664 avsnitt • Längd: 20 min • Veckovis: Söndag
Entreprenörsdriv är podcasten för alla entreprenörer och småföretag. Vi vill skapa driv genom att dela med oss av egna och andras erfarenheter inom entreprenörsskap och företagande.
The podcast Entreprenörsdriv is created by Tomas Tränkner. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Inspekt är tillväxtföretaget som vuxit med 25 % per månad de senaste 18 månaderna. VD Niklas Persson berättar hur det gått till och den strategi han har för att tillväxten skall bli hållbar. Niklas berättar om hur det behåller kvaliteten på arbetet, bygger trovärdighet och hur de hanterar det ökande antalet anställda och kunder under samtidig starkt tillväxt.
Niklas Persson är VD för Inspekt, ett företag inom teknisk kontroll, som vuxit från 2 till 85 anställda på 18 månader. Han berättar hela historien bakom tillkomsten av Inspekt, från att vara dykinstruktör på Filippinerna till att leda ett snabbväxande företag. Vi pratar om inspektionsbranschen och hur det uppstod en möjlighet att starta ett nytt företag med hjälp av en ägare som vill satsa. Vi pratar också om ledarskap, sälj och affärsutveckling och att ha en motiverad personal.
Advokat Frida Treschow berättar hur hon jobbar med marknadsföring och sälj på sin advokatbyrå. Det handlar om kundbemötande och rekommendationer för att bibehålla och utveckla kundrelationer, och att alla i teamet bidrar till marknadsföringen efter förmåga och intresse. Frida berättar hur de jobbar med sociala medier för att stärka varumärket och bygga relationer.
Advokat Frida Treschow är gäst och ger goda råd om avtalsförhandlingar, bolagsformer, aktieägaravtal och tvister. Vi pratar om vikten av att ha ordentliga avtal med kunder som minskar risken för tvister och oönskade händelser. Vi kommer även in på frågan om förlikning eller domstolsprocess.
Frida Treschow delar sina erfarenheter av att driva en advokatbyrå. Hon startade företaget mitt under pandemin och har idag 10 anställda. Vi diskuterar även utmaningarna med att driva en advokatfirma, prissättning, kundrelationer och hur man hanterar konkurrens. Frida ger sina bästa tips för att växa som företag och att attrahera fler kunder.
I fyra avsnitt möter du Frida Treschow, grundare av advokatfirman Treschow & Partner. Vi kommer att prata om Fridas resa till att bli advokat och starta en byrå. I de kommande avsnitten berättar Frida om hur hon utvecklar sin advokafirma och får den att växa. Denna serie avsnitt är extra intressant för dig som driver en advokatbyrå, jobbar med marknadsföring av en advokabyrå eller funderar på att starta en egen byrå.
LinkedIn-experten Linda Björck är gäst och berättar om de senaste förändringarna på LinkedIn. Vi pratar om nya AI-funktioner, som kan användas för allt från profiloptimering till innehållsskapande.
Linda ger också några tips på du kan öka spridningen av inlägg på LinkedIn.
I detta avsnitt möter vi Thomas Arens, som berättar om hur han skriver böcker och utvecklas som författare. Med elva böcker bakom sig berättar Thomas om sin speciella skrivprocess och varför böckerna har blivit en viktig del av hans entreprenörskap. Om du funderar på att skriva en bok, eller bara är nyfiken på hur författarskap kan stärka ett varumärke, är det här ett avsnitt du inte vill missa!
Magnus Franzén på Mixum är gäst och berättar om hur han bygger företagskulturen. För det första är det avgörande att ha en tydlig och levande värdegrund som skapar sammanhållning. Ledarskapet bör främja engagemang och ansvar, vilket stärker motivationen hos medarbetarna. För de andra är flexibilitet och anpassningsförmåga viktiga för att hantera förändringar, och god kommunikation säkerställer att alla är informerade. Dessutom bör företag ta ett långsiktigt ansvar för miljö och samhälle. Kreativa metoder som spel kan användas för att engagera och utbilda personalen på ett lekfullt sätt.
I det tredje avsnittet med Magnus Franzén pratar han om vad som krävs för att lyckas som matproducent. Det handlar om kvalitet, innovation, och anpassning till marknadstrender. Produktutveckling och kundrelationer är avgörande för att hålla sig konkurrenskraftig. Magnus beskriver hur branschen har förändrats med tiden, där konsumenter blivit mer öppna för nya smaker och influenser från olika kulturer.
Magnus Franzén på Mixum AB berättar om sina erfarenheter av att driva familjeföretaget som startades av hans far. Han berättar om hur det var att senare sälja företaget. Magnus ger goda råd om succession inom familjeföretag: den äldre generationen måste vara redo att helt lämna över och låta de yngre driva företaget på sitt sätt. En av de största utmaningarna var att balansera innovation med tradition. Magnus poängterar vikten av att våga experimentera men också att acceptera misslyckanden som en del av lärandet. När de så småningom sålde företaget år 2015, var det blandade känslor, men försäljningen gav en trygghet och ekonomisk stabilitet. Magnus stannade kvar i verksamheten och fortsatte driva den med frihet, trots förändrade ägarförhållanden.
Magnus Franzén delar med sig av sin resa från att som sjuttonåring börja arbeta med familjeföretaget till att bli VD på Mixum AB, ett företag som nu omsätter över 340 miljoner kronor och har cirka 130 anställda.
Magnus berättar om sin uppväxt i ett entreprenörshem, hur hans far började med äggproduktion på 1970-talet och hur han och hans bröder senare utvecklade verksamheten till dagens matproducent. Vi pratar om utmaningarna och framgångarna genom åren, inklusive återuppbyggnaden efter en förödande brand 2009. Magnus betonar vikten av nätverkande och relationer för företagets framgång och återhämtning.
Lotta Norrman pratar om företagande inom lantbruket. Lotta, som har forskat på lantbrukarnas entreprenörskap, delar sina insikter om utmaningarna och möjligheterna för lantbrukare i Sverige. Lönsamheten är ett av de största problemen på grund av väderförhållanden, kapitalbindning och ökade kostnader. Samtidigt är det viktigt med innovation och samarbete för att överleva. Trots utmaningar finns det en stark lantbrukssektor som ligger långt framme inom teknologisk utveckling och diversifiering menar Lotta.
Att få ett företag att växa är en stor utmaning. Lotta Norrman berättar om vad som krävs för att ett företag skall vara skabart och kunna växa. Vi pratar om betydelsen av en fungerande affärsmodell och betalande kunder. Lotta menar att det krävs en vilja för att kunna växa och att organisationen måste utvecklas. Lotta ger exempel på olika sätt att skala upp företaget. Vi pratar även om värdet att samhället stödjer befintliga små företag att växa för att öka Sveriges konkurrenskraft.
Innovationer handlar om något som är nytt och användbart. Lotta Norrman forskar inom detta område och vi pratar om risker och möjligheter med innovationer. Det handlar om hur viktigt det är att hitta och säkerställa en lönsam marknad, att företagare pratar med potentiella kunder för att förstå deras behov. Lotta berättar om radikal och inkrementell innovation för att minska riskerna och öka chansen för framgång.
Vi möter Lotta Norrman, biträdande professor vid Linköpings universitet, som berättar om sin passion för entreprenörskap och innovation. Lotta pratar om att arbeta med tidiga utvecklingsskeden i entreprenörskap, från idéstadiet till företagsuppstart. Hennes nyfikenhet och önskan att fördjupa sig i ämnen ledde till akademisk forskning och en doktorsexamen inom entreprenörskap.
Thomas Ahrens har undersökt hur VD och ledningen är i snabbväxande företag. I detta avsnitt berättar han vilken ledarstil som fungerar, och vilken som inte fungerar. Thomas berättar om hur en VD blir framgångsrik i ett snabbväxande företag. Vi pratar även om att växa med lönsamhet över tid kräver en kombination av innovation, effektiv rekrytering, och en stark företagskultur.
En styrelse kan både hjälpa och hindra ett företags tillväxt. Thomas Ahrens ger sin syn på hur styrelsearbete bör vara,. Styrelsen ska vara som ett depåteam i racing: stödjande och fokuserad på att förbättra och stärka ledningen, utan att ta över kontrollen, menar Thomas. VI pratar om sammansättningen av styrelsen, vem som skall vara styrelseordförande, hur länge man skall sitta i en styrelse och om det är ok som VD att inte berätta allt för sin styrelse.
Thomas Ahrens har tagit reda på varför så få start-ups överlever och blir scale-ups. I detta avsnitt berättar han varför och vad man bör göra för att lyckas växa. Vi pratar om att välja rätt kunder, att anpassa ledarskapet, risken med riskkapital och värdet av att vara självfinansierad.
Thomas Ahrens är tillväxtgurun som brinner för snabbväxande företag. Han berättar om sin karriär från att driva diskotek i Lund till att studera vad som gör att vissa företag växer snabbt och andra inte. Thomas har skrivit elva böcker. I detta avsnitt berättar han om sina egna val i karriären, vad som driver honom och lärdomar från egna erfarenheter av att expandera sitt företag.
Åsa Scherling berättar om slutsatserna från intervjuer med 50 kommunikationschefer. Det resulterade i sju framgångsfaktorer för att lyckas med internkommunikationen. I detta avsnitt pratar vi om dessa sju framgångsfaktorer.
Åsa Scherling har kartlagt internkommunikationen hos 50 företag. Vi pratar om resultaten av denna kartläggning. Den visar att kommunikationsavdelningen själva bör ta initiativet till att skapa mål, att chefer är viktiga för internkommunikation och externa sociala medier betyder allt mer för internkommunikationen. Detta och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt.
Claes Mårtén är superoptimisten och visionären som skapat Hummy, en communityplattform som utmanar de stora tech-jättarna. Han berättar om ambitionen bakom Hummy och hur han lyckats få med några av Sveriges mest namnkunniga entreprenörer i sin satsning.
Claes berättar om sin resa från Sundsvall till framgångsrik säljare som drevs av pengar, till insikten att det finns andra värden som driver honom.
Välfungerande internkommunikation skapar massor med värden i ett företag, det stärker företagskulturen, ökar produktiviteten och gör att personalen stannar längre. Vi pratar om kopplingen mellan intern och extern kommunikation och hur det skapar affärsmöjligheter. Detta och mycket mer pratar Åsa Scherling om i detta avsnitt.
Åsa Scherling är expert på interkommunikation. Vi pratar om internkommunikation som engagerar och leder till affärsnytta och kulturskapande.
Åsa berättar om sin karriär inom kommunikation, PR och marknadsföring. Idag driver hon företaget Scherling Kommunikation.
’Vi pratar om att lyckas som egenföretagare, vikten av struktur i vardagen och att förstå kunden. Åsa berättar om hur hon jobbar med LinkedIn och att det har gett henne många kunder.
Åsa är gäst i de kommande tre avsnitten så häng med.
Ellinor Ehrnberg, VD för Smoltek Hydrogen AB, beskriver företagets mål att revolutionera vätgasproduktionen genom en innovativ teknologi. Vi pratar om att arbeta med banbrytande teknologi inom små organisationer jämfört med stora. Ellinor beskriver hur det är att besitta en teknologi som bedöms ligga långt före konkurrenterna, en teknologi som är nödvändig för branschen och som hon vet fungerar.
Andreas Utterström har varit företager i 20 år men ser sig trots det inte som företagare. Vi pratar om att vara företagare inom kommunikation, pr och poddande. Vi diskuterar fördelar, nackdelar, utmaningar och framgångsfaktorer. Behöver det alltid vara kul på jobbet, undrar Andreas? Han menar att realismen vinner över passionen ibland som företagare. Anderas berättar även om sitt nya företag tillsammans med en kollega.
Andreas Utterström ger konkreta tips på hur du når ut med din kommunikation. Vi pratar om att tydlighet är nyckeln, att skriva kort och koncist och testa och lära sig hela tiden. Det handlar om att skaffa sig koll på samtiden och att kunna kommunicera på olika sätt. I det här avsnittet får du konkreta tips på hur ditt företag kan bli tydligare och mindre spretigt i er kommunikation som leder till bättre affärer och stärkt varumärke.
Två poddexperter pratar om varför podden är intressant inom kommunikation. Andreas Utterström är med för andra gången och vi gör en djupdykning i företagspoddarnas värld. Vi är båda eniga om att med podd når du en nischad målgrupp, stärker varumärket, förbättrar kundrelationerna och underlättar rekryteringen. Vi berättar hur långt ett poddavsnitt skall vara, hur du gör avsnittet intressant och hur du avgör om en företagspodd är framgångsrik.
Hör Andreas Utterströms resa från att vara journalist till att hjälpa folk att berätta saker i podd. Andreas figurerar ofta i radio och TV och kommenterar amerikans politik. Han berättar varför han startade företag och sin vision om framtiden för sitt företag.
Vad gör du när det ser riktigt illa ut? Antingen vänder du skutan eller så lägger du av. Magnus Helgesson är gäst och vi pratar om att aldrig ge upp, att attityd är viktigare än kunskap. Det är härligt att vara företagare om du har rätt verktyg. Då behöver det inte vara jobbigt. Vi pratar om att ha mål och riktning. Lyssna på detta korta avsnitt med inspiratören Magnus Helgesson. Ett avsnitt som är helt oklippt.
Med tålamod, långsiktighet och rätt risktagande har Warren Buffet blivit en av tidernas mest framgångsrika investerare. Enligt samma principer arbetar kapitalförvaltningsbolaget Investerum. Joakim Huth är gäst och pratar om konsten att göra trygga investeringar som ändå ger hög tillväxt, så kallad Value Investing. Hans stora förebilder är just Warren Buffet och Benjamin Graham.
Vi pratar om skillnaden mellan investering och spekulation. - Vi vill inte att våra kunder skall spela på casinot, vi vill att de skall äga casinot, säger Joakim. Han berättar om hur hållbara, långsiktiga investeringar med rätt förväntningar på risk har resulterat i en oslagbar värdetillväxt över tid.
Läs mer om Investerum här: www.investerum.se
Vi pratar om martech-verktyg, digitala hjälpmedel för marknadsföring. Susannah Eriksson berättar om hur hon jobbar med digital marknadsföring, Hubspot och marketing automation på IT-företaget Redpill Linpro. Vi pratar om framtiden inom marknadsföring och vad som krävs av en marknadsavdelning för att skapa nya affärsmöjligheter.
En tydlig och stark företagskultur gör varumärkesbyggandet och positioneringen mycket enklare. Susanna Eriksson, marknadschef på IT-företaget Redpill Linpro, berättar hur de jobbar med att positionering och företagets roll i samhället. Susannah talar om framgångsfaktorer för att lyckas med varumärkesarbetet när företaget är i stark tillväxt och kraften i en stark företagskultur.
Lars Olofsson har stämt Facebook/Meta för att de låter investeringsbedragare annonserar fritt på deras plattform. Lars hjälper tusentals bedragna personer att föra talan mot Facebook. Han berättar hur skickliga och organiserade finanasbedragarna är. Bedragarnas tillvägagångssätt kan liknas vid en sofistikerad startup-verksamhet enligt Lars Olofsson. Vi pratar om hur det kommer sig att vanliga människor kan bli lurade trots osannolika löften om avkastning på investerat kapital.
Läs mer om Lars Olofsson här https://juicyfieldscase.com
IT-företaget Redpil Linpro har vuxit med 25 % per år de senaste åren. Under den tiden har Susannah Eriksson varit marknadschef. Hon berättar hur det påverkat hennes roll som marknadschef och vilka utmaningar det inneburit. Vi pratar om vikten att vara närvarande och att kommunicera mycket med kollegor och externa aktörer. Susannah berättar om att kombinera event, branschträffar. nyhetsbrev, bloggposter, film och podcast för att nå rätt målgrupp.
Susannah Eriksson är marknadschef på IT-konsultföretaget Redpill Linpro. Hon berättar om sin karriär och hur intresset för marknadsföring började under hennes tid i Frankrike. Susanna berättar hur hon hållit sig relevant inom marknadsföring under mer än 20 år i branschen. Hon ger dig konkreta tips om hur du lyckas som marknadsförare.
Michel Laporte Godorn är gäst och vi pratar om behovsanalysen. En riktigt bra behovsanalys skapar fokus, kundvärde och effektivitet i försäljningen. Det handlar om att förstå vad kunden behöver och inte minst visa intresse för den du skall sälja till. Du får konkreta tips på hur du lyckas göra en bra behovsanalys, före under och efter mötet med kunden. VI diskuterar betydelsen av att förstå kundens marknad och att vara relevant i kommunikationen.
Detta är sista delen av fyra med Michel Laporte Godorn.
Du kan nå en miljon i omsättning i ditt företag. Michel Laporte är gäst och vi pratar om hur man gör och vikten av att tro på sig själv och sin förmåga. Men det kommer krävas tålamod och mycket arbete. Vi ger dig tip på hur du hittar rätt kunder, bygger starka relationer och hur du jobbar med marknadsföring och försäljning för att nå en miljon i omsättning.
Michel Laporte Gordorn berättar om sina framgångsfaktorer i företagandet och hur han nådde sitt mål att bli ekonomiskt fri vid fyllda 40 år. Vi pratar också om ekonomisk stress, ångest och om hur små steg kan leda fram till stora mål.
Michel Laporte Godorn blev till sin stora förvåning framröstad till Årets LinkedInprofil 2023. Michel berättar om sin strategi för att lyckas nå ut. Vi kommer in på hans utmaningar i barndomen som gjorde att han började träna karate och hur han tog kontroll över sitt liv. Idag är Michel en stor inspirationskälla för andra och han berättar om sitt sätt att övervinna hinder och följa sina drömmar.
Detta är första delen av fyra Michel.
När såg du över dina försäkringar senast? Är du rätt försäkrad och betalar du rätt premier? Försäkringsförmedlarna Rickard Persson och Max Andrén från Söderberg & Partners berättar om företagsförsäkringar och arbetet med att hjälpa företag till bättre och mer kostnadseffektiva försäkringar.
Rickard och Max pratar också om att med en försäkringsförmedlare får företag också en expert på försäkringar, tillgång till hela försäkringsmarknaden, samt ett bollplank och extra öga vid tex granskning av skadeersättningar.
Går du i tankarna på kunna jobba ifrån ett annat land eller att flytta delar av din verksamhet utomlands? Pontus Stjernfeldt grundare av North Star Alliance, hjälper företag att flytta sin verksamhet till Rumänien eller annat land. Han berättar om ekonomiska och affärsmässiga fördelar med att flytta verksamheten utanför Sverige. Pontus berättar om sin egen bakgrund från IKEA och hur han upptäckte det attraktiva med Rumänien - affärsklimatet, skattesatserna och Rumänien som land att leva i. Han ger goda råd till dig som funderar på att jobba utomlands i ditt företag.
Louise Felldin, näringslivsdirektör i Linköping, berättar om framgångsfaktorer inom företagande. Hon möter många företagare inom tillväxtbranscher som IT, telecom, tech och konsultföretag. Vi pratar om vad dessa företag gör för att växa och utvecklas. Vi pratar även om hot och risker för företag. Louise berättar också att alla är välkomna till Linköping Näringslivsdag den 23 maj 2024.
Louise Felldin berättar om de varumärkesresor hon varit med om under sin karriär som kommunikations- och marknadschef och VD på en reklambyrå. Vi pratar om varumärkeslöftet och hur det påverkar företagets framgång.
Louise Felldin berättar om varför det går bra för Linköping och varför det är en bra plats för företag att finnas på. Hon berättar om priset Europas mest innovativa stad som Linköping fick 2023.
Motiveringen till priset var: Linköping är ett lysande exempel på hur en stad kan använda innovation för att omforma stadslandskapet, ta itu med demografiska och ekonomiska utmaningar och arbeta till förmån för sina invånare.
Louise Felldin är ny gäst i podden. I detta första avsnitt av fyra berättar hon om sina karriärsval och vägen till att bli Näringslivsdirektör i Linköpings kommun. Det är en berättelse om kommunikation i akademisk miljö, jobbet på en reklambyrå och drömmen om att jobba i Afrika. Louise berättar om sin ledarstil och framgångsfaktorer i sitt jobb som näringslivsdirektör i Linköping.
Vi pratar om konsten att en bra gäst i media som poddar och i TV. Nina Jansdotter har varit gäst i många poddar och TV soffor. Hon ger sina bästa tips på hur du kan förbereda dig, genomföra intervjun och efteråt hur du kan dra störst fördel av din medverkan. Vi pratar om att vara anpassningsbar och vikten av att ge något av värde till den som lyssnar.
Här får du våra lärdomar under och tips om företagandets framgångsfaktorer vi samlat på oss under 2023. Josefine Asklöf är gäst och gör sitt första år som företagare på heltid och Tomas gör sitt sjunde år.
Vi pratar om våra olika perspektiv och vad 2023 bjudit på i form av glädjeämnen, utmaningar och lärdomar. Josefine berättar om vad hon är mest nöjd med, om framgångsrika samarbeten och förväntningar på nästa år. Tomas pratar om vad som händer är uppdragen inte kommer in i samma takt, vad han gjorde åt det och vad podcastingen har gett i form av möten med nya personer.
Gott nytt 2024 🎉
Feedback är en väg till personlig och professionell utveckling. PG Wettsjö delar med sig av sina tankar kring feedback. Att både ge och ta feedback kan vara svårt för det påverkar relationer och kundnöjdhet. I detta avsnitt får du tips på hur du kan bli bra på feedback och utvecklas av det.
PG Wettsjö är gäst och vi pratar om hur man blir en doer. Att vänta på motivation kan ta för lång tid, att skaffa sig goda vanor är däremot mycket effektivt. PG ger dig en metod för att prioritera vad som är viktigast att göra.
Att få rätt saker gjorda gör dig lugnare och det påverkar din omgivning och ditt arbete. PG berättar om hur viktigt det är med feedback och känna uppskattning som en drivkraft att göra saker.
PG Wettsjö är gäst och berättar om varför vi skjuter upp saker, när vi prokrastinerar, dvs när det är ett glapp mellan tanke och handling. Vi pratar om orsaker bakom prokrastinering och konsekvenser av det. Men det finns också fördelar med att skjuta upp saker. Kan även doers vara prokrastinerare? Svaret får du i detta avsnitt.
Föreläsaren, författaren och entreprenören PG Wettsjö berättar om sina framgångar och motgångar under sin karriär. PG är idag en av Sveriges populäraste föreläsare och gasellprisvinnare. Han berättar personligt om svår stunder, hur han hittar optimismen och hur han laddar sina batterier.
Rebecka Hovenberg pratar om opinionsbildning och kommunikationens nyanser. Vi diskuterar hur kommunikation inom politiken kan överföras till företagsvärlden, och vikten att vara transparent och tydlig. Vi kommer även in på kris och klagomålshantering och svarar på frågan om man som företagare skall ge sig in i opinionsbildning.
Hållbarhetsexperten Rebecka Hovenberg tror att det blir omöjligt för företag som inte är hållbara att finnas kvar. I detta avsnitt förklara hon varför. Vi pratar om de värden som skapas med att ha hållbarhet som affärsidé, att den sociala hållbarheten blir allt viktigare och hur man kommer igång.
Hållbarhet är lönsamt och skapar kreativitet och innovation. Det säger Rebecka Hovenberg i detta avsnitt. Vi pratar om vad som krävs för att hållbarhetsarbetet skall bidra till fler affärer. Rebecka ger goda råd om hur man kan göra för att behålla företagets engagemang i hållbarhet, relationer till kunder och leverantörer och vad som kan hända om man man inte tar hållbarhetsarbetet på allvar.
Rebecka Hovenberg är miljökonsulten som blev kommunpolitiker i Linköping, som blev styrelseordförande i Tekniska Verken i Linköping, som blev seniorkonsult på 2050 Consulting AB. Rebecka berättar om sina val i karriären, hur hon drivs av att vilja göra något handgripligt för människor och miljö. Hon blev styrelseordförande för ett miljardbolag, hur kändes det? Vilka råd har Rebecka till andra för att hinna med och ändå få med allt i livsekvationen? Svaren får du i detta avsnitt.
Gokind är en startup inom finanssektorn som använder finansiell data för att guida bankkunder till ekonomisk och gröna val. Gustaf Anselmsson, medgrundare av Gokind, berättar om hur de sammanför hållbarhetsdata med finansiella data och hur detta sedan användas av banker för att hjälpa sina bankkunder och bygga nya banktjänster. Målet är att medverkat till en ”grön autopilot för konsumenter och företags ekonomi. Gustaf ger även några råd till dig som vill lyckas med din startup.
Möt Erik Lundkvist, chef för kapitaförvaltningschef på Coeli, i ett samtal om hur det ekonomiska läget påverkar mig som företagare. Är det en storm eller är det bara ett segt lågtryck som vägrar släppa taget? Vi pratar om när botten i ekonomin är nådd, de ekonomiska effekterna av omvärldshändelser, arbetslösheten, vem drabbas värst av rådande situation och om det finns det något ljus i tunneln. Erik ger dessutom några goda råd om hur jag som företagare kan tänka när det gäller mina tillgångar.
Viktor Garmiani startade och driver det börsnoterade företaget Candles Scandinavia AB. Han berättar hur företaget lyckas växa med 30 % per år under flera år. Vi pratar om innovationskultur och hållbarhetstänkande, om besparingar och effektiviseringar och om att satsa stort. Viktor berättar hur allt började med att han kom till Sverige som flykting, om sin värsta motgång och sitt recept för att lyckas som entreprenör.
IT-säkerhet är en fråga för alla i dagens digitala värld. Alec Särnholm på ECIT Solutions Pro AB berättar om varför det är så viktigt med en IT-säkerhetsstrategi för företag. Han berättar om företags svaga länkar och vad du enkelt kan göra för att skydda dig. Han berättar också om vad vi kan vänta oss för framtida utmaningar inom IT-säkerhet.
Vi pratar om hur livets händelser påverkar företagande och hur man tar sig igenom svåra situationer. Hur gör jag när det krisar i omvärlden? Hur gör jag när privatlivet krisar? Mikael Weléen berättar om sina erfarenheter av personliga kriser, hur han kände och hur han tog sig vidare. Lyssna på ett mycket personligt och öppet samtal om livets prövningar och företagande.
Mikael Weléen har 40 års erfarenhet av försäljning. Han berättar om framgångsfaktorer inom försäljning. Det handlar bland annat om att förstå kundens köpprocess och behov istället för att följa en standard säljprocess. Sen ger han dig tre riktigt bra och viktiga nycklar som alla framgångsrika säljare använder sig av. Lyssna så får du veta.
