Sveriges 100 mest populära podcasts
2003 utsätts utrikesminister Anna Lindh för en knivattack i Stockholm. På plats finns blåljusfotografen Stefan Söderström som tar en av Sveriges mest omdebatterade och dyraste nyhetsbild någonsin.
20 år har gått sedan dåvarande utrikesminister Anna Lindh 2003 utsattes för en knivattack på varuhuset NK i Stockholm och senare avled. Nära varuhuset finns blåljusfotografen Stefan Söderström, en ung, frilansande pressfotograf som i sin bil lyssnar av polisradion och tar bilder när något händer. Bilder han sedan säljer till tidningarna. Stefan är först på plats tillsammans med polis och räddningstjänst och tar bilder på Anna Lindh när hon skadad förs ut på bår ur varuhuset. De enda bilderna från en händelse som kommer att skaka om Sverige i grunden.
Pressfotografen Patrik C Österberg berättar här historien om en av Sveriges mest omtalade och dyraste nyhetsbilder. För det var många som kämpade om rätten till de unika bilderna från NK, bilder som kom att förändra fotografens liv och sätta igång en debatt om vad som kan och inte kan publiceras.
Dokumentären är gjord 2023 av Patrik C Österberg.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Svante Pääbo växer upp med en ensamstående flyktingmamma och en hemlig pappa, i en förort där de flesta inte läser vidare. Ändå kommer han att revolutionera den mänskliga historien.
Indiana Jones i EgyptenSvante Pääbo visste väldigt tidigt att han ville ägna sig åt mänsklighetens historia, även om han till en början trodde att han skulle bli som Indiana Jones i Egypten. Och han fick alltid stöd av sin mamma, som uppmuntrade honom att gå sin egen väg.
Genom att i smyg, på fritiden, ägna sig åt DNA-forskning på gamla mumier i det labb där de sysslade med medicinsk modern och banbrytande forskning på 1980-talet kom han att göra sådant som uppmärksammades i hela världen. Det blev det första steget mot att sedan kunna analysera generna i våra närmaste utdöda släktingar neandertalarna.
Men hans egen hemliga släkthistoria blev inte känd förrän han var en etablerad, världsberömd forskare i 50-årsåldern.
Lena Nordlund har som vetenskapsjournalist följt Svante Pääbo i 20 år och även producerat hans sommarprogram. Att prata om sig själv har inte varit något Svante Pääbo varit så bekväm med genom åren. Men här ger hon sin bild av förortskillen som blev nobelpristagare och förändrade synen på den mänskliga historien.
Följ med Svante Pääbo till barndomens Bagarmossen och hör om vad som formade honom.
Dokumentären är gjord 2023.
Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot
Den polske paleontologen Grzegorz Niedwiedzki flyttar till kärleken i Sverige, ett land utan dinosauriefynd. Men så sätter han spaden i marken och upptäckten förändrar allt.
Grzegorz Nied?wiedzki intresserar sig för fossil redan som barn. Och som student träffar han sitt livs kärlek, Kasia, på en forskarkonferens. Men när Kasia flyttar till Sverige för att forska vid Uppsala Universitet hamnar Grzegorz i ett dilemma. Ska han ge upp sin dinosaurieforskning i Polen och flytta till Kasia i Uppsala eller göra karriär i Polen?
När han till slut väljer kärleken och kommer till Sverige börjar han leta dinosaurieben i Skåne trots att många före honom har gett upp. Ingen har någonsin hittat stora ben från enorma köttätande dinosaurier i Sverige.
Men efter många långa timmar i skogarna hittar Grzegorz ben som får hela forskarvärlden att dra efter andan. Och det visar sig att den polska paleontologen vänder upp och ner på föreställningen om när de stora dinosaurierna levde på vår jord.
Dokumentären är gjord 2023.
Reporter: Monika Titor
Producenter: Niklas Storm och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot
Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om 13-åriga Ludde som är med om en olycka i en trimmad a-traktor.
P4 Väst har granskat hur Transportstyrelsen, bara månader efter olyckan, inleder arbetet med en hårt kritiserad regeländring som leder till fler manipulerade a-traktorer på vägarna.
Snart tre år har gått sedan kraschen, nu berättar Ludde och hans mamma Petra för första gången om olyckan som förändrade allt.
Reportrar: Dino Jasarovic och Frida Grönholm
Producent:?Ingela Hydén
Ljudmix:?Thor Andersson
Kanal:?P4 Väst
Ansvarig utgivare:?Peter Sundblad
När strider bryter ut i Kongo-Brazzaville blir missionsarbetaren Lars Anders Larsson fast i ett gästhus som ligger vid frontlinjen. Nu måste han fly innan det är för sent.
Lars Anders Larsson reser 1997 till Kongo-Brazzaville för att hjälpa till att bygga upp landet som skakats av ett inbördeskrig. Hemma i Sverige har han fru och fyra barn.
Hela familjen har i omgångar rest till de båda Kongo-republikerna för att på Svenska missionsförbundets uppdrag jobba med bland annat hälsoprojekt. Lars Anders Larsson är van vid att hantera riskfyllda situationer. Men det han nu möter är farligare än något han tidigare upplevt.
Nya stridigheter blossar upp och det gästhus som Lars Anders bor på hamnar mitt i frontlinjen. Läget för Lars Anders och de andra som sökt skydd på gästhuset blir värre dag för dag, och han måste komma på ett sätt för dem att fly.
Programmet är gjort 2023.
Reporter: Niklas Storm
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Elvira Björnfot
Hanna Dimitri var bara ett barn då hon hamnade i Auschwitz. Men inte för att hon var jude utan för att hon var rom. Hon blev fånge Z-4517 och räddades till Sverige av de vita bussarna.
Hannas Dimitris dotter Berith Kalander berättar den otroliga berättelsen om sin mamma som föddes i Polen och som barn förlorade hela sin familj i Förintelsen.
Överlevde fem koncentrationslägerHannas pappa och syskon avrättades av soldater i en skog i Polen och hon skickades sedan med sin lillasyster Anita, fem år, med boskapsvagn till Auschwitz. Där gasades hennes lillasyster ihjäl medan Hanna överlevde både Auschwitz och flera andra koncentrationsläger, bland andra Maidanek, Rechlin och Ravensbrück innan hon skickades för tvångsarbete i Nazitysklands vapenfabriker.
Kom med Vita bussarnaVid krigsslutet lyckades Hanna som 14-åring komma med Röda Korsets hjälpaktion Vita bussarna till Sverige och registrerades som inresande i Malmö i början av maj 1945, som en av bara två räddade romer.
I Sverige gifte hon sig med Georg Dimitri, som var svensk rom från en tivolifamilj. Tillsammans fick de fyra barn och de levde större delen av livet i Malmberget i Norrbotten, där Georg så småningom fick jobb i gruvan.
Mattias Kalander, Beriths son, minns mormor Hanna med värme. Han har speciella minnen av när han och Hanna tillsammans tittade på Kung fu-filmer, som Hanna gillade att se.
