Bra podcast

Sveriges 100 mest populära podcasts

Psykologipodden

Psykologipodden

Psykologipodden drivs av psykologstudenten Jacqueline Levi och blandar intervjuer, samtal och faktapresentation med experter, organisationer och andra framstående personer för att tillgängliggöra psykologisk kunskap. Vi pratar om allt från stress och ångest till ätstörningar och självmord i ett försök att öka förståelsen och minska stigmatiseringen kring psykisk ohälsa!

Prenumerera

iTunes / Overcast / RSS

Webbplats

psykologipodden.libsyn.com/podcast

Avsnitt

59. Förintelsens sista vittnen - en överlevandes historia

[]
2019-09-10
Länk till avsnitt

58. Perfektionism - hälsosamt eller skadligt?

Alexander Rozental är tillbaka för att prata om perfektionism. Vad är perfektionism? Är det hälsosamt eller skadligt? Finns det ett samband mellan perfektionism och psykisk ohälsa? Presterar perfektionister bättre eller kan det i stället fungera hämmande? 

2019-08-27
Länk till avsnitt

57. Effektiv altruism - Vilhelm Skoglund

Världens härligaste Ville gästar Psykologipodden för att prata om effektiv altruism - rörelsen med fokus på empati som styrs av data och rationalitet. 

2019-08-19
Länk till avsnitt

TACK!

Tack till alla som lyssnat, kommenterat och mejlat. Tack till alla fantastiska gäster som så generöst har ställt upp och delat med sig av sin kunskap. Vi är på väg i rätt riktning!

2019-08-12
Länk till avsnitt

56. Beslutsfällorna - så påverkas du

[]
2019-07-09
Länk till avsnitt

Övning: Andningsankare för att finna lugn

Övning: Andningsankare för att finna lugn. 

2019-07-04
Länk till avsnitt

Övning i självmedkänsla - bli snäll mot dig själv

[]
2019-06-18
Länk till avsnitt

55. Josefin Dahlberg - Alkohol och missbruk

När jag drack var jag fri. I alla fall en stund. De första glasen, flaskorna eller brukarna gjorde att jag fick en paus. Det blev varmt, lugnt och skönt. Men så vände det. Rösterna i hjärnan kom tillbaka. Ge mig mer, mer alkohol. Jag fick inte nog.

I dagens avsnitt träffar vi Josefin Dahlberg för att prata om beroende, alkoholism och att vara nykter.

2019-05-31
Länk till avsnitt

54. Prestationsångest & lycka

I dagens avsnitt träffar vi Mikaela Jaconelli och pratar om prestationsångest och lycka. Varför vill vi inte misslyckas? Vem är man om man inte presterar? Hur kan man göra för att inte krascha? Vad är viktigt i livet? 

2019-04-27
Länk till avsnitt

53. Nicole Falciani - Depression och reumatism

Depression, ångest, självmordstankar och en kronisk sjukdom. I dagens avsnitt träffar vi Nicole Falciani för att prata om hennes erfarenhet av psykisk ohälsa, hur hon sakta men säkert lärt sig leva med sin reumatism och hur svårt det kan vara att prata om sina innersta tankar och känslor. Vi pratar om antidepressiva, om hur man söker hjälp och om att gå i terapi. Ett fint, ärligt och viktigt samtal om sjukdomar som är svåra att se från utsidan men som kan orsaka ett enormt lidande på insidan.

2019-04-08
Länk till avsnitt

52. ADHD-utredning (neuropsykiatrisk utredning)

Karolina Noaksson är tillbaka! Förra veckan pratade vi om NP-diagnoser och idag är det dags att djupdyka i neuropsykiatriska utredningar. Hur ska en utredning gå till? Vad ska ingå? Vem bör du få träffa? Var vänder du dig egentligen först? Finns det några nackdelar med att få en diagnos? Det och mycket mer. 

