Sveriges 100 mest populära podcasts

P4 Dokumentär

P4 Dokumentär

Berättelser som roar och berör Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Markus Boger

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/p4dokumentar

Avsnitt

Swingersklubben i Skånes Jerusalem

En dag stänger loppisen i gamla järnhandeln i Örkelljunga. Heffner Lidman har bestämt sig för att pröva något nytt. En swingersklubb mitt i det som kallats Skånes Jerusalem. Beslutet delar samhället.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Swingers strömmar till Örkelljunga

Bilarna börjar strömma in i det annars stilla centrumet i Örkelljunga. I samhället finns både kyrkan och flera frikyrkoförsamlingar med många medlemmar. En lokal mitt i samhället där par har sex med andra par väcker starka känslor och delar samhället i de som är för de ökade besökssiffrorna och de som anser att det strider mot deras tro. Och snart har någon sprayat ett bibelcitat på Heffners fastighet.

En P4 Dokumentär av Gustaf Wallinder från 2023.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

Vi vill varna känsliga lyssnare för att det förekommer explicita sexuella beskrivningar i dokumentären.

[email protected]

2023-11-30
Länk till avsnitt

?Carins? hemliga abortresa till Polen

Carin är 23 år när hon ensam sätter sig på tåget för att, som den första svenskan, åka till Polen för en abort. Ingen vet utom pojkvännen. Hon bevarar sin hemlighet i 60 år.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Året är 1964 och ?Carin? studerar vid Uppsala Universitet. Hon har lovat både sin mamma och sig själv att hon ska utbilda sig och skaffa sig ett yrke.

Ofrivilligt gravid

?Carin? träffar en ung student från Tyskland och de blir förälskade. Planerar en framtid med giftermål och barn. Men båda vill bli klara med studierna och ta examen först. Trots att de skyddar sig blir ?Carin? gravid.

Abortresa till Polen

I Sverige är det tillåtet att göra abort om mamman eller barnet är sjukt så ?Carin? får ett nej. Att göra en illegal abort är uteslutet för henne. Genom vänner får ?Carin? kontakt med en läkare i Polen, där det är fri abort, så att hon kan göra det på laglig väg.

Det hon inte har någon aning om är att hennes beslut kommer att leda till en stor rättsaffär i Sverige, där hon riskerar fängelse.

I 60 år har ?Carin? bevarat sin hemlighet. Nu berättar hon sin historia, som 82-åring. Men hon vill fortfarande vara anonym.

Inläsningar:
Carin (som gammal) - Gunilla Hallberg
Carin (som ung) - Tuva Börgö

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-11-16
Länk till avsnitt

Jokkmokks-Jokke i Amerika

Gulli-kokko, aj siing lajk a börd . Så stod det på textskylten när Jokkmokks-Jokke började sjunga Gulli-Gullan koko som en gök på sin första, och sista, Amerikaturné.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jokkmokks-Jokke, en av sin tids mest folkkära artister, drömde länge om att turnera i Amerika. 1973, efter första guldskivan, blev hans dröm verklighet.

Detta är berättelsen om hur en man, större än livet, med samedräkten i bagaget och gitarren i handen, begav sig till landet ?åver där?, i sällskap med tre smålänningar och den legendariske Expressen-journalisten Stig "Nalle" Nahlbom, som minns dramatiken i Las Vegas och LA.
? Vi larmade hotelldetektiven som satte igång en spaning efter Jokke. Han gillade ju att vifta med plånboken. Vi var ju livrädda.
Vad var det som hände egentligen, när Jokke åkte till Amerika?

Dokumentären gjordes 2011.

Reporter: Ola Hemström

2023-11-01
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Monarkerna

Lyssna på en folkbildande podd om kungligheter och kungahus i Sverige och andra länder. Med Titti Schultz och Ebba Kleberg von Sydow.

Programledaren Titti Schultz och journalisten, författaren och hovexperten Ebba Kleberg von Sydow sätter historien i ett sammanhang, förklarar traditioners bakgrund och reder ut kungahusens kopplingar till varandra.

Vi pratar om festerna, familjerna, makten ? hur allt hänger ihop.

Nya avsnitt av Monarkerna släpps i appen Sveriges Radio Play varje fredag klockan 06.00.

2023-10-23
Länk till avsnitt

Uteliggaren som blev advokat

Idag bär Stefan Olafsson kostym på jobbet men för 12 år sedan var han sprutnarkoman och sov i trappuppgångar. Ett möte med den 80-åriga Heidi förändrade helt hans liv.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Redan när Stefan är 11 år är han med om sin första fylla. Trots att han inte har svårt för skolan tappar han intresse och allt går snabbt utför.

Stefan blir sprutnarkmoman

När han är i 20-årsåldern börjar han missbruka amfetamin och för att finansiera missbruket begår han inbrott. Stefan lever som hemlös i centrala Stockholm och åker in och ut ur fängelset. Han har en hemlig dröm om att plugga till advokat. Men drömmen känns avlägsen och han vågar inte ens uttala den.

Mötet på Östermalm

Men så en natt när han ska göra ett inbrott på Östermalm ser han en gammal dam som sitter i en bil och verkar sjuk. Han ser till att det kommer en ambulans och efter det blir ingenting sig likt.

Dokumentären gjordes 2023.

Reporter: Patrik Airosto
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-10-19
Länk till avsnitt

Sorgen gjorde mig till åskjägare

Han jagar åskoväder med bil och på sin dataskärm. Kraften fascinerar honom. Men Krister Ekblads väg till att bli åskjägare började efter hans frus för tidiga död. När han själv befann sig på botten.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det här är berättelsen om Krister ?Krölle? Ekblads resa från botten av sorgen till ett liv som åskjägare, ständig fascinerad av kraften i urladdningarna. Och med på resan finns hans barn.

