En nyhetspodd om krog, mat och dryck. Här kan du lyssna på samtal med allt från producenter till kockar, krögare, sommelierer och bagare. Bakom podden står Tove Oskarsson Henckel, utbildad journalist och sommelier som arbetat 10 år som chefredaktör på Gourmet. Det här är podden för dig som vill hänga med i allt som händer i krog-, mat- och dryckesbranschen.
The podcast gastroradio.se is created by Tove Henckel. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Anton Wikberg tog nyligen examen från food- and beverage-management-programmet, och skrev sitt examensarbete om psykisk ohälsa i restaurangbranschen. För Gastroradio berättar han öppenhjärtigt om sin egen psykiska ohälsa, om sina diagnoser inom autismspektrumet, och hur han på grund av familjetragedier tagit sig igenom en längre depression. Anton pratar också om kärleken till matlagning, hur restaurangutbildningen givit honom ny energi, om att må dåligt och ta sig upp igen, och hur viktigt det är att våga ställa frågan: Hur mår du?
Thilda Mårtensson är en av landets främsta unga kockar. Vid 22 års ålder har hon redan vunnit Gymnasie-SM, varit Sveriges representant i S. Pellegrino Young Chef Award, blivit utsedd till bästa commis i Boucse d'Or Europe, också kallat Kock-EM, och nu har hon lanserat sin webbsida Make the dream, en sajt med information för unga kockar som vill tävla. För Gastroradio berättar hon om varför hon älskar at tävla, om att driva framåt av motgångar, som sin dyslexidiagnos, om att vara mobbad i skolan och ta sig vidare, om hur Bocuse d'Or-gemenskapen byggt hennes självförtroende, och om sitt senaste nyårslöfte - som inte har något som helst med tävling att göra.
Marcus Jernmark är kocken som lämnade Sverige för USA - och sedan återvände för att bli en viktigt del av Restaurant Frantzéns resa mot tre stjärnor i Guide Michelin. Nu är han tillbaka i USA och Los Angeles, redo att starta en ny krog. För Gastroradio berättar han om varför han återvände till USA, utmaningar i både jobb och privatliv, nya krogprojektet, varför han inte vill göra en fine dining restaurang och hur han idag ser på restaurangscenen i Kalifornien och Sverige.
Det är dags att summera år 2023, och det gör jag tillsammans med Göran Jonsson, krogredaktör på DI Weekend, och Martin Backman, krogräv med full koll på Stockholms krogscen. Tillsammans diskuterar vi krogtrender, toppar och dalar i restaurangbranschen och årets bästa måltider. Dessutom funderar vi kring Årets Affärskrog, vi dissar betalningsterminaler och delar med oss av förväntningar inför 2024.
Under sommaren har Mathias Dahlgren och hans team stängt restaurang Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm. I lokalen huserar nu istället Seafood Gastro, en restaurang som fokuserar på fisk och skaldjur, men också andra växter och djur som lever i symbios med någon form av vatten som anka, sjöfågel och alger. För Gastroradio berättar Mathias Dahlgren om varför Seafood Gastro är hans mest exklusiva lansering någonsin, om förhoppningar, ambitioner och sökandet efter unik kvalitet. Dessutom funderar han över utvecklingen av Sveriges restaurangscen, Bocuse d'Or, kockars status och hur vi kan locka fler personer till restaurangbranschen.
Daniel Berlin drev tidigare framgångsrikt sin restaurang Daniel Berlin i den lilla orten Skåne Tranås. Men hösten 2020 valde Daniel att stänga restaurangen på grund av familjeskäl. Krögaren stod då på toppen av sin karriär. Restaurangen var internationellt erkänd med två stjärnor i Guide Michelin. Nu, nästan tre år senare, är Daniel äntligen tillbaka på krogscenen. Den här gången med Vyn utanför Skillinge i Skåne. Den lite enklare vinbaren har redan öppnat och senare i höst är det dags för finkrogen och boutiquehotellet. För Gastroradio berättar Daniel om sin nya restaurang, om drivkrafter och vad som ger honom energi. Han berättar om maträtten som förändrade hans liv, om kärleken till matlagning, om prioriteringar, förväntningar, tvivel och hur de senaste tre åren förändrat honom - både privat och som yrkesperson
Albin Edberg har alltid älskat att laga mat, och han är just nu en av landets mest eftertraktade frilansande kockar. Hans motto är ta chansen när den kommer och att hellre tacka ja än nej. För Gastroradio berättar Albin att växa upp med i ett tvågenerationers hus på landet i Svarttorp. Om kicken han fick när han för första gången klev in i ett professionellt kök, om varför Tommy Myllymäki ville göra hans liv till ett helvete, om att vinna Bocuse d'Or Europe, varför karriären i New York kom av sig, livet före och efter Kockarnas Kamp och så ger han en hyllning till kebabpizzan.
Henrik Norström är delägare och kreativ ledare på Restaurang Lux Dag för Dag, som ligger på Lilla Essingen i Stockholm. I år firar restaurangen 20 år, och Henrik funderar över hur Lux har utvecklats under de senaste två decennierna. Han berättar också om varför mötet med fine dining blev avgörande för hans karriär, om hans tävlingsinstinkt, Michelinstjärnan och hur ett allvarligt läkarbesked förändrade hans liv. Dessutom ger Henrik en kärleksförklaring till insjökräftan.
Joel Aronsson, driver nyöppnade restaurang Bord i Stockholm. I dagens avsnitt berättar Joel om varför han valt att döpa restaurangen till ett så vanligt ord som Bord, om att öppna egen krog, om med- och motgångar, om brevet han skrev till sig själv som tioåring, varför han inte satsar på fine dining, hur han hittat inspiration i Paris och så bjuder han på bästa kycklingreceptet.
