en del av ledarstaben i Tre Kronor kunde han inte tacka nej. Det är verkligen ett ärofyllt uppdrag.


Stefan berättar om synen på uppdraget som assisterande förbundskapten för Tre Kronor, vi pratar om NHL spelare i Tre Kronor samt hur de kommer jobba närmsta tiden för att förbereda sig inför kommande säsong.


Jag tog chansen att prata ledarskap med Stefan då han har lång gedigen erfarenhet från ledarskap, intressant diskussion.


Jag tycker detta var ett mycket intressant samtal som jag rekommenderar er att lyssna på då Stefan ger svar på många intressanta frågor. Han är verkligen öppen och ärlig i sina svar.


Vintersportpodden tackar Stefan för att han var gäst i podden och delade med sig av sin erfarenhet och tankar framåt. Jag önskar honom all lycka med kommande uppdrag!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-08-04
Länk till avsnitt

Karin Stolt Halvarsson - Alpinchefens tankar om framtiden

I detta avsnitt av Vintersportpodden pratar jag med Svenska Skidförbundets nya Alpinchef Karin Stolt Halvarsson. Karin har en gedigen bakgrund inom skidåkningen på olika nivåer vilket hon kommer ha stor nytta av i rollen med högst ansvar för den alpina verksamheten, SkiCross verksamheten samt Grässkidåkng.


Vi pratar om Karins bakgrund samt fördelar och nackdelar med att ha haft olika roller inom skidförbundet och skidåkningen. Hon har varit aktiv på elitnivå, åkt i puckelpist landslaget, varit föräldrar till barn inom den alpina sporten, ansvarat för Världscuptävlingar, jobbat med VM i Åre 2007 och 2019, varit nationell chef med ansvar för de nationella frågorna inom skidförbundet. Sedan våren 2022 är nu ansvarig för all verksamhet inom alpint.


Jag tycker samtalet gav mig en bra bild var alpina verksamheten måste utveckla och jobba med för att komma till skidförbundets vision som lyder "Bäst i Världen, Alla på Snö".


Avsnittet ger verkligen an bra bild av vår nya Alpinchef men också en bra bild av hennes fokusområden framåt.


Stort tack Karin för att du delade med dig av din erfarenhet, kunskap och tankar kring alpin skidåkning och stort lycka till med uppdraget!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-28
Länk till avsnitt

Rickard Hugg - Hockeyresan mot toppen

I detta avsnitt pratar jag med hockeyproffset i Skellefteå AIK, Rickard Hugg. Rickard är född och uppväxt i Hudiksvall. Han berättar om sin hockeyresa som började på allvar redan som 14-åring då han flyttade till Mora för att ta nästa steg i utvecklingen. Han har en intressant resa från Hudik via Mora, Leksand, Canadensisk juniorhockey och numera en av de spelare som Skellefteå AIK bygger sitt spel kring. Han berättar om åren i Canada och vilken betydelse det hade för hans utveckling. Han har haft en mycket fin utveckling de senaste tre säsongerna i Skellefteå AIK och jobbar stenhårt för att ta nästa steg i karriären som så klart är en plats i Tre kronor och NHL.


Rickard har haft en tydlig plan för utveckling och är medveten om vad han ska förbättra för att ta nästa steg. Han är uppväxt med att hårt arbete lönar sig och jag är övertygad att hans resa kommer fortsätta mot hans stora dröm, NHL och Tre kronor. Rickard är målinriktad och vet vad som krävs för att nå sina mål!


Det är en mycket ödmjuk och härlig kille jag träffade i hans nyinköpta hus i Skellefteå mitt under förberedelserna inför kommande säsong. Rickard ligger just nu i hård fysträning i väntan på att kliva på is i början av augusti.


Det var mycket roligt att träffa Rickard som såg ljust på framtiden. Stort tack för att du var med i Vintersportpodden och att du delade med dig av din härliga resa.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-21
Länk till avsnitt

Lars "Lord" Nelson - Stafetthjälten som gick sin egen väg

I detta avsnitt pratar jag med Lars "Lord" Nelson. Smeknamnet Lord fick han efter sin enorma förstasträcka på OS i Sotji 2014 då herrarna tog guld. Lars tappade skidan men lyckades ändå växla i topp. Lars är en intressant man som lade skidorna på hyllan tidigt, dock åker han fortfarande mycket skidor på motionsnivå. Han driver idag ett eget företag där han kan nyttja sitt stora intresse programmering med sina kunskaper och kontakter inom skidåkningen och idrotten. Lars berättar att han haft intresse för programmering lång tid och är något av en uppfinnarjocke. När lagkamraterna analyserade teknik på kvällarna satt Lars och programmerade träningsdagböcker, väderstationer mm.


Avsnittet handlar en hel del om att klara övergången från att vara elitidrottare till ett mer normalt liv och arbete. För många elitidrottare kan det bli tomt efter karriären samt att man förlorar sin identitet vilket kan vara jobbigt. Lars berättar om sin utbildning under karriären och drivet och entreprenörskapet efter karriären.


Lars ger också sin syn på det aktuella ämnet kring landslaget och den modell man har idag samt de avhopp som skett. Tycker det blev en intressant diskussion.


Mycket bra avsnitt med en ödmjuk entreprenör som jobbar för bättre digitala möjligheter.


Stort tack Lars för det härliga avsnittet och stort lycka till med dina utmaningar i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-14
Länk till avsnitt

Frida Westman - Backhoppningens framtidsnamn

I detta samtal pratade jag för första gången i Vintersportpodden med en backhoppare. Frida Westman är 21 år och är Sveriges stora framtidsnamn inom backhoppning. Frida var med på OS 2022 i Peking och kom på 16:e plats, hon slutade som 13:e tjej i totala Världscuppen och hade 6 st topp 10 placeringar den gångna säsongen. Mycket imponerande. Men i samtalet berättar Frida om sina planer och målsättningar i framtiden och det finns inga tvivel på att hon vill nå och etablera sig i den absoluta världstoppen.


Frida är uppväxt i Örnsköldsvik, redan som 18 åring flyttade hon till Norska Trondheim då förutsättningarna i Ö-vik inte var optimala. Nu har hon perfekta förutsättningar med tränare, lagkompisar och backar för att få den utvecklingen hon vill.


Jag tycker det var mycket intressant att prata om Svensk backhoppning, varför kvinnor fick börja tävla i Världscupen och OS så sent, regelverket inom backhoppning och hur en backhoppare tränar fysträning och teknikträning. Frida gav verkligen en bra bild som gav mig en helt annan förståelse för backhoppningen samt vad som krävs för att nå världstoppen. Frida var första Svensk på 28 år att delta i ett OS samt första kvinna i Sverige att delta i ett OS i Backhoppning.


