137 avsnitt • Längd: 60 min • Månadsvis
Följ med entreprenören, hälsoaktivisten och folkbildaren Johannes Cullberg när han intervjuar ledande forskare, läkare och profiler inom hälsa. Det här är en podcast som vill göra det lättare att leva hälsosamt, som ger dig den inspiration och verktyg du behöver för att kunna skapa din egna uppfattning och om vad du behöver göra för att må så bra som möjligt. Johannes använder sin nyfikenhet och engagemang för att lära sig själv – och dig som lyssnar – så mycket som möjligt i samtalen med några av de skarpaste och mest inspirerande personerna idag. Gillar du den podden så ge gärna ett högt betyg där du lyssnar.
The podcast Johannes Cullberg Podcast is created by Johannes Cullberg. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Underbart att vara tillbaka! Vi drar igång rond 2 av Vägen mot Paradiset med lyssnarfavoriten Martina Johansson som även medverkade i avsnitt 66 som jag rekommenderar att du också lyssnar på.
Martina är utbildad till Civilingenjör på Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg med inriktning bioteknik, och hon är snart klar med sin doktorsavhandling inom metabol ohälsa och inflammation. Dessutom driver hon bloggen martinajohansson.se och kontot @nextlevelbiohacking på instagram. Hon har blivit en ledande person inom både ketogenkost och biohacking i Sverige, och är en fantastisk kunskaps- och inspirationskälla.
I dagens avsnitt pratar vi hormoner, biologisk ålder, kolesterol, fasta, anti aging och massa annat. Martina svarar även på era lyssnarfrågor och ger bland annat sina topp 10 Biohacking-tips.
Jag hoppas du kommer gilla avsnittet. Prenumerera gärna på podden så ses vi om en vecka!
Transporter globalt står för ca 13-14% av alla CO2-utsläpp och idag pratar vi hållbarhet utifrån hur man kan lösa utmaningen att kraftigt minska den belastningen. Dagens gäst är Sofia Granfors som är Head of e-Mobility på VW i Sverige. Vi går igenom vad som händer när världens största biltillverkare med över 300 000 anställda som tillverkar över 20000 bilar om dagen går ALL IN med elektrifiering så påverkar det faktiskt hela världen.
I dagens samtal går vi igenom en del av historiken som har lett fram till den enorma omställningen där Dieselgate 2015 varit en klart pådrivande faktor, vi pratar om hur man arbetar med sitt eget ansvar och hur man hjälper konsumenter att ta sitt ansvar och hur man kan arbeta med klimatkompensering på riktigt. Vi pratar också om samarbeten över branschgränser och med andra länder och mycket annat.
Jag hoppas ni kommer att gilla det här för det är något som påverkar oss alla och kommer ha stor betydelse för vår förmåga att nå Parisavtalets målsättning med klimatneutralitet 2050.
Gillar ni det här så ge gärna ett bra betyg på itunes och prenumerera på podden. Följ mig och Paradiset på Instagram på @johannescullberg @paradiset2.0 och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag pratar jag med Dr Isis Amer Wåhlin som är överläkare med särskild expertis inom kvinnans hormonella sjukdomar och även är forskare på KI i Stockholm. Hon har även vidareutbildat sig inom funktionsmedicin i USA och driver den funktionsmedicinska kliniken 2Heal på Riddargatan 12 i Stockholm.
I dagens samtal pratar vi om Isis bakgrund, hur hon har kämpat med att utveckla vården på de arbetsplatser hon varit och varför hon slutligen valde att starta 2Heal. Vi pratar om skillnaderna mellan olika synsätt, om fördelarna med att arbeta i team och hur vår livsstil påverkar vår hälsa inte bara här och nu utan även för flera generationer fram i tiden. Vi pratar såklart om maten och där utvecklingen i världen går mot mer ultraprocessad mat där vi konsumenter på sikt tappar kontrollen över vad vi får i oss och där vi nuförtiden inte äter tillsammans i familjer runt matbordet.
Gillar ni det här så ge gärna ett bra betyg på itunes och prenumerera på podden. Följ mig och Paradiset på Instagram på @johannescullberg @paradiset2.0 och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Dagens samtal har jag sett fram emot länge. Mats-Eric Nilsson är en av mina personliga hjältar och jag träffade honom första gången i samband med att jag planerade att starta Paradiset för att få kunskap och inspiration och jag har följt hans resa och läst alla hans böcker som jag tycker verkligen står i en klass för sig.
I dagens samtal pratar vi såklart om Mats-Erics senaste bok Nyfiken på Naturvin men vi går också igenom alla de andra böckerna som liksom följer en logisk tråd i utvecklingen. Vi pratar om hur livsmedelsindustrin har vant oss att maten ska smaka på ett visst sätt och hur vi tappat kontakten med riktig mat. Vi pratar smakförstärkare och hur olikfärgade oliver plötsligt kan bli svarta, varför restauranger väljer att använda industriella livsmedel istället för Äkta vara och hur maten faktiskt kan lösa diplomatiska kriser mer effektivt än andra mer klassiska diskussionsmetoder. Vi pratar också om varför han grundade konsumentföreningen äkta vara och mycket mer.
Det här är ett spännande samtal mellan två passionerade matpersoner som båda vill förbättra Matsverige. och utan Mats-Erics böcker kanske Paradiset inte hade kommit till eftersom de inspirerat mig mycket genom åren? Jag hoppas verkligen du gillar avsnittet och Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Dagens gäst Ann Fernholm är en av Sveriges främsta vetenskapsjournalister. Hon är doktor i molekylär bioteknik och 2010 utsågs hon till Årets Vetenskapsjournalist. Ann är också grundare av Kostfonden (kostfonden.se) som samlar in resurser till vetenskapliga studier för att undersöka kostens effekter på hälsan och vilka eventuella biverkningar en kostomläggning kan ge.
I dagens samtal pratar vi om Anns bakgrund och vad hennes drivkrafter är, vi pratar om diabetes, ganska vidrig sockerforskning som bedrevs i Sverige på 40-talet, vi pratar såklart om kostfondens arbete och går in på ämnen som sockerskatt och hur forskning bedrivs i Sverige och världen idag. Eftersom vi båda är föräldrar pratar vi om allergier och kostråd för barn. Vi pratar om Svenska och brasilianska kostråd, livsmedelsverket och socialstyrelsen. Det kommer också ett avslöjande om ett stort matfusk från ett av våra mest hypade svenska livsmedelsbolag som du inte får missa!
Det är ett härligt och energifyllt samtal som jag hoppas du kommer gilla! Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min nya patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I dag ska vi prata om en folksjukdom som faktiskt inte är en utan två helt olika sjukdomar, trots att de har samma namn. Nämligen Diabetes som finns som typ1 och typ 2.
Och dagens gäst Peter Jihde känner nog alla till från TV. Han är en av Sveriges mest kända programledare och har lett program som Idol och Nyhetsmorgon bland annat. År 2012 drabbades Peter Jihde av diabetes typ-1. Och tre år senare när han kände att han kunde tillräckligt mycket för att tala om sin sjukdom har han aktivt kämpat för att öka kunskapen om sjukdomen och berätta om diabetikers situation, bland annat genom instagramkontot jihdes diabetes och även som programledare för Diabetesgalan.
I dagens samtal går vi igenom Peters historia, pratar om sjukdomen diabetes som växer lavinartat i världen och vad man kan göra för att upptäcka det och i typ 2-fallet förändra sitt liv för att kunna leva ”normalt” igen. Vi pratar om träning som medicin både för kroppen och för psyket och hur viktigt det är att familjen kan vara delaktig i kampen eftersom den drabbar både den som är sjuk och de som lever med dig.
Vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det genom att prenumerera på podden och gå in på min nya Patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Alla vet att en god hälsa är något av det viktigaste som finns. Men vägen dit är inte alltid självklar eller spikrak. Det finns så många måsten, krav, tankar, idéer, koncept och nästan religiösa uppfattningar som gör att det för många människor kan bli så svårt att man väljer att bara stänga ner.
I veckans avsnitt träffar jag kloka Therese Elgquist, eller Thess som hon också kallas som är en härlig Göteborgstjej som är riktigt duktig på växtbaserad mat och också har mycket kloka tankar om hälsa som helhet. Hon var också med i avsnitt 21 och för er som missat det så gå in och lyssna.
Vi pratar om hur hon mår idag med allt som hänt under Corona-pandemin, vi pratar om hennes nya bok Växtbaserat som lär en hur man bygger bra måltider. Vi går också igenom hur hon ser på sin egen träning och hur det förändras över tid. Vi pratar tvång, rutiner och krav och balansen mellan hälsosam press och ohälsosam stress. Eftersom vi båda är matnördar går vi också igenom nya maträtter eller ingredienser där vi bland annat pratar om vad man kan göra för gött med tång :)
Det här är ett skönt samtal som jag hoppas du kommer gilla utan några som helst pekpinnar för att försöka avdramatisera Vägen mot hälsan och skapa mer lust än något annat.
Jag har också bestämt mig för att hålla podden reklamfri så om du vill du stötta det jag gör så får du gärna göra det på min nya patreonsida där man kan stötta med ett litet månadsbelopp som man bestämmer själv så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Du hittar den på patreon.com/vagenmotparadiset och jag kommer att börja ladda upp material där som blir exklusivt för de som stöttar podden. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Under arbetet med vårens podcasts har jag lärt mig ännu mer om pengarnas makt för att påverka både vår hälsa och vår planet. Och insett vilken potential vi alla sitter på att påverka själva. I dagens avsnitt intervjuar Johanna Lundgren Gestlöf som är nybliven hållbarhetschef på tjänstepensionsföretaget SPP.
Och det riktigt roliga med Johanna är att hon är 30 år, oerhört skarp med en bakgrund som både strategikonsult och ett politiskt engagemang som bland annat talskrivare åt en av mina favoritpolitiker Annie Lööf (som ni kan lyssna på i avsnitt #38).
I dagens samtal pratar vi om Johannas bakgrund och uppväxt och går igenom vad som fått henne att välja den väg hon har valt. Vi pratar om hennes tid inom politiken och hur hon flyttat över till näringslivet och balansen där emellan. Hur hon tänker om framtiden och möjligheten att påverka på riktigt där hon nu, i sin nya roll som hållbarhetschef på SPP, verkligen sitter på en positiv maktposition. Bland annat berättar Johanna om hur SPP tillsammans med 29 andra företag tvingat Brasiliens regering till förhandling för att få stopp på bränderna i Amazonas. Sånt blir jag lycklig av.
Vi går också igenom tips på hur vi alla kan tänka runt vår pension och hur enkelt det faktiskt är att flytta sin egen pension så att det blir ett starkt verktyg för en hållbar förändring och även hur man kan påverka det företag man arbetar på.
Vill du stötta det jag gör så får du gärna sätta in några kronor på supporter.acast.com/vagenmotparadiset så att jag kan fortsätta min kamp för en bättre folk- och planethälsa. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag ska vi prata mat, hälsa och entreprenörskap, mina favoritämnen! Och detta dessutom med en väldigt trevlig person som jag tidigare inte träffat så det blir extra roligt. Kocken, författaren och programledaren Niklas Ekstedt gästar mig idag.
År 2000, när Niklas var 21, öppnade han sin första krog Niklas i Helsingborg. Redan året efter utsågs den till årets affärskrog av Dagens industri och den vann mängder med utmärkelser. 2003 öppnade han systerkrogen Niklas Viken i Viken utanför helsingborg. 2007 öppnade han 1900 i Stockholm samtidigt som restaurangerna i Skåne stängdes och hösten 2011 öppnade han Ekstedt som fick en stjärna i Guide Michelin 2013. Han har skrivit böckerna Den blå maten, Happy Food och happy Food 2.0 tillsammans med journalisten Henrik Ennart (som ni förresten kan lyssna på i avsnitt 11 om hur man blir 150 år) och ett antal egna kokböcker. Han är programledare både för svenska och engelska matlagningsprogram
I dagens avsnitt pratar vi en del om hans uppväxt och relationen till föräldrarna, vi pratar om hans starka intresse för kopplingen mellan hälsa, mat och åldrande och hur det är att vara förälder med hans yrkesval och hur det är att uppfostra sina barn. Det blir också en del prat om konsekvenserna av att vara egenföretagare och arvet från hans pappa superentreprenören. Vi går igenom påverkan från corona såklart men pratar också om framtiden.
Nu tar jag sommarpaus ett par veckor men vill du stötta får du gärna sätta in några kronor på supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag ska vi sammanfatta mycket av det vi pratat om det senaste året i ett väldigt spännande samtal som sätter fingret på många av de frågeställningar och utmaningar jag och säkert vi alla brottas med varje dag.
Tomas Björkman är en social entreprenör, filosof och författare som är teoretisk fysiker i botten och har en genuin nyfikenhet och vilja att förstå komplexa sammanhang som en grundläggande drivkraft i allt han gör. På 90-talet grundande han en bankverksamhet som han sålde 2001 och han har också under åren även byggt upp fastighets- och IT-bolag. Han har efter entreprenörskarriären skapat stiftelsen Ekskäret och co-workingspacet Ekskäret Klustret. Han har även skrivit böckerna The Market Myth, The Nordic Secret (tillsammans med Lene Rachel Andersen) och Världen vi skapar som jag varmt rekommenderar. Tillsammans med Norrsken Foundation och några till är hans stiftelse medskapare till appen 29K.
I veckans podcast pratar vi om hur världen vi skapat nått en så kallad punkt där vi antingen kan bryta ihop eller bryta igenom som samhälle. Vi pratar om våra kollektiva föreställningar, om hur det mesta vi tar för givet och ser som sanningar faktiskt bara är en påhittad verklighet som vi kan själva kan förändra. Vi pratar om det paradigmskifte vi står inför nu på grund av de enorma tekniksprång vi genomgått de senaste 30 åren, hur vi tidigare klarat av stora mentala skiften i historien och vad som krävs för att vi ska kunna göra det nu. Både som individer och som samhälle. Vi pratar om hur vi behöver en ny syn på arbete och vår funktion på jorden för att återigen hitta mening med vår tillvaro och samtidigt bidra positivt till jordens utveckling.
Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag ska vi prata om manlighet, eller mer specifikt manliga förebilder, och vad bristen på det kan skapa för problem. Dagens gäst Navid Modiri är född -83 i Iran, uppvuxen i Göteborg och numera bosatt i Malmö med sin dotter. Han kom till Sverige som tvååring med sina föräldrar som flydde från Iran. Han har alltid känt sig utanför (eller ”mellanför” som han själv säger) och har ägnat väldigt mycket tid och kraft på att försöka passa in och hitta sin identitet. Han är en kreativ mångsysslare som tänker, skriver och pratar som han själv säger. Han kan titulera sig föreläsare, musiker, författare, programledare, samtalsaktivist, podcastvärd för ”Hur Kan Vi?” och tillsammans med Mårten Granlund har han även startat podden ”Storebror”. Han har vunnit Stora bloggpriset, priset som årets kommunikatör och blivit nominerad till Stiftelsen Konungens ledarskapspris.
I dagens avsnitt pratar vi om manlighet, faderskap, om hur det för många unga saknas manliga förebilder och stabila pappor idag, vad det innebär att vara en manlig förebild och ta ansvar för sina misstag. Vi pratar om att våga gråta, bjuda på sitt mörker och visa hela sig själv för att bli starka tillsammans. Vi pratar om ångest och hur man kan hantera den genom att bygga egna rutiner. Och vi pratar om risken med sociala medier som kan göra att man känner sig helt värdelös.
Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen med några kronor via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag är det ett ganska kontroversiellt avsnitt men jag ber er att försöka släppa förutfattade meningar innan ni börjar lyssna. Dagens gäst Filip Bromberg är legitimerad psykolog och generalsekreterare för Nätverket för psykedelisk vetenskap (www.psykedeliskvetenskap.org).
Många lyfter psykisk ohälsa som en av de största utmaningarna vi står inför idag och nuvarande behandlingar hjälper långt ifrån alla. I avsnittet pratar Filip om den moderna forskningen på psykedeliska substanser och hur de studeras som behandling för olika former av psykisk ohälsa. Hur går behandlingarna till och vad händer i hjärnan? Vad är ayahuasca och psilocybin? Vad är egentligen riskerna och vad finns det för möjligheter? Dessa är några av de ämnen vi berör i avsnittet. Och jag lovar er att både diskussionen och resultaten är väldigt spännande och förtjänar att komma fram i rampljuset. Särskilt med tanke på hur fenomenalt dåligt ställt det är med många svenskars psykiska hälsa idag.
Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Martina Johansson är Sveriges mest erkända Biohacker och driver bloggen och instagramkontot Next Level Biohacking. Hon är i grunden civilingenjör i bioteknik från Chalmers och doktorerar just nu inom inflammation och metabol hälsa.
I dagens avsnitt pratar vi om Martinas historia och väg in i biohackingen och hennes fascination för lågkolhydratkost. Vi pratar om hur viktigt det är att vara medveten om de kostval som görs och vilken kunskap som krävs för att få ut mesta möjliga hälsoeffekt om det är det man är ute efter. Vi pratar om hormoner, rutiner, produktivitet, psykisk ohälsa, fertilitet, kost och diabetes, klimakteriet, ketogen kost vs inflammation, socker, fett och framtidens kost och mycket, mycket mer.
Gillar du den här podden och skulle vilja bidra på något sätt så att jag kan fokusera på att intervjua de bästa gästerna istället för att jaga sponsorpengar så vore det oerhört uppskattat om du ville stötta showen via supporter.acast.com/vagenmotparadiset. Alla bidrag mottages tacksamt!
Följ mig på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I samband med Coronapandemin har det skett en rad stora förändringar i hur vi lever och hur vi tar hand om oss själva. Och en sak som blivit högaktuell är hur vi kan skydda vår egen hälsa genom att stärka vårt immunförsvar genom kosttillskott.
För att få lite mer klarhet i hur det faktiskt funkar bjöd jag in min gamle vän Peter Hencz som är styrelseordförande i branschföreningen Svensk Egenvård och även VD för det svenska kosttillskottsbolaget Holistic.
I dagens podcast pratar vi såklart om varför man överhuvud taget bör ta kosttillskott och hur man kan gå tillväga innan man sätter igång. Vi pratar också om Covid-19 och effekterna inom kosttillskottsbranschen och går in på utvecklingen med både seriösa och oseriösa aktörer. Vi går in på psykisk ohälsa som både Peter och jag själv har erfarenhet av och vi pratar trender och framtid med personalized nutrition som jag tycker är väldigt spännande.
Om du gillar avsnittet ber dig om tre enkla saker:
1: Prenumerera gärna
2: Ge ett fint betyg på iTunes
3: Gå till Instagram @johannescullberg, följ mig och dela avsnitten med dina vänner.
Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Isabel fick det hon uppfattade som drömjobbet som sportreporter mitt under pågående journalistutbildning och kastades in i en värld som dominerades av medelålders vita män med lång branscherfarenhet och riktigt usel ledarskapsförmåga. För att kompensera för bristande erfarenhet pluggade hon sportresultat på kvällar, nätter och helger och försökte hantera den närmaste chefens ständiga psykningar genom att försöka göra ännu bättre ifrån sig. Efter en längre period av totalt ohållbar arbetsmiljö sade kroppen slutligen ifrån vilket resulterade i att Isabel knappt kom upp ur sängen.
Vägen dit och hur hon gradvis tog sig ur sin utmattningsdepression som det utvecklades till skriver hon om i sin nya bok ”Lycka till med resten av livet: Varför helt okej är bra nog”. Jag kan varmt rekommendera boken! Den är oerhört välskriven och lättläst och träffar rätt i hjärtat med sin nakna skildring av ett riktigt helvete för en ung människa som borde leva livet och inte ligga och gråta på en soffa hemma hos pappa.
Och det här är viktigt. Det är alldeles för många unga, särskilt tjejer, som drabbas. Och en oerhört stor del av alla sjukskrivningar skulle kunna undvikas om vi blev bättre på att stötta de som behöver det på våra arbetsplatser.