Vad är det som får dig att göra saker, känna dig motiverad och glad? Det pratar Mikael Weléen om i detta avsnitt. Som ung var det att tjäna pengar och att vilja bli någon. Idag är det andra saker som skapar drivkrafter för Mikael, som att ha roligt, att skapa innebörd och bemästra utmaningar. Vi talar om vad som skapar driv hos oss och varför vi går till jobbet och ger dig konkreta råd för att hitta motivationens magi.
Häng med på historien om Mikael Weléen, en historia som startade på torget i Norrköping. Han berättar om sin entreprenörsresa från videobutik, bygga ett miljardbolag till att idag driva Great Group i Norrköping. Han pratar om sina karriärmål som ung säljare och vad som fick honom att hoppa av det stora företaget och starta sälj och rekryteringsföretaget Great Group.
Startup4Climate är en innovationstävling som riktar sig till unga företag med idéer som kan påskynda energiomställningen och begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader. Anna Quarnström är tävlingsgeneral och berättar i detta avsnitt om tävlingen. Prissumman är två miljoner kronor som två vinnande företag delar på. Vi pratar om varför de har en innovationstävling och vilka egenskaper hos deltagande företag som gör de till vinnare.
Går det att få balans i livet? Den frågan besvarar Josefine Asklöf och Tomas Tränkner. Vi pratar om vad som krävs för att göra ett bra jobb. Det går bra att drömma för stort men det går mindre bra att sätta orimliga mål. Det är ingen mening att jaga efter en balans om inte går att uppnå, säger Josefine. Lyssna på vårt snack om ansträngning, mål, återhämtning och självkänsla.
Har du prestationsångest och känner dig stressad? Josefine Asklöf berättar i detta avsnitt hur du bli mer produktiv och känna dig lugn på vägen. Det handlar om fokus, målbilder, att skaffa sig en ansvarskompis och att se sina faktiska framsteg. Vi pratar om att våga pausa i tid och att automatisera positiva vanor.
Vill du mycket, men har svårt att hitta balansen? Då kan prestationscoachning hjälpa dig. Josefin Asklöf berättar om hur hon hjälper högpresterare att nå sina mål på ett hälsosamt sätt. Det handlar om att se över alla aspekter av vardagen och optimera den för att kunna prestera på topp och nå sina karriärmål.
Det handlar om hur Josefine Asklöf blev företagare inom hållbar högprestation. Josefin har en bakgrund som personlig tränare och fysioterapeut och har dubbla universitetsexamen inom hälsa. Hennes kunder är de som vill prestera riktigt bra på sitt jobb utan att behöva offra hälsa eller relationer på vägen. Josefine berättar om sina egna mål som företagare.
@prestationscoachen_
05Skall du betala för att synas på sociala medier? Den frågan ger Michael Elowsson ett rakt svar på i detta avsnitt. Hur mycket bär det kosta för att få effekt? Vi pratar om vilka social kanaler som är bäst att finnas, träffsäkerhet och om data. Michael ger en rad goda råd för att lyckas med den digitala marknadsföringen och att spendera annonseringspengarna på rätt sätt.
En bra hemsida säljer förmedlar ditt budskap dygnet runt. Den betalar sig snabbt om du gör det rätt. Men det kanske inte är så lätt att skapa den perfekta hemsidan. Michael Elowsson ger sina tips på hur du kan tänka om din hemsida för att den skall göra sitt jobb.
Det gäller att synas på rätt sätt, att vara konsekvent och hålla sig till sin röda tråd. Michael Elowsson är gäst för andra gången och pratar om betydelsen av att skriva ner sin strategi och sitt varför. Det handlar helt enkelt om hur du skapar igenkänning hos din målgrupp.
Michael Elowsson har drivit kommunikationsbyrån Kreativ Kraft i 14 år. Han berättar om framgångar, motgångar och hur man får kunder. Vad krävs för att lyckas och hur ser han på framtiden? Svaren får du i detta avsnitt.
Anders Vesterlund berättar om sin företagsresa, från dröm till verklighet och den underbara känslan att äga ett företag och ha anställda. Med grunden inom sälj har han byggt ett företag kring influencer marketing och PR som dubblat sin omsättning de senaste åren. Vi pratar om ledarskap, att våga anställa och om hur det är att jobba ihop med sin sambo, som också är en leverantör. Pratar de jobb hemma? Anders ger dig sina bästa råd för att lyckas med företagandet och vad han tror om framtiden för sitt företag.
De flesta vill inte öppet visa att de mår dåligt. Det kanske känns skamligt att prata om det. Elaine Breske Hirscher är gäst och vi pratar om vad du som kollega kan göra för att stötta och lyssna på andra. Det enklaste är helt enkelt att fråga personen ”hur mår du?”, och sedan lyssna på svaret. Elaine ger en rad enkla tips på hur du som kollega och medmänniska kan bidra till bättre välmående på arbetsplatsen.
Om du mår dåligt och ser mörkt på tillvaron så finns det saker du kan göra som kan skapa ljus i tunneln. Elaine Breske Hirscher är gäst och vi pratar om modet att acceptera sig själv, att det är ok att inte vara på topp. Ju mer du känner dig själv ju lättare är det att hjälpa dig själv till ett bättre mående. Ge dig själv chansen att ta hand om dig, säger Elaine.
Vi pratar om att inte må bra och psykisk ohälsa. Det är inget att skämmas över menar Elaine Breske Hirscher. Det handlar om hur psykisk ohälsa kan yttra sig och vad man kan göra åt det.
Minst var fjärde svensk mår inte bra. Elaine Breske Hirscher är ny gäst och vi pratar om att inte må bra och att må bra. Varför är det så tabubelagt att prata om psykisk ohälsa, trots att det är något som angår alla? Vi diskuterar vikten av att planera sitt mående och inte bara planera sitt arbete.
Elaine kommer att vara med i ytterligare tre avsnitt där vi tar oss igenom detta stora och viktiga ämne - vårt mående.
Lynk&Co är företaget som vill utmana det traditionella bilägandet. Mathias Holst berättar om Lynk&Co från starten till i dag med 1000 anställda i Europa. Lynk&Co har fått innovations och entreprenörspriser för sitt nytänkande. Mathias berättar varför vi behöver omvärdera bilägandet, varför ett bolag som Lynk & Co behövs och hur man bygger ett nytt varumärke i en traditionell bilbransch.
Liveshopping är den virtuella butiken och den nya digitala tidens tupperwareparty. Tess Merkel och Martin Wikman på Chandla berättar om hur det går till i praktiken med liveshopping.
Tess ger sin syn på vad som krävs för att engagera, skapa trovärdighet och ha kul tillsammans med kunderna i ett liveshoppingevent.
Martin berättar om hur lyckad liveshopping inte bara skapar försäljning, det stärker även varumärket och skapar community.
Liveshopping har blivit galet stort i Kina. Rickard Lönn är gäst och berättar att Streamify nu vill ta Liveshopping till Europa. Han berättar hur du kommer igång, vilka resultat du kan vänta dig och vad som krävs för att lyckas.
Streamify grundades 2017 – visionen var att skapa en så pass enkel och kraftfull streamingplattform att vem som helst kunde lyckas med sin Live Shopping-satsning. Streamify är ett publikt aktiebolag, börsnoterat med symbolen STREAM på Spotlight Stock Market
I avsnitt fyra med Christian Engarås pratar vi om den digitala förnyelsen. Människor kan få en bättre tillvaro med rätt digitala verktyg menar Christian. Det handlar om chatbotar, integrationer, service automatisering och hantering av data. Med rätt digitalisering skapas konkurrenskraft och lönsamhet. Kommer mitt jobba att försvinna på grund av digitaliseringen? Vad tror Christian om framtiden för sitt eget företag IT Software? Svaren får du i detta avsnitt.
Christian Engarås på IT Software är med i det tredje avsnittet. Vi pratar om att hitta rätt personal och få den att blomstra, att hitta rätt kunder och få dem att blomstra. Det handlar om hur IT Software jobbar med rekrytering, hur de får olika avdelningar och kontor att jobba ihop och att bygga kulturen att våga. Vi pratar om förtjänad närvaro på google, förtjänad försäljning och att magkänslan ofta är den bästa känslan.
Den prisbelönte talaren Charbel Gabro är med och pratar om sitt varför, att bestämma vem jag vill vara och att göra saker som leder dig mot ditt mål. Vi pratar om rädslor, att ge sig själv en andra chans och timing. Kan jag fundera för mycket på mitt varför? Svaret får du i detta avsnitt som är inspelat den 20 april på BusinessBar i Linköping inför publik.
Del 2 i historien om Christian Engarås och IT Software. Åren 2021 och 2022 var IT Software Gasellföretag. I detta avsnitt berättar Christian om hur de lyckats växa med 30-67 % per år sedan starten 2012. Vi kommer in på betydelsen av stort fokus på sälj, timing och bra samarbete med leverantörer.
Christian Engarås är medgrundare till IT Software, ett IT företag som var Gasellföretag 2021 och 2022. Han berättar om vägen fram till att starta företaget, att ha en medgrundare, att samtidigt ha en familj och betydelsen av timing. Detta och många konkreta tips i företagande får du i detta avsnitt.
För att nå dina mål behöver du en strategi. Linda Björck är gäst och vi pratar om hur du skapar en strategi. En genomtänkt strategi gör det tydligare och enklare att utföra dit arbete. Det blir ett stöd i prioriteringarna och gör marknadsföringen effektivare.
Snart kommer LinkedIn ha en miljard användare. Är du en av dem? Att skaffa ett konto, upprätta en profil och bli aktiv på LinkedIn är en lågt hängande frukt för dig som vill lyckas i ditt yrke. Linda Björck är gäst och pratar om den potential som finns i att bli mer aktiv på Linkedin. LInkedIn kan vara plattformen som ger dig nya kunder, som ger dig ett nytt jobb eller ger dig ny värdefull kunskap. Lyssna och bli inspirerad till att bli mer aktiv på LinkedIn.
Vi möter Lars Syse Christiansen som är grundare och VD för logistikföretaget Wanda. Han berättar om sin företagsresa och starka tro på cirkulär logistik och ekonomi. Lars menar att om du har en stark vision, är riktigt bra på det du gör och ett bra team runt dig är allt möjligt. Lyssna på vårt prat om att våga vara unik, att träna på att göra rätt saker och att tänka cirkulärt istället för linjärt.
Att starta företag är lött men att driva företag kan vara svårare. Linda Björck har drivit företag sedan 1996. Här berättar hon om sina erfarenheter av företagande, vad som är viktigt, att skaffa kunder och utvecklas.
Linda Björck är för många känd som LinkedInexperten. I detta avsnitt berättar Linda om sin väg till att bli LinkedInexpert och sin långa karriär som företagare. Varför sålde hon sitt företag efter 16 år? Och vad är det som hon alltid har varit under hela sin yrkeskarrär? Svaren får du i detta avsnitt.
Lön blev för ganska länge sedan ointressant att konkurrera med, det säger Niclas Söör på DOSPACE. Det som finns kvar att konkurrera med är känslan av att jobba på ett företag. Om medarbetarna trivs och mår bra kommer företaget att gå bra, det är budskapet i dagens avsnitt. Lyssna på vad andra kan lära sig av Niclas erfarenheter av vad som gör en arbetsplats framgångsrik.
Vi pratar om betydelsen av att anställa rätt personal och hur man hittar bra kunder. Niclas Söör på DOSPACE berättar om deras rekryteringsprocess och hur de hittar rätt personal. På DOSPACE finns ingen försäljningschef, ändå är det stort fokus på sälj. Niclas berättar hur det fungerar i praktiken.
Niclas Söör från DOSPACE berättar om hur coworking gick från att vara ett sätt att spara pengar till att bli en arbetsplatsupplevelse. För vem är coworking intressant, och för vem är det inte intressant? Svaren får du i detta avsnitt.
Niclas Söör ville ta kontorsbranschen till framtiden. Därför skapade han DoSpace 2017. Idag finns Dospace coworking på nio platser. Niclas berättar om hela sin resa från starten fram tills idag.
Joella Skoogh vill skapa ett företag som går att skala, som finns 100 % online så att hon inte behöver jobba jämt. Hör Joellas berättelse om tillkomsten av sitt brand accelerator program och affärsmodellen för att få kunder online.
Hur lyckades hon få tid och råd att skapa sin affärsmodell? Hur fick Joella in kunder i uppstarten? Lyssna så får du svaret.
Joella Skoogh fastnade för Italien och bestämde sig för att flytta dit och jobba därifrån. Hon berättar vad som lockade med Italien och hur hon lägger upp sitt jobb som egenföretagare helt på distans. Är det det ljuva livet? Eller finns det en baksida? Lyssna så får du svaret.
Att skaffa en kund kan gå fort men att bli känd med ett starkt varumärke tar tid. Joella Skoogh berättar från egen erfarenhet om det bästa sättet att bygga sitt varumärke, och varför det är viktigt att göra det.
Från Turin berättar Joella Skoogh hur hon idag hjälper sina kunder att bygga sitt personliga varumärke. Vi pratar om att våga gå sin egen väg och drömma större, att välja välmånde och djup framför karriär och yta. Joella berättar om sin resa från Sverige via USA och Stockholm till att bli egenföretagare i Italien med utmaningar och framgångar.
Att göra affärer med myndigheter behöver inte vara krångligt och olönsamt. Om du gör det på rätt sätt med rätt kunskap kan det ge dig många nya uppdrag. Björn Ledelius, VD på Tenders, berättar hur de hjälper sina kunder att vinna fler upphandlingar. I detta avsnitt får du tips på vad du kan göra för att öka dina offentliga affärer.
Upplever du att säljarna inte tar till vara på leads som kommer från marknadsavdelningen? Lars Dahlberg förklarar vad det kan bero på. Han ger tips på vad du kan göra så att marknad och sälj jobbar effektiv ihop.
Content Marketing blev ett buzzword för 7-8 år sen. Idag talar vi inte lika mycket om det. Vad var det som hände? Fungerar inte content marketing? Anders Hermansson berättar vad som hände och vad framgångsrika företag gör för att content marketing skall fungera.
Anna Tebelius Bodin utbildar med hjärnan som expertis. Hon är årets LinkedInprofil 2022. Hennes mål är att få människor att må bättre, göra bättre och hantera sin tillvaro med större inre trygghet. Hon använder LinkedIn för att kunna beröra fler med sina tankar. Anna berättar hur hon skriver sina inlägg för att få läsaren att tänka, känna och göra annorlunda.
Går allt att sälja med mördande reklam? Nej, idag börjar värdeleveransen mycket tidigare. Du måste ha content och ett begripligt erbjudande. Anders Hermansson på Business Reflex berättar om vad som behövs för att lyckas med digital marknadsföring. Han ger dig massor av god råd för hur du gör din marknadsföring till framgångsrikt företagande.
De såg ett behov hos företag att digitalisera sin marknadsföring och sitt sälj. Anders Hermansson och Lars Dahlberg startade sitt företag 2013 berättar om hela företagsresan. Hur har de lyckats hålla fokus, vara konsekventa och hålla ihop efter snart 10 år? Det här avsnittet är för dig som gillar företagsbyggande och digital marknadsföring.
Powermind har utvecklat en App för självhypnos. Syftet är att du på egen hand kan använda hypnotiska verktyg för avslappning, visualisering och förändring. Lovisa Strömshom berättar hur företaget uppstod från ett självupplevt behov till att idag finnas i 27 länder med mer än 100 000 nedladdningar på Appstore.
Nu är det snart dags att nominera din favorit till att bli årets LinkedInprofil 2022. I detta avsnitt gästar Linda Björck och vi talar om vad årets LinkedInprofil är och en tillbakablick på de tidigare årens vinnare.
Nomineringen startar den 25 november och pågår i en vecka. Nominera gör du i kommentarsfältet till Tomas Tränkners inlägg på LinkedIn den 25 november.
Robert Janzs berättar om hur han byggde sitt företag Webking. Han hade en långsiktig strategi att starta och utveckla ett företag. Robert berättar att han började som anställd för att skaffa sig erfarenhet, referenser och kontakter, för att senare starta sitt företag. Robert ger goda råd till dig som vill bygga ett IT-företag och kanske vill göra en exit.
Monica Lagercrantz såg att det fanns en lucka och ett behov för styrelser och VD:ar att skapa mer värde och få än mer utdelning på den kompetens och erfarenhet som ofta ryms där. Efter en lång karriär som headhunter startade hon därför BoardClic år 2018. BoardClic är nu ett marknadsledande SaaS-företag vars plattform ger styrelser och ledningsgrupper tillgång till analys, benchmarks och vad som krävs för att öka det värdeskapande arbetet. Allt för mer transparens och faktabaserade diskussioner i bolagstoppen. Monica berättar om hur det gick till, hur hon byggt företaget och får det att växa. Hon ger dig dessutom fem konkreta tips för att lyckas som företagare.
Medieträning handlar idag om kommunikation i alla kanaler, inte bara om att bli intervjuad av journalister. Hur gör du för att bli tydlig och intressant? Frida Almgren och Sabina Schött driver Comms Workout, träning i att vässa ditt budskap och framförande. Frida är gäst och berättar om hur de jobbar med grupper och individer för att de skall bli äkta och transparenta i sin kommunikation.
Det finns så mycket i ett företag att prata om, både internt och externt. Men hur gör jag för att det skall bli intressant? Hur skall jag känna mig intressant?
Kommunikationsexperten Frida Almgren är gäst och vi svara just på dessa frågor. Det handlar om att göra kommunikationen trovärdig, äkta och relevant. VI pratar om att komunikation i en startup kan skilja sig från ett etablerat företag. Häng med på vårt intressanta prat om kommunikation.
Marknadsföring ger dig så många möjligheter att skapa värde. Men det ställer krav på personifiering, målgruppsanpassning och tydlighet. Frida Almgren ger sin syn på detta och vad som krävs för att lyckas med både betald och förtjänad marknadsföring.
Frida Almgren är ny gäst i de kommande fyra avsnitten i podden. Hon driver ett framgångsrikt företag inom kommunikation och medieträning. Frida berättar om hur hon startade sitt företag och hittar kunder. Vi pratar om betydelsen av nätverket runt dig och de tre frågor som Frida ställer sig varje år som företagare.
Tioex ger privatpersoner möjligheten att köpa in sig i onoterade techbolag som har potentialen att bli framtidens folkaktier. Grundaren och VD´n Johan Hägglund berättar om hur han fick idén till Tioex och att handla med s.k. secondaries (aktier i onoterade bolag). Johan är en erfaren entreprenör som tidigare bland annat startade Digitexam under studietiden. Det var i samband med den företagsresan han hamnade i USA och såg vilka möjligheter som fanns med handeln av secondaries som senare ledde till Tioex och idén om att tillgängliggöra investeringar i topp techbolag innan den huvudsakliga värdeökningen skett.
Tänk att göra dina följare och fans till delägare. Det är vad Crowdcube gör för onoterade bolag på den svenska marknaden. Mikael Angesjö berättar hur det s.k. community fundraising fungerar. Det handlar om att demokratisera investeringar så att alla har möjlighet att bli delägare.
Bra film för sociala medier berör och når fram. Vi ger dig råd om hur du kan göra film med journalistens verktyg och med ett reportagetänk. Resultatet blir film som bär ditt varumärke framåt, bygger relationer och som får tittaren att vilja se mer.
Gäst: Mathias Lindholm
Tänk dig ett samtal som uppslukar hela ditt fokus där allt annat försvinner. Det är ett samtal som blir engagerat, personligt och intressant. Det är ett önskeläge för alla som intervjuar någon. Mattias Lindholm och Tomas Tränkner ger dig tips till dig som gör intervjuer i podd, samtal på arbetsplatsen, säljsamtal, rekrytering eller vilken annan situation som helst. Framgångsfaktorerna till det goda samtalet är det samma oavsett vad eller vem det gäller.
Vi finner människor lättare än någonsin men aldrig har det varit så svårt att särskilja dem från varandra, säger Daniel Sonesson från Lovorda. Lovorda är en digital tjänst som möjliggör för arbetsgivare och yrkespersoner att nyttja våra nätverk smartare. Lovorda hjälper yrkespersoner särskilja sig och upptäckas av rätt arbetsgivare genom referenser och nätverk. Arbetsgivare finner de rätta personerna för dem istället.
Podcasting handlar om att attrahera hörselsinnet med det berättade ordet. Mathias Lindholm är gäst och vi pratar om hur du kommer igång och lyckas med podcasting.Det handlar om förberedelser, inspelning och efterarbetet. Vi jobbar båda professionellt med podcasting och ger dig våra bästa tips.
Han började som svagströmselektriker men kom på att radio var hans grej. Hör historien om Mathias Lindholms långa karriär från Åtvidaberg till Sveriges Radio och SVT till att bli egenföretagare i Åtvidaberg. En berättelse om att följa sin känsla och våga gå sin väg.
Att kunna leva på att vara föreläsare och författare är mångas dröm. Gunnel Ryner har lyckats med det. Hon ger dig sju framångsfaktorer för att bli en bra föreläsare. VI pratar även om att vara författare och hur lång tid det tar att skriva en bok.
Engagemang och arbetsglädje gör att personalen trivs och mår bra, de gör ett bättre jobb och det blir lättare att rekrytera. Kunderna gillar engagerade leverantörer. Problemet är att många företag har rutiner som tar död på arbetglädjen, de letar fel och problem istället för att leta efter det som fungerar. Gunnel Ryner ger sina bästa tips för att inte hamna i gnällträsket. Vi pratar om vad ledningen kan göra, vad personalen kan göra och vad du själv kan göra för att skapa engagemang och arbetsglädje på din arbetsplats.
Vad betyder det att prestera på topp? Vi pratar om att lyckas utveckla sig, prestera på topp och ha kul på samma gång. Men hur gör man för att lyckas? Hur gör Gunnel för att prestera på topp? Lyssna på vår diskussion om att inte älta motgångar och älta istället framgångar! Och sist men inte minst, varför du skall ha en plan B.
Ditt bränsle har tagit slut, du orkar inte mer. Finns det något du kan göra? Vi pratar om vad som kan få dig på banan igen och ge dig ny drivkraft. Är motivation som drivkraft överskattat? Gunnel Ryner är gäst i dagens avsnitt.
Det är bättre att leta efter rätt saker istället för fel saker. Felsökning passar bra för maskiner men inte för människor. Gunnel Ryner är gäst och pratar om varför vi är så fokuserade på att hitta fel och svagheter. Du kan aldrig bli brilliant på att eliminera dina svagheter. Däremot kan du bli brilliant på att hitta dina styrkor.
Godhet som säljvapen är underskattat. Mattias Hillestrand och Tomas Tränkner pratar om kraften i att vara kundfokuserad och vilja kundens bästa, instället för att vilja ditt egos bästa. Det handlar om att ha ett öppet sinne, att förstå kunden och marknaden och lära sig hela tiden. Vi berättar hur du lyckas med försäljning utan att ha någon historik eller starkt varumärke i ryggen.
Mattias Hillestrand berättar hur Säljpodden blev listetta i Sverige 2019, hur den startade och utvecklades och vad som gjorde att den blev så populär. Du får också veta varför Mattias slutade att podda och varför han sålde sin podd.
Det här är det tredje avsnittet av fyra med Mattias Hillestrand.
Boken Avslutsbibeln med Mattias Hillestrand blev en säljsucce. Vi pratar om vad avslut egentligen handlar om och att få affären i hamn.
- Vad krävs fär att du skall tycka om en säljare? - Vad behöver en säljare behärska för att göra affärer?
Lyssna så får du svaren.
Han utbildade sig till idrottslärare men blev säljare, författare och poddkung. Mattias Hillestrand är gäst i fyra avsnitt och vi talar om karriär, försäljning och lusten att starta eget. Vi kommer in på förebilder, att sätta stopp och att kunna gå vidare.
Foodtechföretaget Maîtres utvecklar en plattform för att driva en restaurang. Malin Carlsdotter berättar om deras app som förändrar både gästupplevelsen och restaurangens arbete. Flera av Sveriges bästa restauranger är knutna till appen. Det handlar om digitalisering av verksamheten som ger nya insikter och ökar lönsamheten.
Att effektivt ta hand om schaktmassor vinner alla på. Pinpointer såg en nisch i att digitalisera hanteringen så att rätt schaktmassor hamnar på rätt ställe och med rätt transport. Joakim Klintered berättar hur han har byggt företaget, utvecklat tjänsterna och fått rätt personer med på resan. Det är en berättelse om entreprenörskap och en tro på att samarbete ger en hållbar bransch. Vi pratar om ledarskap och personlig utveckling, om ramar och kramar, om att våga vara stark och svag.
En bra affär handlar om att ha koll på sin organisation, samarbete och personliga relationer. Lars-Johan Åge är gäst. Även i stora affärer är de personliga relationerna viktigt. Vi pratar om hur du gör en bra affär [och undviker en dålig].
Det räcker inte med att du har något intressant att säga för att andra skall lyssna på dig. Det krävs också att du connectar med den som lyssnar. Men hur gör vi det? Vi pratar om det som gör att att andra lyssnar på dig.
Vi lever idag i en popularitetskultur och ett sökande efter bekräftelse. Men populariteten flagnar fort och kan vara skadligt. Att vara omtyckt däremot ger dig en positiv superkraft. Lars-Johan Åge och Tomas Tränkner pratar om hur du kan förhålla dig till popularitet och hur du blir omtyckt.
Här kan du beställa boken. https://www.bokus.com/bok/9789189707016/love-scam-var-tids-nya-karleksbedragerier/
Mer om Nina Jansdotter https://entreprenorsdriv.libsyn.com/179-nina-jansdotter-fretagare-och-social-media-nrd
Alla aktiebolag har en styrelse. Johanna Palmér och Tomas Tränkner pratar om hur styrelsen kan bli professionell. Johanna sitter i flera styrelser och berättar om hur hon väljer styrelser. Vad kostar det att ha en extern person i styrelsen och är det bra att ha en extern person i styrelsen? Svaren får du i detta avsnitt.
Det handlar om hur vi undviker vi ett ohållbart, osäkert, instabilt, ömtåligt, bräckligt och skört ledarskap. Johanna Palmér och Tomas Tränkner ställer sig frågan -vad är ett hållbart ledarskap? Vi pratar om vad som är problemet och lösningen, vad målet är och risken att ätas upp av sina medarbetare.
Alla upplever vi förändringar i livet. Tomas Tr änkner och Johanna Palmér pratar om hur man förhåller sig till förändringar. Vi kommer in på sjävbilder, varför det kan vara bra att gå igenom tuffa perioder och att omge sig med speglar.
