458 avsnitt • Längd: 70 min • Månadsvis
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron
The podcast Snedtänkt med Kalle Lind is created by Sveriges Radio. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Agnes Fred gör oss åter äran och djupdyker i Suzanne Ostens hyllade långfilm Bröderna Mozart, en fars som säger mors till konventionerna, en hyllning till musiken och fantasin och teatern och kanske också till regissörsgeniet, en frisk fresk, ett postmodernt anfall av infall. Ostens oeuvre, Stockholms stadsteaters skådisar och Niklas Rådströms gudfar utreds. En av bröderna Bronett nämns.
Folklivsforskaren och mångsysslerskan Christina Mattsson, känd från förra veckans avsnitt om skålvisor, borrar sig in i en annan folklig genre av småvisor: vaggvisan, det där som nynnats med en liten störig en i famnen eller vaggan, oftast nonsens, ibland för att varna älskare, i stort sett alltid på samma melodier. Katten blåser i silverhorn, ekorren kör plogen och Svea Jansson sjunger ett par av de tusen visor hon kunde.
Christina Mattsson kan det mesta om en hel del och i synnerhet om folkkultur och inte minst om småvisor, folkliga trudelutter utan känd upphovsperson, korta enstrofiga texter, oftast till känd melodi, gärna skrivna eller framtrallade för ett specifikt sammanhang, till exempel ett supkalas eller en spritfest, med många varianter beroende av tid, plats, sammanhang, humör och minne. Eventuellt scoop: kanske gick halvan före helan!
Från sextiotalet till nittiotalet stod den och lockade i varuhus och kiosker: Vita serien! Sjukhusromantik i pocket sålde stort. Mycket manliga läkare såg över operationsbordet kvinnliga sjuksköterskor djupt i ögonen och fick hjärtan att slå. Medicinhistorikern Helena Johansen analyserar och associerar. Doktorn kan komma! Han ska först bara utföra en livsavgörande blodtransfusion.
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om.
Snedtänkt jubilerar och gratulerar sig själv! Nästan på dagen tio år efter det första avsnittet bjuder Linus Kuhlin på bubbel och välkomnar Kalle Lind som gäst i Studio Tollarparn för en lång och associativ exposé över vad som hittills hänt och varför. Jan Guillou nämns, Fredrik af Trampe hörs, Andy Lundgren mixar och allt är sig likt sedan begynnelsen.
Kathinka Lindhe, journalist med säte i Halland, berättar om Laholms Fellini, möbeldesignern, julkonnässören, samlaren, produktionsbolagschefen, skådespelaren, regissören och tusenkonstnären Nore Norold, mannen bakom mytomspunna filmer som Terror, Kalla kårar och Linda flickebarnet. Mellbystrand nämns!
Snedtänkt pratar arkitektur! Med arkitekturkännaren Rasmus Waern i studion vore det nästan dumt att låta bli. Fokus på Ralph Erskine, engelsmannen som kom till Sverige på cykel 1939 och stannade, då och då på cykel, till sin död 2005. I mellantiden var han i lagoma doser med om att bygga det nya Sverige. Det 20 kvadratmeter stora hemmet Lådan! Sveriges första shoppingcenter! Brittgården i Tibro!
Anny Josefsson Ekegren gräver i människoöden som tidens tand obönhörligen gnager på. Nu har hon hittat fram till en radikal folkskollärare som ordnade proletära begravningar och fick halva byns föräldrar att hålla barnen från hans lektioner - Martin G Eriksson, verksam i Lauker, tre mil nordost om Arvidsjaur. En berättelse om en både typisk och atypisk man av sin tid.
Vi sätter fokus på en fiktiv kuplettcharmör från en teveseriepilot från typ 1998 som sändes 2001 och aldrig blev en serie. Harry Viktor var en av de stora svenskarna, känd för sina kupletter och sina etniska porträtt. Fredrik Lindström och Hasse Pihl hittade på honom, Pontus Djanaieff spelade honom. Samtalet handlar både om den tid Harry Viktor (inte) levde i och då mockumentären om honom kom till.
I ett hörn av nordvästra Skåne slog sig några danska situationister ner för att bedriva jordbruk och konst. Den mest tongivande konstbonden hette Jörgen Nash och påstod sig bland annat ha dekapiterat Danmarks nationalklenod. I övrigt hölls storbröllop och levande begravningar och drömmar om ett annat liv vid liv. Bodil Anjar har koll på Drakabygget sedan decennier och berättar entusiastiskt.
I en guldskivebehängd Eskilstunalägenhet berättar pianisten, kompositören och kapellmästaren, känd från Anni-Frid Lyngstads sextiotal, Glaset i örat, Ingmar Nordströms orkester och Krylbo central, om människor han mött, orkestrar han suttit in i och infrastruktur han besjungit. Östen! Ernst-Hugo! Cornelis! Max! Och andra förnamn!
Det hett efterlängtade uppföljaravsnittet till Om filmens grovarbetare från 2020, då Stefan Jansson droppade osannolikt många namn som man nästan känner igen, skådespelare som knegat på och stämplat in och huggit i och som sällan fått sitt namn överst på affischen. Nu droppar han ytterligare ett pärlband av gnistrande namn, bland annat Ittla Frodi, Barbro Frodi och Viktor Rydberg.
Kommunalanställda Bea Magnstedt, känd från avsnittet om Astrid Lindgrens 70-tal, kommer tillbaka för ett upp- eller möjligen nedföljande samtal. Vi radar upp the usual suspects: PM Hamberg, Elsa Olenius, Hasseåtage, Revolver-Harry, Jan Johansson och Båtsman. Vårt mesta aprilskämt och fattigmans-Svenska Akademien nämns i förbifarten.
Radioman, född 1931, knuten till Radiotjänsts underhållningsavdelning under det expansiva 1950-talet, administratören bakom Sommar, flanör, imitatör, globetrotter, i kretsarna runt Pekka Langer och Tage Danielsson, en man av sin tid. Om honom pratar brorsonen Björn Cederberg, dokumentärfilmare och journalist. Marianne Höök nämns!
Åsa Warnqvist, litteratursociolog och chef på Barnboksinstitutet, presenterar två män omgivna av en dammig air av bildning, språkintresse och tweed: radiotjänstemannen och akademikern Nils-Olof Franzén och redaktören för Byköpings-posten, herr Agaton Sax - två veritabla renässansmänniskor. Quentin Blake nämns.
Snedtänkt följer en urgammal dramaturgisk princip: inledning följs av fördjupning som avslutas med ett slut. Med Harald Pålbrant som medhjälpare stegar vi upp hjältens resa såsom den skildrats i tusentals sagor, vid lägereldar och på storbildsskärmar, och som den formulerats av Joseph Campbell och Christopher Vogler. Allt slutar om inte lyckligt så iallafall tillfredsställande.
Melodier som bedåra komma först på Sonora! Det svenska skivbolaget var om inte först och inte störst så åtminstone nästan. Charlie Norman, Ulla Billquist, Lapp-Lisa, Johnny Bode - Sonora skapade sin tids soundtrack. Journalisten Rebecka Kvint hann träffa de sista överlevarna från grammofonsångarepoken och kan berätta mer.
David Nessle trillar återigen ner framför poddmikrofonen för att leverera diverse heta takes på en man som levde 1911-1984 och kanske inte var ett hushållsnamn då heller. Översättare, författare, historiker, polemiker, lundensare - kort sagt: en rackare på att formulera sig. Stig Dagerman nämns!
Snedtänkt rider igen! Roger och Anna-Maria Blomgren, kända från Snedtänkt om Julia Caesar, har satt fokus på en annan svensk filmlegendar: regissören Arne Orson Räls Mattsson. Drygt sextio filmer i alla genrer, samarbeten och fiendskap, Cannes och Jugoslavien, deckare och Laxness, Ulf Brunnberg och Per Wahlöö - allt i skuggan av en skitstövel. Och så skapade han den svenska synden.
Snedtänktvåren går i mål med en stjärnsmäll! Pernilla August, känd från Dramaten, Star Wars och en tidig Roy Andersson-reklamfilm, berättar om sin på många sätt unika karriär inför levande och lyssnande publik på Värnamo Filmhistoriska Festival. En handfull Bo Widerberg-anekdoter följer med på kuppen. Pernilla Slagårr nämns.
Dansk-svenske filmjournalisten Jan Lumholdt förklarar ett av de verk som fick en självklar plats i den danska kulturkanon: Benny Andersens bok och Povl Dissings lp Svantes viser, översatt till svenska av bland annat Cornelis. En tur fram och tillbaka över sundet som också nämner Lennart Hellsing, Lill Lindfors, Peter Harryson och Per Oscarsson. Samt pölse.
Göran Everdahl och Johan Andreasson, logiskt nog kända från podden Everdahl & Karlsson Film & TV, pratar världens största tecknade serie Peanuts och dess skapare Charles M Schulz. Misantropi, arbetsdisciplin, hippness, Umberto Eco, Povel & Beppe, baseball, den lilla rödhåriga och den där bollen som Gullan alltid rycker undan. Samt eventuellt någon avvikelse från ämnet.
Laura Ingalls Wilder skrev (eventuellt själv) böckerna, Michael Landon ansvarade för televiseringen, flickor klädde sig som 1880-talets nybyggare och pojkar hävdade att det var träigt. Anna-Karin Wyndhamn, pedagog och kritiker, analyserar olika tiders värderingar genom en berättelse som blivit till under tre epoker och som vi nu betraktar genom ännu en.
Avsnitt 2 för huvudförhandling mellan Christian Dahlman, professor i juridik och programledare för podden Öppet fall, och fem låtar om autentiska rättsfall. Rätten kallar Rubin Carter, The Beatles, Jan Guillou, Peter Bratt, Håkan Isacsson, Lars Tingström och McDonalds. Oliver North och Yasin nämns bland övrig formalia.
Christian Dahlman, professor i juridik och programledare för podden Öppet fall, listar fem låtar om autentiska rättsfall. Rätten kallar Tom Dula, Joe Hill, Beulah Annan, Charles Giuteau, Nicola Sacco, Bartolomeo Vanzetti och de vanliga misstänkta. Juryn har att ta ställning till stämsång och razzle-dazzle.
Kulturjournalisten Sofia Lilly Jönsson, själv AF-alumn, listar, dementerar och bekräftar fördomar hon tror folk har om den mytomspunna Stockholmsskolan Adolf Fredrik. Namn nämns en masse: Brännström, Häggkvist, Alfredson, Riedel, Wahlgren, Björklund, Guve, Al Fakir, Körberg och Anka. Tage Danielssons Sopor missas helt.
Sketch-och revy-och sångtexts-med-mera-författaren, en av Fria Proteaterns husdramatiker, Lorrymedarbetaren, Vysotskijöversättaren, Vietnamaktivisten och diversearbetaren i kulturbranschen pratar lite om sig själv och mycket om andra. Ulla Skoog och Karl Gerhard nämns. Snedtänkt tar avstånd från folkmord.
Animatören Lars-Arne Hult träder fram ur skuggorna och redogör för ett digert cv. Namn som flimrar förbi: Beatles, Jackson 5, Simpsons, Ior, Big Bengt Erlandsson, Daffy Duck,Ingvar Oldsberg, Mumintrollet, Per Åhlin, Fem myror och Olle Hellbom. Bland andra och med flera. Tack till Adam Boklund för tips och research.
Harriet Johansson Otterloo berättar om när hon var med och arrangerade en marsch mot neutronbomber, då någonstans uppemot 100.000 människor samlades på Ullevi. Gamla göteborgare och kvinnosakskämpar paraderar förbi, toppsossar får sig försynta nålstick och Bibi Andersson visar sig vara hel och ren. Tack till Gertrud Larsson för tips och research.
I det korta glappet mellan Elvisrock och Beatlespop kom twisten och limbon och poneyn och hucklebucken och högvis med andra danser som fick sina egna instruktionssånger som oftast sjöngs av Chubby Checker och exploaterades av Thore Skogman. Skräpkulturbibliotekarien Daniel Gustavsson reder ut en del av begreppen. Brita Borg nämns och hörs.
Museiintendent Fredrik Björkman pratar om Hötorgsfamiljen: fiskargubben, romska kvinnan och gråtande barnet. Jakten på der alte Seebeer leder till Harry Haerendels Tyskland och tillbaka. Åhlén & Holm säljer reproduktioner, Olle Adolphson sjunger om konstförfalskningar, Taube skaldar om sjöbjörnar och sjöörnar, Göring poserar med kräkla.
Författaren och professorn i designhistoria Sara Kristoffersson, med Kalle Lind som Coop-erator, belyser den blågula blåvita kooperationens framfart och villovägar under nittonhundratalet. Namn som oförhappandes dyker upp i samtalet: Ebbe Carlsson, Bengt Sändh, Torsson och den tyske astronomen Möbius.
Revyförfattaren m.m. Staffan Bjerstedt berättar om en föregångare: den punschfryntlige cigarrdoftande Emil Norlander, pappa till Anderssonskans Kalle, Fia Jansson, Amanda Lundbom, Tore och Nore. Vi rör oss i Oscar II:s tid och stad och lär oss också hur tandvärk kan gå över.
Sveriges med största sannolikhet mest produktiva författare pratar om sexy westerns, Curt H:son, Kjell Hallbing, Bo Lagevi, Christian Aage, Matt Jade, Fnask i fördärvet, Kuk, kuk sa göken, sextiotalspop och ståndsrätter. Bland annat.
Mångsysslaren Agnes Fred tar upp tråden från ett Snedtänkt från 2018 och fyller i några luckor från det samtalet. Skillnaden mellan en Bergmanfilm från sjuttiotalet och en sjuttiotalsfilm diskuteras. Skärholmens Antonioni! Ralf Edströms polisonger! Janne Halldoffs självkritik! Marianne Ahrnes Falkenberg! Ingen association är för associativ för att följas upp!
Den ständigt uppdykande David Nessle dyker upp och pratar om Karl Emil Georg Johnson, schaktmästare Stor-Jons son, bandaktör hos Anna-Lisa Hwasser-Engelbrecht, Mary Johnsons ohängde man, festfixare i Göteborg och andraplansskådespelare - han som, inte minst till sin egen förvåning, blev revykung. Jan Myrdal nämns.
Entusiasten Bea Magnstedt - yngsta gäst i Snedtänkts historia - listar cv:t från hela Sveriges Astrids första tio år som pensionär: åtta filmmanus, två kapitelböcker, en handfull bilderböcker, tjogvis med sångtexter, internationella framträdanden, en regerings fall och en statistroll. Jan Nygren nämns förstås.
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Owe Clapson, ålder: tidlös, driver såväl Fridolf Rhudin-museum som bondkomikfestival i Munkfors. Tillsammans med nöjessprängde Snedtänkt-kände Stefan Jansson, Lindesbergs revykung, diskuterar han Värmland, underbett, skrädderi, Parneviks, ljudfilm och Toots Thielemans.
Lasse Linken Lindqvist var med att dra igång en av Sveriges första stadsfestivaler, Storsjöyran i Östersund, vilket kopplar tillbaka till 1960-talsprojektet Republiken Jämtland, vilket leder över på olika farbröder med skägg. Fredrik af Trampe sitter med som sidekick för att det inte ska bli alldeles tyst.
Filmskribenten Daniel Hånberg Alonso har fortfarande gett ut en tjock rackare till bok - När svenskarna sköt skarpt - om Sveriges relation till västernmyten, kobojfilmer, ursprungsamerikanlitteratur och country- och/eller western-musik. Namn som nämns: Big Bengt, Hasse Kvinnaböske, Carl-Gustaf, Mats Helge, Lill-Babs och bröderna Burman.
Filmskribenten Daniel Hånberg Alonso har gett ut en tjock rackare till bok - När svenskarna sköt skarpt - om Sveriges relation till västernmyten, kobojfilmer, ursprungsamerikanlitteratur och country- och/eller western-musik. Namn som nämns: Jan Aghed, Selma Lagerlöf, Duane Loken, Lill-Babs, Barbro Lindgren, Clint Eastwood och Nils Eriksson Blåbär.
I avsnitt 414 - 14 - 14 öppnar vi lattjolajbanlådan och ställer upp tre ikoniska programledare på hyllan. Anna Liljenberg är född långt efter att Magnus, Brasse & Eva sagt sitt sista tycker han ja!, men har likväl förkovrat sig i Bengt Ernryds musik, Owe Gustafssons teckningar och den fascinerande spänningen i triangeln Härenstam-Brännström-Remaeus. Knysten och Fräs nämns.
Författaren Moa Eriksson Sandberg har fördjupat sig i den toxiska relationen mellan kuplettcharmören, grammofonexekutören och revyentreprenören Ragnar Johansson/Ernst Rolf (1891-1932) och dansösen, chanteusen och aktrisen Solveig Berntzen/Tutta Rolf (1907-1994). Slöseri! Skulder! Självmordsbrev! Otro! Åtrå! En hund som heter Tjosan!
En svårt förkyld lundensare lyssnar på Uppsalaprofessorn Mattias Lundberg katalogaria över Uppsalaprofiler från Olof Rudbeck och Anders Celsius till Owe Thörnqvist och Veronica Maggio. Gluntar! Avfall! Biskopsänkor! Män som vet allt och män som hittar på lite egna fakta! Laban i Observatorie- och rumba i Engelska parken!
Årets sista Snedtänkt ger plats åt en gammal hjälte: barnlåtaren, djurbrevbäraren och halvfemhuseraren James Hollingworth, ena halvan av James & Karin, Monchichis trädgårdsmästare, älgdemonstranten och många sjuttiotalisters ledsagare in i den coola vuxna musiken med autentiskt ABBA-sväng.
Författaren och filosofie doktorn Isabelle Ståhl berättar om forskningen kring diverse narkotiska preparat i tjugotalets Tyskland. I förbifarten nämns Gösta Ekman d.ä., Brecht, Marlene Dietrich, Herman Heller, Adolf Hitler, Hjalmar Bergman, Lou Reed, Reine Brynolfsson och eurodiscogruppen Scooter.
Journalisten och fd frimärkssamlaren Jonas Nordling återkommer till podden med långa spellistor. I det andra programmet formuleras en taxonomi med ett gäng underkategorier, bl.a. sånger om namngivna journalister och barnlåtar om journalistik. Dessutom - på ingens begäran: fler låtar på danska!
Journalisten och fd frimärkssamlaren Jonas Nordling kommer till podden med långa spellistor. I det första programmet koncentrerar vi oss på den största underkategorin: mediekritiska låtar på engelska, svenska, franska och danska. Publikationer som nämns: Femina, Politiken, The Sun, Aftonbladet, News of the Word och Seriemagasinet,
Basisten Sigrid Abrahamsson dissekerar en kollega: skivbolagsdirektören, managern, kåsören, artisten och basisten Simon Brehm, mannen som gav oss Lill-Babs, dunder, snus och lurviga luder. Han basade hos Hyland och på Karusell, portades från Nalen, arrangerade, entreprenerade, satte en extra sträng på basen och var extra sträng mot Barbro.