Vill du hjälpa till i min kamp för en bättre folkhälsa och planethälsa vore jag mycket tacksam om du direkt efter avsnittet går in och prenumererar på podden och också ger ett fint betyg på iTunes. Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet.
Jag skulle också verkligen uppskatta om du delar det här avsnittet på dina sociala medier så att fler upptäcker Vägen Mot Paradiset och får möjlighet att lyssna. Kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Alexander Bard är en person som jag tror alla i Sverige har någon form av relation till och som jag verkligen sett fram emot att träffa. Han har en otroligt spännande bakgrund och har gör mer på några år än vad många människor gör under en livstid. I hans roll som filosof och författare tillsammans med kollegan Jan Söderqvist har han skrivit ett antal väldigt intressanta böcker om nätverkssamhället.
I dagens samtal går vi igenom stora ämnen som religion, politik och samhälle. Vi pratar metafysisk historieskrivning och jämför kapitalism och environmentalism och går tillbaka i tiden och berör allt från jägar-/samlarsamhället, tryckpressen och internets skapande men blickar också framåt och diskuterar nätverkssamhället med en digital under- och överklass och hur viktigt internet kommer att vara för att bygga en ny utopi och religion. Att skapa Paradiset här på jorden skulle man kunna säga.
Jag kan lätt säga att det här avsnittet är det jag behövt förbereda mig mest inför så att jag kunde få ut så mycket som möjligt av mitt samtal med Alexander. Och det kräver en del av dig som lyssnar för det är en hel del svåra ord som används och nya tankar som introduceras så det kan vara värt att lyssna på två gånger.
Jag hoppas verkligen att du kommer gilla avsnittet! Och vill du hjälpa till i min kamp för en bättre folkhälsa och planethälsa vore jag mycket tacksam om du direkt efter avsnittet går in och prenumererar på podden och också ger ett fint betyg på iTunes. Då blir det lättare för mig att nå ut med budskapet och få in fler fantastiska gäster till programmet. Delar avsnittet på dina sociala medier så att fler upptäcker Vägen Mot Paradiset och får möjlighet att lyssna. Kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i podden.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I dagens avsnitt träffar jag min vän kocken Paul Svensson som medverkar för andra gången i Vägen mot Paradiset. Han var även med i avsnitt 14 som var en fantastisk livepodd på Akademibokhandeln i Stockholm för ca 150 personer i publiken.
Paul är som de flesta vet en av Sveriges främsta kockar som både vunnit flera priser, skrivit mängder av kokböcker och medverkat i flera TV-program. Han är också väldigt aktiv inom hållbarhetsfrågan och har blivit en frontfigur i matsvinnsfrågan.
I dagens avsnitt tar vi avstamp i den tuffa situation vi alla lever i just nu och vi pratar om hur hårt Corona har påverkat Pauls verksamheter och hur han väljer att hantera det. Vi pratar såklart om hans senaste bok Grönsaker A-Ö, Recept och Bruksanvisningar, vi pratar om vår relation till mat och att odling borde komma tillbaka på schemat i skolan. Vi pratar om hur man gör för att odla själv, lite olika fun facts från boken, hur man kan laga mer grönt med familjen, och vilka verktyg som behövs eller kan göra matlagningen bättre och roligare. Det är alltså både stora samhällsfrågor och mer vardagsrelaterade frågor som berörs i en spännande mix.
Jag hoppas ni kommer gilla avsnittet och jag rekommenderar er varmt att köpa boken. Det är också en perfekt present till någon ni tycker om. Dela gärna det här avsnittet på era sociala medier så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag är dags att prata lite om möjligheterna som Corona medför istället för att det hela tiden se det som ett problem. Och en av de bättre personerna att prata med då är Pella Thiel som utsågs till Årets Miljöhjälte 2019 av Världsnaturfonden tillsammans med Greta Thunberg och Magnus Carlson från Weeping Willows.
I dagens samtal pratar jag och Pella om hur sårbart vårt samhälle är idag, där vi är helt beroende av fossil energi för att fungera. Vi pratar om varför hållbarhet kanske inte är det optimala målet och diskuterar begreppet resiliens, som betyder motståndskraft, som kanske är bättre att jobba med. Vi pratar om meningen med livet, hur vi människor idag blir allt mer frikopplade från naturen och hur det påverkar oss. Vi går igenom varför vi behöver våga fundera mer över vår egen död och hur maten har en väldigt viktig funktion för att bygga mening och hållbara relationer.
Pella sprudlar av positiv energi vilket är väldigt härligt och hon är en oerhört klok person som jag är övertygad om att du kommer märka när du lyssnar. Jag tycker många av de frågeställningar och tankar som vi går igenom är värda att pratas mer om och jag hoppas det här kan vara en bra start på lite nya tankar i ditt eget och din familjs liv.
Dela gärna det här avsnittet på instagram story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna och lära. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I dagens avsnitt träffar jag dansaren, musikalartisten, koreografen, skådespelaren och Crossfitatleten Karl Dyall. Det är en person jag väldigt länge varit nyfiken på och ser som en stor personlig förebild. Kalle har som många andra gäster i det här programmet en oerhört tung meritförteckning som ni hör om i introt.
I dagens avsnitt pratar vi om Kalles bakgrund med flytten till Sverige, förhållandet till föräldrarna där relationen till pappan nog legat till grund för hans högra prestationskrav. Vi pratar om hur det hårda arbetet, med extremt långa och fysiskt krävande dagar, påverkat honom både fysiskt och familjemässigt där han drabbats av flera allvarliga skador och under en längre period till och med blev rullstolsbunden och tvingades göra om livet. Vi pratar om hur mörka perioder och kriser lett honom till att omvärdera synen på sig själv, som man och som pappa, och hur det på olika sätt har kunnat leda till en positiv personlig utveckling. Vi går igenom hur han som många andra påverkas av och hanterar effekterna av den pågående Coronakrisen och hur han idag arbetar med att leva mer i nuet och bli bättre på att stanna upp och bara njuta av stunden.
Jag gillade verkligen det här samtalet och jag hoppas du gör det också. Är det så ber jag dig att dela avsnittet på Insta Story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Följ mig och kommentera på Instagram på @johannescullberg och kom gärna med idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag giganten Sarah Sjöström, den mest framgångsrika kvinnliga simmaren genom tiderna. Hon är bara 26 år men hon slog igenom när hon var 14 år och vann EM-guld i 100m fjärilssim 2008, bara 5 år efter att hon börjat simma.
I dagens avsnitt pratar vi bland annat om hur Sarah började med simningen, vad livet som elitidrottare innebär och hur hennes liv och träning påverkas nu av Coronakrisen. Vi pratar om var den enorma drivkraften att prestera kommer ifrån, hur hon hanterar kritik och motgångar och hur viktiga och värdefulla misstag kan vara för att fortsätta att utvecklas. Vi pratar såklart också om kostens betydelse både för prestation och för att hålla sig frisk och hur gott och härligt det kan vara med riktigt god mat men även att få njuta av godis och pizza ibland.
Det blir en härlig mix av familj och bakgrund, drivkrafter och motgångar, kost och träning som jag verkligen hoppas ni kommer gilla. Och gör ni det så dela gärna det här avsnittet på instagram story så att fler upptäcker podden och får möjlighet att lyssna. Kommentera också på Instagram på @johannescullberg och kom med feedback och idéer på spännande gäster ni vill ha med framåt i Vägen mot Paradiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Psykisk ohälsa är ett av våra största folkhälsoproblem, och nu på grund av effekterna av Corona där otroligt många ser sina hela yrkesliv och entreprenörsdrömmar slås i kras tror jag att vi kommer att se en kraftig ökning av personer som mår dåligt.
Dagens gäst Dennis Westerberg arbetar idag som framgångsrik föreläsare, författare, coach och musiker men har under 30 år av sitt liv levt med konstant oro, ångest och tvångstankar, panikattacker och depressioner och för 13 år sedan var han beredd att hoppa framför ett tåg för att äntligen få slut på allt.
Han fick hjälp i sista stund men det tog ytterligare ett antal år av sökande innan han hittade en fenomenalt enkel metod som i ett ögonblick befriade Dennis från sina demoner.
I dagens avsnitt går vi igenom Dennis uppväxt och varför han tror han mådde så dåligt, hur han provade olika metoder för att lösa sina problem och varför det är så vanligt med psykisk ohälsa idag, framför allt bland yngre tjejer och högpresterande kvinnor. Vi pratar om hur han hjälper hundratals andra människor att hitta vägen ut ur sina problem genom de tre enkla principer som blev vägen ut ur kaoset för honom själv.
För alla er som har familj, vänner eller bekanta som kämpar med sitt inre ber jag er att dela med er av Dennis budskap i det här avsnittet. Kommentera gärna också på Instagram på @johannescullberg. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider. Du kan läsa mer om Dennis på denniswesterberg.com.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I dagens podcast träffar jag professorn och överläkaren i infektionssjukdomar Björn Olsen från Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Han är en av de ledande experterna i världen på pandemier och var även med i avsnitt #31 när vi pratade om antibiotikaresistens.
Björn var den som först av alla i Sverige förutsåg att Corona skulle bli en pandemi och varnade myndigheterna. Tyvärr togs inte hans varningar på allvar och resultatet ser vi nu.
Vi pratar om utvecklingen i världen kontra Sverige, vilka metoder som fungerat bra, immunitet, hur smittan sprids, effekten på företag och samhällen och mycket mer.
Det här är ett avsnitt ni inte får missa med den absolut senaste kunskapen på området. Vill ni även ha en djupdykning i hur Coronaviruset fungerar kan ni lyssna på Björns kollega professor Lennart Svensson som gästade avsnitt #53.
Kommentera gärna på Instagram på @johannescullberg och dela avsnittet med era vänner. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag är det ett specialavsnitt eftersom Coronaviruset har drabbat världen och Sverige på ett aldrig tidigare skådat sett. Metoden att isolera sig i hemmet skyddar oss som individer men gör att dödligheten hos småföretagen blir extremt hög.
Jag träffar kocken och krögaren Danyel Couet som driver restaurang Allegrine och Bar Étable i Stockholm. Han har som så många av oss över natt drabbats stenhårt av effekterna av Coronaviruset. Vi pratar om vad som skett, hur han och hans personal försöker hantera situationen och hur vi behöver hitta nya sätt att solidariskt branschöverskridande samarbeta för att undvika en fullständig ekonomisk katastrof. Vi pratar om hur vi kollektivt av krisen kan lära oss att bli bättre människor som står starkare rustade för framtiden.
Det här är kanske det viktigaste avsnittet jag gjort även om det är inspelat utan planering och framförhållning. Jag, Danyel och alla vi andra småföretagare är helt beroende av att vi som folk nu agerar tillsammans på ett klokt sätt och utan att utsätta någon för risker såklart. Dela avsnittet till era vänner. Kommentera gärna på Instagram på @johannescullberg samt @danyelcouet. Kom gärna med feedback och kloka idéer om hur vi kan hjälpas åt och stötta varandra i dessa svåra tider.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag Frida Ronge, en av Sveriges främsta kockar. Hon är fiskhandlardotter och har kallats Drottningen av rå fisk för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil.
Sedan våren 2017 är hon kock och gastronomisk ledare på restaurang UNN och TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har vunnit flera fina priser som en silvermedalj i Seven Sushi Samurai i London, Årets Rising Star i White Guide 2013, och Årets Smakskapare 2017 för att nämna några. Frida är sedan 2018 ambassadör för hållbart fiske för MSC och nu även för Hungerprojektet.
I dagens samtal pratar vi såklart om Fridas bakgrund, om vad som fått henne att göra det hon gör. Vi pratar om livet som kock med prestationskrav och tävlingspress. Om stundtals bristande självkänsla och hur hon lärt sig att lugna den stundtals kokande hjärnan genom yoga och surfing. Vi pratar om engagemanget för hållbarhet och en bättre värld genom hennes ambassadörskap för hållbart fiske. Och jag får tips på hur man kan laga snabb, billig, god och hållbar mat som vi kommer följa upp längre fram på Youtube. Det är ett härligt samtal med en klok och sprudlande människa som jag är glad över att ha fått lära känna och som jag tycker är en förebild för kockar och personer generellt. Jag blir glad när jag lyssnar på Frida och hoppas du blir det också.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Fridas inspirerande tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag Frida Ronge, en av Sveriges främsta kockar. Hon är fiskhandlardotter och har kallats Drottningen av rå fisk för sin unika japansk-nordiska matlagningsstil.
Sedan våren 2017 är hon kock och gastronomisk ledare på restaurang UNN och TAK på Brunkebergstorg i centrala Stockholm och har vunnit flera fina priser som en silvermedalj i Seven Sushi Samurai i London, Årets Rising Star i White Guide 2013, och Årets Smakskapare 2017 för att nämna några. Frida är sedan 2018 ambassadör för hållbart fiske för MSC och nu även för Hungerprojektet.
I dagens samtal pratar vi såklart om Fridas bakgrund, om vad som fått henne att göra det hon gör. Vi pratar om livet som kock med prestationskrav och tävlingspress. Om stundtals bristande självkänsla och hur hon lärt sig att lugna den stundtals kokande hjärnan genom yoga och surfing. Vi pratar om engagemanget för hållbarhet och en bättre värld genom hennes ambassadörskap för hållbart fiske. Och jag får tips på hur man kan laga snabb, billig, god och hållbar mat som vi kommer följa upp längre fram på Youtube. Det är ett härligt samtal med en klok och sprudlande människa som jag är glad över att ha fått lära känna och som jag tycker är en förebild för kockar och personer generellt. Jag blir glad när jag lyssnar på Frida och hoppas du blir det också.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Fridas inspirerande tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jag blev introducerad till Benke för drygt 15 år sedan när jag fick en Bouncebiljett i födelsedags-present. Och sedan dess har jag följt hans resa från dansstjärna till hyllad koreograf och regissör.
I dagens samtal pratar vi om Benkes senaste verk Bruset som just nu är under produktion och har premiär den 18 april på teater Tribunalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Vi pratar om den ökande polariseringen i samhället, om riskerna kring hur sociala medier kan dra oss ifrån varandra, om vad som får vissa av oss att ständigt vilja prestera och vilka konsekvenser det kan medföra. Vi pratar om familj, mat och träning och hur det är att bli äldre på både gott och ont. Om hur man bibehåller sitt självförtroende när man blir utsatt för kritik, och hur arbetet för Benke i vissa lägen kan fungera som självterapi.
För mig blev det här ett väldigt fint samtal mellan två jämnåriga män och pappor. Vi behöver fler personer som Benke som vågar utsätta sig för nya kreativa utmaningar trots att det kan vara väldigt tufft och krävande, och som reflekterar över samhällsklimatet för att hela tiden sträva efter att göra det bättre…
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Benkes kloka tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jag blev introducerad till Benke för drygt 15 år sedan när jag fick en Bouncebiljett i födelsedags-present. Och sedan dess har jag följt hans resa från dansstjärna till hyllad koreograf och regissör.
I dagens samtal pratar vi om Benkes senaste verk Bruset som just nu är under produktion och har premiär den 18 april på teater Tribunalen på Kulturhuset stadsteatern i Stockholm. Vi pratar om den ökande polariseringen i samhället, om riskerna kring hur sociala medier kan dra oss ifrån varandra, om vad som får vissa av oss att ständigt vilja prestera och vilka konsekvenser det kan medföra. Vi pratar om familj, mat och träning och hur det är att bli äldre på både gott och ont. Om hur man bibehåller sitt självförtroende när man blir utsatt för kritik, och hur arbetet för Benke i vissa lägen kan fungera som självterapi.
För mig blev det här ett väldigt fint samtal mellan två jämnåriga män och pappor. Vi behöver fler personer som Benke som vågar utsätta sig för nya kreativa utmaningar trots att det kan vara väldigt tufft och krävande, och som reflekterar över samhällsklimatet för att hela tiden sträva efter att göra det bättre…
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Benkes kloka tankar. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
De senaste veckorna går det inte en dag utan att medierna rapporterar om det nya Coronaviruset, eller Covid -19 som det numer heter. Osäkerheten är stor och för att få klarhet i frågan har jag bjudit in en av de ledande experterna på området, Lennart Svensson, som är professor inom molekylär virologi på Karolinska institutet och Linköpings Universitet för att reda ut vad som faktiskt gäller och framförallt hur allt hänger ihop.
I dagens avsnitt går vi igenom om vad Coronaviruset faktiskt är, hur det fått sitt namn, hur det ”tänker”, anpassar sig och förökar sig i olika miljöer och klimat. Vi skiljer på olika virus och diskuterar vad som utgör det ”perfekta viruset” som ändrar form snabbt och drabbar maximalt antal människor. Vi diskuterar också varför det så ofta är i Asien som många av de virusbaserade utbrotten uppstår, vad man kan göra fär att skydda sig själv och mycket, mycket mer.
Viktigt, högaktuellt och faktiskt väldigt spännande. Professor Lennart är en fantastisk kunskapskälla och väldigt bra på att förklara, så det här avsnittet får man inte missa. Gillar ni det här får ni gärna ge ett fint betyg på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av professor Lennarts viktiga budskap. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
De senaste veckorna går det inte en dag utan att medierna rapporterar om det nya Coronaviruset, eller Covid -19 som det numer heter. Osäkerheten är stor och för att få klarhet i frågan har jag bjudit in en av de ledande experterna på området, Lennart Svensson, som är professor inom molekylär virologi på Karolinska institutet och Linköpings Universitet för att reda ut vad som faktiskt gäller och framförallt hur allt hänger ihop.
I dagens avsnitt går vi igenom om vad Coronaviruset faktiskt är, hur det fått sitt namn, hur det ”tänker”, anpassar sig och förökar sig i olika miljöer och klimat. Vi skiljer på olika virus och diskuterar vad som utgör det ”perfekta viruset” som ändrar form snabbt och drabbar maximalt antal människor. Vi diskuterar också varför det så ofta är i Asien som många av de virusbaserade utbrotten uppstår, vad man kan göra för att skydda sig själv och mycket, mycket mer.
Viktigt, högaktuellt och faktiskt väldigt spännande. Professor Lennart är en fantastisk kunskapskälla och väldigt bra på att förklara, så det här avsnittet får man inte missa. Gillar ni det här får ni gärna ge ett fint betyg på iTunes och dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av professor Lennarts viktiga budskap. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet och också tipsa om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag läkaren, hjärnforskaren, entreprenören och inspiratören Dr Mouna Esmaeilzadeh, eller Dr Mouna som hon kallas för när hon pratar på TV4 Nyhetsmorgon. Hon har en magisterexamen i filosofi från Oslo Universitet, en läkarexamen från Karolinska Institutet och disputerade inom neurovetenskap på Stockholm Brain Institute. Hon var en av de mest uppskattade sommarpratarna 2018 och 2019 vann hon årets Mensapris.
I dagens avsnitt pratar vi om den extremt snabba teknologiska utvecklingen inom medicin och sjukvård och vilka konsekvenser och möjligheter det kan få för mänskligheten. Vi pratar också om vi faktiskt kan bli 1000 år eller till och med odödliga - och om det är något man vill? Vi pratar om att världen vi lever i idag är bättre än den någonsin varit tidigare, om genetiska saxar, artificiell intelligens, möjligheter att gifta ihop människa och maskin samt etiska frågeställningar. Vi går igenom hur teknologin kan demokratisera hälsan och hur framtiden faktiskt har potential att vara helt fantastisk om vi bara tar till vara på den.
Det här mina vänner är ett höjdaravsnitt som avslutar mitt första år som podcastvärd. Och jag hoppas verkligen ni kommer gilla det lika mycket som jag!
