70 avsnitt • Längd: 50 min • Månadsvis
Sustainability Talks by Cordial är ett samtal om hållbarhet för alla som är nyfikna på hur hållbarhet kan vara framgångsfaktor för affären eller verksamheten och som vill ha verktyg att gå från ord till handling i hållbarhetsarbetet.
Podden gästas av människor som jobbar med hållbarhet på ett eller annat sätt. Människor som vill dela med sig av hur de har gjort, vad som har fungerat och inte, om det mänskliga och resan hit.
Vi som gör podden är kollegor och affärsarkitekter på Cordial som helt enkelt brinner för och arbetar med hållbarhetsfrågor. Under säsongerna kommer vi att variera vilka som står värdar för samtalet så att ni får lära känna flera av oss. Podcasten drivs för att vi själva är genuint nyfikna och vill lära oss mer om hållbarhet men också för att sprida inspiration och kunskap till andra. Genom att dela kunskap och tankar kan vi göra mer tillsammans.
The podcast Sustainability Talks – by Cordial is created by Cordial AB. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
”Sveriges näringsliv kommer att vara väldigt konkurrenskraftigt globalt”
I det här avsnittet gästas vi av Gabriel Lundström som är ESG-chef på SEB Life och Ordförande för UN Global Compact Sverige. Gabriel berättar om ESG och hållbarhetsdata som avgörande verktyg för riskanalys och om UN Global Compacts roll för näringslivet, men också om hur en helt vanlig dag på jobbet ser ut.
Programledare: Josefin Borglund och Elin von Liwenen Wistrand
Programledare: Josefin Borglund & Elin von Liewen Wistrand
”Varje steg är viktigt och exakt var du sätter foten först är inte det viktigaste”
Vad är egentligen ESG och hur kan företag förhålla sig till olika krav på hållbarhetsrapportering? I det här avsnittet av Sustainability Talks träffar vi Lise Alm, Chief Strategy Officer på Worldfavor, om att gå från ”VAD” till ”HUR” för att hantera och rapportera ESG-data.
Programledare: Josefin Borglund & Elin von Liewen Wistrand
”Om man innan Tesla hade pratat om att elektrifiera fordonsflottan skulle man ha skrattat åt det.”
I det här avsnittet av Sustainability Talks pratar vi med entreprenören Gustav Stenbeck om vikten av pionjärer och entreprenörskap för att driva förändring utifrån en vision som är viktigare än sista raden.
Programledare: Johan Reunanen & Fredrik Gustafsson
”Målet är att vi inte ska behövas”
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas vi av Hannah Morris, Programfinansieringschef på WaterAid som berättar om hur FNs 6e globala mål ”rent vatten och sanitet för alla” hänger ihop med de andra globala målen. Vi pratar om vikten av att kombinera globala insatser med lokala lösningar som är långsiktigt hållbara, samt varför partnerskap är så viktigt för att lyckas i omställningen.
Visste du förresten att varje investerad krona i vatten, sanitet och hygien ger 21 kronor tillbaka genom sin påverkan på produktivitet, tidsbesparingar och lägre sjukvårdskostnader?
Programledare: Johan Reunanen & Josefin Borglund
”Du behöver inte vara bäst. Så länge man gör lite så inspirerar man någon annan”
Det här avsnittet av Sustainability Talks gästas av Gunnar Jönsson, vd på 1KOMMA5°.
Vi pratar om hur energisystemet behöver förändras och vilka möjligheter det finns att vara med och bidra som privatperson eller småföretagare.
Kan man gå ”off-grid” i Sverige och hur ser egentligen kalkylen ut för solceller och batterilagring?
Tack Gunnar för ett spännande samtal om framtidens energisystem.
Programledare: Josefin Borglund och Fredrik Gustafsson
”Det man ska lyfta är ju nyfikenheten och viljan att testa”
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan och vår nya programledare Fredrik av Evelina Lindgren, vd på förpackningsföretaget Apak.
Vi pratar frakt, hållbara förpackningar och hur vi ska komma ifrån att skicka så mycket luft.
Det blir även trender i material, det filosofiska i att skicka saker överhuvudtaget och mycket mer.
ack Evelina för ett inspirerande samtal och inblick i en viktig bransch för omställningen.
”Vi kände att det behövdes något positivt och hoppingivande”
I säsongsavslutningen av Sustainability Talks ser Elin och Johan tillbaka på alla fantastiska gäster som delat kunskaper och perspektiv på hållbarhet, ledarskap och omställning.