Det ska bli mycket roligt att följa Frida på hennes resa mot hemma VM i Falun 2027. På vägen dit har hon VM 2023, VM 2025, OS 2026 och sedan VM på hemmaplan 2027. Vi pratade hur hon och Svensk backhoppning kan och ska dra nytta av ett hemma VM och vilken betydelse framgångar från hemmaåkare har för att det ska bli en folkfest.


Stort tack Frida för att du delade med dig av hur din satsning ser ut och stort lycka till med din satsning. Jag är övertygad att jag får stå i Falun 2027 och se Frida flyga långt och ta mot den ädlaste valören på torget i Falun!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-07-07
Länk till avsnitt

Lars Öberg - Längdchef med framtidstro

I detta härliga avsnitt med Svenska skidförbundets längdchef med ansvar över all verksamhet inom längdskidåkningen Lars Öberg pratar vi om många ämnen. Så klart berättar Lars om sin bakgrund med 30 års arbete inom polismyndigheten med många år som ledare. Han berättar också om sin gedigna bakgrund på många olika positioner inom längdskidåkningen som hjälper honom i det uppdrag han har nu. Lars har jobbat som vallare, vallachef, förbundskapten och som ideell ledare inom längdsporten vilket så klart är en stor styrka.


Vi diskuterar sedan många viktiga ämnen såsom ledarskap, utveckling, turbulensen inom skidförbundet, möjligheterna med VM i Falun, rekrytering av barn och ungdomar och hur han ser på landslagets framtid. Han ger mycket bra intryck och det framgår tydligt att han har en bra syn på de ämnen vi diskuterar. Hans ledarskap tycker jag är modernt och utvecklande, det märks att han har lång erfarenhet av ledarskap. Med han vid rodret får jag en känsla av att den turbulens som varit kommer lugna sig. Lars kommer med all säkerhet skapa en lugn, trygg och utvecklande miljö inom svensk längdskidåkning. Lars pratar mycket om långsiktighet och att den organisation han bygger ska vara mer än här och nu.


Han berättar om synen på den turbulens som varit inom ledarstaben senaste åren och att han vill se framåt mer än det som varit. Vi pratar naturligtvis om de avhopp landslaget haft av tre stycken tjejer vilket vi pratar om och han ger sin syn på.


Hela samtalet var mycket intressant och bra. Lars gav mig ett härligt intryck och jag är övertygad att han är rätt person att leda svensk längdskidåkning framåt mot nya framgångar på på elitnivå, barn- och ungdomsnivå och motionsnivå.


Tack Lars för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina tankar, kompetens och kunskap. Jag önskar dig stort lycka till i framtiden med de utmaningar och möjligheter du står inför.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-30
Länk till avsnitt

VM Falun 2027 i Nordiska grenar

I detta avsnitt hade jag två gäster. Sara Tigerström Monfelt och Ulrika Back Eriksson, kvinnorna som med stor bravur lett kampanjen att återigen ta VM i de nordiska grenarna till Falun 2027. Till vardags jobbar Ulrika som VD på Svenska Skidspelen och Sara som ledningsstöd till kommundirektören i Falu kommun.


Båda två har stor erfarenhet att jobba med större event då de varit delaktiga på olika nivåer och olika roller i tidigare mästerskap inom både nordiska grenar men även alpint. Det märks under samtalet att de har denna erfarenhet och det gladde mig hur de verkligen vill utveckla kommande mästerskap på alla nivåer och finna vägar framåt för att utveckla samarbetet med andra idrotter som söker stora mästerskap. De berättar om hur de driver frågan med en stab på X antal personer som oavsett större sport event skulle kunna driva de frågor som inte har direkt med sporten att göra. Det finns många likheter oavsett idrott. Det tycker jag personligen är helt rätt väg för att vinna tid och en massa pengar som kan användas till mycket bättre saker.


Inledningsvis pratar vi om hur kandidaturen gick till och hur processen ser ut med Internationella skidförbundet ser ut från nu till 2027. Närmsta tiden kommer bestå av att skapa en organisation som ska leda hela VM arbetet, till en början är den kompakt, ju närmare VM de kommer växer den till att bli väldigt stor.

För att göra detta till ännu en folkfest är det viktigt att de som bor i Falun och Dalarna verkligen vill detta och att näringslivet i regionen sluter upp och bidrar med sin erfarenhet. Inför VM 2015 bildades en organisation som heter Beyond Skiining där företagare i region Dalarna är medlemmar, det var ett lyckat koncept och något som lever vidare mot 2027. Vi pratar så klart om vad vi kan förvänta oss när vi kommer till VM 2027 i Falun och vilka utmaningar och möjligheter som finns med ett sådant här stort event.


Det var ett rent nöje att prata med dessa tjejer och få ta del av deras tankar och erfarenheter. De redogjorde verkligen på ett mycket tydligt och proffsigt sätt vad de gjort och vad som väntar. Jag ser verkligen fram mot att följa deras arbete och framförallt att besöka VM 2027 i Falun.


Stort tack Ulrika och Sara för erat deltagande och stort lycka till med kommande arbete.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-22
Länk till avsnitt

Anders Ekstrand - Psykisk ohälsa inom idrotten

I detta samtal pratar jag med Anders Ekstrand som är psykolog med lång erfarenhet att jobba med elitidrottare inom en rad olika landslag samt åt Sveriges Olympiska Kommitté (SOK). Anders är en av Sveriges främsta inom området psykisk ohälsa bland idrottare vilket han jobbar med att rehabilitera och förebygga.


Anders berättade inledningsvis om hans egen bakgrund och varför han läste till psykolog och fastnade för idrott och kopplingen till psykisk ohälsa. Han berättade om sin yrkeskarriär och framförallt uppdraget han har hos SOK


Mycket intressant samtal där Anders redogjorde för ämnet för avsnittet och framförallt gav många svar på mina funderingar kring psykisk ohälsa. Det märktes väl hur stor erfarenhet han har i ämnet och att han kan omvandla teorin i praktiken.


Stort tack för att du var gäst i Vintersportpodden och delgav mig och lyssnarna din erfarenhet och kompetens. Stort lycka till med din fortsatta utveckling och arbete med att förebygga Psykisk ohälsa.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-16
Länk till avsnitt

Alexander Feinestam - Alpina sporten i Indien

I detta avsnitt pratade jag med Alexander Feinestam. Alexander har ett stort alpint hjärta och har en härlig karriär som åkare inom den alpina sporten. Han åkte Europacup och Världscup och var medlem i B-landslaget. Han nådde inte hela vägen fram till den absoluta toppen. Jag kan vittna om att han hade farten och viljan för att bli bäst, dock berättar han i avsnittet varför han inte nådde hela vägen.