? Jag tror hon gillade att se den lilla människans revansch mot ondskan, säger han.
Programmet är gjort 2023.
Reporter Lotta Malmstedt
I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.
Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.
Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.
Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.
Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Carina Galanou Ipsonius
Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Med lösmustascher och skägg bestämde sig Britt Dohsé och Birgitta Westhed att nästla sig in i Vasaloppet 1978. Som kvinnor var de förbjudna att delta. Men de ville åka och skrev historia på kuppen.
Efter att gymnastikläraren Margit Nordin åkte Vasaloppet 1923 förbjöds kvinnligt deltagande. Det kunde vara farligt för den kvinnliga hälsan att delta, påstods det bland annat.
Men efter närmare sex decennier av förbud hände något i 1978 års Vasalopp som skulle komma att förändra historien. De båda motionärerna Britt Dohsé och Birgitta Westhed bestämde sig för att åka de nio milen utklädda till män. De skaffade lösskägg från Stadsteatern i Göteborg och anmälde sig i bekanta mäns namn.
? Jag tyckte det var sorgligt och bedrövligt att vi inte fick åka. Att klä ut sig var enda chansen att kunna delta, säger den idag 79-åriga Birgitta Westhed.
? Jag var förbannad, det var bara gubbar överallt som bestämde, säger 82-åriga Britt Dohsé.
Britts och Birgittas revolt 1978 skapade rubriker och bidrog till att kvinnorna till slut tilläts åka. I år är det 40 år sedan de nio milen mellan Sälen och Mora öppnades för kvinnor, då i klassen Öppet Spår. 1981 släpptes kvinnorna fram även i det ordinarie Vasaloppet.
Programmet är gjort 2019 av Martin Eriksson.
Birgitta Westhed dog året efter att denna dokumentär gjorts. Hon blev 80 år gammal.
Fler dokumentärer av Martin Eriksson hittar du nedan:
Tre vänner antar en utmaning. Att försöka sitta nakna utomhus på Sveriges myggtätaste plats - i sex timmar. Ortsborna tycker de är tokiga. Myggplågan är värre än någonsin denna sommar. Ska de lyckas?
Sommaren 2009 är myggplågan olidlig i byn Bärrek i Gästrikland. I området kring nedre Dalälvens mynning gör myggen att företag flyttar, turisterna flyr och ortsborna håller sig inomhus.
På en rockfestival pratar tre kompisar från Valbo om mygghelvetet i Bärrek. De har hört ett rykte som säger att den som får tillräckligt många mygg-stick vid ett tillfälle sedan helt slipper klådan. Efter några öl bestämmer sig Johan Norbäck och hans två kompisar för att ta reda på om ryktet stämmer. De kallar det Operation Överdos.
En varm och solig sommardag åker de till Bärrek. De slår upp ett campingbord, tar av sig till bara kalsongerna och dukar upp med pussel, läsk och chips. Målet är att låta myggen suga blod från deras nakna kroppar i sex timmar. Ortsborna tycker de är galna och lokalpressenkommer för att se hur länge killarna står ut.
? Under arbetets gång blev det klart för mig att även om Valbokillarnas upptåg var dråpligt var myggplågan för ortsborna inget man skrattade åt. Och kampen mot myggen blev också något som jag bestämde mig för att skildra i den här berättelsen, säger Gustaf Wallinder som gjort dokumentären.
Dokumentären är gjord 2023.
Reporter: Gustaf Wallinder
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Elvira Björnfot
P4 Dokumentär når du på [email protected]
Den 88-årige snickaren Gunnar Jönsson har bestämt sig för att bygga sin egen kista. Barnen blir först förskräckta. Men sen börjar de fundera. Det gör även reportern Ola Hemström när hans pappa dör.
Hela sitt liv har han arbetat med trä. Nu vill 88-årige Gunnar Jönsson han göra sin egen kista. Barnen blir rädda men sen bestämmer de sig för att också beställa var sin kista. De enkla furukistorna uppe på logen blir allt fler. När Ola Hemströms egen far dör börjar han fundera. Ska han våga be Gunnar att bygga en kista åt en man som var Gunnars vän? Pappa Stigs kista.
Kan man göra så - låta bygga sig en egen kista?
En P4 Dokumentär av Ola Hemström gjord 2023.
Har tankar om det du hört? Hör av dig via mail till [email protected]
Eilert är tonåring när han upplever att Elvis Presleys ande tar över honom. Efter år av elchocker och tung medicinering bestämmer han sig för att driva ut anden. Genom att ställa sig på scenen.
Eilert Dahlberg blir Elvis från HusumNär Eilert Dahlberg är barn lyssnar han helst på frälsningssoldaten Lapp-Lisa och rockkungen Elvis Presley. Som 39-åring spelar han på eget bevåg in några kassettband med Elvis-covers och sedan tar det inte lång tid förrän inspelningarna hamnar hos radiojournalisten Tomas Tengby i Morgonpasset på P3. Radiolyssnarna älskar snabbt "Husums Elvis" och hans säregna sätt att sjunga. Inte alltid rent men alltid med känsla och kärlek till Elvis.
2001 är han Sveriges mest bokade artist och blir även känd i England och USA. En av våra mest märkliga framgångssagor.
Men bakom framgångarna döljer sig en lång period av mörker då Eilert blir behandlad med både elchocker och tung medicinering. Han själv upplever det som om Elvis Presleys ande har tagit över hans kropp. Det enda sättet för honom att bli fri från anden är att ställa sig på scenen och sjunga Presley-låtar.
Alexander Arvidsson har mött Eilert idag 2023 och här talar Eilert ut om den mörka drivkraften bakom hans beslut att ställa sig på scenen som Elvis trots att många skrattat åt honom.
Dokumentären är gjord 2023.
Reporter: Alexander Arvidsson
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
En valross har förirrat sig från Arktis till sommarhettan i Oslofjorden. Hon heter Freya och gillar att solbada på småbåtar. Hon blir sommarens stora snackis. Men också ett säkerhetsproblem.
En kylig marsdag får sommarpärlan Smögen besök av något så ovanligt som en 600 kilo tung valross. Magnus Sandberg stöter på det, han först tror är en gigantisk säl, på sin kvällspromenad och sätter sig på en armlängds avstånd från henne:
? Valrossen tyckte väl inte jag såg så skräckinjagande ut för jag var ingen isbjörn eller någonting liknande, berättar han om när han blev sittande helt ensam med valrossen i över en timme.
Hon heter Freya och är en ung valrosshona. Hon sicksackar mellan Norge och Sverige och besöker även Strömstad.
Valrossen Freya skapar uppståndelseJag trodde inte mina ögon, berättar Rose-Marie Hansson som genast ringer till sin väninna Carina.
? Du får slänga allt och komma för det här måste du bara få uppleva, nästan skriker hon.
Den i vattnet graciösa men på land lite klumpiga valrossen skapar stor uppståndelse. Hon tar sig upp på fritidsbåtar, lapar sol och tuggar på inredningen. Freya blir snabbt en attraktion och media från hela världen rapporterar om henne.