Gör ni det får ni väldigt gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och snälla dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Mounas viktiga budskap. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet och tipsa gärna om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag läkaren, hjärnforskaren, entreprenören och inspiratören Dr Mouna Esmaeilzadeh, eller Dr Mouna som hon kallas för när hon pratar på TV4 Nyhetsmorgon. Hon har en magisterexamen i filosofi från Oslo Universitet, en läkarexamen från Karolinska Institutet och disputerade inom neurovetenskap på Stockholm Brain Institute. Hon var en av de mest uppskattade sommarpratarna 2018 och 2019 vann hon årets Mensapris.
I dagens avsnitt pratar vi om den extremt snabba teknologiska utvecklingen inom medicin och sjukvård och vilka konsekvenser och möjligheter det kan få för mänskligheten. Vi pratar också om vi faktiskt kan bli 1000 år eller till och med odödliga - och om det är något man vill? Vi pratar om att världen vi lever i idag är bättre än den någonsin varit tidigare, om genetiska saxar, artificiell intelligens, möjligheter att gifta ihop människa och maskin samt etiska frågeställningar. Vi går igenom hur teknologin kan demokratisera hälsan och hur framtiden faktiskt har potential att vara helt fantastisk om vi bara tar till vara på den.
Det här mina vänner är ett höjdaravsnitt som avslutar mitt första år som podcastvärd. Och jag hoppas verkligen ni kommer gilla det lika mycket som jag!
Gör ni det får ni väldigt gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och snälla dela avsnittet till era vänner så att så många som möjligt kan ta del av Mounas viktiga budskap. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet och tipsa gärna om fler spännande personer jag kan intervjua.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Lycka är något väldigt fascinerande tycker jag. Alla människor strävar ju efter att vara lyckliga men det känns som att vi kommer längre och längre ifrån lösningen ju mer utvecklade och ”smarta” vi blir.
För att få lite klarhet i området bjöd jag in min sjukt smarta och underbara vän professorn, författaren och inspiratören Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm, som lagt oerhört mycket tid på att forska inom lyckoområdet. Det är andra gången han gästar podden så lyssna gärna på avsnitt 18 (där vi pratar om träning). Micael har nyss givit ut ”En liten bok om lycka” från Volante förlag som är en fin liten bok som i 13 kapitel ger dig verktygen för vad som enligt forskningen krävs för att man ska bli lycklig.
I dagens avsnitt går vi igenom flera av de områden som Micael pratar om i boken som varför man ska välja rätt föräldrar eller varför tron på något (även om det är jordens undergång!) gör oss lyckligare än annars. Vi pratar också om Micaels egen relation till lycka och varför lyckan rent evolutionärt behöver vara kortvarig och mycket, mycket mer. Det här är ett höjdaravsnitt vågar jag lova. Det blir massor med ”Micaelska” utsvävningar och nya ord som han skapat (som happykondriker exempelvis).
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet. Där kan ni också se Micaels senaste tatuering som vi pratar om i avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Lycka är något väldigt fascinerande tycker jag. Alla människor strävar ju efter att vara lyckliga men det känns som att vi kommer längre och längre ifrån lösningen ju mer utvecklade och ”smarta” vi blir.
För att få lite klarhet i området bjöd jag in min sjukt smarta och underbara vän professorn, författaren och inspiratören Micael Dahlen från Handelshögskolan i Stockholm, som lagt oerhört mycket tid på att forska inom lyckoområdet. Det är andra gången han gästar podden så lyssna gärna på avsnitt 18 (där vi pratar om träning). Micael har nyss givit ut ”En liten bok om lycka” från Volante förlag som är en fin liten bok som i 13 kapitel ger dig verktygen för vad som enligt forskningen krävs för att man ska bli lycklig.
I dagens avsnitt går vi igenom flera av de områden som Micael pratar om i boken som varför man ska välja rätt föräldrar eller varför tron på något (även om det är jordens undergång!) gör oss lyckligare än annars. Vi pratar också om Micaels egen relation till lycka och varför lyckan rent evolutionärt behöver vara kortvarig och mycket, mycket mer. Det här är ett höjdaravsnitt vågar jag lova. Det blir massor med ”Micaelska” utsvävningar och nya ord som han skapat (som happykondriker exempelvis).
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela avsnittet till era vänner. Följ mig på Instagram på @johannescullberg där du kan komma med feedback på avsnittet. Där kan ni också se Micaels senaste tatuering som vi pratar om i avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.
Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.
Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I dagens avsnitt har jag bjudit in Helen Stjerna, generalsekreterare på A Non Smoking Generation för att lära mig mer om hur stor negativ påverkan tobaksindustrin har inte bara på vår hälsa utan även på alla som arbetar med odling och skörd, samt faktiskt hela vår planet.
Vi pratar om hur Tobaksindustrin utnyttjar miljontals fattiga barn på tobaksodlingar runt om i världen och att det årligen avverkas över 200 000 hektar skog för att ge plats åt nya tobaksodlingar. Vi pratar om hur familjer skuldsätts för att kunna odla tobak, hur barn som plockar tobaksplantorna berövas sin hälsa och chans till utbildning. Vi pratar om hur de stora tobaksbolagen hittat nya smarta sätt att kringgå lagen om förbud för marknadsföring av tobaksprodukter och konsekvenserna som det medför. Vi pratar också om kostnaderna för tobaksmissbruket för det svenska samhället och mycket, mycket mer.
Alla vet idag att tobak är farligt men jag tror det kan vara en hel del information i det här avsnittet som får flera av er som lyssnar att känna att det är dags för oss att ta krafttag. Sverige ligger rejält på efterkälken även jämfört med våra nordiska kollegor och det är inte ok i en sån här viktig fråga.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.
Karl Hultén är idag en av Sveriges främsta experter på evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att återvinna hälsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ”Paleoteket” och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.
I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500’ personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Ända sedan jag träffade Cecilia Nisbet Nilsson i avsnitt 3 som handlade om hennes kamp för att bli fri från sina allergier och autoimmuna sjukdomar har jag varit fascinerad av området. Och Cecilias parhäst har alltid varit Karl Hultén som stått för forskningen och den djupa ämneskunskapen.
Karl Hultén är idag en av Sveriges främsta experter på evolutionsmedicin och paleolitisk näringslära. Han har en medicine magisterexamen i biomedicin och har hjälpt tusentals människor med kroniska sjukdomar att återvinna hälsan genom föreläsningar, utbildningar, sin podcast ”Paleoteket” och sina böcker där bl.a. Autoimmun Handbok är en riktig bibel. Den senaste boken heter Kokbok för Sköldkörteln och den fördjupar vi oss i lite extra i dagens avsnitt.
I dagens samtal pratar vi om Karls egen historia och resa från sjuk till symptomfri och djupdyker inom autoimmuna sjukdomar som idag drabbar över 500’ personer i Sverige vilket faktiskt är fler än diabetes typ2. Det skrämmande är också hur snabbt det ökar, framförallt i åldrarna 20-40, och det är nästan uteslutande kvinnor som drabbas. Vi pratar om kopplingen till stress och psykisk ohälsa och hur viktig vår livsstil är för att hålla oss friska. Karl kommer också med råd kring hur man kan upptäcka om man är sjuk och vad man kan göra för att genom det autoimmuna protokollet kan äta sig mer eller mindre frisk.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
För att vara tydlig så handlar det här avsnittet inte om att alla måste bli veganer J Men vi behöver ställa om hur vi äter eftersom det påverkar så oerhört många områden från markanvändning, biologisk mångfald till havens försurning och såklart koldioxidutsläpp mm.
Johan Rockström har tillsammans med Victoria Bignet och kocken och matstylisten Malin Landqvist skrivit boken Eat Good – Recept som förändrar världen som är en kombination av förklarande forskning och tillämpade recept för att göra det lättare att välja rätt när man ska göra sina inköp och laga sin mat. Och det ska vi prata om i dagens avsnitt.
Eftersom Johan numer är i Potsdam kunde han inte vara med i intervjun men jag pratar med Victoria och Malin om matens roll både för hälsan och planeten, hur vi kan ställa om våra matvanor som sitter djupt rotade, vi pratar om enkla tips som alla kan ta till sig och mycket mer. Så du kommer garanterat få med dig ett antal bra idéer hur du kan förbättra din egen hälsa och samtidigt bli en klimathjälte. Inte illa såhär i starten av 2020 när vi alla behöver tänka till lite extra för att bromsa den förändring som håller på att ske.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
För att vara tydlig så handlar det här avsnittet inte om att alla måste bli veganer :)
Men vi behöver ställa om hur vi äter eftersom det påverkar så oerhört många områden från markanvändning, biologisk mångfald till havens försurning och såklart koldioxidutsläpp mm.
Johan Rockström har tillsammans med Victoria Bignet och kocken och matstylisten Malin Landqvist skrivit boken Eat Good – Recept som förändrar världen som är en kombination av förklarande forskning och tillämpade recept för att göra det lättare att välja rätt när man ska göra sina inköp och laga sin mat. Och det ska vi prata om i dagens avsnitt.
Eftersom Johan numer är i Potsdam kunde han inte vara med i intervjun men jag pratar med Victoria och Malin om matens roll både för hälsan och planeten, hur vi kan ställa om våra matvanor som sitter djupt rotade, vi pratar om enkla tips som alla kan ta till sig och mycket mer. Så du kommer garanterat få med dig ett antal bra idéer hur du kan förbättra din egen hälsa och samtidigt bli en klimathjälte. Inte illa såhär i starten av 2020 när vi alla behöver tänka till lite extra för att bromsa den förändring som håller på att ske.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jag har alltid varit fascinerad av atleter som arbetar stenhårt, till synes outtröttligt mot ett mål. Och jag har av någon anledning en särskild fascination för simmare. Kanske är det för att jag tycker så bra om @t_alshammar (som du kan lyssna på i avsnitt 8). Så idag är det dags att prata med Michelle ”Misha” Coleman, en av världens främsta simmare som har en oerhört spännande resa bakom sig och som nu är starkare än någonsin.
I dagens avsnitt pratar vi om att prestera på toppnivå över lång tid, om att träna på växtbaserad kost, om hur man hanterar en skada som riskerar hela ens karriär, om prestationsstress, och om att leva i skuggan av Sara Sjöström. Vi pratar också om hur elitsatsningen påverkar hennes ens sociala liv och om hur Misha kan använda sin växande fanskara som ambassadör för hållbarhetsfrågor.
Jag är väldigt glad över att Misha tog sig tid att träffa mig, dagen innan hon åkte ner till Kina för att tävla mot de allra bästa. Hon har en helt underbar energi och en glimt i ögat som gör att man bara vill fortsätta hänga med henne. Och tack till Adidas som är hennes sponsor och som gav mig kontakten och som även driver ett väldigt fint hållbarhetsarbete för plastfria hav genom sitt samarbete med Parley.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jag har alltid varit fascinerad av atleter som arbetar stenhårt, till synes outtröttligt mot ett mål. Och jag har av någon anledning en särskild fascination för simmare. Kanske är det för att jag tycker så bra om Therese Alshammar (som du kan lyssna på i avsnitt 8). Så idag är det dags att prata med Michelle ”Misha” Coleman, en av världens främsta simmare som har en oerhört spännande resa bakom sig och som nu är starkare än någonsin.
I dagens avsnitt pratar vi om att prestera på toppnivå över lång tid, om att träna på växtbaserad kost, om hur man hanterar en skada som riskerar hela ens karriär, om prestationsstress, och om att leva i skuggan av Sara Sjöström. Vi pratar också om hur elitsatsningen påverkar ens sociala liv och om hur Misha kan använda sin växande fanskara som ambassadör för hållbarhetsfrågor.
Jag är väldigt glad över att Misha tog sig tid att träffa mig, dagen innan hon åkte ner till Kina för att tävla mot de allra bästa. Hon har en helt underbar energi och en glimt i ögat som gör att man bara vill fortsätta hänga med henne. Och tack till Adidas som är hennes sponsor och som gav mig kontakten och som även driver ett väldigt fint hållbarhetsarbete för plastfria hav genom sitt samarbete med Parley.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med feedback på avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Mitt återkommande nyårslöfte de senaste två åren har varit att jag ska börja mindfulness och meditation men jag har inte lyckats. För att pröva ett annat sätt att lyckas har jag bjudit in psykologen Johan Bergstad som precis släpper sin nya bok ”Hjärnfokus – så blir du lugn, kreativ och fokuserad”.
Johan är jämngammal med mig, har 4 barn och har lyckats skriva flera böcker och göra mindfulnessappar samtidigt som han aktivt arbetar med sin egen personliga utveckling och hälsa. Det inspirerar tycker jag.
I dagens samtal går vi igenom en hel del olika tips och tricks för hur man kan minska på sin egen stress, hur man blir mer medveten, hur man ska tänka kring email och hur man kommer igång med sin egen hjärnfokusträning. Det här ett avsnitt som är packat med små godbitar som du bara inte får missa.
Och köp Johans bok Hjärnfokus. Den är riktigt bra och mycket enkelt och inspirerande uppbyggd så att man kan välja de kapitel som känns mest intressant först.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Mitt återkommande nyårslöfte de senaste två åren har varit att jag ska börja mindfulness och meditation men jag har inte lyckats. För att pröva ett annat sätt att lyckas har jag bjudit in psykologen Johan Bergstad som precis släpper sin nya bok ”Hjärnfokus – så blir du lugn, kreativ och fokuserad”.
Johan är jämngammal med mig, har 4 barn och har lyckats skriva flera böcker och göra mindfulnessappar samtidigt som han aktivt arbetar med sin egen personliga utveckling och hälsa. Det inspirerar tycker jag.
I dagens samtal går vi igenom en hel del olika tips och tricks för hur man kan minska på sin egen stress, hur man blir mer medveten, hur man ska tänka kring email och hur man kommer igång med sin egen hjärnfokusträning. Det här ett avsnitt som är packat med små godbitar som du bara inte får missa.
Och köp Johans bok Hjärnfokus. Den är riktigt bra och mycket enkelt och inspirerande uppbyggd så att man kan välja de kapitel som känns mest intressant först.
Gillar ni det här avsnittet får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hur jag kan påverka min hälsa genom kost och träning och det är ett område jag fördjupat mig i mer och mer ju äldre jag har blivit. Därför är det väldigt spännande att få samtala med Fredrik Paulún kring hans senaste bok Biohack som faktiskt släpps idag den 2 januari, samtidigt som det här avsnittet går live!
Fredrik är Sveriges mest kände näringsfysiolog och ”hälsoguru” med över 20 böcker och mängder av egna produkter under eget namn i matbutikerna. Jag har träffat honom flera gånger genom åren och förutom att det alltid är väldigt trevligt lär jag mig garanterat något nytt.
I dagens samtal går vi igenom bakgrunden till boken Biohack och pratar även specifikt om flera av de områden som täcks i boken. Ämnet är relevant för alla oavsett om man bara är hälsonyfiken till att man faktiskt drabbats av en sjukdom som diabetes typ2 eller även vissa typer av cancer och vill förbättra sina odds att må bättre. Hur ska man tänka? Vad kan man göra? Vi pratar om allt ifrån kryddor och champagne till enkla test till avföringsprov...
Jag kan varmt rekommendera er att köpa Fredriks bok Biohack eftersom den är väldigt lättläst och tydligt strukturerad. Så för alla er som är intresserade av hur vi kan använda maten som medicin är det väl investerad tid att läsa den!
Gillar ni det här får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du kan ge feedback och gärna komma med förslag på framtida avsnitt.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jag har sedan tonåren varit väldigt intresserad av hur jag kan påverka min hälsa genom kost och träning och det är ett område jag fördjupat mig i mer och mer ju äldre jag har blivit. Därför är det väldigt spännande att få samtala med Fredrik Paulún kring hans senaste bok Biohack som faktiskt släpps idag den 2 januari, samtidigt som det här avsnittet går live!
Fredrik är Sveriges mest kände näringsfysiolog och ”hälsoguru” med över 20 böcker och mängder av egna produkter under eget namn i matbutikerna. Jag har träffat honom flera gånger genom åren och förutom att det alltid är väldigt trevligt lär jag mig garanterat något nytt.
I dagens samtal går vi igenom bakgrunden till boken Biohack och pratar även specifikt om flera av de områden som täcks i boken. Ämnet är relevant för alla oavsett om man bara är hälsonyfiken till att man faktiskt drabbats av en sjukdom som diabetes typ2 eller även vissa typer av cancer och vill förbättra sina odds att må bättre. Hur ska man tänka? Vad kan man göra? Vi pratar om allt ifrån kryddor och champagne till enkla test till avföringsprov...
Jag kan varmt rekommendera er att köpa Fredriks bok Biohack eftersom den är väldigt lättläst och tydligt strukturerad. Så för alla er som är intresserade av hur vi kan använda maten som medicin är det väl investerad tid att läsa den!
Gillar ni det här får ni gärna ge ett betyg på podcasten på iTunes och dela gärna avsnittet till era vänner. Följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du kan ge feedback och gärna komma med förslag på framtida avsnitt.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.
För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.
Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.
I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.
Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Eftersom jag arbetar med mat tänker jag mycket på förpackningar. Och som privatperson köper jag mat både i mina egna butiker och andras och varje gång jag handlar en lunch att ta med på stan blir jag frustrerad över hur mycket material som går åt att bara transportera min lunch från punkt A till B.
För att lära mig mer om frågan kontaktade jag världens ledande tillverkare av livsmedelsförpackningar, svenska TetraPak, och fick möjligheten att prata med Miljödirektören för Europa, Erik Lindroth. Viktigt att påpeka att jag inte är sponsrad av TetraPak.
Erik Lindroth är en klok person med över 20 års erfarenhet från olika positioner inom TetraPak. Parallellt med att jobba på TetraPak genomför han sitt doktorsarbete på Lunds Universitet kring hur företag kan arbeta med hållbarhetsfrågor för att skapa värde och lönsamhet.
I dagens samtal pratar vi om vanliga missuppfattningar kring vad som är mest hållbart gällande förpackningar utifrån nuvarande förutsättningar och hur man ska tänka gällande sin egen återvinning. Vi pratar livscykelanalyser och att plast faktiskt kan vara mer miljövänligt än andra förpackningar i vissa lägen. Dessutom pratar vi om hur riskabelt det är att göra förpackningar till enfrågediskussioner (som plast eller papper exempelvis) eftersom det är så otroligt många faktorer som spelar in. Vi pratar också om att företag måste göra val som gör det lättare för konsumenterna att välja rätt.
Kanske är det här är lite smalt ämne men det har en väldigt stor påverkan på miljö och klimat och därför är det något jag vill ta upp. Följ mig gärna och kommentera på min instagram @johannescullberg.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Efter att ha pratat om extremväder med Martin Hedberg i förra avsnittet går vi vidare till ett annat område med stor påverkan på klimatet. Idag ska vi nämligen prata om jord (eller soil på engelska), alltså det som möjliggör produktionen av nästan allt vi stoppar i oss.
Vi träffar Josef och Octavia från 59 Degreees Soil Biology som är experter på jord. Och eftersom de är från England och inte pratar svenska så blir det här avsnittet på engelska. Det är en del tekniska ord i avsnittet men jag har skrivit ner de jag tror kan vara lite utmanande och du hittar dem under avsnittsbeskrivningen.
Målet med dagens avsnitt är att försöka skapa en grundläggande förståelse för både riskerna och möjligheterna med hur vi brukar vår jord. Visste du att den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären? Och det är också det jordskikt som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Det finns en oerhörd potential i att bruka jorden rätt för att binda koldioxid och minska klimatpåverkan vilket vi pratar en hel del om idag.
Jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet även om det kanske kräver lite mer av dig som lyssnar. Tycker ni det här var spännande eller intressant vore jag supertacksam om du delar avsnittet och följ mig gärna på Instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt. Du kan läsa mer om vad Josef och Octavia och de andra gör på soilbiology.se och även köpa deras växt- och kompostprodukter som är helt fantastiska.
Ordlista:
Arboriculture - Trädodling
Nematodes, arthropods, protozoa. – nematoder, artropoder och protozoer är mikroorganismer, dvs så små att de inte kan ses med blotta ögat.