Magnus Ek är en av landets mest omtyckta kockar och krögare. Under drygt 20 år drev han, och hans fru Agneta Green, restaurang Oaxen - först på ön Oaxen och de sedan på Djurgården i Stockholm. Magnus var en pionjär inom svenska gastronomi när det kommer till att plocka och arbeta med ingredienser i från naturen i närområdet - något som blivit en del av hans signum. I december stängde Magnus och Agneta sin restaurang, som då hade två stjärnor i Guide Michelin och en grön stjärna. I dagens avsnitt berättar Magnus om beslutet att stänga Oaxen Krog & Slip, om hur han ser på omvärldens engagemang i frågor kring hållbarhet, om flytten till Gotland, om kötterapi och bearnaisesåsen som förändrade hans liv.
Dagens gäster är Göran Jonsson, krogredaktör på Dagens Industri, och Martin Backman, en av landets mest frekventa krogbesökare. Vi funderar över stjärnkrogarnas framtid, hur mycket ett restaurangbesök bör kosta och vad som saknas i Stockholms restaurangutbud. Vi pratar också om krogrecensioner, anonyma recensenter och om man bör dricksa på restaurang eller inte.
Tea Malmegård driver restaurang DoMa tillsammans med sin sambo Viktor Lejon. I dagens podd berättar Tea om sin nya programledaroll i Sverige Mästerkock - Efter stängning. Hon berättar också om hur covid fick henne att tappa smak och doft. Och hur hur hon idag, tre år senare, hanterar detta. Om dofttest och vilka dofter hon saknar mest. Dessutom berättar Tea om sin relation till den engelske kocken Jamie Oliver, om jobbet på Operakällare och arga grannar.
Det är dags att summera år 2022, och det gör jag tillsammans med Kenneth Nars, etablerad mat- och krogskribent från Helsingfors. Kenneth är en av grundarna till World of Mouth, en app där världens främsta kockar, krogskribenter och influencers ger sina bästa krogtips - och som nyligen släppte ett flertal cityguider. Kenneth berättar om idén bakom appen, om uppdraget som Academy Chair för World's 50 Best Restaurants, om minnesvärda krogbesök under året och Helsingfors krogscen. Dessutom får vi veta varför just hargryta har en speciell plats i Kenneth hjärta.
Dagens gäst är marinbiolog Johan Ljungquist, som tillsammans med Mikael Olenmark, driver hyllade Gårdsfisk i Skåne. Här föder de upp fiskar som Rödstrimma och Clarias i samarbete med anslutna jordbruk. Gårdsfisks filosofi är att producera världen mest hållbara fisk genom ett eget fiskuppfödningssystem. Där kan de kontrollera vattenkvalité, energianvändning, ta hand övergödning och restavfall. Men hur funkar det egentligen? Johan Ljungquist berättar om tankarna kring Gårdsfisk, hur företaget startade, motgångar och framgångar, sökandet efter hållbara lösningar och plantbaserat foder och nya produkten fiskköttbullar. Dessutom ger han sin syn på laxuppfödning i Norge.
Mikael Nypelius är gotlänningen som flyttade till Oslo för att jobba som bartender, och på en efterfest blev värvad till stjärnkrogen Le Canard. Där upptäckte han vinets underbara värld. I dag driver Mikael Fruktstereo, tillsammans med kollegan Karl Sjöström, en duo som gjort succé med sina spännande kreativa fruktviner. Under Fruktstereos paraply finns numera också vinimportfirman Vinstereo, ölbryggning på Rocket och Bar Cuccuruccucù i Malmö - som är det senaste tillskottet i Frukstereo-familjen. För Gastroradio berättar Mikael om uppväxten på gården på Gotland, de första staplande stegen in i restaurangbranschen, om Fruktstereos filosofi, om att bli nobbad av Systembolaget, om termen Pet Nat - och om den ultimata frukten.
Krögaren Olle T Cellton, som driver restaurang Babette. lämnar i dagar Stockholm och flyttar med familjen till Öland. Han kommer fortfarande att vara delägare i Babette, men i och med flytten tar han över ansvaret för köket på Eksgården på södra Öland. I Gastroradio berättar Olle om flytten, om hans första tankar kring arbetet på Eksgården, om glädjen att stå i köket, om ambitioner och delmål. Olle pratar också om tiden på Blueprint Café i London och Zuni Cafe i San Francisco. Dessutom får vi veta allt om hur det går till att laga den berömda kycklingen med brödsallad på Zuni Café - och varför han egentligen gick med på att sitta i juryn till Årets Kock, en tävling om han offentligt kritiserat ett flertal gånger.
Emelie Zung-Hee Svensson driver restaurang Agnes i Stockholm. Hon berättar om varför hon valde att jobba i restaurangbranschen, om sin akademiska ångest, om hur Agnes kom till och att vara en engagerad krögare. Hon pratar också om hur hon tänker kring vinlistan, om Grå Gåsen på Gotland, där hon ska gästspela i sommar, och om sitt koreanska namn.
Thomas Sjögren öppnar i dagarna Signum i Göteborg, en restaurang som han beskriver som ett drömprojekt. För Gastroradio berättar han om hur Signum kommit till och hur han tänker kring avsmakningsmeny, råvaror, producenter och matlagning - om utmaningar och förväntningar. Dessutom berättar Thomas om hur han redan som liten bestämde sig för att bli kock, om målmedvetenhet, om hur han tänker kring att leda en restauranggrupp, vilken pizza han tycker är godast och så håller han ett lovtal till kummeln!
Krögaren Tareq Taylor har nyligen lanserat sitt egna vin och kommer i år också att släppa en serie med köksredskap. För Gastroradio berättar han om hur det har varit att skapa ett så kallat kändisvin och processen bakom. Han berättar också om hur projektet Tillsammans ur krisen har utvecklats, om att vilja göra skillnad, om att satsa på en Michelinstjärna, om klickjournalistik samt hur han bäst pimpar sin hummus.
Jonathan Tam is chef owner of restaurant Jatak in Copenhagen. Jatak opened in January this year and is already one of the most talked about, fully booked restaurants in Denmark. Jonathan is former head chef at Relae, and before opening Jatak he worked at Residence at Stone Barns in New York. During the interview Jonathan talks about growing up in Edmonton, Canada. Why he moved to Copenhagen. How his food can make him connect with his chinese, vietnamese, canadian background. How he wants to extend the nordic kitchen and take it further. Jonathan also talks about condiments, char siu and makes a call for fresh organic chicken.
