100 avsnitt • Längd: 65 min • Månadsvis
Detta är en podcast som tar upp allt som påverkar våra hormoner, det vill säga allt vi gör; hela tiden, varje dag.
Tine Worén och Sofi Eklund tar upp ämnen som naturlig kost och rörelse, fertilitet, stress, sömn, giftminimering i vardagen, och så precis allt däremellan.
The podcast Hälsohormoner is created by Tine Worén och Sofia Eklund. The podcast and the artwork on this page are embedded on this page using the public podcast feed (RSS).
Vi har kommit till slutet på den här resan och med detta avsnitt vill Sofia och Tine säga tack till alla som lyssnat, medverkat som gäst, sponsor eller sänt in frågor till våra avsnitt och till famlj och vänner som stöttat på olika sätt.
Tack till er alla!
I avsnitt 108 av Hälsohormoner återser vi vår favorit-osteopat Camilla Ahlberg! Den här gången djupdyker vi in i ett av de områden som Camilla brinner allra mest för - graviditetsrelaterade besvär.
Vi går igenom bäckenproblematik (bl.a det som tidigare kallats foglossning), inkontinens, framfall och magmuskeldelning (rectus diastas).
Det diskuteras bristen på bra uppföljning inom vården, fördomar kring träning innan/under/efter graviditet, hormonernas påverkan på den gravida kroppen, och om att gå på behandling under en graviditet.
Vi pratar också om operation som lösning för olika besvär, om att ”säkerhetskissa” lite för ofta, tips vid förstoppning, hur lång tid det tar att identifiera ett framfall, och om att funktion säger mer än utseende vid en magmuskeldelning.
Under avsnittet svarar Camilla på flera av era lyssnarfrågor. Vi är glada och stolta över att få bidra till mer kunskap inom de här, till viss del tabubelagda, ämnena. Enligt oss borde alla, såväl kvinnor som män, gravida som icke gravida, lyssna på det här avsnittet!
Ni hittar avsnittet på iTunes, Spotify, acast m.fl., och alla länkar till avsnittet finns på Hälsohormoners Facebook-sida!
I detta avsnitt får vi återigen prata med Axel Bohlin från Fasciaguiden och den här gången blir det fokus på fascian kopplad till den kvinnliga cykeln med allt vad det kan innebära.
Har ni frågor till oss kan ni sända dm/om i våra sociala medier, eller maila [email protected].
Om ni har några frågor kan ni sända DM/PM på våra sociala medier eller maila oss på [email protected]
Dags för den första delen av en efterlängtad intervju med Louise Tjernqkvist – Sofias nervsystems-coach sedan ett antal månader tillbaka! Ända sedan i höstas har Sofia jobbat ihop med Louise, inte bara för att få hjälp med sin SIBO, utan även med sin hälsa på ett ännu djupare plan. Ett arbete bakom kulisserna som vi sparat till podden! I första avsnittet börjar vi som vanligt med the basics! Vad fick Louise, en f.d. OS-atlet, att vilja jobba med hälsa genom just nervsystemet (kombinerat med funktionsmedicin)? Många av Louise klienter har nämligen gjort det mesta rätt på pappret, ändå krånglar deras mage, de har ångest eller känner sig nedstämda, har kanske autoimmuna sjukdomar. Kanske är det en pusselbit som saknas? Louise vill nämligen hjälpa oss att få ihop kroppen och huvudet – där nervsystemet är bron mitt emellan. På vilka sätt kan nervsystemet vara dysfunktionellt, hur påverkar fight, flight och freeze-responserna oss, vad klassas som ett trauma (ledtråd: fler saker än du tror!), hur påverkar vagusnerven maghälsan, och hur kan vi ersätta en del av våra mer destruktiva snuttefiltar med bl.a. somatiska övningar? De flesta av oss har nog, av många olika anledningar, hamnat i det Louise nämner som ”Too much too fast, eller too little for too long”. Så vad kan vi göra för att ta oss ur det och låta nervsystemet känna sig tryggt igen, oavsett om vi ”fastnat” där p.g.a. tidigare händelser i livet, eller är mitt i det just nu? (Lyssna till slutet för att själv uppleva hur en somatisk övning kan ge direkt respons på nervsystemet!). Om två veckor släpper vi del 2 av intervjun, där vi går mer in på nervsystemsarbete i praktiken, bl.a. genom att dela Sofias erfarenheter av att ta hjälp av Louise.
Har ni frågor kan ni som vanligt kontakta oss på dm/pm eller maila oss på [email protected].
Då kör vi ett till mkt informativt avsnitt tillsammans med Disa Mineur (Hormonhexan på instagram) och den här gången djupdyker vi i ämnet PMS/PMDS.
Disa förklarar dels vad det är, men kommer också med andra perspektiv på PMS och PMDS och berättar hur man kan komma till bukt med de värsta symptomen.
Detta är sista avsnittet för säsongen och vi avslutar också vårat långa och trevliga samarbete med Upgrit. Därför är det koden HHJUL20 med 20% rabatt som gäller fram tills 31/12. Passa på att handla innan dess!
Som vanligt kan ni också kontakta oss på instagram eller facebook eller maila på [email protected] om ni har några frågor.
Disa Mineur, sexualhälsorådgivare och hälsocoach, är tillbaka i podden! Den här gången med två avsnitt där vi tar upp ämnen kopplade till kvinnohälsa – något vi på Hälsohormoner verkligen brinner för!
I den första intervjun med Disa är det PCO & PCOS som är i fokus! OBS: Innan ni lyssnar är det jättebra att ha med sig vår första intervju med Disa – avsnitt 87 om Fertilitetsförståelse, så in och lyssna om ni missat den!
Vad är egentligen PCO & PCOS? Vad är skillnaden på dem, vad krävs för att få en diagnos (och är det alltid rätt diagnos?), och hur ”löser” vården den här problematiken? Vad finns det för orsaker till de här symtomen (som oregelbunden cykel eller utebliven ägglossning, förhöjda androgener där kanske acne och ökad kroppsbehåring blir följden, polycystiska ovarier m.m.)? Och såklart – hur kan vi med hjälp av åtgärder inom kost, rörelse, sömn, och stresshantering påverka både vår risk för att få PCO/PCOS, men också faktiskt bli av med de symtom du har?
Vi pratar om blodsockerreglering, p-pillers påverkan, att äta olika tider på dygnet, jordning, magproblem och inflammation, koffein, träning och hunger under menscykel
I det här avsnittet fick vi äran att prata med Axel Bohlin om det mycket intressanta ämnet fascia! Vi gick igenom grunderna i vad det är för något, hur det fungerar och vad händer när vi får värk? Fascia är så mycket viktigare i att förstå hur vi fungerar än vi trott tidigare och det är fascinerande när man börjar förstå hur det är del i allt i vår kropp, omsluter varenda cell och hur viktigt det är att vi tar hand om hela oss, hela fascian. Vår kropp lever och vi måste sluta se den som något dött vi bara dras med. Vi måste börja ta bättre hand om våra levande kroppar. Axel ger oss sina fem grundläggande tips för att ta hand om sig själv. Missa inte de tipsen i poddavsnittet!
Vi rekommenderar er verkligen att lyssna på detta avsnitt som förberedande inför avsnitt med Axel i kommande säsonger av Hälsohormoner för det finns så mycket att upptäcka kring fascian och man skulle kunna ha en hel podcast om bara det. Och det finns! Axel har en podcast (Fasciaguiden) tillsammans med Hans Bohlin och Camilla Ranje Nordin som vi rekommenderar.
Om ni har några frågor kan ni maila oss på [email protected] eller skriva till oss på instagra och facebook.
Tänk att vi nu har gjort 100 avsnitt av Hälsohormoner! Och det vill vi fira i det här avsnittet genom att bjuda er på klipp från våra tidigare avsnitt.
Vi pratar kring avsnitt och våra personliga resor och kopplingar till klippen och kommer med rekomendationer.
Så kom med och fira med oss genom att lyssan på avsnitt 100!
Har ni frågor kan ni skicka dm på IG eller fb, eller maila oss på [email protected]
I det här avsnittet kommer ni få veta det mesta ni vill veta om naturlig hudvård från djurriket, nämligen med huvudingrediensen talg! Ett fett som har nstan samma fettsammansättning som fettet i vår egen hud.