Monoculture – monokultur är när man bara odlar en enda gröda på ett område
Microbes, microbial communities - En mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat.
Top soil – det översta jordlagret
Crop growth - Tillväxt av grödor.
Microaggregates – Bakterier skapar mikroaggregat som är små beståndsdelar i jorden som sen binds genom svampar till större klumpar, makroaggregat som skapar strukturen i jorden. Tar man bort svampen släpps bakterierna fria och de äter upp det markbunda kolet. Då tappas förmågan för jorden att behålla vatten.
Soil carbon – markbundet kol.
Decidious trees - lövträd
Humus - Humus eller humusämnen är organiskt material i olika nedbrytningsstadier, t.ex. löv och barr, nedfallna kvistar, döda insekter och markdjur och finns i den översta delen av de olika jordlagren.
Biomimicry - Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket (kardborren som fastnar i djurens päls), eller fåglars sätt att flyga för flygplan etc.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Efter att ha pratat om extremväder med Martin Hedberg i förra avsnittet går vi vidare till ett annat område med stor påverkan på klimatet. Idag ska vi nämligen prata om jord (eller soil på engelska), alltså det som möjliggör produktionen av nästan allt vi stoppar i oss.
Vi träffar Josef och Octavia från 59 Degreees Soil Biology som är experter på jord. Och eftersom de är från England och inte pratar svenska så blir det här avsnittet på engelska. Det är en del tekniska ord i avsnittet men jag har skrivit ner de jag tror kan vara lite utmanande och du hittar dem under avsnittsbeskrivningen.
Målet med dagens avsnitt är att försöka skapa en grundläggande förståelse för både riskerna och möjligheterna med hur vi brukar vår jord. Visste du att den översta metern jord innehåller globalt sett två gånger mer koldioxid än hela atmosfären? Och det är också det jordskikt som brukas hårdast genom bland annat plöjning, bete, skogsbruk och dränering. Det finns en oerhörd potential i att bruka jorden rätt för att binda koldioxid och minska klimatpåverkan vilket vi pratar en hel del om idag.
Jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet även om det kanske kräver lite mer av dig som lyssnar. Tycker ni det här var spännande eller intressant vore jag supertacksam om du delar avsnittet och följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du gärna kan komma med förslag på framtida avsnitt. Du kan läsa mer om vad Josef och Octavia och de andra gör på soilbiology.se och även köpa deras växt- och kompostprodukter som är helt fantastiska.
Ordlista:
Arboriculture - Trädodling
Nematodes, arthropods, protozoa. – nematoder, artropoder och protozoer är mikroorganismer, dvs så små att de inte kan ses med blotta ögat.
Monoculture – monokultur är när man bara odlar en enda gröda på ett område
Microbes, microbial communities - En mikroorganism eller mikrob är en organism som är så liten att den inte kan ses med blotta ögat.
Top soil – det översta jordlagret
Crop growth - Tillväxt av grödor.
Microaggregates – Bakterier skapar mikroaggregat som är små beståndsdelar i jorden som sen binds genom svampar till större klumpar, makroaggregat som skapar strukturen i jorden. Tar man bort svampen släpps bakterierna fria och de äter upp det markbundna kolet. Då tappas förmågan för jorden att behålla vatten.
Soil carbon – markbundet kol.
Decidious trees - lövträd
Humus: Humus eller humusämnen är organiskt material i olika nedbrytningsstadier, t.ex. löv och barr, nedfallna kvistar, döda insekter och markdjur och finns i den översta delen av de olika jordlagren.
Biomimicry: Biomimetik är teknik som efterliknar förebilder i biologiskt liv i naturen. Kardborreband är ett exempel på en tillämpning som hämtat sin inspiration från växtriket (kardborren som fastnar i djurens päls), eller fåglars sätt att flyga för flygplan etc.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Med tanke på hur mycket vi pratar om klimatförändringar och global uppvärmning kan det vara klokt att lära sig mer om vad det faktiskt innebär och vad som är fakta och inte.
Därför träffar jag Martin Hedberg som är meteorolog, väderentreprenör och klimatupplysare. Han har föreläst för 100-tusentals personer om väder och klimat och har nu senast kommit ut med boken Extremt Väder.
I dagens samtal går vi igenom vad det innebär att vi lever i antroposen, dvs människans tidsålder där vi faktiskt påverkar klimat och väderförändringar. Vi pratar om vad det innebär när haven värms upp. Vi pratar om långsamma förändringar, Extremer och så kallade tipping elements och mycket mycket mer.
Ni fattar. Det här är ett matnyttigt avsnitt för alla oss som inte har 100% koll på hur väder och klimat och människans påverkan hänger samman. Följ mig gärna där på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Med tanke på hur mycket vi pratar om klimatförändringar och global uppvärmning kan det vara klokt att lära sig mer om vad det faktiskt innebär och vad som är fakta och inte.
Därför träffar jag Martin Hedberg som är meteorolog, väderentreprenör och klimatupplysare. Han har föreläst för 100-tusentals personer om väder och klimat och har nu senast kommit ut med boken Extremt Väder.
I dagens samtal går vi igenom vad det innebär att vi lever i antroposen, dvs människans tidsålder där vi faktiskt påverkar klimat och väderförändringar. Vi pratar om vad det innebär när haven värms upp. Vi pratar om långsamma förändringar, Extremer och så kallade tipping elements och mycket mycket mer.
Ni fattar. Det här är ett matnyttigt avsnitt för alla oss som inte har 100% koll på hur väder och klimat och människans påverkan hänger samman. Följ mig gärna där på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar vi Mathias Dahlgren, den kock som fått flest och finast utmärkelser av alla svenska kockar som även 1997 vann den prestigefulla tävlingen Boccuse D’or vilket innebär att han rankades som världens bästa kock. Det är det faktiskt ingen annan svensk kock som lyckats med. Han fick Gastronomiska akademiens guldmedalj 98, och valdes till "Kockarnas kock" åren 1997, 1999, 2002, 2004 och 2008.
Han har grundat restaurangerna Fredsgatan 12, Bon Lloc, Matsalen och nu senast den vegetariska Rutabaga. Han har också ett rågbrödsbageri Green Rabbit som ligger i Stockholm och har också skrivit 7 matlagningsböcker varav vi ska prata om den senaste, Kokbok för grå dagar, i dagens avsnitt.
Förutom att jag går på djupet kring vem Mathias är och hans drivkraft så pratar vi om hans utveckling som person och företagsledare genom åren. Vi pratar om hälsa, träning och skavanker. Om hur mat inte alltid måste vara fin utan också kan vara både ”fun” och enkel men såklart ändå alltid god. Om hur förlegad synen är på vegetarisk mat och vad det kan få för konsekvenser. Och vi pratar om hur stressen i jobbet kan skapa rätt intressanta mardrömmar och mycket, mycket mer.
Mathias är den krönte kungen av Sveriges kockar, det är det svårt att argumentera mot. Han är en fascinerande person med en rätt mäktig, spännande aura runt sig. Jag gillar honom skarpt och jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet med honom.
Om det är så vore jag supertacksam om du kan dela avsnittet till dina vänner så att så många som möjligt kan ta del av det. Följ mig gärna på Instagram @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Nu rockar vi.
Johannes
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar vi Mathias Dahlgren, den kock som fått flest och finast utmärkelser av alla svenska kockar som även 1997 vann den prestigefulla tävlingen Boccuse D’or vilket innebär att han rankades som världens bästa kock. Det är det faktiskt ingen annan svensk kock som lyckats med. Han fick Gastronomiska akademiens guldmedalj 98, och valdes till "Kockarnas kock" åren 1997, 1999, 2002, 2004 och 2008.
Han har grundat restaurangerna Fredsgatan 12, Bon Lloc, Matsalen och nu senast den vegetariska Rutabaga. Han har också ett rågbrödsbageri Green Rabbit som ligger i Stockholm och har också skrivit 7 matlagningsböcker varav vi ska prata om den senaste, Kokbok för grå dagar, i dagens avsnitt.
Förutom att jag går på djupet kring vem Mathias är och hans drivkraft så pratar vi om hans utveckling som person och företagsledare genom åren. Vi pratar om hälsa, träning och skavanker. Om hur mat inte alltid måste vara fin utan också kan vara både ”fun” och enkel men såklart ändå alltid god. Om hur förlegad synen är på vegetarisk mat och vad det kan få för konsekvenser. Och vi pratar om hur stressen i jobbet kan skapa rätt intressanta mardrömmar och mycket, mycket mer.
Mathias är den krönte kungen av Sveriges kockar, det är det svårt att argumentera mot. Han är en fascinerande person med en rätt mäktig, spännande aura runt sig. Jag gillar honom skarpt och jag hoppas du kommer gilla det här avsnittet med honom.
Om det är så vore jag supertacksam om du kan dela avsnittet till dina vänner så att så många som möjligt kan ta del av det. Följ mig gärna på Instagram @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Nu rockar vi.
Johannes
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag är det dags för läkaren Peter Martin som har en väldigt intressant bakgrund. Från att ha arbetat i 15 år med hjärnforskning i ett snabbväxande forskningsbolag med högt tempo bytte Peter till att utbilda sig till distriktsläkare. Men en dag sa kroppen stopp och han drabbades av ett kraftigt utmattningssyndrom och blev sjukskriven under två tuffa år. Han tog sig ur situationen genom bland annat lågkolhydratkost och bytte 2014 inriktning som läkare till det som kallas funktionsmedicin, eller functional medicine. Idag driver han två egna FunMed-kliniker, en i Göteborg och en helt nystartad i Stockholm.
Förutom att vi går igenom Peters spännande bakgrund pratar vi också om väldigt konkreta saker som hur kosten faktiskt påverkar oss, vad man kan göra själv för att prova hur man reagerar på olika födoämnen, vikten av att lyssna på sin kropps signaler. Vi pratar om autoimmuna sjukdomar, hur den preventiva sjukvården skulle behöva utvecklas och jag lär mig ett väldigt bra uttryck ”Mount Stupid” från Dunning Kruger-effekten som vi alla kan behöva komma ihåg i dagens polariserade diskussioner.
Jag tycker nästan alltid att de avsnitt jag gör är viktiga och är väl minst sagt partisk men det här avsnittet tycker jag alla bör lyssna på, oavsett om man kommit i kontakt med sjukvården eller inte. Förr eller senare gör ju de flesta av oss det och då kan det vara klokt att känna till området funktionsmedicin. Och har du någon du känner som arbetar inom vården ber jag dig att tipsa om det här avsnittet.
Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag är det dags för läkaren Peter Martin som har en väldigt intressant bakgrund. Från att ha arbetat i 15 år med hjärnforskning i ett snabbväxande forskningsbolag med högt tempo bytte Peter till att utbilda sig till distriktsläkare. Men en dag sa kroppen stopp och han drabbades av ett kraftigt utmattningssyndrom och blev sjukskriven under två tuffa år. Han tog sig ur situationen genom bland annat lågkolhydratkost och bytte 2014 inriktning som läkare till det som kallas funktionsmedicin, eller functional medicine. Idag driver han två egna FunMed-kliniker, en i Göteborg och en helt nystartad i Stockholm.
Förutom att vi går igenom Peters spännande bakgrund pratar vi också om väldigt konkreta saker som hur kosten faktiskt påverkar oss, vad man kan göra själv för att prova hur man reagerar på olika födoämnen, vikten av att lyssna på sin kropps signaler. Vi pratar om autoimmuna sjukdomar, hur den preventiva sjukvården skulle behöva utvecklas och jag lär mig ett väldigt bra uttryck ”Mount Stupid” från Dunning Kruger-effekten som vi alla kan behöva komma ihåg i dagens polariserade diskussioner.
Jag tycker nästan alltid att de avsnitt jag gör är viktiga och är väl minst sagt partisk men det här avsnittet tycker jag alla bör lyssna på, oavsett om man kommit i kontakt med sjukvården eller inte. Förr eller senare gör ju de flesta av oss det och då kan det vara klokt att känna till området funktionsmedicin. Och har du någon du känner som arbetar inom vården ber jag dig att tipsa om det här avsnittet.
Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Emelie Forsberg som är uppvuxen på Höga Kusten fastnade för det som kallas Sky Running (vilket innebär att man springer på höjder över 2000 meter) för nästan 10 år. Och genom att vinna det första loppet hon ställde upp i så blev det tydligt att hon är något särskilt inom sporten. Sedan dess har hon brutit mängder av rekord och hunnit bli både Europamästare och Världsmästare i Skyrunning. Dessutom tävlar hon i Trailrunning som är samma sak som Skyrunning fast på lägre höjd och SkiMo (Ski Mountaineering eller bergsklättring på skidor) och hon har vunnit mängder av titlar både på Europa- och Världsmästerskapsnivå även här. Så länge som det handlar om berg och att ta sig fram verkar Emelie syssla med det J
Hon har också några galna rekord som kallas Fastest Known Time (FKT) att som kvinna springa upp och ner för Mont Blanc (8h10m) eller Matterhorn (5h52m) eller Kebnekaise (2h40s). Hon är galet snabb och tuff som få.
I dagens podcast pratar vi såklart om träning, både innan Emelie blev mamma och även nu efter. Vi pratar om växtbaserad kost utifrån flera perspektiv, både hälsa, hållbarhet och ett rent njutningsperspektiv. Vi kommer även in på pressen av att ständigt förväntas prestera på en sån otroligt hög nivå som Emelie befinner sig på och den stress det skapar. Och nyfiken som jag är kollar jag förstås vad som krävs för en medelsvensson att kunna komma igång med skyrunning, om det ens är möjligt.
Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Emelie Forsberg som är uppvuxen på Höga Kusten fastnade för det som kallas Sky Running (vilket innebär att man springer på höjder över 2000 meter) för nästan 10 år. Och genom att vinna det första loppet hon ställde upp i så blev det tydligt att hon är något särskilt inom sporten. Sedan dess har hon brutit mängder av rekord och hunnit bli både Europamästare och Världsmästare i Skyrunning. Dessutom tävlar hon i Trailrunning som är samma sak som Skyrunning fast på lägre höjd och SkiMo (Ski Mountaineering eller bergsklättring på skidor) och hon har vunnit mängder av titlar både på Europa- och världsmästerskapsnivå även här. Så länge som det handlar om berg och att ta sig fram verkar Emelie syssla med det :)
Hon har också några galna rekord som kallas Fastest Known Time (FKT) att som kvinna springa upp och ner för Mont Blanc (8h10m) eller Matterhorn (5h52m) eller Kebnekaise (2h40s). Hon är galet snabb och tuff som få.
I dagens podcast pratar vi såklart om träning, både innan Emelie blev mamma och även nu efter. Vi pratar om växtbaserad kost utifrån flera perspektiv, både hälsa, hållbarhet och ett rent njutningsperspektiv. Vi kommer även in på pressen av att ständigt förväntas prestera på en sån otroligt hög nivå som Emelie befinner sig på och den stress det skapar. Och nyfiken som jag är kollar jag förstås vad som krävs för en medelsvensson att kunna komma igång med skyrunning, om det ens är möjligt.
Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också vara med och påverka vilka spännande avsnitt jag ska göra framöver.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Det här avsnittet är del två i mina intervjuer med svenska partiledare för att lära mig mer om politiken och för att på sikt kunna påverka i de för mig viktigaste frågorna. För några veckor sedan i avsnitt 30 intervjuade jag Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, vilket var både lärorikt och grymt roligt.
Och idag är det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Hon kom in i riksdagen redan som 23-åring och var med det yngst i regeringen. Sedan dess har hon hunnit vara partiledare i åtta år och tagit partiet från bottensiffror till de bästa resultaten på väldigt länge. Och hon fick kämpa ordentligt i början som partiledare 2011 med mycket negativ press som hon gradvis lyckades vända och hon har verkligen förtjänat sin plats i toppen.
Annie har också en djup passion för idrott och var en lovande fotbollsmålvakt fram till dess att politiken tog överhanden men hon prioriterar fortfarande träningen och är väldigt hälsomedveten.
I dagens avsnitt ställer jag flera frågor som kom från er lyssnare som skickat in dem via mitt instagramkonto vilket var riktigt kul. Vi fick igång ett riktigt bra samtal efter ett tag men hann inte komma in på entreprenörskap och företagande vilket är något av hjärtefrågor för oss båda så jag hoppas att jag kan få göra ett uppföljande program där jag kan få lite mer tid att prata i lugn och ro.
Oavsett så var det här superkul och jag är väldigt tacksam för att ha fått chansen att prata med Annie. Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också ha koll på alla spännande avsnitt som kommer.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Det här avsnittet är del två i mina intervjuer med svenska partiledare för att lära mig mer om politiken och för att på sikt kunna påverka i de för mig viktigaste frågorna. För några veckor sedan i avsnitt 30 intervjuade jag Per Bolund, språkrör för Miljöpartiet, vilket var både lärorikt och grymt roligt.
Och idag är det dags för Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Hon kom in i riksdagen redan som 23-åring och var med det yngst i regeringen. Sedan dess har hon hunnit vara partiledare i åtta år och tagit partiet från bottensiffror till de bästa resultaten på väldigt länge. Och hon fick kämpa ordentligt i början som partiledare 2011 med mycket negativ press som hon gradvis lyckades vända och hon har verkligen förtjänat sin plats i toppen.
Annie har också en djup passion för idrott och var en lovande fotbollsmålvakt fram till dess att politiken tog överhanden men hon prioriterar fortfarande träningen och är väldigt hälsomedveten.
I dagens avsnitt ställer jag flera frågor som kom från er lyssnare som skickat in dem via mitt instagramkonto vilket var riktigt kul. Vi fick igång ett riktigt bra samtal efter ett tag men hann inte komma in på entreprenörskap och företagande vilket är något av hjärtefrågor för oss båda så jag hoppas att jag kan få göra ett uppföljande program där jag kan få lite mer tid att prata i lugn och ro.
Oavsett så var det här superkul och jag är väldigt tacksam för att ha fått chansen att prata med Annie. Gillar ni det ni hör så dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också ha koll på alla spännande avsnitt som kommer.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Elin Härkönen började med gymnastik när hon var 3 år gammal och tävlade tidigt på elitnivå. Lite senare blev hon en av de bästa i Europa inom Voltige som innebär att man gör gymnastiska konster på hästryggen i full galopp (!!!).
Och när hon skulle rida in en ny häst blev hon avkastad med huvudet före på frusen vintermark. Hon krossade en nackkota och skadade en annan allvarligt och en vanlig människa skulle ha dött där och då. Men tack vara att Elin var så otroligt vältränad klarade hon sig mot alla odds. Därefter började en otroligt tuff resa med att kunna komma tillbaka till ett aktivt träningsliv. något som läkarna sa var omöjligt…
I dagens avsnitt så pratar vi om Elins uppväxt och vägen fram till olyckan, vi pratar om hennes fysiska och psykiska utmaningar under vägen tillbaka och hur vi andra kan lära oss värdefulla läxor av Elins arbete och framför allt mentala inställning. Vi går också in på kosten där Elin har en väldigt avslappnad och tillåtande syn (vilket känns superskönt) och även vikten av socialt umgänge och återhämtning. Men kanske mest handlar det om en inställning att ta sig förbi smärta, förbi till synes oövervinnerliga hinder och att inte se sig själv som ett offer.
Det här avsnittet är viktigt och starkt och något vi alla kan behöva höra på när vi själva tycker vi har det lite motigt i livet. Det finns andra som har det otroligt mycket värre men som ändå kommer ut starkare än tidigare på andra sidan. Det ger hopp om livet och framtiden tycker jag.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Elin Härkönen började med gymnastik när hon var 3 år gammal och tävlade tidigt på elitnivå. Lite senare blev hon en av de bästa i Europa inom Voltige som innebär att man gör gymnastiska konster på hästryggen i full galopp (!!!).