Johanna Palmér gästspelar i en serie avsnitt. Idag pratar vi om hur vi hittar kraft och energi, till oss själva och till vår omgivning. Hur kan jag stänga av allt störande? Hur kan jag vara mer närvarande? Lyssna så får du svaren.
Länk till #344 med Johanna https://poddtoppen.se/podcast/1003488724/entreprenorsdriv/344-johanna-palmer-varje-snoflinga-faller-pa-ratt-stalle
Länk till #263 med Charlotta Rexmark https://entreprenorsdriv.libsyn.com/263-frn-sjuk-och-trtt-till-fretagare-och-frfattare-mt-charlotta-rexmark
Här kan du läsa mer om Johanna Palmér https://palmerinsights.com
Kroppsspråket är ingen kommunikation eller sanning. Det menar Pontus Ströbaek som ger sin syn på vad kroppsspråk inte är. Har det någon betydelse alls? Svaret får du i detta avsnitt.
Att kunna trollbinda och fånga en publik eller en person är fantastiskt. Pontus Ströbaek berättar vad som krävs för att lyckas. Det handlar om god manipulation och lägga pussel i rummet. Pontus har coachat många talare och de bästa visar känslor, men det gör de sämsta också. Vad är skillnaden? Lyssna så får du svaret.
I detta avsnitt är Stefan Zouagui från Vista gäst. Han berättar om hur Vista hjälper sina kunder att skapa ett konsekvent och enhetligt varumärke.
Gör du det du är och vem skall du vara egentligen? Pontus Ströbaek berättar vem han är och vad han gör. Frågan är om det behöver vara samma. Vi pratar om att det kan vara bra att ha olika personas för olika sammanhang. Sen får du veta vad Pontus tycker om budgetar och mycket annat.
Vi kan inte bromsa utvecklingen runt oss. Digitaliseringen ändrar vår tillvaro och beteende. Göran Adlén delar sina tankar om vikten av att digitalisera. Hur gör vi det utan att tappa den analoga känslan? Vi ger dig vägen till att lyckas med det digitala.
Att vara lyckad betyder inte att man också är lycklig, eller? Göran Adlén är gäst och vi pratar om vad som gör dig lycklig, om jämförelsekultur och vad du bör göra innan du fattar avgörande beslut.
Trendspanaren Göran Adlén gästar podden och vi pratar om framtiden och rädslor. Trygghet och otrygghet, att förhålla sig till det okända, pandemi och när allt går åt h-v-t.
Det är valår och vi pratar företagande och politik med riksdagsmannen Jan Ericson (M). Hur påverkas företagare av politiken? Vad tycker Jan Ericson och Moderaterna är de viktigaste valfrågorna? Här får du svaren.
Det är nice när kunderna ringer och det går bra. Du vet vad du har och vet vad du får. Du lever reaktivt. Men tänk om kunden slutar köpa eller frågar efter något du inte kan? Hade du varit proaktiv kanske det inte skett. Vi pratar om varför proaktiv vinner över reaktiv.
Att kunna leva på ditt företagande kräver att du tjänar pengar. Vi talar om varför det är viktigt att ta ut lön och hur mycket lön du kan ta ut. Det finns mycket att vinna på att ta ut lön, förutom själva pengarna. Hållbart företagande inkluderar ekonomisk hållbarhet, det är en förutsättning för att kunna vara socialt och ekologiskt hållbar.
Att bry sig om sina kunder är det enklaste sättet att behålla dem. Att inte bry sig om sina kunder gör att de slutar köpa av dig. Vi pratar om vikten av att bry sig om kunder och kundämnen. Genom att hålla kontakten ger du dig själv affärsmöjligheter och skapar goda relationer.
Köpare gillar när det är enkelt och tydligt. En bra paketering ökar din försäljning. Vi pratar om hur du lyckas med paketering och går från timpris till fastpris.
Vi ser tillbaka på året 2021 som gått. Höjdpunkter och lärdomar.
Ett uppdrag slutar inte alltid som det var tänkt. Saker ändras under vägen. ÄR det då viktigare att fokusera på målet eller vägen? Vi pratar om att hålla sig till planen eller att agera agilt och vara anpassningsbar. Det finns fördelar med båda. En sak är dock viktigare än allt annat för att lyckas. Lyssna så får du svaret.
Drivs du av ett mål, eller är det vägen som gäller? För Magnus är vägen det viktiga, det måste kännas bra. Tomas gillar mål. Har det alltid varit så, eller kan vägen bli viktigare under en viss period? Vad skall vi ha mål till egentligen? Behövs mål? Är det underskattat att kämpa för ett mål? Lyssna så får du svaren på dessa frågor.
Möt Susanne Hjälmered som är finalist i årets LinkedInprofil. Susanne är CEO på Nexer Recruit | I put my ❤️ in and make it happen🎯| Best where business and technique meet|. Hon berättar om sitt sätt att lyckas på LinkedIn.
Möt Johan Book som är finalist i årets LinkedInprofil. Johan är Föreläsare, utbildare, rådgivare, grundare och engagemangskämpe på Hej Engagemang! Han berättar om sitt sätt att lyckas på LinkedIn.
Möt Jennie Bråthén som är finalist i årets LinkedInprofil. Jennie är 🌲Mäklaren som kan landet🌲. Hon berättar om sitt sätt att lyckas på LinkedIn.
Möt Andreas Lindén, Brand guy, finalist i årets Linkedinprofil 2021. Han berättar om hur han jobbar med Linkedin och sitt arbete som varumärkesexpert och grafisk designer.
Sedan 2015 har podden kommit ut varje vecka. Nu är det dags för avsnitt 500. Vad har vi lärt oss under denna tid? Vilka har varit höjdpunkterna? Kommer podden att fortsätta? Svaren får du i detta avsnitt.
Frilans Finans är Sveriges största organisation för egenanställda. Grundare och VD Stephen Schad berättar om hur det började för drygt 20 år sedan. Det är en berättelse om entreprenörsskap, ordning och reda, drivkrafter och why. Stephen berättar om relationen till kunderna och ger några goda råd för att lyckas som frilansare.
Alla har en röd tråd som styr deras val. En del har hittat den, andra inte. Att hitta sin röda tråd är att hitta sitt varför. Det gör valen lättare, det gör dig säkrare och tryggare. Tomas berättar om sin röda tråd och hur lång tid det tog att hitta den. Magnus frågar sig om man kan ha flera röda trådar.
Det handlar om att leverera på rätt nivå, att ge kunder det den har beställt. Det gör att du får en bra affär och en nöjd kund. Vi pratar om hur du blir effektivare i din leverans och kan ta betalt för det du gör. Men hur levererar du mer än kunden förväntar sig, utan att det kräver mer jobb från dig? Vi ger dig svaren.
Om du själv får bestämma, jobbar du helst hemifrån eller åker du till kontoret för att jobba? Det finns fördelar med båda. Men som egenföretagare finns det bara ett svar enligt oss. Lyssna så får du höra svaret.
Vad hinner hända i en VD´s liv på tre år? Johan Kallblad, VD på Exsitec, gör ett återbesök i poddstudion tre år senare. Det blev ett långt samtal om glädje i lärandet och långa kundrelationer. Johan berättar varför han lade ner ledningsgruppen och den gången han blev riktigt berörd. Det blev även en del börssnack och Johan svarar på frågan om vem han är om två år och vad Exsitec är om två år.
Är du den som man först tänker på inom ditt område? Då är du top of mind. Vi pratar om hur du blir top of of mind och hur du stannar där. Måste du vara på sociala medier hela tiden för att vara top of mind? Vi vänder och vrider på denna fråga.
Vissa gillar att hitta nya kunder, vissa tycker om att ha samma kunder. Om kunderna ringer, du behöver bara svara på förfrågningar som kommer in, är inte det bra? Eller finns det ett värde i att jobba med proaktiv försäljning? Det svara vi på i detta avsnitt.
Det är viktigt att tycka om sitt arbete för att trivas och göra ett bra jobb. Men om jag inte trivs på mitt jobb, med mitt företag, vad gör jag då? Vi pratar om orsaker till att det inte är roligt på jobbet. Vad kan jag göra just nu, vad kan jag göra på sikt?
Det är tryggt att ha ett fåtal stora kunder. God lönsamhet och bra beläggning. Eller är det bättre med flera små kunder som gör att du har fler ben att stå på? Vi vänder och vrider på denna fråga och kommer fram till ett svar.
Att bygga varumärke är att bygga en identitet. Vi pratar om hur man gör och hur lång tid det tar. För vem skall man bygga sitt varumärke, och vad är dess värsta fiende?
Det finns aktiviteter som gör dig till en bättre säljare. Vissa kräver tid och andra är enkla. Vad kan du själv enkelt göra för att sälja mer och bli en bättre säljare? Det pratar vi om i detta avsnitt.
Det finns ett antal faktorer som gör att vägen till framgång blir snabbare och rakare. Vi pratar om några av dessa i detta avsnitt och vad framgång är. Finns det några saker du inte skall göra, som bromsar din väg till framgång? Svaret får du i detta avsnitt.
Här får du tipsen och metoderna för att få mer betalt av dina kunder. Det finns många enkla saker före, under och efter en införsäljning och leverans som påverkar vad kunden är villig att betala. Vi pratar om vad du kan göra för att öka priset och sälja mer till dina kunder.
Missnöjda kunder är en möjlighet till utveckling. Det kan utveckla både relationer och din verksamhet. Därför är det viktigt att se en missnöjd kund som en möjlighet till utveckling och göra något bra och bättre. Vi ger dig råd om hur du kan vända en missnöjd kund till nöjd och hur din verksamhet kan utvecklas.
Vad vill jag göra på dagarna? Vad är min grej? Viktiga frågor som lätta att ställa men svårt att besvara. Måste man kunna leva på det? Tomas och Nina berättar hur de hittade sin grej och om att våga byta inriktning.
Hösten kommer med rasande fart, dagarna blir kortare. Sommaren är slut. Liven blir mer strukturerat, dagarna mer inrutade. Låter det kul? Hur gör jag för att få energi att komma tillbaka efter sommaren? Nina Jansdotter är med och ger sina tips.
Det är en viktig konst att säga nej, annars kan du bli utmattad och trött. Att säga nej ger möjlighet till att säga ja till annat. Det är svårt att säga nej och det skulle ju inte fungera om alla sade nej till allt hela tiden. Nina Jansdotter gästar podden och pratar om att säga nej.
Att säga JA är att acceptera något. Det kan ge dig möjlighet till förändring, utveckling och positiva upplevelser. Nina Jansdotter gästar podden som sommarvärd och ger sin syn på ja-sägande. Vi pratar om risker och möjligheter med att säga ja.
Skall jag göra en skillnad för andra måste jag börja med mig själv. Det handlar om att sätta ord på det som är viktigt och formulera sina egna mål. Leif Hejdenberg driver programmet Next Generation Leadership som vänder sig till unga för att locka fram drivkrafter och talanger. Vi pratar om att alla uppfattar en situation olika och ledarskap handlar om att lyssna utan att värdera.
Vi pratar om det som orsakar stress och vad man kan göra åt det. Att hantera stress är att hantera sig själv. Kan man träna på att inte bli stressad? Det kanske till och med kan vara bra att bli lite stressad ibland? Stress och att sätta mål för sig själv hänger ihop. Vi ger dig strategier för att hantera din stress och att sätta rätt mål.
Du vill börja jobba med en idé du har. Vi pratar om hur du kan komma igång, hur du tjänar pengar och om du skall starta ett aktiebolag. Är det bra att börja i liten skala? Skall jag satsa brett i början eller tvärt om? Här får du våra svar.
Vi möter Jagat Shah som drev en framgångsrik mässverksamhet och nätverk för internationell handel. När pademin kom ställde han snabbt om till digitalt istället. Hör hans berättelse om Global Network Institute.
Vi ger dig inspiration till att bli mer aktiv på LinkedIn. Du får massor av tips på hur du kan skriva inlägg, connecta med rätt personer, som leder till mer försäljning.
Att bli av med sin största kund är inte roligt. Men det händer och vad gör man då? Vi ger dig konkreta råd hur du klarar att din största kund slutar köpa av dig. Du kan till och med se det som en möjlighet. Hur då? Lyssna så får du svaret.
Känner du dig nöjd med tillvaron? Det går bra nu, pengarna rullar in, uppdraget känns bra. Då finns risken att du blir bekväm med det. Det kanske kommer en dag där kunden tackar för sig. Vi pratar om vad du kan göra, nu och sen, för att behålla skärpan och inte stå där utan kunder.
Alla säger att tillväxt är enda vägen. Men är det det? Måste vi växa? Kan vi inte bara vara nöjda med det som är? Detta pratar vi om i dagens avsnitt. Och så kommer vi in på detta med ålder och att det aldrig är för sent.
Jag behöver inte ringa kalla samtal, kunderna ringer till mig. Är det bra att det är så? Eller skulle jag vinna på att vara mer proaktiv och ringa kalla samtal ändå?
Om att lyckas som startupbolag, om videostreamingtjänsten VOYD, om Jesper Johansson. Jesper berättar om sin syn på entreprenörsskap och den digitala affärsmodellen med video som drivande faktor.
Vad skönt det vore att ha ett vanligt jobb, eller? Vi pratar om valet att vara företagare. Är det tryggare med en vanlig anställning? Vad utvecklas jag mest av och finns det några genvägar till lycka? Frågan om "varför" eller "varför inte" kommer upp och vad är egentligen trygghet. Flera stora frågor som besvaras på 11 minuter i detta avsnitt.
Vi startade ett företag tillsammans och berättar om varför vi gjorde det. Tomas berättar om fördelarna med att ha en delägare. Magnus berättar varför han aldrig har haft en delägare i sitt företag.
Vi sitter på ett kontorshotell och delar rum. Hur kan man tänka kring att ha ett kontor som egenföretagare? Det kostar hyra att ha ett kontor. Behövs det verkligen? Vad är fördelarna och vad är nackdelarna? Vi ger dig våra åsikter i denna fråga.
Att starta företag är för de flesta ett stort beslut att ta. Det kan leda till att du inte tar steget att förverkliga din idé eller dröm. Men det går faktisk att fakturera utan att ha ett eget företag. Frilans Finans är en sådan lösning. I detta avsnitt förklara Marcus Jonsson hur det fungerar att fakturera utan eget företag. Vad är fördelarna och finns det några nackdelar?
Avsnittet är sponsrat av Frilans Finans. För mer information om Frilans Finans se www.frilansfinans.se
Har du funderat på att skriva en bok? Men det är inte så lätt att skriva en bok. Både Magnus och Tomas har skrivit en bok. Det tar tid och du måste ha något intressant att skriva om. Är det värt besväret att skriva en bok? Vilket värde har en bok ekonomiskt, marknadsmässigt? Vi ger dig svaren i detta avsnitt.
Skulle jag göra något annorlunda idag om jag startade ett företag? Ja, kanske det. Vi pratar om våra erfarenheter och lärdomar av att starta företag, Magnus med 15 år som företagare och Tomas 3.5 år.
Är jag på väg åt rätt håll? Gör jag saker som för mig framåt? Om du inte vet vart du är och vart du är på väg så famlar du i blindo. Vi pratar om vikten av att mäta dina resultat och att styra mot rätt saker, både på kort och lång sikt.
Vi kanske inte alltid skriver en offert. Kunder ringer och vill ha uppdraget gjort, du gör det och fakturerar. Det går väl bra? Eller? Vi pratar om värdet av att skriva en offert och om det finns situationer där man inte behöver en offert.
Framgång handlar om att göra rätt prioriteringar och att läggar tid på rätt saker. Men det handlar också om att hålla koll på andras prioriteringar. Här får du olika strategier för att lyckas prioritera rätt.
Varför skulle man ge bort sin tid gratis? Det är precis vad både Magnus och Tomas har gjort. Anledningen är att det ger möjlighet att hjälpa någon, nya kontakter och kanske nya affärer. Vi berättar hur vi tänker kring detta och hur vi gjort rent praktiskt.
Att sälja tjänster online handlar om att nå en större målgrupp och att kunna sälja till fler utan att jobba mer. Magnus H Johansson berättar om sitt sätt att göra detta på. Vi pratar om hur vi paketerar våra tjänster för att passa online och hur vi får nya kunder digitalt.
Att hitta ditt bästa sätt att få in nya kunder på är avgörande för hur ditt företag skall utvecklas. Vi ger dig flera alternativ. Ett sätt passar inte alla. Magnus gör på sitt sätt och Tomas på sitt. Vi pratar också om risken att bli bekväm och modet att välja sina kunder.
Alla framgångsrika säljare har en plan. De vet vart de vill komma och hur de sluter en affär. Det handlar om att behålla initiativet i säljprocessen, att inte släppa taget. Det är i grunden väldigt enkelt - se till att ha ett nästa steg. Hur du lyckas med detta pratar vi om i detta avsnitt.
Varför skaffa nya kunder när man kan sälja mer till de man redan har? Vi pratar om den enklaste vägen till ökad försäljning - merförsäljningen. Vi ger fyra konkreta tips till hur du säljer mer till dina befintliga kunder.
Det är inte bara kunderna som skall välja dig. Du har också ett val att välja dina kunder. Att tacka nej till vissa kunder påverkar din lönsamhet, din utveckling och inriktning. Vi ger dig råd för hur du vet vilka kunder du skall tacka nej till.
Går det att hinna med allt man tänkt sig? Och vad gör man när det inte går? Vi ger dig strategier och metoder för att lyckas ändå.
Vi ger dig ett LinkedIntips för 2021 som gör att du kommer att stärka ditt varumärke, komma i gång med social selling och få fler kunder. Dessutom kommer det att utveckla dig själv och din förmåga.
Anna Borgslycka hoppade av sitt heltidsjobb och startade eget företag, precis innan Coronakrisen började. Hon såg då ett behov på marknaden av virtuella mässor och satsade på det. Anna berättar hur hon utvecklade detta, trots svårigheter, och vågade satsa.
Att göra saker gör dig aktiv, att vara aktiv ger resultat. Men hur kommer du igång? Är moroten eller piskan som gäller för att ta sig ur sitt bekväma nuläge? Vi ger dig några verktyg på vägen i detta avsnitt.
Behöver vi ha säljare i vår organisation? Nej kanske inte, men vi behöver sälj. Det handlar om mentala spärrar du måste övervinna. Då kommer säljet per automatik. Utan sälj får få vi inga nya kunder, och de befintliga kanske lämnar oss. Häng med på vår diskussion om vad som krävs för att du skall jobba med sälj.
Du som kunnat behålla optimismen under 2020 har troligen sålt mer än andra. Det är en slutsats vi drar för året som varit. Hur har våra uppdrag påverkats? Vad har vi gjort åt det? Vi pratar om mindset i oroliga tider.
Allt går att sälja med mördande reklam, är det så? Går det att sälja vad som helst till vem som helst? Det svarar vi på i detta avsnitt.
Valdemarsviks kommun erbjuder storslagna vildmarksupplevelser. Men hur gör de för att erbjuda storslagna näringslivsupplevelser? Svaren får du av kommundirektören Karl Öhlander och näringslivsutvecklaren Malin Österström.
Att få en order känns bra, men att få en nöjd kund känns ännu bättre. Vi pratar om att som gör att kunden blir nöjd efter beställningen. Du kan göra många enkla saker som gör att kunden återkommer och blir en bra referens.
Det är inte mycket som krävs för att vinna över konkurrenterna. Vi ger dig våra bästa tips för att ta hem affären.
Vi pratar om vad som krävs för att lyckas med sociala medier. Det blir konkreta råd i hur du kopplar dina aktiviteter på sociala medier till säljframgångar. Vad är rätt och vad är fel? Hur kommer jag igång snabbt? Svaren får du i detta avsnitt.
LinkedIn kan ge dig nya affärer. Vi berättar hur du gör för att din insats på LinkedIn skall leda till nya kunder.
Visa vem du är med din LinkedInprofil. Vi pratar om betydelsen av en bra LinkedInprofil och hur du lägger in bilder, texter och innehåll som skapar rätt bild av dig.
Vi svarar på frågan - Varför skall man finnas på LInkedIn? Är det väl investerad tid att finnas på LinkedIn eller klarar man sig utan det? Vi vänder och vrider på denna fråga.
Alla har vi en sämsta egenskap tycker vi. Något vi är medvetna om och som vi lever med. Behöver det vara den sämsta egenskapen. Varför tycker jag att det är sämst. Behöver vi göra något åt det, eller inte. Vad handlar det om? Vad spelar det för roll? Är det en styrka, kan du leva med det.
Vad är det för egenskap som gör dig framgångsrik i ditt företagande? Vi berättar vad vi är bra på och hur det känns att säga det själv. Funderar du på vad du är bra på? Vi ger dig tips på hur du tar reda på det.
Borde jag anställa personal i mitt företag för att hinna med allt? Eller är det för stora risker och åtagande att ha anställda? Vi vänder och vrider på denna fråga. Själva har varken Magnus eller Tomas några anställda efter flera års företagande. Varför är det så?
Jag har så mycket att göra att jag inte hinner något. Så känns det ibland. Men hur blir rätt saker gjorda? Vad gör jag om jag verkligen inte hinner med det jag skall? Att få rätt saker gjorda är en nyckel till framgångsrikt företagande och framgångsrikt arbete. Vi ger dig våra bästa tips för att lyckas.
Alla vill ha bra kunder, kunder som betalar, som beställer mer och som är nöjda. Men vad är en bra kund? Vad är en dålig kund? Hur kommer det sig att en kund är bra eller dålig? Vi ger svaren i detta avsnitt.
Han fick en idé som ledde till målet att bli Sveriges största jobbskapare. Han heter Jacob Rudbäck och driver företaget Yepstr. Det handlar om att ge alla ungdomar en chans att lyckas i arbetslivet. Häng med på en svindlande berättelse om personlig utveckling, risktagande och värdegrund.
Nöjda kunder kommer tillbaka, nöjda kunder betalar gärna vad det kostar, nöjda kunder rekommenderar dig till andra. Vi pratar om hur dina kunder blir nöjda och hur arga kunder blir nöjda.
I ett företag måste det komma in mer pengar än det går ut för att det skall uppstå lönsamhet. Hur gör man för att det skall bli lönsamt? Frågan är viktigt för det handlar om företagets överlevnad. Är det så enkelt som att tänka låga kostnader och höga intäkter? Går det att höja priset? Svaren får du i detta avsnitt.
Google kan ge dig fler kunder, men det kräver sökmotoroptimering (SEO). Vi pratar om varför SEO är så väsentligt inom digital marknadsföring. Pontus Karlsson från Pineberry berättar vad som är viktigast att tänka på inom SEO. Du får konkreta råd till hur du enkelt kan bli mer synlig i sökresultaten.
Tycker du att dina kunder betalar för lite? Skulle du vilja få mer betalt för dina produkter eller tjänster? Då skall du lyssna på detta avsnitt när vi berättar våra bästa knep för att få mer betalt.
Om du har fullt upp med pågående uppdrag varför skall du då ägna tid åt försäljning? Den frågan besvarar vi i detta avsnitt.
Kan man ägna för mycket tid åt försäljning? Den frågan besvarar vi i detta avsnitt.
Att lyckas som företagare handlar om att utvecklas och finnas i rätt miljö. Det finns många som kan ge råd hur du skall göra och inte göra. I detta avsnitt berättar vi om de råd som vi fått som verkligen har hjälpt oss att utveckla våra respektive företag.
Att vara företagare är att ta risker och leva i osäkerhet. Det finns vissa saker som är bra att göra, och vissa saker som inte är bra att göra. I detta avsnitt tar vi upp saker som du inte bör göra för att det kan äventyra existensen av ditt företag.
Att jobba med rätt saker är viktigt som företagare. Vad är då rätt saker. Detta berättar vi om i detta avsnitt. Du får tre konkreta tips av Magnus och tre konkreta tips av Tomas för att lyckas som företagare.
Att vara företagare har sina fördelar. Här berättar Magnus H Johansson och Tomas Tränkner om sina bästa stunder som företagare.
Att vara företagare är sällan enkelt. Ibland känner man sig helt slut och hopplös. Magnus och Tomas berättar väldigt personligt om sina respektive värsta stunder som företagare.
Vi berättar varför vi startade vårt företag. Magnus och Tomas berättar sina anledningar till att det blev som det blev. Finns det något att lära sig från våra erfarenheter? Lyssna på sommarspecial 2.
Välkommen till Sommarspecial 🔅med Tomas och Magnus. Alla har vi någon gång gjort något som gick riktigt bra. I detta avsnitt berättar Magnus och Tomas om sina respektive bästa säljminnen och vad man kan lära sig av det.
När du skall lämna över företaget till nästa generation, eller sälja, finns det all anledning att ta hjälp av jurister. Här möter vi juristerna Tiffany Bettembourg och David Höög från Ludvig & Co som berättar om generationsskiften och när familjejuridiken möter affärsjuridiken. Detta avsnitt är extra intressant för dig som har enskild firma eller har ett fåmansaktiebolag. Dessutom får du veta mer om Ludvig & Co, som tidigare hette LRF Konsult.
Mikaela Lastre frågade sig varför det inte finns kläder för rullstolsburna, som sitter bra. Det var bakgrunden till företaget Wheelwear, en webbshop för kläder. Mikaela berättar hur det hela började, varför hon startade en blogg och skrev en bok. En berättelse om handlingskraft och entreprenörsskap.
Polisinspektören Emelie Lagervall håller ofta förhör i brottsmålsärenden. Vad har hon för strategier för att det skall bli ett bra samtal och bra förhör? Finns det några paralleller till vanliga samtal, säljsamtal och intervjuer? Svaren får du i detta avsnitt.
Är ditt företag rätt rustat för coronakrisens effekt på marknaden och på din verksamhet? Joakim Mårbring och Maria Manholm på Grant Thornton berättar om affärsmässiga funderingar, hur du skall agera med statens stödpaket och hur du behåller likviditeten i företaget. Det är ett avsnitt späckat med fakta och tips om hur du rustar ditt företag för svåra tider.
Magnus H Johansson möter Joakim Borén. De pratar om att driva företag som franchise. Vilka är för och nackdelarna? Svaren får du i detta avsnitt.
Anna Borgslycka jobbade 15 år med event och mässor. Sen startade hon eget och sen kom coronakrisen. Hon tänkte -låt oss inte hindras av detta, vi gör en virtuell mässa. Sagt och gjort. Resultatet blev Cyber Kids Expo i Norrköping som pågår just nu när detta avsnitt kommer ut. Anna berättar om vägen dit, utmaningarna och möjligheterna. Det är en historia om drivkraft, optimism och ihärdighet.