Sanna och Jannica från No Bond Beauty pratar dels om fördelarna med talg både för vår hud, men också för miljön, de berättar vad de har för fantastiska prdukter och för vem de passar.
Vi hoppas ni ska tycka om avsnittet!
Som vanligt kan ni höra av er till oss om ni har några frågor, antingen via DM på Instagram eller facebook eller genom att maila oss på [email protected]
Vi är tillbaka med ett avsnitt med Anna Hallén! Vi pratade med henne i avsnitt 71 och 72 också om bland annat "energibarn och vuxna", dvs de som har en NPF-diagnos. Och vi djupdyker lite mer i det ämnet i det hr avsnittet.
Hur kan man med hjälp av hälsosamma vanor som kost, rörelse, sömn och minskad stress få hjälp i sin vardag med en NPF-diagnos? Det pratar vi kring i detta avsnitt.
Om ni har några frågor kan ni skriva DM till oss på IG eller fb, eller maila oss på [email protected]
Äntligen börjar vi en ny poddsässong!
I säsongens första avsnitt berättar Sofia och Tine om vad de haft för sig sen sist, om SIBO, återhmtning och hälsa överlag.
Vi hoppas ni ska tycka om den line-up av gäster vi har för den här säsongen.
Vi önskar er god lyssning!
Äntligen har vi fått honom till podden, självaste Peter Martin! Peter är legitimerad läkare och medicine doktor i läkemedelslära. Han har även utbildat sig vid Institute for Functional Medicine i USA. Bland annat!
I dagens avsnitt ligger fokuset på IBS då Peter och Sofia reder ut lite vad det egentligen är, hur man får det och lite kort om vad man kan göra åt det. Det pratas i och med detta om precisionsmedicin också.
En viktigt avsnitt med massor av matnyttig information för alla er som misstänker SIBO. Vi vill också säga det att all behandling är individuell och om du misstänker SIBO är det bra att kontakta en funktionsmedicinare för att få hjälp. Att äta carnivore i 2-6 veckor skadar inte om du vill pröva det, men experimentera inte med örter etc. utan professionell hjälp.
Om ni har några frågor till oss kan ni kontakta oss på [email protected] eller sända PM på vår IG eller FB
Vi är tillbaka med ett avsnitt med Daniel från Biohacking Collective och den här gången delar han med sig av sina bästa biohacking tips.
Vi stannar upp vid rödljusterapi och Near Infra Red och vilka positiva effekter det har och hur man kan använda sig av de rödljuspaneler och lampor som sälj hos Biohacking Collective.
Dessutom kör vi en utlottning av en rödljuspanel! Lyssna på avsnittet och läs inlägget på IG och fb för instruktioner om vad du ska göra för att vara med i utlottningen.
Om ni har några frågor kan ni kontakta oss via IG eller fb eller maila oss på [email protected]
Vi pratar lite snabbt kring varför Daniel kom in på biohacking och varför han, tillsammans med några kompisar, startade Biohacking Collective. Sen ägnar vi resten av avsnittet åt att prata om blåljusblockerande glasögon och vad de kan vara bra för och hur de fungerar.
Vår kod HÄLSOHORMONER15 gäller fram till 31/3-22 även för biohacking Collectives blåljusblockerande glasögon som ni finner på upgrit.se. Och som vanligt gäller koden också för upgrits egna produkter om du köper dem på upgrit.se.
Om ni har några frågor kan ni kontakta oss via IG eller fb, eller maila oss på [email protected]
Om ni har några frågor kan ni sända dem på DM på IG eller fb, eller maila oss på [email protected].
I avsnitt 92 återser vi en tidigare Hälsohormoner-gäst, nämligen härliga My Westerdahl!
I vårt förra avsnitt med My fick vi höra allt om hennes långa hälsoresa, och vi pratade bl.a. om sockerberoende och om PCOS (in och lyssna på avsnitt 76 om ni missat detta!). Ett år senare har det dock hänt mycket i Mys liv, som fått henne att omvärdera en hel del gällande hälsa.
Huvudfokus för första delen av vår intervju med My handlar om MATFRIHET. Det som fick My själv att gå från tankar om ”vad är det för fel på mig” till att känna sig mer trygg än någonsin i sin kosthållning, och i sin kropp.
För trots att My mådde bättre rent fysiskt av strikta dieter som ex. LCHF, så upplevde hon ett ganska ohälsosamt fokus på hälsa, där mat, vikt och träning upptog alla tankar.
I avsnittet pratar vi om hur nästan alla idag, framförallt kvinnor, befinner sig någonstans på ätstörningsskalan, med en ständig rädsla för att bli tjocka, eller att vårt fett på kroppen ska göra oss sjuka.
Matfrihet däremot är motsatsen till detta, och bygger på principerna för intuitivt ätande, vilka My har översatt och kokat ner till 5 principer.
Vi pratar om hur utmanande det kan vara att överge alla regler du satt upp kring din kost, diskuterar om det går att vara matfri trots att man följer en specifik kosthållning, om hur restriktivt ätande påverkar våra barn, både fysiskt och psykiskt, och mycket mer!
Hälsohormoner görs i samarbete med @Upgrit, som precis som vi brinner för hälsa! Såhär i vabbruari tipsar vi om kosttillskottet ”Rent Försvar”, med vitamin C, glycin och zink, samt ”Rent C-vitamin” – två boosters för immunförsvaret! Koden ”HÄLSOHORMONER15” ger er 15% rabatt på alla produkter från Upgrits egna varumärke, d.v.s. både livsmedel och kosttillskott!
Vi börjar det nya året med att berätta för er om våra egna intentioner för 2022. Vad är bra saker från 2021 som vi tar med oss in i det nya året, vad lämnar vi bakom oss och vad kan vi bli bättre på?
Vi pratar mål och intentioner, meditation och law of attraction, samt lite snabbt om kvartalsplanering. Ämnen som kan låta flummiga, men vi lovar att vi har en mening med det vi pratar om.
Om du har några frågor, kontakta oss på [email protected] eller sänd DM på IG eller fb.
Vi har kommit fram till årets sista avsnitt och i deta avsnitt 90 pratar vi med Michael och Helena från Naturalliving.nu.
Vi pratar om carnivore då både Michael och Helena ätit carnivore en längre tid och även coachar andra igenom kostomläggning för att dels läka kroppen och att se vad kroppen tål och inte tål. Vi pratar om kyla, närmare bestämt om kallbad/kalldusch och dess härliga hälsoeffekter och lite praktiska frågor kring vad som räknas som kallbad, om det ger effekt om man bara är i någon minut, om man måste doppa huvudet och kan man basta i samband med kallbad? Sen pratar vi om mindset. Om att hitta sitt inre lugn, att finna positiviteten och tacksamheten i livet.
Det är som ni hör ett fullspäckat avsnitt och vi är så glada över att få dela detta med er.
Sofia och Tine passar på att önska alla fina lyssnare ett Gott Nytt År!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 89 möter vi Johanna Hector, yogaläraren och entreprenören som gästar Hälsohormoner för att prata smart träning, och vila!
Vi får följa med på Johannas resa, från att (som så många andra, framförallt kvinnor) ha fastnat i prestationsmönster, till att hitta yogan, och så småningom arbeta med att lära ut en mer ärlig, intelligent och lekfull approach till livet, på många plan!
Vi pratar om soulwork club, den online-plattform Johanna skapat som innefattar både smart träning, mjuk yoga, meditation, soul surfing och mycket mer. Hur tränar vi smartare, inte hårdare, hur kan vi skapa balans mellan workout och workin, och vad innebär det egentligen att soulsurfa?
Sedan djupdyker vi in i en av Johannas senaste passion, som även Sofia upptäckt just via Johanna - yoga nidran! Vi pratar om både fysiska och psykiska effekter av nidran, hur man gör för att VÅGA VILA, och får massa bra tips på hur man rent praktiskt får till mer återhämtning i sitt liv.
Ett extra viktigt avsnitt för alla högpresterande, stressade kvinnor där ute som önskar sig ett lite mer lustfyllt liv, där axlarna har fått sjunka några cm (samtidigt som de fått de resultaten de strävar emot)!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi får återigen ta del av Disa Mineurs kloka ord och otroliga kunskap. I det här avsnittet pratar vi om vellförändringar och HPV. Vad är det egentlien och vad är några riskfaktorer för att få HPV. Om man väl har fått det, vad kan man göra åt det? Vi pratar dels om hur det kan gå till i vården, men också om sånt man kan göra själv i förebyggande syfte och om du redan fått cellförändringar.