Avsnittets huvudämne handlar om ett Indiskt militär team som Alexander tränat under våren 2022. Syftet och målet med satsningen är OS 2026 vilket Alexander berättar om. Han går också in på förutsättningarna som finns för Alpin skidåkning i Indien och vad som krävs för att utveckla sporten där. Jag ställde frågan om detta kan leda till att sporten växer i Indien vilket FIS (Internationella skid- och snowboard förbundet) borde vara mån om då det är en stor marknad. Kina har startat en stor vintersatsning vilket kanske sker i framtiden då de har förutsättningar i bergskedjan i Norra Indien.


Det var mycket roligt att prata med Alexander om detta ämne för att få perspektiv på skidåkningen i Europa jämfört med Indien. Han gav mig verkligen en bra bild av situationen och vilka utmaningar de står inför.


Stort tack Alexander för att du var i gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter. Stort lycka till med Indiens militärlag och deras OS satsning!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-09
Länk till avsnitt

Linda Bakkman - Maten bakom resultaten

I detta avsnitt hade jag förmånen att samtala med Linda Bakkman som är näringsfysiolog och doktor i medicinsk vetenskap. I 16 år har hon arbetat som kostrådgivare för Sveriges olympiska kommitté med att förbättra kosten för våra mest framgångsrika idrottare. Hon skriver regelbundet i SvD om frågor som rör mat, näring och en aktiv livsstil och är författare till böckerna Maten bakom resultaten och Vego i världsklass.


Ett samtal som var mycket intressant, roligt och framförallt givande. Linda har stor erfarenhet och kompetens inom kost kopplat till prestation vilket vi pratade om och Linda gav både exempel och råd på hur man som idrottare och motionär ska tänka och förhålla sig till kost och prestation.


Stort tack Linda för att du delade med dig av din enorma kunskap och erfarenhet. Lycka till med allt du tar dig för i framtiden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-06-02
Länk till avsnitt

Alvar Myhlback - Superlöftet

I detta avsnitt pratar jag med superlöftet och Svensk längdskidåknings framtidsnamn, Alvar Myhlback. Alvar går fortfarande i nionde klass och är född 2006. Jag är mycket imponerad av hur klok han är och vilket moget resonemang han har.


Alvar är nummer ett i världen bland de i hans ålder och han har visat att han håller hög nivå bland de äldre åkarna i Sverige också. Vi pratade om utmaningen att vara så duktig i tidig ålder och energi att fortsätta utvecklas. Alvar har mycket bra inställning och han är väl medveten om att det krävs hårt arbete för att komma dit han vill och att man inte kan leva på gamla meriter. Han han redan nu bra förståelse för träning och lägger i stort sett upp sin träning på egen hand med ett visst stöd från ett antal personer. Han ser en tydlig plan hur träningen ska stegras och utvecklas för att nå dit han vill.


Alvar jämförs många gånger med stora namn som Petter Northug, Gunde Svan, Thomas Wassberg mfl. vilket han ser som roligt. Han känner ingen press utifrån att han ska uppfylla något, han åker och utvecklas för sin egen skull vilket jag är glad för. Alvar tränar väldigt mycket för att vara så ung vilket inte är något som tynger honom, ser det bara som roligt.


Jag tycker vi hade ett mycket härligt samtal och jag tror och hoppas att vi kommer både se och höra mycket från Alvar Myhlback i framtiden.


Jag tackar Alvar för att han var med i Vintersportpodden och att han delade med sig av den färska nyheten att han från och med säsongen 2022-2023 kommer vara en del av Team Lager 157. Det är också mycket imponerande att som 16 åring ge sig på långloppen i konkurrens med seniorer. Ska bli mycket roligt att följa hans framfart!Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-26
Länk till avsnitt

Christian "Fimpen" Eklund - Fimpens resa

I detta avsnitt snackar jag med Christian "Fimpen" Eklund som har en lång och framgångsrik hockeykarriär bakom sig. Idag lever han på att göra dokumentärfilmer runt hockeyn, från SHL nivå ner till division 3 nivå där han lyfter fram eldsjälarna. Dokumentären heter Fimpens Resa och är mycket underhållande. Han har även två poddar han kör tillsammans med några vänner.


Vi pratar om Fimpens resa och produktionen kring det. Men vi lägger stor del av avsnittet att prata om hans karriär och varför han till stor del valde att spela största delen i Djurgården och känslorna nu när klubben åkte ut SHL.

Christian har duktiga söner som spelar hockey vilket vi också pratar om. Hur är det att vara hockeypappa, vilken roll tar Christian på läktaren och har hans barn fördel eller nackdel av att ha en pappa som är känd i branschen?


Vi pratar också om svensk hockey och hur han ser på seriesystemen vilket jag tycker var en intressant diskussion.


Ett mycket bra avsnitt med en kille som verkligen har ett stort hjärta för ishockey och som jag tycker har mycket bra syn på det som har med hockey och livet att göra.


Stort tack Christian för din medverkan i Vintersportpodden. Jag önskar dig all lycka med alla projekt i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-19
Länk till avsnitt

Jonna Sundling - Sprintdrottningens resa mot allround drottning

I detta avsnitt pratar jag med OS- och VM guldmedaljören i Sprint, Jonna Sundling. Det var ett fantastisk samtal där min uppfattning om Jonna som person och idrottskvinna bekräftades och blev ännu bättre. Jag måste säga att hon är en riktig stjärna både i spåret och på sidan om. Jonna är i mina ögon en riktigt bra förebild på alla plan.


Hon berättar i podden om sin uppväxt och resan mot världseliten. Hon har varit en sprintåkare som gjort och gör en mycket härlig resa mot att bli den absolut bästa även på längre avsnitt. Hon har redan visat att hon åker riktigt fort på längre distanser och hennes konkurrenter håller henne mycket högt som en framtida skiddrottning.


Vi pratar om hur hon tänker både vad det gäller träning, kost och det mentala och vilken roll hon har i landslaget.


Stort tack Jonna för att du delade med dig av din resa genom livet och karriären. Jag var totalt fulladdad av energi efter vårt samtal och jag är glad att Vintersportpoddens lyssnare får ta del av den resan. Lycka till med kommande utmaningar och din fortsatta karriär och livet i sin helhet!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-12
Länk till avsnitt

Martin Scharp - 24 till 48 timmars löparen

I detta avsnitt pratar jag med Ultralöparen Martin Scharp som efter det att vi spelade in detta avsnitt blivit Klar för EM i 24 timmare i Verona hösten 2022. Martin berättar om sin uppväxt och att han var landslagsgymnast. Han berättar om fördelarna med den bakgrunden i löpningen. Han började med löpning när han var lite äldre, dock hindrar inte åldern honom. Som 54 åring kommer han delta i EM i 24 timmars hösten 2022 vilket är imponerande och roligt då han varit aktuell under pandemin då eventet blivit inställt.


Jag har alltid funderat vad som driver en person att springa så långa distanser och hur man påverkas både fysiskt och mentalt. Dessa frågor tycker jag Martin besvarar i avsnittet och ger även sin syn på hur man ska tänka om man är nyfiken att börja springa längre distanser.


