Sveriges 100 mest populära podcasts

P4 Dokumentär

P4 Dokumentär

Berättelser som roar och berör Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p4dokumentar

Avsnitt

P4 Dokumentär special: Sista giget med Anne-Lie Rydé

Det är över nu. Jag är helt färdig med artistlivet även om jag älskade varje sekund av det, säger Anne-lie Rydé som rört sig mellan olika genrer under hela sitt artistliv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Anne-Lie Rydé slog igenom som en punkbomb och jobbade sig sedan in i den svenska folksjälen genom schlager, pop och musikaler.

? Lillbabs sa en gång till mig att det kommer en tid då du inte längre vill resa men jag trodde henne inte. Men nu är jag där, säger Anne-Lie Rydé och berättar vad hon nu ser fram emot att göra när livet inte längre består av jobb och turnéliv.

I miniserien ?Sista giget? möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

Programmet är gjort 2024.

Reporter Stina Ivansson 
Producent Sofia Kottorp
Slutmix Jakob Knabäck

2024-06-20
Länk till avsnitt

P4 Dokumentär special: Sista giget med Björn Skifs

För tio år sedan tappade jag lusten helt att stå på scenen, berättar Björn Skifs. Men nu är sångaren och underhållaren 77 år och har inga planer på att lägga av.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sedan 60-talet har Björn Skifs underhållit svenskarna med allt från pop och rock till skådespeleri i film och TV. Trots att kroppen och orken inte är som förr har han idag 2024 inga planer på att kliva ner från scenen, berättar han.

? Jag vet inte vad jag ska fylla hålet med när jag kliver av som artist, säger Björn Skifs.

För ett antal år sedan hamnade han i en arbetsrelaterad konflikt som gjorde att han höll på att sluta med artisteriet. Men lusten kom tillbaka trots att han får en klump i magen varje gång han tänker på konflikten, säger han.

I miniserien ?Sista giget? möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

Programmet är gjort 2024.

Reporter Stina Ivansson 
Producent Sofia Kottorp
Slutmix Jakob Knabäck

2024-06-20
Länk till avsnitt

Nakna i mygghelvetet

Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats - i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.


På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.

Myggen skulle suga blod i sex timmar

En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.

? Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Gustaf Wallinder
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

P4 Dokumentär når du på [email protected]2024-06-21
Länk till avsnitt

Göran och Christina - en kärlekshistoria

Göran träffar Christina på en resa i Afrika i mitten av sextiotalet. Han blir förälskad, men de skiljs snart åt. Det ska gå nästan ett halvt sekel innan han bestämmer sig för att söka upp henne igen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Göran packar en väska och reser runt i världen när han är ung på 60-talet. På en dans i Tanzania möter han Christina. Han bjuder upp henne och det slår gnistor direkt.

? Jag kan inte minnas någon annan lika stark och häftig och djup förälskelse. Man går i luften, svävar fram nästan, berättar Göran.

När han drar vidare på sina äventyr lovar han både Christina och sig själv att han ska höra av sig. Men den värdefulla lilla lappen med adressen tappas bort. Och åren går. Men minnet av Christina lever kvar i Göran i decennier.

? Tänk om jag hade stannat, hur hade då våra liv varit?

Dokumentären är gjord 2017.

Reporter Tomas Magnusson
Producent: Sofia Kottorp

2024-06-06
Länk till avsnitt

Ernst Frank och damkomikerna

1911 togs Ernst Frank, 17 år, av polisen i Malmö, misstänkt för att ha sålt sex till män. Ibland bar han smink och klänning och kallades av polisen för damkomiker. Nu söker vi svaret på vem han var.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

1911 i Malmö. En stor homosexhärva rullas upp genom spaningsarbete av detektiva polisen. Flera herrar blir gripna: en pappershandlare, en bokhandlare, en konduktör, en kypare, en bokhållare och en springpojke. Springpojken är yngst, 17 år. Men han var bara 13 när han först utövade onaturlig otukt, säger han till polisen. Han heter Ernst Algot Frank.

Fotoalbum med damkomiker

Han kommer från ett mycket fattigt hem och har nu upptäckt att det finns pengar att tjäna på att prostituera sig, sälja sex till män. Av polisförhören framgår att han ibland pudrar sig när han går ut för träffa personer med ?perversa böjelser?. Och han finns i det fotoalbum som polisen byggt upp över ?damkomiker?, alltså män som prostituerar sig i damkläder.

Men vem var han egentligen, varför prostituerade han sig och varför klädde han sig i klänning? Var han bara fattig? Eller fann han också ett nöje i att ha sex med män? Och varför klädde han sig i damkläder - var han kanske egentligen en transperson, fastän begreppet trans inte fanns för 100 år sedan?

Damimitatörerna drog storpublik

Och hur hängde polisens beteckning ?damkomiker? ihop med dåtidens dragshowartister, som kallades damimitatörer och drog storpublik i det folkliga nöjeslivet under tidigt 1900-tal och som också lockade till sig den tidens homosexuella subkultur?

I programmet hjälper också två nutida dragqueens, Mats och Mica (Lily von Strudel och Lolita Lafitte), till att räta ut historiens frågetecken.

Dokumentären är gjord 2024.

Reporter: Lotta Malmstedt

Producent: Sofia Kottorp

Slutmix: Mattias Miselli

2024-06-06
Länk till avsnitt

Jakten på fiskargubben

I generationer har tavlan med fiskargubben hängt i våra hem. Många tror sig veta vem som är avbildad men alla har haft fel! Samlaren Fredrik Björkman gav sig ut på en resa för att söka sanningen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

De flesta svenskar känner direkt igen porträttet av den fårade fiskaren med pipa, sydväst och melankolisk blick. Tavlan har spridit trygghet och saltstänkt manlighet i våra hem under flera årtionden.

Tavlan massproducerades och blev med tiden en av våra vanligaste väggprydnader ? älskad av folket, brännmärkt som kitsch av konstkännarna. Och eftersom ingen har vetat något om tavlans historia, har olika myter om fiskargubben uppstått i saknaden av information. Många har hört att den gamle mannen på tavlan är just deras farfar eller gammelmorfar.

Fredrik Björkman i Söderhamn samlar på fiskargubbe-tavlor sedan många år tillbaka. Han har länge fascinerats av alla teorier som kretsar kring om mannen på porträttet.