Vi vill lägga in en disclaimer att varken Disa eller vi som driver Hälsohormoner uppmuntrar till att inte gå till vården eller lyssna på vad de har att säga. Vi vill endast informera och sen låta er göra era egna informerade val.
Vi pratar även lite om snippsauna, hur man kan prata med sitt/sina barn om underlivet och sex och så pratar vi kost, sömn, stress och mycket, mycket mer.
Det är ett längre och mycket matnyttigt avsnitt som vi verkligen rekommenderar att ni lyssanr på. Missa inte del 1 med Disa som var det föregående avsnittet, nr 87.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Äntligen får vi prata med Disa Mineur aka Wahini WIld Woman! Disa är sexualhälsorådgivare, lärare i fertilitetsförståelse, en av grundarna av Nordic Union for Fertility Awareness och har dessutom en bakgrund inom örtmedicin, shiatsuterapi och bioenergetics. Disa är också kunnig på så kallad snippsauna och är Vaginal Steam Facilitator och har även designat en ihopfällbar ångpall!
I det här avsnittet pratar vi fertilitetsförståelse, varför det är viktigt att veta mer än bara när du kommer att få mens, hur olika preventivmedel påverkar oss och miljön, klimakteriet, östrogendominans, stress, natural cycles och mycket mer.
Ett spännande avsnitt med mycket information!
Vill ni läsa mer om Disa kan ni hitta henne på instagram och facebook som @wahiniwildwoman och kolla in hennes hemsida https://www.wahini.se för massor av nyttig information.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu kommer den andra delen om Tines och Sofias erfarenheter av att äta en Carnivore-kost. Vi pratar om vad vi åt, lite tips, tankar och idéer, och vad våra positiva och negativa erfarenheter var av att äta en så strikt kost.
Har ni några frågor kan ni sända DM till oss på instagram eller facebook, eller maila oss på [email protected]
Nu är vi tillbaka med nya avsnitt för hösten och vi sparkar igång med avsnitt om carnivore! Både Sofia och Tine har under våren och sommaren prövat på carnivorekosten av olika anledningar och i del 1 av våra erfarenheter av carnivorekosten går vi in i detalj om våra "varför". Varför valde vi att äta carnivore under en period?
Dessutom pratar vi om vad det egentligen finns för olika sorts carnivoretyper, från väldigt strikt till det som en del kallar för "fusk-carnivore", men som fortfarande är ganska strikt om man jämför med andra kosthållningar.
Då vi hade så mycket att säga kring det här ämnet och fått så mycket frågor från er lyssnare valde vi att göra på avsnitt av ämnet Avsnitt två kommer ut om ett par veckor.
Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.
Det är dags för sommarens sista avsnitt och äntligen är Tine tillbaka i podden! Vi avslutar den här säsongen med ett specialavsnitt där vi fokuserar på ett ämne som vi tycker känns superviktigt att prata om.
I avsnitt 84 av Hälsohormoner delar vi våra topp 5-strategier för ett bättre mående. Från magen till hjärnan - vilka saker har gjort störst skillnad i våra egna liv för att minska ångest, depression och nedstämdhet?
Utan att avslöja för mycket hoppas vi att våra insikter om vad som påverkar vårt psykiska mående kan hjälpa er, eller få er att fundera över kopplingen mellan kost, rörelse, sömn, stress + och hjärnan!
Precis som vi nämner i avsnittet så uppmuntrar vi också ER lyssanre att dela ERA strateger för ett bättre mående. Lägg en kommentar på vår instagram eller facebook eller maila till oss vilka ERA strategier är. Mer information på vår instagram och faecbook-sida.
Nu tar vi semesteruppehåll!
Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.
Det är dags för den avslutande delen i Sofias hälsoresa 2.0, där vi under flera månaders tid har fått följa hur Petra från Upgrit har hjälpt Sofia att jobba med grundorsaken till flera olika hälsoproblem, som t.ex. IBS, histaminintolerans och näringsbrister.
Vi inleder del 5 med cliffhangern från förra avsnittet - vad visade egentligen Sofias återtest av SIBO?! (och har du ingen aning om vad vi pratar om - gå tillbaka och lyssna på del 1-4, d.v.s. avsnitt 79-82 av Hälsohormoner!)
I avsnittet år du även svar på frågor som: - Vad är skillnaden på metan- och väte-SIBO? - Klarar man sig med ett SIBO-test eller äe andra tester ett måste? - Varför är det så viktigt med tarmrörelser och hur kan de (kallat migrating motor complex) påverkas av saker som ätstörningar, bantning, mediciner och mellanmål?
Dessutom; mer om utrensning och olika metoder för att bli av med SIBO, vikten av att lyssna på sin kropp, påverkan av kolhydrater och socker, tips för att minska risken för återfall, och va man kan vända sig om man själv misstänker SIBO!
Alla tillskott i Sofias behandlingsplan finns att beställa på upgrit.se. Glöm inte heller våra sommarfavoriter från upgrit: ren vila, rent magnesium och rent kollagen, som du får 15% rabatt på med koden HÄLSOHORMONER15 (gäller på alla Upgrits egna produkter).
OBS! Vi vill påminna om att avsnitten med Petra och Sofia utgår från Sofias specifia bakgrund och hälsosituation just nu, samt Petras sätt att arbeta. Vill ni veta mer om vad och hur funktionsmedicin funkar generellt rekommenderar vi er att lyssna på avsnitt 74.
Om ni har frågor på något vi har pratat om i podden maila gärna till [email protected] och besök instagram- eller facebooksidan.
Detta är del 4 i Sofias hälsoresa 2.0. Hon har ätit en strikt carnivorekost i flera veckor och mått både bra och dåligt. I avsnittet berättar Sofia hur det har gått och Petra förklarar lite bakgrunden till att Sofia har mått som hon gjort. Sofia väntar nu på svar från sitt andra SIBO-test för att se om hennes veckor på en strikt carnivore-kost har gett resultat.
Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Då har vi kommit fram till del 3 i Sofia shälsoresa 2.0. Och efter förra avsnittet då Sofia fick veta alla resultat från de prover hon tagit så har Petra nu kommit fram till hur Sofia ska äta och vilka kosttillskott hon ska ta för att bland annat bli av med sin SIBO (bakteriell överväxt i tunntarmen).
Vad tror ni att Sofia ska äta, eller inte äta?
Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu har vi kommit till del 2 i Sofias hälsoresa och i det här avsnittet får Sofia reda på resultaten av alla de tester hon tagit.
Har hon problem med könshormonerna, hur ser hennes sköldkörtel ut och har hon bra nivåer av de olika B-vitaminerna, och hur var det egentligen med hennes mage, har Sofia SIBO? Alla spännande resultat får ni ta del av i detta avsnitt.
Tänk på att alla tester utgått från Sofias hälsostatus och alla råd gäller just henne.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Under våren har Hälsohormoners Sofia påbörjat en ny hälsoresa. Hälsoresa 2.0 kanske man kan kalla den. Och den här gången får ni lyssnare den unika inblicken i hur det är att gå till en funktionsmedicinsk expert! Sofia går nämligen till Petra Bouemdienne från Upgrit och får hjälp att hitta de där sista pusselbitarna mot bättre hälsa.
I detta avsnitt går Sofia och Petra igenom de prover som Sofia gjorde inför sitt första möte. Vad säger dem egentligen och hur kan de med hjälp av privresultaten gå vidare? Måste Sofia ta fler prover?
Detta blir en serie under våren och detta är alltså del 1.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu är vi tillbaka! Och i veckans avsnitt har vi med oss Camilla Ahlberg som är osteopat.
Camilla säger själv att osteopatin "handlar om att hjälpa kroppen att hjälpa sig själv. Jag vill veta VAD som smärtar, VARFÖR problemet/skadan uppkommit och HUR vi kan undvika att det kommer tillbaka."
Sofia intervjuar Camilla i avsnitt 78 och de pratar om hur en tid hos Camilla går till, hur hon behandlar sin patient/klient och vad olika smärta egentligen kan komma sig av. De pratar även om övrrörlighet och om mamma-mage-träning!