En P4 Dokumentär av Izabella Rosengren, gjord 2023.
Producent Niklas Storm.

2023-10-05
Länk till avsnitt

BONUSMATERIAL: Håller Motorsågsmassakern än idag?

En radioreporter, en filmkritiker och en filminköpare samtalar om skräckfilmen Motorsågsmassakern och om den svenska filmcensuren.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ett samtal mellan Niklas Storm, som gjort P4 Dokumentären Slaget om Motorsågsmassakern, Sven-Erik Olsson som under 80-talet kämpade för att få bort filmcensuren och Wanda Bendjelloul, filmkritiker och författare. Samtalet leds av Sonya Helgesson Ralevic som är filmvetare och frilansjournalist.
Ett samarbete mellan Sveriges Radio och Fyrisbiografen i Uppsala.

2023-09-24
Länk till avsnitt

Motorsågsmassakern - när videovåldet skakade Sverige | del 2

Kraven att stoppa videovåldet ökar. Filmälskaren Sven-Erik jobbar nu som filmjournalist och gör allt för att motverka censuren. Plötsligt ser han en öppning för den förbjudna Motorsågsmassakern.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Videovåldsdebatten rasar i svensk media. 1983 är det är nu olagligt att hyra ut våldsamma filmer till vuxna. Och i Stockholm startar Sveriges största videovåldsrättegång som får ett oväntat slut.

Det stora bråket om Death weekend

Årtiondets censurbråk står mellan jouralisten Jan Guillou och chefen för filmcensuren på Statens Biografbyrå Gunnel Arrebäck. Det handlar om hämndfilmen Death Weekend som förbjudits sju gånger. Sven-Erik märker att något har förändrats i inställningen till censur på Statens biografbyrå. Kanske är det chansen han väntat på i alla år - en chans att ta Motorsågsmassakern förbi censuren?

Dokumentären är gjord 2023 och släpps torsdag 21 september.

Medverkande:
Sven-Erik Olsson (SEO)
Ann-Katrin Agebäck
Gunnel Arrbäck
Mats Johansson
Jan Guillou
Olof Palme
Bert Fridlund

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-21
Länk till avsnitt

Motorsågsmassakern - när videovåldet skakade Sverige | del 1

Filmälskaren Sven-Erik är 15 år då Motorsågsmassakern startar moralpanik i Sverige. Videovåldsdebatten som blossar upp hotar hans passion och filmsverige kommer aldrig mer att bli sig lik.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

1980 sänder Sveriges Televsion samhällsprogrammet Studio S. I ett reportage avslöjas att svenska barn kan hyra våldsfilmer och titta på skräckfilm. Upprördheten är stor och många chockas.

Videovåldsdebatten startar

Det startar en hätsk debatt som leder till nya lagar och förbud vad gäller videovåld. Det här blir startskottet för en mångårig debatt om kultur, censur och moral. Och filmen som alla talar om är den avskydda skräckfilmen Motorsågsamassakern.

Dokumentären är gjord 2023 och släpps tor 21 september.

Medverkande:
Sven-Erik Ohlsson (SEO)
Ann-Katrin Agebäck
Lars-Åke Norman
Rolf Jadelius
Charles Aperia
Göran Elwin
Hadar Cars
Carl-Gustaf Boethius

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-21
Länk till avsnitt

PODDTIPS: Rock och minnen med Magnus Broni

P4 Dokumentär vill tipsa om programmet Rock och minnen! I det här avsnittet berättar musikjournalisten Magnus Broni om hur han blev Guns N´Roses- frälst.

Magnus Broni är musikjournalisten som på SVT gjort program som ?De kallar oss artister?, ?Hitlåtens historia? och ?Hård rock på export?.

I ?Rock och minnen? spelar han låtar som blev till klassiker i pojkrummet och berättar historien om att växa upp på landsbygden under ett 80-tal med två TV-kanaler och varma mackor i ugnen. Och hårdrocken i högtalarna.

Programmet är från 2023.

Programledare: Magnus Broni
Producent: Susan Myrdal

2023-09-19
Länk till avsnitt

Jacob Dahlins hemlighet

Med glitter och glamour slår han igenom i TV under 80-talet. Men så dör han, 39 år. Att det är aids nämns aldrig och hans namn står inte på gravstenen. Nu berättar vänner och familj om tystnaden.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Jacob Dahlin startar sin karriär med radioprogrammet Galaxen men snart får han egna TV-program som Caramba och Jacobs stege där han bjuder in världsstjärnor, bland andra Alla Pugatjova från dåvarande Sovjetunionen. Uttrycket ?Skål ta mig fan!? blir hans signum och tillsammans med kollegan Annika Hagström och dansbandet Vikingarna spelar han in låten ?Tredje gången gillt? som tar sig ända in på Svensktoppen. Han syns och hörs överallt.

Jacob Dahlin blir sjuk i aids

Men när han 1991 plötsligt blir svårt sjuk och avlider sluter sig tystnaden kring Jacob Dahlins person. Att Jacob drabbats av HIV berättar han bara för sina allra närmaste vänner. Han ber dem bevara hemligheten för att skydda sina föräldrar och syskon. Men nu, över 30 år efter hans död, när synen på homosexualitet och aids är helt annorlunda än på 80-talet, berättar hans vänner och familj om Jacob Dahlins sista tid och vad som låg bakom tystnaden kring den.