Alexander Norén och Johanna Jarlevik driver hyllade Soi 29 i Malmö. Här serveras thaimat, men inte vilken thaimat som helst utan maträtter som kompromisslöst lagas från grunden. Alexander och Johanna berättar om sin passion för den thailändsk matkulturen, hur mat från olika regioner kan smaka och om hur det är att slåss mot fördomar kring thaimat i Sverige. De berättar också om Alexanders tid på restaurant Nahm i Bangkok om musbajschili och hemligheten bakom riktigt god sticky rice.
Dagens gäst är Magnus Pettersson, som driver hyllade smörrebrödsrestaurangen Selma i Köpenhamn. Magnus har bott i Köpenhamn i 18 år och på Selma har han tagit smörrebrödet in i finrummet och utmanar tankarna kring vad ett smörrebröd kan vara - och smaka. Han berättar om hur det är att driva krog i Köpenhamn, skillnaden mellan danskar och svenskar och hur krogscenen i Danmark har utvecklats de senaste decennierna. Magnus pratar också om varför smörrebröd blivit en dansk nationalrätt, hur ett rågbröd ska bakas och hans fascination för sill.
I dag gästas Gastroradio av Luong Lu, som driver restaurangerna Lu och Rau i Malmö tillsammans med sin mamma Kim Trinh. Luong berättar varför han lämnade reklambranschen för att öppna restaurang, hur han blev proffs på att laga anka, skillnaden mellan kantonesisk anka och peking anka, familjens relation till Kina och Vietnam, hemligheten bakom restaurang Lu:s fantastiska dumplings och varför maträtterna på Rau är helt växtbaserade.
Frida Nilsson har de senaste året öppnat flera restauranger för Ess Group, och senaste tillskottet i familjen är Lillies som ligger i hotell MJ's i Malmö. Vi pratar såklart om Lillies, men också varför hon tvekade att gå från kökschefsjobbet på MJ's till en övergripande roll på Ess Group, om drivkraften av att lära av de bästa, vilken mat hon lagar hemma just nu, prioriteringar på jobbet, struktur, hållbarhet och varför hon är besviken på vissa kollegor i branschen.
I årets sista podd summerar jag det gångna året tillsammans med en av landets flitigaste restaurangbesökare nämligen Martin Backman, och Daniella Illerbrand, director of content på Sweden foodtech tillika min återkommande poddparter in crime. Vi hissar och dissar våra upplevelser i år. Funderar på om Köpenhamn är en överskattad matstad, Vi pratar om restaurangers betydelse i människors liv, våra bästa krogupplevelser och om vad vi ser mest fram emot 2022. Till sist önskar vi er alla ett Gott Nytt År.
Idag nördar vi ner oss i ost tillsammans med Frida Ewertsson, gastronomiskt ansvarig på Arla Unika, och Johan Rudh, som driver ostpodden och gör egen ost på nystartade Cityysteriet i Göteborg. Frida och Johan berättar om varför de är så fascinerade av ost, varför frukostost är så stort i Sverige och vad fotsvett och ost har gemensamt. De funderar också på om ost är bättre pastöriserad eller opastöriserad - och är verkligen långlagrad ost alltid godast.
Stefan Karlsson är en av Göteborgs mest erfarna och omtyckta krögare. Han driver idag sex restauranger bland annat hyllade stjärnkrogen SK Mat och Människor och senaste tillskottet Tavolo. Stefan funderar kring Göteborg som krogstad, hur han hittar inspiration i andra matkulturer och drömmen om att bli bonde. Han berättar också om att vara Sveriges första commis i Bocuse d'Or, Michelinstjärnor, om när han fick diagnosen diabetes och hur han hittade till en sundare och hälsosammare livsstil.
Louise Johansson kom trea i Årets Kock i höstas och är Sveriges första Mästerkocksvinnare. För Gastroradio reflekterar hon över tredjeplatsen. Hon berättar också om hur det känns att bli ifrågasatt av manliga kollegor, hur hon hanterar sin panikångest. idén bakom Luckan och Lådan, smakkombinationer - och om hon kommer att att ställa upp i Årets kock en gång till.
Sofia B Olsson är operativ chef på restaurang Vrå i Göteborg, och hon drar inom kort igång ett nytt projekt kallat Vrå Reframing. Sofia drivs av utmaningar och brinner för att arbeta så hållbart som möjligt. För Gastroradio berättar hon om hur tiden hos mormor påverkat hennes yrkesval, varför hon var vegan och hur det kom sig att hon började äta kött igen. Sofia berättar också om sin rebelliska sida, om när hon utmanades att stycka kaniner i ett franskt stjärnkök och #Härtardetslut, ett upprop som kräver ett slut på sexism och övergrepp i krogbranschen.
Sebastian Gibrand kom nyligen hem från Lyon, där han representerat Sverige i den prestigefyllda matlagningstävlingen Bocuse d'Or, som ibland även kallas Kock-VM. Det här är andra gången Sebastian Gibrand tävlat i Lyon. förra gången kom han tvåa och den här gången blev resultatet en femteplats. För Gastroradio berättar Sebastian om livet före, under och efter Bocuse d'Or. Att han redan som ung visste att han ville bli kock, hans bästa matminnen och framtida restaurangsatsning!
Crister Svantesson är en nestor i krogbranschen. Han var med och introducerade det Nya franska köket i Sverige och drev legendariska restaurang Johanna i Göteborg tillsammans med Leif Mannerström. Sedan några månader tillbaka står Crister i krogköket på Restaurang Le Petit Bistrot i Ystad som han driver tillsammans med dottern Jennie Fredman Benson och hennes man Jonas. För Gastroradio berättar Jennie och Crister om hur det är att driva krog ihop, Jennie beskriver hur det var att växa upp i krogköket på Johanna och hur det har påverkat hennes liv. Crister delar med sig av anekdoter från kroglivet i Paris och så får vi veta varför Christer föredrar entrecote och ostron medan Jennie väljer något helt annat.
