Sveriges 100 mest populära podcasts

Psykologipodden

Psykologipodden

Psykologipodden drivs av psykologstudenten Jacqueline Levi och blandar intervjuer, samtal och faktapresentation med experter, organisationer och andra framstående personer för att tillgängliggöra psykologisk kunskap. Vi pratar om allt från stress och ångest till ätstörningar och självmord i ett försök att öka förståelsen och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

psykologipodden.libsyn.com/podcast

Avsnitt

68. Klas Bergling om Tim Bergling ? Avicii, och stiftelsens arbete

I dagens avsnitt berättar Klas Bergling om sin son Tims liv och stiftelsen Tim Bergling Foundations arbete. Vi talar även om sorg, ungas hälsa och att våga prata om sitt mående.

Stödlinjer:

Vid akut situation, ring 112

Mind, Självmordslinjen ? Ring 90 101 eller chatta

BRIS, för barn och unga ? Ring 116 111 eller chatta

 

2021-10-07
Länk till avsnitt

Övning: Låt dina tankar vara

Tankar snurrar gärna runt, runt ? som en bil som kör varv efter varv i en rondell, utan att hitta ut. Det gäller framför allt tankar som gör oss oroliga eller ger oss ångest.

Du ska få öva på att inte dras med i dina tankar. På att ta ett steg tillbaka, och istället testa att bara lägga märke till att du tänker.

Du kan till exempel använda dig av den här övningen när du märker att tankarna snurrar och du har svårt att fokusera.

2021-03-19
Länk till avsnitt

Meditation: Slappna av i hela kroppen

När vi är stressade och oroar oss har vi en tendens att bli spända. Det är kroppens sätt att göra sig redo för att fly eller slåss.

Ett sätt att bli mer medveten om hur din kropp reagerar är att aktivt jämföra hur det känns när kroppen är spänd, och hur det skiljer sig från när kroppen är avslappnad.

2021-03-09
Länk till avsnitt

4. Antikroppar, immunitet och vaccin enkelt förklarat av doktor Richard Levi

[]
2020-04-30
Länk till avsnitt

3. Corona - varför drabbas alla så olika? Doktor Richard Levi förklarar

[]
2020-04-30
Länk till avsnitt

2. Skillnaden mellan virus och bakterier. Doktor Richard Levi förklarar

[]
2020-04-30
Länk till avsnitt

1. Vad är en infektion? Doktor Richard Levi förklarar

[]
2020-04-30
Länk till avsnitt

67. Om oro och hur du slutar oroa dig

Psykolog Marcus Rosander gästar för att prata om oro. Vad är egentligen oro? Hur skiljer det sig från ältande? Är oro okontrollerbart? Går det att sluta oroa sig? Och oro är väl hjälpsamt - åtminstone ibland? 

2020-03-23
Länk till avsnitt

Kroppsscanning - sov och slappna av

En kroppsscanning för dig som vill utforska ditt inre landskap samtidigt som du får komma till ro och slappna av i hela kroppen.

2020-03-22
Länk till avsnitt

66. Jonatan Unge om att må bra och dåligt

Jonatan Unge gästar Psykologipodden för att prata om allt från psykologisk behandling, känslor, brustna hjärtan och barn, till att smickra Gud, var dialekten kommer ifrån, och såklart - måendets betydelse för komedin. 

2020-01-26
Länk till avsnitt

65. How to practice presence and mindfulness

Mollie Mendoza takes us through parts of her own journey towards moving to a place where her thoughts, stories, and anxieties no longer solely define her experience. She describes it as a "constant practice of unwiring my own conditioned brain patterns: it is hard work, and incredibly gratifying". 

2020-01-09
Länk till avsnitt

64. Michael Pollan on psychedelics, consciousness and mental health

In this exclusive interview with Michael Pollan we learn about how to change your mind - what the new science of psychedelics teaches us about consciousness, dying, addiction, depression and transcendence.

2019-12-17
Länk till avsnitt

63. Integration - allt du behöver veta

Äntligen är Vilhelm Skoglund från Nema Problema tillbaka, den här gången för att prata om migration och integration. Vad är "den tillfälliga lagen"? På vilka grunder kan en få uppehållstillstånd? Är det sant att alla invandrare är lågutbildade och arbetslösa? Och vad menas egentligen med integration? Kort och gott - saker vi alla borde veta om integration i Sverige i dag.