Journalisten och författaren Linus Kuhlin gästar Studio Tollarparn för att prata om kuplettdisösen, trumpetaren, lustläsaren och lundensaren Cilla Ingvar, Karl Gerhards favorittextare, alla hjärnforskares släkting och så begåvad att Lundaspexarna fick byta genre. Lenin nämns.
Medievetaren Sara Ödmark dyker upp igen med en ny försvenskning: att hoppa hajen, termen för ögonblicket då en teveserie börjar sin kvalitativa resa neråt. Bobby i duschen! Dr Romano och helikoptern! Ally MacBeal får ett okänt barn! En sextonåring blir gravid med ett ufo! Farbror Melker hoppar av! Även kylbombning, skäggodling och kusin Oliver-fenomenet avhandlas.
Mångvetaren och ordfabrikören David Nessle gästar Snedtänkt för sextonde gången och pratar om den amerikanska typ av trettiotalskomedi som benämns screwball, farser med absurd touch, kvick dialog och högt tempo. Carole Lombard! Veronica Lake! Kim Novak! Cary Grant! Clark Gable! John Barrymore! Tutta Rolf! Eslöv!
Snedtänkt gästas av en festivalveteran: Ingela Brandt har besökt visfestivalen i Västervik varje år sedan starten 1966 och har därmed troligen rekordet. Fram paraderar en mängd väntade - Fred Åkerström - och oväntade - Rolf Åkerström - namn och i förbifarten tecknas en bild av det svenska visklimatet under sextio år. Både Mia Marianne och After Shave nämns, samt förstås Mageliso.
Jan Göransson, presschef på Filminstitutet och initiativtagare till dokumentären Fördom och stolthet, guidar oss genom den tidiga svenska filmhistorien där inte alla var vansinnigt straighta. Vad handlar egentligen stumfilmen Vingarna om? Vad betyder egentligen intim väninna? Vad sa egentligen Sture Lagerwall efter att ha lagt upp sig i personalmatsalen? Många frågor ställs och bara Nils Asther ger någorlunda svar.
Extremismexperten Anna-Lena Lodenius pratar om Deje-Hitler alias Führergård alias kodoktorn Birger Furugård, den förste nazistledaren utanför Tyskland, flitig och långrandig talare, upphöjd av sina underlydande, så småningom konkurrensutsatt av före detta andremannen Sven Olov Lindholm. Jan Guillou nämns så allt är som vanligt.
Avsnitt 400! En ofta önskad gäst med ett ibland önskat ämne: skriftställaren och provokatören Jan Guillou om skriftställaren och provokatören Anderz Harning. Namndroppande och testosteron! Hans Scheike! Björn Afzelius! Harry Hjörne! Harry Schein! Peter Dahl! Jörn Donner! Jan Myrdal! Jan Stenbeck! Charles Bukowski! En antydan till Carl Lidbom-imitation!
Sorgeliga saker hända än i våra dar minsann! Sorgligast är måhända den om hur ett solkigt mord förvandlades till en vacker kärlekshistoria. Kathinka Lindhe, barnbarnsbarn till förövaren Sixten Sparre, reder ut hur verkligheten förhåller sig till skillingtryck och filmatiseringar. Eva Henning, W.A. Mozart och J.L. Saxon nämns.
Snedtänktredaktionen tipsar!
Snedtänkt presenterar sin första Oscarsnominerade gäst! Och den första gäst som programlett Razzel! Och producerat 1976 års båda bästa svenska filmer! Och vunnit Jan Guillous gillande! Och regisserat Beck, Wallander, Hamilton, GW Persson och Jan Myrdal! Och annat! Sigvard Thurnemans anagram nämns!
Den arbetsorienterade sångaren/sångskrivaren Stina Künstlicher är tillbaka i Snedtänkt-studion för att prata vidare om låtar, visor och sånger som tar avstamp i arbetsplatser. Yrken som nämns: boss, försäljare och disponent. Artister som hörs: Johan Ulveson, Gunnar Källström och de evigt återkommande Euskefeurat.
Sångerskan, låtskriverskan och före detta krogarbeterskan Stina Künstlicher gästar studion för att prata om sånger, visor och låtar som tar sin utgångspunkt i platser där människor jobbar. Diverse Danar paraderar förbi, folket i studion är rörande överens om vem som gör den bästa Briggen Blue Bird-tolkningen och en gitarr plockas fram på bästa Robban Broberg-manér. Mys och arbetsplatstillbud!
Kalle Lind och Mattias Enn meets again! Ett samtal med utgångspunkt i sångerskan och andravärldskrigsikonen Vera Lynn löper vidare till andra världskrigsikoner: Ulla Billquist, Rosita Serrano, Marlene Dietrich. Några av Vera Lynns världsrekord avhandlas, liksom den berömde sångaren Pink Floyd.
Historikern Brita Planck lägger entusiastiskt ut texten om den urmodiga och utdaterade arvsprincipen fideikommiss. Downton Abbey! Jane Austen! Magnus Uggla! Emelie Flygare-Carlén! Människor med lustiga efternamn! Mossometern slår upp på det röda!
Snedtänkt gästas av en levande legend som hellre kallar sig sångdiktare som sysslar med visprogg: Jan Hammarlund, aktiv på scener och barrikader sedan sent sextiotal. Cirka en promille av de namn som nämns: Malvina Reynolds, Violeta Parra, Joan Baez, Melanie, Buffy Sainte-Marie, Franz Schubert, paret Barsotti, Karin Biribakken, Maritza Horn, Marie Bergman, Turid och Ville.
Snedtänkts höstpremiär förgylls av vårt mesta premiärlejon - tandläkaren och foajéexhibitionisten Alice Timander! Ann Edliden, författare och journalist, och Emily Dahl, modevetare och fotograf, personerna bakom skräpkulturpodden Oförskämt att anta, sätter ljus på en kvinna som förstod att uppskatta ljussättning. Troligen för första gången i Snedtänkts historia: Camilla Läckberg nämns!
Snedtänkt bjuder in Annika Norlin inte för att prata musik och sångtexter utan för en tripp nerför barndomens och Uppsalas gator och gränder. Den stympade hemmakatten Pelle med det osmickrande tillnamnet dissekeras och diskuteras. Ernst-Hugo! Ejnar Haglund! Ulf Peder Olrog! Gammel-Maja i Domkyrkotornet! Lill Lindfors! Freud! En säsongsfinal som säger mjau till livet!
Stina Berge, musiker och allt annat, berättar om en vild ungdom i ett Stockholm som bara delvis känns igen. Stefan Sundström sitter med och lyssnar storört. Fenomen som fladdrar förbi: Gärdetfester, allaktivitetshus, Västerbrokören, Hog Farm, Fregatten, Pugh och Puss. Namn som nämns: Micke Skummis, Bosse Skogis, Fuffe, Snuffe, Gonzo, Mabbe, KA och GA. Samt eventuellt OA. Wow! Spejsat!
Regissören med mera Christina Lagerson berättar vidare. Efter att ha lagt bakom sig Teskedsgumman med Birgitta Andersson och Från A till Ö med Birgitta Andersson är det dags för nästa klassiker: Trolltider - med Birgitta Andersson. Dessutom: Harry Martinson och bandsallad, Havamal, John Bauer, Olov Buckards gubbgalleri, familjeopera och osynlighetsmössor. Än en gång: kulturhistoria!
Regissören med mera Christina Lagerson berättar om hur hon skapade två av våra mest klassiska adventskalendrar, om samarbetet med en av våra mest klassiska komedienner samt litegrann om ugglan Helge. Elsa Olenius och Sandro Malmquist nämns. I ett ord: kulturhistoria! I två ord: kulturell historia.
Underhållaren och översättaren David Nessle pratar språkpoliser och slängpickor, Hobsala och Hobbinge, sommarfåglar, overaller och andra falska vänner, den onödiga brådskans tid, de tre Birgittorna, Thorsten Flincks scenerier, Astrid Lindgrens systrar, Einar Heckschers farfar, fem av åtta Skarsgårdar samt att sätta lampor under sädesmått. Clabbe nämns.
Konstexperten Cecilia Berggren tar rygg på tidningsmannen Johan Christian Janzon, a.k.a. Spada (1853-1910), för att måla en fresk över det sena 1800-talets konstnärskoloni i Grez-sur-Loing. Där - en Carl Fredrik Hill! Där - en Jenny Nyström! Där - en August Strindberg! Och där - inte mindre än två Larsson! Spada skriver fram dem alla men förblir själv osynlig.
Då och då smygs Hasseåtage-referenser in i Snedtänktsamtalen. Då och då smygs Hasseåtage-samtal in bland referenserna. Landets mest ambitiösa nöjesforskare Martin Kristenson pratar Hasseåtages debutfilm Svenska Bilder (1964) - en film som har mycket att förtälja om sin tid och sina medverkande. Ingmar Bergman och Hasse Ekman nämns. Mjölkcentralen också. Avsnittet tillägnas Per Åhlin (1931-2023).
Erika Lindblom, känd från Marianne Löfgren-avsnittet, pratar om Sveriges längsta och lågmäldaste teveserie Hem till byn (1971-2006). Förortsbingo! Jordbrukscentralisering! Nattligt spring i trapporna! En djupdykning i en djupdykning av ett Sverige i förändring. Hasse Burman spelas och Med Reventberg nämns.
Estradören Mattias Enn reder ut diverse begrepp från showbiz - 11 oclock-number, torch song, signaturmelodi, coda, örhänge - med utgångspunkt i en Lill Lindfors-bossa. Liza Minelli, Edith Piaf och Charles Aznavour trängs med Gösta Bernhard i tonsur. En och annan slipprighet lämnar en och annan mungipa.
Samtalet med Sissela Kyle fortsätter. En promenad mellan Gubbängen och Östermalmstorg med viss betoning på Södermalm. Boulevardteaterns långa sena nätter med Nils Moritz testikel och Göta Lejons Kent-revy. Dessutom Galeasens kroppsvätskor och Allan Edwalls mångsidighet. Samt Dramatens återgång till guldet. Och annat.
Finbesök av Sissela Kyle, som minns sin ungdoms S:t Eriksplan. Under åttiotalet påstods Stockholm vara världens teatertätaste stad, vilket inte sägs emot men kanske inte heller bevisas i samtalet. Så mycket hände längs tunnelbanelinjerna att det märktes i Eslöv. Från Trazzel på China till Teater Schahrazads Grotowskiläsningar. Meg Westergren nämns.
På femtiotalet får den svåra, atonala, intellektuella konstmusiken stor plats på en svensk offentlig arena. Kompositörer som Karl-Birger Blomdahl och Sven Erik Bäck anses viktiga trots att de är rent objektivt svårlyssnade. Musikprofessor Mattias Lundberg försöker förklara varför. Folkhemselitism! Måndagsgruppen! Sten Broman! Yohio! Thåström! Och inte mindre än två Karl Gerhard-kupletter!
Snedtänkt lägger sig otäckt nära samtiden, men håller sig på precis rätt sida millennieskiftet. Till julen -99 kom en cd där gamla läsarsånger och Frälsis-hittar gavs en ruffare ljudbild. En salig samling drog in 16 miljoner till Frälsningsarméns verksamhet, Roffe Wikström sjöng hallelulja, det unga Göteborg blandades med det lätt bedagade och Peps drog sig ur. Gunnar Frick var sammankallande och kan berätta allt.
En radioserie av Maria Gripe och Kay Pollak 1976 blev en roman av Maria Gripe 1978 blev en klassiker för ett par generationer unga läsare. Nittiotalisten Linnea Rönnqvist och sjuttiotalisten Kalle Lind diskuterar fenomenet novelizations, tordyvlar i svensk populärkultur, 16-minutersfilmen Öppet brev till Gud samt småländska kids som pratar utpräglad sjuttiotalsstockholmska. Ulf Lundell nämns.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Det finns förstås mer att säga om äventyraren, författaren och inte minst jägmästaren Eric Lundqvist - men också om andra svenska resenärer: Bengt Danielsson, Sten och Dagny Bergman, Astrid Bergman-Sucksdorff och Pippis pappa. Ett Sverige svältfött på exotism avtecknar sig mellan raderna i den historia Gustaf Görfelt berättar. Namn som nämns: Al Pitcher, Protes-Bengt och Barah - son av Bogis.
Snedtänkt utforskar exotiska platser och en av svenskarna som rapporterade från dem. Journalisten Gustaf Görfelt berättar ingående om den rastlöse brukspatronsonen och jägmästaren Eric Lundqvist, mannen som skrev Ingen tobak, inget halleluja som fanns i mormors bokhylla. Namn som nämns: Oskar Sadok, Sari, Västpapua, Count Dooku och Allan Edwall.
Artisten och kulturarbetaren Agnes Fred dyker upp för att diskutera de jazzmän som gjorde soundtracket till vår barndom. Georg Riedel, Bengt Hallberg, Jan Johansson och Toots Thielemans växlade mellan världsturnéer med jazzeliten och sånger om bananer, apor och små nallebjörnar. Barbro Lindgren, Jules Sylvain och ett lite för needy hus i skogen nämns.
I recept- och reklam- och livsstilsboken Kom in på en öl och en smörgås (1967) lärde Beppe, Slas, Jolo, Ströyer, Marianne Höök och Prippsbryggerierna - och i synnerhet reklamaren Per Henry Richter - svenskarna att bjuda över grannen på en bira och en macka. Fredrik Lindström utropar den till en av svensk historias tio mest belysande skrifter någonsin. Douglas Håge nämns!
Producenten och regissören Julia Messelt diskuterar vad somliga kallar roadmovies. Milstolpar i genren avhandlas: Easy rider, Vi hade iallafall tur med vädret och Thelma & Louise. Därutöver: stickspår, avtagsvägar och återvändsgränder. Namn som nämns: Bruce Springsteen, Jack Kerouac, Phil Spector och Gullspira.
Gycklargruppen härjade för längesen, precis innan allting började dokumenteras. Bert Gradin minns akrobatiken, trolleriet, kanonkulandet, tjejlyftandet, ficktjuveriet, dödshoppandet, Eldkvarn, Pippi, Rocktåget, Svepet, Jim Rose Circus sideshow och annat som hörde nittiotalet till. Kungens femtioårsdag! Jättelika armborst! Världens obehagligaste punghistoria! Clownen Manne!
Musikpedagogen och -forskaren Viveka Hellström orienterar oss bland fantastiska röster med fantastiska namn: Mabel Albins, Irmgard Österwall, Sonya Hedenbratt, Nannie Porres, Marlene Widmark och Beppo Gräsman. Monica Zetterlund får inte nämnas men nämns ändå elva gånger. I övrigt: vår mesta halva jazzsångerska samt Jan Guillou.
I en kall och hård stad, där ett människoliv är billigare än en flaska Pripps, på ett dunkelt hotellrum, bak neddragna persienner, möts två män, privatpoddaren Lind och den sinistre skurken Nessle. De har ett dubiöst uppdrag: att diskutera den Hollywood-genre som fransmännen döpte till film noir. Namn som nämns: Frasse i Tårtan, Robin Williams i Flubber och John Cleese i En fisk som heter Wanda.
Anny Josefson Ekegren rullar upp en, som det verkar, tidigare oberättad historia om köttfusk, kaninkonflikter och kontrollnämnder i andra världskrigets skugga. Franska och västgötska excentriker i kamp mot kaninavelsföreningar och svenska myndigheter! Djur som nämns: gråsparv, sillgrissla, angorakanin, grävling och silverräv. Namn som straffas in: Jan Guillou.
En av stofilkulturens stora tillskyndare, skivbolagsdirektören och filmaren Lasse Zackrisson, gästar äntligen Snedtänkt och pratar om ett av sina skötebarn: Ulla Billquist - sångerska i särklass med tragiskt levnadsöde. Lesbiska kotterier, mystiska bränder, fasadäktenskap, eventuella utpressningshärvor och det sorgligaste av avslut.
Henrik Dorsin, känd från 2017 års Om kupletten, återvänder för det längsta Snedtänkt någonsin. Namn som inte nämns: Axel Engdahl, Dagmar Olsson, Gustav Lövås, Bullan Weijden, Stickan Johansson, Staffan Tjernelds Taggenrevyer, Maria Lundqvist, Elof Ahrle, Olga Hellquist, Artur Rolén, Leif Amble-Naess, Carl Z, Tollie Zellman och Jan Guillou. I övrigt kom alla med.
Lekmän ordar om ordlekar! Popmusikmakaren Nippe Svensk alias barnboksmakaren Nils Andersson undrar om underliga underfundigheter i svensk pop och Svensk pop. Fulla finkar i fulla finkor! Ulla-trapid, Miss Nöjd och Katta Strof! Vänunnor som kloster på såren! Associativa assonanser och entusiasmerande kiasmer! Namn! Titlar! Ljud!
Jessica Haas Forsling har ägnat mer tid åt juden, ryssen, bögen, violinisten och bästsäljarförfattaren och hans 42 romaner än de flesta nu levande svenskar. Ett enastående levnadsöde mitt i Folkhemssverige: danska bankirer, blodtörstiga bolsjeviker, stumfilmsstjärnor, grevinnor, säkerhetspoliser, drömmen om Samarkand. Karl Gerhard! Per Gerhard! Fler Gerhard!
Den vandrande vålnaden i 21:e generationens one-piece har sina starka fästen i Bengali, Australien och Sverige, i synnerhet Eskilstuna. Hur blev Fantomen en sådan Sverigevän? Läste man Fantomen på åttiotalet minns man Fantomenläsken, läste man den på sjuttiotalet minns man när Fantis skapade ett djungelkooperativ. Professor Robert Aman pratar om hur Sverige förvaltat vad Lee Falk skapat.
Cineasten Helena Marcusson pratar om de svenska filmerna från beredskapsåren - från tjo och tjim till Anschluss och allegori. Hasse Ekman flyger flygplan, Edvard Persson flyger gås, Inga Tidblad läser dikt, Per Albin pratar, Sonja Wigert spionerar. Larm! Landstorm! Loffe! Sickan! Sigge! Samuel Fröler!
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
@skivtonten släpar med sig udda vinyl till Studio Tollarparn och diskuterar popen som inte var ABBA och den som nästan var ABBA. Fenomen som nämns: Palmers, Skifs, Glenmarks, Alexandras, Ted, Hawkey, Jojje, J:son, Anderson, Andersson, moogar, mellotroner, piccolotrumpeter, en och annan Dominique och inte minst våra kändaste Hadar.
