Sveriges 100 mest populära podcasts

P4 Dokumentär

P4 Dokumentär

Berättelser som roar och berör Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p4dokumentar

Avsnitt

Charlie Chan - detektiven som försvann

Detektiven Charlie Chan gör succé i Hollywood på 30-talet. Den populäre kinesen spelas av svensken Warner Oland. Men på höjden av sin karriär så försvinner stjärnan plötsligt från en filminspelning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Warner Oland - bortglömd storstjärna i Hollywood

Warner Oland är en av Sveriges första stora, med idag bortglömda, filmstjärnor i Hollywood. Han föds som Werner Ölund i Bjurholm i Ångermanland 1879 men emigrerar som 12-åring med sin familj till USA där de byter namn till Oland.

Tidigt intresserar han sig för litteratur och hamnar i vuxen ålder på teaterscenerna på Broadway i New York. För att finansiera sin teaterkarriär och sitt projekt att presentera Strindberg för en amerikansk publik börjar han ta roller i den nya filmindustrin. Där han ofta får spela kines, trots att han helt saknar asiatisk bakgrund.

Filmdebuten kommer 1912 och han medverkar även i den första ljudfilmen Jazzsångaren 1927. Efter ett 70-tal filmer, där han ofta får spela elak filmkines, blir han 1931 castad till den snälla kinesiska detektiven Charlie Chan. En roll som gör honom världsberömd.

Filmstjärnan försvinner

Men när han ska spela in den 18:e filmen som Charlie Chan är Warner Oland sliten och djupt nere i ett alkoholmissbruk. Succén som Charlie Chan har gjort honom till en av världens mest kända filmskådespelare men också stängt in honom i ett fack långt borta från Strindberg och scenen.
När inspelningen ska rulla igång är han försvunnen. Det sägs att han skulle gå ut och ta ett glas vatten. Men han kommer aldrig tillbaka.

Medverkar gör bland annat Kim Khavar Fahlstedt, filmhistoriker och författare, aktuell med en ny bok om Werner Oland, och Anki Backlund, Bjurholmsbo och verksam i Warner Oland Academy.

Inläsningarna är gjorda av Magnus Johansson, Iris media AB

Dokumentären är gjord av Peter Gropman, Iris media AB.

Exekutiva producenter på Sveriges Radio var Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Dokumentären är gjord 2024.  

Kontakt: [email protected]

2024-04-18
Länk till avsnitt

Elisabeth - Jack the Rippers svenska offer

Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London - som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv ? svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ?Long Liz? i Londons slum.

Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

Dokumentären hade premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  1888 kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson ? mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

[email protected]

Programmet är gjort 2018.

Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

2024-04-04
Länk till avsnitt

Cue Club och skotten i Göteborg

Popklubben Cue club förändrade musiklivet i Göteborg under 60- och 70-talet. Men historien slutade i en katastrof, både för klubbkungen Styrbjörn Colliander och alla de som älskade klubben.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Starten på Cue Club i gamla Nordstan

När en vägg rivs mellan två lokaler i en sliten källarlokal i gamla Nordstan i Göteborg möts Fabian Carlsson och Styrbjörn Colliander för första gången, Tillsammans kommer de att skapa musikhistoria. För den 4 mars 1966 slår dörrarna upp för Cue Club för första gången. Klubben kommer under de kommande åren att förändra Göteborgs musikliv för de unga och ge plats för både lokala band och världsstjärnor som Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Yes och Deep Purple.

Skjutningen på Gustavus Adolphus

Historien om Cue Club får ett abrupt slut när klubbkungen Styrbjörn Colliander skjuts till döds i en massskjutning på klubben 1976, som nu bytt namn till Gustavus Adolphus.

Reporter: Stina Tyrell Sämgård / Munck Studios
Producenter SR: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Ljudmix: Emil Aspegren / Munck Studios

Dokumentären är gjord 2024

2024-03-21
Länk till avsnitt

Flickan utan näsa

Anna Lassi är 11 år när hon börjar få knottror och sår på näsan. De blir större och värre och till slut är näsan som ett öppet hål.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Anna Lassi är ett av nio syskon i ett fattigt hem i Korpilombolo, undernärd med krumma ben. Under lång tid går hon med en vit duk om näsan. Men 1928 är Anna med om ett experiment som ändrar hennes liv.

Tuberkulosen skördar många liv

I början av 1900-talet drabbas många av tuberkulosdöden. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Man hoppas att näringsrik mat och vila ska stärka kroppen att klara infektionen. På Färöarna börjar en pojke, Niels Finsen, göra olika tester i solen. Han funderar på om ljuset kan vara läkande för de som fått hudtuberkulos? Långt senare kommer Anna Lassi få vård på det omtalade Finseninstitutet i Stockholm.

Ett varmt tack till Lars Asklund som satte oss på spåren, och till Stockholms stadsarkiv och Regionarkiven i Stockholm, Norrbotten och Göteborg.

Medverkande:

Lars Asklund, har arbetat som förste arkivarie på Stockholms stadsarkiv.
Helen Wallstedt, sjuksköterska som forskat om tuberkulos och verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset Uppsala.
Louise Lindström, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
Gerth Mattebo, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
Gudrun Brännlund, Umeå.
Ulla Byström, Stockholm.

Läkarrösten: Lars Broström
Journalisten: Thomas Heldmark

Dokumentären är gjord 2024.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Ljudmix: Elvira Björnfot
 

2024-03-06
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P1 Dokumentär - De kallades Bonnie & Clyde

Tommy och Monica är unga, kära och kriminella. Efter mer än 30 år som brottsling ställs Tommy inför ett val: pengarna eller familjen?