Och när hon skulle rida in en ny häst blev hon avkastad med huvudet före på frusen vintermark. Hon krossade en nackkota och skadade en annan allvarligt och en vanlig människa skulle ha dött där och då. Men tack vara att Elin var så otroligt vältränad klarade hon sig mot alla odds. Därefter började en otroligt tuff resa med att kunna komma tillbaka till ett aktivt träningsliv. något som läkarna sa var omöjligt…
I dagens avsnitt så pratar vi om Elins uppväxt och vägen fram till olyckan, vi pratar om hennes fysiska och psykiska utmaningar under vägen tillbaka och hur vi andra kan lära oss värdefulla läxor av Elins arbete och framför allt mentala inställning. Vi går också in på kosten där Elin har en väldigt avslappnad och tillåtande syn (vilket känns superskönt) och även vikten av socialt umgänge och återhämtning. Men kanske mest handlar det om en inställning att ta sig förbi smärta, förbi till synes oövervinnerliga hinder och att inte se sig själv som ett offer.
Det här avsnittet är viktigt och starkt och något vi alla kan behöva höra på när vi själva tycker vi har det lite motigt i livet. Det finns andra som har det otroligt mycket värre men som ändå kommer ut starkare än tidigare på andra sidan. Det ger hopp om livet och framtiden tycker jag.
Dela gärna avsnittet till dina vänner och följ mig på Instagram på @johannescullberg så kan ni också ha koll på alla spännande avsnitt som kommer.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Från första gången jag träffade Agneta Sjödin har jag vetat att jag ville ha med henne i min podcast för att lära känna henne lite mer på djupet. Och nu när jag har haft henne i öronen de senaste två veckorna där jag lyssnat på intervjuer och poddar från de senaste 7-8 åren så framkommer en tydlig bild av en väldigt klok, varm och härlig person som (om möjligt) ännu fler borde upptäcka.
Förutom att hon varit programledare i snart 30 år, vilket måste vara något sorts svenskt rekord, så är hon också en väl etablerad författare som på snart 15 år skrivit åtta böcker. Alla med olika grad av inspirationstema. Det har varit allt från en intervjubok till hälsoböcker till mer sagoliknande romaner som dock alla har som mål att inspirera och stärka läsaren till en bättre hälsa, antingen fysisk eller psykisk.
I dagens samtal pratar vi mycket om Agnetas fantastiska metoder för att tänka positivt och att lära sig av kriser. Vi pratar om attraktionslagen, som vi båda faktiskt tycker borde ingå i skolundervisningen. Vi går även in på kost och klimat, bland annat efter att vi båda nyligen sett filmen ”The Game Changers”. Vi pratar meditation och betydelsen av symboler och hur härligt det kan vara att bli äldre och vad som kan vara nästa steg i livet för Agneta och mycket, mycket mer.
Det här är ett riktigt härligt samtal som jag känner att jag egentligen inte vill ska ta slut. Agneta sprider en sån härlig varm och fin energi som gör att man vill vara kvar i hennes närhet så länge som möjligt. Och alla ni nyblivna eller befintliga Agneta ”die-hard fans”: sätt på er de skönaste promenadskorna och se till att tipsa alla era vänner om avsnittet så kickar vi igång.
Kram på er!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Från första gången jag träffade Agneta Sjödin har jag vetat att jag ville ha med henne i min podcast för att lära känna henne lite mer på djupet. Och nu när jag har haft henne i öronen de senaste två veckorna där jag lyssnat på intervjuer och poddar från de senaste 7-8 åren så framkommer en tydlig bild av en väldigt klok, varm och härlig person som (om möjligt) ännu fler borde upptäcka.
Förutom att hon varit programledare i snart 30 år, vilket måste vara något sorts svenskt rekord, så är hon också en väl etablerad författare som på snart 15 år skrivit åtta böcker. Alla med olika grad av inspirationstema. Det har varit allt från en intervjubok till hälsoböcker till mer sagoliknande romaner som dock alla har som mål att inspirera och stärka läsaren till en bättre hälsa, antingen fysisk eller psykisk.
I dagens samtal pratar vi mycket om Agnetas fantastiska metoder för att tänka positivt och att lära sig av kriser. Vi pratar om attraktionslagen, som vi båda faktiskt tycker borde ingå i skolundervisningen. Vi går även in på kost och klimat, bland annat efter att vi båda nyligen sett filmen ”The Game Changers”. Vi pratar meditation och betydelsen av symboler och hur härligt det kan vara att bli äldre och vad som kan vara nästa steg i livet för Agneta och mycket, mycket mer.
Det här är ett riktigt härligt samtal som jag känner att jag egentligen inte vill ska ta slut. Agneta sprider en sån härlig varm och fin energi som gör att man vill vara kvar i hennes närhet så länge som möjligt. Och alla ni nyblivna eller befintliga Agneta ”die-hard fans”: sätt på er de skönaste promenadskorna och se till att tipsa alla era vänner om avsnittet så kickar vi igång.
Kram på er!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Today’s episode is truly important and I jumped at the opportunity to interview Melissa and Fredrik when I first heard of their book “Bortom Isbjörnens Rike”, released just a week ago (mid-October). It was just awarded the prestigious prize Panda Book of the Year by the World Wildlife Federation (WWF) and Melissa and Fredrik were handed the prize directly from the Swedish king Carl Gustav XVI.
Fredrik first visited Svalbard in the Arctic ocean 15 years ago and instantly fell in love with the dramatic nature and this is also when he started to develop his love and respect for the polar bear. Short after he wrote his first book “Vanishing World” (Värld av is) describing the threatened arctic environment. The book was a huge success and released in 40 countries in 10 languages.
Melissa who is Fredrik’s partner is 20 years younger but has had a passion for polar bears since her childhood. Her other passion was photography and it was the combination of the two that led her to finding Fredrik five years ago on Instagram.
In today’s episode we talk about their journeys to the arctic region and their meetings with polar bears. We talk both about the amazing wonders of the trips as well as some of the hardships. And of course we talk about the notable effect of global warming and how it effects polar bears and the whole eco system in the region. We discuss what we all can do to participate in the fight for a better planet, how we can “vote with our wallets” and actually make a change. I strongly recommend all listeners to go into the website of Melissa and Fredrik (www.themotherbear.com) where you read more and see some amazing images as well as their Instagram accounts.
Go and buy Melissas and Fredriks book now if you have the chance. And think about how you can do small sustainable changes regarding what you eat and what you shop.
Love, peace and understanding!
//Johannes
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Today’s episode is truly important and I jumped at the opportunity to interview Melissa and Fredrik when I first heard of their book “Bortom Isbjörnens Rike”, released just a week ago (mid-October). It was just awarded the prestigious prize Panda Book of the Year by the World Wildlife Federation (WWF) and Melissa and Fredrik were handed the prize directly from the Swedish king Carl Gustav XVI.
Fredrik first visited Svalbard in the Arctic ocean 15 years ago and instantly fell in love with the dramatic nature and this is also when he started to develop his love and respect for the polar bear. Short after he wrote his first book “Vanishing World” (Värld av is) describing the threatened arctic environment. The book was a huge success and released in 40 countries in 10 languages.
Melissa who is Fredrik’s partner is 20 years younger but has had a passion for polar bears since her childhood. Her other passion was photography and it was the combination of the two that led her to finding Fredrik five years ago on Instagram.
In today’s episode we talk about their journeys to the arctic region and their meetings with polar bears. We talk both about the amazing wonders of the trips as well as some of the hardships. And of course we talk about the notable effect of global warming and how it effects polar bears and the whole eco system in the region. We discuss what we all can do to participate in the fight for a better planet, how we can “vote with our wallets” and actually make a change. I strongly recommend all listeners to go into the website of Melissa and Fredrik (www.themotherbear.com) where you read more and see some amazing images as well as their Instagram accounts.
Go and buy Melissas and Fredriks book now if you have the chance. And think about how you can do small sustainable changes regarding what you eat and what you shop.
Love, peace and understanding!
//Johannes
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Luise och David från Green Kitchen Stories är två pionjärer inom bloggvärlden gällande vegetarisk och hälsosam mat. Deras blogg startades i september 2009, alltså för lite drygt tio år sedan när Luise och David bara varit tillsammans något år. Tanken var att inspirera andra hur man kunde kombinera hälsosam och vegetarisk mat vilket på den tiden inte var någon självklarhet. Eftersom det kändes ”som ett så smalt område” valde de att skriva på engelska för att kunna få några följare. Nu så här 10 år efteråt känns det nästan otroligt att hälsosam vegetarisk mat kunde betraktas som smalt efter den formliga explosion som uppstått det senaste decenniet. Och GKS har varit i framkant hela tiden. 5 kokböcker, två appar (och tre barn) senare är de något av en institution på området med mellan 500’-800’ följare i olika kanaler.
I dagens samtal går vi igenom allt från hur de träffades på ett dansgolv i Italien till hur deras app användes av Apple vid OS (Olympiska Spelen). Vi pratar om hur livet som småbarnsföräldrar kan vara och att det faktiskt är OK att vara människa och inte vara så militant med kosten. Hur det gick till från att det bara var föräldrarna som följde deras blogg till att de i vissa länder nästan har rockstjärnestatus.
Jag vågar säga att det här är en av de bästa poddar jag haft förmånen att spela in. Och får jag be om en sak så är det att du delar det här avsnittet med dina vänner. Jag tycker faktiskt det förtjänar att så många som möjligt får ta del av det som sägs och att man kanske blir en lite bättre människa efter att ha lyssnat. :)
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Luise och David från Green Kitchen Stories är två pionjärer inom bloggvärlden gällande vegetarisk och hälsosam mat. Deras blogg startades i september 2009, alltså för lite drygt tio år sedan när Luise och David bara varit tillsammans något år. Tanken var att inspirera andra hur man kunde kombinera hälsosam och vegetarisk mat vilket på den tiden inte var någon självklarhet. Eftersom det kändes ”som ett så smalt område” valde de att skriva på engelska för att kunna få några följare. Nu så här 10 år efteråt känns det nästan otroligt att hälsosam vegetarisk mat kunde betraktas som smalt efter den formliga explosion som uppstått det senaste decenniet. Och GKS har varit i framkant hela tiden. 5 kokböcker, två appar (och tre barn) senare är de något av en institution på området med mellan 500’-800’ följare i olika kanaler.
I dagens samtal går vi igenom allt från hur de träffades på ett dansgolv i Italien till hur deras app användes av Apple vid OS (Olympiska Spelen). Vi pratar om hur livet som småbarnsföräldrar kan vara och att det faktiskt är OK att vara människa och inte vara så militant med kosten. Hur det gick till från att det bara var föräldrarna som följde deras blogg till att de i vissa länder nästan har rockstjärnestatus.
Jag vågar säga att det här är en av de bästa poddar jag haft förmånen att spela in. Och får jag be om en sak så är det att du delar det här avsnittet med dina vänner. Jag tycker faktiskt det förtjänar att så många som möjligt får ta del av det som sägs och att man kanske blir en lite bättre människa efter att ha lyssnat. :)
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
En av de personer jag träffat som verkligen personifierar passionen och kunskapen kring råvaror och ekosystem är Sébastien Boudet. Han är uppvuxen i Frankrike, son till en bagare och har tagit sin profession till helt nya höjder. Han är enligt mig en av de kunnigaste surdegsbagarna i Sverige och driver sitt fantastiska bageri i Söderhallarna vid Medborgarplatsen på Södermalm. Sébastien har givit ut flera kokböcker som Den franske bagaren som vann pris som världens bästa kokbok 2013 i klassen franska köket, Sébastiens franska kokbok och Le Bakbok. Han har också drivit cafét Petit France på Kungsholmen som tre år i rad vann Gulddraken i kaféklassen och har en blogg som heter Brödpassion.
I dagens podcast går vi igenom en mängd ämnen och Sébastien har genom sitt liv hunnit skaffa sig en enorm kunskap kring både råvaror, matproduktion och ekologi. Vi pratar såklart om hans bakgrund men också om hans drivkrafter, hans ständiga strävan efter äkthet och trovärdighet samt kampen mot ett trögt matsystem. Vi pratar om kretslopp och hur allt hänger ihop och varför det är så viktigt att folk förstår hur deras val gör skillnad.
Jag hoppas verkligen ni kommer gilla samtalet lika mycket som jag gjorde!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
En av de personer jag träffat som verkligen personifierar passionen och kunskapen kring råvaror och ekosystem är Sébastien Boudet. Han är uppvuxen i Frankrike, son till en bagare och har tagit sin profession till helt nya höjder. Han är enligt mig en av de kunnigaste surdegsbagarna i Sverige och driver sitt fantastiska bageri i Söderhallarna vid Medborgarplatsen på Södermalm. Sébastien har givit ut flera kokböcker som Den franske bagaren som vann pris som världens bästa kokbok 2013 i klassen franska köket, Sébastiens franska kokbok och Le Bakbok. Han har också drivit cafét Petit France på Kungsholmen som tre år i rad vann Gulddraken i kaféklassen och har en blogg som heter Brödpassion.
I dagens podcast går vi igenom en mängd ämnen och Sébastien har genom sitt liv hunnit skaffa sig en enorm kunskap kring både råvaror, matproduktion och ekologi. Vi pratar såklart om hans bakgrund men också om hans drivkrafter, hans ständiga strävan efter äkthet och trovärdighet samt kampen mot ett trögt matsystem. Vi pratar om kretslopp och hur allt hänger ihop och varför det är så viktigt att folk förstår hur deras val gör skillnad.
Jag hoppas verkligen ni kommer gilla samtalet lika mycket som jag gjorde!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag Renée Voltaire. Hon är en av pionjärerna i Sverige för ekologisk och vegansk mat och grundare av bolaget Renée Voltaire och Pepstop-butikerna i Stockholm. Hon är en av de mest kända hälsoprofilerna inom Matsverige och en otroligt produktiv person. Hon har förutom alla produkter givit ut 12 böcker och har vunnit fina priser som Årets Kvinnliga Gasell, Årets Hälsoprofil och var nominerad till SvDs Affärsbragd 2017.
Vi pratar om var all inspiration och driv kommer ifrån. Hur det var när hon växte upp och om hon är släkt med den franske filosofen Voltaire. Självklart pratar vi lite hälsotrender som matcha och liknande men även vardagsträning och Renée delar med sig av sina tips för att må bra.
Det här är ett varmt samtal två hälsoentreprenörer emellan som jag verkligen hoppas du kommer gilla. Ingen av oss har valt en lätt väg för att kunna förverkliga det vi brinner för, men det känns som om att vi båda har väldigt roligt trots att det kan vara fruktansvärt tufft emellanåt. Om du gillar avsnittet får du gärna ge ett betyg och en recension av podcasten på iTunes och följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du också kan kommentera avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Idag träffar jag Renée Voltaire. Hon är en av pionjärerna i Sverige för ekologisk och vegansk mat och grundare av bolaget Renée Voltaire och Pepstop-butikerna i Stockholm. Hon är en av de mest kända hälsoprofilerna inom Matsverige och en otroligt produktiv person. Hon har förutom alla produkter givit ut 12 böcker och har vunnit fina priser som Årets Kvinnliga Gasell, Årets Hälsoprofil och var nominerad till SvDs Affärsbragd 2017.
Vi pratar om var all inspiration och driv kommer ifrån. Hur det var när hon växte upp och om hon är släkt med den franske filosofen Voltaire. Självklart pratar vi lite hälsotrender som matcha och liknande men även vardagsträning och Renée delar med sig av sina tips för att må bra.
Det här är ett varmt samtal två hälsoentreprenörer emellan som jag verkligen hoppas du kommer gilla. Ingen av oss har valt en lätt väg för att kunna förverkliga det vi brinner för, men det känns som om att vi båda har väldigt roligt trots att det kan vara fruktansvärt tufft emellanåt. Om du gillar avsnittet får du gärna ge ett betyg och en recension av podcasten på iTunes och följ mig gärna på instagram på @johannescullberg där du också kan kommentera avsnittet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Innan jag startade Paradiset hade jag nog aldrig funderat över antibiotika i maten jag åt. Det kändes så avlägset och oviktigt. Men sanningen är att antibiotikaresistens kommer att påverka oss alla för eller senare och risken är tyvärr stor att ett antal av oss kommer att dö av multiresistenta bakterier bara för att man skulle kunna producera billigare kött, fisk eller fågel i t.ex. Asien eller USA.
I dagens podcast träffar jag professorn och överläkaren i infektionssjukdomar Björn Olsen från Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Han anses vara en av de ledande experterna i världen på pandemier. Vi pratar om Björns bakgrund, vad antibiotika är och hur det fungerar, hur resistens uppstår och vad konsekvenserna kan bli. Vilka är det som drabbas och när är risken som störst? Vi pratar om Björns frustration över hur lite som händer samtidigt som utvecklingen av antibiotikaresistens ökar med rasande fart. Självklart går vi även igenom allt man själv kan göra för att undvika att drabbas genom att äta smartare och även vad man ska tänka på när man reser.
Eftersom det här är ett ämne som är avgörande för vår framtid hoppas jag du hjälper mig att få ut budskapet genom att sprida det här avsnittet till dina vänner och bekanta. Gå väldigt gärna in på mitt konto på instagram @johannescullberg och dela det här avsnittet genom att tagga en eller flera av dina vänner som du tycker behöver lära sig mer om antibiotikaresistens.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Innan jag startade Paradiset hade jag nog aldrig funderat över antibiotika i maten jag åt. Det kändes så avlägset och oviktigt. Men sanningen är att antibiotikaresistens kommer att påverka oss alla för eller senare och risken är tyvärr stor att ett antal av oss kommer att dö av multiresistenta bakterier bara för att man skulle kunna producera billigare kött, fisk eller fågel i t.ex. Asien eller USA.
I dagens podcast träffar jag professorn och överläkaren i infektionssjukdomar Björn Olsen från Uppsala Universitet och Akademiska sjukhuset. Han anses vara en av de ledande experterna i världen på pandemier. Vi pratar om Björns bakgrund, vad antibiotika är och hur det fungerar, hur resistens uppstår och vad konsekvenserna kan bli. Vilka är det som drabbas och när är risken som störst? Vi pratar om Björns frustration över hur lite som händer samtidigt som utvecklingen av antibiotikaresistens ökar med rasande fart. Självklart går vi även igenom allt man själv kan göra för att undvika att drabbas genom att äta smartare och även vad man ska tänka på när man reser.
Eftersom det här är ett ämne som är avgörande för vår framtid hoppas jag du hjälper mig att få ut budskapet genom att sprida det här avsnittet till dina vänner och bekanta. Gå väldigt gärna in på mitt konto på instagram @johannescullberg och dela det här avsnittet genom att tagga en eller flera av dina vänner som du tycker behöver lära sig mer om antibiotikaresistens.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Under de flesta av de avsnitt som vi hittills spelat in så har vi kommit in på politik eftersom folkhälsa och klimathälsa är frågor på samhällsnivå där vi behöver politikers hjälp att få till förändring. Därför bestämde jag mig i somras att försöka få med Sveriges ledande politiker i podcasten för att jag skulle kunna lära mig mer om hur de tänker men också för att kunna hitta sätt att samarbeta för att förbättra vårt samhälle och vår planethälsa.
Det har inte varit självklart att någon politiker skulle tycka att det var värt att medverka i Vägen mot Paradiset och jag är väldigt stolt och glad över att min första gäst är Per Bolund, språkrör för miljöpartiet och tillika Finansmarknads- och Bostadsminister.
I dagens avsnitt pratar vi om Pers bakgrund, hans drivkrafter och engagemang och vad han gjort fram till nu. Vi pratar om vad Miljöpartiet står för och vart det är på väg. Jag lär mig mer om partiets tankar kring sjukvård och hälsovård och vi pratar om sätt att nå ut till fler för att bli det större parti som man rimligtvis borde vara med dagens miljöutmaningar. Vi pratar också om Paradisets bojkott av Brasilien och hur tufft det kan vara att driva de obekväma frågorna som andra partier helst duckar för och mycket, mycket mer.
