Sveriges 100 mest populära podcasts

Radiopsykologen

Radiopsykologen

Psykologen Lasse Övling möter lyssnare i ett terapeutiskt samtal. Ansvarig utgivare: Karin Lindblom

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

sverigesradio.se/radiopsykologen

Avsnitt

Jag oroar mig för framtiden

Abraham oroar sig. Han har misslyckats med så mycket i livet, så varför skulle han lyckas i framtiden?

Känslan av att hamna fel har följt Abraham, 25 år, sen barndomen. Det finns en händelse som han inte kan glömma. Han trivdes inte i gymnasiet och ville byta linje men familjen sa nej. - De tyckte inte det skulle se bra ut. Jag fattar inte hur de kunde tänka mer på fasaden än på mig. Abraham vill lära sig att tro mer på sin egen förmåga. Men hur?
2021-04-08
Länk till avsnitt

Jag är livrädd att förlora min mamma

Elvira är känslig, arg och lättprovocerad. Och framförallt - livrädd för att något ska hända sin mamma. De har kontakt flera gånger om dagen. När mamma behöver henne är Elvira beredd att släppa allt.

- Det har alltid varit jag och mamma, säger Elvira. Jag är så fäst vid henne och livrädd för att hon ska dö. Nu söker Elvira Lasses hjälp för att kunna släppa lite av sin oro och bena i alla känslor som så lätt tar över.
2021-04-01
Länk till avsnitt

Jag lever med rasismen varje dag

Du borde vara mer svensk. Du, som är född och uppväxt i Sverige. Att möta fördomar dagligen, det är Hannas vardag.

Hanna är född i Sverige men har föräldrar från två olika världsdelar. Varje dag tvingas hon möta människors fördomar. Och fastän hon blivit bra på att bita ifrån känner hon sig rotlös och ledsen. - Jag har bytt jobb till ett yrke där kunderna inte ser mitt ansikte, säger Hanna. Då slipper jag undan det värsta. Men hur långt ska jag behöva gå för att bevisa att jag är svensk?
2021-03-25
Länk till avsnitt

Kraven på mig själv är skyhöga

Anneli kan jobba hur mycket som helst. Hon glömmer relationer och tar inte hand om sig själv. Men att sänka kraven på sig själv klarar hon inte.

- Rädslan att misslyckas är så stor att jag är beredd att offra det allra viktigaste, säger Anneli. Ibland tappar hon till och med verklighetsuppfattningen när hon jobbar. Allt som gäller är att lyckas och inte göra någon besviken. Innerst inne vet Anneli att hon måste försöka lära sig att be om hjälp. Men varför är det så svårt?
2021-03-18
Länk till avsnitt

Kroppen låser sig av alla krav

Saras höga krav på sig själv sätter sig i kroppen. Hon blir stel, får svårt att andas. Det gör ont. Hur ska hon lära sig hantera sin prestationsångest?

Sara växte upp i en familj där föräldrarna var framgångsrika, yrkesmässigt. Själv har hon valt en annan väg än de - något hon är stolt över, men också kämpar med. Och kroppen, den låser sig av alla krav. - Vem är jag om jag inte lyckas med allt? undrar Sara.
2021-03-11
Länk till avsnitt

Jag vill inte bli som mina föräldrar

Farah har bestämt sig, hon ska inte bli som sina föräldrar. Men ändå halkar hon dit ibland. Går föräldraskap i arv?

När Farah var lite upplevde hon att föräldrarna engagerade sig mer i sina egna konflikter än i henne. Idag är hon själv förälder och är rädd att hon själv inte alltid lyckas vara den förälder hon önskar vara. Den som alltid står på sina barns sida. - Det finns situationer när jag bara vill hålla om min son och vända ryggen till alla andra vuxna. Men jag blir lätt orkeslös och försvagad, säger Farah. Hur blir man den förälder man vill vara?
2021-03-04
Länk till avsnitt

Jag känner mig rotlös

Niklas har nyligen blivit pappa. Som adopterad är det första gången han känner att han biologiskt liknar någon. Det väcker starka känslor.