En av våra flitigaste filmaktriser genom alla tider, död vid 47 års ålder, även lystrande till det unika namnet Wedday. Erika Lindblom vet påfallande mycket om en påfallande oskildrad skådespelare med ett påfallande sorgkantat liv. Namn som nämns: Margareta Krook, Karin Swanström, Tollie Zellman, Alice Eklund och Hjördis Petterson. Aktualitetsgrad: lagom.
Konstvetaren Linda Fagerström resonerar om varför vissa verk är så himla kända. Är det för att de är så himla bra eller för att de är så himla speciella? Vi lär oss skilja på tavla och målning, tar oss till Paris och Vinci, tittar upp på Jackson Pollocks fötter och gurglar holländska. Namn som nämns: Ingela Pling Forsman, Göran Palm, Sofia Wistam och Alfred E. Neuman.
Specialläraren Peo Valastig orienterar oss bland stora och små a:n, femmor, VG:n och diverse bokstavskombinationer som till synes slumpmässigt har bytts ut och ersatt varandra under gångna decennier och sekel. Realskola, läroverk, teknisk-praktisk inriktning och mängdlära sveper förbi i ett stycke skolhistoria. Jan Guillou och Lill Lindfors nämns.
Väl medvetna om samtidens vidrigheter väljer Snedtänkt att titta närmare på hur det lät på andra sidan järnridån. Rysksprängde Kristoffer Lieng analyserar rysk moll, umgängeskultur och taxichaufförsbeteende. Kalle Lind lyfter fram några gånger ryska tongångar letat sig in i svensk kultur. Karl Gerhard och Hasseåtage nämns så allt är som vanligt.
Den fleggmaniska skolfröken Lisa Wetterberg pratar Hasseåtages sista gemensamma verk, det lika överdådiga som minimalistiska lust-och-kammarspelet om de fyra temperamenten, det svenska nittonhundratalet, snusk, krig, bananer, uppfinningar och danspalatset Nalen. Erik Lindegren möter Ulla Billquist! Proudhon möter Bellman! Gunnar Svensson nöter pianospel! Där allt händer - och mycket fötter - är det kärlek på gång!
Bo Sjökvist, journalist med inriktning på excentriker, pratar om Sveriges enda beatförfattare, surrealisten, jazzbasisten och pornografen Sture Dahlström (1922-2001), vulkanmannen bakom Cyklonseptetten, Heingeborgens possessionat och många unga mäns gamle vän. Namn som nämns: Fitzenstrahl, Himmelstrutz, Pickelhaupt och Ehrenfeldt. Namn som inte nämns: Stakka Bo.
Goth & blandat med författaren Gabriella Håkansson om författaren Edgar Allan Poes själsliga verk och litterära värk. Han Poe-började skräcklet som Lovecraft föräcklade och detekterandet Doyle deducerade samt skapade science fiction till Vernes glädje och ära. En litterär förgrundsgestalt och moralisk avgrundsgestalt. Namn som nämns: Jerry Lee Lewis och Modesty Blaise. Ord som används: lökigt.
Östgöten Martin Hellström och skåningen Kalle Lind diskuterar Gyllesonen och Mjölbybon Theodor Larsson (1880-1937), bonnkomikern som gav Tage Danielsson Elektricitetsvisan, Karl Gerhard Johan på Snippen och Sven Wollter Bolsjevikvisan. Daterade nymodigheter! Smällpiskerockar! Hyvelspån! Både Humpen och Vreten!
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Snedtänkts nyvordna Danmarkskorrespondent Marthina Elmqvist tecknar en bakgrund till de danska författare som nämns av Gerhard, Afzelius, Thåström och Vreeswijk. En glipa öppnas i järnridån mellan kusterna. Gladporr, fläsk och inomhusrökning avhandlas. Jan Guillou nämns i förbifarten. Allt är som vanligt och ändå så forskellig.
Ett samtal inspelat på Göteborgs stadsteater i anslutning till deras pjäs Mr Burns. Niklas Kvarnbo Jönsson, din räddare i nörden, pratar om världens äldsta scriptade animerade sitcom, C3PO:s ben, Fred Flintas mimik, paret Addams kärlek till varandra, Michael Jacksons eventuella inblandning och många människors röster. Kalle Lind pratar trots att han tappat rösten.
Ingrid Edström (född 1931) basade för det sjuttiotalsbarnutbud som alla har mer eller mindre grundade åsikter om. Hon berättar om Julia och nattpappan, Broster, broster, Fröken Ensam hemma, Knubbe, Benny, Agneta & Björn, Mumlan, Tårtan, Pelle - en kille med tur, Ola och hans värld, Pojken med guldbyxorna och tjejerna som gjorde uppror men minns inte Knysten & Fräs.
Ingrid Edström (född 1931) basade för barnutbudet under det sjuttiotal vars barnprogram alla har mer eller mindre grundade åsikter om. Hon hinner dock inte längre än till 1969 i detta första samtal. Namn som nämns: Barbro Svinhufvud och elefanten Lunkentus.
Singer/songwritern Maja Heurling berättar om en äldre kollega, Signe Aurell (1889-1975), hennes i princip enda diktsamling Irrbloss (1919) och ett liv vi bara kan följa i fragment. IWW, IOGT, USA, Moa, krig och Fred nämns. Povel Ramel straffas in.
Snedtänkt drar igång höstsäsongen med ett samtal inför publik på Värnamo filmfestival. Kalle Boman har jobbat med de flesta av den svenska filmens excentriker: Bo Widerberg, Roy Andersson, Marie-Louise Ekman, Ruben Östlund. Samt dubbat Djungelboken.
Journalisten-kan-man-säga Linus Kuhlin, känd från Snedtänkts avannonser, berättar om den enarmade deckardrottningen, sångarbarnet, vildängeln, psykpatienten, drogbrukaren och journalisten Louise Loulou Forsell, troligen inte släkt med Lars eller Gry men lierad med de flesta som räknades. Kidnappningar! Spioner! Björnar! Henning Sjöström!
Filmkunniga Emma Gray Munthe diskuterar den dubiösa filmgenren rape-and-revenge - filmer om kvinnor som förnedras och utkräver hämnd. Kopplingarna mellan Bergman och Scream-filmerna! Christina Lindberg! Tarantino! Jörn Donner! Per Ahlmark! Blaxploition och nazisploition nämns! Snedtänkt - en grym podcast!
Språkvårdaren Catharina Grünbaum lotsar oss genom dagsverspoeten, populärhistorikern, översättaren, journalisten och intelligensprismottagaren Alf Henriksons produktion av dryga 20 000 dagsverser och 80-talet böcker. Ord som nämns: opera buffa, knittel, trollflöjt och lingonben. Saker som faktiskt inte nämns: Henriksons seger i schlager-sm 1965 och storverket Hexikon.
Ledarskribenten Lotta Ilona Häyrynen ledsagar oss in i Isfolkets rike. Svorska Margit Sandemos långserie hör till Nordens bäst säljande böcker utan påtaglig hjälp av bibliotek och akademier. Till framgångsingredienserna hör demoner, släkthistoria, snusk och truppförflyttningar. Jan Guillou nämns.
Filmvetaren Jannike Åhlund diskuterar tecknaren, snillet och leptosomen Oskar Andersson, mannen som gjorde Mannen som gör vad som faller honom in. Det tidiga 1900-talets Stockholm tecknas, ballonger exploderar, Hjalmar Söderberg skryter, Hasse Z gör beväring, Anna Hoffman-Uddgren antyder kungliga gener, OA skämtar och lider.
Diversevetaren Jimmy Wallin orienterar oss i den ohemult populära danska filmserie som påminner kusligt mycket om en nästan lika populär svensk filmserie - och dessutom en norsk. Egon/Sickan, Benny/Vanheden, Kjeld/Rocky, Dynamit-Harry/Dynamit-Harry och inte minst Yvonne/Doris passerar i ikonisk profil. Gladporr och tradjazz nämns.
Shakespearekännaren Kiki Lindell-Tersmeden tar oss från det sena 1500-talets London till senare tiders ifrågasättanden om Shakespeare verkligen skrev Shakespeares pjäser, om kungligheter verkligen kan bete sig som allmoge på scen och om det verkligen är så trevligt att ha en falk på fingret. Hasseåtage nämns. Vad övrigt är, är babbel. Allt är som vanligt.
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Konstkunniga Cecilia Berggren från auktionsfirma som delar namn med fylleförfattare pratar om modernisten, adelsmannen, resenären, dandyn och privatpersonen Nils von Dardel. Mängder av folk från då nämns, i synnerhet mecenaten Rolf de Maré och dennes mormor samt diverse Wallenbergare och Klinckowströms och halva ursprungliga Ratata.
Nöjesstofilen Stefan Jansson är tillbaka med ännu fler exempel på när nöjeshistorien hade kunnat se annorlunda ut. Alternativa levnadsbanor och -vanor för Bertolt Brecht, Lillemor Dahlqvist, Martin Ljung, Thorsten Flinck och Dynamit-Harry diskuteras lite väl ingående.
Professrix Ida Östenberg dyker ner i den svenska spex- och revytraditionens relation till antiken. Herkules Jonssons storverk, Sten-Åke Cederhöks pegas, Athens Karl Gerhard, Karlstads Lysistrate, Emy Hagmans göteborgska spartanska, Bengt Martins litterära porr, löspenis en masse, ökända hästar, Thespiskärror och dityramber i Uppsala.
Antiksprängda professrix Ida Östenberg hjälper till att reda upp i kaotiska mindmaps och tidslinjer. Spår följs från Bellman till Afzelius, från Sif Ruud till Hatte Furuhagen, från Gallien till Hollywood. Gudar, hjältar och svanar trängs med män med stränginstrument. Penelope rimmar nästan på O.P.
Alfhild Tamm hade inte bara ett namn med klang. Hon blev Sveriges första kvinnliga psykiater, skrev en bok om onani på trettiotalet, brevväxlade med Sigmund Freud, hade Karin Boye som analysand och bröt mot en och annan förväntning. Psykoanalytikern och tidskriftsgrundaren Per Magnus Johansson tecknar ett porträtt av en kvinna som stack ut.
Kika dicka ding-diggaren och litteraturvetaren Cecilia Lindhé visar upp en del av sin samling Tommy Körberg-artefakter och försöker greppa runt en stor och spretig produktion. Elektroniskt, filmmusik, Tysklandsschlager, cabaret, Clabbe, Brel, Birger Sjöberg, Bruno K, Blixtlås, korv, konst och ryttar-VM. Ann-Kristin Hedmark nämns!
Risken minns! Du känner väl Gunnar Danielsson och Lars Ferne Fernebring? De utgjorde Risken finns, ett band som fanns i ett par år i början av sjuttiotalet, som bildades för att kunna medverka i teve och som tog på sig gympaskor för att kunna springa när de uppträdde för göteborgsvänstern. Kallar man dem proggens narrar säger de inte emot så mycket.
Ambitionen bakom samtalet: teckna en visans alternativa historia utan Bellman, Taube och Cornelis. Givetvis nämns Bellman, Taube och Cornelis - men också Sven Scholander, Ruben Nilson, Elisabeth Hermodsson, Margareta Kjellberg och Clabbe. Gäst: Marita Rhedin, visforskare.
Författaren - jojo! - David Nessle är tillbaka och redogör med sedvanlig energi för de tidiga skandinaviska deckarna. Osannolika namn som Robinson Wilkins, Stein Riverton, Øvre Richter Frich, Jul. Regis, Prins Pierre, Harald Selmer-Geeth och kort och gott Klinckan radar upp sig och sina dådkraftiga hjältar och halvrimliga intriger.
Han var med i Åsa-Nisse och tjocka släkten 1963 och i 101-åringen som smet från notan och försvann 2016. Däremellan löper hans liv parallellt med Göteborgs teater. Iwar Wiklander berättar om Folkteatern, en sur Sten-Åke, Birgitta Ulfsson, Rövarna på Järntorget samt Roland Janssons inandning i Herrljunga.
Litteraturprofessor Eva Borgström beskriver hur kärlek mellan kvinnor skildras i en tid innan saker kan skrivas rakt ut. Namn man inte tänkt på den från gymnasiesvenskan dyker upp och visar sig mer eller mindre toleranta: Fredrika Bremer, Ellen Key, CJL Almqvist, en kille som vill kallas Ågust.
Kalle Lind och mediehistorikern Emil Stjernholm diskuterar femtioårsjubilerande samhällsinformationsprogrammet Anslagstavlan och det Sverige som sipprar fram mellan propåerna. Janne Loffe! La Nilsson! Energikommittén! Kötthalter! Vinterdäck! Deklarationsdags!
En kulturarbetare i vardande - Emile Lundell Hydén - pratar om en kulturarbetare i det förflutna - Cole Porter - och en kulturarbetare i mitten - Kalle Lind - drar paralleller till en kulturarbetare i Sverige - Karl Gerhard. Dessutom nämns centralstimulantia, Tin Pan Allen och laxermedel.
Estradören och regissören Stefan Jansson är tillbaka och ställer viktiga frågor. Vad hade hänt om Malmsjö sjungit Köris? Vad hade hänt om Bergman filmat Povel? Vad hade hänt om Sickan tackat ja till Sjöman? Vad hade hänt om det blev Fyrtornet, Indonesen och Eva? Jan Guillou nämns!
Snedtänkt i mångdubbel bemärkelse. Litteraturvetaren Bibi Jonsson orienterar oss bland nationell lyrik, Blut und Boden, antisemitism och Stortysklandsvurm. Lindholmare och furugårdare marscherar förbi. Namn som nämns: Magda Bergquist von Mirbach, Annie Åkerhielm och Vera Oredsson.
Lasse Diding, hotelldirektör och miljonär som ofta beskrivs som kontroversiell och excentrisk, samlare av precis allt, bland annat hus, uppstoppade djur och cigarrgördlar, fanatisk beundrare av Jan Myrdals skriftställning, utdelare av Leninpriset, kommunist, patafysiker och svuren bokvän, beskriver sin vanlighet.
Kalle Lind möter Tomas Bolme inför intim publik i Skara. Tanken var att samtalet skulle handla om teve- och lp-versionerna av Tintin, där Bolme gjorde Tintin, men det kom att handla om hyfsat mycket annat. Quincy Jones hus! Thåström i publiken! Gösta-Pelles avtalsklausuler!
Lena Margret Junoff - primadonnan från Hisingen - och Hanna Chawki har projektet Cosmic Ellington Girls. Kalle Lind lyssnar häpet på Junoffs berättelser om David Bowies frisyr, Lill-Babs västtyske manager, tiden med Hep Stars och Elvisgiget som aldrig blev, och om möjligt häpnare på Chawkis redogörelse om växtkommunikation. Håll i åkbrädan! Det händer mycket!
Gurli Maria Bergström, dotter till Kol-Kalle och Lydia Lax, Sundsvalls finest och en i trion Tant Gin, Tant Kron och Tant Fenedrin, tog sig namnet Kai Gullmar, föll som en mogen tomat för en dansk dansös och tonsatte halva trettiotalet. Ingela Hofsten berättar om en pionjär och banbrytare som kom hyfsat långt med täckhet och en bra bit med käckhet men nådde fram med fräckhet.
Micke Brodin berättar om sin amerikanska faster: barn- och vuxenförfattaren Paula Fox. Halva nittonhundratalets kulturbransch paraderar fartfyllt förbi i förbifarten: Paul Auster, Buster Keaton, Graham Greene, Shirley MacLaine, Maurice Sendak och Maria Gripe. Slavskepp! Seriemördarserier! Borttappade barnbarn som visar sig vara rockstjärnor! Nästan allt är sant!
Kalle Holmqvist - känd från Snedtänktavsnittet om bokstavsvänstern - avhandlar en av sjuttiotalets flitigaste författare inom genren socialistisk barn- och ungdomsförfattare: Sven Wernström. Trälar, revolutionshunger och robinsonader nämns. Öknamnet Siv Aggressiv dissekeras. Kamrat Jesus glöms.
Spisarkväll med Enn, Lind och Borg! Mattias Enn och Kalle Lind spelar favoritspår med Povel Ramels antiprimadonna, Evert Taubes duettpartner, Vårat gäng- och Flickery Flies-stjärnan, kontraalten och tydligtextaren Brita Borg. Ingela Agardh nämns och hörs.
Elisabeth Husmark har varit journalist sedan 1950-talet och berättar frimodigt om möten med journalistlegender, nobelpristagare, inrikesreportrar, partisekreterare och chefredaktörer för Röster i Radio. Samt använder det gamla tjusiga begreppet aplomb (som autocorrect vill ändra till spelombud).
Snedtänkt besöker Riksarkivet där Jens Kling guidar oss i Statens biografbyrås digra arkiv. Nästan hundra år av stolt statlig censur avverkas. Siewert Öholm förbannar Sodoms 120 sista dagar. Thorsten Flinck, Christina Lindberg och Sara Lidman nämns. Samt Jan Guillou.
Jur.dr. Karolina Stenlund fick i disputationsgåva en gyllene möjlighet att utföra akademins tredje uppgift: att medverka i Snedtänkt. Hon orienterar lundensaren Kalle Lind i Uppsalaskolan, en filosofisk strömning som påverkade nyckelfigurer inom flera av de viktiga maktsfärerna: DN, AB, SAP och Myrdalfamiljen.
SR uppsöker fiendeland. Radioveteranerna Henrik Kervall och Sven Hallberg tecknar den kommersiella radions svenska historia: från Radio Nord och Syd via pirat- och när- och studentradio till Stenbeck och NRJ. Disco! House! Denniz Pop! RobnRaz! Jan-Erik Wikström!
Medieforskaren Joanna Doona diskuterar skrivbordets funktion i studiodekoren hos tonightshows, latenightshows och latelatenightshows med Conan och Fallon och Carson. Kalle Lind gör vad han kan för att peta in Hyland och Aschberg. Ord som förekommer: högblank och amalgam.
Jan Holmberg, vd på Stiftelsen Ingmar Bergman, ämnar ge upprättelse åt Bengt Jahnsson, DN-kritikern som fick en fulknuff av Bergman och hånades av Hasseåtageågösta från scen. Elakheter, grovheter och allt vad det heter! Återpublicerade krognotor! Skickade femtiolappar! Teaterkritikseminariet -81!
Kulturhistorikern Ulrika Torell har lusläst högvis med veckopress och hälsoråd för att teckna en bild av efterkrigstidens förhållande till tobaksrökning. Kalle Lind minns sin barndoms rökrum. Astmacigaretter! Sportpipor! Tobaksmaranata! Jan-Olof Strandberg!