För mig är det här stort. Vägen mot Paradiset startades för 7 månader sedan och vi är redan inne på Finansdepartementet och intervjuar partiledare. Det känns nästan overkligt men helt rätt och ett viktigt nästa steg för podcasten att ta. Vi har inte tid att vänta och vi måste få med makthavarna i kampen för en bättre folkhälsa och planethälsa. Och det här är mitt sätt att bidra.
Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Under de flesta av de avsnitt som vi hittills spelat in så har vi kommit in på politik eftersom folkhälsa och klimathälsa är frågor på samhällsnivå där vi behöver politikers hjälp att få till förändring. Därför bestämde jag mig i somras att försöka få med Sveriges ledande politiker i podcasten för att jag skulle kunna lära mig mer om hur de tänker men också för att kunna hitta sätt att samarbeta för att förbättra vårt samhälle och vår planethälsa.
Det har inte varit självklart att någon politiker skulle tycka att det var värt att medverka i Vägen mot Paradiset och jag är väldigt stolt och glad över att min första gäst är Per Bolund, språkrör för miljöpartiet och tillika Finansmarknads- och Bostadsminister.
I dagens avsnitt pratar vi om Pers bakgrund, hans drivkrafter och engagemang och vad han gjort fram till nu. Vi pratar om vad Miljöpartiet står för och vart det är på väg. Jag lär mig mer om partiets tankar kring sjukvård och hälsovård och vi pratar om sätt att nå ut till fler för att bli det större parti som man rimligtvis borde vara med dagens miljöutmaningar. Vi pratar också om Paradisets bojkott av Brasilien och hur tufft det kan vara att driva de obekväma frågorna som andra partier helst duckar för och mycket, mycket mer.
För mig är det här stort. Vägen mot Paradiset startades för 7 månader sedan och vi är redan inne på Finansdepartementet och intervjuar partiledare. Det känns nästan overkligt men helt rätt och ett viktigt nästa steg för podcasten att ta. Vi har inte tid att vänta och vi måste få med makthavarna i kampen för en bättre folkhälsa och planethälsa. Och det här är mitt sätt att bidra.
Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
De senaste åren har jag fascinerats alltmer över hur illa ställt det är med folkhälsan i Sverige. Lite krasst kan man säga att vi har två läger där den ena, lilla, delen är hyperaktiv och rör på sig mer än vad man gjorde förr i tiden. Men den andra delen som är klart övervägande växer allt mer och värdena blir sämre och sämre för varje år.
För att reda ut läget i Sverige och för att se om mina iakttagelser stämmer har jag bjudit in Elin Ekblom Bak som är docent i Idrottsvetenskap med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. Elin är dessutom före detta fotbollsproffs och har spelat i 4 Stockholmklubbar samt även i spanska RCD Espanyol och kommenterar även fotbollsmatcher i TV.
I dagens avsnitt pratar vi om syreupptagningsförmåga som är den grundläggande komponenten i vår kondition. Vad är det för något och varför ska jag bry mig? Vi pratar om riskerna med stillasittande och hur man istället kan tänka på ökad vardagsrörelse och hur vi påverkas av vår kondition på vår fritid och i vårt arbete. Att kondition faktiskt påverkar vår hjärnhälsa och att en bra kondition är ett av våra starkaste skydd mot många av största folksjukdomarna hjärtkärlsjukdom, demens, diabetes typ 2 och övervikt...
Dela gärna det här avsnittet med dina vänner och fundera på hur du själv rör på dig idag och se om du kanske kan lura dig själv eller dina vänner att röra på dig lite mer framöver?
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
De senaste åren har jag fascinerats alltmer över hur illa ställt det är med folkhälsan i Sverige. Lite krasst kan man säga att vi har två läger där den ena, lilla, delen är hyperaktiv och rör på sig mer än vad man gjorde förr i tiden. Men den andra delen som är klart övervägande växer allt mer och värdena blir sämre och sämre för varje år.
För att reda ut läget i Sverige och för att se om mina iakttagelser stämmer har jag bjudit in Elin Ekblom Bak som är docent i Idrottsvetenskap med inriktning på folkhälsa och fysisk aktivitet på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan i Stockholm. Elin är dessutom före detta fotbollsproffs och har spelat i 4 Stockholmklubbar samt även i spanska RCD Espanyol och kommenterar även fotbollsmatcher i TV.
I dagens avsnitt pratar vi om syreupptagningsförmåga som är den grundläggande komponenten i vår kondition. Vad är det för något och varför ska jag bry mig? Vi pratar om riskerna med stillasittande och hur man istället kan tänka på ökad vardagsrörelse och hur vi påverkas av vår kondition på vår fritid och i vårt arbete. Att kondition faktiskt påverkar vår hjärnhälsa och att en bra kondition är ett av våra starkaste skydd mot många av största folksjukdomarna hjärtkärlsjukdom, demens, diabetes typ 2 och övervikt.
Dela gärna det här avsnittet med dina vänner och fundera på hur du själv rör på dig idag och se om du kanske kan lura dig själv eller dina vänner att röra på dig lite mer framöver?
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Andreas är allmänläkare i botten och genuint nyfiken av sig. Han upptäckte kraften i LCHF eller lågkolhydratkost genom egna erfarenheter och senare via sina patienter. 2007 startade han sajten Kostdoktorn som snabbt blev Sveriges största hälsoblogg. 2011 skrev han också boken Matrevolutionen som är en väldigt bra bok jag varmt rekommenderar alla att läsa.
Idag är hans sajt Diet Doctor (som den numer heter) världens största sajt för lågkolhydratkost med över 500 000 besök om dagen och 60 personer som dagligen arbetar tillsammans med Andreas. Målet är att hjälpa till att vända de globala epidemierna inom övervikt och diabetes typ 2 och andra följdsjukdomar som hjärt-kärlproblematik, högt blodtryck och många, många fler…
I dagens avsnitt pratar vi om Andreas entreprenörsresa med Diet Doctor, om möjligheterna och utmaningarna när man går i framkant för ett område som utmanar gamla ”sanningar” som alla läkare fått i sig i sin utbildning. Vi pratar om att viktminskning bara är en av de positiva effekterna av LCHF där man också spar tid, är mer klar i huvudet och har ett jämnare humör och mycket, mycket mer.
Jag tror att det finns väldigt många komponenter inom lågkolhydratkost som vi skulle kunna använda preventivt för att komma tillrätta med många av de ohälsoproblem vi har i Sverige idag.
Men fundera själv! Lyssna på vårt samtal, gå in på dietdoctor.com och läs mer och kommentera gärna avsnittet på min instagram @johannescullberg om du har egna tankar och erfarenheter av LCHF.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Andreas är allmänläkare i botten och genuint nyfiken av sig. Han upptäckte kraften i LCHF eller lågkolhydratkost genom egna erfarenheter och senare via sina patienter. 2007 startade han sajten Kostdoktorn som snabbt blev Sveriges största hälsoblogg. 2011 skrev han också boken Matrevolutionen som är en väldigt bra bok jag varmt rekommenderar alla att läsa.
Idag är hans sajt Diet Doctor (som den numer heter) världens största sajt för lågkolhydratkost med över 500 000 besök om dagen och 60 personer som dagligen arbetar tillsammans med Andreas. Målet är att hjälpa till att vända de globala epidemierna inom övervikt och diabetes typ 2 och andra följdsjukdomar som hjärt-kärlproblematik, högt blodtryck och många, många fler…
I dagens avsnitt pratar vi om Andreas entreprenörsresa med Diet Doctor, om möjligheterna och utmaningarna när man går i framkant för ett område som utmanar gamla ”sanningar” som alla läkare fått i sig i sin utbildning. Vi pratar om att viktminskning bara är en av de positiva effekterna av LCHF där man också spar tid, är mer klar i huvudet och har ett jämnare humör och mycket, mycket mer.
Jag tror att det finns väldigt många komponenter inom lågkolhydratkost som vi skulle kunna använda preventivt för att komma tillrätta med många av de ohälsoproblem vi har i Sverige idag.
Men fundera själv! Lyssna på vårt samtal, gå in på dietdoctor.com och läs mer och kommentera gärna avsnittet på min instagram @johannescullberg om du har egna tankar och erfarenheter av LCHF.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Gustav växte upp Borlänge med pappas goda husman och åt kött, kött och ännu mer kött. När han blev 19 bestämde han sig för att gå ner i vikt och ville se om han kunde göra det på det svåraste sätt han kunde tänka sig: genom att bli vegetarian. Nu nästan 13 år senare är Gustav vegan och driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt Gott” där han hjälper oss svenskar att göra det lättare att välja växtbaserat i stället för animalisk mat. Han har dessutom givit ut 2 nya böcker med mindre än 3 veckor emellan: Vego i Världsklass och Vegansk Husmanskost.
I dagens samtal pratar vi om Gustavs egen resa, vi pratar om konsekvenserna av vårt massiva köttätande och hur det påverkar vår planets klimat. Vi pratar Brasilien och vi pratar politik. Vi pratar om Gustavs nya böcker. Vi pratar utmaningar och möjligheter med att äta vegetariskt och som alltid när jag träffar Gustav lär jag mig massor.
På liknande sätt som i avsnitt 21 där jag träffade Therese Elgquist blir jag otroligt inspirerad och känner verkligen att jag steg för steg är på väg över i den gröna världen eftersom jag mår så bra av det och jag hoppas ni blir lika nyfikna som jag.
Det här samtalet kommer ni gilla. Och gå in på Gustavs blogg ”Jävligt Gott” för att lära er mer om vegansk matlagning och passa på och köpa hans senaste böcker. Gustav är en naturkraft som jag kommer hänga med så mycket jag bara kan framöver…
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Gustav växte upp Borlänge med pappas goda husman och åt kött, kött och ännu mer kött. När han blev 19 bestämde han sig för att gå ner i vikt och ville se om han kunde göra det på det svåraste sätt han kunde tänka sig: genom att bli vegetarian. Nu nästan 13 år senare är Gustav vegan och driver Sveriges största veganska blogg ”Jävligt Gott” där han hjälper oss svenskar att göra det lättare att välja växtbaserat i stället för animalisk mat. Han har dessutom givit ut 2 nya böcker med mindre än 3 veckor emellan: Vego i Världsklass och Vegansk Husmanskost.
I dagens samtal pratar vi om Gustavs egen resa, vi pratar om konsekvenserna av vårt massiva köttätande och hur det påverkar vår planets klimat. Vi pratar Brasilien och vi pratar politik. Vi pratar om Gustavs nya böcker. Vi pratar utmaningar och möjligheter med att äta vegetariskt och som alltid när jag träffar Gustav lär jag mig massor.
På liknande sätt som i avsnitt 21 där jag träffade Therese Elgquist blir jag otroligt inspirerad och känner verkligen att jag steg för steg är på väg över i den gröna världen eftersom jag mår så bra av det och jag hoppas ni blir lika nyfikna som jag.
Det här samtalet kommer ni gilla. Och gå in på Gustavs blogg ”Jävligt Gott” för att lära er mer om vegansk matlagning och passa på och köpa hans senaste böcker. Gustav är en naturkraft som jag kommer hänga med så mycket jag bara kan framöver…
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Om det är något avsnitt av Vägen mot Paradiset du inte får missa så är det det här! Jag träffar Lina och Mia på Food Pharmacy, något jag sett fram emot redan innan jag startade podden eftersom jag varit ett “Fan” länge!
De är hyperaktuella genom deras senaste bok “Näringsjägaren” som släpptes för bara några veckor sedan, och jag kan lova att det är en riktigt bra bok fullspäckad med lättillgänglig forskning, tips och inspiration som kommer hjälpa både dig och familjen att leva mer hälsosamt och hållbart.
I dagens samtal går vi igenom matens betydelse för hälsan och för planeten. Utmaningarna Mia och Lina möter i sin vardag och de enorma möjligheter som finns för oss alla om vi tar till oss deras budskap. Vi pratar också om politik och varför förändring kräver att vi jobbar tillsammans. Vi pratar fetma, fibrer och antibiotikaresistens. Och vi går igenom deras briljanta modell Näringsjägarkompassen som jag önskar att jag själv kommit på :-)
Det här är stort. För mig. Och det blir ett härligt samtal mellan oss ”hälsoaktivister” som från våra respektive utgångspunkter gör allt vi kan för att skapa en bättre framtid för våra barn och vår planet. Och jag vågar lova att du kommer gilla det här avsnittet. Det känns lite som ett avstamp för podcasten att svinga sig upp ett par nivåer där vi verkligen kan nå ut till fler personer och berätta om vårt viktiga budskap som både Food Pharmacy och jag med Paradiset står bakom.
Det jag ber dig som lyssnar om är att dela avsnittet med dina vänner. Det är för viktigt för att hålla för sig själv! Och följ gärna den här podcasten på Itunes för det kommer fler superintressanta och härliga personer nu här i höst som du bara inte får missa.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Om det är något avsnitt av Vägen mot Paradiset du inte får missa så är det det här! Jag träffar Lina och Mia på Food Pharmacy, något jag sett fram emot redan innan jag startade podden eftersom jag varit ett “Fan” länge!
De är hyperaktuella genom deras senaste bok “Näringsjägaren” som släpptes för bara några veckor sedan, och jag kan lova att det är en riktigt bra bok fullspäckad med lättillgänglig forskning, tips och inspiration som kommer hjälpa både dig och familjen att leva mer hälsosamt och hållbart.
I dagens samtal går vi igenom matens betydelse för hälsan och för planeten. Utmaningarna Mia och Lina möter i sin vardag och de enorma möjligheter som finns för oss alla om vi tar till oss deras budskap. Vi pratar också om politik och varför förändring kräver att vi jobbar tillsammans. Vi pratar fetma, fibrer och antibiotikaresistens. Och vi går igenom deras briljanta modell Näringsjägarkompassen som jag önskar att jag själv kommit på :-)
Det här är stort. För mig. Och det blir ett härligt samtal mellan oss ”hälsoaktivister” som från våra respektive utgångspunkter gör allt vi kan för att skapa en bättre framtid för våra barn och vår planet. Och jag vågar lova att du kommer gilla det här avsnittet. Det känns lite som ett avstamp för podcasten att svinga sig upp ett par nivåer där vi verkligen kan nå ut till fler personer och berätta om vårt viktiga budskap som både Food Pharmacy och jag med Paradiset står bakom.
Det jag ber dig som lyssnar om är att dela avsnittet med dina vänner. Det är för viktigt för att hålla för sig själv! Och följ gärna den här podcasten på Itunes för det kommer fler superintressanta och härliga personer nu här i höst som du bara inte får missa.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
De senaste 15 åren har jag arbetat med hälsa i någon form. Och det har uteslutande handlat om att försöka hjälpa människor att må bättre. Att göra det enklare. För det är svårt. Med alla tips och rön som överöser oss från sociala medier och olika tidningar, både hälsotidningar och kvällstidningar, så ska man vara väldigt säker på sin sak för att inte känna sig vilsen, åtminstone stundtals.
Därför blir jag väldigt glad när jag träffar en så klok och härlig person som Lovisa Sandström. För en stor del av Sveriges befolkning är hon känd som Lofsan och hon har en diger meritlista.
Idag pratar vi om Lofsans senaste bok Bli Hälsoklok som jag har fått läsa i förväg och som släpps idag för allmänheten. Det är inte en vanlig träningsbok utan är fylld med klokheter och tips om hur man kan övervinna många av de vanliga hinder som gör att man inte når sina hälsomål. Vi pratar om hur man sätter mål och hur de kan bli hinder istället för möjligheter. Vi pratar om rörelse och motion i relation till prestationsträning. Vi pratar om kost och livsstil som idag har blivit så svårt för många.
Det här är ett väldigt spännande samtal som jag tror du kommer gilla. Lovisa har en så tydlig bild och kunskap om sin målgrupp som framförallt utgörs av hårt arbetande kvinnor som tar på sig ansvar och har svårt att prioritera sig själva. Och som behöver bli Hälsokloka. Så för alla er som känner igen sig i beskrivningen eller känner någon som behöver en klok person som kan hjälpa till på vägen mot att bli mer Hälsoklok kan jag varmt rekommendera att ni lyssnar och delar med er till vänner och bekanta som behöver höra budskapet.
Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
De senaste 15 åren har jag arbetat med hälsa i någon form. Och det har uteslutande handlat om att försöka hjälpa människor att må bättre. Att göra det enklare. För det är svårt. Med alla tips och rön som överöser oss från sociala medier och olika tidningar, både hälsotidningar och kvällstidningar, så ska man vara väldigt säker på sin sak för att inte känna sig vilsen, åtminstone stundtals.
Därför blir jag väldigt glad när jag träffar en så klok och härlig person som Lovisa Sandström. För en stor del av Sveriges befolkning är hon känd som Lofsan och hon har en diger meritlista.
Idag pratar vi om Lofsans senaste bok Bli Hälsoklok som jag har fått läsa i förväg och som släpps idag för allmänheten. Det är inte en vanlig träningsbok utan är fylld med klokheter och tips om hur man kan övervinna många av de vanliga hinder som gör att man inte når sina hälsomål. Vi pratar om hur man sätter mål och hur de kan bli hinder istället för möjligheter. Vi pratar om rörelse och motion i relation till prestationsträning. Vi pratar om kost och livsstil som idag har blivit så svårt för många.
Det här är ett väldigt spännande samtal som jag tror du kommer gilla. Lovisa har en så tydlig bild och kunskap om sin målgrupp som framförallt utgörs av hårt arbetande kvinnor som tar på sig ansvar och har svårt att prioritera sig själva. Och som behöver bli Hälsokloka. Så för alla er som känner igen sig i beskrivningen eller känner någon som behöver en klok person som kan hjälpa till på vägen mot att bli mer Hälsoklok kan jag varmt rekommendera att ni lyssnar och delar med er till vänner och bekanta som behöver höra budskapet.
Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Ju mer jag lär mig om mat desto mer inser jag att det finns områden som jag helst skulle blunda för, men som tvärtom måste synas noggrant. Bekämpningsmedel är ett sånt område. För att få klarhet i saken bjöd jag in Peter Bergkvist som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen. Peter är en auktoritet i branschen och har en lång karriär inom branschen bakom sig och har bland annat arbetat som ämnessakkunnig för Regeringskansliet.
Det blir ett viktigt samtal där vi pratar om vad bekämpningsmedel är, vilka olika sorter som finns, hur de används och hur de testas. Vet vi hur det påverkar oss människor? Och varför skiljer reglerna mellan länder och varför är det nästan alltid lägre regler i mindre utvecklade länder?
Lyssna och fundera. Dela gärna det här samtalet med era vänner och bekanta. Det här är ett område det måste pratas om och där vi konsumenter måste ställa tuffare krav på de stora multinationella pesticidbolagen.
Jag skulle verkligen uppskatta om du kan gå in och prenumerera samt ge min podcast ett betyg på iTunes. Det betyder oerhört mycket för mig och gör att vi kan fortsätta utvecklas och bjuda in bättre och bättre gäster.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Ju mer jag lär mig om mat desto mer inser jag att det finns områden som jag helst skulle blunda för, men som tvärtom måste synas noggrant. Bekämpningsmedel är ett sånt område. För att få klarhet i saken bjöd jag in Peter Bergkvist som är strategisk rådgivare på Kemikalieinspektionen. Peter är en auktoritet i branschen och har en lång karriär inom branschen bakom sig och har bland annat arbetat som ämnessakkunnig för Regeringskansliet.
Det blir ett viktigt samtal där vi pratar om vad bekämpningsmedel är, vilka olika sorter som finns, hur de används och hur de testas. Vet vi hur det påverkar oss människor? Och varför skiljer reglerna mellan länder och varför är det nästan alltid lägre regler i mindre utvecklade länder?
Lyssna och fundera. Dela gärna det här samtalet med era vänner och bekanta. Det här är ett område det måste pratas om och där vi konsumenter måste ställa tuffare krav på de stora multinationella pesticidbolagen.