Niklas har känt sig rotlös och vilsen så länge han kan minnas. Och längtan efter ett lugn har funnits där, hela tiden. - Jag minns hur jag som barn tittade ut genom bilfönstret och önskade att jag var ett av träden därutanför. Som kände vinden och sen blev nedsågat och äntligen fick ro, säger han. Hur ska Niklas kunna sitt bagage och fokusera på att vara den goda förälder han själv vill vara?
2021-02-25
Länk till avsnitt

Kvinnorollen passar mig inte

Jonna känner sig okvinnlig. Som kvinnor ska vara, sån är inte hon. Egentligen trivs hon med sig själv, men i kärleksrelationer fungerar det inte.

- Jag får ofta höra att jag är en kul tjej men inte en sån man har en relation med, berättar Jonna. Såna kommentarer påverkar henne. Hon har börjat bli rädd när hon får komplimanger eller när någon tar i henne. Jonna vill kunna vara just den kvinna som hon är. Men hur gör hon det?
2021-02-18
Länk till avsnitt

Varför är jag så arg?

Matilda har ofta taggarna utåt och blir lätt irriterad. Pojkvännen får ta mycket skit och det känns orättvist, tycker hon.

Matildas ilska kommer snabbt, i stunden. Och oftare nu än förr. - Jag blir mest irriterad på de som står mig nära, säger Matilda. I säsongens första Radiopsykologen söker hon verktyg för att lära sig kontrollera sin ilska. Men kanske går den bättre att förstå om Matilda börjar våga berätta om det som hände henne för åtta år sen?
2021-02-11
Länk till avsnitt

Jag kan inte sluta älta

Amanda vaknar på nätterna och tänker, tänker, tänker. Hjärnan går på högvarv men det leder ingen vart. Hur får hon stopp på snurret?

Amanda är bra på att känna av stämningar, snappa upp detaljer och ta in många saker samtidigt. Men bearbetningen går långsamt, allt kommer efteråt. Framförallt på nätterna. - Jag förstår inte varför jag är så långsam. På möten sitter jag ofta tyst och långt efteråt kommer jag på vad jag egentligen tycker och känner, säger Amanda. I säsongens sista Radiopsykologen - om ältandet som sätter stopp för livet.
2020-12-17
Länk till avsnitt

Jag vill leva livet utan rädsla

Lisa växte upp med en känsla av att ständigt bli kränkt. Idag har hon ingen kontakt med familjen och har byggt upp ett eget liv. Men hon är ofta spänd och rädd.

- Jag är ständigt vaksam mot människor. Jag har varit tvungen att bli det för att klara mig, berättar Lisa. Det var Lisa själv som tog beslutet att bryta kontakten med sin ursprungsfamilj. Hon tycker det på många sätt känns bra. Men hon skulle vilja ha hjälp med att bygga upp sin självrespekt - och sluta vara rädd.
2020-12-10
Länk till avsnitt

Livet med corona suger

Att vara isolerad passar inte Elin alls. Den påtvingade ensamheten gör att hon känner sig maktlös och ångestfylld.

Det senaste halvåret har Elin, 26, märkt att hon blivit allt argare. Över pandemin, ensamheten och ovissheten. - Jag är van att vara aktiv, att träffa mycket folk och resa, säger Elin. När det inte går så tappar jag bort vem jag är. Har hon rätt att tycka att livet är tufft trots att hon inte personligen är drabbad av sjukdom eller död?
2020-12-03
Länk till avsnitt

Jag söker den kärlek jag aldrig fick

Maria kände sig aldrig älskad som barn. Idag har hon svårt att skapa fungerande kärleksrelationer. Hon förstår sambandet, men hur ska hon förändra det?

Maria hade en rörig uppväxt. Hon bevittnade våld och bodde i flera olika fosterfamiljer. - Idag hamnar jag hela tiden i instabila relationer, berättar Maria. Det är som att jag söker efter min pappas uteblivna kärlek och då blir allt bara fel.
2020-11-26
Länk till avsnitt

Rädd att flyga

Plötsligt började Nils få ångest av att flyga. Känslan kom som från ingenstans. Eller vad var det egentligen som hände?

Nils har levt hela livet med astma och är därför van vid känslan att inte få luft. Som vuxen har det varit lugnare med anfallen, tills för några år sen. Plötsligt kunde han inte flyga utan att känna samma panik som när han var liten. - Jag vill bara ut, ut, ut. Jag måste lugna mig och intala mig att jag kan andas, säger Nils.
2020-11-19
Länk till avsnitt

Pappa, jag vill sluta bråka med dig

Oliver och hans pappa har upplevt krig, missbruk och avstånd. Kärleken finns, men är svår att visa. Varför blir det bara bråk?