2019-12-11
Länk till avsnitt

8 minuters avslappning och fokus

[]
2019-12-03
Länk till avsnitt

62. Ensamhet med Anna Bennich

I dagens avsnitt träffar vi psykolog Anna Bennich för att prata om ensamhet. Vad är egentligen ensamhet? Finns det olika typer av ensamhet? Vilka risker och konsekvenser kan det innebära? Drabbas en av ensamhet? Och i så fall - kan vem som helst bli ofrivilligt ensam?

2019-10-15
Länk till avsnitt

61. Känslor och att inte våga känna: affektfokus med Katja Bergsten

Vad är känslor? Känner vi olika mycket? Vad är affektfobi? Hur påverkar vår inlärningshistoria hur vi upplever och uttrycker våra känslor?

I veckans avsnitt träffar vi psykologen Katja Bergsten för att djupdyka i just känslor.

 

2019-10-09
Länk till avsnitt

60. Stress, utmattningssyndrom och återhämtning med Kerstin Jeding

I dagens avsnitt träffar vi psykologen Kerstin Jeding på Stressmottagningen i Stockholm för att prata om just stress, utmattning och återhämtning. Vad är UMS? Vad är inte UMS? Vilken typ av återhämtning bör jag ägna mig åt? Och vad kan återhämtning egentligen vara?

2019-09-28
Länk till avsnitt

59. Förintelsens sista vittnen - en överlevandes historia

[]
2019-09-10
Länk till avsnitt

58. Perfektionism - hälsosamt eller skadligt?

Alexander Rozental är tillbaka för att prata om perfektionism. Vad är perfektionism? Är det hälsosamt eller skadligt? Finns det ett samband mellan perfektionism och psykisk ohälsa? Presterar perfektionister bättre eller kan det i stället fungera hämmande? 

2019-08-27
Länk till avsnitt

57. Effektiv altruism - Vilhelm Skoglund

Världens härligaste Ville gästar Psykologipodden för att prata om effektiv altruism - rörelsen med fokus på empati som styrs av data och rationalitet. 

2019-08-19
Länk till avsnitt

TACK!

Tack till alla som lyssnat, kommenterat och mejlat. Tack till alla fantastiska gäster som så generöst har ställt upp och delat med sig av sin kunskap. Vi är på väg i rätt riktning!

2019-08-12
Länk till avsnitt

56. Beslutsfällorna - så påverkas du

[]
2019-07-09
Länk till avsnitt

Övning: Andningsankare för att finna lugn

Övning: Andningsankare för att finna lugn. 

2019-07-04
Länk till avsnitt

Övning i självmedkänsla - bli snäll mot dig själv

[]
2019-06-18
Länk till avsnitt

55. Josefin Dahlberg - Alkohol och missbruk

När jag drack var jag fri. I alla fall en stund. De första glasen, flaskorna eller brukarna gjorde att jag fick en paus. Det blev varmt, lugnt och skönt. Men så vände det. Rösterna i hjärnan kom tillbaka. Ge mig mer, mer alkohol. Jag fick inte nog.

I dagens avsnitt träffar vi Josefin Dahlberg för att prata om beroende, alkoholism och att vara nykter.

2019-05-31
Länk till avsnitt

54. Prestationsångest & lycka

I dagens avsnitt träffar vi Mikaela Jaconelli och pratar om prestationsångest och lycka. Varför vill vi inte misslyckas? Vem är man om man inte presterar? Hur kan man göra för att inte krascha? Vad är viktigt i livet? 

2019-04-27
Länk till avsnitt

53. Nicole Falciani - Depression och reumatism

Depression, ångest, självmordstankar och en kronisk sjukdom. I dagens avsnitt träffar vi Nicole Falciani för att prata om hennes erfarenhet av psykisk ohälsa, hur hon sakta men säkert lärt sig leva med sin reumatism och hur svårt det kan vara att prata om sina innersta tankar och känslor. Vi pratar om antidepressiva, om hur man söker hjälp och om att gå i terapi. Ett fint, ärligt och viktigt samtal om sjukdomar som är svåra att se från utsidan men som kan orsaka ett enormt lidande på insidan.

2019-04-08
Länk till avsnitt

52. ADHD-utredning (neuropsykiatrisk utredning)

Karolina Noaksson är tillbaka! Förra veckan pratade vi om NP-diagnoser och idag är det dags att djupdyka i neuropsykiatriska utredningar. Hur ska en utredning gå till? Vad ska ingå? Vem bör du få träffa? Var vänder du dig egentligen först? Finns det några nackdelar med att få en diagnos? Det och mycket mer. 