Martin är en positiv man som verkligen ser möjligheterna. Han berättar fördelarna med löpning och hur man får in det i vardagspusslet.


Martin är en person som verkligen brinner för löpning och gör det för sin egen skull. Vi pratar om sociala medier och ett mer kommersiellt tänk. Det är dock något som inte tilltalar Martin. Han är en man med mycket kloka tankar och som står med båda fötterna på jorden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-05-05
Länk till avsnitt

Tomas Gustafson - Meningsfullhet för uthållighet

I detta avsnitt pratar jag med den före detta skridskoåkaren som tog både OS- och VM Guld samt var världsrekordhållare, Tomas Gustafson. Tomas var en gigant på 80-talet och tog guld och silver på OS 1984 samt dubbla guld på OS 1988. 1983 vann han guld på VM samt under åren en rad medaljer på EM. Till detta lyckades Tomas slå världsrekord två gånger.


Tomas börjar med att berätta om sin uppväxt och varför det blev skridsko. Han hade en något trög start på karriären. Den dag han kom underfund med att man måste träna för att lyckas bra började karriären ta fart. Efter OS 1984 hade han något tungt år med en viss tvekan om att fortsätta. Då han hittade meningsfullheten med sin satsning bestämde han sig för att köra vidare och satsa mot OS 1988 vilket blev en succé!

Vi pratar om skridsko och hans träning samt naturligtvis ramlade vi in en del på dagens skridskostjärna Nils Van Der Poel.


Just meningsfullhet är verkligen något som är viktigt för Tomas för att vara uthållig i det man gör. Han berättar om detta samt att det är en del av hans föreläsningar som han åker land och rike med och inspirerar och utvecklar människor runt om i landet.


Tomas var efter karriären aktiv i SOK (Svenska Olympiska Kommittén) som vice ordförande.


Ett mycket bra avsnitt med en framgångsrik idrottare som har stor erfarenhet inom idrott men även en mycket klok man som har mycket härliga tankar att dela med sig av.


Stort Tack Tomas för din medverkan i Vintersportpodden och att du på ett öppet sätt förmedlade dina tankar, erfarenheter och kunskap. Lycka till med allt du tar dig för i framtiden.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-28
Länk till avsnitt

Torgny Mogren - Fristilskungen

I detta avsnitt pratar jag med en av världens absolut bästa skidåkare på -80 0ch -90 talet, Torgny Mogren.


Torgny berättade inledningsvis om sin uppväxt som bestod av mycket idrott. Han berättar vidare hur han vid 16-års åldern flyttade upp till Jämtland för att studera på skidgymnasiet i Järpen. Efter ett antal år i Järpen och militärtjänst på idrottspluton i Östersund flyttade han till Åsarna som han var trogen under hela sin karriär.


När vi pratade om hans framgångsrika karriär fastnade vi en hel del på VM i Falun 1993. Där vann Torgny guld på 50 km fristil efter ett mer eller mindre fiasko artat VM för Svensk del. Torgny berättar att han lyckades hålla nerverna i styr och inte känns så stor press, det har varit viktigt under hela hans karriär att hela tiden åka för sin egen skull och fokusera på det han kan påverka. Känslan att glida in på stadion som var fullsatt är något Torgny sent kommer glömma. Naturligtvis pratar vi OS i Calgary 1988 där han åkte sista sträckan i stafetten som slutade med guld och alla andra fina framgångar han hade.


Torgny berättar också att han tyckte det var viktigt med balans mellan träning/tävling och livet i sin allmänhet. Han tävlade bland annat i rally och spelade en hel del musik. Han drev också skoaffärer med sin syster som var ett arv från deras mormor.


För en tid sedan drabbades Torgny av hjärtfel som slutade med en operation. Nu är han på bättringsvägen även om det är en bit kvar till 1993 formen.


Förutom sin roll på FM Mattsson är han expert på Radiosporten vilket han blev ganska snart efter avslutad karriär. Det är ett uppdrag Torgny tycker mycket om.


Vintersportpodden tackar Torgny för att han var gäst och delade med sig av sina erfarenheter och kunskap. Jag önskar honom all lycka i alla uppdrag han tar sig för i framtiden och i rehabiliteringen efter sin hjärtoperation.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-22
Länk till avsnitt

Dennis Hall - Hockeycoach på väg uppåt

I detta avsnitt samtalade jag med Hudik Hockeys unga succécoach Dennis Hall. Dennis är trots sin unga ålder en rutinerad tränare som varit Head Coach sedan han var 27 år. Han har lyckats väl i de lag han satt tänderna i. I dagsläget är han tränare/ledare för Hudik Hockey som i dagsläget leder kvalserien till hockeyallsvenskan med 6 av 10 matcher spelade.t


Dennis har en härlig syn på ledarskap och vi pratar om skillnaden mellan ledare och tränare och hur han måste balansera detta. Jag var nyfiken på hur han balanserade kompisskap och ledarrollen då en del spelare är lika gammal eller äldre, jag tycker han hade en bra syn på detta. Vi pratade också om hur hans syn på modernt ledarskap är.


Då Dennis är en ung tränare på väg uppåt i sin karriär med stor målsättning om att nå hockeyns finrum som tränare kom vi in på tränaryrket kombinerat med att bilda familj.


Dennis delade med sig av kloka tankar och jag är säker på att vi kommer se honom i stora sammanhang i framtiden, först ska han ta upp Hudik Hockey i allsvenskan.


Jag tackar Dennis för sin medverkan i Vintersportpodden och önskar honom all lycka i framtiden och Hudik Hockey i de återstående matcherna i kvalserien till hockeyallsvenskan.


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-19
Länk till avsnitt

Alexander Lundholm - Radiosportens dokumentär ankare

I detta avsnitt samtalar jag med Alexander Lundholm, Radiosportens dokumentär ankare och kommentator framförallt inom Skidskytte och Friidrott men även andra idrotter. När vi pratar om just Skidskytte berättar han om ett av sina sämsta idrottsminnen som just är inom den sporten.


Alexander blev utsedd till årets sportjournalist 2018!


Alexander berättar om hans uppväxt och varför han blev sportjournalist. Han berättar om resan från barndomen via universitetet och sedan vidare till SVT Sport för att sedan 9 år jobbat heltid på Radiosporten. Han berättar varför han gillar yrket och just radio.

Jag tycker Alexander verkligen är en otroligt duktig journalist som på ett spänningsfyllt sätt får lyssnaren att känna av atmosfären och han får lyssnarna att sitta på helspänn genom en hel dokumentär. Vi pratar så klart om konsten att få lyssnaren att känna atmosfären och vi lägger en hel del av samtalet på hur han gör sina dokumentärer och det förtroende han har från Sveriges Radio. Han berättar hur Covid-19 påverkat honom yrkesmässigt och svårigheten att kommentera vissa idrotter när han inte är på plats.