Under uppväxten var Oliver stökig. När han inte kände sig sedd flydde han till missbruk, sex och spel. Idag mår han bättre men relationen med pappa är fortfarande svår. - Jag tror att vi båda är väldigt ledsna inombords men det är inget som kommer ut. Istället blir det bråk, säger Oliver. Vad är det som hindrar dem från en kärleksfull relation?
2020-11-12
Länk till avsnitt

Sjukdomen är min hemlighet

Daniel har alltid varit den duktiga och trevliga killen. Men bakom leendet döljs en ätstörning. Nu börjar hemligheten kännas för tung.

Utåt är Daniel den han alltid varit. Pratglad och skämtsam. Bara några få vänner vet att han ömsom svälter sig, ömsom hetsäter. Av dem får han stöd men vågar ändå inte berätta för fler om hur det verkligen ligger till. Kan ärlighet vara Daniels väg till att bli frisk?
2020-11-05
Länk till avsnitt

Jag har svårt att sätta gränser

Johannas hjärnskada syns inte utanpå men gör att hon alltid känt sig annorlunda. I sökandet efter bekräftelse händer det att hon går över sina gränser, rejält.

Johanna föddes som fyrling. Tre systrar överlevde, men Johanna med en lättare skada. Hon har haft svårt att hitta sin plats mellan det friska och sjuka. För att känna att hon duger har hon ofta tänjt på sina gränser. - I kontakten med män gör jag ibland saker som inte är bra för mig, säger Johanna. Hur ska hon lära sig bli bättre på att säga stopp?
2020-10-29
Länk till avsnitt

Jag kan inte sluta äta sötsaker

Elina, 31, äter sötsaker varje dag. Ibland stoppar hon i sig så mycket att det gör ont i kroppen. Efteråt kommer skammen.

Det var när hon var stressad över universitetsstudierna som Elina började tröstäta. Många år senare är behovet av sötsaker fortfarande stort. Hon kan inte låta bli att köpa, samtidigt som hon blir stressad över att ha sötsaker hemma. - Jag skulle vilja kunna baka en kaka och lägga in den i frysen. Inte känna stress över att jag måste äta upp den på en gång, säger Elina.
2020-10-22
Länk till avsnitt

Jag finns till för att andra ska må bra

Erik tog stort ansvar när han växte upp. Han var den som såg alla andra men på vägen tappade han bort sig själv.

Uppväxt i en familj med missbruk har Erik fått känslan att det är honom allt hänger på. Han anpassar sig efter andra och är rädd att skrämma bort de som är viktiga för honom. - Mina känslor har alltid varit till för att lugna andra, att göra andra glada. De har aldrig varit till för mig, säger Erik. Han längtar efter förståelse från sina föräldrar. Men om den aldrig kommer, vad gör han då?
2020-10-15
Länk till avsnitt

Jag längtar efter starka känslor

Robin, 21, tycker att han går omkring som en levande död. Att han inte riktigt lever. Han längtar efter att livet ska komma igång, men hur?

Robin har vänner, föräldrar och jobb. Allt borde vara bra men ändå känner han en stor tomhet. Och längtar efter att känna mer. - Jag har inte haft så mycket starka känslor i livet, varken av glädje eller sorg. Allt har varit väldigt sterilt, berättar Robin. Men det finns en känsla som Robin känt starkt och det är skam. Vad kommer den ifrån?
2020-10-08
Länk till avsnitt

Jag tigger om bekräftelse

I kärleksrelationer är Maria alltid missnöjd. Hon tycker att hon får för lite bekräftelse. Men frågan är om hon någonsin blir nöjd?

Maria upplevde sig aldrig sedd som barn. Ingen fanns där för henne, ingen sade att hon var bra. Idag, som vuxen, kan hon inte få nog av bekräftelse. - Det är som att jag inte har makt över det. Jag förstår att det är jobbigt att jag tigger om bekräftelse men jag har svårt att sätta stopp för det själv, säger Maria.
2020-10-01
Länk till avsnitt

Jag lever med ständig oro

För ett år sen utsattes Paulina för ett övergrepp. Sen kom ångesten. Varje dag, hela tiden.