2019-03-28
Länk till avsnitt

51. ADHD, ADD, autism & intellektuell funktionsnedsättning

I dagens avsnitt träffar vi Karolina Noaksson, psykolog och specialist i neuropsykologi. Men vad är neuropsykiatriska diagnoser? Vilka symtom är vanliga? Vad krävs för att man ska få en diagnos? Stämmer det att ADD är en enklare diagnos än ADHD? Är man lågbegåvad om man har ADHD? Och är det så att NP-diagnoser uppkommer till följd av dålig uppfostran? Vi svarar på allt och lite till.

2019-03-18
Länk till avsnitt

50. OCD - tvång

I dagens avsnitt träffar vi psykologen Erik Andersson för att prata om tvång. Vad är OCD? Vad är tvångstankar och tvångshandlingar? Hur vanligt är det? Finns det någon hjälp att få? Vilka är de vanligaste tvångsområdena? Hur begränsad kan man bli? Är det vanligt att barn har perioder av tvång? Vad är hoarding, tics och tourettes? Det och mycket mer.

2019-03-11
Länk till avsnitt

49. Mobilen: en (o)hälsosam relation

Det sägs att mobiler och sociala medier gör oss stressade, ytliga och ofokuserade. Men det är bara halva sanningen. Vi träffar psykologen Siri Helle för att prata om hennes nya bok "Smartare än din telefon" och om vad forskningen faktiskt visar i dagsläget.

2019-03-04
Länk till avsnitt

48. Orgasmskola och sexualkunskap med Suzann Larsdotter

Vad är "point of no return"? Hur ser klitoris ut? Finns det några hälsofördelar med att få orgasm? Varför får man morgonstånd? Hur får man en orgasm? Får alla människor erektion varje natt? 

2018-12-24
Länk till avsnitt

47. Morden, gängen och det dödliga våldet i Sverige med Jerzy Sarnecki

I dagens avsnitt träffar vi Jerzy Sarnecki för att prata om morden och det dödliga våldet i Sverige. Hur skiljer sig morden från det vi får läsa i deckarna? Vilket brott bör vi vara räddast för? Vilket är det vanligaste sättet att döda någon på? 

2018-12-21
Länk till avsnitt

46. Yoga & mindfulness med Karin Åhgren

Idag träffar vi fantastiska Karin Åhgren för att prata om yoga, mindfulness och allt som hör till. Är yoga mer än en fysisk aktivitet? Vad är den åttafaldiga vägen? Hur praktiserar man yoga? Hur slappnar jag av? Hur hittar jag min sanning?  

2018-12-13
Länk till avsnitt

45. Alex Schulman: Livet och missuppfattningarna

Alex Schulman gästar Psykologipodden för att prata om livet, ångesten och missuppfattningarna kring honom som person. Vi pratar om terapi som hjälpt, en speciell förmåga att kunna känna in andra, skrivandet, svårigheter med avslut och om att vara introvert.

 

2018-11-28
Länk till avsnitt

44. Självkänsla - bli kvitt din inre kritiker med Mia Törnblom

Mia Törnblom gästar Psykologipodden för att prata om självkänsla, självförtroende och självbild. Hur skiljer sig begreppen åt? Är det möjligt att få en bättre självkänsla? Om ja - hur då? Hur blir man kvitt sin inre kritiker? Det och mycket mer i dagens avsnitt!

2018-11-20
Länk till avsnitt

43. Ångest med Anders Hansen

I dagens avsnitt träffar vi Anders Hansen för att tala om ångest. Vad är ångest? Varför känner vi ångest? Vad är generellt ångestsyndrom? Hur känns panikångest? Får vi ångest av sociala medier? 

2018-11-13
Länk till avsnitt

42. Meditation - andas och varva ner med Karin Åhgren

Karin leder oss igenom en kortare meditation där vi fokuserar på andningen och att slappna av i kroppen.

2018-11-06
Länk till avsnitt

40. Depression and antidepressants - what you need to know

Our favorite psychologist Alan Fridlund is back to talk about depression, antidepressants and suicide. What are common signs and symptoms of depression? How do you ask about suicidal thoughts and plans? Is it true that 13 out of 100 in America are on antidepressants? Can I trigger someone to take their life by asking if they have suicidal thoughts? In what ways are depression linked to shame and loss? 