? Han är ju en del av den svenska tapeten. Han är ju lika svensk som en klotgrill eller en tall eller en Volvo 245 som sliter över Tjörnbron.

Men hur svensk är Fiskargubben egentligen? Och hur mycket substans finns det i alla dessa påståenden om att tavlan föreställer en lots från Halland, en fiskare från Käringön eller en legendarisk holländsk sjöräddare?

Hösten 2023 bestämde sig Fredrik för att gå till botten med den gåtfulla Fiskargubben.

Med hjälp av den frivillige arkivgrävaren Stefan Gemzell började han att söka efter spår efter tavlan och dess målare. Följ med på Fredriks och Stefans jakt efter sanningen om Fiskargubben ? en resa som tar dig från hårda granitklippor i Bohuslän till ett nedlagt Fiskeläge utanför Hamburg. Hötorgskonstens största mysterium står inför sin lösning.

Medverkande:

Fredrik Björkman, kulturjournalist som driver Sveriges Fiskargubbemuseum i Söderhamn

Stefan Gemzell, ljusdesigner och researcher

Harry Haerendel den yngre, son till konstnären Harry Haerendel

Gerhard Haerendel, son till konstnären Harry Haerendel          

Sylvia van der Moost, intendent på nederländska sjöräddningsmuseet

Rob Scholte, konstnär

Jarl Ankarhem, aktiv i hembygdsföreningen på Käringön

Stefan Persson, ättling till lotsförman Adolf Ekman

Dokumentären är gjord 2024.

Reporter: Tommie Jönsson, Iris Media AB
Producent: Peter Gropman, Iris Media AB
Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp

2024-05-16
Länk till avsnitt

Miljonkatten Luffar-Lasses otroliga äventyr

Katten Luffar-Lasse från Trollhättan gör som han vill, vilket har lönat sig. Han har ett eget konto på sociala medier och en rondell utsmyckat efter sig. Hör berättelsen om Sveriges kändaste katt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Katten Luffar-Lasse äter och sover hemma hos sin ägare Elin Karlsson. Men för övrigt är han en mycket egensinnig katt.

Allt började med att Lasse tog dagliga promenader till det närliggande köpcentrets parkering. Men av oro för att katten skulle bli påkörd hörde många av sig till hans ägaren Elin. Det blev så många samtal och så många vändor till köpcentret att hon till slut skapade ett Facebook-konto åt sin katt. Kontot växte lavinartat och sedan rullade allt på i snabb takt.

Idag har Luffar-Lasse en trafikrondell utsmyckad efter sig i Trollhättan och han har också varit med att dra in två miljoner till Musikhjälpen för att minska svälten i världen.

Här är berättelsen om den unika katten som tog svenskarna med storm .

Dokumentären är gjord 2024.

Reporter: Samuel Stålros
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Ida Franzon

2024-05-23
Länk till avsnitt

Stridspilotens sista resa | Del 2/2

En kväll i april 1997 hittas en man hängd i en taklägenhet i Chicago. I ett skåp hittar man en resväska som innehåller hans länge bevarade hemlighet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är en berättelse om hur en polsk avhoppares jakt på ett friare liv i USA sannolikt resulterar i en högst inrutad tillvaro där han - av rädsla för att hittas av den polska militära säkerhetstjänsten - ständigt känner sig tvungen att se sig om över axeln.

Följ med på stridspilotens sista resa!

Stridspilotens sista resa är en direkt uppföljare till P4 Dokumentären från 2018: Den försvunne stridspiloten.

Programmet gjordes 2021.

Reporter: Henrik Martinell 
Producent: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Thobias Ericsson

2024-05-02
Länk till avsnitt

P4 Dokumentär special: Sista giget med Olle Jönsson

Det är nåt jävla gift att stå på scenen, säger frontfiguren i Lasse Stefanz, Olle Jönsson. Trots att han med ålderns rätt skulle kunna gå i pension lever han sitt liv i strålkastarljuset.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Han är en långsint dansbandskung i ormskinnskavaj och har sjungit sedan han var tolv år gammal. I år, 2024, fyller Olle Jönsson 69 år.

? Jag har ett fruktansvärt stort bekräftelsebehov, säger Olle Jönsson om sin allra största drivkraft.

I miniserien ?Sista giget? möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

Låtar som hörs i programmet
Lasse Stefanz - En sång om sommaren
Lasse Stefanz - Peppelinos bar
Lasse Stefanz - Det regnar och regnar
Lasse Stefanz, Sofie Svensson och Dom Där - Kom och rulla i mitt rullande hus
Lasse Stefanz - Huaröd
Lasse Stefanz - En säng av rosor

Programmet är gjort 2024.

Reporter Stina Ivansson 
Producent Sofia Kottorp
Slutmix Jakob Knabäck

2024-05-09
Länk till avsnitt

P4 Dokumentär special: Sista giget med Kikki Danielsson

Det passar mig egentligen inte alls att jobba som artist säger countrydrottningen Kikki Danielsson. Trots det har hon stått i strålkastarljuset i nära ett halvt sekel.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Från blygt och olyckligt adoptivbarn till rikskänd popsensation och countrydrottning. Men livet på scenen har ibland kostat mer än vad det har smakat, berättar Kikki Danielsson.

? Att sjunga är livsviktigt för mig, men att ha det som jobb?

I miniserien ?Sista giget? möter vi svenska artister som berättar om karriärens med- och motgångar och närmar oss frågan: hur länge ska de hålla på? Och hur ska det bli, när det är dags för det allra sista giget?

Låtar som hörs i progammet:
Kikki Danielsson - Bra vibrationer
Wizex - Miss Decibel
Kikki Danielsson - Stand by your man
Sweet 'n' Chips - God morgon
Kikki Danielsson - Det har jag lärt mig
Kikki Danielsson - Ängel med sorgkant

Programmet är gjort 2024.

Reporter Stina Ivansson 
Producent Sofia Kottorp
Slutmix Jakob Knabäck

2024-05-09
Länk till avsnitt

Den försvunne stridspiloten | Del 1/2

Hösten 1957 kraschlandar ett polskt stridsflygplan på en åker i Halland. Piloten - en ung polsk avhoppare - klarar sig mirakulöst nog oskadd. Men vem var han och var finns han nu?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kraschlandningen var slutet på ett av de mest sensationella flyktförsöken från andra sida järnridån. 

Direkt efter landningen begär piloten politisk asyl och genast utbryter diplomatiska diskussioner på hög nivå. 