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i biologi, forskar egentligen på fiskgjusar men råkar tidigt bli medias ?valrossexpert? och innan sommaren är över har han gett 400 intervjuer med nyhetsredaktioner från hela världen.
? Jag fick inte gjort något annat. Telefonen var varm hela tiden. Mediatrycket har varit bortom allt förnuft, skrattar Rune.
Valrossen Freya ses som ett samhällsproblemBadgästerna låter inte Freya vara i fred och många vill gärna ta en selfie med valrossen. En del människor går till och med ner i vattnet trots att Freya är i närheten. Vid flera tillfällen jagas badande människor upp ur vattnet av rovdjuret.
? Jag försökte stoppa folk själv men det tog bara några sekunder så var de lika nära igen. Jag fick en sån obehagskänsla att jag tillslut valde att ringa polisen, säger Olav Dövik, till vardags kriminalreporter på NRK.
Det norska Fiskeridirektoratet gör nu observationer som visar att att det finns stor risk för både människor att komma till skada och frågan om avlivning av Freya seglar upp.
Medverkande:
Magnus Sandberg, boende på Smögen
Rune Aae, högskolelärare och doktorand i naturvetenskap vid universitetet i Sørøst-Norge
Carina Westersund, boende i Strömstad
Rose-Marie Hansson, boende i Strömstad
Olav Dövik, kriminalreporter på NRK
Tone Fiskeseth, boende i Oslo
Christian Ytteborg, marinachef Kongen marina
Thea och Osmun, skolelever i Moss
Astri Tonian, konstnär och skulptör
Dokumentären är gjord 2022.
En dokumentär av: Kalle Wannerskog och Emil Östlund
Producent: Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström
Del 3. Lille Putte föds och äktenskapet får ny luft. Men livet i skogen fungerar inte och paret beslutar sig för att starta om i Stockholm. Men mörkret växer i John och resan slutar i katastrof.
Ester Ellqvist och John Bauer möts på KonstakademinNär de möts på Konstakademin i Stockholm är Ester Ellqvist är en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. John Bauer är en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.
John Bauer har rönt stora framgångar med sina illustrationer av sagoboksserien Bland Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna. Och trollens ansikten skvallrar om likheten med konstnären själv och den svärta han bär på.
?Ömsom är jag troll, ömsom är jag människa?, säger han själv.
Skogen är tidigt Johns tillflykt och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när nu Ester och John som gifta har återvänt och slagit sig ner i de skogar som varit hans börjar har mörkret börjat sänka sig över John. Ester är ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor. Johns tvivel på sin egen förmåga fortsätter att växa.
Pressen ökarEfter ett missfall föds sonen Putte och John och Esters äktenskap får nytt liv. Men pressen på John att leverera sina berömda teckningar av troll och prinsessor fortsätter. Han känner sig alltmer fångad i den bildvärld han själv skapat.
En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.
Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.
Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.
Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.
Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]
Del 2. John och Ester har efter många tvivel gift sig. Nu flyttar de till Johns skogar i Småland, där troll och sagoväsen gömmer sig bakom varje sten. Men mörkret börjar krypa sig in i deras hem.
Ester Ellqvist och John Bauer möts på KonstakademinEster Ellqvist och John Bauer möts på Konstakademin i Stockholm. Hon en sprudlande och frispråkig stadsmänniska omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker. Men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som började som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.
För John Bauer börjar nu framgångarna med illustrationerna av sagoboksserien Tomtar och Troll. Fotografierna av Ester blir grunden till prinsessan Tuvstarr i böckerna.
De är i Johns barndomsskogar den bildvärld föds som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Men när Ester och John som gifta nu återvänder och slår sig ner där börjar mörkret sänka sig över John.
?Ömsom är jag John Bauer, ömsom är jag trollet" säger han själv.
Ester blir ensam kvar med sonen i hemmet under Johns många resor.
För John blir arbetet allt intensivare i takt med framgångarna och hans tvivel på sin egen förmåga växer.
Då händer det som inte får hända.
En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.
Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och museets arbete med att lyfta fram och digitalisera John och Esters brevväxling.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.
Tack också till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist, och till arkeologen Lotta Mejsholm.
Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.
Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]
Del 1. John och Ester är båda lovande konstnärer när de möts på Konstakademin 1900. Hon en sprudlande stadsmänniska - han en begåvad skogsromantiker som slåss med tvivlen på sin egen förmåga.
Ester Ellqvist och John Bauer möts på KonstakademinEster Ellqvist och John Bauer är båda elever som sticker ut på Konstakademin. Hon en sprudlande, frispråkig och vacker stadsmänniska, omgiven av beundrare. Han en begåvad skogsromantiker, men med vacklande självtillit. Båda ses som konstnärer med en lovande framtid. Det som börjar som en vänskap mellan två starka personligheter utvecklas sakta till något annat.
Skogarna i Bland Tomtar och trollSkogen är John tillflykt i barndomen och där föds den bildvärld som kommit att bli synonym med troll och skogsväsenden i svensk sagolitteratur. Framgångarna med sagoboksserien Bland tomtar och troll väntar i framtiden. Men när Ester och John som nygifta återvänder till Småland och slår sig ner vid sjön Bunn utanför Gränna börjar mörkret sänka sig över John.
En serie i tre delar om Ester och John Bauer från P4 Dokumentär.
Breven från John Bauer lästes av Malte Nordlöf.
Breven från Ester Ellqvist lästes av Emelie Bredmar.
Brevet från Elna lästes av Ulla de Verdier.
Kurskamratens memoarer lästes av Mattias Pleijel.
Ett speciellt tack till Sarah Billengren, Patricia Monroy och Pauline Beinö på Jönköpings läns museum och till John och Esters släktingar Margaretha Blomberg Bauer och Staffan Ellqvist.
Utställningen Följa John vid Jönköpings läns museum.
Reporter Cecilia Ohlèn.
Producenter Ola Hemström och Sofia Kottorp.
Ljudmix Olle Sjöström.
Vill du komma i kontakt med redaktionen, maila [email protected]
.
En amerikan vaknar upp på ett sjukhus i Kalifornien, och kan bara prata svenska. Han kommer att kallas Mannen utan minne, och hamnar till slut i Uddevalla, hemma hos Eva Espling.
Sommaren 2013 briserar historien om amerikanen Michael Boatwright. Medier runt om i världen rapporterar att han har hittats medvetslös på ett motell i Kalifornien. Han minns inget av sitt tidigare liv, och nu försöker man pussla ihop hans historia.
Hemma i Uddevalla sitter Eva Espling. Hon känner igen mannen på bilderna som kablas ut. Hon var förälskad i honom när hon var ung.
Nu ringer Eva och säger att hon känner honom. Det blir början på en spännande och omskakande historia.
Programmet är gjort av Tomas Magnusson.
1993 lanserar SVT en ny TV-idé. TV-stjärnan Harald Treutiger ska avslöja trolleritricks - på bästa sändningstid. Men trollkarlarna blir ursinniga. Magin är hotad och nu blåser det till strid.