Jag skulle verkligen uppskatta om du kan gå in och prenumerera samt ge min podcast ett betyg på iTunes. Det betyder oerhört mycket för mig och gör att vi kan fortsätta utvecklas och bjuda in bättre och bättre gäster.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Det finns få saker jag njuter så mycket av som god mat. De gånger jag har provat att fasta har jag verkligen insett hur stor del det är i mitt liv. Dessutom så är det den kanske viktigaste komponenten i att jag ska må bra och leva hälsosamt så länge som det bara går. Därför är det ett ämne som jag gärna pratar om med alla som också delar min passion.
Rebecca Brage är definitivt en sån person. På hennes instagramprofil StockholmFood med 56’ följare står det ”Spirituell foodie och livsnjutare” vilket bara det gör mig varm i själen. Och det sammanfattar väldigt bra vem hon är.
I dagens avsnitt pratar vi om vägen fram till idag, om hur livet som matinfluencer är vad det innebär och vad som är viktigt i livet. Vi pratar om att det kanske är dags att införa en modern version av bordsbön? Såklart också om hälsa och meditation och om Rebeccas spirituella sida som skapat en stark trygghet i livet och gjort att hon inte är rädd för döden och det som kommer i nästa liv.
Det här avsnittet gör mig verkligen glad. Jag blir lycklig över att det finns fler personer som, liksom jag, helt kan gå upp i sin passion och använda sin kraft för att dela med sig till andra och sprida matglädje och inspiration till tusentals andra. Jag gillade verkligen Rebecca redan innan det här samtalet men kan säga att jag nu är jag ett 100% ”superfan”. Jag kan varmt rekommendera dig som lyssnar att följa Rebeccas resa genom Matstockholm och även andra platser för inspiration och matglädje.
Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Det finns få saker jag njuter så mycket av som god mat. De gånger jag har provat att fasta har jag verkligen insett hur stor del det är i mitt liv. Dessutom så är det den kanske viktigaste komponenten i att jag ska må bra och leva hälsosamt så länge som det bara går. Därför är det ett ämne som jag gärna pratar om med alla som också delar min passion.
Rebecca Brage är definitivt en sån person. På hennes instagramprofil StockholmFood med 56’ följare står det ”Spirituell foodie och livsnjutare” vilket bara det gör mig varm i själen. Och det sammanfattar väldigt bra vem hon är.
I dagens avsnitt pratar vi om vägen fram till idag, om hur livet som matinfluencer är vad det innebär och vad som är viktigt i livet. Vi pratar om att det kanske är dags att införa en modern version av bordsbön? Såklart också om hälsa och meditation och om Rebeccas spirituella sida som skapat en stark trygghet i livet och gjort att hon inte är rädd för döden och det som kommer i nästa liv.
Det här avsnittet gör mig verkligen glad. Jag blir lycklig över att det finns fler personer som, liksom jag, helt kan gå upp i sin passion och använda sin kraft för att dela med sig till andra och sprida matglädje och inspiration till tusentals andra. Jag gillade verkligen Rebecca redan innan det här samtalet men kan säga att jag nu är jag ett 100% ”superfan”. Jag kan varmt rekommendera dig som lyssnar att följa Rebeccas resa genom Matstockholm och även andra platser för inspiration och matglädje.
Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
I det här avsnittet bjuder vi in producent-Victor som klipper Vägen Mot Paradiset. Tillsammans med honom så svarar vi på era lyssnarfrågor om allting vi har lärt oss längs resan med podden, Johannes svarar även på frågor om mina egna rutiner och ger tips och råd för dig som vill optimera din hälsa. Det här var ett udda med oväntat roligt avsnitt att göra och vi hoppas du gillar det! Då Johannes poddar på distans blev det lite sämre ljud vilket vi ber om ursäkt för.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Under de senaste 10 åren har jag börjat äta mer och mer grönt, delvis eftersom jag tycker det gott och fräscht men framför allt för att jag insett vilken grym källa till både näring och fibrer som grönsaker är och som vi behöver för att vi och våra tarmbakterier ska må riktigt bra.
I dagens avsnitt träffar jag Therese Elgquist. Hon har givit ut böckerna The New Green Salad och nu senast The New Green Protein som jag tycker är riktigt bra och det är främst den senaste boken vi pratar om i podden idag. Det märks verkligen att Therese är en person som går till botten i allt hon gör och hennes resa har varit både spännande och tankeväckande.
Hon började med växtbaserad kost på grund av att hon som många andra tjejer och även killar hade utmaningar med sin självbild och började få problem med ätstörningar. Men genom ökad kunskap och hur bra hon mådde genom att äta växtbaserat kom hon gradvis ur sina problem och insåg att hon hittat sitt kall: att inspirera via växtbaserad mat.
Det är nog få avsnitt som är så fullproppade med tips och här finns verkligen något för alla. Från hardcore-köttätaren som vill testa lite grönt till fullblodsveganen som vill ha lite inspiration. Vi pratar självklart kost men också träning, vad man ska ha med sig för snacks när man reser, varför man ska blötlägga baljväxter och nötter innan man äter och hur man kan maxa sin smoothie och mycket, mycket mer.
Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Under de senaste 10 åren har jag börjat äta mer och mer grönt, delvis eftersom jag tycker det gott och fräscht men framför allt för att jag insett vilken grym källa till både näring och fibrer som grönsaker är och som vi behöver för att vi och våra tarmbakterier ska må riktigt bra.
I dagens avsnitt träffar jag Therese Elgquist. Hon har givit ut böckerna The New Green Salad och nu senast The New Green Protein som jag tycker är riktigt bra och det är främst den senaste boken vi pratar om i podden idag. Det märks verkligen att Therese är en person som går till botten i allt hon gör och hennes resa har varit både spännande och tankeväckande.
Hon började med växtbaserad kost på grund av att hon som många andra tjejer och även killar hade utmaningar med sin självbild och började få problem med ätstörningar. Men genom ökad kunskap och hur bra hon mådde genom att äta växtbaserat kom hon gradvis ur sina problem och insåg att hon hittat sitt kall: att inspirera via växtbaserad mat.
Det är nog få avsnitt som är så fullproppade med tips och här finns verkligen något för alla. Från hardcore-köttätaren som vill testa lite grönt till fullblodsveganen som vill ha lite inspiration. Vi pratar självklart kost men också träning, vad man ska ha med sig för snacks när man reser, varför man ska blötlägga baljväxter och nötter innan man äter och hur man kan maxa sin smoothie och mycket, mycket mer.
Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Eftersom jag själv är väldigt träningsintresserad tyckte jag det skulle vara spännande att prata med en forskare kring hur man kan få bättre resultat av sin träning och hur man kan träna smartare. Och hur stor roll spelar egentligen ens gener in när det gäller att se hur bra man kan bli inom ett område?
Jag träffar Mikael Mattsson som är medicine doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet, forskar och undervisar i fysiologi och träningslära på GIH och driver projektet ELITE på Stanford University i San Francisco. Dessutom tävlar Mikael sedan många år inom multisport och adventure racing och ser ut som om han skulle kunna ta guld i rätt många sporter.
Mikael är en riktig skattkista av kunskap och jag passar på att få svar på många frågor jag själv har kring träning inklusive min ”begränsade kärlek” till långa lopp eftersom jag känner att jag borde ändra inställning kring det nu när jag blir lite äldre och många jag känner springer maraton och kör triathlon.
Vi pratar en hel del om syreupptagningsförmåga och vikten av att röra på sig. Vi pratar om sömn och stress och hur skolsystemet skulle behöva ändras för att våra barn skulle må bättre och prestera mer. Varför det är bättre att träna utomhus istället för inomhus och mycket, mycket mer.
OK! Nu snör vi på oss promenadskorna, sätter in hörlurarna och kör igång.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Eftersom jag själv är väldigt träningsintresserad tyckte jag det skulle vara spännande att prata med en forskare kring hur man kan få bättre resultat av sin träning och hur man kan träna smartare. Och hur stor roll spelar egentligen ens gener in när det gäller att se hur bra man kan bli inom ett område?
Jag träffar Mikael Mattsson som är medicine doktor i fysiologi vid Karolinska Institutet, forskar och undervisar i fysiologi och träningslära på GIH och driver projektet ELITE på Stanford University i San Francisco. Dessutom tävlar Mikael sedan många år inom multisport och adventure racing och ser ut som om han skulle kunna ta guld i rätt många sporter.
Mikael är en riktig skattkista av kunskap och jag passar på att få svar på många frågor jag själv har kring träning inklusive min ”begränsade kärlek” till långa lopp eftersom jag känner att jag borde ändra inställning kring det nu när jag blir lite äldre och många jag känner springer maraton och kör triathlon.
Vi pratar en hel del om syreupptagningsförmåga och vikten av att röra på sig. Vi pratar om sömn och stress och hur skolsystemet skulle behöva ändras för att våra barn skulle må bättre och prestera mer. Varför det är bättre att träna utomhus istället för inomhus och mycket, mycket mer.
OK! Nu snör vi på oss promenadskorna, sätter in hörlurarna och kör igång.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Sanna har en bakgrund som forskare i immunologi, vilket är läran om immunförsvaret, och disputerade i bioteknik med inriktning på immunteknologi vid Lunds universitet 1988. Hon var då en ung stjärna, på väg att bli Superforskaren, och blev erbjuden möjlighet att flytta till USA där hon forskade i immunologi vid Scripps Research Institute i La Jolla, Kalifornien i flera år.
Efter 10 år i forskarvärlden med alla yttre tecken på framgång kände hon allt starkare att hon inte tyckte om den person hon var eftersom det djupt nere fanns ett barndomstrauma som hon inte bearbetat.
Det blev starten på en oerhört tuff process med en komplett livsomställning som mynnade ut i att Sanna började sitt andra liv som 30-åring. Från Superforskaren till det som skulle bli författaren, inspiratören och folkbildaren. 1999 kom hennes första bok “Den självläkande människan” ut som såldes i hundratusentals exemplar. Sedan dess har hon släppt totalt 15 böcker, föreläst och varit i mängder av tidningar och medverkat i TV. Hon som är dyslektisk och inte tycker om att vara i rampljuset.
I dagens avsnitt går jag på djupet och försöker förstå vad som driver Sanna och vad som fått henne att ändra sitt liv vid två tillfällen så radikalt att hon faktiskt pratar om en pånyttfödsel och även bytt namn för att manifestera det. Vi pratar om hur otroligt läskigt det är men ändå nödvändigt om man ska kunna må bra i sig själv och utvecklas. Vi pratar om hur och varför hon levt som digital nomad i tio år där hon följer solen och sommaren över året och mycket, mycket mer..
Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Sanna har en bakgrund som forskare i immunologi, vilket är läran om immunförsvaret, och disputerade i bioteknik med inriktning på immunteknologi vid Lunds universitet 1988. Hon var då en ung stjärna, på väg att bli Superforskaren, och blev erbjuden möjlighet att flytta till USA där hon forskade i immunologi vid Scripps Research Institute i La Jolla, Kalifornien i flera år.
Efter 10 år i forskarvärlden med alla yttre tecken på framgång kände hon allt starkare att hon inte tyckte om den person hon var eftersom det djupt nere fanns ett barndomstrauma som hon inte bearbetat.
Det blev starten på en oerhört tuff process med en komplett livsomställning som mynnade ut i att Sanna började sitt andra liv som 30-åring. Från Superforskaren till det som skulle bli författaren, inspiratören och folkbildaren. 1999 kom hennes första bok “Den självläkande människan” ut som såldes i hundratusentals exemplar. Sedan dess har hon släppt totalt 15 böcker, föreläst och varit i mängder av tidningar och medverkat i TV. Hon som är dyslektisk och inte tycker om att vara i rampljuset.
I dagens avsnitt går jag på djupet och försöker förstå vad som driver Sanna och vad som fått henne att ändra sitt liv vid två tillfällen så radikalt att hon faktiskt pratar om en pånyttfödsel och även bytt namn för att manifestera det. Vi pratar om hur otroligt läskigt det är men ändå nödvändigt om man ska kunna må bra i sig själv och utvecklas. Vi pratar om hur och varför hon levt som digital nomad i tio år där hon följer solen och sommaren över året och mycket, mycket mer..
Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
När Micael var 34 år lyckades han inte bara bli landets yngste professor, med sin bas på Handelshögskolan i Stockholm. Snart därefter placerade han sig även på topp-10 listan över de främsta forskarna i världen inom hans fält. Han har bla nominerats till Årets Ekonomiprofessor av The Economist och vann det prestigefyllda Mensapriset 2017 som man bara får om man har en riktigt hög IQ. Han forskar om konsumentbeteende, kreativitet och PR, men är egentligen väldigt svår att sätta i en box.
Som författare har han skrivit böcker om så skilda ämnen som marknadsföring, lycka, seriemördare, sociala medier och har publicerats i Europa, Asien, Ryssland, Brasilien och USA. Han är också en internationellt erkänd talare som har föreläst över hela världen.
Nu senast har han kommit ut med träningsboken Starkt Kul som är en fantastisk liten tankebok fylld med smarta tips, övningar och lifehacks. Jag tycker alla skulle läsa den för att få en mer livsbejakande och glädjefylld inställning till sin träning och sin egna hälsa. Vi pratar såklart om boken och hans egen träning men också väldigt mycket om livet och varför vi människor blir som vi blir.
Jag hoppas du kommer gilla det här lika mycket som jag gjorde. Sprid i så fall det här avsnittet till alla du känner och följ Micael på Facebook och Instagram. Han hade inte så många vänner när han växte upp men det tar han igen med råge nu och njuter fullt ut av att få dela med sig av sin värme och galenskap till alla sköningar som vill följa med på resan.
Så sätt dig bekvämt tillrätta i favoritfåtöljen eller kanske på cykeln så trampar vi igång tillsammans.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
När Micael var 34 år lyckades han inte bara bli landets yngste professor, med sin bas på Handelshögskolan i Stockholm. Snart därefter placerade han sig även på topp-10 listan över de främsta forskarna i världen inom hans fält. Han har bla nominerats till Årets Ekonomiprofessor av The Economist och vann det prestigefyllda Mensapriset 2017 som man bara får om man har en riktigt hög IQ. Han forskar om konsumentbeteende, kreativitet och PR, men är egentligen väldigt svår att sätta i en box.
Som författare har han skrivit böcker om så skilda ämnen som marknadsföring, lycka, seriemördare, sociala medier och har publicerats i Europa, Asien, Ryssland, Brasilien och USA. Han är också en internationellt erkänd talare som har föreläst över hela världen.
Nu senast har han kommit ut med träningsboken Starkt Kul som är en fantastisk liten tankebok fylld med smarta tips, övningar och lifehacks. Jag tycker alla skulle läsa den för att få en mer livsbejakande och glädjefylld inställning till sin träning och sin egna hälsa. Vi pratar såklart om boken och hans egen träning men också väldigt mycket om livet och varför vi människor blir som vi blir.
Jag hoppas du kommer gilla det här lika mycket som jag gjorde. Sprid i så fall det här avsnittet till alla du känner och följ Micael på Facebook och Instagram. Han hade inte så många vänner när han växte upp men det tar han igen med råge nu och njuter fullt ut av att få dela med sig av sin värme och galenskap till alla sköningar som vill följa med på resan.
Så sätt dig bekvämt tillrätta i favoritfåtöljen eller kanske på cykeln så trampar vi igång tillsammans.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Mitt eget engagemang för hållbarhetsfrågor har ökat dramatiskt det senaste året och jag har funderat mycket på hur vi sprider kunskap om de viktigaste klimatfrågorna och hur vi på ett bra sätt kan få alla att känna att de kan bidra för att bygga en mer hållbar värld.
Därför blir jag glad när jag träffar Beatrice Rindevall som bara är 31 år men en veteran i hållbarhetsvärlden och chefredaktör på Supermiljöbloggen sedan ett antal år tillbaka. Supermiljöbloggen är en av de mest framträdande rösterna på sociala medier och sedan starten för snart 10 år sen har man fått en rad utmärkelser och priser, Bland annat Årets Almedalsblogg, Årets miljöhjälte av WWF, blivit utsedd till Bästa Branschblogg 2016 och en av Sveriges 30 mest inspirerande organisationer för hållbarhet 2017.
Vi pratar om hur de arbetar med påverkan på ett effektivt sätt. Hur man lyfter viktig forskning och gör den tillgänglig och sen tar till både politiker och media för att driva opinion och mycket, mycket mer.
Jag gillade verkligen det här avsnittet för att Beatrice är en så oerhört inspirerande person som jag lärde mig mycket av eftersom jag själv kan så lite om politik. Hon är ung men klok och pragmatisk och har valt att arbeta utifrån sitt hjärta vilket jag beundrar. Hon levererar också många klokskaper som jag verkligen tar till mig och jag hoppas verkligen du gillar det också!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Mitt eget engagemang för hållbarhetsfrågor har ökat dramatiskt det senaste året och jag har funderat mycket på hur vi sprider kunskap om de viktigaste klimatfrågorna och hur vi på ett bra sätt kan få alla att känna att de kan bidra för att bygga en mer hållbar värld.
Därför blir jag glad när jag träffar Beatrice Rindevall som bara är 31 år men en veteran i hållbarhetsvärlden och chefredaktör på Supermiljöbloggen sedan ett antal år tillbaka. Supermiljöbloggen är en av de mest framträdande rösterna på sociala medier och sedan starten för snart 10 år sen har man fått en rad utmärkelser och priser, Bland annat Årets Almedalsblogg, Årets miljöhjälte av WWF, blivit utsedd till Bästa Branschblogg 2016 och en av Sveriges 30 mest inspirerande organisationer för hållbarhet 2017.
Vi pratar om hur de arbetar med påverkan på ett effektivt sätt. Hur man lyfter viktig forskning och gör den tillgänglig och sen tar till både politiker och media för att driva opinion och mycket, mycket mer.
Jag gillade verkligen det här avsnittet för att Beatrice är en så oerhört inspirerande person som jag lärde mig mycket av eftersom jag själv kan så lite om politik. Hon är ung men klok och pragmatisk och har valt att arbeta utifrån sitt hjärta vilket jag beundrar. Hon levererar också många klokskaper som jag verkligen tar till mig och jag hoppas verkligen du gillar det också!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Dagens podcast är ganska långt ifrån det jag normalt pratar om. Det handlar om att föda barn. Hemma eller på det sätt som passar dig bäst. Och hur man förbereder sig under graviditeten. Jag har ju själv 3 barn och har varit med om tre förlossningar med kejsarsnitt med oerhört proffsiga team så mina egna erfarenheter har varit fantastiska.
Jag träffar fantastiska Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom som kommit ut med två böcker på området, Gravid med kropp och Själ och Föd på dina villkor, som jag tycker fångar upp många viktiga frågor och kan inspirera till ett mer naturligt förhållningssätt och process kring graviditet och framförallt barnafödandet.
Det var många saker som jag tyckte var riktigt intressanta med samtalet. Dels hur mycket jag inte visste om hur kroppen fungerar inför förlossningen gällande hormonproduktion och hur alla system samverkar. Dels hur många likheter det finns med hur djuren agerar när det blir dags att föda och även hur bakvänt dagens system fungerar i sjukvården idag där man gör precis tvärtom mot vad vi är skapta för.
Det blev ett varmt och härligt samtal som jag tycker verkligen tillförde en ny dimension och jag hoppas verkligen att vi både kan nå nya lyssnare och även att du som redan följer podcasten kan tycka att det är intressant. Så tipsa gärna alla som går i planer kring barnafödande eller bara är nyfikna. Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Dagens podcast är ganska långt ifrån det jag normalt pratar om. Det handlar om att föda barn. Hemma eller på det sätt som passar dig bäst. Och hur man förbereder sig under graviditeten. Jag har ju själv 3 barn och har varit med om tre förlossningar med kejsarsnitt med oerhört proffsiga team så mina egna erfarenheter har varit fantastiska.