Viktor Engberg från podden Nörden & jag diskuterar Gösta Nordgren, bandyspelaren från Bollnäs som blev superstjärna under det lagom fräcka namnet Snoddas. Snoddaskiosken! Snoddasduken! Snoddasskjortan! Passivt aggressiva managers! Kaffe!
Skribenten och poddaren Anna Björklund guidar Kalle Lind längs mytomspunna adresser och framför en och annan åsikt. Fenomen som nämns: fläskkotlettsfrisyrer, självförtroende, internationalism och Jan Malmsjös flor.
1988 såg Kalle Lind ett inslag i SVT:s kulturprogram Kulturen (inte Rikets kultur, som sägs i programmet). Det handlade om den punkiga teatergruppen Teater Sputnik och innehöll naket och satir. Tjugotre år senare frågar han medlemmarna Martin Jonols och Ludvig Josephson vad han egentligen såg.
Meta Bergqvist, scripta på Jacobs stege och Caramba!, berättar om vännen och kollegan som införde glam och glamour i SVT, pratade ryska men inte italienska, tjatade till sig Diana Ross, klädde Magnus Uggla i drag, frotterade sig med divor och dansband och dog på tok för tidigt.
Namndropparbonanza! Journalisten Tobias Pettersson, för objektivitetens skull från både Norr-och Linköping, droppar spaningar om hårfärger, rockjournalistik och Motala! Bruno Kenneth Öijer nämns!
Johanna Forsman berättar om de som hittat på de där orden och händelserna som andra fått äran för. Namn som nämns: Ester Julin, Torsten Lundqvist, Ulla Isaksson, Stina Bergman, PO Enquist och Peter Settman.
Snedtänkt rivstartar med en proggodyssé! Kalle Lind möter generationsromanförfattaren, Gläns över sjö & strand-sångaren, grönavågaren, Moderna Museet-utställaren och Musikens Makt-skribenten Peter Mosskin.
Säsongsfinal! Snedtänktinstitutionen David Nessle gästar för tolfte gången. Ämnet är musikalöversättaren, kriminalförfattaren, manusförfattaren, violinisten, biograf- och restaurangmusikern, rimsmeden, kåsören och kritikern Gösta Rybrant, stundom kallad Flips. Torsten Kreuger! Åke Ohlmarks! Åke Ohberg! Zarah Leander! Per Gessle!
Alva Bratt gör Lena Nymans dagboksröst i den kommande dokumentären om en av våra oftast geniförklarade aktriser. Hon pratar nakenchocker, söderbönor, sju flickor, fria teatergrupper, revyscener, privatteatrar, Kristina Lugn, Bodil Malmsten och beundrande karlar - en kokhet klokhet, galenskap med sans.
Dramatikern Rita Hovne Dahlberg berättar om en kvinna med både guld och strupe, om än inte i kombination: Florence Foster Jenkins, operastjärna i sin egen värld av potatissallad och döda människors stolar, tolkad av Meryl Streep och Babben Larsson, hyllad av alla som fått betalt. Schwarzenegger nämns!
Tevemannen, producenten och programledaren Staffan Ling redogör för vänskapen med Bengt, irritationen på Siewert, inspelningarna i Malmö, julstrulet, julklådan, Femettan, Åmanlagarna och förolämpningarna från inte mindre än två statsministrar! Sant, sånt och sanslöst!
Snedtänkt firar 300 avsnitt! Författaren och skåningen Maria Maunsbach diskuterar kollegan och landsmannen Fritiof Nilsson Piraten. Nyponsoppa och filmjölk! Hemmagjord bäsk! Avföringsprov! Homoerotik! Häradsindelning!
Susanne Gerthel berättar om sin far Olav, operastjärna, topplisteartist, stort namn i Malmö, Göteborg och Salzburg. Gustav Wally, Frank Sinatra, Kjerstin Dellert, Snoddas, ett dekorerat askfat, en tatuerad överarm, Glada änkan, Vita Hästen och Stora famnen nämns.
Stefan Jansson plockar upp trådarna som dinglar i luften sedan sist. Gerhard, Bernhard, Ramel och Dorsin virvlar förbi. Snoddas hånas, gammeldans föds, sexologer rabblas och formuleringar i kuplettrader som ingen citerat på decennier förklaras.
Dansbandsnörden Joakim Olsson Agerskov pratar om de representanter för Sveriges största subkultur som blivit allmänt kända. Bredvid Charlotte Perelli och Lotta Engberg nämns Annika Hagström och Janne Josefsson samt termer som Flamingo och fox.
Kalle Lind och etnologen Rebecka Lennartsson pratar offentliga damer, horbaler, spinnhuskonor, trämärrar, gatramsor, bordellmammor och jungfruburar. Gösta Ekman och Notorious B.I.G. nämns.
Kalle Lind och journalisten Mats Samuelsson diskuterar professorn, konstnären och banbrytaren Joseph Beuys. Namn som nämns: Warhol, Kraftwerk, Zappa, Yoko Ono och Karl Gerhard.
Kalle Lind och historikern Jenny Björkman diskuterar boken Lort-Sverige och radioserien På husesyn med Ludvig Nordström från 1938. Slemmiga skägg! Radiotekniker som varit i Amerika! Den vita piskan! Tant Strul nämns.
Seriekunnige Jimmy Wallin är tillbaka för att visa sin tidningssamling. Pellefant, Peo, Pip, Pippi, Modde, Nacka, Mika, Katitzi, Ante, Dante, Bert, Kurt, diverse deckarduor och Lasse Holms porrplatta nämns.
Medievetaren och Snedtänktveteranen Sara Ödmark diskuterar vad andra kallar cameos - roller som sticker ut och förgyller. Alla tänkbara namn nämns, förutom just det exempel du själv kom att tänka på.
Kalle Lind och förläggaren Mikael Tegebjer diskuterar tre av Åshöjdens BK:s inkarnationer: de fyra böckerna, teveserien och den tecknade serien. De glömmer Lennart Hylands radioinläsning, som å andra sidan hörs inledningsvis. Py Bäckman nämns.
Kalle Lind och journalisten Göran Holmqvist diskuterar blues-, reggae- och scanjakungen Per-Åke Tommy Persson. Schottis i baktakt, röster från svenska, amerikanska och afrikanska södern och den eviga frågan vad fan hög standard är.
Kalle Lind ger sig ut på tunn is och pratar brittisk barn-kult-sci-fi med fantasten och läraren Kristina Rudbjer. Konturerna av ett hyperbrittiskt fenomen tecknas. Björn Gustafson och Nina Gunke nämns.
Kalle Lind och levnadstecknaren Per Wiker går ner i sin källare och hittar en artist mitt i tidens flöde. I mängden av namn hittar vi James Hollingworth, Diana Nunez, Per Myrberg, Orup, kapellmästare, skivbolagsdirektörer, studiomusiker och röstdubbare.
Kalle Lind och Bellmanbiografen Carina Burman diskuterar Bellmanhistorien och Bellmanhistorier. Hur överlevde Carl Michael från 1700-tal till nu? Och hur överlevde han medan han levde? Candlemass nämns.
Seriesprängde Jimmy Wallin vrider ringarna till max så de bildar de helfestliga, allmänbildande, jätteintressanta och kunskapsorienterande orden Lasse Skutt och Hasse Skalman. Lena Furberg harangeras.
Fredrik Lindström, känd från Pangbulle, dyker upp och dyker ner i den tidsanda som beskrivs i Maj Sjöwalls och Per Wahlöös Beck-dekalog. Du-reformen! Det barhuvade samhället! Sexualutredningen -76! Utvikningar utlovas!
Mediehistorikern Charlotte Nilsson tar oss med tillbaka till Insjön tidigt 1900-tal och följer Åhlén & Holms och Clas Ohlsons framfart på postordermarknaden. Barnpistoler! Flygande korvar! Högfärdsdjävulen!
Regissören Niklas Kvarnbo Jönsson är tillbaka för att diskutera efternamnet Olssons centrala plats i svensk humor. Namn som nämns: Fridolf, Selma, Kurt, Fingal, Stig-Helmer, Romeo, Melitta, Elvira och bröderna.
Julia Caesar gjorde över 140 filmroller, spelade friluftsteater så att tågen överröstades och hamnade på Svensktoppen vid 82 års ålder. Roger och Anna-Maria Blomgren lyfter fram svensk folkkomedis rivigaste rivjärn.
Kalle Lind och mednörden Stefan Jansson vältrar sig återigen i revyhistoria. Vilka åsyftas och vad förväntades man skratta åt när det begav sig? Dix Dennie, Karin Kavli, Margit Manstad, Tora Teje och Greta Garbo nämns.
Kalle Lind mötte Mona Haskel, Hasseåtages sekreterare, kamrer, scripta och goda samvete, i ett audiellt otillfredsställande kök 2018. Samtalet får anses innehålla ett så viktigt vittnesmål att ljudet kan bortses ifrån.
Kalle Lind och förläggaren Jimmy Wilhelmsson pratar i synnerhet om Jim Henson, mannen bakom Sesame Street, The Muppet Show och Fragglarna. Eftersom samtalet släpps på julafton nämns Mupparnas jul.
Kalle Lind uppmärksammar femtioårsjubileet av rivningen av gamla showkrogen Hamburger Börs. Gästar gör Christer von Arnold, f.d. ägare, samt en av Börsens flitigaste artister - the one and only Lill Lindfors!
Hanna Olsson Berg från Aftonbladet samtalar med Kalle Lind om Berras bar, Adamos söndagsbilaga, Heimersons badbrallor, Ahlmarks avgång och enda gången Lena Mellin blivit lillagummad.
Kalle Lind möter Jonas Dillner och Natalie Hernborg från podden Sexnoveller Deluxe för ett samtal om buskisporr, hantverkare, stussar, flaggstänger, murklor och fjädrar. Jan Guillou nämns.
Kalle Lind och journalisten Linus Kuhlin fortsätter att tränga sig ner i nittiotalets humormediala fenomen framför andra. Namn som nämns: John L Byström, Cecilia Nordlund och Erich Hörtnagl - samt några mer obskyra.
Kalle Lind och de sjungande systrarna Lockwall pratar om den oförlikneliga sångerskan och artisten Anita Lindblom. Skönsång! Skönstaxering! Flyttbråk! Astrologi! Gunnar Sträng!
Kalle Lind möter Bengt Olander, född i skämtartikelsbranschen och fd vd. Muggpapper med sedeltryck! Asiatiska plastspyor kontra tyska! Skummande sacketter! Janne Bark!
Kalle Lind och Malin Källström, med titeln ingenting, lyfter fram ett anonymt landskap genom att rabbla många som flyttat därifrån och några få som flyttat dit. Pugh Rogefeldts bror nämns.
Kalle Lind möter diskjockeyn, skivartisten, klubbarrangören, kroginredaren, copywritern, managern, poeten, filosofen, innovatören och reservofficern William Freestyle. Oerhört många namn nämns.
Kalle Lind och välbekanta Åsa Moberg pratar om en pionjär inom teater och hbtq-litteratur: Brita von Horn. Den polemiske Vilhelm Moberg! Den kedjerökande Elsa Collin! Den oförlikneliga Tollie Zellman!
Kalle Lind möter revykungen Peter Flack för ett samtal om underhållningslegender, Montreauxfestivaler, världsstjärnor och Örebro. Svenska Sesam och Inga Gill nämns.
Kalle Lind och modevetaren Emma Severinsson diskuterar det glada, gyllene och rytande 1920-talets moderna kvinnotyp. Kokain! Dekadans! Ernst Rolf!
Kalle Lind och ständiga teveexperten Sara Ödmark diskuterar sidekicks i teve och radio och Sverige och annorstädes. Xena, Tant Mård, Granneman och palmen Bertil nämns.
Kalle Lind och mästerbiografen Klas Gustafson diskuterar multikonstnären, namnbytaren och ordvrängaren Robert Robban Roban Zero Ree-Pete Bridgemountain-Broberg. Johannes Brost nämns.
Kalle Lind och murveln Maja Aase diskuterar språket i tidningen Expressen. Sigge Ågrens stenciler! Bo Strömstedts sirligheter! Peter Himmelstrands rirajting! Dessutom: livströtta fotografer och mer piss!
Författarna Christer Engström och Daniel Carlberg diskuterar räknemaskinsfabriker, fotbollsframgångar, folkhem och rekordår. Söla, Knalin och Nickson nämns.
Kalle Lind går på museum och hör antikvarien Helén Lilja berätta om kostymören och modedesignern Svenbörje Gaborn. Zarah, Lilian, Sofie Lindberg, Git Gay och Ålakungen nämns.
Kalle Lind och musikern Emelie Ekberg diskuterar en av det svenska 1900-talets största filmstjärnor: den glittrande glada Sickan Carlsson. Namn som nämns: Annalisa Ericson, Birgit Tengroth och Cardi B.
Kalle Lind och Killingbiografen Linus Kuhlin diskuterar de fem, sex eller möjligen åtta sextiotalistmän som under 1990- och 2000-talet larmade och gjorde sig till på scen och teve. Vic Reeves nämns, Bob Mortimer glöms.
Säsongspremiär! Kalle Lind möter den mångmedverkande texttillverkaren, Disneydubbaren, Främlingsförfattaren och Svingelskogaren Monica Forsberg. Eventuellt presenteras ett scoop.
Kalle Lind och drag-, mun-, piano- och orgelspelaren Bernt Andersson går igenom en lång karriär. Spotnicks, Nynningen, Kent Andersson och Lennart Hyland nämns. Säsongsfinal!
Kalle Lind och historikern Peter K. Andersson kopplat grepp på en inflytelserik radioserie. Namn som nämns: Olive Oyl, John Lennon, Brita Borg, Hal Ashby, Jennifer Saunders och Söderhavsön Fnippe.
Kalle Lind och journalisten Charlotta E Lindell utforskar våldsamma subkulturer i allmänhet och fotbollsvåld i synnerhet. Fotbollsspelare, postpunkare, raggare och irländare nämns.
Kalle Lind och den outtröttlige David Nessle pratar fort om Alice Babs, Ulla Billquist, triangeln Arefeldt-Olrog-Ramel och Vilhelm Mobergs skonummer - samt bjuder på några fina fakta om Nils Perne.
Kalle Lind pratar med Gävlesprängda Anders Sundin och Peter Alzén om Mora Träsk, Di Leva, Kicki Moberg, PF Commando, Dan Eliasson och en jädra massa andra.
Kalle Lind pratar med Thérèse Juel, vissångerska m.m. och barnbarn till vissångerskan m.m. Karin Juel. Karins styvkusin och Thérèses tremänning nämns.
Kalle Lind och nördkompisen Niklas Kvarnbo Jönsson diskuterar pianosatirikern Tom Lehrer. Namn som nämns: Gilbert & Sullivan, Simpsons, Monty Python och Monica Zetterlund.
Kalle Lind och Fräulein Ann Edliden fortsätter diskutera tysk humor. Namn som nämns: Lill-Babs, France Gall, Monty Python, E-type, Ingmar Bergman och Fredrik Backman.
Kalle Lind och nöjesjournalisten Ann Edliden pratar Butternrede, Millowitsch Theater, Trude Herr, Mario Barth, Rudi Carrell och Hintnerjugend. Janne Halldoffs bror nämns!
Snedtänkt firar 250-programsjubileum genom att låta allt vara som vanligt. Återkommande gästen Fredrik af Trampe diskuterar återkommande ämnet Peter Himmelstrand, produktiv och kreativ journalist och låtmakare. Namn och låttitlar nämns i överflöd.
Kalle Lind möter några av Kalle Stropp-skaparen Thomas Funcks efterlevande: Ann-Christine Bergholm och hennes barn Micke och Emelie. Även smörsångaren och saltgurkstjuven Lasse Lönndahl nämns.
Kalle Lind lyssnar när subkultursamlaren David Nessle diskuterar science fiction/sci-fi/sf/vetsaga/faktasi. Begrepp som nämns: androider, månresor, fandom, spritduplikatorer och Skurup.
Kalle Lind och krogungen Maria Lindberg Howard pratar om hur man stuffade och diggade i Stockholm när det begav sig. Namn som nämns: Stampen, Muggen, Gamlingen, Bolaget och Marty Feldman.
Kalle Lind och professor Lars-Henrik Ståhl diskuterar barnteve från länder som inte längre finns: DDR, Sovjet, Jugoslavien och Tjeckoslovakien. Agnetha Bolme-Börjefors nämns.
Kalle Lind och kulturdiversearbetaren Agnes Fred pratar om svensk filmhistorias näst rikaste verk. Namn som nämns: Marie-Louise Ekman, Alfred Hitchcock, Pauline Kael och George Martin.
Kalle Lind och historikerna Andrès Brink Pinto och Martin Ericsson går igenom stockholmska stadskravaller under 1900-talet. Subkulturer som nämns: päron, gnurglor, dorisar, snobbar och chilenare.
Kalle Lind möter två barntevepionjörer: Inga Tobiasson (f 1920) och hennes pojk Bosse. De gjorde teve första gången 1954. Namn som nämns: Stanislavskij, Tjorven, Lasse Lönndahl och Barbro Svinhufvud.
Kalle Lind möter Leif Schulman, sedan sjuttiotalet skribent för den omdiskuterade veckotidningen. Namn som nämns: Lisa Winnerlid, Ebba Samuelsson, Tua Lundström och ABBA-Agnetha.
Kalle Lind och bibliotekarien Katarina Hjärpe läser kåsören och författaren Anna Lisa Wärnlöf, något mer känd som Claque. Torgny Segerstedt nämns! Stefan Mählqvist hörs! Bangs anhöriga blandas ihop!
Kalle Lind och Mjölbyfödde Martin Hellström går igenom Mjölbys plats i svenskt kulturliv. Ture Sventon! Barbro Lindgren! Jacques Werup! Torgny Wickman!
Kalle Lind och journalisten Lars Berge diskuterar naturfilmaren, jonglören och visslaren Jan Lindblad och inte minst hans tigrar. Roy Horn, Klaus Kinski och Indira Gandhi nämns.
Kalle Lind och teatermångsysslaren Susanne Marko pratar opera ur diverse vinklar: Puccini, Pasolini, Lehár, Bizet, Benatzky, Callas, Castafiore, Mozart, Wagner, kulturtanter och kulturmän.
Kalle Lind och estradören Stefan Jansson går igenom dem som står i mitten av eftertexterna i gamla svenska filmer. Viran Rydkvist avhandlas!
Kalle Lind och teveexperten Sara Ödmark pratar om s.k. spinoffer. Namn som nämns: Fonzie, Xena, Alfhild, Ortrud och Anders Gernandt. Samt smurfer och gnuttar.
Kalle Lind och estradören Mattias Enn pratar och sjunger om Svenska Amerika Linien, en gång den centrala kopplingen mellan Sverige och USA. Namn som sjungs: Ann-Ida Broström och prins Bertil.