Medverkande:
Ebba Fisch, Jacobs storasyster
Jens, Jacobs brorson
Annika Hagström, vän och journalistkollega
Tom Hedqvist, vän och formgivare
Benny Andersson, vän och musiker
Meta Bergqvist, vän och kollega

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-09-14
Länk till avsnitt

Prinsen - världens största padda

En dag får Håkan Forsberg en låda. Och i den ligger världens största padda. Paddan Prinsen kommer att förändra Håkans liv och ta honom ut i världen. Men mitt i en turné slår olyckan till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Håkan Forsbergs padda, som snabbt får namnet Prinsen, är en agapadda. Med sina 60 centimeter och 2650 gram hamnar den snabbt i Guinness Rekordbok med titeln Världens största padda. Det blir startskottet för en landsomfattande turné för Håkan och paddan. Paret hamnar till slut i USA och får vara med i amerikansk TV.

Prinsen äter råttor och växer i omfång vilket bara ökar intresset för honom. Men så händer det som inte får hända.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Bygdén
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Ola Hemström

2023-08-31
Länk till avsnitt

Sven-Ingvars mytomspunna spelning på Hultsfredsfestivalen

Det är spänning i luften på Hultsfredsfestivalen 1991. Sator och Thåström ska spela. Och så kommer dansbandet Sven-Ingvars upp på scenen. Nu återstår att se hur den skränande publiken ska reagera.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sven-Ingvars har spelat i nästan fyra decennier när frågan kommer om bandet vill spela på Hultsfredsfestivalen sommaren 1991. Bandet har under åren spelat allt från jazz och rock till dansbandsmusik. Det är inte självklart att tacka ja på förfrågan.

Bandmedlemmarna vill hellre ha semester, det har de alltid den tiden på året. Men bokaren Håkan Waxegård har bestämt sig. Han ska övertala både arrangörerna och Sven-Ingvars. Till slut tackar alla ja och det blir en oförglömlig spelning för alla inblandade.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Mattias Lindgren
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-08-17
Länk till avsnitt

Fyra år i skräckfängelse

Daniel Bakke sitter i Tunisiskt fängelse misstänkt för brott han hävdar aldrig skett. I väntan på att rentvås kämpar han i ett överbelagt fängelset där fångarna styr allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att ha levt i en resväska och jobbat över hela världen i tio år har Daniel Bakke till sist hittat kärleken och är redo att slå sig till ro och bilda familj. Men de här planerna omkullkastas när han hjälper en vän med vad Daniel tror är ett ofarligt uppdrag i Tunisien. De ska stötta en norska i en vårdnadstvist och hjälpa henne att snabbt lämna landet om hon återförenas med sitt barn.

Det dröjer bara några dagar i Tunisien innan Daniel och hans vän grips på sitt hotellrum, misstänkta för vapenbrott och kidnappning. Anklagelser som är helt grundlösa menar Daniel.

I väntan på att de ska frias hamnar de två svenskarna i Mornaguia. Ett fängelse som kritiserats av både Human rights watch och FN för inhumana förhållanden. En brutal fängelsemiljö där våldet är ständigt närvarande, trängseln extrem och maten aldrig tillräcklig.

? Hela konceptet med fängelset är att du ska brytas ner fysiskt och mental. Men det gick jag inte med på, säger Daniel.

Hör historien om Daniels kamp för att överleva skräckfängelset och återförenas med sitt livs kärlek.

Programmet är gjort 2019 av Niklas Storm, [email protected].

2023-08-03
Länk till avsnitt

Carrie - den motvilliga supermodellen

Carrie Nygren är tonåring då hon blir världskänd supermodell och en favorit hos de stora modemagasinen. Men hon drömmer om ett annat liv och försöker rymma hem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Carrie Nygren upptäcks av en modellagentur i Stockholm 1971 när hon är 16 år. Hon har precis tagit sig ur en svår depression och som en följd av det rasat i vikt. Carrie skriver på ett kontrakt med en agentur i Paris. Hon packar väskan, får några hundralappar av sina föräldrar och beger sig ut i världen - 16 år och helt ensam. Hon känner sin ensam och deprimerad och längtar hem. Så hon rymmer mitt i ett stort modelljobb för franska Vouge.

Jobb för Vouge och Elle i New York

Hemma möts hon av två förvånade föräldrar som genast uppmanar Carrie att återvända. Och hon gör som de säger och fullgör jobbet sedan rullar det på med modelljobb i många år, främst i New York. Under 70- och 80-talet är hon en av de mest kända supermodellerna tillsammans med t ex Imam och Linda Evangelista. Carrie Nygren från Sveriges täcker otaliga omslag för modemagasin som Vouge och Elle.

Carrie tror att hon ska dö

Parallellt med modelljobben börjar Carrie Nygren en skådespelarkarriär. Hon lever jetsetliv och besöker ofta den ikoniska nattklubben Studio 54 där hon hänger med andra världskändisar som John Lenon och Yoko Ono, Iggy Pop och Andy Warhol. Hjulen går snabbare och snabbare och en dag kraschar allt. Carrie tror att hon är på väg att dö.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Elina Jalling
Producent: Jenny Bergman
Slutmix: Peter Jonason
Executiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp


Har du som lyssnare tankar på att skada dig själv? Då kan du vända dig hit:
Självmordlinjen Mind
112

2023-07-20
Länk till avsnitt

Mysteriet med Kassettmannen

1993 hittas några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.

Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

? Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.

Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

Programmet gjordes 2021.

Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]

2023-07-06
Länk till avsnitt

Det dödliga flygplansexperimentet

Över 600 svenska stridspiloter fick i tysthet sätta livet till i övningar med de stridsflygplan Sverige utvecklade på 50-och 60-talet. Ett trauma för de anhöriga och de som fick se sina kollegor dö.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Under vissa delar av 50-talet dog i snitt två stridspiloter i månaden i fredstida övningar. Övningar som utfördes med de nya stridsflygplan som Sverige utvecklade. Hemma väntade de anhöriga väl medvetna om att det snart kunde vara deras tur att få ett dödsbud. Ändå talade man inte om det. Det var så det var att vara stridspilot i Sverige under det kalla kriget.