Men där slutar spåren efter honom. Vad hände med piloten sedan?

Följ med i jakten på den försvunna stridspiloten!

P4-Dokumentären är gjord av Henrik Martinell, P4 Halland. [email protected]

2024-05-02
Länk till avsnitt

Charlie Chan - detektiven som försvann

Detektiven Charlie Chan gör succé i Hollywood på 30-talet. Den populäre kinesen spelas av svensken Warner Oland. Men på höjden av sin karriär så försvinner stjärnan plötsligt från en filminspelning.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Warner Oland - bortglömd storstjärna i Hollywood

Warner Oland är en av Sveriges första stora, med idag bortglömda, filmstjärnor i Hollywood. Han föds som Werner Ölund i Bjurholm i Ångermanland 1879 men emigrerar som 12-åring med sin familj till USA där de byter namn till Oland.

Tidigt intresserar han sig för litteratur och hamnar i vuxen ålder på teaterscenerna på Broadway i New York. För att finansiera sin teaterkarriär och sitt projekt att presentera Strindberg för en amerikansk publik börjar han ta roller i den nya filmindustrin. Där han ofta får spela kines, trots att han helt saknar asiatisk bakgrund.

Filmdebuten kommer 1912 och han medverkar även i den första ljudfilmen Jazzsångaren 1927. Efter ett 70-tal filmer, där han ofta får spela elak filmkines, blir han 1931 castad till den snälla kinesiska detektiven Charlie Chan. En roll som gör honom världsberömd.

Filmstjärnan försvinner

Men när han ska spela in den 18:e filmen som Charlie Chan är Warner Oland sliten och djupt nere i ett alkoholmissbruk. Succén som Charlie Chan har gjort honom till en av världens mest kända filmskådespelare men också stängt in honom i ett fack långt borta från Strindberg och scenen.
När inspelningen ska rulla igång är han försvunnen. Det sägs att han skulle gå ut och ta ett glas vatten. Men han kommer aldrig tillbaka.

Medverkar gör bland annat Kim Khavar Fahlstedt, filmhistoriker och författare, aktuell med en ny bok om Werner Oland, och Anki Backlund, Bjurholmsbo och verksam i Warner Oland Academy.

Inläsningarna är gjorda av Magnus Johansson, Iris media AB

Dokumentären är gjord av Peter Gropman, Iris media AB.

Exekutiva producenter på Sveriges Radio var Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Dokumentären är gjord 2024.  

Kontakt: [email protected]

2024-04-18
Länk till avsnitt

Elisabeth - Jack the Rippers svenska offer

Hon föddes 1843 i byn Tumlehed utanför Göteborg men slutade sina dagar i en mörk gränd i London - som offer för en av historiens mest ökända seriemördare, Jack the Ripper. Det här är hennes historia.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hur kunde bonddottern från Bohuskusten hamna som prostituerad i Londons  värsta slumkvarter? Det här är berättelsen om Elisabeth Gustavsdotters liv ? svenskan som blev Jack the Rippers tredje offer. Och som fick smeknamnet ?Long Liz? i Londons slum.

Bilden från bårhuset i London är den enda bevarade bilden av Elisabeth Gustavsdotter. Den och huset i Tumlehed där hon föddes har blivit en del av mytologin kring mysteriet Jack The Ripper. Ett mysterium som fortfarande  generar nya böcker, teorier och filmer. Men vem var kvinnan bakom bilden?  Det här är berättelsen om hennes öde.

Dokumentären hade premiär på 130-årsdagen av mordet på Elisabeth från Tumlehed som mördades den 30 september  1888 kl. 01.00 på Berner Street i Whitechapel i London.

Dokumentären är gjord av Stefan Sundberg som tidigare gjort den uppmärksammade dokumentären om Leif Andersson ? mannen bakom Sveriges märkligaste skiva.

[email protected]

Programmet är gjort 2018.

Fler dokumentärer av Stefan Sundberg nedan:

2024-04-04
Länk till avsnitt

Cue Club och skotten i Göteborg

Popklubben Cue club förändrade musiklivet i Göteborg under 60- och 70-talet. Men historien slutade i en katastrof, både för klubbkungen Styrbjörn Colliander och alla de som älskade klubben.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Starten på Cue Club i gamla Nordstan

När en vägg rivs mellan två lokaler i en sliten källarlokal i gamla Nordstan i Göteborg möts Fabian Carlsson och Styrbjörn Colliander för första gången, Tillsammans kommer de att skapa musikhistoria. För den 4 mars 1966 slår dörrarna upp för Cue Club för första gången. Klubben kommer under de kommande åren att förändra Göteborgs musikliv för de unga och ge plats för både lokala band och världsstjärnor som Jimi Hendrix, Fleetwood Mac, Yes och Deep Purple.

Skjutningen på Gustavus Adolphus

Historien om Cue Club får ett abrupt slut när klubbkungen Styrbjörn Colliander skjuts till döds i en massskjutning på klubben 1976, som nu bytt namn till Gustavus Adolphus.

Reporter: Stina Tyrell Sämgård / Munck Studios
Producenter SR: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Ljudmix: Emil Aspegren / Munck Studios

Dokumentären är gjord 2024

2024-03-21
Länk till avsnitt

Flickan utan näsa

Anna Lassi är 11 år när hon börjar få knottror och sår på näsan. De blir större och värre och till slut är näsan som ett öppet hål.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Anna Lassi är ett av nio syskon i ett fattigt hem i Korpilombolo, undernärd med krumma ben. Under lång tid går hon med en vit duk om näsan. Men 1928 är Anna med om ett experiment som ändrar hennes liv.

Tuberkulosen skördar många liv

I början av 1900-talet drabbas många av tuberkulosdöden. Det finns inget botemedel mot sjukdomen. Man hoppas att näringsrik mat och vila ska stärka kroppen att klara infektionen. På Färöarna börjar en pojke, Niels Finsen, göra olika tester i solen. Han funderar på om ljuset kan vara läkande för de som fått hudtuberkulos? Långt senare kommer Anna Lassi få vård på det omtalade Finseninstitutet i Stockholm.

Ett varmt tack till Lars Asklund som satte oss på spåren, och till Stockholms stadsarkiv och Regionarkiven i Stockholm, Norrbotten och Göteborg.