Rena Rama Sanningen fick Harald Treutiger att drabbas av trollkarlarnas ilskaMagin är hotad, menar trollkarlarna, och riktar sina trollstavar mot programledaren Harald Treutiger. TV-programmet ska avslöja tricken bakom trollkarlarnas magi.
När "Rena Rama Sanningen", trots kritiken, får premiär i rutan når magikernas känslor orkanstyrka. Dåtidens stora TV-stjärna, Harald Treutiger, får till och med ta emot mordhot. Men när giljotinen ska testas i programmet så händer något.
Denna P4 Dokumentär är producerad 2022 av Gustaf Wallinder.
Producenter är Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Det är årets sista natt 1963. Ångaren är omsvept av tjock dimma. Då skriker plötsligt utkiken att han ser ljus i tjockan! Men på radarn syns ingenting. Gösta Bågenholm berättar om skeppets sista resa.
Kapten Gösta Bågenholm berättar historien om ett av de 852 vrak som döljer sig på botten i Kattegatt. Den franske ångaren Capitaine Louis Malbert kolliderar på nyårsnatten 1963 med ett okänt fartyg i dimman på Kattegatt. Nu inleds en kapplöpning mot klockan för att hinna fram till Lilla Middelgrund och grundsätta det skadade skeppet. Ska kapten Joseph Huet hinna rädda sitt skepp och till vilket pris?
Gösta är också aktuell med en ny bok inspirerad av hans radioberättande. "Sailors Grave" heter den.
Detta är en omarbetade version av ett tidigare avsnitt av P1-serien Min berättelse där du kan höra fler berättelser av Gösta Bågenholm.
Vill du höra av dig med en hälsning till Gösta Bågenholm kan du maila till P4 Dokumentärs producent, Ola Hemström, på [email protected]
Lena Nordlund blir helt golvad av Iggy Pop när hon ser honom på konsert 1986. Som journalist bestämmer hon sig för att få en intervju med Iggy. Men det tar tio år och många mail innan det blir ett ja.
Iggy Pop ? punkens gudfaderIggy Pop har kallats punkens gudfader och är känd för sitt samarbete med rockbandet The Stooges och David Bowie.
För Lena Nordlund är Iggy Pop sällskapet i radio när hon lagar mat och en långvarig artistförälskelse. Nu ska hon äntligen få träffa honom både som fan och vetenskapsjournalist.
Iggy Pop är också en stor inspiration för att aldrig ge upp ? en artist som hade många motgångar i början, men hela tiden kämpade på.
20 oktober 2022 tilldelades Lena Nordlund branschpriset Guldörat för intervjun med Iggy Pop i kategorin Årets Intervju.
Programmet gjordes 2022
Reporter: Lena Nordlund
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström
Lena Nordlund is completely bowled over by Iggy Pop when she sees him in concert in 1986. Later, as a journalist she decides to get an interview with him. But it takes ten years before she gets a yes.
Iggy Pop has been called the godfather of punk and is known for wild live performances. And also for his shirtless body, his time in the band the Stooges and his cooperation with David Bowie.
For Lena he´s also a company on the radio while she´s cooking at home, and she has a long lasting love for his music and artistry. Now, at last, she will meet him, both as the fan she is, and as a science journalist.
Iggy Pop is also a big inspiration to never give up ? a musician who went through many hardships in the beginning of his career, but always kept going.
In October 20, 2022, Lena Nordlund received the Swedish radio award Guldörat (the Golden Ear), ?Interview of the year? for her interview with Iggy Pop. The documentary was made in 2022.
Reporter: Lena Nordlund
Producers: Ola Hemström and Sofia Kottorp
Final mix: Olle Sjöström
Mitt under brinnande krig går 20-åriga Ingrid Rune vakt vid finska gränsen. De kallas "Tornsvalorna", luftbevakarna med ögonen mot skyn och vapen i hand. I bitande kyla sätts Ingrid på prov.
Tusentals kvinnor rekryteras under andra världskriget för att bevaka Sveriges luftrum och gränser. För första gången vapentränas kvinnor i försvaret och får samma lön som männen. Men de får kämpa för att accepteras.
När den tyska Engelbrechtsdivisionen reser genom Sverige är det Ingrid som beväpnad vaktar tågstationen i Vitvattnet.
Dokumentären bygger på dagboksanteckningar och brev som Ingrid Rune skrev 1940 och 1941 och är ett av de få vittnesmål som finns bevarat av en tid då synen på kvinnor i krig förändrades.
Medverkande: Fia Sundevall, docent i ekonomisk historia Stockholms universitet. Klas Åmark, professor emeritus i historia och Staffan Rune, son till Ingrid Rune.
Dokumentären är gjord 2022 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström.
Fängelsebandet Jailbird Singers gör succé på Svensktoppen. Men på turnén kan Korpen inte hålla fingrarna i styr och frontfiguren Tony Granqvist faller ihop på scen. Det gamla livet hinner ikapp dem.
Bandet Jailbird Singers bildas på Långholmens fängelse 1964. Rånaren Tony Granqvist, biltjuven Åke "Korpen" Johnson och kassaskåpssprängaren Tore "Masen" Eliasson finner varandra och får skivkontrakt redan i fängelset. Tony är ett musikaliskt geni och motorn i bandet. Han beskrivs som en ny svensk Elvis. 1964 ger sig bandet ut i folkparkerna och hamnar på Svensktoppen med bland annat "Där björkarna susa". Drömmen om ett nytt liv har blivit sann. Men ränderna från det kriminella livet är svåra att tvätta bort och något håller på att hända med Tony.
Dokumentären är gjord av Alfred Sjelvgren och Malte Just.
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Dokumentären är gjord 2022.
Tony Granqvist möter biltjuven Masen och dynamitarden Korpen på Långholmen och Jailbird Singers föds. Tony beskrivs som en ny Elvis och de hamnar på svensktoppen. Men deras förflutna hotar framgången.
Bandet Jailbird Singers bildas på Långholmens fängelse 1964. Rånaren Tony Granqvist, biltjuven Åke "Korpen" Johnson och kassaskåpssprängaren Tore "Masen" Eliasson finner varandra och får skivkontrakt redan i fängelset. Tony är ett musikaliskt geni och motorn i bandet. Han beskrivs som en ny svensk Elvis. 1964 ger sig bandet ut i folkparkerna och hamnar på Svensktoppen med bland annat "Där björkarna susa". Drömmen om ett nytt liv har blivit sann. Men ränderna från det kriminella livet är svåra att tvätta bort och något håller på att hända med Tony.
Dokumentären är gjord av Alfred Sjelvgren och Malte Just.
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Dokumentären är gjord 2022.
Jakten efter gärningsmännen bakom rånet blir intensivare. Polisen har span på den misstänkta insidern, men vilka är hans kumpaner? Samtidigt kopplas rånet ihop med stans ökända gäng - Uppsalamaffian.
Väktarkollegorna Andreas och Peter blir rånade utanför i centrala Uppsala våren 1991. Det tar inte lång tid förrän polisen riktar sina misstankar mot de båda väktarna, eftersom det var för mycket pengar i värdetransporten och rånet gick för lätt tycker polisen.