Mycket intressant avsnitt där du får med information och kunskap kring kroppen.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi får träffa Karl Hultén igen och denna gång tillsammans med den andra delen av Paleoteket, nämligen Anna-Maria Norman!
Vi fokuserar mest på sköldkörteln i detta avsnitt och Paleotekets kokbok för sköldkörteln. Vi pratar om vad sköldkörteln är för något, varför det kan bli problem och vad det då blir för problem. V snackar om koppling mellan sköldkörtelsjukdom och typ 1 diabetes och kopplingen till celiaki och olika magproblem.
Vi pratar om det Autoimmuna protokollet (AIP) och hur den kostuppläggningen skiljer sig från kosten i "Kokbok för sköldkörteln" som Karl Hultén skrivit faktadelen på, med recept av Cecilia Nisbet-Nilsson (finns med i avsnitt 22 av Hälsohormoner) och där Anna-Maria Norman var redaktör för boken. Och såklart när man pratar om sköldkörteln så pratar vi kring det här med jod. Borde man inte äta korsblommiga grönsaker (kål exempelvis) om man har problem med sköldkörteln?
Ni hör ju, ännu ett fullspäckat avsnitt!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 76 av Hälsohormoner får vi äntligen prata med efterlängtade gästen My Westerdahl!
My berättar om sin kamp att få leva genom att ändra sin kost, vilket ledde till en insikt i sockerberoende och även att bli symptomfri från flera allergier och astma. När avsnittet spelades in var My gravid med tvillingar och nu när avsnittet sänds ska hon föda inom bara ett par veckor! Hon berättar om sin kamp att bli gravid, PCOS, HA, synen på överviktiga i vården och hur det är att vara gravid med tvillingar.
Vi pratar oxå mer ingående om sockerberoende, insulinresistens och om att vara en kroppskompis. Ett avsnitt ni absolut inte får missa!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Susanna Almström är en riktig eldsjäl. Hon jobbar med barn, ungdomar, arbetsplatser och äldre för att främja en mer hälsosam livsstil. Bland annat har hon startat En sockersmart skola, Fredagsfys, skolmatslyftet, sockerskolan m.m.
I detta avsnitt pratar vi med Susanna om vad för dolt socker som kan finnas på förskolor och skolor, vi pratar om vad man som förälder kan göra för att påverka förskola/skola. Vi pratar om fredagsfys och om hur det kom till och så pratar vi om hur Susanna under den pågående pandemin ville sträcka ut en hand till de äldre.
Detta och mycket mer tas upp i avsnitt 75 av Hälsohormoner.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 74 av Hälsohormoner pratar vi med Petra Bouemedienne från Upgrit! Vi pratade även med henne i avsnitt 65.
I det här avsnittet pratar vi bland annat om varför Petra vände sig till alternativ medicin när sjukvården inte kunde hjälpa henne fullt ut. Vi pratar om funktionsmedicin, vad det är för något och vem som kan dra nytta av adet och kna det alltid vara till hjälp? Måste man ta en massa tester och vilka då i såna fall? Petra berättar hur ett besök med henne går till och så pratar vi lite kring kosttillskott.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu har vi fått prata med den glädjespridande tjejen bakom det populära instagramkontot Morotsliv, nämligen Cecilia "Ila" Lassfolk!
Ila är född och uppvuxen i svensktalande Österbotten på Finlands västkust och bor numera i Stockholm. Hon är utbildad förskollärare, specialpedagog, berörningspedagog, arbetskonsulet, diplomerad kostrådgivare och näringsterapeut! Hon vann dessutom Bästa Gröna Instagramprofil i Organic Beauty Awards 2020!
I det här avsnittet pratar vi om att kemikaliebanta. Både i köket som i alla andra delar av hemmet. Hur man kan städa ekovänligt och vad ska man tänka på när det gäller kropps- och hudvård? Vi får en hel del bra information som du som lyssnare kan ta med dig och använda i din livsstil om du vill kemikaliebanta.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi är tillbaka med ett spännande avsnitt med Anna Hallén Buitenhuis. Den här gången pratar vi om ett ämne som varit denna poddens mest diskuterade, nämligen det lymfatiska systemet.
Vi får en kort bakgrund av hur det lymfatiska systemet fungerar, vad lip- och lymfödem är för nånting och vad är egentligen myxödem? Dessutom pratar vi en del om Annas egna kosthållning som är bra för det lymfatiska systemet, nämligen ACT ALP. Och så kommer vi in på corona så här mitt under pandemin.
Ja, ännu ett fullspäckat avsnitt helt enkelt och vi hoppas ni ska tycka om det!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 71 har vi fått besök av Anna Hallén Buitenhuis som är en kvinna med många strängar på sin lyra, men i just detta avsnittet kommer vi att fördjupa oss i ADHD, ADD, autismspektrumet...ja, det Anna kallar för energibarn (eller vuxna).
Det blir prat kring hur biokemin ser ut hos en person med ADHD/ADD, vad man kan tänka på kring kosten, hur barnen kan få mer hjälp på skolan (eller vuxna på jobben), om varför barnen får utbrott, information kring gluten och mycket mer!
Detta är ett avsnitt både för dig som har ADHD/ADD eller ligger i autismspektrat, du som är anhörig till någon med dessa diagnoser eller jobbar med barn eller vuxna med dessa diagnoser.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu kommer avsnitt 2 med Martina Johansson!
I det här avsnittet pratar vi mer kring hormonell hälsa och balans som är det som är huvudämnet i Martinas nya bok hormonstark.
Vi kommer även in lite grann på autism och adhd, samt varför så många som äter en ketogen kost inte sover så bra.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu har vi fått biohack-drottningen Martina Johansson till podden!
Det blir ett avsnitt fullt med tips kring biohacking, vad det egentligen är för nånting, ketogen kost och om det passar för alla, och så pratar vi lite snabbt kring den rådande corona-pandemin.
Vi hoppas ni får mycket nyttigt ut av avsnittet.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Välkomna tillbaka till en ny säsong med Hälsohormoner!
Till det här avsnittet bad vi er lyssnare ställa frågor till oss - Tine och Sofia. Vi fick flera spännande frågor som vi svarar på i podden, bland annat mer om stress, tips för vegetarianer/veganer, prat om att hantera småbarnslivet, att ta hand om det lymfatiska systemet och mer.
Dessutom börjar vi ett nytt segment, så missa inte det!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Då har vi kommit fram till säsongens sista avsnitt och Sofia och Tine tar lite välbehövlig semester från det mesta i några veckor.
I det här avsnittet pratar vi om de produkter vi provat från upgrit i ca en månad. Har. vi känt nån skillnad, vilka produkter kommer vi fortsätta med, vilka rekommenderar vi?
Sen pratar vi om var vi ligger i vår egen hälsa just nu, vi kommer med lite sommartips och så berättar vi om våra planer (eller ikke-planer) för sommaren.
Lite allt möjligt i säsongens sista avsnitt helt enkelt!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi har äntligen kommit mer in på ett ämne som vi tror att många av er lyssnare varit intresserade av att veta mer om, nämligen klimakteriet!
Monika Björn är entreprenör inom träning och hälsa. Hon är konceptutvecklare, lärare och tränare, samt att hon driver yogalärarutbildningen Yoga247. Monika har släppt ett par yogaböcker och boken "Stark genom klimakteriet" som kom ut 2018.
Monika vill utbilda och informera kvinnor, sjukvårdspersonal, tränare med mera i hur klimakteriet fungerar, vad som händer i kroppen hos kvinnan och varför vissa symptom uppstår. Efter en egen dålig erfarenhet i vården när hon själv gick in i förklimakteriet väcktes intresset och nu utbildar och föreläser hon kring just klimakteriet.
I avsnittet försöker vi få med som mycket som möjligt, men vi skrapar bara på ytan av vad klimakteriet är, hur det påverkar oss och vad man kan göra för att må sitt bästa under övergångsperioden.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi har fått en ny sponsor! Upgrit! Vi berättade lite om vår nya sponsor i förra avsnittet och i det här avsnittet intervjuade vi Petra Boumedienne som är en av produktutvecklarna på Upgrit och även Funktionsmedicinsk Terapeut och lärare på Paleo Institute och Funktionsmedicinska institutets yrkesutbildningar.