- Jag har alltid varit en orolig person men efter ett övergrepp har oron tagit över hela mig, berättar Paulina. Paulina har fått diagnosen GAD, generaliserat ångestsyndrom. Just nu känns det mesta hopplöst och Paulina har svårt att se hur hon ska komma vidare. Hur ska hon till exempel kunna lita på att hon inte blir utsatt igen?
2020-09-24
Länk till avsnitt

Svårt att vara en känslig man

Elias bär på mycket sorg. Sorg över att han under uppväxten inte kunde vara den han egentligen var. Det var viktigt att säga rätt saker, både hemma och med kompisar.

- I tonåren var det absolut förbjudet att prata om känslor. Det var så jobbigt, det kändes verkligen som att någon ströp mitt inre, säger Elias. Nu kan han äntligen vara sig själv igen. Men hur ska han få mer kontakt med sorgen över att han så länge försökte vara någon annan?
2020-09-17
Länk till avsnitt

Leva livet i en bubbla

Katarina, 60, har bott tillsammans med sina föräldrar i hela sitt liv. Det var först när de dog som hon började förstå sig själv lite bättre.

- Jag har alltid varit väldigt spretig i tankarna, berättar Katarina. Väldigt naiv och inte tänkt mig för. Idag vet hon att en del av förklaringen till att hennes liv blivit som det blivit är att hon har Aspergers syndrom. Men det visste hon inte under uppväxten. När föräldrarna dog blev hon helt ensam och insikterna började komma. - Det är som att jag levt i en bubbla, säger Katarina. Jag har inte förstått någonting, förrän nu. Men att förstå är en sak, att acceptera är en helt annan. Hör henne i samtal med psykolog Lasse Övling i säsongens första avsnitt av Radiopsykologen. Vill du prata med Lasse - hör av dig till [email protected]
2020-09-10
Länk till avsnitt

Hur pratar man med chefen utan att bryta ihop?

Varje gång Caroline ska prata med en chef får hon panik. Hon analyserar, funderar och har ångest i veckor innan mötet och väl där börjar hon gråta så fort hon ska försöka prata.

- Jag får katastrofkänslor bara av att få mailet om mötet. Det är som att jag alltid är beredd på att det ska gå åt skogen, berättar Caroline. Hon jobbar i en bransch med otrygga anställningar och samtal med chefer är därför vardag. Nu vill hon lära sig hantera mötena och hitta ett sätt att stärka sin självkänsla. För just nu känns det som att hela hennes värde ligger i vad hon presterar. - Om jag inte är bra på jobbet är jag ju inte bra på någonting. Idag tar P3 Psykologen Radiopsykologens plats, programledare är Hanna Hellquist. Programmet är en återutsändning från mars 2020.
2020-09-03
Länk till avsnitt

Jag tog hand om alla andra och blev utbränd

För ett år sen gick Fanny, 24, in i väggen. Hon har alltid varit van vid att klara allt själv men den här gången fungerade det inte alls. Så hon kraschade.

- Jag har alltid varit en väldigt känslosam människa men plötsligt hade jag jättesvårt att känna glädje, eller ens vara ledsen, berättar Fanny. Fannys familj har gått igenom både uppbrott och psykisk ohälsa. Och Fanny har alltid stått stark. Under skilsmässan medlade hon medlade hon mellan sina föräldrar och hon var ett stadigt stöd för systrarna när de mådde dåligt. När hon så gick in i väggen för ett år sen var hon så inställd på att klara även det ensam så hon sökte aldrig hjälp - förrän nu. Idag tar P3 Psykologen Radiopsykologens plats, programledare är Hanna Hellquist. Programmet är en återutsändning från januari 2020.
2020-08-27
Länk till avsnitt

Livet är inte värt att leva

Linnea, 21, känner sig alltid ledsen. Oavsett vad hon gör eller med vem hon är. Och känslorna har funnits så länge hon kan minnas.

Linnea har försökt med det mesta för att det ska bli bättre. Men det känns inte som att något egentligen hjälper. - På senare tid har jag gett upp hoppet om att det ska bli bra och insett att jag är en ledsen person, säger Linnea. Livet känns meningslöst. Jag tycker inte det är värt att leva eftersom vi ändå ska dö sen. Idag tar P3 Psykologen Radiopsykologens plats, programledare är Hanna Hellquist. Programmet är en återutsändning från november 2019.
2020-06-25
Länk till avsnitt

Jag har kraschat och behöver hjälp

Erik är 21 år och har kraschat. Han kommer inte hemifrån. Han klarar inte att gå till jobbet. Han plågas av ångest och meningslöshet. Nu undrar han om det kan ha något med hans barndom att göra.