Polisen griper Peter som häktas och förhörs. Men han släpps i brist på bevis. Samtidigt kallas kollegan Andreas in på nya tuffa förhör och han kämpar för att bevisa sin oskuld.
Det visar sig nu att rånet kopplas till stans okända gäng, Uppsalamaffian. För första gången berättar ligans tidigare så kallade torped, Johan Enander, om sin inblandning i rånet och om hur en blåsning höll på att leda till gangsterkrig.
Samtidigt tror sig polisen ha gjort det genombrott som kan komma att lösa fallet om det inte vore för att de misstänkta rånarna är borta.
Det här är berättelsen om ett rån där kollegor vänder sig mot varandra och polisen tvingas ut på en internationell jakt efter det stora bytet.
Peter, Jannis, Mikael och Christos heter egentligen något annat. Peter är död sedan något år tillbaka. Trots upprepade försök har de tre andra inte gått att nå eller slutat svara efter att redaktinen väl haft kontakt.
Johan Enander har lämnat kriminaliteten och är sedan många år tillbaka engagerad att hjälper andra att göra samma sak.
Reporter: Niklas Storm
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström
Väktarna Andreas och Peter kör värdetransport i Uppsala när två maskerade män överfaller dem. Rånarna kommer över nästan 10 miljoner kronor. Polisen riktar snabbt misstankarna mot väktarna själva.
Väktaren Peter är kroppsbyggare, skämtar ofta och är populär bland kollegorna. Hans kollega Andreas kallas Clintan på jobbet, eftersom han är verkar vara en hårding och har en stor revolver. De båda kollegorna trivs i varandras sällskap.
Men så en sommardag 1991 blir Andreas och Peter rånade i centrala Uppsala. Det är det största rånet någonsin i stan och en enorm polisinsats drar igång, och utredarna upptäcker snart en rad märkliga omständigheter.
Det är nästan dubbel så mycket pengar i värdetransporten än vad som är tillåtet. Rånarna verkar ha vetat var värdetransporten ska köra, vilken väktare som är beväpnad och det hela gick enkelt. Allt pekar på att det är ett insiderbrott, och Andreas och Peter går från att vara brottsoffer till misstänkta gärningsmän.
Det här är berättelsen om ett rån där kollegor vänder sig mot varandra och polisen tvingas ut på en internationell jakt efter det stora bytet.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Niklas Storm
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström
1993 hittar Peter Apelgren några kassettband på en loppis. En man har spelat in en säregen resedagbok om sina resor i Sverige. Banden spelas upp i P3:s Morgonpasset och blir en succé. Men vem var han - Kassettmannen?
Kassetterna med resedagboken spelas upp av Tomas Tengby och Stefan Livh i radioprogrammet Morgonpasset och får namnet En svensk man på resa. Serien blir kult på 90-talet. Spekulationerna om vem han var och varför han gjorde sin dagbok är många. Men trots idoga försök av Stefan Livh och Peter Apelgren att efterlysa mannen via radion går han inte att hitta.
Nästan 30 år senare får radioreportern Peter Gropman tillgång till alla banden. Med hjälp av ett privatspanarteam börjar nu jakten på Kassettmannen. Och den här gången får man upp spåret och hittar nya uppgifter kring mannen.
? Det här är en helt unik historia. Det mannen spelade in på sina kassettband på 70-talet är världens troligtvis första podcast, men ingen vet vem som står bakom, säger Peter Gropman, producent och reporter på Iris media som gjort dokumentären.
Peter Gropman har jobbat som radiojournalist sedan 2005 och har gjort flertalet dokumentärer för Sveriges Radio och porträtt för P4 av Robert Broberg, sierskan Saida och galenskaparnas fader Claes Eriksson.
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström
Programmet gjordes 2021.
Vet du mer om Kassettmannens liv och hans efterlämnade berättelser? Hör gärna av dig till P4 Dokumentär på [email protected]
1960 kliver en ung dam med fint bagage av Londonbåten i Göteborg. Hon ber taxichauffören köra till Mr Dan. Larmet går på tidningsredaktionerna. Vem kan den här pinglan vara?
Nattklubbsdansösen Anna-Bell LeeAnna-Bell Lee är nattklubbsdansös och kommer att skaka om i Göteborgssocieteten och snart ta över som fru Broström. Lite luggslitna redaren Dan-Axel och enormt tjusiga Anna-Bell är på alla tidningsomslag.
Samtidigt börjar det gå allt sämre för sjöfarten och varvsindustrin. Folk funderar kring hur Broströmsimperiet sköts egentligen. Koncernchefen Dan-Axel svajar betänkligt vid sjöfartsdopen. Broströms hundra år av makt och framgångar går mot sitt slut.
Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.
Medverkande
Sten Hedman, journalist. Jobbade på Bildjournalen på 60-talet.
Ebba von Essen, journalist på Aftonbladet.
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio som jobbade på Eriksbergsvarvet i början av 70-talet.
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Olle Sjöström
Året är 1953 och fröken Myron söker jobb på de tjusiga Amerikabåtarna i Göteborg. 50-talet är guldår för familjen Broström. Men en morgon kommer skrämmande nyheter om en fartygskrasch.
I februari 1953 springer Kerstin på en kamrat i Göteborg som tar henne med ombord på MS Gripsholm. Hon blir helt betagen i fartygets vackra trappa och söker ett jobb som sjukgymnast på Svenska Amerika Linien.
Det är glammigt värre för passagerarna ombord. Champagne, dopp i poolen och dans till levande musik. Men en morgon kommer skrämmande nyheter. Två lyxfartyg har krockat utanför den amerikanska östkusten.
Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn.
Medverkande
Kerstin Berg, sjukgymnast som jobbade på Stockholm och Kungsholm på 50-talet.
Bertils Söderberg som arbetade på Kungsholm i början av 60-talet.
Krister Bång, fartygshistoriker.
Ivar Janson, släkting.
Tommy Johansson, journalist på Sveriges Radio.
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Olle Sjöström
Torsdagen den 15 mars 1934 vaknar Stockholmarna till blodiga rubriker. En militär har skjutits ihjäl i sitt hem på Djurgården. Det är hans unga hustru Brita som hållit i vapnet. Född Broström.
Paret beskrivs som synnerligen välsituerade. Brita kommer från en av Sveriges mest framgångsrika familjer ? Broströms ? med fartyg på alla de sju världshaven.
Familjen Broström är högvilt för pressenFamiljeöverhuvudet Dan Broström hastiga död har skapat stora rubriker några år tidigare. Under våren 1934 rullas på nytt en mycket sorglig men denna gång också våldsam kärlekshistoria upp inför allmänhetens ögon. På Långholmens sinnessjukavdelning försöker professor Kinberg reda ut vad som ligger bakom dådet och redardrottningen Ann-Ida, Britas mamma, ställs åter inför hårda prövningar.
Programmet gjordes 2020 av Cecilia Ohlèn
Medverkande
Thomas Nilsson, psykolog och forskare i experimentell rättspsykiatri vid Göteborgs universitet.