I det här avsnittet pratar vi om Upgrit som företag, om deras produkter, föreläsningar och mycket mer. Petra pratar även om något vi inte haft med så mycket i podden, nämligen det väldigt manliga hormonet Testosteron (även om kvinnor också har det). Vi pratar om hur mäns testosteronnivåer är lägre i 30-årsåldern än de varit tidigare, vi snackar övervikt och testosteron och om det manliga klimakteriet bland annat. Superspännande!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Äntligen ett nytt intervju-avsnitt och den här gången pratar vi med den färgglada konstnären, kostrådgivaren och författaren Tina Haldorsson från colorfulhealth.se.
Vi pratar med Tina om sin resa med hormonell obalans och hur den påverkat henne under många år. Hur hon prövat vegetarisk kost med mejerier och ägg för att vara hälsosam, om en otrolig trötthet och en konstant "talande" hjärna som varit svår att stänga av. Om att pröva olika dieter och komma fram till nåt som passar henne och som hjälpt henne må mycket bättre.
Mycket inspirerande intervju med härliga Tina!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Här kommer andra delen om vegetarisk kost, avsnitt 63. Vi fortsätter diskussonen kring olika vegetariska alternativ som tofu, tempeh, quorn, natto, oumph och annat. Vi snackar vidare om hälsa och den vegetariska kostens påverkan på fertilitet. Vi pratar oxå lite kring miljö och går igenom lite påståenden om att äta kött.
Med dessa avsnit hoppas vi kunna inspirera er att läsa mer kring vegetarisk kost och ta ett välinformerat beslut i om du vill äta mer vegetariskt/veganskt eller ej.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi har en tendens att få lite långa avsnitt när vi nördar ner oss så detta avsnitt om vegetarisk kost blev också indelat i 2 delar.
I det första avsnittet pratar vi om vad vegetarisk kost egentligen är för något. Äter man ägg då? Dricker man mjölk? Vad för vitaminer och mineraler kan det bli svårt att få i sig via en vegetarisk kost, kan man få i sig tillräckligt med biotillgängligt protein, och kan man äta en paleolitisk vegetarisk kost? Vi pratar också lite om antinutrienter och oxalater.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vad är egentligen fett, vilka olika sorters fetter det finns och varför kroppen behöver fett för optimal hormonell hälsa och bland annat för viktnedgång. Vad det betyder att vara en fettförbrännare istället för en sockerförbrännare?
I förra avsnittet pratade vi om vad socker är för nånting, vad det finns för olika socker och mycket annat. Ett mer nördigt avsnitt.
Detta avsnitt blir också nördigt när vi pratar om artificiella sötningnsmedel, sockeralkoholer, kort om kortisol och vilka sockersorter som anses ok inom paleo. Vi pratar ocksp om sötsug och tips på att hantera sötsug, samt snack om sockerberoende och vår egen sockerkonsumtion.
Vi sänder detta avsnitt på skärtorsdag och under särskilda omständigheter på grund av covid-19 och en massa karantän runtom i världen. Vi hoppas att det gör att många köper mindre godis i år. =o) Lyssna gärna på vårat påskavsnitt 31 för mer kring att hantera godis och socker i påsk.
Glad Påsk alla fina lyssnare!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vad är egentligen fett, vilka olika sorters fetter det finns och varför kroppen behöver fett för optimal hormonell hälsa och bland annat för viktnedgång. Vad det betyder att vara en fettförbrännare istället för en sockerförbrännare?
Vi är tillbaka efter ett längre uppehåll och vi gör det med en smäll i form av nördiga avsnitt om socker och sötningsmedel. Denna vecka får ni del 1 i detta ämne.
Vi tar upp vad scker är för nånting, hur det påverkar oss, vad för olika slags socker det finns och vi nördar ner oss lite extra i fruktsocker.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Här är del 2 av vårat samtal med Linda Öhrn.
I detta avsnittet tar vi lyssnarnas frågor och pratar en del kring de frågorna. Sen berättar Linda vad det är hon jobbar med och lite om hur det går till.
Hoppas ni ska tycka om avsnittet!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Ett mycket känslosamt avsnitt av Hälsohormoner tillsammans med Linda Öhrn, terapeut med andning och traumareleasehealing som secialitet.
Linda jobbar idag med Anders Lönedal och det var tillsammans med Anders som de fann ut hur Linda skulle kunna ta sig från kanten av döden tillbaka till livet. Och det är just det som detta avsnitt handlar om. Lindas väg tillbaka till livet. Hennes resa som banat väg för så många andra med lip- och lymfödem. Visdomsord om att lyssan på kroppen, inte stressa med egenvård och en specifik kost. Kroppen klarar sig själv och talar till oss. Omprogrammering och avprogrammering.
Linda pratar lite om vad lip- och lymfödem är för nånting, men om du vill veta mer om det kan du lyssna på våra avsnitt med Anders Lönedal.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Nu har vi kommit till det tredje och sista (för den här gången) avsnittet med Anders Lönedal.
I avsnitt 57 av Hälsohormoner pratar vi en hel del om det lymfatiska organet appendix och dess betydelse för tarmfloran, samt hur tarmflora påverkar vår psykiska ohälsa.
Får alla problem efter en blindtarmsoperation och om man har opererat bort sin appendix, kan man göra nåt för att främja sin tarmflora till det bättre?
Och hur hänger egentligen psykisk ohälsa, IQ och demens ihop med tarmfloran? Detta och mer pratar vi om i avsnittet.
Vi hoppas ni ska tycka om det!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi fortsätter med del 2 utav 3 i höstens intervjuserie med Anders Lönedal från Coolmind. Även i detta avsnitt utgår vi från ämnet stress, men i avsnitt 56 får vi höra om kopplingen till lymfvätskan. För lymfvätskan, interstitialvätskan, vävnadsvätska, eller den extracellulära vätskan (kärt barn har många namn!) är ju en väldigt viktig del av kroppens immunförsvar, men kanske en lite bortglömd sådan? Anders förklarar hur vår livsstil på olika sätt (bland annat genom andning och stress...) kan påverka blodets pH-värde, så att lymfvätskan försuras vilket i sin tur påverkar miljön runt våra celler. Och när cellväggarna blir tjockare så blir det svårare för ämnen att komma in i cellen, något som bl.a. kan störa insulinreceptorerna och därmed öka risken för diabetes typ 2, eller på sikt leda till näringsbrister. Andra ämnen som avhandlas i detta avsnitt är att äta jord, metabol acidos och alkalos, vegetarisk kost, hyper- och hypoventilering, mitokondrier, skogen, kejsarsnitt, och mycket mer!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Om det är nåt vi återkommer till i podden så är det stress. Men stress har en sån otrolig makt över oss och påverkar oss så mycket att det blir ett av de viktigaste ämnena.
I avsnitt 55 av Hälsohormoner pratar vi med Anders Lönedal igen! Den här gången pratar vi om mastceller, histamin, mastcellsaktiveringssyndrom, om mastcellers inverkan på allergier, eksem, psoriasis, psykisk ohälsa och mycket, mycket mer...
"Mastceller ligger där och väntar på parasiter. Så kommer det en parasit och då är det inte bara en mastcell som tänker den där rackaren ska vi ta utan ALLA vaknar och i och med att de finns precis överallt i oss så får det ju konsekvenser. Det är en hel del allvarliga diagnoser idag som kopplar till mastcellsaktivering, inte bara allergier. Endometrios till exempel med störningar i slemhinnan med ärrbildningar och såna saker..." - Anders Lönedal
Vi tror att ni kommer tycka mycket om detta avsnitt.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I vårat andra avsnitt om fett tar vi upp varför vi vill undvika vegetabiliska oljor, omega 6 och transfetter, samt vilket fett vi rekommenderar i matlagning. Vi pratar om att köpa eko eller inte, lite om skilnaden mellan lchf, paleo och keto och vilka personer som kan må bäst av mycket eller lite fett.
Avsnitt 54 blir fett!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vad är egentligen fett, vilka olika sorters fetter det finns och varför kroppen behöver fett för optimal hormonell hälsa och bland annat för viktnedgång. Vad det betyder att vara en fettförbrännare istället för en sockerförbrännare?