Kalle Lind och filmprofessor Mariah Larsson diskuterar skådespelaren, regissören och personligheten Mai Zetterling. Repliker som fälls: Pederasti!, Vi skiter i Bergman!
Kalle Lind och fantasten Mikaela Härdner pratar om Sveriges första varjedagsåpa Skilda världar. Namn som nämns: Tuva Novotny, Cajsalisa Ejemyr, Noomi Rapace och Fredrik Reinfeldts bror.
Kalle Lind pratar med barfotaforskaren Mattias Axelsson om julens tevetraditioner. Namn som nämns: Jeanette von Heidenstam, Toivo Pawlo, Per Oscarsson, Bambi och Sartre.
Kalle Lind och den mångförslagne Carl-Michael Edenborg pratar om den senares far, den musikaliske komikern Bernt Dahlbäck (1939-1978). Robin Hood! Peter Himmelstrand! Fläsket brinner! Imitationer!
Kalle Lind samtalar med universitetslektor Elisabet Björklund om svensk sexualupplysning på film. Personer som nämns: Torgny Wickman, Simon Spies, Ulla Jacobsson, Per Garthon och Travis Bickle.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Foto: Maja Björsne
Kalle Lind och superarkivarien Fredrik Tersmeden återupptäcker en bortglömd revykung. Namn som nämns: Johnny Bode och Anna Branting. Platser som nämns: Malmskillnadsgatan och Långholmsfängelset.
Kalle Lind möter Urban Wrethagen och Peter Emanuel Falck, dvs männen som gav oss musikalen Fantomen på Scalateatern 1985. Johannes Brost sjunger, Kjell Bergqvist spånar, Lee Falk blir sur.
Podden som pratar om det inga andra poddar pratar om.
Kalle Lind möter Edna Alsterlund, en gång sport- och krimreporter på bildtidningen Se (1938-1981). Namn som nämns: Rune Moberg, Gits Olsson, Abbe Bonnier och Astrid Lindgren.
Kalle Lind pratar tidningen Z med dess forna grundare Jörgen Widsell. Namn som nämns: Robban Aschberg, Staffan Heimerson och en jädra massa Jan. Ett testosteronladdat stycke mediehistoria.
Kalle Lind och Järrel-fantasten Camilla Lund pratar om en av svensk films aktivaste aktörer. Namn som nämns: Karin Juel, Vivica Bandler, Marianne Löfgren, Ted Åström, Jan Guillou samt alla.
Kalle Lind och litteratukritikern Ulrika Milles pratar om kultursuperparet Stig Ahlgren och Birgit Tengroth. Namn som nämns: Elsa Nyblom, Astrid Lindgren, Maja Lundgren och diverse Bergmän.
Kalle Lind och journalisten Pelle Thörnberg associerar sig fram genom intervjuhistorien. Namn som nämns: Grynet Molvig, Stina Lundberg Dabrowski och Jens Byggmarks mamma. Samt Guillou och Skytte.
Kalle Lind och medicinhistorikern Nils Hansson diskuterar dem som inte fick Nobelpriset. Namn som nämns: August Strindberg och Håkan Juholt. Namn som inte nämns: Svetlana Aleksijevitj.
Kalle Lind och David Fibban i lådan Nessle diskuterar svensk mellankrigsschlager. Namn som nämns: Hilmer Borgeling, Berco, Garbo, Babs, Nonne Hall och Nikki Sixx.
Kalle Lind och Eva Wilke botaniserar vidare i skivbolaget Silence utgivning. Namn som nämns: Thore Skogman, The Monroes, Traste Lindéns kvintett, Bobbysocks och Bergman Rock.
Kalle Lind far till Koppom och träffar Eva Wilke på skivbolaget som gett ut Bosse Hansson, Gudibrallan, Philemon Arthur & the Dung, Grisen skriker samt en dröse andra som avhandlas i del 2.
Kalle Lind och tusenkonstnären Toni Rhodin berättar för levande lundensare om skäggiga damer, siamesiska tvillingar, apkvinnor, ormkvinnor, jättar och lilleputtar. Myggans Nöjeslexikon nämns!
Kalle Lind och Svenska Wodehousesällskapets John Pettersson pratar om den brittiske humoristen Pelham Grenville Wodehouse. Namn som nämns: Lord Emsworth, Birgitta Hammar och Johan Hakelius.
Kalle Lind och Ina Lundström fördjupar Göteborgsdiskussionen från Snedtänkts andra avsnitt någonsin. Namn som nämns: Skit-i-handfatet, Snoppen och Sven Wollter. Inspelat inför levande göteborgare.
Kalle Lind och regissören Ulf Malmros pratar om Värmland på film. Varför ser Molkom ofta ut som Trollhättan? Är det klassförakt att använda dialekt? Hur kommer Milos Forman in i samtalet?
Kalle Lind firar höstpremiären genom att träffa Skurt, vars talan förs av Ingamay Hörnberg. Arton år av TV3-historia! Kungligheter! Volvoinformation! En man som heter Styrk! Eddie Meduza nämns!
Säsongsavslutningen gästas av showmannen Hans Marklund. Jazzhands! Liza with a Z! Jack Cole! Guys and dolls! Agent 006! Kiss! Komikergruppen Pilsner!
Kalle Lind och copywritern Gabriella Fäldt diskuterar sekelskiftespessimism på skolfranska. Hjalmar Söderberg! Marko Lehtosalo! Oscar Wilde! Kerstin Ekman! August Strindberg! Erik Hörstadius!
Kalle Lind och David "Han är tillbaka!" Nessle diskuterar dragspelets historia, status och utövare. Begrepp som nämns: bälgknyckar, subdominanter, durspel, dubbelslag och Lill-Arnes svänggäng!
Kalle Lind och Engström-kännaren Michael Blum firar målaren, författaren, kulturpersonligheten och Grisslehamnsskildraren Albert Engströms 150-årsjubileum. Namn som nämns: Felix Sandman.
Kalle Lind möter poeten och rimmaren Lotta Olsson och pratar jamber, sonetter, terziner, alexandriner, Q-verser, dagsverser, dagsedlar, dagsländor, dialektala rim och olycklig omvänd ordföljd.
Kalle Lind och estradören Mattias Enn tecknar superstjärnan Ulla Sallerts liv. Ord som används: subrett och sujett. Saker som reds ut: skillnaden mellan opera, operett och musical.
Kalle Lind och artisten Christina Kjellsson pratar om institutionernas för- och nackdelar. Fenomen som nämns: lördagsgodis, penisavund, dårhusfilmer, Kvinnaböske samt ECT-behandlingen av Lou Reed.
Kalle Lind och medievetaren Sara Ödmark diskuterar det engelsktalande kallar cliffhangers. Namn som nämns: Tintin, Sue Ellen, Negan, Gaus, Roms, Brumund, Roseanne, Will, Grace och Rachel.
Kalle Lind och journalisten Lena Birgersson pratar om en gammal festplats i Småland och tecknar en bild av sextiotalets svenska folkparker. Namn som nämns: Anita Lindblom, Bibi Johns och Stålfarfar.
Kalle Lind och journalisten Thomas Fahlander zoomar in på kulturzonen Dalarna genom ett gäng kulturella uttryck. Sound of näverlur! Två masar i stan! Dor-Eriks horn! Gånglåtar! Falukorv!
Efter föregående veckors gubbparad sköljer vi huvudet med de kvinnor som skapade muskelrocken. Ulla Wrethagen från bandet Violet Green berättar om föregångare som Mamie Smith, Sister och Ma Rainy.
I det andra avsnittet om politiska skandaler ger sig Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson på sjuttio- och åttiotalen. Jan Guillou gör comeback i samtalet - med råge. Även Per Gahrton nämns.
Kalle Lind och statsvetaren Nils Gustafsson listar sina bästa svenska politiska skandaler. I del 1 rör vi oss i 50-talet, alias Vilhelm Moberg-tiden. Statsråd! Kungar! Fröknar! Paleobotaniker!
Kalle Lind firar 200 program med att bjuda in sin drömgäst: Cecilia Lind, en kvinna han delar efternamn och gener med. De pratar om hundrafyrtio år av svensk sinnessjukvård. Ingemar Stenmark nämns.
Kalle Lind och illustratören Malin Biller diskuterar poeten, skribenten, kåsören och olycksbarnet Gustaf Fröding. Stalkers! Superier! Stänk och flikar!
Kalle Lind möter regissören Bosse Hermansson och diskuterar Albert & Herbert, Fleksnes, Fredrikssons fabrik, Sten-Åke Cederhök, Lilla London, Stora Göteborg och kladdiga föräldra/barnrelationer.
Kalle Lind och Susanna Kumlien reder ut vilka som gick vart i det Stockholm som rörde sig på 1980-talet. Ställen som nämns: Piperska muren, Bistro Boheme, Big Brother, Café Opera och Ritz. Samt fler.
Kalle Lind möter journalisten Jonas Nordling för ett associativt samtal. I 22:a minuten når de ämnet: Serie-Magasinets insändarsida på 1960- och 1970-talen. I 34:e minuten börjar de prata om det.
Kalle Lind pratar om och med vår mesta magdansös. Fenomen som nämns: Klubb Kamelen, Koffertmordet, han med korv i akvariet, tårtdanser, Solstollarna, oljeschejker och påfallande mycket Bert-Åke Varg.
Kalle Lind och skandalrapparen Simon Gärdenfors diskuterar svenskspråkig rap. Artister som nämns: Ola Dirty Ström, DJ Micke B Tretow, Grandmaster Taube, Leila K, Povel R och Ghostface Svulloh.
Kalle Lind möter åttiotalets coolaste SVT-profil, numera oftast lystrande till Carina Soro. Bagen! Namnsdagsteve! ZTV! Ubangi! Whale! Jan Guillou nämns!
Kalle Lind och Dan Korn bläddrar vidare i en diger samling shellackplattor, spisar Caruso, Gerda Viberg, Schwente i Flena och skrattlåtar samt diskuterar Paul Peter Waldenström.
Kalle Lind och Dan Korn spisar svala vax ur Korns samling 78-varvare. Namn som hörs: Kai Gullmar, Johnny Bode, Per Albin Hansson, Margareta Kjellberg och Thor Modéen. Namn som nämns: Pierre Bordieu.
Kalle Lind samtalar med litteraturvetaren Charlotte Ulmert om Olle Adolphsons brokiga konstnärskap. Fenomen som nämns: Bert-Åke Varg, Jakob Uggla, stadssanering, kärlekens omöjlighet och Maglehem.
Kalle Lind och dragshowartisten Kristian Pehrsson pratar om karlar i kvinnokläder. Namn som nämns: Shakespeare, Benny Hill, ?Lind?, Lasse Flinckman, Dame Edna, Miss Ann Passad och Börje Ahlstedt.
Kalle Lind och Fredrik af Trampe pratar bondkomik inför ett gäng levande stockholmare. Namn som nämns: Uno Myggan Ericson, Glada Kalle, Skånska Lasse, Jödde i Göljaryd och Fadde Darwich.
Kalle Lind möter skådespelaren Michael Segerström och artisten Mikael Wiehe i ett samtal om gamla försyndelser. Konstellationer som nämns: Lille Mats, Fredagsbarnen, ABBA, Los Suecos och Nynningen.
Kalle Lind och självutnämnda julnörden Caroline Cabot diskuterar SVT:s julkalendrar. Serier som inte nämns: Broster, broster, Julens hjältar, Stjärnhuset och Dan Hylanders tevedebut 1962.
Kalle Lind och förläggaren Jeanette Rosengren diskuterar kungen av skånsk rock. Namn som nämns: Dan Tillberg, Ola Håkansson och Eva Rydberg. Plats som nämns: Arlöv. Plagg som nämns: blåa skor.
Kalle Lind och dramatikern Rita Hovne Dahlberg pratar om författaren Maria Gripe utifrån hennes androgyna bokfigurer. Dessutom utreds skillnaden på Rumle Hammerich och Rainer Hartleb.
Kalle Lind och kulturskribenten Kajsa Bergström återupplivar barnboksfiguren Kulla-Gulla. Klassanalys! Kusingifte! Klydderövar! Krösen! Madame Kalsong!
Kalle Lind fortsätter lika häpet att lyssna till Toni Rhodins cirkushistorier. Namn som nämns: Lill-Babs, Teddy Roosevelt, Andy Kaufman, kung Håkon, Evert Taube, Gusten Grodslukare och rullebörar.
Kalle Lind lyssnar häpet på Toni Rhodins redogörelser från ett liv i en cirkusfamilj. Trolleriprofessorer, taskspelare, torngångare, lindansare, löskefolk, svajmastartister samt apan August.
Kalle Lind pratar med Anna Smedberg Bondesson om det italienska inflytandet på svensk kultur. Namn som droppas: Selma Lagerlöf, Björn Afzelius, Ulla Jacobsson, Umberto Eco och Glenn Hysén.
Kalle Lind och översättaren Stefan Diös analyserar Karl Magnus Anka och hans universum och uttolkare. Fenomen som nämns: Mimmi Tutt, Magica de Hex, Jon Gisle, Kalkonköping, Lasse Åberg och sviskon.
Kalle Lind samtalar med drottningen i kassan Erika Petersson om ringaktad folklig humor. Birger! Olvert! Augustina! Svea Olsson! Lyteskomik! Dasshumor! Snuskisar! Underbett! Överspel! Mellangärden!
Kalle Lind och regissören Ulf Malmros pratar om Micke Dubois, den elake polisen, Skägget, Juckarn, Äntligen!, Captain Freak, luftgitarr-SM, combatbrallor, Electric Boys och allt som inte är SVT.
Kalle Lind och professor Lena Lennerhed tecknar den svenska abortens historia. Fenomen som nämns: sexliberaler, snuskabortörer, abortcharter, Per Ahlmarks kusin samt Snedtänkts svar på Hitchcock.
Kalle Lind och spelpappan Jimmy Wilhelmsson livepratar om sällskapsspel. Anders Bagges hundspel! Sven Tumbas golfspel! Margareta Krooks skattkammarspel! Lasse Kronérs aktiespel! Och andra spel!
Kalle Lind och visdrottningen Jeja Sundström pratar om trubaduren Stefan Demert och deras gemensamma karriär. Kaxiga myror! Fluktande grannar! Duktiga mjölkerskor! Sid Jansson nämns!
Kalle Lind lyssnar medan serietecknarna David Nessle och Johan Wanloo reder ut hur superhjälteserierna kom till. Hitlers oxeltänder! Fantomens höknäsa! Inspelat live på Göteborgs kulturkalas.
Kalle Lind möter ett stycke levande mediehistoria: Lill Thorén. De droppar namn från det förflutna: Svante Foerster, Mona Krantz, Arve Opsahl, Häpnadsväktarna samt Åkarna Söderqvist och Cato.
Kalle Lind samtalar med serietecknaren och stofilen Joakim Lindengren om Eileen Myles, yogin Milarepa, Caj P:s grillsås, socialsurrealism och skillnaden mellan bizarra och obizarra ormfösarmössor.
Kalle Lind tar hjälp av estradören Mattias Enn och pianisten Carl Adam "Tollarparn" Landström för att presentera disösen Lulu Ziegler inför en levande publik. Vemod! Gnabb! Inrepad spontanitet!
Kalle Lind möter en av sina gamla hjältar, folklivsforskaren Bengt af Klintberg, för ett samtal om fulvisor, faderskap, Fluxuskonst, Folklår, flygkraschande författare och femtio flådda flockdjur.
Snedtänkt är tillbaka! Kalle Lind och kulturdiversearbetaren Agnes Fred frossar i Eddie Axberg, Marie-Louise Fuchs-De Geer-Bergenstråhle-Ekman och småblommiga kaffekoppar. Allt är som vanligt!
I Snedtänkts säsongsavslutning möter Kalle Lind återigen Fredrik af Trampe för ett super deluxe-samtal med extra allt. Radiogubbar vi glömt och radiogubbar vi minns!
Kalle Lind och medievetaren Sara Ödmark diskuterar Krutgubbar, Pantertanter, Bumbibjörnar, Barts svarta tavla, den saxofonlösa signaturen, Stevie "Tollarparn" Wonder och spoofs på memes.
Kalle Lind och historikern Brita Planck pratar om Arns grav, Berts insändare, Karl IX:s inställda stiftsflytt, tjocka L, norra Europas största centrum för smalspårig järnväg samt fio-lio-lio-lej.
Kalle Lind och estradören Stefan Jansson fortsätter att skissa upp nittonhundratalets revyhistoria. Tollie Zellman! Lili Ziedner! Gustav Wally! Och uppskattningsvis tjugofem ännu mer inaktuella namn!
Kalle Lind och Stefan Jansson associerar sig igenom svensk revyhistoria. Limabrall! Martin Ljungs lista över saker! Kar de Mummas trafikgnäll! Wiktor Kulörten Andersson! Och det här är bara början!
Kalle Lind och Mattias Enn diskuterar La Nilsson - Skånes, Sveriges och världens största operasångerska. Lennart Nilssons kamera! Kyrkosångerskor med vackra hattar! Många slängar mot dagens Sverige!
Kalle Lind och sångerskan och stintan Brita Björs pratar om subkulturen Hälsingland. Om lillebrorskomplex mot Dalarna, trähus, Ljusnan, kulning, Perssons pack och en tuff brud i lyxförpackning.
Kalle Lind och teveklippssamlaren Erik Brunnegård minns sin barndoms SVT. Agnetha Bolme-Börjefors pionjärsskap! Ragnar Dahlbergs träslöjdslärarprofil! Gunnar Arvidsons cardigan!
Kalle Lind och Matilda Magnusson, vice ordförande i Karl Gerhard-sällskapet, tittar på estradören, kuplettförfattaren och kulturpersonligheten Karl Gerhard med moderna queerglasögon.
Kalle Lind och etnologen Kristina Öman pratar om ungdoms/tjej/serietidningen Starlet. "Jag dödade min fästmö!" Göran-överdoser! Tom Cruise-androider! Bengt-Åke Cras! Ball att träffa Kenneth!
Kalle Lind och skräpkulturjunkien Johan Wanloo pratar om merchandize från tiden innan streaming. Manolito-folkparksturnén! Mannen från UNCLE-viewmastern! NP Möller-musikalen! Månbas Alpha-pusslet!
Kalle Lind och Med Reventberg tecknar Nationalteaterns historia. Fritidsgårdar! Tältprojekt! Rockormar! Kommunistiska spöken!
Kalle Lind och musikbibliotekarien Johanna Grut pratar om Sveriges första Carmen. Men även om Europas första kvinnliga domkyrkoorganist! Och även om Ingmar Bergmans tredje fru! Runar Sörgaard nämns!