Ninna Boberg, museipedagog vid Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg
Dan Broström och grosshandlardottern Ann-Ida Mark möts i Göteborg i början av 1900-talet. Men kärleken stöter snart på förhinder när paret börjar bygga upp det stora redarimperiet.
Broströms är under sin guldålder Sveriges största rederi och Göteborgs största arbetsgivare. Hundratalet fartyg seglar ute på haven.
Familjens berättelse börjar i Värmland redan på 1850-talet. Axel Broström är 13 år och jobbar vid järntransporterna i Kristinehamn. Han är barnarbetaren som går från botten till toppen och lägger grunden till ett redarimperium. Men när familjen flyttar till Göteborg på sin resa uppåt så möter sonen Dan kärleken i Ann-Ida Mark. En flicka från samhällets toppskikt. Och nu hopar sig molnen.
Programmet är gjort 2020 av Cecilia Ohlén.
Medverkande
Ninna Boberg, museipedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg.
Kent Olsson och Jan Kuuse, forskare i ekonomisk historia.
Olof Andersson, bibliotekarie i Kristinehamn.
Ivar Janson, släkting.
Anna Adrian, konservator på Göteborgs museum.
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
En mörk februarikväll 1944 går Gunnar Backlin över kaserngården i Strängnäs då han hör mullret av bombplan. Himlen lyses upp, en öronbedövande smäll hörs. Sovjetiska bomber faller runt omkring honom.
Gunnar Backlin är soldat vid regementet i Strängnäs när han fälls till marken av de sovjetiska bomberna.
Under samma kväll faller också sovjetiska bomber över Södertälje och Södermalm i Stockholm.
Nu börjar spekulationerna om varför bomberna släppts över det neutrala Sverige.
Kan det vara gripandet av den ryska spionen Vasilij Sidorenko som är upprinnelsen till det ryska anfallet? Eller är förklaringen en helt annan?
Programmet gjordes våren 2022.
Reporter: Urban Björstadius
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp
I april 1943 ger sig Gustaf Roslund och 32 andra besättningsmän ut med ubåten Ulven för att öva ubåtsanfall. Sen försvinner ubåten spårlöst. Nu startar kampen för att finna och rädda besättningen.
När morgonen gryr utanför Marstrand står det klart att något allvarligt måste ha hänt. En enorm sökoperation sätter igång. Hemma väntar Gustafs fru, och hela svenska folket, på ett livstecken. Hon bär på deras första barn. Hoppet lever om att ubåtens besättning fortfarande finns vid liv någonstans där nere i djupet. Men syret på Ulven håller sakta men säkert håller på att ta slut.
Programmet gjordes våren 2022.
Reporter: Urban Björstadius, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström
Else Ullman sitter bredvid lastbilsföraren. Om de stoppas vid vägspärren ska hon säga att hon är chaufförens dotter. Men hon ett judiskt barn på flykt undan nazisternas deportation av Norges judar.
Den 26 november 1942 kommer den norske nazistledaren Vidkun Quislings order om att alla norska judar skulle samlas ihop och föras med båt till Tyskland och koncentrationslägret i Auschwitz.
På en vinterkall landsväg strax utanför Oslo klättrar två barn upp i framsätet på en gammal lastbil. En av dom är Else Ullman. Hon är åtta år gammal när hennes flykt från Norge tar sin början, där på Trondheimsvägen. Flykten går genom frusna skogar på gränsen till Värmland medan gränsvakternas sökarljus och hundar genomsöker vinternatten.
Programmet är gjort våren 2022.
Reporter: Tobias Svanelid, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Bengt är 13 år när han sopar rent vedkärran. En ljudknall skrämmer hästarna och åttaåriga Margit flyger av dressinen på grund av tryckvågen. En V2-robot har störtat i småländska Bäckebo.
Det är ett under att Bengt Johanssons pappa lyckas hålla kvar tömmarna när den höga ljudknallen av den störtade torpeden skrämmer hästarna. Kan det vara ryssarna som anfallit Sverige?
Snart börjar jakten efter spåren av Hitlers supervapen - V2-roboten som störtat i Småland.
Programmet är gjort våren 2022.
Reporter: Tobias Svanelid, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Kjell är tio år när han hör explosionen i havet utanför Össby på Öland. Han cyklar ner till stranden och ser tre tyska krigsfartyg sjunka till botten. I vattenbrynet guppar en mössa med ett hakkors.
Nyheten att tyska fartyg exploderat utanför Öland, efter att ha kolliderat med minor, sprider sig snabbt. Den då unge Kjell Andersson i Össby på södra Öland ser fartygen sjunka därute. Men efter explosionen säger föräldrarna åt sina barn och tonåringar att inte gå ner till stranden längre. Man är rädd att döda kroppar ska flyta iland.
Trots varningarna går 18-åriga Stina Matsson ändå ner till stranden. Hon hittar en ilandfluten sjömansmössa med det tyska nationalemblemet med örnen och svastikan.
Hur kunde olyckan ske och skulle Sverige nu drabbas av Hitlers vrede?
Programmet är gjort våren 2022.
Reporter: Tobias Svanelid, bolaget Prata
Producent på Sveriges Radio: Ola Hemström och Sofia Kottorp
I Thomas Munters källare i Sparreholm finns ett helt rum till KISS ära. Men nu planerar bandet sin sista turné. Hur tar man farväl av ett band som man levt med större delen av sitt liv?
2019 meddelar rockbandet KISS att de gör sin sista turné som band. The end of the road tour inleds.
Ett ständigt samlande och letande efter spelningar, bilder och information om bandet präglar Thomas Munters och Tony Rosenholms liv. Men de har också helt olika syn på bandet. För där Tony tycker att KISS mest ett halvt cover-band numera så tycker Thomas att det fortsatt är kul att följa bandet där de är idag.
Följ med ner i källaren där väggarna är täckta av album och affischer med KISS. Till konsertupplevelser och möten med idoler. Möt två hängivna KISS-fans.
Ett program av Malin Marcko år 2020.
Ivar Olofsson utför hundratals illegala aborter under 30-talet. Han har rykte om sig att vara skicklig och han vill informera om preventivmedel. Men han blir ertappad och ställs inför rätta.
Ivar Olofsson står med titeln medicine doktor i telefonkatalogen och har en fin klinik i Saltsjö Duvnäs. Abort är helt förbjudet i början av 30-talet och man får inte heller upplysa om preventivmedel.
1934 kallas 158 kvinnor i Stockholm till polisförhör. De har alla bokat tid hos Ivar Olofsson.
Genom den omfattande polisutredning som gjordes följer vi tvåbarnsmamman Olga och 17-åriga Märta som går till abortören.
Medverkande:
Lena Lennerhed, professor i idéhistoria vid Södertörns högskola.
Bo Lindberg som har jobbat som överläkare i kvinnosjukvården.
Johanna Sköld, professor på Tema barn vid Linköpings universitet.
Programmet gjordes av Cecilia Ohlén 2021.