I avsnitt 53 av Hälsohormoner försöker Sofia och Tine förklara varför fett är så bra och slå hål på myten om att mättat fett är dåligt...om ni inte redan visste det. ;o)
Vi har gjort detta till två kortare avsnitt istället för ett långt avsnitt. Det är för att avsnitten inte ska bli för långa och tunga, och för att det är ett stort ämne som det finns mycket att säga om!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Avsnitt 52 av Hälsohormoner blir det sista avsnittet för säsongen och det blir del 2 i vår interju med Kristin Scherdin från Hälsotugg.
Kristin är utbildad Hälsopedagog vid Göteborgs universitet, licenserad Personlig Tränare och även utbildad till Kostrådgivare och Hälsocoach via Institute of Integrative Nutrition i New York.
I del två med Kristin snöar vi in helt på eteriska oljor. Vad de är för nånting, hur de kan hjälpa och stötta dig i vardagen, vilken olja som kan vara stöttande vid illamående eller matsmältningsproblem och så bad vi Kristin lista sina 5 favoritoljor.
Ett avsnitt som definitivt fick både Sofia och Tine mer intresserade för eteriska oljor.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 51 av Hälsohormoner pratar vi äntligen med Kristin Scherdin från Hälsotugg, en av vra önskegäster!
När vi pratade visade det sig att vi hade så mycket att prata om så det blev två avsnitt. I detta första avsnitt pratar vi med om Kristins personliga resa med PCOS, missfall, giftminimering både i hemmet och med produkter för kroppen, om kostomläggning och om Tiny House.
Ett riktigt inspirerande avsnitt med Kristin där hon pratar om att se på helheten, inte bara kosten, för att få ett mer giftminimerat liv och ett liv med mer tid för familjen.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vad vi lägger ut på sociala medier speglar inte hela sanningen. Inte alltid i alla fall. Man kan känna sig otillräcklig när man ser hur perfekt andra äter, tränar, sover och vilar och bli stressad över sina egna korttillkommor.
I avsnitt 50 av Hälsohormoner försöker Sofia och Tine slå hål på bilden av att vi lever 80-100% perfekta liv. Vi gör många misstag, vi har många dåliga vanor, men även fler bra vanor.
Vi delar med oss av allt detta i veckans avsnitt.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Xenohormoner och fytoöstrogener, har ni hört om det? I dagens avsnitt pratar vi om saker man kan göra för att giftminimera hemmet, eller giftminimera städningen hemma så att hemmet blir en bättre miljö att vara i. För vi spenderar ändå mest tid hemma.
Vi pratar om hur du får i dig dessa främmande hormoner, vi pratar om vad du kan använda för produkter istället för de med giftiga kemikalier i och så får ni handfasta tips på hur ni kan städa med diverse produkter.
Glöm inte papper och penna, detta är ett riktigt matigt program.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Det blir en hel del tips och tricks i avsnitt 48 av Hälsohormoner. Vi pratar Lifehacks för att du ska kunna få det lite enklare i vardagen när du vill påbörja ett mer hälsosamt liv.
Vi tar upp saker som kan förenkla med både kost, rörelse, sömn och stress, ger dig konkreta tips och även råd kring hur vi brukar tänka och göra i vardagen.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I veckans avsnitt pratar vi om ännu ett mål som många tycker kan vara lite svårt när de ändrar sin kost; mellanmål.
Dels kommer vi med konkreta tips kring vad man kan ha som mellanmål som mättar lite mer, och så delar vi våra tankar kring mellanmålets vara eller inte vara och när det kan vara bra att ta ett mellanmål och när man faktist inte behöver det.
Alla är så olika och medan en del verkligen "måste" ha sitt mellanmål klarar sig andra utan det helt och hållet och äter endast 2-3 gånger per dag. Man får lyssna på sin kropp.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
De allra flesta har en eller ett par favoritfrukostar. Kanske en favorit i veckan och en på helgen till och med. Men vd händer när man då ska börja äta mer hälsosamt och frukosten inte riktigt är så näringsmässigt bra som man trodde?
Många har problem med just frukosten när de ska läga om sin kost och i avsnitt 46 av Hälsohormoner pratar vi om en god sammansättning av frukost och så komer vi med massor av idéer för en god start på dagen, vare sig du äter den 7 på morgonen eller senare.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
En av våra mest lyssande poddar har varit med Jenny Koos, och nu är hon tillbaka!
I avsnitt 45 av Hälsohormoner pratar vi med Jenny Koos om sköldkörteln. Vad sköldkörteln gör för nånting, hur sköldkörtelhormonerna fungerar, hur man mäter sköldkörtelhormonerna och vilka det är man ska mäta! Vi pratar även en hel del om jod som är ett mycket viktigt hormon för sköldkörteln och om dess antagonist fluor. Du får en förklaring till vad hypotyreos och hypertyreos är för nånting och så pratar vi om ett av de vanligaste läkemedlen för hypotyreos - levaxin. Hjälper det verkligen? Och hur är det med östrogendominans?
Detta och mycket mer pratar vi om i detta avsnitt med Jenny Koos.
“Jod, selen, järn, zink, B komplexet, alltså olika B-vitaminer, och D-vitamin - det är såna saker som sköldkörteln behöver och det är såna saker som vi också har en väldigt brist på.”
- Vi ber om ursäkt för det dåliga ljudet i början av podden. Vi fick spela in över skype på grund av sjukdom -
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Avsnitt 44 av Hälsohormoner är ett avsnitt med frågor och svar med Anders Lönedal!
Det kom in så mycket frågor till Anders att vi bestämde oss för att göra ett helt avsnitt tillägnat era lyssnarfrågor.
Det blir allt från frågor om lipödem, om sömn, om stress, andning, barn och ungdomar och hur de påverkas av dagens samhälle, pms...allt! Ett fullspäckat avsnitt helt enkelt.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 43 av Hälsohormoner säger vi välkommen tillbaka till Anders Lönedal! Avsnitten med Anders har blivit våra mest populära i podden.
Anders är psykofysiolog och specialist på kopplingen mellan adningen och välmående.
Han tar med oss på en resa genom det glymfatiska systemet, som man skulle kunna säga är hjärnans lymfatiska system. Anders förklarar vad som händer med hjärnan när vi sover och varför sömn är så otroligt viktigt för oss!
Dessutom pratar vi om stress, ångest, depression och om psykofarmaka och dess påverkan på hjärnan. Och såklart om andningen för att få ner kroppen i varv för att många av våra system ska kunna fungera optimalt.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 42 av Hälsohormoner pratar vi om stress igen och vi tar upp utmattningssyndrom, varningssignaler, egna erfarenheter och dagens samhälle.
Något vi vill att alla ska ta med sig från avsnittet är "stressa inte över att du inte ska stressa" Hitta ditt inre lugn och var snäll mot dig själv.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Julen står för dörren och i avsnitt 41 av Hälsohormoner pratar vi nåt som många tycker hör julen till och andra får ångest av, nämligen alkohol.
Vi pratar om vad alkohol är för något och vad som händer i kroppen när vi dricker alkohol. Vi tar upp dess negativa effekter och ser på om det även finns postiva effekter av alkohol.
Dessutom blir Sofia och Tine personliga igen och berätar om sina erfarenheter kring alkohol och sin familj, om barndomen och hur deras upplevelser format deras förhållande till alkohol idag.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Sofia och Tine vill önska alla Hälsohormoner-lyssnare en riktigt God Jul och ett Gott Nytt År!
I avsnitt 40 av Hälsohormoner pratar vi om stress.
Det finns så mycket som påverkar hur vi mår och stress är verkligen en stor del av det. Vi är skapta att tåla stress, men då i form av en akut stress och efteråt måste vi vila länge för att ta igen oss. Men idag lever många i en kronisk stress.
Vi pratar om vad osm händer i kroppen när vi stressar och om hur viktigt sömn och kosten är, bland annat, för att hantera stress och kunna reducera den.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 39 av Hälsohormoner blir det väldigt personligt när vi pratar om kroppshets.
Vi pratar om hur man pratar om sin kropp, vad man säger till andra om deras kroppar och Sofia och Tine berättar om deras resor med sina kropar och hur de sett och ser på sina kroppar. Som sagt, ett väldigt personligt avsnitt.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 38 av Hälsohormoner pratar vi om inget mindre än kalcium!
I avsnittet pratar vi om vaför kalcium är viktigt för oss och att man inte bara behöver äta mejerier för att få i sig det. Vi tar upp problem med att få i sig för lite kalcium, men också att få i sig för mycket, även om det sistnämnda är svårare, samt vad som hämmar och stimulerar upptaget.