Viktor Westerlind är ny kökschef på anrika Operakällaren i Stockholm. På Operakällaren har storheter som Tore Wretman och Werner Vögeli skapat mästerverk, och när Viktor nu öppnar dörrarna den 24 augusti är förväntningarna höga. Viktor tar över efter Stefano Catenacci som tvingades lämna huset efter anklagelser om sextrakasserier från ett flertal kvinnor. Viktor Westerlind känns som klippt och skuren för rollen som ny kökschef och för Gastoradio berättar han om hur det känns att ta klivet ut i rampljuset, om att bli Kunglig Hovleverantör, hur han tänker kring restaurangen, om tiden på Restaurant Frantzén och Aira, Guide Michelin, sitt första matlagningsminne och att inspireras av Tore Wretmans recept.
Elvira Lindqvist är kreativ ledare på nyöppnade restaurang Oxenstiernan i Stockholm. Restaurangen drivs av silversmeden Sebastian Schildt och har som mål att förena konst, design, hantverk och smaker. Dessutom med hållbarhet i fokus. En kreativ plats som passar Elvira som handen i handsken. För Gastroradio berättar hon om tankarna kring menyn och råvaror, om att arbeta med nördar, hur hon redan som liten bestämde sig för att bli kock och hennes starka engagemang i viktiga frågor.
Mattias Kroon är mat- och krogskribent, som sedan sju år tillbaka bor i Paris. Nyligen hölls den första internationella matkongressen sedan pandemin slog till - nämligen Madrid Fusion i Spanien. För Gastroradio tar Mattias tempen på kongressen och funderar över framtidens fine dining. Han pratar om livet i Paris under lockdown och vad han mest ser fram emot nu när restriktionerna börjar släppa. Han berättar också om vilka krogar som påverkat honom under karriären, hur han ser på hållbarhet i restaurangbranschen och tänker kring råvaror som gåslever samt vad som gör honom imponerad!
Veckans gäst är Marcus Jernmark, executive chef på trestjärniga Restaurant Frantzén i Stockholm. Om en vecka lämnar han Frantzén efter nästan sju framgångsrika år. För Gastroradio berättar Marcus om uppbrottet, varför han flyttade till New York som 23-åring, hur han utvecklats under tiden i Sverige och USA, hans träningsfas, varför han är skeptisk till kroglistor, Guide Michelin och nya projektet i Los Angeles. Dessutom funderar han på hur man kan skapa ett bättre arbetsklimat i restaurangbranschen.
Rasmus Munk is chef and co-owner of Restaurant Alchemist in Copenhagen. He has created a gastronomic universe where he includes art and science in a completely new way. At Alchemist he challenges traditional norms by arousing thoughts about important life issues through food. Rasmus talks about growing up in Jutland, the turning point in cooking school, his holistic cuisine and how the time in lockdown has created new energy and new ideas. The interview is in English.
Staffan Naess är operativ ledare på Mathias Dahlgrens restauranger, där han arbetat i 14 år. För Gastroradio berättar han om uppväxten i Flen, där hans pappa drev en försöksgård för ekologiskt jordbruk, hans starka etiska värderingar, hans mest misslyckade tävling, varför han inte längre äter foie gras, hans inställning till importerade råvaror - och så kommer han med en uppmaning till kollegorna i branschen.
Jens Linder är en av landets mest omtyckta kokboksförfattare. Han är mångårig matskribent på Dagens Nyheter, återkommande medarbetare i tidningen Gourmet och har skrivit kokböcker om allt från julmat till långkok och snart släpps boken - Mat för hand. För Gastroradio berättar Jens om varför han hoppade av en karriär som forskarstudent om hur han fick jobbet på DN, hans käpphästar i köket, fascinationen för koreansk mat och så nördar vi ner oss i ett av Jens favoritämnen- nämligen inälvsmat.
Stefan Ekengren driver Hantverket i Stockholm men är också kokboksförfattare och krönikör i tidningen Gourmet. För Gastroradio berättar han hur uppväxten har präglat hans matintresse, drömmen om ett liv som fotbollsproffs, om att vara vetgirig, ifrågasatt och hur han hittar sin inre kraft. Stefan pratar också om att ta ansvar för sina anställda och vikten av att satsa på nollstjärnigt - på riktigt. Slutligen nördar vi ner oss i en maträtt som alla har en åsikt om - råbiffen.
Maria Nilsson är förläggare på bokförlaget Natur & Kultur, där hennes specialitet är bland annat mat, dryck, hantverk och odling. Hon har givit ut böcker med Tommy Myllymäki, Stefan Ekengren, Olle T Cellton, Tove Nilsson, Jonas Cramby, Frida Ronge och många fler. För Gastroradio berättar Maria om jobbet som förläggare, hennes intresse för mat och dryck, hur man pitchar en bok och vilken typ av matböcker hon gärna skulle se mer av framtiden.
För nästan 14 år sedan öppnade Mathias Dahlgren Matbaren på Grand Hôtel i Stockholm. En modern bistro med idag ikoniska rätter - som definierade det nynordiska köket. Restaurangen har ständigt utvecklats men menyn har haft samma utformning - fram till för ett par veckor sedan. Menyn är uppdelad i tre delar - fokus på en råvara, klassiker och Matbarens fyra rätter - där Mathias Dahlgren och hans team tänjer på gränserna och utmanar sig själv. För Gastroradio berättar Mathias om arbetet bakom nya menyn, hur han tänker kring råvaror och varför lanseringen kommer just nu. Dessutom bjuder han på bästa pizzatipset.