Alexander jobbar hårt och är mycket ambitiös!


Alexander berättar att han troligtvis skulle jobba men politik om han inte var sportjournalist. Politik är ett stort intresse för honom. På fritiden gillar Alexander att träna på gym samt spela Curling.


Tack så mycket Alexander för din medverkan i Vintersportpodden. Jag är mycket glad att du delade med dig av din kompetens och dina erfarenheter. Lycka till med allt du tar dig för i framtiden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-14
Länk till avsnitt

Glenn Björklund - Docent i Idrottsvetenskap vid NVC

I detta samtal samtalade jag med docenten, universitetslektorn och centrumledaren vid Nationellt Vintersportcentrum i Östersund Glenn Björklund. Glenn berättade sin bakgrund och varför han kom in på spåret med idrott och forskning. När Nationellt Vintersportcentrum är (NVC) är världsledande inom skidforskning. NVC är olympiskt testcentrum för vinteridrott i Sverige och samverkar med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn. 

Vid Nationellt vintersportcentrum har de byggt upp en unik forskningsmiljö. Grunden är en stark forskning inom idrott, prestation och hälsa, med en absolut spetskompetens inom vinteridrott. 


Glenn var med redan från starten av NVC för 20 år sedan. Genom dessa år har Glenn varit i kontakt och jobbat nära de flesta förbund och dess ledare och aktiva inom framförallt Vinteridrotterna. Glenn och hans gäng vid NVC har en stor del i de svenska framgångarna i Världscup och mästerskap. Genom bra test- och analysverksamhet och ett tätt samarbete med tränare och aktiva skapar de bra förutsättningar till utveckling och framgång.


Vi pratar bland annat om testmetoder, tillgång till yttersta eliten, prestationsanalys och hur forskningen på bästa sätt utförs för att dels utveckla vetenskapen men också göra den tillämpbar i "verkligheten"


Ännu en gång visar det sig att stor passion och engagemang för det man gör leder till framgång. Glenn brinner verkligen för det han arbetar med och att skapa ett bra Team på NVC för bästa möjliga verksamhet.


Stort Tack Glenn för ditt deltagande i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter och kompetens. Stort lycka till i framtiden


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-04-07
Länk till avsnitt

Börje Salming - The KING

I detta avsnitt samtalade jag med den livs levande legenden Börje Salming. Det är en stor ära för mig och Vintersportpodden att Börje är gäst i podden och delade med sig av en massa intressanta saker.


Vi pratade så klart om hans uppväxt i nordligaste Sverige, han förlorade sin far i tidig ålder och det medförde att uppväxten blev lite tuffare. Börje berättar om hur hans intresse för hockey växte fram och hur resan från Kiruna och ut i världen såg ut.


Börje är otroligt generös när han berättar om sitt liv och sin karriär och hur han först på senare tid vågar visa sina känslor efter att han gått i terapi för det.


Börje är en av världens genom tiderna största och mest framgångsrikaste hockeyspelare som trots sina framgångar verkligen står med båda fötterna på jorden. Han berättar hur det var att komma till NHL som en av de första svenskarna och hur klimatet var där på den tiden samt hur han blev en ikon i Toronto som generade en staty utanför Torontos arena. Det är verkligen stort vilket även Börje håller med om. Vi avtäckningen hade Börje med sig hela sin familj inklusive barn barn vilket var ett känslosamt ögonblick. Jag var så klart tvungen att fråga om känslan att i Kanada få stående ovationer under Kanada cup i en match mot Kanada. Lika naturlig är frågan om hans spelstil och hur han uppoffrade sig vilket medförde en hel del ärr.


Börja berättar om händelser under karriären och vad som gjorde honom så bra. Han gav alltid 100 % vilket var viktigt för honom.


Efter karriären har Börje verkligen varit aktiv affärsman med olika projekt. Mest känt är kanske Salming som idag levererar produkter inom många olika sporter såsom, löpning, innebandy, handboll, squash och padel. Salming testade även ishockey utrustning, det har de dock slutat med då det var en svår och speciell sport att verka i, detta trots att Salming är ett väl inarbetat varumärke inom ishockeyn.


Börje tränar fortfarande en hel del då han mår bra av det. Han tränar också en del med sin dotter som är framgångsrik friidrottare. Han berättar om rollen som pappa i samband med hennes tävlingar.


Börje berättar okså om sin kärlek till Kiruna och hur han åker fortfarande upp dit när han ska slappna av och få harmoni.


Jag vill rikta ett stort tack till Börje för att han var med i Vintersportpodden och delade med sig av sin fantastiska karriär och härliga liv. Jag önskar honom lycka till framåt och att han får ett skönt liv!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-31
Länk till avsnitt

Bosse Andersson - Engagerande ledarskap

I detta avsnitt pratar jag med den framgångsrika sportchefen för Djurgården Fotboll Bosse Andersson, även kallad Super-Bo!


Han var en framgångsrik spelare under 80 och 90-talet för både Djurgården och AIK samtidigt som han utbildade sig till Polis som han jobbade som i ett antal år. Han berättar om hans styrka som spelare som var en hårt arbetande och ettrig spelare som var jobbig att möta. När karriären var över blev Bosse tillfrågad om att bli klubbdirektör i Djurgården Fotboll. Tillsammans med bland annat Tommy Jacobsson och Bosse Lundqvist byggde de upp Djurgården till att vara en ledande förening inom svensk fotboll.


De jobbade stenhårt och skapade en kultur inom förening som blev framgångsrik. Tillsammans med detta byggde de en organisation och struktur som gjorde det möjligt att få de bästa spelarna samt att publiken strömmade till. Utvecklingen av antalet medlemmar har ökat kraftigt sedan denna trio började sitt arbete. 2008 valde Bosse att sluta och drev eget företag inom Sports Management, 2013 återvände Bosse till Djurgården, denna gång som sportchef.


Bosse berättar hans syn på ledarskap och vad han gjort för att Djurgården har gått från att pendla mellan Allsvenskan och Superettan till att vara ett stabilt topplag i allsvenskan. Han berättar hur han och föreningen jobbar med spelar utveckling och hur han får spelare från andra kontinenter att på bästa sätt trivas i den svenska kulturen. Det krävs mycket engagemang för att få allt att fungera.


Bosse berättar också hur hans roll där han dels är sportchef men samtidigt jobbar han nära Djurgårdens samarbetspartners. Det är viktigt att samarbetspartners kommer nära spelare och ledare för att verkligen få en känsla och känna sig delaktiga tycker Bosse. Intressant att höra hans resonemang om hur en framgångsrik förening ska organiseras för att få många supporters, bra samarbetspartners och naturligtvis sportsliga framgångar.