Ola Gynäs plan havererade men i motsats till många kollegor överlevde han kraschen.

Marianne såg sin man Arne gå till jobbet men han kom aldrig hem, hans bild står fortfarande på hyllan i hemmet.

Tystnaden kring det som hände plågar fortfarande de anhöriga till de döda stridspiloterna.

En P4 Dokumentär av Tobias Svanelid och produktionsbolaget Prata. Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

[email protected]

2023-06-22
Länk till avsnitt

Rockbandet Nestors återkomst

Efter 30 år ringer en av medlemmarna i det avsomnade rockbandet Nestor upp sina kompisar. Han vill återuppliva tonårsbandet. Ingen anar vad det kommer att leda till.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det börjar som en tonårsdröm hemma i Falköping. Fem kompisar repar hemma i Tobias pojkrum. Planscher med bandet KISS hänger på väggarna. Mamma Barbro bjuder på chokladmjölk i pauserna.

Nestor läggs på is i 25 år

Bandet vinner musiktävlingar och alla i Nestor, som de kallar sig, är beredda på att satsa på en musikkarriär. Men just när Nestor ser ut att kunna slå igenom tar allt slut. Och det kommer att ta flera decennier år innan bandmedlemmarna möts igen.

De flesta i bandet pausar den musikaliska yrkeskarriären och blir polis, tv-fotograf och rektor. Familjelivet tar fart.

Bandet blir förband till KISS

Ett par av bandmedlemmarna fortsätter i musikbranschen. När 30 år har gått känner en av dem att att det är dags att försöka återuppliva det avsomnade Nestor. Fem mogna män i 50-års åldern ska plötsligt blåsa liv i sina rockdrömmar. Vad det kommer att innebära kan varken Tobbe, Mackan, Mäla, Johnny eller Matte föreställa sig. Inte ens i sina vildaste drömmar. Det är först när de står på samma scen som Paul Stanley och Gene Simmons det går upp för dem vilken resa de har gjort tillsammans.


Medverkande:
Mattias "Matte" Carlsson, trummor
Martin "Mäla" Frejinger, keyboard
Tobias "Tobbe"Gustavsson, sång
Johnny Wemmenstedt, gitarr
Marcus "Mackan" Åblad, bas

Barbro Larsson, Tobias mamma
Camilla Ahlin, chef inom gymnasieskolan i Härryda kommun
Christine Hellquist, stöttade bandet på 90-talet

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Christopher Johansson
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Karl Boustedt och Anton Östlund

2023-06-08
Länk till avsnitt

Bilden på Anna Lindh

2003 utsätts utrikesminister Anna Lindh för en knivattack i Stockholm. På plats finns blåljusfotografen Stefan Söderström som tar en av Sveriges mest omdebatterade och dyraste nyhetsbild någonsin.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

20 år har gått sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh 2003 utsattes för en knivattack på varuhuset NK i Stockholm och senare avled. Nära varuhuset finns blåljusfotografen Stefan Söderström, en ung, frilansande pressfotograf som i sin bil lyssnar av polisradion och tar bilder när något händer. Bilder han sedan säljer till tidningarna. Stefan är först på plats tillsammans med polis och räddningstjänst och tar bilder på Anna Lindh när hon skadad förs ut på bår ur varuhuset. De enda bilderna från en händelse som kommer att skaka om Sverige i grunden.

Pressfotografen Patrik C Österberg berättar här historien om en av Sveriges mest omtalade och dyraste nyhetsbilder. För det var många som kämpade om rätten till de unika bilderna från NK, bilder som kom att förändra fotografens liv och sätta igång en debatt om vad som kan och inte kan publiceras.

Dokumentären är gjord 2023 av Patrik C Österberg.

Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.

2023-05-28
Länk till avsnitt

Förortskillen som blev nobelpristagare

Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Indiana Jones i Egypten

Svante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.

Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.

Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år

Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.

Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-05-11
Länk till avsnitt

Dinosauriejägaren

Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Grzegorz Nied?wiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?

När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.

200 miljoner år gamla dinosaurieben hittas i Sverige

Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Monika Titor
Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-04-27
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P4 Story ? Ludde älskade A-traktorer

Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.

P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.

Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.

Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm

Producent:?Ingela Hydén

Ljudmix:?Thor Andersson

Kanal:?P4 Väst

Ansvarig utgivare:?Peter Sundblad

2023-04-21
Länk till avsnitt

Missionären som blev fångad i krigets Kongo

När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.

Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.

Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.

Programmet är gjort 2023.

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Elvira Björnfot

2023-04-13
Länk till avsnitt

Flickan som överlevde fem koncentrationsläger

Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.

Överlevde fem koncentrationsläger

Hannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.

Kom med Vita bussarna

Vid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.

I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.

Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.

? Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.

Programmet är gjort 2023.

Reporter Lotta Malmstedt

2023-03-30
Länk till avsnitt

Polisen som stal knark

I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.

Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.

Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.

Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Carina Galanou Ipsonius

Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström

2023-03-23
Länk till avsnitt

Vasaloppskuppen

Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.

Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.

? Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.

? Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.

Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.

Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.

Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.

Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan:

2023-03-05
Länk till avsnitt

Nakna i mygghelvetet

Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats - i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.


På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.

Myggen skulle suga blod i sex timmar

En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.

? Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Gustaf Wallinder
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot

P4 Dokumentär når du på [email protected]2023-02-23
Länk till avsnitt

Att bygga sin egen kista

Den 88-årige snickaren Gunnar Jönsson har bestämt sig för att bygga sin egen kista. Barnen blir först förskräckta. Men sen börjar de fundera. Det gör även reportern Ola Hemström när hans pappa dör.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Hela sitt liv har han arbetat med trä. Nu vill 88-årige Gunnar Jönsson han göra sin egen kista. Barnen blir rädda men sen bestämmer de sig för att också beställa var sin kista. De enkla furukistorna uppe på logen blir allt fler. När Ola Hemströms egen far dör börjar han fundera. Ska han våga be Gunnar att bygga en kista åt en man som var Gunnars vän? Pappa Stigs kista.
Kan man göra så - låta bygga sig en egen kista?

En P4 Dokumentär av Ola Hemström gjord 2023.

Har tankar om det du hört? Hör av dig via mail till [email protected]

Vilka krav finns om man bygger sin egen kista?

2023-02-08
Länk till avsnitt

Eilert Pilarm: Elvis ande tog över min kropp

Eilert är tonåring när han upplever att Elvis Presleys ande tar över honom. Efter år av elchocker och tung medicinering bestämmer han sig för att driva ut anden. Genom att ställa sig på scenen.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Eilert Dahlberg blir Elvis från Husum

När Eilert Dahlberg är barn lyssnar han helst på frälsningssoldaten Lapp-Lisa och rockkungen Elvis Presley. Som 39-åring spelar han på eget bevåg in några kassettband med Elvis-covers och sedan tar det inte lång tid förrän inspelningarna hamnar hos radiojournalisten Tomas Tengby i Morgonpasset på P3. Radiolyssnarna älskar snabbt "Husums Elvis" och hans säregna sätt att sjunga. Inte alltid rent men alltid med känsla och kärlek till Elvis. 

2001 är han Sveriges mest bokade artist och blir även känd i England och USA. En av våra mest märkliga framgångssagor.

Eilert Pilarm får elchocker

Men bakom framgångarna döljer sig en lång period av mörker då Eilert blir behandlad med både elchocker och tung medicinering. Han själv upplever det som om Elvis Presleys ande har tagit över hans kropp. Det enda sättet för honom att bli fri från anden är att ställa sig på scenen och sjunga Presley-låtar.

Alexander Arvidsson har mött Eilert idag 2023 och här talar Eilert ut om den mörka drivkraften bakom hans beslut att ställa sig på scenen som Elvis trots att många skrattat åt honom.

Dokumentären är gjord 2023.

Reporter: Alexander Arvidsson
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

2023-01-26
Länk till avsnitt

När valrossen Freya kom till byn

En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
? Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.

Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.

Valrossen Freya skapar uppståndelse

Jag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
? Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.

Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne. 

Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias ?valrossexpert? och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen. 

? Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.

Valrossen Freya ses som ett samhällsproblem

Badgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
? Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.

Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.

Medverkande:
Magnus Sandberg, boende på Smögen
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
Carina Westersund, boende i Strömstad
Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
Tone Fiskeseth, boende i Oslo
Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
Thea och Osmun, skolelever i Moss
Astri Tonian, konstnär och skulptör

Dokumentären är gjord 2022.

En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

2023-01-11
Länk till avsnitt

John Bauer och Ester Ellqvist - en mörk kärlekssaga: Del 3/3 | Undergången

Del 3. Lille Putte föds och äktenskapet får ny luft. Men livet i skogen fungerar inte och paret beslutar sig för att starta om i Stockholm. Men mörkret växer i John och resan slutar i katastrof.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

När de möts på Konstakademin i Stockholm är Ester Ellqvist är en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. John Bauer är en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

John Bauer har rönt stora framgångar med sina illustrationer av sagoboksserien Bland Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna. Och trollens ansikten skvallrar om likheten med konstnären själv och den svärta han bär på.  
?Ömsom är jag troll, ömsom är jag människa?, säger han själv.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

Skogen är tidigt Johns tillflykt och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när nu Ester och John som gifta har återvänt och slagit sig ner i de skogar som varit hans börjar har mörkret börjat sänka sig över John. Ester är ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor. Johns tvivel på sin egen förmåga fortsätter att växa.

Pressen ökar

Efter ett missfall föds sonen Putte och John och Esters äktenskap får nytt liv. Men pressen på John att leverera sina berömda teckningar av troll och prinsessor fortsätter. Han känner sig alltmer fångad i den bildvärld han själv skapat.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.


Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]

2022-12-20
Länk till avsnitt

John Bauer och Ester Ellqvist - en mörk kärlekssaga: Del 2/3 Prinsessan i trollskogen

Del 2. John och Ester har efter många tvivel gift sig. Nu flyttar de till Johns skogar i Småland, där troll och sagoväsen gömmer sig bakom varje sten. Men mörkret börjar krypa sig in i deras hem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin i Stockholm. Hon en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som började som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

För John Bauer börjar nu framgångarna med illustrationerna av sagoboksserien Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna.

Flytten till skogarna i Tomtar och troll

De är i Johns barndomsskogar den bildvärld föds som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när Ester och John som gifta nu återvänder och slår sig ner där börjar mörkret sänka sig över John.

?Ömsom är jag John Bauer, ömsom är jag trollet" säger han själv.

Ester blir ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor.
För John blir arbetet allt intensivare i takt med framgångarna och hans tvivel på sin egen förmåga växer.

Då händer det som inte får hända.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.


Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]

2022-12-15
Länk till avsnitt

John Bauer och Ester Ellqvist - en mörk kärlekssaga: Del 1/3 | Kärlek på Akademin

Del 1. John och Ester är båda lovande konstnärer när de möts på Konstakademin 1900. Hon en sprudlande stadsmänniska - han en begåvad skogsromantiker som slåss med tvivlen på sin egen förmåga.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Ester Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin

Ester Ellqvist och John Bauer är båda elever som sticker ut på Konstakademin. Hon en sprudlande, frispråkig och vacker stadsmänniska, omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker, men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.