Intresset för podcast har ökat lavinartat de senaste åren. I detta avsnitt berättar Tomas Tränkner om hur man gör en bra podcast. Det handlar om intervjuteknik, val av mikrofoner, publicering, marknadsföring och om man kan tjäna pengar på en podd.
I USA gjordes en studie på 25000 företag under 44 år. Den visade att det var tre regler som de mest framgångsrika företagen följde. I detta avsnitt avslöjar vi vilka dessa regler är och hur du gör för att följa dem.
Detta är en egenupplevd berättelse om hur jag fick ordning på mitt företag med en strategi. Det var nödvändigt att fokusera, bli mer målinriktad och konsekvent för att kunna utveckla företaget och överleva det första året. Det blev en strategi i fyra steg som du också kan testa på din verksamhet.
Du kanske har tappat 50-90% av dina kunder. Vad kan du göra åt det? Vi ger dig en konkret modell i tre steg för hur du kan hitta nya kunder och se ljuset igen. Lyssna och börja se möjligheterna i din verksamhet.
Vill du vara mer i nuet, få bättre koncentration, bli mer kreativ och få bättre självförtroende? Om du vill det så är det yoga du skall satsa på. I dagens avsnitt berättar Eva Vestlie Kastensson om varför yoga är så bra för välbefinnandet.
Eva driver Yogagroup I Norrköping.
Vi går igenom statens stödpaket till småföretagare. Redovisningskonsulten Stefan Åberg tar oss igenom anstånd med lån, korttidsarbete, arbetsgivaravgifter, hyresrabatter och mycket annat. Konkret och tydlig. Ett måste-lyssna-avsnitt för dig som är småföretagare.
Läs även bloggen på www.entreprenorsdriv.se
Kommer restauranger att överleva efter Corona-krisen? Michel driver restaurangen Olympia DaVinci i Linköping. Han berättar om vad de gjort för att klara sig, hur han ser på den närmaste framtiden och hur han själv känner sig.
Avsnittet spelades in torsdagen den 26 mars, då vårsolen lyste som mest.
Vi pratar om hur du bäst jobbar hemifrån. Idag är det kanske mer än 40 % av alla som jobbar hemifrån. Vad skall du tänka på för att din arbetsdag hemma skall bli effektiv? Hur får du något vettigt gjort. Tomas Tränkner och Nina Jansdotter delar med sig av sina tips på att jobba hemifrån.
Ett specialavsnitt om hur Coronakrisen slår mot oss företagare. Möt Mikael Weléen, Nina Jansdotter och Linda Björck. De berättar hur man kan förhålla sig till rådande kris och läget just nu den 16 mars 2020. Du får även några tips från mina Linkedinvänner.
Generositet lönar sig, det är vad givers gain marketing handlar om. Tomas Tränkner berättar hur man ger på rätt sätt, till rätt målgrupp. Men det finns fallgropar med att ge helt villkorslöst. Men du kan enkelt skydda dig mot fallgroparna. Lyssna på avsnittet där Tomas berättar hur du lyckas bli uthållig med gives gain marketing.
Rekrytering är mer komplext än du tror. Det menar gästerna Annika Elfvingsson och Lena Johansson på rekryterings- och bemanningsföretaget Skill. De delar med sig av sina bästa tips för en lyckad kandidatintervju. Båda har lång erfarenhet av vad som krävs för genomföra bra kandidatintervjuer. Det handlar om att vara strukturerad, inte låta magkänslan stanna kvar i magen och skära ut vad som skall bedömas. Dessa och andra tips får du i detta avsnitt.
Vad är det som gör att en människa klarar svåra saker? Vi pratar om den magi som händer när du hittar lösningen själv. Då äger du lösningen, och förändringarna kommer snabbt med starkt engagemang. Gäst är Susanne Bergman.
Vi möter röster från Näringslivsdagen 2020 den 14 februari i Linköping.
Edvin Johansson driver de obemannade matbutikerna AutoMat i Linköping. Han har en vision om att det skall finnas flera hundra AutoMater. Han är också årets unga företagare i Linköping.
Anna Karlerö berättar om varför hon satsat på raw food i kombination med skönhetsprodukter.
Tomas Ahlström är en spelindustrievangelist och innovation master mind. Han berättar om spelindustrin i Linköping.
Oskar Öberg är VD för Soft Vision och årets företagare i Linköping 2020. Han berättar om nyckeln till deras framgång och hur de gör för att hitta rätt personal.
Elisabeth Sjöstrand jobbar på Ericsson i Linköping. Hon berättar om deras satsning Ericsson Garage.
Henrik Lindmark är platschef på Axis Communications. Han berättar varför de etablerade sig i Linköping.
Torbjörn Kronander är VD på Sectra. Han ger sin syn på vad som krävs för att attrahera talanger.
Lena Miranda är VD för Science Park Mjärdevi. Hon berättar om hållbara innovationer och varför Linköping är en plats för framtiden.
Niklas Borg är kommunstyrelsens ordförande i Linköping. Han berättar om företagandet i kommunen och vilka möjligheter han ser.
Inspelat på Näringslivsdagen 2020 i Linköping den 14 februari.
Bra hållbarhetsarbete är lika med bra marknadsföring
Hållbarhet är inte längre något man borde satsa på. Det är idag helt nödvändigt för att bli attraktiv som arbetsgivare och bland kunder. Tidigare har hållbarhet kanske varit något som kunderna kräver. Men för att lyckas måste hållbarhetsarbetet en del av affärsplanen och en del av hela företaget. Här kommer mina förslag till hur hållbarhetsarbetet kan bli bra marknadsföring.
Att fokusera på social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet hållbarhetsarbete kan innebära ett stort värdeskapande om det gör på rätt sätt. Det är att ta hållbarhet till alla delar av företaget, göra det relevant, enkelt och smart. Resultatet blir ett attraktivt företag som hittar både nya medarbetare och nya kunder. Företag med bra hållbarhetsarbete är lönsammare än andra. De lockar till sig attraktiv arbetskraft, hittar rätt kunder och skapar bra leverantörsrelationer.
Hur för man ett bra samtal i en podcast eller i en annan intervjusituation? Tomas Tränkner och Nina Jansdotter har båda gjort tusentals intervjuer och delar med sig av sina erfarenheter.
Nina Jansdotter har tagit över podden! Hon intervjuar Tomas Tränkner om hur han förbereder sig inför en intervju. Hur förbereder man sig effektivt? Kan det bli för mycket förberedelser? Svaren får du i detta avsnitt.
Inkubatorn Smile i Lund vill förbättra världen genom att stötta företagen som skall förbättra världen. Ebba Fåhraeus är VD för inkubatorn Smile i Medicon Village. Hon berättar tillsammans med Kerstin Jakobsson hur de arbetar för att deras 25 företag skall växa och lyckas med sin vision om att förbättra världen.
Medicon Village i Lund består av cirka 150 företag som alla jobbar inom Life Science. Kerstin Jakobsson och Anette Orheim berättar om hur Medicon Village skapar förutsättningar för att medicinska framsteg ger människor ett friskare och hälsosammare liv. Vi pratar även om delningsekonomi och hur innovationsekosystemet fungerar på Medicon Village.
Genom ett plattformstänk har ArcAroma utvecklat en teknik som kan göra alla flytande processer effektivare. Deras vision är att att påverka världen till något bättre. Johan Möllerström är VD för det börsnoterade företaget och berättar varför han tog detta jobb och hur inbound marketing har skapat nya affärer.
Jonatan Jungebrant har varit fotograf i 10 år. I detta poddavsnitt ger han fem enkla råd som gör att dina bilder blir bättre i sociala medier.
Vad kan en företagare hämta ur Svenska Kyrkan och vice versa? Martin Modus är biskop i Linköpings Stift och kyrklig ledare med ansvar för den ideologiska inriktningen. Vi talar om att hitta vila, inspiration, behovet av att engagera sig för andra människor och kraften i förebilder.
LinkedInexperten Linda Björck gästar podden och vi talar om trender på LinkedIn.
Svaren får du i detta avsnitt.
Följ gärna Linda Björck på www.smartbizz.se
Det är några av de insikter vi fick som företagare under 2019. Häng med på vårat prat om vad som gick bra och vad som inte gick bra detta året 2019.
Digitaliseringen har nått byggarbetsplatser och det påverkar alla aktörer. Infobric levererar digitala system för säkrare byggarbetsplatser och känner av denna förändring mycket. Hur påverkas en marknadsavdelning av att hela affären förändras? Svaren får du av Marie Skeppstedt, Hampus Gustavsson och Evelina Karting.
Har du känt ångest? Kanske att sälja, att vara företagare eller helt enkelt livet. Vi pratar om ångest, när den kommer och vad du kan göra åt den.
Drottningen av sociala medier i Sverige, Nina Jansdotter, berättar om sitt förhållande till detta medium. "Det är en del av livet, och jag vill inte sluta leva", säger Nina. Lyssna på vårt reflekterande samtal om sociala medier och personlig utveckling.
Det är så viktigt att din nyanställd får en bra start på företaget. Men tyvärr missar många detta. Med några enkla knep och lite kreativitet kan den nyanställda få en fantastisk start. Vi ger dig några riktigt bra tips på hur du kan göra, som dessutom ger företaget affärsfördelar och kundvärde.
Shahram Lavasani har kommit på något fantastiskt - ett läkemedel som får sängbundna personer att kunna resa sig upp. Han upptäckte ett samband mellan sjukdomen MS och tarmproblem. Men att kunna utveckla denna idé visade sig inte vara det enklaste. Häng med på Shahrams berättelse om hur han trots doktorstitel och en unik upptäckt blev arbetslös, och hur han kom tillbaka.
De ser sina kandidater som kunder - kunder som inte betalar några fakturor. De ser sig också som agenter för sina kandidater. Lasse Nilsson och Anders Källberg vänder upp och ner på begreppet kund. De har 100 % fokus på deras kandidater som de hjälper till nya positioner i arbetslivet. Deras viktigaste uppgift är att hitta nya ledare till sina kandidater. Men vem är det som betalar fakturorna? Svaret får du i detta avsnitt.
Har du funderat på att sätta antimål? Det handlar om saker du inte skall göra och den du inte inte skall vara. Vi pratar om att sätta gränser och att smala in sitt fokus.
Hannah Nyström och Anette Gustafsson leder tillsammans IT- och logistikföretaget IMI. Vad är fördelarna med delat ledarskap? Hur lyckas de attrahera och behålla kvalificerad personal? Hur ser de på tillväxt? Vad är det som gör att Anette har stannat så länge i samma företag? Svaren får du i detta avsnitt.
Vi pratar om vad som gör en utbildning framgångsrik. Mikael Weléen och Cissi Sandqvist på Great Group berättar vad som gjort deras sälj och affärsskola framgångsrik. De delar frikostigt med sig av hur de gör för att få kursdeltagare, hur de jobbar med kursinnehållet och varför de tycker att det är så roligt med denna utbildning. Mikael avslöjar dessutom en hemlighet som kan vara ett framgångskoncept för dig i din verksamhet.
Artisten Petter berättar om sina drivkrafter och företagande. Han är idag engagerad i många olika verksamheter. Petter berättar om vikten av fokus och uthållighet. Han ger några goda råd till alla som funderar på att starta företag.
Linda Björck berättar om hur hon blev LinkedIn expert. Med en medveten strategi och uthållighet är hon idag en auktoritet inom Linkedin. Vi pratar om varför LinkedIn är en viktig del i sälj och marknadsföring. Vi får även veta en hel den om personen Linda Björck och hennes drivkrafter.
De flesta problem går att lösa med systematik och kreativitet. Det menar Kristina Swenningsson på Crearum. Det är inget avancerat och man tjänar väldigt mycket på det. Resultatet blir ökad lönsamhet och roligare jobb. Men vad krävs för att lyckas med detta? Svaren får du i detta avsnitt.
Lilian Sallander nådde pensionsåldern för fem år sedan. Trots det är hon mer aktivt än någonsin med sitt företag och sitt nya varumärke By Lillian. Det handlar om ett modernt sätt att jobba med kosmetika. Hur skaffar hon sin energi, tro på sig själv och hur håller hon sig ajour med ny kunskap? Svaren får du i detta avsnitt.
Överste Jonas Nellsjö är chef för all militär helikopterverksamhet i Sverige. Han berättar vad som krävs för att få effekt av det du gör och hur du känner dig trygg i dina beslut. Hur skapar man en trovärdig militär förmåga, och vad har en hockeyplan med militärt ledarskap att gör? Jonas Nellsjö ger svaren i detta avsnitt.
Det finns en ekvation för framgångsrik marknadsföring. Det menar Tomas Tränkner som i detta avsnitt avslöjar vilka faktorer som ingår i ekvationen. Det gör att du enklare kan förstå sambandet mellan dina marknadsföringsinsatser och vad du skall fokusera på.
Cecilia S Alden började som telefonsäljare och är idag koncernchef inom byggbranschen. Hon berättar om att göra karriär, vikten av att ha roligt, tydlighet och att ha mål. Hon pratar om framgångar och motgångar i sin karriär och varför hon inte valde att jobba med redovisning.
Säljexperten Magnus H Johansson har formulerat en ekvation för hur effektivt du säljer. Själv vill han sälja mer till fler utan att jobba mer. Nu lär han andra hur det går till. Säljekvationen visar hur du skapar effektivitet i säljer och vilka faktorer som är viktigast. Detta avsnitt vänder sig till dig som vill ha fler kunder utan att behöva jobba mer.
Hur gör du om din passiva hemsida till en aktiv - som genererar affärsmöjligheter? Svaret ges av dagens gäst, Magnus Unemyr, som tycker att fler borde använda den marknadsföringsteknologi som faktiskt finns idag. Magnus ger konkreta tips på hur du kommer igång med marketing automation.
www.unemyr.com
-Dagens logistik och transporter är inte hållbara. Idag fungerar det i princip på samma sätt som för 100 år sedan. Det menar Fredrik Svedberg som ger sin syn på vad som kommer att hända med vårt sätt att transportera varor i framtiden. Han berättar om bröd och tomater som säljer sig själva, långsamma transporter och varför Hollywood aldrig har fel.
Ett superintressant avsnitt som kanske kan ge någon uppslag till nya affärsidéer.
Fredrik Svedberg är entreprenör inom mjukvaruindustrin med en fantastisk förmåga att beskriva samtid och framtid. Han är en visionär inom digital logistik. Trots det har han fler möten med hållbarhetschefer än IT och logistikchefer. Vi pratar om lärdomar att vara olika för att bygga tillsammans. Dela mål, vision, värderingar och gör upp spelregler sen är det bara att jobba. Lyssna på denna positiva människa som tror att digitaliseringen och världsskiften kommer leda till något mycket bättre för alla människor.
Missa inte del 2 med Fredrik Svedberg. Kommer ut nästa söndag.
Vilka är de vanligaste frågorna vi får när vi möter kunder och föreläser? Magnus H Johansson berättar om den vanligaste frågan inom försäljning - och ger svaret. Tomas Tränkner berättar om den vanligaste frågan inom marknadsföring - och ger svaret. Ett kort avsnitt med konkreta råd för att komma igång efter semestern.
Podcasting bara växer och växer. Vi talar om de värden som skapas med en podcast. Det handlar inte bara om att nå många lyssnare. Det handlar om att våga bli personlig, att på ett effektivt sätt skapa relevant innehåll och att kommunicera både internt och externt. En podcast bygger relationer och stärker nätverket.
Känner du till sponsrade inmails på Linkedin? Vi har testat det och pratar om hur det fungerar. Med denna typ av annonsering kan du nå en mycket specifik målgrupp till en låg kostnad.
Tänka på hösten - mitt i sommaren? Är det vettigt? JA. Ägna en liten tanke och skriv ner den nu, så kommer du igång lättare när sommaren är slut. Vi pratar om varför det ger avkoppling att tänka en stund på jobbet under sommaren.
Vi möter Niklas Borg för att prata om företagandet i Sveriges femte största kommun - Linköping. Hur får man företagsklimatet i toppklass? Niklas berättar om tre anledningar varför han vill göra företagsbesök. Vi pratar om trygghet, tillgänglighet och hållbarhetsmål. Hur kan vi stärka butiker i centrum?
Niklas Borg har tidigare varit med i avsnitt #288. http://entreprenorsdriv.libsyn.com/288-vi-mter-niklas-borg-moderaterna-i-linkping
Dennis Hedenskog var med och startade leadme, en modern och personlig tjänst för privatpersoner som ska renovera sina hem med ny teknologi som stöd. Från att ha hjälpt byggföretag med kalkylering och försäljning, har de nu vänt på steken och hjälper beställare att hitta rätt byggföretag.
Alla kan bli bättre på att sälja. Vi ger dig konkreta sätt hur du kan utveckla din förmåga att sälja mer till fler. Några nyckelfaktorer är din egen vilja, hittar din egen stil och att träna.
Vi ger konkreta råd om marknadsföring. Både digitalt och analogt. Vi berättar varför du inte skall fokusera bara på en digital kanal och hur mycket pengar du skall lägga på din marknadsföring. Vi talar om varför du skall kasta bort jante och alltid addera dig själv i det du gör. Allt vi säger kommer från egna erfarenheter.
Det handlar om att vara marknadschef för ett företag som växer med 300 % på ett år. Går det att förena ett vanligt liv med ett krävande jobb? Veronica Ermanbriks berättar om sitt sätt att hitta drivkraften, fokus och bygga sin marknadsorganisation på GetAccept.
Jobbar du med rätt saker i ditt företag? Vi pratar om hur man kan förena sin passion, skicklighet och lönsamhet i sitt företag. Om du blir tydlig mot dig själv och din omgivning i vad du gör och vem du är, kommer ditt företag bli lönsamt. Kunderna kommer få lättare att hitta till dig och du själv får lättare att prioritera. Vi presenterar en modell för att hitta sin kärnverksamhet.
Ladda ner mallen för produkt/marknadsmatrisen här.
Charbel Gabro är framgångsrik föreläsare. Charbel pratar hur vi kan förstå personer som inte är som oss själva. Vi pratar om att hitta sin drivkraft, trygghet, frihet och sårbarhet.
@hilkeindesign är en framgångsrik butik och e-handelsverksamhet med ett stort socialt konto på Instagram med 51000 följare. De är lönsamma och har ett starkt varumärke. De är i sitt esse just nu. Så varför väljer ägaren Giovanna Hilke att sälja sitt företag? Svaren får du i detta avsnitt.
Se även filmerna med Giovanna Hilke.
Om du är intresserad av att köpa hennes företag så kontakta Roger Eriksson
När lyssnade någon på dig senast? Hur kände du dig? Den som kan lyssna skapar förtroende och gillande. Kunderna älskar leverantörer som lyssnar. Medarbetare gör ett bättre jobb och blir mer engagerade om chefen lyssnar på dem. Jag pratar om värdet av att lyssna och hur man kan träna upp sin förmåga att lyssna.
Har du bra leverantörer som utvecklar ditt företag? Eller gör du det mesta själv och tar sällan externa hjälp? Vi pratar om varför det är bra att anlita leverantörer, rätt leverantörer som engagerar sig och förstår din verksamhet.
Vad har Linköpings Stadsmission med företagande att göra? Mer än jag visste. De tror på möjligheten att alla kan få ett gott liv. De vill förmedla hopp till de som förlorat hoppet, och tror på att kärlek är något man inte kan få för mycket av. Sanna Detlefsen berättar hur det är att leda en organisation med superstark vision och värdegrund.
Har du säljtorka? Behöver du få in fler kunder? Säljgurun Magnus H Johansson och marknadsföringsexperten Tomas Tränkner ger konkreta tips vad du kan göra på kort sikt för att få in fler uppdrag. Vi pratar även om vad du kan göra på lång sikt för att ha ett ständigt inflöde av uppdrag.
Pratar ditt kontor din värdegrund och vision? Vad får besökare för intryck när de besöker din arbetsplats.
Vad får personalen för intryck? Detta avsnitt är fyllt med inspiration till att ta hand om din arbetsmiljö.
Anne Wetter är hudläkaren som blev entreprenör. Det började med en mottagning i en tvårummare. Idag driver hon mottagningar på flera orter med mer än 100 anställda.
Svaren får du i dagens avsnitt.
Länkar
Estetiskt hudläkarcentrum https://ehlc.se
Diagonstiskt centrum hud http://www.diagnostisktcentrumhud.se
Allél hudvårdsserie https://www.dynamiccode.com/se/allel
Tänk om du kunde få fler kunder och mer intäkter, utan att jobba mer. Detta har Magnus H Johansson lyckats med. Han t.om. dubblade omsättningen utan att jobba mer. Det handlar om tre nyckelfaktorer. Dessa berättar Magnus om i detta avsnitt.
Vi pratar om att våga och vara modig. Vad gör oss modiga? Vad händer när vi vågar? Vad händer med dig och din omgivning om du visar mod? Svaren får du i detta avsnitt.
Lars-Johan Åge har doktorerat på Handelshögskolan och är aktuell med boken Happy Happy - Fem steg för att komma överens med vem som helst. Han berättar om de tre första stegen.
Lars-Johan Åge har alltid varit intresserad av framgångsfaktorer. Han jobbade med Grounded Theory under sin doktorandtid. Sen studerade han världens bästa förhandlare, FBI Svenska Polisens Insatsstyrka, diplomater och affärsmän. Resultatet av dessa studier finns nu i den nya boken Happy Happy.
www.larsjohanage.com
Johanna Palmér är VD på Östsvenska Handelskammaren. Hon berättar om sig själv, sina utmaningar i karriären och vägval i livet. Vi kommer in på vad som egentligen är riktigt viktigt, framgångsrikt ledarskap och vad som får Johanna riktigt arg.
Han är säljaren som ville jobba med människor, som ville bygga företag och som ville få andra att växa. Vi möter Daniel Fransén som berättar om sin företagsfilosofi och vad som skapar framgång.
Ibland blir det inte som man tänkt sig. Kunden väljer en annan leverantör, något händer i livet som påverkar dina mål. Då gäller det att inte koppla motgången till dig personligen. Vi pratar om hur man kan få tillbaka sin energi och inte bli låg.
Emma Wallin är tjejen som flyttade till Stockholm som 19-åring. Med ett starkt driv och stort mod skulle hon lyckas. Hur gick det? Vad hände? Lyssna så får du veta.
En personlig betraktelse av vad som krävs för att bli uthållig, fokuserad och konsekvent. Tomas Tränkner berättar om sina fem steg till att våga bryta ny mark, låta sig bli inspirerad och utmana sig själv. Då blir man stark och hållbar.
Vi presenterar nr 2 av Affärsstaden. Medverkar gör Andreas Norlén, Johanna Palmer östsvenska handelskammaren och Anna Wallentinson på Livgrenadjärmässen och många andra. Missa inte heller artikeln om hur du blir lurad inom digital annonsering.
Han driver en kvinnoklinik i Kongo och importerar samtidigt kaffe till Sverige. Rebu Burubwa har ständigt ett leende på läpparna. Vart får han sin energi ifrån? Lyssna på denna faschinerande berättelse om barnafödande och kaffe.
Vill du bli bättre på Linkedin? Kanske hitta ett nytt jobb eller nya kunder, eller helt enkelt öka din kompetens och få ny energi. Då skall du lyssna på detta avsnitt där Tomas Tränkner ger sina bästa råd hur du tar dig till nästa nivå, oavsett om du är nybörjare eller fullblodsproffs på Linkedin. En snabbkurs i Linkedin helt enkelt.
Magnus Johansson drev sitt egna företag när hans fru plötsligt blev sjuk, så att hon inte kunde jobba mer. För att kunna fortsätta behövde Magnus öka försäljningen och samtidigt jobba mindre för att kunna ta hand om familjen. Hur gjorde han för att lyckas? Det berättar Magnus i detta avsnitt - hur man säljer mer till fler utan att jobba mer. Idag lär han ut denna strategi till andra i sina utbildningar.
Du som är intresserad av Magnus utbildningar kolla in www.saljdriv.nu
Magnus bok hittar du här https://www.bokus.com/bok/9789198008500/forsaljning-myror-kan-fanga-elefanter/
Vi möter Henrik Grotte - en källa till inspiration och energi
Om livsfilosofi
Om ledarskap
Om att hitta tillväxtbolag - Microinvestment and development.
Henrik läser de små annonserna, inte de stora. Han vill hitta det ingen annan hittar.
Företagen skall ha en realistisk värdering och en säljprocess som inte har lyckats. Han vill ha avkastning på sin investering. Han vill kunna bestämma i företaget genom ett ägaravtal. Han går in i bolag som omsätter 1-2 miljoner och utvecklar dem till 20 miljoner. Sedan är han Inte intresserad längre. Undvik trubbel genom att begränsa riskerna. Leta efter företag som har en färdig produkt och en försäljning med ett kassaflöde. Fundera på som investerare hur illa det får gå, vad har du råd med?
Så kommer du igång på det nya året. Vi pratar om kickoffen och vad som krävs för att bli en vinnare 2019. Vad lärde vi oss förra året? Vilka kontakter borde vi följa upp? Hur tar du en kickoff från ett bra event till reell handling när du kommer tillbaka?
Vad ger du för intryck? Skapar du rätt bild av dig själv? Hur stärker man sitt personliga varumärke? Kan man tänka för mycket på sitt varumärke?
Alla dessa frågor tar vi upp i årets första poddavsnitt.
Ser du bara hinder på vägen? Har du svårt att nå dit du vill? Då skulle du ha en Diamond Pickaxe. Vi pratar om verktygen du behöver för att nå dina mål, att jobba med rätt saker och det som är viktigast. Det handlar om fokus (eller f.o.c.u.s.), disciplin och uthållighet. Magnus berättar varför han måste jobba disciplinerat, och Tomas ger en rad tips på hur du lyckas bli mer fokuserad.
Gott nytt år!
Tomas och Magnus reflekterar över året som gått i det mest personliga avsnittet vi gjort.
Har vi stressat mycket? Är man så fri som egenföretagare som alla säger? Firar vi våra (och andras) framgångar tillräckligt mycket? Vad får vi energi av? Kan man prestera bra även efter en dålig natt? Hur har vi utvecklats personligen under detta år? Tar vi för mycket för givet?
Lyssna så får du våra svar på dessa frågor. God Jul.