Det var ett fantastisk samtal jag hade med Bosse som gav mig så himla mycket energi. Jag märkte verkligen hans stora engagemang för föreningen och den energi han ger sina medarbetare och spelare.


Tack Bosse för att du var med i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter! Stort lycka till med ditt arbete och stort lycka till kommande säsong!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-23
Länk till avsnitt

Britta Johansson Norgren - Legendariska långloppsåkaren

I detta avsnitt samtalar jag med Britta Johansson Norgren. Hon är den som vunnit mest inom långloppscupen och tillhör fortfarande absoluta världseliten. Hon berättar så klart om sin fantastiska karriär och varför hon bytte från Traditionell längdåkning till långlopp. Hon tycker sammanhållningen inom långloppscupen är härlig och det är kul att vara en del av ett Team. Britta tävlar idag för Team Lager 157. Britta var första kvinna att staka Vasaloppet och har varit den som drivit stakningen framåt till vad den är idag. Britta har fantastiska meriter både som traditionell åkare och långloppsåkare vilket har gett henne förmånen att kunna satsa på skidåkningen till 100 %.


Hon berättar om sin uppväxt och hur hon ser på ungas skidåkning och vägen mot toppen. Hon är uppvuxen i Uppland men bor numera i Östersund.


Hon berättar också om hur det är att vara mamma och sambo samtidigt som hon gör denna satsning och är på resande fot för det mesta under vinterhalvåret. Hennes man är tränare för Skidskyttelandslaget vilket ställer stora krav på planering och logistik.


Britta har deltagit i 3 OS och 3 VM som resulterade i 2 st medaljer. I världscup sammanhang har hon 8 pallplatser och 2 vinster. I långloppscupen har hon 5 totalsegrar och totalt har hon vunnit hela 25 gånger och är därmed den med flest segrar genom tiderna. Hon har vunnit Vasaloppet 2 gånger och Tjejvasan 5 gånger.


Britta är en fantastisk person som bjuder på sig själv och ger tips på hur en vanlig motionär kan träna och bli en bättre stakare.


Tack Britta för att du delade med dig av ditt liv och karriär och lycka till med framtida utmaningar!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-16
Länk till avsnitt

Kjetil André Aamodt - Mästerskapens gigant!

I detta avsnitt pratar jag med Norska alpina superstärnan som har tagit flest OS- och VM medaljer genom alla tider. Kjetil bjöd verkligen på ett härligt samtal där han berättade om sin uppväxt med olika idrotter men där den alpina sporten var nummer 1. Han är också en av få som vunnit i alla discipliner, det är otroligt imponerande. Hur tränar man för att kunna prestera i alla discipliner, det berättar han i avsnittet samt hur han ser på allsidighet.


Idag jobbar Kjetil bland annat som expertkommentator på Vialplay i Norge samt föreläser en hel del.


Jag har alltid trott att Kjetil var en man som inte var nervös och som var väldigt avslappnad. I podden berättar han om sin nervositet och hur han jobbade för att kunna prestera på bästa sätt! Mycket intressant resa.


Han berättar sedan om sin träning redan från ung ålder och hur hans pappa verkligen berättade för honom tidigt vad som krävs för att bli bäst. I och med alla åren på touren har han otroligt många roliga historier, han bjuder på några mycket roliga historier som visar på hans stora humor.


Kjetil var med på den tiden som lade grunden för var Norsk alpin skidåkning är idag vilket han ger sin syn på.


Stort tack Kjetil för att du delade med dig av din fantastiska resa och att du var så generös att berätta om din karriär och liv. Lycka till med allt i framtiden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-10
Länk till avsnitt

Ebba Årsjö - Alpina Parasportstjärnan

I detta avsnitt samtalar jag med Sveriges just nu största Guldhopp i stundande paralympics Ebba Årsjö, Ebba tävlar i alpint. Ett mycket trevligt samtal med en otroligt målfokuserad tjej som vet var hon vill. Hon berättar så klart om sin uppväxt i Norrköping och hur hon inte berättade om sin funktionsnedsättning och tävlade mot de som inte hade en funktionsnedsättning. Ebba var framgångsrik och kom in på skidgymnasiet i Östersund där hon för första gången berättade om sin funktionsnedsättning som gjorde att hon började tävla inom parasporten och på lika villkor. Hon visade snabbt att hon var mycket duktig och detta år har hon hunnit vinna två stycken VM guld. Det gör henne till den allra största favoriten i stundande Paralympics i Kina som börjar denna vecka.


Vi pratar om hennes karriär och hur hon får anpassa sin träning utifrån smärtan i hennes ben, vi pratar om träningsupplägg, parasportens utmaningar och möjligheter och så klart Paralympics och hennes målsättningar där.


Stort tack Ebba för att du delade med dig av din resa till där du är idag och de erfarenheter du fått på vägen och stort lycka till på Paralympics! Vintersportpodden håller tummarna för dig.Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-03-02
Länk till avsnitt

Felix Monsén - Sveriges fartåkare no. 1

I detta avsnitt samtalar jag med Sveriges främsta alpina fartåkare Felix Monsén. Han var med om en mycket allvarlig olycka precis innan jul. Han skadade sitt knä närmare bestämt slet han av korsband, knäskålssenan samt menisken. Dessa skador är väldigt svåra att rehabilitera, speciellt knäskålssenan. Felix är fast besluten om att han ska tillbaka till Världstoppen. Han inledde denna säsong mycket bra och säger själv att han aldrig åkt så bra. Denna krasch krossade självklart hans OS drömmar, men han siktar på att vara åter när säsongen 2022/2023 drar igång.


Felix berättar så klart om statusen i sin rehab och hur han noggrant följer utvecklingen för att hela tiden ligga på rätt nivå i förhållande till vad kroppen klarar av i läkprocessen.


Vi kommer sedan in på Svensk fartåkning. Vi har inte så många i världseliten idag, Felix ger sin syn på läget och vad vi som nation ska göra framåt för att bli starkare och en nyckel för att få fram fler duktiga fartåkare är bland annat att vara fler samt ha goda förebilder för de yngre som kommer in i laget. Viktigt att det finns "mentorer" för de mer orutinerade för att skapa trygghet. Han siktar så klart på att nå toppen vilket han har sin syn på hur det ska gå till.


Vi hade ett mycket trevligt samtal som gav mycket. Lyssna och ta del av Felix tankar.


Stort tack Felix för att du delade med dig av din erfarenhet och story till Vintersportpodden och dess lyssnare!


Lycka till med Rehabiliteringen och din fortsatta satsning mot toppen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-24
Länk till avsnitt

Anna Holmlund - Hur går rehabiliteringen?

I detta avsnitt pratar jag med Anna Holmlund för andra gången. I detta avsnitt fokuserar vi på hur rehabiliteringen går och hur hon upplever framstegen sedan sist vi talades vid. Anna kämpar för att få rörelse i sin högra sida av kroppen och att kunna leva ett liv utan assistenter.