Sveriges Bonnie and Clyde träffas när hon är 16 år och han nästan dubbelt så gammal. Tio år senare gifter de sig på Kumlaanstalten. Då är Tommy bland annat dömd för koppleri av Monica.

Tommy betraktas som en av Sveriges värsta rånare. Monica är hans medbrottsling. Pengarna från brotten spenderar de på nattklubbar, resor och dyra bilar. Men när deras son Niklas föds förändras livet, åtminstone för Monica.

När Tommy ser hur hans brott skadar Niklas ställs han inför ett val: pengarna eller familjen?

Dokumentären gjordes 2019.

Reporter: Martin Jönsson
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Nima Shams

2024-02-22
Länk till avsnitt

Min far var nazist

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han sedan brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Folke Schimanski, systern Vera och mamman kom med de Vita bussarna


I slutet av andra världskriget räddades Folke Schimanski från Berlin tillsammans med sin mamma och storasyster med Röda Korsets vita bussar. De var flyktingar, men inte judar utan utlandssvenskar, och som sådana högprioriterade i Folke Bernadottes räddningsaktion.

?När det gäller förhållandet till nazismens offer, så är ju jag inte en del av dem. Och jag är heller inte en del av vad min far representerade, att efter kriget inte kunna erkänna sin skuld. Jag står i ett ingenmansland?, säger Folke Schimanski.

Systern Vera Oredsson blev känd nazistledare

Folke Schimanskis far var medlem i Hitlers nazistparti. På 1970-talet kom också hans syster Vera Oredsson att bli känd ledare för det svenska nazistiska Nordiska Rikspartiet.

Idag jobbar Folke med skulden.
?Det är ju inte någon plikt, att jag ska behöva plikta för att jag har vuxit upp i den här familjen. Men man kan ändå se det som en uppgift i livet, att man vill ta konsekvenserna av det på något sätt...kompensera?, säger Folke Schimanski.

Dokumentären är gjord 2015 av Lotta Malmstedt.

2024-02-06
Länk till avsnitt

Mormor gömdes undan på mentalsjukhus

Stina tror att mormor är död. Men hon är inspärrad på det beryktade sinnessjukhuset i Säter. Med hjälp av dottern Anna bestämmer sig Stina för att ta reda på vad som hände. Och bryta tystnaden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen vill tala om Stinas mormor, Anna Dahlin. Hon som skiljdes från sin familj och spärrades in på det som då kallades sinnessjukhus. Men varför? Stinas dotter, journalisten Anna Lithander, har bestämt sig för att tillsammans med sin mor ta reda på sanningen om varför Anna fråntogs sina barn och spärrades in på livstid på mentalsjukhus.

En P4 Dokumentär av Anna Lithander.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Dokumentären är gjord 2024.

[email protected]

2024-01-25
Länk till avsnitt

Lejonattacken i Steninge

Lejonet Caesar har rivit en person och är lös i villaträdgården. Den unga polisen Christer Helgesson måste skjuta honom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det som många har fruktat har till slut inträffat. ?Steninge-Tarzan? och djurpsykologen Gösta Backer har gjort allvar av sina hot och öppnat lejonburen.

Vilt lejon i sommar-idyllen

Allt utspelar sig sommaren 1970 i semesterorten Steninge norr om Halmstad. Där når nu en mångårig kamp mellan myndigheterna och Gösta Backer sin kulmen. Backer måste stänga sin privata djurpark och göra sig av med lejonet Caesar. Men Gösta Backer har andra planer.

Lejonet Caesar ska skjutas av oerfaren polis

Det blir den oerfarne polisen Christer Helgesson som får uppdraget att skjuta lejonet som nu strövar fritt i villaträdgården. Hela dramat följs av den då 18-åriga Michael Coyet.

Dokumentären är gjord december 2023.

Reporter: Niklas Storm
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: David Hellgren

Du når Niklas Storm här: [email protected]

2024-01-11
Länk till avsnitt

Agneta evakuerade tsunamisvenskarna

Ingen förstår omfattningen av flodvågskatastrofen när sjuksköterskan Agneta Karlfeldt sätter sig på räddningsflyget till Thailand julen 2004. Hon kommer vara med om en räddningsaktion utan motstycke.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Agneta firar jul med familjen i Umeå när hon hör nyheten om tsunamikatastrofen. Hon förstår direkt att hon måste göra sig redo för en räddningsaktion med SNAM ? Swedish National Air Medevac ? det svenska nationella ambulansflyget, som hon tillhör.

19-årige Niklas mitt i flodvågskatastrofen

Niklas Jern är 19 år och har åkt till Thailand med sin mamma och sina två systrar för att fira jul och nyår. När den stora flodvågen drar in över Phuket förlorar han kontakten med sin familj i kaoset och tar sig upp i djungeln. Det enda han önskar är att få veta hur det har gått med systrarna och mamman och sedan att snabbt få komma hem till Sverige.

Agneta hämtar skadade svenskar

När Agneta Karlfeldt kommer ner till Thailand är det värre än hon och hennes kollegor har befarat. Phuket är som ett enda plockepinn och tusentals julfirande svenskar är skadade eller i chock. Nu väntar några intensiva dygn då Agneta åker runt på olika sjukhus i jakt på skadade svenskar att flyga hem.

Dokumentären är gjord 2023.


Reporter: Peter Sincic från bolaget Pannrummet
Producent: Sofia Kottorp och Niklas Storm
Slutmix: Olle Sjöström

2024-01-04
Länk till avsnitt

Mannen utan minne

En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.

Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.

Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.

Programmet är gjort av Tomas Magnusson.