Med stor nyfikenhet, intresse för matte och bygg har Mutlu Rüya skapat ett företag kring virtual design constuction. Det spar tid, minskar felen i alla steg av byggprocessen. Mutlu berättar hur han kom till Sverige, studerade men fick inget jobb. Han fick ett jobb och började bygga team kring nya programvaror för byggprojektering. Det gick strålande. Sedan förra året driver han företaget SEFER Constuct AB.
Vi pratar om nummer 11 av tidningen Affärsstaden, som har tema träning, hälsa och sport. Jenny Casimiro medverkar. Tomas Tränkner berättar även om sin marknadsföringsspaning för 2019.
Vi träffar Carl Fredrik Graf, ny landshövding i Östergötland. Han berättar om sin karriär som militär, företagare, riksdagsman och Halmstads kommuns högste tjänsteman. En dag ringde Ardalan Shekarabi och erbjöd honom jobbet som landshövding i Östergötland. Han ger dessutom några riktigt bra företagartips på slutet.
Vi träffar tre LHC-fans och pratar hockey och företagande. Vad kan elithockey göra för företag på på orten? Roger Ekström, Gustaf Pettersson och Fredrik Ahlberg ger sin syn på hockey och företagande.
Lyssna även på LHC-podden https://www.lhc.eu/supporter/lhcpodden
Helena Lehmus berättar om sin resa från Mariefred till egna företaget Stockholm Sales Institute. Vi pratar om drivkrafter, att göra obehagliga saker och varför sälj är så kul. Helena vill ta bort machostämpeln på sälj och det ofta förlegade synsättet som finns på kvinnliga säljare.
Boo Gunnarson är företagarexpert på Visma. Han delar med sig av kloka råd om hur man lyckas i sitt företagande. Vi berör det mesta inom marknadsföring, drivkrafter och hur man överlever det första året.
Regionen ur ett internationellt perspektiv - Tidningen Affärsstaden nr 10 -2018.
Ida Gyulai är tjejen som började fota på nattklubbar. Hon blev biten och startade företag, fick fler jobb och har sedan sex år jobbat heltid som fotograf. Vi pratar om vad som är en bra bild, livet som fotograf, hur man får kunder och tar betalt.
Många människor vet för mycket och gör för lite. Vi behöver mer prövande, lärande och levande säger Christer Olsson. Han berättar om det virus som kommit in i vårt samhälle, what´s in it for me. Lyssna på tumutdragaren Christer Olsson i detta avsnitt fyllt med inspiration.
Community is everything, säger Lena Miranda VD på Science Park Mjärdevi i Linköping, en park med 7000 anställda på 400 företag. Vi pratar om varför företag flyttar till Mjärdevi och vad som är framgångsfaktorer för dessa företag. Lena berättar om sina "workcation" till USA och Kina och hur hon ser på parken i framtiden.
Nicklas Manns företag i hemlarmsbranschen behövde utvecklas. Han berättar hur företaget växte snabbt, de minor de stötte på och drivkrafter för framgång. Han ger massor av tips kring finansiering, styrelsearbete, att göra exit och varför konkurrenter kan vara bra.
Missa inte förra avsnittet, nr 313, där Nicklas berättar om sin egen personliga resa.
Vänd din stress till något positivt. Det är den som får dig att göra saker du inte vågar. Den ger dig drivkraft och väcker oss på morgonen. Johnny Birgersson vänder upp och ner på vår syn om stress. -Det finns så många fördelar med stress som man inte pratar om, säger Johnny.
Exsitec blev nyligen årets tillväxtföretag i Linköping. Johan Kallblad berättar om sin VD-roll och vad han gör på dagarna. Han ger sin syn på strategiarbete, varför det är viktig att träffa kunder och hur de jobbar med kompetensutveckling.
Nina Jansdotter har kommit ut med den nya boken -Nå ut med Facebook. Hon berättar om hur boken blev till och varför det fortfarande är intressant att nå ut på Facebook. För att komma igång med Facebook kan du använda Ninas ubåtsstrategi. Lyssna så får du veta mer.
Boken hittar du här https://shop.whipmedia.se/produkt/facebook/
Anders Lindow är jurist på organisationen företagarna. Han berättar om de vanligaste fällorna man kan hamna i. Det handlar om anställningar, ägarbyten, avtal och bluffakturor. Kan man som medlem i företagarna ringa till deras juridiska rådgivning hur många gånger som helst? Svaret får du i detta avsnitt.
Vi träffar Günther Mårder, som ger sin åsikt om det politiska läget två veckor efter valet. Han tar upp de stora frågorna för företagare i Sverige och varför organisationen företagarna har vuxit så mycket.
Nicklas Manns växte upp med en alkoholiserad mamma. Skolan gick inget vidare. Han trodde gott om folk och blev lurad många gånger. Men - motgångar utvecklar personer. Här berättar Nicklas om sin långa väg till att idag vara VD för Alert Alarm.
Tidningen Affärsstaden nr 8 2018 handlar om företagande utanför storstaden. Helene Oscarsson är på omslaget. Hon är VD på Vreta Kluster utanför Linköping som fokuserar på gröna näringar. Vi pratar om Josefina Syssner som skriver om hur man lyckas få en fungerande välfärd på mindre orter. Göran Ferm driver en marina med kunder från hela Europa. Tomas Tränkner skriver om Kreativ Marknadsföring.
Läs online på www.affarsstaden.se eller hämta ett ex på olika ställen i Östergötland.
Johan Kallblad ville egentligen bli rockmusiker men istället läste Industriell Ekonomi i Linköping. Han berättar fängslande om sina vägval i livet och hur det ledde fram till entreprenörskapet.
Det handlar om företagare som funderar på att sälja sitt företag. Hur gör man för att för att få ut så mycket som möjligt för sitt företag? Vad kostar det att anlita en företagsmäklare? Svaren och goda råd får du i detta avsnitt med Håkan Warnelid på Exitpartner.
Henrik Hallgren är chef på IT-företaget Redpill Linpro, med uppgiften att rekrytera kompetens och utveckla nya kundrelationer. Här berättar han om hur han gjorde för att lyckas. Det handlar om ledarskap, marknadsföring, företagskultur och drivkrafter.
Marknadsföringen är idag mer digital än någonsin. Men det är fortfarande människor som gör affärer med människor. Adrian Rosca på Bidrik berättar hur han gör för att få maskineriet att fungera, så att det bidrar till fler affärer. Vilka är fallgroparna och framgångsfaktorerna för att lyckas med sin digitala marknadsplan? Det berättar Adrian i detta avsnitt.
Tidningen Affärsstaden nr 7 - 2018 handlar om näringslivet och valet. Motalasonen Alexander Bard är med på omslaget. Vi pratar om viktiga valfrågor, en ny startup, Marketing 4.0 och mycket annat.
Mikael Laweby startade sitt företag med bara en kund i två år. Han berättar om vad som hände när det uppdraget tog slut. Han ger oss massor med lärdomar och tips för att lyckas som enmansföretagare.
Sven Lundgren driver en företagsgrupp inom produktion av våtrumsprodukter. De satsar på egen tillverkning i Sverige. Han ser sig inte som företagare, och det kan vara en fördel menar han. Idag omsätter de 70 miljoner kronor med en stark tillväxt. Sven berättar hur de jobbar med värderingar, framtidstro och rekrytering.
Vi pratar om beteendestilar och färger. Är det vettig att klassificera olika personlighetstyper med färger? Vet du vad Jesus skulle ha för färg på sin stil? Eller Barak Obama, Björn Borg, Prinsessan Madelaine? Det berättar vi i detta avsnitt. Gäst är Mikael Laweby.
Mattias Hillestrand är säljkonsult, framgångsrik poddare och författare av två säljböcker. Han berättar om sitt företagande och hur han nästan gick i konkurs. Mattias ger även några riktigt goda råd till alla som funderar på att starta företag.
Läs bloggavsnittet på www.entreprenorsdriv.se
Den är lika enkel som genialisk, det handlar om säljkartan - ett systematiskt sätt att jobba med sitt säljarbete. Inga CRM-system eller programvaror behövs, bara papper och penna, eller ett excelblad. Säljkartan är perfekt för dig som behöver struktur och driv i ditt säljarbete, och framförallt du som vill ha fler kunder. I detta avsnitt beskriver vi steg för steg hur säljkartan fungerar, ett enastående verktyg som alla som vill ha fler kunder borde prova.
Läs även bloggen på www.entreprenorsdriv.se
I detta sponsrade avsnitt möter vi Mikael Weleén på Great Group, som berättar om sig själv, och den nya Sälj- & Affärsskolan som startar till hösten i Norrköping. Det är ett samarbete med PwC, Glimstedts Advokatbyrå, Gaia digitaliseringsbyrå och Östsvenska Handelskammaren.
Mer information om utbildningen hittar du här.
Det handlar om hur vi själva skaffade kunder till våra företag. Tomas berättar om hur han byggde en publik och satsade på nätverkande. Magnus gjorde en marknadsundersökning och fick två kunder direkt. Vi pratar om värdet av säljkontakter och de tre viktigaste punkterna för att få kunder.
Läs bloggen på www.entreprenorsdriv.se
Avsnitt 300 handlar om en tillbakablick, hur blev det så här? Vi pratar om våra favoritavsnitt genom åren och ger er sex boktips inför sommaren. Tack för att ni lyssnar på oss!
Lyssnartips Magnus: Avsnitt 108 med Per Westberg
Tomas: Avsnitt 70 med John Lee Dumas och Avsnitt 239 med Magnus Lidén
Boktips
Hjärnans emotionella liv : om hur unika mönster i hjärnan påverkar dina tankar, känslor och upplevelser - och om hur du kan förändra dem av Richard J Davidson, Sharon Begley
Mun till mun - marknadsföring via referenser I Ivan R Misner, Gunnar Selheden
Getting to Closed - A Proven Programme to Accelerate the Sales Cycle and Increase Commissions av Stephan Schiffman
The Art of Social Media - Power Tips for Power Users av Guy Kawasaki, Peg Fitzpatrick
Nya affärer : värdebaserad försäljning 4.0 av Bengt Gejrot
Content Inc.: How Entrepreneurs Use Content to Build Massive Audiences and Create Radically Successful Businesses av Joe Pulizzi
Kom på våra frukostseminarier i höst. Info och anmälan här.
Energifabriken vill göra sina kunder framgångsrika och fossilfria. Det har varit ett vinnande koncept för de växer i raketfart. Produkterna är biodiesel, HVO och RME. Hur lyckas de växa så fort och samtidigt hålla ihop med sex delägare? Svaren får du i detta avsnitt.
Läs även bloggavsnittet till podden på www.entreprenorsdriv.se
Hanna Rydman startade Joyvoice för fyra år sedan. Idag är de Sveriges största körverksamhet. Hon hittade kundernas passion och sin egen. Och när hon vågade släppa kontrollen började företaget växa på allvar. Man måste hitta ett flyt och ha tur, säger Hanna. Och har du inte tur måste du f-n se till att du får tur. Du måste hela tiden leta efter rätt människor.
Läs även bloggposten och lite mer bonusmaterial på www.entreprenorsdriv.se
Tidningen AffärsStaden nr 5, 2018, handlar om Almedalen och East Sweden. Omslaget på tidningen pryds av Karin Adelsköld, teknikbloggare, komiker och journalist. Vi pratar om giggare, demokrati för nybörjare och hur fastighetsbranschen påverkas av e-handeln.
Visst vore det bra om kunden kom till skott och beställde? Vi pratar om hur man med rätt frågor snabbare kommer till avslut. Magnus H Johansson ger tre riktigt bra frågor som garanterat har effekt. Lyssna och prova själv.
Läs även bloggversionen på www.entreprenorsdriv.se
Marie Hagberg verkar ha en medfödd förmåga att skapa publicitet. Hon har startat flera företag, givit ut böcker och varit journalist. Samtidigt tycker hon att det är underskattat att vara lat. Lyssna på denna kvinna som drivs av inspiration och att ha kul.
Henric Forsman berättar om hur han kom in bemanningsbranschen, sin glöd för att bygga företag och varför han tvingades börja sälja. Henrik är idag VD på OnePartnerGroup Östergötland AB. Han berättar om sin ledarstil, framgångsfaktorer och utmaningar. 45 minuter fängslande berättelse.
Lyssna på kommunpolitikern Muharrem Demirok (C), gruppledare, kommunalråd, som sitter i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen, kommunstyrelsens planeringsutskott, Linköpings Stadshus AB, Linköpingsexpo AB och Samhällsbyggnadsnämnden. Han berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på kommunpolitikern Kristina Edlund, kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande, gruppledare (S). Hon leder och samordnar kommunstyrelsens verksamhet. Kristina har även samordningsansvar för bland annat kommunens ekonomi- och finansverksamhet och ansvarig för näringslivsfrågor.. Hon berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på liberala kommunpolitikern Gustaf Appelberg, ordförande kommunföreningen, ersättare i Kommunstyrelsen och ersättare Kultur och fritidsnämnden. Han berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på kommunpolitikern Björn Immerstrand, som sitter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet de gröna i Linköping. Han berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på kommunpolitikern Sara Skyttedal, kommunalråd och vice ordförande i omsorgsnämnden, gruppledare (KD). Hon berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på moderata kommunpolitikern Niklas Borg, vice ordförande i Socialnämnden, vice orförande i Sankt Kors Fastighets AB och ledamot i Kommunstyrelsen. Han berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på kommunpolitikern Jonas Andersson, ordförande i Sverigedemokraterna Linköping och gruppledare (SD). Han berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Lyssna på kommunpolitikern Jessica Eek, gruppledare för Vänsterpartiet i Linköping. Hon berättar om partiets företagarpolitik, viktiga valfrågor och en hel del annat.
Almi stöttar massor med företag varje år med rådgivning, ekonomiskt stöd och lån. Krister Wahlström berättar hur företagare kan få hjälp med förstudiemedel och affärsutvecklingscheckar. Lyssna på detta avsnitt och bli inspirerad att kontakta Almi, för de vill hjälpa företagare!
Vi är på Näringslivsmässan i Norrköping och möter Eva Vestlie Kastensson på Yogayama Norrköping.
Avsnittet är sponsrat av Yogayama.
Vi är på Näringslivsmässan 2018 i Norrköping och möter Cecilia S Aldén på Castellum.
Avsnittet är sponsrat av Castellum.
Vi är på Näringslivsmässan i Norrköping och möter Benny Gauffin på Bennys Däck & Fälg.
Avsnittet är sponsrat av Bennys Däck & Fälg.
Vi är på Näringslivsmässan i Norrköping och möter Frida Wygler på Lika Som Bär.
Avsnittet är sponsrat av Lika Som Bär.
Vi är på Näringslivsmässan i Norrköping och träffar Ronny Fyhr på Renall.
Avsnittet är sponsrat av Renall.
Vi är på Näringslivsmässan i Norrköping och träffar Johanna Ahlin på Forenom.
Avsnittet är sponsrat av Forenom.
Vi är på Näringslivsmässan i Norrköping och träffar Per Spångberg och Henrik Hallgren på PacsOn.
Avsnittet är sponsrat av PacsOn.
Vi är på Kompetensmässan i Norrköping och träffar Peter Ardenfors på Unik Resurs.
Avsnittet är sponsrat av Unik Resurs.
Vi är på Kompetensmässan i Norrköping och träffar Cecilia Nilsson på Astar.
Avsnittet är sponsrat av Astar.
Vi är på Kompetensmässan i Norrköping och träffar Pär Lyckbring på Manpower.
Avsnittet är sponsrat av Manpower.
Vi är på Kompetensmässan i Norrköping och träffar Michael Weléen på Great Group och talar om konceptet Hear of Sales.
Avsnittet är sponsrat av Great Group.
Tidningen AffärsStaden nr 5, 2018, tar upp ämnet GDPR som börjar gälla den 25 maj. Vad är en personuppgift egentligen? Hur gör jag för att inte hamna i problem med GDPR. Detta pratar vi om i detta avsnitt samt en hel del annat som finns i tidningen.
Avsnittets sponsor är www.koching.se
Oscar Arrsjö har skrivit boken Klä dig för framgång. Han vill lyfta fram klädernas kraft som kommunikationsverktyg, och inte bara något som man slänger på sig på morgonen. Han vill att vi skall ha en klädstrategi för sig själv. Det kan handla om att identifiera ett nyckelplagg som representerar dig och ditt personliga varumärke.
http://oscararrsjo.com
PG Wettsjö är tillbaka och pratar om hur man får med sig personer som har en annan åsikt, Pilens Strategi. Det är en teknik som sol-och-vårare är experter på, men vi kan använda den på ett ärligt sätt. Det handlar om att lyssna och se den andra parten, som bygger gillande och förtroende. Lyssna och testa själv.
Ken Skoog är torghandlaren som blev VD och nu egenföretagare inom sälj och företagsutveckling. Han berättar om sin karriär, att alltid lära sig av det man gör och betydelsen av att fokusera på försäljning.
Det är bra att kunna hålla en presentation, det ger självförtroende och man får med sig folk. PG Wettsjö, talarnas talare, ger här sina bästa tips på hur du blir en bättre föreläsare. Det spelar ingen roll vem du är, du har nytta av att kunna tala inför en publik. Nyttan finns både i små och stora sammanhang.
Det handlar om kontor, arbetsmiljö och hotell. Petter Stordalen är på tidningens framsida. Nordic Choise Hotels öppnar i dagarna nya The Box Hotel i Linköping. Petter berättar i artikeln om sina framgångsrecept och samhällsengagemang. Vi pratar även om att antalet hotellnätter ökar, Medevi Brunn, Stenholmen Gårdshotell och det moderna kontoret.
Sponsor i avsnittet är Mikael Laweby, www.koching.se
Navid Fard växte upp bland folk som inte hade samma hårfärg som han. Han kände inte sig som en i mängden. Men han valde att göra skillnaden till en tillgång. Och det har han fortsatt med. Av en slump kom han in på säljbanan, och gjorde succé. Hör historien om killen som blev förtidspensionerad vid 19 års ålder till att idag vara framgångsrik säljinspiratör och videobloggare.
Gustav Fridolin gästade Linköping och då var podden Entreprenörsdriv där och frågade vad han och Miljöpartiet tycker om företagandet i Sverige. Tack för att du tog dig tid Gustav.
Patrik Nordkvist driver företaget Försäljningschefen med tron på att sälj utvecklar vår planet. Han började blogga för åtta år sedan och bloggen är idag hans viktigaste säljkanal. Patrik berättar om sin automatiserade säljprocess och tänk kring företagandet. Du får dessutom en massa goda råd.
www.forsaljningschefen.se
Kristofer Skyttner är ingenjören och skaparen som vill koppla ihop e-handeln direkt med maskinerna och robotarna, och drastiskt sänka tillverkningskostnaden för skräddarsydda produkter. Han vill föra industriautomationen till en helt ny nivå. Detta är redan i full gång. Lyssna på Kristofers berättelse som även handlar om makerrörelsen, goda råd i företagandet, en idébok och ha ett fuck-off konto.
Detta är historien om civilingenjören Charlotta Rexmark som var mer intresserad av människor och ledarskap än verksamheten. Det är också berättelsen om en person som kände sig allt sjukare och klenare på grund av kroniskt trötthetssyndrom. Idag driver hon eget företag, blogg och Youtube-kanal och har givit ut en bok. Hur var detta möjligt? Hur kom energin tillbaka? Svaren får du i detta avsnitt.
Vi pratar Linkedin och ger våra knep för att lyckas på Linkedin. Magnus berättar vad som gjorde att hans artikel visades 98000 gånger. Tomas ger en crash course i hur man kommer igång med Linkedin. Gillar du Linkedin skall du lyssna på detta avsnitt
Tidningen Affärsstaden nr 3, 2018, handlar om Agenda 2030. Vi pratar om en enkät om hur långt företagen kommit i sin hållbarhetskommunikation, Göta Kanal 2.0 och hållbarhetsarbetet på Storbildsfabriken. Hur är det att flyga till Amsterdam från Linköping? Suzanne Sandler på Styrelseakademien frågar sig om företag kan lyfta sig i håret. Läs papperstidningen eller online.
Sponsor i detta avsnittet var Koching - personlig utveckling. www.koching.se
Mattias Weinhandl är idag affärsängel efter att ha slutat med professionell ishockey. Han berättar om att investera i företag i tidiga skeden, och energin han får av att jobba med passionerade entreprenörer. Mattias ger tips för att lyckas som investerare och till de som söker investerare.
259 Möt en UF alumn - Otto Hermansson.
Vi möter två lärare som jobbar många år med ung företagsamhet i skolan. Emma Johansson på Fria Läroverken i Linköping och Dag Karlsson på Katedralsskolan i Linköping.
Den 8 mars 2018 hölls den regionala UF-mässan i Linköping. Vi träffar SundTech UF, Ironmeal UF, Larssons Bygg UF, Chips UF och Press Finess UF.
Vi träffar vinnarna i klassen årets Unga Företagare i Östergötland 2018, Activate UF. Stort grattis.
Mattias Weinhandl var professionell hockeyspelare i 15 år. Vi pratar om hans karriär som hockeyspelare och kommer in på målbilder, drivkrafter, anpassningsförmåga, motgångar och att hårt jobb lönar sig. Mycket av detta kan man ta med sig till företagarvärlden.
Vi möter tillväxtgeniet Tommy Johansson som berättar om sin senaste skapelse AMRA, som revolutionerat tekniken för att mäta farligt buk- och leverfett. De har kallats snillebolaget för sin innovation, en programvara som rekordsnabbt utvärderar magnetröntgenbilder. Tommy Johansson berättar om tillkomsten av AMRA och hur de fick tunga investerare i ett tidigt skede. Tommy ger sina bästa tips för att få en startup att växa och utvecklas.
Lyssna också på första delen av intervjun med Tommy Johansson, avsnitt 253.
Tommy Johansson är mannen bakom företaget C3 Technologies som såldes för 1,7 miljarder till en hemlig köpare. Nu har han fortsatt med Amra, som utvecklar en metod för att mäta kroppsfetter med magnetkamera. Tommy berättar om sin karriär och hur han tänker kring framgångsrikt företagande.
Pia Carlgren, näringslivsdirektör i Linköpings Kommun, summerar Näringslivsdagen 2018. Vi hör även några röster från deltagare.
Alisa Basic är kontorschef på Plankontoret och Johanna Wiklander är stadsarkitekt på Linköpings Kommun. Vi pratar stadskärnor och vilken roll det spelar för företagandet och stadens attraktionskraft. Intervjun gjordes i samband med Näringslivsdagen 2018 i Linköping.
NIRA Dynamics är världsledande när det gäller sensorlös däcktrycksövervakning på bilar. Johan Hägg är marknads- och försäljningschef och berättar om hur de lyckas ligga i framkant, om företagskulturen och hur de hittar personal. Intervjun gjordes i samband med Näringslivsdagen i Linköping 2018.
Linköpings Kommun köper varor och tjänster för flera miljarder varje år. Vi pratar med Daniel Czitrom om hur företag kan sälja till kommunen. Intervjun gjordes i samband med Näringslivsdagen i Linköping 2018.
Mats Olsson jobbar med global omvärldsanalys på Kairos Future, Vi pratar om framtidsspaning, globala trender och att förändra sig. Intervjun gjordes i samband med Näringslivsdagen 2018 i Linköping.
www.kairosfuture.com
Giovanna Hilke driver företaget Hilkeindesign AB, ett inredningsföretag med webbbutik, butik, styling och eget varumärke.
"Visionen om att starta upp något med harmoni, envishet och kärlek. Att sträva mot att kunderna kommer tillbaka, kanske bara för att säga hej - vi älskar våra kunder".
Vi träffar henne i samband med Näringslivsdagen i Linköping 2018.
www.hilkeindesign.se
I samarbete med tidningen Affärsstaden pratar vi om nr 2 2018 som är på väg ut nu i dagarna. Denna gång är temat att hitta investeringskapital. Gäst är chefredaktör Peter Nordlander.
Läs tidningen online här: www.e-magin.se/paper/33rb4nd1/paper#/paper/33rb4nd1
Den vanligaste orsaken till att kunderna slutar köpa av dig är att du inte hör av dig. Vi pratar om att använda telefonen för att ringa till kunderna. Magnus H Johansson och Tomas Tränkner ger sina tips på hur man lyckas med telefonsamtal.
Linköpings Kommun satsar på dialog för att bättre bidra till företagens framgång. Vi möter Erik Åqvist som berättar om kommunens näringslivsarbete och Näringslivsdagen 2018, som hålls den 15 februari i Linköping. Kan det bo 250 000 personer i Linköping år 2038? Vad har jordbruket, kyrkan och lärosäten att göra med företagsutveckling? Varför det är väldigt attraktivt att driva bolag i Linköping? Allt detta pratar vi om i detta poddavsnitt.
Mer info och anmälan till Näringslivsdagen 2018 hittar du här. https://eventregistrering.se/naringslivsdagen2018/index.php?mId=612
Vi träffar moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en kort intervju. Han berättar om sin syn på svenska småföretags styrkor och utmaningar. Avsnittet spelades in i samband med Industridagen 2018 i Linköping den 5 februari 2018.
Alla tidigare avsnitt hittar du på www.entreprenorsdriv.se
Varför skall ett företag engagera sig i välgörenhet? Tappra Barn är en lokal välgörenhetsorganisation som vuxit mycket i Linköping, Jönköping och Göteborg. Vi träffar projektledaren Niklas Lillman som svarar på frågan varför. Han berättar hur verksamheten startade med hjälp av f.d. hockeyspelaren Magnus Johansson. Idag samarbetar de med flera hundra företag, som har en sak gemensamt, en företagsledning med stort hjärta. Lyssna på detta avsnitt så kommer du bli motiverad till att själv bidra till någon välgörenhet, kanske till Tappra Barn!
Magnus Lidén har köpt, sålt och förvaltat fastigheter under de senast 10 åren. Idag äger han några av de finaste fastigheterna i Linköping. I detta avsnitt berättar Magnus om sina erfarenheter och ger tips och råd till andra som fundera på att ge sig in, eller är i, fastighetsbranschen.
AffärsStaden är papperstidning i Östergötland som trots digitalisering växer. Vi träffar chefredaktören Peter Nordlander som berättar om tidningen, som har en upplaga på 12000 ex och delas utpå 150 platser i regionen. Tidningen skriver om det som driver regionen framåt. Vi pratar om innehållet i nummer 1, 2018.
Avsnittet är gjort i samarbete med Affärsstaden media AB.
Idag äger han några av de mest centrala fastigheterna i Linköping. Magnus Lidén berättar om sin resa från en tvåa i Ryd till eget fastighetsbolag. Han ger sina bästa tips för att lyckas som företagare och även sina värsta stunder, då han funderat på att lägga av. Lyssna på denna engagerande historia om hur Magnus med mod, prestigelöshet och timing byggde sitt fastighetsbolag.