Medverkande:

Lars Asklund, har arbetat som förste arkivarie på Stockholms stadsarkiv.
Helen Wallstedt, sjuksköterska som forskat om tuberkulos och verksamhetschef vid Akademiska sjukhuset Uppsala.
Louise Lindström, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
Gerth Mattebo, pingstförsamlingen i Örnsköldsvik.
Gudrun Brännlund, Umeå.
Ulla Byström, Stockholm.

Läkarrösten: Lars Broström
Journalisten: Thomas Heldmark

Dokumentären är gjord 2024.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Ljudmix: Elvira Björnfot
 

2024-03-06
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P1 Dokumentär - De kallades Bonnie & Clyde

Tommy och Monica är unga, kära och kriminella. Efter mer än 30 år som brottsling ställs Tommy inför ett val: pengarna eller familjen?

Sveriges Bonnie and Clyde träffas när hon är 16 år och han nästan dubbelt så gammal. Tio år senare gifter de sig på Kumlaanstalten. Då är Tommy bland annat dömd för koppleri av Monica.

Tommy betraktas som en av Sveriges värsta rånare. Monica är hans medbrottsling. Pengarna från brotten spenderar de på nattklubbar, resor och dyra bilar. Men när deras son Niklas föds förändras livet, åtminstone för Monica.

När Tommy ser hur hans brott skadar Niklas ställs han inför ett val: pengarna eller familjen?

Dokumentären gjordes 2019.

Reporter: Martin Jönsson
Producent: Håkan Engström
Slutmix: Nima Shams

2024-02-22
Länk till avsnitt

Min far var nazist

Folke Schimanski växte upp i Tyskland på 30-talet med en far som var aktiv i Hitlers nazistparti. Under hela sitt liv har han sedan brottats med skuldkänslor och frågan om sin egen roll i historien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Folke Schimanski, systern Vera och mamman kom med de Vita bussarna


I slutet av andra världskriget räddades Folke Schimanski från Berlin tillsammans med sin mamma och storasyster med Röda Korsets vita bussar. De var flyktingar, men inte judar utan utlandssvenskar, och som sådana högprioriterade i Folke Bernadottes räddningsaktion.

?När det gäller förhållandet till nazismens offer, så är ju jag inte en del av dem. Och jag är heller inte en del av vad min far representerade, att efter kriget inte kunna erkänna sin skuld. Jag står i ett ingenmansland?, säger Folke Schimanski.

Systern Vera Oredsson blev känd nazistledare

Folke Schimanskis far var medlem i Hitlers nazistparti. På 1970-talet kom också hans syster Vera Oredsson att bli känd ledare för det svenska nazistiska Nordiska Rikspartiet.

Idag jobbar Folke med skulden.
?Det är ju inte någon plikt, att jag ska behöva plikta för att jag har vuxit upp i den här familjen. Men man kan ändå se det som en uppgift i livet, att man vill ta konsekvenserna av det på något sätt...kompensera?, säger Folke Schimanski.

Dokumentären är gjord 2015 av Lotta Malmstedt.

2024-02-06
Länk till avsnitt

Mormor gömdes undan på mentalsjukhus

Stina tror att mormor är död. Men hon är inspärrad på det beryktade sinnessjukhuset i Säter. Med hjälp av dottern Anna bestämmer sig Stina för att ta reda på vad som hände. Och bryta tystnaden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ingen vill tala om Stinas mormor, Anna Dahlin. Hon som skiljdes från sin familj och spärrades in på det som då kallades sinnessjukhus. Men varför? Stinas dotter, journalisten Anna Lithander, har bestämt sig för att tillsammans med sin mor ta reda på sanningen om varför Anna fråntogs sina barn och spärrades in på livstid på mentalsjukhus.

En P4 Dokumentär av Anna Lithander.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Dokumentären är gjord 2024.

[email protected]

2024-01-25
Länk till avsnitt

Lejonattacken i Steninge

Lejonet Caesar har rivit en person och är lös i villaträdgården. Den unga polisen Christer Helgesson måste skjuta honom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det som många har fruktat har till slut inträffat. ?Steninge-Tarzan? och djurpsykologen Gösta Backer har gjort allvar av sina hot och öppnat lejonburen.

Vilt lejon i sommar-idyllen

Allt utspelar sig sommaren 1970 i semesterorten Steninge norr om Halmstad. Där når nu en mångårig kamp mellan myndigheterna och Gösta Backer sin kulmen. Backer måste stänga sin privata djurpark och göra sig av med lejonet Caesar. Men Gösta Backer har andra planer.

Lejonet Caesar ska skjutas av oerfaren polis

Det blir den oerfarne polisen Christer Helgesson som får uppdraget att skjuta lejonet som nu strövar fritt i villaträdgården. Hela dramat följs av den då 18-åriga Michael Coyet.

Dokumentären är gjord december 2023.

Reporter: Niklas Storm
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: David Hellgren

Du når Niklas Storm här: [email protected]

2024-01-11
Länk till avsnitt

Agneta evakuerade tsunamisvenskarna

Ingen förstår omfattningen av flodvågskatastrofen när sjuksköterskan Agneta Karlfeldt sätter sig på räddningsflyget till Thailand julen 2004. Hon kommer vara med om en räddningsaktion utan motstycke.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Agneta firar jul med familjen i Umeå när hon hör nyheten om tsunamikatastrofen. Hon förstår direkt att hon måste göra sig redo för en räddningsaktion med SNAM ? Swedish National Air Medevac ? det svenska nationella ambulansflyget, som hon tillhör.

19-årige Niklas mitt i flodvågskatastrofen

Niklas Jern är 19 år och har åkt till Thailand med sin mamma och sina två systrar för att fira jul och nyår. När den stora flodvågen drar in över Phuket förlorar han kontakten med sin familj i kaoset och tar sig upp i djungeln. Det enda han önskar är att få veta hur det har gått med systrarna och mamman och sedan att snabbt få komma hem till Sverige.

Agneta hämtar skadade svenskar

När Agneta Karlfeldt kommer ner till Thailand är det värre än hon och hennes kollegor har befarat. Phuket är som ett enda plockepinn och tusentals julfirande svenskar är skadade eller i chock. Nu väntar några intensiva dygn då Agneta åker runt på olika sjukhus i jakt på skadade svenskar att flyga hem.

Dokumentären är gjord 2023.


Reporter: Peter Sincic från bolaget Pannrummet
Producent: Sofia Kottorp och Niklas Storm
Slutmix: Olle Sjöström

2024-01-04
Länk till avsnitt

Mannen utan minne

En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.

Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.

Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.

Programmet är gjort av Tomas Magnusson.

2023-12-26
Länk till avsnitt

Älskade julkalender: Sunes jul | Del 3

Sunes jul satte avtryck hos en hel generation, men vägen dit var allt annat än rak. Skådespelare plockades bort, manus skrevs på rekordtid och lucköppningen väckte reaktioner på andra sidan atlanten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sunes jul premiärvisas december 1991 och än idag snurrar klipp med pappa Rudolf och lillebror Håkan på sociala medier och SVT play. Vad var det egentligen som fångade publiken?

Sunes jul är en nödlösning

Det är i början på 90-talet och Barna Hedenhös ska visas som julkalender. Men något skaver i produktionen, det blir för dyrt och komplicerat och med mindre än ett år kvar till premiär står SVT utan julkalender. På ett kontor i TV-huset står det en pärm märkt ?Goddagenspärmen?. Avsändaren är författarkusinerna Anders Jacobsson och Sören Olsson i Örebro. Kanske finns räddningen i pärmen?

Ingmar Bergmans påverkan

Hör historien om nödkalendern Sunes jul, en historia präglad av stress, tillfälligheter, upprörda präster och reaktioner på andra sidan atlanten. Och om Ingmar Bergmans oväntade påverkan i produktionen.

 

Medverkande:
Sören Olsson, författare som tillsammans Anders Jacobsson skrev manus till Sunes jul
Stephan Apelgren, regissör
Hannes Holm, då biträdande dramachef på SVT
Peter Haber, skådespelare
Carina Lidbom, skådespelare
Gabriel Odenhammar, skådespelare
Caroline Cabot, författare

Dokumentären gjordes 2023.


Reporter: Peter Gropman, Iris media AB

Producent: Sofia Kottorp

[email protected]

Se hela julkalendern Sunes Jul här: https://www.svtplay.se/sunes-jul

2023-12-18
Länk till avsnitt

Älskade julkalender: Trolltider | Del 2

I många år går regissören Christina Lagerson runt med en väska full av sagoböcker om tomtar och troll. Hon använder den för att sälja in en idé om en ny sorts julkalender- baserad på våra sagoväsen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Till slut, 1979, får hon napp på TV2. Men vem ska skriva berättelsen?

Det här är berättelserna om hur några av våra mest älskade julkalendrar kom till. Och om dom som slet och drömde för att skapa den där magin -  i  semestertomma TV-hus och i en kamp mot klockan.

I det här avsnittet om Trolltider från 1979. Tomtarna, trollen och vättarnas återkomst till julkalendern. Och ett fortsatt nära samarbete mellan regissören och Christina Lagerson och skådespelerskan Birgitta Andersson.

Programmet är gjort 2023 av Ola Hemström.

Producent: Sofia Kottorp.

[email protected]

Se hela julkalendern Trolltider från 1979 här:
https://www.svtplay.se/trolltider-julkalendern-1979

2023-12-18
Länk till avsnitt

Älskade julkalender: Teskedsgumman | Del 1

I ett semestertomt TV-hus tar sig den unga TV-medarbetaren Christina Lagerson 1967 an en uppgift ingen vill ha. Att göra en adventskalender för barn. När julen är över har den blivit en klassiker.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelserna om hur några av våra mest älskade julkalendrar kom till. Och om dom som slet och drömde för att skapa den där magin -  i  semestertomma TV-hus och i en kamp mot klockan.

I det här avsnittet om Gumman som blev liten som en tesked. Genombrottet för den moderna julkalendern och starten på en livslång vänskap mellan regissören och producenten Christina Lagerson och skådespelerskan Birgitta Andersson.

Programmet är gjort 2023 av Ola Hemström.

Producent: Sofia Kottorp.

[email protected]

Se hela julkalendern här:
https://www.svtplay.se/gumman-som-blev-liten-som-en-tesked2023-12-18
Länk till avsnitt

Prinsens förbjudna kärlek

Prins Carl Johan lever ett skyddat liv då han möter Kerstin Wijkmark, en frånskild chefredaktör i händelsernas centrum. Hovet motarbetar dem och priset för deras kärlek blir högt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

När Carl Johan Bernadotte friar till Kerstin Wijkmark tror hon först att han skämtar. Det förstår han väl att det är omöjligt, menar hon.

Den kungliga titeln och apanaget

Ett äktenskap skulle ju innebära att prinsen måste avsäga sin titel och det kungliga apanaget. Och vad skulle hovet säga om att förlora en i raden av möjliga tronarvingar?

Carl Johan och Kerstin bestämmer sig ändå, mot alla odds, att kämpa för sin kärlek. Till slut flyttar de till USA för att få vara ifred och väntar på att tiden ska komma i kapp deras djärva livsval.

Medverkande i dokumentären:
Monica Bonde, Carl Johan och Kerstins dotter.
Sten Hedman, journalist.
Klas Åmark, professor emeritus i historia.

Dokumentären gjordes 2021.

Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

2023-12-14
Länk till avsnitt

Swingersklubben i Skånes Jerusalem

En dag stänger loppisen i gamla järnhandeln i Örkelljunga. Heffner Lidman har bestämt sig för att pröva något nytt. En swingersklubb mitt i det som kallats Skånes Jerusalem. Beslutet delar samhället.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Swingers strömmar till Örkelljunga

Bilarna börjar strömma in i det annars stilla centrumet i Örkelljunga. I samhället finns både kyrkan och flera frikyrkoförsamlingar med många medlemmar. En lokal mitt i samhället där par har sex med andra par väcker starka känslor och delar samhället i de som är för de ökade besökssiffrorna och de som anser att det strider mot deras tro. Och snart har någon sprayat ett bibelcitat på Heffners fastighet.

En P4 Dokumentär av Gustaf Wallinder från 2023.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Vi vill varna känsliga lyssnare för att det förekommer explicita sexuella beskrivningar i dokumentären.

[email protected]

2023-11-30
Länk till avsnitt

?Carins? hemliga abortresa till Polen

Carin är 23 år när hon ensam sätter sig på tåget för att, som den första svenskan, åka till Polen för en abort. Ingen vet utom pojkvännen. Hon bevarar sin hemlighet i 60 år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Året är 1964 och ?Carin? studerar vid Uppsala Universitet. Hon har lovat både sin mamma och sig själv att hon ska utbilda sig och skaffa sig ett yrke.