- Jag har gått igenom mycket i min barndom, säger Erik. Det började när jag var åtta år och min mamma dog. Den dagen hon dog rasade Eriks värld och allt blev kaos. Men det var inget familjen pratade om. För att försöka få kontroll över sina känslor utvecklade han en perfektionism utöver det vanliga. - Allt i mitt liv handlar om att försöka vara perfekt, säger Erik. Idag tar P3 Psykologen Radiopsykologens plats och programledare är Hanna Hellquist. Programmet är en återutsändning från april.
2020-06-18
Länk till avsnitt

Jag vill kunna säga nej

Julia är 26 år och har svårt att säga nej. När hon väl gör det får hon dåligt samvete och känner att hon sviker.

Julia är 26 år och har svårt att säga nej. När hon väl gör det får hon dåligt samvete och känner att hon sviker. - Det bara ältas runt i mitt huvud. Jag kan inte släppa det, säger Julia. Hennes rädsla för vad andra ska tycka har gjort att hon hela tiden tar ansvar för alla runtomkring henne. Och glömmer bort sig själv. - Jag är rädd för att släppa ut känslorna, säger Julia. Rädd för vad folk ska tycka. För att bli sviken.  I säsongens sista avsnitt av Radiopsykologen försöker Julia, med Lasse Övlings hjälp, reda ut vad hon ska göra för att lära sig våga stå upp för sig själv. Nästa vecka på samma tid hör du P3 Psykologen, med Hanna Hellquist och Lasse Övling, i en återutsändning från i april.
2020-06-11
Länk till avsnitt

Jag vill inte leva ensam

Kerstin, 37, undrar när lyckan vänder. När hon ska slippa leva ensam och äntligen få dela sitt liv med någon?

- Jag tycker att det är jättejobbigt att leva ensam. Jag saknar att komma hem till någon, som självklart finns där i ens närhet, säger Kerstin. Hon har haft ett par kärleksrelationer tidigare i livet, men aldrig någon som riktigt fastnat. Också med vänner har det varit svårt, särskilt när hon var liten. Nu trotsar Kerstin sin rädsla och ringer till Radiopsykologen för att försöka ta tag i sina problem.
2020-06-04
Länk till avsnitt

Ensam i Coronatid

Ylva är van att leva ett socialt liv, med många vänner och nära relationer. Men isoleringen hon nu befinner sig i gör henne nedstämd. Alltför ofta låter hon känslorna gå ut över sin partner.

Ylva, 28, lever i ett polyamoröst förhållande och när Coronapandemin bröt ut valde hennes partner att sätta sig i karantän hos en annan kvinna, som bor långt från Ylva. Det är jobbigt att vara på avstånd, tycker Ylva, och ofta kommer känslor av besvikelse på sin partner över henne. - Jag har ofta ett behov av att hitta en syndabock när jag mår dåligt, men borde lära mig att inte lägga skulden hos andra, säger Ylva.
2020-05-28
Länk till avsnitt

Jag har inga vänner

Elin är 22 år och har nästan inga kompisar. Det började efter en resa till USA efter gymnasiet. När hon kom hem fanns inga vänner kvar.

- Det är jobbigt, men samtidigt känner jag att jag klarar mig själv, berättar Elin. Jag är ju väldigt mycket ensamvarg. Nu vill hon försöka förstå varför det ha blivit såhär och hur hon ska göra för att få nya kompisar. Hur gör man egentligen för att skapa nya kontakter och våga prata med någon man inte känner? - Det finns säkert andra som också vill ha ta kontakt men inte vågar. Då kanske man måste vara den som vågar. Det kan ju bara bli bättre, säger Elin. Detta samtal har också hörts i systerprogrammet P3 Psykologen
2020-05-21
Länk till avsnitt

Jag är rädd för att bli lämnad

Christer, 50, plågas av en rädsla för att bli lämnad. Lämnad av sin fru och lämnad utanför i sociala sammanhang. Så har det varit genom hela livet. Nu vill han förstå varför.