2023-12-26
Länk till avsnitt

Älskade julkalender: Sunes jul | Del 3

Sunes jul satte avtryck hos en hel generation, men vägen dit var allt annat än rak. Skådespelare plockades bort, manus skrevs på rekordtid och lucköppningen väckte reaktioner på andra sidan atlanten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sunes jul premiärvisas december 1991 och än idag snurrar klipp med pappa Rudolf och lillebror Håkan på sociala medier och SVT play. Vad var det egentligen som fångade publiken?

Sunes jul är en nödlösning

Det är i början på 90-talet och Barna Hedenhös ska visas som julkalender. Men något skaver i produktionen, det blir för dyrt och komplicerat och med mindre än ett år kvar till premiär står SVT utan julkalender. På ett kontor i TV-huset står det en pärm märkt ?Goddagenspärmen?. Avsändaren är författarkusinerna Anders Jacobsson och Sören Olsson i Örebro. Kanske finns räddningen i pärmen?

Ingmar Bergmans påverkan

Hör historien om nödkalendern Sunes jul, en historia präglad av stress, tillfälligheter, upprörda präster och reaktioner på andra sidan atlanten. Och om Ingmar Bergmans oväntade påverkan i produktionen.

 

Medverkande:
Sören Olsson, författare som tillsammans Anders Jacobsson skrev manus till Sunes jul
Stephan Apelgren, regissör
Hannes Holm, då biträdande dramachef på SVT
Peter Haber, skådespelare
Carina Lidbom, skådespelare
Gabriel Odenhammar, skådespelare
Caroline Cabot, författare

Dokumentären gjordes 2023.


Reporter: Peter Gropman, Iris media AB

Producent: Sofia Kottorp

[email protected]

Se hela julkalendern Sunes Jul här: https://www.svtplay.se/sunes-jul

2023-12-18
Länk till avsnitt

Älskade julkalender: Trolltider | Del 2

I många år går regissören Christina Lagerson runt med en väska full av sagoböcker om tomtar och troll. Hon använder den för att sälja in en idé om en ny sorts julkalender- baserad på våra sagoväsen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Till slut, 1979, får hon napp på TV2. Men vem ska skriva berättelsen?

Det här är berättelserna om hur några av våra mest älskade julkalendrar kom till. Och om dom som slet och drömde för att skapa den där magin -  i  semestertomma TV-hus och i en kamp mot klockan.

I det här avsnittet om Trolltider från 1979. Tomtarna, trollen och vättarnas återkomst till julkalendern. Och ett fortsatt nära samarbete mellan regissören och Christina Lagerson och skådespelerskan Birgitta Andersson.

Programmet är gjort 2023 av Ola Hemström.

Producent: Sofia Kottorp.

[email protected]

Se hela julkalendern Trolltider från 1979 här:
https://www.svtplay.se/trolltider-julkalendern-1979

2023-12-18
Länk till avsnitt

Älskade julkalender: Teskedsgumman | Del 1

I ett semestertomt TV-hus tar sig den unga TV-medarbetaren Christina Lagerson 1967 an en uppgift ingen vill ha. Att göra en adventskalender för barn. När julen är över har den blivit en klassiker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelserna om hur några av våra mest älskade julkalendrar kom till. Och om dom som slet och drömde för att skapa den där magin -  i  semestertomma TV-hus och i en kamp mot klockan.

I det här avsnittet om Gumman som blev liten som en tesked. Genombrottet för den moderna julkalendern och starten på en livslång vänskap mellan regissören och producenten Christina Lagerson och skådespelerskan Birgitta Andersson.

Programmet är gjort 2023 av Ola Hemström.

Producent: Sofia Kottorp.

[email protected]

Se hela julkalendern här:
https://www.svtplay.se/gumman-som-blev-liten-som-en-tesked



2023-12-18
Länk till avsnitt

Prinsens förbjudna kärlek

Prins Carl Johan lever ett skyddat liv då han möter Kerstin Wijkmark, en frånskild chefredaktör i händelsernas centrum. Hovet motarbetar dem och priset för deras kärlek blir högt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Carl Johan Bernadotte friar till Kerstin Wijkmark tror hon först att han skämtar. Det förstår han väl att det är omöjligt, menar hon.

Den kungliga titeln och apanaget

Ett äktenskap skulle ju innebära att prinsen måste avsäga sin titel och det kungliga apanaget. Och vad skulle hovet säga om att förlora en i raden av möjliga tronarvingar?

Carl Johan och Kerstin bestämmer sig ändå, mot alla odds, att kämpa för sin kärlek. Till slut flyttar de till USA för att få vara ifred och väntar på att tiden ska komma i kapp deras djärva livsval.

Medverkande i dokumentären:
Monica Bonde, Carl Johan och Kerstins dotter.
Sten Hedman, journalist.
Klas Åmark, professor emeritus i historia.

Dokumentären gjordes 2021.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

2023-12-14
Länk till avsnitt

Swingersklubben i Skånes Jerusalem

En dag stänger loppisen i gamla järnhandeln i Örkelljunga. Heffner Lidman har bestämt sig för att pröva något nytt. En swingersklubb mitt i det som kallats Skånes Jerusalem. Beslutet delar samhället.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Swingers strömmar till Örkelljunga

Bilarna börjar strömma in i det annars stilla centrumet i Örkelljunga. I samhället finns både kyrkan och flera frikyrkoförsamlingar med många medlemmar. En lokal mitt i samhället där par har sex med andra par väcker starka känslor och delar samhället i de som är för de ökade besökssiffrorna och de som anser att det strider mot deras tro. Och snart har någon sprayat ett bibelcitat på Heffners fastighet.

En P4 Dokumentär av Gustaf Wallinder från 2023.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Vi vill varna känsliga lyssnare för att det förekommer explicita sexuella beskrivningar i dokumentären.