Skogarna i Bland Tomtar och troll

Skogen är John tillflykt i barndomen och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Framgångarna med sagoboksserien Bland tomtar och troll väntar i framtiden. Men när Ester och John som nygifta återvänder till Småland och slår sig ner vid sjön Bunn utanför Gränna börjar mörkret sänka sig över John.

En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.

Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Brevet från Elna lästes av Ulla de Verdier.
Kurskamratens memoarer lästes av Mattias Pleijel.

Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist.

Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.

Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.

Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]

.

2022-12-24
Länk till avsnitt

Mannen utan minne

En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.

Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.

Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.

Programmet är gjort av Tomas Magnusson.

2022-12-01
Länk till avsnitt

Harald Treutiger och Trollkarlsupproret

1993 lanserar SVT en ny TV-idé. TV-stjärnan Harald Treutiger ska avslöja trolleritricks - på bästa sändningstid. Men trollkarlarna blir ursinniga. Magin är hotad och nu blåser det till strid.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Rena Rama Sanningen fick Harald Treutiger att drabbas av trollkarlarnas ilska

Magin är hotad, menar trollkarlarna, och riktar sina trollstavar mot programledaren Harald Treutiger. TV-programmet ska avslöja tricken bakom trollkarlarnas magi.

När "Rena Rama Sanningen", trots kritiken, får premiär i rutan når magikernas känslor orkanstyrka. Dåtidens stora TV-stjärna, Harald Treutiger, får till och med ta emot mordhot. Men när giljotinen ska testas i programmet så händer något.

Denna P4 Dokumentär är producerad 2022 av Gustaf Wallinder.

Producenter är Sofia Kottorp och Ola Hemström.

[email protected]

2022-11-17
Länk till avsnitt

Dödlig kollision på Kattegatt

Det är årets sista natt 1963. Ångaren är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Gösta Bågenholm berättar om skeppets sista resa.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert kolliderar på nyårsnatten 1963 med ett okänt fartyg i dimman på Kattegatt. Nu inleds en kapplöpning mot klockan för att hinna fram till Lilla Middelgrund och grundsätta det skadade skeppet. Ska kapten Joseph Huet hinna rädda sitt skepp och till vilket pris?

Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. "Sailors Grave" heter den.

Detta är en omarbetade version av ett tidigare avsnitt av P1-serien Min berättelse där du kan höra fler berättelser av Gösta Bågenholm.

Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till P4 Dokumentärs producent, Ola Hemström, på [email protected]

2022-11-11
Länk till avsnitt

Den långa jakten på Iggy Pop

Lena Nordlund blir helt golvad av Iggy Pop när hon ser honom på konsert 1986. Som journalist bestämmer hon sig för att få en intervju med Iggy. Men det tar tio år och många mail innan det blir ett ja.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Iggy Pop ? punkens gudfader

Iggy Pop har kallats punkens gudfader och är känd för sitt samarbete med rockbandet The Stooges och David Bowie.

För Lena Nordlund är Iggy Pop sällskapet i radio när hon lagar mat och en långvarig artistförälskelse. Nu ska hon äntligen få träffa honom både som fan och vetenskapsjournalist.

Iggy Pop är också en stor inspiration för att aldrig ge upp ? en artist som hade många motgångar i början, men hela tiden kämpade på.

20 oktober 2022 tilldelades Lena Nordlund branschpriset Guldörat för intervjun med Iggy Pop i kategorin Årets Intervju.

Programmet gjordes 2022

Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

2022-10-20
Länk till avsnitt

The long chase for Iggy Pop

Lena Nordlund is completely bowled over by Iggy Pop when she sees him in concert in 1986. Later, as a journalist she decides to get an interview with him. But it takes ten years before she gets a yes.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Iggy Pop has been called the godfather of punk and is known for wild live performances. And also for his shirtless body, his time in the band the Stooges and his cooperation with David Bowie.

For Lena he´s also a company on the radio while she´s cooking at home, and she has a long lasting love for his music and artistry. Now, at last, she will meet him, both as the fan she is, and as a science journalist.

Iggy Pop is also a big inspiration to never give up ? a musician who went through many hardships in the beginning of his career, but always kept going.

In October 20, 2022, Lena Nordlund received the Swedish radio award Guldörat (the Golden Ear), ?Interview of the year?  for her interview with Iggy Pop. The documentary was made in 2022.

Reporter: Lena Nordlund
Producers: Ola Hemström and Sofia Kottorp
Final mix: Olle Sjöström

2022-10-29
Länk till avsnitt

I krigets skugga: Ingrid spanade efter fiendeplan

Mitt under brinnande krig går 20-åriga Ingrid Rune vakt vid finska gränsen. De kallas "Tornsvalorna", luftbevakarna med ögonen mot skyn och vapen i hand. I bitande kyla sätts Ingrid på prov.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Tusentals kvinnor rekryteras under andra världskriget för att bevaka Sveriges luftrum och gränser. För första gången vapentränas kvinnor i försvaret och får samma lön som männen. Men de får kämpa för att accepteras.

När den tyska Engelbrechtsdivisionen reser genom Sverige är det Ingrid som beväpnad vaktar tågstationen i Vitvattnet.

Dokumentären bygger på dagboksanteckningar och brev som Ingrid Rune skrev 1940 och 1941 och är ett av de få vittnesmål som finns bevarat av en tid då synen på kvinnor i krig förändrades.

Medverkande: Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia Stockholms universitet. Klas Åmark, professor emeritus i historia och Staffan Rune, son till Ingrid Rune.

Dokumentären är gjord 2022 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström.