- När det kommer över mig så blir jag rädd och osäker på om jag verkligen räcker till, berättar Christer. Om jag är bra. Under en period i livet var han mobbad. Han hade fel frisyr och konstiga kläder. - Jag fick höra att jag var en nolla, att jag inte passade in. Så jag drog mig undan, säger Christer. Även lärarna var på honom; titta på honom där, han kommer inte bli någonting, sa en av dem inför alla i klassen. Kanske är det därför Christer har så svårt idag att känna sig trygg?
2020-05-14
Länk till avsnitt

Kan ett enda minne påverka ett helt liv?

När Hanna var 11 år dog hennes mamma. Hon minns avskedet och begravningen tydligt. Men hon fick aldrig chans att ta farväl på sitt eget sätt.

Idag är Hanna vuxen och känner ofta att människor inte förstår hennes behov att uppleva saker på egen hand. De kommer för nära och tar över hela situationen. Det är som att det som skedde vid hennes mammas död upprepat sig genom hela livet.  - Det finns flera upplevelser i mitt liv som jag vill ta tillbaka, säger Hanna. Minnen som känns som de blivit stulna. Kan man skapa nya, bättre minnen i efterhand?
2020-05-07
Länk till avsnitt

Vad är jag värd som sjukskriven?

För ett par år sen började Viking tappa håret. Det kändes inte bra och självkänslan började svikta. Men hur mycket sitter egentligen i håret?

Viking är 32 år och lever med flera kroniska sjukdomar. Han har varit nära döden många gånger och är nu sjukskriven på heltid. Det tär på självkänslan. - Jag är varken lat eller ointelligent men jag kan helt enkelt inte arbeta. Det får mig att känna mig som världens sämsta person, säger Viking. Nu vill han stärka sin självkänsla. Känna sig bättre både inuti och när han ser sig i spegeln. Men hur då?
2020-04-30
Länk till avsnitt

Jag vill inte bli osynliggjord

Karin, 70, upplever att hon ibland utsätts för härskartekniker. Hon blir alltid lika arg men försöker behålla lugnet. Trots att hon har fogat sig tillräckligt i livet och kanske borde säga ifrån.

När Karin var liten fick hon inte göra det hon ville. Hon var kreativ och ville skapa men var istället tvungen att plugga. När hon blev arg sade man att hon var jobbig och tokig. Idag är Karin 70 år och blir fortfarande upprörd när andra avfärdar hennes tankar och åsikter. - Då blir jag den där osynliga personen jag en gång var. Det är hemskt, säger Karin.
2020-04-23
Länk till avsnitt

Kan en sjuk mamma vara en bra mamma?

För två år sen fick Malin fick en stroke - och ett nytt liv, med mindre ork. Går det att vara en bra förälder trots att hon nu behöver så mycket mer tid för sig själv?

Malin har numera ett stort behov av vila, något som skapar obalans i familjen. Hon ligger ofta i sängen och hör hur hennes man får ta alla konflikter med barnen. - Jag tänker att jag misslyckas som förälder, säger Malin. Jag vill så gärna finnas till för barnen men det är svårt att leva upp till just nu. Kan man räcka till för barnen, genom att bara vara?
2020-04-16
Länk till avsnitt

Det känns som om allt är mitt fel

När Anna ser tillbaka på sitt liv är skulden en ständig följeslagare. Känslan av att bära alla världens katastrofer på sina axlar har gjort livet tungt. Går det att börja om nu, som 60-åring?

Det starkaste minnet Anna bär på är när hennes fem år yngre syster, mot sin vilja, lämnades på institution. Anna förstod redan då att det var fel men var för liten för att kunna förhindra det. Skulden har följt henne sen dess. Och gång på gång har hon hamnat i situationer där hon känt sig tvungen att kliva över sina egna gränser för att hjälpa någon annan. - Hur ska jag använda kraften som jag har till andra till att göra mig själv glad, undrar Anna.
2020-04-09
Länk till avsnitt

Längtar efter en lugn kärleksrelation

Annie, 38, blir lätt osäker i relationer. Hon har svårt att lita på sin partner och är alltid rädd för att bli lämnad. Därför blir relationerna kaotiska och otrygga.