Varje år får 50 företag besök av studenter som skall jobba med företagens utmaningar. Detta sker i en kurs på Linköpings Universitet. Det har de gjort sedan 1972 med 2000 företag. Tomas Nord på LiU berättar om 600 av dessa företags vanligaste utmaningar, och hur universitet jobbar med näringslivet och den unika portalen www.studentuppdrag.se.
Vilka är företagens största utmaningar? Svaret får du i detta avsnitt.
Hur lyckas man som moderator på ett event? Behövs det en moderator? Sofie Gunnarsson är moderator på olika event. Hon berättar om sitt sätt att ta sig an ett moderatorsuppdrag, hur hon förbereder sig och genomför eventet som moderator. Det här avsnittet är intressant för dig som är moderator och dig som funderar på att anlita en moderator.
Jenny Dingertz är ny hotellchef för Vildmarkshotellet i Kolmården. Den godaste karamellen man kan få, säger Jenny om sitt nya jobb. Vi pratar om hotellets fantastiska läge och potential och hur Jenny skall skapa ny energi i det 33 år gamla hotellet, som nu skall renoveras. Hon berättar om varför hon tog jobbet och framgångsfaktorerna för att lyckas. Det här avsnittet ger dig en injektion i positivt tänkande och att se möjligheter.
Sigge Bilajbegovic säljer lyxbilar för 500 milj. kr per år. Han har byggt upp Sveriges största preminumbilcenter i Norrköping. Hur kunde det vara möjligt? Sigge berättar om sin karriär från dammsugarförsäljare till ägare av Platinum Cars. Han ger oss sina framgångstips och även sina största utmaningar. Lyssna på denna energiska man som valt att följa sina drömmar.
On June 15, 2017, Kristian Andersson experienced an extraordinary lunch in Jönköping-Sweden, as he felt that others should experience. Therefore he started Iunchin, a lunch network which today has over 7000 members. A kind of LinkedIn live which is currently available in 50 locations in Sweden. In this episode Kristian tells how it started and the vision to be 5 million members in 5 years. We are talking about value bases and why LunchIn has grown so fast. Kristian also tells about the coming Crowdfunding for LunchIn, where everyone can become a share holder.
Den 15 juni 2017 var Kristian Andersson med om en lunch i Jönköping som han kände att andra borde få uppleva. Så han startade LunchIn, ett lunchnätverk som idag har över 7000 medlemmar. Man kan kalla det LinkedIn live som idag finns på 50 orter i Sverige. Kristian berättar hur det startade och visionen att vara 5 miljoner medlemmar om 5 år. Vi pratar om värdegrunder och varför LunchIn har vuxit så fort och är så uppskattat av de som deltagit. Kristian berättar även om den kommande Crowdfundingen för LunchIn, där alla kan bli delägare.
Du kanske också har sett dem, bilarna som serverar mat på olika ställen i staden där du bor. Vi träffar personerna bakom Trucken Streetfood i Linköping som berättar om sitt koncept. Varför startar man en foodtruckverksamhet? Hur klarar de konkurrensen? Går det att tjäna pengar på detta? Svaren får du i avsnittet.
Du har förmodligen avsevärda tillgångar du inte tänker på, de immateriella. Genom att registrera varumärken och patent skyddas dessa tillgångar. Markus Dahlberg på PRV ger goda råd om varumärken och immateriella tillgångar. Detta är ett avsnitt som väcker tankar för alla företagare som funderar på att expandera sin verksamhet.
Hur kan du bli latare på ett sunt sätt, spara energi och skapa det liv du vill ha utan att köra slut på dig själv? Gunnel Ryner har just kommit ut med en bästsäljande boken -Den lata vägen till ett fantastiskt liv - och arbetsliv. Vi pratar om hur det vi omger oss med påverkar vårt liv och hur vi mår, och att det faktiskt är vi själva som väljer vår miljö.
Länk till boken:https://www.bokus.com/bok/9789163942860/den-lata-vagen-till-ett-fantastiskt-liv-och-arbetsliv/
Det går otroligt bra för Östergötland, säger Andreas Capilla som är Regionutvecklingsdirektör. Vi pratar om hur Östergötland har lyckats med innovation och företagande, och varför det går så bra. Men det finns också utmaningar som handlar om kompetensförsörjning. Det här är ett avsnitt för dig som gillar regional utveckling.
Vi pratar med Norges ambassadör Christian Syse om innovation och företagande. Han tycker att Sveriges regioner gör ett fantastiskt arbete för att främja innovation och företagande. Här kan Norge lära sig mycket.
Intervjun gjordes i samband med att Christian Syse besökte Norrköping under Innovationsveckan.
Niklas Lindberg är en småländsk verktygsmakare som var en av de första i Sverige att nå 30 000 kontakter på LinkedIn. Han berättar här hela historien hur det blev så, om sin verksamhet och sina knep för att lyckas stå ut från mängden. Vi pratar om betydelsen av varumärket och hur man blir en boostexpert i sociala medier. Avsnittet spelades in på Elmia Subcontractor 2018.
På Innovation Week i Norrköping träffar vi Johanna Jeansson, skribent på Dagens Industri. Vi talar om vad som är på gång att hända i samhället och företagandet på grund av digitaliseringen, och utmaningar med den digitala eran.
Avsnittet är sponsrat av Swedbank. Läs mer om tips från andra entreprenörer på swedbank.se/framgang
På Innovation Week i Norrköping träffar vi Christoffer Öhberg, som berättar om sin företagsresa på Nyåkers Pepparkakor.
Avsnittet är sponsrat av Swedbank. Läs mer om tips från andra entreprenörer på swedbank.se/framgang
På Innovation Week i Norrköping möter vi Worldish. De utvecklar en digital lösning för att bryta språkbarriärer inom sjukvården.
Avsnittet är sponsrat av Swedbank. Läs mer om tips från andra entreprenörer på swedbank.se/framgang
Under Innovation Week i Norrköping träffar vi Maria Bolin som är VD på LEAD, en av dem mest framgångsrika företagsinkubatorerna i Sverige. Hon berättar om kommersialisering av kunskap och utveckling av företag.
Avsnittet är sponsrat av Swedbank. Läs mer om tips från andra entreprenörer på swedbank.se/framgang
På Innovation Week i Norrköping träffar vi Mattias Josephson, VD på Epishine. Han berättar om deras fantastiska organiska solceller och vad de tänker om framtiden.
Besök deras hemsida www.epishine.se
Avsnittet är sponsrat av Swedbank. Läs mer om tips från andra entreprenörer på swedbank.se/framgang
Under Innovation Week i Norrköping möter vi Emma Trygg. Hon är 19 år och redan författare till två böcker, föreläsare och inspiratör.
Besök Emmas hemsida www.tryggcoaching.se
Avsnittet är sponsrat av Swedbank. Läs mer om tips från andra entreprenörer på swedbank.se/framgang
Mia Gyllenhammar är VD och ägare till lödningsföretaget Dreisen. En resa från beteendevetenskap till teknikintresse. Vi pratar om att ge sig in på något nytt, att hantera olikheter på arbetsplatsen och balans i livet. Mia delar med sig av flera metoder för att hantera olika situationer inom ledarskap, företagande och försäljning.
Sociala medier och massmedier erbjuder stora möjligheter för ett företag och organisationer att synas. Men det finns fallgropar. Jörgen Rundgren och Carl Selling har skrivit boken Mediehjälpen, en guide till sociala medier och massmedia. Författarna är veteraner inom kommunikation och vi samtalar kring hur boken kom till, några tips ur boken och hur de själva jobbar med att göra reklam för boken.
Här kan du beställa boken till specialpris: http://adderakommunikation.se/bok/
No more old banking, vi vill möta företagen där dom verkar, säger Henrik Eklund, regionchef på Swedbank. Swedbank har i snart 200 år haft relationer till företagare. Vi pratar om hur företagaren och banken kan bli relevanta för varandra. John Bergmar, företagsrådgivare på Swedbank i Linköping menar att banken kan ge mycket mer än bara pengatjänster. Moderna bankrelationer gör både företagaren och banken till vinnare i framtiden.
Den 8 och 9 november kommer vi finnas på plats i Norrköping under Innovation Week. Kom gärna och besök oss.
Om hobbyprojektet som i år kommer omsätta 30 miljoner kr. Erik Freiholtz berättar om sitt e-handelsföretag m.nu, hur källarföretaget växte och växte. Nått som han själv beskriver som en urspårad hobby. Samtidigt jobbade Erik heltid som sjuksköterska. Vad är orsaken till framgången? Hur kan ett litet företag i Linköping ha sån tillväxt och så nöjda kunder? Lyssna så får du svaren.
Kiriakoula de Luca tröttnade på att all städning bara sker utanför kontorstid. Därför startade hon 1996 städbolaget Topstäd. Idag driver hon och Damian de Luca företaget med 160 anställda, som bara städar dagtid. Genom en tydlig värdegrund och personal som tycker om att städa, har de behållit företagets själ under hela resan sedan 1996. Lyssna på deras inspirerande berättelse.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Göran Adlén, trendspanare och talare. Han är en av Sveriges främsta framtidsanalytiker.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Christian Gustavsson, kommunalråd i opposition, ordförande för Moderaterna i Östergötland och ledamot av Moderaternas partistyrelse. Han arbetar huvudsakligen med frågor som rör företagare och näringsliv, samhällsbyggnad och personalpolitik i Linköping, samt kollektivtrafiken i Östergötland.
Livepodd på Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Marcus Rosenblom på bemanningsföretaget Poolia.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter fotografen KG Z Fougstedt, som driver Carlsbecker Studios i Norrköping.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Pia Carlgren som är ny Näringslivsdirektör i Linköpings Kommun.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Arne Fundberg på Arbetsförmedlingen.
Livepodd på Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Markus Höglund på The Box Hotel, ett hotell som håller på att byggas i Linköping.
Livepodd på Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter föreläsare och inspiratören PG Wettsjö, och pratar om kommunikation.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter David Eriksson på Mediakonsulterna.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi träffar entreprenören Magnus Helgesson och fotbollstränaren och f.d. U21 landslagstränaren Håkan Eriksson. En spännande förening av starka personligheter i ett samtal om entreprenörskap.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Dennis Andersson & Benny Antonsson på företaget Neuvron. Vi pratar häftiga virtual reality upplevelser och om att starta ett företag vid sidan av sitt ordinarie arbete.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2016. Vi möter Petra Westring på Företagsbostäder.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi träffar Daniel Fjäll på Linköping Konsert och Kongress. Linköping Konsert & Kongress är en del av Visit Linköping & Co, Linköpings besöksnäringsbolag.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi möter Patrik Holm på HiQ.
Livepodd från Linköpings Näringslivsmässa 2017. Vi träffar Fredrik Landberg på Sylog. Vi talar om att leda och utveckla en konsultversamhet.
Två hundra avsnitt! Vem trodde det när vi började. Hur har poddandet påverkat oss och utvecklat oss? Vi reflekterar även över innehållet i de tio mest nedladdade avsnitten. Lyssna på avsnitt 200!
Här hittar du listan med de 10 mest nedladdade avsnitten, där du även kan lyssna på dem. http://entreprenorsdriv.se/200-avsnitt-200-vad-vi-lart-oss-och-de-tio-mest-nedladdade-avsnitten/
Omid Sotoudeh har byggt en konsultverksamhet från 1 till 12 personer på ett år. Strategin är att anställa seniora ingenjörer som är etablerade och har ett stort nätverk. I ryggen har han det Göteborgsbaserade företaget Qamcom. Hur gör han för att lyckas hitta denna personal och dessutom behålla och utveckla dem? Hur hittar han kunder som är villiga att betala för senior expertis? Varför går Omid från det stora trygga företaget till att bygga en helt ny verksamhet med många obesvarade frågor? Svaren får du i detta avsnitt.
Patrik Westbergen är VD för cafekedjan Redfellas. Han berättar om sin entreprenörsresa, vad som driver honom och det som krävs för att lyckas. För drygt två år sedan investerade han in i Redfellas konceptet, the fresh food mafia, och idag är han VD. Nu satsar han på crowdfunding för att expandera vidare. Hur ser hans dag ut som VD och familjefar? Hur tänker han kring expansion av företaget? Det pratar vi om i detta avsnitt.
T.M. är gäst.
Den 3-6 oktober 2017 är det Linköping Business Week. Vi kommer att vara med igen och intervjua spännande människor under två dagar. I en liveinspelning inför publik den 15 september träffade vi Mattias Kannerstål från Helikopterflottiljen i Linköping. Vi talar om att hitta rätt kompetens och hur försvarsmakten jobbar med sociala medier.
Du som är i Linköping den 5-6 oktober, kom till mässan och träffa oss och alla utställare.
Vi möter den digitala innovatören Elia Mörling. Född och uppväxt i Egypten och pionjär inom digital marknadsföring i Stockholm, är han numera idéjagare i Linköping. Betydelsen av kultur och att omge sig med oliktänkande människor stimulerar hans idéarbete. Vi pratar om öppen innovation och tribal marknadsföring. Lyssna på vårt visionära samtal om innovation och marknadsföring, i gränslandet mellan teknik och människa.
Linda Frithiof är en framgångsrik sångerska som stått bakom många kända artister. Nu satsar hon fullt på sitt eget företag som sångerska med eget material. Från att ha sagt ja till andras projekt säger hon nu ja till sig själv. Efter att ha bildat familj och skaffat barn har hon nu en ny målbild - att stå på en stor scen inför en stor publik och sjunga sitt eget material. Vi pratar om att utmana sig själv, om målbilder och att våga ta klivet ut och hitta sin publik.
Joakim Hedström skriver texter som engagerar. Han menar att man inte skall tänka så mycket i skrivandet. Var inte rädd för att skriva enkelt. Han har skrivit sju böcker, den senaste om varumärkesarbete i små och medelstora företag. Joakim ger även ett okonventionellt skrivartips.
Sveriges största Boexpo, Vallastaden 2017, pågår i Linköping under september. Där finns det kommunala fastighetsbolaget Sankt Kors med utställningen Framtidens Arbetsliv. Vi möter Eva Ankarberg, Anna-Maria Jakobsson och Sofia Hinnerson som berättar om utställningen Framtidens Arbetsliv. Det är en byggnad full med nytänkande och kreativitet, en testbädd för framtidens arbetsliv. Vi pratar om hur Sankt Kors jobbar för att skapa rum för tillväxt och utveckling, och vilka miljöer som stimulerar till möten och kreativitet.
https://www.vallastaden2017.se/utstallning/framtidens-arbetsliv/
Helene Engström förverkligade en gammal dröm - att starta ett bokförlag. Tillsammans med Joakim Hedström driver hon bokförlaget Eget förlag. De berättar om hur de började från noll till att idag har givit ut 30 böcker. Att ge ut en bok är som kärlek till ett barn. Med kärlek till sitt uppdrag och sina kunder behåller man drivkraften. Och glöm inte bort att fira, både små och stora framgångar!
Alla företag borde vara varumärkesfokuserade! Vi möter Claes Ekström som varit varumärkeschef på Cloetta och strateg på en varumärkesbyrå i Stockholm. Han ger sina bästa tips på hur varumärken blir starka. Idag driver Claes det egna företaget Ekström & Partners.
Företagsinkubatorn LEAD i Linköping är en av de främsta i Sverige. Christian Berger var VD i nästan 10 år för LEAD. Här berättar han om framgångsfaktorerna och hur han lyckades nå de högt ställda målen för företagsinkubatorn. Christian ger även sina bästa tips för att lyckas som entreprenör och startup. Sen avslöjar han även en nyhet på slutet.
Foto: LEAD och Crelle Fotograf
Magnus fick punktering på sin husbil på E4:an i Mjölby och träffade Kjell Aspemar. Kjell har drivit däckfirma i 52 år! Här berättar han sitt enkla men geniala sätt att driva verksamheten.
https://www.dackpartner.se/dackverkstad/aspemars-dack-bilservice-ab/
Under 13 år har 1 400 företag gått företagarskola som finansierats av Linköpings Kommun och drivits av Anders Örnell. Det har blivit en enorm framgång, mer än 63 % av deltagande företag överlevde efter 3 år. Anders berättar vad som är framgångsreceptet för en lyckad utbildning. Han ger även tips till dig som funderar på att starta eget.
En bra ledare är trovärdig och får personalen med sig. Men för att lyckas måste du vara genuin och modig. Du måste träna hela tiden och sträva mot att bli bättre, som en fotbollspelare, säger ledarskapsutvecklaren Therese van der Kruit. Lyssna på vårt samtal om ledarskap i företag.
Therese van der Kruit berättar om sin resa från karriär i det stora företaget till egenföretagare. När hon kände att det förnuftiga vore att tacka nej, så tackade hon ja. Men till slut bestämde hon sig för att göra något annat, bli egenföretagare. Vi får veta varför hon hoppade av ett välbetalt jobb på det internationella företaget för att bli en fattig företagare. Idag driver hon företaget van der Kruit inom ledarskap, företags och organisationsutveckling.
Många har rädslor som begränsar dem, men som går att komma över. Deltagarna på Linköpings Höghöjdsbana får verkligen utmana sina rädslor. Mattias och Hanna Åhlfeldt berättar om varför man klättrar i tallar på 15 m höjd. Det är okay att vara rädd. När man ser deltagarna åstadkomma något som de inte vågat tidigare, och övervunnit sin rädsla, då är det som bäst, säger Hanna. Vi talar om teambuildning, att vara ute i naturen och rädslor som kan övervinnas.
http://www.linkopingshoghojdsbana.se
Att göra budget och affärsplaner är läskigare än att klättra på 15 m höjd i trädtoppar, det menar Mattias Åhlfeldt som tillsammans med sin fru Hanna startat Linköpings Höghöjdsbana. De berättar om sina utmaningar, förberedelser och vad som fick dem att satsa fullt ut på detta.
Magnus H Johansson besöker Skullaryd Älgpark i Småland och träffade 20-åriga Erik Öster som driver Parken.
Se även youtubeversionen av intervjun:https://youtu.be/P0fP-z8IzGA
Om du är glad och optimistisk så säljer du mer. Vi pratar om betydelsen av rätt sinnesstämning på jobbet. Att vara glad smittar av sig till kollegor och kunder. Det resulterar i bättre relationer och bättre affärer. Vi tipsar om vad man kan göra för att komma i rätt sinnesstämning, och Magnus berättar en historia om bemötande i Frankrike.
Vi pratar om varumärken. Magnus berättar om hur han kom på sitt varumärke. Hur viktigt är ett varumärke för ett litet företag? Hur stärker man sitt varumärke? Tomas berättar om sina funderingar kring företagsnamn, varumärke och logotyper.
Nina Jansdotter är egenföretagaren som har en passion för sociala medier. Hon är företagaren som lockas av det fria livet och följa sin egen rytm. Det handlar om Ninas syn på företagande och hur hon skaffar kunder. Det blir även en hel del prat om hur man lyckas på sociala medier och Ninas strategi för att nå ut på Facebook och Linkedin.
Vi träffar årets företagare i Linköping 2017, Lars Göran Torpheimer. Det är en person som visat prov på att vara extra kreativ och företagsam, och som fungerar som en inspirationskälla och förebild för andra företagare. Han berättar om sin entreprenörsresa, från att tjäna pengar till att tjäna de anställda och kunderna. Lars Göran är en sann förebild som lyckats behålla sitt entreprenörsdriv trots att företaget idag omsätter flera hundra miljoner. Ett avsnitt du måste lyssna på helt enkelt!
Organisationen Företagarna delar varje år ut priset Årets Företagare. Ordförande i Linköping Anna Hjertstedt berättar om priset som i år delas ut för 20:de gången. De nominerade samlas på Linköpings slott och vinnaren får ta emot priset av Landshövdingen.
Den typiska vinnaren genom året är en person med tydligt budskap och starkt ledarskap. Vinnaren är en person som är en förebild för andra företagare. Vinnaren kan komma från vilken bransch som helst och storleken på företaget spelar ingen roll. Tillväxt och socialt engagemang är viktiga faktorer för en vinnare.
http://www.foretagarna.se/medlemskap-formaner/arets-foretagare/
SIOS utvecklar ett autonomt växthus som har fått stor uppmärksamhet. De har på förhand sålt 13 enheter men har skjutit upp leveransen flera gånger. Josefin Persson och Erik Söderby berättar om varför de inte levererat, och hur de gjort för att behålla kunderna och intresset för deras företag.
Vad har ditt företag för kärnvärden? På kommunikationsbyrån Kreativ Kraft har de definierat fyra värdeord: Kunskap, omtanke, engagemang och lönsamhet. Vi pratar om hur man kan bygga en företagskultur kring kärnvärden och vad det ger för positiva effekter. Vi kommer även in på hur Kreativ Kraft stöttar ideella verksamheter och vad det ger för effekter. Ett avsnitt som inte alls handlar om marknadsföring - eller? Avgör själv.
Vad ger ditt företag för digital upplevelse till de som kommer till er? Digitala upplevelser har blivit det viktigaste för att bli sedd i den digitala världen. Johan Lindén, VD på digitaliseringsbyrån Gaia, anser att du måste vara bäst i ditt budskap och bäst på hur du tar emot kunden. Det går inte längre att konkurrera med pris eller produkt. Istället är det paketeringen och hela upplevelsen för kunden som är den viktiga konkurrensfaktorn idag. Den digitala upplevelsen har inte bara med IT att göra, lika viktig är affärsmodellen och organisationen.
Läs mer på www.gaia.se
Christian Berger på konsultföretaget Kvadrat berättar om deras koncept, att kunna vara egenföretagare och samtidigt ha det stora företagets fördelar.
På Kvadrat är alla konsulter egenföretagare och jobbar tillsammans med Kvadrat. Modellen skapar en frihet för konsulten att välja, anpassa och ger en flexibilitet. Det blir lättare att som konsult anpassa sitt yrkesliv till de förutsättningar man själv strävar efter. Det är en verksamhet som är i stark tillväxt. 2016 växte de med 28 %. Idag är Kvadrat en koncern som omsätter 500 MSEK, med kontor från Malmö till Sundsvall. En konsult som trivs, är harmonisk och har en tillvaro som är stimulerande, gör ett bra jobb ute hos sina uppdragsgivare. Det leder till en bra leverans och nöjda kunder. www.kvadrat.seMustafa Panshiri är polisen som började kämpa för integration. Idag besöker han ensamkommande flyktingungdomar i Sveriges kommuner och talar om integration och poliser i Sverige. Mustafa Panshiri vill visa afganer i Sverige att det finns en väg till framgång. Vi talar om vad integration är, mod, risker, drivkrafter och minsta gemensamma nämnare.
Följ Mustafa Panshiri på Facebook: https://www.facebook.com/Kreativintegration/
Besök Mustafa Panshiris hemsida : www.panshiri.se
Elaine Eksvärd startade sitt första företag för att hon inte fick något jobb som retorikkonsult. Hennes stora intresse är relationer och länken mellan människor. Det är inte den mest kompetenta som lyckas, det är den som snackar snyggast. Elaine ger oss flera bra kommunikationstips. Vi kommer även in på företagandet, stress och att ha småbarn som företagare.
Vi möter Hanna Vikström och Henrik Stenberg på Avenir Advokater.
Vi möte Pontus Lindblom, Näringslivsdirektör i Norrköpings Kommun.
Vi möter Stephan Adner på BNI.
Vi möter Andreas Thunholm Sundén på Advokatfirman Glimstedt.
Vi möter Susanna Ahonen på Trygghetsrådet TRR i Norrköping.
Vi möter Jesper Low på Ett Kundvänligare Sverige.
Vi möte Jessica Stille, arrangör och mässgeneral för Norrköpings Näringslivsmässa 2017.
Vi möter Gustav Gyllensten på Arbetsfabriken i Norrköping.
Vi möter Björn Landström på LN Larm & Säkerhet i Norrköping AB.
Vi möter Tim Gentele och David Nordin på Yooba.
Vi möter Reidar Svedahl, kommunalråd (L) i Norrköping.
Vi möter Stefan Tiborson och Christian Johnsson Lindblad på Canon i Norrköping.
Vi möter Oskar Paulsson på Montico.
Vi möter Sofia Beuschel, kontorschef på Poolia i Linköping/Norrköping.
För att få kunder måste vi sälja, för att kunderna skall upptäcka oss måste vi marknadsföra oss. Men vad är egentligen det viktigaste för en småföretagare som har ont om tid? Vi debatterar denna fråga.
Läs bloggen.
Lyssna på tidigare avsnitt om försäljning.
Lyssna på tidigare avnitt om marknadsföring.
Vi möter squashlegenden Fredrik Johnson igen, som driver eventföretaget ActiPro. Han är dessutom försäljningsansvarig för SHL-klubben LHC i Linköping och regerande europamästare i squash i sin åldersgrupp. Fredrik berättar om sitt sätt att leda och utveckla eventföretaget, och hur han hinner med allt. . Lyssna på avsnitt 155 så får du svaren på Fredriks framgångsrecept.
Han har mer än 50 SM guld och 10 EM guld i Squash. Vi möter den levande legenden inom Squash Fredrik Johnsson. Det handlar om drivkraft, energi, målbilder och att coacha sig själv. Fredrik berättar om hur han tog sin squashkarriär till en företagarkarriär. Lyssna och få en injektion av positiv energi och konkreta tips på hur du kan vara din egen coach till att nå dina mål.
Kolla in http://www.actipro.se/
En vanlig inomhusodling med en designad inramning, helt automatiserad och uppkopplad. Aldrig mer växter som inte trivs när du är borta. Det är grundtanken med företaget SIOS nya produkt. Grundaren och designern Josefin Persson berättar hur det började och hur det blev ett företag.
Besök SIOS hemsida: www.sios.nu
DoSpace erbjuder företagare en attraktiv arbetsplats på ett nytt sätt. Grundaren och skaparen Niclas Söör ville förena det stora företagets fördelar med det lilla företagets behov. -Varför måste jag vara anställd på Google för att få en häftig arbetsplats, undrar Niclas. Konceptet är ett Coworking Space där var och en jobbar med sitt, men delar på kontorsytan.
The Social Media Professor är tillbaka och berättar vad som är på gång och trendar inom sociala medier. Han deltog nyligen på den gigantiska Social Media Marketing World. Vad händer med Facebook, Instagram och Linkedin? Vad är det för typ av inlägg som gäller? Niklas ger även förslag på tre personer som är värda att följa.