2018-09-18
Länk till avsnitt

39. Anxiety - signs, symptoms & anxiety disorders with psychologist Alan Fridlund

Clinical psychologist specialist and UCSB psychology professor Alan Fridlund is back and this week we are talking about anxiety. What are common signs and symptoms? What different anxiety disorders are there? How do you tell them apart? What is the difference between fear and anxiety? 

2018-09-11
Länk till avsnitt

38. Diagnosing mental disorders - how & why with psychologist Alan Fridlund

We meet with psychology professor and clinical psychologist specialist Alan Fridlund to learn about the history of diagnosing mental health. What is mental health? Why is mental illness so stigmatized? Why has there been a moral taint associated with mental health? What is the DSM? How do you diagnose mental illness? 

2018-09-04
Länk till avsnitt

37. Relax and breathe - guided breathing meditation for relaxation, sleep and recovery

Today we are going to go practice a breathing exercise together to help calm your breath.

2018-08-20
Länk till avsnitt

36. How to maintain a successful relationship with Michael Maroko & Alexandra Leichter

What should you be looking for in a partner? How do you maintain a successful relationship? What are the fundamental ingredients? Will it require constant work? How do we grow together? Why is it so common to get divorced? 

Apart from being married for almost 45 years, lawyers Michael Maroko and Alexandra Leichter have encountered hundreds of clients struggling with their relationships. Listen in to this heartfelt episode to learn more!

2018-08-15
Länk till avsnitt

35. Learn more about yourself, psychology and mental health - the brain, depression and anxiety

What is the podcast about? Why is the ambition to talk about mental health so important? Welcome to join me as I seek to learn more about topics ranging from depression, anxiety and stress to sex, trauma and the brain.

2018-08-09
Länk till avsnitt

34. Sover du dåligt? Sömnbesvär och behandling med Markus Jansson-Fröjmark

Sover du dåligt? Vad är insomni? Vad kan jag göra för att förbättra min sömn? Går det över? Finns det en optimal temperatur att sova i? Kan jag kolla på min mobil i sängen? Vad är sömnrestriktion? Är det sömn och sex som gäller för sovrummet? 

2018-07-31
Länk till avsnitt

33. Acceptans, förlåtelse & att vara tillräcklig med Anna Kåver

Vad är skillnaden på att acceptera någonting och att ge upp? Hur kan vi sluta vår inre kamp? Varför är det så svårt att förlåta någon? Är jag tillräcklig, gör jag tillräckligt? Vem är det egentligen som ställer alla krav?

2018-07-24
Länk till avsnitt

32. Sex - allt du velat veta! med Suzann Larsdotter

RFSU:s sexualupplysare Suzann Larsdotter svarar på era frågor. Att tända på dominans i sängen, men i "verkliga livet" inte förespråka en sådan maktobalans, hur ska jag ställa mig till det? Varför gillar man strypsex? Vilka muskler har man i analen? Vad är orgasmglappet? Hur får jag fler orgasmer? Det och mycket mer. 

2018-07-17
Länk till avsnitt

31. Sexmissbruk, age play & pedofili med Katarina Görts Öberg

I dagens avsnitt träffar vi ANOVAs Katarina Görts Öberg för att tala om sexmissbruk, avvikande sexuella tändningsmönster och pedofili. Vilken hjälp finns att få? Är det medfött? Vad skiljer sexmissbruk från att vilja ha mycket sex? Är hypersexualitet ett slags självskadebeteende? 

2018-07-10
Länk till avsnitt

30. Självskada och emotionell instabilitet med Anna Kåver

Anna Kåver har lång erfarenhet som psykolog, psykoterapeut och författare. Vi talar om självskadebeteenden, om emotionellt instabil personlighetsstörning (borderline), om emotionell smärta, om självskada som distraktion, självmordsförsök, desperation, att vara fånge i sin egen kropp och att stå ut. Vi talar även om att det inte går att mäta lidande för att på så sätt "legitimera" det, om missuppfattningen att många människor mår bättre och att psykisk smärta går att undvika.

2018-07-02
Länk till avsnitt

29. Jakten på mening & balans - det är okej att inte veta! med Lennart Levi

Hur skapar jag egentligen ett meningsfullt liv? Vad är meningsfullt för mig? Varför är det viktigt? Är det okej att inte veta vad man vill göra och vem man vill vara? 

2018-06-25
Länk till avsnitt
Hur lyssnar man på podcast?

En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.