Annie växte upp med en annan pappa än sin biologiska och kände sig alltid annorlunda i familjen. Känslan av utanförskap har gjort att hon behöver mycket bekräftelse. Mer än hon fått.  - Jag vet att jag varit älskad men jag hade nog behövt höra det också, säger Annie. Nu söker hon verktyg för att bryta mönstret att inte våga fördjupa relationer. - Jag försöker ofta dra mig ur, för att testa om personen vill ha mig tillräckligt mycket. Om de kämpar eller ger upp, säger Annie.
2020-04-02
Länk till avsnitt

Oron släpper inte greppet om mig

När Linas son var två år fick han leukemi. Chocken var brutal men prognosen god. Idag är det oron som är det största problemet för Lina. Så fort sonen hostar är det som om allt rasas samman, igen.

Om ett halvår är sonens behandling klar och allt tyder på att den gått bra. Ändå upplever Lina att hennes oro bara växer. Hon har ett konstant stresspåslag och är rädd att inte kroppen ska orka. - Oron sätter sig i kroppen. Jag får svårt att andas och pulsen slår i 110, berättar Lina. Hur lär man sig hantera sin oro?
2020-03-26
Länk till avsnitt

Jag skäms över att livet stannat upp

För fyra år sen tog Sofias liv en drastisk vändning. Hon separerade, blev arbetslös och fick skulder som hon inte kunde betala. Livet stannade upp.

- Allting rämnade när det hände. Jag gick in i ett mörker, berättar Sofia. Sen dess har hon kämpat på i det tysta, för att få vardagen med barn och jobb att fungera. Hon klarar av att hantera barnen, men inuti henne är det kaotiskt och tungt. Utan pengar är det svårt att ta sig för nya saker och hon jämför sig ständigt med andra runtomkring. - Min skam och ångest har nästan tagit över livet helt och hållet, säger Sofia.
2020-03-19
Länk till avsnitt

Hur behåller man en vän?

Amanda, 30, tycker att det här med vänskap är svårt. Hon har själv lätt för att prata och ta plats men blir osäker när hon inte får bekräftelse av den andre. Och några nära vänner har hon inte.

- Jag har ofta fått höra att jag pratar för mycket och borde hålla mig tillbaka, säger Amanda. Det har gjort att jag dragit mig undan i vänskapsrelationer. Förutom sin pojkvän har Amanda idag nästan inga nära relationer. Hon saknar det, att bara kunna ringa en kompis och fråga om de ska gå ut och äta en kväll. Men hon tycker det är svårt att hitta balansen mellan att själv ta plats och att släppa in andra. Och att visa sina ledsna känslor och inte bara ilskan.
2020-03-12
Länk till avsnitt

Jag har gett upp hoppet om familj och barn

Sofie är 43 år och börjar inse att hon förmodligen inte kommer få en familj med egna barn. Nu är hon rädd att behöva leva livet ensam.

Sofie har nyligen separerat från en relation där de försökte få barn utan att lyckas. Hon önskar så att hon ska få ett bra liv även utan barn men har svårt att övertyga sig själv om det. - Det känns väldigt tomt, säger Sofie. Att inte få älska någon villkorslöst och få känna ett band till någon. Nu vill Sofie hitta ett sätt att kunna sörja det som inte blev utan att för den skull tappa hoppet om framtiden.
2020-03-05
Länk till avsnitt

Jag ogillar den jag var som barn

När Olivia tänker på sig själv som barn så känner hon förakt. Hon var egoistisk och elak, det är i alla fall så hon minns det idag. Men stämmer det verkligen?

När Olivia var liten var hon den som alltid ville stå i centrum och ha bekräftelse. I de vilda bråken med storebrorsan fick han ofta skulden, trots att de egentligen var lika delaktiga. Det dåliga samvetet följer Olivia som vuxen, speciellt i konflikter. - När jag tänker på hur andra kan uppfatta mig får jag en impuls att ringa och be om ursäkt till alla jag pratat med, säger Olivia. I samtalet med Lasse Övling får hon hjälp att undersöka om det också kan finnas andra känslor där, bortom skulden.
2020-02-27
Länk till avsnitt

Jag har aldrig haft en tjej

Henrik är snart 30 år och har aldrig haft en intim relation. Men längtan efter någon att dela livet med är stor. Nu börjar han ge upp. Kommer han någonsin kunna hitta kärleken?