2019-03-28
Länk till avsnitt

51. ADHD, ADD, autism & intellektuell funktionsnedsättning

I dagens avsnitt träffar vi Karolina Noaksson, psykolog och specialist i neuropsykologi. Men vad är neuropsykiatriska diagnoser? Vilka symtom är vanliga? Vad krävs för att man ska få en diagnos? Stämmer det att ADD är en enklare diagnos än ADHD? Är man lågbegåvad om man har ADHD? Och är det så att NP-diagnoser uppkommer till följd av dålig uppfostran? Vi svarar på allt och lite till.

2019-03-18
Länk till avsnitt

50. OCD - tvång

I dagens avsnitt träffar vi psykologen Erik Andersson för att prata om tvång. Vad är OCD? Vad är tvångstankar och tvångshandlingar? Hur vanligt är det? Finns det någon hjälp att få? Vilka är de vanligaste tvångsområdena? Hur begränsad kan man bli? Är det vanligt att barn har perioder av tvång? Vad är hoarding, tics och tourettes? Det och mycket mer.

2019-03-11
Länk till avsnitt

49. Mobilen: en (o)hälsosam relation

Det sägs att mobiler och sociala medier gör oss stressade, ytliga och ofokuserade. Men det är bara halva sanningen. Vi träffar psykologen Siri Helle för att prata om hennes nya bok "Smartare än din telefon" och om vad forskningen faktiskt visar i dagsläget.

2019-03-04
Länk till avsnitt

48. Orgasmskola och sexualkunskap med Suzann Larsdotter

Vad är "point of no return"? Hur ser klitoris ut? Finns det några hälsofördelar med att få orgasm? Varför får man morgonstånd? Hur får man en orgasm? Får alla människor erektion varje natt? 

2018-12-24
Länk till avsnitt

47. Morden, gängen och det dödliga våldet i Sverige med Jerzy Sarnecki

I dagens avsnitt träffar vi Jerzy Sarnecki för att prata om morden och det dödliga våldet i Sverige. Hur skiljer sig morden från det vi får läsa i deckarna? Vilket brott bör vi vara räddast för? Vilket är det vanligaste sättet att döda någon på? 

2018-12-21
Länk till avsnitt

46. Yoga & mindfulness med Karin Åhgren

Idag träffar vi fantastiska Karin Åhgren för att prata om yoga, mindfulness och allt som hör till. Är yoga mer än en fysisk aktivitet? Vad är den åttafaldiga vägen? Hur praktiserar man yoga? Hur slappnar jag av? Hur hittar jag min sanning?  

2018-12-13
Länk till avsnitt

45. Alex Schulman: Livet och missuppfattningarna

Alex Schulman gästar Psykologipodden för att prata om livet, ångesten och missuppfattningarna kring honom som person. Vi pratar om terapi som hjälpt, en speciell förmåga att kunna känna in andra, skrivandet, svårigheter med avslut och om att vara introvert.

 

2018-11-28
Länk till avsnitt

44. Självkänsla - bli kvitt din inre kritiker med Mia Törnblom

Mia Törnblom gästar Psykologipodden för att prata om självkänsla, självförtroende och självbild. Hur skiljer sig begreppen åt? Är det möjligt att få en bättre självkänsla? Om ja - hur då? Hur blir man kvitt sin inre kritiker? Det och mycket mer i dagens avsnitt!

2018-11-20
Länk till avsnitt

43. Ångest med Anders Hansen

I dagens avsnitt träffar vi Anders Hansen för att tala om ångest. Vad är ångest? Varför känner vi ångest? Vad är generellt ångestsyndrom? Hur känns panikångest? Får vi ångest av sociala medier? 

2018-11-13
Länk till avsnitt

42. Meditation - andas och varva ner med Karin Åhgren

Karin leder oss igenom en kortare meditation där vi fokuserar på andningen och att slappna av i kroppen.

2018-11-06
Länk till avsnitt

41. Sexquiz med Alla Våra Ligg - vad kan du?

För ett år sedan spelade vi in ett avsnitt ihop (lyssna om ni inte hunnit än!). Sedan utmanade jag Amanda och Anna på en sexquiz. Testa dina kunskaper du med!