2022-10-06
Länk till avsnitt

Rånaren som blev popidol i Jailbird Singers | Del 2/2

Fängelsebandet Jailbird Singers gör succé på Svensktoppen. Men på turnén kan Korpen inte hålla fingrarna i styr och frontfiguren Tony Granqvist faller ihop på scen. Det gamla livet hinner ikapp dem.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bandet Jailbird Singers bildas på Långholmens fängelse 1964. Rånaren Tony Granqvist, biltjuven Åke "Korpen" Johnson och kassaskåpssprängaren Tore "Masen" Eliasson finner varandra och får skivkontrakt redan i fängelset. Tony är ett musikaliskt geni och motorn i bandet. Han beskrivs som en ny svensk Elvis. 1964 ger sig bandet ut i folkparkerna och hamnar på Svensktoppen med bland annat "Där björkarna susa". Drömmen om ett nytt liv har blivit sann. Men ränderna från det kriminella livet är svåra att tvätta bort och något håller på att hända med Tony.

Dokumentären är gjord av Alfred Sjelvgren och Malte Just.

Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Dokumentären är gjord 2022.

2022-09-22
Länk till avsnitt

Rånaren som blev popidol i Jailbird Singers | Del 1/2

Tony Granqvist möter biltjuven Masen och dynamitarden Korpen på Långholmen och Jailbird Singers föds. Tony beskrivs som en ny Elvis och de hamnar på svensktoppen. Men deras förflutna hotar framgången.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Bandet Jailbird Singers bildas på Långholmens fängelse 1964. Rånaren Tony Granqvist, biltjuven Åke "Korpen" Johnson och kassaskåpssprängaren Tore "Masen" Eliasson finner varandra och får skivkontrakt redan i fängelset. Tony är ett musikaliskt geni och motorn i bandet. Han beskrivs som en ny svensk Elvis. 1964 ger sig bandet ut i folkparkerna och hamnar på Svensktoppen med bland annat "Där björkarna susa". Drömmen om ett nytt liv har blivit sann. Men ränderna från det kriminella livet är svåra att tvätta bort och något håller på att hända med Tony.

Dokumentären är gjord av Alfred Sjelvgren och Malte Just.

Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp

Dokumentären är gjord 2022.

2022-09-22
Länk till avsnitt

Insidern och rekordrånet - torpeden och polisjakten | Del 2/2

Jakten efter gärningsmännen bakom rånet blir intensivare. Polisen har span på den misstänkta insidern, men vilka är hans kumpaner? Samtidigt kopplas rånet ihop med stans ökända gäng - Uppsalamaffian.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Väktarkollegorna Andreas och Peter blir rånade utanför i centrala Uppsala våren 1991. Det tar inte lång tid förrän polisen riktar sina misstankar mot de båda väktarna, eftersom det var för mycket pengar i värdetransporten och rånet gick för lätt tycker polisen.

Polisen griper Peter som häktas och förhörs. Men han släpps i brist på bevis. Samtidigt kallas kollegan Andreas in på nya tuffa förhör och han kämpar för att bevisa sin oskuld.

Det visar sig nu att rånet kopplas till stans okända gäng, Uppsalamaffian. För första gången berättar ligans tidigare så kallade torped, Johan Enander, om sin inblandning i rånet och om hur en blåsning höll på att leda till gangsterkrig.

Samtidigt tror sig polisen ha gjort det genombrott som kan komma att lösa fallet om det inte vore för att de misstänkta rånarna är borta.

Det här är berättelsen om ett rån där kollegor vänder sig mot varandra och polisen tvingas ut på en internationell jakt efter det stora bytet.

Peter, Jannis, Mikael och Christos heter egentligen något annat. Peter är död sedan något år tillbaka. Trots upprepade försök har de tre andra inte gått att nå eller slutat svara efter att redaktinen väl haft kontakt.
Johan Enander har lämnat kriminaliteten och är sedan många år tillbaka engagerad att hjälper andra att göra samma sak.

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström

2022-09-08
Länk till avsnitt

Insidern och rekordrånet - kollega ställs mot kollega | Del 1/2

Väktarna Andreas och Peter kör värdetransport i Uppsala när två maskerade män överfaller dem. Rånarna kommer över nästan 10 miljoner kronor. Polisen riktar snabbt misstankarna mot väktarna själva.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Väktaren Peter är kroppsbyggare, skämtar ofta och är populär bland kollegorna. Hans kollega Andreas kallas Clintan på jobbet, eftersom han är verkar vara en hårding och har en stor revolver. De båda kollegorna trivs i varandras sällskap.

Men så en sommardag 1991 blir Andreas och Peter rånade i centrala Uppsala. Det är det största rånet någonsin i stan och en enorm polisinsats drar igång, och utredarna upptäcker snart en rad märkliga omständigheter.

Det är nästan dubbel så mycket pengar i värdetransporten än vad som är tillåtet. Rånarna verkar ha vetat var värdetransporten ska köra, vilken väktare som är beväpnad och det hela gick enkelt. Allt pekar på att det är ett insiderbrott, och Andreas och Peter går från att vara brottsoffer till misstänkta gärningsmän.

Det här är berättelsen om ett rån där kollegor vänder sig mot varandra och polisen tvingas ut på en internationell jakt efter det stora bytet.

Programmet är gjort 2022.

Reporter: Niklas Storm, [email protected]
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström2022-09-08
Länk till avsnitt

Mysteriet med Kassettmannen

1993 hittar Peter Apelgren några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok om sina resor i Sverige. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.

Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.

? Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.

Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.

Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström

Programmet gjordes 2021.

Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]

2022-08-25
Länk till avsnitt

Broströms, del 4: Nattklubbsdansösen och Mr Dan

1960 kliver en ung dam med fint bagage av Londonbåten i Göteborg. Hon ber taxichauffören köra till Mr Dan. Larmet går på tidningsredaktionerna. Vem kan den här pinglan vara?