Producent Sofia Kottorp
Ljudmix Olle Sjöström
Huseby slott dras med stora skulder och skogen runt godset är nästan utplånad. Det går rykten om att den nye förvaltaren lurar fröken Florence Stephens och stoppar pengar i egen ficka.
I oktober 1956 bestämmer sig politikerna i Skatelöv för att ingripa. Man vill omyndigförklara fröken Florence Stephens för att stoppa rovdrift och kapitalförstöring på Huseby bruk.
Fröken övertalas att bli omyndigförklarad. Det ska bara gälla under en kortare period tills godset kommer på fötter. Säger man. Men för fröken väntar nu år av strider för att bli myndig igen.
Medverkande:
Ingegerd Oskarsson, politiker som växt upp nära Huseby.
Thomas Rosell, har arbetat för Florence Stephens.
Sofie Magnusson, VD Huseby Bruk.
Erik Wångmar, docent i historia Linnéuniversitetet.
Malin Lennartsson, docent i historia Linnéuniversitetet.
Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.
Bilderna i kollaget:
Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv
Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild
Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland
Florence Stephens med sin höst, foto Huseby Bruk
Florence och henns systrar, foto Huseby Bruk
Programmet är gjort 2021 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström.
Godsägaren Florence Stephens är en förmögen dam med stallet fullt av hästar. Hon har nära band till kungahuset och tar sig an prins Carl Bernadotte. Ett fint uppdrag som får förödande konsekvenser.
Florence Stephens växer upp på det mäktiga godset Huseby bruk utanför Växjö. Hon är en skicklig ryttare med stark känsla för djur, men verkar ha svårare att avgöra vilka människor som är att lita på. 1957 briserar Husebyskandalen, en omskakande härva med förgreningar ända upp i kungahuset.
Medverkande:
Thomas Rosell, har jobbat för Florence Stephens.
Sofie Magnusson, VD Huseby bruk.
Erik Wångmar, docent i historia, Linnéuniversitetet.
Malin Lennartsson, docent i historia, Linnéuniversitetet.
Gustaf Klarin läser breven från Jean Jacques De Geere.
Bilderna i kollaget:
Prins Carl Bernadotte (ung), Bernadottebibliotekets bildarkiv
Prins Carl Bernadotte och Florence Stephens, SVT Bild
Huseby bruk, foto Jan-Erik Anderbjörk, Kulturparken Småland
Florence Stephens med sin häst, foto Huseby Bruk
Florence och hennes systrar, foto Huseby Bruk
Programmet är gjort 2021 av Cecilia Ohlén.
Producenter Sofia Kottorp och Ola Hemström.
Ljudmix Olle Sjöström.
Fansen dyrkar låten och sångaren Kenta. Men Sveriges största fotbollslåt handlar inte om fotboll. Det berättar doldisen bakom texten till låten som kom till i mötet mellan en luffare och en ingenjör.
Vid varje hemmamatch för Stockholmslaget Hammarby så drar låten "Just idag är jag stark" igång och publiken, som är Nordens största supporterklubb, sjunger med. Jättekören består oftast av mellan tjugo och trettiotusen personer, klädda i Hammarbys gröna och vita färger.
För första gången berättare nu doldisen bakom texten till Sveriges mest kända fotbollslåt vad den egentligen handlar om. Aapo Sääsk skrev texten när han var tonåring och behöll den i sin skrivbordslåda. I P4 Dokumentär berättar han om vad som hände sen och om mötet med Kenneth "Kenta" Gustavsson.
Kenta var mest känd som en av huvudkaraktärerna i Stefan Jarls filmtriologi om modsen i Stockholm. I Anne Konstenius P4 Dokumentär får vi följa med i berättelsen om hur en kille från "Plattan" i Stockholm kom att bli en dyrkad hjälte på Hammarbyläktaren och en artist älskad av folket. Och om doldisen som skrev texten till "Just idag är jag stark".
Reporter: Ann Konstenius
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Dokumentären är gjord 2022.
De små sängarna för syfilissmittade barn på Lilla Hemmet räcker inte till. Kvicksilverbehandlingen är farlig och läkaren Edvard Welander börjar bli gammal. Vem ska nu ta hand om de sjuka barnen?
Lilla Hemmet i Stockholm är en vårdinrättning för barn som fötts med syfilis. Barnen går runt med små tygpåsar om halsen, som innehåller kvicksilver. En långvarig behandling som ska göra de friska.
Patienter med "fader okänd"Barnen blir kvar i flera år på Lilla Hemmet för att inte smitta andra människor. Det blir allt trängre. Edvard Welander tvingas säga nej till mödrar som vill få sina barn intagna. Hemmets tio platser är ständigt upptagna. Det behövs ett nytt och större Lilla Hemmet. I journalerna kan man se att de intagna barnen har mycket gemensamt, på flera har sjuksköterskan noterat "fader okänd". Vi möter också några av Lilla Hemmets patienter idag.
20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström
Lilla Ingrid har syfilis redan när hon föds. Ett år gammal hamnar hon på nystartade Lilla Hemmet för syfilissmittade barn. Läkaren Edvard Welander gör allt för att bota henne och stoppa smittan.
Runt sekelskiftet är syfilis en vanlig och dödlig sjukdom, men också skamlig. Många barn smittas i moderlivet och klarar sig inte. Andra överges på grund av sin sjukdom.
I Stockholm finns på den här tiden många bordeller. Kvinnor som är eller bara misstänks vara prostituerade kontrolleras på besiktningsbyrån. Varje vecka ska de upp i gynstolen och den som vägrar hämtas av polis.
Kvicksilverbehandling mot syfilisTill St Görans sjukhus kommer gravida och barn som smittats av syfilis. Det blir allt fler små patienter i barnsalen. Läkaren Edvard Welander börjar samla in pengar för att kunna öppna ett eget sjukhus för syfilissmittade barn. Här ska de få en långvarig behandling med kvicksilver. Det har en bakteriedödande effekt men kan samtidigt vara livsfarligt för patienten.
20 oktober 2022 tilldelades Cecilia Ohlén branschpriset Guldörat för dokumentären De bortglömda Syfilisbarnen i kategorin Årets Fakta.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Cecilia Ohlén
Producenter: Ola Hemström och Sofia Kottorp
Slutmix: Olle Sjöström
Lasse Liedegren blev känd som den som fick sin arm avbiten av en krokodil på Skansen. Hans lugn efter olyckan har fascinerat många. För Lasse är en förlorad kroppsdel inte allt.
Lasse Liedegren har inrett en mängd krogar och nöjespalats och trodde aldrig att det var som ?Krokodilmannen? han skulle bli känd.
Han har ändå alltid gillat äventyr och njöt särskilt av att höra de andra ?bröderna? i Traveller?s Club berätta om sina hisnande resor och upptäckter. Men under herrklubbens årliga kräftskiva på Skansenakvariet i Stockholm skedde olyckan.
Nu har Lasse Liedegren, 80, påbörjat ett nytt liv.
?Jag är som en baby som måste lära mig allt igen?.
Ändå fortsätter han att jobba som arkitekt, trots att det är svårt att klippa och rita i tunt papper med en arm.