Ofrivilligt gravid

?Carin? träffar en ung student från Tyskland och de blir förälskade. Planerar en framtid med giftermål och barn. Men båda vill bli klara med studierna och ta examen först. Trots att de skyddar sig blir ?Carin? gravid.

Abortresa till Polen

I Sverige är det tillåtet att göra abort om mamman eller barnet är sjukt så ?Carin? får ett nej. Att göra en illegal abort är uteslutet för henne. Genom vänner får ?Carin? kontakt med en läkare i Polen, där det är fri abort, så att hon kan göra det på laglig väg.

Det hon inte har någon aning om är att hennes beslut kommer att leda till en stor rättsaffär i Sverige, där hon riskerar fängelse.

I 60 år har ?Carin? bevarat sin hemlighet. Nu berättar hon sin historia, som 82-åring. Men hon vill fortfarande vara anonym.

Inläsningar:
Carin (som gammal) - Gunilla Hallberg
Carin (som ung) - Tuva Börgö

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-11-16
Länk till avsnitt

Jokkmokks-Jokke i Amerika

Gulli-kokko, aj siing lajk a börd . Så stod det på textskylten när Jokkmokks-Jokke började sjunga Gulli-Gullan koko som en gök på sin första, och sista, Amerikaturné.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jokkmokks-Jokke, en av sin tids mest folkkära artister, drömde länge om att turnera i Amerika. 1973, efter första guldskivan, blev hans dröm verklighet.

Detta är berättelsen om hur en man, större än livet, med samedräkten i bagaget och gitarren i handen, begav sig till landet ?åver där?, i sällskap med tre smålänningar och den legendariske Expressen-journalisten Stig "Nalle" Nahlbom, som minns dramatiken i Las Vegas och LA.
? Vi larmade hotelldetektiven som satte igång en spaning efter Jokke. Han gillade ju att vifta med plånboken. Vi var ju livrädda.
Vad var det som hände egentligen, när Jokke åkte till Amerika?

Dokumentären gjordes 2011.

Reporter: Ola Hemström

2023-11-01
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Monarkerna

Lyssna på en folkbildande podd om kungligheter och kungahus i Sverige och andra länder. Med Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow.

Programledaren Titti Schultz och journalisten, författaren och hovexperten Ebba Kleberg von Sydow sätter historien i ett sammanhang, förklarar traditioners bakgrund och reder ut kungahusens kopplingar till varandra.

Vi pratar om festerna, familjerna, makten ? hur allt hänger ihop.

Nya avsnitt av Monarkerna släpps i appen Sveriges Radio Play varje fredag klockan 06.00.

2023-10-23
Länk till avsnitt

Uteliggaren som blev advokat

Idag bär Stefan Olafsson kostym på jobbet men för 12 år sedan var han sprutnarkoman och sov i trappuppgångar. Ett möte med den 80-åriga Heidi förändrade helt hans liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Redan när Stefan är 11 år är han med om sin första fylla. Trots att han inte har svårt för skolan tappar han intresse och allt går snabbt utför.

Stefan blir sprutnarkmoman

När han är i 20-årsåldern börjar han missbruka amfetamin och för att finansiera missbruket begår han inbrott. Stefan lever som hemlös i centrala Stockholm och åker in och ut ur fängelset. Han har en hemlig dröm om att plugga till advokat. Men drömmen känns avlägsen och han vågar inte ens uttala den.

Mötet på Östermalm

Men så en natt när han ska göra ett inbrott på Östermalm ser han en gammal dam som sitter i en bil och verkar sjuk. Han ser till att det kommer en ambulans och efter det blir ingenting sig likt.

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Patrik Airosto
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-10-19
Länk till avsnitt

Sorgen gjorde mig till åskjägare

Han jagar åskoväder med bil och på sin dataskärm. Kraften fascinerar honom. Men Krister Ekblads väg till att bli åskjägare började efter hans frus för tidiga död. När han själv befann sig på botten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelsen om Krister ?Krölle? Ekblads resa från botten av sorgen till ett liv som åskjägare, ständig fascinerad av kraften i urladdningarna. Och med på resan finns hans barn.

En P4 Dokumentär av Izabella Rosengren, gjord 2023.
Producent Niklas Storm.

2023-10-05
Länk till avsnitt

BONUSMATERIAL: Håller Motorsågsmassakern än idag?

En radioreporter, en filmkritiker och en filminköpare samtalar om skräckfilmen Motorsågsmassakern och om den svenska filmcensuren.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett samtal mellan Niklas Storm, som gjort P4 Dokumentären Slaget om Motorsågsmassakern, Sven-Erik Olsson som under 80-talet kämpade för att få bort filmcensuren och Wanda Bendjelloul, filmkritiker och författare. Samtalet leds av Sonya Helgesson Ralevic som är filmvetare och frilansjournalist.
Ett samarbete mellan Sveriges Radio och Fyrisbiografen i Uppsala.

2023-09-24
Länk till avsnitt

Motorsågsmassakern - filmen som skakade Sverige | del 2

Kraven att stoppa videovåldet ökar. Filmälskaren Sven-Erik jobbar nu som filmjournalist och gör allt för att motverka censuren. Plötsligt ser han en öppning för den förbjudna Motorsågsmassakern.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Videovåldsdebatten rasar i svensk media. 1983 är det är nu olagligt att hyra ut våldsamma filmer till vuxna. Och i Stockholm startar Sveriges största videovåldsrättegång som får ett oväntat slut.

Det stora bråket om Death weekend

Årtiondets censurbråk står mellan jouralisten Jan Guillou och chefen för filmcensuren på Statens Biografbyrå Gunnel Arrebäck. Det handlar om hämndfilmen Death Weekend som förbjudits sju gånger. Sven-Erik märker att något har förändrats i inställningen till censur på Statens biografbyrå. Kanske är det chansen han väntat på i alla år - en chans att ta Motorsågsmassakern förbi censuren?

Dokumentären är gjord 2023 och släpps torsdag 21 september.

Medverkande:
Sven-Erik Olsson (SEO)
Ann-Katrin Agebäck
Gunnel Arrbäck
Mats Johansson
Jan Guillou
Olof Palme
Bert Fridlund

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-21
Länk till avsnitt

Motorsågsmassakern - filmen som skakade Sverige| del 1

Filmälskaren Sven-Erik är 15 år då Motorsågsmassakern startar moralpanik i Sverige. Videovåldsdebatten som blossar upp hotar hans passion och filmsverige kommer aldrig mer att bli sig lik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

1980 sänder Sveriges Televsion samhällsprogrammet Studio S. I ett reportage avslöjas att svenska barn kan hyra våldsfilmer och titta på skräckfilm. Upprördheten är stor och många chockas.