Missa inte de 18 videointervjuerna Niklas Myhr gjorde på Social Media Marketing World. www.thesocialmediaprofessor.com
Läs även bloggen: http://entreprenorsdriv.se/trender-inom-soc…-media-professor/
Diversearbetaren Per Holknekt har skapat 31 varumärken under sin karriär. Det handlar om drömmar, självförverkligande, nyfikenhet och tävlingslusta. Han har lärt sig en sak - det blir bra till slut. Rädslor är vår stora fiende. Gå och titta på stadens gator och alla människor, de togs sig också till idag. Han berättar även sin syn på kvinnor i företagandet.
Läs bloggen:http://entreprenorsdriv.se/per-holknekt-det…ir-bra-till-slut/
Följ Per på Linkedin.https://www.linkedin.com/in/per-holknekt/
Kreativ Kraft är en etablerad Kommunikationsbyrå i Linköping. Michael Elowsson och Robin Hjärtström berättar om hur det började och hur företaget växte till 8 personer idag. Vi får veta vilka uppdrag de är mest stolta över, och vad som har var deras största utmaningar. Michael berättar om deras strategi för att skaffa nya kunder och hur de skall expandera i framtiden. Ett avsnitt att inspireras av.
Hur man lyckas med sociala medier i det lilla företaget. Det är innehållet i detta avsnitt. Vi träffar kommunikationsproffsen Andreea Bernicu och Michael Elowsson på Kreativ Kraft i Linköping. De berättar om digital strategi och deras metodik för att hjälpa företag att lyckas med sin digitala kommunikation och fler affärer.
Är du kreativ? Är ditt företag kreativt? Vi pratar om hur kreativitet kan få företaget att växa och personalen bli mer motiverad. PG Wettsjö från EQP berättar historier om sig själv och andra hur kreativiteten skapat tillväxt och försäljning. Vi pratar om hur man skapar en kreativ miljö på företaget och hur trygghet och målbilder påverkar din egen kreativitet.
The Social Media Professor är tillbaka och vi talar om sociala medier 2016. Vad hände under förra året? Hur får man ut sitt budskap? Vi talar även om Donald Trump och hans stil i sociala medier. Det är skillnad mellan hur amerikaner jobbar med sociala medier och svenskar. Vi kommer in på influencers och hur du kan dra fördel av dem. Ett långt men spännande avsnitt med Niklas Myhr över Skype.
Missa inte bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Niklas Myhr hittar du här: www.thesocialmediaprofessor.com
Content marketing är ett sätt att bygga förtroende hos en publik, genom att ge av sitt kunnande, som sedan leder till fler affärer. Du kanske redan jobbar så idag utan att veta om det! Thomas Barregren och Pia Tegborg vet hur man lyckas med detta, och har hjälp företag med Content marketing sedan 2013. Men det är flera moment som krävs och fallgroparna är många. I detta avsnitt berättar Thomas och Pia hur man gör det analoga minglet digitalt och skalbart och hur det kan omsättas i affärsnytta.
Björn Strid är tillbaka och berättar om dagarna som säljare på Hemglass, TNT, Swiss Post och DHL. Hur gjorde han för att ständigt slå säljrekord? Och hur blev han till slut säljcoach? Hör detta rätt långa avsnitt med Björn. Lyssna också på avsnitt 143 med Björn! Du kommer att få en säljkick!
Björn Strid var Hemglassförsäljaren som sålde mer glass på vintern än de andra gjorde på sommaren. Han berättar hur det gick till och sin drivkraft för försäljning. Vi får veta hur han slog säljrekord på TNT, Swiss Post och DHL. Ett inspirerande avsnitt för alla som vill sälja mer!
Björn finns numera på www.eqp.se
Han har även skrivit boken "Låt hjärtat slå ditt säljrekord". http://www.adlibris.com/se/bok/lat-hjartat-sla-ditt-saljrekord-9789170922015
Läs bloggposten //bloggen.entreprenorsdriv.se/#post96
PG Wettsjö, den fantastiska föreläsaren och säljutbildaren, berättar om sitt företag Norrskenet och vattendammsugaren Rainbow. Från otrolig framgång till platt fall i mitten på 1990-talet. Vi får veta bakgrunden och orsaken till att företaget gick i konkurs. Vilka lärdomar drar man av en sån upplevelse, och hur kände sig PG under denna period? Lyssna på en spännande berättelse.
EQP Business School: http://www.eqp.se
Bloggen hittar du här: //bloggen.entreprenorsdriv.se/#post95
De säljer surdeg i sitt UF-företag Jäs We Can! Elsa Hanberger Persson, Emma Hydén, Jonna Haag och Filippa Markman kom på idén med att sälja surdeg. De vill att fler skall äta och konsumera hållbart. Hör deras berättelse om UF-företagandet, utmaningar och hur de lyckas jobba ihop, trots olika personligheter och mycket annat att göra. En sann energikick att höra dessa tjejer, fyllda med energi och självförtroende.
Läs bloggen från avsnittet: //bloggen.entreprenorsdriv.se/#post94
Se en kort film med UF-företagarna. https://youtu.be/BoIQim2XY8Q
www.jaswecanuf.wix.com/jaswecanuf
@jaswecanuf
epost: [email protected]
Vi pratar drivkrafter och digital närvaro med Günther Mårder från Företagarna och Anna Hjertstedt från Företagarna Linköping. Vi får veta mer om Günther, vad som driver honom idag, hur han ser på småföretags utmaningar och effekter av digitaliseringen. Anna Hjertstedt berättar om sina drivkrafter. Vi får också veta fördelarna med att vara med i Företagarna.
Läs bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Se filmen med Günther och Anna: https://youtu.be/9aWwnwyjufY
Länk till Företagarnas frukostseminarium i Linköping den 3 februari. https://youtu.be/G8CNPMqAiks
Det går bra för Linköping. Borgmästaren Helena Balthammar (S) och kommunalrådet Christer Mård (L) gästar podden. Låg arbetslöshet, människor och företag vill vara här, säger Christer Mård. Vi har en hög teknikkompetens och växande företag. -Vi kan växla upp i Linköping, säger Helena Balthammar. Vi pratar näringslivspolitik och vad kommunen gör för att företagare skall gilla Linköping.
Läs även bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Vi möter Jonas Sjölin på Kommunlantmäteriet i Linköping. Hur påverkas deras verksamhet av digitaliseringen? Vi pratar visualisering inom stadsplanering och byggandet, och vilka positiva effekter för företagare detta har.
Sara Öhman är frilansande konsult inom digital marknadsföring och media. Hon besökte Linköping för att moderera Näringslivsdagen 2017. Vi pratar om hur digitaliseringen påverkar kommunikationen med andra människor. Hur marknadsför man sig idag med digitala metoder? Lyssna på vårt samtal om digital marknadsföring.
Robert Kniola och Martin Müller på företaget Wematter levererar 3D printtjänster och 3D skrivare som fungerar i kontorsmiljö, utan att ge avkall på kvalitet, hållfasthet eller precision. Vi pratar även om startupkultur och några råd kring hur man lyckas med sitt företag.
Patrik Holm på företaget HiQ ligger bakom betalningstjänsten Swish. Vi talar om vad som krävs för digital framgång - affärsmässigt, användarvänligt och teknikbyggande.
Om digitalisering i byggbranschen. Jan berättar om en Mnecraft-tävling som gick ut på att ta fram ett förslag på hur Norra Sigtuna stad kan se ut i framtiden. Byggprocesserna blir effektivare och byggnaderna mer ändamålsenliga med hjälp av digitaliseringen, säger Jan Bylund.
Vi intervjuar roboten Ariel, som berättar vad den kan göra. Pappan Fredrik Löfgren är också med och talar om att man inte skall vara rädd för robotar. Smarta robotar kommer alltid att hjälpa människan. Vi talar om skillnader i kulturell syn på robotar mellan Asien och Västvärlden. Kan man som småföretagare ha nytta av en robot?
Christina Landoff lever sin dröm, att driva de två små ikoniska hotellen Skänninge Stadshotell och Göta Hotell -Vi skapar mötesplatser och ger utrymme för det verkliga mötet mellan människor. I digitaliseringens tid blir det viktigtar att träffas på riktigt och hitta våra fysiska mötesplatser, säger Christina Landoff. Vi pratar om ledarskap, kundfokus och hur man driver hotell och restaurangverksamhet.
Stefan Holmlid är designforskare på Linköpings Universitet. Vi pratar om hur design och designkompetens kan användas för att förbättra system och tjänster, genom att sätta människan i centrum. Intressanta paralleller med modern marknadsföring.
Näringslivsdagen 2017 i Linköping- Ashkan Fardost forskar på hur teknologi och digitalisering påverkar branscher, samhället och mänskligt beteende.
Christina Landoff lever sin dröm, att äga och driva Skänninge Stadshotell. Hur kom det sig att hon köpte ett gammalt hotell i en stad med 3000 invånare? För att det skall fungera krävs ett annat tänk, vi bygger inte ett hotell - vi bygger en destination, säger Christina. Lyssna på första delen av Christinas berättelse.
Läs även bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Se en kort film med Christina Landoff: https://youtu.be/0z9RpvdElcw
Läs mer om CHristina Landoff och Green Venue Hotels: http://www.venuehotels.se
Flygplatschefen Camilla Lejon var tidigare extremt flygrädd. Nu har hon vänt det till en fördel i kurser för flygrädda som de håller i Linköping. Vi talar om hur kreativitet och samarbeten kan utveckla flygplatsen. Det handlar också om vigslar, konferenser i gaten och kreativa reklamsamarbeten med stil.
Årets första poddavsnitt! Nr 127 - Finns det en flygplats nära dig? Har du funderat på internationella affärer? Vi träffar Camilla Lejon, VD på Linköping City Airport. Hon berättar om flygplatsens möjligheter och sin passion för internationella kommunikationer. Vi talar om betydelsen av att träffa sina kunder i verkligheten, både att du reser till dem men också att de reser hit. Din stad har mycket att ge och det stärker relationerna. http://www.linkopingcityairport.se/ Läs bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Ett lika enkelt som genialt säljtips, det levererar säljtränaren Bengt Gejrot i detta avsnitt. Allt levererat på tre minuter!
Utveckla ditt ledarskap 2017. Kjell Åke Fyrgård ger ett riktigt bra tips hur du som chef får mer tid till annat, hur du får mer motiverade medarbetare och hur ditt företag blir en attraktivare arbetsgivare. Fantastiskt - men hur skall det gå till? Lyssna på episod 125 (6 minuter).
Kjell Åke har medverkat tidigare i podden i avsnitt 58. Länk här.
Du kan få reda på det genom att läsa bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Här får du säljcoachen Björn Strids bästa säljtips för 2017. Allt på endast tre minuter.
Läs även bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Det är Juldagen 2016, redan! Blev detta år som du tänkt dig? Vi ställer oss själva den frågan, och svarar på den. Vi pratar om kraften i rutiner och långsiktighet. Tomas ger tre tips på nyårslöften.
Läs även bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Hur tar man sin energikartläggning från ord till handling? Vi träffar Julia Löw och Jenny Lundgren på Energikontoret Östra Götaland AB.
Att se över sin energiförbrukning ger inte bara en sparad krona i lägre energikostnader. Det ger också anledning att se över sina processer i företaget. Att jobba energieffektivt kan även stärka varumärket och göra dig till en attraktivare arbetsgivare. Julia Löf och Jenny Lundgren på Energikontoret i Östra Götaland AB förklarar hur det går till och de fördelar företagen uppnår.
Besök Energikontoret Öst´s hemsida.
Se en film med Julia och Jenny: https://youtu.be/TO9iinsf46Q
Linköpingskrögaren Johannes Soner berättar hur han tänker kring att driva restaurang, vad som krävs för att det skall fungera. Faktum är att precis samma saker gäller för företagande oavsett bransch. Lyssna och inspireras av denna handlingens man!
Läs även bloggen://bloggen.entreprenorsdriv.se/#post82
Besök Johannes Soners hemsida: www.s8g.se
Johannes Soner är idag en av Linköpings mest framgångsrika krögare. Men vägen dit var allt annat än rak. Från buse och utskälld på Österrikisk hotellskola till att driva sju verksamheter i Linköping. Lyssna på hans öppenhjärtiga berättelse om med- och motgångar, misstag och lärdomar. En fängslande berättelse om vad som hände med den struliga killen som gick ut nian.
Läs även bloggen://bloggen.entreprenorsdriv.se/#post81
Besök Johannes Soners hemsida www.s8g.se
Att blogga är ett ypperligt sätt att vara regiondirektör på, säger Mats Uddin. Vi talar om kommunikation i sociala medier och värdet av att blogga. -Alla borde börja blogga, tycker Mats, som själv bloggar två till tre gånger i veckan.
Lyssna på det spännande avsnittet med Mats Uddin, regiondirektör i Östergötland, och vad han får ut av att lägga tid på bloggande och sociala medier.
Läs bloggen från avsnittet här: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Läs Mats Uddins blogg: www.matsuddin.se
Besök också www.regionostergotland.se
Region Östergötland har uppdraget att skapa tillväxt i hela regionen. Regiondirektören Mats Uddin berättar om sin syn på företagandet. Vi pratar om vad Regionen gör för att stödja företagandet och tillväxten i Östergötland, om skolans betydelse för tillväxt och kraften i att samarbeta mellan företag.
Ett spännande avsnitt med en färgstark regiondirektör.
Missa inte bloggen från avsnittet: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Läs bloggen www.matsuddin.se
Externa coacher behövs till dagens ledare, säger Susanne Bergeling på Awallé.
Stora Styrelsedagen 2016 i Linköping.
Styrelsearbete är ett arbete, säger Maria Öhman VD för Styrelseakademien i Sverige.
Stora Styrelsedagen 2016, Linköping.
Företag borde ta in mer extern hjälp, menar Mats Philipsson på Almi Östergötland. Vi pratar ledning i småföretag.
Om ansvarsfullt ägande med Carina Lundberg Marcow på Folksam.
Stora Styrelsedagen 2016 i Linköping.
Vi möter Gunnar Hesse om styrelsearbete. Han tycker att styrelsemedlemmar skall ifrågasätta mer, och fundera på vad de bidrar med. Utvärdera din insats innan någon annan gör det, tycker Gunnar.
Stora Styrelsedagen 2016 i Linköping.
Carolina Neurath är ekonomijournalist på Svenska Dagbladet. Hon drivs av att skrapa på ytan hos företag och se vad som finns under. Hon är även författare till fyra böcker. Vi talar om fartblindhet och företagskultur.
Valberedningen är ett sätt för ägare att fatta vettiga beslut, menar Jan Andersson.
Stora Styrelsedagen 2016 i Linköping.
Styrelsen skall vara en dynamisk motor enligt styrelsearbetaren Arne Karlsson.
Stora Styrelsedagen 2016
Förre talmannen Per Westerberg berätta om sin syn på styrelsearbete.
Stora Styrelsedagen 2016 i Linköping.
Vi träffar Per Johansson och Christian Ahlgren på Experis och talar om Human Age. Idag är tillgången på rätt kompetens i företaget en överlevnadsfråga.
Stora Styrelsedagen 2016 i Linköping.
Vad är det som skapar drivkraft? Finns det några grundläggande personlighetstyper som har större drivkraft än andra? Vi pratar om hur man kan tanka upp sin drivkraft och motivation till att göra saker. Vi delar med oss av våra egna erfarenheter och tips på hur vi kommer igång när det känns tungt och vad som ger energi.
Läs bloggavsnittet här: //bloggen.entreprenorsdriv.se/#post78
Hur lyckas man som modern företagare i den konservativa svetsbranschen? Björn Lindhe har hittat sitt sätt. Genom att kombinera stor kundnärhet, en tydlig egen profil och massor med energi, lyckas företaget leva. Vi för höra Björns historia om fyra generationers företagande djupt inne i Smålands skogar, hur han har hållit fast vid sitt ursprung men ändå utvecklat och drivit verksamheten vidare. Genom flera års uthålligt arbete är Björn Lindhe och företaget Svetsansvarig.se en av de mest färgstarka i branschen. En fantastisk berättelse från en sann entreprenör i en husbil som du bara måste höra!
Läs även bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Se en kort film med Björn Lindhe: https://youtu.be/RTmZp5iMVLM
Netflix och Spotify lägger ner enorma summor på rekommendationsstjänster, men de går inte att köpa. Comordo i Linköping har därför utvecklat egna smarta algoritmer, som går att köpa. Med rekommendationsstjänster blir On Demandtjänster och e-handel mer relevanta, bygger lojalitet och ökar försäljningen. Vi känner att produkten är viktig för framtiden, allt fler pratar om det och vi kommer bara att se mer av den, säger Niklas Ekvall.
Läs även bloggavsnittet: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Besök Comordos hemsida: www.comordo.com
Rekommendationssystem är hett just nu. Vi träffar mannen bakom de smarta algoritmerna, Niklas Ekvall på företaget Comordo, som gör online tjänster mer relevanta. Han berättar hur det startade, hur det blev en startup, hans obehag att ringa kalla samtal och hur han löste det.
Läs bloggavsnittet här: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Regeringen vill försämra utdelningsmöjligheten för småföretagare med ett nytt skatteförslag, den så kallade 3:12 utredningen. Det blir mindre pengar på fickan för företagaren, sänkta incitament att anställa och krångligare regler för att ta ut vinst. Antti Niemi på revisions- och redovisningsbyrån Revideco har läst skatteförslaget och ger sin syn på vilka konsekvenser det får. Lyssna på avsnittet som ger en bra sammanfattning av det nya förslaget.
Missa inte bloggposten: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Länk till Revideco: http://www.revideco.se/hojd-skatt-och-okat-krangel-utredning-om-nytt-312-regelverk/
De lade ner marknadsavdelningen på Tomas jobb, uppsägning pga. arbetsbrist blev följden. Vi talar om den chock man upplever och det stöd som finns för att komma tillbaka. Vad gör jag nu, hur skall det gå, finns det någon som vill anställa mig, vad vill jag? Frågorna som snurrar i huvudet efter att blivit uppsagd är många. Tomas berättar om sin upplevelse och hur han gick vidare.
Missa inte bloggposten från avsnittet: ww.bloggen.entreprenorsdriv.se
Vi firar 100 avsnitt med att titta tillbaka på de 10 mest nedladda avsnitten. Ett litet smörgåsbord av allt vårt innehåll. Vilka de 10 avsnitten är får du veta om du lyssnar!
Vi talar även om hur vi jobbar för att podden skall komma ut och vad som driver oss att göra podd.
Missa inte bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Hur utvecklar jag mitt styrelsearbete? Vad kostar det att ta in en extern? Dessa frågor och många andra ger Maria Floxner och Göran Ekdahl sina svar på. Lyssna på detta avsnitt och få en snabbkurs i professionellt styrelsearbete.
Missa inte Stora Styrelsedagen i Linköping den 28 november, 2016: http://bit.ly/2fj55nR
Läs bloggen om avsnittet: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Om fler företag inser vad en bra styrelse faktiskt kan tillföra ett företag, skulle deras konkurrenskraft och tillväxt öka. Vi möter Maria Floxner och Göran Ekdahl från Styrelseakademien, som talar sig varma för ordning och struktur i styrelsearbetet. Våga ta in en extern person i styrelsen och fantastiska saker kan hända. Våga öppna din egen dörr till ditt styrelsearbete. Hur fungerar det idag? Vi talar om hur mycket det finns att hämta från styrelsearbetet bara ägarna vill och vågar.
Läs bloggen från avsnittet här: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Lucas Helmersson jobbar på klädbutiken Jack & Jones i Linköping. Han berättar hur han får kunder att köpa. - Det handlar om att kunden skall känna sig välkommen och inspirerad. Vi pratar om hur personalen kan stärka varandra och hur man fångar en kund utan att skrämma i väg den. Vi får en hel del tips på merförsäljning. Ett kanonavsnitt för dig som vill sälja mer till fler i din butik.
Missa inte videklippet med Lucas i butiken: https://youtu.be/ElLBxK8zIBM
Bloggposten till avsnittet hittar du här: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Lucas Helmersson gillar försäljning och sitt jobb i klädbutik. Här berättar han om sig själv och hur han tänkte efter gymnasiet kring att få det säljjobb han ville ha. När Lucas skulle söka jobb ville han ha ett butiksjobb. Han skrev ett CV som stack ut ur mängden med ett personligt brev. Han gick in i ett antal butiker och bad att få prata med personalansvarig, med en "charmig och självsäker stil" enligt honom själv. -Du kan inte vara blyg om du skall söka jobb. Du måste stå för den du är och visa att du vill jobba där, säger Lucas. Under den första dagen besökte han sju butiker och det resulterade i två jobberbjudanden.
Vi pratar om synen på säljyrket bland gymnasieungdomar och att våga, och hur man kan jobba bort sina rädslor.
Film växer så det knakar - för det talar till känslorna. Du kan göra bra film med din mobilkamera! Vi ger dig tipsen för att lyckas, enkla knep som alla kan använda sig av. Stefan Widar och Louise Berg från Teknomedia är gäster. De berättar även om några spännande uppdrag de varit med om.
Missa inte heller Stefan Widars 10 tips för att lyckas med din film, som finns på vår facebooksida.https://www.facebook.com/entreprenorsdriv/
Bloggtexten från avsnittet hittar du här. www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Rörlig bild slog igenom 2015. 2016 är året då vi gör versioner av filmer beroende på kanalen. Detta berättar Stefan Widar på den digital produktionsbyrån Teknomedia. -Alla borde testa att göra film, tröskeln är idag mycket låg för att komma igång. Tänka film i sin marknadsföring är ett måste för alla företag idag, menar Stefan.
Louise Berg (från avsnitt 76!) ger sina råd till hur man kan använda film i sin marknadsföring.
Roshan Malalatunga är hotelldirektör över tre Scandichotell i Linköping. Han berättar om sin syn på ledarskap och sitt framgångsrecept.
Ungdomarna Oliver Aston & Alexander Ivehammar som startade ett s.k. sommarföretag i Linköping som fönsterputsare. Det gick så bra att det fick ihop startkapital till sitt kommande företag.
De utvecklade och säljer tepåsehållare, sommarföretagarna Christina Klein & Jeanette Strömberg.
De bakar sin egen framgång - Ebbalinneas konditori UF företagare
Retorik och kommunikation med Jörgen Rundgren
Möt årets företagare 2016 i Linköping - Elisabeth Wedenberg på Maminza Juristbyrå.
Effektiv reklam - med Johan Aronsson på Marknadsbyrån
Resebyrån hjälper dig mer än du tror, med Monica Hedlöf på Resia
Så tar du hjälp av en advokatfirma - Advokatfirman Glimstedt
Plantagon - ett växthus på höjden.
Använd din revisor på rätt sätt, med Anna Maria Öjert på EY
Ung företagarprofil - Adam Zollner Profilservice.se
I kundens vardagsrum - med Tekniska verken
Norins ost - om gammal ost som tänker nytt
Så jobbar Tvättexperten i Linköping
Vi träffar Storbildsfabriken i Linköping och talar om nya grepp inom storbildskommunikation.
Vi möter PREK - företaget bakom mäklarsuccen.
Louise Berg, 26 år, är key account manager på Teknomedia i Norrköping, och jobbat med sälj i nästan hela livet. Som säljare måste man ha tålamod och inte ge upp även efter 10 nej-samtal, du måste vara dig själv för att lyckas, säger Louise. Nätverkandet är lika viktigt som att ringa kalla samtal, men måste du vara ute på många nätverk under en längre tid. Dessa och många fler metoder för att lyckas som säljare får du i detta avsnitt.
Är det någon skillnad på kvinnors och mäns företagande? Vi talar med stålkvinnan och landshövdingen Elisabeth Nilsson. Inom lantbruk och skog var det tidigare nästan bara män. Idag är det mycket vanligare med kvinnor som leder verksamheten. Näringslivet har blivit mer diversifierat och idag är kvinnor inte lika vanligt inom tillverkande företag, till skillnad mot tjänsteföretag där andelen är större.
Många fler borde hitta till Östergötland, säger landshövding Elisabet Nilsson. Bara 20 mil från Stockholm finns ett otroligt diversifierat näringsliv. Elisabeth berättar om sin bana och om jobbet som landshövding. Vi får veta vad landshövdingen och Länsstyrelsen i Östergötland gör för att stärka företagandet i regionen.
Är kalla samtal dött? Nej, det tror inte vi. Med ett strukturerat sätt blir resultatet konkreta möten med nya potentiella kunder. Hur bygger du din ringlista och hur förbereder du dig mentalt? Dessa frågor och en hel del annat pratar vi om i avsnitt 73.
Bloggposten till avsnittet hittar du här: http://www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Vi träffar Tony Nylander och Albin Ljung som just tagit examen från Industriell Ekonomi i Linköping. Varför valde de denna utbildning, hur var det att läsa i Linköping och vilka tips har de till de som nu studerar? Det och mycket annat får vi veta i detta avsnitt. Men vi kan redan nu avslöja att den som vill komma undan matte skall inte välja Industriell Ekonomi.
Värdeorienterad försäljningsstrategi för industriella tjänster, eller -hur tänker inköpare kring inköp? Tony Nylander och Albin Ljung berättar om sitt examensarbete på Industriell ekonomi på Linköpings universitet. Resultaten från 286 enkätsvar och 5 intervjuer visar på flera intressanta slutsatser.
Det visar sig att goda relationer lönar sig på fler än ett sätt. Dessutom är inköpares lojalitet för ramavtal oväntad. Lyssna så får du veta mer!
Du hittar även hela avsnittet som bloggtext här:
John Lee Dumas har intervjuat Brian Tracy, Seth Godin, Tim Ferriss, Tony Robbins och Gary Vaynerchuk och många andra. Varje dag intervjuar han framgångsrika entreprenörer. Detta har han gjort i fyra år och byggt ett företag runt sin podcast, som har mer än en miljon lyssnare varje månad med en omsättning på mer än 4 miljoner USD per år.
Det började med att John tyckte om att lyssna på podcasts. Så han tänkte, varför skulle inte jag kunna starta en podcast, med precis det innehåll som jag vill ha? Han ville fråga framgångsrika entreprenörer om deras svåraste stunder som entreprenör och deras AHA moment. Det var Johns vision.
Han skaffade en mikrofon, en dator, ett skypekonto och började kontakta entreprenörer och prata med dem. Detta var fyra år sedan och John har hållit på med detta varje dag sedan dess.