Vi pratar om hur det var att starta en podd mitt i pandemin, varför samtalet är ett bra verktyg för utforskande och om alla de lärdomar och insikter säsongens diskussioner har gett oss.
Tack till alla gäster som har delat med sig så frikostigt och tack till dig som har lyssnat och peppat under säsongen! Vi är snart tillbaka.
”Vad ungdomar tänker om hållbarhet är helt centralt för den framtid vi kommer att ha”
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan och Elin av Linn Jacobsson från Jung Relations och Sara Fröhling Lind från Ungdomsbarometern som tillsammans gör rapporter och undersökningar på ungas inställning till hållbarhet.
Vi går igenom den senaste undersökningens svar och diskuterar frågor som dyker upp.
Har vi skapat ett språk kring hållbarhet som är svårt att ta till sig?
Vad för trender ser vi i ungas konsumtionsbeteenden?
Hur kan vi ska skapa en kommunikation och ett sätt att prata om de här ämnena som skapar hoppfullhet bland unga?
Tack Linn och Sara för ett givande samtal och inblick i vad ungdomar känner för omställningen.
”Släpp det dåliga samvetet och lita på ditt omdöme”
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan och Elin av Arlas hållbarhetschef, Victoria Olsson.
Vi pratar om hållbart jordbruk och att använda näring som en hållbarhetsparameter.
Hon berättar hur bönderna jobbar med omställningen och hur gårdarna mäter sina klimatavtryck.
Det blir även ellastbilar, göra gödsel till biogas, priset på mjölk, matsvinn och mycket mer.
Tack Victoria för ett inspirerande samtal och inblick i böndernas verksamhet.
”Vi frågar kunden i slutet om den kommer fortsätta med det här beteendet och 98 procent svarar ja”.
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan och Elin av Ola Lowden, grundare och vd för Omocom, som erbjuder försäkringslösningar för att fler ska våga dela resurser med varandra.
Vi pratar om hur förändringsbenägenhet skapas och om vikten av att känna sig trygg vid lån, byte eller köp av begagnat, och vilken roll försäkring spelar.
Ola förklarar delningsekonomi, cirkulära flöden och hur det kan vara bättre att köra och dela en gammal dieselbil än att köpa en ny elbil.
Det blir också historier om att starta ett försäkringsbolag från grunden helt utan förkunskap och varför Omocom har runda organisationsscheman.
Tack Ola för ett inspirerande samtal om vikten av att hålla befintliga resurser i användning för att vi ska lyckas med omställningen!
“Jag tror att jag kommer få uppleva den dagen då jag får flyga fossilfritt”.
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan och Elin av Catarina Rolfsdotter-Jansson, journalist som skämtsamt kallar sig för handelsresande i hållbarhet. Hon skriver, står på scener, programleder, pratar om miljö- och hållbarhetsfrågor och var med och startade Sveriges första hållbarhetskommunikationsbyrå.
Det blir ett samtal om just kraften i kommunikationen och vikten av att ha en vision och ett mål att se fram emot. Samtalet går även in på handfasta siffror på flygande, vad som händer när vi går samman som medmänniskor och framtida färdmedel.
Tack Catarina för ett fint samtal med många insikter om glädjen i att upptäcka och vart vi är på väg!
”Det är en läroprocess. När vi förstår hur hållbarhetsdata kan användas ser vi fler möjligheter”.
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Elin och Johan av Maria Svantemark, VD och grundare för SustainLab, ett mjukvarubolag som hjälper företag att automatisera sin hållbarhetsdata.
Hur gör man för att använda data när man interagerar hållbarhetsfrågor i företag? Vad är likheterna med finansiell data? Vad är det vanligaste att mäta?
Det blir ett härligt nördigt samtal där vi lär oss mer om begrepp som LCA och väsentlighetsanalys.
Vi pratar om att som ledare vara öppen och ha modet att få andras ögon på sitt bolags arbete. Det blir också prat om kultur, om att ändra det som är statusdrivande och om saker man inte kan eller ska mäta.
Tack Maria för ett fint samtal om datans roll i omställningen!
“Det handlade aldrig om att de ville ställa om för sina barn och barnbarn, det handlade om innovation och att använda resurser på ett smartare sätt.”
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan och Elin av Per Grankvist, forskare på Viable Cities/KTH, som jobbar med forskning om hur vi kan göra städer mer hållbara.
Per har i många år arbetat med hur företag kan jobba med hållbarhet för att tjäna pengar, och spår en död för ett av de mest klassiska svenska bolagen.