Videovåldsdebatten startar

Det startar en hätsk debatt som leder till nya lagar och förbud vad gäller videovåld. Det här blir startskottet för en mångårig debatt om kultur, censur och moral. Och filmen som alla talar om är den avskydda skräckfilmen Motorsågsamassakern.

Dokumentären är gjord 2023 och släpps tor 21 september.

Medverkande:
Sven-Erik Ohlsson (SEO)
Ann-Katrin Agebäck
Lars-Åke Norman
Rolf Jadelius
Charles Aperia
Göran Elwin
Hadar Cars
Carl-Gustaf Boethius

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-21
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Rock och minnen med Magnus Broni

P4 Dokumentär vill tipsa om programmet Rock och minnen! I det här avsnittet berättar musikjournalisten Magnus Broni om hur han blev Guns N´Roses- frälst.

Magnus Broni är musikjournalisten som på SVT gjort program som ?De kallar oss artister?, ?Hitlåtens historia? och ?Hård rock på export?.

I ?Rock och minnen? spelar han låtar som blev till klassiker i pojkrummet och berättar historien om att växa upp på landsbygden under ett 80-tal med två TV-kanaler och varma mackor i ugnen. Och hårdrocken i högtalarna.

Programmet är från 2023.

Programledare: Magnus Broni
Producent: Susan Myrdal

2023-09-19
Länk till avsnitt

Jacob Dahlins hemlighet

Med glitter och glamour slår han igenom i TV under 80-talet. Men så dör han, 39 år. Att det är aids nämns aldrig och hans namn står inte på gravstenen. Nu berättar vänner och familj om tystnaden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jacob Dahlin startar sin karriär med radioprogrammet Galaxen men snart får han egna TV-program som Caramba och Jacobs stege där han bjuder in världsstjärnor, bland andra Alla Pugatjova från dåvarande Sovjetunionen. Uttrycket ?Skål ta mig fan!? blir hans signum och tillsammans med kollegan Annika Hagström och dansbandet Vikingarna spelar han in låten ?Tredje gången gillt? som tar sig ända in på Svensktoppen. Han syns och hörs överallt.

Jacob Dahlin blir sjuk i aids

Men när han 1991 plötsligt blir svårt sjuk och avlider sluter sig tystnaden kring Jacob Dahlins person. Att Jacob drabbats av HIV berättar han bara för sina allra närmaste vänner. Han ber dem bevara hemligheten för att skydda sina föräldrar och syskon. Men nu, över 30 år efter hans död, när synen på homosexualitet och aids är helt annorlunda än på 80-talet, berättar hans vänner och familj om Jacob Dahlins sista tid och vad som låg bakom tystnaden kring den.

Medverkande:
Ebba Fisch, Jacobs storasyster
Jens, Jacobs brorson
Annika Hagström, vän och journalistkollega
Tom Hedqvist, vän och formgivare
Benny Andersson, vän och musiker
Meta Bergqvist, vän och kollega

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-14
Länk till avsnitt

Prinsen - världens största padda

En dag får Håkan Forsberg en låda. Och i den ligger världens största padda. Paddan Prinsen kommer att förändra Håkans liv och ta honom ut i världen. Men mitt i en turné slår olyckan till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Håkan Forsbergs padda, som snabbt får namnet Prinsen, är en agapadda. Med sina 60 centimeter och 2650 gram hamnar den snabbt i Guinness Rekordbok med titeln Världens största padda. Det blir startskottet för en landsomfattande turné för Håkan och paddan. Paret hamnar till slut i USA och får vara med i amerikansk TV.

Prinsen äter råttor och växer i omfång vilket bara ökar intresset för honom. Men så händer det som inte får hända.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Bygdén
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Ola Hemström

2023-08-31
Länk till avsnitt

Sven-Ingvars mytomspunna spelning på Hultsfredsfestivalen

Det är spänning i luften på Hultsfredsfestivalen 1991. Sator och Thåström ska spela. Och så kommer dansbandet Sven-Ingvars upp på scenen. Nu återstår att se hur den skränande publiken ska reagera.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sven-Ingvars har spelat i nästan fyra decennier när frågan kommer om bandet vill spela på Hultsfredsfestivalen sommaren 1991. Bandet har under åren spelat allt från jazz och rock till dansbandsmusik. Det är inte självklart att tacka ja på förfrågan.

Bandmedlemmarna vill hellre ha semester, det har de alltid den tiden på året. Men bokaren Håkan Waxegård har bestämt sig. Han ska övertala både arrangörerna och Sven-Ingvars. Till slut tackar alla ja och det blir en oförglömlig spelning för alla inblandade.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Mattias Lindgren
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-08-17
Länk till avsnitt

Fyra år i skräckfängelse

Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han i ett överbelagt fängelset där fångarna styr allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år har Daniel Bakke till sist hittat kärleken och är redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn.

Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel.

I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig.

? Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel.

Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek.

Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm, [email protected].

2023-08-03
Länk till avsnitt

Carrie - den motvilliga supermodellen

Carrie Nygren är tonåring då hon blir världskänd supermodell och en favorit hos de stora modemagasinen. Men hon drömmer om ett annat liv och försöker rymma hem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Carrie Nygren upptäcks av en modellagentur i Stockholm 1971 när hon är 16 år. Hon har precis tagit sig ur en svår depression och som en följd av det rasat i vikt. Carrie skriver på ett kontrakt med en agentur i Paris. Hon packar väskan, får några hundralappar av sina föräldrar och beger sig ut i världen - 16 år och helt ensam. Hon känner sin ensam och deprimerad och längtar hem. Så hon rymmer mitt i ett stort modelljobb för franska Vouge.

Jobb för Vouge och Elle i New York

Hemma möts hon av två förvånade föräldrar som genast uppmanar Carrie att återvända. Och hon gör som de säger och fullgör jobbet sedan rullar det på med modelljobb i många år, främst i New York. Under 70- och 80-talet är hon en av de mest kända supermodellerna tillsammans med t ex Imam och Linda Evangelista. Carrie Nygren från Sveriges täcker otaliga omslag för modemagasin som Vouge och Elle.