Kalle Lind och slavisten Maria Engqvist pratar svensk-ryska kopplingar. Personer som nämns: Wilhelm Agrells farfar, Yvonne Hirdmans bror, Ylva Johanssons make och Jacob Dahlins favoritprimadonna.
Kalle Lind möter ännu en excentrisk förläggare: Horst Schröder, Epix och Pox och hundratals andra serietidningars förläggare. Vita elefanter! Katolska magar! Pot och porr! Åtal och avtal!
Kalle Lind och mediehistorikern Ulrika Holgersson orienterar sig bland kvinnotyper som befolkar svensk trettiotalsfilm: hembiträden, huskors, argbiggor, våp, pigor, sickor, tuttor och Dagmar Ebbesen.
Kalle Lind och manusförfattaren Cilla Jackert diskuterar varför ingen bryr sig om dem som hittat på filmen. Fenomen som nämns: hundar på Walk of fame, alkistugg och Christina Schollins vårdade språk.
Kalle Lind och nostalgiredaktören Jimmy Wilhelmsson pratar om reklamen på gamla serietidningars in- och baksidor. Crackle och Pop! Stellan Sundahls tramsiga ramsor! Fredde Granbergs pappa!
Kalle Lind och orkesterdikesutgrävaren Jocke Boberg diskuterar barnmusik från förr. Slim Borgudds racerkarriär! Helena Brodins pappa! Och visst är det skönt att få tala med en häst?
Nuvarande radiomannen Kalle Lind (f 75) möter dåvarande radiomannen Carl-Uno Sjöblom (f 30) på samma våglängd. Ämnet påstås vara Mosebacke Monarki, men stickspår är tydligen accepterade.
Kalle Lind och David Nessle tränger sig in i hambomusikens härförares diskografi och själ. 1 243 stimmade låtar - varav minst en handlar om multiplikationstabellen och en om rökt gök med lök.
Kalle Lind och Petra Werner pratar om en ambitiös och svartvit tid. Dokumentärer med krångliga titlar, konsumentjournalistik samt en uppsjö av W! Ria Wägner! Staffan Westerberg! Beppe Wolgers! Wow!
Kalle Lind och trubaduren Maria Lindström diskuterar hur bortglömd visdiktaren Birger Sjöberg är. Längs vägen nämns Peter Harryson, Kajsa Ingemarsson och rivaliteten mellan de litterära sällskapen.
Kalle Lind och förläggarna Göran Everdahl och Johan Andreasson associerar fritt kring radio-, serie- och filmfigurerna Fridolf och Selma. Carl Barks! Mary Pickford! Madonna! Jaroslav Hasek! Doro!
Kalle Lind pratar med Gunilla Bergström om Alfons Åberg, Alfons Åbergs pappa, Alfons Åbergs pappas pipa, Pippi Långstrump, Pippirull, Pennfilm och proggiga barnböcker.
Kalle Lind och näringslivsforskaren Bodil Hasselgren pratar om freakshows, Dr Finkenstein och gorillan, skäggiga damer, clowner med elektriska stavar, Astors vattenshow och Sven-Bertil Taube.
Kalle Lind och journalisten Arne Norlin tecknar tomtens biografi och följer hans vandring från biskop i Turkiet via holländska sjömän till amerikan i Nordpolen. Jan Guillou och Snoddas nämns!
Kalle Lind och Anna Holmén pratar om science fictionpionjären Jules Verne. Personer som nämns: Margaret Cavendish, PG Wodehouse, Sir Arthur Conan Doyle, Mary Shelley och Janne "Loffe" Carlsson.
Kalle Lind möter trubaduren och allsysslaren Bengt Sändh i ett samtal som anknyter till det mesta som pratats om i tidigare Snedtänkt: Cornelis, den svenska visvågen, könsrock, Hitlerlitteratur m.m.
Journalisten Ina Lundström är tillbaka! Tillsammans med Kalle Lind gissar hon sig fram till en tidslinje för den svenskspråkiga countryn. Från Cacka till Kikki! Leppe Sundewall nämns! Och Nina Lizell!
Kalle Lind och mediehistorikern Erik Edoff på tur i det oscariska Stockholm. Skaparen av begreppet grilljanne! Den förolyckade kapten Rolla! Den obskyra familjen Wallenberg! Och Andres Lokko!
Kalle Lind och journalisten Adam Svanell pratar statsspel och dobbelmoral. Thore Skogmans Lottolåt! Göteborgska gamänger! Lars-Gunnar Björklunds barndomskompisar!
Kalle Lind och Stefan Sundström pratar om en man som varit död i trettio år och fortfarande lever i dem. Anekdoter, reflektioner, kända och okända låtar samt ett fantastiskt uttal av "Keith Richards"!
Kalle Lind och supernannyn Anna-Karin Wyndhamn minns sin ungdoms tevesåpa. Namn som nämns: Peter Dalle! Sissela Kyle! Coma! Taggen! Kåkå! Namn som ingen kommer på: Jeanette Holmgren! Rosenholm!
Kalle Lind och Stiftelsen Ingmar Bergmans vd Jan Holmberg pratar ännu mer om de projekt som Bergman aldrig gjorde. Fenomen som nämns: Jesusfilmer, Evert Taube i kalasbyxor samt Ingrid Thulins eksem.
Kalle Lind och Bergmaninstitutets Jan Holmberg pratar om verken Ingmar Bergman aldrig gjorde. Fenomen som nämns: Barbara Streisand-musikalen, Fellini-duetten och masskorsbandet om snöröjning 1963.
Kalle Lind och dramatikern Rita Hovne Dahlberg pratar om poetissan Maria Wine, hennes make Artur Lundkvist och alla andra kulturpersonligheter som funnits. Ett samtal som också är en tävling!
Kalle Lind möter skådespelaren Andreas T Olsson i ett associativt samtal inför publik. Ämnet sägs vara svensk filmkomedi och handlar oväntat mycket om 1980-talets Uddevalla. Birgit Carp nämns!
Kalle Lind och filmvetaren Mikaela Kindblom pratar om regissören, skådespelaren och dandyn Hasse Ekman. Och om hans pappa. Och om hans söner. Och om hans dotter. Och om hans böcker. Och om hans liv.
Kalle Lind möter Gunilla Ekroth och pratar om en svindlande karriär. Miss Tonga! Bosse Högberg! Asta Gustafsson! Sten Broman! Dirch Passer! Kända, ökända, okända, berömda, bortglömda och utdömda!
Kalle Lind och punkfarfar Johan Johansson pratar om sångaren, poeten och grubblaren Kjell Höglund. Martinus! Gärdetfesterna! Rockbjörnens folk! Orup!
Kalle Lind och Fredrik Lindström pratar om deckarparodibarnbokshjälten Ture Sventon. Fenomen som nämns: Inga Gill, tårtspadar, ryttarpistoler, nysilver, snabbsmör och slumrande Choklad & Konfekt.
Kalle Lind och frilansjournalisten Charlotta E Lindell diskuterar Danmarks stora teveepos Matador. Hygge! Hundar! Höjdhopp! Hachel! Hedebyborna! Arvingarna! Föregångarna!
Kalle Lind och David Nessle pratar om 1960-talets svenska schlagers: bostadssituationsschlagers, arbetsplatsskildringsschlagers och vitling-med-maizenakrämsschlagers. Mona Wessman nämns!
Kalle Lind och Fredrik af Trampe pratar om Jan Guillous teveåttiotal. Myten om rutiga skjortor! Bo Strömstedts vrede! Den oförlöste skådespelaren Guillou! Samt mängder av Ebbe Gilbe!
Kalle Lind och Så funkar det-duon Anders "Ankan" Johansson och Måns "Anders & Måns-Måns" Nilsson i en uppfräschad repris från 2015. Nu med ljudillustrationer! Snedtänkt är tillbaka 17 augusti.
Kalle Lind och återkommande snedtänkaren Fredrik af Trampe tar äntligen itu med giganten: diskuskastaren, skådespelaren, poeten, memoarskribenten, hjärnforskaren och personligheten Ricky Bruch.
Kalle Lind och journalisten Alexandra Sundqvist pratar om singer/songwritern och chansonsångerskan Barbro Hörberg. Namn som nämns: Monica Zetterlund, Lulu Ziegler, Lill-Babs, Barbara och Sovdjuret.
Kalle Lind pratar med xenosociolingvisten Yens Wahlgren om hela pojkrumsparaden: Tolkien, Tarzan, Tintin, Karin och Allan Janzon, Ben Burtt och Monica Forsberg.
Kalle Lind och murvelchefen Hanna Olsson pratar republiken Jämtland, mylta, Maritza Horns åttiotalshit, Merit Hemmingssons folkmusik på beat och Moltas Erikssons dopnamn.
Kalle Lind och statsvetaren Helena Lindh pratar rusdrycker, högertrafik och EMU. Lill Lindfors! Arja Saijonmaa! Tel-stars! Och Per Gahrton en masse!
Kalle Lind och journalisten Beata Arnborg pratar om Die Leander - diva, primadonna assoluta, bögikon, nazimedlöperska, godsägerska. Greta Garbo! Tutta Rolf! Ebba Grön!
Kalle Lind och regissören Gertrud Larsson pratar om en spektakulär bedragerska. Cancerns gåta! Japans kejsarinna! Kennedys älskarinna! Och läkare! Med mera!
Kalle Lind och redaktör Mikael Tegebjer pratar om adaptioner till svenska. Välkommen till Hotell California! Nu är det slut på gamla tider! Ellinor Rydholm plockar upp ris!
Kalle Lind och historikern Marie Cronqvist angriper A-bomben, amerikanska attacker, Auschwitz, apokalypsen, andra kalla kriget, Ann-Louise Hanson och Alphaville.
Kalle Lind (f.d. Hej domstol!) och Olle Palmlöf (f.d. Pippirull) pratar busringandets fysiologi och teknik. Fenomen som nämns: Carl-Axel Thernberg, Pontus Djanaieff, Alice Timander samt kräftsås.
Kalle Lind pratar med Eva Bonde och Jennie Lindholm från tidskriften Historiskan om uppfinnare med vagina. Företeelser som nämns: Hedy Lamarr, Hedley Lamarr, Joan Clarke, Tippex, brännvin och krut.
Serieskaparen och diversevetaren David Nessle är åter på plats i Snedtänkt-studion. Tillsammans med Kalle Lind diskuterar han den imbecilla svenska femtiotalsschlagern och rätt mycket annat.
Kalle Lind och Kulturradions Roger Wilson pratar om kultregissören John Waters bisarra värld. Pudelträck! Bögögon! Massmördare! Tangorabatt! Femtiotal! Rikki Lake! Bergmans spyor! God dålig smak!
Kalle Lind och Per Zetterlund pratar om dragspelsoriginalet Leif "Pepparn" Pettersson. Personer som nämns: Mettjärns-Pelle och Britt-Marie Swing. Fenomen som nämns: folkmusik och fotbolls-VM 1974.
Kalle Lind och Frida Fredin om LaRouche-rörelsen, Palmemordet, rymdkolonisationen, den gröna fascismen, synarkismen, Wallenbergarna, Staten & kapitalet och stridsskriften För Sverige - på tiden!
Kalle Lind och förläggaren Rolf Classon pratar om svenska alternativseriers moderskepp. I förbifarten nämns personer som Iodine Jupiter och Göran Greider, samt fenomen som oförrätter och t-shirts.
Kalle Lind och grosshandlare Lars-Olof Lindberg dricker lättgrogg och pratar huskors, landstorm, pilsnerkorv, äkta mexikanare samt folk som heter Gideon, Weyler, Schamyl, Sickan, Quarl och Odert.
Kalle Lind pratar med GAS-experten Erik Haking om stämsång, blåställ, pojkrum, freestyle, hattbyten, Trollhättan, Bert Karlsson, Sture Allén och Lundsbergs kamratuppfostran.
Kalle Lind pratar med musikern och journalisten Emeli Jeremias om kompositören och kufen Erik Satie. Gymnopedier! Paraplyer! Chanson! Pastis! Bronkit! Ingmar Nordströmkuriosa!
Kalle Lind och murveln Tore S Börjesson pratar om Pernilla Wahlgrens rädsla för Kocksgatan, likheten mellan Nacka och Jesus, bajare, blåbärsmaskiner, vilda typer och en och annan Söderböna.
Kalle Lind och visforskaren Karin Strand pratar visor om blinda män, döda barn, skjutna lindanserskor, fulla fäder, nyktra tillställningar och spektakulära rättegångar. Dessutom: Melissa Horns mamma!
Snedtänkt firar 100-programsjubileum med Hans Hatwig - mannen bakom Okej, En ding ding värld, Gröna gubbar från Y.R., Veckans nu! och 1600 sidor memoarer. Curth Hson! Lita Ford! Danne Stråhed!
Kalle Lind och programledaren Anna Charlotta Gunnarson pratar program med z, program med -rna, Ola Olssons eventuella genialitet och Hegerfors-Skifs bromance. Dessutom: ett sms från Anne-Lie Rydé!
Kalle Lind och sexologkulturarbetarpsykologen Jenny Jägerfeld diskuterar dåliga och mindre bra samlagsskildringar. Mysteriers håriga portar! Hästmular! Öppnade blomblad! Smaken av järn och kvinna!
Kalle Lind och bostadsjournalisten Jonas Nordling pratar svensk bostadspolitik! Jan Myrdals vinspalt! Peps Perssons reggaecovers! Drutten & Jena! Och några riktigt lömska tjuvnyp mot Friedrich Engels!
Kalle Lind och värmländskan Ann Edliden pratar dansband, Dramatenchefer, divor, diktare och dylikt. Helfestligt! Allmänbildande! Jätteintressant! Kunskapsorienterande!
Kalle Lind pratar med fulordssamlaren Bengt Dagrin om hemlukt, öskuld, snippor, Per Oscarssons smutsiga kalsonger, Siewert Öholms storvreta, RFSU:s Fittfakta och dansk sexualupplysning för barn.
Kalle Lind och den röda bönan Kaya Ålander pratar om rödstrumpor, kvinnosakskvinnor, stormöten, Myten om slidorgasmen, Freuds avundsvärda kuk, Castros rumba, Livmoder i strängarna samt Schytts.
Kalle Lind och filmredaktören Mattias Oscarsson pratar visdiktaren, radiochefen och visforskaren Ulf Peder Olrog. Kom och köp konserverad gröt! Mera bruk i baljan boys! Hejsan hoppsan fallerallera!
Kalle Lind pratar med kulturkvinnorna Caisa-Stina Forssberg och Cecilia Suhaid Gustafsson om Örjan Rambergs kissande, Thorsten Flincks feeling, Horace Engdahls cykelhjälm och Riksteaterns necessär.
Kalle Lind och diversevetaren Fredrik af Trampe kartlägger en stjärnadvokat och renässansmänniska. Opera! Buddhism! Monoklar! Surmjölksbryta! Svajmastar! Jan Guillous femtioårsfest! Och MYCKET mera!
Kalle Lind och mångsysslaren Jacob Stålhammar pratar filmtricks och nämner gummikostymer, dubbelexponeringar, rökpuffar, fiskelinor, apmimare, morrhårsexperter och Gert Fylking nedgrävd i gift.
Kalle Lind och Expressenkåsören Cecilia Hagen pratar kolumner, krönikor, Kajenn, Jolo, Cello, Bang, Eld, Kid, Gits, H, pennskaft, kåsörfamiljen Zetterström och tystnaden kring Bertil och Lilian.
Kalle Lind och vispopparen Matilda Magnusson pratar om föraktet för Björn Afzelius, kubansk erotik, den sjungande kuratorn, pumagång, tandsång, långdusch och den gamla tävlingen mot Thorsten Flinck.
Kalle Lind och musikalfrälste Erik Otterberg pratar mjooosikäll, Ulf Brunnberg i peruk, människor i kattdräkt, beatmusikal, countrymusikal, eländesmusikal, nakenmusikal och Fantomens skånska bandarer.
Kalle Lind och journalistikläraren Sara Ödmark pratar återkommande repliker i populärkulturen. Legendary! Säg hej till publiken! Hello Newman! Fytti rackarn! Listen carefully, I say this only once!
Kalle Lind pratar med copywritern Ulrika Good om reklamens historia. Bland annat nämns Ulf Brunnberg, rökning bland spädbarn, Easy rider, stjärthygien, blå vindar och blåvita stekbullar.
Kalle Lind pratar med serievetaren Göran Semb om Sköra söndag, Dofter på vitt, Spadarna på Hill Street, Avsnoppande svar på dumma frågor, invikningsbilder, Nonsens i annonser och Richard Herrey.
Kalle Lind med gästerna Ina Lundström, Kajsa Bergström och David Nessle botaniserar bland demonstrationsskyltar, toalettsprättar, kåldolmar och papperstigrar. Live från en hangar i Göteborg.
Kalle Lind och Dagen-journalisten Urban Thoms pratar Curt & Rolands tidsmaskin, akrylstickade tröjor, en man som heter Jard, en kvinna som heter Mia-Marianne och en annan man som heter Ny-David.
Kalle Lind och ekonomihistorikern Ann Ighe pratar Eslöv, Unni Drougge, Sara Kadefors, Coco Moodysson, Mare Kandre, husockupationer, bensinmacksbränder, Tatuerade snutkukar och punk i motvind.
Kalle Lind pratar med serietecknaren och översättaren David Nessle om referenshumor. Bl.a. nämns Ilsa She Wolf of the SS, Socker-Conny, Gene Simmons stövlar, småbilar och Per Ahlmarks kusin.
Kalle Lind och kulturjournalisten Ulrika Knutson pratar om femtiotalets kriminalromaner, Huddinge, Nora, drätselkammare, nykterhetsloger, litteraturvetare, Folktandvården och annat spännande.
Kalle Lind och komikern André Wickström pratar finlandssvenska, sverigefinnar, Tove Janssons mamma, Jörn Donners penis, Jouko Turkkas bajsteater och den lagstadgade svenska historielösheten.
Kalle Lind och kollegan i gubbologi Martin Kristenson pratar om en kvinna på kanten: Asta Gustafsson författare, konstnär, sexklubbsvärdinna och Sveriges första kvinnliga partiledare.
Kalle Lind och skämtaren Josefin "Josefinito" Johansson pratar åttiotalets kriminalbuskis. Bl.a. nämns Häpnadsväktarna, socialrealism, Ingmar Bergman, James Bond och Dynamit-Harrys eventuella libido.
Kalle Lind och kuplettmakaren Henrik Dorsin pratar om en sofistikerad underhållningsgenre. Bl.a. nämns rimparet bolån-kolon, frankofili, chapeau-claque, Skånska Lasse och rädslan för Tommy Körberg.