Hör hans viktigaste budskap till styrelseledamöter, tips på smartare resursanvändning och exempel på företag som ligger i framkant med kreativa lösningar.
Det blir även prat om greenwashing, planetära gränser och vegansk livsstil.
Tack Per för ett samtal med flera skratt, nya vinklar och flera insikter!
“Det är spännande att prata hållbarhet och jobba mot norskt näringsliv som till stor del består av olja och gas.”
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Johan av Elisabeth Beskow och Nathalie Green från DNB Sverige, som berättar vad de satsar på och hur de arbetar med att bygga kompetens och kunskap för att hjälpa sina kunder med en hållbar omställning.
Vi pratar om utmaningen att bygga relevant data för att mäta och förstå hur det kan påverka framåt, om skillnaderna mellan Norge och Sverige och hur man kan använda expertisen som finns i ”farliga” branscher som oljeindustrin när vi ställer om.
Dessutom får vi höra varför de slutat med giveaways och varför hållbarhetsfrågan är så mycket större än bara klimatet.
Tack Elisabeth och Nathalie, för att ni gästade Sustainability Talks och gav oss insikter om omställningen!
“Jag kommer säkert att lyssna på den här podden om ett par år och tänka att det där lät ju naivt, men jag tror det är enda sättet att komma framåt."
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Elin och Johan av Sorteras hållbarhetschef Lovisa Curman, som berättar hur vi ska återvinna och ta vara på material på bästa sätt. Även hur vi minskar avfall i ett första skede, hur vi ska ändra vår inställning till konsumtion och vilka nya affärsmodeller vi kan behöva gå mot i framtiden.
Vi pratar också om hur hon byggt upp sin roll som hållbarhetschef och hur man behåller och stärker sin företagskultur när man växer via förvärv.
Dessutom diskuterar vi om det är bra eller dåligt att vi bränner avfall för att få energi och värme – en fråga Lovisa själv har svängt i.
Tack Lovisa, för att du gästade Sustainability Talks och gav oss insikter och perspektiv på återvinning!
“Du kan vända det till att faktiskt tjäna på hela klimatomställningen.”
Hur vi ska kunna möta den stigande efterfrågan på el i omställningen till ett mer hållbart samhälle är en av framtidens stora knäckfrågor. Svenska Polarium tillverkar litiumjonbatterier som gör det möjligt att lagra energi, och bolaget växer så det knakar.
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästas Elin och Johan av Polariums Maha Bouzeid, som berättar om hur man kan använda lagrad energi för att komplettera elnätet inom såväl industrin som i fastighets- och telekombranschen, hur man kan optimera elanvändningen genom att ladda batterier nattetid, och hur det går att förena affärsnytta med hållbarhetstänk.
Vi pratar också om hur hon efter flera års utlandsarbete i Malaysia, England och Dubai valde att lämna solen för Sverige, eftersom Sverige ligger i framkant när det kommer till just innovation och hållbarhetsfrågor. Dessutom diskuterar vi hur man får till en bra företagskultur där alla strävar åt samma håll i ett bolag som anställer nya medarbetare i stort sett varje vecka.
Tack Maha för att du gästade Sustainability Talks och gav oss hopp om att vi är på rätt väg!
“Man fixar ju inte allting på en gång men vi insåg att vi faktiskt kan göra positiv skillnad på riktigt”.
Christina Lundbäcks far Stig Lundbäck var en uppfinnare av rang. Med inspiration från sin forskning om hjärtat utvecklade han den så kallade SurfCleanern – en skimmer/separator hybrid som kan samla in och separera föroreningar från vattenytor.
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästar Christina Lundbäck Elin och Johan för att prata om sin pappas uppfinning som hjälper industrier, oljeraffinaderier och reningsverk att rena sina utsläpp. Dessutom diskuterar vi om det egentligen är hållbart att arbeta tillsammans med oljeraffinaderier och hur SurfCleaner kan utvecklas för att kunna ta hand om alger och skräp från hav och vattendrag.
Utöver arbetet med SurfCleaner sitter Christina Lundbäck i styrelsen för CorPower Ocean som jobbar med att utvinna vågenergi med hjälp av bojar som placeras ut i havet. Även CorPower bygger på en uppfinning från hennes far. Men hur ser framtiden för vågenergi egentligen ut?
Tack Christina för att du gästade Sustainability talks och inspirerade oss med din vilja göra skillnad hos de stora företagen!
"Kommunikation måste bygga på hopp, ingen bordar ett sjunkande skepp"
COP26 har precis avslutats och hållbarhetsstrategiska kommunikationsbyrån The New Division har varit där.