Carrie tror att hon ska dö

Parallellt med modelljobben börjar Carrie Nygren en skådespelarkarriär. Hon lever jetsetliv och besöker ofta den ikoniska nattklubben Studio 54 där hon hänger med andra världskändisar som John Lenon och Yoko Ono, Iggy Pop och Andy Warhol. Hjulen går snabbare och snabbare och en dag kraschar allt. Carrie tror att hon är på väg att dö.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Elina Jalling
Producent: Jenny Bergman
Slutmix: Peter Jonason
Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp


Har du som lyssnare tankar på att skada dig själv? Då kan du vända dig hit:
Självmordlinjen Mind
112

2023-07-20
Länk till avsnitt

Mysteriet med Kassettmannen

1993 hittas några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.

Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

? Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.

Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

Programmet gjordes 2021.

Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]

2023-07-06
Länk till avsnitt

Det dödliga flygplansexperimentet

Över 600 svenska stridspiloter fick i tysthet sätta livet till i övningar med de stridsflygplan Sverige utvecklade på 50-och 60-talet. Ett trauma för de anhöriga och de som fick se sina kollegor dö.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under vissa delar av 50-talet dog i snitt två stridspiloter i månaden i fredstida övningar. Övningar som utfördes med de nya stridsflygplan som Sverige utvecklade. Hemma väntade de anhöriga väl medvetna om att det snart kunde vara deras tur att få ett dödsbud. Ändå talade man inte om det. Det var så det var att vara stridspilot i Sverige under det kalla kriget.

Ola Gynäs plan havererade men i motsats till många kollegor överlevde han kraschen.

Marianne såg sin man Arne gå till jobbet men han kom aldrig hem, hans bild står fortfarande på hyllan i hemmet.

Tystnaden kring det som hände plågar fortfarande de anhöriga till de döda stridspiloterna.

En P4 Dokumentär av Tobias Svanelid och produktionsbolaget Prata. Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

[email protected]

2023-06-22
Länk till avsnitt

Rockbandet Nestors återkomst

Efter 30 år ringer en av medlemmarna i det avsomnade rockbandet Nestor upp sina kompisar. Han vill återuppliva tonårsbandet. Ingen anar vad det kommer att leda till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det börjar som en tonårsdröm hemma i Falköping. Fem kompisar repar hemma i Tobias pojkrum. Planscher med bandet KISS hänger på väggarna. Mamma Barbro bjuder på chokladmjölk i pauserna.

Nestor läggs på is i 25 år

Bandet vinner musiktävlingar och alla i Nestor, som de kallar sig, är beredda på att satsa på en musikkarriär. Men just när Nestor ser ut att kunna slå igenom tar allt slut. Och det kommer att ta flera decennier år innan bandmedlemmarna möts igen.

De flesta i bandet pausar den musikaliska yrkeskarriären och blir polis, tv-fotograf och rektor. Familjelivet tar fart.

Bandet blir förband till KISS

Ett par av bandmedlemmarna fortsätter i musikbranschen. När 30 år har gått känner en av dem att att det är dags att försöka återuppliva det avsomnade Nestor. Fem mogna män i 50-års åldern ska plötsligt blåsa liv i sina rockdrömmar. Vad det kommer att innebära kan varken Tobbe, Mackan, Mäla, Johnny eller Matte föreställa sig. Inte ens i sina vildaste drömmar. Det är först när de står på samma scen som Paul Stanley och Gene Simmons det går upp för dem vilken resa de har gjort tillsammans.


Medverkande:
Mattias "Matte" Carlsson, trummor
Martin "Mäla" Frejinger, keyboard
Tobias "Tobbe"Gustavsson, sång
Johnny Wemmenstedt, gitarr
Marcus "Mackan" Åblad, bas

Barbro Larsson, Tobias mamma
Camilla Ahlin, chef inom gymnasieskolan i Härryda kommun
Christine Hellquist, stöttade bandet på 90-talet

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Christopher Johansson
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Karl Boustedt och Anton Östlund

2023-06-08
Länk till avsnitt

Bilden på Anna Lindh

2003 utsätts utrikesminister Anna Lindh för en knivattack i Stockholm. På plats finns blåljusfotografen Stefan Söderström som tar en av Sveriges mest omdebatterade och dyraste nyhetsbild någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

20 år har gått sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh 2003 utsattes för en knivattack på varuhuset NK i Stockholm och senare avled. Nära varuhuset finns blåljusfotografen Stefan Söderström, en ung, frilansande pressfotograf som i sin bil lyssnar av polisradion och tar bilder när något händer. Bilder han sedan säljer till tidningarna. Stefan är först på plats tillsammans med polis och räddningstjänst och tar bilder på Anna Lindh när hon skadad förs ut på bår ur varuhuset. De enda bilderna från en händelse som kommer att skaka om Sverige i grunden.

Pressfotografen Patrik C Österberg berättar här historien om en av Sveriges mest omtalade och dyraste nyhetsbilder. För det var många som kämpade om rätten till de unika bilderna från NK, bilder som kom att förändra fotografens liv och sätta igång en debatt om vad som kan och inte kan publiceras.

Dokumentären är gjord 2023 av Patrik C Österberg.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

2023-05-28
Länk till avsnitt

Förortskillen som blev nobelpristagare

Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Indiana Jones i Egypten

Svante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.

Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.

Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.

Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-05-11
Länk till avsnitt

Dinosauriejägaren

Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Grzegorz Nied?wiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?

När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.

200 miljoner år gamla dinosaurieben hittas i Sverige

Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Monika Titor
Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-04-27
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P4 Story ? Ludde älskade A-traktorer

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.

P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.

Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.

Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm

Producent:?Ingela Hydén

Ljudmix:?Thor Andersson

Kanal:?P4 Väst

Ansvarig utgivare:?Peter Sundblad

2023-04-21
Länk till avsnitt

Missionären som blev fångad i krigets Kongo

När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.

Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.

Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.

Programmet är gjort 2023.

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-04-13
Länk till avsnitt

Flickan som överlevde fem koncentrationsläger

Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.

Överlevde fem koncentrationsläger

Hannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.

Kom med Vita bussarna

Vid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.

I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.

Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.

? Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.

Programmet är gjort 2023.

Reporter Lotta Malmstedt

2023-03-30
Länk till avsnitt

Polisen som stal knark

I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Carina Galanou Ipsonius

Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

2023-03-23
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.