Kalle Lind och utbildningshistorikern Sara Backman Prytz talar om fysisk korrigering. Bl.a. nämns Ian Wachtmeisters nostalgistryk, Elsa Beskows rimmade misshandel och biskop Vergérus förlåtelseprygel.
Kalle Lind pratar med kulturjournalisten Ika Johannesson om ett oavsiktligt aktuellt ämne. Bland annat nämns infödingskrigsmålningar, kvinnofria djurparker och vuxna män med tonårsvanor.
Kalle Lind pratar med litteraturvetaren Martin Hellström om Pippi Långstrumps bortglömda år. Bl.a. nämns Barnens dag i Humlegården, Staffan Götestams frisyr och Ethel Sjögren (sedermera Grill).
Kalle Lind pratar med språkvetaren Fredrik Lindström om Abba innan de blev Abba. Bl.a. nämns Matt-Fredriksson, Agnethas förnekande av supradentaler, Bennys moogkultis och Björns slutna ögon.
Kalle Lind pratar med kulturchefen Rakel Chukri om kulturmänniskors kulturbråkande. Bl.a. nämns Erik Lindegrens majestätiska lem, slöhångel på Bokmässan och Ebba-Witts ebbawittande.
Kalle Lind pratar med historikern Bengt Liljegren om en aldrig sinande litteraturgenre. Bl.a. diskuteras Hitlers ungdom, Hitlers bibliotek, Hitlers sekreterare, Hitlers bästis och Hitlers enda fylla.
Kalle Lind pratar med tevebloggaren och journalistikläraren Sara Ödmark om en brytningstid. Bl.a. nämns Det kommer mera, PM, Svenne Hedlund, akrylkoftor och de nya begreppen "ironi" och konkurrens.
Kalle Lind pratar med norrbottningen och mångsysslaren Ronny Eriksson om humor, folkpunk och Piteå. Bl.a. nämns katter som lägger ägg, Vysotskij och Mikael Wiehes möte med riksdagsstenografen.
Kalle Lind pratar med formvetaren Salka Hallström Bornold om kvinnorna som klädde revolutionen. Bl.a. nämns Baader-Meinhof, Åsa Moberg, Tårtan, unisexmode, velourmän, och Borås tekoindustri.
Kalle Lind pratar med filmkännaren Stefan Nylén om filmer som cashat in. I mängden namn nämns Harriet Andersson, Siw Malmkvist, Kai Gullmar och en packe bakåtspolade glödlampor vid Riksgränsen.
Kalle Lind pratar med konstvetaren Gisela Fleischer om idébaserad konst. Bl.a. nämns Yoko Onos Grapefruit, Marcel Duchamps pissoar, Gurra G:s Barbie, konstnärssperma samt Siegfried och Roy.
Kalle Lind pratar med journalisten Tim Andersson om världens största civilförsvar. Bl.a. nämns möpar, Lennart Hylands tillförlitlighet, Det Kalla Tillståndet och rökning i skyddsrum.
Kalle Lind pratar med förläggaren Jeanette Rosengren om påstådd skånsk särart. Bl.a. nämns Östen, Kalle Pedal, 130 kilo ilsket fläsk, ål, sötad frigolit och skånsk generositet på andras bekostnad.
Kalle Lind pratar med Johnny Bode-sällskapets Gustaf Görfelt om kompositören, mytomanen och könsrockspionjären Bode. Bl.a. nämns vita handskar, Gösta Ekmans bordssilver och prostituerade hemsamariter.
Kalle Lind pratar med medieforskaren Mia-Marie Hammarlin om journalister i flock. Bl.a. nämns fel Wanja, Jan Boris-Möller, ett schweiziskt trekantschoklad, en mustasch och en man som kallas Totto.
Kalle Lind pratar med sociologiprofessor Håkan Thörn om två stadsdelar. Bl.a. nämns Albert & Herbert, Solvognen, Sture Johannessons haschflicka, välsmakande könssafter och Vera Bengtsson i Rederiet.
Kalle Lind pratar med musikkonsulten Magdalena Väpnargård om Ung & kär, Tiffany och Starlet. Bl.a. nämns den trofaste Lennart, pennfajtare, Hans Hatwigs cv, skolkläder, I hennes töcken och fulpinnar.
Kalle Lind pratar med kreatören David Nessle om låtar som skott sig på andra. Bl.a. nämns Doris Days geigermätarlåt, sången om Mansonmorden, Owe Thörnqvists Flintarock, samt Thore Skogmans födelseort.
Kalle Lind pratar med professor Yvonne Leffler om Sveriges mest lästa och mest bespottade författare. Som hastigast nämns Kamrat Hund, tattare, dandys, Lort-Sverige och Alex Schulmans pappa.
Kalle Lind pratar med mednörden Fredrik af Trampe om folk från offentligheten. Som hastigast nämns Robinson-Buba, Don & Angelique, Bi & Bo, Bantar-Björn, Folke Pudas, Hans Scheike och Tumba-Tarzan.
Kalle Lind pratar med litteraturvetaren Anna Hultman om den erotiska litteraturens historia. Som hastigast nämner de Bibeln, Lou Reed, Pol Pot, Gullivers resor, munkar och engelska bordellskildringar.
Kalle Lind pratar med gjuteriarbetaren Gustaf Hulting om Astrid Lindgrens och Big Bengts landskap. Som hastigast nämner de Dalarna, stenåkrar, Sven Wollter och den hånade stackars pigan Lina.
Sjuttiotalisten Kalle Lind och sextiotalisten Nina Allergren diskuterar fyrtiotalisterna och alla deras privilegier.
Kalle Lind och ungdomsvännen Johan Glans pratar Monty Python och nämner bland annat raketspyor, Svenska Mad och The Young ones.
Kalle Lind pratar med tecknaren, animatören, regissören och grafikern Per Åhlin om sextiofem år av geniflöde.
Kalle Lind pratar med julsunkdrottningen Anna-Lena Lodenius om udda julmusik.
Kalle Lind och filmskribenten Jan Lumholdt pratar monopoltevens filmutbud.
Kalle Lind pratar med forskaren Elisa Rossholm om gamla lustigheter.
Kalle Lind pratar med journalisten Johan Bohlin om snuskmusikens moderna historia.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Personer och företeelser som nämns: Albert Camus, SVT-programmet Kobra, klass och sociolekt, Cole Porter, Gösta Ekman d.ä., nazisternas fångvårdsanstalt Grini, tango och operett, Ted Åströms fantastiska år, Per Gudmundson, astrologie doktor Asem Singh i Tallinn, Rod Stewart, Maj-Briht Bergström-Walan från RFSU, Alan Lomax kulturantroplogi, Björn J:son-Lindhs tvärflöjt, alkoholism och självmord, funktionsnedsättningar, skamliga sjukdomar, Nöjesguidenhörapparaten, justitieminister Laila Freivalds, socialminister Karin Söder, utrikesminister Margareta af Ugglas, Astrid Lindgren och Ivar Lo-Johanssons återkommande statarmotiv.
Kalle Lind pratar med författaren och estradören Jan Sigge Sigurd om amerikansk-cynisk-judisk humor.
Saker och företeelser som nämns: Elmtaryd-Agunnaryd, Bertil Hegeland, Py Bäckman, Bög-Biggles, Queer-Enid Blyton, Lawrence av Arabien, vildkattor, yrhättor, backfischar, sprakfålar och rustigbussar...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Klas Östergrens hetär, Lennart Hylands tafsobjekt, Hans-Eric Hellbergs ungdomsporr, författare med P1-namn, Tvillingdetektivernas tjocke kompis, Klarabohemer, svensk-cockney, Skattkammarönsketchen, helkul brallisar och tjing i havreåkern.
Kalle Lind och drogforskaren Björn Johnson pratar om Sveriges förhållande till knark.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Personer och fenomen som nämns: hascholja, Magnus Linton, Birgitta Stenberg, Thorsten Flincks tillfälliga död, riksförbunden...Läs mer RFHL, KRUM och ALRO, Hibernalhattar, Anette Kullenbergs syskon, den svenska narkotikapolitikens fader, Gotska Sandön, popradikaler, pissliberaler, Kenta & Stoffe, Riksförbundet Narkotikafritt Samhälle, Nancy Reagans dator, Beatrice Ask, nätdroger och en kvinna som kallades Bamsing.
Kalle Lind och musikvetaren Johanna Broman Åkesson förklarar varför Povel Ramel var ett geni.
Kalle Lind pratar med journalisten Jenny Damberg och etnologen Lisa Wiklund om deras bok Som hon drack.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker och företeelser som nämns: grosshandlargrogg, motbok, pratvin, standardglas, Lars Molins Tre kärlekar, Carl von Linné, Per Morberg kontra Leila Lindholm, Kikki Danielsson kontra Ozzy Osbourne, alkoläsk, lådvinsfällor, kändisvin, dryck med ciderkaraktär, Schytts charterligga, Sällskapsresan, greker som heter Stavros, Folkhälsoinstitutets könssjukdomsrapport från Cypern, prinsessan Birgittas helande armband, Lena Nyman, Janis Joplin, Edith Piaf och lattepappor.
Kalle Lind pratar med trubaduren Finn Zetterholm om den svenska visvågen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Personer och företeelser som nämns: Cajsastina Åkerström, folkparker, Yrkestrubadurernas förening, Cornelis Vreeswijk, skägg, Göran Skyttes förhållande till slips, nidvisor, snuskvisor, supvisor, snus, mus och brännvin.
Kalle Lind och bokhandelsbiträdet Rebecca Östman pratar om litterära skräckvisioner.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Namn och företeelser som nämns: Karin Boye, Jonathan Swift, Sven Wollter, Fredrik Reinfeldt, liberalernas favoritsocialist, romanen 1984, Torekovöverenskommelsen 1974, dekadent framtidsöverklass, framtidskajal, framtidsmogadon, 102%-ig marginalskatt, Lenin i Malmö, Hungerspelen, satir, statare, scientologer, soma och sanningsserum.
Kalle Lind och seriefrämjaren Magnus Knutsson pratar om åttiotal och seriehysteri.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker och personer som råkar nämnas: mods och rockers, Joakim von Anka, den kommersiella koden, konturstreckens farlighet, Nils Bejerot, leksaksvapen från innan 1914, Blackie Lawless, Nangijala, Lukas Bonnier, Konsumföreningar, Batman och Robin, barnisten Margareta Rönnberg, Statens lekråd, Barnkulturgruppen, aggressionshämmade psykologer, Lotta i Hallonby, Sven Wernström och diverse ideologianalyser.
Kalle Lind pratar med historikern Kalle Holmqvist om vänsterns alla splittringar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker som nämns: småborgarrevisionister, snikusar, reformister, revolutionärer, trottar, göteborgare, högeravvikare, skrivbordsradikaler, socialfascister, r-are, fibbare, maoister, akademiker, rebeller, sillénare, kilbommare, industriarbetare, byggnadsarbetare, proletärer, professorer, enhetsfronter, splittringsdokument, KFML, KFML(r), KFML(s), KPML(r), SKP, VPK, APK, FNL, Kommunistiska Partiet, Socialistiska Partiet, Solidaritetspartiet och Marxist-Leninistiska Kampförbundet för Sveriges Kommunistiska Parti.
Kalle Lind pratar med medievetaren Joanna Doona om varför folk ser på satir.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker som nämns: Jon Stewart, Liv Strömquist, Soran Ismail, Donald Trump, snusk, Stefan & Krister, pingelmössor, snabelskor, jihadism och svårigheten att samtala med akademiker.
Kalle Lind och Johan Hilton pratar bögar och skräckfilm.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker och personer som råkar nämnas: Anthony Perkins, analfixering, seriemördare, Hitchcock som pappgubbe, psykoanalys, Salvador Dalí, franska nya vågen, Hasse Ekman, senator McCarthy, Kejneaffären, Tippi Hedren, cruisingkulturen, Farley Granger, fallet Leopold och Loeb, Repet, James Dean, dold porr, taxidermin, Julianne Moores butchighet, Ellen DeGeneres, Buffalo Bill, aids, tidningen Confidential och en jädra massa mumma för freudianerna.
Kalle Lind utmanar sina fördomar ihop med Fredrik Tersmeden.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker och personer som råkar nämnas: vikingar, mongoler, alkohol, overaller, saam-lag, punsch, bakfylla, Sam Ask, Hamlet, Britt G Hallqvist, gin, dryckesvisor, judeskämt, promoveringar, Sten Broman, latin, liberaler, ordlekar, fetma, Cilla Ingvar, Muhammed, Jan-Öjvind Swahns glasögon, Bodil Jönsson, fakirer, pirater och skillnaden mellan posörer och äkta galningar.
Kalle Lind pratar med skojaren och litteraturvetaren Sandra Ilar om en inflytelserik barnbok.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen nämns pedofili, talande djur, dödsskämt, L Frank Baum, Judy Garland, Disney, Batman, John Lennon, Elton John, Tove Jansson, Wendy/Lena, Nancy/Kitty, LSD, psykedeliska svampar, Monty Python, Peter Pan, Pelle Snusk, Virginia Woolf, Brangelina och en jädra massa freudiansk mumbojumbo.
Kalle Lind pratar med legendaren Åke Cato om hans tid som nöjesreporter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen nämns Operabaren, Hamburger Börs, Kid Severin, Sune Mangs, Peter Himmelstrands röda Porsche, alkohol, legendariska journalister, legendariska nöjeschefer, legendariska karikatyrtecknare, legendariska kåsörer, legendariska filmkritiker, legendariska chefredaktörer, legendariska legender, dåtida kändisar, nutida kändisar, alltida kändisar, Eva Rydberg, Klarakvarteren, lustspel, böcker och allt utom Nöjesmassakern.
Kalle Lind pratar med Anna-Lena Bergelin och Lill-Marit Bugge om deras pionjärinsats inom svensk humor.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen nämns Iggy Pop, clownen Bogner, kolkällare, Berlin innan murens fall, föreställningarna Cool och Hot, Martin Ljung och körtjejerna, Sven Wollter, Eva Rydberg, håriga underliv, morgonröka, Feministhörnan, Jacob Dahlins gamla böghjärta, lesbiska tjejer på jakt, Gertrude Stein och "Alice! Be talkless!", diverse folkvagnsbussar, animatören Johan Hagelbäck, den seriösa tidskriften CupidZero, Lasse Holmqvist och skorporna, bindor, Staffan Heimerson och tidskriften Mjau, tics, rebirthing och en jäkla massa hångel.
Avsnittet är ett SPECIALAVSNITT och därför extra långt. Snedtänkt återkommer i augusti.
Kalle Lind pratar med sin ungdomshjälte Johan Johansson om Kurt-Sunes Med Berit och andra coola namn.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker och personer som råkar nämnas: Kjell Alinge, Janne Forssell, Kukröta, klotterkampanjer, Trindeman Lindeman, Adde Malmberg, Gudibrallan, Klart grabben ska ha en husvagn, folköl, Stuvsta station, Sveriges svar på Kiss, diskoteket Big Brother, Nacksvings politiska kommissariat, LOB, Henrik Venant, Stry Terraries psynk, Ståkkålmsjävlar, 40 kilo ris rakt upp i fittan, Ultrakåken, Tompa Ekens kanelbullar, Gallerianpunkare, lördagspunkare, kommepunkare, glampunkare, Kafé 44, Allram Ests tvillingbror, Slita ficka, Helges slagsmål med Gary Engman, Ulrika i Mögel, Lena Pling-plong och Arja Saijonmaas förhållande till Taxi Stockholm.
Kalle Lind lyssnar när författaren/journalisten/sociala medier-redaktören Julia Skott listar saker som den romantiska komedin lär oss om kärlek.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen snuddar de vid screwballkomedier, Woody Allen, Meg Ryan, astma, att säga prosit när någon nyser, agility, örhängen i sängen, sexuell avhållsamhet, riot grrrl-magasinet Darling, Cinde-fucking-rella, analsex, Göran Skytte, Hugh Grants frisyr, Vänner, Mandomsprovet, sassy bögkompisar, Not another teen movie, Fredrik Lindströms märkta skålar, protagonister, troper och narrativ.
Kalle Lind pratar med nyliberalen Mattias Svensson om misslyckade svenska alkoholreformer.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helt osökt nämner de Rotary, striptease, Tore Wretman, Ivan Bratt, porter mot influensa, klass IIB, Fia Jansson som bor uppå Söder, IB-affären, en fyllerist med tio ägg på fickan, bongpojkar, falkögon, guldkrogar, krogrundor, Charlie Normans trummis, Åke Lemmings privatregister över fyllon, Folkpartiets inflytande på åtminstone en fråga, folk som fortfarande säger EG, Harry ”Frasse” Franzéns rödvinskupp, Sällskapsresan, Lust-ölets inbjudande etikett och Maggie Thatchers övervakande leende.
Kalle Lind pratar med P3-profilen Linnea Wikblad om de härligaste klichéerna i konsumentteve.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten kommer de in på Ria Wägner, Råd & rön, Sven Wollter, Martin Timells perfekta deal med TV4, surpriser som inte är surpriser, Lennart Ekdahls lön, Orups sommarstuga, streetfood, Gordon Ramsay, lifestyle-ekonomer i tweed, en billast chips, hur viktigt det är att vara pedagogisk när man pratar med arbetarklassen, Sverker Olofssons tunna, kötthalten i pyttipanna och en kille som heter Dans svindyra tjockteve.
Kalle Lind pratar med TV-shops skapare Janne Sjöwall om ett högaktat kulturfenomen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helt osökt kommer de in på en ung Robban Aschberg, olika gubbar som heter Jan, tobaksdoftande bakmaskiner, vildavästernstämning i Malmös mediavärld, Alice Cooper i Malmös industrikvarter, charity golf i Los Angeles, Wiehe och Peps i krämartagen, Solstollarnas tevegrill, oväntade samtal till Nisse Nilsson på Terracom, det tyska businessparet Kofler och Schmeck, Astrid Lindgren, den elektroniska vakthunden Fido, möten med ryska guldmaffian, ”Janne Sjöwall! You are my worst enemy!”, Sverker Olofsson på krigsstigen, Svenska Textilforskningsinstitutet, Hot Lips i M*A*S*H och Palmespanare med fel wokpanna.
Kalle Lind pratar återigen med Ina Lundström, känd från avsnitt 2, om varför mixkassetter inte alls har spelat ut sin roll.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Av bara farten kommer de in på samlade årgångar av Nöjesguiden, avsaknad av Stringhyllor, bandsallad, upplyst despoti, Stalins kärlek till deep house, ”Alf is the teacher – Kris is the preacher”, Fred vs Cornelis, för tidig Lynyrd Skynyrd, ghettoblasters, boomboxes, rädslan för att störa, Galenskaparnas konservatism, Önskesidorna i Lilla Fridolf, raktuppochnerkomiker, Politisk ordbok från 1976, Göteborgs sinnessjuka tystnad, Malmös stora mängd didgeridoos, Agamemnons stora ballad om flykten från sitt hemland, Jeja Sundström i Gäster med gester, silent disco och snutar som diggar Lasse Dahlquist.