Jag följer också upp hur det går med föreläsningarna som hon var i planeringsstadiet av senast vi samtalade.


Man får verkligen inspiration av att samtala med Anna, hon är en riktig kämpe som har enormt höga krav och mål med sin rehab och på sig själv. Hob vill verkligen se framsteg och nöjer sig inte med små framsteg.


Anna berättar också hur hennes relation till SkicCross är idag.


Lyssna på detta avsnitt och få lite perspektiv och inspiration för att leva livet och inte fundera så mycket.


Tack Anna för att du delar med dig av din resa och att du ville vara gäst för andra gången i Vintersportpodden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-19
Länk till avsnitt

Lasse Åberg - Den livs levande legenden

I detta samtal pratar jag med en för mig livs levande legend. Jag växte upp med Stig Helmer och har sett Sällskapsresan filmerna otroligt många gånger, det är jag definitivt inte ensam om. Lasse Åbergs filmer är förmodligen de mest legendariska svenska filmerna som producerats och som fortfarande sänds varje jul. Filmerna är fortfarande lika roliga att titta på och de fungerar för alla åldrar vilket är fantastiskt roligt!


Lasse berättar om sin enkla uppväxt på Kungsholmen i Stockholm och hur hans breda och fantastiska CV. Så klart kommer vi in på Stig Helmer och hur den karaktären kom fram och varför Lasse själv valde att spela Stig H. Att få samtala med Lasse på detta sätt var mycket harmoniskt, lärorikt och roligt. Han bjuder verkligen på sig själv och hans karriär som filmskapare, musiker, konstnär och hans muséum med en av världens bästa Musse Pigg samlingar.


Vi kom in på hans framtid och om han ser något nytt filmprojekt.


Jag vill verkligen tacka Lasse Åberg för att du delade med dig av dina erfarenheter i Vintersportpodden och önska dig all lycka med kommande utmaningar, projekt och turnéer..


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-11
Länk till avsnitt

Jubileumsavsnitt-Vintersportpodden 1 år

Jubileumsavsnitt! Vintersportpodden firar 1 år. Den 5/2 - 2021 släpptes det första avsnittet. Ett år senare har Vintersportpodden publicerat 67 avsnitt vilket jag är stolt och glad för. Tack till alla gäster som delat med sig av sina erfarenheter och kunskaper och tack till alla lyssnare som följer Vintersportpodden och hjälper mig att få fler lyssnare. Jag vill också passa på att tacka poddens samarbetspartners, glad att ni vill samarbeta med mig!


I detta avsnitt har jag klippt ihop alla gästers svar på frågan jag ställer till samtliga gäster: Säg en framgångsfaktor för att lyckas med idrott utifrån ditt perspektiv?


Jag har valt att göra detta för att lyssnarna ska få ta del av detta i samlat format då jag tycker gästerna verkligen ger en mycket bra bild av vad som krävs för att nå sina mål!


Tack för detta år och nu hoppas jag att ni fortsätter följa Vintersportpodden i framtiden och att ni sprider podden till alla ni känner! Ju fler Vintersportpoddare vi blir desto roligare!


Detta avsnitt tillägnar jag alla som försöker nå sina mål och visioner, till alla som delar med sig av sina kunskaper och erfarenheter, till alla som ger Energi och Inspiration till andra och till alla som är goda medmänniskor!!


Tack till alla!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-05
Länk till avsnitt

Anette Norberg - OS Guldmedaljören i Curling

I detta samtal pratade jag med Anette Norberg som är en av världens genom tiderna bästa Curlingspelare. Hon har en hel hög mästerskapsmedaljer där 2 OS Guld och 3 VM guld sticker ut mest. Hon var på elitnivå nästan 30 år vilket i sig är mycket imponerande. Hon berättar så klart om karriären och vad som drev henne till ständig utveckling.


Anette var under nästan hela sin karriär Skipper vilket är den som leder teamet. Hon berättar om hur man ska tänka och träna för att få ett framgångsrikt curling lag vilket jag tycker var intressant.


För ett antal år sedan drabbades Anette av Cancer, det var så klart en jobbig tid i livet. Med bra stöttning från nära och kära samt bra sjukvård är hon i dag frisk och har ett mycket bra liv! Anette är utbildad matematiker vilket hon kanske haft nytta av i sin karriär då Curling en en sport där mycket tanke krävs. Hon har lång ledarerfarenhet från näringslivet där hon idag ansvarar för riskbedömning på ett försäkringsbolag. Anette sitter också i styrelsen för SOK (Sveriges Olympiska Kommittee), där bidrar hon verkligen med erfarenhet från att vara olympier men även sin personlighet och erfarenhet från näringslivet.


Jag tycker verkligen att detta var ett intressant avsnitt där Anette delade med sig av en lång och imponerande karriär men också ledarskapstankar och målsättningsarbete.


Stort tack Anette för att du var gäst i Vintersportpodden och att du delade med dig av dina erfarenheter. Stort lycka till med alla utmaningar och möjligheter i framtiden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-02-03
Länk till avsnitt

Anders "Pudding" Weiderstål - Tre Kronors materialförvaltare

I detta avsnitt pratar jag med Anders "Pudding" Weiderstål som under nästan 40 år har givit stor och betydelsefull service till Tre Kronor som är ett av Sveriges populäraste landslag. Genom åren som Materialförvaltare för Tre Kronor har Pudding bland annat varit med om att vinna 8 VM Guld, 8 VM SIlver, 7 VM Brons, 2 OS Guld, 1 OS Silver och 2 OS Brons. Till detta skall vi tillägga att han representerat Tre Kronor vid drygt 1 000 landskamper och varit en stor del i alla framgångar Tre Kronor haft!


Pudding berättar om sin uppväxt och varför det blev hockey och sedan Materialförvaltare. Han ger en bild av yrket och sin relation till spelare och ledare. Pudding visar i detta samtal att han är en stor idrottsledare som har haft en mycket central roll i Tre Kronor och dess framgångar.


Han gick i pension när han fyllde 65 år. Men med sin erfarenhet och kärlek till hockey har han fortfarande en viktig roll inom hockeyn. Han ser till att alla NHL proffs som bor i Stockholm får möjlighet att träna innan NHL säsongen börjar och att de har den service de behöver runt om för att kunna lägga 100 % fokus på sin träning!


Pudding är verkligen en härlig varm och rolig person som har många historier att berätta. Han har verkligen haft en nära relation med de flesta spelare som passerat genom Tre Kronor sedan början av 80-talet.


Hade vi haft mer tid hade Pudding kunnat berätta många roliga historier från en lång och framgångsrik karriär som ledare i Tre Kronor. Det får vi spara till en annan gång!