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Nattklubbsdansösen Anna-Bell Lee

Anna-Bell Lee är nattklubbsdansös och kommer att skaka om i Göteborgssocieteten och snart ta över som fru Broström. Lite luggslitna redaren Dan-Axel och enormt tjusiga Anna-Bell är på alla tidningsomslag.


Broströmsimperiet går mot sitt slut

Samtidigt börjar det gå allt sämre för sjöfarten och varvsindustrin. Folk funderar kring hur Broströmsimperiet sköts egentligen. Koncernchefen Dan-Axel svajar betänkligt vid sjöfartsdopen. Broströms hundra år av makt och framgångar går mot sitt slut.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.

[email protected]

Medverkande
Sten Hedman, journalist. Jobbade på Bildjournalen på 60-talet. 
Ebba von Essen, journalist på Aftonbladet. 
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio som jobbade på Eriksbergsvarvet i början av 70-talet. 
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Slutmix: Olle Sjöström

2022-08-18
Länk till avsnitt

Broströms, del 3: Amerikalinjen, juvelen i kronan

Året är 1953 och fröken Myron söker jobb på de tjusiga Amerikabåtarna i Göteborg. 50-talet är guldår för familjen Broström. Men en morgon kommer skrämmande nyheter om en fartygskrasch.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

I februari 1953 springer Kerstin på en kamrat i Göteborg som tar henne med ombord på MS Gripsholm. Hon blir helt betagen i fartygets vackra trappa och söker ett jobb som sjukgymnast på Svenska Amerika Linien.

Lyxliv på Amerikabåtarna

Det är glammigt värre för passagerarna ombord. Champagne, dopp i poolen och dans till levande musik. Men en morgon kommer skrämmande nyheter. Två lyxfartyg har krockat utanför den amerikanska östkusten.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.

[email protected]

Medverkande
Kerstin Berg, sjukgymnast som jobbade på Stockholm och Kungsholm på 50-talet.
Bertils Söderberg som arbetade på Kungsholm i början av 60-talet. 
Krister Bång, fartygshistoriker.
Ivar Janson, släkting.
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

Slutmix: Olle Sjöström

2022-08-11
Länk till avsnitt

Broströms, del 2: Skottet på Djurgårdsslätten

Torsdagen den 15 mars 1934 vaknar Stockholmarna till blodiga rubriker. En militär har skjutits ihjäl i sitt hem på Djurgården. Det är hans unga hustru Brita som hållit i vapnet. Född Broström.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Paret beskrivs som synnerligen välsituerade. Brita kommer från en av Sveriges mest framgångsrika familjer ? Broströms ? med fartyg på alla de sju världshaven.

Familjen Broström är högvilt för pressen

Familjeöverhuvudet Dan Broström hastiga död har skapat stora rubriker några år tidigare. Under våren 1934 rullas på nytt en mycket sorglig men denna gång också våldsam kärlekshistoria upp inför allmänhetens ögon.  På Långholmens sinnessjukavdelning försöker professor Kinberg reda ut vad som ligger bakom dådet och redardrottningen Ann-Ida, Britas mamma, ställs åter inför hårda prövningar.

Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn

[email protected]

Medverkande
Thomas Nilsson, psykolog och forskare i experimentell rättspsykiatri vid Göteborgs universitet. 
Ninna Boberg, museipedagog vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg

2022-08-04
Länk till avsnitt

Broströms, del 1: Kärlek med förhinder

Dan Broström och grosshandlardottern Ann-Ida Mark möts i Göteborg i början av 1900-talet. Men kärleken stöter snart på förhinder när paret börjar bygga upp det stora redarimperiet.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Broströms är under sin guldålder Sveriges största rederi och Göteborgs största arbetsgivare. Hundratalet fartyg seglar ute på haven.Redarfamiljen Broströms framgångssaga 

Familjens berättelse börjar i Värmland redan på 1850-talet. Axel Broström är 13 år och jobbar vid järntransporterna i Kristinehamn. Han är barnarbetaren som går från botten till toppen och lägger grunden till ett redarimperium. Men när familjen flyttar till Göteborg på sin resa uppåt så möter sonen Dan kärleken i Ann-Ida Mark. En flicka från samhällets toppskikt. Och nu hopar sig molnen.

Programmet är gjort 2020 av Cecilia Ohlén.

[email protected]

Medverkande
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
Kent Olsson och Jan Kuuse, forskare i ekonomisk historia.
Olof Andersson, bibliotekarie i Kristinehamn. 
Ivar Janson, släkting. 
Anna Adrian, konservator på Göteborgs museum.

Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström

2022-07-28
Länk till avsnitt

PODDTIPS: P4 Story Polismordet i Biskopsgården ? familjen om tiden efter Andreas död

Berättelser som roar och berör

2022-07-28
Länk till avsnitt

I krigets skugga: Ryska bomber över Stockholm och Strängnäs

En mörk februarikväll 1944 går Gunnar Backlin över kaserngården i Strängnäs då han hör mullret av bombplan. Himlen lyses upp, en öronbedövande smäll hörs. Sovjetiska bomber faller runt omkring honom.

Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

Gunnar Backlin är soldat vid regementet i Strängnäs när han fälls till marken av de sovjetiska bomberna.
Under samma kväll faller också sovjetiska bomber över Södertälje och Södermalm i Stockholm.

Nu börjar spekulationerna om varför bomberna släppts över det neutrala Sverige.
Kan det vara gripandet av den ryska spionen Vasilij Sidorenko som är upprinnelsen till det ryska anfallet? Eller är förklaringen en helt annan?

Programmet gjordes våren 2022.

Reporter: Urban Björstadius
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp2022-07-21
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.