[email protected]

2023-11-30
Länk till avsnitt

?Carins? hemliga abortresa till Polen

Carin är 23 år när hon ensam sätter sig på tåget för att, som den första svenskan, åka till Polen för en abort. Ingen vet utom pojkvännen. Hon bevarar sin hemlighet i 60 år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Året är 1964 och ?Carin? studerar vid Uppsala Universitet. Hon har lovat både sin mamma och sig själv att hon ska utbilda sig och skaffa sig ett yrke.

Ofrivilligt gravid

?Carin? träffar en ung student från Tyskland och de blir förälskade. Planerar en framtid med giftermål och barn. Men båda vill bli klara med studierna och ta examen först. Trots att de skyddar sig blir ?Carin? gravid.

Abortresa till Polen

I Sverige är det tillåtet att göra abort om mamman eller barnet är sjukt så ?Carin? får ett nej. Att göra en illegal abort är uteslutet för henne. Genom vänner får ?Carin? kontakt med en läkare i Polen, där det är fri abort, så att hon kan göra det på laglig väg.

Det hon inte har någon aning om är att hennes beslut kommer att leda till en stor rättsaffär i Sverige, där hon riskerar fängelse.

I 60 år har ?Carin? bevarat sin hemlighet. Nu berättar hon sin historia, som 82-åring. Men hon vill fortfarande vara anonym.

Inläsningar:
Carin (som gammal) - Gunilla Hallberg
Carin (som ung) - Tuva Börgö

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-11-16
Länk till avsnitt

Jokkmokks-Jokke i Amerika

Gulli-kokko, aj siing lajk a börd . Så stod det på textskylten när Jokkmokks-Jokke började sjunga Gulli-Gullan koko som en gök på sin första, och sista, Amerikaturné.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jokkmokks-Jokke, en av sin tids mest folkkära artister, drömde länge om att turnera i Amerika. 1973, efter första guldskivan, blev hans dröm verklighet.

Detta är berättelsen om hur en man, större än livet, med samedräkten i bagaget och gitarren i handen, begav sig till landet ?åver där?, i sällskap med tre smålänningar och den legendariske Expressen-journalisten Stig "Nalle" Nahlbom, som minns dramatiken i Las Vegas och LA.
? Vi larmade hotelldetektiven som satte igång en spaning efter Jokke. Han gillade ju att vifta med plånboken. Vi var ju livrädda.
Vad var det som hände egentligen, när Jokke åkte till Amerika?

Dokumentären gjordes 2011.

Reporter: Ola Hemström

2023-11-01
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Monarkerna

Lyssna på en folkbildande podd om kungligheter och kungahus i Sverige och andra länder. Med Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow.

Programledaren Titti Schultz och journalisten, författaren och hovexperten Ebba Kleberg von Sydow sätter historien i ett sammanhang, förklarar traditioners bakgrund och reder ut kungahusens kopplingar till varandra.

Vi pratar om festerna, familjerna, makten ? hur allt hänger ihop.

Nya avsnitt av Monarkerna släpps i appen Sveriges Radio Play varje fredag klockan 06.00.

2023-10-23
Länk till avsnitt

Uteliggaren som blev advokat

Idag bär Stefan Olafsson kostym på jobbet men för 12 år sedan var han sprutnarkoman och sov i trappuppgångar. Ett möte med den 80-åriga Heidi förändrade helt hans liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Redan när Stefan är 11 år är han med om sin första fylla. Trots att han inte har svårt för skolan tappar han intresse och allt går snabbt utför.

Stefan blir sprutnarkmoman

När han är i 20-årsåldern börjar han missbruka amfetamin och för att finansiera missbruket begår han inbrott. Stefan lever som hemlös i centrala Stockholm och åker in och ut ur fängelset. Han har en hemlig dröm om att plugga till advokat. Men drömmen känns avlägsen och han vågar inte ens uttala den.

Mötet på Östermalm

Men så en natt när han ska göra ett inbrott på Östermalm ser han en gammal dam som sitter i en bil och verkar sjuk. Han ser till att det kommer en ambulans och efter det blir ingenting sig likt.

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Patrik Airosto
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-10-19
Länk till avsnitt

Sorgen gjorde mig till åskjägare

Han jagar åskoväder med bil och på sin dataskärm. Kraften fascinerar honom. Men Krister Ekblads väg till att bli åskjägare började efter hans frus för tidiga död. När han själv befann sig på botten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelsen om Krister ?Krölle? Ekblads resa från botten av sorgen till ett liv som åskjägare, ständig fascinerad av kraften i urladdningarna. Och med på resan finns hans barn.

En P4 Dokumentär av Izabella Rosengren, gjord 2023.
Producent Niklas Storm.

2023-10-05
Länk till avsnitt

BONUSMATERIAL: Håller Motorsågsmassakern än idag?

En radioreporter, en filmkritiker och en filminköpare samtalar om skräckfilmen Motorsågsmassakern och om den svenska filmcensuren.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett samtal mellan Niklas Storm, som gjort P4 Dokumentären Slaget om Motorsågsmassakern, Sven-Erik Olsson som under 80-talet kämpade för att få bort filmcensuren och Wanda Bendjelloul, filmkritiker och författare. Samtalet leds av Sonya Helgesson Ralevic som är filmvetare och frilansjournalist.
Ett samarbete mellan Sveriges Radio och Fyrisbiografen i Uppsala.