2018-10-21
Länk till avsnitt

40. Depression and antidepressants - what you need to know

Our favorite psychologist Alan Fridlund is back to talk about depression, antidepressants and suicide. What are common signs and symptoms of depression? How do you ask about suicidal thoughts and plans? Is it true that 13 out of 100 in America are on antidepressants? Can I trigger someone to take their life by asking if they have suicidal thoughts? In what ways are depression linked to shame and loss? 

2018-09-18
Länk till avsnitt

39. Anxiety - signs, symptoms & anxiety disorders with psychologist Alan Fridlund

Clinical psychologist specialist and UCSB psychology professor Alan Fridlund is back and this week we are talking about anxiety. What are common signs and symptoms? What different anxiety disorders are there? How do you tell them apart? What is the difference between fear and anxiety? 

2018-09-11
Länk till avsnitt

38. Diagnosing mental disorders - how & why with psychologist Alan Fridlund

We meet with psychology professor and clinical psychologist specialist Alan Fridlund to learn about the history of diagnosing mental health. What is mental health? Why is mental illness so stigmatized? Why has there been a moral taint associated with mental health? What is the DSM? How do you diagnose mental illness? 

2018-09-04
Länk till avsnitt

37. Relax and breathe - guided breathing meditation for relaxation, sleep and recovery

Today we are going to go practice a breathing exercise together to help calm your breath.

2018-08-20
Länk till avsnitt

36. How to maintain a successful relationship with Michael Maroko & Alexandra Leichter

What should you be looking for in a partner? How do you maintain a successful relationship? What are the fundamental ingredients? Will it require constant work? How do we grow together? Why is it so common to get divorced? 

Apart from being married for almost 45 years, lawyers Michael Maroko and Alexandra Leichter have encountered hundreds of clients struggling with their relationships. Listen in to this heartfelt episode to learn more!

2018-08-15
Länk till avsnitt

35. Learn more about yourself, psychology and mental health - the brain, depression and anxiety

What is the podcast about? Why is the ambition to talk about mental health so important? Welcome to join me as I seek to learn more about topics ranging from depression, anxiety and stress to sex, trauma and the brain.

2018-08-09
Länk till avsnitt

34. Sover du dåligt? Sömnbesvär och behandling med Markus Jansson-Fröjmark

Sover du dåligt? Vad är insomni? Vad kan jag göra för att förbättra min sömn? Går det över? Finns det en optimal temperatur att sova i? Kan jag kolla på min mobil i sängen? Vad är sömnrestriktion? Är det sömn och sex som gäller för sovrummet? 

2018-07-31
Länk till avsnitt

33. Acceptans, förlåtelse & att vara tillräcklig med Anna Kåver

Vad är skillnaden på att acceptera någonting och att ge upp? Hur kan vi sluta vår inre kamp? Varför är det så svårt att förlåta någon? Är jag tillräcklig, gör jag tillräckligt? Vem är det egentligen som ställer alla krav?

2018-07-24
Länk till avsnitt

32. Sex - allt du velat veta! med Suzann Larsdotter

RFSU:s sexualupplysare Suzann Larsdotter svarar på era frågor. Att tända på dominans i sängen, men i "verkliga livet" inte förespråka en sådan maktobalans, hur ska jag ställa mig till det? Varför gillar man strypsex? Vilka muskler har man i analen? Vad är orgasmglappet? Hur får jag fler orgasmer? Det och mycket mer. 

2018-07-17
Länk till avsnitt

31. Sexmissbruk, age play & pedofili med Katarina Görts Öberg

I dagens avsnitt träffar vi ANOVAs Katarina Görts Öberg för att tala om sexmissbruk, avvikande sexuella tändningsmönster och pedofili. Vilken hjälp finns att få? Är det medfött? Vad skiljer sexmissbruk från att vilja ha mycket sex? Är hypersexualitet ett slags självskadebeteende? 