Varför är Vitamin D och vitamin K viktigt för kalciumupptaget? Det och mycket mer får du reda på i avsnittet. Sofia och Tine pratar också om mejerier och kalcium.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi är tillbaka!
I avsnitt 37 pratar vi om varför vi tog ett mycket längre uppehåll än vi planerat och hur våra somrar gick. Följde vi våra egna råd från sista avsnittet innan uppehållet eller gick det inte alls bra?
Vi pratar om nyheter för oss i våra liv och om ett nytt segment hos Hälsohormoner.
Hoppas ni ska tycka om avsnittet och vi önskar er alla välkomna tillbaka till Hälsohormoner!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 36 av Hälsohormoner har vi kommit fram till säsongens sista avsnitt.
Ända sen podden kom ut för första gången i början av 2017 har vi kommit ut med nya avsnitt regelbundet, men nu tänkte vi ta ett sommaruppehåll. Och i andan av sommaren pratar vi i det här avsnittet om hur man kan äta bra mat när man är på resande fot eller kommit fram till sitt resmål.
Det blir tips på hur man kan packa och ta på flyg, tåg, bil, buss och på längre resor både internationellt och nationellt. En hel del tips och tricks med andra ord!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 35 av Hälsohormoner får vi höra Tines förlossningsberättelse.
Det blir prat om förväntningar, om förlossningsbrevet, men också hur förlossningen blev och om det gick att ha en naturlig förlossning. Ett ganska utlämnande avsnitt för Tine, en personlig berättelse, men också lite information om olika saker att tänka på under en förlossning.
De vi pratar om i avsnittet är på inget sätt ett pekfinger till någon, och vi ber alla att själva läsa på och ta informativa beslut angående sin förlossning.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 34 gästas Hälsohormoner återigen av de två doulorna Frida Viibus Lundgren och Vicky B James.
Den här gången pratar vi om amning då både Frida och Vicky är hjälpmammor via amningshjälpen. Vi går igenom vad amning egentligen är för nånting, vad “de 9 stegen är”, vad man kan tänka på för att få igång sin amning, varför amning är så nyttigt, vad det eventuellt kan finnas för negativa sidor, vad ett “bra tag” är för något och så tar vi lite snabbt upp det här med ersättning också.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 33 av Hälsohormoner pratar vi om nånting som sker i kroppen hela tiden och som vi knappt tänker på, nämligen matsmältningen.
Vi går igenom vilka organ som är involverade i matsmältningen och följer matens väg från tallriken till toaletten. Vi pratar om vad som kan hända om matsmältningen inte fungerar som den ska och så ger vi lite tips på hur du kan hjälpa matsmältningen.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 32 gästas Hälsohormoner av de två doulorna Frida Viibus Lundgren och Vicky B James och vi pratar om deras yrke; doula.
Både Vicky och Frida har andra jobb vid sidan av sitt doulande, men trots det doular de nästan ett par, eller en ensamstående kvinna, i månaden! Vi pratar om vad en doula är för något, hur man kan bli doula, vad en doula gör före, under och efter en förlossning, vad doulaeffekten är för nånting och mycket, mycket mer.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 31 av Hälsohormoner är det snart påsk och detta pratar vi om i podden och fokuserar på ett av de livsmedlen som det äts mycket av vid påsk; ägg!
Vi pratar om äggets uppbyggnad, varför det är så nyttigt, hur hönsen har det och vad de olika beteckningarna på äggen och äggpaketen betyder och så kommer vi med lite tips till påskbuffén!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 30 av Hälsohormoner pratar vi om koffein!Många dricker koffein dagligen, och vissa kan bara inte vara utan sin kick på morgonen i form av kaffe exempelvis, eller behöver dricka energidryck inför ett gympass, eller ta en kopp té när tröttheten kickar in.I det här avsnittet försöker vi reda ut vad koffein har för effekt i kroppen, vad koffeinets halveringstid är, hur mycket koffein dessa olika drycker innehåller, och mer.Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 29 av Hälsohormoner pratar vi med Catharina och Cecilia från Paulsson Paleo.
Paulsson Paleo är ett företag som drivs av familjen Paulsson! De har börjat helt från början på en gård tillsammans där de nu har grisar, får, höns och odlar en massa goda grönsaker och örter.
I avsnittet pratar vi om hur man gör för att bli självförsörjande och om Paulsson Paleo är självförsörjande än. Dessutom pratar vi om fermentering, om yoga, deras Bed & Breakfast, barfotalöpning och mycket mer!
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 28 av Hälsohormoner pratar vi om den viktiga mineralen Magnesium!
Vi pratar om varför magnesium är viktigt, vad det har för verkan i kroppen, hur man kan må om man har för lite magnesum i kroppen och vad som händer vid för stora doser av det.
Det är så många idag som har för lite magnesium i kroppen, och som kanske tar tillskott, men som inte vet vad det egentligen är bra för. Vi försöker bena ut detta för er.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 27 av Hälsohormoner pratar vi med Märta Jansdotter; VD för Gröna Gårdar och dotter till en av företagets grundare.
Detta är del 2 av 2 av intervjun med Märta.
Vi dyker rätt in i intervjun och Märta förklarar vad de olika delarna är på djuret och hur man kan tillaga dem. Vi tar också upp samhällsfrågor, svensk mat och Gröna Gårdars försäljnign av lamm och kyckling, samt deras önskan att kunna sälja bra griskött till kunderna.
Vi hoppas ni ska få ut en massa bra fakta och hopp och kunskap från det här avsnittet.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 26 av Hälsohormoner pratar vi med Märta Jansdotter; VD för Gröna Gårdar och dotter till en av företagets grundare.
Vi pratar om vad Gröna Gårdar gör för något, det vill säga föder upp djur på artegen föda, exempelvis gräsuppfödda kor. Diskussionen följer företagets utveckling, vad som menas med gräsuppfött och så går vi in på en mycket intressant diskussion kring våra jordar och hur de påverkas av olika sorters odling och djuruppfödning.
När man pratar kött är det nästan svårt att inte prata om alla tidningsrubriker kring rött kött och cancer, så det pratar vi om, samt metangasen som många pratar om när det gäller att alla borde äta mindre kött eller sluta helt.
Detta är del 1 av 2 av intervjun.
Vi hoppas ni ska få ut en massa bra fakta och hopp och kunskap från det här avsnittet.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 25 av Hälsohormoner har vi redan närmat oss slutet på 2017 och snart är det dags att ringa in 2018.
I andan av detta pratar vi om nyårslöften!
Vi pratar om hur man kan planera sina löften, eller mål, för att få större chans att de ska hålla än att bara komma på ett löfte/mål några minuter innan tolvslaget. Vi ger konkreta tips på hur du kan tänka kring löften/mål som gäller kost, träning, stress eller sömn. Men tipsen kan även fungera för andra typer av löften eller mål som du kanske har med det nya året.
Vi tar även upp hur din personlighetstyp kan påverka hur väl du klarar av att hålla löftena/målen, samt om planer för eventuellt "misslyckanden" eller hur organiska mål är och kan förändras under tiden.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Ett riktigt Gott Nytt År från oss till er!
I avsnitt 24 av Hälsohormoner pratar vi med Katarina Skogfält; legitimerad sjuksköterska med specialistkompetens inom intensivsjukvård, samt har en egen mottagning och hemsidan atdigfriskare.se
I det här avsnittet pratar vi om diabetes, men det är så mycket mer än vad skillanden är mellan typ 1 och typ 2 diabetes. Vi pratar om hur hormonerna fungerar hos en frisk människa vs en som har diabetes, vi pratar om träning och diabetes, ketos och ketoacidos gräver vi ner oss i lite, samt att vi diskuterar diabetssjukvården och hur det ser ut på skolorna med kunskap kring denna allvarliga sjukdom. Ett mycket intressant och faktaspäckat avsnitt som är längre än det flesta av våra avsnitt här på Hälsohormoner.
Vi hoppas ni ska få ut en massa bra fakta och hopp och kunskap från det här avsnittet.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
Vi närmar oss advent med stormsteg och även julen står för dörren. I avsnitt 22 av Hälsohormoner tar vi upp allt kring advent och jul som kan orsaka både en stress på grund av allt man ska hinna med, men också en stress vad gäller de tman stoppar i sig.