2023-09-24
Länk till avsnitt

Motorsågsmassakern - filmen som skakade Sverige | del 2

Kraven att stoppa videovåldet ökar. Filmälskaren Sven-Erik jobbar nu som filmjournalist och gör allt för att motverka censuren. Plötsligt ser han en öppning för den förbjudna Motorsågsmassakern.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Videovåldsdebatten rasar i svensk media. 1983 är det är nu olagligt att hyra ut våldsamma filmer till vuxna. Och i Stockholm startar Sveriges största videovåldsrättegång som får ett oväntat slut.

Det stora bråket om Death weekend

Årtiondets censurbråk står mellan jouralisten Jan Guillou och chefen för filmcensuren på Statens Biografbyrå Gunnel Arrebäck. Det handlar om hämndfilmen Death Weekend som förbjudits sju gånger. Sven-Erik märker att något har förändrats i inställningen till censur på Statens biografbyrå. Kanske är det chansen han väntat på i alla år - en chans att ta Motorsågsmassakern förbi censuren?

Dokumentären är gjord 2023 och släpps torsdag 21 september.

Medverkande:
Sven-Erik Olsson (SEO)
Ann-Katrin Agebäck
Gunnel Arrbäck
Mats Johansson
Jan Guillou
Olof Palme
Bert Fridlund

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-21
Länk till avsnitt

Motorsågsmassakern - filmen som skakade Sverige| del 1

Filmälskaren Sven-Erik är 15 år då Motorsågsmassakern startar moralpanik i Sverige. Videovåldsdebatten som blossar upp hotar hans passion och filmsverige kommer aldrig mer att bli sig lik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

1980 sänder Sveriges Televsion samhällsprogrammet Studio S. I ett reportage avslöjas att svenska barn kan hyra våldsfilmer och titta på skräckfilm. Upprördheten är stor och många chockas.

Videovåldsdebatten startar

Det startar en hätsk debatt som leder till nya lagar och förbud vad gäller videovåld. Det här blir startskottet för en mångårig debatt om kultur, censur och moral. Och filmen som alla talar om är den avskydda skräckfilmen Motorsågsamassakern.

Dokumentären är gjord 2023 och släpps tor 21 september.

Medverkande:
Sven-Erik Ohlsson (SEO)
Ann-Katrin Agebäck
Lars-Åke Norman
Rolf Jadelius
Charles Aperia
Göran Elwin
Hadar Cars
Carl-Gustaf Boethius

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-21
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Rock och minnen med Magnus Broni

P4 Dokumentär vill tipsa om programmet Rock och minnen! I det här avsnittet berättar musikjournalisten Magnus Broni om hur han blev Guns N´Roses- frälst.

Magnus Broni är musikjournalisten som på SVT gjort program som ?De kallar oss artister?, ?Hitlåtens historia? och ?Hård rock på export?.

I ?Rock och minnen? spelar han låtar som blev till klassiker i pojkrummet och berättar historien om att växa upp på landsbygden under ett 80-tal med två TV-kanaler och varma mackor i ugnen. Och hårdrocken i högtalarna.

Programmet är från 2023.

Programledare: Magnus Broni
Producent: Susan Myrdal

2023-09-19
Länk till avsnitt

Jacob Dahlins hemlighet

Med glitter och glamour slår han igenom i TV under 80-talet. Men så dör han, 39 år. Att det är aids nämns aldrig och hans namn står inte på gravstenen. Nu berättar vänner och familj om tystnaden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jacob Dahlin startar sin karriär med radioprogrammet Galaxen men snart får han egna TV-program som Caramba och Jacobs stege där han bjuder in världsstjärnor, bland andra Alla Pugatjova från dåvarande Sovjetunionen. Uttrycket ?Skål ta mig fan!? blir hans signum och tillsammans med kollegan Annika Hagström och dansbandet Vikingarna spelar han in låten ?Tredje gången gillt? som tar sig ända in på Svensktoppen. Han syns och hörs överallt.

Jacob Dahlin blir sjuk i aids

Men när han 1991 plötsligt blir svårt sjuk och avlider sluter sig tystnaden kring Jacob Dahlins person. Att Jacob drabbats av HIV berättar han bara för sina allra närmaste vänner. Han ber dem bevara hemligheten för att skydda sina föräldrar och syskon. Men nu, över 30 år efter hans död, när synen på homosexualitet och aids är helt annorlunda än på 80-talet, berättar hans vänner och familj om Jacob Dahlins sista tid och vad som låg bakom tystnaden kring den.

Medverkande:
Ebba Fisch, Jacobs storasyster
Jens, Jacobs brorson
Annika Hagström, vän och journalistkollega
Tom Hedqvist, vän och formgivare
Benny Andersson, vän och musiker
Meta Bergqvist, vän och kollega

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-14
Länk till avsnitt

Prinsen - världens största padda

En dag får Håkan Forsberg en låda. Och i den ligger världens största padda. Paddan Prinsen kommer att förändra Håkans liv och ta honom ut i världen. Men mitt i en turné slår olyckan till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Håkan Forsbergs padda, som snabbt får namnet Prinsen, är en agapadda. Med sina 60 centimeter och 2650 gram hamnar den snabbt i Guinness Rekordbok med titeln Världens största padda. Det blir startskottet för en landsomfattande turné för Håkan och paddan. Paret hamnar till slut i USA och får vara med i amerikansk TV.

Prinsen äter råttor och växer i omfång vilket bara ökar intresset för honom. Men så händer det som inte får hända.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Bygdén
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Ola Hemström

2023-08-31
Länk till avsnitt

Sven-Ingvars mytomspunna spelning på Hultsfredsfestivalen

Det är spänning i luften på Hultsfredsfestivalen 1991. Sator och Thåström ska spela. Och så kommer dansbandet Sven-Ingvars upp på scenen. Nu återstår att se hur den skränande publiken ska reagera.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sven-Ingvars har spelat i nästan fyra decennier när frågan kommer om bandet vill spela på Hultsfredsfestivalen sommaren 1991. Bandet har under åren spelat allt från jazz och rock till dansbandsmusik. Det är inte självklart att tacka ja på förfrågan.