2018-07-10
Länk till avsnitt

30. Självskada och emotionell instabilitet med Anna Kåver

Anna Kåver har lång erfarenhet som psykolog, psykoterapeut och författare. Vi talar om självskadebeteenden, om emotionellt instabil personlighetsstörning (borderline), om emotionell smärta, om självskada som distraktion, självmordsförsök, desperation, att vara fånge i sin egen kropp och att stå ut. Vi talar även om att det inte går att mäta lidande för att på så sätt "legitimera" det, om missuppfattningen att många människor mår bättre och att psykisk smärta går att undvika.

2018-07-02
Länk till avsnitt

29. Jakten på mening & balans - det är okej att inte veta! med Lennart Levi

Hur skapar jag egentligen ett meningsfullt liv? Vad är meningsfullt för mig? Varför är det viktigt? Är det okej att inte veta vad man vill göra och vem man vill vara? 

2018-06-25
Länk till avsnitt

28. Oro och ångest förklarat

Vad är oro? Vad är ångest? Vad är skillnaden? Varför känner vi oro och ångest? Vad har det för evolutionärt värde? Oroar alla sig lika mycket? När blir det problematiskt? En introduktion till oro och ångest helt enkelt.

2018-06-18
Länk till avsnitt

27. Sluta skjuta upp! med Alexander Rozental

I dagens avsnitt pratar vi med psykologen Alexander Rozental om prokrastinering (ett slags uppskjutarbeteende). Ett medvetet val att göra någonting annat än det vi hade tänkt oss - trots att vi vet att det kan få negativa konsekvenser. Hur kommer det sig att vi skjuter upp? Vad är det vi försöker undvika? Hur kan vi sluta?

2018-06-11
Länk till avsnitt

26. Anders Hansen - Alla har drag av ADHD: var på skalan ligger du?

I dagens avsnitt pratar vi om skalperspektivet på ADHD och andra psykiatriska diagnoser, om dopamin och hjärnans belöningscentra, om varför uppmärksamheten hoppar, om evolutionen, om fördelarna med ADHD och varför det är viktigt att tala även om dem. 

2018-06-04
Länk till avsnitt

Vill du lära dig om dig själv?

Varför är ambitionen att prata om psykisk ohälsa så viktig? Vad kan vi lära oss om oss själva? Om vår omgivning? Hur vanligt är det med sömnproblem? Och vad är egentligen en diskpanna? 

2018-05-25
Länk till avsnitt

25. Social ångest/social fobi med psykolog Liv Svirsky

Psykolog Liv Svirsky svarar på frågor kring social ångest (social fobi). Vad är det? Hur skiljer man blyghet från social ångest? Vad är symptomen? Hur får jag hjälp?

2017-12-26
Länk till avsnitt

24. Aron Anderson - Mål, äventyr & inspiration

Aron är en av Sveriges mest inspirerande människor! Finns det något äventyr han inte givit sig ut på? Hur kan man tänka kring mål? Kring mening? Hur tänker man om man bajsar på sig på Antarktis? Vad står Arons recept på MAT för? 

2017-12-17
Länk till avsnitt

23. Luktsinnet & minnet - hur fungerar det? med Maria Larsson

Luktsinnet, minnen och dofter ? hur fungerar det egentligen? Vi träffar Maria Larsson som svarar på högt och lågt om just dessa ämnen. Hur fungerar luktsinnet? Varför tänker jag på mitt ex när jag känner en viss doft? Varför är dofter så starkt kopplade till minnen? Hur kommer det sig att vi fortsätter dricka alkohol fastän vi haft många aversiva upplevelser? Varför slutar det lukta äckligt på toaletten efter ett tag? Hur kommer det sig att man vänjer sig vid en doft? Är det verkligen så att gravida upplever dofter på ett annat sätt? Och när man har ägglossning?

2017-12-10
Länk till avsnitt

22. Vanliga relationsproblem & parterapi - när, hur, varför? med psykolog Therese Anderbro

Psykologen Therese Anderbro svarar på frågor kring parterapi och vanliga relationsproblem. Vad är det egentligen? Hur går det till? När ska man söka? Är det vanligt att en av parterna vill gå men inte den andra? Hur undviker man att hamna i dragkamp?