- Jag har ingen energi och livsglädje, säger Henrik. Kanske är det därför jag har svårt att hitta någon som vill vara med mig. Henriks gymnasietid var de värsta åren i hans liv. Han gick på internatskola och efter tre år av mobbing och kamratuppfostran var det inte mycket kvar av honom.  - För att ha varit en hyfsat normal person innan jag började så gick jag ut och kände mig helt förstörd, berättar han. Hur länge ska de tuffa minnena styra Henriks liv? Och hur ska han börja våga lita på att någon vill ha honom? Samtalet med Henrik har tidigare sänts i P3 Psykologen.
2020-02-20
Länk till avsnitt

Tänk om han lämnar mig

Så länge som Vera kan minnas har hon varit rädd att bli lämnad. Oron hanterar hon genom att vara så perfekt som möjligt. Men hon vill hellre vara sig själv.

Vera försöker vara en perfekt flickvän, perfekt kompis och perfekt på jobbet. Annars kommer ångesten. I nära relationer blir det extra svårt. - När jag inte får bekräftelse sätter känslorna igång. De som säger "han älskar inte mig, han kommer lämna mig", berättar Vera. Men en uppväxt där viktiga personer lämnat henne kan hon förstå sitt mönster, men hur ska hon bryta det som vuxen?
2020-02-13
Länk till avsnitt

Jag vill leva livet full ut

Eva har en livshistoria som tynger henne. Som äldre kvinna vill hon leva med lättare sinne. Men hur blir man fri från sina minnen?

Med en psykiskt instabil mamma fick Eva tidigt ta ett stort ansvar hemma. Hon tog hand om sin bror och klarade det väl, men levde utan den trygghet som ett barn ska ha. - Det gungar i kroppen när jag tänker på min barndom, berättar Eva. Jag har blivit nedvärderad i hela mitt liv och jag får inte bort den känslan. Hur ska hon bli fri från det som tynger henne så att hon kan leva livet fullt ut, undrar Eva. Nu är radiopsykologen Lasse Övling tillbaka i etern, med nya samtal om livet när det skaver.
2020-02-06
Länk till avsnitt

Så fort jag blir ensam mår jag dåligt

Therese, 41, växte upp i en familj utan ord. Stumheten har präglat henne hela livet och idag har hon svårt att skapa nära, fungerande relationer som ger kraft.

- Utifrån ser allt normalt ut, berättar Therese. Jag är framåt, glad, jobbar heltid och är aldrig sjukskriven. Men så fort jag kommer hem mår jag jättedåligt. Therese har känt av sin ångest ända sen hon var liten och försökt hitta vägar att hålla den borta. Först var det genom mat och hetsätning, men som vuxen har alkohol blivit hennes sätt att dämpa känslorna på. Det är inte hållbart i längden, det vet hon. Men vad ska hon göra istället? Detta är säsongens sista program. Vi tar jullov och återkommer i slutet av januari. Men fram tills dess - lyssna på alla tidigare avsnitt i Sveriges Radio Play.
2019-12-19
Länk till avsnitt

Ensamheten har följt mig hela livet

Vendela har alltid känt sig ensam. Hon har aldrig upplevt en fördjupad relation med en annan vuxen. Vad beror det på?

Hon har en dotter, ett roligt yrkesliv och lätt för att prata med människor. Ändå finns alltid ensamheten med. - I sociala sammanhang är jag ofta i mittpunkten, berättar Vendela. Men när dagen är slut är jag ensam i alla fall. Vendela funderar ofta över vilken betydelse det har att hon blev adopterad vid ett års ålder. Hon fick en väldigt bra uppväxt men redan då kände hon sig ensam. - Vissa dagar kan jag knappt andas, ensamheten känns så starkt i magen, säger hon.
2019-12-12
Länk till avsnitt

Att stå bredvid någon som mår dåligt

Mickes älskar sin fru men relationen är tuff. Hon har mycket ångest och behöver stöd. Micke stöttar men var finns platsen för hans egna känslor?

Micke och hans fru har flera gånger sökt hjälp av vården. Men under alla år har ingen frågat Micke vad han behöver. - Det finns mycket skam i det här. Över att min fru mår dåligt och jag söker hjälp för det. Att jag inte klarar det på egen hand, säger han. Micke beskriver sig som en borg. Något stabilt som andra människor kan söka skydd i men som aldrig rasar själv. - Jag måste städa ur den där borgen och ge mig själv mer plats, säger Micke.
2019-12-05
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.