Bandmedlemmarna vill hellre ha semester, det har de alltid den tiden på året. Men bokaren Håkan Waxegård har bestämt sig. Han ska övertala både arrangörerna och Sven-Ingvars. Till slut tackar alla ja och det blir en oförglömlig spelning för alla inblandade.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Mattias Lindgren
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-08-17
Länk till avsnitt

Fyra år i skräckfängelse

Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han i ett överbelagt fängelset där fångarna styr allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år har Daniel Bakke till sist hittat kärleken och är redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn.

Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel.

I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig.

? Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel.

Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek.

Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm, [email protected].

2023-08-03
Länk till avsnitt

Carrie - den motvilliga supermodellen

Carrie Nygren är tonåring då hon blir världskänd supermodell och en favorit hos de stora modemagasinen. Men hon drömmer om ett annat liv och försöker rymma hem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Carrie Nygren upptäcks av en modellagentur i Stockholm 1971 när hon är 16 år. Hon har precis tagit sig ur en svår depression och som en följd av det rasat i vikt. Carrie skriver på ett kontrakt med en agentur i Paris. Hon packar väskan, får några hundralappar av sina föräldrar och beger sig ut i världen - 16 år och helt ensam. Hon känner sin ensam och deprimerad och längtar hem. Så hon rymmer mitt i ett stort modelljobb för franska Vouge.

Jobb för Vouge och Elle i New York

Hemma möts hon av två förvånade föräldrar som genast uppmanar Carrie att återvända. Och hon gör som de säger och fullgör jobbet sedan rullar det på med modelljobb i många år, främst i New York. Under 70- och 80-talet är hon en av de mest kända supermodellerna tillsammans med t ex Imam och Linda Evangelista. Carrie Nygren från Sveriges täcker otaliga omslag för modemagasin som Vouge och Elle.

Carrie tror att hon ska dö

Parallellt med modelljobben börjar Carrie Nygren en skådespelarkarriär. Hon lever jetsetliv och besöker ofta den ikoniska nattklubben Studio 54 där hon hänger med andra världskändisar som John Lenon och Yoko Ono, Iggy Pop och Andy Warhol. Hjulen går snabbare och snabbare och en dag kraschar allt. Carrie tror att hon är på väg att dö.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Elina Jalling
Producent: Jenny Bergman
Slutmix: Peter Jonason
Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp


Har du som lyssnare tankar på att skada dig själv? Då kan du vända dig hit:
Självmordlinjen Mind
112

2023-07-20
Länk till avsnitt

Mysteriet med Kassettmannen

1993 hittas några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.

Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

? Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.

Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

Programmet gjordes 2021.

Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]

2023-07-06
Länk till avsnitt

Det dödliga flygplansexperimentet

Över 600 svenska stridspiloter fick i tysthet sätta livet till i övningar med de stridsflygplan Sverige utvecklade på 50-och 60-talet. Ett trauma för de anhöriga och de som fick se sina kollegor dö.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under vissa delar av 50-talet dog i snitt två stridspiloter i månaden i fredstida övningar. Övningar som utfördes med de nya stridsflygplan som Sverige utvecklade. Hemma väntade de anhöriga väl medvetna om att det snart kunde vara deras tur att få ett dödsbud. Ändå talade man inte om det. Det var så det var att vara stridspilot i Sverige under det kalla kriget.

Ola Gynäs plan havererade men i motsats till många kollegor överlevde han kraschen.

Marianne såg sin man Arne gå till jobbet men han kom aldrig hem, hans bild står fortfarande på hyllan i hemmet.

Tystnaden kring det som hände plågar fortfarande de anhöriga till de döda stridspiloterna.

En P4 Dokumentär av Tobias Svanelid och produktionsbolaget Prata. Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

[email protected]

2023-06-22
Länk till avsnitt

Rockbandet Nestors återkomst

Efter 30 år ringer en av medlemmarna i det avsomnade rockbandet Nestor upp sina kompisar. Han vill återuppliva tonårsbandet. Ingen anar vad det kommer att leda till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det börjar som en tonårsdröm hemma i Falköping. Fem kompisar repar hemma i Tobias pojkrum. Planscher med bandet KISS hänger på väggarna. Mamma Barbro bjuder på chokladmjölk i pauserna.

Nestor läggs på is i 25 år

Bandet vinner musiktävlingar och alla i Nestor, som de kallar sig, är beredda på att satsa på en musikkarriär. Men just när Nestor ser ut att kunna slå igenom tar allt slut. Och det kommer att ta flera decennier år innan bandmedlemmarna möts igen.

De flesta i bandet pausar den musikaliska yrkeskarriären och blir polis, tv-fotograf och rektor. Familjelivet tar fart.

Bandet blir förband till KISS

Ett par av bandmedlemmarna fortsätter i musikbranschen. När 30 år har gått känner en av dem att att det är dags att försöka återuppliva det avsomnade Nestor. Fem mogna män i 50-års åldern ska plötsligt blåsa liv i sina rockdrömmar. Vad det kommer att innebära kan varken Tobbe, Mackan, Mäla, Johnny eller Matte föreställa sig. Inte ens i sina vildaste drömmar. Det är först när de står på samma scen som Paul Stanley och Gene Simmons det går upp för dem vilken resa de har gjort tillsammans.