2017-12-02
Länk till avsnitt

21. Panikångest & ångestattacker med Maria Åberg

I dagens avsnitt talar vi om panikångest, ångestattacker och allt vad det innebär. Vad är egentligen panikångest? Hur känns det? Hur kan man göra för att hantera en attack? Hur kan jag hjälpa min kompis? Det och mycket mer idag.

2017-11-29
Länk till avsnitt

20. Del II: Sexuella övergrepp, incest och människohandel med Vi Vågar/Alexandra Brixemar

Alexandra är fem år gammal när hon utsätts för sitt första sexuella övergrepp. Det sker inte av en främling eller i en mörk gränd, utan bakom stängda dörrar i ett hennes närståendes radhus. Utåt sett verkar allting perfekt. På insidan ser verkligheten helt annorlunda ut. Präglad av en stark hederskultur börjar åratal av sexuella övergrepp, incest och senare människohandel. När Alexandra är 14 år blir hon omhändertagen. Det här är hennes berättelse.

2017-10-21
Länk till avsnitt

19. Del I: Sexuella övergrepp, incest och människohandel med Alexandra Brixemar, del I

Alexandra är fem år gammal när hon utsätts för sitt första sexuella övergrepp. Det sker inte av en främling eller i en mörk gränd, utan bakom stängda dörrar i ett hennes närståendes radhus. Utåt sett verkar allting perfekt. På insidan ser verkligheten helt annorlunda ut. Präglad av en stark hederskultur börjar åratal av sexuella övergrepp, incest och senare människohandel. När Alexandra är 14 år blir hon omhändertagen. Det här är hennes berättelse.

 

2017-10-21
Länk till avsnitt

18. Alla Våra Ligg - Sex och psykisk hälsa

I dagens avsnitt möter jag den härliga podcastduon Anna och Amanda från "Alla Våra Ligg". Vi pratar om allt från depression och självmordsförsök till lust, sex och Maslows behovstrappa. 

2017-10-04
Länk till avsnitt

17. Depression, sorg & vägen ut med Cassandra Lundgren

I dagens avsnitt talar vi om depression, sorg och skillnaden dem emellan. Vilka är de vanligaste symptomen på depression? Hur söker jag hjälp? Vad händer när jag går till en psykolog? Vad kan jag göra när någon annan mår dåligt? Hur når vi fram till varandra? 

2017-08-07
Länk till avsnitt

16. Återhämtning: enkla tips i vardagen (stressrelaterad ohälsa)

I anslutning till det tidigare avsnittet där vi besvarar en lyssnarfråga kommer här en rad tips på hur du kan agera för att försöka må lite bättre, bli lite mindre stressad och fylla livets tallriksmodell.

2017-07-26
Länk till avsnitt

15. Stress, nedstämdhet och utmattning - lyssnarfråga med Lennart Levi

I dagens avsnitt svarar vi på en lyssnarfråga. En ung tjej studerar på heltid samtidigt som hon arbetar heltid. Hon känner att ingenting är lustfyllt längre och att minsta lilla får henne att bli stressad. Vad är prestationsbaserad självkänsla? Hur ser livets tallriksmodell ut? När blev det viktigare att prestera än att må bra? 

2017-07-26
Länk till avsnitt

14. Ensamhet och sociala medier med Dr Lennart Levi

I dagens avsnitt talar vi om ensamhet, åldrande och relationer; om sociala medier, Tinder och Instagram; om minnenas värld och om stafettpinnar. Hur mycket bör man lyssna på andra, och hur mycket bör man lyssna på sig själv? Kan välfärdssystemet bidra till ensamheten? Är alla rädda för att dö? 

2017-07-21
Länk till avsnitt
En liten tjänst av I'm With Friends. Finns även på engelska.
Uppdateras med hjälp från iTunes.