Lasse Liedegrens perspektiv på livet har förvånat ? och imponerat på - omvärlden. Men för trettio år sedan var han tvungen att välja mellan mörker eller ljus första gången. Nu gör han det igen.
?Jag tror det här kommer att berika mitt liv. Inte reducera det?, säger Lasse Liedegren.
Programmet är gjort 2020.
Reporter Christina Höglund.
[email protected]
När kriget i Ukraina bryter ut håller 36-åriga Olesya Bezsmertna på att skriva en bok om vårblommor. Men bomberna, skräcken och döden förändrar allt. Trots det vill hon inte lämna landet.
Olesya Bezsmertna, 36, är växtforskare och lärare på ett universitet i Kiev. Hon bor i förorten Vyshneve i sydvästra Kiev och bestämmer sig tidigt för att hon inte vill lämna Kiev trots kriget. Hon anmäler sig som volontär på frivilligcenter och får till uppgift att leverera medicin, mat och utrustning både till sjukhus och militärer vid fronten.
Lena Nordlund jobbar på Sveriges Radios vetenskapsredaktion och får kontakt med Oleysa under krigets första dagar. De bestämmer att Lena ska få följa Oleysa under krigets första 50 dagar. Fram träder en berättelse via videosamtal om Oleysa Bezsmertnas vardag mitt i ett krig. Hon har sett saker som hon aldrig trodde hon skulle behöva se, i sin stad på 2000-talet.
? Jag är biolog så jag kanske klarar det bättre än andra, säger hon. Jag tål att se blod.
Programmet är gjort i april 2022.
Reporter: Lena Nordlund
Producent: Sofia Kottorp
Pertti Lindgren dyker upp i TV som sol- och-vårare, sexrådgivare och storbedragare. Hundratals kvinnor sägs ha fallit offer för honom. Men vad var egentligen sant i berättelsen om tangogreven Pertti?
Pertti Lindgren föds 1936 i Finland och livet tar sin början ett krig. Han kommer till Sverige som krigsbarn, endast fem år gammal. Hans pappa har dött vid fronten, mamman är utfattig och kan inte behålla honom.
I Sverige hamnar han hos en välbeställd familj, femhundra mil och ett kosmos från tillvaron han lämnat bakom sig. Även om meningarna går isär om vad som egentligen händer hos familjen i Avesta, börjar Pertti drömma om ett annat, rikare och större liv.
Kvinnotjusaren och bedragaren Pertti LindgrenUnder 1970- och 80-talen skapas stora rubriker i dagspressen om sol- och våraren, kvinnotjusaren och bedragaren Pertti Lindgren. Som artist kallade han sig själv Tangogreven. I en självbiografi skriver han om sina öden och äventyr och den bilden av honom blir rådande över 50 år. Men vad är drömmen om ett mer spännande liv och vad är verklighet?
Här ger hans barn för första gången sin bild av pappa Pertti och kvinnan som är målsägande i det enda rättsfallet i Sverige där Pertti Lindgren stått åtalad berättar om ett dråpligt kärleksförsök i Västerås 1961.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Max Landergård
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
I flera år stjäl polisen Martin Ekman beslagtagna droger på sitt jobb. Ingen vet att han missbrukar. Men kollegorna börjar bli misstänksamma och en dag gillrar de en fälla.
Det är när Martin inte nöjer sig med att stjäla enbart droger från förrådet med beslagtagna varor, utan även börjar stjäla värdesaker, som smycken, alkohol och pengar som misstankarna till slut riktas mot honom.
Den 19 december 2013 grips Martin Ekman på bar gärning av sina kollegor i polishuset i Örebro, då har han fickorna fulla med narkotikaklassade tabletter.
Han får sparken som polis och döms till ett års fängelse för bland annat grov stöld.
Det här är han egen berättelse om resan ner i avgrunden och vägen tillbaka.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Carina Galanou Ipsonius
Producent: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Om du gillar P4 Dokumentär kanske du gillar P4 Story! Det här avsnittet handlar om småbarnsmamman Malin som kastar sig ut ur en brinnande lägenhet. Nedanför står Daniel som mirakulöst fångar henne.
Det stora lägenhetshuset i Ånge står i lågor och Malin är fast. Fyra våningar ner, utanför fönstret, står hennes sambo Daniel Sundkvist. Han är panikslagen, och kan ingenting göra.
Huset med sexton lägenheter står i full brand och räddningspersonalen hinner inte fram. Malin är lämnad ensam. Hon måste hoppa för att fly elden, trots att hon är helt säker på att det är ett hopp rakt mot sin egen död. Hör Malins egen berättelse om mod, överlevnad och om viljan att få se sina älskade igen.
Programmet är gjort 2022.
Programledare: Petra Berggren
Reporter: Fredrik Birging
Producent: Matilda Jansson
Ljudmix: Mattz Larsson
Kanal: P4 Västernorrland
Ansvarig utgivare: Susanne Helsing
Jan Lindblad lever farligt. Han brottas med en anakonda i Sydamerika och fostrar två tigrar i sin stuga i Sörmland. Men det största hotet bär han inom sig.
Jan Lindblads naturfilmer trollbinder den svenska tevepubliken från mitten av sextiotalet och tjugo år framåt. Filmerna öppnar dörren till okända världar: regnskogarna i Sydamerika och Västindien.
Jan blir en superkändis. Fast inte bara för sina filmer, utan även för sitt äventyrliga liv. I sin iver att få filma en fyra och en halv meter lång anakonda kastar han sig över ormen när den försöker smita. Det blir en brottning på liv och död.
Jan och hans sambo Pia Thörn tar hand om två tigerungar från Kolmårdens djurpark. Vid Jans sommarstuga utanför Flen vänjer de djuren vid ett liv i frihet. När ungarna blir större ska de släppas fria i Indien. Tigrarna växer och väger snart över hundra kilo. Då rymmer en av dem och kommer in i ett bostadsområde.
Men det är trots allt inget djur som är den största faran i Jan Lindblads liv. Det är istället en livshotande sjukdom. Den blir hans motståndare i en kamp som varar hela livet.
Programmet är gjort 2022 av Magnus Johansson på produktionsbolaget Iris Media.
Exekutiv producent på Sveriges Radio: Sofia Kottorp.
Jonas Pavletic dyker på 50 meters djup i Sala silvergruva, plötsligt får han svårt att andas. Det blir kamp för att nå ytan.
Djupt nere i Sala silvergruva dränkta schakt och gångar har Jonas Pavletic gjort hundratals dyk. Han har lärt sig hantera gruvans faror, och räknar inte med att det största hotet finns inom honom.
Under ett vanligt dyk börjar Jonas Pavletic känna att något är fel. Det blir fort sämre och snart får han kämpa för att få luft. Han vill inget annat än att rusa mot ytan, men måste stanna i vattnet för att inte få dykarsjuka.
Programmet är gjort 2022.
Reporter: Niklas Storm
Producenter: Sofia Kottorp och Ola Hemström
Slutmix: Olle Sjöström