Karolina Wilczynska driver Rosa Skattlådan tillsammans med sin man Victor. På sju år har Rosa Skattlådan blivit landets främsta uppfödare av vaktlar till restaurang. Paret bor med sina två barn i Skåne och på gården finns olika fåglar, grisar och bin. För Gastroradio berättar Karolina om uppväxten i Polen, fascinationen för djur, det egna slakteriet, varför hon alltid drömt om att ha grisar och hur relationen till krögarna utvecklats det senaste året.
Nina Christensson är en av Malmös stora krogprofiler. Hon driver flera restauranger, sitter i juryn för Skånska gastronomipriset och är en kreativ kraft i Skånes näringsliv. I Gastroradio funderar hon på viktiga frågor kring krogbranschens framtid, om att pendla mellan hopp och förtvivlan och Malmö som matstad. Nina berättar också om hur hon hamnade i restaurangbranschen, sin första krog Smak i Malmö Konsthall och nyöppnade Ruths!
Florencia Abella är köksmästare på Restaurang Ekstedt i Stockholm. För Gastroradio berättar hon om vikten att gå sin egen väg, sin matlagningsfilosofi, uppväxten i Argentina, varför hon helst inte tävlar, Kockarnas Kamp, kvinnliga utmärkelser, jakten på Michelinstjärnor och vad hon kan tillföra tävlingsgruppen i Årets Kock. Dessutom svarar hon på Antingen eller!
Veckans gäst är Jacob Holmström, som driver restaurang Gastrologik tillsammans med Anton Bjuhr. Restaurangen har två stjärnor i Guide Michelin och firar i år 10-årsjubileum. Jacob berättar om hur han och restaurangen utvecklats under åren. Han pratar också om sin bakgrund, hur det är att växa upp i ett restaurangkök. tiden i Paris, Guide Michelin, framtida mål, hur han tror att restaurangscenen kommer att förändras efter pandemin och nyrenoverade Ateljé Gastrologik som ligger före detta bakfickan Speceriets lokal. Dessutom måste Jacob svara på en del tuffa frågor i poddens återkommande inslag - Antingen-Eller!
Rachel Khoo is a British cookbook author, host and producer. Among other things, she is a new jury member in The Great British Menu on BBC and host of Zumbo's Just Desserts on Netflix. Rachel has lived in Sweden for several years - and with the cookbook My little Swedish Kitchen and the TV series My Swedish Kitchen, she has become an ambassador for Swedish food abroad. In Gastroradio, she talks about her background, her first book contract, the best and worst of Swedish food culture and the secret behind the successes. In addition, Rachel makes a request.
Möt Gustav Onnermark - kökschef på Arla Unika i Östermalmshallen i Stockholm. Här serveras maträtter med mejerier, främst ost, i fokus. För Gastroradio berättar Gustav om hur det är att växa upp med en kokboksförfattare i familjen, livet i London, jobbet i köket på stjärnkrogen Hedone, utmaningarna i att laga mat med ost i fokus och vilken ost han själv tycker bäst om. Ett avsnitt för oss ostälskare. Avsnittet presenteras i samarbete med Arla Unika.
Sandra Mastio vann Sveriges Mästerkock år 2015, numera är hon en etablerad och erkänd matlagare och driver en av landets främsta pizzerior, Mastio, i Limhamn i Malmö. För Gastroradio berättar hon om hur det känns att vara en Mästerkocks-vinnare, om sin pizzafilosofi, om hur man gör en riktigt god tomatsås, hästolyckan som nästan kostade henne livet och framtidsplaner.
Krögarna Jonas Lagerström och Danny Falkeman har i dagarna nyöppnat restaurang Etoile. I somras tog Jonas och Danny över grannlokalen och har gått från 70 kvadratmeter till 270. Men antalet sittplatser är detsamma som tidigare - nämligen 24. För Gastroradio berättar krögarduon om hur de nya stora ytorna inretts och hur detta påverkar matlagningen. De pratar också om investorer, Guide Michelin och förväntningar på framtiden.
Krögaren och kocken Tom Sjöstedt på Lilla Ego är ny jurymedlem i Sverige Mästerkock. För Gastroradio berättar han om hur det är att bedöma amatörkockar, vad han egentligen tycker om sina jurykollegor och oron för restaurangbranschens framtid. Han kommenterar också sin syster Sofie Sarenbrants hyllade sommarprat samt kroglistors och krogrecensioners vara eller inte vara just nu!
Cathrine Everts började arbeta i restaurangbranschen redan som 14 åring - och i dag är hon är General Manager på restaurang Aira i Stockholm. Vägen dit har varit fylld av mot- & medgångar, glädje och utmaningar. I Gastroradio berättar Cathrine om varför hon lockades av restaurangbranschen, att sväva mellan liv och död, Cathrines stiftelse, livet i Dubai, tiden på trestjärniga Jean-Georges i New York och varför hon återvände till Sverige. Dessutom avslöjar hon en liten hemlighet för sin kollega.
Stellagalan har hållit både prisgalor och jämställdhetsforum, och lanserade förra året också sina köksbordsamtal. Nu fortsätter vi de samtalen den här gången vill vi höra på vad några av de ledande männen i restaurangvärlden har att säga om klimatet i branschen idag.
I femte och sista avsnittet av Stellagalans köksbord möts Anita Lindström och Fredrik Eriksson. Anita har arbetat för svensk gastronomi i två decennier och driver PR-byrån Gastroagentur. Hon jobbar som projektledare och agent för mat- och dryckesprofiler, med projektet Exceptionell råvara samt kampanjen Gilla Gris. Hon är dessutom ordförande för Stellagalan och kommer att samtala med Fredrik Eriksson, krögare på Långbro Värdshus och Nationalmuseet, bland annat om ledarskap, om hur man skapar en trygg miljö, och om hur en ledare bör arbeta aktivt för jämlikhet och mot sexuella trakasserier.
Stellagalan i samarbete Gastroradio.se. Stellagalan har hållit både prisgalor och jämställdhetsforum, och lanserade förra året också sina Köksbordsamtal. Nu vill vi höra på vad några av de ledande männen i restaurangvärlden har att säga om klimatet i branschen idag.