Kalle Lind pratar om Sjöwall-Wahlöös dåliga inflytande med forskaren Michael Tapper. Apropå vad de faktiskt pratar om kommer de in på gamla tanter som hittar lik, den venetianska vasen, Ed McBains 55 polisromaner med mera.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Och med "med mera" menas bland annat: West side story, stalinistiska framtidsromaner, sexualmoralism, nymfomaner, Bryan Ferry, SPECTRE, det bögiga statsministermordet, Krösus Sork, kommunistisk infiltration av fackklubbar, samlag under Maotavlor, det besinningslösa hatet mot Sturup, den ofantliga sektorn, CH Hermanssons rosiga kinder, den vertikala slummen, Birgitta Stenbergs hitte-på, Birgit Friggebos homofobi, knasnamn, kaninköp i Anderslöv, huruvida Tynnes Falk är ett bra namn, Lisbeth Salanders tatueringar, den degenererade överklassen Säpo, löjligt arga kommissarier och givetvis Per Gahrton.
Kalle Lind pratar med Malmö stadsteaters chef Petra Brylander om att fan ska vara teaterdirektör.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Apropå inget särskilt kommer de in på en gammal 1800-talsfars, ett gammalt 1500-talsdrama, människor som vill ha tråkigt, prutthumor, patthumor, ett gammalt 1500-talsdrama till, Elise Ottesen-Jensens bucketlist, skillnaden mellan Gällivare och Östermalm, Bergmans gamla toalett, Johan ”Tjoffe” Widerberg, Jordskott, typecastade tjockisar, kritiker med synpunkter och kommunala visioner om mötesplatser.
Kalle Lind och journalisten Bo Sjökvist pratar om artister som levt sitt liv i marginalen.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helt osökt kommer de in på Stålfarfars cykel, Anita Lindbloms päls, Kiviks marknad, Lasse Brandebys eventuelle pappa, Lasse Brandebys eventuelle pappas poesi, fakiren El Salama, strippklubbspersonalfester, nakendans med liten pilbåge, kåtbomben Venusmattan, fluktbögen Kalle Svensson, ormporr, miss Mañanas dubbelliv, Gunilla af Halmstads fiktiva självbiografi Ullas dagbok, Knatten Olsson och Snaggen Hugosson, Djävulen i den röda slängkappan, apan Ola, Målle Lindbergs helikopternedstigning på surströmmingskalaset i Örnsköldsvik, skjutjärnsmurveln Arne Lemberg, sektledaren Arne Imsen och gayporrsadoshower fast i burlesk anda.
I det tjugoförsta avsnittet av Snedtänkt med Kalle Lind listar AD:n och kulturskribenten Kajsa Bergström de sju bästa lyckliga sluten.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Helt naturligt kommer samtalet in på Jane Eyre, Jane Austen, moderiktig gotik, barnsliga drömmar om elände och skatter, pitchade musröster, tantsnusk, Ayla och Jondalar och boksidor som kom upp av sig själva, folk med vuxenfilmsnamn, att rulla folk i spiktunnor, Sex and the city-Samantha, torr 1800-talshumor, krossade genusglasögon, glasögonförbudet på medeltidsveckan, George i Seinfeld, Marie Fredrikssons vibrato, Jack Nicholson-mössor kontra Julia Roberts-prostitution, drömmen om att hitta en lott, filmrymdisars påverkan på Al-Qaida, Frances Hodgson Burnett och indiska betjänter på tak.
I det tjugonde avsnittet av Snedtänkt pratar Kalle Lind med kollegorna Kringlan K Svensson och Valle Westesson om nätforumet Flashback.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen kommer de in på Jan Helin, videovåld, egyptisk teve, Jag Vill Vara Farlig-kulturen, Hem och skola, Birgitta Dahl-imitationer, Lisbeth Salanders tjocke kompis, Twisted Sisters, dokumentärer om hur spännande det är i Albanien, Veboa med Bengt Alsterlind, Kringlans sjuka sjuka fantasi, eterns anarki, fula parabolantenner, kombinationen flödder och gobbe, kulturminister Jan-Erik Wikström och #gamegate.
I det nittonde avsnittet av Snedtänkt pratar Kalle Lind med mötesplatsarrangören Susanna Dzamic om staden de av någon anledning bor i.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen nämns Jaques Werups höga hår, att vara född i Fjöntarp, en legendarisk Violent Femmes-fest, en legendarisk Rolling Stones-fest, Sven Klangs kvintett, danska wienerbröd med chokoläääde, ”Tull tull!”, Eva Rydbergs födelseplats, olika män som heter Jalle, före detta dofter från Möllevången, gryningsbilder på öde industritomter, en estnisk attackdykare och planarkitekt, Kalle Linds två guideböcker, frågan om hur man tar sig på området Lugnet, Jetsons-framtiden i Käppastan, Här är ditt liv-korruptionen, Britt Bass, Lotta Love och motvilliga mängder bluesrock.
I det artonde avsnittet av Snedtänkt pratar Kalle Lind med statsvetaren Nils Gustafsson om valkampanjer som känts sådär.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Saker som nämns: folkpartistiska halmhattar, kaffepaketsutdelningar, löjligt stora massmöten, en centerpartist som hette Lennart, en frisyr som såg ut som JFK:s samt major Bånge och hans patriarkaliska spira.
I det sjuttonde avsnittet av Snedtänkt pratar Kalle Lind om hur larvigt det är med kalsonger utanpå tightsen med serietecknaren och illustratören Jimmy Wallin.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Längs vägen nämns bland mycket, mycket annat superhunden Krypto och en superskurk som eventuellt heter Mandräperskan.
Kalle Lind och regissören Ada Berger pratar i det sextonde avsnittet av Snedtänkt om varför folk heter som de heter.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna tidningen Mad, Konsums blåvita tandkräm, mopedfamiljen i Eslöv, Skövdes alla celebriteter, Ebba-Witts kärlek till arbetarlitteratur, Horaces kärlek till konstiga ord, Thåströms ologiska namnval, Noomi Rapaces logiska namnval, Bruno Öijers mystiska K, folk som ropar ”hello Paul!” efter Bono, Gegge Haigert, Magnus Härenstams polare, balla namn från Upplands-Väsby, skillnaden mellan Robin och Robyn, Z-pionjären Zinny Zan, ett vitt pulver som fick David Bowie att associera, Kajsa Ankas systerdöttrar, Ann Söderlunds kärlek till att föda barn och huruvida ”Mjölkskorv” är ett rimligt namn.
Kalle Lind pratar med succéduon Anders "Ankan" Johansson och Måns "Anders & Måns-Måns" Nilsson om hur konstig musik man dansade till på 1970-talet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna jojon, skateboarden, kyrksalsreverbet, Shanes, Tages, Ola & the Janglers, en kille på Skaraschlätta, Jota Thorén i Jigs, Tarzan Oxenryd i Schytts, Gurkan i Wizex, märkesåret 1974, milstolpen "Här kommer Mårtensson", Snoddas svenska baklängesrekord, den tyska artisten Benny, teveinslaget "Skicka in en väst", diskotek, Bingolotto, Sten Nilsson OCH Sten & Stanley, klubben Sunkit, Frank Anderssons singel, Johan Glans föräldrar, Charlie Boods "Naturens under"-serie, Peter Himmelstrands genialitet, teveserien Hulk, Åke Strömmers vitsskiva, låtar om strippor och en låt med många o i titeln.
Kalle Lind och Köpenhamnsbaserade Carina Johansson pratar i det fjortonde avsnittet av Snedtänkt om varför svenskar inte bryr sig om dansk kultur. Observera att det här avsnittet av podden spelades in innan terrorhändelserna i Köpenhamn inträffade.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Det Kongelige, Björn Afzelius, Anne Linnet, Rulla in en boll och låt den rulla, Lisa Nilsson, Rocktåget, en statsminister som heter Helle, Kalle Ankas julparad, nakenkalendrar, ölreklam, kulturtidskriften Cats, Kim Larsen, Shu-bi-dua, världens äldsta flagga, Tvindrörelsen, Matadors två-fyra miljoner sålda dvd-boxar, Sällskapsresan, Mogens Glistrups skattehat, Simon Spies gruppeknald, Blekingegadeligan, borgerliga sängben, maoistisk självkritik och det förvirrande i att Jantelagen är dansk.
Kalle Lind och Matilda Berggren pratar i det trettonde avsnittet av Snedtänkt om huruvida det finns någon specifik flatkultur och hur den i så fall ser ut.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Jacobs stege, Lennart Swahn, Ellen DeGeneres, Hjalle & Heavy, Fucking Åmål, L Word, Bound, Birgitta Stenberg, filmer med gamla kläder, Jills veranda, Charlize Theron, Jodie Foster, Kakan Hermansson, skiljelinjen mellan stad och land, skiljelinjen mellan homofobi och nedlåtande, Ma Rainey, Bessie Smith, Tofslan och Vifslan, Nina Ramsby, Doktor Kosmos, imageflator, politiska bögar, lördagspunkare och en lesbisk ordvits.
Ljudet i podden är fixat av Andy Lundgren.
Kalle Lind och journalistikjournalisten Paul Frigyes pratar i det tolfte avsnittet av Snedtänkt om nittonhundratalets mest braskande löpsedlar.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Aftonbladets pronazistiska förflutna, Torbjörn Larssons pipskägg, Kejneaffären, Haijbyaffären, Geijeraffären, Ebbe Carlsson-affären, en massa andra affärer, skräckväldet bland homosexuella, erotiskt lyckliga hemmafruar, grevar med jaktgevär, sossepampar, kungens förhållande till Maos poesi, Björn Borgs knarkhärvor, plågade sälungar, Hans Scheikes rissekt, Kristi bruds hemliga kärleksakt med Jesus, Naken-Jannes snopp, Ulf Adelsohns bastkjol, strumpmördare, kulvertmän, Anita Lindbloms vita päls, Harry Scheins balls, Gudrun Schymans sexfilm och Jan Guillous färgband.
Kalle Lind och den övremedelklassintellektuelle Jonatan Unge pratar i det elfte avsnittet av Snedtänkt om subkulturen övre intellektuell medelklass.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna DN, Expressen, På spåret, doriska och joniska kapitäl, Per och Olle Wästberg, syskonkärlek, narcissism, nappmatning, Per Gahrtons libido, Folkpartiets ruttna sjuttiotal, Per Ahlmarks hittepåtitel, Harry Potter, Radio Islam, Abbe, Lucke och Gerard, Fantomentidningen, Beppe Wolgers pyjamas, Freud, 10-gruppen, clownen Mannes clownbarn, Fluxuskonst, Historieätarna, Inez Svenssons bananpåslakan, finlandssvenska brevväxlingssamlingar, klubben De Svartas Vänner, stavningsreformen 1906 och hattar på museum.
Det tionde avsnittet av Snedtänkt handlar helt enkelt om gubbar, typer och roliga karaktärer. Kalle Lind och skådespelaren Sanna Persson-Halápi, som också kallar sig gubbdrottning, pratar om sketchfigurer som levt sina egna liv.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Ronny Jönsson, HippHipp, Mia och Klara, finsk-ugriska språk, Kryddan Petersons Birgitta Dahl-mask, Hej rymden!, det lilla djuret Sniff, Kapten Zoom, Malin Olsson, ålagillet på demensboendet i Löderup, oviljan att häckla Lasse Brandeby, gorillahandskar kontra kräftklor, Robert Gustafssons memoarer, Ignalinaverken, kvinnliga kroppsljud, systrarna Kronlöf, barnsketchprogrammet Gabba Gabba, Lundaspexarna, löspungar, stugägare Kennet Lindeman, män som jagar galanta damer, Sven Melanders minne, Gösta Engströms ansiktsfärg, Eva Rydbergs clownutbildning och drömmen om att hellre vara nån annan än en själv.
Trebarnspappan Kalle Lind och ungdomsförfattaren Taliah Pollack pratar i det nionde avsnittet av Snedtänkt om barnböcker som inte känns lika okomplicerade nu som då.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Enid Blytons hets mot romer, Astrid Lindgrens etniska stereotyper, Jan Lööfs kvinnolösa landskap, det kristdemokratiska Kamomilla stad, omskakaren Saga Swärd, dialektala ballar, döda bagare, 2/3-dels Pippipappa, kaptenerna som slog sig lös med nakendansöser och tokajer samt hur många zombiefilmer som mellanstadieungar egentligen har sett.
Kalle Lind och journalisten Jenny Damberg pratar i det åttonde avsnittet av Snedtänkt om svensk matkultur under 1900-talet, eller kanske ska man kalla det svenska "matovanor"...
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
På vägen råkar de också nämna Gustav VI Adolfs parmesanost, korvgubbarnas kamp för ketchup, Svenska flaskans dag 1955, Calzkrove, drickablandning, statlig striptease, statliga bierstuben, statliga hamburgerkedjor, statlig panpizza, statlig dart, sönderkokt pasta, sockerhysteri, Sten Bromans pyttipanna, reklam för smutsiga penisar, bridgetårta, sillapelsin, Hagasessornas hushållslärarinna och svensk champinjon-och-brunsåspizza i Malaysia.
Kalle Lind pratar i det sjunde avsnittet av Snedtänkt med Moa Lundqvist och Dilan Apak från Tankesmedjan i P3 om skämt som retat.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Västmanland, Killinggänget, Kim Anderzon, Gunilla Bergström, Doktor Alban, Lasse O'Månsson, oblater på bensinmackar, invandrarbrytningar, SVT:s väderkartor, Lena Endre, KG Bergström, Granskningsnämnden, husförhör, döda kungar, Canelloni Macaroni, Peter Dalle, Twitterilska, damp, Thory Bernards, rättsinstanser, Sveriges sämsta jurist, lungmos, magontsradio, fyrtiotalister, nittiotalister, sjuttiotalister och andra talister.
Kalle Lind och dåtidskonsulten Clara Gustavsson pratar i det sjätte avsnittet av Snedtänkt om trettiotalets queer- och knarkkultur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna shinglat och bobbat hår, flapperkultur, Tutta Rolf, hundarna Tjosan och Hejsan, homoerotik, Gustaf V:s handarbete, Hänt i veckan, motsatsen till att vända sig i sin grav, giftermål med förmyndare, huskors, ragator, argbiggor, Julia Ceasar och hennes kvinnliga vänner, etniska stereotyper, Kenta och Stoffe, Annalisa Ericson, Sveriges första kokainsångspel, schlagern Det är förbjudet för barn under 15 år, valser om farkoster, Adolf Fredriks gosskör, Ulla Billquist, textteve för hörselskadade samt så lite som möjligt om Edvard Persson.
I det femte avsnittet av Snedtänkt pratar Kalle Lind och nöjestriviavetaren Martin Kristenson om filmer som filmhistorien tack och lov glömt bort.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna tjeckisk pilsnerfilm, östtysk vildavästernfilm, ett parti sotskadade telefonstolpar, Dirch Passer, den sorgliga historien bakom engelsk buskis, Bela Lugosi, sovjetisk musikalfilm, mästerkoreografen Busby Berkeley, Zarah Leander, kommunistisk Hollywoodfilm, Jan Myrdal, Josef Stalin, Joseph McCarthy, tysk tjugotalsqueerfilm, tysk tjugotalsbögfilm, Billy Wilder, Douglas Fairbanks kokainkomedi, Cornelis Vreeswijk, pudelträck och plasthumrar.
Kalle Lind och filmvetaren Mariah Larsson pratar i det fjärde avsnittet av Snedtänkt om varför porr var så populärt på sjuttiotalet.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Gustaf Fröding, abortcharter, Per Gahrton, Feministiskt initiativ, jungfrutro, dubbelmoral, sittgök, Ingrid Thulin, dvärgar som dyker upp, Vilgot Sjömans 491, könsmonologer, Mai Zetterling, ångestsex, knullkommunister, Schwedenfilm, Mad Men, sexualbrottsutredningen 1976, Buster Keaton, trenchcoats i knäet, nymfomani, Christina Lindberg, Marmeladefilm och snygga motljustagningar.
Ljudet i podden är fixat av Andy Lundgren.
Kalle Lind och skräpkulturjunkien Johan Wanloo pratar i det tredje avsnittet om Snedtänkt om kiosklitteratur.
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
I förbifarten råkar de nämna Lilla Fridolf, Isfolket, Jackie Collins, Lustans lakejer, Lisbeth Salander, amerikanska agenter, brittiska agenter, franska agenter, män som är dödsmaskiner, sexy western, Kenny Rogers, Åke som uppfann Hönökakan, Christer Sjögrens självbiografi, rödvin till frukost, Familjen Macahan, postapokalyps, radiohandlaren Fix i Eslöv, Sjöwall-Wahlöö, Pelle Svanslös, Captain America, Fabio samt flärd, lyx och njutning.
Skåningen Kalle Lind och urgöteborgaren Ina Lundström, chefredaktör för magasinet Hunger, pratar i det andra avsnittet av Snedtänkt om hur alla i Göteborg hänger ihop med varandra. I förbifarten råkar de nämna Henrik Berggren, Håkan Hellström, Maria Hörnelius, restaurang Kometen, goa gubbar, arga gubbar, Samskolan, evenemangsstråket, Andra Långgatan, Alf Robertson, funktionskläder, amfetamin, Ebbot, Patrik Sjöberg, Frida Boisen, Weiron i ottan, redarsocietet, kpml(r), stalinistiska applåder och överklassgothare.
Triviafantasten Kalle Lind pratar underliga radionämndsanmälningar med journalisten och taskspelaren Fredrik af Trampe, medförfattare till boken "Nu har det banne mig gått för långt!"
Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
Av bara farten avhandlas också mandelkubb, Thorbjörn Fälldin, Kar de Mumma, Anderz Harning, Jan Guillou, Carl Johan De Geer, Göran Skyttes diagram över sin egen popularitet, Arja Saijonmaa, Per Oscarsson, runda ord, Lennart Hyland, Ria Wägner, Tina Nordström, Don Quijote, Sune Mangs, Mats Helge Olsson, Thorsten Flinck, ”salig Lars Göran Frisk”, Kristian Luuk, Eva Remaeus, Sven Wollter, Johan Widerbergs chokladsåsstjärt, Sjöwall-Wahlöös sexskildringar, Jan Myrdals vrede, Carl Bildt, Lars Adaktusson, ”buskabygd”, Blå tåget, hobbypoeter, Monica Zetterlund, Robban Broberg och Lill Lindfors.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.