Lyssna på hans spännande berättelse (på engelska). Vill du hellre läsa bloggen från avsnittet på svenska så hittar du den här: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Läs mer om John Lee Dumas här: http://www.eofire.com/
Vi talar om vikten av att nätverka på sin ort och gå på företagarmässor. Jessica Stille berättar om mässan Östgötaforum i Linköping, och hur man som småföretagare kan skapa bättre nätverk och hitta fler affärer.
Jessica Stille är försäljningschef för event på Östgöta Media AB och Mötesfabriken. Dessa ingår i NTM (Norrköpings Tidningars Media AB) som driver ett antal lokala morgontidningar, gratistidningar, webbplatser, mobilkanaler och radiokanaler och annan medierelaterad verksamhet.
Har du haft svårt att samarbeta med någon? Forskning visar att vi har problem med att kommunicera med upp till 30 % av våra kunder. Det kan leda till tappade kunder eller problem i samarbete. Ofta handlar det om att vi har svårt att förstå varandra och kommunicera för att vi tänker olika.
Genom att göra analys av sin egen beteendestil kan man utveckla sitt sätt att vara i olika situationer. Magnus Johansson har utvecklat sin stil som säljare med hjälp av DISC analys. D = dominans (röd), I = inflytande (gult), S = stabilitet (grönt) och C = compliance (blått). Det har hjälpt honom att bli mer rakt på sak, utåtriktad och veta när man skall göra vad i sitt säljarbete.
En länk till Magnus hemsida hittar du här.
Magnus bok Myror kan fånga elefanter hittar du här.
Blir idéer verklighet i Linköping? Ja i varje fall bra idéer, säger Christian Gustavsson, kommunalråd (M). Men det finns också dåliga idéer och de skall vi inte förverkliga. Det viktigaste som politiker är att ha en positiv grundsyn till att människor startar och driver företag. För att verkligen kunna ge ett bra stöd till företagare måste alla förvaltningar inom kommunen kunna ge den servicen, menar Christian.
Det är jätteviktigt att politiker förstår företagandet, men det är lika viktigt att företagare förstår politiken och samhällsförändringar, säger Christian.
Vi talar även om att framgångsrika politiker ofta är bra på marknadsföring och att sälja in sitt budskap. Christian själv är flitig i sociala medier med både videoblogg och podcast.
Du hittar mer om Christian här
hejachristian.se facebook.com/christiangu instagram.com/christiangu twitter.com/christiangu
Småföretagare är hjältar och företagande är otroligt viktigt, säger Christian Gustavsson, moderat kommunalråd i Linköping. Väldigt mycket i moderaterna och i Linköping har handlat om näringslivet, och mindre om företagaren som person. "Näringslivet" är inget som man identifierar sig med, menar Christan Gustavsson. -Vi måste nog tänka näringslivet och företagaren som två olika politikområden. Christian berättar även vilka kommuner han ser som förebilder inom företagandet.
Här kan du följa Christian Gustavsson:
http://hejachristian.se/ facebook.com/christiangu instagram.com/christiangu twitter.com/christiangu
Att ta in riskkapital i bolaget är att lägga i en turboväxel, på gott och ont. Du får in kapital, kompetens och nätverk. Nackdelen är att du gasar på för fort och kör i diket. Andreas Gunnarsson på Midroc New Technology delar med sig av sina erfarenheter när det kommer in riskkapital i företaget.
Andreas Gunnarsson berättar om sitt jobb som riskkapitalist på Midroc New Technology. Vi talar om vilka småbolag som fångar hans intresse som investerare. Det handlar om tre saker; företaget besitter en banbrytande teknologi, det finns en bra ledning och investeringen skall göra världen bättre.
Varför tänka digitalisering som småföretagare? Bättre kundservice, mindre administration, ökad marknad, är några anledningar. Att komma igång kan kännas svårt. Men tar man små steg är det varken dyrt eller tidskrävande.
Michael Höglund från Mjärdevi Science Park i Linköping ger sin syn på varför småföretag måste hänga på digitaliseringståget.
Bloggen till avsnittet hittar du här.
Alla småföretagare- VÄX! Det menar sparbanksVD'n Ronny Mårtensson. Det finns så många företag som har tillväxtpotential. En del vill inte växa. Men många ser inte att de sitter på en verksamhet som förtjänar utveckling. Om man inte vill lite framåt hela tiden kommer företaget gå bakåt jämfört med andra efter ett tag.
Du måste vilja utvecklas för att inte avvecklas. Personalen vill vara delaktig i en verksamhet som har schyssta värderingar, god utveckling och där ägarna driver bolaget aktivt mot framtiden. Annars får inte företaget de anställda de vill ha.
Lyssna mer på Ronny Mårtensson i detta spännande avsnitt!
Banken kan hjälpa till med mycket mer än finansiella tjänster, det menar Ronny Mårtensson på Åtvidabergs Sparbank. Ju bättre banken känner till vad som händer på företaget, ju mer kan de stötta, både i medgångar och motgångar. Vi pratar om hur småföretagaren kan få ut mesta möjliga av sin bank.
Vi borde tänka innovation hela tiden! Det menar Michael Höglund på Mjärdevi Science Park. För att växa och möta omvärldsförändringar måste vi vara innovativa och förberedda på förändringar. Vi är i innovationernas guldålder och därför räcker det inte med att ha ett bra nuläge med nöjda kunder och god lönsamhet. Det krävs även ett bra nuläge för att möta brytpunkter, större förändringar i omvärlden som påverkar företaget.
Hur får man en verksamhet att växa utan en stor marknadsföringsbudget? Det är vad Content Inc modellen handlar om. Joe Pulizzi berättar hur han fick sitt företag Content Marketing Institute att växa, genom att vända ut och in på det traditionella sätter att utveckla en verksamhet.
Joe Pulizzi är kanske mest känd som den som skapade termen Content Marketing.
Avsnittet är på engelska. En svensk bloggversion hittar du här.
Tack Business Reflex (Sälj & Marknadspodden) som möjliggjorde denna intervju.
Vi pratar framgångsrikt ledarskap i det växande företaget. Gäst är Kjell-Åke Fyrgård från EQP Business School. Personal som brinner för sitt arbete är får företaget att växa. För att nå dit krävs tydliga mål, transparens och uppföljning på individnivå.
Läs mer om Kjell-Åke Fyrgård på www.eqp.se .
PG Wettsjö är en inspiratör och motivator i världsklass, och säljproffs. Han berättar om sin entreprenörshistoria, motgångar och medgångar. Vad är det som gör en säljare onormalt bra? Det och mycket annat får vi veta i detta fantastiska avsnitt.
De som inser betydelsen av god service och gott bemötande får mycket tillbaka. Kunderna blir indirekta säljare av dina tjänster i och med deras positiva upplevelse. Vi talar om service och bemötande, det enklaste och billigaste sättet att öka sin försäljning. På köpet blir arbetet roligare och företaget blir mer attraktiv som arbetsgivare.
Vad gör en affärsängel? Anders Ferntoft på LEAD har svaret och förklarar hur det fungerar. Han berättare även om East Sweden tillväxtkapital. Ett måste-lyssna-avsnitt för dig som funderar på att ta in externt kapital till ditt företag.
Alla startupbolag står inför frågan att ta in extern finansiering eller kapital. Vi träffar en expert på området, Anders Ferntoft från företagsinkubatorn LEAD, som ger goda råd. Vi talar om vad som gör ett startupbolag attraktiv för finansiärer, och vikten av att att tala med andra.
Småföretagare gör många inköp. Hur får du bästa värde i dina inköp? Det viktigaste är att du har en målsättning och rätt förberedelser. Vi ger våra tips på förhandlingsknep.
Behövs profilprodukter till företaget? Niclaes Sjölund och Jesper Ståhl på Officepro menar att det stärker varumärket och förbättrar kundrelationer. Det viktigaste är att bilar och företagskläder har logo så att man syns. Sen gäller det att välja bra give away produkter som känns rätt för företaget. Vi talar om vad man skall tänka på och vilka fallgroparna är.
Mer info om Officepro hittar du här.
Att skriva om entreprenörskap är viktigt för att inspirera till företagsamhet, menar Nicklas Mattsson, chefredaktör på tidningen Entreprenör. Framgångsrika entreprenörer tar för sig och ser värdet i nätverkande och marknadsföring. Vi diskuterar växa eller inte växa, varför vissa företag går dåligt, företagandets betydelse för välfärden och en massa annat.
Testa entreprenörprofiltestet!http://www.entreprenor.se/ept/entreprenorprofilstestet_500889.html
Läs bloggen; http://bloggen.entreprenorsdriv.se/#post40
Tid är det enda som alla har lika mycket av. Men frågan är hur vi utnyttjar den på bäst sätt. Hur vi blir effektiva? Vi delar med oss av våra sätt att få saker gjorda och behålla drivkraften.
Läs även Entreprenörsdrivsbloggen från detta avsnitt.
Gilla oss på Facebook, https://www.facebook.com/entreprenorsdriv
Den största risken en för en företagare är otåligheten och jakten på snabba vinster. Magnus Hedberg har spelat in 150 avsnitt av Lyxfällan i TV3, och berättar i om de erfarenheter och lärdomar som han fått från alla personer och företagare han träffat.
Magnus Hedberg, mest känd som programledare i TV3´s Lyxfällan, berättar om sin entreprenörsresa och varför det är så kul att gå till jobbet. Från dammsugarförsäljare till egenföretagare och programledare i TV. Att få göra det du brinner för, det du tror på och samtidigt ha roligt, då är det svårt att inte lyckas, säger Magnus.
Den fantastiska historien om uppkomsten av IT företaget JSC i Nässjö. Vi möter Johan Schelin som berättar om hur allt började, och vad som gjorde att företaget har kommit dit det är idag. Om ägardirektiv, synen på personal och det "kulturhus" de har byggt. De har inga säljare, ingen marknadsföring. Hur fungerar det? Lyssna så får du veta. Ett avsnitt som alla företagare kan inspireras av.
Besök gärna JSC´s hemsida www.jsc.se
Avsnittet finns även som bloggpost: http://bloggen.entreprenorsdriv.se/#post36
Många företag har en bra hemsida, men hur bra går det med att driva trafik till sidan? Vi talar om Googlesökning, Facebook och strategier med målet att få fler besökare till hemsidan och fler leads till företaget. Oskar Alm och Ludwig Olofsson från Jajja Media Group är gäster.
Prenumerera gärna på Jajjas nyhetsbrev.
Läs gärna bloggen här, http://bloggen.entreprenorsdriv.se/#post35
Det finns fyra viktiga anledningar till att småföretagaren måste finnas på sociala medier. Detta och mycket annat pratar vi om med professorn i sociala medier, Niklas Myhr. Ett långt avsnitt, men värt att lyssna på för dig som vill komma igång med sociala medier!
Tack Scandic Linköping Väst för konferensrummet.
Mer om the Social Media Professor www.thesocialmediaprofessor.com .
Läs avsnittets bloggpost här: www.bloggen.entreprenorsdriv.se
Linköpings kommun satsar mycket på att utveckla näringslivet. Yvonne Rosmark är näringslivschef och VD för NuLink, det kommunala näringslivsbolaget. Hon berättar hur de jobbar och hur företag kan dra fördel av kommunens arbete.
Yvonne Rosmark berättar om hur hon använde entreprenörskap för att sälja JAS 39 Gripen. Hur lyckas man som ensam kvinna bland äldre män? Det handlar även om se möjligheter i nya situationer och göra det till en fördel. Vi pratar även ledarskap och drivkrafter. Ett spännande avsnitt med en spännande kvinna!
Carl Rosén är VD för världens största aktiespararorganisation Aktiespararna. Vi talar om varför företagare måste ta Hållbarhet på allvar, finansiering för startups, och vikten av att marknadsföring och produktutveckling går hand i hand. Ett avsnitt du måste lyssna på helt enkelt.
Från att sälja kaniner på torget till VD för Sveriges största företag. Det är Anders Walls resa, som har drivits av revanschlust. Idag är han 84 år och engagerar sig i entreprenörskap, forskning, landsbygdsutveckling, konst & musik. Lyssna på hans faschinerande berättelse.
Avsnittet spelades in i Nässjö den 10 februari 2016 i samband med aktiestinsens 100 års jubileum.
Tack till Holger Jonasson som tagit fotot.
Skaffa dig koll på ditt säljarbete genom att göra en budget för alla aktiviteter under året. Det blir lättare att följa upp och ger dig drivkraft att jobba med sälj. Man måste se olika på nya gamla och nya kunder. Gör en säljbudet för varje befintlig kund, hur många möten måste vi planera in? Samma sak gäller nya kunder, hur många och vilka vill vi ha? Gör en plan för att boka in möten med nya kunder. Helt plötsligt har du din säljplan.
Varför skall man ge bort kunskap? Vi möter content marketing proffsen Thomas Barregren och Pia Tegborg på KNTNT som förklarar varför. Om du vill ha kunder som kommer till dig och bli attraktiv arbetsgivare så är det anledningen. Dagens konkurrentsituation kräver att du tillför något extra. Om du har tålamodet, och modet, att jobba med content marketing är risken stor att företaget drabbas av växtvärk.
Häk kan du hitta mer info om Thomas & Pia www.kntnt.com
Följ oss på Itunes eller någon annan podcastapp, eller på Facebook.
Hur fyller man på med drivkraft, och hur ser ett kommunalråd på entreprenörsskap? Vi pratar om hur mer samarbete över gränserna och brilliant minds kan få fart på företagsamheten.
Följ oss på Itunes eller Facebook så får du veta när det kommer ut nya avsnitt. Besök gärna bloggen, den skrivna versionen av Entreprenörsdriv.Läs mer om oss och vår podcast på www.entreprenorsdriv.se
Att kunna framföra idéer och kunskaper i tal är allt viktigare för småföretagare. Vi pratar om hur man håller presentationer som folk kommer ihåg.
Industriell försäljning har ändrats mycket under de senaste åren. Forskaren Jakob Rehme från Linköpings Universitet reder ut begreppen och ger sin syn på hur den bör bedrivas, och vad småföretag kan göra för att lyckas med sin försäljning.
Småföretag borde satsa mer på sin försäljningskompetens. Det menar Jakob Rehme som är professor inom försäljning på Linköpings Universitet. Vi duktiga på teknik och innovation, men skulle må bra av att analysera det värde vi tillför och vilka potentiella kunder vi skulle kunna ha. Lyssna på första delen av två med professorn i försäljning.
Juridik är inte bara till för att undvika faror och minimera risker. Det är också en stor möjlighet till att öka och bredda affärerna. Elisabeth Wedenberg gästar podden och berättar hur man kan göra fler och bättre affärer med juridik.
Vad bör man tänka på vid avtalsskrivning? Det viktigaste är att läsa igenom allt!Affärsjuristen Elisabeth Wedenberg ger oss sin syn på hur man upprättar ett bra avtal.
Får småföretagare någon julledighet? Detta avsnitt handlar om hur man kan undvika stress inför julen, och om det finns en perfekt jul. Gunnel Ryner är gäst.
Släng problemglasögonen -starta en positiv revolution! Den VD och chef som lyckas med det får en organisation som slår alla konkurrenter, menar Gunnel Ryner, som gästar podden. Vi talar om kraften i att se styrkor i sig själv och andra, och bygga vidare på det.
Elisabeth Wedenberg är koncernjuristen som startade egen byrå. Lyssna på hur hon ser på att vara egen företagare och hur de skaffar kunder.
Inom offentlig upphandling gäller det att skaffa så mycket information som möjligt, och ställa frågor. Den som är bäst förberedd har störst chans att vinna upphandlingen. Vi talar om olika sätt att förbereda sig på och ger tips på vad man kan göra.
Att sälja till kommuner behöver inte vara svårt för småföretagare. I detta avsnitt diskuterar vi hur man kan göra och vad som gäller.
Att ställa ut på en mässa är en stor kostnad för ett litet företag. Hur skall man tänka? Vi talar om våra egna erfarenheter och tips kring att ställa ut på mässor. Att välja rätt mässa, förberedelser, på mässan och uppföljning.
Företaget fick en rivstart som exjobbsförmedling. Men sen kom våren och uppdragen uteblev. Vad gör man då? Hör historien om hur Xamera tog sig vidare.
Hitta kunder först och starta företaget sen. Så tänkte Jacob Svensson och Oskar Bentfors när de skulle dra igång Linköpingsföretaget Xamera. De berättar om sina erfarenheter som företagare och entreprenörer, och hur de ser på risker, finansiering och tillväxt.
Om alla i ett litet företag hittar sin säljstil finns det mycket att vinna. Och alla kan sälja, det gäller bara att hitta sin egen säljstil, menar Magnus Johansson, som skrivit boken Försäljning -enklare än du tror. Vi pratar om säljstilar och säljtips som boken tar upp.
Styrelsen kan ha stort inflytande på företagets framgång. Lars Bengtsson delar med sig av sin syn på styrelsearbete. Vi talar om hur styrelsearbete bör fungera, ägardirektiv och vikten av att har rätt människor i styrelsen.
Annelie Påmark och Carl Österberg har skrivit den populära boken "Vägra följa John". Vi talar om vikten av att stanna upp, reflektera och hitta inre drivkrafter. Det kan ha stora effekter på hälsa, effektivitet och göra livet som företagare lättare och mer lönsamt. Ett avsnitt som berör!
Anneli Påmark och Carl Österberg har skrivit boken "Vägra följa John". De gick från karriär inom industrin till att söka sin egen drivkraft. Det mynnade ut i bland annat en bok. Lyssna på vårt samtal kring drivkrafter och betydelsen av jobba mot sina egna mål och inte någon annans.
Besök bloggen www.bloggen.entreprenorsdriv.se
LEAD rankas som Sveriges bästa företagsinkubator. Av Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag kom 4 från LEAD. I detta avsnitt berättar Lars Bengtsson om hur de jobbar med små innovativa företag för att de skall växa snabbt. Han berättar vilken den viktigaste frågan är för alla småföretag, och varför den måste besvaras innan man gör något annat.
Lars Bengtsson var VD på Kreatel, som växte från startup till miljardföretag. Han berättar om entreprenörsskapet under sin tid på ABB, och hur Kreatel kunde gå växa med 1000 % på ett år.
Att jobba med entreprenörskap och företagande som ung ger många fördelar senare i karriären. Vi möter Hanna Engström Löwenborg och Hanna Eriksson på Ung Företagsamhet Gävleborg som berättar om deras jobb.
Att ha många kunder, och dessutom ta bra betalt är väl en önskedröm. Ousman som driver en Osteopatklinik i Linköping har lyckats med detta. Hur gör han? Lyssna på andra delen av hans berättelse.
Ousmane Bangoura är osteopat och sjukgymnast. Han berättar om hur det var att komma till Sverige för 12 år sedan, om arbetsförmedlingen som inte trodde på honom och betydelsen av att tro på sig själv. Idag tar han 900 kr/h och har 6 månaders väntetid till hans klinik. Lyssna på första delen av två av hans faschinerande berättelse.
Karwan har drivit sin hårsalong i 10 år. Trots hård konkurrens har han kunnat fortsätta. Karwan berättar vad som är viktigt för honom i företagande och för sina kunder. Läs mer på entreprenörsdrivsbloggen.
Salong New Look hittar du här.
Karwan har idag den egna frisörssalongen NEWLOOK i Linköping. I detta avsnitt berättar han om sin resa hur han kom från Irak, sina utmaningar och vad som har drivit honom att bli den han är idag.
Stefan Åberg berättar om att redovisningsarbete kan ge så mycket mer värde än bara rapport till Skattemyndigheten. Många småföretag skulle kunna göra bättre affärer om de bara tog vara på de ekonomiska nyckeltal som finns i företaget.
Stefan Åberg jobbar som redovisningskonsult i Linköping. I detta avsnitt berättar han om sig själv och hur han hjälper småföretag.
Vad är det som får en att lämna ett tryggt och bra jobb på det stora företaget, och satsa på det nystartade egna företaget? Charlotte Elander berättar om hur det var att säga upp sig och satsa på något eget.
Att leva som man lär ger trovärdighet. Charlotte Elander på Energifabriken berättar om vad som fick dem att inse det. Hon berättar även hur de jobbar tillsammans med sina kunder i deras marknadsföring.
Charlotte Elander äger tillsammans med fem andra biodrivmedelsföretaget Energifabriken. Hon berättar hur de gjort för att lyckats få företaget att växa, och de tusen säljarna.
Det enda som är konstant är förändringar. Hur skall man som småföretagare förhålla sig till detta? Vi diskuterar förändringsarbete, trygghet och risktagande.
För många svenska småbolag är den svenska marknaden alldeles för liten, man måste sälja internationellt. I detta avsnitt berättar Sten Gunnar Johansson om sina erfarenheter med att sälja på den internernationella marknaden.
Sten Gunnar Johansson har varit VD å Mjärdevi Science Park i 20 år. Vi möter honom i två avsnitt. I detta avsnitt talar vi om företagandet och fördelarna med att jobba i en science park. Vi talar även om det två viktigaste faktorerna enligt Sten Gunnar för ett lyckat entrepreönrsskap: Nätverkande och kompetensförsörjning.
Vi får besök av Lars Dahlberg från Business Reflex och talar om digital marknadsföring och försäljning. Den digitala världen skapar fantastiska möjligheter, men det gäller att ha koll på verktygen och vara uthållig.
Vem gillar att ringa kalla samtal? Inte många, men de kalla samtalen kan göra varma. Ett kallt samtal är när man ringer någon man inte känner och erbjuder en tjänst de inte frågar efter. För att lyckas med detta måste jag tror på det jag säljer, och ha en grundläggande drivkraft och passion i det man håller på med.
Man måste ringa kunder!Måste man ringa till potentiella kunder, för vi gör affärer mellan människor. Det finns en allmän föreställning om att kalla samtal inte fungerar, och det kan vara en ursäkt för att slippa göra de obehagliga samtalen. Magnus berättar att EQP har ständigt utbildningar i mötesbokning. Genom att fokusera så kunde elva säljare boka 54 nya kundbesök på två timmar. Det viktigaste är förberedelser, en namnlista och att man vet lite om företaget.
Namnlistan skall vara klar innan du börja att ringa. Som tumregel behöver du 10-15 namn innan en aktiv ringtimme, och då får du 1-2 möten. Magnus menar att det är fyra saker man tänker på:
Samtalet först och säljet senBörja inte sälja för tidigt och acceptera ett nej och gå till nästa på listan. Det finns ett värde på alla tagna kontakter. För att komma till ett möte måste du skapa nyfikenhet och visar respekt för personens tid.
Prata eller berätta inte för mycket i telefon. Avsätt tid för mötesbokningen och gör det koncenterat. Träna, gå kurs, se en film på youtube och läs tidningar eller en bok, t.ex. Magnus Johanssons bok Myror kan fånga elefanter.
Lycka till.
Om vi inte har något mål vet vi inte vart vi ska. Det är därför det är viktigt med att ha mål, för sig själv och för sin verksamhet.
Har inte alla mål?Ja det kan man man tro, men faktum är att bara 3-5 % av alla människor har satt egna mål. Tittar vi på en yrkesgrupp som borde vara väldigt målinriktad, säljarna, så är det endast 30 % som har ett starkt målfokus. Det kan också finnassatta mål, men de följs inte upp, och då har de ingen mening.
Magnus har en trestegsmodell för målstyrning, M3:
Mål skall vara målande och tydliga
Mål skall vara mätbara, vi måste veta när vi är framme och hur långt vi har kommit.
Mål måste vara meningsfulla och kommunicerade.
Mål behöver inte vara statiska
Målen kan med fördel vara dynamiska, dvs anpassas efterhand om saker och ting utvecklas annorlunda än man först tänkte sig. I det lilla företaget är ligger företagets mål och personliga mål nära varandra.
Sätt målet innan du sätter vägen ditEtt vanligt misstag är att först tänka hur man skall nå målet eller se alla begränsning och svårigheter i att nå målet. Börja istället med själva målformuleringen och vilka drivkrafter som finns. Hur målet skall nås är nästa fråga.
Upp med ribban!
Det finns alltid sätt att bryta ner mål på. Därför bör ribban inte ligga för lågt - upp med ribban! Sätt personliga mål och på vilket sätt du kan bidra till de övergripande målen. Processen att sätta mål är också viktig.
Lästips
Utdrag ur Magnus Johanssons kommande bok ”Försäljning – Enklare än du tror”- Eget förlag 2015
Lycka till med att sätta dina mål.
Marknadsföring och försäljning är ett jätteområde, många småföretagare upplever detta som ett hinder för tillväxt.Men bra och unika produkter säljer sig själv, kan man tycka. Tyvärr är det inte så, och det har allt för många upptäckt allt för sent.
Det viktigaste i allt företagande är att skaffa och behålla kunder. Men trots det satsar många allt för lite resurser på marknadsföring och försäljning, men även att utveckla oss och förändra oss inom försäljning.
Köparens roll har förändratsKöparens roll har radikalt förändrats i och med digitaliseringen och därmed tillgången på information. Och det ställer andra krav på den som säljer. Köparen har idag kommit längre i sin köpprocess innan de tar kontakt, och är mer påläst. Idag utvärderar vi det vi skall köpa på nätet i mycket större utsträckning än tidigare.
Hitta ditt sätt att sälja
Det är stort fokus på pris i det initiala köpläget. Men om jag nu har en bra produkt eller tjänst, hur kommer jag ut med den? Hur får kunden reda på att vi finns? Magnus menar att man skall välja tre till fyra aktiviteter för att få kontakt med sina kunder, sätta det i system och se hur det fungerar för just min verksamhet. Man måste hitta sitt sätt att sälja.
De som ligger i framkant är de som kommunicerar innehåll och bjuder på sig själv, och använder digitala medier. Det är utmaningen att inse detta. Den traditionella digitala försäljningen är mer rakt på. Tomas menar att det bästa tipset är att fråga kunderna. Man kan göra enkäter. Konststycket är att kunna lyfta över förtroende och relationer till den digitala värden. Och det kräver tid och resurser.
Om man nu inte är så insatt i digitala världen och har ingen budet, hur börjar jag?
Gå på seminarier eller en kurs, nätverka, skaffa kontakter och framförallt följ upp kontakter, “tänk nästa steg”.
Lycka till.
Entreprenörsdriv - det är podden för alla småföretagare. Vi sänder från Linköping, där idéer blir verklighet. Varför gör vi detta? Jo, det är bland Sveriges småföretagare som arbetstillfällena finns och Sverige kommer att utvecklas under de närmaste åren. 900 000 företag har 1-49 anställda. Det finns en otrolig potential i Sveriges småföretagare.
I detta avnitt diskuterar vi utmaningar och drivkrafter i småföretag.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.