I fjärde avsnittet möts Karoline Nordefors och Tom Sjöstedt. Karoline är kock och har måltider för äldre som hjärtefråga. Hon har framgångsrikt satsat på vällagad, säsongsanpassad, näringsrik samt hållbar mat. För det har hon blivit belönad med White Guide Seniors ”Årets Seniormåltid” år 2015, 2017, 2018, 2019 samt blivit ”Årets Seniorkock” år 2016. Hon arbetar som föreläsare och skribent på nordefors.se har stor erfarenhet av både tävlande och juryarbete. I Stellagalan har hon ansvar för sociala medier. Hon och Tom Sjöstedt, krögare på Lilla Ego, pratar om hur man kan få fler kvinnor att tävla, vikten av jämlika jurygrupper, Årets kock och kockuppropet i Svenska Dagbladet. Avsnittet är inspelat på Clarion Sign Hotel. Moderator och producent: Tove Oskarsson Henckel
I tredje avsnittet av Stellagalans köksbord möts Anna Lind Lewin och Stefan Eriksson. Anna är kommunikationskonsult med fokus på lokal gastronomi och hållbarhet. Hon är ansvarig för marknadsföringen av Svenska Bin och grundare av nätverket Pollinera Sverige. Dessutom är Anna en av initiativtagarna till projektet Skånska Drycker. Hon arbetar med Stellagalans kommunikation och mediebearbetning och kommer att prata med kocken Stefan Eriksson om hållbarhet i arbetslivet. Kan arbetsmiljön bli lika viktig som råvarorna?
Stellagalan i samarbete med Gastroradio.se. Stellagalan har hållit både prisgalor och jämställdhetsforum, och lanserade förra året också sina köksbordssamtal. Nu vill vi höra vad några av de ledande männen i restaurangvärlden har att säga om klimatet i branschen idag.
I andra avsnittet möts Anna-Antonia Svedberg och Stefan Ekengren. Anna-Antonia Svedberg är kock och utbildad sommelier verksam i mat- och dryckesbranschen sedan 15 år. Har drivit Kafé Klavér på Södermalm i Stockholm och driver idag Birkagårdens kafé och soppkök med stort fokus på hållbarhet och vegetarisk/vegansk matlagning. Anna-Antonia är även ansvarig för Stellagalans jurygrupper och sköter vår löpande ekonomi. Hon och Stefan Ekengren, Hantverket, kommer att diskutera stämningen i köket ur perspektiv som kollegor - arbetskamrater emellan. Hur får man en skön jargongen. Hur arbetar man som kollega för en jämlikare arbetsplats och hur får man folk att backa varandra? Avsnittet är inspelat på Clarion Sign Hotel. Moderator: Tove Oskarsson Henckel.
Stellagalan i samarbete med Gastroradio.se. Stellagalan har hållit både prisgalor och jämställdhetsforum, och lanserade förra året också sina köksbordssamtal. Nu vill vi höra vad några av de ledande männen i restaurangvärlden har att säga om klimatet i branschen idag.
I första avsnittet möts Anette Rosvall och Johan Gottberg. Anette är utbildad lärare i journalistik och form samt sommelier, författare och producent av ett 15-tal kokböcker. Anette är vald till en av 2019 års Superkommunikatörer av tidningen Resumé. Hon arbetar med webb och kommunikation och är Stellagalans talesperson. I det här avsnittet diskuterar hon med Johan Gottberg, på Restauranglabbet, om hur vi kan förändra krogbranschen från grunden. Är etik och moral viktigt för att bli av med gamla jargonger och hierarkier? Samt vikten av att vara en god mentor och som förälder lägger sig i.
Avsnittet är inspelat på Clarion Sign Hotel. Moderator: Tove Oskarsson Henckel.
Kocken Anders Johnsson bor i Slyteviken utanför Örebro. Han utsågs tidigare i år till Årets Ekokock och kom nyligen ut med kokboken Härifrån - råvaror, recept och relationer. I Gastroradio pratar han om att arbeta 100 % hållbart, om att utgå från Örebro med omnejd, bondens betydelse, Sverige vs Danmark, krav-certifiering och att vara bekräftelse-junkie.
Vad är egentligen skånsk mat? Matskribent Anna Billing har funderat på detta och kom nyligen ut med boken Min skånska kokbok. I veckans avsnitt berättar Anna varför hon fascineras av skånsk matkultur; om spettekakan, fettet, brödet och ålens historiska betydelse och om hur hon tänker kring sin egen matlagning.
Veckans gäst är återigen Mathias Dahlgren. Vi träffades i somras för att prata om svensk gastronomi - då, nu och i framtiden. Resultatet blev en artikel i tidningen Gourmet. Nu släpper jag det nästan två timmar långa samtalet som ett specialavsnitt på Gastroradio där Mathias pratar om om tidningen Gourmet, svensk gastronomis utveckling, Tore Wretmans påverkan på gott och ont, hur det känns att bli ifrågasatt, Guide Michelin, framtidens måltid och mycket mer.
Veckans gäst är Mathias Dahlgren, som driver bland annat Matbaren och Rutabaga på Grand Hôtel i Stockholm, och som nyligen lanserade Overseas by Mathias Dahlgren på lyxresorten Suneva Jani på Maldiverna. Mathias berättar om varför han vill satsa på en restaurang utomlands, vilka maldiviska råvaror som fascinerar honom mest, vilken maträtt som snabbt blivit en favorit och hur en plats påverkar människor smak.
Today we talk about champagne and focus on the prestigecuvée of Taittinger – Comtes de Champagne Blanc de Blancs Brut 2008. Guest in this weeks episode is Vitalie Taittinger, President of Champagne house Taittinger, and Anders Melldén, wine writer and and sommelier. We talk about Vitalies first year as President, the status in Champagne right now in regards to corona, how her father had to fight to keep the champagne house in the family, why they have waited to release Comtes de Champagne vintage 2008, and we get the story of the name – Comtes de Champagne. This episode is in english.