Vi kommer med konkreta tips för att ändå hålla maten så ren som möjligt, men också tips på hur du kan planera, eller kanske hur du kan tänka kring de val du gör under den här sockerstinna perioden.
Om du går in på Hälsohormoners facebooksida får du flera recept.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 22 av Hälsohormoner pratar vi med Cecilia Nisbet Nilsson; kostrådgivare, hälsoonsult och författare, samt grundare av Swedish Paleo och Paleoklubben.
I det här avsnittet pratar vi om autoimmuna sjukdomar igen, men vi nördar inte ner oss i VAD en autoimmun sjukdom är eller hur det fungerar (för mer information om just det, lyssan på avsnit 18 med Karl Hultén), istället får vi superbra, handfasta tips från Cecilia om hur man faktist kan äta på autoimmun kost för att bli symptomfri från sina autoimmuna sjukdomar!
Bland annat pratar Cecilia om hur man får till umamismaken när man utesluter bland annat tomater ur kosten, hur man får kokos att inte smaka så mycket kokos, vi pratar såser och röror och mycket, myckt mer. Ett perfekt avsnitt för dig som vill börja med autoimmun kost och få en massa inspiration och börja tänka positivt på kostomlägget, inte se det som jobbigt och negativt.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 21 av Hälsohormoner pratar vi förkylning!
Vi är mitt uppe i förylningstider och vi reder ut hur det kommer sig att hösten, vintern och våren innebär mer förkylningar. Vi pratar om hur man kan förebygga sjukdom och vad man kan göra för att lindra om man ändå blir förkyld.
Som vi nämner i avsnittet är vi inga läkare, och blir man väldigt sjuk är det klart man ska uppsöka sjukvården. Men det finns otroligt mycket du kan göra själv hemma innan du vänder dig till sjukvården. I det här avsnittet kommer vi med en massa tips för att du ska kunna se efter din egna hälsa först.
Om ni har frågor om något vi pratar om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt tugo av Hälsohormoner pratar vi med Åsa Rylander från Exactmove.
I det här avsnittet pratar vi om naturlig rörelse, vad det är för någonting och hur du kan få in motion i vardagen. Vad är paleo-walking, MoveNat och vilka är våra naturliga rörelser? Samt att vi tar upp det här med att träna med en teknik som kanske inte är så bra, är det bättre att bara träna eller borde man kanske få hjälp?
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt nitton av Hälsohormoner pratar vi om omega 3 och omega 6.
Vi pratar om vad omega 3 och 6 är för något, hur de fungerar i kroppen, i vilka livsmedel du finner dem och så tar vi upp frågan om tillskott.
Om ni har frågor om något vi pratar om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt sjutton av Hälsohormoner pratar vi med Karl Hultén; biomedicinare, forskare, författare och expert på autoimmuna sjukdomar
I det här avsnittet pratar vi just om autoimmuna sjukdomar – vilka sjukdomar räknas som autoimmuna, hur uppkommer dem, och hur kan man med kostens hjälp råda bot på dem? Autoimmuna sjukdomar innebär att vårt immunförsvar vänder sig emot vår egen kropp. Detta kan leda till en rad olika hälsotillstånd - allt ifrån försämrad maghälsa och hormonproblem till reumatiska sjukdomar och psykiska besvär. I avsnittet förklarar Karl vad AIP (autoimmun paleo eller autoimmuna protokollet) är, och varför det kan vara en lämplig kost för personer med en autoimmun sjukdom. Förutom ovanstående pratar vi också AIP vid graviditet, varför barn sällan föds med autoimmuna sjukdomar, varför baljväxter inte är en del av det autoimmuna protokollet och mycket mer.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt sjutton av Hälsohormoner pratar vi om salt.
Salt är livsnödvänfigt för våra cell- och nervfunktioner bland annat.
I det här avsnittet pratar vi om vad salt är för något, vad som händer om man får i sig för mycket vs för lite, skillnaden på olika salter, vad jod är för något och varför det är så viktigt för oss. Och så kommer vi med lite tips och tricks.
Om ni har frågor om något vi pratar om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt sexton av Hälsohormoner pratar vi om järn.
Järn är superviktigt för oss, men tyvärr är det många som går runt med järnbrist utan att veta om det. Och det är långt fler som drabbas än veganer och gravida, vilket vi reder ut i avsnittet. Dessutom förklarar Sofia skillnanden mellan hemjärn och icke-hemjärn samt vad man ska tänka på när man äter olika järnkällor. Det är alltså inte bara att äta protein och tro man får i sig det man behöver!
Om ni har frågor om något vi pratar om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt femton av Hälsohormoner pratar vi med Magnus Björkholm från sko- och rörelsebutiken Free:foot.
Magnus pratar om var minimalistiska skor är för något, för- och nackdelar med dem och "vanliga" skor. Han pratar om hur foten fungerar, hur du kan stärka upp den, saker att tänka på när du börjar med minimalistiska skor vare sig du går eller springer och om rörelseanalys i deras butik. Vi pratar också om hur minimalistiska skor kan hjälpa pumpen i dina vader att arbeta med effektivt än om du går med "vanliga", stumma skor och hur barn är en förebild när det gäller rörelse. Och så svarar Magnus på frågor från er lyssnare, samt mycket mer.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt 14 pratar Sofia och Tine om semester och sommar. Är det samma sak, eller borde man kanske tänka efter att ens semestervanor inte spiller över hela sommaren som ändå pågår i minst 90 dagar? Vi pratar om sommar, semester och hälsa. Hälsosamma val när man ändå vill mysa till det och njuta av det goda i livet. Och så berättar vi vad vi har för planer under sommaren.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt tolv av Hälsohormoner pratar vi med Anders Lönedal igen; psykofysiolog med huvudområde kring hur andning påverkar olika funktioner i kroppen.
Anders är utbildad via Karolinska Institutet och sitter på en otrolig kunskap om kroppens olika funktioner och kanske speciellt kring det lymfatiska systemet, vilket dessvärre är väldigt bortglömt i dagens medicin. I det här avsnittet går vi djupare in på vad ödem är för något och vilka olika sorters ödem det finns, hur det uppstår och så en massa handfasta tips från Anders på hur du kan förebygga det eller ta hand om det om du redan fått ödem. Som vanligt med Anders blir det prat om livet i allmänhet också.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt tolv av Hälsohormoner pratar vi med Anders Lönedal; psykofysiolog med huvudområde kring hur andning påverkar olika funktioner i kroppen.
Anders är utbildad via Karolinska Institutet och sitter på en otrolig kunskap om kroppens olika funktioner och kanske speciellt kring det lymfatiska systemet, vilket dessvärre är väldigt bortglömt i dagens medicin. I det här avsnittet berättar Anders om vad det lymfatiska systemet är för något, hur det fungerar, samt varför det är så viktigt att vi får igång vårat lymfatiska system och vad som händer om lymfvätskan stagnerar bland annat.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt elva av Hälsohormoner introducerar jag en ny poddvän! Det är så kul att samarbeta med andra och kunna dela med sig av information och kunskap och komplementera varandra.
Så mycket mer kommer inte att avslöjas utan ni får lyssna på avsnittet för att höra vem den nya medarbetaren i podden är!
Om ni har frågor, tips på gäster eller ämnen i podden kan ni maila till [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
I avsnitt tio av Hälsohormoner pratar Tine ännu en gång med Jenny Koos; Sexualhälsorådgivare (Justisse HRHP), Doula, ThaiYoga-massör, Friskvårdshandledare, Lärare Justisse College.
Den här gången pratar vi om graviditet, hur du kan stödja kroppen innan och under, Jennys tankar kring förlossning, ett friskt förlossningsförlopp, hon berättar om sin egna förlossning och så pratar vi om amning och anknytning.
I avsnitt nio pratade vi mer om fertilitetsförståelse och saker man kna göra för att främja sin fertilitet så lyssan gärna på det avsnittet innan ni lyssnar på detta avsnitt.
Lyssna gärna på avsnitt åtta med Therese Renåker också för mer ingående information om hur våra känshormoner fungerar och vi rekommenderar även avsnitt 59 och 63 av podden Hälsohormoner för mer ingånde information om hur cykeln fungerar samt om fertilitetsförståelse.
Om ni har frågor om något vi pratat om i podden maila gärna på [email protected] och besök instagram- eller Facebooksidan.
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.