Tack Anders "Pudding" Weiderstål för att du delade med dig av din erfarenhet och karriär och stort lycka till med livet som pensionär, njut av livet och njut av alla härliga minnen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-30
Länk till avsnitt

Martin Ponsiluoma - OS Fokus med Skidskyttestjärnan

I detta avsnitt pratar jag för andra gången i Vintersportpodden med Skidskyttestjärnan Martin Ponsiluoma. I detta avsnitt fokuserar vi på OS. Vi pratar om säsongen som varit för att få en inblick i var Martin står i dagsläget. Sedan handlar mycket om hur uppladdningen ser ut, hur han och Teamet gör allt för att skydda sin från Covid 19, hur han kommer agera i Kina och hur han ska formtoppa sig.


Martin delar verkligen med sig av livet i Skidskyttebubblan och hur han tänker kring OS. Mycket bra avsnitt som ger er en bra bild av Martins vardag inför OS, hur hans plan ser ut och vad som oroar honom inför OS.


Tack Martin för att du bara dagarna innan avresa till OS var gäst i Vintersportpodden och delade med dig av din uppladdning och känsla inför OS. Stort Lycka till med allt och framförallt kommande OS tävlingar!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-26
Länk till avsnitt

Niklas Ekstedt - Stjärnkocken om prestation på hög nivå

I detta avsnitt samtalar jag med Niklas Ekstedt. Han är stjärnkocken med restauranger i toppklass i Sverige och London med stjärna i Michelinguiden. Niklas är också känd som TV Kock samt har skrivit en rad kokböcker.


Vi pratar om vad som är bra mat, hur han tänker med personalen, hur han ständigt måste vara på topp för att dag efter dag leverera sitt koncept för att tillgodose gästernas förväntningar. Det är också en ständig stress med de kontrollanter från Michelinguiden som besöker restaurangerna, ingen kan lista ut vem det är och när de kommer vilket gör att det alltid måste vara toppklass. Niklas förespråkar kockar som vågar prova nya saker och tycker det är viktigt med en tanke med det som tillagas.


Jag tycker det var ett intressant avsnitt där vi pratade om hur han tänker vad det gäller prestation och ledarskap. Jag försökte jämföra Niklas sätt att se på prestation och mål med en elitidrottare. Jag tycker det inte skiljer sig åt så mycket då båda kategorierna kräver stort engagemang, noggrannhet, seriositet och målmedvetenhet.


Niklas är uppväxt i fjällvärlden vilket gör att han har stor passion för skidåkning och snowboard. Han är en engagerad alpinförälder som lägger stor del av sin lediga tid i skidbackarna och i Jämtlandsfjällen.


Jag är tacksam att Niklas var gäst i Vintersportpodden och delade med sig av sina tankar och erfarenheter. Jag önskar Niklas all lycka med sin verksamhet framåt och att han fortsätter utvecklas som entreprenör inom restaurangbranschen!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-22
Länk till avsnitt

Johan Garpenlöv - Tre Kronors förbundskapten

I detta avsnitt i Vintersportpodden pratar jag med Tre Kronors Förbundskapten Johan Garpenlöv. Mycket bra samtal med en person som jag tycker har bra värderingar och härlig att samtala med. Johan berättar om sin långa och framgångsrika hockeykarriär och varför det blev hockey som grabb.

Vi pratar lite om hockeyn i stort och hur man kan tänka för att få fler att fortsätta med ishockey och vilken storlek det ska vara globalt på rinkarna.

Sedan kommer vi in på hans ledarkarriär som började som assisterande coach i Djurgården Hockey och som sedan fortsatt med olika uppdrag fram till att idag vara Head Coach för ett av Sveriges käraste landslag, Tre Kronor. Efter tre år som Head Coach har Johan valt att gå vidare i karriären efter VM 2022, det har varit tre speciella år som förbundskapten på grund av pågående pandemi. Vad han ska göra i framtiden är i dagsläget oklart, han vill dock fortsätta som coach på ett eller annat sätt då han verkligen brinner för den rollen. I samband med samtalet om ledarkarriären är det oundvikligt att vi pratade ledarskap.


När vi kommer in på OS reder vi ut hur Sveriges chanser ser ut nu utan NHL spelare jmf med situationen vi hade i höstas när NHL släppte alla sina spelare. Vi pratar också om hur han och hans team tänker när de bygger laget, detta kan variera så klart beroende på vilken turnering de ska spela och vad de har för spelare tillgängliga. Vi konstaterar att det skiljer sig ganska mycket i hur Tre Kronor laddar upp för OS jmf med individuella idrotter då Johan har tillgång till spelarna först några dagar innan OS, de har två st träningar på sig att spela ihop sig innan första match vilket i sig är en utmaning.

Vi pratar såklart om hur Covid situationen kommer påverka laget och hur de kommer agera innan och under spelen.


Jag är mycket glad och tacksam att jag fick detta samtal med Johan. Jag önskar honom och Tre Kronor all lycka på kommande OS och jag hoppas att han hittar ett roligt och utmanande uppdrag efter det att han avslutat anställningen som Förbundskapten. Stort Tack Johan!!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-19
Länk till avsnitt

Agneta Platter - Kvinnligt tränarskap och Alpin Fysutveckling

Jag pratar i detta avsnitt med Agneta Platter som har lång erfarenhet från att vara fystränare för olika landslag runt om i världen, skidgymnasienivå samt personlig tränare för en rad alpina stjärnor!


Agneta började sin tränarresa efter GIH studier med det Svenska alpina landslaget. Hon jobbade bland annat mycket tight med Pernilla Wiberg under många år. När hon flyttade till Norra Italien och blev Mamma jobbade hon på skidgymnasium i Italien och där hon också jobbade som personlig tränare för enskilda individer som hade stort förtroende för Agneta. Resan gick vidare till Canada för att vara konditions och styrke ansvarig för Canadensiska herrlandslaget där hon var under ett antal år och gjorde ett mycket bra arbete. Nu jobbar Agneta för Österrikiska Skidförbundet där hon ansvarar för att hjälpa alpina stjärnor som är skadade och ska tillbaka till backen. Mycket intressant att lyssna till Agnetas historia samt om den utveckling som skett inom fysområdet. Jag och Agneta pratade också en del om de olika ländernas förutsättningar och om det skiljer sig åt i hur man tänker kring fysträning.


Vi kommer in på viktiga områden som jämställdhet och hur det är att jobba som tränare i en mansdominerad miljö och hennes vilja att vara Head Coach för ett landslag. Agneta avslöjar att hennes hjärta klappar för Sverige!


Agneta och hennes familj är en riktig alpin familj, roligt att höra hur man får ihop familjelivet med två föräldrar som jobbar som tränare och barn som själva åker skidor.


Tack Agneta för att du delade med dig av dina erfarenheter och att du ville vara gäst i Vintersportpodden. Stort lycka till med dina planer i framtiden!


Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.

2022-01-15
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.