Krögaren Sunil Raikar förnyar Sveriges indiska krogscen med restaurang Pataka. Han berättar om vilka klassiska maträtter han har på menyn, om vikten av fräscha ingredienser och varför han inte serverar chicken tikka masala. Sunil funderar också över indisk mat i Sverige och London, och vi nördar ner oss i maträtten biryani.
Visst finns det många som älskar att gå på krogen, men det finns bara ett fåtal som tillhör de mest dedikerade. Jag fick ett samtal från två kockar som ville veta hur riktiga krogrävar tänker. Jag kontaktade därför några äkta foodies som jag själv har har lärt känna under åren. Vi sammanstrålade för att prata om hur de väljer restaurang. Vad de uppskattar och inte uppskattar mest under ett krog besök, och vilka deras bästa respektive sämsta upplevelser. Dessutom får vi veta vad som fått en av dem att fälla en tår av glädje. Möt Martin Backman, Peter Lyra och Stefan Lyrholm.
Sayan Isaksson öppnade nyligen restaurang Nour i Nosh and Chows Townhouse i Stockholm. Det var inte länge sedan han slog upp portarna för Isaan i Berns lokaler, men sedan dess har mycket hänt. För Gastroradio berättar Sayan om hur det kändes att stänga Isaan, om hur han tänker kring sin nya restaurang, om den grundsmak som fascinerar honom mest – och om ett helt nytt ord som han själv har uppfunnit.
Jessie Sommarström var en av finalisterna i tävlingen Årets Kock. För Gastroradio berättar hon om vägen till final, varför hon var tvungen att bryta, hur man kan få fler kvinnor att tävla, kaninrätten som juryn inte fick se, hållbarhet och om mattävlingarnas vara eller icke vara.
Kocken och krögaren Petter Nilsson har öppnat restaurang Petri i Stockholm. I Gastroradio berättar han om hur det känns att äntligen får slå upp dörrarna till nya krogen, om att vara motvalls, bästa franska bönan, hur bitterhet göder aptiten och hur restaurangens inredning speglar hans matlagning.
Hur är det egentligen att vara född in i en känd ölfamilj? Hedda Spendrup berättar om varför hon blev bryggmästare, hur hon skapar sina öl, nya satsningen Omaka och vad hon fick dricka som barn. Sanna Lindberg, ölskribent, och Hedda funderar också på hur Ölsverige mår idag, varför öl kan passa bättre till maten än vin och svensk ölhistoria.
Lisen Sundgren är expert på vilda växter! I Gastroradio berättar hon om skådespelardrömmen, om att spela in tv-serie i Hollywood, om att jobbar för hårt, bli utbränd, vägen tillbaka, hur hon blev örtexpert, varför hon älskar krogbranschen, naturtrenden, vilka ätliga växter som är i säsong just nu – och så delar hon med sig av ett fantastiskt recept.
Kockarna Kalle Nilsson och Jonas Helgesson slog nyligen upp dörrarna till krogen Främmat i Stockholm. Vi träffas dagen för öppning för att prata om deras äventyr i Paris, Kalles resa efter Punk Royale. bandy i Motala och krogkoncept!
Gustav Knutsson på restaurang Bhoga om Göteborg som krogstad, Bhogas födelse och utveckling, hur han ser på tävlingen Årets Kock, det nynordiska köket och närmaste framtiden. Bhoga är en av Göteborgs bästa och mest personliga krogar. Den har funnits i åtta år drivs av Gustav tillsammans med Niclas Yngvesson.
José Cerdá på Hoze i Göteborg och jag nördar ner oss rejält i konsten att göra sushi. Finns det rätt och fel kring sushi? Hur ska riset vara? Mjukt, hårt, sött eller salt? José pratar också om att vara sin egen tuffaste kritiker, Sukiyabashi Jiro, om sushibitar stora som knytnävar, vilken bit han serverar istället för anago och om en perfekt tamago.
Lis Mejeri i Långås utanför Falkenberg har på några år blivit en av landets mest omtyckta hemmakrogar. Krögaren Johan Blidberg berättar om hur krogen föddes, sin matlagningsfilosofi, hur han får gästerna att trivs, vilken typ av matlagning han tycker är underskattad – och så ger han tips till dig som funderar på att öppna en egen krog hemma.
Krögaren Tareq Taylor om kitesurfingolyckan, om att ha änglavakt, sin vinnarinstinkt, om tillsammans ur krisen, oron för framtiden och om att äta sig frisk. Dessutom pratar vi förstås om PaulTaylor Lanthandel och Kockeriet. Inspelningen är gjord under ett livestreamat event med Matmaffian.
Petter Johansson hann bara börja sitt jobb som assisterande köksmästare på Kong Hans Kaelder i Köpenhamn innan Danmark stängde sina gränser och landets krogar hamnade i lockdown. För Gastroradio berättar Petter om varför han har smeknamn som Flis och Wretman, om livet i lockdown, om när han var tvungen att lära sig ryska, om att göra en "walkout", varför han slutade på Frantzén och varför han en gång i tiden ville bli världens bästa kock.
Rasmus Kofoed, chef owner of three-Michelin-starred Restaurant Geranium in Copenhagen, talks about Angelika - a totally plant-based restaurant located in the inspirational kitchen and private dining room of Geranium. He also talks about his experiences during lockdown, how he came up with the dishes and what he thinks of the future. Angelika is a pop-up restaurant, serving a tasting menu during lunch this summer. Interview in english.
Kristian Smith grew up in London with a Swedish mother and Jamaican father. He was about 20 years old when he visited Jamaica for the first time - and he fell in love with the country and the Jamaican cuisine. Food and music has always been a big part of his life and in this episode Kristian talkes about his connection to Jamaica, his cookbook Roots, Jerk chicken and how corona might change the gastronomy scene. The interview is in english.
Pollinera Sverige är ett projekt som drivs av Anna Lind Lewin och Lotta Fabricius Kristiansen. Vi befinner oss mitt i den så kallade pollineringsveckan och jag träffar Anna Lind Lewin för att få reda på lite mer om till exempel skillnaden mellan vilda bin och honungsbin, hotade arter och hur vi människor enkelt kan hjälpa pollinatörerna på traven!