I det här avsnittet av Sustainability Talks gästar företagets grundare och VD, Jakob Trollbäck, och hållbarhetsstrategen Sara Lindström för att prata om de globala klimatmålen som sattes upp och överenskommelserna som gjordes under klimattoppmötet.
Hoppet är både färgerna och språket. The New Division är kommunikationsbyrån som tog fram språket till FNs mål för hållbar utveckling, ett färgstarkt, periodiskt system med sjutton komponenter. Ett ramverk som används världen över av både länder, organisationer och företag.
Det blir en genomgång av COP26, från genomförandet till vad avtalet egentligen säger och varför vi ska se det som en framgång. Vi pratar även om varför hållbarhetschefer utan makt är den största greenwashingen man kan göra, varför vi måste lyssna på de nya generationerna och hur det kom sig att Trump fick makten.
Tack Jakob och Sara för att ni inspirerar oss att välja hoppet istället för förtvivlan!
"En ny flashig jobbmobil kostar 8-10 tusen, det är ganska många poliovaccin i Sydsudan via läkare utan gränser"
Vad ska man göra om man jobbar på ett företag som inte har ett tillräckligt bra hållbarhetstänk? GodEl är elbolaget som skänker hela sin vinst till välgörande ändamål och företagets hållbarhetsutvecklare Emmy Tollin gästar detta avsnitt av Sustainability Talks för att prata om det och mycket mer.
Man måste se på bolag på ett nytt sätt, där inte bara vinsten är i fokus utan man tar hänsyn till hela sitt avtryck och värdeskapande, triple bottom line. Vi pratar om GodEls praktiskt klimatarbete, hur de säkerställer en hållbar värdekedja från leverantör till kundens elanvändning, deras ekonomiska filosofi och värdeskapande klimatkompensationer. Vi pratar även om varför Dalai Lama är världens lyckligaste människa, vilka politiska beslut som kan styra hållbarhetsarbetet i rätt riktning och givetvis en kort genomgång av Scope 1,2,3 för klimatutsläpp. Dessutom lite boktips!
Tack Emmy för ett filosofiskt samtal och för att du lärde oss att förändring kan vara något kul och givande, och hur man skapar mening i arbetsvardagen!
"Det blev så uppenbart för mig att våra världsledare aldrig kommer att lösa klimatkrisen åt oss"
Ingmar Rentzhog är uppvarvad inför COP26 i Glasgow dit We Don’t Have Time ska åka för att granska världens ledares klimatpolitik.
Med We Don’t Have Time tillhandahåller de en tjänst dit konsumenter lämnar klimatomdömen på produkter och tjänster. Ett AirBNB för hållbarhet helt enkelt.
I det här avsnittet av Sustainability Talks pratar Ingmar, Elin och Johan om balansen mellan skryt och kommunikation, morot och piska, och att greenwashing ofta beror på okunskap snarare än ondska. Ödmjukheten inför de som försöker måste bli större och ingenting är perfekt när det kommer till klimatomställning.
Vi pratar även om förlorat hopp inför politiker, varför Donald Trump var en bra ledare och inspirerade en klimatrörelse, klimathjärtan, hur man reser över hela världen utan flyg och givetvis om Bromma flygplats vara eller icke vara.
Dessutom lite företagstips för klimatomställning.
Tack Ingmar för att du gästade Sustainability Talks och lärde oss om klimatödmjukhet och att man alltid kan göra mer än man gjorde igår - och gör man det tar man klimatansvar.
"Företag som bara pratar och inte gör blir ju ganska snart upptäckta"
Orden är från Camilla Wallander, VD på Berghs School of Communication, som gästar Elin och Johan i detta avsnitt av Sustainability Talks.
Berghs School of Communication har gått från att lära ut traditionellt reklamande med AD och copywriting till att undervisa inte bara i kommunikation utan även processer, ledarskap, strategi, inkluderingskommunikation och nätverkande. Att ha ett agilt förhållningssätt till problemlösning har blivit avgörande för företags överlevnad.
Det blir ett samtal om vikten av att prova själv och i praktiken, hur man utvecklar ett hållbart kursutbud som ska passa såväl yngre heltidsstuderande som yrkesverksamma och företagsutbildning och varför "En klassiker" är det mest hållbara vi har.
De samtalar även om hur Berghs jobbar med målskapande processer inom hållbarhet för att företag ska hitta mål som passar ju deras verksamhet och hur viktigt det är att det finns hållbara exempel att dela med sig av.