Jag träffar fantastiska Maria Bengtsson Lenn och Victoria Häggblom som kommit ut med två böcker på området, Gravid med kropp och Själ och Föd på dina villkor, som jag tycker fångar upp många viktiga frågor och kan inspirera till ett mer naturligt förhållningssätt och process kring graviditet och framförallt barnafödandet.
Det var många saker som jag tyckte var riktigt intressanta med samtalet. Dels hur mycket jag inte visste om hur kroppen fungerar inför förlossningen gällande hormonproduktion och hur alla system samverkar. Dels hur många likheter det finns med hur djuren agerar när det blir dags att föda och även hur bakvänt dagens system fungerar i sjukvården idag där man gör precis tvärtom mot vad vi är skapta för.
Det blev ett varmt och härligt samtal som jag tycker verkligen tillförde en ny dimension och jag hoppas verkligen att vi både kan nå nya lyssnare och även att du som redan följer podcasten kan tycka att det är intressant. Så tipsa gärna alla som går i planer kring barnafödande eller bara är nyfikna. Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Graeme (som är ett skotskt namn som uttalas Graham) driver Nordic Clinic i Stockholm och har en väldigt spännande bakgrund. Han är utbildad näringsfysiolog och har i 13 år arbetat i med allt från medicin, fitness, rehabilitering, klinisk forskning och nutrition. Jag träffade honom för första gången strax efter att Paradiset öppnat eftersom han blev en tidig och trogen gäst hos oss. Han är en väldigt ödmjuk och klok person som jag verkligen gillar att umgås med och alltid får inspiration av.
Innan han flyttade till Sverige ledde Graeme en avdelning på ett av de största privata sjukhusen utanför London med läkare och fysiologer för att hjälpa sina patienter att bli friska snabbt och minska risken att bli sjuka igen. Efter det gick han vidare till ett av Londons ledande rehabiliteringskliniker där han arbetade med flera av Europas bästa specialister inom neurokirurgi, smärthantering, psykologi och fysioterapi.
Graemes fokus är att genom det som kallas funktionell medicin hjälpa människor att förstå hur deras livsstil positivt eller negativt påverkar deras hälsomål, oavsett om det gäller att få mer energi, ökad prestation, gå ner i vikt, minska matsmältningsbesvär eller snabba på en återhämtningsprocess efter en skada eller operation. Sen skräddarsyr man strategier som är enkla att genomföra, och bidrar med det stöd som klienten behöver på resans gång för att förbättra deras hälsa och prestation.
Det jag tycker är så intressant är hur lite uppmärksamhet funktionell medicin har fått i Sverige med tanke på potentialen den har att minska lidande och faktiskt bota flera sjukdomar som den traditionella sjukvården klassar som kroniska och inte klarar av att hantera.
I podcasten pratar vi om hur man på Nordic clinic arbetar nära forskningen, vilket jag tycker är extra viktigt, så att man till så hög grad som möjligt kan följa upp resultaten av arbetet. Vi pratar om hur vårt samhälle ser ut idag och att det finns ett stort behov av fler behandlingsalternativ som avlastar den traditionella sjukvården.
Det här är ett avsnitt som på sätt och vis följer upp samtalet med Jonas Bergqvist och jag kommer fortsätta att fördjupa mig inom funktionell medicin eftersom både behovet och potentialen är så stor.
Det här avsnittet är på engelska vilket jag hoppas ni tycker är OK. Jag ber på förhand om ursäkt om jag inte behärskar all fackterminologi på engelska men tror budskapet går fram i alla fall :-)
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Graeme (som är ett skotskt namn som uttalas Graham) driver Nordic Clinic i Stockholm och har en väldigt spännande bakgrund. Han är utbildad näringsfysiolog och har i 13 år arbetat i med allt från medicin, fitness, rehabilitering, klinisk forskning och nutrition. Jag träffade honom för första gången strax efter att Paradiset öppnat eftersom han blev en tidig och trogen gäst hos oss. Han är en väldigt ödmjuk och klok person som jag verkligen gillar att umgås med och alltid får inspiration av.
Innan han flyttade till Sverige ledde Graeme en avdelning på ett av de största privata sjukhusen utanför London med läkare och fysiologer för att hjälpa sina patienter att bli friska snabbt och minska risken att bli sjuka igen. Efter det gick han vidare till ett av Londons ledande rehabiliteringskliniker där han arbetade med flera av Europas bästa specialister inom neurokirurgi, smärthantering, psykologi och fysioterapi.
Graemes fokus är att genom det som kallas funktionell medicin hjälpa människor att förstå hur deras livsstil positivt eller negativt påverkar deras hälsomål, oavsett om det gäller att få mer energi, ökad prestation, gå ner i vikt, minska matsmältningsbesvär eller snabba på en återhämtningsprocess efter en skada eller operation. Sen skräddarsyr man strategier som är enkla att genomföra, och bidrar med det stöd som klienten behöver på resans gång för att förbättra deras hälsa och prestation.
Det jag tycker är så intressant är hur lite uppmärksamhet funktionell medicin har fått i Sverige med tanke på potentialen den har att minska lidande och faktiskt bota flera sjukdomar som den traditionella sjukvården klassar som kroniska och inte klarar av att hantera.
I podcasten pratar vi om hur man på Nordic clinic arbetar nära forskningen, vilket jag tycker är extra viktigt, så att man till så hög grad som möjligt kan följa upp resultaten av arbetet. Vi pratar om hur vårt samhälle ser ut idag och att det finns ett stort behov av fler behandlingsalternativ som avlastar den traditionella sjukvården.
Det här är ett avsnitt som på sätt och vis följer upp samtalet med Jonas Bergqvist och jag kommer fortsätta att fördjupa mig inom funktionell medicin eftersom både behovet och potentialen är så stor.
Det här avsnittet är på engelska vilket jag hoppas ni tycker är OK. Jag ber på förhand om ursäkt om jag inte behärskar all fackterminologi på engelska men tror budskapet går fram i alla fall :-)
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Paul är en av Sveriges främsta kockar som både vunnit flera priser, skrivit kokböcker och medverkat i flera TV-program. Han är också väldigt aktiv inom hållbarhetsfrågan och har blivit något av en frontfigur i matsvinnsfrågan där han skapar njutningsfulla rätter av ingredienser andra med mindre fantasi och kompetens skulle betraktat som skräp. Han har blivit en person som jag verkligen ser upp till och som jag är stolt över att kunna kalla min vän.
Dagens avsnitt är en live podcast inspelad med ca 100 personer i publiken på Akademibokhandeln på Mäster Samuelsgatan i Stockholm. Det var premiär för oss och något måste ju nästan gå fel, så under en period blir ljudkvaliteten sämre på grund av att datorns batteri dog. Den byttes dock ut så sen blir ljudet bra igen.
Samtalet spänner över flera viktiga ämnen men vi lyckades hålla det på en avslappnad nivå vilket jag tror du som lyssnar kommer uppskatta. Det här var första livepodden men fler kommer eftersom responsen från publiken var fantastisk. Välkommen att ta del av mitt samtal med Paul!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
När Anders var 25 år och gick 7e terminen på läkarprogrammet blev han diagnostiserad med en allvarlig och ovanlig hjärntumör. Och det slutade tyvärr inte med cancern utan Anders åkte på fler allvarliga sjukdomar som var nära att kosta honom livet vilket du får höra mer om i podden.
I allt det svarta lyckades Anders dock aldrig förlora sin underbara livsbejakande humor och sitt pragmatiska, lösningsorienterade synsätt. Det i kombination med hans fighting spirit och att han faktiskt var väldigt vältränad innan cancern har troligen räddat hans liv.
Vi pratar om vikten av uppskatta livet medans du kan för du vet aldrig när något händer, om att aldrig förlora hoppet och hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa även när man är sjuk.
Det här är ett väldigt starkt avsnitt med en oerhört klok och fin person som jag blir alldeles varm av när jag lyssnar på. Anders har en livsvisdom som man nog bara kan få genom att ha dansat tätt med döden under en längre period som vi alla kan lära oss av.
Välkommen att ta del av samtalet! Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
När Anders var 25 år och gick 7e terminen på läkarprogrammet blev han diagnostiserad med en allvarlig och ovanlig hjärntumör. Och det slutade tyvärr inte med cancern utan Anders åkte på fler allvarliga sjukdomar som var nära att kosta honom livet vilket du får höra mer om i podden.
I allt det svarta lyckades Anders dock aldrig förlora sin underbara livsbejakande humor och sitt pragmatiska, lösningsorienterade synsätt. Det i kombination med hans fighting spirit och att han faktiskt var väldigt vältränad innan cancern har troligen räddat hans liv.
Vi pratar om vikten av uppskatta livet medans du kan för du vet aldrig när något händer, om att aldrig förlora hoppet och hur viktigt det är att ta hand om sin hälsa även när man är sjuk.
Det här är ett väldigt starkt avsnitt med en oerhört klok och fin person som jag blir alldeles varm av när jag lyssnar på. Anders har en livsvisdom som man nog bara kan få genom att ha dansat tätt med döden under en längre period som vi alla kan lära oss av.
Välkommen att ta del av samtalet! Nu kör vi.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
För 6 år sedan i samband med hästköttsskandalen startade David facebooksidan Matfusket eftersom han var så frustrerad över att ingen gjorde något för att motverka fusket. På en dag fick han 14000(!!!) följare och idag har han 162 000 följare. Det gör honom till en verklig maktfaktor som idag kan avgöra om en matprodukt ska lyckas eller inte när den lanseras.
Nu är han också hampabonde och slåss mot flera olika jättar för att tillåta en klok försäljning av CBD-olja. Och som du kan förstå av hans engagemang kring matfusket tidigare är han en David som Goliat bör ta det försiktigt med….
Det blir ett ganska långt samtal men jag lovar dig att det är värt att lyssna på. För mig är det ett av de starkaste avsnitten jag gjort. Vi behöver fler som David som inte räds kampen mot alla “Goliatar” för att göra jorden till en bättre plats.
Men nog snackat. Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
För 6 år sedan i samband med hästköttsskandalen startade David facebooksidan Matfusket eftersom han var så frustrerad över att ingen gjorde något för att motverka fusket. På en dag fick han 14000(!!!) följare och idag har han 162 000 följare. Det gör honom till en verklig maktfaktor som idag kan avgöra om en matprodukt ska lyckas eller inte när den lanseras.
Nu är han också hampabonde och slåss mot flera olika jättar för att tillåta en klok försäljning av CBD-olja. Och som du kan förstå av hans engagemang kring matfusket tidigare är han en David som Goliat bör ta det försiktigt med….
Det blir ett ganska långt samtal men jag lovar dig att det är värt att lyssna på. För mig är det ett av de starkaste avsnitten jag gjort. Vi behöver fler som David som inte räds kampen mot alla “Goliatar” för att göra jorden till en bättre plats.
Men nog snackat. Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Henrik Ennart är en prisbelönt vetenskapsjournalist och författare jag följt under många år. Han har jobbat på Svenska Dagbladet under nästan hela sitt yrkesliv där han har följt forskningen inom mat, hälsa och livsstil med ett särskilt fokus på hur vi kan leva ett långt och hälsosamt liv. Och när Henrik pratar om långt menar han riktigt långt! Han hävdar att historiens första 150 åring redan går ibland oss idag...
I dagens avsnitt pratar vi en hel del om Henriks senaste fokusområde kring tarmens betydelse för vår hälsa, vi pratar om de blå zonerna, om vad som krävs för att bli riktigt, riktigt gammal men fortfarande ha hälsan, och vi pratar om hur det gick till när Henrik och fredrik Mellgren avslöjade det som blev skandalen kring Nya Karolinska.
Jag hoppas verkligen du gillar det här lika mycket som jag. Och gör du det så kom ihåg att ge oss betyg och gärna en trevlig kommentar på iTunes eller där du lyssnar på din podcast så hjälper du oss att fortsätta intervjua spännande personer. Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Henrik Ennart är en prisbelönt vetenskapsjournalist och författare jag följt under många år. Han har jobbat på Svenska Dagbladet under nästan hela sitt yrkesliv där han har följt forskningen inom mat, hälsa och livsstil med ett särskilt fokus på hur vi kan leva ett långt och hälsosamt liv. Och när Henrik pratar om långt menar han riktigt långt! Han hävdar att historiens första 150 åring redan går ibland oss idag...
I dagens avsnitt pratar vi en hel del om Henriks senaste fokusområde kring tarmens betydelse för vår hälsa, vi pratar om de blå zonerna, om vad som krävs för att bli riktigt, riktigt gammal men fortfarande ha hälsan, och vi pratar om hur det gick till när Henrik och fredrik Mellgren avslöjade det som blev skandalen kring Nya Karolinska.
Jag hoppas verkligen du gillar det här lika mycket som jag. Och gör du det så kom ihåg att ge oss betyg och gärna en trevlig kommentar på iTunes eller där du lyssnar på din podcast så hjälper du oss att fortsätta intervjua spännande personer. Nu kör vi!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jonas Bergkvist är utbildad sjukgymnast, författare och entreprenör. Han har grundat Paleo Institute och driver en av de främsta kostutbildningarna i Norden. Han utbildar även vårdpersonal inom funktionsmedicin med läkaren Peter Martin. Jonas har skrivit böckerna LCHF & Träning, Drömkroppen på 8 veckor och Ät och Lev Paleo som är bibeln för alla som vill äta och leva paleolitiskt eller “stenålder style”..
Vi står idag inför en “ohälsotsunami” av kroniska sjukdomar som står för över 70% av samtliga sjukvårdskostnader. Det är inte hållbart och vi behöver göra om sättet vi ser på mat och sjukvård för att komma till rätta med problemet. Och det är bråttom!
Häng med på en resa kring kost och hälsa som kanske hoppar lite på grund av mitt egna engagemang men som jag lovar kommer vara intressant. Ämnet är så otroligt spännande och relevant för många och jag hoppas du kommer gå igång på dagens samtal. Häng med!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Jonas Bergkvist är utbildad sjukgymnast, författare och entreprenör. Han har grundat Paleo Institute och driver en av de främsta kostutbildningarna i Norden. Han utbildar även vårdpersonal inom funktionsmedicin med läkaren Peter Martin. Jonas har skrivit böckerna LCHF & Träning, Drömkroppen på 8 veckor och Ät och Lev Paleo som är bibeln för alla som vill äta och leva paleolitiskt eller “stenålder style”..
Vi står idag inför en “ohälsotsunami” av kroniska sjukdomar som står för över 70% av samtliga sjukvårdskostnader. Det är inte hållbart och vi behöver göra om sättet vi ser på mat och sjukvård för att komma till rätta med problemet. Och det är bråttom!
Häng med på en resa kring kost och hälsa som kanske hoppar lite på grund av mitt egna engagemang men som jag lovar kommer vara intressant. Ämnet är så otroligt spännande och relevant för många och jag hoppas du kommer gå igång på dagens samtal. Häng med!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Martin Anderlind är serieentreprenör och vän till familjen sedan barnsben. Jag har följt hans spännande resa på avstånd, och vilken resa det har varit! Han var bland de första som förstod möjligheterna med Internet och startade IT-bolaget Netsolutions 1995 som senare såldes till Framtidsfabriken. Därefter tog han sin passion för folkhälsa och startade hälsoföretaget Itrim som hjälper människor med att gå ner i vikt och skapa hälsosamma vanor och finns idag i Sverige, England, Tyskland, Kina och USA. Nu arbetar han tillsammans med Elon Musks förra vapendragare Peter Carlsson för att batteriföretaget Northvolt ska kunna förse bilindustrin, och alla andra industrier, med effektiva batterier för att kunna möta framtiden.
I podden får vi lyssna till hur arbetet går just nu, vi får Martins framtidsspaningar inom elsektorn och pratar även hur man balanserar ett så stort jobb som han gör med att vara familjefar till fyra barn. Martin delar också ut flera kloka tips som jag tror många kommer ha stor nytta av och som jag själv inspirerades mycket av. Jag hoppas verkligen ni gillar det här!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Martin Anderlind är serieentreprenör och vän till familjen sedan barnsben. Jag har följt hans spännande resa på avstånd, och vilken resa det har varit! Han var bland de första som förstod möjligheterna med Internet och startade IT-bolaget Netsolutions 1995 som senare såldes till Framtidsfabriken. Därefter tog han sin passion för folkhälsa och startade hälsoföretaget Itrim som hjälper människor med att gå ner i vikt och skapa hälsosamma vanor och finns idag i Sverige, England, Tyskland, Kina och USA. Nu arbetar han tillsammans med Elon Musks förra vapendragare Peter Carlsson för att batteriföretaget Northvolt ska kunna förse bilindustrin, och alla andra industrier, med effektiva batterier för att kunna möta framtiden.
I podden får vi lyssna till hur arbetet går just nu, vi får Martins framtidsspaningar inom elsektorn och pratar även hur man balanserar ett så stort jobb som han gör med att vara familjefar till fyra barn. Martin delar också ut flera kloka tips som jag tror många kommer ha stor nytta av och som jag själv inspirerades mycket av. Jag hoppas verkligen ni gillar det här!
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Therese är för mig en väldigt speciell person som jag verkligen beundrar. Hon har gång på gång trotsat vad som i teorin ska vara möjligt och blev bara bättre och bättre simmare ju äldre hon blev. Att få barn blev en tillgång och inte slutet på karriären.
Hennes budskap efter att hon slutat simma är också så enormt viktigt för alla oss svenskar: vi måste på allvar börja ta tag i ojämlikheten i vårt land gällande hälsa där Sverige har blivit ett klassamhälle och vi behöver ta krafttag för att skapa förändring.
Det här är ett samtal som jag tycker är viktigt och inspirerande på många sätt och jag hoppas att du som lyssnar också kommer att gilla det och sprida till dina vänner och bekanta. Jag är otroligt stolt över att ha fått lära känna Therese och ser fram emot många långa samtal och roliga samarbeten framöver. Men vi börjar här…
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Therese är för mig en väldigt speciell person som jag verkligen beundrar. Hon har gång på gång trotsat vad som i teorin ska vara möjligt och blev bara bättre och bättre simmare ju äldre hon blev. Att få barn blev en tillgång och inte slutet på karriären.
Hennes budskap efter att hon slutat simma är också så enormt viktigt för alla oss svenskar: vi måste på allvar börja ta tag i ojämlikheten i vårt land gällande hälsa där Sverige har blivit ett klassamhälle och vi behöver ta krafttag för att skapa förändring.
Det här är ett samtal som jag tycker är viktigt och inspirerande på många sätt och jag hoppas att du som lyssnar också kommer att gilla det och sprida till dina vänner och bekanta. Jag är otroligt stolt över att ha fått lära känna Therese och ser fram emot många långa samtal och roliga samarbeten framöver. Men vi börjar här…
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Sömn är något vi alla påverkas av och har en relation till. Christian Benedict är en tysk sömnforskare verksam vid Uppsala universitet som har skrivit boken “Sömn Sömn Sömn” där han beskriver hur viktig sömnen faktiskt är för oss människor och varför.
Vi pratar bland annat om hur sömnen kan förändras under olika faser i livet, hur kroppen anpassar djupsömnen beroende på hur mycket vila man har tillgång till och olika strategier för hur man tar sig igenom nätterna som småbarnsförälder. Det här är ett spännande ämne och det blev därför ett ovanligt långt avsnitt, men med så mycket guldklimpar! Varmt välkommen att vara med i samtalet.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Sommaren 2012 fick Karin Björkegren Jones beskedet om att hon har fått inflammatorisk cancer. Livet tog en annan vändning och nu fylldes hennes tid med läkarbesök och cellgiftsbehandling. Hon valde dock att gå sin egen väg bortom sjukvårdens genom kost och yoga. Hon vann kampen mot cancer och är idag här för att dela med sig av verktygen som förbättrade hennes liv som vi alla kan lära oss av.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
Support this show http://supporter.acast.com/vagenmotparadiset.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.