Möt sommelier Carina Gavelin, som är expert på svenska viner i allmänhet och skånska viner i synnerhet. Hur ser det svenska vinlandskapet ut? Vilka druvsorter kan man odla? Har svenska viner någon smakprofil? Hur var årgång 2019 jämfört med tidigare år? Och hur ser framtiden ut för svenska vinproducenter? Det och mycket mer får du reda på i detta avsnitt av Gastroradio.se!
Alexander Sjögren om kärleken till sill, hur Mutantur utvecklats under coronakrisen, allvarliga livsförändringar, hans inställning till Årets kock och ord som bäst beskriver hans matlagning.
Ekobonden Johan Widing på Bokeslundsgården om det romantiska livet på landet, djurrättsaktivister, coronakrisen och hur han blev räddare i nöden. Dessutom berättar han om sitt wasabiprojekt och ger råd till dig som drömmer om en egen liten gård.
Martin Sjöstrand driver Hörte Brygga och vinbaren Julie i Skåne tillsammans med hustrun Emma. Han har varit mycket engagerad i frågor som rör restaurangbranschen under coronakrisen och har ofta synts i diskussioner i sociala media. Martin berättar om hur han och Emma hanterar coronakrisen, varför han tycker det är viktigt att föra en offentlig debatt och vad han tror händer när krisen är över. Martin pratar också om hur de ser på öppningen av Hörte Brygga och vad han egentligen tycker om stockholmare som åker till Skåne under coronakrisen.
Mats Vollmer, som driver tvåstjärniga Restaurang Vollmers i Malmö, kommer i sommar att öppna hemmakrog tillsammans med Karin Chudzinska Vollmer. Krögarparet flyttade in i huset i Svedala förra våren, och har sedan dess totalrenoverat både hus och trädgård. Men hur händiga är de egentligen? Varför vill de driva hemmakrog? Hur kommer det sig att de har dragit sig tillbaka från stjärnkrogslivet? Och vilken mat och dryck kommer de att servera? Följ med till Mats och Karin på Vollmerska Gården!
Rebecca Brage driver Stockholm Food och Frukost på instagram. Hon är en av Sveriges största influencers i krogbranchen med totalt över 60 000 följare. Hur är det att arbeta som influencer? Vad tycker hon om influencers som erbjuder uppmärksamhet på sina instagram i utbyte mot gratis måltider? Och hur ser framtiden ut för de som har instagram som levebröd?
Frida Ronge är kreativ ledare på Tak i Stockholm. För drygt fyra år sedan förändrade hon sin livsstil och lyckades genom bland annat kost, yoga och mental inställning hitta ett inre lugn. Vi pratar om hur hon hanterar coronakrisen, om hennes kokbok Food Retreat och engagemang i The Hunger Project.
Jag träffar också Jonas Siljhammar, vd på Visita, branschorganisation för besöksnäringen i Sverige, för att höra hur Visita ser på coronakrisen. Hur arbetar de för att hjälpa företagarna i krogbranschen? Vilka frågor prioriteras? Och bör regeringen stänga ner krogarna eller inte?
Krögaren Anton Bjuhr på Gastrologik om arbetet som ambassadör på Suicide Zero och hur man går vidare efter en tragisk händelse. Hur hans mammas död påverkat honom som privatperson och i jobbet. Vi pratar också om kockar som förebilder på andra plan är i köket.
Årets utdelning av Guide Michlinstjärnor bjöd på en hel del spännande nyheter. Jag pratar med Gwendal Poullennec, internationell direktör, Rebecca Burr, chefredaktör på Michelin Nordic Guide, Jonas Lagerström och Danny Falkenman på restaurang Etoile samt matskribent Mattias Kroon, som reflekterar över Guide Michelin i allmänhet och den nordiska guiden i synnerhet.
Är New York drömmarnas stad? Krögaren Fredrik Berselius, som driver tvåstjärniga restaurang Aska, och fotograf Charlie Bennet har båda bott på andra sidan Atlanten under många år. De delar med sig av fördelar och nackdelar med New York, ger krogtips, berättar hur de gjort karriär i en av världens största metropoler och hur de skapar balans i livet.
Följ med Elin Peters, matredaktör på Dagens Nyheter, under årets utdelning av Gulddraken. Hon berättar varför man skippat galan i år, avslöjar hur Gulddraken har utsett vinnarna och tar tempen på krogStockholm just nu.
Direkt från Skånska Gastronomipriset 2019. Tina Nordström, Tareq Taylor och Thomas Kuuttanen funderar över skånsk gastronomi och ostronfrossa medan Emma Höök och Alexander Sjögren ger värdefulla krogtips. Dessutom gör Pierre Orsander en insiktsfull sammanfattning.
Sayan Isaksson inför öppningen av Isaan i Stockholm, om godaste kycklingen han någonsin ätit, om ingrediensen han vill klara sig utan – och en uppmaning till alla krogrecensenter. Dessutom provar matskribent Jon Hansson och jag några av maträtterna på menyn och delar med oss av våra favoriter.
Food writer Daniel Gray talks about food trends in Seoul, meat cakes, k-food, fine dining and the big impact Chef's table Streetfood has on Gwangjang market. This interview is in english.
Frida Nilsson, kökschef på MJ:s, och Pierre Orsander, matskribent som driver bloggen Skitgott, om vad som gör Malmö till en så spännande matstad, varför flera krogar i Sverige nyligen lagt ner och vad de önskar sig av år 2020.
International food writer Melinda Joe talks about her most memorable restaurant visits 2019, Gelinaz and it's last scandal, what restaurant you should never ask her to book for you and what's cooking in Tokyo. This episode is in english.
Daniella Illerbrand om vad som händer med podden Eat, Drink, Think, Travel, bästa krogen i Stockholm just nu och irriterade instaföljare. Sommelier Anders Melldén ger dryckesrekommendationer inför jul och nyår.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.