Tack Camilla för att du gästade oss i detta avsnitt av Sustainability Talks och lärde oss att hållbar kommunikation ska vara medveten, långsiktigt och ärligt!
Om ni vill komma i kontakt med oss så finns vi som vanligt på [email protected] eller på LinkedIn. Låt samtalet fortsätta!
"Jag förstår att det fungerar så här globalt, men vad gör vi konkret imorgon då? Vad gör vi konkret imorgon i Ystad?"
Det är en av frågorna som Kaj Török, hållbarhetschef på Max Burgers, ställer sig när Elin och Johan träffar honom i ett samtal om handling på riktigt.
Vi pratar om hållbarhet som ett ständigt pågående arbete, hur det är en lång resa som man måste göra tillsammans, om att bygga hållbara organisationer som kikar även utanför den egna sfären, om att anställa personer långt ifrån arbetsmarknaden, om utbrända hållbarhetschefer som inte haft rätt stöd och verktyg att förändra, om att göra rätt prioriteringar och att man inte kan vinna på alla fronter samtidigt.
Vi samtalar också om vilka drivkrafter man kan hitta för att motivera en organisation att förändras i en hållbar riktning och hur Max gör konkret för att slå sig in på den nya polska marknaden.
TACK Kaj för att du ville gästa oss i detta avsnitt av Sustainability Talks och berätta hur man går från ord till handling och varför hållbarhetskurser ska ha samma status som ledarskapskurser!
”Min vision är att vi verkligen ska vara det mest transparenta pensionsbolaget på hållbarhet, man ska kunna ställa oss till svars och det ska vara tydligt och enkelt.”
Elin och Johan träffar Johanna Lundgren Gestlöf, Hållbarhetschef på SPP, som berättar hur de arbetar för att förvalta våra tjänstepensioner på ett hållbart sätt.
Vi pratar om hur SPP arbetar för att öka den interna kunskapen för hållbarhetsfrågor, hur de genom konkret data försöker så sina kunder att tänka mer hållbart när det gäller deras placeringar, hur pengar som placeras nu har en påverkan på framtida hållbarhetsmål, hur de börjat utveckla en hållbarhetskarta för att enkelt kunna se hur hållbara ens placeringar är, hur förhållandet mellan hållbarhet och lönsamhet har förändrats de senaste åren, hur intresset för hållbarhet har ökat och blivit en mer naturlig del av företags strategi-, affärs-, och verksamhetsutveckling. Taxonomin? Vad är det och hur kommer det påverka framtida analyser av investeringar?
Vi pratar även om vikten av exponentialitet i hållbarhetsutvecklingen och att vara medveten om de här frågorna då det smittar av sig på både ens egna och andras beteende.
TACK Johanna för att du ville gästa oss i detta avsnitt av Sustainability Talks och inspirera oss till att lyfta frågan om hållbara investeringar men även att se över våra egna pensionsplaceringar!
”Mer och mer ska vi lösa saker och ting tillsammans. Det är konkurrensneutralt. För att saker hänger ihop.”
Johan och Elin träffar Mattis Bergquist, Hållbarhetschef på Coop, i ett samtal om praktiskt hållbarhetsarbete.
Vi pratar om att jobba med hållbarhetsfrågor hela livet, om att ha naturen med sig, om mikroperspektiv och att det storslagna finns i det lilla, om det etiska dilemmat med bonusar, om prestige som hinder för samarbete, om utvecklingen av hållbarhetsområdet under de senaste 20 åren, om komplexitet, om CSR och managementkultur, om att hållbarhet inte är svartvitt, om den härliga trögheten i kooperationer, om faran med att få priser för att vara grönast i branschen, om Coops hållbarhetsdeklaration och att ta ett helhetsgrepp om hållbarhet, om samarbetet med leverantörer och att lansera till kund i ett nästa steg, om att skapa en plattform för förbättringar och transparens, om vikten av att ha en kompetent grupp runt sig när man leder komplexa projekt, om att vänta in omgivningen, om att ta skiten om den inte går bra, om att ta nästa steg inom hälsa och matsvinn och om att ha det gröna varumärket i ryggen.
Vi avrundar med vikten av att vänta in sin omgivning och om att VÅGA skapa de stora komplexa projekten eftersom det ÄR tillsammans-frågor vi jobbar med.
TACK Mattis för att du ville gästa oss i detta premiäravsnitt av Sustainability Talks och dela med dig av dina erfarenheter och kloka perspektiv!
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.