Medverkande:
Mattias "Matte" Carlsson, trummor
Martin "Mäla" Frejinger, keyboard
Tobias "Tobbe"Gustavsson, sång
Johnny Wemmenstedt, gitarr
Marcus "Mackan" Åblad, bas

Barbro Larsson, Tobias mamma
Camilla Ahlin, chef inom gymnasieskolan i Härryda kommun
Christine Hellquist, stöttade bandet på 90-talet

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Christopher Johansson
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Karl Boustedt och Anton Östlund

2023-06-08
Länk till avsnitt

Bilden på Anna Lindh

2003 utsätts utrikesminister Anna Lindh för en knivattack i Stockholm. På plats finns blåljusfotografen Stefan Söderström som tar en av Sveriges mest omdebatterade och dyraste nyhetsbild någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

20 år har gått sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh 2003 utsattes för en knivattack på varuhuset NK i Stockholm och senare avled. Nära varuhuset finns blåljusfotografen Stefan Söderström, en ung, frilansande pressfotograf som i sin bil lyssnar av polisradion och tar bilder när något händer. Bilder han sedan säljer till tidningarna. Stefan är först på plats tillsammans med polis och räddningstjänst och tar bilder på Anna Lindh när hon skadad förs ut på bår ur varuhuset. De enda bilderna från en händelse som kommer att skaka om Sverige i grunden.

Pressfotografen Patrik C Österberg berättar här historien om en av Sveriges mest omtalade och dyraste nyhetsbilder. För det var många som kämpade om rätten till de unika bilderna från NK, bilder som kom att förändra fotografens liv och sätta igång en debatt om vad som kan och inte kan publiceras.

Dokumentären är gjord 2023 av Patrik C Österberg.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

2023-05-28
Länk till avsnitt

Förortskillen som blev nobelpristagare

Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Indiana Jones i Egypten

Svante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.

Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.

Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.

Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-05-11
Länk till avsnitt

Dinosauriejägaren

Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Grzegorz Nied?wiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?

När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.

200 miljoner år gamla dinosaurieben hittas i Sverige

Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Monika Titor
Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-04-27
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P4 Story ? Ludde älskade A-traktorer

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.

P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.

Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.

Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm

Producent:?Ingela Hydén

Ljudmix:?Thor Andersson

Kanal:?P4 Väst

Ansvarig utgivare:?Peter Sundblad

2023-04-21
Länk till avsnitt

Missionären som blev fångad i krigets Kongo

När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.

Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.

Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.

Programmet är gjort 2023.

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-04-13
Länk till avsnitt

Flickan som överlevde fem koncentrationsläger

Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.

Överlevde fem koncentrationsläger

Hannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.

Kom med Vita bussarna

Vid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.

I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.

Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.

? Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.

Programmet är gjort 2023.

Reporter Lotta Malmstedt

2023-03-30
Länk till avsnitt

Polisen som stal knark

I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Carina Galanou Ipsonius

Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

2023-03-23
Länk till avsnitt

Vasaloppskuppen

Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.

Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.

? Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.

? Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.

Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.

Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.

Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.

Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan:

2023-03-05
Länk till avsnitt

Nakna i mygghelvetet

Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats - i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.


På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.

Myggen skulle suga blod i sex timmar

En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.

? Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Gustaf Wallinder
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

P4 Dokumentär når du på [email protected]



2023-02-23
Länk till avsnitt

Att bygga sin egen kista

Den 88-årige snickaren Gunnar Jönsson har bestämt sig för att bygga sin egen kista. Barnen blir först förskräckta. Men sen börjar de fundera. Det gör även reportern Ola Hemström när hans pappa dör.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hela sitt liv har han arbetat med trä. Nu vill 88-årige Gunnar Jönsson han göra sin egen kista. Barnen blir rädda men sen bestämmer de sig för att också beställa var sin kista. De enkla furukistorna uppe på logen blir allt fler. När Ola Hemströms egen far dör börjar han fundera. Ska han våga be Gunnar att bygga en kista åt en man som var Gunnars vän? Pappa Stigs kista.
Kan man göra så - låta bygga sig en egen kista?

En P4 Dokumentär av Ola Hemström gjord 2023.

Har tankar om det du hört? Hör av dig via mail till [email protected]

Vilka krav finns om man bygger sin egen kista?

2023-02-09
Länk till avsnitt

Eilert Pilarm: Elvis ande tog över min kropp

Eilert är tonåring när han upplever att Elvis Presleys ande tar över honom. Efter år av elchocker och tung medicinering bestämmer han sig för att driva ut anden. Genom att ställa sig på scenen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Eilert Dahlberg blir Elvis från Husum

När Eilert Dahlberg är barn lyssnar han helst på frälsningssoldaten Lapp-Lisa och rockkungen Elvis Presley. Som 39-åring spelar han på eget bevåg in några kassettband med Elvis-covers och sedan tar det inte lång tid förrän inspelningarna hamnar hos radiojournalisten Tomas Tengby i Morgonpasset på P3. Radiolyssnarna älskar snabbt "Husums Elvis" och hans säregna sätt att sjunga. Inte alltid rent men alltid med känsla och kärlek till Elvis. 

2001 är han Sveriges mest bokade artist och blir även känd i England och USA. En av våra mest märkliga framgångssagor.

Eilert Pilarm får elchocker

Men bakom framgångarna döljer sig en lång period av mörker då Eilert blir behandlad med både elchocker och tung medicinering. Han själv upplever det som om Elvis Presleys ande har tagit över hans kropp. Det enda sättet för honom att bli fri från anden är att ställa sig på scenen och sjunga Presley-låtar.

Alexander Arvidsson har mött Eilert idag 2023 och här talar Eilert ut om den mörka drivkraften bakom hans beslut att ställa sig på scenen som Elvis trots att många skrattat åt honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Arvidsson
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

2023-01-26
Länk till avsnitt

När valrossen Freya kom till byn

En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
? Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.

Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.

Valrossen Freya skapar uppståndelse

Jag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
? Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.

Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne. 

Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias ?valrossexpert? och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen. 

? Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.

Valrossen Freya ses som ett samhällsproblem

Badgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
? Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.

Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.

Medverkande:
Magnus Sandberg, boende på Smögen
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
Carina Westersund, boende i Strömstad
Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
Tone Fiskeseth, boende i Oslo
Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
Thea och Osmun, skolelever i Moss
Astri Tonian, konstnär och skulptör

Dokumentären är gjord 2022.

En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

2023-01-11
Länk till avsnitt

John Bauer och Ester Ellqvist - en mörk kärlekssaga: Del 3/3 | Undergången

Del 3. Lille Putte föds och äktenskapet får ny luft. Men livet i skogen fungerar inte och paret beslutar sig för att starta om i Stockholm. Men mörkret växer i John och resan slutar i katastrof.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

När de möts på Konstakademin i Stockholm är Ester Ellqvist är en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. John Bauer är en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

John Bauer har rönt stora framgångar med sina illustrationer av sagoboksserien Bland Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna. Och trollens ansikten skvallrar om likheten med konstnären själv och den svärta han bär på.  
?Ömsom är jag troll, ömsom är jag människa?, säger han själv.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

Skogen är tidigt Johns tillflykt och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när nu Ester och John som gifta har återvänt och slagit sig ner i de skogar som varit hans börjar har mörkret börjat sänka sig över John. Ester är ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor. Johns tvivel på sin egen förmåga fortsätter att växa.

Pressen ökar

Efter ett missfall föds sonen Putte och John och Esters äktenskap får nytt liv. Men pressen på John att leverera sina berömda teckningar av troll och prinsessor fortsätter. Han känner sig alltmer fångad i den bildvärld han själv skapat.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.


Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]

2022-12-20
Länk till avsnitt

John Bauer och Ester Ellqvist - en mörk kärlekssaga: Del 2/3 Prinsessan i trollskogen

Del 2. John och Ester har efter många tvivel gift sig. Nu flyttar de till Johns skogar i Småland, där troll och sagoväsen gömmer sig bakom varje sten. Men mörkret börjar krypa sig in i deras hem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin i Stockholm. Hon en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som började som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

För John Bauer börjar nu framgångarna med illustrationerna av sagoboksserien Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

De är i Johns barndomsskogar den bildvärld föds som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när Ester och John som gifta nu återvänder och slår sig ner där börjar mörkret sänka sig över John.

?Ömsom är jag John Bauer, ömsom är jag trollet" säger han själv.

Ester blir ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor.
För John blir arbetet allt intensivare i takt med framgångarna och hans tvivel på sin egen förmåga växer.

Då händer det som inte får hända.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.


Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]

2022-12-15
Länk till avsnitt

John Bauer och Ester Ellqvist - en mörk kärlekssaga: Del 1/3 | Kärlek på Akademin

Del 1. John och Ester är båda lovande konstnärer när de möts på Konstakademin 1900. Hon en sprudlande stadsmänniska - han en begåvad skogsromantiker som slåss med tvivlen på sin egen förmåga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer är båda elever som sticker ut på Konstakademin. Hon en sprudlande, frispråkig och vacker stadsmänniska, omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker, men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

Skogarna i Bland Tomtar och troll

Skogen är John tillflykt i barndomen och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Framgångarna med sagoboksserien Bland tomtar och troll väntar i framtiden. Men när Ester och John som nygifta återvänder till Småland och slår sig ner vid sjön Bunn utanför Gränna börjar mörkret sänka sig över John.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Brevet från Elna lästes av Ulla de Verdier.
Kurskamratens memoarer lästes av Mattias Pleijel.

Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]

.

2022-12-24
Länk till avsnitt

Mannen utan minne

En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.

Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.

Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.

Programmet är gjort av Tomas Magnusson.

2022-12-01
Länk till avsnitt

Harald Treutiger och Trollkarlsupproret

1993 lanserar SVT en ny TV-idé. TV-stjärnan Harald Treutiger ska avslöja trolleritricks - på bästa sändningstid. Men trollkarlarna blir ursinniga. Magin är hotad och nu blåser det till strid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rena Rama Sanningen fick Harald Treutiger att drabbas av trollkarlarnas ilska

Magin är hotad, menar trollkarlarna, och riktar sina trollstavar mot programledaren Harald Treutiger. TV-programmet ska avslöja tricken bakom trollkarlarnas magi.

När "Rena Rama Sanningen", trots kritiken, får premiär i rutan når magikernas känslor orkanstyrka. Dåtidens stora TV-stjärna, Harald Treutiger, får till och med ta emot mordhot. Men när giljotinen ska testas i programmet så händer något.

Denna P4 Dokumentär är producerad 2022 av Gustaf Wallinder.

Producenter är Sofia Kottorp och Ola Hemström.

[email protected]

2022-11-17
Länk till avsnitt

Dödlig kollision på Kattegatt

Det är årets sista natt 1963. Ångaren är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Gösta Bågenholm berättar om skeppets sista resa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert kolliderar på nyårsnatten 1963 med ett okänt fartyg i dimman på Kattegatt. Nu inleds en kapplöpning mot klockan för att hinna fram till Lilla Middelgrund och grundsätta det skadade skeppet. Ska kapten Joseph Huet hinna rädda sitt skepp och till vilket pris?

Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. "Sailors Grave" heter den.

Detta är en omarbetade version av ett tidigare avsnitt av P1-serien Min berättelse där du kan höra fler berättelser av Gösta Bågenholm.

Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till P4 Dokumentärs producent, Ola Hemström, på [email protected]

2022-11-11
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.